PALUBA

Ostalo => Zaključane teme => Topic started by: motorista 57 klasa on September 29, 2014, 06:54:33 amTitle: Referendum u Kataloniji
Post by: motorista 57 klasa on September 29, 2014, 06:54:33 am
Da li virus napreduje?

izvor:fakti.org

Мас референдум о одвајању Каталоније од Шпаније заказао за 9. новембар

    15:34 27.09.2014.
 

МАДРИД УКАЗ О РЕФЕРЕНДУМУ НАЗВАО „ГРЕШКОМ“
И НАЈАВИО ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ

Артур Мас

    Током протеклих седам векова, само спољни диктат није дозвољавао Каталонији да управља сама собом. Данас се отвара пут који ће историју Каталоније поделити на „до“ и „после“ - изјавио је Артур Мас
    Потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де САНТАМАРИЈА: Тај референдум је неуставан и неће га бити. Дубоко жалимо због погрешне иницијативе шефа каталонске аутономије. То је грешка која ће „сломити“ каталонско друштво и удаљити га од Европе
    Проблем Мадрида је и то што - према анкети агенције Omnibus - чак 58,8 одсто Каталонаца жели отцепљење од Шпаније, а само 31,9 одсто се том противи

        ШЕФ аутономије у Барселони - Артур Мас - потписао је указ о одржавању 9. новембра референдума о државном осамостаљивању Каталоније од Шпаније.

        Каталонцима ће бити предложено да одговоре на питање: „Желите ли да каталонија постане држава?“, а право гласа имаће сви њени становници старији од 16 година.

        Мас је своју месецима најављивану и припреману одлуку објаснио речима:

         „Спремамо се да искористимо своје право да одлучујемо. Нико не може порећи да смо били спремни да разговарамо са свима. Глас народа се мора чути. Демократске државе говоре и дају право да се говори. Током протеклих седам векова, само спољни диктат није дозвољавао Каталонији да управља сама собом. Никога не треба да плаши то што ће људи своје мишљење исказати пред гласачким кутијама. Каталонија хоће да говори и да је чују“.

        Мас је овоме придодао: „Чим се Каталонија демократски изјасни - имаћемо неопходне оријетире за дијалог. Данас се отвара пут који ће историју Каталоније поделити на „до“ и „после“. Мој циљ је да сазнам шта мисли народ Каталоније. Ми желимо мир и дијалог“.

 

       Шпанске власти су - како се и очекивало - Масов указ назвале „грешком“.

         „Тај референдум је неуставан и неће га бити. Дубоко жалимо због погрешне иницијативе шефа каталонске аутономије. То је грешка која ће „сломити“ каталонско друштво и удаљити га од Европе“ - изјавила је потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамарија.

        Влада у Мадриду окупиће се на ванредном заседању чим добије мишљење Државног савета, највишег консултативног тела у земљи, а Сантамарија је Барселони поручила:

         „Масу смо већ предочили да не постоји ништа што је изнад суверене воље шпанског народа и да зато само сви Шпанци могу одлучивати о томе шта је Шпанија и како ће бити организована. Ни једна влада не сме прећи ту црту јер је та црта заштићена законом. То је суверена воља, а то није ни Масова ни наша“.

        Проблем Мадрида је и то што - према анкети агенције Omnibus - чак 58,8 одсто Каталонаца жели отцепљење од Шпаније, а само 31,9 одсто се том противи.


Title: RE: Referendum u Kataloniji
Post by: Solaris on September 29, 2014, 09:51:33 pm
Španjolski ustavni sud suspendirao katalonski referendum

Središnja vlada u Madridu zatražila je od suda da referendum proglasi nezakonitim, jer krši ustav Španjolske. Iako će ustavnom sudu trebati godine da donese konačnu odluku, referendum je suspendiran samom odlukom suda da prihvati taj predmet. Glasnogovornica je rekla da je 12 sudaca donijelo odluku nakon jednosatnog hitnog sastanka.

Na povijesnom trgu Sant Jaume, u središtu Barcelone, gdje se nalazi ured gradonačelnika i regionalne vlade, golema štoperica od subote odbrojava vrijeme do 9. studenoga, kad bi se Katalonci trebali izjasniti o odcjepljenju od Madrida.

