PALUBA

Vesti => Vesti sa ratišta => Topic started by: Dreadnought on October 27, 2008, 01:16:57 pmTitle: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on October 27, 2008, 01:16:57 pm
Rusija:Analiza rata sa Gruzijom,zaključci o stanju u vojsci


27/10/2008
Министар одбране Анатолиј Сердјуков добио је задатак да од архаичних остатака совјетских снага створи армију, оспособљену да прати високо подигнуту лествицу руске политике
 
 Један од првих рањених у руском рату с Грузијом био је генерал Анатолиј Хруљов – главнокомандујући 58. армије, погођен артиљеријским шрапнелом и евакуисан. Рањавање официра високог чина на такав начин било је војнички гледано нелогично. Међутим, апсурд догађаја изразио је на неки начин целу операцију, у коју се с руске стране ушло као с повезом преко очију, без јасног сазнања с које ће се стране наићи на ватру противника – где су тачно грузијске јединице.

Руси нису имали беспилотне шпијунске летелице. Били су без опреме за ноћно осматрање. Међусобна радио-веза била је слаба и командири су се сналазили мобилним телефонима. Авијација је подржавала трупе, али „по свом компасу”, дејствујући без координације.

У таквим условима, артиљерија Грузије остала је нерањена све до наредбе Тбилисија о повлачењу, а руско ваздухопловство платило је у кратком рату са чак седам оборених бомбардера („сухоја” и једним Ту-22М3). Москва није имала информацију да је њен ратни противник у међувремену опскрбљен украјинским противавионским пројектилима.

Политички учинак „петодневног рата” је велики. Један најзад добијени рат је радо примљен поклон Кремља јавности Русије, предуго траумираној осећањем инфериорности руске војске, показане интервенцијом генерала Грачова у Чеченији. Трупе послате у Грузију биле су коначно нешто друго – у односу на измучене регруте-обвезнике, препуштене свирепостима одасвуд сабраних бандита.

У Грузији су дебитовали професионалци – добровољно регрутован ембрион једне будуће армије, замишљен у форми руске реплике америчких „маринаца”. Њен преображај, из гломазне агломерације униформисаних паразита и тлачених војних обвезника, обећаван је годинама. Али, све доскоро без прогресивног помака. Тешко је савладати солидаран унутрашњи отпор руских високих чинова.

Нове јединице (међу њима и Чечени батаљона Васток Сулима Јамадајева) појавиле су се у пољу борбено мотивисане и знатно боље организоване. „Победа над агресором” принета је уз помоћ медија и у последњи забити кутак – и аплауз Руса Медведеву и Путину одјекнуо је јаче од топова у Грузији.  

Рат је донео поен код куће, али и геостратешки. Запоседањем Јужне Осетије и Абхазије, у којима се војнички већ утврђује, Русија је повратила „кључеве Кавказа”, и њена чизма је сада тик уз вентил западних проводника енергије из каспијског региона, на кавкаској раскрсници. Угрожена је једна од дивиденди САД из „добијеног хладног рата”. Осим тога, придодат је материјални аргумент тези Москве да Русија, рачун за своје поступке полаже само себи и више никоме – те ће сама и контролисати и можда кориговати догађаје у простору бившег СССР-а. Бивши СССР је сада „зона њених интереса”.

Искрсава, међутим, питање оспособљености армије и флоте да својим развојем, организацијом и наоружањем прати врло високо подигнуту лествицу руске спољне политике. Премијер Путин је, у својству председника, учинио више симболичних гестова (патролама бомбардера над егзотичним морима, или испаљивањем ракета), журећи да каже да је Русија бар у папучама совјетске силе. Али они који су армију покушали да виде „кроз Грузију” нису задовољни тиме што су видели.

Од пет авиона ратног ваздухопловства, четири је застарело, тврди адмирал Едуард Балтин, бивши командант совјетске Црноморске флоте („Независимаја газета”, 20. августа).

„Грузини су оборили наше Су–25, а то је, ето, авион који је ратовао још у Авганистану. (...) Не би било потребно слати пилоте под ватру ПВО, да је у наоружању било (беспилотних) БПЛА.” Адмирал ламентира и над стањем бродоградње. Она, каже, „никако не успева да уведе у серију земљи тако потребне подморнице са стратешким ракетама” – док 65 одсто стратешких нуклеарних снага САД дежура баш у океану.

„Функционери владе и Министарства одбране нису једанпут јавно изјављивали да савремено оружје и борбена техника само што не почну да пристижу јединицама (Генерал армије Михаил Мојсејев, бивши начелник Генералштаба СССР-а). А показало се – 58 армија опет ратује на БМП-1 коме је скоро четрдесет година, и грузијска ПВО обара руске авионе зато што обавештајци незнају где се налазе и какве су противваздушне снаге агресора.”

Генерал Владимир Болдирев, главнокомандујући здруженим снагама инвазије са штабом у Владикавказу, у Северној Осетији, изјавио је, када је све било готово да су борбе откриле два недостатка руских тенковских јединица – рђаву комуникацију и лош командни систем(РИА новости, 13. септембра).

Бројне сличне изјаве, описи и подаци, указују да Москва, упркос узастопним покушајима да изведе војну реформу, и даље, у претежном делу има на располагању архаичне остатке совјетских оружаних снага. Укључујући и наоружање.

Министру одбране Анатолију Сердјукову наложено је да припреми предлог опскрбе армије и флоте савременим средствима рата, пише М.М.Растопшин, кандидат техничких наука („Независимаја газета”, 5.септембра).

„Међутим, код нас се под видом савременог наоружања издају обрасци од јуче. А други се немају откуд узети, с обзиром на то да војна наука и конструкциони бирои таворе у дубоком паду.” Петодневни рат је потврдио да је у употреби „маса, још од совјетских времена недорађеног наоружања”, а постојећи систем израде „не осигурава ни висок темпо преоружавања ни квалитет”.


У руској историји постоји ситуација слична данашњој, из година после грађанског рата, када је наоружани хаос бољшевика требало престројити у поредак налик армији. Црвена армија је тада извучена из руку Троцког и препуштена Фрунзеу (одлуком Пленума ЦК РКП, фебруара 1924), од кога се захтевало да смањи људство, али да оружане снаге развије у борбено спреман, ефикасан и јефтин ратни механизам. Одузимање војске Троцком имало је политичку позадину (да му се осујети да Стаљину пресече пут ка власти када Лењин умре) – али, свеједно, Михаил Фрунзе је био успешан реформатор и Совјети су добили армију.

Министар одбране Сердјуков има сличан задатак, можда Путиновог Фрунзеа, али пронађеног у пореској полицији, вероватно због умећа да „прочешљава” цифре. Изгледа да је то био први и најважнији задатак – „да се среде књиге”, јер растући буџет (с пет милијарди долара године 2000, на 40 милијарди 2008. и 50 милијарди 2009) не доноси ефекте. Великим делом средстава одржава се арсенал нуклеарног застрашивања. Добар део коштају одећа и издржавање више од милион људи, али има тврдњи да се „трећина трошкова одбране проневери” („Економист”). „Резултат (повећаног улагања) је незнатан, ако не ништаван: нема новог оружја, мале су плате, раширено незадовољство”, цитиран је с оценом стања у армији Павел Фелгенауер, војни аналитичар „Нове газете”. Фелгенауер „не зна да ли ће реформе на којима инсистира Сердјуков учинити ствари бољим”, али мисли да је то како оне данас изгледају „неподношљиво, и Путин је због тога и одредио Сердјукова, са задатком да рашчисти ситуацију”.

Председник Медведев наложио је да се „све формације имају довести на ниво сталне борбене готовости” до 2020.(26. септембра, говорећи у Оренбуршкој области). То подразумева да се до рока раскрсти с попуном по систему опште војне обавезе. Недавно, Сердјуков се размахнуо по највишим чиновима, наговестио омасовљење нижих официра, гипкије формације и – веће плате. Запад прати руске кораке, али не прибојава се војске већ манипулације гасом и нафтом. Тренутно је то убитачније.  


Мање генерала, више поручника

До 2012. Русија ће драстично смањити број генерала, пуковника, мајора и капетана, а знатно ће повећати број поручника, саопштио је министар одбране Анатолиј Сердјуков, пошто је план његових реформи потписао председник Русије Дмитриј Медведев. Упоредо с тим, до исте године ће се знатно смањити број војних јединица, у настојању да се армија учини гипкијом и оствари већу борбену готовост.
 
Према објављеном саопштењу, број генерала смањиће се за четири године са 1.107 на 886. Број пуковника –са 25.665 на 9.114, мајора са 99.550 на 25.000, а број капетана са 90.000 на 40.000. Број поручника биће у истом периоду повећан са садашњих 50.000 на 60.000.
 
Број војних јединица је овим планом драстично смањен – са 1.890 на свега 172.
Реч је о трупама, пошто по ваздухопловству, флоти, стратешким ракетним снагама, космичким и ваздушно-десантним снагама „сечиво” није с том оштрином спуштено. Ваздухопловство ће, уместо 340, имати 180 јединица. Морнарица ће, уместо 240, остати са 123, стратешке ракетне снаге, уместо дванаест, са осам, космичке, уместо седам, са шест и падобранци, уместо шест, са пет јединица.
 
Циљ реформе је, објаснио је Сердјуков – да се пешадијске дивизије и пукови преобразе у много компактније бригаде, какве постоје у западним армијама.
Број (совјетских) војних академија биће убудуће четвороструко нижи. Остаће их само десет – од 65, колико их тренутно има.

„Руско војно образовање преобразиће се да би одговарало много ефикаснијем америчком”, коментарисао је цивилни саветник Министарства одбране Виталиј Шлихов. Реформа Анатолија Сердјукова представља, показало се, више него шок за „трбоње” Министарства и Генералштаба, јер налаже виталну командну структуру од осам и по хиљада – уместо 21.813 запослених, колико она сада има.

Izvor:Politika Online


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Bane on October 27, 2008, 11:16:38 pm
"Politika" je objavila ovaj tekst? :o Pa još se oseća miris Ljilje Smajlović u holu ;D

Da je ruska vojna tehnika matora to je tačno. Još je Putin 2000-te o tome pričao, naročito o avijaciji. Ipak, ovo nije slučaj samo sa ruskom armijom, pošto i američka pati od ovih problema, naročito sa manjkom high-tech opreme.

Da je toliki stepen neintegracije između zemaljskih i vazdušnih snaga, to mi je prosto nepojmljivo danas. Pa u Avganistanu su Sovjeti odlično kopirali američki sistem iz Vijetnama i šljakao je kao podmazan. Šta im bi da zaborave sve ovo? Šta da je bilo bilo kakvog ometanja?

Što se tiče neznanja oko položaja jedinica neprijatelja, ovo bi mogli članovi sa uniformisanim stažom bolje da komentarišu. Činjenica je da je front prva dva dana bio dosta neujednačen i da se brzo menjao, kao i da je artiljerija Gruzijaca dosta dugo udarala po ruskim položajima.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Sailor on October 27, 2008, 11:46:22 pm
Треба имати у виду да су Руси имали неке губитке, али исто тако треба знати да су у битку ушли на пречац и фронтално немајући времана за дуготрајно бомбардовање и снимање ситуације.Читава армија је кренула у битку на команду, а то је и поред извјесних губитака који су више него прихватљиви гледано са војног становишта добар успјех.За кратак рок су дословно прегазили непријатеља.

                      То што Руси врше реорганизацију армије нема никаве везе са ратом у Грузији, то су планирали да ураде још прије.Од огромне совјетске армије хоће да направе еластичнију војну опругу спремну за дејства на миг, јер се непријатељ опасно приближио границама Русије.Главни циљ је подмладити војску новим кадровима који су више него потребни.Нема чекања да неко погријеши да би био смјењен.То се ради превентивно кроз реорганизацију која је врло студиозно урађена.Будући догађаји ће свједочити о томе. ;)

       


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: SIRIUS on October 28, 2008, 05:09:01 pm
Konačno je ruski noj izvukao glavu iz peska...za mene je to najvažnije saznanje.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 02, 2009, 05:51:46 pm
Gruzija demantuje incident

2. avgust 2009.
Tbilisi -- Vlasti Južne Osetije optužile su gruzijske snage da su juče granatirale teritoriju te otcepljene autonomne oblasti, što je Tbilisi demantovao.

Južna Osetija tvrdi da su dve rakete, ispaljene sa gruzijske strane, iz sela Ditsi, pale na vojni osmatrački punkt. Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane je upozorilo Tbilisi da zadržava pravo da upotrebi silu da bi se zaštitili civili.

"U slučaju daljih provokacija koje bi ugrozile stanovništvo i kontingent ruske vojske koji je stacioniran na teritoriji Južne Osetije, rusko Ministarstvo odbrane zadržava pravo da upotrebi sva raspoloživa sredstva i silu kako bi se zaštitili građani Južne Osetije i ruski vojnici", ističe se u saopštenju ministarstva, prenela je agencija Interfaks.

Gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da, ni sa jedne strane, nije bilo pucnjave. Portparol ministarstva Šota Utijašvili je ocenio da saopštenje ruskog ministarstva predstavlja "vrlo jasnu agresivnu nameru".

Najnoviji incident dešava se uoči godišnjice rusko-gruzijskog sukoba koji je počeo 7. avgusta prošle godine i trajao pet dana.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 03, 2009, 08:37:28 am
Gruzija: Rusija ne poštuje granice

3. avgust 2009.
Tbilisi -- Gruzijske vlasti optužile su Rusiju da pomera granicu između Gruzije i separatističke oblasti Južna Osetija i da zauzima delove gruzijske teritorije.

"Ruski vojnici ušli su 2. avgusta na teritoriju sela Kveči, u okrugu Gori, kako bi premestili navodnu granicu" sa Južnom Osetijom, navodi se u saopštenju gruzijskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je predsednik Južne Osetije Eduard Kokojti zatražio u petak od Gruzije da vrati "staru osetijsku zemlju".

Gruzijsko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da proruske vlasti u Južnoj Osetiji "obelodanjuju ono što ruski okupatori nameravaju da urade" i da će Rusiju smatrati "odgovornom za bilo koju intervenciju" koja usledi.

Rusija je juče upozorila Gruziju, koju smatra odgovornom za "provokacije" u Južnoj Osetiji, da će upotrebiti silu, kao što je to bio slučaj pre godinu dana kada je izbio rusko-gruzijski rat oko Južne Osetije.

Izvor: Beta


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 03, 2009, 09:55:15 am
Gruzija poziva međunarodnu zajednicu da „osudi militarističke izjave Moskve”, a Kokojti traži od Kremlja da pošalje dopunske vojne snage u Južnu Osetiju


03/08/2009
Moskva, 2. avgusta – Nedelju dana pred godišnjicu petodnevnog rata na Kavkazu, incidenti između Južne Osetije i Gruzije sve su češći. Jučerašnji dan započeo je uzajamnim optužbama – Chinvali je objavio da je pucano na posmatrački punkt odeljenja Oružanih snaga republike Južna Osetija, „što govori o provokacionom karakteru te akcije”, dok Tbilisi govori o provokacijama sa južnoosetijske strane.

Ministarstvo odbrane Rusije izdalo je saopštenje u kome se kaže da je „u periodu od 29. jula do 1. avgusta glavni grad Južne Osetije u više navrata podvrgavan pucnjavi iz minobacača i artiljerijskog oruđa”.

„U slučaju daljih provokacija, koje predstavljaju pretnju stanovništvu republike i ruskom vojnom kontigentu dislociranom na teritoriji Južne Osetije, ministarstvo odbrane Rusije će primeniti sve postojeće snage i sredstva za zaštitu građana republike Južna Osetija i ruskih vojnika”, kaže se u saopštenju i podseća „da su se događaji po istom scenarijuodvijali i u avgustu prošle godine, što je dovelo do agresije Gruzije na Južnu Osetiju i napada na ruski kontingent mirotvoraca”.

Šota Utiašvili, rukovodilac informaciono-analitičkog centra MUP Gruzije, tvrdi da nije bilo nikakve pucnjave, a Ministarstvo inostranih poslova Gruzije smatra optužbu ruskog ministarstva „apsolutno neosnovanom”, i „neskrivenom pretnjom Gruziji”.

Gruzijski MIP tvrdi da su izjave ruske strane „sračunate na destabilizaciju situacije u regionu i razvoj događaja po opasnom scenariju” i poziva međunarodnu zajednicu da „osudi militarističke izjave Moskve”.

Chinvali, međutim, podseća na ubrzanu remilitarizaciju Gruzije, porast vojnog potencijal i „neskrivenu agresivnost gruzijskog rukovodstva prema Južnoj Osetiji”, što, prema rečima Murata Džiojeva, ministra inostranih poslova Južne Osetije, „svedoči o tome da gruzijske vlasti nisu izvukle pouku iz događaja avgusta prošle godine”.

Za takvu situaciju Džiojev optužuje međunarodnu zajednicu koja nije reagovala na mnogo puta ponovljene molbe Južne Osetije da stavi embargo na isporuke oružja Gruziji. „Agresor se oseća nekažnjivim. Smatra da ima podršku, i zato je opasan”.

Lider Južne Osetije Eduard Kokojti prokomentarisao je događaje izjavom da ne želi novi rat. „Moji prioriteti su obezbeđenje stabilnosti u regionu i sprečavanje novog rata”, rekao je Kokojti, dodavši da mu je cilj da ujedini svoj narod sa Rusijom. On je pozvao Kremlj da pošalje dopunske vojne snage u Južnu Osetiju.

„Danas je gruzijska armija bolje opremljena nego pre avgusta 2008. godine. Redovno se obavljaju vojne vežbe sa NATO, redovno tamo odlaze stručnjaci NATO i SAD. Ali, ni mi ni Rusija, takođe, ne sedimo skrštenih ruku. Imajući u vidu događaje iz avgusta prošle godine, mi preduzimamo odgovarajuće korake”, upozorio je Kokojti.

Nakon prošlogodišnjeg rata, Rusija je, na molbu Abhazije i Južne Osetije, formirala vojne baze u gradu Gudauta, na zapadu Abhazije i u selu Džava, nedaleko od Chinvalija, glavnog grada Južne Osetije. U njima je smešteno oko 3.700 vojnika.

U petak je specijalni predstavnik Evropske unije na Južnom Kavkazu Piter Semnebi pozvao sve zainteresovane strane da obezbede stabilnost u zonama konflikta.

Osmog avgusta prošle godine gruzijska vojska napala je Južnu Osetiju kako bi „uspostavila ustavni poredak”, tj. potčinila Južnu Osetiju koja nikad nije priznala suverenitet Gruzije. Chinvali je tada praktično potpuno porušen. Predsednik Medvedev doneo je odluku da uputi rusku vojsku i „prinudi Gruziju na mir”. Posle pet dana Gruzija je bila potpuno poražena, a u Moskvi je, uz posredovanje francuskog predsednika Sarkozija, potpisan mir. Rusija je uskoro priznala dve nove države na Kavkazu – Južnu Osetiju i Abhaziju. Tbilisi je prekinuo diplomatske odnose sa Rusijom, a tu teritoriju proglasio okupiranom.

Ljubinka Milinčić
Izvor: Politika Online


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 03, 2009, 01:22:20 pm
Sakašvili: Bez sile do obnove teritorijalne celovitosti
 
03.08.2009
Tbilisi/Cinhvali – Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili isključio je danas mogućnost vraćanja bivših autonomija Abhazije i Južne Osetije pod kontrolu Tbilisija vojnim putem.

„Vlasti Gruzije nemaju planove za obnovu teritorijalne celovitosti zemlje nasilnim putem, ne nameravamo da koristimo nasilne metode za rešavanje tog pitanja”, rekao je Sakašvili u intervjuu TV Rojters, čiji je deo prikazan na gruzijskim televizijama.

Prema njegovim rečima, tu poziciju dele i odobravaju i gruzijski partneri, između ostalog SAD, preneo je Itar-Tas iz Tbilisija.

Uoči godišnjice sukoba oko Južne Osetije, predsednik Gruzije je ponovo optužio Moskvu za prošlogodišnji rat u Južnoj Osetiji, a Zapad za pasivnost, koju je objasnio strahom od svađe sa velikim dobavljačem energenata.

To što je opstao na njegovom položaju, Sakašvili je nazvao „skoro čudesnom pričom o preživljavanju” i dodao da Rusija „nije napustila nadu u smenu vlasti u Gruziji” i da „ta misija nije završena”, navodi Rojters.

