PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Trifko on June 16, 2015, 04:26:27 pmTitle: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Trifko on June 16, 2015, 04:26:27 pm
Izvor: http://www.blic.rs/Vesti V. F.   | 16. 06. 2015. - 15:56h | Foto: Reuters, AP   |

Još od početka krize u Ukrajini jasno je bilo da će se svet suočiti sa tektonskim promenama na geopolitičkoj sceni. Uporne Rusija i Kina na sve načine pokušavaju da promene poredak kojim upravljaju još uvek dominantne SAD, i prebace tas na vagi moći na svoju stranu. Jedno od glavnih oruđa, koje bi konačno moglo da ozvaniči povratak multipolarnog sveta je svakako Evroazijska unija, koja će biti glavna tema predstojećeg samita koji zajedno organizuju Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS.

[attachment=1]

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika shvatili su da glavna snaga SAD ne leži u vojnoj moći, već u dolaru, pa se novoosnovana Evroazijska unija predstavlja kao idealno rešenje za neutralisanje najjačeg američkog oružja.
 
Dok BRIKS priprema samit, ni G7 ne sedi skrštenih ruku, već istrajava u svom paketu sankcija uvedenih Moskvi, a SAD jačaju svoja savezništva sa Japanom, Južnom Korejom, Filipinima, ali i Australijom.
 
Sa druge strane, postoji blok zemalja koji nisu ispunile zahteve Vašingtona, odbivši da Rusiji uvedu sankcije. Tu se pre svega misli na Indiju, Iran, Brazil,  Tursku i druge koje za cilj imaju ostvarivanje profita od nove ekonomske unije u režiji Kine i Rusije.
[attachment=2]

Saradnja i učvršćivanje saveza između ovih zemalja biće ozvaničena na predstojećem samitu koji u julu organizuje BRIKS.
 
Ovaj samit je pre svega velika prilika za ekonomiju Rusije, koja ove godine predsedava kako Šangajskom organizacijom za saradnju, tako i BRIKS-om. Kremlj samit vidi kao idealnu priliku za oživljavanje ekonomije i obezvređivanje sankcija sa Zapada.
 [attachment=3]
Iako je poljuljana, ruska ekonomija svakako nije "u dronjcima", kako ju je Barak Obama senzacionalistički predstavio u svom govoru prošlog februara.
 
Nedostatak zapadnih proizvoda popunila je roba iz Argentine, Kine, Izraela, Turske i Mongolije.


Ovo je tek drugi put da Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i BRIKS zajedno održavaju samit, nakon serije sastanaka u Jekaterinburgu 2009. godine, u jeku svetske ekonomske krize.
 
ŠOS od svog osnivanja 2001. godine nije primila nijednog novog člana, ali razvija partnerske odnose sa zemljama koji teže stalnom članstvu u ovoj organizaciji. trenutno pet država čeka "na klupi za rezerve": Avganistan, Mongolija, Iran, Indija i Pakistan, i imaju status država posmatrača.
 
Očekuje se da na julskom samitu Indija i Pakistan budu primljene u Šangajsku organizaciju za saradnju. Prijemom ove dve države u ŠOS održaće se i ravnoteža snaga između dve najmoćnije zemlje BRIKS-a, Rusije i Kine, s obzirom da je Pakistan naklonjen zvaničnom Pekingu, dok je Indija tradicionalni saveznik Rusije.
 
Šangajska organizacija za saradnju
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. u Šangaju. Nastala je u današnjem obliku nakon što se Uzbekistan pridružio grupi Šangaj 5 (osnovanoj 1996). Punopravni članovi ove brojčano najveće svetske vojne organizacije koja ima status promatrača u Ujedinjenim Narodima, Evropskoj Uniji, ASEAN-u, Zajednici nezavisnih država i Organizacija islamske konferencije drže 60 % teritorije Evroazije, a zajedno s državama posmatračima u njima živi polovina ukupnog stanovništva naše planete. U zapadnim medijima Šangajska organizacija za saradnju proglašena je "antiNATO" ili "istočnim NATO savezom" već 2005. godine, a političke kritike po tom pitanju s godinama postaju sve snažnije.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Brok on April 23, 2019, 01:01:53 pm
Kineska državna agencija šokirala zapadnu elitu: Socijalizam je najbolji put za iskorjenjivanje siromaštva

Dvije godine do kraja roka kojeg je kineska vlada zadala za potpuno iskorjenjivanje siromaštva u ovoj zemlji ključnu ulogu ima socijalistički sistem, piše državna kineska novinska agencija Xinhua

“Socijalizam znači napredak. Napredak mora služiti zajedničkom prosperitetu za sve”, izjavio je predsjednik Xi Jinping tijekom posjete jugozapadnom dijelu zemlje, odnosno gradu pokrajini Chongqing.

Komunistička partija Kine obećala iskorijeniti siromaštvo do 2020.

Komunistička partija Kine objavila je rat siromaštvu i obećala je 2017. godine da će ga iskorijeniti u svim zaostalim dijelovima zemlje i to do kraja 2020. godine.

Smanjenje siromaštva postalo je tako strateški zadatak za zemlju, piše državna agencija, a vlasti su na svim razinama poduzele korake kako bi se ispunio na vrijeme.

Siromaštvo smanjeno sa 97.5 posto na 1.7. posto u 40 godina

“Kineski socijalistički sistem omogućio je ujedinjenje svih raspoloživih resursa za ostvarenje cilja od početka do kraja, posebno kad je riječ o prihodima. Zahvaljujući mukotrpnom radu, više od 700 milijuna Kineza izašlo je iz siromaštva u posljednja četiri desetljeća, a stopa siromaštva se u ruralnim krajevima smanjila s 97.5 posto u 1978. na 1.7 posto”, piše Xinhua.

Članovi stranke, uključujući vladine službenike, vojnike i visokoobrazovane radnike, poslani su diljem zemlje u siromašne krajeve kako bi radili na ostvarenju glavnog vladinog zadatka.

Dvije godine do isteka roka, zemlja se nalazi u kritičnom trenutku završetka najtežeg zadatka svoje kampanje smanjenja siromaštva.

Socijalistički sistem nastavit će pokazivati svoju snagu u posljednjim fazama borbe, piše državna agencija.

Izvor: www.index.hr


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: lovac on April 23, 2019, 08:03:28 pm
Nije mi jasno otkud Južna Afrika u ovom savezu?

Zar oni doskora  nisu bili pod jurisdikcijom Velike britanije?


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: tihi on April 23, 2019, 08:57:49 pm
Zar nisu bili Holandska kolonija? Kako ggod vec su dugo nezvavisna drzava i to jedna od najrazvijenijih u Africi.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: dark-bullet on April 24, 2019, 01:22:43 pm
Nije mi jasno otkud Južna Afrika u ovom savezu?

Zar oni doskora  nisu bili pod jurisdikcijom Velike britanije?

To "doskora" je bilo do 1961.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: MOTORISTA on June 03, 2021, 05:26:40 am
"Zapad želi da zamuti situaciju"
IZVOR: TANJUG SREDA, 2.06.2021.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je kritikovao SAD "jer su opet politizovale pandemiju kovida 19", navodi se danas na sajtu ministarstva spoljnih poslova.

"Neke zapadne sile žele da zamute i politizuju situaciju oko epidemije", rekao je Vang tokom video-konferencije sa kolegama iz grupacije država Briks (BRICS), u kojoj su Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južna Afrika, prenela je agencija Kjodo. Takav pristup je usmeren ka "podrivanju teško izvojevane međunarodne kooperacije" u borbi protiv širenja virusa, zbog čega "Briks i ostale države treba zajedno da se udruže protiv ove struje", dodao je Vang.

Prošlog meseca predsednik SAD Džo Bajden je zatražio od obaveštajnih službi da udvostruče napore da se utvrdi poreklo virusa i da mu podnesu raport za 90 dana. Nedavno se ponovo pojavila teorija da je virus, koji je prvo otkriven u Vuhanu 2019. godine, možda slučajno "iscurio" iz laboratorije i proširio se celim svetom, ali je Kina negirala to, rekavši u zajedničkoj studiji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom da je takva teorija "izuzetno malo verovatna".

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on June 27, 2022, 09:51:33 amNemački mediji: Antizapadni blok na čelu sa Rusijom i Kinom jača svoje pozicije


Antizapadna koalicija koju predvode Rusija i Kina postaje sve moćnija, piše nemački list „Velt“.

„U Nemačkoj mnogi smatraju da većina zemalja podržava Ukrajinu, ali to je daleko od istine“, piše autor članka Stefan Ost.

Kako je primetio, antizapadni blok koji predstavlja BRIKS širi svoj politički i ekonomski uticaj.

Dok Zapadno orijentisana G7 predstavlja populaciju od 771 milion ljudi, više od tri milijarde živi u sedam zemalja koje se suprotstavljaju Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, ističe se u tekstu.

Autor smatra da će ekonomske veze BRIKS-a će samo jačati.

„Rusija je postala glavni dobavljač đubriva za Brazil koji je sa svoje strane drugi izvoznik mesa u svetu. Na ruskim putevima raste broj kineskih automobila, a indijski lanci supermarketa otvoriće svoje filijale u ovoj zemlji“, naglašava autor.

Istovremeno, ove države ujedinjuje i odbacivanje ideje superiornosti i zapadnih vrednosti, zaključuje autor teksta.

Prošle nedelje završen je 14. samit BRIKS-a kojim je predsedavala Kina. Samitu su prisustvovali predsednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro i predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. Samitom э predsedavao kineski predsednik Si Đinping.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je sredinom maja rekao da kineska strana predlaže da se pokrene proces proširenja BRIKS-a. Prema njegovim rečima, to će pomoći da se demonstrira otvorenost i inkluzivnost organizacije, odgovori na očekivanja zemalja u razvoju, poveća reprezentativnost i uticaj organiяciэ i pruži veći doprinos očuvanju mira i razvoja.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220627/nemacki-mediji-antizapadni-blok-na-celu-sa-rusijom-i-kinom-jaca-svoje-pozicije-1139155329.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 03, 2022, 04:19:32 pmIran izvozi građevinski materijal u Rusiju: Vrednost 3 milijarde dolara


Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Mahdi Safari rekao je danas da ta zemlja planira izvoz građevinskog materijala u Rusiju vredan tri milijarde dolara.

"U provinciji postoje veliki kapaciteti za proizvodnju građevinskog materijala, poput cementa, koji bi trebalo da poveća izvoz“, naglasio je, dodavši da severna iranska provincija Severni Korasan može to da iskoristi.

Na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom nakon Kaspijskog samita, iranski predsednika Ebrahim Raisi izjavio je da želi da poveća bilateralnu razmenu sa zvaničnom Moskvom i „učini je nezavisnom od zapadnog sistema finansijske razmene“, ukazujući na porast trgovine i ekonomskih odnosa između dve zemlje proteklih meseci.

Pre toga, zvanični Teheran potvrdio je da je podneo zahtev da se pridruži bloku BRIKS.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/iran-izvozi-gradevinski-materijal-u-rusiju-vrednost-3-milijarde-dolara-2179468)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 03, 2022, 05:25:04 pm
Rusija i Iran ubrzavaju izgradnju nove transportne rute sever-jug od Mumbaja do Baltika preko Irana, Kaspijskog mora, južne i centralne Rusije. Pokrenuta 2002. godine, ruta je kraća i jeftinija alternativa standardnoj ruti Sueckog kanala.[attachment=1]


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 04, 2022, 08:48:45 am


Kina baca ogromnu senku na poteru zemalja u razvoju za otpisom duga


Od projekta vrednog 360 miliona dolara za proširenje međunarodnog aerodroma u Zambiji u Lusaki do gradske luke vredne 1,4 milijarde dolara u glavnom gradu Šri Lanke Kolombu, Kina je deo koji nedostaje u slagalici brojnih pregovora o dugu koji su u toku u tržišta u razvoju, prenosi Rojters.

Druga po veličini ekonomija i najveći bilateralni kreditor na svetu je dominantni zajmodavac mnogim manjim, rizičnijim zemljama u razvoju. Ali Peking je ostao prikriven, ne samo o uslovima kreditiranja, već i o tome kako ponovo pregovara sa zajmoprimcima u nevolji.

To je postalo očiglednije nakon što je udarila pandemija COVID-19. Mnoge ekonomije koje su se pokleknule pod ekonomskim pritiskom traže otplatu duga.

Sada raste pritisak na Kinu da preuzme aktivniju ulogu u pomaganju napetim ekonomijama da preispitaju svoje dugove. Lideri Grupe sedam bogatih demokratija su u utorak posebno pozvali Kinu kada su pozvali kreditore da pomognu zemljama.

Najsiromašnije zemlje se suočavaju sa 35 milijardi dolara otplate duga zvaničnim kreditorima i kreditorima privatnog sektora 2022. godine, sa više od 40% ukupnog iznosa koji duguje Kini, prema Svjetskoj banci.

Ali analitičari kažu da bi premisa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke o pravednoj podeli tereta u pregovorima o oslobađanju duga mogla da ih dovede u sukob sa Kinom, dovodeći u pitanje izglede za sveobuhvatno restrukturiranje duga.

„Kineski novac ‘Pojas i put’ je svuda – tako da ćemo to viđati iznova i iznova u restrukturiranju državnog duga,” rekao je Denis Hranicki, šef suverenih parnica u advokatskoj firmi Kuinn Emanuel.

Prema Pekingu, Inicijativa Pojas i put predstavljena 2013. predstavlja platformu za međunarodnu saradnju u infrastrukturi, trgovini, investicijama i finansiranju koja povezuje Kinu sa drugim delovima Azije, Bliskog istoka, Evrope i Afrike.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova i centralna banka nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Zambija i Šri Lanka su testovi koliko brzo se razvijaju pregovori o dugu. I jedni i drugi takođe moraju da se restrukturiraju sa stranim vlasnicima obveznica i da ispune programe MMF-a.

„Angažman Kine u pregovorima o dugu nije u rukama MMF-a niti vlada“, rekla je Polina Kurdjavko, šef odeljenja za tržišta u razvoju u BlueBai Asset Management u Londonu.

„Blagovremeno dovođenje Kine za pregovarački sto mogao bi biti najveći izazov u ​​predstojećim restrukturiranjem duga.

Kineske pozajmice uglavnom daju državne agencije i političke banke i često su neprozirne.

Radni dokument Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja u Sjedinjenim Državama otkrio je da polovina od 5.000 zajmova i grantova odobrenih za 152 zemlje od 1949. do 2017. godine nije prijavljena MMF-u ili Svetskoj banci, uprkos tome što je Kina članica obe multilateralne organizacije. .

„Neprozirnost je stalni problem sa nekim od ovih kineskih zajmova“, rekao je Metju Mingi, viši analitičar iz Rodijum grupe, dodajući da Kina ima strože klauzule o poverljivosti svojih komercijalnih zajmova.

Podaci koje je tokom tri godine prikupila AidData, američka istraživačka laboratorija na koledžu Vilijam i Meri, otkrili su da uslovi zajmova kineskih državnih banaka zahtevaju od zajmoprimaca da im daju prioritet za otplatu.

Ispitivanja 100 kineskih zajmova sa 24 zemlje sa niskim i srednjim dohotkom pokazala su – u poređenju sa onima drugih bilateralnih, multilateralnih i komercijalnih kreditora – zahteve za neuobičajenim nivoom poverljivosti, u nekim slučajevima, „čak i činjenica postojanja ugovora“ , otkrila je studija koju je vodila profesorka prava iz Džordžtauna Ana Gelpern.

Tamo gde je Kina pristala da ublaži teret duga, detalji su često nejasni.

