PALUBA

RV i PVO => Avioni i helikopteri => Topic started by: duje on July 13, 2013, 05:03:19 amTitle: Миг-35
Post by: duje on July 13, 2013, 05:03:19 am
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Veći broj MiG-35 i Su-35 dolazi kroz tri godine u sastav ruskog RZ i PZO

Datum objave:
12.07.2013
 
Ruski zamjenik ministra obrane je izjavio kako će početi preuzimati veliki broj MiG-35 i Su-35 borbenih zrakoplova u iduće tri godine, prenose RIA Novosti. Neki problemi su se pojavili na ispitivanjima, ali će zrakoplovi ući u uporabu zračnih snaga u roku tri godine, izjavio je zamjenik ministra obrane Jurij Borisov.

Uvođenje ovih zrakoplova do 2020. godine u sastav ruskih zračnih snaga dio je državnog obrambenog programa, rekao je. Rusko ratno zrakoplovstvo naručilo je 48 zrakoplova Su-35 tijekom 2009, a isporuke se očekuju do 2015. godine.

Predsjednik Uprave tvrtke MiG rekao je u travnju kako očekuje da se potpiše sporazum za MiG-35 do sredine godine. MiG-35 je izvedenica zrakoplova MiG-29.


Title: Re: Миг-35
Post by: duje on August 19, 2013, 04:00:46 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Rusko obrambeno ministarstvo kasni sa nabavom MiG-35
 
Datum objave:
19.08.2013

Rusko ministarstvo obrane je odgodilo nabavu 37 zrakoplova MiG-35 sve do 2016.godine, izvijestio je dnevni list Kommersant. Ministarstvo je prvotno trebalo potpisati kupoprodajni ugovor sa MiG-om u lipnju, ali je prošlog mjeseca generalni direktor tvrtke Sergej Korotkov rekao za RIA Novosti da ugovor još nije potpisan. Ministarstvo će potpisati ugovor tijekom 2016.godine, čime se odgađa potrošnja oko 37 milijardi rubalja (1,1 milijarda USD) iz programa državne nabave naoružanja za kasnije razdoblje plaćanja, sukladno zahtjevu Ministarstva financija, rekao je Kommersant.

List citira izvor iz ministarstva obrane koji je rekao kako ministarstvo nije bilo u stanju naručiti zrakoplove zbog kašnjenja u izradi dizajna. "U isto vrijeme, dobili smo prijedlog ministarstva financija za odgodom potrošnje dijela sredstava dodijeljenih u okviru programa nabave za period 2014-2016", citirao je list neimenovani izvor.

"Nakon analize situacije donijeli smo odluku da se sa nabavom MiG-35 pričeka" rekao je izvor, dodajući da broj zrakoplova koje ministarstvo planira kupiti ostaje nepromijenjen.


Title: Re: Миг-35
Post by: Kuzma® on April 22, 2014, 08:50:07 am

Стотина ловаца Миг-35 за руску војску


21. април 2014. Татјана Русакова

По укупним борбеним карактеристикама МиГ-35 је најбољи лаки ловачки авион међу свим сличним авионима који се производе у свету. Руска ваздухопловна корпорација (РСК) „МиГ“ ће у наредних неколико година произвести око сто ових ловаца, саопштава Министарство одбране Русије.


Стотина ловаца Миг-35 за руску војску

Војни ресор РФ намерава да потпише уговор за испоруку борбених авиона типа МиГ-35 после 2016. Куповина нових борбених авиона треба да омогући „стварање оптималне корелације авио-паркова лаких и тешких ловачких авиона у РВ Русије“, саопштено је у прес служби МО.

По речима извора „Лента.Ru“, одлагање рока за склапање уговора у вези са испоруком ловаца МиГ-35 у одбрамбено-индустријском комплексу не значи одустајање војске од куповине авиона овог типа. Већ је донета принципијелна одлука о томе да војска купује такве борбене авионе, реч је само о избору оптималног времена за потписивање уговора.
Паралелно са одлагањем рока за куповину авиона МиГ-35, Министарство одбране Русије се договорило са корпорацијом „МиГ“ о испоруци 16 ловачких авиона МиГ-29СМТ. Куповина авиона МиГ-29СМТ коштала је војни ресор 17 милијарди рубаља. У ову суму улази испорука наземне опреме и контролне апаратуре.
Набавка авионске технике остварује се у оквиру програма за развој наоружања Русије до 2020. У складу са овим програмом, практично ће се у потпуности обновити постојећи парк авиона и хеликоптера. Ради тога је предвиђена куповина преко 600 авиона: Су-34, Су-35С, ПАК ФА, МиГ-35С, перспективних јуришних авиона Су-25СМ, авиона војно-транспортне авијације Ан-70, Ил-76МД-90А, као и скоро 1000 хеликоптера различите намене: Ми-26, Ми-8МВТ-5, Ми-8АМТШ, Ка-52, Ми-28НМ.
МиГ-35 је прављен на бази МиГ-29 и готово да се споља и не разликује од њега. Ипак по унутрашњем садржају он се може сврстати у пету генерацију. МиГ-35 може да носи перспективна авијацијска средства за уништавање, руске или стране производње. Он је суперманеварски авион захваљујући снажним моторима са променљивим вектором потиска. Једна од главних карактеристика је то што има радио-локациону станицу (РЛС) „Жук-А“ са активном фазираном антенском решетком. РЛС омогућује паралелан рад у режиму „ваздух-ваздух“ и „ваздух-земља“, она може да препознаје и класификује групне и појединачне ваздушне објекте на удаљености 150 km, а морске и до 250 km.
МиГ-35 може да прати 30 циљева и да обезбеди истовремени напад на 8 циљева. По укупним борбеним карактеристикама, маневарској способности и заштићености од ракетног погађања, МиГ-35 је најбољи ловац од свих аналога који се производе у свету. А по односу цене и квалитета он по свему судећи превазилази чак и амерички ловачки авион пете генерације JSF-35.
Више о руској војсци
По мишљењу вицепремијера Дмитрија Рогозина, МиГ-35 може да буде међуфаза на путу до новог лаког ловачког авиона. Таква машина могла би успешно да допуњује тешки ловачки авион ПАК ФА и да има успех на иностраним тржиштима. Први човек Уједињене ваздухопловне корпорације (ОАК) Михаил Погосјан такође је потврдио да је Русији потребан једномоторни лаки ловац, али рад на њему је ствар будућности.
Наруџбина тако крупне партије ловаца од стране Министарства одбране треба да послужи и за активније унапређивање продаје авиона МиГ-35 на инострана тржишта.
„Ако држава купује авионе, онда наручиоци радије иду на склапање уговора са оним произвођачима који испоручују борбену технику за сопствене Оружане снаге, знајући да се то обезбеђује подршком експлоатације ових производа“, каже генерални директор РСК „МиГ“ Сергеј Коротков.
За сада су извозне перспективе авиона МиГ-35 веома скромне. МиГ-ове различитих типова користе пилоти 29 земаља у читавом свету, али се данас МиГ-35 производи само за Индију. По информацији Короткова, ова земља купује МиГ-29К за своју бродску поморску авијацију, что је еквивалентно палубној верзији авиона МиГ-35.

Izvor: http://ruskarec.ru/science/2014/04/21/stotina_lovaca_mig-35_za_rusku_vojsku_29995.html


Title: Re: Миг-35
Post by: Adler on April 22, 2014, 09:01:27 am
Pa ništa novo nije rečeno. Zna se da RAK MiG ima rok do 2016. da ispuni postavljene tt zahteve za MiG-35S. Takođe je jasno i da će taj MiG-35S biti interventna nabavka u kategoriji lakog frontovskog lovca budući da se prototip novog lakog frontovskog lovca koji je Rogozin najavio očekuje 2020. godine (plus redovno kašnjenje).