„Još sedim u ovoj kancelariji, bez obzira na obećanja (ruskog premijera Vladimira) Putina da će me obesiti za određene delove mog tela i uništiti gruzijsku državnost”, rekao je predsednik Gruzije, koji je kao jedno od svojih glavnih dostignuća nazvao konačnu ‑desovjetizaciju zemlje.

Britanska agencija podseća da je sa približavanjem godišnjice sukoba u Južnoj Osetiji situacija postala napetija i da su nedavno strane optužile jedna drugu za noćne paljbe, a da je Rusija u subotu saopštila da će iskoristiti „svaku silu” radi sprečavanja provokacija sa gruzijske strane.

„U slučaju daljih provokacija koje bi ugrozile stanovništvo i kontingent ruske vojske koji je stacioniran na teritoriji Južne Osetije, rusko Ministarstvo odbrane zadržava pravo da upotrebi sva raspoloživa sredstva i silu kako bi se zaštitili građani Južne Osetije i ruski vojnici”, istaklo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo inostranih poslova Gruzije postojećim je pridodalo i optužbu da je ruska vojska obeležila stubovima selo Kveši sa ‑ciljem pomeranja tzv. granice sa Južnom Osetijom.

Rojters prenosi iz Ćinvalija i intervju sa predsednikom Južne Osetije Eduardom Kakojtijem, koji je rekao da želi da ujedini svoj narod i založio se da Rusija rasporedi još vojnika i oružja, ističući da je „još nedovoljno prisustvo ruske vojske na teritroiji Južne Osetije”.

„Želimo da gradimo našu sopstvenu državu, koja će biti u savezu sa Rusijom, zajedno sa Rusijom i ne isključujem da ćemo jednog dana biti deo Rusije”, rekao je on i dodao da ‑narod Južne Osetije želi da bude ujedinjen sa Rusijom.

Kakojti je, takođe, rekao da ne želi rat, da je njegov prioritet „stvaranje stabilnosti u regionu” i „nedopuštanje da počne novi rat”, navela je britanska novinska agencija.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 04, 2009, 08:51:56 am
Rusija optužuje Gruzijske vlasti da spremaju provokacije

04.08.2009.
Moskva – Rusija je optužila gruzijske vlasti da pripremaju „provokacije” na godišnjicu rata zbog separatističke oblasti Južne Osetije i upozorila da će sve uraditi da spreči njihove „osvetoljubive namere”.

„Gruzijska vlada predviđa, za godišnjicu sukoba, akcije provokativne prirode na granici sa Južnom Osetijom,” rekao je ruski zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin u intervjuu za ruski dnevnik Rosiskaja Gazeta.

On je rekao da u toj „eksplozivnoj oblasti” razvoj događaja može da izmakne kontroli.

„Mi smo odgovorni da sprečimo nasilje protiv malih naroda. Mi ćemo s čvrstinom sprečiti osvetoljubive namere Tbilisija”, rekao je on.

Tenzije su ponovo narasle na Kavkazu nekoliko dana uoči godišnjice rusko-gruzijskog rata.

Gruzija je prošle godine u noći 7. avgusta počela ofanzivu sa ciljem uspostavljanja kontrole nad svojom separatističkom teritorijom, Južnom Osetijom, na šta je Rusija uzvratila vojnom operacijom. Rat je završen posle pet dana sporazumom u kome je posredovala Evropska unija. Rusija je kasnije priznala dve oblasti Južnu Osetiju i Abhaziju, koje su proglasile nezavisnost od Gruzije.

Tbilisi je u nedelju optužio rusku vojsku, koja prema mirovnom sporazumu čuva Južnu Osetiju i Abhaziju, da ulazi u gruzijsku teritoriju izvan „granice” sa Južnom Osetijom.

Rusija je sa svoje strane prethodno upozorila Gruziju da će ponovo pribeći sili protiv nje ako nastavi sa „provokacijama”.

Zabrinutost zbog povećanja tenzija između Rusije i Gruzije juče je izrazila i Evropska unija.

Izvor: Beta-AFP


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 04, 2009, 02:26:08 pm
Sakašvili poziva EU i SAD da pošalju jasnu poruku Moskvi
 
04.08.2009
Pariz – SAD i Evropska unija trebalo bi da pošalju „jasnu poruku” Moskvi kako bi ublažili napetosti u odnosima Rusije i Gruzije, rekao je danas gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

Sakašvili je za francuski radio RTL rekao da „postoji rizik” od obnavljanja sukoba između Rusije i Gruzije.

„Rusi stalno vrše pritisak. Najnoviji manevri zabrinjavaju, oni odbijaju od odgovore na apele evropskih posmatrača, a mediji u Moskvi, nažalost, najavljuju neminovni konflikt”, rekao je Sakašvili u izjavi iz Tbilisija.

Gruzijski predsednik je rekao da, i pored svega, veruje u Evropu i SAD i da će Brisel i Vašington „poslati jasnu poruku” Moskvi.

On je dodao da će Gruzija učiniti sve da izbegne novi sukob sa Rusijom.

„Nikada se nećemo upustiti u sukob sa Rusima već pružamo otpor njihovoj agresiji. Već 16 godina ruske snage su prisutne u Gruziji, oni ne žele da ostanemo nezavisni”, rekao je Sakašvili.

Rusija je danas optužila gruzijske vlasti da pripremaju „provokacije” na godišnjicu rata zbog separatističke oblasti Južne Osetije i upozorila da će sve uraditi da spreči njihove „osvetoljubive namere”.

Evropska unija je juče izrazila zabrinutost zbog tenzija između Gruzije i Južne Osetije i incidenata u graničnom pojasu sa Južnom Osetijom.

Izvor: Beta-AFP


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 04, 2009, 04:16:34 pm
Povećan nivo borbene gotovosti ruske vojske u Južnoj Osetiji

04.08.2009.
Zbog provokacija sa gruzijske strane nivo borbene gotovosti ruskih vojnih jedinica i graničara u Južnoj Osetiji je povećana, a organi bezbednosti Južne Osetije pojačali su režim rada povodom godišnjice događaja iz avgusta prošle godine, saopštili su danas predstavnici Moskve i Činvalija.
  
Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko rekao je da je "situacija zaista zabranjavajuća" i da "provokacije sa gruzijske strane uoči godišnjice avgustovskih događaja ne prestaju".

"Zbog toga je pojačana borbena gotovost ruskih vojnika i graničara, koji se nalaze u Južnoj Osetiji", rekao je Nesterenko.

Prema njegovim rečima, trenutno je najvažnije ne dopustiti eskalaciju i prerastanje pucnjave u veće sukobe.
Nesterenko je dodao da Rusija "pažljivo prati sve što se dešava na gruzijsko-južnoosetijskoj granici", prenela je agencija Itar-Tas.

"Pažljivo registrujemo izjave južnoosetijskih i gruzijskih predstavnika, koje su, kako je to ne jednom bilo i u prošlosti, protivrečnog karaktera, prepune uzajamnih optužbi", kazao je on, dodajući da se svaki od slučajeva pucnjave analizira uz učešće ruskih službi, kao i južnoosetijskih vlasti, radi utvrđivanja pravog stanja stvari.

Agencija RIA Novosti je prenela izjavu ambasadora Južne Osetije u Rusiji Dmitrija Medojeva da su organi bezbednosti pojačali režim rada uoči godišnjice sukoba sa gruzijskim snagama i praznovanja dana ruskog priznanja nezavisnosti.

Izvor: Tanjug, Beta, AFP


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 06, 2009, 10:05:14 am
Moskva od NATO-a i SAD traži uzdržanost

Pomoć Ruske Federacije Abhaziji u izgradnji nacionalne države nosi sistemski karakter, ali ruska država nema namere da anektira ni Abhaziju, ni Južnu Osetiju


06/08/2009
Moskva – Godinu dana posle petodnevnog rata u Južnoj Osetiji koji je doveo do pojave dve nove države na karti sveta, situacija na tom terenu je veoma napeta. Pucnjava na granici između Gruzije i Južne Osetije, za koju obe strane optužuju jedna drugu, ne prestaje, a prema ruskim podacima, za godinu dana bilo je više od 120 provokacija sa gruzijske strane protiv Abhazije i Južne Osetije. Uz to, Gruzija se i dalje naoružava.

Grigorij Karasin, zamenik ministra inostranih poslova RF, na pres-konferenciji povodom godišnjice prošlogodišnjeg rata, izjavio je danas da Sjedinjene Države i dalje dostavljaju oružje Gruziji i dodao da izjava Aleksandra Veršboua, zamenika šefa Pentagona, da SAD ne naoružavaju Gruziju „nije puna istina”.

„Prema našim podacima, isporuke oružja iz SAD se nastavljaju, to izaziva oprez i nagoni nas da preduzmemo svoje mere”, rekao je Karasin dodavši da SAD nisu jedine koje naoružavaju Gruziju.

Diplomata je zatražio od novog rukovodstva NATO-a više uzdržanosti prilikom ukazivanju pomoći Gruziji, „pre svega ograničavajući davanje lažnih signala Tbilisiju o tome da će sva snaga severnoatlantskog pakta u svim uslovima biti na strani današnjeg rukovodstva Gruzije”.

Karasin je komentarisao i sve češće izjave nekih političara da Rusija namerava da anektira Abhaziju.

„Može se govoriti o tome da pomoć Ruske Federacije Abhaziji u izgradnji nacionalne države nosi sistemski karakter, ali ruska država nema namere da anektira ni Abhaziju, ni Južnu Osetiju”, rekao je Karasin, a komentarišući izjavu predsednika Južne Osetije da republika može vremenom da uđe u sastav RF, on je istakao da je teško danas nagađati šta će se dogoditi u budućnosti, ali da Rusija sada teži razvoju međudržavnih odnosa.

Anton Nogovicin, zamenik načelnika generalštaba oružanih snaga Rusije, govorio je danas o opasnosti od novog rata na Kavkazu jer nekoliko zemalja pomaže Gruziji da obnovi ratni potencijal svoje armije – finansijski i isporukom oružja.

„Mi vidimo da se obnavlja ratni potencijal armije i povećava nivo operativne vojne pripreme”, rekao je Nogovicin istakavši da Rusiju zabrinjavaju zadaci i ciljevi koje gruzijska vojska postavlja u pripremi i vojnim vežbama.

Uprkos tome, „Rusija ne namerava da formira bilo kakvu veću vojnu formaciju u Južnoj Osetiji, niti da postavi radiolokaciono polje. To je, kao prvo, glupo, a drugo, nije neophodno. Ako bude agresije, odgovor Rusije će biti adekvatan”.

Karasin je predstavio dokaze gruzijske agresije prikupljane godinu dana, među kojima su i trofejna dokumenta koja potvrđuju mnogogodišnju pripremu Gruzije za napad na Chinvali: „Prema dokumentima koja smo prikupili, Gruzija se za rat priprema od 2004. godine. Među glavnim ciljevima napada, pored zgrade vlade republike i televizijskog tornja u Chinvaliju, bio je i poligon ruskih mirotvoraca, tvrdi Nogovicin.

Svi ti podaci predati su misiji Evropske unije koja bi trebalo da da svoju ocenu događaja, i s nestrpljenjem se, kaže zamenik načelnika ruskih oružanih snaga, očekuje odgovor na pitanje kakve mere će biti preduzete protiv agresora.

Govoreći o odnosima sa Zapadom, godinu dana posle rata na Kavkazu, Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, izjavio je da gruzijska tema sve manje utiče na njih.

„Zapad ima stavove različite od naših, ali više ne vrši pritisak na nas. O svojim stavovima govore, rekao bih, reda radi ”, istakao je Lavrov.

On je gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija nazvao političarem koji je „odradio svoje”, a koliko će još ostati na vlasti, odlučiće gruzijski narod“.

„Projekat Sakašvili bio je očigledno ideološki, virtuelni, i potpuno je propao”, zaključio je Lavrov.


Žrtve

U petodnevnom ratu, prema zvaničnim podacima, poginula su 64 ruska vojnika. Njih 49 poginulo je u operaciji „Prisile na mir”, a 15 mirotvoraca je poginulo pre dolaska 58. armije u Južnu Osetiju. Još 15 mirotvoraca je ranjeno.

Rusija je izgubila četiri aviona, poginula su četiri pilota: ni dan-danas se ne zna sudbina Aleksandra Korencova, komandira oborenog taktičkog bombardera „Tu-22”.

Izvor: Politika Online


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 06, 2009, 07:34:02 pm
Izgleda da se ponovo nešto sprema... :(


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 07, 2009, 09:01:59 am
"Hameri" ostaju u Ruskim rukama

06.08.2009
Rusija ne namerava da vrati Americi pet „hamera“, zarobljenih prošlog avgusta u Abhaziji. Njih sada čuvaju kao ratne trofeje. U tim „hamerima“ bila je gruzijska diverzantska grupa od dvadeset boraca. Vozila su, kako tvrdi general Nogovicin, bila opremljena špijunskom opremom.

Izvor: Večernje Novosti        


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 07, 2009, 04:48:53 pm
07.08.2009.
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da je sam doneo sve odluke tokom rata sa Gruzijom u Južnoj Osetiji u avgustu prošle godine.

"Ja sam jedini donosio odluke", rekao je Medvedev u intervjuu za rusku televiziju NTV, koji će večeras biti emitovan. Delove intervjua objavio je danas Kremlj, na prvu godišnjicu početka rusko-gruzijskog rata.

On je dodao da se "ni sa kim nije konsultovao" već da je dobijao "informacije od ministra odbrane, razmatrao ih i donosio odluke".

Medvedev nije pomenuo ruskog premijera i svog mentora Vladimira Putina, u čijim rukama je, prema oceni stručnjaka, koncentrisana vlast u Rusiji.

Ruski predsednik, koji je stupio na dužnost nekoliko nedelja pre početka sukoba u Južnoj Osetiji, ocenio je da "konsultacije ne olakšavaju" posao, pošto je "samo jedna osoba, predsednik, jedini odgovoran za sve preduzete mere".

On je dodao da je protivnapad Rusije, kao odgovor na gruzijsku ofanzivu koja je počela u noći između 7. i 8. avgusta 2008. godine, bila "najteža odluka".

Izvor: Beta, AFP


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 09, 2009, 03:59:03 pm
Medvedev upozorio na gruzijske provokacije

Ruski predsednik pozvao sve zemlje da se u dužem periodu uzdrže od isporuka oružja i vojne tehnike Gruziji
 
09.08.2009
Moskva – Povodom godišnjice gruzijsko-južnosetinskog rata, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev uputio je pismo svom francuskom kolegi Nikoli Sarkoziju u kome ga upozorava da gruzijska vojska koncentriše vojsku i vrši provokacije na granicama sa Abhazijom i Južnom Osetijom, saopštila je danas pres služba Kremlja. Medvedev je obećao da će Rusija uraditi sve što može „za održavanje stabilnosti u regionu”.

Ruski predsednik zahvalio se Sarkoziju za učešće u regulisanju konflikta istakavši da je ono „odigralo veliku ulogu u rešavanju gruzijsko-južnosetinske krize. Tih dana je priključivanje Francuske kao predsedavajućeg Evropske unije našim naporima za prekid rata koji je započeo Mihail Sakašvili bil efikasno i donelo rezultate”.

Medvedev je dodao da je dogovre postignute 12. avgusta i 8. septembra 2008. neophodno razvijati. U skladu s tim, on je pozvao sve zemlje „da se u dužem periodu uzdrže od isporuka oružja i vojne tehnike Gruziji”. Takođe je neophodno, smatra Medvedev, „što skorije zaključenje obavezujućih sporazuma o neprimenjivanju sile između Gruzije, Južne Osetije i Abhazije”, što bi omogućilo „da se izbegnu nove eksplozije nasilja“

„Očigledno je da se kao rezultat avanturističke politike Mihaila Sakašvilija u Zakavkazju stvorila nova geopolitička situacija u kojoj je gotovo nemoguće ignorisati samostalno postojanje dve nove države” - kaže se u pismu.

Plan Medvdev-Sarkozi je praktično jedini dokument u kome su definisani uslovi regulisanje konflikta. Gruzija, Južna Osetija i Abhazija su posle rata potpisale samo jedan međunarodni dokument koji nosi karakter preporuke – „Predlog o zajedničkim mehanizmima sprečavanja incidenata i reagovanja na njih”. Odsustvo međunarodnih sporazuma bilo je razlog što su Južnu Osetiju i Abhaziju morali da napuste posmatrači OEBS-a i vojni posmatrači OUN. Da bi se njihova delatnost nastavila, Rusija je tražila da se u novim republikama formiraju nove misije, nezavisno od gruzijskih.

U Rusiji je danas, isto kao i u Južnoj Osetiji, dan sećanja na poginule u Južnoj Osetiji. Obeležavanje tog datuma počelo je sinoć ispred Hrama Hrista spasitelja u 23 sata i 25 minuta, u vreme kada su se pre godinu dana u Chinvaliju začule prve eksplozije i na grad poletele zapaljive granate. Moskovljani su uprkos kiši, zapalili hiljade sveća. Sveće su paljene i u mnogim ruskim gradovima – u Vladikavkazu, u Rostovu na Donu, u Čeljabinsku...

Patrijarh moskovski i cele Rusije održao je panihidu žrtvama rata i pozvao vernike da se mole za sve poginule, ma na kojoj strani oni bili.

Predsednik Medvedev otputovao je danas u Vladikavaz, glavni grad Severne Osetije gde je, na teritoriji ruske 58. armije koja je spasla Južnu Osetiju, uručio državne nagrade vojnicima i lekarima, učesnicima petodnevnog rata.

U samom Chinvaliju danas je otvoren muzej genocida čiji su eksponati fotografije ubijenih, foto dokumentacija o zverstvima gruzijskih vojnika, slike rata, fragmenti granata raketnih sistema „Grad” i „Uragan” koji su palili sve pred sobom, neeksplodirane kasetne bombe sakupljene u stambenoj četvrti Chinvalija... Sam muzej je svojevrsni eksponat. To je zgrada spaljene trospratnice u samom centru grada. Fotografije su okačene direktno na nagorele i pokusrušene zidove pod otvorenim nebom.

Do današnjeg dana ne zna se tačan broj poginulih u ovom ratu. Dokumentarno je potvrđena smrt 162 stanovnika republike i 67 ruskih vojnika. Nestalih je daleko više, ali sve dok se ne identifikuje telo, ne može se govoriti o smrti.

I dijaspora Južne Osetije u svetu obeležava današnji dan. Tako su se pred ambasadom Rusije u Briselu okupili Osetini na „straži sećanja” koja je trajala 11 sati. U Švajcarskoj je održan „sat zahvalnosti”. Tako je i u Turskoj, gde ima mnogo Osetina, u Belorusiji i u drugim evropskim zemljama.

Ljubinka Milinčić
Izvor: Politika Online


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 12, 2009, 03:00:39 pm
Putin: Moguć novi sukob u Gruziji
 
12/08/2009
Moskva – Ruski premijer Vladimir Putin ne isključuje novi sukob između Tbilisija i separatističkih republika Abhazije i Južne Osetije, koje podržava Rusija.

Uoči posete Abhaziji, Putin je abhaskim medijima izjavio da se „sa današnjim gruzijskim rukovodstvom ništa ne može isključiti”, ali je upozorio da će to „biti mnogo komplikovanije”.

Putin je podsetio da u okviru sporazuma o prijateljstvu i saradnji sa Abhazijom, postoji odredba o pružanju vojne pomoći. „Rusija će na teritoriji Abhazije razmeštati vojne snage. Mi ćemo uložiti neophodan napor da zajedno sa abhaskim snagama izgradimo savremeno čuvanje granice”, rekao je on.

Ruski premijer je najavio da će Rusija, kao i ove, u 2010. godini potrošiti oko 2,5 milijarde rubalja (oko 55 miliona evra) na podršku budžeta Abhazije, kao i više od 15 milijardi rubalja na opremanje vojne baze i granice.

On je ocenio da će još oko četiri milijarde rubalja biti potrošeno za realizaciju infrastruktirnih projekata, povezanih sa razvojem transporta i opremanjem graničnog prelaza između Suhumija i Sočija, odnosno između Abhazije i Rusije.

Rusija, po njegovim rečima nastavlja saradnju i u socijalnoj sferi, pa će, kao i poslednjih šest godina, i u narednoj izdvojiti više od milijardu rubalja.

Izvor: Beta


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 12, 2009, 06:41:16 pm
Putin: I vojna podrška, ako treba

12. avgust 2009.
Sukumi -- Rusija će, ukoliko bude potrebno, pružiti vojnu podršku Abhaziji, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin prilikom posete ovoj otcepljenoj gruzijskoj oblasti.

