PALUBA

Vesti => Vesti sa ratišta => Topic started by: Dreadnought on November 01, 2008, 02:50:05 pmTitle: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on November 01, 2008, 02:50:05 pm
01/11/2008

KOLOMBO - Mornarica Šrilanke ubila je 14 pripadnika Tamilskih tigrova i uništila četiri njihova broda, saopštila je danas vlada te zemlje.

Brodovi mornarice napali su grupu pobunjeničkih brodova kod poluostrva Džafna na severu Šrilanke, saopštio je portparol vojske, preneo je BBC.
Najnoviji sukob usledio je pošto je vojska pojačala napade na pobunjenike i na kopnu.

Pobunjenička grupa Oslobodilački tigrovi Tamilskog Ilama (LTTE) za sade se nije oglasila komentarom.
LTTE bore se već 25 godina za nezavisnu domovinu na severoistoku Šrilanke gde mahom žive Tamili, a od tada je život izgubilo 70.000 ljudi u talasu nasilja, podsetio je BBC.

Izvor:Tanjug


Title: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on November 15, 2008, 01:44:04 pm
15/11/2008
KOLOMBO - Vojska Šrilanke saopštila je danas da je zauzela čitavu zapadnu obalu, osvojivši ključnu oblast Punerin u kojoj su bili locirani pobunjenici Tamilskih tigrova i njihova artiljerija od 1993.godine. Pošto sada vojska kontroliše Punerin, stratešku oblast, biće u poziciji da sa tri strane napadne pobunjeničko uporište grad Kilinoči, preneo je Rojters. U pobuni koju vodi pokret Oslobodilački tigrovi Tamilskog Ilama (LTTE) od 1983. život je dosad izgubilo najmanje 70.000 ljudi. 

Izvor:Tanjug


Title: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on November 20, 2008, 05:49:19 pm
U sukobima poginulo 50 tamilskih ekstremista i 10 vojnika

20/11/2008
KOLOMBO- Najmanje 50 tamilskih ekstremista poginulo je u protekla četiri dana u sukobu s vladinim trupama na poluostrvu Džafna, saopštila je danas vojska Šri Lanke. Deset vojnika je poginulo, a 30 je ranjeno u obračunu s pripadnicima Tamilskih tigrova na odbrambenoj liniji u mestu Mumalai, izjavio je vojni portparol Udaja Nanajakara.

Izvor:Tanjug


Title: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on December 16, 2008, 05:18:11 pm
Novi sukobi vojske i pobunjenika

16. decembar 2008.
Kolombo -- 120 tamilskih pobunjenika i 25 vojnika poginulo je danas u borbama na severu Šri Lanke, saopštila je vojska te zemlje.

Vojska već mesecima nastoji da zauzme političko uporište "tamilskih tigrova" Kilinoši, a danas je napala poslednju odbranu pobunjenika, rekao je portparol vojske Udaja Nanajakara. Portparol vojske je precizirao da je u sukobima poginulo 25 vojnika i 120 pobunjenika, a da je ranjeno 162 vojnika i 250 tamilskih pobunjenika.

Agencija Frans pres piše da vojska veoma retko navodi tačne podatke o gubicima vojske.

Na jednom Internet sajtu na kojem se oglašavaju "tamilski tigrovi", objavljeno je da je poginulo 40 vojnika, a ranjeno njih 120.

Međutim, te podatke nije moguće proveriti kod nezavisnih izvora pošto je novinarima i humanitarnim radnicima zabranjen pristup zoni sukoba.

Predsednik Šri Lanke Mahinda Radžapaks već mesecima obećava da će biti uništena tamilska "mini država" na severu ostrva.

"Tamilski tigrovi", inače hinduisti, bore se od 1972. godine za nezavisnost severnog i severoistočnog dela Šri Lanke, zemlje u kojoj 75 odsto stanovništva čine budisti.

U tri decenije dugim sukobima izginulo je oko 70.000 ljudi.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on December 21, 2008, 04:28:05 pm
Kontraofanziva tamilskih tigrova

21. decembar 2008
Kolombo -- Tamilski pobunjenici saopštili su da su u kontraofanzivi ubili 60 pripadnika vojske Šri Lanke i da ih je još 150 ranjeno, blizu grada Kilinoši.

Tamilski tigrovi tvrde u saopštenju objavljenom na sajtu pobunjenika – Tamilnet, da su preuzeli tela 12 vojnika nakon teških okršaja u subotu. U saopštenju se ne navodi da li je među tamilskim borcima bilo žrtava, dok je Ministarstvo odbrane Šri Lanke ranije saopštilo da su tamilski borci pretrpeli teške gubitke.

Vojska Šri Lanke pokušava mesecima da osvoji političku prestonicu tamilskih tigrova.

Prošlog utorka, 120 tamilskih pobunjenika i 25 vojnika vojske Šri Lanke je poginulo, što je jedan od najtežih sukoba u poslednjih nekoliko nedelja od kako vojska pokušava da ukloni i poslednja uporišta tamilskih separatista.

Tačne podatke o broju mrtvih je nemoguće proveriti, jer je pristup linijama fronta zabranjen za novinare i humanitarne radnike.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on December 22, 2008, 05:17:16 pm
Šri Lanka: U sukobima 67 mrtvih

22. decembar 2008.
Kolombo -- Vojska Šri Lanke saopštila je da je 67 pobunjenika i vojnika stradalo u sukobima u blizini glavnog uporišta Tamilskih tigrova Kilinoči, na severu zemlje.

Portparol vojske naveo je da je u sukobima stradalo 10 pripadnika vojske i 57 boraca Tamilskih tigrova. Vladine snage uspele su da u poslednjih nekoliko meseci preotmu značajne teritorije koje su do tada kontrolisali Tamilski tigrovi, potisnuvši pripadnike te grupe na malu teritoriju.

Najveće uporište koje još kontrolišu pobunjenici je grad Kilinoči, ali vlasti u Kolombu uveravaju da će i taj grad ubrzo biti osvojen.

Kako su, posle današnjih borbi, komunikacije sa delom teritorija koje kontrolišu Tamilski tigrovi u prekidu, niko iz te organizacije nije mogao da potvrdi gubitke.

Tamilski tigrovi se od 1983. godine bore za nezavisnost dela teritorije na kojoj žive Tamili. U sukobima koji traju 25 godina život je izgubilo više od 70.000 ljudi.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on December 28, 2008, 08:28:37 pm
Šri Lanka: Samoubilački napad

28. decembar 2008.
Kolombo -- Jedan oficir i pet članova civilne odbrane Šri Lanke poginuli su u napadu bombaša-samoubice na kontrolni punkt bezbednosnih snaga u predgrađu Kolomba.

Portparol vojske Udaja Nanajakara izjavio je da su za napad odgovorni pripadnici Tamilskih tigrova. U vreme napada, na ulicama je bilo mnogo ljudi. Predstavnici zdravstvenih ustanova su saopštili da je u napadu povređeno 19 osoba, koje su primljene u bolnicu.

Ovo je prvi samoubilački napad u blizini Kolomba od oktobra, kada su dve osobe poginule u predgrađu prestonice u pokušaju ubistva jednog vladinog ministra, podsetile su agencije.

Oslobodilački tigrovi Tamilskog Elama bore se protiv vlasti Šri Lanke od 1983. godine. Njihov cilj je osnivanje nezavisne države za tamilsku većinu u severnim i istočnim delovima zemlje.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on January 01, 2009, 07:38:27 pm
Vojska nadomak tamilske prestonice

1. januar 2009.
Kolombo -- Vladine trupe u Šri Lanki sprovele su opsežnu vojnu akciju i nalaze se nadomak nezvanične prestonice Tamilskih tigrova Elama Kilinoči.

Vojska je saopštila da je zauzela važna čvorišta, gradove Iranamadu i Parantan, južno od grada Kilinoči koji je glavno uporište pobunjenika iz redova Tamilskih tigrova. To su poslednji uspesi vojske, koja već nokoliko dana sprovodi ofanzivu na tom području.

Osvajanjem dva važna mesta sada je praktično otvoren put za osvajanje tamilske prestonice Kilinoči.

"Trupe napreduju. Bilo je velikih sukoba i teroristi se povlače uz značajne žrtve", izjavio je portparol vojske.

Glavnokomandujući vojske Šri Lanke Sarat Fonseka izjavio je da će Kilinoči pasti u naredna dva dana i naveo da je to neizbežno. U napadima je angažovana i avijacija.

Na sajtu naklonjenom tamilskim pobunjenicima navodi se da je u vojnim operacijama bilo dosta civilnih žrtava.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on January 02, 2009, 04:53:59 pm
Osvojen centar Tamilskih tigrova

2. januar 2009.
Kolombo -- Vojska Šri Lanke zauzela je Kilinoči, političku prestonicu pobunjenih Tamilskih tigrova, na severu zemlje, saopšteno je u Kolombu.

"Naša vojska je zauzela Kilinoči i to je istorijska pobeda za naš narod", rekao je portparol Vlade Maitripala Sirisena. Vojska od juče sprovedi opsežnu vojnu akciju i prethodo je zauzela važna čvorišta - gradove Iranamadu i Parantan, južno od Kilinočija, glavnog uporišta pobunjenika.

"Vojnici su jutros ušli u Kilinoči i borba je u toku", izjavio je ranije danas neimenovani predstavnik vojske i dodao da će vojska uskoro zauzeti ceo grad.

Na sajtu tamilskih pobunjenika navodi se da je u vojnim operacijama bilo dosta civilnih žrtava.

Nešto kasnije najmanje dve osobe su poginule i oko 30 je ranjeno u bombaškom napadu u blizini vazduhoplovne baze u Kolombu, javile su svetske agencije.

Zvaničnici policije su rekli da su dva oficira vazduhoplovstva Šri Lanke poginula u samoubilačkom napadu i naveli da je napad imao odlike pobunjeničkog pokreta Tigrovi za oslobođenje Tamil Elama.

Predstavnik glavne bolnice u Kolombu rekao je da su u tu bolnicu primljene 32 ranjene osobe.

Vlasti Šri Lanke su navele da je bombaš samoubica, koji je vozio motocikl, aktivirao eksploziv ispred sedišta vazdušnih snaga vojske Šri Lanke u užem centru Kolomba.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on January 08, 2009, 10:17:50 pm
Ofanziva protiv Tamilskih tigrova

8. januar 2009.
Kolombo -- U žestokoj ofanzivi protiv Tamilskih tigrova vojska Šri Lanke uspela je da zauzme jedan grad pod kontrolom pobunjenika na strateški važnom poluostrvu Jafni.

Vojska je i sa juga i sa severa opkolila Tamilske tigrove na uzanoj teritoriji kojom je poluostrvo Jafna spojeno s maticom, javio je Rojters. "Vojska je danas zauzela Palaj i približava se Prolazu slonova. Vode se slabije borbe, a pobunjenici se povlače", izjavio je portparol Udaja Nanajakara.

Palaj je selo koje se nalazi na oko osam kilometara severno od strateški važnog Prolaza slonova, koji pobunjenici kontrolišu od 2000. godine. Za sada, nema podataka o žrtvama, izjavio je Nanajakara.

Ratni avioni su rano jutros bombardovali i uništili dva velika broda u laguni Ćundikulam, istočno od Prolaza slonova, saopštio je portparol ratnog vazduhoplovstva Janaka Nanajakara.

Ćundikulam se nalazi na istočnoj obali druge, veoma uske prevlake koja poluostrvo Jafnu spaja sa glavnim ostrvom.

Najnovijom ofanzivom, vojska Šri Lanke postigla je veći napredak u borbi protiv pobunjenika nego ikada u proteklih 25 godina, koliko traje jedan od najdužih azijskih sukoba.

Prošle nedelje vojska je zauzela političku prestonicu pobunjenika Kilinoši, podsetila je britanska novinska agencija.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on January 09, 2009, 02:09:14 pm
Šri Lanka: Sedam žrtava eksplozije

9. januar 2009.
Kolombo -- Najmanje četvoro civila i troje pripadnika službe bezbednosti poginulo je danas u eksploziji mine na severoistoku Šri Lanke, saopštila je vojska te zemlje.

Mina je eksplodirala u trenutku kada je prolazio civilni autobus u pratnji pripadnika službe bezbednosti u distriktu Trinkomale. Kako se navodi, u eksploziji je povređeno šestoro ljudi. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Eksplozija se dogodila nekoliko dana nakon što je vojska pokrenula "finalnu ofanzivu" protiv pobunjenih Tamilskih tigrova na severu zemlje, pošto je zauzela Kilinoči, političku prestonicu pobunjenika.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: ZastavnikDjemo on January 09, 2009, 11:16:42 pm
Vojska Šri Lanke ih je izgleda propisno sprešila, ali postoji opasnost da ne pređu na gerilsko ratovanje, onda će tek da bude "veselo".
U ofanzivi učestvuju 55. i 53. divizija vojske Šri Lanke, koje nastupaju iz pravca Džafne, 57. divizija, koja nastupa sa istočnog pravca, kao i 59. divizija, koja nastupa sa južnog pravca. Pored toga postoji i 4 privremenih mešovitih jedinica, TF (Task Force) 1,2,3 i 4.


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on January 11, 2009, 05:13:25 pm
Desetine mrtvih u Šri Lanki

11. januar 2009. 
Kolombo -- 46 ljudi poginulo je u sukobima vojske Šri Lanke i Tamilskih tigrova na severoistoku zemlje, gde vojska napreduje u ofanzivi protiv separatističkih pobunjenika.

Vojska je saopštila da su 24 pobunjenika ubijena juče, u nizu sukoba u uskom pojasu pod džunglom, koji je sve što je preostalo od nekadašnje samoproklamovane tamilske države, preneo je Rojters.

Vladine snage su zauzele dva pobunjenička logora, a borbeni avioni su u vodama kod istočne obale uništili jedan brod Tigrova. Tigrovi su, s druge strane, na jednom internet-sajtu naveli da su u borbama u Iramaduu, jugozapadno od Kilinočija, ubili 18 vojnika, a ranili njih 40.

Pobunjenici su, takođe, saopštili da je u artiljerijskoj vatri snaga bezbednosti vojske u Putukudijurupu poginulo četvoro civila. Vojska je, međutim, odbacila oba izveštaja Tigrova.

Tamilski tigrovi, hinduisti, od 1972. godine bore se za nezavisnost severa i severoistoka Šri Lanke, a u sukobima separatista i vojske dosad je ubijeno najmanje 70.000 ljudi.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: ZastavnikDjemo on January 22, 2009, 05:08:54 pm
Prema tvrdnjama njenog portparola, Vojska Šri Lanke je osvojila operativni centar Tamisklih Tigrova u jednoj zgradi u blizini jedinog preostalog urbanog uporišta, grada Mullaitivu, na severoistoku zemlje. Objekat je bio delimično pod zemljom, a sadrži centar veze i auditorijum. Istovremeno, objavljeno je da je uspostavljena bezbednosna zona, gde oko 250,000 civila, koji žive u zoni borbenih dejstava, mogu da se evakuišu.
Evo i mape:

(http://www.army.lk/maps/map1.gif)

Linkovi:
MO Šri Lanke: www.defence.lk
Sajt vojske: www.army.lk         


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on January 25, 2009, 02:29:35 pm
Vojska ušla u poslednje uporište Tamilskih tigrova

24/01/2009
KOLOMBO - Vojska Šri Lanke ušla je danas u poslednje uporište Tamilskih tigrova - luku Mulaitivu, i uskoro će preuzeti kontrolu nad njom, saopštila je vojska. Luka Mulaitivu, na istoku zemlje, bila je poslednji cilj vojske Šri Lanke, čijim osvajanjem će biti okončan 25-godišnji rat sa Tamislkim tigrovima, preneo je Rojters. Vojska nije kročila u tu luku od 1996. godine, kada su je zauzeli Tamislki tigrovi.

Izvor:Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on February 02, 2009, 05:34:17 pm
Šri Lanka: Granate pale na bolnicu

2. februar 2009.
Beograd, Kolombo -- Najmanje devetoro ljudi je poginulo, a dvadesetoro povređeno, kada su u roku od 24 sata tri granate pale na bolnicu na severoistoku Šri Lanke.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. Svetske humanitarne organizacije su zabrinute zbog velikog stradanja civila u sukobu vojske i pobunjeničkih Tamilskih tigrova. Za 24 sata, bolnica koja se nalazi u severoistočnoj oblasti Šri Lanke, koju i dalje kontrolišu Tamilski tigrovi, tri puta je pogođena granatom. Pogođeno je i dečje odeljenje.

