PALUBA

Ratna mornarica => Mornarička avijacija => Topic started by: ML on May 01, 2014, 10:27:26 amTitle: Mornarička avijacija do ulaska u I SR 1915g.
Post by: ML on May 01, 2014, 10:27:26 am
Italijanska mornarica je rano uočila važnost uvođenja vazduhoplova u operativni sastav i pomno je pratila razvoj na tom području.
Prvi se radilo na razvoju balona, koji su dobro povečali vidljivost i preko horizonta vidljivog sa brodova. 1907g su počeli prvi pokušaji sa balonima izdužene form, nazvanim Draken, koji su bili otporniji a uticaj vjetra nego sverični baloni. Ispitivanja su vođena sa krstarice RN Elba. Radilo se o uvježbavanju u otkrivanju morskih mina.
Ispitivanja su nastavljana i koju godinu kasnije mornarica dodijeljuje dva broda za službu kao brodovi baze balon. To su bile krstarice Elba i Liguria. Osniva se Sezione Aeronautica koja podpada pod Ministarstvo mornarice.[attachment=1][attachment=2]
U isto vrijeme poručnik Mario Calderara(koji se zanimao za letenje mašinama težim od vazduh,pratio prve letove braće Wright 1903, bio njihov prijatelj i sa njima izmjenjivao iskustva) 1904 počinje na izradi  dvokrilnog zmaja na plovcima. 1907 godine  u blizini La Specie su vršeni eksperimenti sa tim vazduhoplovom-jedrilicom, originalno nazvanom idroveleggiatore. U vazduh se dizao vučen razaračem Lanciere.
[attachment=5]
Iako ovi eksperimenti nisu nastavljeni predstavljaju rađanje upotrebe  hidroaviona u mornarici. 1909 u Rim je došao Wilbur Wright, pozvan od članova kluba Club Aviatori di Roma, koji je skupio pare za kupnju aviona Flyer mod.A. Kupljen je i rezervni motor, a obučeni su i prvi italijanski piloti. Prvi učenik je bio upravo Mario Calderara koji je dobio prvu letačku licencu, drugu je dobijo poručnik Umberto Savojski.
Sledeće godine 1910, poručnik  Calderara je postavljen za načelnika prve letačke škole koja se nalazila na rimskom aerodromu Centocelle.[attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Mornarička avijacija do ulaska u I SR 1915g.
Post by: ML on May 01, 2014, 10:33:00 am
[attachment=1]
Uporedno se nastavlja i razvoj balona, vazdušnih lađa, tako da je 31.oktobra 1909g. poručnik Guido  Scelsi sa vazdušnim brodom N-1 krenuo u prvi »napad«, prešavši razdaljinu od 450km, na relaciji Vigna di Valle –Neapelj i nazad. Ohrabrena rezultatom mornarica uvodi u upotrebu i dva manja vazdušna broda P2 i P3 , koji skup asa prvim N-1 , formiraju  Flotilu sa bazom u Brindiziju.[attachment=2]
Da se vratimo poručniku Calderari, one je u brodogradilištu u La Specii , konstruisao prvi italijanski hidroavion. Prve prove su vršene 1911, a prvi oficijelni let je bio 8.juna 1912g. avion je imao motor od 100ks i brzinu od 60-80km/h. To je u to vrijeme bio največi hidroavion.
Istovremeno je opet u La Spezii, kapetan i konstruktor Alessandro Guidoni, koristeći studie inžinjera Forlania, montirao plovke na biplan Farman 50, tako ga transformirajući u hidroplan.[attachment=3]
Treba spomenuti i izgradnju prvog hidroplana. Mornarički inžinjeri Crocco i Ricaldoni su projektovali prvi hidrokrilac koji je sa motorom 0d 90ks postizao brzinu od 90km/h.Ispitivanje je  1912 izvedeno na jezeru Bracciano. To baš ne spada u avijaciju ali pošto su tvorci radili na projektima balona i hidroaviona da i to spomenemo.[attachment=4]
U ljeto 1911 godine održani su veliki manevri vojske u blizini Manferrata, na kojima je bio prisutan i kralj  Vittorio Emanuele III sa svojim ađutantom admiralom Paolo Thaon di Revel-om. Ovom prilikom su prvi put upotrebljeni vazduhoplovi , pre svega za zadaće izviđanja. Učešča je uzelo 8 aviona različitih tipova (Bleriot,Etrich,Nieuport, Savary i Farman) i dva vazdušna broda (diridžabla). Ove vazduhoplovne snage su podijeljene na dvije suprotne strane , a formirane su od miješovitog personala  mornarice i vojske. Ovim su stečena značajna iskustva na osnovu kojih je odlučeno da vazdušni brodovi i avioni uzmu učešča u ekspediciji u Libiji. U ovoj kampanji vazdušni brodovi su imali zadatke izviđanja i kartografske zadatke. Eksperimentisalo se i sa novim tehnikama, vezivanjem za brodove na otvorenom moru i snabdjevanje pomorskih jedinica. Mornarica je dala i par pilota za »Flottiglia aeroplani di Tripoli«. Rezultati su bili odlični naročito u izviđanju i navođenju artiljerije.[attachment=5]Title: Re: Mornarička avijacija do ulaska u I SR 1915g.
Post by: ML on May 01, 2014, 11:37:42 am
Posle iskustava iz libijskog rata mornarica radi na stvaranju vlastite avijacije. To je promovisao kapetan fregate Ludovico De Filipi, viceinspektor u Servizi Aeronautici, koji je uočio koristi avijacije u sklopu mornarice. Kako nije imao dovoljno sredstava za formiranje mornaričke avijacije, činio je ono što je u tom trenutku mogao, a to je da je slao mornaričke oficire na kurseve letenja u Francusku,kako bi ih osposobio za pilotiranje na hidroavionima.
Kupljeni su tri hidroavioni Curtiss i dva Borela. U aprilu 1913g je tako ustanovio školu za pilote hidroaviona u Veneciji.[attachment=1][attachment=2]
U maju 1913g, radi boljeg izviđanja sa brodova i  , odlučilo se da se ukrcaju hidroavioni prvo na oklopni krstaš San Marco i bojnim brodovima Roma i Dante Alighieri. To su trebali biti eksperimentalni brodovi. [attachment=3]
Kao datum rođenja mornaričke avijacije se kraljev dekret od 12 oktobra 1913g.  br 1229 kojim se  hidroavioni u Regia Marini uvode u flotnu listu kao i brodovi.