Putin je ranije danas, na pitanje abhaskih novinara da li je moguće ponavljanje dogadjaja iz avgusta prošle godine, rekao da "sa aktuelnim gruzijskim rukovodstvom ništa ne treba isključiti“.

"U Abhaziji je narod talentovan, radan, hrabar, i ako je uspeo da se održi u uslovima blokade i neprekidnog rata - čiji se odjek vidi čak i danas i dogadjaji u Gagri to potvrdjuju, uspeće i da obnovi privredu u uslovima kada Rusija pruža i pružaće sistemsku ekonomsku, političku, i ako zatreba, i vojnu podršku Abhaziji“, rekao je Putin a prenela je agencija Itar-Tas.

Za dogadjaj u gradu Gagra, agencija Itar-Ta s s je prenela izjavu izvora iz abhaske policije da je eksplodirala naprava postavljena u kanti za smeće, kada je poginula jedna a ranjeno tri osobe.

Putin je, takodje, rekao da se Rusija i Abhazija ne protive prisustvu medjunarodnih posmatrača koji predstavljaju različite organizacije - UN ili OEBS, ali da je „potrebno polaziti od realnosti, zaključiti odgovarajuće sporazume sa Abhazijom, priznavši njen suverenitet i medjunarodna prava“.

Putin je danas doputovao u jednodnevnu radnu posetu Abhaziji.

Sa ruskim premijerom složio se i predsednik Abhazije Sergej Bagapš, rekavši da se Suhumi ne protivi prisustvu UN, ali da je za to “potrebno priznati našu nezavisnost, naš suverenitet, a ne graditi svoje odnose na statusu kvo“.

"Možemo da govorimo o toj temi, ali samo posle priznanja suvereniteta“, rekao je Bagapš na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsednik vlade Rusije je prethodno u Suhumiju rekao da Rusija ima u Abhaziji pouzdanog saveznika na južnim granicama na duži rok, preneo je Itar-Tas.

Priznavajući nezavisnost i suverenitet Abhazije, Rusija je, prema njegovim rečima, donela "jedino moguću odluku“.

"To je bilo prirodno jer su gruzijske vlasti same išle ka tom rezultatu: počeli od odluke o lišavanju autonomije i faktički završili svojim rukama svoju teritorijalnu celovitost“, rekao je Putin.

"Posle toga situacija se značajno promenila i povratka na situaciju prethodnih godina nema i neće biti“, dodao je ruski premijer.

Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije 26. avgusta 2008, nakon petodnevnog avgustovskog oružanog sukoba gruzijskih snaga, s jedne, i južnoosetijskih snaga i ruskih mirovnjaka koji su reagovali na napad gruzijske vojske.

Gruzija je nakon toga prekinula diplomatske odnose sa Rusijom, smatrajući Južnu Osetiju i Abhaziju okupiranim teritorijama.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 14, 2009, 07:26:24 am
SAD: Briga zbog obećanja Putina

14. avgust 2009
Vašington -- Stejt department je zabrinut zbog obećanja ruskog premijera Vladimira Putina vlastima u Abhaziji da će im dati oko 500 miliona dolara pomoći za vojne potrebe.

"Nas očigledno najviše brine pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli. Povodom Putinove posete Abhaziji u sredu i obećane pomoći, Krouli je rekao da SAD smatraju da "Rusija i druge zemlje u regionu treba da poštuju međunarodno priznate granice Gruzije".

Rusija je krajem avgusta prošle godine priznala Južnu Osetiju i Abhaziju, koje su proglasile nezavisnost od Gruzije. Tome je prethodio petodnevni rusko-gruzijski rat u kome su gruzijske snage potisnute iz Južne Osetije posle pokušaja da uspostave kontrolu nad tom oblasti.

Gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Putinovom posetom Abhaziji Rusija prekršila međunarodno pravo i svoje obaveze. Krouli je rekao da se Rusija obavezala sporazumom o prekidu vatre i izrazio nadu da će poštovati svoje obaveze.

Prema sporazumu o prekidu vatre, Rusija treba da smanji broj vojnika i povuče snage na položaje pre rata. Putin je u sredu rekao da će Rusija obezbediti "ekonomsku i političku i, ako je potrebno, i vojnu podršku" Abhaziji.

Izvor: Beta


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 24, 2009, 09:30:20 pm
Južna Osetija: Gruzija priprema terorističke napade

24.08.2009
CHINVALI – Komitet državne bezbednosti Južne Osetije saopštio je da Gruzija protiv ove republike priprema terorističke napade.

„Komitet državne bezbenosti Južne Osetije poseduje informacije koje potvrđuju da će gruzijske specijalne službe pripremiti i izvršiti terorističke napade na teritoriju ove republike”, navodi se u saopštenju koje je danas izdao Komitet, a prenosi ruska državna agencija Itar Tas.

„Republičke bezbednosne agencije sprovode istragu, kako bi se sprečili teroristički napadi i identifikovali oni koji bi mogli da ih izvrše”, dodaje se u saopštenju.

Komitet je pozvao građane da budu na oprezu i obaveste bezbednosne agencije ukoliko primete bilo kakve subverzivne aktivnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Južne Osetije se, uoči proslave dana nezavisnosti, nalazi u stanju povećane pripravnosti.

Predsednik Južne Osetije Eduard Kakojti potpisao je 20. avgusta ukaz o ustanovljavanju novog praznika, 26. avgusta, kada je pre godinu dana Rusija priznala nezavisnost te otcepljene gruzijske autonomne oblasti.Ukrajinski nacionalisti učestvovali u ratu u Južnoj Osetiji

24.08.2009.
Istražni komitet pri Tužilaštvu Rusije dokumentovao je dokaze o učešću pripadnika ukrajinske nacionalističke organizacije Ukrajinska nacionalna skupština-Ukrajinska narodna samoodbrana (UNA-UNSO) u masovnim ubistvima ruskih državljana na teritoriji Južne Osetije.

Prema izjavi predstavnika Komiteta Vladimira Markina agenciji Itar-Tas, učešće najmanje 200 ukrajinskih nacionalista na strani gruzijskih oružanih formacija potkrepljeno je neoborivim dokazima. Tokom istrage u objektima policije u selu Ačabeti pronađeni su uniforme i lične stvari, fotografije i drugi dokumenti boraca UNA-UNSO, sa prezimenima Šapoval, Kučerenko, Ševčenko, Matvejuk, Želtokonj, naveo je Itar-Tas.

Istraga je došla i do informacija o tome da su se na strani gruzijske vojske u napadu na Južnu Osetiju, avgusta prošle godine, borili i vojnici regularnih vojnih jedinica Ukrajine. Takođe, ruska vojska je, u operaciji "prinude Gruzije na mir", zaplenila protivvazdušne sisteme "Buk-M" i "Osa-AKA" sa ukrajinskim oznakama, za koje je utvrđeno da su tehničku proveru prošli u Ukrajini maja 2008. godine, dva meseca pre početka sukoba u Južnoj Osetiji.

Prema rečima Markina, Komitet je nadležnim ukrajinskim organima uputio odgovarajući zahtev za pravnu pomoć, ali odgovor, krivicom ukrajinske strane, još nije dobijen. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su tokom napada Gruzije na Južnu Osetiju, sistemima "Buk-M1" ukrajinske proizvodnje, oborena su četiri ruska borbena aviona, podsetio je Itar-Tas.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on September 02, 2009, 12:43:20 pm
02.09.2009.
Predsednik Abhazije, koja se otcepila od Gruzije, Sergej Bagapš zapretio je danas da će gruzijski brodovi koji su ušli u teritorijalne vode Abhazije biti uništeni.
 
Bagpaš je naredio ratnoj mornarici da uništi gruzijske brodove u vodama Abhazije zbog "činova piraterije" Gruzije, preneo je Rotjers, pozivajući se na ruske agencije. Lider Abhazije je dodao da ruski brodovi koji štite Abhaziju neće učestvovati ni u jednoj operaciji protiv gruzijskih brodova. Britanska agencija ukazuje da nije jasno kojim to ratnim pomorskim sredstvima raspolaže Abhazija.
 
Gruzija je nametnula privredni embargo Abhaziji i Južnoj Osetiji posle prošlogodišnjeg petodnevnog sukoba sa Rusijom oko Južne Osetije. Iako su te dve oblasti jednostrano proglasile nezavisnost, koju su do sada priznale jedino Rusija i Nikaragva, Gruzija ih i dalje smatra delom svoje teritorije. Kapetan jednog turskog broda juče je osuđen u Gruziji na 24 godine zatvora zato što je prekršio gruzijski embargo nametnut Abhaziji pokušavajući da joj isporuči gorivo.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on September 10, 2009, 04:39:52 pm
Čaves:Priznajemo Abhaziju i Osetiju

10. septembar 2009.
Moskva -- Venecuela od danas priznaje nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, rekao je predsednik Ugo Čaves na sastanku s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Moskvi.

"Venecuela se od danas pridružuje priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije. Od danas priznajemo ove dve republike", izjavio je Čaves u rezidenciji Medvedeva u predgrađu Moskve. Venecuela je tako postala treća zemlja, nakon Rusije i Nikaragve, koja je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Ruski predsednik je zahvalio Čavesu zbog takve odluke. "Hvala ti Ugo, dao si niz ozbiljnih i važnih izjava", rekao je Medvedev.

Rusija i Nikaragva su priznale Abhaziju i Južnu Osetiju prošle godine nakon rusko-gruzijskog rata u avgustu.


Gruzija: Čavesova priznanja nebitna

10. septembar 2009.
Tbilisi -- Gruzija je odbacila odluku predsednika Venecuele Uga Čavesa da prizna njene republike Abhaziju i Južnu Osetiju.

"Činjenica da marginalni političari kao što su Ugo Čaves i predsednik Nikaragve Danijel Ortega donose takve odluke pokazuje da imamo posla sa političkom anomalijom", izjavio je potpredsednik gruzijske vlade Temur Jakobašvili.

On je rekao da "ne misli da će to imati značajne političke posledice".

Čaves, koji se nalazi u poseti Moskvi, rekao je da Venecuela od danas priznaje nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

Izvor: Beta


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on September 18, 2009, 12:39:06 pm
Pregovori Rusije i Gruzije

18.09.2009
Ženeva - Rusija i Gružija su se danas izjavile da će nastojati da postignu sporazum o tome kako da u međusobnim odnosima ne pribegavaju upotrebi sile. Istaknuti zvaničnici dve zemlje su na sastanku u Zzenevi izneli veoma neusaglašene stavove o međunarodnim bezbednosnim aranžmanima, zbog razlika oko osetljivog pitanja statusa otcepljenih gruzijskih teritorija Južne Osetije i Abhazije.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on October 01, 2009, 03:10:35 pm
Međusobne optužbe Rusije i Gruzije


30. septembar 2009


Dugo očekivani izveštaj nezavisne komisije
o uzrocima sukoba u Gruziji u avgustu 2008.
podstakao je i Rusiju i Gruziju da krivicu opet
prebace jedna na drugu.


Moskva - Zvanični Kremlj danas je pozdravio nalaz iz ovog izveštaja prema kojem je u prošlogodišnjem ratu prve hice ispalila Gruzija. "Možemo samo da pozdravimo nalaz Komisije da je rat započela Gruzija", saopštila je glavna portparolka Kremlja Natalija Timakova.

Pored toga, rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje na svom vebsajtu u kojem se navodi da se u izveštaju o ratu između Rusije i Gruzije zvanični Tbilisi jasno okrivljujen za početak sukoba.

Ministarstvo je, u jednom od prvih zvaničnih komentara na danas predati izveštaj, istovremeno odbacilo druge nalaze prema kojima je upotreba sile od strane Moskve tokom tog petodnevnog sukoba bila neprimerena.

Gruzija, s druge strane, navodi da novi izveštaj dokazuje da se za taj sukob Moskva sve vreme pripremala, prenosi britanska agencija.

"Izveštaj dokazuje da je Moskva sve vreme pripremala ovaj rat koji je kulminirao 7. i 8. avgusta", izjavio je gruzijski ministar za reintegraciju Timur Jakobašvili, dodajući da u izveštaju nije reč o tome ko je započeo rat, jer on nije počeo 7. ili 8. avgusta.

Dokument, čiji sadržaj još nije zvanično objavljen, sastavila je grupa od 30 nezavisnih eksperata.

Rad je trajao skoro godinu dana pod okriljem i uz finansijsku podršku EU. Izveštaj je danas Komisija predala predstavnicima Rusije, Gruzije, Ujedinjenih nacija, EU i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on October 14, 2009, 09:54:07 am
14.10.2009

Gruzijske specijalne službe bave se
prebacivanjem terorista i oružja na
teritoriju Rusije


-izjavio je u intervjuu za našu radiostanicu direktor FSB Rusije Aleksandar Bortnikov. Samo poslednjih meseci u regionu je bila presečena delatnsot 178 naoružanih plaćenika. Među njima je građanin Alžira, po nadimku doktor Muhamed, koga je Al-Kaida uputila da koordiniše delatnost terorista u Degastanu. Između ostalog, istakao je Bortnikov, utvrđen je niz slučajeva da su emisari Al-Kaide uspostavljali kontakte sa predstavnicima specijalnih službi Gruzije, uz čije učešće je organizovana priprema i prebacivanje terorista na teritoriju Čečenije.

Gruzijske specijalne službe takođe stalno preduzimaju pokušaje dostave oružja, eksplozia i finansijskih sredstava za vršenje diverzija na naftovodima i gasovodima Dagestana, dodao je direktor FSB.


Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on November 05, 2009, 10:26:11 am
Generalštab Rusije ne isključuje mogućnost nove oružane agresije Gruzije na Kavkazu


05.11.2009

Generalštab Rusije ne isključuje mogućnost nove
oružane agresije Gruzije na Južnu Osetiju i Abhaziju


– izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba Oružanih snaga RF, general-potpukovnik Aleksandar Šljahturov povodom Dana obaveštajca koji se obeležava danas. Po njegovom mišljenju, situacija vezana za Gruziju ostaje napeta pošto aktuelno gruzijsko rukovodstvo ne samo odbija da prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, već i na sve moguće načine pokušava da vrati ove zemlje pod svoju jurisdikciju. Treba imati u vidu i nepredvidljivost politike gruzijskog rukovodstva koje može pasti u iskušenje da upotrebi silu. Prema raspoloživim podacima, NATO-zemlje, Izrael i Ukrajina, kao i pre, pružaju vojnu pomoć Gruziji.


Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on November 12, 2009, 10:03:07 am
Ko naoružava Gruziju


12.11.2009

Nikolaj Makarov, načelnik generalštaba ruskih oružanih snaga, izjavio je danas da se Gruziji iz inostranstva redovno dostavlja oružje, a „vojna moć zemlje stalno raste i danas je daleko veća nego u avgustu prošle godine”.


Ministarstvo inostranih poslova RF ranije je već optužilo Vašington da isporučuje oružje Gruziji, a Dmitrij Rogozin, stalni predstavnik RF pri NATO-u, tražio je da se Americi zabrani da naoružava Gruziju.

Aleksandar Veršbou, zamenik ministra odbrane SAD i bivši ambasador u Rusiji, izjavio je letos da „od avgustovskog sukoba mi ne isporučujemo smrtonosno oružje Gruziji”, ali da „ne isključuje takvu mogućnost u dugoročnoj perspektivi”. Veršbou tvrdi da se američka vojna pomoć ovoj zemlji i ranije svodila na obuku armije.

Nakon avgustovskog rata Rusija je prikazala filmove i fotografije na kojima se vidi da su Gruzini bili naoružani i američkim oružjem, a oko nekih „hamera” koje su Rusi zaplenili vodio se pravi verbalni rat između RF i SAD.


Izvor: Politika online


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on December 04, 2009, 12:14:25 pm
Pokušaji Sakašvilija da stvori savremene oružane snage po uzoru na Zapad nisu uspeli


04.12.2009

Ruski vojni analitičari su izdali zbornik
članaka pod nazivom tenkovi u avgustu


— saopštava list Vreme novostej. U njemu je predstavljena ocena situacije i akcija ruske amije u avgustu 2008 godine, kada je ona morala da preuzme zaštitu svojih voa-mirovnjaka i stanovništva Južne Osetije od agresije od strane Gruzije. Operacija za primoravanje Gruzije na mir postala je prvi opširna kontrola sposobnosti oružanih snaga Rusije. Vojska i mornarica su naučile da se efikasno suprotstavljaju lokalnim konfliktima, — ističu stručnjaci.

Drugi je zaključak — pokušaji predsednika Gruzie Mihaila Saakašvilija da stvori savremene oružane snage po uzoru na zapad nisu imali rezultate. Od 2006 godine za vojne pripreme protiv bivših autonomnija Abhazije i Južne Osetije Gruzije trošila uglavnom svoe nacionalno blago, ali je ostala zemlja trećeg sveta sa tipičnom za takve zemlje armijom. Gruzijski vojnici su obućeni u NATO-ove uniforme, naoružani američkim karabinima, ali su njihov profesionalizam, moralni duh, nivo organizacije i discipline ostaju niski.

Izvor: Glas rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on December 23, 2009, 09:10:57 am
Putin predložio obnovu srušenog spomenika u Moskvi


23.12.2009

Moskva – Ruski premijer Vladimir Putin predložio je da se u Moskvi obnovi spomenik sovjetskim vojnicima iz Drugog svetskog rata koji je pre tri dana srušen u Kutaisiju u Gruziji i izrazio nadu da će obe zemlje podržati tu ideju, javila je danas novinska agencija Itar Tass.


„Mislim da je moguće da se obnovi spomenik u prestonici nekada jedinstvene države, u Moskvi. Ja se nadam jakoj podršci ruske i gruzijske javnosti ovoj inicijativi i siguransam da ova zemlje ima dovoljno građana koji su spremni da daju donacije za obnovu spomenika Gruzinima koji su svoj život dali u Drugom svetskom ratu braneći našu zajedničku domovinu”, rekao je Putin.

Ruski premijer je kritikovao nedavno rušenje spomenika ratnim herojima u Gruziji i optužio zvanični Tbilisi da pokušava da izbriše tragove „zajedničke prošlosti” iz pamćenja ljudi koji su nekada bili deo jedne države - Sovjetskog saveza.

Putin je dodao da je srušeni spomenik, prema mišljenju ruskih stručnjaka, „imao veliku umetničku vrednost”.

Vlasti Gruzije su pre tri dana srušile spomenik „Monument slave” u gruzijskom gradu Kutaisiju visok gotovo 100 metara, na inicijativu vlade radi izgradnje nove zgrade za parlament Gruzije. Odlučeno je da parlament bude delimično preseljen u drugi po veličini gruzijski grad Kutaisi, prenela je u subotu ruska agencija Ria Novosti. Tokom rušenja spomenika poginule su desetogodišnja devojcica i njena majka dok je jedan muškarac teško ranjen, kada je u eksploziji deo konstrukcije spomenika odleteo u vazduh.

Povodom rušenja spomenika održani su protesti u Moskvi kao i protesti udruženja gruzijskih veterana. Zvanična Moskva rušenje spomenika je okarakterisala kao nepoštovanje gruzijskih vlasti prema stotinama hiljada sovjetskih vojnika koji su se borili protiv fašizma.   


Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on December 23, 2009, 10:06:53 pm
Evo i snimak rušenja spomenika:

http://www.youtube.com/watch?v=3qZoskB176w

Potpuni debilizam gruzijskih vlasti, i ne znam, zašto grade zgradu skupštine u Kutaisiju, koji nije glavni grad?

Kako je dotični spomenik izgledao nekada:

[attachment=1]


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: trpe grozni on January 14, 2010, 09:44:29 pm
Interesantni clanak o knjizi o mogucim americkim opcijama za odgovor na Rusko-Gruzijski rat.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601088&sid=anp.wBWKJBGY#


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on January 15, 2010, 08:25:18 am
Islamski ekstremisti se obučaviju u Gruziji


15.01.2010.

Moskva – Zamenik ruskog ministra unutrašnjih poslova Arkadij Jedeljev izjavio je da se islamski pobunjenici obučavaju u susednoj Gruziji za napade na Čečeniju i okolne oblasti.


„U vojnim bazama u Gruziji instruktori iz inostranstva obučavaju terorističke grupe za izvođenje napada u Rusiji”, rekao je Jedeljev zvaničnicima policije u Vladikavkazu, javila je agencija RIA.

Jedeljev nije direktno optužio vladu Gruzije za saučesništvo, niti je precizirao iz kojih zemalja dolaze instruktori, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, obučavanje i finansiranje iz inostranstva doprinelo je porastu nasilja islamskih pobunjenika poslednjih meseci u Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu.