S obzirom da je bolnica prepuna pacijenata, od kojih neki zbog nedostatka krevet leže na podu, civilne žrtve bile su neizbežne.

Vojska je rekla da nije odgovorna za taj napad. Iz redova pobunjenika nisu se još oglasili. Radnici Crvenog krsta šokirani su napadom na bolnicu, koji predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U međuvremenu, nekoliko hiljada civila, tamilskog etničkog porekla izašlo je na ulice grada Jafna, koji je bio jedno od najačih uporišta pobunjenika.

Uz uzvike mi želimo mir i povlačenje vođe Tamilskih tigrova - Prabakarana, demonstranti su zahtevali bezbednu evakucaiju za civile, koji se nalaze u oblasti najgorih sukoba vojske i pobunjenika.

Peticijom je zatražena pomoći i od izbegličkog kampa UN-a.

"Obični ljudi žele rešenje, koje će im omogućiti da žive u miru i dostojanstvu. Tigrovi samo žele deo zemlje, gde mogu da vladaju kao diktatori. To je ono što njihov vođa želi", kaže Daglas Devananda, ministar socijalne politike i predstavnik etničke grupe Tamila u Parlamentu.

"Nevini ljudi iz te oblasti žele mir. U svemu najviše stradaju obični ljudi, oni samo žele da žive slobodno." Murugpilai Sripati, stanovnik Šri Lanke.

Prema podacima UN-a u uskoj oblasti od svega 300 kilometara kvadratnih, na koju je vlada tokom ofanzive potisnula pobunjenike, živi oko 250 hiljada civila.

Vlada međutim tvrdi da ih ima upola manje. Jedan od prioriteta vojske je evakuacija civila iz zone najvećih okršaja.

Naime, za dva dana, koliko je trajao prelazak civila u zonu koju kontrolišu regularne vlasti, prešlo je svega oko 300 ljudi.

Vlada optužuje pobunjeničke tigrove da onemugućavaju evakuaciju i da civile koriste kao živi štit. Oni to odbacuju i tvrde da civili ostaju svojom voljom.

Vojska zato ne najavljuje slične akcije, već ističe da će civili biti slobodni i bezbedni samo kada snage Tamilskih tigrova budu potpuno uništene.

Od 1983. kada je počela borba pobunjenika za nezavisnost teritorije na sevroistoku Šri Lanke, u građanskom ratu stradalo je preko 70 hiljada ljudi.

Izvor: B92


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on February 09, 2009, 02:53:52 pm
28 poginulih u samoubilačkom napadu

09/02/2009
KOLOMBO - Najmanje 28 ljudi je danas ubijeno, a 90 je povređeno kada je žena-samoubica aktivirala eksploziv među civilima koji su pokušavali da napuste ratnu zonu u Šri Lanki, u kojoj traju žestoki sukobi između vladinih snaga i tamilskih pobunjenika, ali se strahuje da taj broj nije konačan. Eksplozija se dogodila u blizini grada Višvamadu, na severu Šri Lanke, nad kojim je nedavno kontrolu preuzela vojska u operacijama koje su usmerene ka okončavanju 25. godišnjeg krvavog sukoba.

Izvor:Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on February 10, 2009, 05:08:21 pm
Tamilski tigrovi ubili 19 civila

10/02/2009
KOLOMBO- Tamilski tigrovi ubili su 19 civila koji su, među više od 1.000 drugih, pokušali da napuste ratnu zonu u Šri Lanki, saopštila je danas vojska. U međuvremenu, Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) je saopštio da je otpočeo operaciju iznošenja 400 bolesnih i ranjenih osoba iz ratne zone čamcima uz pomoć lokalnih ribara.

Izvor:Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: ZastavnikDjemo on February 21, 2009, 01:07:01 am
Usled sve učestalijeg rasula u svojim redovima i zbog sve izglednije pobede vojske Šri Lanke nad Tamilskim Tigrovima, tamilski pobunjenici su odlučili da reaktiviraju svoje vazduhoplovstvo, koje je se, prema navodima MO Šri Lanke, sastoji od tri češka jednomotorca Zlin-143. U napadu, koji se desio 20. Februara, pogođena je poreska uprava u Kolombu, pri čemu je ranjeno 47 ljudi, od kojih je dvoje podleglo povredama. Vojska Šri Lanke tvrdi da su oborena dva aviona, iako su objavili fotografiju samo jednog oborenog aviona, koji se srušio iznad centra Kolomba. Ovo se čini da je očajnički akt, koji je usmeren da se dobije na vremenu, da bi se tamilski tigrovi regrupisali i popunili gubitke.
Izvori: Stratfor i sajt MO Šri Lanke
Više informacija:  http://www.defence.lk/new.asp?fname=20090220_10


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on February 21, 2009, 09:49:55 pm
[attachment=1]


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on March 10, 2009, 03:45:33 pm
Šri Lanka: Ranjen ministar u napadu

10. mart 2009.
Kolombo -- Petnaest ljudi je ubijeno i više od 20 ranjeno, a među njima i jedan ministar u vladi Šri Lanke, u eksploziji koju je aktivirao bombaš-samoubica.

Eksplozija se dogodila u blizini džamije u mestu Godapitija, u distriktu Matara, južno od prestonice Kolombo, a na meti bombaša su bili ministri, njih šestorica, okupljeni u džamiji na proslavi rođenja proroka Muhameda, izjavio je sa lica mesta ministar za naftu A.H.M. Fovzi.

Ranjen je ministar pošta i telekomunikacije Šri Lanke Mahinda Vidžesekara, rekao je Fovzi.

Ministarstvo odbrane tog ostrva navodi da je eksplozija bila samoubilački napad za koji su odgovorini pripadnici Oslobodilačkih tigrova Tamilskog Ilama (LTTE).

Poslednjih nedelja je u toku velika vojna ofanziva vojske Šri Lanke na poslednja uporišta Tamilskih tigrova, u uskoj oblasti džungle na severu ostrva.
 
Izvor: Tanjug 


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on March 18, 2009, 09:18:34 pm
Nove žrtve sukoba u Šri Lanki

18. mart 2009.
Kolombo -- Vojska Šri Lanke ubila je najmanje 18 pripadnika Tamilskih tigrova u sukobima koji su izbili u ratnoj zoni. UN traže zaštitu za zarobljenike na obema stranama.

Vojska je saopštila da su Tamilski tigrovi saterani na severoistok zemlje, na područje od 30 kvadratnih kilometara i da su u toku borbe za njihov konačni slom.

Na desetine hiljada ljudi zarobljeno je na tom području u kome nedostaju lekovi i hrana. UNICEF je upozorio da među ugrožnenima ima na stotine dece.

"Deci i njihovim roditeljima koji se nalaze u ratnoj zoni prete izgladnjivanje i mnoge bolesti", izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a En Veneman.

UN su prošle nedelje saopštile da Tamilski tigrovi primoravaju na hiljade ljudi da ostanu u zoni sukoba, da bi ih koristili kao živi štit. Tamilski tigrovi to negiraju.

Vlada Šri Lanke navodi da u ratnoj zoni ima oko 70.000 ljudi, dok međunarodni Crveni krst procenjuje da ih je najmanje 150.000.

Prema podacima koje je saopštila vojska, od subote je oko 4.200 ljudi uspelo da pobegne iz zone sukoba.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on April 05, 2009, 02:27:08 pm
U sukobima na Šri Lanci ubijeno 420 Tamilskih tugrova

05/04/2009
Kolombo – Vojska Šri Lanke ubila je u poslednja tri dana 420 tamilskih tigrova na severoistoku zemlje, saopštio je portparol oružanih snaga.

Portparol Udaja Nanayakkara rekao je da je vojska borce Tigrova za oslobođenje tamilskog Elama odbila u demilitarizovanu zonu od 20 kvadratnih kilometara, duž obale na severoistoku Šri Lanke.

Vojska je zauzela oblast Puthukudijirupu koja je, kako je rekao portparol, poslednje uprište pobunjenika.

Kolombo odbacuje poziv međunarodne zajednice za primirje, tvrdeći da bi separatistima dalo priliku da se naoružaju u nastave borbe.

Izvor: Beta-AP/AFP


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on April 12, 2009, 08:30:35 pm
Obustava vatre protiv pobunjenika

12. april 2009.
Kolombo -- Predsednik Šri Lanke Mahinda Radžapaksa naredio je vojsci da ne napada pobunjenike iz Oslobodilačkih tigrova Tamilskog Elama tokom dvodnevnog praznika.

Cilj naređenja je da se omogući hiljadama civila da napuste zonu u kojoj je zabranjeno otvaranje vatre, gde ih drže pobunjenici. Vojska Šri Lanke je posle višemečenih sukoba opkolila preostale pripadnike Tamilskih tigrova na površini od 17 kvadratnih kilometara u toj zoni na severoistoku ostrva, i blizu je okončanja najdugotrajnijeg azijskog građanskog rata.

Radžapaksa je rekao da ljudima treba omogućiti "nesputanu slobodu kretanja iz zone zabranjenog pucanja" za vreme Nove godine koju i većinski Sinhalezi i manjinski Tamili obeležavaju u ponedeljak i utorak.

Procenjuje se da je više od 70.000 ljudi poginulo od 1983. godine kada su Tamilski tigrovi pokrenuli borbu za stvaranje nezavisne zemlje etničkih Tamila na istoku i severu Šri Lanke. Oni tvrde da su Tamili suočeni s diskriminacijom vlasti koju uglavnom čine Sinhalezi.

Na poziv Radžapakse još nisu reagovali Tamilski tigrovi čiji je pristanak neophodan da bi civili mogli da napuste zone sukoba. Krajem januara kada je Radžaaksa naredio 48-časovni prekid vatre i bezbedan koridor za civile, Tamilski tigrovi nisu dozvolili civilima da napuste tu oblast.

UN i očevici kažu da se civili koriste kao ljudski štit. Prema podacima vlade Šri Lanke u toj zoni ima oko 60.000, dok UN navode da ima oko 100.000 civila.

Radžapaksa je takođe zatražio od Tamilskih tigrova da se predaju, što je, kako navodi agencija Rojters, malo verovatno budući da pobunjenici sa sobom nose bočice s cijanidom kako bi izvršili samoubistvo u slučaju zarobljavanja.

Posrednici u mirovnom procesu SAD, Velika Britanija, Norveška i Japan u petak su zatržili od Tamilskih tigrova da prekinu "uzaludnu borbu", a od vojske da ne otvara vatru u zoni gde je to zabranjeno.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on April 21, 2009, 03:06:56 pm
Vlada dala pobunjenicima 24 sata da se predaju

21/04/2009
Kolombo - Vlasti Sri Lanke dale su pobunjenim Tamilskim tigrovima 24 časa da se predaju ili će se suočiti s konačnim napadom vojske, pošto su vladine snage prethodno spasile oko 35.000 civila s poslednjeg dela teritorije pod kontrolom pobunjenika, izjavili su zvaničnici.

Ultimatum vlade Oslobodilačkim tigrovima tamilskog Elama trebalo bi da okonča pobunu i 25-godišnji građanski rat u Sri Lanki u kojem je poginulo više od 70.000 ljudi. Vladine snage su otvorile koridor da bi više od 35.000 civila moglo da napusti zonu zabranjenog pucanja koju kontrolišu pobunjenici, rekao je predsednik Sri Lanke Mahinda Radžapaksa.

U ofanzivi vladinih snaga poslednjih nekoliko meseci Tamilski tigrovi su doživeli niz poraza i primorani su da se povuku u zonu zabranjenog pucanja površine oko 20 kilometara. Pobunjeni Tamilski tigrovi, koji se bore za nezavisnost etničkih Tamila na istoku i severu Sri Lanke, ranije su odbijali da se predaju. UN su izrazile zabrinutost za bezbednost oko 100.000 civila koji se nalaze u toj zoni, a procenjuju da je oko 4.500 civila stradalo u poslednja tri meseca oštrih sukoba vladinih snaga i pobunjenika.

Vlada i humanitarne organizacije su optužile pobunjenike da civile koriste kao ljudske štitove, što su oni negirali. Sukob koji je počeo 1983, zbog navoda Tamila da su decenijama suočeni s diskriminacijom vlasti koju uglavnom čine većinski Sinhalezi, okončan je sporazumom o primirju 2001. godine. Sukobi su obnovljeni 2006, a intenzivirani 2008. godine.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on April 22, 2009, 01:45:24 pm
Više od 81.000 civila pobeglo iz zone sukoba u Šri Lanki

22.04.2009.
Hiljade ljudi danas i dalje beže iz zone sukoba u kojoj vojska Šri Lanke i pripadnici separatističkih Tamilskih tigrova vode presudnu bitku u najdužem građanskom ratu u Aziji.

Vojska je, trećeg dana operacije čišćenja poslednjeg uporišta pobunjenika, saopštila da je iz zone površine 17 kvadratnih kilometara, koja je još pod kontrolom Tigrova za oslobođenje tamilskog elama (LTTE), dosad prebeglo 81.420 ljudi, koji su upućeni u izbegličke logore. Od početka godine, iz te zone je, prema rečima portparola vojske, general-majora Udaja Nanajakara, pobeglo oko 153.000 civila, preneo je Rojters. Vlasti u Kolombu su odbacile pozive Tigrova i međunarodne zajednice za primirje, uz obrazloženje da će pobunjenici iskoristiti to vreme za ponovno naoružavanje.
 
Vojska je dosad zauzela trećinu pojasa koju su kontrolisali Tamilski tigrovi, uključujući centralni deo obale, i razbila pobunjeničke snage na dve grupe. Ujedinjene nacije su potvrdile da je u toku egzodus civila i saopštile da je dosad svega 7.500 njih stiglo u izbegličke centre. Međunarodni komitet Crvenog krsta upozorio je juče da je situacija u zoni sukoba "katastrofalna", da je od ponedeljka ubijeno oko 1.000 i da najmanje 50.000 njih nema dovoljno vode, hrane i lekova.

Visoki američki diplomata Majkl Oven zatražio je od Šri Lanke da omogući međunarodnoj zajednici da nadgleda situaciju i obezbedi pomoć civilima. "Sukob koji traje već 26 godina dospeo je do presudne tačke i u narednih 48 sati očekujemo ključne događaje", rekao je on juče. Vojna operacija protiv tamilskih pobunjenika počela je u ponedeljak, a Tigrovima je u utorak istekao rok za predaju. Jedan od lidera separatista rekao je da se grupa nikad neće predati niti će odustati od stvaranja nezavisne tamilske države, za šta se bori od 1983.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on April 23, 2009, 09:05:08 am
SB UN osudio Tamilske tigrove

23. april 2009.
Njujork -- Savet bezbednosti UN osudio je akcije Tamilskih tigrova i pozvao pripadnike te grupe da polože oružje i omoguće UN da evakuišu civile iz zone sukoba.

Predsedavajući Saveta bezbednosti meksički ambasador Klod Eljer nazvao je Tamisle tigrove terorističkom grupom i rekao da bi trebalo da se uključe u politički proces, izvestio je britanski radio Bi-Bi-Si.

"Odlučno osuđujemo tu terorističku organizaciju zbog toga što koristi civile kao živi štit i ne dozvoljava im da napuste zonu sukoba", rekao je Eljer posle neformalnog sastanka u sedištu UN u Njujorku.

Meksički ambasador je, takođe, pozvao vladu Šri Lanke da omogući humanitarnim agencijama da pomognu izbeglima iz ratne zone.

Vojska Šri Lanke je saopštila da je opkolila poslednje uporište pobunjenika na severoistoku zemlje, i da je iz pojasa pod kontrolom pobunjenika, koji se sveo na 12 kvadratnih kilometara, dosad pobeglo više od 100.000 civila, ali da ih je ostalo još najmanje 120.000.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on April 26, 2009, 05:01:07 pm
Tamilski tigrovi jednostrano proglasili primirje

26/04/2009
Kolombo – Pobunjenička grupa Tamilski tigrovi jednostrano je proglasila primirje, u trenutku kad su se na malom području, sa još nekoliko hiljada civila, našli u okruženju snaga bezbednosti Šri Lanke.