Mnoštvo kineskih zajmodavaca takođe doprinosi složenosti, iako su izvozno-uvozna banka Kine i Kineska razvojna banka najviše zastupljene.

„Kada dođe vreme za ponovno pregovaranje, pojedinačne kineske banke možda neće nužno imati predstavu o tome šta druge kineske banke rade“, rekao je Mingei.

Napredak je često bio spor.

Zambija traži olakšice za spoljni dug od 17 milijardi dolara nakon što je postala prva neplaćanje obaveza u eri pandemije pre više od dve godine. Neki od sporog napretka su zbog nedostatka iskustva Kine sa lukavim restrukturiranjem duga, kažu ljudi koji su upoznati sa tim.

Pregovori Šri Lanke se odvijaju brže, a MMF je potvrdio da je na pravom putu za novi program. Međutim, pristup Kine još nije jasan.

U međuvremenu, prema MMF-u, oko 60 odsto zemalja sa niskim prihodima nalazi se u dugovima ili su pod visokim rizikom od njih.

Sedamnaest manjih ekonomija u usponu videlo je da premium investitori zahtevaju da njihov dug poraste do nivoa koji ih efektivno isključuje sa međunarodnih tržišta. Taj broj je veći nego tokom vrhunca COVID-19 ili globalne finansijske krize 2008.

Krajem 2020. Grupa 20 je pokrenula Zajednički okvir kako bi poverioce poput Kine i Indije dovela za pregovarački sto zajedno sa MMF-om, Pariskim klubom i privatnim kreditorima. Zajedno sa Zambijom, Čad i Etiopija su se prijavili za restrukturiranje u okviru ovog novog mehanizma koji tek treba da bude testiran.

Ali okvir je takođe „dodao birokratski sloj ionako složenom procesu restrukturiranja duga“ koji bi mogao obeshrabriti druge zemlje da se pridruže, rekao je Patrik Karan, viši ekonomista u Tellimeru.


izvor (https://okvir.net/svet/analiza-kina-baca-ogromnu-senku-na-poteru-zemalja-u-razvoju-za-otpisom-duga-2/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 04, 2022, 01:39:38 pmLavrov o postupku SAD da blokira imovinu drugih država: Otvorena pljačka u stilu Divljeg zapada


Moskva i Karakas su jednoglasni da je postupak Sjedinjenih Američkih Država da blokira imovinu raznih zemalja na stranim računima otvorena pljačka, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Saglasni smo da je potez SAD da blokira imovinu suverenih država na stranim računima – ne samo otvorena pljačka nepoželjnih režima u stilu Divljeg zapada, već grubo kršenje društveno-ekonomskih prava građana“, istakao je Lavrov u toku konferencije za medije nakon sastanka sa venecuelanskim kolegom.

Prema njegovim rečima, Moskva i Karakas znaju koliko ozbiljno je Vašington hteo, a i dalje pokušava da podrije temelje venecuelanske privrede.

„Ali, već sada je očigledno da se ti planovi neće ostvariti“, ocenio je Lavrov.

Kako je dodao, Rusija će pomagati Venecueli da se odupre takvom pritisku.

Šef venecuelanske diplomatije Karlos Faria, istakao je nakon sastanka sa Lavrovom, da Karakas na visokom nivou podržava Moskvu i specijalnu operaciju u Ukrajini.


Zapad je nepouzdan, Rusija spremna na ravnopravnu saradnju sa svima

Lavrov je istakao da ogromna većina, ako ne i sve zemlje Latinske Amerike i Karipskog basena zainteresovane su za razvoj saradnje sa Rusijom i Moskva će uzvratiti na to.

„Zapad je, praktično, presekao sve veze sa našom zemljom, milostivo odlučivši da ostavi poneke ekonomske odnose, pre svega one za koje je zainteresovan. Nećemo veštački naškoditi našim interesima, ali smo odavno zaključili da je Zapad nepouzdan i nesposoban za dogovor. A razvijaćemo i ekonomske, i političke, i vojno-tehničke, i kulturne i sve ostale odnose sa svakom zemljom koja je spremna da to čini na ravnopravnoj i uzajamno-korisnoj osnovi“, zaključio je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da će u Karakasu uskoro biti otvoren Ruski centar za nauku i kulturu.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220704/lavrov-o-postupku-sad-da-blokira-imovinu-drugih-drzava-otvorena-pljacka-u-stilu-divljeg-zapada-1139459277.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 04, 2022, 04:03:22 pmDmitrij Trenin: Rusija je napravila odlučujući raskid sa Zapadom i spremna je da pomogne u oblikovanju novog svetskog poretka


Sada je možda teško poverovati, ali pre samo osam godina Rusija je bila punopravni član bivše G8. Od tada je došlo do dramatičnih promena.
Neposredno pre nego što su se lideri G7 sastali u zamku Elmau u Bavarskoj, prošle nedelje, njihove kolege iz pet zemalja BRIKS-a održale su onlajn samit pod kineskim predsedavanjem. O Rusiji se govorilo kao o pretnji na skupu G7, ali je bila ključni učesnik na skupu.

Davno su prošli dani kada je Moskva mogla da opkorači podelu između Zapada i nezapada. Nakon ukrajinske krize 2014, G8 se vratila na prethodni format G7; U svetlu ruske vojne akcije u Ukrajini prošlog februara, rusko-zapadna konfrontacija se izrodila u „hibridni rat“ u punoj meri, zajedno sa stvarnom konfrontacijom – ako je do sada bila posredna.

Pošto je, nakon završetka Hladnog rata, pokušala da postane deo novog Zapada, a u tome nije uspela, Rusija se sada fokusira na razvoj svojih veza sa Azijom, Bliskim istokom, Afrikom i Latinskom Amerikom.

Ovo je i težak i neophodan zadatak, iz više razloga. Prvo, postoji moćna inercija iz prošlosti. Barem od vremena Petra Velikog, ruske elite su gledale ka zapadu, usvajajući zapadnjačke načine izgleda i ponašanja (dok su ostali izrazito ruski ispod odeće i manira); prilagođavanje zapadnih institucija (makar često samo površno); pozajmljivanje zapadnih obrazaca razmišljanja (dok ih se kreativno razvija, kao kod marksizma); nastojeći da postane velika evropska sila; zatim, u sovjetskim danima, globalna supersila; i, u skorije vreme, ključna komponenta veće Evrope od Lisabona do Vladivostoka.

Ovo je put od kojeg se teško odviknuti. Ipak, sada, po prvi put u istoriji, Rusija se suočava sa ujedinjenim Zapadom, od Severne Amerike, Evropske unije i Britanije, do Japana i Australije. Štaviše, ne postoje saveznici na Zapadu kojima bi se Moskva mogla obratiti – čak i zamišljeno neutralne države kao što su Finska, Švedska, Austrija i Švajcarska, sve su napustile svoju neutralnost. Politički raskid Rusije sa Zapadom je stoga potpun, a svaka nova norma odnosa između njih može nastati samo kao rezultat „Hibridnog rata“, za čiju borbu će trebati godine, ako ne i decenije.

Drugo, ekonomski odnosi Moskve su uglavnom izgrađeni sa Zapadom. Istorijski gledano, Rusija je bila resurs za zapadnoevropsku industriju; žitnica kontinenta; i veliki uvoznik industrijskih proizvoda i tehnologije. Do nedavno je samo trgovina Rusije sa Evropskom unijom činila više od polovine ruske spoljne trgovine, a Nemačka je bila vodeći izvoznik mašina i tehnologije u Rusiju. Od ranih 1970-ih, naftovodi i gasovodi iz Rusije u Zapadnu Evropu činili su okosnicu ekonomskih veza i obezbeđivali opštu stabilnost na kontinentu, čak i u opasnim decenijama Hladnog rata i u turbulentnim vremenima raspada Sovjetskog Saveza. sama unija. Međutim, i ovo je na izlasku.

Oštre sankcije koje su Rusiji nametnule SAD, EU i UK neće biti ukinute čak ni kada prestanu stvarne borbe u Ukrajini, a bolno iskustvo deviza i zaplene imovine ostaviće ogroman pečat na bilo koji budući ruski pristup ekonomskim vezama. sa Zapadom.

Treće, u kulturnom smislu, Rusi su se tradicionalno identifikovali sa ostatkom Evrope. hrišćanstvo; nasleđe antičke Grčke i Rima; ideje francuskog prosvetiteljstva i nemačke filozofije; Evropska književnost i umetnost, muzika i ples – sve je to pomoglo u oblikovanju i formiranju sopstvene kulture Rusije, dajući joj snažan podsticaj za samorazvoj. Uprkos nedavnom političkom slomu i geo-ekonomskom pomaku, temelji ruske kulture ostaju definitivno evropski.

Međutim, niz elemenata današnje kulturne scene na Zapadu, posebno dominantni kult individualnog samoizražavanja, odbegli liberalizam koji postaje sve represivniji, erozija porodičnih vrednosti i proliferacija polova, tegle sa tradicionalnijim kulturnim kodom većine ruskog stanovništva.

Međutim, očigledna potreba da Rusija sada gleda dalje od Zapada znači da verovatno može da prevaziđe istorijsku inerciju, nasleđe prethodnih geoekonomskih prioriteta i kulturne afinitete. Pošto Zapad izbegava Rusiju, pokušavajući da je izoluje, a ponekad i „poništi“, Moskva nema drugog izbora nego da odbaci svoje stare navike i dopre do šireg sveta izvan Zapadne Evrope i Severne Amerike. U stvari, to je nešto što su uzastopni ruski lideri obećavali da će činiti više puta, čak i kada su odnosi sa Zapadom bili mnogo manje suprotstavljeni, ali razmišljanje orijentisano na Evropu, očigledna lakoća trgovine resursima za zapadnu robu i tehnologije, i ambicija da se prihvaćeni u zapadnim elitnim krugovima sprečili da se ta namera pretvori u stvarnost.

Primećeno je, međutim, da ljudi počinju da rade pravu stvar tek kada nema drugih opcija. I svakako, kapitulacija pred Zapadom nije opcija za Rusiju, u ovom trenutku. Stvari su otišle predaleko.

Osim potrebe za revizijom ruskih spoljnih odnosa, postoje stvarne mogućnosti koje treba tražiti. Od kraja Hladnog rata, vodeće zemlje Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike spektakularno su se uzdigle u svim aspektima, od ekonomskog i političkog do tehnološkog i vojnog.

Čak i pre izbijanja „Hibridnog rata“, Kina je pretekla Nemačku ne samo kao glavnog trgovinskog partnera Rusije, već i kao vodeći izvoznik mašina i opreme u Rusiju. Indija, tradicionalni uvoznik sovjetskog i ruskog oružja, sada se pojavljuje kao glavni tehnološki partner Moskve. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su glavni partneri Rusije u regulisanju proizvodnje nafte u formatu OPEK+. Turska i Iran su glavni nezavisni igrači u ključnom strateškom regionu. Činjenica da je velika većina nezapadnih zemalja odbila da osudi Rusiju za ono što radi u Ukrajini – mnoge od njih uprkos snažnom pritisku SAD – najviše ohrabruje Moskvu. U smislu da bi se oni koji nisu protiv nas mogli smatrati sa nama.

Od Indonezije do Brazila i od Argentine do Južne Afrike, postoje mnoge dinamične i ambiciozne zemlje koje Moskva želi da angažuje.

Da bi to mogla da uradi, ruska spoljna politika mora da smisli odgovarajuću strategiju. Iznad svega, treba dati prioritet odnosima sa nezapadnim zemljama u odnosu na de fakto čvrsto zamrznute veze sa Zapadom. Biti ambasador u Indoneziji trebalo bi da bude prestižnije od mesta ambasadora u Rimu, a mesto u Taškentu trebalo bi da se posmatra kao važnije od one u Beču.

Neophodno je izvršiti reviziju potencijalnih ekonomskih i drugih mogućnosti za Rusiju u zemljama BRIKS-a i plan za rad na njima. Osim ekonomije, trebalo bi proširiti programe razmene studenata, a ruski turizam podstaći da se kreće na istok i jug. Ruski mediji bi bili u pravu da povećaju izveštavanje o dešavanjima u ključnim nezapadnim nacijama, obrazujući rusku elitu i širu javnost o ekonomskoj realnosti, politici i kulturi tih nacija.


izvor (https://okvir.net/svet/dmitrij-trenin-rusija-je-napravila-odlucujuci-raskid-sa-zapadom-i-spremna-je-da-pomogne-u-oblikovanju-novog-svetskog-poretka/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 06, 2022, 07:25:46 amPriredili Lavrovu specijalan doček u Mongoliji


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nalazi se u radnoj poseti Mongoliji.

Na aerodromu u Ulan-Batoru, ruski diplomata je dočekan tradicionalnim jelom od kiselog mleka arul, koje podseća na suvi sir.

Ministra su odmah po izlasku iz aviona dočekale devojke u narodnoj nošnji, ponudivši mu da proba tradicionalno mongolsko jelo.

Lavrov će u toku dana razgovarati sa šefom mongolskog MIP-a Batmunh Batcecegom.

Očekuje se da će ministri detaljno razmotriti ključna pitanja od bilateralnog značaja, kao i tok ispunjenja sporazuma na višem i visokim nivoima o daljem razvoju saradnje u trgovinsko-ekonomskoj, transportno-infrastrukturnoj, energetskoj i humanitarnoj oblasti, kao i jačanju uzajamne saradnje na međunarodnoj sceni i u regionalnim poslovima.

Pored toga, Lavrova će takođe primiti najviše političko rukovodstvo zemlje.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=05&nav_category=78&nav_id=2180913)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 06, 2022, 07:28:20 amLavrov u poseti Vijetnamu: "Svet se razvija na komplikovan način"


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas sve države da ulože napore u cilju očuvanja međunarodnog prava.

Kako je naglasio, "svet se razvija na komplikovan način", prenosi Rojters.

Lavrov je ovo poručio na sastanku sa svojim vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom u Hanoju, u trenutku kada zapadne zemlje optužuju Rusiju za kršenje međunarodnog prava svojom invazijom na Ukrajinu, navodi britanska agencija.

Lideri Evropske unije pozvali su Moskvu da se pridržava odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) koji je naložio 16.marta Ruskoj Federaciji da obustavi vojne operacije u Ukrajini.

„Vijetnam je ključni partner Rusije u Asocijaciji zemalja jugoistočne Azije, a odnosi dve zemlje su zasnovani na istoriji i njihovoj zajedničkoj borbi za pravdu“, rekao je Lavrov na sastanku u Hanoju.

Vijetnam i Rusija imaju bliske veze još iz vremena Sovjetskog Saveza, a Hanoj do sada nije osudio ruski rat u Ukrajini, koji Moskva naziva „specijalnom operacijom“, prenosi Rojters.

Poseta ruskog ministra Vijetnamu dolazi u trenutku kada dve države obeležavaju 10. godišnjicu svog „sveobuhvatnog strateškog partnerstva“,a Lavrov bi nakon toga trebalo da otputuje u Indoneziju kako bi prisustvovao sastanku ministara inostranih poslova G20 (Grupa 20), koju čini 19 najrazvijenijih zemalja sveta, zajedno sa Evropskom unijom.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=06&nav_category=78&nav_id=2181248)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 06, 2022, 04:25:09 pmMinistar Venecuele: Rađa se novi svet, Putin vodi borbu u ime čovečanstva


Rusija je na prvoj liniji napora da se stvori novi svetski poredak i odupre širenju NATO, rekao je ministar spoljnih poslova Venecuale Karlos Farija.