Title: Re: Миг-35
Post by: duje on April 23, 2014, 11:55:36 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Egipat okrenuo leđa SAD, kupuje MiG-35 od Rusije
 
Photo credit: CC BY Sergey Vladimirov, Flickr
Datum objave:
23.04.2014


Egipat bi trebao potpisati ugovor s Rusijom o kupnji 24 borbena aviona MiG-35, prenosi izraelski Channel 2 News, pozivajući se na službene izvore u Moskvi i Kairu. U susret ugovoru za prodaju sofisticiranih aviona, koji nisu prodani nikome izvan Rusije, izaslanstvo ruskih savjetnika trenutno se nalazi u Kairu na sastanku sa egipatskim dužnosnicima. Prema izvješću iz veljače, Egipat je bio spreman kupiti određen broj aviona MiG-29 te helikoptera Mi-35 helikoptera i drugi vojni hardver po cijeni većoj od 3 milijarde USD, a Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su financijeri kupnje.

Prodaja ruskih aviona Egiptu velik je udarac za predsjednika SAD-a Baracka Obamu, koji se borio s optužbama za slabljenje američkog utjecaja zbog ruske intervencije u Ukrajini. Channel 2 analitičar opisao je najnoviji razvoj događaja kao "Obama gubi Egipat zbog Putina".

SAD koji šalje više od 3 milijarde dolara godišnje pomoći Egiptu u sklopu mirovnog sporazuma s Izraelom, isporučio je većinu egipatske vojne opreme od 1979.Title: Re: Миг-35
Post by: Adler on October 01, 2014, 04:53:19 pm
Kupovina MiG-ova 35 za VVS ušla u plan nabavke za Oružane snage Ruske Federacije.

МиГ-35 внесли в план гособоронзаказа

http://lenta.ru/news/2014/10/01/mig35/ (http://lenta.ru/news/2014/10/01/mig35/)

Генеральный директор РСК «МиГ» Сергей Коротков заявил о внесении поставок истребителей МиГ-35 в план гособоронзаказа, сообщает ИТАР-ТАСС. По его словам, военные и авиастроители сблизили позиции на переговорах о закупках этих машин для нужд военно-воздушных сил России. Точное число самолетов пока не определено.

«Мы еще продвинулись, можно сказать, на полтора шага. Есть понимание и с нашей стороны, и со стороны Минобороны. Раньше у них и у нас было разное видение и понимание вопроса, сейчас позиции сблизились, и мы уже в рамках формирующейся программы у Минобороны появилась строчка в гособоронзаказе, которой раньше не было», — сказал Коротков.

Тем не менее, как сообщил глава корпорации, точное число машин пока не определено и обсуждается.

Переговоры о возможных поставках истребителей МиГ-35 для ВВС России ведутся начиная с 2010 года, однако пока что не завершились успехом. До настоящего времени Минобороны подписало с РСК «МиГ» контракты о закупке 24 палубных истребителей МиГ-29К/КУБ для авиации ВМФ России и 16 истребителей МиГ-29СМТ для ВВС.

МиГ-35 является последним на сегодняшний день вариантом развития платформы известного истребителя МиГ-29, отличается усовершенствованным БРЭО, увеличенной дальностью полета и двигателями с управляемым вектором тяги. Вместе с тем, специалисты отмечают, что возросшая стоимость и масса этой машины, исходно относившейся к классу легких истребителей, снижают ее конкурентоспособность по сравнению с тяжелыми истребителями на платформе Су-27.


Title: Re: Миг-35
Post by: Adler on October 10, 2014, 07:36:25 pm
Rusi se nadaju prodaji "preko deset" MiG-35 Peruu, koji već koristi MiG-29.

P.S. Pogledajte gde je korespodent.

Russia's RSK eyes Peruvian MiG-35 sale

Reuben F Johnson, Kiev - IHS Jane's Defence Weekly
07 October 2014

Russia's RSK-MiG is seeking to sign a contract with Peru for "more than 10" of the MiG-29-series fighter aircraft's most modern derivative, according to company officials.

The MiG-35C-9.61 is similar to aircraft that are supposed to be procured by the Russian Air Force - though this order has been delayed to 2016 - and the version that was previously offered to the Indian Air Force for its Medium Multi-Role Combat Aircraft programme.

Sergei Korotkov, RSK-MiG's general director, revealed the potential Peruvian deal and said Lima was offered the aircraft a solution to replacing some of its current MiG-29s, many of which are close to 30 years old and are reaching the end of their operational service life.

janes.com (http://www.janes.com/article/44253/russia-s-rsk-eyes-peruvian-mig-35-sale)


Title: Re: Миг-35
Post by: duje on September 22, 2015, 07:12:47 pm
Egipat pregovara sa Rusima o kupovini 46kom lovaca MiG-35....Do sada su proizvedena samo 3kom prototipa, a serijska proizvodnja za rusku vojsku počinje 2018. godine.....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
22/09/2015

Egipt se dogovarja z Rusijo o nakupu kar 46-ih lovcev MiG-35

EGIPTOVSKI VOJAŠKI PILOTI LETIJO Z AMERIŠKIMI, KITAJSKIMI, FRANCOSKIMI IN RUSKIMI LOVCI

Nakup 46-ih lovcev MiG-35 za potrebe Egiptovskih letalskih sil vrednotijo kar na 2,2, milijardi dolarjev, teh 46 lovcev za Egipčane pa bi bilo prvo večje tuje naročilo migov po zapletih v zvezi z alžirskim nakupom lovcev MiG-29 pred leti (reklamacije ipd.).

Prvi mož ruske korporacije RAC MiG Sergej Korotkov je izjavil, da je njegova družba Kairu pripravljena dobaviti 46 lovcev MiG-35. Gre za izboljšano različico dvomotornega prestreznika MiG-29, ki ga lahko opremijo tudi z oborožitvijo in sistemi zrak-zemlja. Zaenkrat so izdelali le tri (prototipne) lovce MiG-35, prvi je poletel leta 2007. Začetek proizvodnje novih migov za potrebe Ruske vojske je uradno predviden za leto 2018.

Egiptovske letalske sile trenutno uporabljajo mešano floto kitajskih lovcev F-7 chengdu in Dassault mirage 2000 ter nedavno dobavljenih vadbenih lovcev rafale (v okviru več kot petmilijardnega dolarskega posla za skupaj 24 letal), ameriških lovcev Lockheed Martin F-16 in ruskih MiG-21. Po besedah izraelskega vojaškega analitika Tal Inbarja iz Fisherjevega inštituta za letalstvo sodi dobava ruskih letal v sklop načrtov Egipta po diverzifikaciji obrambnih nakupov, saj bi se radi opirali na več dobaviteljev oborožitvenih sistemov.

Egipt se pospešeno opremlja s sodobnimi oborožitvenimi sredstvi, da bi se lahko zoperstavljal ekstremističnih skupinam, kot je Islamska država, ki je izredno aktivna na polotoku Sinaj in je v zadnjih mesecih ubila večje število pripadnikov Egiptovske vojske in/ali policije.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forums, Airliners


Title: Re: Миг-35
Post by: Solaris on January 14, 2017, 05:58:59 pm

Russian Newest MIG-35!-Move aside!
The King of the heaven is come!

https://www.youtube.com/watch?v=P8PbQNd_nvETitle: Re: Миг-35
Post by: kumbor on January 19, 2017, 12:13:29 am


Волео бих да се МиГ извуче из кризе у којој је већ дуго. Овај авион је добра шанса, јер ће ПАК-ФА бити скуп и тежак.


Title: Re: Миг-35
Post by: MOTORISTA on January 19, 2017, 08:06:40 am
MiG će se izvući iz krize onda kada budu prestali da ošljare poslove i kada budu krenuli da rade avione kako teba.


Title: Re: Миг-35
Post by: pvanja on January 27, 2017, 10:44:53 pm
Ruska avionska flota potpuno prelazi na MiG-35

27.01.2017
Izvor: Sputnik (https://rs-lat.sputniknews.com/naoruzanje/201701271109791113-Rusija-avioni-1/)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije planiraju da zamene čitav park lovaca za najnoviji MiG-35, izjavio je u petak na predstavljanju aviona glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Viktor Bondarjov.

„Uzimaćemo te avione, oni su nam potrebni… Proći će neko vreme o promenićemo čitavu lovačku avijaciju na ovu klasu“, rekao je Bondarjov.

Bondarjov je naveo da novi avion može rešavati čitav spektar zadataka i da poseduje dobre letačke karakteristike.