„Suočeni sa humanitarnom krizom bez presedana i kao odgovor na pozive UN, EU i vlada Indije i drugih zemalja, LTTE (Tigrovi za oslobođenje tamilskog Elama) unilateralno proglašava primirje”, navedeno je u saopštenju tamilskih pobunjenika.

Vlada u Kolombu je poručila da ne prihvata primirje i da pobunjenici moraju da se predaju ili će biti uništeni.

„To je šala. Nema potrebe za primirjem. Oni moraju da se predaju”, rekao je ministar odbrane Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa u izjavi agenciji Rojters.

Visoki zvaničnik UN za humanitarna pitanja Džon Holms stigao je u subotu u Šri Lanku, u trenutku kad je međunarodna zajednica uputila zahtev pobunjenicima da se predaju, a vladinim snagama da obustave opsežnu operaciju koja pogađa i civile u ratnoj zoni.

Na desetine hiljada civila ostalo je zarobljeno u uskom priobalnom pojasu pod kontrolom Tigrova, gde se vodi presudna bitka za okončanje tog najdužeg građanskog rata u Aziji.

Više od 100.000 civila pobeglo je za proteklih sedam dana iz te oblasti, ali i dalje vlada zabrinutost zbog hiljada ljude koji su ostali u zoni sukoba.

Prema podacima UN-a, skoro 6.500 ljudi je ubijeno u sukobima snaga bezbednosti Šri Lanke i tamilskih pobunjenika od kraja januara.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 02, 2009, 01:26:22 pm
Najmanje 64 mrtvih u granatiranju bolnice

02/05/2009
Kolombo – Najmanje je 64 poginulih u Šri Lanki kada je granata pogodila poljsku bolnicu u ratnoj zoni, saopštili su lokalni zvaničnici.

Vladini zvaničnici u Kolombu, koji su želeli da ostanu anonimni, potvrdili su da je najmanje 64 pacijenata i onih koji su se zatekli u blizini bolnice poginulo u, kako se navodi, dva artiljerijska napada.

Sajt pobunjenih Tamila Tamilnet optužio je vladine snage da stoje iza napada, kao i napada koji se dogodio u petak.

Portparol vojske Udaja Nanajakara je odbacio optužbe da je vojska granatirala to područje.

Izvor: Beta


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 12, 2009, 02:25:58 pm
U napadu na bolnicu u Šri Lanci poginulo 49 pacijenata

12/05/2009
Kolombo – U raketnom napadu na jedinu preostalu, improvizovanu bolnicu u ratom pogođenom severnom delu Šri Lanke, poginulo je 49 pacijenata a ranjeno 50, uključujući i osoblje bolnice.

Predstavnik vladinog zdravstevnog ureda u ratnom području, rekao je da je bolnicu uništila samo jedna raketa, a nekoliko sati potom rakete su i dalje padale u krugu od oko 150 metara oko bolnice.

Zbog teških povreda glave i stomaka, po njegovim rečima, broj ukupno poginulih biće veći.

Amrija Šri Lanke i dalje odbija optužbe da granatira ratno područje na severu zemlje, malu priobalnu zonu u kojoj živi oko 50.000 civila. Proteklog vikenda, u neprestanim napadima poginulo je nekoliko stotina civila.

Portparol pobunjenika Sevaratnam Puledevan optužuje vladu i za napad, i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na vladu u Kolombu da prekine sa napadima na pobunjenike.

„Ukoliko se ovo ubijanje ne zaustavi, ljudi će ginuti u stotinama”, poručio je on.

Portparol odbrane Šri Lanke Kelija Rambukvela odbacio je sve optužbe i rekao da armija nije izvela ni jedan artiljerisjki ili vazdušni napad na tu zonu.

Izvor: Beta - AP


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: DEMON on May 17, 2009, 01:52:52 pm
  17.05.2009.

  Окончање сукоба на Шри Ланки

  После 25 година војска Шри Ланке саопштила да је заузела целу обалу острва коју су држали Тамилски тигрови. Председник Шри Ланке најавио да ће вечерас поразити последње побуњенике и окончати сукобе дуге 25 година.

  Војска Шри Ланке саопштила је да је, први пут након више деценија заузела целу обалу острва, пошто је потиснула побуњеничке Тамилске тигрове у веома малу област.

  Како је саопштила војска, тиме је спречено да лидери побуњеника побегну са острва.

  Председник Шри Ланке Махинда Раџапакса обећао је да ће до вечерас поразити и последње побуњенике, и окончати 25-годишњи грађански рат.

  Раџапакса, који се налази у посети Јордану, рекао је да ће се сутра вратити у своју земљу као "лидер нације која је победила тероризам".

  Председник Шри Ланке је на састаку 11 земаља у развоју истакао да су његове снаге "коначно поразиле војску Тамилских тигрова".

  Један званичник, који је желео да остане анониман, указао је да ово не представља званичну објаву победе. Раџапакса ће се, наиме, обратити нацији путем телевизије по повратку у земљу.

  Обавештајни подаци указују да су Велупилај Прабакаран, лидер и оснивач Ослободилачких тигрова тамилског Елама, као и друге вође опкољени у кругу мањем од једног километра у близини североисточне обале.

  Министарство одбране је саопштило да је могуће да преостали побуњеници планирају самоубилачки напад великог обима, пренео је Ројтерс.

  Уједињене нације упозоравају да Тамилски тигрови још увек користе десетине хиљада цивила као људске штитове.

  Портпарол војске Удаја Нанајакара је изјавио да је од четвртка из побуњеничких области побегло више од 25.000 људи.

  За разлику од власти, Тамилски тигрови тврде да ће конвенционални пораз само резултирати новим конфликтом другачије врсте.

  "Приступ Коломба да за 48 сати оконча рат крвопролићем цивила, никада неће разрешити вишедеценијски конфликт. Напротив, само ће доћи до кризе која ће ескалирати до небеса", навео је у саопштењу, објављеном на сајту који подржава побуњенике, један од вођа Тигрова, С. Патманатан.

  Патманатан се, како се верује, налази негде на југоистоку Азије, а тражи га и Интерпол.

  Према подацима УН, у конфликту тамилских побуњеника и војске, који на Шри Ланки траје 37 година, погинуло је више од 70.000 људи, међу којима 2.800 цивила.

  Коломбо је у више наврата одбацио позиве међународне заједнице за успостављање примирја са побуњеницима, тврдећи да би им то пружило прилику да се наоружају и наставе борбу.

  Војска Шри Ланке је у више наврата тврдила да је близу победе и окончања грађанског рата, који траје већ 25 година.

  Сукоб је почео 1983. године, када је избио рат између владиних снага и тамилских побуњеника, који се боре за посебну државу на североистоку земље, где Тамили чине већину.

  Извор: РТС


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 19, 2009, 02:52:41 pm
Ubijen lider Tamilskih tigrova

19/05/2009
Kolombo - Telo lidera Tamilskih tigrova Velupilaja Prabhakarana pronađeno je u ambulantnom vozilu koje su pogodile snage Sri Lanke kada je rano jutros pokušalo da pobegne iz zone sukoba, saopštili su izvori iz vojske.
"Potvrđeno je da je Prabhakaran ubijen kada je pred zoru pokušao da pobegne u ambulantnom vozilu. Čekamo zvanično saopštenje predsednika", izjavio je vojni izvor, koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Rojters.
Državna televizija je, u međuvremenu, prvi put prikazala snimke tela ubijenog Prabhakaranovog sina Čarlsa Entonija.

Vojska je prethodno saopštila da je pronašla tela 78 pobunjenika, među kojima političkog lidera pobunjenika B. Nadesana, predstavnika za štampu Sivaratnama Pulidevana, vojnog lidera Rameša i Entonija.

U Kolombu je saopšteno da generalni sekretar UN Ban Ki-mun planira da ove sedmice poseti Sri Lanku.

"To će biti kratka poseta i on će verovatno u subotu boraviti u Sri Lanki", saopštio je diplomatski izvor.
Diplomate misle da će glavna tema Banove posete biti humanitarna situacija posle okočanja 26.godišnjeg rata između Tamilskih tigrova i vladinih snaga.

Izvor: Večernje Novosti


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: MOTORISTA on April 03, 2022, 05:48:26 am
Posle protesta zbog nestašice, uvedeno vanredno stanje

Vlada Šri Lanke uvela je danas policijski čas koji će trajati do ponedeljka ujutro, nakon protesta zbog nestašica koji su prerasli u sukobe sa snagama reda.

Piše: Tanjug
02.04.2022.

Predsednik Gotabaja Radžapaksa u petak je uveo vanrednu situaciju.

Šri Lanka, ostrvska država u Indijskom okeanu sa 22 miliona stanovnika, suočena je sa prekidima u snabdevanju električnom energijom do 13 sati dnevno neprekidno, kao i sa nestašicama goriva, hrane i lekova, prenosi Rojters. Besni zbog nestašice goriva i drugih osnovnih stvari, stotine demonstranata sukobilo se u četvrtak sa policijom i vojskom ispred rezidencije predsednika. Oni su pozivali na njegovo zbacivanje sa vlasti i zapalili nekoliko policijskih i vojnih vozila. Najmanje 10 policjaca povređeno je u sukobima.

Policija je uhapsila 53 osobe i u petak uvela policijski čas u Kolombu i okolini, kako bi obuzdala druge proteste.

Šri Lanka je suočena sa krizom na berzi stranih valuta, pa je brod sa 5.500 metričkih tona gasa morao da napusti vode te zemlje pošto kompanija koja je naručila gas nije mogla da nabavi 4,9 miliona dolara od lokalnih banaka za plaćanje. Vlada u Kolombu je saopštila da traži pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda i nove zajmove od Indije i Kine.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on April 03, 2022, 02:35:54 pm


Quote
Шри Ланка гаси све друштвене мреже


http://www.youtube.com/watch?v=NtfjJHe7olk


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: MOTORISTA on April 04, 2022, 05:13:37 am
Protesti održani u Kolombu i Kandi, demonstrante rasteruju suzavcem i vodenim topovima

Demonstranti su danas u Kolombu održali niz manjih i mirnih demonstracija zbog teške ekonomske krize uprkos policijskom času, a policija je ispalila suzavac da bi rasterla studente a protesta u gradu Kandi. Policijski zvaničnik Nihal Talduva rekao je da su policajci upotrebili suzavac i vodeni top da bi rasterali demonstrante u Kandiju.

Piše: Srna
03.04.2022.

- Bilo je oko 750 učesnika protesta i nije izvršeno nijedno hapšenjev - naglasio je Talduva.

Prema njegovim rečima, juče je oko 600 ljudi uhapšeno u Zapadnoj provinciji zbog kršenja policijskog časa, danas su oslobođeni uz kauciju, a pojedini će se suočiti sa krivičnim prijavama. Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa uveo je krajem sedmice vanrednu situaciju, dan nakon što je masa pokušala da upadne u njegovu kuću u Kolombu, dok je policijski čas na snazi do sutra ujutro. Vlasti su danas ukinule blokade društvenih mreža, uključujući "Fejsbuk", "Tviter" i "Vocap".

Predsednik regulatorne komisije za telekomunikacije Džajanta de Silva rekao je da je blokada izvršena prema instrukcijama Ministarstva odbrane s ciljem očuvanja mira.

Kritičari smatraju da su koreni ekonomske krize, najteže u proteklih nekoliko decenija, u lošem ekonomskom upravljanju nekoliko administracija zbog čega je došlo do velikih budžetskih deficita. Šri Lanka se suočava sa velikom nestašicom hrane, goriva i druge osnovne robe, uz veliki rast cene riže i restrikcije električne energije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: MOTORISTA on April 05, 2022, 05:19:57 am
Politički zemljotres na Šri Lanki: Predsednik smenio brata sa mesta ministra finansija, članovi kabineta podnose ostavke

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa smenio je danas svog brata sa mesta ministra finansija i pozvao na vladu jedinstvo, dok se nastavljaju protesti u zemlji zbog ekonomske krize usled kojih je vladajuća koalicija počela da se raspada.

Piše: Tanjug
04.04.2022.

Dugovima opterećena zemlja, kojom upravljaju Radžapaksa i njegova braća na rukovodećim pozicijama, ima problem s plaćanjem uvoza goriva i druge robe jer nema devize, što je dovelo do višečasovnih isključenja struje potrošačima i nestašice osnovnih životnih namirninca. Ulične demontracije protiv vlade su nastavljenje danas, masovnim okupljanjem ljudi u nekoliko gradova, uključujući i južni grad Tangal, gde su učesnici protesta, koji nose transparente i nacionalnu zastavu, probili policijske barikade, javlja Rojters pozivajući se na lokalne medije.

„Imenovana su četiri nova ministra kako bi se obezbedilo da parlament i drugi organi mogu da izvršavaju zadatke na zakonit način dok cela nova vlada ne položi zakletvu“, saopšteno je Radžapakšine kancelarije za medije nakon su pojedini ministri u vladi podneli ostavke u nastojanju da smire krizu.

U saopštenju se dodaje da će ministar pravde Ali Sabri biti novi ministar finansija, koji će zameniti Radžapakšinog brata Bazila Radžapakšu, koji je ovog meseca trebalo da poseti Vašington radi razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditnom aranžmanu. Dosadašnji ministri spoljnih poslova, prosvete i saobraćaja će ostati na funkciji.

„Predsednik poziva sve političke stranke zastupljene u parlamentu da se okupe i prihvate ministarske portfelje kako bi se pronašla rešenja za ovu nacionalnu krizu“, navodi se u saopštenju predsednika, uz poziv na formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Guverner Centralne banke Šri Lanke Adžit Nivard Kabral objavio je na Tviteru da je i on ponudio da podnese ostavku, dodaje Rojters.

Ostavke pod pritiskom

Nekoliko dana nakon što je Radžapaksa proglasio vanredno stanje posle protesta zbog ekonomske krize, sin premijera te zemlje danas je podneo ostavku na položaj u vladi, kao i nekoliko drugih članova kabineta. Suočena sa velikom nestašicom deviza ova zemlja opterećena dugovima bori se da obezbedi sredstva za uvoz goriva i drugih osnovnih potrepština, što je dovelo do višesatnih restrikcija električne energije i masovnih demonstracija koje se ne prekidaju uprkos uvođenju policijskog časa tokom proteklog vikenda. Saobraćaj se danas vratio na ulice glavnog grada Kolomba, ali iz cele zemlje stižu izveštaji o sporadičnim i mirnim protestima.

Ministar omladine i sporta Namal Radžapaksa, sinovac predsednika Gotabaje i sin premijera Mahinde Radžapaksa, potvrdio je danas na Tviteru da je predsednikovom sekretaru predao kovertiranu ostavku u nadi da će to pomoći da "predsednik i premijer uspostave stabilnost" u zemlji. Ministar obrazovanja Dineš Gunavardena rekao je lokalnim medijima kasno sinoć da su premijeru "predate pismene ostavke članova kabineta".

- Predsednik i premijer će razgovarati i doneti relevantne odluke - rekao je on, ne navodeći koliko je ministara ponudilo svoje ostavke.

Pandemija osakatila turizam

Ova ostrvska država sa 22 miliona stanovnika koja se nalazi južnom vrhu Indije, takođe se bori sa rastućom inflacijom nakon što je vlada prošlog meseca naglo devalvirala nacionalnu valutu uoči pregovora o podizanju kredita sa Međunarodnim monetarnim fondom. Rashodi zemlje premašili su prihode, a dvocifreni deficit nastao je tokom pandemije kovida-19 koja je osakatila turističku industriju ekonomski oslonac Šri Lanke.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: MOTORISTA on April 06, 2022, 05:22:01 am
Vladajuća koalicija bez većine u parlamentu, juče postavljeni ministar podneo ostavku

Vladajuća koalicija predsednika Šri Lanke Gotabaje Radžapakse izgubila je danas većinu u parlamentu nakon što je najmanje 41 poslanik izašao iz koalicionog saveza u jeku rastućih nemira izazvanih ekonomskom krizom.

Piše: Tanjug
05.04.2022.

- Naša stranka je na strani naroda -
rekao je Maitripala Sirisena, lider Slobodarske partije Šri Lanke koja je povukla podršku koaliciji Rajapakse, prenosi Rojters.