„Dominacija SAD više nije apsolutna. Rađa se novi svet, a Rusija je na prvoj liniji ove borbe. To se ogleda u specijalnoj vojnoj operaciji Rusije da obuzda širenje NATO i da se suprotstavi njenoj nepromišljenoj politici koja ugrožava bezbednost Rusije i evropski mir podsticanjem neonacističke vlade u Kijevu i njene politike genocida“, rekao je.


izvor (https://okvir.net/svet/ministar-venecuele-radja-se-novi-svet-putin-vodi-borbu-u-ime-covecanstva/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 08, 2022, 10:32:55 amRusija širi trgovinske puteve sa Kinom i Indijom


Ruske kompanije organizovale su redovne iznajmljene brodove kako bi osigurale snabdevanje Kini i Indiji preko potrebne robe, kao što su sirovine, rekli su insajderi iz industrije za Global Tajms u četvrtak.

Prema izvorima, kontinuirani poremećaji zbog zapadnih sankcija podstakli su taj potez.

Osoba bliska tom pitanju rekla je agenciji da su ruski špediter Inteco i kineska kompanija Svift Transport Group zajedno osnovali podružnice koje posluju na linijskom prevozu kako bi ponudile usluge prevoza kontejnera između Vostočnog na Dalekom istoku Rusije i lučkih gradova u Kini. Izvor je to opisao kao odgovor na rastuću potražnju za glatkom i sigurnom trgovinom između dve zemlje.

Peking i Nju Delhi usprotivili su se zapadnim sankcijama Moskvi i kažu da će nastaviti normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju sa Rusijom. Obim trgovine je značajno porastao ove godine, sa dve zemlje koje su povećale uvoz ruske energije s popustom. Carinski podaci pokazuju da je Kina potrošila oko 19 milijardi dolara na rusku naftu, gas i ugalj u tri meseca do kraja maja, što je skoro duplo više nego godinu dana ranije. Indija je u istom periodu izdvojila 5,1 milijardu dolara, što je više od pet puta više nego pre godinu dana.


izvor (https://okvir.net/svet/rusija-siri-trgovinske-puteve-sa-kinom-i-indijom/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 08, 2022, 02:02:10 pmBRIKS će parirati Zapadu? Kina zvanično podržala Argentinu


Argentinska vlada je saopštila danas da je dobila zvaničnu podršku Kine povodom zahteva te zemlje da se pridruži grupi BRIKS.

Taj blok čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Argentinski ministar spoljnih poslova Santjago Kafijero sastao se sa kineskim kolegom Vang Jijem na skupu šefova diplomatija G20 u Indoneziji, gde je ta podrška formalizovana, navodi se u saopštenju argentinskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

„Vang Ji je zvanično potvrdio podršku njegove zemlje članstvu Argentine u grupi BRIKS, shodno dogovoru između lidera te grupe", ističe argetinsko ministarstvo i dodaje da bi Argentina, ako se pridruži toj grupi, „ojačala i proširila domet svog glasa u odbrani interesa sveta u razvoju".

BRIKS se smatra moćnim blokom zemalja u usponu koji parira Zapadu. Argentina je veliki izvoznik soje, pšenice i kukuruza.

Predsednik Argentine Alberto Fernandez saopštio je ranije da ta zemlja, koja se bori sa ekonomskom krizom, visokom inflacijom i slabim deviznim rezervama, želi da se pridruži grupi BRIKS. Taj proces zahteva podršku članica ove grupe.

Kina ima daleko najveću ekonomiju u BRIKS-u, s udelom od preko 70 posto u ukupnoj ekonomskoj snazi tog bloka čija se vrednost procenjuje na 27,5 biliona dolara.

Indija ima udeo od oko 13 posto, a Rusija i Brazil po otprilike 7,0 procenata, prema podacima MMF-a.

Zemlje BRIKS-a učestvuju sa više od 40 odsto u svetskoj populaciji i sa oko 26 posto u svetskoj ekonomiji, dodaje britanska agencija.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/briks-ce-parirati-zapadu-kina-zvanicno-podrzala-argentinu-2182020)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 10, 2022, 10:56:53 amPočeo sa radom transportni koridor koji povezuje Rusiju i Indiju


Iran je saopštio da je uspešno obavljen prvi tranzit ruskog tereta u Indiju Međunarodnim tranzitnim koridorom "Sever-Jug" (INSTC).

"Teret je napustio Sankt Peterburg 13. juna, prošao kroz luku Anzali na kaspijskom moru i iransku luku Bander Abas, pre nego što je stigao u Indiju", navodi se u saopštenju kompanije IRISL

Međunarodni transportni koridor „Sever-Jug” je multimodalna transportna mreža pomorskog, železničkog i drumskog transporta između Rusije i Indije, sa transportnim i pretovarnim čvorištem u Iranu. Dužina novog transportnog koridora je 7.200 km. On povezuje Mumbaj, Bandar Abas, Baku, Bandar Anzeli, Astrahanj, Moskvu, ne podleže sankcijama koje su uvedene protiv Rusije i Irana i nije pod uticajem zapadnih zemalja.

Dugoročno gledano, koridor bi mogao postati alternativa tradicionalnim putevima kroz Suecki kanal, Sredozemno more i Bosfor.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220710/poceo-sa-radom-transportni-koridor-koji-povezuje-rusiju-i-indiju-1139709879.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 11, 2022, 08:49:55 amIran i Rusija planiraju izbacivanje dolara i evra iz bilateralne trgovine


Direktor iranske Centralne banke kazao je da će Iran i Rusija u međusobnim trgovinskim odnosima koristiti isključivo nacionalne valute.

Naime, direktor Centralne banke Irana Ali Salihabadi izjavio je da su zapadnim sankcijama pogođeni Iran i Rusija postigli niz potrebnih sporazuma iz oblasti bankarstva, finansija i ekonomije i da na bazi toga planiraju bilateralnu trgovinu da vode u nacionalnim valutama, umesto upotrebe američkog dolara, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Salihabadi se vratio iz službene posete Rusiji i novinarima u Teheranu kazao da je na sastancima sa ruskim zvaničnicima napravljen niz važnih iskoraka ka jačanju bilateralnih odnosa.

Istakao je da dve zemlje nameravaju da iz bilateralne trgovine izbace upotrebu dolara i evra i koriste isključivo domaće valute.

“U skoroj budućnosti ćemo implementirati postignute dogovore koji će umnogome olakšati rusko-iransku trgovinu“, kazao je Salihabadi nakon dvodnevnog boravka u Moskvi.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/iran-i-rusija-planiraju-izbacivanje-dolara-i-evra-iz-bilateralne-trgovine-2182868)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 11, 2022, 11:55:36 amBorelj priznao: Stav EU o Ukrajini nije prevladao na sastanku G20


Na sastanku ministara spoljnih poslova G20, koji je održan na Baliju, izneti su različiti pogledi na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, ali stanovište Evropske unije zasad nije preovladalo, priznao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Globalna bitka narativa je u punom jeku i mi u ovom momentu ne pobeđujemo“, saopštio je Borelj, navodi se na sajtu diplomatskog resora EU.

On je podsetio da je u martu u Generalnoj skupštini UN 140 država podržalo rezoluciju kojom se osuđuje specijalna operacija u Ukrajini. Međutim, kako je dodao, „naglo se razilaze“ mišljenja po pitanju daljih koraka.

Dok su zemlje G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) i njihovi istomišljenici „ujedinjeni u osudi Rusije i uvođenju sankcija protiv nje“, druge zemlje „često imaju drugačije gledište“, priznao je Borelj.

Po njegovom mišljenju, mnogi imaju uzdržan stav iz različitih razloga: jedni su „više zabrinuti zbog toga kakve će posledice imati rat po njih“, drugi se žale na „dvostruke standarde“, žele da sačuvaju dobre odnose sa Rusijom, ili „ne žele da stanu na bilo čiju stranu, jer bi to ugrozilo njihove geopolitičke interese“.

On smatra da EU treba da se solidariše sa Ukrajinom, pomažući na konkretan način onima koji su najviše pogođeni posledicama vojnih dejstava.

„Glavni zaključak je da se, apstraktno govoreći, svi slažu da je neophodan multilateralizam i zaštita principa kao što su teritorijalni suverenitet i neupotreba sile. Ali surova istina je da nacionalni interesi često nadmašuju zajedničku privrženost višim idealima“, zaključio je Borelj.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220711/borelj-priznao-stav-eu-o-ukrajini-nije-prevladao-na-sastanku-g20-1139745373.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 11, 2022, 12:30:29 pmKina upozorila: Ne budite šahovske figure


Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio je danas da zemlje treba da izbegavaju da ih velike sile koriste kao "šahovske figure" u regionu.

On je dodao da bi to trebalo da izbegavaju gde postoji rizik da se geopolitički faktori preoblikuju.

Govoreći u sekretarijatu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u DŽakarti, Vang je rekao da su mnoge zemlje u regionu pod pritiskom da zauzmu stranu, prenosi Rojters.

"Trebalo bi da izolujemo ovaj region od geopolitičkih kalkulacija, da se zemlje ne koriste kao šahovske figure u velikom rivalstvu i sačuvaju od prinude", poručio je Vang i dodao da budućnost regiona treba da bude u njihovim rukama.

Jugoistočna Azija dugo je bila područje geopolitičkih trvenja između velikih sila, s obzirom na njen strateški značaj, pri čemu su neke zemlje u regionu oprezne da izaberu stranu u trenutnom rivalstvu između SAD i Kine, navodi britanska agencija.

Vangov govor dolazi samo nekoliko dana nakon što je prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=11&nav_category=78&nav_id=2183603)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 12, 2022, 07:24:15 amBrazil blizu dogovora o nabavci energenata od Rusije


Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da je blizu dogovora o nabavci energenata od Rusije.

Cilj Brazila je uvoz jeftinijeg gasa iz Rusije, rekao je Bolsonaro ne iznoseći više detalja o tome.

Visoke cene goriva negativno utiču na javno mnjenje u Brazilu i podršku Bolsonaru uoči izbora u oktobru, prenosi Rojters.

Nije poznato kako bi Brazil mogao da kupuje ruske energenata, a da ne prekrši zapadne sankcije koje su uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/brazil-blizu-dogovora-o-nabavci-energenata-od-rusije-2183928)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 12, 2022, 11:08:54 amMediji: Putin će posetiti Iran sledeće sedmice


Predsednik Rusije Vladimir Putin otputovaće u Iran sledeće sedmice, saopštila je novinska agencija Mehr, pozivajući se na predsedavajućeg Komisije za ekonomiju iranskog parlamenta.

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Poseta će se realizovati u svetlu saopštenja Vašingtona da je Iran spreman da preda Rusiji bespilotne letelice, kao i u svetlu razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma.

Predsednik Irana Ibrahim Raisi boravio je u poseti Moskvi u januaru ove godine. On je tom prilikom poručio da Teheran želi sveobuhvatne i stabilne odnose sa Moskvom.

Raisi je zvanično stupio na dužnost predsednika Irana 5. avgusta prošle godine, nakon što je na izborima osvojio više od 60 odsto glasova. To je bila njegova prva poseta Rusiji na dužnosti predsednika.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220712/mediji-putin-ce-posetiti-iran-sledece-sedmice-1139793900.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 12, 2022, 02:51:44 pm


 
Quote
Iran will be admitted to the Shanghai Cooperation Organization as a full member this year.

According to the Uzbek Foreign Ministry, a memorandum on the country's obligations as a member of the organization will be signed at the summit in Samarkand.[attachment=1]


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 13, 2022, 08:02:15 am"Rusija je pouzdana", kupiće koliko mogu


Brazil nastoji da kupi što više dizel goriva od Rusije, rekao je brazilski ministar spoljnih poslova Karlos Franka, ne dajući više detalja o transakcijama.

"Moramo se pobrinuti da imamo dovoljno dizela za brazilsku poljoprivredu i, naravno, za brazilske vozače", rekao je Franka tokom posete Ujedinjenim nacijama u Njujorku, prenosi Rojters.

On je dodao da zbog toga Brazil traži "pouzdane dobavljače dizela, a Rusija je jedan od njih", kao i da njegova zemlja traži da od Moskve kupi dizel goriva "koliko može".

Rojters ističe da nije odmah bilo jasno kako će Brazil kupiti ruski dizel, a da se ne suoči sa sankcijama Zapada, nametnutim Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu.

Na pitanje da li je došlo do bilo kakvih problema sa Zapadom oko plana kupovine dizela od Rusije, Franka je rekao da nije.

"Rusija je strateški partner Brazila u BRIKS-u", rekao je on, misleći na grupu koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, blok koji se, kako navodi Rojters, vidi kao moćna alternativa Zapadu u nastajanju.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/rusija-je-pouzdana-kupice-koliko-mogu-2184395)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 13, 2022, 08:31:27 amRusija kaže da će produbiti odbrambenu saradnju sa Mjanmarom


Rusija i Mjanmar će produbiti saradnju u oblasti odbrane nakon sastanka u Moskvi između vojnog vođe Mjanmara Min Aung Hlainga i najviših ruskih zvaničnika odbrane, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Rojters.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je sastanak održan u ponedeljak i da je Hlaing boravio u Rusiji u privatnoj poseti.

„Sastanak… potvrdio je obostrano raspoloženje za doslednu izgradnju višestruke saradnje između vojnih resora dve zemlje“, navodi se u saopštenju.

Tomas Endruz, ekspert Ujedinjenih nacija za ljudska prava za Mjanmar, rekao je u februaru da je Rusija isporučila hunti bespilotne letelice, dva tipa borbenih aviona i dve vrste oklopnih vozila, jedno sa sistemima protivvazdušne odbrane.

Haos je zahvatio Mjanmar otkako je vojni udar početkom 2021. okončao deceniju probne demokratije, što je izazvalo proteste koje su trupe hunte ugušile smrtonosnom silom.

Ujedinjene nacije su saopštile da njihove istrage pokazuju da je vojska počinila masovna ubistva i zločine protiv čovečnosti. Hunta je rekla da nastoji da uspostavi mir i red.


izvor (https://okvir.net/svet/rusija-kaze-da-ce-produbiti-odbrambenu-saradnju-sa-mjanmarom/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 14, 2022, 02:54:59 pmNovo proširenje – još tri države žele u BRIKS?


Predsednica BRIKS-a, međunarodne asocijacije ekonomija u usponu, Purnima Anand izjavila je da Turska, Egipat i Saudijska Arabija žele da se pridruže ovoj grupi.

Grupu BRIKS čine Brazi, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Anand je navela da bi odluka o prijemu nekih od zemalja mogla da bude doneta tokom sledećeg samita te organizacije 2023. godine.

U izjavi za ruski list Izvestija, ona je napomenula da su predstavnici zemalja BRIKS-a razgovarali o mogućim novim članicama tokom svog poslednjeg samita u Pekingu, koji održan u virtuelnom formatu 23. i 24. juna.

"Sve ove zemlje su pokazale interesovanje za ulazak i spremaju se da apliciraju za članstvo. Mislim da je to dobar korak, jer se ekspanzija uvek pozitivno doživljava, to će ojačati uticaj BRIKS-a širom sveta", istakla je Anand.

Takođe je izrazila nadu da će se prijem novih članica dogoditi "vrlo brzo", jer su "svi predstavnici zemalja koje čine jezgro ove asocijacije zainteresovani za proširenje".

Anand je navela da bi prijem u članstvo Turske, Egipta i Saudijske Arabije trebalo da se dogodi brzo, jer je proces već u toku, napominjući da se pridruživanje organizaciji neće dogoditi istovremeno.

Prethodno su Iran i Argentina takođe podneli prijave za pristupanje toj organizaciji.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/novo-prosirenje-jos-tri-drzave-zele-u-briks-2184937)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 15, 2022, 08:14:48 amBelorusija podnela zahtev za članstvo u ŠOS


Belorusija je zvanično podnela zahtev za pristupanje Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) kao punopravna članica.