Kako je izjavio generalni konstruktor — potpredsednik Objedinjene avijacione korporacije za inovacije Sergej Korotkov, unapređene borbene karakteristike MiG-35 (u poređenju sa MiG-29), uključujući i mogućnost da na mestu drugog pilota bude rezervoar.Title: Re: Миг-35
Post by: Рашо on January 27, 2017, 10:58:14 pm
Ruska avionska flota potpuno prelazi na MiG-35

27.01.2017
Izvor: Sputnik (https://rs-lat.sputniknews.com/naoruzanje/201701271109791113-Rusija-avioni-1/)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije planiraju da zamene čitav park lovaca za najnoviji MiG-35, izjavio je u petak na predstavljanju aviona glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Viktor Bondarjov.

„Uzimaćemo te avione, oni su nam potrebni… Proći će neko vreme o promenićemo čitavu lovačku avijaciju na ovu klasu“, rekao je Bondarjov.

Bondarjov je naveo da novi avion može rešavati čitav spektar zadataka i da poseduje dobre letačke karakteristike.

Kako je izjavio generalni konstruktor — potpredsednik Objedinjene avijacione korporacije za inovacije Sergej Korotkov, unapređene borbene karakteristike MiG-35 (u poređenju sa MiG-29), uključujući i mogućnost da na mestu drugog pilota bude rezervoar.

Ако сам добро разумио оно шта пишу на руским сајтовима, а разумио сам понешто, план је да се набави "најмање 170 апарата" МиГ-35. Тиме би се, како кажу, покриле потребе за лаким борбеним авионом. "Тешкаши" Сухоји остају недодирљиви. Дакле, нема никаквог "потпуног преласка" на МиГ-35.


Title: Re: Миг-35
Post by: fazan on January 28, 2017, 01:46:21 am
Ако сам добро разумио оно шта пишу на руским сајтовима, а разумио сам понешто, план је да се набави "најмање 170 апарата" МиГ-35. Тиме би се, како кажу, покриле потребе за лаким борбеним авионом. "Тешкаши" Сухоји остају недодирљиви. Дакле, нема никаквог "потпуног преласка" на МиГ-35.

Ја бих ово гледао и кроз призму потребе да Русија има авион за извоз. Нико неће да купи авион који не користи земља која га производи. За многе потенцијалне купце Сухој је превелик и прескуп. Са друге стране у самој Русији, Миг 35 може да одмени Сухој на одређеним пословима.


Title: Re: Миг-35
Post by: miodrag2 on January 28, 2017, 06:18:31 am
Jedna od glavnih nedoumica za ruse je bila ta sto se MiG-35 po dimenzijama, nosivosti i doletu priblizio Su-30. Pri tome je i porastom performansi porasla i cena. I onda je krenua prica zasto bi uzimali onda MiG-35, kada mozemo da uzmemo Su-30 za nesto vece pare, a opet bi dobili avion sa vecim doletom, vecom nosivoscu, itd.

Pri tome bi se verovatno u odredjenoj meri olaksala i logistika, jer Su-30 deli dosta komponenti sa svojim ostalim rodjacima.

Medjutim, ocigledno je da su prepoznali to da je za mnoge zemlje koje vec koriste MiG-29 avion MiG-35 logican naslednik. A posto je zelja da se izvozom pokrije sto veci broj musterija, a nema izvoza ako neki sistem nije i u naoruzanju Rusije u znacajnom broju, odlucili su se da ipak idu na uvodjenje MiG-35 kao zamenu za postojece avione MiG-29 u ruskom RV.

Sa druge strane, ako se MiG-35 proda sa motorima sa vektorisanim potiskom,postavlja se pitanje da li mu u manevarskoj borbi bilo koji suhoj moze izaci na megdan. Jer, po svim svedocenjima pilota, tu je MiG-29 i ranije bio superiorniji. A uvodjenjem AESA radara, i s obzirom na manju efektivnu radarsku odraznu povrsinu, kao i da je nju moguce u vecoj meri smanjiti premazima nego kod suhoja, postavlja se pitanje da li je i suhoj sa PESA radarom superiorniji u BVR.

Sada, za mene je najveci problem to sto avionu nisu ugradjeni motori sa vektorisanim potiskom kao standardna oprema. Opet, pitanje je koliko to usloznjava odrzavanje samih motora i skracuje remontni ciklus.A realno gledajuci, MiG-29M/M2 i MiG-35 vecinu manevara i bez vektorisanog potiska izvode na petoparcu, pa se postavlja pitanje da li je vektorisani potisak zaista neophodan.

Videcemo sta ce Rusi naruciti za sebe, ako ne bude bilo previse aviona sa vektorisanim potiskom, onda je verovatno uticaj na cenu odrzavanja aviona preveliki u odnosu na dobitak.


Title: Re: Миг-35
Post by: kumbor on January 28, 2017, 10:45:20 am
MiG-35 je za Ruse prelazno rešenje, do masovnijeg uvođenja SU-T50. Razlika u dimenzijama zmaja prema ranijim verzijama je minimalna. MiG-35 može biti dobro rešenje za morsku avijaciju, kao i za izvoz. KVT - Klimovski vektorisani potisak je uređaj razvijen još pre 15 godina. Da li je i kome potreban, neka odlučuju kupci. SU-27/30/35 i MiG-29/M/35 su letelice različite kategorije. Jasno je da se za cenu od oko 45M$ po komadu dobija avion na nivou Rafala ili Eurofightera, samo 2,5x jeftinije. A pitanje je koliko zaostaje za F-35. Po meni je kao lovac, ako ima AESA radar i RVV-BD neuporedivo bolji od tog "krmka". Aerodinamički, manevarski, je svakako bolji. Ipak, posle godina propadanja, upitan je godišnji proizvodni kapacitet MiG fabrika. Za sada rusko RV može finansijski izdržati da ima dva osnovna lovca - teži SU i lakši MiG.


Title: Re: Миг-35
Post by: pvanja on January 28, 2017, 11:41:06 am
Navodno klimovi sa 35-tice mogu da vektorisu potisak I pri dodatnom sagorevanju sto navodno nemoze nijedan drugi motor ni americki ni ruski.


Title: Re: Миг-35
Post by: kumbor on January 28, 2017, 11:43:28 am
Navodno klimovi sa 35-tice mogu da vektorisu potisak I pri dodatnom sagorevanju sto navodno nemoze nijedan drugi motor ni americki ni ruski.

E, to ne znam. Možda.


Title: Re: Миг-35
Post by: Morskoprase on January 28, 2017, 02:11:05 pm
Ono što mi je zanimljivo, jest ćinjenica, da Rusi permanentno razvijaju porodicu Su-27 kao i MiG-29. A uz to još T-50. Bilo kako bilo, izgleda da hoće održavati  kvalitetnu "ošticu", barem delom svojih snaga. Zanimljivo bi bilo znati, šta i u kakvom stanju jest strategijska rezerva-Migovi29, 23, Su-17M4...?


Title: Re: Миг-35
Post by: kumbor on January 28, 2017, 02:22:07 pm

MiG-23 je povučen u potpunosti još oko 2000. SU-17M4 je povučen u potpunosti 2003. SU-25 Grač je osnovni jurišnik. Ukupno potpuno operativnih MiG-29/Su27/30/35 ima oko 600. Bombardera SU-24 je oko 200 potpuno spremnih. Još nekoliko stotina lovaca je konzervirano, ali je pitanje u kakvom su stanju. Jak-130 ulazi u upotrebu kao prelazni/borbeni školski avion. Može biti razvijen u lakog jurišnika/pomoćnog lovca.. Glavni strategijski bombarder je TU-22M3, oko 70kom+ isto toliko TU-95MS. TU-160 je valjda 15-16. Ovo su moje "gađane cifre", ali ne grešim mnogo.