Ove političke promene su ostavile predsednika Radžapaksu sa manjinskom vladom, što bi moglo da uspori proces odlučivanja, iako nezavisni poslanici i dalje mogu da pružaju podršku predlozima vlade.

Juče postavljeni ministar podneo ostavku

U jeku rastućih nemira u Šri Lanki izazvanih pogoršanjem ekonomske krize, ministar finansija Ali Sabri podneo je danas ostavku, samo dan nakon što je položio zakletvu.

- Podnosim ostavku na mesto ministra finansija koja odmah stupa na snagu - stoji u pismu koje je Sabri uputio predsedniku države, prenosi Rojters.

Pedsednik Gotabaja Radžapaksa imenovao je juče Sabrija nakon što je raspustio prethodni kabinet i smenio svog brata Bazila Radžapaksu sa položaja ministra finansija.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 07, 2022, 06:31:02 amPredsednik Šri Lanke proglasio vanredno stanje


Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje u toj ostrvskoj državi.

Vanredno stanje je proglasio usred rasprostranjenih javnih protesta na kojima građani traže njegovu ostavku zbog najgore ekonomske krize u zemlji u poslednje vrijeme. Predsednik je izdao dekret kojim je vanredno stanje stupilo na snagu u petak.

Šri Lanka je blizu bankrota, jer je objavila da obustavlja otplatu svojih inostranih zajmova, a iskoristive devizne rezerve manje su od 50 miliona dolara. Ove godine treba da otplati sedam milijardi dolara inostranog zajma od 25 milijardi dolara za čiju otplatu je rok 2026. godina.

Demonstranti traže od Rajapakse i njegove moćne vladajuće porodice da se povuku, smatrajući ih odgovornima za ekonomsku krizu.

Slični protesti proširili su se u više gradova.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=05&dd=06&nav_category=78&nav_id=2150518)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 07, 2022, 11:32:52 am


Quote
Emergency declares in Sri Lanka: Politics of silence and confusion in Sri Lanka

In a recent update on the Sri Lanka crisis, an emergency has been declared in Sri Lanka for the second time since April. However, Lankans defy emergency to hold protests in Colombo.https://youtu.be/R8bqCz8aZ4Q


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 09, 2022, 02:08:14 pm


U sukobima pristalica i protivnika Vlade povređene su 23 osobe!


Premijer Šri Lanke Mahind Radžapaks podneo je ostavku predsedniku te države, inače rođenom bratu, nakon što su vlasti rasporedile naoružane vojnike u prestonici Kolombo posle napada pristalica vlade na demonstrante, koji su kampovali ispred kancelarije premijera zahtevajući smenu Vlade i predsednika koga okrivljuju za izazivanje najveće ekonomske krize u zemlji.

U sukobima pristalica i protivnika Vlade povređene su 23 osobe.

Šri Lanka, koja je na ivici bankrota, objavila je da obustavlja otplate svojih dugova.

Ona ove godine mora da otplati 6,6 milijardi evra, a do 2026. iznos od 23,7 milijardi. Ekonomski problemi doveli su i do političke krize, suočavajući vladu sa protestima i inicijativom za izglasavanje nepoverenja u parlamentu.

Nezadovoljni građani već 31. dan protestuju ispred kancelarije predsednika Šri Lanke Gotabaje Radžapaksa, zahtevajući da on, njegov brat koji je i premijer, Mahinda Radžapaksa, kao i ostali moćnici iz porodice, koja je na vlasti poslednjih 20 godina, podnesu ostavke i da odgovaraju za nastalu krizu.

Pristalice premijera Mahinde Rajapakse okupile su se u njegovoj kancelariji ranije danas, pozivajući ga da ignoriše zahtev demonstranata da podnese ostavku i da ostane na funkciji. Nakon sastanka izašli su ispred kancelarije gde demonstranti već nekoliko dana kampuju i napali ih, srušili im šatore i potom ih zapalili.

Nakon napada, stotine naoružanih vojnika raspoređeno je u Kolombu dok su demonstranti izneli optužbe da policija nije intervenisala da spreči napad, uprkos tome što je u petak upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala okupljene.

Hospitalizovane su 23 ranjene osobe i njihovo stanje nije kritično.

Danas su sindikati koji predstavljaju zdravstvo, obrazovanje i druge uslužne sektore pozvali na proteste tokom cele nedelje u pokretu pod nazivom "Nedelja protesta" na čijem će završetku organizovati veliki marš do parlamenta sa zahtevom da predsednik podnese ostavku i da se formira nova vlada.


izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3929441/premijer-sri-lanke-podneo-ostavku-predsedniku-rodjenom-bratu-u-sukobima-pristalica-i-protivnika-vlade-povredjene-su-23-osobe)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 09, 2022, 02:11:56 pm


Quote
Sri Lanka Crisis & Chaos: WION accesses PM Mahinda Rajapaksa's resignation letter

Sri Lanka's Prime Minister Mahinda Rajapaksa has resigned amid mass protests at the government's handling of the economic crisis. The move came as the nation was placed under curfew after violent clashes between Rajapksa supporters and anti-government protesters in Colombo.https://youtu.be/tiOh2Mmu3As


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 10, 2022, 11:16:54 am


Bilans nemira: Sedmoro mrtvih, 200 povređenih


Ulice u Kolombu, komercijalnom centru Šri Lanke danas su mirne, nakon nasilnih sukoba prethodnih dana.

Sukobi su rezultirali pogibijom sedmoro ljudi, ranjavanjem više od 200 i ostavkom premijera Mahinde Radžapakse, saopštila je policija.

"Situacija je sada mirnija, iako i dalje ima izveštaja o sporadičnim nemirima", rekao je portparol policije Nihal Talduva i potvrdio da je sedam osoba poginulo u odvojenim sukobima, a više od 200 povređeno u masovnom nasilju širom zemlje, prenosi Rojters.

Šri Lanka se bori sa najgorom ekonomskom krizom u istoriji zbog čega su hiljade demonstranata prkosile policijskom času i napadale državne zvaničnike, palile kuće, prodavnice i preduzeća koja pripadaju poslanicima vladajuće stranke i pokrajinskim političarima.

Pristalice vladajuće stranke Šri Lanke okupile su se juče u glavnom gradu Kolombu, napali antivladine demonstrante i sukobili se sa policijom koja je upotrebila suzavac i vodene topove da ih rastera, preneo je ranije Rojters.

S druge strane, hiljade ljudi zahtevaju da Radžapaksa i njegova uticajna porodica podnesu ostavke zbog lošeg upravljanja ekonomijom.

Radžapaksa je u početku tvrdio da krizu nije izazvao on, prebacujući krivicu na globalne faktore poput pandemije koja je ugrozila turističku industriju i sukoba između Rusije i Ukrajine koji doveo do globalnog porasta cena nafte gasa, navodi se u izveštaju AP.

S obzirom da nije uspeo da stiša gnev javnosti Radžapaksa i njegov brat su priznali greške koje su pogoršale krizu, uključujući i priznanje da je trebalo ranije da potraže pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=05&dd=10&nav_category=78&nav_id=2151980)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 10, 2022, 04:52:27 pm


Vojska dobila naređenje da puca na sve koji ugrožavaju javnu imovinu ili živote ljudi.


Oružanim snagama Šri Lanke danas je naređeno da pucaju na sve osobe koje ugrožavaju javnu imovinu ili živote ljudi.

Novu odluku preneo je danas portparol Ministarstva odbrane Nalin Herat.

Ulice u Kolombu, komercijalnom centru Šri Lanke danas su mirne nakon nasilnih sukoba prethodnih dana koji su rezultirali pogibijom sedmoro ljudi, ranjavanjem više od 200 i ostavkom premijera Mahinde Radžapakse, saopštila je policija, preneo je Rojters.

"Situacija je sada mirnija, iako i dalje ima izveštaja o sporadičnim nemirima", rekao je portparol policije Nihal Talduva i potvrdio da je sedam osoba poginulo u odvojenim sukobima, a više od 200 povređeno u masovnom nasilju širom zemlje.

Šri Lanka se bori sa najgorom ekonomskom krizom u istoriji zbog čega su hiljade demonstranata prkosile policijskom času i napadale državne zvaničnike, palile kuće, prodavnice i preduzeća koja pripadaju poslanicima vladajuće stranke i pokrajinskim političarima.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=05&dd=10&nav_category=78&nav_id=2152231)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 17, 2022, 09:53:50 amQuote
Due to a severe economic crisis in Sri Lanka, video reportedly showing mob attacks on wealthier citizens.https://twitter.com/i/status/1526429168686182401


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 17, 2022, 12:06:30 pm


"Najgora kriza u 70 godina"; "Naredni meseci biće najteži u našim životima"


Novi premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je da ta zemlja ostaje bez goriva jer se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u više od sedamdeset godina.

U TV obraćanju Vikremesinge je rekao da naciji hitno treba 75 miliona dolara u sledećih nekoliko dana kako bi platila osnovni uvoz. Rekao je da će centralna banka morati da štampa novac za isplatu državnih plata. Vikremesinge je takođe rekao da bi državni avio-prevoznik Šri Lankan erlajns mogao biti privatizovan.

Ekonomija ove ostrvske države teško je pogođena pandemijom koronavirusa, rastućim cenama energije i populističkim smanjenjem poreza. Hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština, piše Index.

"U ovom trenutku imamo samo zalihe benzina za jedan dan. Sledećih nekoliko meseci biće najteži u našim životima", rekao je Vikremesinge, koji je prošle nedelje imenovan za premijera. Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u sledećih nekoliko dana, dodao je.


Banka će morati da štampa novac

Vikremesinge je rekao da će centralna banka morati da štampa novac kako bi pomogla u ispunjavanju vladinih plata i drugih obaveza.

"Protiv sopstvene želje, prisiljen sam da dopustim štampanje novca kako bih platio zaposlene u državnom sektoru i platio osnovne robe i usluge", zaključio je premijer.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/najgora-kriza-u-70-godina-naredni-meseci-bice-najtezi-u-nasim-zivotima-2155956)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on May 29, 2022, 07:15:02 am


Policija u Šri Lanki suzavcem rasterala demonstrante koji traže ostavku predsednika


Policija u Šri Lanki je upotrebila suzavac i vodene topove da rastera demonstrante koji su pokušali da se približe predsedništvu.

Oni od predsednika Gotabaje Radžapakse traže da podnese ostavku zbog ekonomske krize u zemlji. Demonstranti tvrde da je za krizu kriv predsednik i njegova porodica koje optužuju za korupciju i loše upravljanje.

Demonstranti su se prvobitno okupili kako bi obeležili 50 dana od početka kampovanja ispred Radžapaksine kancelarije.

Policija je razbila skup i na kratko uhapsila tri osobe.

Šri Lanka je pred bankrotom zbog stranog duga i bori se sa nestašicom osnovnih dobara kao što su plin, gorivo i lekovi. Ljudi moraju da čekaju u dugim redovima kako bi kupili namirnice, a za mnoge dok dođu na red ništa ne ostane. Robne rezerve su smanjene, pa zemlja ima zaliha za još dve nedelje dok ne bude morala da uvozi namirnice.

Nasilje širom zemlje eskaliralo je 9. maja, kada su pristalice predsednika napale mirne demonstrante. Devet ljudi je poginulo, uključujući poslanika vladajuće stranke, a kuće nekih ministara su zapaljene.

Predsednikov brat, tadašnji premijer Mahinda Radžapaksa, tada je podneo ostavku.

Troje Radžapaksinih braće i sestara i jedan rođak već su dali ostavke na svoje funkcije u kabinetu.

Novi premijer Ranil Vikrmesinge je izjavio da će imati spreman plan ekonomskih reformi u roku od dve nedelje kako bi zatražio odobrenje od Međunarodnog monetarnog fonda za paket pomoći.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=05&dd=28&nav_category=78&nav_id=2162439)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on June 27, 2022, 03:21:15 pmŠri Lanka ima jedva dovoljno goriva da izdrži jedan dan


Šri Lanka je praktično ostala bez goriva, sa samo dovoljno skladišta za jedan dan, izvestila je u ponedeljak britanska novinska agencija Dejli miror, pozivajući se na izvore u državnoj energetskoj kompaniji Ceilon Petroleum Corporation.

Prema izveštaju, zemlja sada ima u skladištu samo 1,1 hiljada tona benzina i 7,5 hiljada tona dizela.

„Prošle nedelje nijedan brod sa gorivom nije uplovio u Šri Lanku jer Kolombo nije izvršio neophodna plaćanja za teret“, rekli su izvori publikaciji. Ta zemlja je takođe stavljena na crnu listu stranih kompanija jer je nedavno platila svoje dugove i sada se od nje traži da obezbedi međunarodne bankarske garancije za nove porudžbine, dodaju izvori.

Ministar energetike Šri Lanke Kančana Vijesekera rekao je u nedelju da vlada šalje dva ministra u Rusiju ove nedelje da pregovaraju o daljim isporukama nafte nakon prošlomesečne kupovine sirove nafte sa popustom, koju je Moskva ponudila ranije ove godine kako bi privukla nove kupce usred sankcija Zapada.

„Dva ministra idu u Rusiju, a ja ću sutra otići u Katar da vidim da li možemo da dogovorimo koncesione uslove“, rekao je Vijesekera novinarima, a citira Al Džazira. U maju je Šri Lanka kupila pošiljku ruske nafte od 90.000 metričkih tona kako bi ponovo pokrenula svoju rafineriju nafte.

Šri Lanka doživljava najgoru ekonomsku krizu od proglašenja nezavisnosti pre više od 70 godina. Prvobitno je bio uzrokovan padom turizma usred pandemije Covid-19, što je dovelo do nestašice deviza. Kao rezultat toga, nema novca da plati uvoz i istovremeno se bori sa krizom goriva i hrane. Od početka godine, cene dizela u zemlji su porasle skoro četiri puta, a cene benzina skoro utrostručene. Situacija se pogoršala sredinom aprila, kada je Šri Lanka platila svoj spoljni dug od 51 milijardu dolara, zbog čega nije mogla da pozajmljuje sredstva iz inostranstva.

Nedostatak zaliha goriva mogao bi rezultirati potpunim gašenjem javnog prevoza u zemlji ove sedmice i dovesti do nestanka struje. Kolombo je u nedelju produžio dvonedeljno zatvaranje nebitnih državnih institucija do daljnjeg kako bi uštedio na gorivu. Izvinjavajući se zbog situacije, Vijesekera je rekao da je malo vjerovatno da će stanovnici moći da dobiju gorivo za ličnu upotrebu u narednim danima, jer će vlasti racionirati preostale barele između javnog prevoza, proizvodnje električne energije i pružalaca medicinskih usluga.

izvor (https://okvir.net/svet/sri-lanka-ima-jedva-dovoljno-goriva-da-izdrzi-jedan-dan-mediji/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Рашо on June 27, 2022, 04:14:18 pm
Дали сам добро разумио, држава је дошла на "црну листу" јер је вратила свој спољни дуг? ???


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on June 28, 2022, 08:22:37 amŠri Lanka obustavlja isporuke goriva za privatna vozila


Šri Lanka je zabranila privatnim vozilima pristup gorivu do 10. jula, jer njena vlada pokušava da upravlja ozbiljnom nestašicom na ostrvu usred pogoršanja ekonomske krize.

Vlada je u ponedeljak uveče saopštila da će zatvoriti i škole u ​​urbanim sredinama na dve nedelje i da će dozvoliti snabdevanje gorivom samo za osnovne svrhe kao što su medicinske usluge, vozovi i neki autobusi, kao i vozila koja prevoze hranu.

Nacija od 22 miliona prolazi kroz najgoru dužničku i ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija, jer je zbog nestašice deviza vlada nesposobna da otplaćuje svoje kredite i uvozne osnove, uključujući hranu i lekove.

Masovni protesti stavili su predsednika Gotabaju Rajapaksu pod pritisak da podnese ostavku. U Kolombu, glavnom gradu, i drugde u zemlji prošlog meseca izbili su sukobi između pristalica i protivnika vladinih demonstranata, pri čemu je devet mrtvih, a oko 300 povređenih.