Rusija je ranije optuživala arapske borce da obučavaju čečenske pobunjenike, ali se tada nije eksplicitno pominjala Gruzija.

Federalna služba bezbednosti Rusije optužila je u oktobru prošle godine Gruziju da sarađuje sa Al Kaidom i pomaže islamske ekstremiste. Tbilisi je, međutim, takve optužbe odbacio kao apsurdne.


Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on March 01, 2010, 02:12:28 pm
Rusija i Gruzija otvorile kopnenu granicu


01.03.2010

Tbilisi - Gruzija i Rusija otvorile su ponovo kopnenu granicu zatvorenu više od tri godine, što je znak poboljšanja odnosa dve zemlje naročito pogoršanih posle kratkotrajnog rata u avgustu 2008. godine.

Granični prelaz koji se u Rusiji zove Verhni Lars a u Gruziji Darijal, otvoren je jutros oko 7.00 po lokalnom vremenu. Udaljen 170 kilometara od Tbilisija, granični prelaz se nalazi u uskom prolazu u kavkaskim planinama.

Dve zemlje su 24. decembra postigle dogovor o otvaranju granica uz posredovanje Švajcarske.

Moskva je isti granični prelaz zatvorila 2006. što je u Tbilisiju tada protumačeno kao "politička odluka", doneta u vreme sve većih tenzija izazvanih težnjama gruzijskih vlasti da se približe zapadu, pre svega NATO-u.

Taj granični prelaz je jedini između dve zemlje koji se ne nalazi u gruzijskim separatističkim oblastima Južnoj Osetiji ili Abhaziji, zbog kojih je u avgustu 2008. došlo do sukoba između Gruzije u Rusije. Moskva je u međuvremenu priznala nezavisnost te dve oblasti.

Otvaranje graničnog prelaza predstavlja "mali korak" u pravcu poboljšanja rusko-gruzijskih odnosa, izjavio je Frans presu pomoćnik šefa regionalne policije Giorgij Gegečkori.

"Ono što je, međutim, još potrebno da Rusija učini jeste da okonča okupaciju gruzijske teritorije", dodao je on.


Izvor: Beta-AFP


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on March 04, 2010, 06:32:52 pm
Ukrajinski plaćenici ratovali protiv Južne Osetije


04.03.2010

Za vreme agresije Gruzije na Južnu Osetiju u avgustu 2008. na gruzijskoj strani ratovali su plaćenici iz ukrajinske nacionalističke organizacije UNA-UNSO – izjavio je zvanični predstavnik Istražnog komiteta pri Generalnom tužilaštvu RF Vladimir Markin. On je saopštio da su se njihovim vrbovanjem bavili saradnici gruzijskog MIP-a.


Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on April 22, 2010, 04:08:32 pm
Gruzija zaplenila uranijum


22.04.2010.

Njujork - Gruzija je zaplenila pošiljku visoko obogaćenog uranijuma i okrivila Rusiju da stvara nestabilnost koja omogućuje krijumčarima naoružanja da operišu u regionu.

Rusija je danas odbacila gruzijske tvrdnje i dodala da su Sakašvilijeve izjave "bez dokaza" i ravne propagandi. "Neozbiljno je davati takve izjave bez dokaza. Sakašvili mora da bude potpuno iskren i da kaže gde i kada se to desilo, umesto što to koristi u političke svrhe i za propagandu", kaže portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, Igor Ljakin-Frolov.

Predsednik gruzije Mihail Sakašvili je izneo nekoliko detalja o zapleni uranijuma u jučerašnjem intervjuu agenciji AP, rekavši samo da je uranijum presretnut prošlog meseca, dok je bio na putu ka Gruziji.

Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da je uhapšena grupa stranih državljana, a da se uranijum nalazi na dobro obezbeđenoj lokaciji.

Šef gruzijske Agencije za nuklearnu bezbednost Zal Lomatadze rekao je za televiziju AP u Tbilisiju da je "organizovana grupa ljudi pokušala da prokrijumčari male količine obogaćenog uranijuma da bi ga prodala onome ko bi bio voljan da ga kupi".

Lomatadze je dodao da je Gruzija registrovala slične krijumčarske "pokušaje" u kojima su učestvovali ruski građani, kao i ljudi iz otcepljenih gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije.

Gruzija ne kontroliše više Abhaziju i Južnu Osetiju, koje su proglasile nezavisnost posle kratkotrajnog rusko-gruzijskog rata 2008. Pored Rusije, njihovu nezavisnost su priznale samo Venecuela, Nikaragva i ostrvska zemlja u južnom Pacifiku - Nauru.

Sakašvili je rekao da je krijumčarenje dokaz bezbednosne rupe u toj oblasti. Dodao je da slične pošiljke "uglavnom dolaze iz pravca Rusije", kao i da su otkako su pod ruskom kontrolom, dva gruzijska otcepljena regiona postala "utočište za krijumčare nuklearnog naoružanja".

"Ako ste zvanično okupirali neku teritoriju, onda ste odgovorni za kontrolu neširenja naoružanja u njoj", istakao je Sakašvili.

Dodao je da je jačanje ruskog vojnog prisustva u Abhaziji i Južnoj Osetiji pretnja gruzijskoj bezbednosti, i primetio da Rusija "nema samo sposobnost, već i nameru da svrgne gruzijsku vladu".

"Rusija je umešana u geopolitičke igre svuda oko nas. Vladimir Putin nikada nije odustao od pretnje da će ponovo stvoriti neku vrstu Sovjetskog Saveza", poručio je gruzijski predsednik u intervjuu AP.

Izvor: Beta


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on April 30, 2010, 09:00:43 am
Rat započela Gruzija


28.04.2010.

Gruzija je započela vojna dejstva u Južnoj Osetiji u avgustu 2008. godine,
izjavila je u Parlamentarnoj skupštini SE šef misije EU za istragu okolnosti
konflikta na Južnom Kavkazu Hajdi Taljavini.


Ona je nazvala gruzijsku agresiju izolovanim katom, kulminacijom akumulirane napetosti, istakavši da Gruzija nije uspela da da nikakva objašnjenja kao osnovu za svoje delovanje. Istovremeno Taljavini je izrazila žaljenje što nisu bile preduzete mere preventivne diplomateije za regulisanje u regionu, istakavši da se ovaj konflikt direktno odražava na evropsku bezbednost u celini, prenosi Itar-Tas.


Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on April 30, 2010, 09:02:35 am
Rusija zabrinuta uvećavanjem vojnog potencijala Gruzije


28.04.2010.


Rusija je zabrinuta uvećavanjem vojnog potencijala Gruzije

Po rečima članova ruske delegacije Parlamentarne skupštine SE, poslanika Državne dume Dmitrija Vjatkina, godinu i po dana posle krize u Južnoj Osetiji gruzijske vlasti aktivno uvoze naoružanje na svoju teritoriju. Pred početak konflikta na Južnom Kavkazu mnogi su zatvarali oči pred činjenicom da se Gruzija dugo naoružavala i pripremala za rat, istakao je ruski parlamentarac.

Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Brok on July 06, 2010, 07:19:14 pm
Putin kritikovao vlasti Gruzije

06.07.2010.

Moskva - Premijer Rusije Vladimir Putin kritikovao je vlasti Gruzije zbog
traženja podrške od SAD u rešavanju spora sa Moskvom.


[attachment=1]

Spor je na snazi o pitanjima otcepljenih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

Reagujući na izjavu američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je tokom jučerašnje posete Gruziji kritikovala rusku "okupaciju" teritorije te zemlje, Putin je istakao da Gruzija rešenje problema ne bi trebalo da traži "na strani", rekao je Putin.

On je dadao da dok "neko veruje da je (teritorija) okupirana, drugi veruju da je oslobođena", preneo je Rojters izveštaje ruske agencije Interfaks.

Putin je istovremeno pozvao Gruziju i otcepljenu Južnu Osetiju da rade na postizanju sporazuma, a ne da traže rešenje "na drugom mestu", javila je agencija Itar-tas s.

Američki državni sekretar Hilari Klinton prenela je podršku predsednika SAD Baraka Obame teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije, rekavši da "SAD čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije".

"SAD ne priznaju sfere uticaja", rekla je Klintonova, misleći na stav Rusije da ona ima privilegovane interese i specijalan uticaj u bivšim sovjetskim republikama poput Gruzije.

Gruzija je u avgustu 2008. godine izvršila vojnu interevenciju u Južnoj Osetiji, nakon čega se u sukob umešala Rusija, koja je sa Gruzijom vodila petodnevni rat.

Po njegovom okončanju, Moskva je priznala nezavisnost dve autonomne oblasti, koje su se od Gruzije otcepile u ratovima početkom devedesetih godina.

Klintonova je tokom istočnoevropske turneje, pored Gruzije, posetila Ukrajinu, Poljsku, Azerbejdžan i Jermeniju.


Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on July 14, 2010, 09:58:50 am
Rogozin: Stupanje Gruzije u NATO nemoguće je pre priznavanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije


13.07.2010

Stupanje Gruzije u NATO nemoguće je bez njenog
priznavanja nezavisnosti Južne Osetije i AbhazijeOvo je izjavio na konferenciji za štampu u Moskvi stalni predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin. Po njegovim rečima, NATO ne može da primi u svoje redove državu sa neformiranim granicama. Rogozin je podsetio da su u noći između 7. i 8. avugsta gruzijske trupe napale na Južnu Osetiju.

Rusija, braneći svoje mirotvorce i lokalno stanovništvo, među kojem je bilo mnogo njenih građana, uvela je trupe u zonu konflikta i prinudila Gruziju na mir. Zatim je Moskva priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, kojoj je takođe pretio upad. 2008. godine Gruzija je predala prijavu za pridruživanje Akcionom planu za članstvo u NATO-u, mada ona nije bila zadovoljena.

Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on July 30, 2010, 09:02:36 am
Sakašvili poziva na rat!

29.07.2010. 20:54h

MOSKVA, od stalnog dopisnika

PREDSEDNIK Gruzije Mihail Sakašvili pozvao je vojsku da se priprema “za totalnu odbranu zemlje” i rat sa Rusijom. Objašnjavajući novu vojnu doktrinu, Sakašvili je kazao da vojnici treba da se pripremaju ne samo za mirotvoračke akcije, nego i za odbranu svoje teritorije. Ova retorika veoma podseća na onu pre pet-šest godina, kada je trošen veliki novac za kupovinu vojne tehnike.

Sakašvili je i pre rata s Rusijom povećao rapidno vojni budžet, kako bi blic-krigom povratio Južnu Osetiju i Abhaziju. Tadašnji američki vojni instruktori su ga ubedili da munjevitom akcijom može da iznenadi “uspavanog medveda”, da bi, kad Gruzija zauzme Abhaziju i Južnu Osetiju, SAD i saveznici krenuli u diplomatsku akciju u UN. “Medved” se, međutim, brzo probudio i za četiri dana uništio gruzijsku vojnu infrastrukturu.

- Minimum zadatka je da se zaustavi prodor neprijatelja na našu teritoriju, a zatim treba da oslobodimo Južnu Osetiju i Abhaziju - rekao je Sakašvili, dodavši da Rusija i dalje želi da “okupira celu Gruziju i svrgne njenu demokratiju”.

Ministarstvo odbrane dobilo je zadatak da pod hitno modernizuje oružane snage. Sakašvili je obećao da će vojni budžet ponovo biti na nivou onoga do krize - oko 930 miliona dolara. Bez obzira na to kako Sakašvili razmišljao, u bilo kakvom ratu s Rusijom Gruzija nema nikakvih šansi, a SAD sigurno neće da ulaze u rat sa Rusijom zbog Abhazije i Južne Osetije.

Izvor: Večernje Novosti


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on July 30, 2010, 10:54:54 am
Човек није обавештен. Ово Сакашвили прави предизборни маркетинг.

Неко га је био убедио да војску, заправо пешадију, направе по моделу специјалних антитерористичких јединица. А кренуо са њима у класичан ратни сукоб. Као подржаће их САД. И ошишали их до главе. Без обзира на солидно дејство ПВО нису могли и неће моћи да се супроставе Рисји. Можда би их САД и подржале да су били у стању да прво заузму Јужну Осетију и Абхазију, а потом да их и држе бар десетак дана. Они не само да нису заузели отцепљене крајеве, него нису успели ни да направе озбиљнији продор. Неће ни сада. А Русији није у интересу да окупирају Грузију. Код свих проблема још им само они фале.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on July 30, 2010, 02:37:28 pm
Ja se nebih slozio da je Gruziska PVO bila toliko dobra koliko je Rusko RV podbacilo u pocetnom periodu rata. Da li zbog losih informacija o mogucnostima Gruziske PVO ili ciste nespremnosti (npr obaranje izvidjackog Tu-22). To su na kraju platili najvise pozrtvovali piloti Su-25 koji u pocetnim danima nisu imali adekvatnu podrsku ostatka RV-a Rusije. Sta reci kad su Buk koji im je pravio najvise problema neutralisali zemaljskom artiljerijom.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Trifko on July 30, 2010, 02:41:31 pm
Šta Amerika može od PA sistema da ponudi gruziji?


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on July 30, 2010, 04:05:04 pm
MIM-23 Hawk, Patriot, Stingeri (prenosini i na Hameru) i svoju LA :).

Opciono AMMRAM u verziji Z-V ili mozda najbolje da uzmu Izraelski SPYDER sistem.

http://www.rafael.co.il/Marketing/186-1367-en/Marketing.aspx

http://www.army-technology.com/projects/spyder/

http://en.wikipedia.org/wiki/SPYDER


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on July 30, 2010, 10:43:58 pm
Не мислим ни ја да им је ПВО била много одбра али, у односу на остатак грузијске војске солидна. Уосталом ПВО је приближно добра онолико колико је слабо противничко ваздухопловство. Русе је Бук изненадио. Значи, слаб обавештајни рад. А то што је земаљска артиљерија неутралисала систем ПВО је потврда да она служи и за то. Системи ПВО, аеродроми, концентрацијске просторије људства и технике, чворишта везе и др. су врло захвални циљеви. То уосталом предвиђају и правила артиљерије.

А што се тиче тога шта могу да им дају од озбиљнијих система ПВО могу готово са сигурношћу предвидети - ништа или скоро ништа. Ако им нешто и дају мораће то да плате. Нема џабе. Друго, то је сада висока политика и свако ко то буде чинио водиће рачуна да се не замери Русији. Могу само нешто илегално да прибаве.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 02, 2010, 11:56:26 am
Prema nekim ruskim izvorima navodi se da su ta 3 ruska SU-25 oborena prijateljskom vatrom sa zemlje (uglavnom prenosnim PAR sistemima).

Obzirom da je i Gruzija imala Su-25 i da ih je obilato koristila u pocetnoj fazi jasno je kako je moglo doci do zabune ali i to ide na dusu losoj koordinaciji Ruskog KoV-a i RV-a.

Ostalo je sporno da li su dva Su-24 oborena ili ne (Rusi ne priznaju ove gubitke).

Zapadni analiticari su dosta hvalili Rusku mornaricu i njenu sposobnost i pokazano u sukobu.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 02, 2010, 02:59:40 pm
Колико сам могао приметити није руска морнарица била много бржа од КоВ-а, али је имала лакши проблем (што је добро уочено од стране планера руске противофанзиве): морнарица Грузије је била слаба, обала и главне луке небрањене јер су се главне снаге КоВ орјентисале према отцепљеним регионима. мислим да су Руси сами мало критиковали инертност флоте у почетној фази. Руска флота је превентивно потопила све што је могло да је угрози, искрцала маринце на обалу и практично је блокирала. Морнаричка пешадија је практично уз симболичан отпор продрла у дубину и мало је фалило да са снагама КоВ државну територију Грузије пресеку на два дела. Заправо, то су могли али се одустало из политичких разлога. У међувремену је руска авијација поклопила и неутралисала све грузијске аеродроме тако да је судбина Грузије била запечаћена. Као што сам већ рекао неко је Грузију лоше саветовао, а она сам је преценила своје и страшно потценила руске могућности. То што је потценила оперативност и мобилност руске војске говори о дилетантизму војног руководства (а има основа да се верује у ову тврдњу)  и/или политичком притиску Сакашвилија да се иде у нешто што је очигледно тешко оствариво.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 02, 2010, 03:30:23 pm
Mislim da je generalno zapad potcenjivao mogucnost Ruske armije (o Gruzicima nema smisla ni pocitanjati) a pogotovu RM tj Crnomorske flote jer se godinama nije ulagalo u nju i dosta je propala u post svojetskom periodu. Mislim da je vladalo jako nisko misljenje o sposobnosti Crnomorske flote (organizaciske i tehnicke) za bilo kakvu akciju.

Gruzici da su uspeli da dodju do tunela imali bi barem teoretske sanse da uz pomoc medjunarodne zajednice mozda zaustave ruski odgovor. Ovako su preceni svoje mogucnosti i jeftino su i prosli kako su mogil.
Trebali su da zaobidju Chinvali i da odmah blokiraju tunel.

Rusi su izvukli pouke iz ovog sukoba, nabavljaju nove avione, od izraelaca nabavljaju BL da bi potspesili razvoji svojih BL, od Francuza su narucili desantne brodove Mistral bas na osnovu iskustava u Gruziji itd.Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 02, 2010, 08:37:14 pm
Потпуно се слажем. Једино сматрам да Грузијци никако нису могли да заобиђу Цхинвали ни војно ни политички.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 03, 2010, 10:51:27 am
Onda bolje da nisu nista ni zapocinjali i da su zauzeli Chinvali prosli bi isto.

Jedina nada im je bila da blokiraju tunel jer bi time odsekli J. Osetiju i kupili vreme. Put preko planine je dosta los i tezak za tehniku.
Tim bi bas otezali posao rusima.

Iskreno ocekivao sam da ce barem pokusati sa nekim diverzantskim napadom na tunel.

Tamo gde se politika mesa u vojni zanat onda rezultat nemoze da bude drugaciji od ovog.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: trpe grozni on August 03, 2010, 06:03:23 pm
Pokusali su diverzantski napad, ali nisu uspeli. Rusi su tu imali dobru odbranu, pa su sprecili gruzisku diverzantsku grupu.
Kako prolazi vreme, sve mi se nekako cini da su ruje znale da se sprema napad na Juznu Osetiju, i da su cekali da se gruzi zalete, pa da ih ovi dobro potprase. Prva reakcija je bila gotovo trenutna, za jedan-dva dana su na Gruzisko tlo stupili 10.000 ruskih vojnika, i odmah krenuli u kontranapad.
Svi ti vojnici su bili iskusni, komanda odlucna, politicari nisu ni stigli da se umesaju, i kontranapad je tekao kao po loju, dobro uigrano i isplanirano. Normalno greske se svugde javljaju, pa ni tu nije bilo savrseno, ali kao za vojnu akciju, bilo je odlicno.
To je do duse samo moj utisak, ne mora da znaci da je tacno.  ;D ;D


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Vladimir Ivanović on August 03, 2010, 07:02:01 pm
A da možda nisu Ameri gurnuli Gruziju u rat da bi ispitali reakciju Rusa, pa sad analiziraju šta su i kako su Rusi reagovali. Sa jedne strane su ohrabrivali Gruzijce da krenu pa su onda pomno promatrali ruski način rada.

LPV


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: kozhedub on August 03, 2010, 07:10:08 pm
.
[attachment=1]


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Vladimir Ivanović on August 03, 2010, 07:16:22 pm
E ova slika je baš ono što sam mislio da kažem.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 03, 2010, 09:47:29 pm
Чини ми се да сам негде на почетку ове теме написао да су Руси у јуну 2008.године извели вежбу снага у рејони северне Осетије чије је сценарио приближно одговарао одбрани тунела и ојачавању снага у Јужној Осетији. О томе је чак и писала њихова штампа а на војном каналу су видети видео извештаји и делови вежбе. Очигледно је да су Руси превентивно планирали и припремали могући одговор на напад Грузијаца. Дакле, јединице су биле припремљене, увежбане и знале су задатке што би се рекло "на невиђено", по карти.

Наравно да је за било какав успех било потребно заузети тунел али, то није било могуће без заузимања Цхинвалиа. Ту се налази гро Руских и осетијских снага, ту је гро становништва. Можда су их могли заобићи, али би они и даље ту опстали месецима што би давало Русима оправдање за ширење сукоба. Грузија је имала шансу само да је за два дана заузела Цхинвали, разбила руске и осетинске снаге, избила до тунела и онеспособила га. Свако дуже ратовање, посебно са упориштем у главном граду области водило би их у пораз.