Asocijacija je spremna da započne neophodne pravne procedure, izjavio je generalni sekretar ŠOS Džang Ming.

Sledeći samit ŠOS biće održan u septembru u Samarkandu, u Uzbekistanu, navodi agencija RIA Novosti.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njeni članovi su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan.

Zemlje posmatrači u ŠOS-u su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine započeta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=15&nav_category=78&nav_id=2185292)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 15, 2022, 10:42:55 amPeking objašnjava šta „međunarodna zajednica“ znači zapadnim medijima


Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova postavio je mapu koja prikazuje percepciju sveta mejnstrim medija

Kada zapadni mejnstrim mediji govore o „međunarodnoj zajednici“, to zapravo misli na Zapad i njegove saveznike, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian.

„Šta znači „međunarodna zajednica“?“ Džao je napisao na Tviteru u sredu dok je postavljao dve mape. Prva mapa pod nazivom „Međunarodna zajednica“ prikazuje sve zemlje sveta, obojene crvenom bojom. Na drugoj mapi samo su SAD, Kanada, evropske države, Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja istaknute crvenom bojom. Bliski istok i ostatak Azije, kao i cela Afrika, Centralna i Južna Amerika, Rusija su sivi. Džao je mapu opisao kao: „’Međunarodna zajednica’ prema zapadnim mejnstrim medijima“.


[attachment=1]


Krajem juna, diplomata je kritikovao NATO zato što je Kinu opisao kao „izazov“ u svom revidiranom strateškom konceptu.

„Ljudi sveta jasno vide da Kina predstavlja vredne mogućnosti za svetski mir i razvoj. To ne predstavlja „sistemske izazove“, kako to pogrešno tvrdi NATO“, rekao je Žao tada novinarima.

„NATO tvrdi da je regionalni odbrambeni savez, ali je stalno nastojao da napreduje u novim oblastima i domenima i vodio je ratove u raznim zemljama sveta. NATO ima krv njihovog naroda na rukama“, rekao je diplomata.


izvor (https://okvir.net/svet/peking-objasnjava-sta-meunarodna-zajednica-znaci-zapadnim-medijima/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 16, 2022, 11:48:10 amBajden ozbiljno rizikuje


Predsednik SAD Džo Bajden, svojim pokušajima da Rusiji oduzme prihode od nafte, rizikuje da ozbiljno ošteti sopstveni rejting, piše kineski Global Tajms.

Bajden je trenutno u poseti Saudijskoj Arabiji. Kako piše Global Tajms, američki lider namerava da iskoristi državu "kao piona u svojim geopolitičkim interesima".

"Međutim, Saudijska Arabija je mnogo bliža Rusiji nego SAD", navodi se u tekstu, prenose "Novosti".


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=16&nav_category=78&nav_id=2185813)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 17, 2022, 06:47:46 am"SAD neće prepustiti Bliski istok Rusiji, Kini ili Iranu"


Sjedinjene Države će ostati aktivan, angažovan partner na Bliskom istoku, istakao je danas američki predsednik Džozef Bajden.

On je pozvao lidere okupljene na Arapskom samitu u saudijskom gradu Džeda da poštovanje ljudskih prava tretiraju kao moćan izvor ekonomskih i društvenih promena.

"Vašington neće otići i ostaviti vakuum koji bi popunila Rusija, Kina ili Iran“, naveo je Bajden u govoru tokom samita sa šest država Persijskog zaliva i Egiptom, Jordanom i Irakom u Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters.

Bajden nastoji da promeni sredstva za sprovođenje američkih interesa na Bliskom istoku i da umesto vojnih intervencija, koristi moć svoje zemlje da se države tog regiona ekonomski povežu i razvijaju zajedničke odbrambene politike, pogotovo u pogledu Irana, ocenjuje britanska agencija.

On je na samitu izjavio da su SAD posvećene tome da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=16&nav_category=78&nav_id=2185908)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 17, 2022, 10:22:10 amBela kuća: SAD su „prioritet“ svake bliskoistočne zemlje


Vašington se ponovo uspostavio pod nadzorom predsednika Džoa Bajdena kao dominantni bezbednosni i ekonomski partner kojeg žele vlade Bliskog istoka, zaustavljajući trend ka zemljama koje traže bliže veze sa Rusijom i Kinom, tvrdi visoki zvaničnik Bele kuće.

„Ako se vratite u ovaj region, recimo, ne znam, pre 18 meseci, čuli ste užasno mnogo zaista značajnih hedžinga i, rekao bih, u mnogim prestonicama, pravog odmaka ka Rusiji, pa čak i Kini u na mnogo načina“, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije novinarima u petak. „Zaista, to je uhapšeno i, u mnogim slučajevima, vrlo specifični slučajevi – ne svi o kojima mogu da govorim – su preokrenuti.“

Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti, navodeći Bajdenova navodna dostignuća tokom predsednikovog četvorodnevnog putovanja na Bliski istok ove nedelje.

Završavajući svoju prvu posetu regionu otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021, Bajden se sastao sa liderima devet zemalja na samitu Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) +3 u Saudijskoj Arabiji pre nego što se u subotu vratio u Vašington.

Upitan o činjenici da nijedna od zemalja predstavljenih na samitu nije sankcionisala Rusiju zbog ukrajinske krize, viši službenik Bele kuće je insistirao da SAD pobeđuju u geopolitičkoj borbi za uticaj na Bliskom istoku. Rekao je da je „prirodno“ da članice GCC-a i druge zemlje u regionu takođe imaju odnose sa Rusijom i Kinom.

„Ali kada su u pitanju partnerstva i partnerstva po izboru, a posebno u oblasti bezbednosti – ali iu oblasti trgovine, investicija, trgovine, tehnologije – čuli smo iz svakog kapitala širom ovog regiona da je njihov prvi izbor, njihov prioritet, su Sjedinjene Američke Države“, rekao je on. „I to je nešto na čemu smo veoma posvećeni praćenju i pronalaženju oblasti u kojima možemo da sarađujemo.

Zvaničnik je tvrdio da je Bajdenova poseta jasno pokazala da SAD „nemaju nameru da ostave vakuum ovde na Bliskom istoku, posebno da bi Rusija ili Kina popunile, ili u tom slučaju, Iran“. On je sa zabrinutošću primetio da su ruske delegacije navodno posetile Iran poslednjih nedelja kako bi videli dronove sposobne za napad koji bi mogli da se koriste u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da poseti Teheran u utorak.

„Rusija se efektivno kladi na Iran, a mi se kladimo na integrisaniji, stabilniji, mirniji i prosperitetniji region Bliskog istoka“, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Posle godina pokušaja izgradnje nacije i promene režima putem vojne sile, koji su bili „van dometa Amerike da isporuče i iscrpli su našu pažnju, resurse i kapacitete“, SAD su promenile kurs, rekao je službenik. „Fokusirani smo na ono što mislimo da je daleko realističniji skup ciljeva, koji su od ključnog značaja za naše interese i interese naših partnera.

Bajdenova strategija zasniva se na sposobnosti Vašingtona da gradi saveze, integriše region, pronađe veze koje ne postoje i ojača veze koje se razvijaju, rekao je zvaničnik Bele kuće. „Mislim da je to era u kojoj jedinstvene sposobnosti Sjedinjenih Država mogu da igraju zaista važnu ulogu u stvaranju novih partnerstava i jačanju saveza i koalicija“, rekao je on.


izvor (https://okvir.net/svet/sad-su-prioritet-svake-bliskoistocne-zemlje-bele-kuce/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 18, 2022, 10:17:43 amPeskov: Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za suverenitet


Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za svoj suverenitet, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za državnu radio-televiziju Irana rekao da su Rusiji još od vremena Sovjetskog Saveza nametnuta ograničenja u raznim oblastima, čiji se ukupan broj verovatno meri hiljadama, prenosi RIA Novosti.

"Ali, verovatno je to cena koju plaćaju i naša zemlja i Iran za svoju nezavisnost i suverenitet“, istakao je Peskov.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=18&nav_category=78&nav_id=2186460)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 18, 2022, 10:39:46 amRusija i Iran odustaju od dolara


Rusija i Iran će "napustiti" dolar u budućim bilateralnim transakcijama.

Kako navode iz Moskve, dve zemlje bi uskoro mogle da sklope sveobuhvatan sporazum o saradnji, pošto jačaju veze, preneo je Sputnik International.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov obratio se prilikom posete Vladimira Putina Iranu, navodeći da su Moskva i Teheran pouzdani dugogodišnji partneri.

On je takođe naglasio da će dve zemlje postepeno napuštati praksu korišćenja američkih dolara za procenu obima bilateralne trgovine.

"Svi znamo da su trgovinsko-ekonomski odnosi dve zemlje prošle godine premašili četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati to u američkim dolarima, a vremenom ćemo se verovatno udaljavati od ove prakse kako razvijamo našu saradnju u bankarskom finansijskom sektoru", rekao je Peskov u intervjuu za iransku državnu televiziju.

Zvaničnik je rekao i da je samo u poslednjih nekoliko meseci trgovinska razmena između Rusije i Irana povećana za 31 odsto.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/rusija-i-iran-odustaju-od-dolara-2186589)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 19, 2022, 09:59:57 amTri lidera – važan razgovor


U Teheranu će se danas sastati predsednici Irana, Rusije i Turske, Ebrahim Raisi, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Oni će razgovarati o regionalnim i međunarodnim problemima, saopšteno je iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će Putin održati trilateralni samit sa kolegama iz Turske i Irana, zemljama koje su garanti Procesa Astana iz 2017. godine vezanog za Siriju, a kojim je predviđeno lakše sprovođenje rešenja konflikta u toj zemlji, preneo je TAS S.

Osim trilateralnih susreta održaće se i bilateralni susreti na marginama samita, a nakon toga Putin se vraća u Moskvu.

Peskov je rekao da bi uskoro mogao biti postignut sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji Rusije i Irana. Prema njegovim rečima, ruska verzija teksta sporazuma je predata iranskoj strani polovinom juna, što je Teheran pohvalio.

"Nadamo se da će posle dodatnih izmena, a uzimajući u obzir mišljenje iranske strane, biti moguće potpisivanje sporazuma u skorijoj budućnosti", dodao je Peskov.

Upitan da prokomentariše eventualno povećanje trgovinske razmene Rusije i Irana sa sadašnje četiri milijarde dolara na 10 do 15 milijardi, Peskov je rekao da bi to moglo da bude i znatno više.

"Ruski lider je pristalica ideje da treba ići sa najambicioznijim ciljevima. Siguran sam da predsednik Putin veruje da je moguće da se dostigne visoka lestvica. Ovo su realni standardni za nas, potencijal naše dve zemlje je veliki. Moskva i Teheran moraju da rade mnogo ne samo na bilateralnom planu", dodao je Peskov.

On je podsetio na funkcionisanje privremenog sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni između Irana i Evroazijske ekonomske unije.

"Nadamo se da će ovaj sporazum postati trajan i da će to našem odnosu dati još veći podsticaj", naglasio je Peskov.

Ergodan je u ponedeljak otputovao u službenu posetu Iranu, a u saopštenju Ankare se navode da će on i njegov kolega Raisi kopredsedavati sedmom sastanku Tursko-iranskog saveta za saradnju na visokom nivou u Teheranu 19. jula, prenela je Anadolija.

"Svi aspekti tursko-iranskih odnosa i potencijalni koraci koji bi poboljšali bilateralnu saradnju biće razmotreni tokom sastanka Saveta, koji ce se održati uz ucešće resornih ministara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će osim o bilateralnim odnosima biti reči i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Na dnevnom redu samita biće i nedavni razvoj dogadaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, pokušaji političkog rešenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama.

Predsednik Turske će na marginama samita održati i bilateralni sastanak s ruskim kolegom.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=19&nav_category=78&nav_id=2186889)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 19, 2022, 10:10:55 amRusija traži plaćanje nafte od Indije u dirhamima


Rusija traži isplatu u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata za izvoz nafte nekim indijskim kupcima, rekli su tri izvora, a dokument pokazuje, dok se Moskva udaljava od američkog dolara da bi se izolovala od uticaja Zapada sankcije.

Rusija je pogođena nizom sankcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika zbog invazije na Ukrajinu krajem februara, koju nazivaju „specijalnom vojnom operacijom“.

Faktura koju je Rojters video pokazuje da se račun za snabdevanje naftom jedne rafinerije obračunava u dolarima, dok se plaćanje traži u dirhamima. Ruska naftna kompanija Rosnjef gura naftu preko trgovačkih firmi, uključujući Everest Energi i Coral Energi, u Indiju, sada njenog drugog najvećeg kupca nafte nakon Kine.

Zapadne sankcije su navele mnoge uvoznike nafte da se klone Moskve, gurajući spot cene ruske sirove na sniženje u odnosu na druge klase. To je indijskim rafinerijama, koje su retko kupovale rusku naftu zbog visokih troškova transporta, pružilo priliku da povećaju izvoz uz velike popuste na osnovne proizvode tipa Brent i Bliski istok.

Moskva je drugi mesec zaredom u junu zamenila Saudijsku Arabiju kao drugog po veličini dobavljača nafte Indiji posle Iraka.

Najmanje dve indijske rafinerije su već izmirile neke isplate u dirhamima, rekli su izvori, dodajući da će još takvih plaćanja izvršiti narednih dana. Faktura je pokazivala da se plaćanja Gasprombanci vrše preko Mashrek banke, njene korespondentske banke u Dubaiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati, nastojeći da zadrže, kako kažu, neutralnu poziciju, nisu uveli sankcije Moskvi, a isplate bi mogle da dovedu do frustracije nekih na Zapadu, koji privatno kažu da je pozicija UAE neodrživa i da su na strani Rusije.

Trgovačke firme koje koristi Rosnjeft počele su da traže isplatu u dolarskoj protivvrednosti u dirhamima od ovog meseca, rekli su izvori. Rosneft, Coral Energi i Everest Energi nisu odgovorili na mejlove Rojtersa u kojima su tražili komentar.

Rusija želi da poveća upotrebu nezapadnih valuta za trgovinu sa zemljama kao što je Indija, izjavio je u aprilu njen ministar spoljnih poslova Sergi Lavrov.

Ministar finansija ove zemlje prošlog meseca je takođe rekao da bi Moskva mogla da počne da kupuje valute „prijateljskih“ zemalja, koristeći takve fondove da utiče na kurs dolara i evra kao sredstvo za suprotstavljanje oštrim dobitcima u rublji.

Moskovska berza sprema se da pokrene trgovinu uzbekistanskim sumom i dirhamom.

Dubai, finansijski i poslovni centar Zaliva, pojavio se kao utočište za rusko bogatstvo.

Indija, takođe zadržavajući neutralnu poziciju, priznaje osiguranje od strane ruskih kompanija i ponudila je klasifikaciju brodovima kojima upravlja podružnica najveće moskovske grupe za brodarstvo sa sedištem u Dubaiju kako bi omogućila trgovinu.

Indijska centralna banka je prošle nedelje uvela novi mehanizam za međunarodna trgovinska poravnanja u rupijama, što mnogi stručnjaci vide kao način za unapređenje trgovine sa zemljama koje su pod zapadnim sankcijama, kao što su Rusija i Iran.


izvor (https://okvir.net/svet/ekskluzivno-rusija-trazi-placanje-nafte-od-indije-u-dirhamima/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 19, 2022, 10:50:47 amPotpisano sa Rusima: Najveća investicija u istoriji naftne industrije Irana


Ruski Gasprom i iranska Nacionalna naftna kompanija potpisali su Memorandum o strateškoj saradnji, javlja iranska novinska agencija Tasnim.