Zemlja je u maju kasnila sa otplatom svojih inostranih zajmova nakon što je propustila da plati kamatu na dve državne obveznice od 1,25 milijardi dolara, što je prva zemlja u Aziji i Pacifiku koja je to učinila u više od dve decenije.

U ponedeljak je Bandula Gunavardana, portparol vladinog kabineta, rekao novinarima da će Šri Lanka do 10. jula isporučivati gorivo samo službama koje se smatraju neophodnim. Škole u ​​urbanim sredinama biće zatvorene i svi će biti pozvani da rade od kuće, rekao je on. Očekuje se i obustava međupokrajinskih autobuskih linija.

„Šri Lanka se nikada u svojoj istoriji nije suočila sa tako teškom ekonomskom krizom“, rekao je Gunavardana.

Državni regulator električne energije saopštio je da će dnevni prekidi struje od oko dva i po sata porasti na oko tri ili četiri sata dnevno.

Jedan čovek koji radi kao vozač za turiste rekao je da je krajem prošle nedelje čekao u redu za benzin 48 sati i da mu je tada bilo dozvoljeno da kupi samo obrok u vrednosti od 20.000 LKR (55 dolara).

Vlada je u pregovorima sa MMF-om o potencijalnoj pomoći od oko 3 milijarde dolara. Tim MMF-a stigao je u ponedeljak u Šri Lanku. Šri Lanka je takođe zatražila oko 4 milijarde dolara finansijske pomoći od Indije i Kine za uvoz osnovnih artikala.

Šri Lanka je bila najveći azijski izdavalac obveznica sa visokim prinosom i entuzijastičan učesnik u međunarodnoj infrastrukturnoj šemi Pekinga Pojas i put. Država duguje ukupno više od 50 milijardi dolara privatnim vlasnicima obveznica i nacijama, uključujući Kinu, Indiju i Japan.

Nakon završetka građanskog rata 2009. godine, Šri Lanka je postala popularna destinacija za vlasnike obveznica koji traže mogućnosti ulaganja sa visokim prinosima, a vladajuća porodica Rajapaksa koristila je infrastrukturne projekte finansirane dugom da podstakne rast.

Ostrvo je kasnilo sa otplatom duga nakon što je pandemija koronavirusa dovela do naglog pada turizma i zbog, kako kažu analitičari, ekonomskog lošeg upravljanja Rajapaksa, koji je smanjio poreze i uveo zabranu hemijskih đubriva koja su oštetila poljoprivrednu proizvodnju.

izvor (https://okvir.net/svet/sri-lanka-obustavlja-isporuke-goriva-za-privatna-vozila/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on June 28, 2022, 11:56:52 amNezapamćena ekonomska kriza na Šri Lanki,
prodaja goriva obustavljena na dve nedeljeSuočena sa nezapamćenom ekonomskom krizom, Šri Lanka je proglasila dvonedeljni prekid prodaje svih vrsta goriva, osim za hitne službe.

Južnoazijska država suočava se sa najgorom ekonomskom krizom od sticanja nezavisnosti od Britanije 1948. godine, a od kraja prošle godine nije u mogućnosti da finansira ni uvoz osnovnih potrepština.

Pošto su rezerve goriva došle do dna, sa zalihama jedva dovoljnim za samo jedan dan, portparol vlade kaže da je zabrana prodaje jedini način da se uštede benzin i dizel za hitne slučajeve.

„Od danas u ponoć neće se prodavati gorivo osim za hitne službe i zdravstveni sektor, jer želimo da sačuvamo ono malo rezervi koje imamo“, rekao je portparol u prethodno snimljenoj izjavi i izvinio se građanima zbog nestašice.

Šri Lanka se suočava sa rekordno visokom inflacijom i dugim nestašicama struje, što je već izazvalo višemesečne proteste protiv predsednik države, koji su često postajali i nasilni.

Demonstranti su blokirali glavne puteve zahtevajući gas i gorivo, a televizijske stanice su prikazale kako se ljudi u nekim oblastima tuku oko ograničenih namirnica.

Prošle nedelje su zatvorene sve državne škole, a državne institucije su radile sa manje zaposlenih kako bi smanjile broj ljudi koji moraju da putuju na posao zbog nestašice goriva.

Zatvaranje državnog sektora trebalo je da se završi ove nedelje, ali je produženo do 10. jula, kada je predsednik zemlje obećao da će obnoviti zalihe goriva. Vlada je u nedelju obećala da će primeniti sistem tokena za distribuciju ograničenih zaliha goriva, ali nije ni to uspela.

Četiri od pet ljudi u zemlji počelo je da preskače obroke jer ne mogu da priušte da jedu, saopštile su Ujedinjene nacije, upozoravajući na preteću „užasnu humanitarnu krizu“.


izvor (https://okvir.net/svet/nezapamcena-ekonomska-kriza-na-sri-lanki-prodaja-goriva-obustavljena-na-dve-nedelje/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 03, 2022, 02:48:43 pmMinistar: Šri Lanka se bori da plati isporuke goriva


Šri Lanka se bori da prikupi 587 miliona dolara kako bi platila oko pola tuceta isporuka goriva, rekao je u nedelju visoki ministar, dok zemlja u nedostatku novca pokušava da se izbori sa svojom najgorom finansijskom krizom u decenijama.

Zemlja od 22 miliona stanovnika nije u stanju da plati osnovni uvoz prehrambenih artikala, đubriva, lekova i goriva zbog teške krize dolara.

Ministarka energije i energetike Kančana Vijesekera rekla je da se spremaju nove isporuke goriva, ali da se zemlja bori da prikupi dovoljno sredstava za plaćanje jer centralna banka može da obezbedi samo oko 125 miliona dolara.

U državnim rezervama Šri Lanke je ostalo samo 12.774 tone dizela i 4.061 tona benzina, rekao je on novinarima u Kolombu, komercijalnom centru ove ostrvske države.

„Ove sedmice će nam trebati 316 miliona dolara za plaćanje novih pošiljki. Ako dodamo dvije pošiljke sirove nafte, ovaj iznos će dostići 587 miliona dolara“, rekao je Vijesekera.

Očekuje se da prva isporuka od 40.000 tona dizela iz Coral Energi-a stigne oko 9. jula, a delimična isplata od 49 miliona dolara za drugu iz Vitola treba da bude izvršena do četvrtka.

Suočena sa ozbiljno ograničenim zalihama dizela i benzina, Šri Lanka je prošle nedelje zatvorila škole, zatražila od javnih službenika da rade od kuće i ograničila vladine isporuke goriva za osnovne usluge.

Ministar je rekao da će zemlja morati da pokuša da prikupi sredstva sa otvorenog tržišta i da traži fleksibilnije opcije plaćanja od dobavljača.

Razgovaralo se o planovima da se 800 miliona dolara duguje sedam dobavljača za kupovine obavljene ove godine, rekao je on.

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nastaviće da vode razgovore sa Šri Lankom o mogućem paketu pomoći od 3 milijarde dolara, rekao je globalni kreditor prošle nedelje nakon što je završio desetodnevnu posetu Kolombu.

Međutim, trenutno oslobađanje sredstava od MMF-a je malo verovatno jer zemlja mora prvo da svoj dug usmeri na održivi put.


izvor (https://okvir.net/svet/sri-lanka-se-bori-da-plati-isporuke-goriva-kaze-ministar/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 04, 2022, 01:53:32 pmTeška ekonomska kriza u Šri Lanki, nestaju zalihe benzina


Ministar energetike Šri Lanke Kančana Vijesekera upozorio je da nema dovoljno zaliha goriva u toj državi koja se suočava sa najvećom ekonomskom krizom u poslednjih 70 godina.

Vijesekera je u nedelju uveče izjavio da ima benzina za manje od jednog dana pod redovnom potražnjom i da bi sledeća pošiljka trebalo da stigne tek za dve nedelje, prenosi BBC.

Ministar je novinarima rekao da Šri Lanka ima 12.774 tone dizela i 4.061 tonu benzina u svojim rezervama i da se sledeća pošiljka benzina očekuje između 22. i 23. jula.

On je rekao da centralna banka Šri Lanke može da obezbedi samo 125 miliona dolara za kupovinu goriva, daleko manje od 587 miliona dolara potrebnih za njene planirane isporuke.

Prošlog četvrtka, tim Međunarodnog monetarnog fonda zaključio je novu rundu pregovora sa Šri Lankom o sporazumu o pomoći od tri milijarde dolara.

U nedostatku novca, država je poslala molbe glavnim proizvođačima energije u Rusiji i Kataru u pokušaju da obezbedi jeftinije zalihe nafte.


izvor (https://okvir.net/svet/teska-ekonomska-kriza-u-sri-lanki-nestaju-zalihe-benzina/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 09, 2022, 12:14:43 pmPolicija Šri Lanke uvodi policijski čas i ispaljuje suzavac


Policija u komercijalnoj prestonici Šri Lanke Kolombu uvela je policijski čas pošto je u petak ispalila suzavac i upotrebila vodeni top na studente demonstrante uoči planiranog mitinga za vikend, dok nezadovoljstvo javnosti eskalira zbog najgore ekonomske krize u sedam decenija.

Ostrvska država je osakaćena nedostatkom deviza zbog čega se muči da plati osnovni uvoz goriva, hrane i lekova. Njenih 22 miliona ljudi već mesecima podnosi teret rekordne inflacije, depresijacije valute i neprekidnih nestanka struje.

Mnogi okrivljuju predsednika Gotabaju Rajapaksu za nagli pad životnih uslova, najgori od nezavisnosti 1948. godine, što je izazvalo široke proteste koji su ponekad prerasli u nasilne.

„Ljudi umiru u redovima za gorivo i jedva mogu da se snađu sa tri obroka dnevno. To je ono što su predsednik i njegova vlada uradili ovoj zemlji“, rekla je Vasanta Mudalige, članica Inter univerzitetske federacije studenata koja je organizovala marš na predsednikov dom u petak.

„Nećemo odustati dok ovaj predsednik i premijer ne odu kući“, rekao je Mudalige, misleći na Ranila Vikremesingea koji je u maju imenovan za premijera da zameni starijeg brata Rajapakse nakon što je on podnio ostavku.

U saopštenju, Rajapaksa je rekao da je javnost dovedena u zabludu i rekao je da će osnovne zalihe uskoro biti isporučene.

„U vreme kada su postignuta uspešna rešenja za postojeću problematičnu situaciju, program opozicionih političkih grupacija da obmane narod je veoma tužan i neprijatan“, navodi se u saopštenju. „Ovo će dovesti do toga da se zemlja ponovo vrati.“

Studenti će organizovati sedeću akciju tokom noći, a u subotu će im se pridružiti i drugi demonstranti, uključujući zdravstvene radnike, sveštenstvo, sindikate i pristalice opozicije, rekli su organizatori.

Sa početkom u 21 čas. po lokalnom vremenu (15:30 GMT) u petak, u Kolombu i nekoliko predgrađa biće uveden policijski čas, navodi se u saopštenju policije. Nije rečeno kada će ograničenja biti ukinuta.

„Ljudi koji žive u područjima pod policijskim časom treba da ostanu kod kuće. Kršenje policijskog časa će se smatrati narušavanjem javnog reda i mira i biće preduzete stroge zakonske mere“, navodi se u policijskom obaveštenju.

U Kolombu je pojačano obezbeđenje sa oko 3.000 policajaca i paravojnih jedinica, uz pojačane barikada oko velikih javnih zgrada, rekao je portparol policije Nalin Talduva.

Portparol visokog komesara UN za ljudska prava rekao je da postoji zabrinutost zbog toga što je subotnji protest postao nasilan.

„Sa snagama bezbednosti videli smo upotrebu smrtonosnog oružja na protestima. Zbog toga upućujemo ovaj preventivni poziv jer smo veoma zabrinuti šta bi se moglo dogoditi sutra“, rekla je novinarima Ravina Šamdasani.

Ambasadorka SAD u Šri Lanki Džuli Čung pozvala je vojsku i policiju da dozvole mirne proteste.

„Nasilje nije odgovor… Haos i sila neće popraviti ekonomiju ili doneti političku stabilnost koja je trenutno potrebna Šrilančanima“, rekla je ona u tvitu.

Politička nestabilnost bi potencijalno mogla da ugrozi tekuće razgovore Šri Lanke sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o potencijalnoj pomoći od 3 milijarde dolara.

Zemlja se nada da će globalnom zajmodavcu dostaviti plan restrukturiranja duga do avgusta i prikupiti dodatna sredstva putem donatorske konferencije nakon postizanja sporazuma na nivou osoblja.


izvor (https://okvir.net/svet/policija-sri-lanke-uvodi-policijski-cas-i-ispaljuje-suzavac-dok-nemiri-eskaliraju/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 09, 2022, 01:48:08 pmDemonstranti u Šri Lanki upali su u predsednikovu kuću nakon sukoba sa policijom


Hiljade demonstranata u komercijalnoj prestonici Šri Lanke Kolombu probilo je policijske barikade i upali u zvaničnu rezidenciju predsednika u subotu u jednom od najvećih antivladinih marševa u zemlji pogođenoj krizom ove godine.

Neki demonstranti, držeći zastave i šlemove Šri Lanke, upali su u rezidenciju predsednika, objavio je video snimak sa lokalnih TV vesti kanala NevsFirst.

Dva izvora iz ministarstva odbrane rekli su da je predsednik Gotabaja Rajapaksa u petak uklonjen iz službenih prostorija zbog svoje bezbednosti uoči planiranog mitinga tokom vikenda.

Prenos uživo na Fejsbuku iz predsednikove kuće pokazao je stotine demonstranata, od kojih su neki bili ogrnuti zastavama, kako se pakuju po sobama i hodnicima, uzvikujući slogan protiv Rajapakse.

Stotine su se takođe kretale na zemljištu ispred belo oprane zgrade iz kolonijalne ere. Bezbednosni službenici nisu bili vidljivi.

Najmanje 21 osoba, uključujući dvoje policajaca, povređena je i hospitalizovana u tekućim protestima, rekli su za Rojters bolnički izvori.

Ostrvo od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši ga u najgoru ekonomsku krizu od nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za pad zemlje okrivljuju predsednika Gotabaju Rajapaksu. Uglavnom mirni protesti od marta zahtevali su njegovu ostavku.

Hiljade ljudi nahrupilo je u vladinu oblast u Kolombu, uzvikujući slogane protiv predsednika i demontirajući nekoliko policijskih barikada da bi došli do Rajapaksine kuće, rekao je Rojtersov svedok.

Policija je pucala u vazduh, ali nije uspela da spreči gnevnu masu da opkoli predsedničku rezidenciju, rekao je svedok.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi gde se predsednik nalazi.

Uprkos ozbiljnoj nestašici goriva koja je zaustavila transportne usluge, demonstranti su se zbili u autobuse, vozove i kamione iz nekoliko delova zemlje da bi stigli u Kolombo u znak protesta zbog neuspeha vlade da ih zaštiti od ekonomske propasti.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je zemlja u nedostatku novca prestala da prima pošiljke goriva, što je primoralo na zatvaranje škola i racionalizaciju benzina i dizela za osnovne usluge.

Sampat Perera, 37-godišnji ribar, otišao je prenatrpanim autobusom iz primorskog grada Negombo 45 km (30 milja) severno od Kolomba, da bi se pridružio protestu.

Goti smo iznova i iznova govorili da ide kući, ali on se i dalje drži vlasti. Nećemo stati dok nas ne sasluša“, rekao je Perera.

On je među milionima koji su pritisnuti hroničnom nestašicom goriva i inflacijom koja je u junu dostigla 54,6%.

Politička nestabilnost mogla bi potkopati razgovore Šri Lanke sa Međunarodnim monetarnim fondom koji traže spas od 3 milijarde dolara, restrukturiranje nekog spoljnog duga i prikupljanje sredstava iz multilateralnih i bilateralnih izvora kako bi se ublažila suša dolara.


izvor (https://okvir.net/svet/demonstranti-u-sri-lanki-upali-su-u-predsednikovu-kucu-nakon-sukoba-sa-policijom/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 09, 2022, 01:49:13 pmPredsednik Šri Lanke pobegao iz rezidencije neposredno pre upada demonstranata


Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je iz predsedničke rezidencije u Kolombu, nekoliko minuta pre nego što su u nju upale hiljade demonstranata, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na vojne izvore.