Осим покушаја диверзантског напада, који је узгред буду речено био слаб и неорганизован, Грузијци су дејством ВБР-ова великог домете и поклопили улазе у тунел. Тако је рањен и командант руске армије која је изводила против напада. Међутим, то није имало значајнијег ефекта јер је тунел остао читав. Артиљерија не може вечити да туче. Уосталом на челу су ишле оклопне јединице тако да су нанели релативно малу штету Русима. Рекао бих да су их још и разљутили, баш као на овој карикатури.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 04, 2010, 12:27:52 pm
Rusi su neposredno pred napad imali velike manevre - otprilike u isto vreme kad su i Gruzici imali manevre sa amerikancima.

Posle tih manvara Rusi su sve jednicie ostavi uz granicu, zato su tako brzo i reagovali.

Iskreno mislim da su Amerikanci huskali Gruzice ali mislim da ni njima nije odgovarao gruziski tajming napada - jedostavno priprema politickog terena nije ni bilzu bila gotova.

Nahuskali su ih naoruzali a onda nisu mogli da ih kontrolisu. Posle svega mislim da su Amerikanci imali samo stete.

Sad bivse sovjetske republike a bogami i bivse clanice VU drukcije gledaju na Rusiju i Ameriku.

Rusi su spremni i sposobni da i oruzjem brane svoju sveru uticaja a Amerikanci nisu bas bili voljni da ulaze u konfrontaciju sa Rusima.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on August 04, 2010, 12:45:14 pm
Gruzinci su dokazali da ljudska glupost nema granica. Zar su stvarno mislili da će neko od zapadnih "prijatelja" i "partnera" da stane uz njih kad dođe stani-pani, nevjerovatno.
I da su zauzeli tunel mislim da se ne bi ništa promjenilo, samo bi malo prolongirali poraz. Rusi bi došli odozgo i morem uz obimnu upotrebu avijacije. Vjerujem da bi Gruzinci mnogo gore prošli nego što jesu.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 04, 2010, 07:01:44 pm
Све у свему Грузинци су добро прошли. Иако су има гађали аеродроме нису их уништили већ су углавном гађали ваздухоплове. Једино су им тенкове уништили или заробили и пешадију разјурили.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 04, 2010, 10:57:24 pm
Gruzija za rat jednostavno nije bila spremna, ni vojno, ni politički, ni ekonomski, i političko vođstvo u Tbilisiju je bilo svesno te činjenice. A za Mihajla Saakašvilija mogu slobodno da potvrdim da nije ni lud, ni retardiran. Što se Amerikanaca tiče, oni ne samo da nisu huškali Gruzijce za napad na Abhaziju i Južnu Osetiju, već su i uskraćivali pomoć Gruziji kada je god to bilo moguće. Postojala su dva programa obuke Vojske Gruzije, koji su bili finansirani i vođeni od strane SAD, i to:
- Program obuke i opremanja Vojske Gruzije (Georgia Tran and Equip Program), koji je zapravo iniciran od strane Rusije, i to još za vreme vlade Eduarda Ševardnadzea, koji je imao za cilj čišćenje čečenskih ekstremista iz klanca Pankisi. Tom prilikom su opremljeni i obučeni 11. Bataljon i 13. Bataljon lake pešadije, oba iz satava iz 1. PBr Vojske Gruzije, kao i jedna mehanizovana četa, i određeni broj pripadnika granične policije. Tom prilikom, Gruzija je dobila određeni broj starih kamiona iz američkih viškova,  kao i novac za izgradnju vojnih baza i remont opreme koja im je ostala iz sovjetskog perioda. Budžet programa je iznosio 64 miliona dolara.
- Program održavanja obuke za operacije za stabilizaciju (Gerogia Sustainment and Stability Operation Program) je bio namenjen jedinicama Vojske Gruzije koje su bile upućene u "mirovnu" misiju u Iraku. Ovim programom su obuhvaćena dve pešadijska bataljona, dva logistička bataljona, kao i štabne jedinice 1. i 2. Brigade Vojske Gruzije. Tom prilikom su dobili i nekoliko polovnih helikoptera UH-1H, stotinak "Hummera", kao i dosta pušaka M-4. Ukupna vrednost programa je iznosila 60 miliona Dolara.
- Postojalo je nekoliko bilateralnih programa za pomoć između Gruzije i članica NATO-a. U okviru tih programa, Francuska je pomogla pri obuci gruzijskih planinskih jedinica, Grčka je donirala jednu raketnu topovnjaču, Bugarska je donirala dva mala desantna broda, Turska je donirala uniforme i gumene čamce, itd.
Gruzijci su u više navrata tražili sveobuhvatniji program obuke za svoju vosjku, kao i određenu opremu, poput samohodnih haubica, protivoklopnih raketnih sistema, opreme za inženjeriju, artiljerijskih radara, kao i helikoptera "Black Hawk", ali ništa od toga nisu dobili. Štaviše, i Ameri i Britanci su insistirali samo na obuci njihove vojske isključivo za "mirovne" misije. 

Gruzija je sama finansirala nabavku jednog raketnog čamca (klase "Matka", nabavljen u Ukrajini 1999.), tridesetak samohodnih haubica "Dana", kalibra 152 mm iz Slovačke, 100 lakih oklopnih vozila "Otokar Cobra" iz Turske, modernizaciju tenova T-72 od strane Poljske i Izraela, nekolio BPL "Hermes 450" iz Izraela, kao i nekoliko desetina oklopnih transportera BTR-80 (sa IVECO motorima), i jedan bataljon raketnih sistema PVO "Buk" iz Ukrajine.

Sve u svemu, nije bilo dovoljno za uspešnu akciju povratka Abhazije i Južne Osetije pod jurisdikciju Tbilisija.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 04, 2010, 11:02:19 pm
Da su uspeli da zatvore tunel dosta bi zakomplikovali stvari Rusima, tj skuplje bi prodali svoju kozu ali cinjenica je da bi isto ili gore prosli.

Ovako su relativno jeftino prosli jer su Rusi brzo ostvarili svoje ciljeve pa im zbog medjunardnog pritiska nije islo u prlog da vise i zesce kazne Gruzice. Zadovolji su im da im sustinski uniste vecinu tehnike.

Veliku kolicinu skupocenih M-16 tj M-4 su Rusi zaplenili u magacinima (skoro potpuno novih) i na moje iznenadjenje sve su ih unistili.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 04, 2010, 11:16:08 pm
Da su zatvorili tunel, samo bi prolongirali agoniju, međutim ni opsada tunela ne bi dugo trajala, jer bi ih Rusi ili bombardovali iz vazduha, ili bi hi jednostavno zaobišli (vidite GoogleEarth). Drugo, možda bi blokadom tunela osigurali Cinhvali, ali bi napad iz Abhazije na gradove Poti i Senaki, ipak usledio, sa ciljem da se Gruzija preseče na dva dela, od svoje glavne pomorske luke, i od svog glavnog železničkog i putnog čvorišta (grad Samtredia). Uostalom, pogledaj mapu železničkih pruga Gruzije: http://www.bueker.net/trainspotting/map.php?file=maps/georgia---abkhazia---south-ossetia/georgia---abkhazia---south-ossetia.gif


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 05, 2010, 09:16:09 am
Заставниче, сложио бих се делимично са тобом али.... Сакашвили није, глуп-уреду, војска Грузије - није спремна за рат - уреду, Грузија у целини није спремна за рат - уреду, Америка их не хушка и ништа не обећава - уреду. Па ко онда нападе Јужно Осетију и зашто?

Ја сам у то време мало потрудио (као докони пензионер) па сам мало проучио биографије командујућих официра Грузијске војске и дошао до закључка да је то био скуп неискусних, у војном смислу недовољно образованих људи. Штета, сви су промењени а ја нисам урадио copy-paste да бих то сада показао и доказао. Па они (није Сакашивили, нису Американци, а не зна се ко је) су очистили војни врх од официра из совјетског доба. Чини ми се да је само командант морнарице био са завршеном правом војном академијом (совјетском). Највиша дужност тадашњег начелника генералштаба је командир чете за ПТ дејства и завршио курсеве по америци за ПТ дејства.Човек од тридесетак година, пун себе, класичан пример "Рамбо Амадеуса". И он планира и води операцију. Па ко њега и остале постави на дужности које су обављали? Неко је то радио испод жита и лепо се види чији је то потпис. Не мислим ја, чак сам и сигуран да их званична, односно јавна Америка, посебно војни део, није подстицао на то што су урадили. Готово сам сигуран да су војни саветници САД имали јасну представу о снази Војске Грузије и да су их одвраћали од било какве радикалне акције. Амерички официри су углавном врло професионални на задатку. Али, неко их јесте подстицао. Осим, ако је одговор на једну од оних теза из прве реченице да је неко или више њих луд (не глуп). И сад опет неко удара у таламбасе и прети.

То си добро опазио -  и да су све урадили како треба десни бок, према Абхазији, им је остао "го". Обала небрањена (морнарица је неспремна и неупотребљива) погодна за десанте. Руси и Абхази би их одатле напали, као што и јесу, и пресекли Грузију на два дела, као што јесу.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 05, 2010, 11:03:08 am
Ma ovo je bio glup potez politickog vodje koji je mislo da moze sa zemljom kao sto je Rusija da se poigrava.

Rusi jesu bili u krizi i jos uvek su ali cak i tad za njih zemlje kao sto su Gruzija su lagan zalogaj.

Da su i zatvorili tunel to bi omelo planove Ruske armije usporili ih ali onda bi posegli za necim drugim iz svog pozamasnog arsenala. Mornaricka pesadija, VDV i recimo desant na jedan od 3 aerodroma kod Tbilisa i sah mat ili neka 3 varijanta.

Ali nisu Rusi toliko neozbiljni pogotovu sad pa da dozvole da ih neko iznenadi i presece tako vitalan i stategiski objekat kao sto je bio tunel.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 05, 2010, 03:28:01 pm
Rusija: Sa Gruzijom bez Sakašvilija
5. avgust 2010. | 15:21 | Izvor: Tanjug Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev kaže da će odnosi između Moskve i Tbilisija biti obnovljeni kada sa položaja predsednika Gruzije ode Mihail Sakašvili.

“Uz aktuelno rukovodstvo Gruzije ne može biti normalnih odnosa, ali to ne znači da se, kada na čelo Gruzije stanu neki drugi ljudi, to neće desiti“, rekao je on.

“Ubeđen sam - pre ili kasnije to će se desiti (smena predsednika Gruzije), da će gruzijski narod napraviti svoj izbori i obnovićemo odnose i produžiti viševekovne kontakte“, rekao je Medvedev.

U tom slučaju, istakao je Medvedev, rusko-gruzijski odnosi neće zavisiti od volje “ovog ili onog političara, koji pokušava da nametne drugačiji scenario“.

“Odgovornost za sve što se desilo, između ostalog i za prekid političkih odnosa, u potpunosti je na rukovodstvu Gruzije i predsedniku Sakašviliju“, naglasio je ruski predsednik.

Medvedev je, takođe, rekao da u razgovoru “bez prisustva javnosti“ drugi lideri priznaju da je Gruzija izvršila agresiju protiv otcepljenih autonomija Abhazije i Južne Osetije i ispravnost postupaka Rusije.

“Smatramo da su sve odluke donete u tom periodu (avgusta 2008. godine) apsolutno opravdane i da su pokazale efektivnost. Naša zemlja se našla narodima Abhazije i Južne Osetije u kriznoj situaciji, kada je pod pretnjom bio njihov identitet, zaštitila je te narode“, rekao je predsednik Rusije.

“Oni koji su izražavali zabrinutost mogli su da se uvere da su aktivnosti ruske strane bili diktirani samo jednim - željom da se ljudima na koje je izvršena agresija spasi život, i ničim drugim“, rekao je Medvedev, dodajući da, iako od Evropske unije Rusija ima različit pristup, odnosi su uspostavljeni vrlo brzo i postoji znatna saradnja.

Ističući da je Rusija spremna da nastavi konsultacije, Medvedev se založio za potpisivanje sporazuma o neprimenjivanju sile između Gruzije, Abhazije i Južne Osetije, ističući da bi takav sporazum u značajnoj meri olakšao situaciju u tom kavkaskom regionu.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 05, 2010, 11:53:47 pm
Da malo pojasnim svoj stav. ;)
Rat sa Gruzijom nije bio prvi pritisak Rusije na tu zemlju. Njemu je prethodila zabrana izvoza gruzijskog vina u Rusiju, proterivanje gruzijskih radnika na privremenom radu u Rusiji, a posle toga su Gruzijci snimali dovlačenje ruskih pojačanje u Abhaziju i Južnu Osetiju, pomoću BPL "Hermes 450". Odmah posle je usledilo i već "čuveno" obaranje gruzijske BPL i to od strane ruskog Su-27, nad teritorijom Abhazije. Posle je usledila postupna eskalacija konflikta, koji je završio tako kako je završio. Da li su Gruzijci pretrpeli poraz zbog svog nedovoljno iskusnog komandnog kadra? Definitivno jesu! Odluka da se raketira Cinhvali VBR-ovima je bila debilna, činjenica da su dozvolili zaplenu preko 60 tenkova od strane Rusa takođe dovoljno govori o nemogućnosti koordinacije pešadije i OMJ, činjenica da su jedinice gruzijske vojske odlazile na front, i vraćale se sa istog, svakih nekoliko sati, činjenica da im se sistem veza raspao, uprkos tome što su nabavili najnovije radio-uređaje (uglavnom ITT), činjenica da im je najopremljenija i najbolje obučena brigada bila u severnom Iraku tokom sukoba, i to sve govori o nespremnosti njihovog vojnog vođstva.  Sa druge strane, da li su se Rusi spremali za ovako nešto? Ne mogu da odolim utisku da jesu.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 06, 2010, 08:02:55 am
Ма Руси су били спремни.То је јасно. Поменуо сам вежбу на простору Северне Осетије. Они то нису ни крили. Телевизија преносила информације са вежбе и слике активности. Па само слепац није могао видети да су се Руси припремили. Али, нису они повукли обарач и напали артиљеријом, тенковима и пешадијом на Грузију, него су Грузинци напали њих. Ко је ту управу (око спора са територијом), Руси, Грузинци, Осетинци, Абхази, нама је тешко да судимо. Није ни битно. Овде анализирамо војни и делимично политички аспект проблема. Дакле, напао си јачег од себе, који се још припремио да ако га нападнеш да те поштено излупа, немаш политичку подршку (а ти мислиш да имаш), немаш ни војску (као што рече најбоље снаге у Ираку),имаш дилетанте на челу војске (ти си их изабрао), држава у дуговима, народ незадовољан и како се ти (што нападаш) онда зовеш? "Чачкаш мечку", каже народ.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: momo PT61 on August 06, 2010, 11:40:45 am
Заставниче, сложио бих се делимично са тобом али.... Сакашвили није, глуп-уреду, војска Грузије - није спремна за рат - уреду, Грузија у целини није спремна за рат - уреду, Америка их не хушка и ништа не обећава - уреду. Па ко онда нападе Јужно Осетију и зашто?

Ја сам у то време мало потрудио (као докони пензионер) па сам мало проучио биографије командујућих официра Грузијске војске и дошао до закључка да је то био скуп неискусних, у војном смислу недовољно образованих људи. Штета, сви су промењени а ја нисам урадио copy-paste да бих то сада показао и доказао. Па они (није Сакашивили, нису Американци, а не зна се ко је) су очистили војни врх од официра из совјетског доба. Чини ми се да је само командант морнарице био са завршеном правом војном академијом (совјетском). Највиша дужност тадашњег начелника генералштаба је командир чете за ПТ дејства и завршио курсеве по америци за ПТ дејства.Човек од тридесетак година, пун себе, класичан пример "Рамбо Амадеуса". И он планира и води операцију. Па ко њега и остале постави на дужности које су обављали? Неко је то радио испод жита и лепо се види чији је то потпис. Не мислим ја, чак сам и сигуран да их званична, односно јавна Америка, посебно војни део, није подстицао на то што су урадили. Готово сам сигуран да су војни саветници САД имали јасну представу о снази Војске Грузије и да су их одвраћали од било какве радикалне акције. Амерички официри су углавном врло професионални на задатку. Али, неко их јесте подстицао. Осим, ако је одговор на једну од оних теза из прве реченице да је неко или више њих луд (не глуп). И сад опет неко удара у таламбасе и прети.

То си добро опазио -  и да су све урадили како треба десни бок, према Абхазији, им је остао "го". Обала небрањена (морнарица је неспремна и неупотребљива) погодна за десанте. Руси и Абхази би их одатле напали, као што и јесу, и пресекли Грузију на два дела, као што јесу.
Ako imas vise vremena i proveris podatke o generalima u drzavama nastalim raspadom SFRJ,videces slicne "strucno-kadrovske"price-od desetara/vodnika/porucnika do generala za 5-10 godina!Covek nema znanje ali je kako se nekad govorilo-"clan partije-proveren kadar"!


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 07, 2010, 04:56:35 pm
То што је неко завршио војну академију није увек гарант знања и војних вештина. То смо могли видети баш на овим нашим просторима. Али, јесте неки индикатор у правом смеру, посебно ако тај неко, кандидат за пуковника, генерала, и има неко искуство и резултат у мирнодопско време.

Момина констатација је генерално тачна. Многе "посткомунистичке" земље су олако отписале ранији војни кадар и ослониле се на одани и проверени партијски кадар. Ипак, и међу тим кадром, посебно онима са завршеном школом резервних официра или људима са високим образовањем, било је квалитетних ратних и мирнодопских официра па и генерала. Проблем је у томе што је било више дилетаната, заправо оних који су своје војно знање заснивали на уверењу да они то боље знају, а и чули су како "мали Ђокица замишља специјалце". Тако је и у Грузији политика, која је пошто-пото желела да направи отклон од совјетског времена, нашла оне који су били спремни да на питање "знате ли да свирате Бахову фугу",  без размишљања запевају: "Бахова је т(ф)уга преголема". Разлика је на први поглед у слову, а у суштини у композитору, нотама, тексту, техници (инструменту) и вештини, али ко то мари за те детаље. То што кошта 200-300 изгубљених Грузијских живота (да не рачунамо оне са друге стране) и разбијене и деморалисане грузијске војске, нема везе, "све ће то народ позлатити". Као што рече један велики песник "јер је народ ка остала марва".

Наравно, све што сам написао важи и за све ове наше крајеве.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 07, 2010, 11:40:56 pm
To je tačno! NGŠ Vojske Gruzije tokom sukoba 2008. je bio General Zaza Gogava, čovek koji je imao prilično ograničeno vojno obrazovanje. Istini za volju, u Gruziji se sovjetski kadrovi i nisu baš proslavili, a ni njihovo uklanjanje nije započeo sam Saakašvili, već je tu praksu "kadrovske vrteške" započeo Eduard Ševarnadze, koji se bojao puča. Danas je NGŠ General Devi Čankotadze, koji je ipak završio vojnu školu u SSSR-u, ali v.d. komandanta KoV je lik rođen 1980, a i sam Ministar Odbrane je rođen iste godine.
Evo i linkova:
Komandant Kopnene vojske: http://mod.gov.ge/?page=10&CV=48&lang=1
MO: http://mod.gov.ge/?page=10&CV=15&lang=1


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on August 07, 2010, 11:53:33 pm
Komandant KoV-a im je čudo neko. Za nekoliko godina je protutnjao dužnostima od k-dira voda na akademiji do k-danta KoV-a. To je karijera! :krsta


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: momo PT61 on August 08, 2010, 11:30:00 am
Kada je poceo II svetski rat ,Sovjetska armija je imala u svojoj formaciji 226 aktivnih pukova.Ali od tih 226 komandanata nijedan nije imao vojno/oficirsko obrazovanje-u najboljem slucaju pukovska ili diviziska skola!To svi zamo je bila psledica strasnih cistki u armiji koji su doveli do obezglavenje jedinica!Ti komandanti su bili najcesce vodnici koji su se isticali,pa posle tih kurseva su unapredjivani i slati u jedinice na komandantske duznosti.Posle kraceg vremena sa cinom kapetana mnogi od njih su postali komandanti pukova!Ali odmah su dobili "vtreno krstenje"-udarili nijemci celicnim batom i gaze li gaze!Naravno ovi komandanti nisu bili krivi sto su dobili takva duznosti-u kadrovskom odseku su odgovarali samo na dva pitanja-"dali si zdrav i dali ti savest dopusta-i podpisi ovde!Oni su sa svojim jedinicama borili kako su znali i umeli-neki su se snasli,sacuvali borbene jedinice,a neki su se borili kako su znali (kao vodnici) pa su izginuli i oni i povereno im ljudstvo.Dosta od ovih "kursista" su se dobro pokazali i dogurali do generalskih cinova i duznosti-ali cena je bila prevelika-milioni vojnika ubijeno ili zarobljeno, a zemlja pred porazom.Naravno rat najbrze odvoji ratnike od frazera i diletanata,ali uvek je lakse ako komandni kadar ima solidno vojno obrazovanje i sluzbu!