Title: Re: Mornarička avijacija do ulaska u I SR 1915g.
Post by: ML on May 01, 2014, 03:07:10 pm
Ulazak u rat je vazduhoplovne snage kako armijske tako i pomorske zatekao u dosta lošem stanju, a to zbog pomankanja sredstava, zavisnosti od uvoza i pomankanja rezervnih dijelova, koje opet domaća industrija nije mogla obezbjedit.
Ratna mornarica je bila prisiljena uvoziti hidroplane iz inozemne proizvodnje, što je dovelo do šarolikog sastava, neheterogenog i vezanog za snabdjevanje rezervnim djelovima prema zemljama proizvodnje. Bilo je tu njemačkih Albatrosa, francuskih Borel-a i Breguet-a, američkih Curtissa…
U početku rata 24. maja 1915g stanje Pomorskog vazduhoplovstva  je bilo sledeće:
(da ne bi nabrajao prilažem stranu iz knjige Italian and Austro-Hungarian Military Aviation On the Italian Front In World ...od avtoraAlexis Mehtidis,Paul Watson)[attachment=1]


Title: Re: Mornarička avijacija do ulaska u I SR 1915g.
Post by: ML on May 01, 2014, 04:36:19 pm
Da bi slika bila potpunij, da pomenem i armijsku avijaciju, Corpo Aeronautico kji se sastojao od Battaglione Aviatori i Battaglione Specialisti.
Armijska avijacija se sastojala od  šest grupa Bleriota (37aviona i 30pilota, četiri grupe Nieuporta. Monoplana (27aviona i 20 pilota) i i četiri grupe Farman-a(22aviona i 20 pilota)
Po nekim izvorima armijska avijacija je imala 91 pilota i 20 izviđača, sa 200 pilota na različitim kursevima, 86 aviona, od čega 58 operativnih i 18 u rezervi.
U sastavu je imala Battaglione Aerostieri, 6 poljskih balona , 2 tvrđavska i 1 nezavisni balon.
Artiljrijska specijalna grupa je imala balona za izviđane i to 3 poljska balona, 2 tvrđavska i sekciju za održavanje balona.
U početku rata je imala i vazdušne brodove (diridžable), M.1, P.4, i P.5 sa jednim Parseval-om u rezervi.

Sve u svemu dosta inferiorni prema Austrijcima, za ilustraciju Austrijci su u pomorskoj aviaciji imali na početku neprijateljstava sa Italijom izrazitu premoć, opet prilog iz gore citirane knjiga:[attachment=1]
Potrebno je napomenuti i da su Austrijski hidroavinoni bili moderniji i imali bolje borbene osobine.


Title: Re: Mornarička avijacija do ulaska u I SR 1915g.
Post by: ML on May 02, 2014, 09:29:18 am
Siluete aviona i vazdušnih brodova, namjenjene za prepoznavanje, sa manifesta obalne tvrđave Messina. u manifestu su obrađeni i postupci u slučaju napada..
http://www.14-18.it/manifesto/IEI0328479
[attachment=1]