Privatni kanal Sirasa TV prikazao je snimak gomile koja upada u strogo čuvanu predsedničku palatu.

Predsednika vojska štiti na nepoznatoj lokaciji.

Ekonomska kriza u Šri Lanki izazvala je političke nemire i demonstracije, u kojima ima i stradalih.

Demonstranti su od predsednika Gotabaje Radžapakse tražili da podnese ostavku.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge izjavio je krajem juna da je privreda te zemlje „potpuno propala“ usled nestašica hrane, goriva i struje.


izvor (https://okvir.net/svet/predsednik-sri-lanke-pobegao-iz-rezidencije-neposredno-pre-upada-demonstranata/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 09, 2022, 02:43:33 pm


Predsednik Šri Lanke pobegao, stranke razgovaraju o situaciji u državi


Predstavnici političkih partija Šri Lanke započeli su danas sastanak u Kolombu posvećen trenutnoj situaciji u zemlji, posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse.

Sastanak vodi predsednica parlamenta Mahinda Japa Abejvardena.

Stranke će razgovarati o situaciji u državi nakon što je predsednik Radžapaksa pobegao iz svoje rezidencije i trenutno nije poznato gde se nalazi.

Hiljade demonstranata izašlo je danas na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku Radžapakse, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju. Tokom protesta ranjeno je više od 30 osoba, uključujući nekoliko policajaca.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Gotabaju Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, podseća britanska agencija.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220709/predsednik-sri-lanke-pobegao-stranke-razgovaraju-o-situaciji-u-drzavi-1139684748.html)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 09, 2022, 03:12:33 pmPremijer Šri Lanke pristao da podnese ostavku, predsednik pobegao iz zemlje


Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge pristao je da podnese ostavku da bi se formirala prelazna vlada sačinjena od predstavnika svih partija, navedeno je u saopštenju iz njegove kancelarije.

Saopštenje je usledilo nakon intenziviranja antivladinih protesta zbog kojih je predsednik Gotabaja Radžapaksa evakuisan pre nego što su demonstranti upali u njegovu rezidenciju, preneo je Rojters.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.

"Prema informacijama koje imam, on (predsednik) je već napustio zemlju avionom", rekao je on i dodao da je predsednik prosledio pismo o ostavci svojim poverljivim saradnicima.

U zavisnosti od situacije, pismo će biti objavljeno kasnije danas.

Ova informacija još nije zvanično potvrđena.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220709/premijer-sri-lanke-pristao-da-podnese-ostavku-predsednik-pobegao-iz-zemlje-video-1139687923.html)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 10, 2022, 09:07:54 amPosle plivanja u bazenu krenuli na milione: Predsednik Šri Lanke krio blago?Demonstranti u Šri Lanki koji su juče ušli u rezidenciju predsednika Gotabaje Radžapakse otkrili su "milione rupija", piše danas lokalni list Dejli miror.

Demonstranti su navodno "otkrili veliku sumu novca unutar vile“, a na društvenim mrežama se objavljuju snimci ljudi koji broje novčanice, prenosi TAS S.

Za milion rupija može se kupiti oko 12.500 evra.

Kako je naveo Dejli miror, "otkriveni novac predat je snagama bezbednosti".

Demonstranti su ušli juče i plivali u bazenu rezidencije predsednika Šri Lanke, jeli u kuhinji i boravili u njegovim sobama, a video snimci o tome su se delili na internetu.

Više hiljada demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, tražeći ostavku Radžapakse, a u protestima je povređeno više od 40 ljudi.

Oni su takođe ušli i u rezidenciju premijera Ranila Vikremesingesa koju su kasnije zapalili, navodi TAS S.

Protesti izazvani finansijskom i ekonomskom krizom zahvatili su Šri Lanku od početka aprila ove godine.

U ekskluzivnom intervjuu za TAS S, Vikremesinge, koji je najavio povlačenje s premijerske funkcije, rekao je da je Šri Lanka teško pogođena najgorom krizom u modernoj istoriji.

Vikremesinge je istakao da se Šri Lanka suočava sa velikom nestašicom deviza, goriva i naftnih derivata, đubriva, hrane i lekova, a prema njegovim procenama, za oporavak od ekonomske krize biće potrebno više od tri godine, navodi TAS S.

I predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa odlučio je da sledeće srede podnase ostavku.

To je najavo predsedavajući parlamenta Mahinda Japa Abejvardena u video izjavi za javnost i potvrdio da ga je Radžapaksa obavestio o svojoj odluci da se povuče sa predsedcničke funkcije kako bi se ozbedila mirna primopredaja vlasti.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=10&nav_category=78&nav_id=2183058)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 10, 2022, 09:22:50 amDemonstranti zapalili kuću premijera Šri Lanke


Demonstranti su upali u kuću premijera Šri Lanke Ranila Vikremesingea u prestonici Kolombu, ispred koje su se prethodno sukobili sa policijom, i zapalili je, javlja BBC.

„Demonstranti su upali u privatnu rezidenciju premijera Ranila Vikremesingea i zapalili je“, rekao je BBC-ju zvaničnik iz kancelarije premijera.

Tokom proteklih sat vremena, sukobi ispred Vikremesingeove rezidencije u prestonici Kolombu su se zaoštrili.

Još nije poznato gde se premijer nalazio u trenutku kada je kuća zapaljena.

Vikremesinge je ranije danas pristao da podnese ostavku na funkciju premijera. On je liderima parlamentarnih stranaka rekao da će ostavku podneti kada se partije slože oko sastava nove vlade.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je ranije danas iz predsedničke rezidencije u Kolombu, nekoliko minuta pre nego što su u nju upale hiljade demonstranata.


izvor (https://okvir.net/svet/demonstranti-zapalili-kucu-premijera-sri-lanke/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 10, 2022, 09:45:45 amMMF se nada rešavanju krize na Šri Lanki


Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da se nada rešenju političkih previranja u Šri Lanki koje će omogućiti nastavak pregovora o paketu pomoći nakon nasilnog dana protesta, prenosi Rojters.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa podneće ostavku u sredu nakon što su hiljade demonstranata u subotu upali u njegovu zvaničnu rezidenciju i sekretarijat, rekao je zvaničnik. Demonstranti su zapalili i privatnu rezidenciju premijera Ranila Vikremesingea.

„Nadamo se rešavanju trenutne situacije koje će omogućiti nastavak našeg dijaloga o programu koji podržava MMF“, navodi se u saopštenju MMF-a.


izvor (https://okvir.net/svet/mmf-se-nada-resavanju-krize-na-sri-lanki-kako-bi-se-omogucili-pregovori-o-spasavanju/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 10, 2022, 10:58:21 amPočela hapšenja zbog paljenja rezidencije premijera Šri Lanke


Policija Šri Lanke privela je tri čoveka osumnjičena da su zapalili privatnu rezidenciju premijera Ranila Vikremesingea, prenose RIA Novosti.

"Policija je saopštila da su trojica osumnjičenih uhapšeni u vezi sa podmetnutim požarom u privatnoj rezidenciji premijera u Kolombu. Oni su stanovnici Maunt Lavinije, Ja Ele i Gale“, prenose RIA Novosti, pozivajući se na Njuzvajer.

Objavljeni su i dokazi da je potpuno uništeno nekoliko prostorija u rezidenciji, navode RIA Novosti.

Više hiljada demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, tražeći ostavku predsednika države, a u protestima je povređeno više od 40 ljudi. Oni su takođe ušli i u rezidenciju premijera Ranila Vikremesingesa koju su kasnije zapalili, navodi TAS S. Protesti izazvani finansijskom i ekonomskom krizom zahvatili su Šri Lanku od početka aprila ove godine.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=10&nav_category=78&nav_id=2183086)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 11, 2022, 07:58:24 amDemonstranti ostaju u rezidencijama; predsednik podnosi ostavku


Lideri protestnog pokreta u Šri Lanci izjavili su danas da će ostati u rezidencijama, sve dok predsednik i premijer ne napuste te funkcije.

"Predsednik mora da podnese ostavku, premijer mora da podnese ostavku i vlada mora da ode", rekao je dramaturg Ruvantide Čikera na konferenciji za novinare na mestu protesta, praćen drugim liderima koji pomažu u koordinaciji pokreta protiv vlade, preneo je Rojters.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa podneće ostavku 13. jula, prenosi lokalna internet publikacija Ada Derana. Izvor se poziva na predsednicu parlamenta Mahindu Jap Abejvarden.

Glavni ljudi vladajuće stranke Šri Lanke odlučili su na hitnom sastanku da mesto predsednika privremeno zauzme predsednik parlamenta u svetlu političke krize.

U međuvremenu, premijer Šri Lanke Ranil Vikramasinghe najavio je ranije u subotu da je spreman da napusti poziciju. Nekoliko sati kasnije demonstranti su upali u njegovu rezidenciju i zapalili je.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=10&nav_category=78&nav_id=2183088)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 12, 2022, 06:41:38 am


"Ne idemo nigde dok predsednik ne ode"


Nominacije za sledećeg predsednika Šri Lanke biće predstavljene parlamentu 19. jula, a 20. jula će se glasati za izbor novog predsednika, piše u saopštenju.

U međuvremenu, svi ministri aktuelne vlade Šri Lanke najavili su da će podneti ostavke kada se postigne sporazum o formiranju nove vlade svih stranaka, saopšteno je ranije danas iz kabineta premijera Ranila Vikremesingea, prenosi Rojters.

"Svi ministri koji su učestvovali u diskusiji saglasni su da predaju svoje nadležnosti čim dođe do dogovora o formiranju vlade svih stranaka", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera, preneo je ranije Rojters.

Lideri protestnog pokreta saopštili su da će demonstranti nastaviti da borave u rezidencijama predsednika i premijera u Kolombu, sve dok njih dvojica ne napuste funkcije.

Kolombo, najveći grad Šri Lanke, danas je bio miran, iako su stotine ljudi, naočigled policije, upale u predsedničku rezidenciju.

"Ne idemo nigde dok ovaj predsednik ne ode i dok ne dobijemo vladu koja je prihvatljiva za narod", rekao je jedan od učesnika protesta.

Ova država sa 22 miliona stanovnika bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza, koja je ugrozila uvoz goriva, hrane i lekova i gurnula zemlju u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za ovakvu situaciju okrivljuju predsednika Radžapaksu, pa uglavnom mirni protesti traju od marta.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja nakon što je počelo zatvaranja škola, a potom uvedena i racionalizacija potrošnje goriva, uz junsku inflaciju koja je dostigla skoro 55 odsto.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=11&nav_category=78&nav_id=2183818)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 12, 2022, 10:08:56 amBrat predsednika Šri Lanke sprečen da napusti zemlju


Zvaničnici za imigraciju Šri Lanke saopštili su u utorak da su sprečili predsednikovog brata i bivšeg ministra finansija Bazila Radžapakse da odleti iz zemlje, pošto raste bes protiv moćne porodice zbog oslabljene ekonomske krize, prenosi Rojters.

Nije odmah bilo jasno gde je Rajapaksa, koji takođe ima američko državljanstvo, pokušavao da ode. On je početkom aprila podneo ostavku na mesto ministra finansija pošto su ulični protesti nastali zbog nestašice goriva, hrane i drugih potrepština i dao je otkaz u parlamentu u junu.

Njegov stariji brat Gotabaja Rajapaksa podneće ostavku na mesto predsednika u sredu da bi napravio mesto za vladu jedinstva, nakon što su hiljade demonstranata u subotu upali u njegovu zvaničnu rezidenciju zahtevajući njegovo smenjivanje. Predsednik nije viđen u javnosti od petka i nije poznato gde se nalazi.

Udruženje službenika za imigraciju i emigraciju Šri Lanke saopštilo je da su njegovi članovi odbili da služe Bazila Rajapaksu u VIP salonu za odlazak na aerodromu u Kolombu.

„S obzirom na nemire u Šri Lanki, službenici za imigraciju su pod ogromnim pritiskom da ne dozvole visokim ljudima da napuste zemlju“, rekao je za Rojters predsednik udruženja K.A.S. Kanugala.

„Zabrinuti smo za našu bezbednost. Tako da dok se ovo pitanje ne reši, službenici za imigraciju koji rade u VIP salonu odlučili su da povuku svoje usluge.

Lokalni mediji su preneli slike Basila Rajapakse u salonu i naširoko ih delili na društvenim mrežama, a neki su izrazili bes zbog njegovih pokušaja da napusti zemlju. Basil Rajapaksa nije mogao biti odmah dostupan za komentar, a bliski saradnik je odbio da iznese detalje.

Najviši zvaničnik vladajuće stranke rekao je pod uslovom anonimnosti da je Basil Rajapaksa još uvek u zemlji.

Porodica Rajapaksa, uključujući bivšeg premijera Mahindu Rajapaksu, godinama dominira politikom zemlje od 22 miliona stanovnika, a većina Šri Lankanaca ih je krivila za njihovu sadašnju bedu.

Ekonomija zavisna od turizma bila je teško pogođena pandemijom COVID-19, kao i doznake iz inostranstva Šri Lanke, dok je zabrana hemijskih đubriva oštetila proizvodnju na farmama. Zabrana je kasnije poništena.

Rajapaksas je sproveo populističko smanjenje poreza 2019. godine, što je uticalo na vladine finansije, dok je smanjenje deviznih rezervi smanjilo uvoz goriva, hrane i lekova.

Benzin je strogo racionalizovan, a ispred prodavnica koje prodaju gas za kuvanje su se formirali dugi redovi. Glavna inflacija je prošlog meseca dostigla 54,6 odsto, a centralna banka je upozorila da bi mogla da poraste na 70 odsto u narednim mesecima.

Demonstranti su obećali da će ostati u predsednikovoj službenoj rezidenciji dok on ne podnese ostavku. Neki demonstranti su u subotu zapalili i privatnu rezidenciju premijera Ranila Vikremesingea u Kolombu.

Parlament Šri Lanke će 20. jula izabrati novog predsednika, otvarajući put za vladu svih partija.


izvor (https://okvir.net/svet/brat-predsednika-sri-lanke-prestao-je-da-izleti-jer-je-bes-naglo-naglo/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 13, 2022, 09:04:37 amŠri Lanka: Proglašeno vanredno stanje i policijski čas


Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je danas vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao jutros na Maldive, u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

„Premijer kao vršilac dužnosti predsednika proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji i uveo policijski čas u zapadnoj provinciji koji stupa odmah na snagu“, saopštio je vladin zvaničnik za Rojters.

Gotabaja je pobegao vojnim avionom na Maldive , sa suprugom i dvojicom bezbednosnih službenika, potvrdili su iz vojnog vazduhoplovstva.

Begom iz Šri Lanke okončana je vladavina moćne porodice Radžapaksa, koja je dve decenije dominirala politikom ove južnoazijske države.

Nakon ove vesti, hiljade ljudi su se okupili u Kolombu uzvikujući "Gota lopov, Gota lopov", što je nadimak Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesingea, za svog predsedničkog kandidata.

Ta odluka zvanično još nije doneta, rekao je Rojtersu danas izvor iz vladajuće partije, a demonstranti koji su se okupili na ulicama Kolomba poručili su da žele i njegovu ostavku do popodneva, navodi britanska agencija.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220713/sri-lanka-proglaseno-vanredno-stanje-i-policijski-cas-1139837677.html)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 13, 2022, 11:44:16 am
Quote
Beijing to continue providing assistance to Sri Lanka MOFA spox
https://youtu.be/q68rpnC8kXg


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 14, 2022, 07:21:15 amŠri Lanka: Pokrenut proces imenovanja novog premijera


Šri Lanka bi posle burnih dešavanja trebalo da što skorije dobije novog premijera, prenose mediji.

Nakon prošlonedeljnog bekstva predsednika Šri Lanke Gotabaje Radžapakse, vršilac dužnosti predsednika i premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge zatražio je od predsednika parlamenta Mahindua Japua Abejvardenude da imenuje novog premijera, saopšteno je danas iz vladine kancelarije za odnose s medijima.

Vikremesinge je zatražio od predsedavajućeg parlamenta da imenuje premijera koji je prihvatljiv i za vladu i za opoziciju, navodi se u saopštenju medijskog tima vlade, prenosi Rojters.