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 08, 2010, 01:16:32 pm
Момо, да те мало исправим. Пре другог светског рата у Црвеној армији није било класичних чинова, па ни пуковника. Чинове су вратили негде пред рат,а ознаке које ми данас (по угледу на стару руску - царску, војску) познајемо у току 2. светског рата. Мрзи ме да сада претурам по мемоарима совјетских маршала, али мислим да се чин пуковника називао "командант пуковског ранга" или тако некако. Узгред та бројка је ипак легенда.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 08, 2010, 02:58:32 pm
Погледао сам дате линкове и мало "провртио" по сајту МО Грузије. Нисам га гледао скоро годину дана.

И шта ја могу да видим и закључим. Као прво не видим у структури војске Морнарицу. Или је укинута или су сви бродови потпољени и усидрени као у Црној Гори па неће да се брукају да пар чамаца и покварене бодове називају Морнарицом. На сајту нема ништа о В и ПВО, а име команданта у адресару је упражњено.
 
Заменик начелника Генералштаба је бригадни генерал  Davit Nairashvili. Био је командант В и ПВО у време сукоба 2008.године.

На сајту МО Грузије командант КоВ води и као заменик НГШ за КоВ, и В и ПВО. Ако им је командант КоВ ппуковник (Giorgi Kalandadze), а први заменик мајор (Iveri Subeliani), онда КоВ или нема војске за један пук-бригаду, без обзира на структуру (по којој имају седам јединица бригадног ранга), или су им скоро сви виши официри ражаловани, суспендовани или су настрадали у оном несретном сукобу. Не делује ми логично да је заменик команданта КоВ мајор, без обзира колико перспективан и способан био. Ако су команданти бригада старији од њега по чину то сигурно утиче на односе између официра и ствара непотребну одбојност и суревњивост. Да не грешим душу, команданти бригада се нигде не помињу, односно нисам имао времена да прегледам и њихов билтен (часопис) где би се евнтуално могло прочитати ко су они.

Командант команде за обуку је пуковник Nikoloz Janjgava који је некад био војни изасланик у Грчкој задужен за Србију и Црну Гору.Могуће да га неки наши официри познају. Иако је доктор наука, а био је и командант бригаде, изгледа да није био подобан за дужност команданта КоВ. Заменик команданта у команди за обуку је такође пуковник Aleksandre Kiknadze, са завршеном совјетском војном школом. Заменик је пуковник Iveri Subeliani који је завршио војну академију у Грзији. Бао је начелник штаба 4. бригаде у време руско-грузијског сукоба 2008.године. Други заменик је Aleksi Kekelia, пуковник, са завршеном совјетском инжињерисјком школом.

Зменик команданта Националне гарде (нешто као територијална и резервна војска) је пуковник Tariel Londaridze, такође, са совјестким војним образовањем. Колико сам схватио "главнокомандујући" ове гране оружаних снага је начелник одсека (сектора) у МО, цивил.

Чини ми се да опет праве сличну грешку. Људи са солидним (бар по "папирима") војним образовањем и командим и радним искуством нису у првом плану. Већ помињани командант КоВ је брзопотезно командовао водом и четом за обуку (4 године), на дужности командант пешадијског батаљона и команданта 4. бригаде био је непуне две године. Злосрећне 2008. био је вршилац дужности "команданта гарнизона" (не каже се ког), а одмах потом заменик команданта КоВ, па ВД команданта КоВ а сада командант.  И све то у 9 година војне каријере а при том је још завршио (у том времену, обављајући наведене дужности) шест разних курсева по САД, Грузији, Немачкој, укључујући Командо-штабни колеџ у САД. У тим школама је потрошио бар 1,5-2 године. И где је ту логика?. Кад он, опет, по нечијој вољи поведе војску у јуриш, нисам сигуран да ће добро проћи Грузијска војска. Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 08, 2010, 03:14:09 pm
Наишао сам и на један чланак који говори о предлогу измене Закона о одбрани Грузије у коме се износи предлог да се В и ПВО укине као вид и интегрише у КоВ, али без отпуштања људства. Не владам добро енглеским, али колико сам схватио В и ПВО ће бити део КоВ, односно формираће се једна команда.

Ево тог чланка на енглеском језику из њиховог билтена за март 2010.године:

An outdoor session of Defence
and Security Committee of
Parliament held at the territory
of Vasiani Military Base. Members
of Parliament dealt with
new legislative initiatives proposed
by the Georgian government
together with Defence
Minister Bacho Akhalaia and
MoD leadership.
Topics of discussion at the
session included several amendments
to be made to the Draft
Law “On the Defence of Georgia”
introduced to the Parliament
upon the initiative of the government
and Defence Ministry. The
Bill envisages improvement of
armed forces` structure, control
and management capabilities.
In accordance with the applicable
formulation of the Georgian
Law, national army is composed
of Land Forces and Military-
Air Forces. Under the Bill
presented during the Committee
session, Military-Air Forces will
be abolished as a separate structural
component and integrated
with Land Forces. The goal of
New Bill under
Discussion
the proposed amendment is to
enhance interoperability of the
two components.
The draft law does not impose
financial obligations or any
other additional expenses upon
the state. Pursuant to the discussed
amendment Georgian
Armed Forces consist of the following
components: Land Forces;
Military-Air Forces as integrated
with Land Forces and
Military Servicemen of MoD,
among them the LEPL servants
of MoD.
Following the Committee
Session, Defence Minister Bacho
Akhalaia declared in an interview
with journalists that the
joint discussions included improvement
of army’s overall
control and management system.
“There is a need of speed, flexible
and operative troops triggering
the necessity of merging
these components together to
ensure the better coordination
under a single staff. Inter-agency
discussions over these topics
have already been finished and
is ready to be introduced to the
parliament”, said Minister.
“Consideration over the abolishment
of Air Force and unification
with Land Forces is underway.
The proposition does not
envisage dismissal of the military
personnel. As there is no need of
operating surplus of military
staffs, it would be better decision
to cancel Military- Air Forces as
a separate structural component
of army. If relying on
the experience gained during the
war, Air Forces plays an important
role in the operations of Land
Forces. For example, Canadian
Air Forces Aviation Command
does not operate, though Canada
has a strategic aviation. We are
pioneers in this undertaking and
believe that this kind of change
will facilitate the management
process during military operations.
These are the basic motives
why the Parliamentary Committee
welcomes the proposed initiative”,
stated the chief of Security
and Defence Committee of Parliament
Givi Targamadze.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 08, 2010, 11:01:28 pm
Gruzijska RM je ukinuta posle konflikta sa Rusijom, i postala je Obalska straća, koja je prešla pod nadležnost MUP-a. Što se tiče većine oficira školovanih u SSSR-u, njih nikada nije bilo mnogo. Naime, OS Gruzije su jedine u bivšem SSSR-u, pored OS Estonije, Letonije i Litvanije, koje nisu nastale iz postojećih jedinica Crvene Armije. One su nastale iz paravojnih formacija, i to iz:
- Nacionalne Garde, gomile heterogenih jedinica, kojima su komandovali i pripadnici Crvene Armije, koja je bila lojalna tadašnjem Predsedniku Zvijadu Gamsahurdiji;
- Konjanika (Mhedrioni), paravojne formacije podržane od strane određenih elemenata iz Crkve, kasnije i od strane samog Eduarda Ševarnadzea, koji ih je koristio kao odrede smrti za čišćenje sopstvenih političkih protivnika, uglavnom lojalnih Gamsahurdiji. Njihov vođa je bio Džaba Joseliani, čovek koji je imao veze i sa čečenskim separatistima, i po svemu sudeći i mafijaš.
Jedino su RV i RM zadržali nešto sovjetskih kadrova. Ipak ne treba zaboraviti da je u toj zemlji trajao građanski rat, pa je malo gruzijskih oficira iz OS SSSR imalo razloga da se vrati u Gruziju. A na šta je Vojska Gruzije ličila tokom vladavine Ševarnadzea, pogledajte u ovom članku: http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2000/08/07/srpski/R00080601.shtm
Saakašvili i nije imao baš odakle da počne.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on August 08, 2010, 11:19:55 pm
Divlji Kavkaz...


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 09, 2010, 09:24:18 am
Па, имам утисак као да тврдиш Војска Грузије почиње од Сакашвилија. Можда је и тако, бар када је у питању модерна војска. Али, ипак, види се да школованих људи има. Није све у политичкој лојалности. Када се промени власт, онда нова чини исту грешку па најури све виђене официре које је поставила претходна, без обзира на квалитет, па се онда вртимо у круг. Ако Сакашвили тако настави то ће се десити. Види се "из хеликоптера" да је командант КоВ постављен, на благо речено, необичан начин. Чак и да је други Наполеон, нова власт, а доћи ће кад тад, збрисаће га. А онда опет нови проблем. Тако се не прави војска.Војска је национална институција.

Такође, оно што мени упада у очи је американизација војске и где треба и где не треба. Већ сам написао да сам поштовалац америчке војне мисли и праксе. Али оно што видим у Грузији је изван сваке логике и памети. То је учињено само у инат Русима и ни због чега другог. Једна Пољска није се тако лако одрекла ни једног борбеног средства из епохе ВУ (замењивала их, а и њих не све, сукцесивно), док су Грузинци скоро све што су могли заменили, пре свега стрељачко наоружање као најмасовније. Могу мислити проблеме логистике, обуке и др. Без обзира на све не може се са Русијом тако играти и провоцирати је. Нема ту "леба" што би се рекло, на дуже стазе. Ако имало желе себи добро мораће да изгладе односе са Русијом.

 


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on August 09, 2010, 01:13:30 pm
Sto pre to shvate bice im bolje.
E sad problem je sto Rusi nece sa Sakasvilijem da komuniciraju i to su vise puta otvoreno izjavili.

Inace pred rat 2008 Gruzici su vratli Colt M-4 u magacine i koristili kalasnjikove. Jbg sto je sigurno sigurno je.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 09, 2010, 11:16:42 pm
Gruzijci su uglavnom kupovali "istočnu" tehniku. Colt M-4 su bile namenjene za intervenciju u Iraku. Jedine "zapadne" stvari koje su uvezli u većim količinama su radio-uređaji iz SAD, BPL iz Izraela, kao i uniforme i oklopni automobili "Otokar Cobra" iz Turske. Što se izglađivanja odnosa sa Rusijom tiče, to neće ići baš glatko, jer je Rusija podržavala Abhaziju i Južnu Osetiju još od doba Jeljcina. Za to je delimično zaslužno i Gamsahurdijino "flertovanje" sa Čečenima.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: trpe grozni on August 10, 2010, 07:24:23 am
Gruzija je kupovala sto god je mogla, kad god je stigla.
Ipak rusi imaju veliki uticaj u svetu, pa su uspeli da sprece dosta vec zavrsenih dogovora o prodaji, kao na primer onaj o prodaji nasa cetiri Su-25, kao i prodaja Hrvatskih Mi-24.
Kolko ja znam, M-4 nisu kupljene, vec su dobijene na poklon od SAD.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 10, 2010, 03:59:26 pm
Гледам на њиховом сајту: нема совјетске технике. Сви који држе пушке у рукама држе М-4. Ма види се да је хиљадугодишња историја Грузије уствари "почела" пре пар година.

Неће им то помоћи, као ни нама наше оружје око Косова. Само паметна политика и добро односи са "Великим" и "Малим" братом, као и осталом браћом која расту или се гурају око ових. То што су подржавали Чечене је опасан промашај.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: momo PT61 on August 10, 2010, 10:30:23 pm
Veoma je opasno kad se male zemlje bave "velikom"politikom, a jos opasnije kad se nadju izmedju dve supersile-kako god se zavrsilo uvek maleni ostanu"krvavih gaca".SAD je supersila,ali za Gruziju Rusija je prvi sused i treba dobro proceniti svaki potez!Pojavio se podatak da ce Gruzija potrositi 930 miliona $ za svoju vojsku u tekucem budzetu-sta to znaci za jednu siromasnu zemlju, nije potrebno elaborirati!A i da potrose i petputa vise,nece moci da pobede Rusiju u eventualnom reprizom sukoba iz 2008!


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on August 12, 2010, 06:48:31 am
Rusija razmestila sistem antiraketne odbrane u Abhaziji

11.08.2010.

Rusija je danas objavila da je razmestila sofisticirani sistem antiraketne odbrane u gruzijsku otcepljenu republiku Abhaziju, što je odmah naišlo na protest Gruzije.

Gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je rusko razmeštanje sistema S-300 u Abhaziji "ekstremno opasnim i provokativnim korakom koji predstavlja pretnju ne samo za crnomorski region, već za evropsku bezbednost u celini".

Rusija je posle kratkotrajnog rata sa Gruzijom u avgustu 2008. stalno ojačavala vojne veze sa Abhazijom i drugom gruzijskom otcepljenom republikom, Južnom Osetijom.

I Abhazija i Južna Osetija odlučile su ranije ove godine da dozvole Moskvi da uspostavi vojne baze na njihovoj teritoriji, sa 1.700 vojnika u svakoj.

Komandant ruskih vazduhoplovnih snaga, general Aleksandar Zelin rekao
je da je namera razmeštanja sistema S-300 da se zaštiti vazdušni prostor Abhazije i osigura bezbednost te teritorije, prenele su ruske novinske agencije.

Zelin je dodao da je drukčiji sistem protivvazdušne odbrane razmešten u Južnoj Osetiji.

Unapređena verzija sistema S-300 može da obara avione, krstareće rakete i balističke projektile u opsegu od 150 kilometara. Zelin nije precizirao koji tip tog antiraketnog sistema je postavljen u Abhaziji.

Gruzijski ministar zadužen za Abhaziju i Južnu Osetiju, Temur Jakobašvili ukazao je da je razmeštanjem S-300 u Abhaziji, Moskva narušila sporazum o primirju, kojim je okončan rat 2008.

"Ovaj antiraketni sistem nije toliko uperen protiv Gruzije, već protiv NATO i SAD, koje nameravaju da razmeste svoj antiraketni štit u istočnoj Evropi", rekao je Jakobašvili za agenciju AP.

Gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od međunarodne zajednice da preduzme "odlučne mere" i izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi "militarizaciju" spornih gruzijskih teritorija, kao i da se pridržava odredbi sporazuma o primirju.

Izvor: Beta


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 13, 2010, 11:26:51 am
Šah-mat! PVO sistem S-300PM se već nalazio u Abhaziji, i to još od Februara, i uskoro bi trebao da postane potpuno operativan. Bataljon je pozicioniran u bazi Gudauta, i to na osnovu bilateralnog rusko-abhazijskog ugovora, koji je potpisan još u Januaru. Rakete koje dotični sistem koristi su najverovatnije 48N6, čiji domet pokriva čitavu gruzijsku obalu. Taj položaj, u kombinaciji sa ruskim PVO bataljonom koji je stacioniran u Jermeniji, i opremljen sistemima S-300V, i koji koristi rakete 9M82. Ukratko, sada je bilo koja strana intervencija u Gruziji postala praktično nemoguća, jer je gruzijski vazdušni prostor skoro hermetički izolovan i od Crnog mora, i od Turske. Pored toga, Rusija je pozicionirala i svoje najmodernije i najpreciznije balističke rakete "Iskander" u okolinu Astrahana, i koje takođe mogu da "pokriju" skoro čitav region Kavkaza. U prilogu se naaze mapa sa prikazanim dometima ruskih PVO raketnih sistema u regionu, kao i snimak nabavljen preko komercijalnog sistema za satelitsko osmatranje DigitalGlobe.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 13, 2010, 11:28:12 am
P.S.
Ovo je snimljeno 2. Juna, znači mnogo pre ove skorašnje ruske "najave".


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 13, 2010, 10:34:24 pm
Ништа чудно. Прво поставиш, па онда најавиш. Рекао бих да су Руси сада били чак и брзи. Обично то буде (најава Руса) када американци или неко други то објави по новинама.

Где си скинуо оне сателитске снимке и карте?


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 14, 2010, 08:49:52 am
Izgleda da su uz S-300 Rusi uputili u Abhaziju i sisteme kratkog dometa "Tunguska", verovatno radi neposredne zaštite.
Evo i link ka svim PVO položajima na svetu, i dometima tih sistema (kmz. file, za GoogleEarth): http://sites.google.com/site/imintandanalysis/home/SAMSiteOverview.kmz?attredirects=0&d=1
Evo i link ka sajtu: http://geimint.blogspot.com/


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: kumbor on August 14, 2010, 12:44:03 pm
Uz S-300 obavezno idu i baterije neposredne PVO zaštite kratkog dometa. Ne znam baš da li je "Tunguska" jer je ona namenjena za PVO zaštitu OMJ na maršu i u borbi, dakle to je izvorno sistem PVO KOV, a ne PVO teritorije. No, pošto odgovarajućih savremenih sistema za zaštitu sistema PVO teritorije (to bi formacijski trebalo da bude "Pancir" ili "Tor") možda nema dovoljno, moguće je da su u tu svrhu detaširali "Tungusku". 


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 14, 2010, 01:13:18 pm
Da, verovatno se radi o privremenom rešenju, dok ne aktiviraju nešto adekvatnije, mada mogli su da uz S-300 donesu i Neve, što bi kao kombinacija isto bilo sasvim adekvatno.
U prilogu se nalazi plan položaja PVO Gruzije. Svetloplavi trouglovi su položaji bataljona opremljenih sistemima "Neva", svetloplave linije njihov domet, a svetlozeleni trougao je položaj samohodnih sistema "Buk". Radar 36D6 za nadzor vazd. prostora je obojen tamnoplavo.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 19, 2010, 01:18:36 pm
Gruzini sumnjaju u naklonost Amerike


18.08.2010.

Da li je Obamina administracija spremna da žrtvuje
Gruziju zarad „resetovanja“ odnosa sa Rusijom


Dve godine nakon razornog rata između Rusije i Gruzije, stiče se utisak da su Gruzini „kao na iglama“, uprkos činjenici da Tbilisi beleži napredak, što uglavnom predstavlja posledicu nesigurnosti u „dovoljnu naklonost“ predsednika SAD Baraka Obame, ocenjuju analitičari.

Naime, Rusija je prošle nedelje u svom stilu obeležila dve godine od rata sa Gruzijom. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je posetio otcepljenu gruzijsku pokrajinu Abhaziju, koju Rusi sada priznaju kao nezavisnu zemlju, a izdato je i saopštenje da su vazduhoplovne snage instalirale u Abhaziji sistem protivvazdušne odbrane S-300, što , kako se navodi, predstavlja protivmeru pretnjama iz Gruzije. I dok su Gruzini, koji imaju tendencije da se prema svakoj vrsti ruske provokacije odnose kao prema preduslovu za apokalipsu, izrazili zabrinutost zbog takvog razvoja situacije, portparol Stejt dipartmenta je tu inicijativu Kremlja pozdravio kao staru vest.

Dobri poznavaoci prilika ocenjuju da je Obamina administracija do sada uspešno održavala ravnotežu između „odbrane“ Gruzije i „resetovanja“ odnosa s Rusijom. Međutim, postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko Moskva jednostavno odbije da povuče svoje snage sa teritorija osvojenih tokom rata koji Gruzini smatraju nepravednim.

Pre samo pet godina činilo se da Gruzini nisu imali razloga za brigu kada je reč o naklonosti Amerike. Kada je 2005. tadašnji predsednik SAD Džordž Buš posetio Gruziju, dodeljena mu je titula nacionalnog heroja, a jedna ulica u gruzijskoj prestonici dobila je ime po njemu. Gruzija je ubrzo nakon toga postala nezvanična „maskota“ Bušovog navodnog „pohoda za demokratiju“. Bivši američki lider je pružio podršku, koja doduše nije urodila plodom, težnji Gruzije ka članstvu u NATO, uprkos žestokom protivljenju Rusa. Američki senator iz redova republikanaca Džon Mekejn dodelio je gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju Nobelovu nagradu za mir zbog centralne uloge u „ružičastoj revoluciji“ 2003, nakon koje je u Gruziji uveden demokratski režim, dok je on preuzeo predsedničku palicu. Mekejn i dalje pruža vatrenu podršku Gruziji. U nedavno objavljenom tekstu u Vašington postu navodi se da se „stiče utisak da Obamina administracija više teži da umiri autokratsku Rusiju nego da podrži prijateljsku demokratsku Gruziju“.