U Nacionalnoj naftnoj kompaniji ističu da je reč o najvećoj stranoj investiciji u istoriji naftne industrije Irana.

Memorandum je potpisan u danu kada u Iran stiže predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/potpisano-sa-rusima-najveca-investicija-u-istoriji-naftne-industrije-irana-2186988)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 19, 2022, 02:01:47 pmNa teheranskoj berzi poslovanje paralelno u rijalima i rubljama


Valutna berza Teherana pokrenula je trgovinu paralelno u iranskim rijalima i rubljama, izjavio je šef Centralne banke Irana Ali Salehabadi.

„Rad berze u rubljama i rijalima paraleno je važan korak u razvoju ekonomskih odnosa Irana i Rusije“, rekao je Salehabadi.


izvorl (https://rs-lat.sputniknews.com/20220719/na-teheranskoj-berzi-poslovanje-paralelno-u-rijalima-i-rubljama-1140080090.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 20, 2022, 08:14:31 amBezuspešni pokušaj sabotiranja Rusije


Tokom posete Bliskom istoku, američki predsednik Džozef Bajden, pokušao je da ubedi Saudijsku Arabiju da u jeku ukrajinske krize poveća proizvodnju i isporuku nafte, kako bi naudio Rusiji, i da okrene zemlju ka svojoj antiruskoj politici, tvrde za Sputnjik ruski eksperti.

Ova poseta, kako ocenjuju stručnjaci, čista je propast, dok je Bajden – „oboreni pilot“, koji je nesposoban da vodi spoljnu politiku.

U subotu, američki predsednik završio je svoju prvu trodnevnu bliskoistočnu turneju, započetu 13.jula, u okviru koje je posetio Izrael, zapadnu obalu Jordana i Saudijsku Arabiju, u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom, kao i najvećim svetskim izvoznikom nafte. Osim toga, Vašington ni tamo nije gubio vreme – pokušao je da natera svoje bliskoistočne saveznike da se suprotstave Moskvi zbog specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, ali bezuspešno. Njegovi prijatelji nisu podržali zapadnu politiku prema Kijevu, a UAE su bili uzdržani i nisu glasali za antirusku rezoluciju koju su SAD predložile u Savetu bezbednosti UN.

Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsednika Komiteta za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije, smatra da je Bajden želeo da Bliski istok, posebno Saudijci i Ujedinjeni Arapski Emirati, povećaju isporuke nafte kako ruska država ne bi imala kome da prodaje svoju naftu, ili da nastavi sa prodajom, ali po niskim cenama“, objašnjava Džabarov.

Slično mišljenje deli i politikolog Jurij Svetov. Prema njegovim rečima, američki predsednik je mudro izabrao da poseti baš Saudijsku Arabiju – ključnu, kao i bogatu zemlju arapskog sveta – najvećeg svetskog izvoznika nafte.

„Njegova poseta je pokušaj uticanja na Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte kako bi druge zemlje prestale da kupuju od Rusije “, smatra sagovornik, dodajući da bi samim tim ideja Bajdena i zemalja G7 da uvedu ograničenja na cenu ruske nafte uspela, zbog činjenice da bi nedostatak ruske nafte bio nadoknađen naftom iz Saudijske Arabije.

Svetov kaže da je Bajden posetio Bliski istok i zbog obećanja da će SAD ostati njihov aktivan partner, kao i da neće dozvoliti da Rusija, Kina ili Iran zauzmu to mesto. „SAD imaju osećaj da nisu toliko prisutne na Bliskom istoku, a da ruska država, Kina i Iran pokušavaju da tamo stvore nišu“, konstatuje stručnjak.

Prema rečima Maleka Dudakova, amerikaniste i politikologa, ova poseta je pokazala da američkog predsednika mnogi na Bliskom istoku vide kao „oborenog pilota“, koji je „nesposoban da vodi spoljnu politiku“. „Bajden se ne može nazvati jakim predsednikom. Ima jako loš rejting i javnost je nezadovoljna njegovom politikom“, konstatuje Dudakov.

Podsetimo, saudijski ministar spoljnih poslova Adel el Džubeir je izjavio da dogovor o nafti nije postignut, kao i da će zemlje OPEK-a doneti odluku na osnovu tržišta, a ne „histerije“ ili „politike“. Naredni sastanak grupe OPEK+ zakazan je za 3. avgust.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220719/kako-je-bajden-pokusao-da-okrene-saudijce-protiv-rusije-1140067082.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 20, 2022, 09:29:36 amRuske kompanije uložiće 40 milijardi dolara u iransku naftnu industriju


Iranske i ruske kompanije potpisale su danas u Teheranu najveći ugovor o stranim investicijama ikada u iranskoj ekonomiji, koji se inače odnosi na gasne i naftne projekte, izvestila je lokalna agencija IRNA.

Iranska agencija navodi da će, prema sporazumu, renomirane ruske kompanije uložiti 40 milijardi dolara u iransku naftnu industriju.

Rusi realizuju investicioni projekat vredan četiri milijarde dolara u iransku naftnu industriju, a planirano je da ta cifra bude deset puta veća.

Ubrzo nakon ceremonije potpisivanja počeće razgovori o detaljima sporazuma.

Poslednjih nedelja u Iranu je postignut preliminarni dogovor o takvoj investiciji preko velikih ruskih kompanija, uključujući Gasprom, u skladu sa strateškom saradnjom dve zemlje, navodi IRNA.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je pozvao visoke zvaničnike Gasproma – najveće gasne kompanije na svetu – da otputuju u Iran u najkraćem roku na razgovore o ulaganjima u iranske gasne i naftne projekte.

Zvaničnici Gasproma su bili u poseti Iranu i sada je u Teheranu potpisan pripremljeni tekst sporazuma.


izvor (https://okvir.net/svet/ruske-kompanije-ulozice-40-milijardi-dolara-u-iransku-naftnu-industriju/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 20, 2022, 02:07:44 pmPutin: "Formira se novi svetski poredak"


Stiče se utisak da Zapad ne može da ponudi sopstveni model budućnosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Stiče se utisak da Zapad jednostavno ne može da ponudi svetu svoj model budućnosti“, rekao je Putin na plenarnom zasedanju foruma Agencije za strateške inicijative "Jake ideje za novo vreme“.

On je naglasio da model totalne dominacije "takozvane zlatne milijarde“ nije pravedan i ukazao na "grandiozne promene“ koje se sada dešavaju u svetu i koje su nepovratne.

"I kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou u toku je izrada osnova, principa haroničnog i pravedenijeg, socijalno orijentisanog i bezbednog svetskog poretka – alternativnog postojećem – ili, može se reći, do sada postojećem jednopolarnom svetskom poretku koji po svom karakteru, definitivno, postaje kočnica za razvoj civilizacije“, naglasio je Putin.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=20&nav_category=78&nav_id=2187540)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 22, 2022, 09:38:51 amPutin razgovara sa saudijskim prestolonaslednikom


Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je o situaciji na svetskim tržištima nafte sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u telefonskom razgovoru u četvrtak. Dvojica lidera su pohvalili visok nivo „prijateljskih“ bilateralnih odnosa između dve zemlje i njihovu saradnju u okviru grupe OPEK+, navodi se u saopštenju Kremlja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici poput Rusije, koji zajedno čine OPEK+, „dosledno ispunjavaju svoje obaveze“ da očuvaju ravnotežu i stabilnost na globalnom energetskom tržištu, izjavili su dvojica lidera, prema Kremlju.

Prošlog meseca, grupa se složila da poveća proizvodnju za 648.000 barela dnevno (bpd), ili 0,7% globalne potražnje, tokom jula i avgusta. Odluka je doneta pošto su zapadne nacije vršile pritisak na OPEK da reši globalne nestašice energije pogoršane sankcijama Rusiji. Taj potez, međutim, nije uspeo da smanji cene nafte u to vreme.

Putin i bin Salman su u četvrtak takođe razgovarali o bilateralnim odnosima i fokusirali se na „proširivanje obostrano korisnih trgovinskih i ekonomskih veza“, saopštio je Kremlj. Još u maju, Rijad je rekao da ruska vojna akcija u Ukrajini neće uticati na odnose Saudijske Arabije ni sa Rusijom ni sa Ukrajinom, jer je kraljevina nastojala da održi svoje opsežne trgovinske odnose sa obe zemlje.

Dvojica lidera razmenila su i stavove o situaciji u Siriji, navodi se u čitanju Kremlja. U utorak, nakon samita u Teheranu na kojem se Putin sastao sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i turskim Redžepom Tajipom Erdoganom, ruski predsednik je rekao da SAD treba da prestanu da „pljačkaju“ Siriju. Stotine američkih vojnika i dalje su prisutne u Siriji, gde kontrolišu naftne bušotine i polja pšenice na severoistoku zemlje.

Telefonski poziv je takođe usledio kada je Volstrit džurnal objavio da su odnosi između Vašingtona i Rijada pali na istorijski minimum. Kako se navodi u izveštaju, pozivajući se na izvore u Vašingtonu i Rijadu, lično neprijateljstvo između američkog predsednika Džoa Bajdena i bin Salmana bilo je važan faktor u narušavanju odnosa.


izvor (https://okvir.net/svet/putin-razgovara-sa-saudijskim-prestolonaslednikom/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 22, 2022, 03:56:50 pmLavrov uoči posete Africi: Radimo na smanjenju uloge dolara i evra u trgovini


Rusija i afrički partneri rade na doslednom smanjenju udela dolara i evra u međusobnoj trgovini, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov za afričke medije. On je, takođe, istakao da Moskva poštuje suverenitet afričkih država i da nikome ništa ne nameće.

„Jasno je da tekuća geopolitička situacija zahteva određene korekcije mehanizma naše saradnje: pre svega, reč je o obezbeđivanju nesmetane logistike i uspostavljanju sistema finansijskih obračuna koji su zaštićeni od spoljnog mešanja. Rusija u saradnji sa partnerima preduzima korake za proširenje upotrebe nacionalnih valuta i platnih sistema“, objasnio je Lavrov.

Ministar je još naglasio da će Moskva nastaviti da ispunjava svoje obaveze po pitanju isporuka afričkim zemljama prehrambenih proizvoda, đubriva i energenata, bez obzira na zapadne sankcije.

Diplomata je istakao da je Rusija veoma svesna značaja ruskih isporuka društveno važnih proizvoda, uključujući hranu, mnogim svetskim državama.

Lavrov je objasnio da je još tokom krize izazvane virusom korona, kolektivni Zapad, koristeći mehanizam valutne emisije, preusmerio na sebe robne i prehrambene tokove, pogoršavši položaj zemalja u razvoju koje zavise od uvoza prehrambenih proizvoda. Upravo tada je, ocenio je ministar, i počela da se stvara teška situacija na tržištu hrane.

„Zapadne sankcije, uvedene Rusiji poslednjih meseci, dodatno su pogoršale negativne tendencije“, ocenio je on.

Diplomata je istakao da Rusija duboko poštuje što se afričke zemlje nisu pridružile antiruskim sankcijama i ceni odmereni stav zemalja Afrike povodom situacije u Ukrajini i oko nje.

Prema rečima ministra, razvoj multilateralne saradnje sa afričkim zemljama ostaje među važnim prioritetima spoljne politike Rusije.

Larov je takođe istakao da Rusija „nikome ništa ne nameće i ne uči druge kako treba živeti“.

„Veoma poštujemo suverenitet afričkih država i njihovo neodvojivo pravo da same određuju kako će se razvijati. Čvrsto smo privrženi principu ‘afrički problemi – afričko rešenje’. Ovaj pristup razvoju međunarodnih odnosa kardinalno se razlikuje od logike koje su nametale nekadašnje metropole ‘lider sledbenik’, a koja odražava zastareli kolonijalni model“, zaključio je Lavrov.

Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, saopštila je ranije da će šef ruske diplomatije od 24 - 28. jula posetiti Egipat, Etiopiju, Ugandu i Republiku Kongo.


izvorl (https://rs-lat.sputniknews.com/20220722/lavrov-uoci-posete-africi-radimo-na-smanjenju-uloge-dolara-i-evra-u-trgovini-1140194194.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 24, 2022, 07:20:58 amIran i Saudijska Arabija spremni na razgovore o normalizaciji veza


Prema rečima iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana, postignut je određeni napredak u proteklih pet rundi pregovora između dve strane u Iraku.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolajan rekao je da su i Iran i Saudijska Arabija izrazili spremnost da na političkom nivou započnu razgovore o normalizaciji odnosa.

Određeni napredak je postignut u proteklih pet rundi razgovora između dve strane u Iraku, koji su uglavnom bili posvećeni bezbednosnim pitanjima, rekao je Amir-Abdolahijana, preneli su iranski mediji.

Irački ministar inostranih poslova Fuad Husein nedavno je izjavio da je Rijad spreman za razgovore „na javnom i političkom nivou“, prenosi Fena pozivajući se na agenciju Sinhua.

Prema njegovim rečima, iskazana je i „spremnost da se uđe u političku fazu razgovora, što bi na kraju dovelo do nastavka normalnih diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana“.


izvor (https://okvir.net/svet/iran-i-saudijska-arabija-spremni-na-razgovore-o-normaliziranju-veza/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 24, 2022, 07:40:10 amZaharova: Amerika moli strane diplomate da se ne fotografišu sa Lavrovom


Američki Stejt department pokušava da utiče na posetu ruskog šefa diplomatije Africi, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Po njenim rečima, američke diplomate "trče od kuće do kuće različitim zemljama i mole (diplomate) da se ne fotografišu sa Lavrovom". Cilj je, po njenim rečima, da ruska strana ne iskoristi fotografije kao dokaz da izolacija ne postoji.

Ona je dodala da SAD "ne shvataju da Rusija za tu svrhu ne koristi fotografije, već da to radi uz pomoć američke gluposti i potpunog nedostatka osećaja realnosti".

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u zvaničnu posetu Egiptu. Kairo je prva stanica ruskog ministra u okviru posete Africi.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220724/zaharova-amerika-moli-strane-diplomate-da-se-ne-fotografisu-sa-lavrovom-1140268220.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 25, 2022, 06:47:10 amBajden u Saudijskoj Arabiji, Saudijska Arabija u BRIKS-u: Zašto je propala turneja predsednika SAD?


Predsednik Amerike Džo Bajden u Saudijsku Arabiju je prošle nedelje otišao da bi je nagovorio da značajno poveća proizvodnju nafte kako bi joj oborila cenu, i da bi suzbio uticaj Rusije na Bliskom istoku.

Odgovoreno mu je da proizvodnja nafte može da bude povećana samo malo, i to, tek ako se arapske zemlje o tome dogovore s Rusijom.

Bliskoistočna turneja Džoa Bajdena – u sklopu koje je posetio Izrael i potom se u Saudijskoj Arabiji sastao s proširenim sastavom Saveta za zalivsku saradnju arapskih država – tako se na kraju pretvorila u popriličan fijasko.


Ubistvo Kašogija

A faktički vladar najvažnije zemlje arapskog sveta, saudijski princ-prestolonaslednik Muhamed bin Salman kome je Bajden pretio da će ga, usled sumnje da je naredio ubistvo kolumniste „Vašington posta“ Džamala Kašogija, pretvoriti u međunarodnog pariju, a sada mu je došao na noge da ga moli za pomoć, svom gostu iz Amerike na kraju je – namerno ili ne – priredio poprilično poniženje naočigled čitavog sveta. Već i zato što predsednik Sjedinjenih Država na kraju nije dobio ništa od onoga što mu je, kako opominje portal „Blumberg“, bilo „očajnički potrebno“.