Title: Re: Миг-35
Post by: Milan (longtrip) on January 28, 2017, 07:57:05 pm
Efektne fotografije sa jucerasnje prezentacije Mig-35 u podmoskovskoj Luhovici

http://bmpd.livejournal.com/2399425.html


Title: Re: Миг-35
Post by: motorista 57 klasa on January 29, 2017, 05:46:28 am
I ovo je sa tog dogadjaja:

https://www.youtube.com/watch?v=_fympMQeDQg

https://www.youtube.com/watch?v=prHozb8L_VU


Title: Re: Миг-35
Post by: kumbor on February 04, 2017, 05:38:02 pm


Motori RD-33 (sreće se i oznaka RD-93) 3. generacije stvarno daleko manje dime. Potisak je povećan za 6%. "Lasersko oružje" je verovatno pasivno, zbog nemogućnosti integracije na avion ogromnog izvora energije za "borbeni laser". Kao i Ameri, i Rusi su još 80ih eksperimentisali sa borbenim laserom. Novi OLS (optička lokaciona stanica" je dobra vest. Primetno je odsustvo sekundarnih gornjih uvodnika-škrga. To traži i veću pažnju pri čišćenju piste -da nešto ne uleti pa sjebe kompresor. Na strejkovima vidim nešto što možda može biti bočna radarska antena (SLAR, ili slično). Sa uspešnom porodicom SU i ovim MiGom, Rusija može u miru završiti razvoj T-50 i ostalih aviona, polako ih uvodeći u upotrebu, bez "sikiracije".


Title: Re: Миг-35
Post by: Milan (longtrip) on June 12, 2017, 08:03:32 am
[attachment=1]


Title: Re: Миг-35
Post by: torpedo011 on July 19, 2017, 02:05:43 pm
Миг-35 представљен на аеромитингуМОСКВА – Вишенаменски борбени авион Миг-35 успешно је извршио демонстрациони лет на аеромитингу МАКС 2017 надомак Москве, а руски званичници кажу да је то први Миг-35 спреман за борбена дејства и биће испоручен Ратном ваздухопловству идуће године.

„Ово је нова конфигурација и приближава се способностима авиона пете генерације. Има нове радарске и извиђачке могућности, опремљена је новим оружјем и стелт покривком која авион чини невидљивим непријатељу. То је оно што овај авион чини тако атрактивним”, рекао је извршни директор корпорације „МиГ”, Иља Тарасенко.

Наследник Мига-29 први пут је полетео пре десет година, али је константно дорађиван у циљу да се начини бољим и примамљивијим страним купцима, наводи „Раша тудеј” (РТ).

Тренутна верзија авиона полетела је прошле зиме, а на аеромитингу је требало да буде део статичне поставке, али је у последњем минуту издата дозвола за полетање.

Након демонстрационог лета, заменик министра одбране Русије, Јури Борисов, рекао је медијима да ће Миг-35 бити спреман за 2018. годину уколико испуни овогодишње тестове, преноси РТ.

Командант руског Ратног ваздухоплновства, Виктор Бондарев, рекао је новинарима да „будућност припада овом авиону”, додавши да би могао да се користи за обуку нове генерације пилота.

Јануара ове године, Бондарев је рекао да је Русија заинтересована да купи и до 170 авиона, али да је примарни циљ авиона страно тржиште. (Танјуг)

извор (http://www.politika.rs/scc/clanak/385205/Mig-35-predstavljen-na-aeromitingu)


Title: Re: Миг-35
Post by: torpedo011 on July 19, 2017, 02:41:15 pm
Министарство одбране РФ планира куповину авиона МиГ-35 за 2018. годину

Тренутно се завршавају опитно-конструкторске радње

МОРФ планира да започне куповину лаког ловца МиГ-35 током 2018. године. То је у уторак изјавио новинарима заменик Министра одбране Јуриј Борисов. ''Тренутно се завршавају опитно-конструкторске радње и надамо се да ћемо обавити куповину у интересу наших оружаних снага'' - изјавио је он на авиосалону МАКС-2017.

МиГ-35 је најновији руски ловац 4++ генерације који представља еволуцију руских ловаца МиГ-29К/КУБ и МиГ-29М/М2. Летна испитивања МиГ-а 35 започела су 26 јануара, а 27 истог месеца одржана је међународна презентација авиона. Раније је саопштено да је МО наручило два авиона за 2017 и 2018. годину.

ТАСС (http://tass.ru/armiya-i-opk/4422635)

Са руског превео торпедо011


Title: Re: Миг-35
Post by: torpedo011 on July 19, 2017, 03:03:03 pm
У Казахстану ће бити изграђен сервисни центар за производњу МиГ-35

Према речима ген. директора РСК МиГ Илије Тарасенка две стране су се споразумеле око основних услова рада

Сервисни цетар за производњу једница МиГ-35 биће изграђен у Казахстану. Ово је у среду изјавио ген. директор РСК МиГ Илија Тарасенко после потписивања споразума са Казахстаном на авиасалону МАКС 2017. Тарасенко је такође изјавио да су се Казахстан и Русија договорили да заједнички промовишу нови ловац МиГ-35 на територији Казахстана. ''Споразум је потписан да се заједнички рекламира авион МиГ-35 на територији Казахстана и да се успоставе сервисни и производни центри за локализацију мотора и авиона типа МиГ-35. Верујемо да само са оваком помоћу можемо да промовишемо наш авион и том приликом се захваљујем нашим казахстанским партнерима који ће обавити тај посао''  - каже он.

Истовремено Тарасенко је истакао да ће време успостављања центра бити одређено одвојено. ''Сада се опредељујемо по основним условима како ћемо даље да наставимо са радом'' - каже он.

Према речима Вадима Шакшакбаева председника управног одбора предузећа ''Казахстан енџиниринг'' стране уговорнице су се споразумеле да успоставе радну групу која ће установити план сарадње. ''Конкретни план ће ће омогућити обема странама да доносе одлуке у оквиру закона на обе стране да би могли да разумемо кад и у ком обиму могу да се крећу међусобне испоруке у погледу плана развоја'' - каже он.

Он верује да ће споразум између две стране утврдити и проширити постојеће производне везе. ''Ми већ снадбевамо РСК МиГ са 40 позиција и делова'' каже Шакашакбаев и додаје да Казахстан сарађује са ''Хеликоптерима Русије'' и 26 других ваздухопловних предузећа.

ТАСС (http://tass.ru/armiya-i-opk/4424109)

Са руског превео торпедо011


Title: Re: Миг-35
Post by: Dreadnought on October 10, 2018, 02:58:16 pm

...


[attachment=1]


Title: Re: Миг-35
Post by: MOTORISTA on December 04, 2018, 07:05:01 am
Kakav potencijal poseduje najnoviji ruski lovac — MiG-35
NovostiOnline   03. decembar 2018.

Ruska korporacija „MiG“ je poslala prijavu za učešće na tenderu koji je objavilo Ratno vazduhoplovstvo Indije za kupovinu 110 višenamenskih lovaca

https://youtu.be/LetinyxsErk

Ruska korporacija „MiG“ je poslala prijavu za učešće na tenderu koji je objavilo Ratno vazduhoplovstvo Indije za kupovinu 110 višenamenskih lovaca, saopštio je direktor kompanije Ilja Tarasenko. Kompanija je spremna da isporuči Delhiju supersonični lovac MiG-35, najnoviji proizvod korporacije koji znatno nadmašuje svoje prethodnike. „Indijska strana trenutno analizira materijale, a prema rezultatima će se formirati kratka lista koja će uključivati kompanije kojima je dozvoljeno učešće na tenderu. Nadamo se da će Indija da napravi preliminarnu selekciju već početkom 2019. godine“, saopštio je Tarasenko za ruske medije.

Prema pisanju vojnog analitičkog časopisa „Džejns difens vikli“, indijsko Ministarstvo odbrane zahteva od učesnika konkursa da od 110 lovaca 17 jedinica bude isporučeno u gotovom obliku, a preostale 93 borbene mašine da budu proizvedene u Indiji u skladu sa inicijativom „Mejd in Indija“. Između ostalog, među avionima koji će se sastavljati na teritoriji Indije, 82 jedinice moraju biti jednosedi, a 10 dvosedi. Isporuka prvih lovaca trebalo bi da počne tri godine nakon potpisivanja ugovora. Za nekoliko godina, Ministarstvo odbrane Indije planira da proizvodi avione na sopstvenoj teritoriji, a ove isporuke će biti obavljene u roku od sedam godina. Ukupni troškovi programa za kupovinu 110 lovaca procenjuju se na između 15 i 18 milijardi dolara.