Katalonski predsjednik Artur Mas u subotu je potvrdio održavanje referenduma u studenom. Proces ne završava odlukom Ustavnog suda... naša je zadaća da glasujemo 9. studenoga, kazao je čelnik Republikanske ljevice (ERC) Oriol Junqueras. Ta stranka najsnažnije zagovara odcjepljenje Katalonije, najbogatije španjolske regije. Na glasovanje je pozvano 5,5 milijuna birača starijih od 16 godina. Cijena organizacije referenduma procijenjena je na 8,9 milijuna eura.

Iako politički analitičari očekuju da će Mas nakon odluke ustavnog suda sazvati izvanredne izbore, što bi osnažilo njegovu inicijativu, on nije dao nikakve znakove popuštanja.

Velika većina Katalonaca želi da se referendum održi, pokazuju ankete, i ohrabreni su tijesnim rezultatom na sličnom referendumu o neovisnosti Škotske.

http://vijesti.hrt.hr/


Title: RE: Referendum u Kataloniji
Post by: kumbor on September 29, 2014, 11:08:58 pm

Sačekaćemo 9. novembar, pa ćemo utvrditi da li će taj mesec biti stvarno "studeni" za Španiju.


Title: RE: Referendum u Kataloniji
Post by: motorista 57 klasa on September 30, 2014, 07:32:58 am
Nisam zlurad ali.....

izvor:politika.rs

Барселона – Атмосфера која се у Барселони у четвртак осећала на улицама од раног јутра, када су се већ могле видели читаве породице како одевене у црвене или жуте мајице – боје каталонске заставе – излазе да би не само Шпанији него и свету показали да желе да имају право да се изјасне на референдуму у новембру, била је празнична.

Бебе, мала деца, пубертетлије уз родитеље, баке, деке заједно у групама чинили су бујице људи – 1.600.000 учесника, по првим проценама, преплавило је улице Барселоне да би у 17 часова, сви заједно, оформили латинично слово „В”, које симболизује оно за чим теже: Visca, votar, victoria, valores (Живели, гласање, победа, вредности).

Каталонци нису трибално друштво и исто тако нису склони ексцесима ни у ком смислу. Самим тим, оно што је падало у очи јесте како једна тако масовна манифестација одише пре свега редом и умереношћу, што представља главне одлике каталонског карактера уопште.

Организација и одсуство патоса били су на завидном нивоу и прошле године, када се ланац од скоро два милиона људи који су се држали за руке тражећи независност протезао дуж 400 километара, од јужне (Валенсија) до северне границе (Француска) ове аутономне покрајине Шпаније.

Овог 11. септембра многи Каталонци су оставили јасну поруку коју шпанска централна власт неће моћи тек тако да игнорише, без обзира на ставове, изнутра и споља, да ли каталонским грађанима треба дати право да гласају о томе да ли желе да се отцепе.

Премијер Шпаније Маријано Рахој, за кога се не би баш могло рећи да улива поверење за бољи живот земљи која се све више суновраћује у кризу на разним пољима, дао је изјаву да „сада пре свега треба бити великодушан” и не баш спретно посегнуо за метафором пресађивања органа: „Једном Мадриђанину може се пресадити срце једног Андалужанина и једном Каталонцу једног грађанина Галиције.”

Чињеница је да у Шпанији постоје разни национализми, а Каталонци се жале на шпански као најагресивнији, иако би се то пре свега могло назвати централизмом. Имала сам и сама прилике да осетим једном приликом у Мадриду, када сам телефоном водила службени разговор на каталонском са колегиницом из Барселоне, како су моје мадридске колеге наједном почеле да ме гледају са мањим симпатијама.

Једанаести септембар, који се слави као каталонски национални празник, обележава заправо дан када је 1714. Каталонија изгубила своју аутономију.

Након 11. септембра 2014. постоји ипак нешто са чиме се сада сви слажу: с једне стране, каталонски премијер Артур Мас мора сазвати референдум за наредни 9. новембар, а премијер Шпаније Рахој, с друге стране, мора тај референдум забранити, јер то није уставно.