Prema ocenama analitičara, među gruzijskim liderima vlada optimistično raspoloženje, barem u javnosti. Temuri Jakobašvili, gruzijski ministar za reintegraciju, jednom prilikom je rekao da „veruje da Obamina administracija ne rasprodaje Gruziju“. Kao predsednički kandidat Obama je oštro osudio rusku invaziju na Gruziju, a kada je stupio na državno kormilo nedvosmisleno je odbacio rusko de fakto pripajanje Abhazije i Južne Osetije, otcepljenih pokrajina gde je rat i započet 2008. Štaviše, kada je državna sekretarka SAD Hilari Klinton prošlog meseca posetila Tbilisi, za rusko prisustvo u dve pokrajine upotrebila je reč „okupacija“.

Izvor: Danas Onilne


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 26, 2010, 12:28:20 pm
Nove realnosti na Zakavkazju


25.08.2010.

Pre dve godine desio se događaj koji je promenio političku kartu sveta. Rusija je priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. Ove republike su branile svoj suverenitet od posezanja od strane Gruzije od trenutka raspada bivšeg SSSR početkom 90-ih godina prošlog veka.

[attachment=1]

Priznanje se desilo 26. avgusta 2008. godine - dve nedelje posle neuspeha politike Gruzije da okupira Južnu Osetiju. Gruzijska armija, pripremljena i opremljena uz pomoć zapadnih država, nanela je masovni aritljerijski napad na Chinval, glavni grad Južne Osetije, napala je pozicije ruskih mirotvoraca, koji se se nalazili tamo s mandatom UN. Gruzijski vojnici, koji su upali u grad, počeli su metodično da uništavaju civilno osetinsko stanovništvo. I samo je mešanje Rusije omogućilo da se spreči genocid osetinskog naroda u zaustavi krvoproliće.

Munjevita ruska operacija za prinuđivanje Gruzije na mir omogućila je da životi hiljada civila budu spaseni. Gruzijske trupe su bežale u panici, bacajući oružje i važna tajna dokumenta. Među njima su bili i detaljno razrađeni planovi za okupaciju Abhazije - republike na obali Crnog mora, koja je do tog trenutka već skoro dve decenije postojala de-fakto kao nezavisna dražva. Napad na Abhaziju Saakašvili je planirao odmah posle okupacije Južne Osetije. Treba napomenuti da je početkom 90-ih Abhazija već morala da odbija napad gruzijskih trupa.

Gruzijska agresija učinila je nemogućim zajedničko življenje tri naroda. Rusko rukovodstvo, koje je skoro dve decenije navodilo strane u sukobu na politički dijalog, bilo je primorano da donese tešku odluku: da prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. Od 26. avgusta 2008. godine započeo je njihov samostalni put na međunaornoj areni. Govori generalni direktor Centra za proučavanje postsovjetskog prostora Aleksej Vlasov.

Sada su to države koje grade svoju nezavisnost, traže i nalaze svoj sopstveni put. Mislim da je, naravno, rano rezimirati rezultate. Dve godine sa istorijske tačke gledišta predstavljaju neznačajnu veličinu. Svaki proces ima svoj početak. I mi smo postali svedoci upravo takve, po mom mišljenju izuzetno značaje pojave za čitav postsovjetski prostor, kao što je pojava dve nove nezavisne države na političkoj karti.

Zahvaljujući ruskom priznanju, dva zakavkaska naroda su dobila garancije za egzistenciju, podvlači Vladimir Žarihin, zamenik direktora Instituta za zemlje ZND.

Na kraju krajeva, Rusija je učinila ono o čemu su sanjali žitelji Južne Osetije i Abhazije, ona je priznala njihov suverenitet. Ali pri tome, osim svega ostalog, priznanje je omogućilo da se učini više - da se sklopi dogovor o uzajamnoj pomoći, između ostalog u oblasti odbrane. Najvažnije je što stanovnici Abhazije i Južne Osetije žive mnogo mirnije i mogu da planiraju svoj život godinama unapred.

Avgustovski događaji 2008. formirali su nove realije na Zakavkazju. Priznanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije od strane Rusije garantuje stabilnost u regionu. I tu činjenicu moraju svi da uzimaju u obzir.

Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 26, 2010, 12:45:53 pm
U Južnoj Osetiji nema ruskih protivavionskih raketa


25.08.2010.

Rusija nije postavljala na teritoriji Južne Osetije protivavinske rakete sistema S-300, izjavio je danas izbor u Ministarstvu odbrane

Tako je on prokomentarisao izjavu ministra inostranih poslova Gruzije Grigola Vašadzea o tome da je Rusija tobože smestila na teritoriji chinvalskog regiona S-300. Ministarstvo odbrane je istaklo da se pitanja pokrivanja teritorije Južne Osetije rešavaju uz pomoć sredstava PVO. Uporedo sa tim, izvor je podvukao da S-300 spada u odbrambeno naoružanje i nikakvih ogrnaičenja za njegovo razmeštanje na teritoriji ruskih baza u Južnoj Osetiji nema.

Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 26, 2010, 09:11:22 pm
По саопштњу и објашњењу извора из руског МО бих рекао да нешто има. Мада, питање је да ли им баш ту треба С-300 или су довољни систему "трупне" ПВО.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on August 26, 2010, 09:30:47 pm
Južna Osetija je jako mala, i, ako se pogleda njen reljef, S-300 im ne bi mnogo pomogao. Cinhvali se nalazi u klancu, a ostatak teritorije čine planine. Džumba je u pravu, najverovatnije imaju neke sisteme trupne PVO. Evo i fizičke karte regiona:


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on September 13, 2010, 10:28:10 am
Po ovim snimcima se vidi da je S-300 postavljen u drugoj otcepljenoj republici - Abhaziji (u provom postu ZastavnikaDjemo).
Na google erth-u se moze videti jedan polozaj koji lici na PVO polozaj (aerodrom Gudauta) na oko 700 m od severnog kraja piste.

E sad ili je PVO polozaj (po velicini antene mogao bi da bude S-300) ili je polozaj VOJ-a.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on November 06, 2010, 02:09:52 pm
U Gruziji uhapšeno 13 ruskih špijuna


05.11.2010.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije saopštilo je danas da je u oktobru ove godine na gruzijskoj teritoriji uhapšeno 13 osoba pod sumnjom za špijunažu u korist Rusije, javile su danas ruske novinske agencije.

Prema izveštaju Itar-Tasa, među uhapšenima je devet građana Gruzije i četvoro Rusa.

Agencija RIA Novosti prenosi da je zamenik direktora Kontraobaveštajnog odeljenja MUP-a Gruzije Otar Ordžonikidze rekao da je u operaciji otkriveno na desetine ljudi „koji su sarađivali ili na neki način bili povezani sa specijalnim službama Rusije, između ostalog, sa Glavnom obaveštajnom upravom Generalštaba Oružanih snaga Rusije".

Prema njegovim rečima, operacija je sprovedena zahvaljujući analizi informacija dobijenih nakon što su vlasti 2006. godine saopštile da će svi koji dobrovoljno priznaju veze sa stranom službom biti oslobođeni od krivičnog gonjenja.

RIA Novosti je prenela i prvo reagovanje Moskve u kom se saopštenje Gruzije naziva političkom farsom i navodi da će komentar biti moguć nakon dobijanja podrobnije informacije.

"Dajte da sačekamo i vidimo koliko će ubedljiva biti ta politička farsa, kako bismo potom komentarisali"“, rekao je zamenik ministra Grigorij Karasin.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on November 17, 2010, 03:35:45 pm
Sааkаšvili nаstаvljа dа plаnirа vojni povrаtаk Abhаzije i Južne Osetije


16.11.2010.
            
Isporuke nаoružаnjа Gruziji trebа stаviti pod strogu kontrolu, pošto režim Sааkаšvilijа nаstаvljа dа grаdi plаnove vojnog povrаtkа izgubljenih teritorijа – republikа Abhаzije i Južne Osetije.


Ovo je izjаvio šef komitetа Držаvne dume zа odbrаnu Viktor zаvаrzin. Istupаjući nа sednici Pаrlаmentаrne skupštine NATO-а u Vrаšаvi, on je podvukаo uzаludnost plаnovа Tbilisijа. Nаrodi Abhаzije i Južne Osetije jаsno su izrаzil svoju volju zа sаmoopredeljenje i nezаvisni život, rekаo je pаrlаmentаrаc uoči usvаjаnjа rezolucije o situаciji u Gruziji. On je tаkođe izjаvio dа je rusko vojno prisustvo u ovim mlаdim republikаmа dаnаs vаžаn fаktor, koji odbijа revаnšističke težnje gruzijskog rukovodstvа.

Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on December 07, 2010, 01:06:23 am
Prema navodima Stratfora, Rusija je rasporedila u region Cinhvala jedan bataljon Smerč (https://www.paluba.info/smf/artiljerija/reaktivni-sistem-plotunske-vatre-(rspv)-'smerc'/), koji se sastoji od 12 lansera. Bataljon je navodno već spreman za dejstva, a prema tvrdnjama neimenovanog izvora, postavljen je radi odvraćanja Vojske i rukovodstva Gruzije da silom povrati Južnu Osetiju. Svojim dometom, Smerčovi pokrivaju dobar deo teritorije Gruzije, uključujući i glavni grad Tbilisi, kao i ključne saobraćajnice koje povezuju centralnu Gruziju sa Crnim morem i Turskom.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ZastavnikDjemo on December 07, 2010, 01:09:16 am
A evo i mapa sa dometom:


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on December 14, 2010, 03:54:36 pm
http://www.youtube.com/watch?v=ioj_l0uvqps

http://www.youtube.com/watch?v=iBgmBPqErIk


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Bozo13 on September 17, 2011, 04:35:23 pm
Analiza sukoba u Gruziji.

The tanks of August (http://www.cast.ru/files/The_Tanks_of_August_sm_eng.pdf)
Ruslan Pukhov
Centre for Analysis of Strategies and Technologies, Moscow Russia

LPBTitle: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: momo PT61 on September 17, 2011, 10:12:34 pm
Vrlo zanimljiv i koristan,sveobuhvatan trud!


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on November 07, 2011, 12:50:24 pm
Ruska obaveštajna služba: Upozorenja Gruziji


06.11.2011.

Načelnik ruske vojne obaveštajne službe general Šljahturov: U Moskvi znaju da se Gruzija ponovo naoružava. Svetske vojne službe sarađuju više nego pre.

AKO Gruzija počne da priprema nove vojne provokacije protiv Rusije, ili njenih saveznika, u Tbilisiju moraju znati da će odmah biti informisano rusko vojno i političko rukovodstvo i odgovor će biti vrlo brz. To što u Gruziji optužuju ruske službe da one organizuju podrivačke akcije u toj zemlji apsolutno nije tačno, izjavio je Aleksandar Vasiljevič Šljahturov načelnik Glavne vojne obaveštajne uprave poznatije kao GRU.

[attachment=1]

General-pukovnik Aleksandar Šljahturov, poslednje dve godine načelnik GRU, u prvom intervjuu dnevniku “Rosijskaja gazeta”, jasno je dao do znanja predsedniku Mihailu Sakašviliju da ne pravi vojne planove napada ne samo na ruske vojnike nego ni na - Abhaziju i Južnu Osetiju.

U Moskvi znaju da se Gruzija ponovo naoružava, pa je izjava generala Šljahturova javno upozorenje Sakašviliju da ne pravi grešku kao u avgustu 2008. Tada su ga američki instruktori u Ministarstvu odbrane Gruzije ubedili da može “blickrigom” da pobedi “uspavanog Medvedeva”.

Šljahturov je objašnjavao i kako sada - kad je odavno završen Hladni rat sarađuju vojne obaveštajne službe u svetu.

- Više nema globalnog konfrontiranja sa Zapadom, za te zemlje više ne koristimo termine “protivnik” ili “mogući protivnik”. Sad su opasnosti postale raznovrsnije. Govorimo i o uzrocima opasnosti. Najveća opasnost je terorizam. Pažnja nam je usmerena na to da sprečimo terorističke akcije u Rusiji. Najzainteresovaniji smo za regione iz kojih preti najveća opasnost našoj zemlji, objašnjava general Šljahturov.

- GRU sarađuje sa mnogim vojnim obaveštajnim službama. U susretima sa kolegama razmenjujemo mišljenja i ocene situacije u svetu kao i u regionima. Uspostavljena je vojno tehnička saradnja. Upotpunjujemo saznanja. Razgovor je koristan i kad imamo suprotne stavove i ocene, objasnio je general Šljahturov.

On ističe da u mnogim regionima sveta raste “konfliktni potencijal”. Ekonomski problemi utiču na politiku. Novi su izazovi za borbu za prirodne resurse, kao i atomske tehnologije.

Šef GRU ne skriva da je jedan od glavnih zadataka te službe dobijanje informacija i iz ekonomske i iz ekološke sfere. Najvažnije informacije i analize GRU dobija i predsednik Rusije.

General Šljahturov objašnjava da nije realno imati svoje ljude u svim zemljama sveta. Pažnja se usmerava prema regionima koji su u direktnoj vezi sa prioritetima Rusije.


Jedinstveni
 
GRU je jedinstvena specijalna služba u svetu. Broj ljudi u centralnom aparatu je neuporedivo manji nego u inostranim vojnim obaveštajnim službama. Koristimo tehničke mogućnosti u elektromagnetnoj i kosmičkoj sferi da pratimo zone oružanih sukoba, objašnjava general Šljahturov.


Učeni patrioti

Filmski režiseri prikazuju ruske obaveštajce kao nabildovane grube snagatore. To nema veze, kaže Šljahturov. - Kod izbora oficira GRU vodi računa da budu patrioti, fizički spremni i da su obrazovani. Mnogi govore više stranih jezika. GRU ima popriličan broj magistara i doktora nauka, ljudi koji ozbiljno prate moderne tehnologije.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: švercer011 on February 05, 2012, 05:34:59 pm
Amerima sigurno nije dobro zbog toga sta su im Rusi sve zaplenili  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=ope8tq0HQtM

http://www.youtube.com/watch?v=FNWakAnmXzg

http://www.youtube.com/watch?v=5pk4bms2ptA


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on February 05, 2012, 11:54:03 pm
Није им драго јер им се труд изјаловио. Међутим, мислим да је још мање било драго Украјинцима. Руси су им преко гаса вратили мило за драго, а још нису завршили, журка још траје.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Dreadnought on August 09, 2012, 08:48:28 am
Putin: Rusija imala plan za slučaj rata sa Gruzijom


08.08.2012.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija imala plan aktivnosti za slučaj rata sa Gruzijom i da je čak obučavala pripadnike milicije u Južnoj Osetiji.

Govoreći povodom četvrte godišnjice kratkog ali krvavog rusko-gruzijskog rata, Putin je kazao da je odobrio plan kao odgovor na eventualni napad Gruzije mesecima pre trodnevnog rata koji je izbio 2008. godine, preneo je AFP.

- Postojao je plan i to nije tajna - rekao je Putin u Kremlju i dodao da je "Rusija delovala u okviru plana koji je pripremio generalšab krajem 2006. ili početkom 2007. godine".

- Ja sam odobrio taj plan, složio se sa njim - istakao je on.

- Štaviše, u okviru ovog plana sprovedena je obuka pripadnika milicije Južne Osetije - rekao je Putin dodavši da se pokazalo da su ovi ljudi bili veoma korisni tokom konflikta.

Kratkotrajan sukob izmđu Gruzije i Rusije izbio je u avgustu 2008. godine kada su ruske snage osujetile vojni pokušaj gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija da povrati kontrolu nad Južnom Osetijom koja uživa podršku Moskve, i zašle duboko na teritoriju Gruzije, navodi francuska agencija.

Nakon rata koji je iznenadio Zapad, Rusija je priznala Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države, što je zatim i učinio još mali broj zemalja.

Izvor: www.tanjug.rs


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: dzumba on August 09, 2012, 08:56:12 pm
Да не испадне да себе хвалим да сам видовит, и у време почетка ове дискусије указао сам на војне вежбе које је руска армија спровела у мају и јуну 2008. године у зони границе са Грузијом. Било је очигледно шта и зашто то раде. Да то не зна грузијска и посебно обавештајна служба САД мала је вероватноћа. Зато је још чудније да су донели одлуку о нападу. Очигледно да им је процена способности руске војске била катастрофална.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: MOTORISTA on October 15, 2014, 11:57:00 pm
Gruzija upozorila Moskvu da ne anektira Abhaziju
Tanjug   16.10.2014.

Gruzija je upozorila u sredu Rusiju da ne preduzima dalje korake u integraciji separatističkog regiona Abhazije, navodeći da bi to moglo izazvati nove bezbednosne probleme u Evropi, preneo je AFP.

[attachment=1]

Oštro saopštenje, kako navodi francuska agencija, izdato je nakon što je vođstvo Abhazije u ponedeljak podnelo nacrt sporazuma lokalnoj skupštini prema kojem bi znatno bile ojačane veze između Moskve i Abhazije. Taj sporazum o "savezništvu i integraciji", omogućiće izgradnju "zajedničke infrastrukture odbrane" i stvaranje kombinovanih oružanih snaga Abhazije i Rusije, koja već ima nekoliko hiljada vojnika stacioniranih u regionu, navodi francuska agencija. U dokumentu se poziva, između ostalog, i na stvaranje zajedničkih struktura bezbednosnih snaga i zajednički privredni i carinski prostor. Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije saopštilo je da bi sprovođenje tog sporazuma značajno promenilo situaciju u regionu i "stvorilo dodatne probleme" po evropsku bezbednost. "Nadamo se da će ruske vlasti odustati od potpisivanja tog, "takozvanog" sporazuma, a u suprotnom to će biti smatrano kao korak prema aneksiji Abhazije sa nastupajućim pravnim konsekvencama", navedeno je u saopštenju. Abhazija se, podseća AFP, odvojila od Gruzije nakon građanskog rata 90-ih godina a posle raspada Sovjetskog Saveza. U njoj živi oko 240.000 građana koji su u mnogome zavisni od pomoći Rusije, prenela je francuska agencija.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: kumbor on October 16, 2014, 12:30:54 am

I Abhaziju i južnu Osetiju Rusija je priznala kao nezavisne države još 2008. godine. Činjenica je da bez zaleđine Rusije ove dve državice ne bi mogle opstati.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: kumbor on October 16, 2014, 08:27:05 am

Rusija ne može bez Suhumskih mandarina za Novu godinu! Kakva je to trpeza bez mandarina iz Abhazije. 8)


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: ORIĆAREB on October 16, 2014, 08:35:02 am

I Abhaziju i južnu Osetiju Rusija je priznala kao nezavisne države još 2008. godine. Činjenica je da bez zaleđine Rusije ove dve državice ne bi mogle opstati.

Lijepo se vidi na gornjoj karti da se te dve oblasti naslanjaju na Rusiju fizički. To je dovoljna mogućnost da su pod
kontrolom Rusije u dugoročnom smislu i tu nema bilo kakve potrebe za zatezanjem situacije. Gruzija može samo da
gunđa i to je to...


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: pvanja on October 16, 2014, 09:06:30 am
Ako bi Gruzija promenila politiku i priblizila se Rusiji onda bi verovatno mogla da resi proble sa ove dve otcepljene oblasti ali to bi zahtevalo dug period pomirenja.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Perun on November 08, 2014, 12:24:25 pm
posredno je povezano sa temom pa sam postavija ovdi da ne otvaram novu, slicnu, temu:

Kojim putem ide Gruzija? Politička kriza zbog Euro-atlantske integracije: odlaze pro-Zapadni ministri, vladajuća koalicija gubi parlamentarnu većinu


Gruzija ima oko 4,5 milijuna stanovnika te preko nje prolaze ključni kaspijski plinovodi i naftovodi kojima se iz Azerbajdžana plin i nafta prebacuju za Europu. Gruzija je također nekadašnja članica Sovjetskog Saveza te i danas ima vrlo turbulentan odnos s Moskvom. Rusija i Gruzija nakratko su i ratovale 2008. dok je na vlasti u Tbilisiju bio predsjednik Mihail Sakašvili.

Pitanje koje se već dugo vremena stavlja pred Gruziju vrlo je slično onome koje se stavilo pred Ukrajinu upravo u ovo vrijeme prošle godine - krenuti putem Zapada ili veće suradnje s Rusijom? U svijetu koji postaje geopolitički polariziran počinje se gubiti logičan izbor dobrih odnosa s obje strane.