VISOK KVALITET I POVOLjNA CENA

MiG trenutno pregovara sa potencijalnim kupcima MiG-35 iz Kazahstana, Mjanmara, Bangladeša, Perua, Iraka, Egipta. Međutim, Ilja Tarasenko smatra da će u budućnosti većina kupaca MiG-29 izraziti želju za novim lovcem MiG-35, a reč je o 20-30 zemalja. Šef ruskog Biroa za vojno-političku analizu Aleksandar Mihajlov izjavio je da bi novi MiG mogao biti tražen na tržištu azijsko-pacifičkog regiona, koje uključuje Indiju, Kinu, Maleziju, Indoneziju i Pakistan. „Postoji i rast na afričkom i južnoameričkom tržištu. U zemljama azijsko-pacifičkog regiona se oseća veliki uticaj SAD, koje otvoreno prete sankcijama u slučaju nabavke ruskog oružja. Međutim, Rusija nudi visok kvalitet u skladu sa povoljnom cenom. Domaći avio-proizvodi su za 20 odsto jeftiniji od stranih pandana“, rekao je Mihajlov. MiG-35 predstavljen je široj javnosti na međunarodnom salonu avijacije „MAKS 2017“ i na vojno-tehničkom forumu „Armija 2017“. Borbena mašina je razrađena na osnovu lovca MiG-29M/M2, ali se značajno razlikuje od prethodnika.

„Ovo je novi sistem, već je blizu pete generacije. Unapređena je tehnologija lokatora i sistema za izviđanje. Razrađeno je novo oružje i oklop aviona koji ga čini nevidljivim za neprijatelja“, objasnio je Tarasenko. Šef Ujedinjene avio-proizvodne korporacije Jurij Sljusar izjavio je da je MiG-35 namenjen izvođenju borbenih zadataka u uslovima aktivnih elektronskih protivmera i vazdušne odbrane velike gustine. Zbog toga lovac ima značajno smanjenu vidljivost, povećana je daljina leta i broj mesta za kačenje oružja. Lovac MiG-35 je izveo prvi let 24. novembra 2016. godine, a ispitivanja bi trebalo da budu završena 2019. godine. Kako tvrdi Tarasenko, korporacija ima kapacitet da proizvodi 36 mašina godišnje. Trenutno korporacija „MiG“ ispunjava zahtev ruskog Ministarstva odbrane za proizvodnju šest jedinica. „Prema državnom programu naoružanja, predviđeno je snabdevanje avionima MiG-35. Spremni smo da u potpunosti zamenimo ceo park MiG-29 novim lovcima MiG-35“, istakao je Tarasenko. Ilja Tarasenko je naglasio da se restriktivne mere Zapada neće odraziti na sudbinu lovaca. Prema njegovim rečima, „avion je u potpunosti napravljen od ruskih komponenti i materijala“.

https://youtu.be/zDmBLBy09XY

UNIVERZALNA MAŠINA

Osnovna prednost MiG-35 je njegova radio-elektronska oprema. Reč je o radiolokacionoj stanici „Žuk A“ sa aktivnom faznom antenskom rešetkom. Njena snaga je povećana skoro duplo, a težina je smanjena sa 240 na 220 kilograma. Ovaj radar je mnogo osetljiviji i sposoban je da radi na više frekvencija istovremeno i u najtežim vremenskim uslovima. Aktivne fazne rešetke imaju mogućnost da prate desetine meta, mapiraju teren i štite se od radio-elektronskih smetnji od strane neprijatelja. Zahvaljujući radaru „Žuk A“, opseg detekcije meta lovca MiG-35 uvećao se na 200 kilometara. Lovac može da pogodi metu na udaljenosti do 60 kilometara, vazdušne mete na udaljenosti do 130 kilometara, može da prati do 30 meta i puca na osam do deset objekata. Novi MiG-35 opremljen je modernizovanim motorom RD-33MK. „MiG-35 je potpuno samostalna mašina koja je u mogućnosti da obavlja čitav niz borbenih zadataka: od praćenja meta do njihovog uništavanja svim vrstama municije kojima Rusija raspolaže. Avion se može koristiti na svim geografskim širinama. Može da radi u temperaturnim uslovima od —50 do +50 °S, kao i u planinskim prostorima“, istakao je Mihajlov. On je dodao da se približavaju petoj generaciji boraca. „MiG-35 je avion generacije 4++, ali na njegovoj osnovi može biti izrađena mašina sledeće generacije. Ovo je moćan borbeni avion, koji poseduje sve najbolje što korporacija ’MiG‘ može da pruži. Siguran sam da će MiG-35 biti tražen kako u Rusiji tako i u inostranstvu“, zaključio je Mihajlov.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Миг-35
Post by: Milan (longtrip) on December 16, 2018, 02:27:38 pm
https://youtu.be/ZlNhRfmgdHw


Title: Re: Миг-35
Post by: Dreadnought on August 10, 2020, 02:27:02 pm

Quote
The Russian Air Force has received its first two serially produced MiG-35 ‘4++ generation’ medium weight multirole fighters, The MiG-35 is outfitted with highly sophisticated sensors, avionics and weapons systems allowing it to go head to head with its most advanced Western counterparts such as the Eurofighter Typhoon and F-35A.https://youtu.be/bV9vl85FAm0


Title: Re: Миг-35
Post by: Dreadnought on January 19, 2021, 12:05:23 pm


Quote
CRO OPS 104 | Analiza | Ruski višenamjenski borbeni avion MiG-35 multirole fighter

MiG-35 najnovija je, a možda i posljednja iteracija oitelji MiG-29. Riječ je o potpuno višenamjenskom borbenom avionu koji je uvelike poboljšan u odnosu na ranije Verzije MiG-a 29 koje su imale osjetna ograničenja u sposobnostima i kapacitetima, no tehnološki i tehnički napredak prisutan u MiG-u 35 mu još uvijek nije osigurao strane kupce, pa ni značajne narudžbe matičnog, ruskog zrakoplovstva. Saznajte što ga razlikuje od prethodnika, koja mu je perspektiva i kakve su mu mogućnosti.https://youtu.be/qAIDI-lPphcTitle: Re: Миг-35
Post by: MOTORISTA on April 10, 2021, 08:35:34 pm
Prepoznavanje meta na osnovu "neuronske šeme", rešeni problemi koje je letelica imala
Novosti online 10. 04. 2021.

U RUSIJI se pravi inteligentni sistem za prepoznavanje meta na osnovu neuronskih šema koji će biti namenjen za avione iz serije „MiG“, konkretno, za najnovijeg lovca MiG-35, saopštila je pres-služba te korporacije.

- Radi se na sistemu automatizovanog upravljanja nakon prizemljenja aviona, kao i na inteligentnom sistemu za prepoznavanje meta na osnovu neuronskih šema koji će omogućiti da se identifikuje meta na osnovu fragmenta - navodi se u saopštenju „MiG-a“.

Ranije je pres-služba korporacije „MiG“ saopštila da se u avion MiG-35 ugrađuje nelinearni korektivni uređaj za sisteme automatskog upravljanja letelicom. Na taj način, kako je precizirano, rešen je problem sa oscilacijama koje nastaju usled „ručnog“ upravljanja letelicom prilikom energičnog manevrisanja, koje dovode do nestabilnosti i izazivaju incidente. Najnoviji višenamenski lovac generacije 4++ MiG-35 je namenjen za rad u zonama oružanih sukoba visokog intenziteta.

Zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko i šef Ujedinjene korporacije za izgradnju aviona Jurij Sljusar potpisali su 2018. godine ugovor o nabavci šest aviona MiG-35 do 2023. godine.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Миг-35
Post by: Dreadnought on May 06, 2021, 01:11:56 pm


U svemu nadmašuje prethodnika: Šta sve može MiG-35


Ruski lovački avioni „MiG-35“ proširili su borbene sposobnosti, tačnije moći će da koriste bilo koje postojeće avionsko oružje, saopštio je direktor direkcije za programe MiG-29M, MiG-35 i lakog višenamenskog aviona ruske avionske korporacije „MiG“ Mušeg Balojan.