Demonstranti, građani Šri Lanke ogorčeni zbog ekonomske krize, tražili su ostavke i predsednika Radžapakse i premijera Vikremesinge.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=13&nav_category=78&nav_id=2184808)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 15, 2022, 08:03:46 amTri kandidata u trci za sledećeg predsednika Šri Lanke


Šestostruki premijer, lider glavne opozicione stranke i novinar koji je postao političar iz vladajuće partije, takmiče se da postanu sledeći predsednik Šri Lanke, nakon što je sadašnji predsednik Gotabaja Rajapaksa pobegao iz zemlje ove nedelje, prenosi Rojters.

Predsednik parlamenta Šri Lanke sazvaće zakonodavno telo nakon što dobije zvaničnu ostavku Rajapakse, a njegovih 225 članova glasaće za izbor novog predsednika, verovatno sledeće nedelje.

Pobednički kandidat mora da obezbedi prostu većinu u parlamentu, ali i da stekne poverenje stotina hiljada Šrilančana koji su učestvovali u protestnom pokretu – poznatom kao „Aragalaja“, ili „borba“ na Sinhalu – koji je doveo do svrgavanja Rajapakse .

Ranil Vikremesinge, koji je u maju šesti put preuzeo dužnost premijera i imenovan za vršioca dužnosti predsednika, jedan je od kandidata za najviši položaj, rekla su dva politička izvora.

Iako Vikremesingeova partija ima samo jedno mesto u parlamentu, delovi vladajuće Šri Lanke Podujana Peramuna (SLPP), uključujući predsednikovog brata Bazila Rajapaksu, ga podržavaju, rekli su izvori.

Zvaničnik SLPP-a je rekao da članovi stranke smatraju da Vikremesinge – koji je i ministar finansija zemlje – dobro nosi sa ekonomskim izazovima sa kojima se Šri Lanka suočava.

Vickremesinghe je bio uključen u pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu pomoći i novom budžetu.

Ali 73-godišnji političar i dalje je duboko nepopularan među mnogim demonstrantima, od kojih su se stotine sukobile sa snagama bezbednosti i zauzele njegovu kancelariju ove nedelje.

Sajith Premadasa, 55, lider glavne opozicione stranke Samagi Jana Balavegaia (SJB), je još jedan kandidat u borbi. Ali sa samo oko 50 poslanika u parlamentu, on će morati da izgradi dvostranačku podršku da bi imao šansu.

Premadasa je studirao na Londonskoj školi ekonomije i ušao u politiku nakon što je njegov otac, predsednik Ranasinghe Premadasa, ubijen u samoubilačkom bombaškom napadu 1993. godine.

U parlament je ušao 2000. godine, a kasnije je bio zamenik ministra zdravlja Šri Lanke. 2018. godine imenovan je za ministra stambene izgradnje i kulture.

„Poslanička grupa SJB glasala je za nominaciju Sajitha Premadase jer on razume dubinu patnje naroda i uvek je podržavao njihov poziv na promene“, rekao je Eran Vikramaratne, viši član SJB, koji je takođe izgradio veze sa Aragalajom. protestni pokret.

„Ova vlada je očigledno izgubila mandat i vreme je da saslušamo ljude“, rekao je Vikramaratne.

Treći favorit i potencijalni mračni konj je Dulas Alahaperuma, viši poslanik iz SLPP-a koji je stekao pažnju među delom svojih stranačkih kolega.

Vladajuća stranka ima oko 117 glasova koji bi mogli da se iskoriste za postavljanje kandidata kao što je 63-godišnji bivši novinar i prelazak preko reda, rekla je poslanica SLPP Charita Herath.

Alahaperuma, koji je ušao u parlament 1994. godine, bio je ministar za masovne medije i portparol vlade, ali je podneo ostavku u aprilu kada je predsednik Rajapaksa raspustio vladu nakon što su demonstranti opkolili njegovu privatnu rezidenciju.

„Ja sam pragmatičar. Potreban nam je kandidat koji je prihvatljiv za Aragalaju i širu javnost, ali neko ko može da dobije i odobrenje parlamentaraca“, rekao je Herat.

„Nije lako dobiti takvu osobu“, rekao je on. „Dulas bi bio strašna i praktična opcija.“


izvor (https://okvir.net/svet/factbok-tri-kandidata-u-trci-za-sledeceg-predsednika-sri-lanke/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 15, 2022, 08:25:59 amPrihvaćena ostavka predsednika: Slavlje na ulicama Kolomba


Predsednik parlamenta Šri Lanke danas je zvanično prihvatio ostavku predsednika Gotabaje Radžapakse.

On je nakon rastućih protesta zbog najgore ekonomske krize u njegovoj državi, pobegao iz zemlje.

"Od ovog trenutka prelazimo na ustavno imenovanje novog predsednika", rekao je novinarima predsednik parlamenta Mahinda Japa Abejvardena, prenosi Rojters.

On je naveo da će taj proces, za koji je tražio da ga svi podrže, biti obavljen "brzo i uspešno". Radžapaksa, koji je u sredu pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri Lanci, sleteo je juče u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva za AP, on će kasnije otići za Džedu u Sadijskoj Arabiji.

Vest o Radžapaksinoj ostavci, koja je prvo poslata mailom predsedavajućem parlamenta, pre nego što je dostavljena u štampanoj verziji, izazvala je sinoć slavlje na ulicama Kolomba, glavnog grada Šri Lanke.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=15&nav_category=78&nav_id=2185285)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 16, 2022, 10:04:51 amParlament Šri Lanke počinje proces izbora novog predsednika


Parlament Šri Lanke trebalo je da se sastane u subotu kako bi započeo proces izbora novog predsednika, pošto je stigla pošiljka goriva kako bi se donekle olakšalo krizom pogođenoj zemlji.

Parlament je u petak prihvatio ostavku bivšeg predsednika Gotabaje Rajapakse, nakon što je pobegao u Singapur da pobegne od antivladinih demonstranata koji su zauzeli njegovu zvaničnu rezidenciju i kancelarije.

Preko 100 policajaca i pripadnika obezbeđenja sa jurišnim puškama bilo je u subotu raspoređeno na prilazu parlamentu, postavljajući barikade i vodene topove kako bi sprečili bilo kakve nemire. Kolone snaga bezbednosti patrolirali su drugim prilaznim putem do parlamenta, iako nije bilo znakova demonstranata.

Zakonodavci bi trebalo da izaberu novog predsednika u roku od nedelju dana, a šestostruki premijer Ranil Vikremesinge, saveznik Rajapaksa koji je jedini predstavnik svoje stranke u parlamentu, do tada je položio zakletvu kao vršilac dužnosti predsednika.

Vikremesinge, koga demonstranti takođe žele da nestane, izabran je u petak za kandidata vladajuće stranke za predsednika, što je dovelo do novih nemira ako bude izabran.

Opozicioni predsednički kandidat je Sajit Premadasa, dok je potencijalni tamni konj viši poslanik vladajuće stranke Dulas Alahaperuma.

Ulični protesti zbog ekonomskog sloma Šri Lanke tinjali su mesecima pre nego što su uzavreli pre više od nedelju dana kada su stotine hiljada ljudi zauzele vladine zgrade u Kolombu, okrivljujući porodicu Rajapaksa i saveznike za ogromnu inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Višednevni redovi za gorivo postali su norma u ostrvskoj državi od 22 miliona, dok su se devizne rezerve smanjile na blizu nule, a glavna inflacija je prošlog meseca dostigla 54,6 odsto.

Šri Lanka je u subotu primila prvu od tri pošiljke goriva, rekao je ministar energetike Kančana Vijesekera. Ovo su prve pošiljke koje su stigle u zemlju za oko tri nedelje.

Druga pošiljka dizela takođe stiže u subotu, a pošiljka benzina treba da bude do utorka.

„Isplate su završene za sva 3“, naveo je ministar u tvitu.


izvor (https://okvir.net/svet/parlament-sri-lanke-pocinje-proces-izbora-novog-predsednika/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 18, 2022, 07:44:37 amU Šri Lanki prograšeno vanredno stranje


Vršilac dužnosti predsednika Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je vanredno stanje, objavila je kasno u nedelju vlada.

U saopštenju se navodi da je "to je svrsishodno u interesu javne bezbednosti, zaštite javnog reda i održavanja snabdevanja i pružanja usluga od suštinskog značaja za život zajednice", prenosi Rojters.

Svrgnuti predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa, koji je prošle nedelje pobegao u inostranstvo da bi izbegao narodnu pobunu protiv njegove vlade, rekao je da je preduzeo "sve moguće korake" da spreči ekonomsku krizu koja je zahvatila zemlju.

Parlament je u petak prihvatio ostavku Radžapakse, koji je prvo pobegao na Maldive, a odatle u Singapur nakon što su stotine hiljada antivladinih demonstranata pre nedelju dana izašle na ulice Kolomba i zauzele njegovu službenu rezidenciju i kancelarije.

Parlament Šri Lanke sastao se u subotu radi pokretanja postupka izbora novog predsednika.

U zemlju je stigla i preko potrebna pošiljka goriva koja će ublažiti nestašicu goriva.

Vikremesinghe, saveznik Radžapakse, jedan je od glavnih kandidata da preuzme predsedničku funkciju, ali demonstranti traže da i on ode, što vodi ka potencijalnim daljim nemirima ako bude izabran.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=18&nav_category=78&nav_id=2186479)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 20, 2022, 09:58:14 amRojters: Šri Lanka bi mogla da se vrati u haos


Parlament Šri Lanke biraće u sredu između tri kandidata za predsednika, nadajući se da će novi lider uspeti da izvuče ostrvo iz njegove najgore ekonomske i političke krize od nezavisnosti 1948. godine.

Ali pobeda za vršioca dužnosti predsednika Ranila Vikremesingea, jednog od dva glavna kandidata, ali kojem se protive mnogi obični Šrilančani, mogla bi da dovede do novih demonstracija ljudi besnih na vladajuću elitu posle višemesečne nestašice goriva, hrane i lekova.

Poslanik vladajuće stranke Dulas Alahaperuma, bivši novinar, prihvatljiviji je za demonstrante i opoziciju, ali nema nikakvo iskustvo na najvišem nivou u upravljanju u zemlji sa jedva ikakvim dolarima za uvoz i kojoj je očajnički potrebna pomoć MMF-a.

Treći kandidat, Anura Kumara Disanaiaka, lider levičarske partije Janatha Vimukti Peramuna, ima samo tri mesta u parlamentu i nema realne šanse da pobedi.

Vikremesinge, šestostruki premijer, postao je vršilac dužnosti predsednika prošle nedelje nakon što je tadašnji predsednik Gotabaja Rajapaksa pobegao u Singapur kada su demonstranti zauzeli njegovu zvaničnu rezidenciju i kancelariju, lutajući hodnicima, koristeći njegovu teretanu i plivajući u njegovom bazenu.

Demonstranti su takođe zapalili Vikremesingeovu privatnu kuću i upali u njegovu kancelariju, ali nisu uspeli da ga zbace. Vikremesing je ove nedelje rekao da je ekonomija već bila u kolapsu u trenutku kada je u maju došao u aktuelnu vladu kao premijer.

Šri Lankanci su za slom okrivili Rajapakse – sedam iz porodice je bilo u vladi od aprila. Njihove odluke da smanje poreze i zabrane hemijska đubriva, koja su oštetila useve, desetkovale su dugovima opterećenu ekonomiju koja je bila teško izložena pandemijom COVID-19.

Nije odmah bilo jasno koliku podršku imaju 73-godišnji Vikremesinge, koji se smatra saveznikom klana Rajapaksa, i 63-godišnji Alahaperuma u ​​parlamentu od 225 mesta.

Vikremesinge podržava deo vladajuće stranke koji je imao ukupno 145 mesta na poslednjim parlamentarnim izborima 2020. Alahaperuma ima podršku drugog dela, kao i glavne opozicione stranke koja je prošlog puta osvojila 54 mesta.

Poslednji brojevi nisu jasni jer su neki poslanici postali nezavisni.

„Ranije je Ranil Vickremesinghe bio favorit, ali sada je ishod mnogo neizvesniji“, rekao je politikolog Jaiadeva Uiangoda.

„Odnos moći u parlamentu se pomerio sa njega. Ishod zavisi od toga koliko kontrole Rajapaksa imaju… nad članovima svoje stranke.“

Parlament Šri Lanke je 1993. jednoglasno izabrao D.B. Vijetunga da završi mandat ubijenog predsednika Ranasinghea Premadase. Ovog puta tri kandidata su u borbi za završetak mandata Rajapakse, koji bi trebalo da se završi 2024. godine.

„To će biti označeno kao novo iskustvo u parlamentarnoj istoriji ove zemlje“, navodi se u saopštenju šefa komunikologije parlamenta, izlažući proceduru.

Izabranim će biti proglašen kandidat koji dobije više od jedne trećine važećih glasova. Ako nijedan kandidat ne dostigne ocenu, onaj sa najmanjim brojem glasova biće eliminisan iz takmičenja, a preferencije poslanika će biti uzete u obzir da bi se na kraju došao do pobednika.

Bez obzira na proces, demonstranti su jasni da žele da Vickremesinghe nestane. Vikremesinge je, sa svoje strane, u ponedeljak uveo vanredno stanje, dajući mu više ovlašćenja da pokrene akciju ako oseti potrebu.

„Ponovo protestujemo Ranil. On je korumpiran čovek“, rekao je Duminda Nagamuva, koji je organizovao proteste u Kolombu nakon što su nominacije finalizovane.

„Ako Ranil dođe (na vlast), ne možemo imati stabilnost.


izvor (https://okvir.net/svet/sri-lanka-bi-mogla-da-se-vrati-u-haos-ako-sestostruki-premijer-bude-glasao-za-predsednika/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 22, 2022, 10:13:15 amSnage bezbednosti Šri Lanke upale u protestni kamp


Bezbednosne snage Šri Lanke izvršile su raciju u protestnom kampu koji je okupirao vladine teritorije u Kolombu rano u petak i očistili njegov deo, podgrevajući strah da je predsednik Ranil Vikremesinge započeo obračun dan nakon što je položio zakletvu, prenosi Rojters.

Medijski snimci pokazuju kako vojnici u opremi za nerede i naoružani puškama ruše kamp, koji su u aprilu postavili demonstranti razjareni ekonomskim kolapsom zemlje koji je izazvao ozbiljne nestašice goriva, hrane i lekova.

Vikremesinge, bivši premijer, položio je zakletvu u četvrtak nakon što je ove nedelje pobedio na parlamentarnim izborima, nakon ostavke Gotabaje Rajapakse koji je pobegao u Singapur posle masovnih javnih protesta izazvanih najgorom ekonomskom krizom u zemlji u poslednjih sedam decenija.

Demonstranti su se plašili da je neminovna obustava pošto je Vikremesinge uveo vanredno stanje u zemlji od ponedeljka kada je bio vršilac dužnosti šefa države, a mnogi među njima su ga smatrali saveznikom Rajapakse.

Još jedan saveznik Rajapakse, viši poslanik Dineš Gunavardena, položio je zakletvu kao novi premijer Šri Lanke samo nekoliko sati nakon što su snage bezbednosti krenule protiv protestnog kampa. Očekuje se da će ostatak kabineta položiti zakletvu kasnije u petak, a očekuje se da će Vikremesinge zadržati finansijski portfelj.

Gunavardena je položila zakletvu u prisustvu Vikremesingea, sedeći ispred uniformisanih vojnih oficira u prostoriji prepunoj poslanika i zvaničnika.

„Zajednička operacija u kojoj su učestvovale vojne, policijske i policijske specijalne snage pokrenuta je u ranim satima kako bi se predsednički sekretarijat povratio od demonstranata jer oni nemaju zakonsko pravo da ga drže“, rekao je portparol policije Nalin Talduva za Rojters.

„Uhapšeno je devet osoba, uključujući dvoje povređenih.

Besni na racije pre zore, stotine demonstranata marširalo je od glavne gradske železničke stanice ka mestu protesta Galle Face, gde su ih zadržale vojne i policijske barikade.

„Prvog dana kada je upotrebio oružane snage – ovo je lice Ranila Vikremesingea“, rekao je Rajeevkanth Rajkumar, izvršni direktor građevinske kompanije i jedan od demonstranata. „Ne želimo da više nevinih ljudi bude povređeno. Ali idemo na to mesto (mesto protesta) po svaku cenu.

