PALUBA

RV i PVO => Školska avijacija => Topic started by: kosta1961 on December 22, 2014, 06:54:18 pmTitle: ANATRA DS-ANASAL
Post by: kosta1961 on December 22, 2014, 06:54:18 pm
To su bili  avioni radjeni u  fabrikama Carske Rusije, a na  osnovu nemačkih  aviona.Do Oktobarske revolucije je naparavljeno puno ovih aviona.To su bili dvosedi,drvene konstrukcije ,krila presvučena platnom ,a trup šperom.Imao je motor Salmson R9 od 150k.s.sa vodenim hladjenjem .Motor je pravljen u Rusiji.Malo su učestvovali u borbi sa Austrijancima,ali su zato korišćeni protiv Crvene armije.Kasnije ,Austo-Ugarska vojska zauzima fabriku,gde je bilo puno nedovršenih aviona.Anatre su smatrali zastarelim za borbu,ali mogu da se koriste za obuku pilota.Ovo je austriskim fabrikama bilo od velike pomoći,jer su mogli da se posvete gradnji borbenih aviona.Puno aviona je bilo u pilotskim školama po celoj austougarskoj,gde su ih aktivno  koristili do kraja rata.Prvo je nazvan AnatraD,sa motorom Salmson,a onda su skratili na ANASAL ,što je bilo mnogo češče  ime.

Ovih aviona je bilo i na našem prostoru u okviru austrougarskog i nemačkog vazduhoplovstva.Srpska vojska je brzo napredovala ,pa neprijatelj nije stigao da evakuiše sva vojni materijal ,uključujući i avione.Tako je izmedju ostalog zarobljeno ,na aerodromima Novi Sad i Segedin 24 aviona Anatra Anasal.Ovi avioni su imali opremu po austrisikom standardu ,i razlikovali su se od originalnih, ruskih.Zato su bili označeni kao  Anatra C.I Ba.010

Posle  rata je osposobljeno za let  oko deset ovih aviona,dok su ostali ili rashovani ili konzervirani.Oni su korišćeni za obuku pilota,trenažu,ili za prenos pošte i izvidjanje.Ipak,avion je imao veoma nepouzdan motor(zbog greške u napajanju gorivom ,mogao je da se zapali) pa piloti na njemu nisu hteli da lete. Iako je ovo odnosilo i žrtve,ipak je avion bio od velike koristi odmah iza rata.Koristili su ih do 1925g kada je i poslednji rashodovan.Ovo je bio jedini avion ruske proizvodnje u SHS ,i jedini do  2 S.R.

[attachment=1]
Anatra Kraljevine SHS iznad Novog Sada


Title: Re: ANATRA DS-ANASAL
Post by: MOTORISTA on December 22, 2014, 10:58:29 pm
Jedan KuK Lft.

[attachment=1]


Title: Re: ANATRA DS-ANASAL
Post by: Dreadnought on January 13, 2015, 01:27:59 pm
Fotografija iz knjige "Kraljevsko Vazduhoplovstvo 1918-1944" grupe autora Dimitrijević, Micevski, Miladinović.

...

Antara u letu iznad Bačke. (kol. M. Micevski)


[attachment=1]


Title: Re: ANATRA DS-ANASAL
Post by: Solaris on January 13, 2015, 05:12:39 pm
Izgleda da ima jedan živi aparat.

[attachment=1]
Quote
11120 The Anatra DS Anasal was a two-seat reconnaissance aircraft built in the Anatra factory in Odessa in the Russian Empire. In March 1918 Odessa was occupied by Austro-Hungarian forces, in accordance with the Treaty of Brest-Litovsk and in May the Austrian government ordered 200 Anasals. This aircraft is one of 23 former Austrian Anasals used after war by Czechoslovakia Air Force. Served by military aviation college at Cheb and in 1924 was one of two planes sold to Westbohemian Aeroclub at Plzeň. Until this days is aircraft the only one example of this type preserved in the world, completly restored in 2008.

Izvor (http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Anatra-DS/2031585/L/)

poz.