„MiG-35 će moći da koristi čitav asortiman postojećeg avionskog oružja, uključujući perspektivne primerke“, rekao je Balojan.

Zahvaljujući novim borbenim mogućnostima, dodaje on, taj avion je postao efikasan vazduhoplovni kompleks za sticanje nadmoći u vazduhu.

„Sa stanovišta naoružanja i opremljenosti, MiG-35 u svemu nadmašuje svog prethodnika. Novi radar i optičko-lokaciona stanica, novi sistem za označavanje ciljeva koji je postavljen na kacigi, savremene rakete klase 'vazduh-vazduh' i 'vazduh-zemlja', veliki arsenal avionskih bombi kako slobodnog pada, tako i navođenih“, pojasnio je predstavnik korporacije.

Najnoviji višenamenski lovac generacije 4++ MiG-35 predstavlja napredniju verziju aviona MiG-29K/KUB i MiG-29M/M2. Lovac je napravljen za rad u zonama oružanih sukoba visokog intenziteta, u uslovima ešaloniranog sistema PVO protivnika.

Podsetimo, zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko i šef Ujedinjene korporacije za izgradnju aviona Jurij Sljusar potpisali su 2018. godine ugovor o nabavci šest aviona MiG-35 do 2023. godine.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202105061125266185-efikasan-za-sticanje-nadmoci-mig-35-moci-ce-da-koriste-sve-postojece-avionsko-oruzje/)


Title: Re: Миг-35
Post by: MOTORISTA on May 06, 2021, 06:01:58 pm
https://youtu.be/io53eF4R37Q


Title: Re: Миг-35
Post by: MOTORISTA on July 22, 2021, 07:57:59 pm
U novim „migovima“ od ove godine
Novosti onlajn 22. 07. 2021.

AKROBATSKA grupa „Striži“ započinje prelazak na najnovije lovce MiG-35 – prvi avion dobiće već ove godine, izjavio je komandant grupe pukovnik Sergej Osjajkin.

- Planiramo da pređemo na novi avion. Čekamo da se donese odluka o snabdevanju novim oružjem. Trebalo bi da prvi MiG-35 dobijemo ove godine, ali to ne zavisi od nas, već i od industrije, državnih testiranja. Uključivanje aviona u sastav naoružanja je uvek dug proces - objasnio je komandant. Istovremeno, naglasio je da grupa koja je poslednjih godina letela na MiG-29 očekuje da će dobiti neophodan broj aviona.

- Nadam se da će ih biti devet - dodao je on.

Inače, ruska akrobatska grupa učestvuje na avio-salonu MAKS 2021 koji je u toku i imali su prilike da lete na novim „migovima“. Najnoviji višenamenski lovac generacije 4++ MiG-35 predstavlja napredniju verziju aviona MiG-29K/KUB i MiG-29M/M2. Lovac je napravljen za rad u zonama oružanih sukoba visokog intenziteta, u uslovima ešaloniranog sistema PVO protivnika.

MiG-35 je jedan od malobrojnih aviona koji mogu da realizuju složene višenamenske zadatke u uslovima kada se neprekidno menja situacija na bojnom polju. Visoke tehnologije aviona omogućavaju pilotu da otkriva i prati do 30 vazdušnih ciljeva na rastojanju do 160 kilometara, a pri potrebi on može istovremeno da pogodi do šest vazdušnih i četiri kopnena cilja.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Миг-35
Post by: Kubovac on February 21, 2023, 12:27:35 pm
DRUGI ŽIVOT MiG-35: Zašto Rusija ponovo pokreće proizvodnju ovog borbenog aviona, nauštrb superiornog Su-75

RUSIJA je objavila da Mikojan MiG-35 Fulkrum-F ulazi u serijsku proizvodnju. Nova serija će biti proizvedena u narednim godinama.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) trenutno imaju osam MiG-35 – šest serijski proizvedenih i dva probna.
Mnogi ruski stručnjaci pretpostavljaju da će MiG-35 odložiti proizvodnju Su-75. U poslednje dve godine Moskva je Su-75 Šah-mat nazivala „superiornim“. Međutim, Su-75 je još uvek u procesu proizvodnje prvih prototipova. Nema testova na zemlji, a kamoli testiranja leta, što je razumljivo nemoguće u ovoj fazi.

Analiza BulgarianMilitary.com da Su-75 najverovatnije neće biti u proizvodnji mogla bi da se obistini. Multifunkcionalne mašine ponovo dolaze u prvi plan. Što više njih – takođe. Bar za ruski VKS. Pogotovo u svetlu konfrontacije u Evropi sada.

ZAŠTO JE MIG-35 ZAUSTAVLjEN 2016. GODINE?

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) nije dala detalje o predstojećoj proizvodnji MiG-35. Ali sama vest o toj mogućnosti izaziva diskusiju. Rusija je 2016. godine izbacila MiG-35. Mnogo razloga je bilo onda. Prvo - povećani troškovi, drugo - oslobađanje od uslovne "raznolikosti" u VKS. Treće – nedostatak nultog ujedinjenja između porodica Suhoj i Mihojan. Četvrto – složena logistika.

Neki ruski stručnjaci su 2016. smatrali da je ispravno dizajnirati nove borbene avione. Tako se rađa konkurencija. Čak i ako dizajn nije dobar, novi proizvod se može roditi iz novih i starih dizajna.

Ali danas je Rusija u drugačijoj ekonomskoj situaciji. Mnogo je složenije i odluka Moskve da obnovi proizvodnju MiG-35 je možda ispravna. Bolje se fokusirati na jednu stvar, kažu ruski mediji.

NEŠTO POZITIVNO

Ali mora da ima nekih pozitivnih stvari u MiG-u pošto je odlučeno da mu se vrati? I zapravo, ima ih dosta. Od redizajniranog i ozbiljno poboljšanog okvira aviona do potpuno nove elektronike i otvorene arhitekture. Ovo rešenje omogućava da se u najkraćem mogućem roku prilagode sva nova oružja koja lovac može da preuzme.

Ali glavna karakteristika se često naziva ažurirani radar Žuk-A sa AFAR-om. Trenutno je ključan za rusku avijaciju. Konkretno, ovaj radar se ne može pohvaliti karakteristikama visokih performansi. Međutim, njegove mogućnosti su u granicama slične stanice kao kod američkog F-16. tj. ograničenje radne udaljenosti od oko 200 kilometara.

Pored toga, MiG-35 je jeftin za održavanje, i to u velikoj seriji. Neki stručnjaci smatraju da rusko vazduhoplovstvo treba da se sastoji od jedne trećine teških aviona i dve trećine lakih aviona. Sa takvim odnosom postiže se maksimalna efikasnost. A danas će za Rusiju upravo ovi elementi biti suštinski i igrati glavnu ulogu.

NA SCENU STUPA SU-75

Na sceni se pojavljuje još jedan višenamenski lovac, koji može ozbiljno da parira „trideset petom“ – Su-75. Ima veću listu prednosti. Na primer, šema sa jednim motorom. Da, pouzdanost opada i ovaj pristup je napušten još 1990-ih. Međutim, Rusija shvata da uz pravilno održavanje nedostatak drugog motora nije problem.

Istovremeno, cena Su-75 u celini je ozbiljno smanjena, njegovo održavanje je pojednostavljeno, itd. Po većini karakteristika približio se MiG-35. I to u nedostatku drugog motora. Prvo, Su-75 je borbeni stelt avion. Stelt je prednost u odnosu na zastarele protivvazdušne sisteme i njihove radare. Drugo, u slučaju narudžbe za VKS, glavni „čip“ može biti radar Belka. Tvrdi se da ima nenadmašne karakteristike.

Poređenja radi – Žuk-A vidi metu veličine 5 kvadratnih metara sa udaljenosti od 200 kilometara. Ali Belka može da otkrije pet puta manji objekat sa udaljenosti do 400 kilometara. Višestruka povećanja sposobnosti uspešno su demonstrirana tokom pravih vazdušnih borbi, gde je Su-57 koristio R-37M sa maksimalne udaljenosti od 400 km.
Čak i ako Su-75 mora da prepolovi svoje mogućnosti zbog veličine i drugih nijansi, ipak će biti bolji od Žuk-A. Treća i ne manje važna tačka je maksimalno ujedinjenje sa postojećom flotom. Ovo utiče na mnoge gore opisane tačke, čiji je ključ cena.