„Bajdenov put u Saudijsku Arabiju narušava naš moralni autoritet“, grmeo je izdavač „Vašington posta“ Fred Rajan u autorskom tekstu ilustrovanom rukovanjem s krvavom rukom, demokrate u Kongresu zatražile su i „rekalibraciju američko-saudijskog partnerstva“ u ime „ljudskih prava i demokratskih vrednosti u spoljnoj politici“, te, ispraćen u ovakvoj atmosferi, Bajden valjda nije ni imao izbora nego je Bin Salmanu i u lice ovom prilikom morao da kaže kako ga smatra odgovornim za ubistvo Kašogija. Štaviše, otkrio je „Blumberg“, iz istih razloga američke vlasti su saudijskom prestolonasledniku rekle i da je nepoželjan na aerodromu da dočeka Bajdena kao sve ostale učesnike samita.


Hladan tuš

Ispostavilo se da vređanje domaćina koga ste došli da molite za pomoć i nije baš najrazboritija pregovaračka taktika.

„Bajden nije uspeo da obezbedi ni pristanak na stvaranje regionalne bezbednosne osovine koja bi uključivala Izrael, ni momentalno povećanje proizvodnje nafte“, sumirala je agencija „Rojters“.

„Saudijska Arabija, najvažniji arapski saveznik Vašingtona, polila je hladnu vodu na američke nade da će biti dogovoreni temelji regionalne bezbednosne alijanse, koja bi uključila Izrael, za borbu protiv iranske pretnje“, navodi se, i citira saudijski šef diplomatije, princ Fejsal bin Farhan al Saud, koji je čak rekao da „nije obavešten o bilo kakvim razgovorima o zalivsko-izraelskom odbrambenom savezu“ te da „kraljevina u takvim razgovorima ne učestvuje“. Takođe, objasnio je, „odluka Rijada da otvori svoj vazdušni prostor svim avioprevoznicima“ – uključujući i izraelske – „nema nikakve veze s uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Izraelom i ne predstavlja nagoveštaj daljih koraka“. Džo Bajden je, inače, upravo tu odluku o otvaranju vazdušnog prostora, jer je nečime morao da se pohvali, ocenio kao „veliku stvar“ i „prvi konkretan korak na putu ka široj normalizaciji odnosa“.

Još teži udarac, međutim, pretrpele su Bajdenove nade da će Saudijci početi da ispumpavaju više nafte kako bi joj oborili cenu. Od toga uglavnom nema ništa, a „Blumberg“ donosi i detalje takvog dogovora: „Bajden je Saudijsku Arabiju u subotu napustio bez čvrstog obećanja o povećanju proizvodnje nafte... Saudijski ministri insistirali su da će odluke biti donete na osnovu logike tržišta, i u okviru OPEK+ koalicije koja uključuje Rusiju... Rijad je bio potpuno jasan da se drži te alijanse.“

„U svakom slučaju“, otkriva „Blumberg“, „dalje povećanje proizvodnje ionako može samo da bude neznatno“ jer, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji, „nivoi slobodnog proizvodnog kapaciteta tanki su kao žilet“.


Američki vakuum

I inače je, dodaće „Blumberg“, „grupa arapskih zemalja pokazala da ne planira da zaoštri svoj stav prema Moskvi“, a portal „Politiko“ tome dodaje upozorenje da i „Kina stoji na putu Bajdenovog nastojanja da se približi Saudijskoj Arabiji“. Ne samo stoga što „ne drži lekcije o ljudskim pravima“ i pride „Rijadu prodaje vojnu opremu kakvu SAD odbijaju da mu prodaju“, već je reč i o elementarnoj ekonomskoj logici – trgovinska razmena Kine i Saudijske Arabije preko tri puta je veća od američko-saudijske, 65,2 naspram „mršavih 19,7 milijardi dolara“ u 2020. godini.

Povrh toga, napominje „Politiko“, „u martu je odnos s Kinom Rijad dodatno unapredio najavom da u delu transakcija namerava da napusti američki dolar u korist kineskog juana“, a „Peking je privoleo Saudijsku Arabiju da postane 'dijaloški partner' u Šangajskoj organizaciji za saradnju“. Dok je predsednica Međunarodnog foruma BRIKS-a Purnima Anand najavila i da, posle Irana i Argentine, i Saudijska Arabija – uz Tursku i Egipat – namerava da zatraži prijem u tu organizaciju.

A Bajden je po povratku kući rekao da je njegov put na Bliski istok služio „pozicioniranju Amerike u ovom regionu za budućnost. Nećemo da ostavimo vakuum za Rusiju i Kinu da ga popune. Dobijamo rezultate.“


Geoekonomski mazohizam

Kakve je rezultate zapravo donela Bajdenova poseta Bliskom istoku? Zašto Saudijska Arabija i ostale članice OPEK-a ne odustaju od saradnje s Rusijom? I kako će BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju uticati na geopolitičko pozicioniranje ovog regiona?

O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku“ govorili dugogodišnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu Borislav Korkodelović i Đuro Bilbija, urednik portala „Fakti“.

Iako je, u jednom od svojih javnih istupa tokom bliskoistočne turneje, Bajden nazvao ovaj region „značajnim“, Borislav Korkodelović objašnjava da je energetska kriza pokazala da je on i mnogo više od toga:

„Sa prostora Bliskog istoka i njegovog neposrednog susedstva, od Libije do Rusije, dolazi oko 53 odsto proizvodnje prirodnog gasa u svetu, i oko 60 odsto ukupnih rezervi. O proizvodnji nafte da i ne govorimo. Ovde je skoncentrisana energetska osnova sveta, što je osnova i za privredni razvoj čovečanstva, te je potpuno jasno koliki je zapravo njegov značaj. Pa otuda i neobično živa diplomatska aktivnost u tom delu sveta te se posle Bajdenove posete Izraelu i Saudijskoj Arabiji, kojom pokušava da zaustavi trend opadanja američkog uticaja a on je dodatno ubrzan prošlogodišnjim povlačenjem iz Avganistana, u Teheranu predsednik Rusije Vladimir Putin susreo sa liderima Irana i Turske.“

„Svima na Zapadu je sad jasno da je oslanjanje na tzv. obnovljive izvore energije, što je i izazvalo energetsku krizu, predstavljalo svojevrsni geokonomski i geopolitički sado-mazohizam. Pokušaj da se ta greška sad ispravi osuđen je na propast već i zato što Amerika, koja ide prema recesiji i dubokoj ekonomskoj i političkoj krizi, više nema snage da odatle istisne ni Rusiju, ni Kinu a ni Iran,“ ističe Đuro Bilbija.

„Niko više na Bliskom istoku ne čeka Ameriku za bilo šta što mu je od životnog značaja. Ona sad pokušava da se vrati, nastojeći da okupi saveznike na antiiranskoj osnovi, ali u međuvremenu se Iran približio Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, iz Jemena ga nisu izbacili, i onog poslušnog, marionetskog Bliskog istoka, jednostavno, više nema. Čak i Saudijska Arabija, koja je bila zarobljenik sopstvenih petrodolara, pod vođstvom prestolonaslednika Muhameda bin Salmana okrenula se drugim pravcima razvoja i SAD više nemaju monopol nad njenom spoljnom politikom.“


Novi globalni balans

„Uprkos zahtevu Vašingtona da poveća proizvodnju nafte – premda je upitno koliko uopšte ima kapaciteta da to učini – Rijad ostaje veran dogovorima s Moskvom u okviru OPEK+ jer ne želi da remeti dobru saradnju koju su dve zemlje ostvarile u sklopu te organizacije. A i zašto bi obarali cenu nafte koja im odgovara,“ napominje Borislav Korkodelović, i objašnjava: „Ogromna većina čovečanstva, sa izuzetkom lidera čuvene zapadne zlatne milijarde, teži promenama čiji su pokretači lideri Rusije i Kine Putin i Si Đinping, a koje vode stvaranju multipolarnog sveta. Saudijska Arabija je jako dobar primer uklapanja u taj multipolarni svet.“

S tim u vezi, magazin „Njuzvik“ piše da proširenje BRIKS-a na „Iran i Saudijsku Arabiju (...) može da ima značajan uticaj na globalni geopolitički balans... BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju dele jedan važan ideološki kvalitet: obe (organizacije) su fokusirane na multipolarnost.“ Pritom, opominje se, „naftne rezerve Teherana i Rijada BRIKS-u bi dale dodatnu snagu u izazivanju dolarske hegemonije (...) jer je za zamenu dolara kao rezervne svetske valute potrebno da što više država koje izvoze sirovine, a naročito naftu, pristanu na to.“

„Svi u arapskom svetu i te kako dobro znaju šta podrazumevaju nedavne Putinove reči o slamanju američkog svetskog poretka“, uveren je Đuro Bilbija. On zaključuje: „Egipat, Saudijska Arabija, Turska, uz njih i Iran i Argentina – najave njihovog ulaska u BRIKS podrazumevaju izlazak ispod američke šape. Ko god se sad kandiduje za BRIKS, ispisuje se, makar delimično, iz američkog poretka. A istovremeno iskazivanje želje dva ljuta rivala, Saudijske Arabije i Irana, da zajedno uđu u jednu organizaciju, pokazuje da su se njihovi međusobni odnosi već u dovoljnoj meri promenili, što je postalo moguće zato što su se i jedni i drugi u dovoljnoj meri osamostalili u odnosu na SAD. I to pokazuje da njihovi lideri odlično razumeju koja strana sveta gubi, a koja predstavlja budućnost.“


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220724/bajden-u-saudijskoj-arabiji-saudijska-arabija-u-briks-u-zasto-je-propala-turneja-predsednika-sad-1140141714.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 25, 2022, 07:07:10 am"Oni su opsednuti"


Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov nazvao je opsesijom pokušaje zapadnik zemalja da zabrane ruskim partnerima da se fotografišu sa njim i Putinom.

Lavrov je tokom zajedničke pres konferencije sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, u Kairu, citirao izjavu nemačke šefice diplomatije Analene Burbok da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je predsednik zemlje članice NATO, ''dozvolio sebi da se fotografiše sa Putinom u Teheranu", prenose RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije tvrdi da su pre njegove posete Kairu predstavnici SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i EU od Lige arapskih država zahtevali da osudi sve akcije koje Rusija preduzima, a posebno da sa njim ne potpisuju nikakve dokumente niti da se fotografišu.

"Oni su opsednuti tim fotografijama. To već nije pitanje iz sfere diplomatije, to je druga grana proučavanja ljudskog organizma", rekao je Lavrov.

Prethodno je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova izjavila da američke diplomate mole strane kolege da se ne fotografišu sa Lavrovom i ocenila da predstavnici Stejt departmenta na taj način pokušavaju da demonstriraju navodnu izolaciju Rusije.

Lavrov je u okviru afričke turneje doputovao u Egipat, a zatim će posetiti i Etiopiju, Ugandu i DR Kongo.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=24&nav_category=78&nav_id=2189212)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 25, 2022, 07:39:52 amRuski šef diplomatije Sergej Lavrov stigao u Egipat u okviru afričke turneje


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u Kairo gde će razgovarati sa egipatskim zvaničnicima dok njegova zemlja pokušava da prekine diplomatsku izolaciju i sankcije Zapada zbog invazije na Ukrajinu.

Lavrov je stigao u Kairo kasno sinoć u prvom delu svoje afričke turneje tokom koje će takodje posetiti Etiopiju, Ugandu i Demokratsku Republiku Kongo, prenosi ruska državna televizija RT.

Lavrov je jutros počeo razgovore sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Amehom Šukrijem, javilo je egipatsko ministarstvo.

Ruski šef diplomatije treba kasnije danas da se sastane sa generalnim sekretarom Arapske Lige Ahmedom Abulom Geitom. On će se takodje obratiti stalnim predstavnicima te panarapske organizacije, preneo je RT.

Egipat, najmnogoljudnija zemlja u arapskom svetu, odbio je da zauzme stranu od počekta rata u Ukrajini u februaru i održava bliske veze sa Moskvom i sa Zapadom. Egipat je medju najvećim uvoznikom žita na svetu, a veliki deo toga dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi je izgradio bliske lične odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dvojica vodja ojačali su bilateralne odnose znatno poslednjih nekoliko godina, prenosi AP.

Poseta Lavrova Kairu usledila je pošto je ruska državna kompanija za atomsku energiju Rosatom prošle nedelje u Egiptu počela izgradnju nuklearne elektrane sa četiri reaktora. Lokalni mediji procenili su vrednost projekta na 25 milijardi evra.


izvor (https://okvir.net/svet/ruski-sef-diplomatije-sergej-lavrov-stigao-u-egipat-u-okviru-africke-turneje/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 25, 2022, 08:54:53 amLavrov: Moskva ceni stav zemalja Arapske lige o Ukrajini


Rusija ceni stav zemalja članica Lige arapskih država o situaciji oko Ukrajine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Cenimo uravnotežen, pošten i odgovoran stav zemalja članica i Lige u celini“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa stalnim predstavnicima zemalja članica Arapske lige.

On je napomenuo da je u aprilu kontakt grupa Arapske lige posetila Moskvu i da je održana korisna diskusija o ovom pitanju.

„Otvoreni smo za nastavak takvog dijaloga sa našim prijateljima iz Lige arapskih država i drugih delova sveta, nemamo šta da krijemo“, dodao je ministar.

Prema rečima Lavrova, Rusija je zainteresovana za unapređenje partnerstva i ekonomske saradnje sa Arapskom ligom, kao i za zajednički rad na regionalnim pitanjima, kao što je situacija oko Palestine.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220724/lavrov-moskva-ceni-stav-zemalja-arapske-lige-o-ukrajini-1140290151.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 25, 2022, 08:56:58 amNemački list: Putin stvara novi svetski poredak


U svetu se formira novi svetski poredak, što je Zapadu pokazao nedavni susret lidera Rusije, Irana i Turske, Vladimira Putina, Ibrahima Raisija i Redžepa Tajipa Erdogana u Teheranu, piše nemački list „Handelsblat“.

Autor članka je uveren da je signal nedavnih pregovora „astanske trojke“ da zapadne zemlje dobijaju konkurente i gube uticaj u ozbiljnim geopolitičkim pitanjima.

Novinar je naglasio da dok Zapad bespomoćno posmatra Rusiju, nadajući se da će je saterati u međunarodnu izolaciju, sama Rusija u međuvremenu stvara novi svetski poredak. A šefovi zapadnih država postali su zavisni od onih zemalja na koje ranije nisu obraćali pažnju, ističe se u članku.

„Jedinstvo koje je demonstrirano tokom sastanka bilo je nešto više od političkog marketinga… Zapad ne bi trebalo da ga potcenjuje“, ocenjuje list.

Direktor Instituta za krizne studije Mark Almond je ranije za „Dejli mejl“ istakao da Zapadu prete neprijatnosti zbog Putinovog puta u Iran. Prema mišljenju ovog analitičara, sastanak ruskog lidera sa kolegama iz Turske i Irana mogao bi da označi početak novog antizapadnog saveza.

Prema pisanju kineskog lista „Global tajms“, razgovori ruskog predsednika sa liderima Turske i Irana u Teheranu predstavljali su uzvratni udar na pokušaje Vašingtona da potvrdi svoj uticaj u regionu. Radi se o nedavnom radnom putovanju američkog predsednika Džozefa Bajdena na Bliski istok, odakle se, prema rečima autora članka, vratio „praznih ruku“. U članku se ističe da šef Bele kuće nije mogao da ubedi predstavnike Saudijske Arabije da je potrebno povećati proizvodnju nafte, dok se Putinova poseta pokazala produktivnijom i izgleda kao „udarac u lice SAD“.