Ипак, након масовног каталонског протеста протеклог четвртка, који претендује да буде забележен у историји Европе као најбројнија грађанска манифестација тог типа, политичари не могу да покушају да одрже статус кво.

„Ако се једна реалност игнорише, она ће се, пре или касније, осветити”, говоре многи каталонски аналитичари ’дан после’. Међу обичним људима углавном влада еуфорија, у мери у којој то Каталонци себи допуштају – без срче до колена већ мирно и достојанствено.

Има наравно и многих који сведоче да се осећају као „сирочићи” у једној Каталонији која жели да изађе из Шпаније, земље у чији интегритет верују као у једину могућу реалност, пре свега јер су њихови преци дошли овде трбухом за крухом средином 20. века, када је ова аутономна покрајина била најразвијенија и економски најперспективнија.

Каталонци су се увек бусали у груди да су вреднији и мање склони корупцији од осталих Шпанаца. Ланац корупције који је почео да се разоткрива овог лета у оквиру породичног клана Ђорди Пужола, бившег премијера Каталоније који је важио за неприкосновеног оца модерне каталонске нације, свакако је пољуљао жељу за отцепљењем међу многима. Какав би исход био ако дође до гласања, исто тако је неизвесно.

Али, чињеница је да су у Барселони обични грађани показали да неће одустати од борбе за промене, јер више нису спремни да трпе корупцију, несигурност, неједнакост, лошу политику и остале „болести” чији узрок везују пре свега за мадридску власт. Да би се све променило набоље једноставно тиме што би Каталонија престала да зависи од Шпаније – илузија је у коју ипак није лако поверовати.


Title: RE: Referendum u Kataloniji
Post by: motorista 57 klasa on October 01, 2014, 05:45:16 am
Каталонија иде путем јужне српске покрајине, док Мадрид још не зна да ли ће у одбрани државе употребити и оружане снаге. – Наоружавање и обука полицијских специјалаца у Барселони

Ко то помаже властима у Каталонији да упорно иду зацртаним путем отцепљења од Шпаније, иако по  важећем уставу не постоји никаква сила или институција која може да поништи принцип територијалног суверенитета државе? На ово питање многи шпански аналитичари и политичари већ су дали одговор. Парламент Каталоније и председник владе Артур Мас позивају се на косовски преседан и иду ка одвајању по истом том сценарију, уз једну битну разлику: за сада нема отворене међународне подршке каталонским сепаратистима, иако се кабинет Артура Маса својски труди да је обезбеди.

Напетост је у Шпанији додатно нарасла у прошлу суботу када је Артур Мас у Барселони потписао декрет о расписивању референдума о независности за 9. новембар. У недељу се по хитном поступку састао Државни савет Шпаније, а затим је јуче уследила ванредна седница Владе Шпаније на којој је уложена формална жалба Уставном суду и од њега затражено да планирано изјашњавање прогласи нелегалним. Суд ће свакако донети одлуку да је парцијално изјашњавање о питањима која се тичу судбине читаве државе неуставно. Од тог тренутка декрет о расписивању референдума и само изјашњавање су ништавни. Односно, како покушавају да објасне шпански аналитичари, „референдум у Каталонији неће бити дозвољен”.

Мадрид одбија свако поређење са шкотским референдумом (18. септембра) јер је он одржан две године после чврстог договора између Лондона и Единбурга, када су прецизирани сви детаљи о том догађају. Барселона се позива баш на референдум у Шкотској и тражи да се на исти начин испоштује демократска воља грађана Каталоније. Единбургу се пред шкотски референдум није нимало допадало то што Барселона покушава да се угура у њихов воз. Шкоти су такође истицали разлику на коју упозорава и Мадрид.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ која не признаје независност Косова. Више пута у протеклој години „Политици” је потврђено из Министарства спољних послова у Мадриду да Шпанија, без обзира на притиске, нема намеру да призна независност Косова. То би једино могло да се деси уколико би Београд признао независност своје јужне покрајине. Јасно је и због чега овакав став Мадрида подржавају и највећа опозициона Социјалистичка странка и садашња владајућа Популарна партија. Уколико би Мадрид признао независност Косова, по истом принципу морао би да одобри и раздвајање Каталоније. Баскија помно прати шта се дешава у Барселони и не крије да ће, у случају да се референдум одобри овој северноисточној аутономној регији, и они кренути истим путем.