ZAKLjUČAK
Su-75 je veoma, veoma perspektivna mašina u smislu masovne proizvodnje. Međutim, MiG-35 ima ključnu prednost – već je u seriji i usvojen je u industriji, što može da igra ključnu ulogu.

Još uvek nema jednoznačnog mišljenja o Su-75 jer nijedan prototip još nije poeteo. Rusija se nada masovnoj proizvodnji Su-75 do kraja ove decenije.

Po svemu sudeći, do tada je MiG-35 kompromisna opcija. Živećemo i videti, ali šanse da Su-75 uopšte krene u serijsku proizvodnju se smanjuju svakim danom.

[attachment=1]


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1205249/rat-ukrajini-ukrajina-rat-rusija-ukrajina-rusko-naoruzanje)


Title: Re: Миг-35
Post by: kumbor on February 21, 2023, 01:05:09 pm

Још само да натерају ОКБ МиГ да ради како треба!


Title: Re: Миг-35
Post by: Kubovac on November 22, 2023, 02:30:59 pm
OAK je govorio o upotrebi MiG-35 u specijalnoj operaciji

Generalni konstruktor: Lovci MiG-35 se koriste tokom vojne operacije

MOSKVA, 22. novembra - RIA Novosti. Za vršenje vazduhoplovnih udara koristi se najnoviji ruski lovac MiG-35, izjavio je za RIA Novosti generalni konstruktor Ujedinjene avio korporacije (OAK) Sergej Korotkov.

Prvi let lovca obavljen je 2016. godine, a predstavljanje letelice održano je 2017. godine. Prema podacima iz otvorenih izvora, trenutno je šest predserijskih modela MiG-35 u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

"Danas, u vezi sa događajima koji se dešavaju, letelica već učestvuje u svim operacijama koje se izvode. Ostalo je da se završe dalji probni letovi, a potom će Ministarstvo odbrane doneti konačnu odluku", rekao je on odgovarajući na pitanje da li je doneta odluka o serijskoj nabavci MiG-35 za Vazdušno-kosmičke snage Rusije. Korotkov je napomenuo da karakteristike MiG-35 „zadovoljavaju stranog kupca“, a paralelno se vode pregovori o izvoznim isporukama.

MiG-35 je najnoviji avionski kompleks generacije „4++“, kreiran po tehnologiji lovaca pete generacije za delovanje u zonama oružanih sukoba visokog intenziteta u uslovima guste PVO. Avion je projektovan za uništavanje vazdušnih ciljeva u bilo koje doba dana i noći i u svim vremenskim uslovima, kao i za uništavanje pokretnih i nepokretnih kopnenih i površinskih ciljeva.

Među prednostima MiG-35, konstruktori posebno navode smanjeni radarski potpis, radarsku stanicu sa aktivnom faznom antenom, sistem za označavanje ciljeva na šlemu, nove motore sa povećanim potiskom i sposobnost da deluju kao tanker. Avion je sposoban da koristi sve vrste vođenih i nevođenih raketa i najnovije vođene bombe.

[attachment=1]


Izvor (https://ria.ru/20231122/mig-1911023456.html)Title: Re: Миг-35
Post by: Kubovac on January 30, 2024, 05:58:21 pm
Višenamenski frontovski lovci MiG-35/35D

U ovom videu nam je drago da demonstriramo višenamenske borbene borbene avione MiG-35/35D. Avion pripada lovcima 4++ generacije sa širokom upotrebom lovačke tehnologije 5. generacije. Sposoban je da izvršava borbene zadatke 24 sata dnevno u različitim vremenskim uslovima.

https://www.youtube.com/watch?v=5sn8_MIpLtg


Title: Odg: Миг-35
Post by: Kubovac on February 12, 2024, 12:48:12 pm
Mikojan MiG-35 Vazduhoplovnih snaga Rusije

Poslednjih meseci došlo je do značajnog pomaka u napretku projekta MiG-35, direktne nadogradnje u odnosu na MiG-29. Ruski štab je podmladio ovaj nekada zanemaren razvojni projekat. Trenutno, verovatnoća stvarne proizvodnje ovog aviona izgleda mnogo više obećavajuće nego ranije.

Šta je sledeće na dnevnom redu Rusije? Potrebni su im efikasni, laki lovci da ojačaju svoju flotu. Tu na scenu stupa MiG-35 – pažljivo skrojen da sa preciznošću ispuni zahteve Rusije. Stoji paralelno sa F-16, koji SAD dosledno proizvode. Stoga ne čudi što rusko Ministarstvo odbrane razmišlja o ponovnom pokretanju proizvodnje MiG-35.

Generalni konstruktor UAC-a, Sergej Korotkov, podelio je svoju perspektivu: „Nedavne okolnosti dovele su do povećanja broja MiG-35 u vazduhoplovstvu. Zakazana je serija probnih letova, čiji rezultati će odrediti konačnu odluku Ministarstva odbrane o masovnoj proizvodnji MiG-35.

https://www.youtube.com/watch?v=bAmeRcr71LM


Title: Odg: Миг-35
Post by: B051LjKo on February 12, 2024, 05:49:28 pm
Rusi pricaju bajke o MiGu-35 vec 20 godina... Ranih 2000ih je imao smisla, sad nema nikakvog. U dvije godine rata, MiG 29/35 borbe vidio nije, mislim da to dovoljno govori koliko im Rusi vjeruju.


Title: Odg: Миг-35
Post by: Boro Prodanic on February 12, 2024, 06:42:39 pm
Rusi pricaju bajke o MiGu-35 vec 20 godina... Ranih 2000ih je imao smisla, sad nema nikakvog. U dvije godine rata, MiG 29/35 borbe vidio nije, mislim da to dovoljno govori koliko im Rusi vjeruju.

Ne znam odakle ti podatak da u dve godine rata MiG 29 nije video borbu? Imaš li neki izvor koji bi to potvrdio?


Title: Odg: Миг-35
Post by: B051LjKo on February 13, 2024, 03:38:45 am
Rusi pricaju bajke o MiGu-35 vec 20 godina... Ranih 2000ih je imao smisla, sad nema nikakvog. U dvije godine rata, MiG 29/35 borbe vidio nije, mislim da to dovoljno govori koliko im Rusi vjeruju.

Ne znam odakle ti podatak da u dve godine rata MiG 29 nije video borbu? Imaš li neki izvor koji bi to potvrdio?

Pa da imam, to bi znacilo da je koristen u bobi. Ja bih volio da sam u krivu, ali evo slobodan si dati bilo koji izvor koji prikazuje koristenje MiGa 29, Mig29M/M2 ili MiG35 od strane Rusa... Ja takvog nemam... Ni gubici ne otkrivaju drugaciju sliku.

(https://i.postimg.cc/gJg81MYv/Losses.png)


Title: Odg: Миг-35
Post by: fazan on February 13, 2024, 06:10:37 am

Pa da imam, to bi znacilo da je koristen u bobi. Ja bih volio da sam u krivu, ali evo slobodan si dati bilo koji izvor koji prikazuje koristenje MiGa 29, Mig29M/M2 ili MiG35 od strane Rusa... Ja takvog nemam... Ni gubici ne otkrivaju drugaciju sliku.


Ја нисам наишао на информацију да су Руси користили Миг 29-35 у Украјини. Пре рата у Украјини, у борбеним јединицама су имали 15 Миг-29 СМТ и 6 Миг-35. Остало су били авиони за тренинг. Руси су се ослобађали мигова и покушавали да стандардизују надзвучну авијацију на сухој платформи. Након што су преузели Крим, тамо су затекли око 40 украјинских Миг-29.

Међутим, тешко је рећи шта је заиста било отписано, а шта остављено у хангарима, ”за не дај Боже”. У једном тренутку су се појавили тенкови за које су сви мислили да их Руси више немају. Није искључено да се појаве и авиони.