I sam ruski lider je istakao da je zajednički rad tri zemlje u Teheranu omogućio da se „slomi kičma“ međunarodnog terorizma. Sledeći samit „astanske trojke“ biće održan u Moskvi.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220724/nemacki-list-putin-stvara-novi-svetski-poredak-1140289008.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 25, 2022, 10:15:29 amLavrov: Početak nove ere


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se s stalnim predstavnicima zemalja članica Arapske lige, kada je izjavio da svet ulazi u "novu eru".

"Mi smo na početku nove ere. Govorim o pokretu usmerenom prema stvarnom multilateralizmu, a ne onom koji je Zapad pokušao da nametne", rekao je Lavrov na sastanku, a prenose ruski prorežimski mediji.

Podsetimo, zbog zapadnih sankcija koje su uvedene Rusiji nakon početka rata u Ukrajini, zvanična Moskva okrenula je svoje ekonomsko kormilo u drugim pravcima, to jest ka drugim zemljama.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=25&nav_category=78&nav_id=2189367)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 26, 2022, 11:37:57 amVolodin: U celom svetu pokrenut proces dedolarizacije – i ne može se zaustaviti


Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da je proces dedolarizacije koji se dešava u celom svetu nepovratan.

„U celom svetu je pokrenut proces dedolarizacije i ne može se zaustaviti“, napisao je Volodin na Telegramu.

On je naveo pet razloga zbog kojih dolar sve više gubi svoje pozicije. Po njegovim rečima, „dolar nije podržan stvarnim dobrima i resursima“, a ta valuta se takođe koristi „kao instrument političke borbe“, što ne uliva poverenje drugim državama da će njihov novac biti siguran.

Pored toga, na proces dedolarizacije utiče težnja ka multipolarnosti u svetu, a samim tim i potreba za alternativnom dolaru, ističe Volodin.

Među razlozima je naveo i to što „Vašington ne želi da prizna sopstvene greške i da radi na njima“. Takođe je konstatovao da postoji cikličnost prema kojoj je „svakoj svetskoj valuti određen period od oko 100 godina“ .


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220726/volodin-u-celom-svetu-pokrenut-proces-dedolarizacije--i-ne-moze-se-zaustaviti-1140346357.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 27, 2022, 07:37:33 amUganda traži bližu saradnju sa Rusijom i odbija da se bori protiv „tuđih neprijatelja“


Uganda traži bližu saradnju sa Rusijom i odbija da se bori protiv „tuđih neprijatelja“, rekao je lider zemlje Joveri Museveni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u gradu Entebeu u utorak.

„Želimo da trgujemo sa Rusijom i želimo da trgujemo sa svim zemljama sveta. Ne verujemo da smo neprijatelji nečijih neprijatelja. Želimo da stvaramo sebi neprijatelje, a ne da se borimo protiv tuđih neprijatelja. To je naša doktrina“, rekao je predsednik Ugande.

Afrički lider je primetio da su Rusija, a pre nje Sovjetski Savez, podržavali Ugandu i afrički antikolonijalni pokret više od sto godina i da nikada nisu naneli štetu zemlji.

Uzimajući u obzir bogate prirodne resurse Ugande, Museveni je rekao da se nada da bi njegova zemlja mogla dalje da poveća saradnju sa Rusijom u oblastima kao što su svemirska nauka, nuklearna energija, medicina i hrana.

Takođe je insistirao da ne razume pozive Africi da „automatski“ zauzme antiruski stav, napominjući da Uganda ne može da se okrene protiv zemalja koje joj nikada nisu nanele štetu, posebno imajući u vidu da je čak oprostila svojim kolonijalnim tlačiteljima prošlosti i sada radi i sa njima.

Zajednička konferencija za novinare održana je u vreme diplomatske turneje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova po Africi i bila je to prvi put da je visoki ruski zvaničnik ikada posetio Ugandu.

Lavrov se u nedelju sastao sa svojim kolegom u Egiptu, gde je otkriveno da je grupa zapadnih ambasadora iz SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i EU upozorila egipatske zvaničnike da se ne fotografišu sa najvišim ruskim diplomatom.

Kada je Museveni upitan da li je dobijao slična upozorenja, on se našalio da niko nije „toliko glup” da ga tako nešto pita, napominjući da je njegov stav uvek bio jasan, da nije „proistok” ili „za”. -zapad“, ali „za sebe“.

Lider Ugande je u nastavku izložio strategiju Afričkog pokreta za slobodu, objašnjavajući da će zemlje koje su „progresivne snage koje imaju za cilj da poboljšaju stanje čoveka bez obzira na društvene sisteme“ uvek biti dobrodošle.

Museveni je naveo primere Kine i Saudijske Arabije, koje ne dele isti društveni sistem kao Uganda, ali ipak uspešno poboljšavaju uslove života u svojim zemljama.

„Pozdravljamo [ove zemlje] jer se bave aspektom ugnjetavanja čoveka po prirodi, ublažavaju patnju čoveka od strane prirode, kontrolišu poplave, bolesti i tako dalje“, rekao je predsednik, napominjući da, ako jedna zemlja napredovao, bio je od koristi za druge narode.

„Ovo je ispravno shvatanje napretka za celu ljudsku rasu“, pretpostavio je on.

Lider Ugande je dalje naveo da kada je u Rusiji bilo napretka i stabilnosti, to je bila korist i za Ugandu, jer je omogućila veću trgovinu i saradnju sa Rusijom u raznim oblastima.

„Ovo je ono što tražimo. Saradnja koja je dobitna za sve u svetu“, pretpostavio je Museveni i dodao da odbacuje ideju rivalstva između zemalja, navodeći da to nije deo strategije Afričkog oslobodilačkog pokreta.


izvor (https://okvir.net/svet/predsednik-ugande-komentarise-odnose-sa-rusijom/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 27, 2022, 10:17:18 amBorelj: "Lavrov ide da ih ubedi... Ja idem da kažem suprotno"


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj se požalio zapadnoj štampi:

"Lavrov ide u Afriku da pokuša da ubedi Afrikance da su evropske sankcije krive za sve što se dešava... I cela zapadna štampa to ponavlja. Idem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju nikakve veze sa tim, a to niko ne prenosi."


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=27&nav_category=78&nav_id=2190233)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 27, 2022, 01:47:41 pmKremlj "potopio" Brisel: Borelj je duh, Rusi "kidaju"


Obračun Borelja i Lavrova za naklonost Afrike naglašava ono što mnogi u političkim krugovima EU znaju već godinama, ali je malo njih spremno da javno prizna.

Naime, pre nego što je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, u nedelju sleteo u Afriku, objavio je komentar u kom je za preteću globalnu prehrambenu krizu okrivio Zapad. Brojni mediji u Africi preneli su taj članak, a hiljade ljudi su ga delile na Fejsbuku.

Šta je u to isto vreme radio Žozep Borelj, šef diplomatije EU zadužen za zauzdavanje ruskih diplomatskih nasrtaja? Prema podacima koje navodi Politiko, Borelj je bio kao duh, kompletno nevidljiv na društvenim mrežama, u medijima, utopljen u talasu izveštavanja o Lavrovu.

U bici dezinformacijama između Rusije i EU, Evropa je debelo nadmašena, poražena i ne barata ni s približno dovoljno resursa za borbu protiv sofisticirane propagandne mašinerije Kremlja, koji kombinuje državne medije, lepezu diplomata širom sveta i podzemne alate kojima afirmiše ruske političke ambicije na sve četiri strane sveta, prenosi Jutarnji list.

Uprkos opsežnim sankcijama protiv ruskih državnih medija kao što su Raša tudej i Sputnjik u Evropi, mediji naklonjeni Kremlju i dalje dopiru do desetina miliona ljudi širom sveta sa otvoreno proruskom porukom.

Blok od 27 evropskih zemalja, s druge strane, za sada ne pronalazi nikakav odgovor na rusku propagandu, često se isključivo oslanjajući na staložena saopštenja za štampu i sterilne fotografije, ocenjuje Politiko.

U svakom slučaju sposobnost Rusije da plasira svoje informacije na globalnom nivou, dok EU posmatra sa strane, nije bio inicijalni plan Brisela onda kada su evropske birokrate, početkom rata u Ukrajini, udarili na proruske medije.

"Živimo u potpuno novom dobu", kaže za Politiko jedan od evropskih zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, dodajući da je to kao da u rat Brisel umesto teške artiljerije nosi nož.

Dalje se navodi da se službena evropska jedinica koja se bori protiv ruskih dezinformacija zove Ist stratkom, kao i da je pod ingerencijom diplomatske službe EU i ima godišnji budžet od nekoliko miliona evra – u poređenju s gotovo neograničenim resursima ruskih državnih medija.

S druge strane, uprkos svim mogućim sankcijama EU, Raša tudej nastavlja da razvija svoju taktiku, uključujući kontinuirano stvaranje novih stranica na nemačkom, francuskom, španskom i engleskom jeziku.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=27&nav_category=78&nav_id=2190401)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 27, 2022, 02:59:50 pmLavrov u Etiopiji: SAD uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove interese – primer je Jugoslavija


Sjedinjene Američke Države uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove političke interese – to je bio slučaj sa Jugoslavijom, Irakom, Libijom, Sirijom i drugim zemljama, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji boravi u poseti Etiopiji.

„Kada su naše američke kolege u prošlosti osetile da postoji pretnja po njihove političke interese, bombardovali su Jugoslaviju 1999., Irak 2003., Libiju 2011. i mnoge druge zemlje, hiljadama kilometara udaljene od američke obale. Oni su počinjali vojne operacije bez ustezanja, ne objašnjavajući nikome, veoma često sa lažnim razlogom, uništavajući gradove, ubijajući na hiljade nevinih građana“, rekao je Lavrov, obraćajući se stranim diplomatama u ruskoj ambasadi u Adis Abebi.

On je skrenuo pažnju na to da su usled vojnih operacija Sjedinjenih Američkih Država praktično uništeni gradovi poput Mosula u Iraku i Rake u Siriji.

„Ne sećam se da je progresivni, civilizovani Zapad na neki način pokretao tu temu“, ocenio je šef ruske diplomatije.

Ministar je konstatovao da se svet trenutno nalazi u „važnom istorijskom trenutku“ kada će morati da se bira kako će se živeti i šta će se ostaviti sledećim generacijama.

„Živećemo u svetu koji sledi principe Povelje UN, zasnovanoj na ravnopravnosti suverenih država ili u svetu gde će dominirati najjači. Da li je naš izbor da živimo u svetu kolektivnog Zapada pod okriljem SAD koje odlučuju kada i kako da promovišemo naše interese?“, upitao je Lavrov.


„Kina sledeća meta Zapada“

Kina će biti sledeći cilj Zapada na spisku neprijatelja, posle Rusije, izjavio je Lavrov.

„NATO po redu označava svoje neprijatelje. Rusija je broj jedan. Kina je na drugom mestu“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, svi principi mogu da budu narušeni ukoliko Zapad odluči nekoga da kazni.

„Ako je to potrebno, oni će bez kolebanja uvesti sankcije protiv bilo koje zemlje koja izazove njihovu nervozu. Spomenuo sam Kinu kao zemlju koja će biti sledeći cilj“, dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u petodnevnoj poseti Africi do 28. jula. Danas je posetio Adis Abebu gde se sastao sa etiopijskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Demekeom Mekonenom.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220727/lavrov-u-etiopiji-sad-unistavaju-sve-zemlje-koje-ugrozavaju-njihove-interese--primer-je-jugoslavija-1140394447.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 27, 2022, 03:35:32 pmIran i Rusija rade na opcijama koje bi parirale Zapadu


Iran će uskoro prihvatiti plaćanja ruskom platnom karticom Mir i postati još jedna država koja prihvata rusku alternativu za sisteme kartica Viza i Masterkard.

To je izjavio zamenik iranskog ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju Medhi Safari.

"Mislim da će ovaj sistem plaćanja uskoro biti aktiviran u Iranu", rekao je Safari, prenosi Rojters, pozivajući se na izveštaj ruske agencije RIA novosti.

Moskva radi na jačanju veza s Teheranom otkako je 24. februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, pošto Kremlj, koji na Zapadu osuđuju zbog rata, nastoji da sklopi nova ekonomska i diplomatska partnerstva na drugim stranama, navodi britanska agencija.

Južna Koreja i Kuba su takođe nedavno počele da prihvataju platnu karticu Mir, što na ruskom znači i "mir" i "svet", a Ujedinjeni Arapski Emirati nameravaju uskoro da je prihvate. Ova kartica takođe funkcioniše u popularnim turističkim destinacijama u Turskoj i Vijetnamu i nekim bivšim sovjetskim republikama.

I Rusija i Iran su pod teškim sankcijama SAD i Evropske unije, koje blokiraju njihov pristup ključnim delovima globalne finansijske infrastrukture.

Safari je takođe rekao da dve zemlje rade na stvaranju alternative SWIFT servisu za razmenu poruka koji podržava prekogranična plaćanja širom sveta. Nekoliko ruskih banaka je od 24. februara izbačeno iz SWIFT sistema, čije je sedište u Belgiji.

"Zemlje koje žele da dedolarizuju svoje transakcije moraju da imaju poseban sistem sličan SWIFT-u. Iranska i ruska strana su predložile opciju... Postigli smo veoma dobar dogovor na osnovu kojeg možemo da obavljamo devizne transakcije između dve zemlje", kazao je Safari, prema izveštaju RIA novosti.

Kartice sistema Viza i Masterkard koje su izdate u Rusiji prestale su da funkcionšu u inostranstvu nakon što su te dve najveće svetske mreže za obradu kartičnih plaćanja obustavile rad u toj zemlji početkom marta.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/iran-i-rusija-rade-na-opcijama-koje-bi-parirale-zapadu-2190392)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 28, 2022, 03:56:57 pmEgipat raskinuo ugovore o isporuci 240.000 tona pšenice iz Ukrajine


Egipat je raskinuo ugovore o isporuci 240.000 tona pšenice iz Ukrajine, kupljene u decembru 2021. godine, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore.

Kako je precizirano, Glavna uprava Egipta za nabavku robe „oslobodila“ je od ugovornih obaveza kompanije „Nibulon“ i „Inerko“ koje su trebalo da isporuče četiri partije pšenice.

Rojters navodi da su vlasti Egipta u decembru prošle godine kupile žito po ceni od 346 do 360 dolara po toni, uključujući cenu dostave. Zbog situacije u Ukrajini rezervisana roba nije isporučena.

Egipat je najveći uvoznik pšenice u svetu – godišnje kupuje oko 11 do 13 miliona tona, što podmiruje tek polovinu potreba zemlje.

Drugu polovinu obezbeđuje unutrašnja proizvodnja. Glavni izvoznici žita u Egipat su Rusija i Ukrajina.


Peskov: Raskid sporazuma Egipta i Ukrajine o isporukama žita nije povezan sa posetom Lavrova Africi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da raskid sporazuma Egipta i Ukrajine o isporukama žita nije povezan sa posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Africi.

„To teško da ima veze sa posetom Lavrova. Mi imamo svoje odnose sa Egiptom, imamo svoje sporazume sa Egiptom o relevantnim isporukama koje Rusija realizuje“, rekao je Peskov.

Što se tiče odnosa Egipta sa drugim zemljama, to je njihova stvar, istakao je Peskov.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220728/uzivo-ukrajinske-snage-granatiraju-donjeck-zabranjenom-municijom-i-raketama-nato-kalibra-1140422211.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 28, 2022, 04:14:29 pmLavrov: Stvara se red zemalja koje žele da se pridruže ŠOS


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se stvara red onih zemalja koje žele da stupe u sastav Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kao punopravni članovi i posmatrači, a povodom predstojećeg samita organizacije u Samarkandu, koja će se održati u septembru.