Gruzija se sada nalazi pred teškim odlukama - aktualna vlast želi provesti integracije sa Zapadom (NATO i EU), ali u isto vrijeme žele zadržati dobre odnose s Moskvom. Takva ideja će se teško moći realizirati te već dolazi do velikih tenzija po tom pitanju unutar vladajuće koalicije od šest stranaka.

U načelu se svi slažu da su Zapadne integracije put za Gruziju, no do neslaganja dolazi kada je riječ o brzini kojom bi se tim integracijama trebalo pristupati.
Tenzije su ovog tjedna eskalirale nakon što je gruzijski premijer, Irakli Garibašvili, otpustio istaknutog pro-zapadnog ministra obrane, Iraklija Alasaniju. Dan nakon, ostavku u Vladi podnijela je ministrica vanjskih poslova, Maja Panjikidze, također istaknuta političarka pro-zapadne orijentacije.

Nadalje, koalicijska stranka "Slobodni Demokrati", koju predvodi sada već bivši ministar obrane Alasania, izašla je iz vladajuće koalicije čime je ista izgubila većinu u gruzijskom parlamentu te se politička kriza naglo produbljuje.

Rusija je za Gruziju iznimno važan trgovinski partner te određen dio političke klase ne planira to ugroziti dok drugi zagovaraju što čvršću i što bržu integraciju sa Zapadom, što će pak neminovno dovesti do tenzija između Moskve i Tbilisija.

"Gruzijska euro-atlantska integracija je najvažnija stvar za mene i moj tim. Ne možemo ignorirati prijetnje s kojima se suočava naša zemlja", istaknula je ministrica vanjskih poslova podnijevši ostavku zajedno s još nekoliko stranačkih kolega. Uskoro je ostavku podnio i Aleksi Petriašvili, ministar za Europske i Euro-Atlantske integracije.

Premijer Garibašvili odbacuje tvrdnje pro-zapadnih ministara ističući kako Gruzija neće mijenjati svoj politički pravac. "Naša vanjska politika ostaje nepromijenjena. Te naivne i smiješne izjave neće imati nikakvog utjecaja", rekao je.

No, činjenica je da se u Gruziji sve češće privode istaknuti pro-zapadni lideri. Deseci bivših dužnosnika su do sada uhićeni, uključujući bivšeg premijera, ministra obrane, ministra unutarnjih poslova te gradonačelnika Tbilisija. Sva ova uhićenja dogodila su se otkako je nova koalicija na vlasti. Navodi se kako su uhićeni zbog zlouporabe moći i korupcije.

http://www.advance.hr/vijesti/kojim-putem-ide-gruzija-politicka-kriza-zbog-euro-atlantske-integracije-odlaze-pro-zapadni-ministri-vladajuca-koalicija-gubi-parlamentarnu-vecinu/


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Morskoprase on December 17, 2014, 02:15:49 pm
Pa da kod nas privedu političare na osnovu takvih optužbi (daj Bože)-ostadosmo bez svih političara. Al znaju Gruzinci, znaju. Nije bio Staljin uzalud Gruzinac.  ::)


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: wermez on January 22, 2015, 12:41:41 pm
Zna li neko kako je poceo sukob? Da li se Gruzini i Oseti toliko mrze, i zbog cega?


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on January 22, 2015, 06:08:42 pm
Zna li neko kako je poceo sukob? Da li se Gruzini i Oseti toliko mrze, i zbog cega?

Пази овако, комунисти нису признавали ни нације, ни религије, ни расе већ само класе. Али ипак, обожавали су, ваљда у слободно вријеме, да се аматерски и лаички играју етничог инжињеринга и цртања којекаквих граница по географским картама, остављајући тако кукавичја јаја и темпиране бомбе будућим поколењима. Па су тако у исте торове трпали и бабе и жабе.

Несношљивост је дуго тињала, а Грузија је крајем 80-их година прошлог вијека, у маниру слободне, демократске, младе државе која тек заокружује свој суверенитет, кренула у гажење и ограничавање права мањинских народа. То је био окидач за све што се касније десило...


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: MOTORISTA on March 22, 2015, 10:20:17 am
Putin komada Gruziju
Milana Pejić   21.03.2015.

Rusija i gruzijski region Južna Osetija novim sporazumom praktično će postati jedna država.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazum sa liderom Južne Osetije Leonidom Tibilovom koji ovu gruzijsku regiju skoro kompletno integriše u sastav Rusije i to samo godinu dana nakon aneksije Krima. Nasmejani lideri rukovali su se nakon potpisivanja sporazuma koji će Rusima dati kontrolu nad granicama Južne Osetije, kao i formalnu kontrolu nad oružanim snagama i privredom ovog regiona. Vodeći kritičari Kremlja protumačili su ovaj sporazum kao korak koji otvara put Putinu da, pored Krima, anektira i ovu regiju. "Ovaj takozvani sporazum je još jedan potez Rusije koji u potpunosti narušava bezbednost i stabilnost u regionu. NATO ne priznaje sporazum" izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg i dodao da je njime povređen suverenitet Gruzije, kao i osnovni principi međunarodnog prava. Tibilov, inače bivši KGB-ovac, uzvratio je da bi NATO i EU trebalo da „gledaju svoja posla i ne zabadaju nos u tuđe stvari“. "Građani će ovim sporazumom moći lakše do ruskog državljanstva, što automatski predstavlja najbolju moguću garanciju bezbednosti njihove države" rekao je Tibilov. Južna Osetija odvojila se od Gruzije devedesetih, ali nije međunarodno priznata država.

Gruzija i Zapad ne priznaju sporazum

Gruzijske vlasti opisale su sporazum kao „potez koji vodi potpunoj aneksiji“, dok je EU rekla da on predstavlja „ozbiljnu pretnju regionalnoj stabilnosti". Sjedinjene Američke Države takođe su se izjasnile da ovaj sporazum neće biti priznat.

Demonstracija ratne sile

Više od 80.000 ruskih vojnika učestvuje u vojnim vežbama koje se odvijaju širom zemlje. U vežbama učestvuju ratni brodovi, protivvazdušna odbrana, oklopna vozila i strateških bombarderi, ukupno 220 aviona. Rusija je prošle nedelje rasporedila i 8.000 vojnika na Krim i njih 38.000 na Arktik. Oko 200 tenkista trenira opkoljavanje grada u središtu Rusije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on March 22, 2015, 10:26:24 am


Demonstracija ratne sile

Oko 200 tenkista trenira opkoljavanje grada u središtu Rusije.

Izvor: www.blic.rs

Е ова им је најјача...


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Milan (longtrip) on March 22, 2015, 10:44:55 am
To je nova disciplina u tenkovskom bijatlonu  ;D


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Milan (longtrip) on March 16, 2017, 01:06:56 pm
Путин наложио припајање војних снага Јужне Осетије


МОСКВА: Руски председник Владимир Путин у уторак је наредио својим службеницима да потпишу уговор којим ће оружане снаге грузијске покрајине Јужне Осетије де факто уклопити у заповедну структуру Војних снага Руске Федерације, јавио је Ројтерс, позиајући се на РИА новости.


Грузија је осудила тај потез, а за очекивати је да ће исто учинити бројне западне државе, уз оптужбу да Кремљ у тишини припрема анексију дела територије друге суверене државе, након што је исто направљено с Кримом пре две године.

Москва де факто већ годинама контролише Јужну Осетију, планинску регију на североистоку Грузије, али је досад ту регију службено третирала као независну државу.Према тексту предлога за који Путин инсистира да се потпише што пре, сепаратисти у Јужној Осетији би уз благослов Москве требало да прихвате нове оперативне процедуре за њихове оружане снаге, док ће структура и циљеви тих оружаних снага бити формирани у договору с Русијом.

У споразуму такође стоји да се припадници оружаних снага Јужне Осетије могу пребацити у Оружане снаге Руске Федерације у руској бази у Јужној Осетији. Надаље, сепаратисти ће смањити властите оружане снаге у складу с бројем нових војника које у својој бази запосле Руси. Уговор са сепаратистима требало би да закључие руски министри одбране и спољних послова.Грузијски шеф дипломатије Михаил Јанелидзе је ту најаву жестоко осудио.

" Било који споразум између Руске Федерације и де факто водства Јужне Осетије није легитиман. Такви кораци не воде према очувању мира и нарушавају мировни процес, нужан за разрешење конфликта", наводи се у изјави Јанелидзеа.Јужна Осетија се од Грузије одвојила у рату након распада Совјетског Савеза, а ситуација је додатно ескалирала 2008. године када је Русија у Јужну Осетију послала своје трупе с објашњењем да жели да заштити цивиле те покрајине од грузијских снага. Грузија је, уз дипломатску, али не и војну подршку западних сила, тај потез назвала обичном отимачином територије.

Након кратког рата Русија је признала Јужну Осетију као независну државу, али њихов потез је следила тек неколицина других међународно признатих држава.Јужну Осетију је као независну државу до сада признало пет суверених држава (Русија, Никарагва, Науру, Венецуела и Тувалу), док је међународне организације попут УН-а, ОЕБС-а, Европске уније, итд, сматрају делом Грузије.С друге стране, критичари руске спољне политике пак сматрају да је интервенција у Јужној Осетији била тек експеримент за каснију анексију Крима.

(Танјуг)


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: kumbor on March 16, 2017, 04:21:21 pm

Механизоване јединице Руске армије (58. армија Кавкаског војног округа) ушле су у Јужну Осетију после два дана грузинског бомбардовања градова и села у тој одбеглој територији Грузије почетком августа 2008. Грузини су неселективно из БМ-21 Град и из авиона бомбардовали насељена места, убивши притом више десетина цивила. Извршени су и напади на Руске миротворачке снаге у Кодорској клисури Абхазије. Осетинци говоре о две хиљаде мртвих цивила, што је претеривање у склопу ратне пропаганде. Реч је о десетинама мртвих, ипак цивила, мало ли је.

Урадили су глупо што нису одмах зарушили тзв. Рокски тунел између Северне и Јужне Осетије, па су се Руси просто ушетали, започевши акцију "принуде Грузије миру". Грузинска РМ је уништена, уништено је више ваздухоплова, ОМЈ и ПВО Грузије. У руском ГШ разматрао се могући улазак у Тбилиси, али су експедиционе снаге заустављене на 30так км од града. Председник Саакашвили је изгубио следеће изборе (ако се уопште кандидовао, не сећам се). Пре годину дана су га ћубасти Украјинци поставили за губернатора Одесе, али се није одржао дуго, дао је оставку "запањен обимом анархије, крађе и корупције у Украјини".

Ова кратка војна акција Русије у Закавказју сахранила је грузинске идеје о будућем придруживању ЕУ и НАТО. Руси су рекли да не може, и тачка. Показало се да је руска армија кавкаског војног округа способна да без додатне мобилизације, у кратком времену по команди крене у офанзивну војну акцију. Обавештајне службе Русије су неко време већ упозоравале да се Грузија спрема на "vojno-redarstvenu" операцију по враћању Јужне Осетије и Абхазије у "уставноправни поредак Грузије" после фактичког одвајања 1991/2, па су ипак имали неко време за припрему. Ипак, ову акцију нису Руси испровоцирали, нити су је дугорочно стратегијски планирали.

Руски губици су били мали, мислим да је погинуло мање од 20 руских припадника ОС, што ипак говори о повеликој жестини сукоба. Оборено је неколико авиона РВ РФ, међу њима и један ТУ-22М3 (BackfireC). Могуће је и да су неке авионе Руси оборили грешком. Акција је показала да релативно застарела опрема 58. армије (Т-72 са ЕРО прве генерације, СХ 2С1 Гвоздика (каранфил) и 2С3 "Акација (багрем) може бити сасвим употребљива ако се држи исправном и одржава. С друге стране, испољене су озбиљне слабости у систему командовања, а нарочито у систему радио комуникација, веза уопште и обраде података.

Неколико дана по окончању сукоба, Русија је "офене" признала независност две одбегле територије Грузије. У обе републике остале су стациониране руске миротворачке снаге. Само сам чекао када ће Русија започети поступак њиховог интегрисања у РФ.

Између Закавкаске акције 2008. и Крима 2014. паралеле су ретке и веома условне. Акција на Криму била је помно испланирана и савршено изведена, уз минималну примену силе. Данас се навршава три године од плебисцита на Криму. Изашло је 83% бирача, од којих је 97% гласало за присаједињење Русији. Можда су подаци мало фризирани у политичке сврхе, али је чињеница да је огромна већина народа (сем Татара, којих је око 15%) гласала за присаједињење. Укључивање Републике Крим и града Севастопоља (два одвојена федерална субјекта) у уставноправни систем РФ експресно је проглашено 18. марта 2014.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on March 16, 2017, 05:59:07 pm
Мали офф...

Кад већ помену Татаре, рек'о би чо'ек да су то велике украјинске патриЈоте... Или их само жуљају Руси... ;D


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: kumbor on March 16, 2017, 06:06:08 pm
Мали офф...

Кад већ помену Татаре, рек'о би чо'ек да су то велике украјинске патриЈоте... Или их само жуљају Руси... ;D
i
Руси су им упропастили концепт присаједињењем Крима. Da nisu to Rusi uradili, krimski tatari bi uskoro podigli ustanak i započeli borbu za slobodu i stvaranje nezavisne  "REPUBLIKE E TATARES KRIMI". Свака сличност је намерна и смишљена.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Рашо on March 16, 2017, 06:11:57 pm
Мали офф...

Кад већ помену Татаре, рек'о би чо'ек да су то велике украјинске патриЈоте... Или их само жуљају Руси... ;D
i
Руси су им упропастили концепт присаједињењем Крима. Da nisu to Rusi uradili, krimski tatari bi uskoro podigli ustanak i započeli borbu za slobodu i stvaranje nezavisne  "REPUBLIKE E TATARES KRIMI". Свака сличност је намерна и смишљена.

Друг Коба је знао с таквима. Иако Грузин, владао је као прави руски самодржац, у стилу Ивана IV и Петра I...


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: kumbor on March 16, 2017, 06:27:31 pm
Мали офф...

Кад већ помену Татаре, рек'о би чо'ек да су то велике украјинске патриЈоте... Или их само жуљају Руси... ;D
i
Руси су им упропастили концепт присаједињењем Крима. Da nisu to Rusi uradili, krimski tatari bi uskoro podigli ustanak i započeli borbu za slobodu i stvaranje nezavisne  "REPUBLIKE E TATARES KRIMI". Свака сличност је намерна и смишљена.

Друг Коба је знао с таквима. Иако Грузин, владао је као прави руски самодржац, у стилу Ивана IV и Петра I...

да, Сосо (од Јосиф - тако га је звала мајка Јекатерина - Кеке) је био чудо. Ипак, Грузија се од 2008. смирила и не прави проблеме, па неће оштро реаговати вероватно ни на ово, сем што ће мало кукати над клетом судбином што ето имају Русе за прве комшије, а не Американце.


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: momo PT61 on June 21, 2017, 08:55:40 am
Rusi su te 2008 godine izveli jednu poucnu /za neke/pokaznu  vojnu operaciju da u buduce svako ko gaji iluzije o zaspalom ''ruskom medvedu''da to vise ne prolazi i da ce proci jos gore ako ne nauci lekciju prezentiranu gruzijcima.Krim i istocna  Ukrajina su dokaz toga


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Perun on June 22, 2017, 05:42:09 am

Механизоване јединице Руске армије (58. армија Кавкаског војног округа) ушле су у Јужну Осетију после два дана грузинског бомбардовања градова и села у тој одбеглој територији Грузије почетком августа 2008. Грузини су неселективно из БМ-21 Град и из авиона бомбардовали насељена места, убивши притом више десетина цивила. Извршени су и напади на Руске миротворачке снаге у Кодорској клисури Абхазије. Осетинци говоре о две хиљаде мртвих цивила, што је претеривање у склопу ратне пропаганде. Реч је о десетинама мртвих, ипак цивила, мало ли је.

Урадили су глупо што нису одмах зарушили тзв. Рокски тунел између Северне и Јужне Осетије, па су се Руси просто ушетали, започевши акцију "принуде Грузије миру". Грузинска РМ је уништена, уништено је више ваздухоплова, ОМЈ и ПВО Грузије. У руском ГШ разматрао се могући улазак у Тбилиси, али су експедиционе снаге заустављене на 30так км од града. Председник Саакашвили је изгубио следеће изборе (ако се уопште кандидовао, не сећам се). Пре годину дана су га ћубасти Украјинци поставили за губернатора Одесе, али се није одржао дуго, дао је оставку "запањен обимом анархије, крађе и корупције у Украјини".

Ова кратка војна акција Русије у Закавказју сахранила је грузинске идеје о будућем придруживању ЕУ и НАТО. Руси су рекли да не може, и тачка. Показало се да је руска армија кавкаског војног округа способна да без додатне мобилизације, у кратком времену по команди крене у офанзивну војну акцију. Обавештајне службе Русије су неко време већ упозоравале да се Грузија спрема на "vojno-redarstvenu" операцију по враћању Јужне Осетије и Абхазије у "уставноправни поредак Грузије" после фактичког одвајања 1991/2, па су ипак имали неко време за припрему. Ипак, ову акцију нису Руси испровоцирали, нити су је дугорочно стратегијски планирали.

Руски губици су били мали, мислим да је погинуло мање од 20 руских припадника ОС, што ипак говори о повеликој жестини сукоба. Оборено је неколико авиона РВ РФ, међу њима и један ТУ-22М3 (BackfireC). Могуће је и да су неке авионе Руси оборили грешком. Акција је показала да релативно застарела опрема 58. армије (Т-72 са ЕРО прве генерације, СХ 2С1 Гвоздика (каранфил) и 2С3 "Акација (багрем) може бити сасвим употребљива ако се држи исправном и одржава. С друге стране, испољене су озбиљне слабости у систему командовања, а нарочито у систему радио комуникација, веза уопште и обраде података.

Неколико дана по окончању сукоба, Русија је "офене" признала независност две одбегле територије Грузије. У обе републике остале су стациониране руске миротворачке снаге. Само сам чекао када ће Русија започети поступак њиховог интегрисања у РФ.

Између Закавкаске акције 2008. и Крима 2014. паралеле су ретке и веома условне. Акција на Криму била је помно испланирана и савршено изведена, уз минималну примену силе. Данас се навршава три године од плебисцита на Криму. Изашло је 83% бирача, од којих је 97% гласало за присаједињење Русији. Можда су подаци мало фризирани у политичке сврхе, али је чињеница да је огромна већина народа (сем Татара, којих је око 15%) гласала за присаједињење. Укључивање Републике Крим и града Севастопоља (два одвојена федерална субјекта) у уставноправни систем РФ експресно је проглашено 18. марта 2014.


koliko se ja sicam gruzijci su pokusali zauzeti tunel ali su rusi stigli prvi te su odbili napad. takodjer je u ovom sukobu primjeceno puno nedostataka u ruskoj vojsci koji su vise-manje otklonjeni.
samo ne razumim naglasak na "војно-редарственoj" operaciji


Title: Re: Rusija Vs. Gruzija
Post by: Boro Prodanic on November 07, 2023, 10:03:27 am
Znači li ovo rat? Rusija prešla crvenu liniju: Hitno se oglasio premijer zemlje

Ruski vojnici ubili su danas jednog Gruzijca raspoređenog duž linije fronta između otcepljene regije Južne Osetije koju podržava Moskva i teritorije pod gruzijskom vlašću, rekao je gruzijski premijer.

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili je u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici rekao da je ruska vojska ubila jednog gruzijskog državljanina, a drugog privela u blizini sela Kirbali, nedaleko od granice.

To je prvi smrtni slučaj na granici otkako su Rusija i Gruzija ušle u rat oko Južne Osetije 2008. godine. Linija kontrole ostaje nedefinisana, a hapšenja civila oko granice i dalje su uobičajena. Ruske snage su stacionirane od 1992. u Južnoj Osetiji, malom otcepljenom regionu koji većina sveta priznaje kao deo Gruzije.

Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, još jednog otcepljenog gruzijskog regiona, vrlo brzo nakon rata 2008. godine. Dve teritorije su se odvojile u krvavim sukobima, a podrška Moskve ova dva regiona podstakla je antirusko raspoloženje u Gruziji.

Izvor (https://informer.rs/planeta/vesti/844440/rusija-gruzija-ubsitvo-vojnik?utm_source=novosti&utm_medium=novosti-widget&utm_campaign=novosti-razmena)