Opoziciona političarka Anura Kumara Disanaiake, koja je izgubila glasanje za predsednika, rekla je na Tviteru: „Hajde da srušimo brutalni … režim koji je zlobno napao demonstrante na Gale Fejsu“.

Organizatori protesta rekli su da je stotine pripadnika obezbeđenja opkolilo protestni kamp „Gota Go Gama“, podrugljivo nazvan po Rajapaksi, posle ponoći, a zatim raskinuo njegov deo.

Najmanje 50 demonstranata je povređeno, saopštili su organizatori, uključujući i neke novinare koje su pretukle snage bezbednosti. Bolnički izvori rekli su da su dvoje hospitalizovani.

„Zaista su nas surovo pretukli“, rekao je Budika Abejratne, 34, demonstrant koji je bio svedok racije, ali nije izgledao povređen. „Gospodin Vikremesing ne zna šta je demokratija.

Prethodni propisi o vanrednim situacijama u ostrvskoj državi od 22 miliona stanovnika korišćeni su da se vojsci daju ovlašćenja da privodi i hapsi demonstrante i da ograniči pravo na proteste.

Nakon što su opkolili protestni kamp, pripadnici obezbeđenja krenuli su ispred predsedničkog sekretarijata, počeli da rastavljaju neke šatore i napali demonstrante, rekao je organizator protesta Manjula Samarasekara.

Izgleda da su bezbednosne snage preuzele kontrolu nad celim sekretarijatom, sa mnogo više osoblja vidljivo unutar perimetra zgrade koju su ranije ovog meseca zauzeli demonstranti, zajedno sa zvaničnim rezidencijama predsednika i premijera. Rezidencije su kasnije vraćene državnim vlastima.

Organizatorka protesta Čamira Deduvadž rekla je Rojtersu da su planirali da predaju predsednički sekretarijat vladinim vlastima u petak popodne. Policija je saopštila da nema informacija o tome.

Američke i britanske diplomate izrazile su zabrinutost zbog razvoja događaja.

„Pozivamo vlasti na uzdržanost i hitan pristup medicinskoj pomoći za povređene“, rekla je ambasadorka SAD u Šri Lanki Džuli Čung na Tviteru.

Advokatska komora Šri Lanke saopštila je da bi napad mogao destabilizovati zemlju, kojoj je potrebna strana pomoć i spas od Međunarodnog monetarnog fonda.

„Upotreba oružanih snaga za suzbijanje civilnih protesta već prvog dana na funkciji novog predsednika je prezirna i imaće ozbiljne posledice na socijalnu, ekonomsku i političku stabilnost naše zemlje“, navodi se u saopštenju advokatskog kolektiva.


izvor (https://okvir.net/svet/snage-bezbednosti-sri-lanke-upali-su-u-protestni-kamp-dok-su-novi-lideri-polozili-zakletvu/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 22, 2022, 12:42:53 pmNovi premijer Šri Lanke položio zakletvu


Visoki zvaničnik u parlamentu Šri Lanke Dineš Gunavardena položio je zakletvu kao novi premijer, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Polaganje zakletve je usledilo samo nekoliko sati nakon što su snage bezbednosti izvršile raciju u protestnom kampu u Kolombu, glavnom gradu te zemlje i tom prilikom uhapsile najmanje devet osoba, dan nakon što je Ranil Vikremesinge položio predsedničku zakletvu, prenosi Rojters.

Gunavardena je položio zakletvu u prisustvu Vikremesingea, sedeći ispred uniformisanih vojnih oficira u prostoriji prepunoj poslanika i drugih zvaničnika, a očekuje se da će ostatak kabineta položiti zakletvu u toku današnjeg dana, navodi britanska agencija.

Teško pogođena pandemijom korona virusa, problemima izazvanim sukobom u Ukrajini i lošim ekonomskim odlukama vlade, Šri Lanka je usred najgore ekonomske krize od kada je stekla nezavisnost od Velike Britanije 1948. godine.

Inflacija viša od 50 odsto, nestašica hrane, goriva i lekova izveli su hiljade ljudi na ulice tokom meseci protesta koji su kulminirali svrgavanjem bivšeg predsednika Radžapakse i primorali zemlju da potraži pomoć iz inostranstva.

Vikremesinge je proglasio vanredno stanje i zatražio pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Rojters.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=22&nav_category=78&nav_id=2188287)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on July 25, 2022, 07:51:38 amGrupa za ljudska prava traži hapšenje bivšeg predsednika Šri Lanke Rajapakse u Singapuru


Međunarodni projekat istine i pravde (ITJP) saopštio je da je Rajapaksa počinio teške povrede Ženevskih konvencija tokom građanskog rata 2009. kada je bio šef odbrane zemlje, prema kopiji žalbe koju je video Rojters.

ITJP sa sedištem u Južnoj Africi je tvrdio da su na osnovu univerzalne nadležnosti navodne zloupotrebe bile predmet krivičnog gonjenja u Singapuru, gde je pobegao nakon višemesečnih nemira zbog ekonomske krize u svojoj zemlji.

Rajapaksa je podneo ostavku u Singapuru, dan nakon bekstva 13. jula. Antivladini demonstranti upali su u kancelarije i zvanične rezidencije predsednika i premijera.

„Krivična prijava koja je podneta je (zasnovana na) proverljivim informacijama o oba zločina koja su počinjena, ali i na dokazima koji zaista povezuju osobu o kojoj je reč, a koja se sada nalazi u Singapuru“, Aleksandra Lili Keter, jedan od advokata koji je sačinio žalbu, rekao je Rojtersu telefonom iz Berlina.

„Singapur zaista ima jedinstvenu priliku sa ovom žalbom, sa svojim zakonom i svojom politikom, da govori istinu vlastima.

Rajapaksa nije mogla biti dostupna za komentar preko Visoke komisije Šri Lanke u Singapuru. On je ranije oštro negirao navode da je odgovoran za kršenje prava tokom rata.

Odgovarajući na pitanja Rojtersa, portparol veća državnog tužioca je rekao da je primio pismo od ITJP 23. jula.

„Ne možemo dalje da komentarišemo ovo pitanje“, rekao je portparol.

Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je Rajapaksa ušao u taj grad-državu jugoistočne Azije u privatnu posetu i da nije tražio niti mu je odobren azil.

Šubhankar Dam, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Portsmutu u Britaniji, koji je predavao u Singapuru, rekao je da, iako su njegovi sudovi bili u mogućnosti da sude za navodne ratne zločine, genocid i mučenje, više puta je ponavljao da se na takvu nadležnost treba samo pozivati kao poslednje sredstvo.

„Dok neutralnost nije zvanično sadržana u spoljnoj politici Singapura, ona je dugo gajila oblik ravnodušnosti“, rekao je Dam.

„Svaka odluka o krivičnom gonjenju bivšeg šefa strane države mora biti u ravnoteži sa ciljevima njene spoljne politike.

Šri Lanka je okončala 25-godišnji građanski rat između separatističkih pobunjenika iz etničke tamilske manjine i vladinih snaga 2009. Grupe za ljudska prava optužile su obe strane za zloupotrebe tokom rata.

ITJP je pomogao u dve građanske tužbe protiv Rajapakse, od kojih je jedan postupak vođen na parkingu u Kaliforniji 2019. Rajapaksa je u to vreme bio državljanin SAD.

Oba slučaja su povučena nakon što je Rajapaksa dobio diplomatski imunitet nakon što je postao predsednik kasnije te godine.


izvor (https://okvir.net/svet/grupa-za-ljudska-prava-trazi-hapsenje-bivseg-predsednika-sri-lanke-rajapakse-u-singapuru/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on August 01, 2022, 08:33:08 amPredsednik Šri Lanke: Nije pravo vreme da se Rajapaksa vrati


Novi predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je u nedelju da nije pravo vreme da se bivši predsednik Gotabaja Rajapaksa vrati u zemlju jer bi to moglo da podstakne političke tenzije, objavio je Volstrit žurnal.

„Ne verujem da je vreme da se vrati“, rekao je Vikremesinge u intervjuu za Žurnal. „Nemam naznaka da će se uskoro vratiti.

Rajapaksa, nakon što se suočio sa pozivima da podnese ostavku zbog svog upravljanja državom, pobegao je 13. jula i povukao se sa svoje funkcije.

Nekoliko dana kasnije, Vikremesinge je dobio glasanje u parlamentu da postane novi predsednik.

Vickremesinghe je ostao u kontaktu sa Rajapaksom kako bi se pozabavio pitanjima administrativne primopredaje i drugim državnim poslovima, navodi Žurnal.

Krizom pogođena zemlja pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o paketu pomoći. U aprilu je Šri Lanka obustavila otplatu oko 12 milijardi dolara spoljnog duga i ima otplate od skoro 21 milijardu dolara do kraja 2025.

Vickremesinghe je očekivao da će sporazum na nivou osoblja MMF-a biti postignut do kraja avgusta, navodi se u izveštaju, dodajući da će Šri Lanka sledeće godine morati da obezbedi više od 3 milijarde dolara iz drugih izvora kako bi podržala osnovni uvoz, uključujući gorivo, hranu i đubrivo.

On je takođe rekao za novine da će proći meseci pre nego što će Šri Lankani uočiti bilo kakvo značajno poboljšanje u njihovim ekonomskim prilikama.


izvor (https://okvir.net/svet/predsednik-sri-lanke-kaze-da-nije-pravo-vreme-da-se-rajapaksa-vrati-nakon-sto-je-pobegao-iz-zemlje-prenosi-vsj/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on August 10, 2022, 11:46:44 amSvrgnuti predsednik Šri Lanke odlazi na Tajland


Očekuje se da će svrgnuti predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa u četvrtak doputovati na Tajland, tražeći privremeno utočište u drugoj zemlji jugoistočne Azije nakon što je prošlog meseca pobegao iz svoje ostrvske države usred masovnih protesta, rekla su dva izvora.

Radžapaksa je doleteo u Singapur 14. jula, preko Maldiva, nakon nemira bez presedana izazvanih najgorom ekonomskom krizom Šri Lanke u poslednjih sedam decenija i nekoliko dana nakon što su hiljade demonstranata upali u zvaničnu rezidenciju i kancelariju predsednika.

Penzionisani vojni oficir je tada dao ostavku na mesto predsednika, postavši prvi predsednik Šri Lanke koji je dao ostavku na sredini mandata.


izvor (https://okvir.net/svet/ocekuje-se-da-ce-svrgnuti-predsednik-sri-lanke-odleteti-na-tajland-izvori/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on August 12, 2022, 07:40:39 amBivši predsednik Šri Lanke stigao na Tajland


Bivši predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa stigao je danas na Tajland, navela su trojica svedoka.

To je druga zemlja jugoistočne Azije u kojoj je potražio privremeno sklonište nakon što je prošlog meseca pobegao iz svoje zemlje zbog masovnih protesta, preneo je Rojters.

Radžapaksa je stigao na aerodrom Don Muang u Bangkoku čarter letom iz Singapura.

Očekuje se da će on privremeno boraviti na Tajlandu.

"Ovo je humanitarno pitanje i postoji dogovor da je reč o privremenom boravku", rekao je juče novinarima premijer Prajut Čan-oča.

Radžapaksa ne može da učestvuje ni u kakvim političkim aktivnostima dok je na Tajlandu, istakao je on.

Ministar spoljnih poslova Tajlanda Don Pramudvinai rekao je da je vlada Šri Lanke podržala Radžapaksin put na Tajland, dodajući da mu diplomatski pasoš omogućava da ostane 90 dana.

Radžapaksa se nije javno pojavljivao niti davao izjave otkako je napustio Šri Lanku.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=11&nav_category=78&nav_id=2196607)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on August 13, 2022, 07:11:54 amStaljin je na slobodi


Lider protesta na Šri Lanki Josif Staljin, koji je uhapšen 3. avgusta, pušten je nakon plaćanja kaucije.

Po puštanju na slobodu u ponedeljak 8. avgusta, Staljin je rekao novinarima da će se protesti Aragalaje (borbe) predvođeni mladima Šri Lanke nastaviti protiv onoga što je nazvao supresivnim akcijama vlade predsednika Ranila Vikremesingea.

"Mnogi demonstranti i sindikalisti su uhapšeni koristeći njihove selfije snimljene u kući predsednika i u kabinetu premijera kao dokaz", rekao je on.

Tim od preko 25 policajaca je uhapsio Staljina u njegovoj kancelariji u Kolombu 3. avgusta i zadržan je u policijskoj stanici Fort. Vlasti tvrde da je njegovo hapšenje posledica protesta održanog u maju 2022. u okviru kršenja sudskog naloga.

Staljinovo hapšenje osudili su predstavnici protestnog pokreta i organizacija poput Pokreta slobodnih medija.

22 miliona ljudi na Šri Lanki pretrpelo je mesece sa dugim nestancima struje, rekordnom inflacijom i nestašicom hrane, goriva i benzina.

Demonstranti su okrivili bivšeg predsednika Mahindu Radžapaksu za loše upravljanje finansijama nacije, a gnev javnosti je tinjao mesecima pre masovnih demonstracija koje su dovele do njegovog smenjivanja.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=12&nav_category=78&nav_id=2197056)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on August 14, 2022, 07:36:57 amŠri Lanka: Kineski brod za istraživanje može pristati u luci


Šri Lanka je u subotu saopštila da je pristala da kineski istraživački brod Juan Vang 5 može da pristane u svoju najjužniju luku, Hambantotu koju vode Kinezi, 16. avgusta, uprkos bezbednosnim zabrinutostima koje su istakle susedna Indija i Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

Strani bezbednosni analitičari opisuju Iuan Vang 5 kao jedan od najnovijih kineskih brodova za praćenje svemira, koji se koristi za praćenje lansiranja satelita, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila.

I Kina i Indija pokušale su da prošire svoj uticaj na Šri Lanku, koja se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u istoriji nakon sticanja nezavisnosti.

Indija je ove godine pružila više pomoći Šri Lanki nego bilo koja druga nacija. Ali strahuje da će njen veći i moćniji rival Kina koristiti luku Hambantota u blizini glavne azijsko-evropske brodske rute kao vojnu bazu.

Šri Lanka je formalno predala komercijalne aktivnosti u luci kineskoj kompaniji 2017. na 99-godišnji zakup nakon što se borila da otplati dug.

Pentagon kaže da brodovima Iuan Vang upravljaju Strateške snage za podršku Narodne oslobodilačke armije.

Indija je u petak odbacila tvrdnje da je izvršila pritisak na Šri Lanku da odvrati brod.

„Kategorički odbacujemo ‘insinuaciju’ i takvu izjavu o Indiji. Šri Lanka je suverena zemlja i sama donosi nezavisne odluke“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči.


izvor (https://okvir.net/svet/sri-lanka-kaze-da-kineski-brod-za-istrazivanje-moze-pristati-u-njenoj-luci/)


Title: Re: Sukobi u Šri Lanci
Post by: Dreadnought on August 16, 2022, 08:01:54 amKineski istraživački brod stigao u luku Hambantota u Šri Lanki


Kineski istraživački brod stigao je danas u luku Hambantota u Šri Lanki, uprkos zabrinutosti Indije i SAD koje strahuju od špijunaže.

Brodu Juan Vang 5 je dozvoljeno da pristane pod uslovom da ne sprovodi nikakva istraživanja dok je u vodama Šri Lanke, rekli su lučki zvaničnici posle konsultacija sa Indijom, SAD i Kinom.

Brod je trebalo da stigne prošle nedelje, ali je Šri Lanka zatražila od Kine da odloži dolazak zbog protesta Indije, koja je zabrinuta zbog aktivnosti Kine u regionu. Međutim u subotu posle intenzivnih pregovora, vlasti Šri Lanke saopštile su da brod može da pristane u Hambantoti i da tamo ostane šest dana.

Sajtovi za analizu pomorskog saobraćaja opisuju Juan Vang 5 kao brod za istraživanje i nadzor, ali prema indijskom kanalu Si En En Njuz18 (CNN-News), to je špijunski brod.

Nju Delhi je zabrinut zbog sve većeg prisustva Kine u Indijskom okeanu i njenog uticaja na Šri Lanku, koju Indija smatra svojom zonom uticaja.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=16&nav_category=78&nav_id=2198183)