Што се тиче авион Миг-35, мислим да целу причу треба посматрати кроз призму рата, који исцрпљује руске ресурсе. Да ли Сухој са својим производним капацитетима може да задовољи потребе руског ваздухопловства? Изгубили су око 35 Сухоја 27-35, колико времена треба да се то надокнади? Шта ће бити ако се и када се на украјинском небу појаве F-16? У том смислу, мислим да су им драгоцени сви надзвучни авиони и сви производни капацитети.
Ако Миг може да модернизује постојеће Миг-29 и евентуално произведе нешто ново (у разумном року!) мислим да ће добити наруџбе.

Иначе, Американци производе F-16 само за извоз, а националну гарду пребацују на F-35. У оперативном ваздухопловству их више нема, остале су можда 1-2 ескадриле у активној резерви.


Title: Odg: Миг-35
Post by: B051LjKo on February 13, 2024, 09:50:37 am
Иначе, Американци производе F-16 само за извоз, а националну гарду пребацују на F-35. У оперативном ваздухопловству их више нема, остале су можда 1-2 ескаdриле у активној резерви.


Pa zato i kazem da je ova prica premalo i prekasno. Da se desilo prije 20 godina kad je i trebalo, svakako... Danas! Jos razvoj nije ni gotov, a vec je zastario. Ne znam sto se zbiva s ruskom stategijom. Prije su imali tri biroa koaj su se uvijek natjecala, MiG, Suhoj i Jakovljev... Jak trenutno drzi trenazera. i to je OK, Suhoj ne backbone zrakoplovstva, sa citavim nizom letjelica, Su27-30-34-35, plus odrzavanje postojecih Su24 o Su25 dok jos uvijek lete, plus Su'57. MiG je nekako sa strane. Ocekivao sam da ce novi laki lovac biti sigurno MiG (LMFS koncept), i onda se tu pojavio Su-75 checkmate ni od kuda... Ako PAK DP (MiG 41) ne bude realiziran, bojim e da MiG birou ide kljuc u bravu... a to bi bas bila steta.


Title: Odg: Миг-35
Post by: kumbor on February 13, 2024, 12:57:40 pm


Сећам се да је 2001.године била ваздухопловна изложба на ВДНХ. Приказан је био и МиГ-29 у варијанти која ће потом постати МиГ-35, па МиГ-29 са КВТ (Климовски векторисани потисак) у две равни, па РД-93 мотор прилагођен за уградњу западне авионе и свашта приде. Од свега ништа није дошло до серије, сем што је РД-93 уграђен у мањи број јужноафричких Миража уместо Атар 9К50.


Title: Odg: Миг-35
Post by: fazan on February 13, 2024, 05:12:40 pm


Сећам се да је 2001.године била ваздухопловна изложба на ВДНХ. Приказан је био и МиГ-29 у варијанти која ће потом постати МиГ-35, па МиГ-29 са КВТ (Климовски векторисани потисак) у две равни, па РД-93 мотор прилагођен за уградњу западне авионе и свашта приде. Од свега ништа није дошло до серије, сем што је РД-93 уграђен у мањи број јужноафричких Миража уместо Атар 9К50.

Борбени авиони су све комплекснији и све скупљи. Зато долази до укрупњавања у индустрији. И у Америци је књига спала на два слова (ЛМ и Боинг), с тим што је судбина програма надзвучне борбене авијације у Боингу на дуже стазе неизвесна. Да ли се неко сећа Дагласа (F-4), Republic (F-105), Fairchild Republic (A-10).


Title: Odg: Миг-35
Post by: Рашо on February 13, 2024, 05:46:30 pm
Након што су преузели Крим, тамо су затекли око 40 украјинских Миг-29.

Готово све враћено Украјини...


Да ли Сухој са својим производним капацитетима може да задовољи потребе руског ваздухопловства? Изгубили су око 35 Сухоја 27-35, колико времена треба да се то надокнади?

Сви губици, сем за Су-24 и Су-25 који се више не производе, су надокнађени...


Title: Odg: Миг-35
Post by: Prvačić on February 13, 2024, 07:38:23 pm

Pa zato i kazem da je ova prica premalo i prekasno. Da se desilo prije 20 godina kad je i trebalo, svakako...

Prije 20 godina situacija je bila drugačija.
Rusija se ekonomski oporavljala. Čak je tražila da uđe u NATO. Velike operacije u Čečeniji su bile gotove, ali je protivpobunjenička borba nastavljena.
SAD (i još neki) su se "zaglavili" u Avganistanu i Iraku. I oni su vodili protivpobunjeničku borbu.
Tad je težište bilo na sukobima niskog intenziteta. I kod Rusa na oružju za izvoz. Povećanje cijene energenata, a i drugih sirovina, poslije agresije na Irak je doprinijelo ekonomskom oporavku Rusije. Kao i povećan izvoz naoružanja.


Što se tiče pokretanja proizvodnje novih MiG-35, pa zar u fabrikama koje bi ih trebale proizvoditi ne mogu pokrenuti proizvodnju aviona iz porodice Su?


Title: Odg: Миг-35
Post by: fazan on February 13, 2024, 08:06:18 pm
Након што су преузели Крим, тамо су затекли око 40 украјинских Миг-29.

Готово све враћено Украјини...

Сви губици, сем за Су-24 и Су-25 који се више не производе, су надокнађени...

Хвала Рашо!


Title: Odg: Миг-35
Post by: fazan on February 13, 2024, 08:21:05 pm

Što se tiče pokretanja proizvodnje novih MiG-35, pa zar u fabrikama koje bi ih trebale proizvoditi ne mogu pokrenuti proizvodnju aviona iz porodice Su?

Мислим да то није тако једноставно, било би потребно да се комплетира цела производна линија са посебним алатима. Наравно да је могуће, али кошта, и времена и пара. То је разлог зашто Американци нису обновили производњу F-22. Нису хтели да потроше 200 милиона долара за конзервирање алата, сада би им требало преко 10 милијарди долара да их поново направе, а још 50 да произведу 200 авиона.


Title: Odg: Миг-35
Post by: Prvačić on February 13, 2024, 09:06:15 pm
Zar za proizvodnju MiG-35 netreba obnoviti linije?


Title: Odg: Миг-35
Post by: fazan on February 13, 2024, 09:22:31 pm
Zar za proizvodnju MiG-35 netreba obnoviti linije?
Зависи од тога да ли је Миг 35 потпуно нов авион, или је базиран на претходној верзији.


Title: Odg: Миг-35
Post by: Рашо on February 13, 2024, 10:01:48 pm
Zar za proizvodnju MiG-35 netreba obnoviti linije?
Зависи од тога да ли је Миг 35 потпуно нов авион, или је базиран на претходној верзији.

МиГ-35 је потпуно нов авион који само подсјећа на претходника МиГ-29.


Title: Odg: Миг-35
Post by: B051LjKo on February 14, 2024, 01:03:57 am
МиГ-35 је потпуно нов авион који само подсјећа на претходника МиГ-29.

MiG 35 je samo fensi marketinsko ime za modernizacju frontovskog lovca i njegovo pretvaranje u multifunkcionalni avion. Ako su F-16 Block 15, Block 40, BLock 50, Block 60 i Block 70 potpuno novi avioni koji samo podsjecaju na originalni avion, onda je i MiG 35 potpuno novi avion koji samo podsjeca na MiG 29...


Title: Re: Миг-35
Post by: Рашо on February 15, 2024, 06:35:48 pm
МиГ-35 је потпуно нов авион који само подсјећа на претходника МиГ-29.

MiG 35 je samo fensi marketinsko ime za modernizacju frontovskog lovca i njegovo pretvaranje u multifunkcionalni avion. Ako su F-16 Block 15, Block 40, BLock 50, Block 60 i Block 70 potpuno novi avioni koji samo podsjecaju na originalni avion, onda je i MiG 35 potpuno novi avion koji samo podsjeca na MiG 29...

Па сад, од Ф-16 Блк.50 можеш да направиш Блк.70, (или од МиГ-29А/Б да направиш МиГ-29СМ као у српском случају), али од МиГ-29 било које варијанте не можеш да направиш МиГ-35.