Јучерашњи „Паис” цитира устав и каже да Влада Шпаније може да предузме све неопходне мере како би аутономну заједницу која делује против општих интереса државе натерала да поштује шпанске законе. Устав не прецизира да ли се том приликом може употребити и оружана сила или да ли Мадрид има право да суспендује аутономију. Поједини медији су пре отприлике годину дана, када се кампања за заказивање референдума о каталонској независности тек захуктавала, помињали могућност да у Каталонију уђу оружане трупе Шпаније како би спречиле кршење устава.

Има назнака да се у Барселони нагомилава оружје. Мадридски „Мундо” објавио је у септембру ексклузивну вест да се група специјалаца из аутономне каталонске полиције Мосос де ескадра, повезана са најрадикалнијим сепаратистичким елементима, обучава за герилско ратовање. Према сазнањима овог листа, за каталонске специјалце купљене су модерне аутоматске пушке произведене у Чешкој, коришћене у ратовима у Авганистану, Либији и Кипру. Двојица Британаца који их обучавају да рукују овим аутоматима боравили су на Косову у оквиру британских специјалних снага. Цела група такође је повезана са кључним људима из баскијске сепаратистичке организације ЕТА.

Како власт у Барселони по угледу на Приштину покушава да надмудри Мадрид и да постигне свој циљ? На ово питање одговара аналитичка колумна у „Мунду”.

Стратегија Барселоне је да формира устројство и почне да функционише као де факто држава. Покушава такође да изјашњавање претвори у свечани патриотски чин. При томе се чак не прецизира ни колико људи би морало да изађе на ово изјашњавање, ни колики је кворум.

А ако све ово не успе, Скупштина Каталоније могла би да прогласи независност, а да претходно за 9. новембар закаже ванредне изборе на којима би партије које подржавају независност добиле већину гласова.
Зорана Шуваковић
објављено: 30.09.2014.

izvor:politika.rs


Title: RE: Referendum u Kataloniji
Post by: motorista 57 klasa on November 09, 2014, 10:41:50 am
МАДРИД ПОПУСТИО: Неће силом спречавати анкетни плебисцит о независности Каталоније

    20:13 07.11.2014.
   
(НЕ)ОЧЕКИВАНИ ЗАОКРЕТ ОБЈАВИО МИНИСТАР ПРАВДЕ ШПАНИЈЕ РАФАЕЛ КАТАЛА

Рафаел Катала

    „Ако влада Каталоније не покуша да изађе из оквира прикупљања мишљења грађана - власти Шпаније неће морати да се обраћају Уставном суду земље или другим судовима јер закон неће бити прекршен. У демократским друштвима, а Шпанија то јесте, сваке године се прикупљају потписи да би се сазнало шта о нечему мисле грађани“ - нагласио је Катала

        МИНИСТАР правде Шпаније Рафаел Катала саопштио је да званични Мадрид неће силом спречавати анкетни плебисцит о независности Каталоније.

        Чак је прецизирао да је Шпанија спремна и да прихвати изјашњавање о независности провинције уколико оно заиста буде имало форму анкете.

        У интервјуу листу El Pais, Катала је нагласио да је влада Маријана Рахоја спремна да подржи „гласање у Каталонији уколико оно буде позиционирано као - слобода изражавања“.

         „Ако влада Каталоније не покуша да изађе из оквира прикупљања мишљења грађана - власти Шпаније неће морати да се обраћају Уставном суду земље или другим судовима јер закон неће бити прекршен. У демократским друштвима, а Шпанија то јесте, сваке године се прикупљају потписи да би се сазнало шта о нечему мисле грађани“.

        Одмах после овога, Катала је подвукао да Шпанија нема намеру да свој народ лишава права да искаже своје мишљење.

         „Ми упозоравамо да влада не може помагати одржавање референдума који је у супротности са Уставом Шпаније, али нема намеру да забрањује људима да изразе свој став“.

        У Каталонији ће у недељу бити одржан плебисцит на којем ће се гласати поводом два питања: Желите ли да Каталонија постане држава и - Желите ли да Каталонија постане независна држава?

izvor:fakti.org