„Dnevni red samita u Samarkandu čini se veoma solidan, sadržajan, a posebno je simbolično što se, kako se bliži samit, stvara svojevrsni red onih zemalja koje žele da se pridruže kao punopravni članovi ŠOS ili posmatrači i partneri u dijalogu“, istakao je Lavrov po završetku pregovora sa uzbekistanskim predsednikom Šavkatom Mirzijojevom na marginama samita šefova diplomatija ŠOS u Taškentu.

Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine. Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Belorusija je ove godine podnela zvaničan zahtev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.

Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220728/lavrov-stvara-se-red-zemalja-koje-zele-da-se-pridruze-sos-1140441366.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 29, 2022, 11:50:31 amŠOS: Protiv Rusije pokrenut totalni hibridni rat koji počinje da se preliva na Kinu


Protiv Rusije je pokrenut totalni hibridni rat koji počinje da se preliva na Kinu, izjavio je zamenik generalnog sekretara Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Grigorij Logvinov.

„Sada je postalo potpuno očigledno da su informacione tehnologije počele da se koriste u vojne svrhe, a medijski prostor se pretvorio u poligone i bojna polja. Protiv jedne od država, osnivača ŠOS-a, protiv Rusije, pokrenut je totalni hibridni rat koji već počinje da se preliva na Kinu“, rekao je Logvinov na otvaranju Foruma medija i analitičkih centara zemalja ŠOS.

On je podsetio da je Šangajska organizacija za saradnju od trenutka osnivanja „bila objekat otvoreno neprijateljskih komentara u zapadnim medijima“.

Logvinov je istakao da se u protekle dve decenije antagonizam sa Zapada samo pojačao, posebno nakon nereda u Kazahstanu u januaru ove godine, kada je ŠOS zajedno sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) podržao legitimne vlasti republike.

Diplomata dodaje da je u završnom protokolu nakon konsultacija informativnih službi ministarstava spoljnih poslova zemalja-članica ŠOS-a u aprilu ove godine konstatovano da je neophodno da se obrati pažnja na problem suprotstavljanja lažnim informacijama.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220729/sos-protiv-rusije-pokrenut-totalni-hibridni-rat-koji-pocinje-da-se-preliva-na-kinu-1140460095.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 29, 2022, 11:52:11 amArgentina, Brazil i Meksiko nisu podržali američki stav o Ukrajini


Učesnici 15. konferencije ministara odbrane Amerike objavili su zajedničku deklaraciju u kojoj je većina, 13 od 21 zemlje, odbila da oštro kritikuje akciju Rusije u Ukrajini, dok Argentina, Brazil i Meksiko imaju stav da to ne može da bude predmet diskusije na forumu.

„Konflikti su u celom svetu, kao što je invazija na Ukrajinu i nasilje oružanih grupa koje terorišu stanovništvo Haitija. To nisu legitimna sredstva za rešavanje sukoba, pa se države članice konferencije ministara odbrane Amerike nadaju da će se brzo doći do mirnog rešenja“, navodi se u zaključku deklaracije učesnika konferencije 21 zemlje kontinenta, koja se održava u Brazilu.

Tri zemlje učesnice konferencije: Argentina, Brazil i Meksiko su napomenule da je ovo pitanje u kompetenciji Ujedinjenih nacija i da ne može da bude predmet diskusije na forumu.

Pritom, osam ministara odbrane iz Kanade, Kolumbije, Ekvadora, SAD, Gvatemale, Haitija, Paragvaja i Dominikanske Republike je insistiralo na uključivanju fusnote u kojoj je odvojeno izraženo oštro neodobravanje događaja u Ukrajini.

Konferencija ministara odbrane Amerike održava se svake dve godine. Prvi sastanak je održan 1995.godine u Sjedinjenim Američkim Državama.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220729/argentina-brazil-i-meksiko-nisu-podrzali-americki-stav-o-ukrajini--1140461365.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 29, 2022, 12:05:44 pmViše od deset zemalja želi da poveća učešće u ŠOS, aktivno se razmatra zahtev Belorusije za članstvo


Jedanaest zemalja planira da poveća nivo svog učešća u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Uzbekistana Vladimir Norov.

„Jedna od važnih tačaka našeg sastanka bila su pitanja širenja ŠOS. Ministri su razmotrili postojeće prijave od zainteresovanih strana za dobijanje statusa države članice, posmatrača i partnera u dijalogu. Želeo bih da istaknem da smo postigli značajan napredak po tom pitanju“, rekao je Norov na brifingu nakon sednice.

On je podsetio da je u okviru predstojećeg samita ŠOS u Samarkandu u septembru planirano potpisivanje memoranduma o obavezama Irana, „koje otvara direktan put ka punopravnom članstvu ove zemlje u organizaciji“.

Norov je saopštio da se na samitu očekuje potpisivanje dokumenata kojima će se Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji dati status partnera u dijalogu u ŠOS-u.

„Ministri su podržali prijave Bahreina i Maldiva za dobijanje statusa partnera u dijalogu ŠOS-a. Odgovarajuća rešenja biće potpisana tokom sednice saveta lidera u Samarkandu“, precizirao je Norov.

Kako je dodao, strane aktivno razmatraju prijavu Belorusije za dobijanje punopravnog članstva u organizaciji.

Norov je istakao da članice organizacije moraju da razrade konsolidovan pristup pitanju o davanju statusa posmatrača pri ŠOS Azerbejdžanu, Jermeniji, Kambodži i Nepalu.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220729/vise-od-deset-zemalja-zeli-da-poveca-ucesce-u-sos-aktivno-se-razmatra-zahtev-belorusije-za-clanstvo-1140472133.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 29, 2022, 12:09:38 pmLavrov: Svaka zemlja ŠOS-a će samostalno odlučivati o dedolarizaciji


Svaka država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) treba sama da donese odluku u vezi s odustajanjem od upotrebe dolara, ali ima dovoljno činjenica koje govore da je ta valuta nepouzdana, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Svaka zemlja-članica ŠOS-a treba sama da odluči koliko se udobno oseća, oslanjajući se na dolar, s obzirom na apsolutnu nepouzdanost te valute sa stanovišta moguće zloupotrebe“, rekao je Lavrov nakon sednice Saveta ministara spoljnih poslova članica ŠOS-a.

On je istakao da je nakon sednice Saveta ministara dogovorena mapa puta za prelazak na povećanje upotrebe nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama. Po rečima Lavrova, to ubedljivo govori o stavu zemalja ŠOS-a po pitanju dedolarizacije.

Ranije je Lavrov izjavio da će na predstojećem samitu lideri ŠOS-a razgovarati o načinima za intenziviranje trgovine u nacionalnim valutama.


ŠOS usvojio dokument o jačanju Konvencije o biološkom oružju

Šef ruske diplomatije je istakao da je na zasedanju Šangajske organizacije za saradnju usvojen dokument o jačanju Konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

„Posvetili smo veliku pažnju onim akcijama koje naše zemlje preduzimaju u međunarodnim organizacijama. Jedan od rezultata je usvajanje dokumenta o jačanju Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja“, rekao je Lavrov.

Istakao je da je Rusija dosta doprinela u pripremi samita i da će u narednih par meseci kontrolisati izradu dokumenata, kako bi paket dokumenata, koji će biti donet u Samarkandu, bio sveobuhvatan i kako bi pokrivao sve sfere aktivnosti ŠOS-a.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220729/lavrov-svaka-zemlja-sos-a-ce-samostalno-odlucivati-o-dedolarizaciji-1140470752.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 29, 2022, 02:37:22 pmIzjave francuskog predsednika su uvredljive


Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o njegovoj zabrinutosti zbog ekspanzije veza afričkih zemalja sa Rusijom su uvredljive.

To je u petak rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov novinarima nakon sednice Saveta ministara Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

"Što se tiče predsednika Makrona i njegovih izjava, zaista, generalno, očekivale su se etičnije izjave od Francuza. Zato što je rekao, ako se dobro sećam, otprilike sledeće: da je zabrinut za vojnu i diplomatsku aktivnost Rusije u Africi i da to ne bi nazvao ni saradnjom, već podrškom apsolutno promašenim, nelegitimnim režimima i huntama", kazao je Lavrov, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, prilično je uvredljivo za afričke države koje nastavljaju, uprkos svemu, dosledno da razvijaju odnose sa Ruskom Federacijom.

Makron je ranije izrazio zabrinutost zbog sve snažnijih diplomatskih i vojnih kontakata između Rusije i Afrike i negodovao zbog širenja navodno lažnih informacija i ruskih narativa u Africi od ljudi koje je odbio da nazove novinarima, pominjući otvaranje novih biroa ruske novinske agencije Sputnjik i televizije RT u Africi.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=29&nav_category=78&nav_id=2191425)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on July 30, 2022, 03:35:04 pm"Stigli ratni brodovi Irana i Azerbejdžana"


Brodovi ratne mornarice Irana i Azerbejdžana stigli su u Kaspijsk.

Oni će učestvovati u pomorskoj paradi povodom Dana ratne mornarice Rusije koji će se obeležiti 31. jula, saopštila je pres-služba Južnog vojnog okruga.

"Učešće posade brodova u paradi doprineće jačanju međusobnog razumevanja između ruskih vojnih mornara i azerbejdžanskih i iranskih mornara“, navodi se u saopštenju.

Poslednje nedelje u julu stanovnici i gosti Kaspijska imaće priliku da prate svečanu paradu brodova Kaspijske flotile i vojno-sportske svečanosti. Iz Južnog vojnog okruga ističu da će vojnici demonstrirati sposobnosti flotile kao što su onemogućavanje narušavanja državne granice, pravljenje prolaza u morskom minskom polju, bitka na moru sa brodovima uslovnog protivnika, izvođenje raketnog napada na važne objekte uslovnog protivnika.

Vojno-sportski praznik biće završen svečanom artiljerijskom paljbom sa obale Kaspijska.

"U manifestacijama će učestvovati oko 500 vojnika. Biće angažovano oko 40 brodova, čamaca i pomoćnih plovila Kaspijske flotile, preko 20 jedinica vojne i specijalne tehnike“, navodi se u saopštenju Južnog vojnog okruga.

Glavna pomorska parada biće održana u Sankt Peterburgu u nedelju, 31. jula na Dan ratne mornarice Ruske Federacije.

Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće manifestacijama u Sankt Peterburgu.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=30&nav_category=78&nav_id=2191828)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 01, 2022, 08:34:24 amOPEK: Članstvo Rusije u OPEK+ od vitalnog značaja


Novi generalni sekretar OPEK-a rekao je da je članstvo Rusije u OPEK+ od vitalnog značaja za uspeh sporazuma, izvestio je u nedelju kuvajtski list Alrai, citirajući ekskluzivni intervju sa Hajtamom al Gaisom.

Al-Ghais je dodao da OPEK nije konkurencija Rusiji, koju je nazvao „velikim glavnim igračem na svetskoj energetskoj mapi“, preneo je Alrai.


izvor (https://okvir.net/svet/generalni-sekretar-opek-a-kaze-da-je-clanstvo-rusije-u-opek-od-vitalnog-znacaja-za-uspeh-sporazuma/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 01, 2022, 08:59:33 am
Quote
Scott Ritter: Putin went to Iran. My take.
https://youtu.be/MDZ4xN4X0w8


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 01, 2022, 05:57:39 pm
Quote
The President of Algeria announced the readiness of the country to join the BRICS
https://youtu.be/BB8o5eiYx_M


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 03, 2022, 08:22:20 amZaharova: Lavrov putuje u Aziju da promoviše saradnju


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov putuje u Aziju da promoviše saradnju, a ne da provocira Kinu kao predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, izjavila je u utorak njegova portparolka Marija Zaharova. Glavni diplomata Moskve treba da poseti Mjanmar i prisustvuje sastanku Rusija-ASEAN u Kambodži.

„Tamo je sada vruće, u svakom smislu“, rekla je Zaharova na Telegramu. „Lavrov ne donosi provokaciju, kao Pelosi, već saradnju. Vidimo se tamo!“


izvor (https://okvir.net/svet/lavrov-i-pelosi-putuju-u-aziju-u-poreenju/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 03, 2022, 04:54:02 pmPotez koji se neće dopasti Americi: Najveći izvoznici nafte spremaju se za važan sastanak


Rusija i Saudijska Arabija – najveći izvoznici nafte u svetu – dogovorili su se da u oktobru održe sednicu međuvladine komisije o trgovinsko-ekonomskoj saradnji, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

"U okviru posete Rijadu (krajem jula) razgovarali smo o našoj bilateralnoj saradnji, kao i u formatu OPEK+. O konkretnim projektima u različitim sferama. To su, pre svega, zajednički projekti u energetici, transportu, komunalnom sektoru, razvoju obnovljivih izvora energije, nafti, gasu i hemiji", saopštio je Novak.

On je naveo da je za sredinu oktobra planirana organizacija međuvladine komisije Rusije i Saudijske Arabije.

Pored toga, ministar je istakao da se globalna potražnja za naftom oporavila do nivoa pre pandemije. On primećuje oporavak potražnje, uključujući i u Kini.

Podsetimo, u ovom trenutku SAD pokušavaju da smanje prihode Rusije od prodaje nafte, između ostalog, da odrede gornju granicu cene ruske nafte.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220803/potez-koji-se-nece-dopasti-americi-najveci-izvoznici-nafte-spremaju-se-za-vazan-sastanak-1140659934.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 04, 2022, 08:04:29 amNaveden novi prioritet ruske spoljne politike


Promocija slobodne trgovine i regionalne integracije širom Evroazije može postati prioritet ruske spoljne politike u godinama koje dolaze, kaže Aleksej Drobinin, viši strateg u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ideja iza takozvanog Velikog evroazijskog partnerstva (GEP) je da se podstiču ekonomski odnosi između nacija bez mešanja u njihovu unutrašnju politiku. On bi služio kao „okvirna kontura za ekonomsku integraciju i bezbednost, koja bi bila otvorena za sve nacije i organizacije na kontinentu“, kaže Drobinin.

„Njegova dodatna vrednost bila bi harmonična veza integracionih projekata, nacionalnih razvojnih strategija, lanaca proizvodnje i logistike i energetskih transportnih koridora“, napisao je on u glavnom članku, objavljenom u sredu.

GEP je prvi put predložio predsednik Vladimir Putin 2015. On je promovisao njegove zasluge krajem maja dok se obraćao liderima Evroazijske ekonomske unije, tela za regionalnu integraciju koje uključuje nekoliko bivših sovjetskih republika.

Putin je GEP nazvao „velikim civilizacijskim projektom“ koji treba da „promeni političku i ekonomsku arhitekturu celog kontinenta, postane zaštitnik stabilnosti i prosperiteta koji bi objasnio raznolikost modela razvoja, kultura i tradicija svih naroda“.


izvor (https://okvir.net/svet/naveden-novi-prioritet-ruske-spoljne-politike/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 04, 2022, 12:22:32 pmRusija poziva na reformu Saveta bezbednosti UN


Ujedinjenim nacijama su preko potrebne reforme, a Savet bezbednosti mora da se „demokratizuje” proširenjem svog predstavnika, napisao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksej Drobinjin u glavnom članku objavljenom u sredu.

Drobinin, direktor Odeljenja za spoljnopolitičko planiranje, prokomentarisao je trenutno stanje međunarodnih odnosa i došao do zaključka da je za reformu UN potreban „svesniji napor i maštovitost“.

On je istakao da trenutna agenda organizacije, koju prvenstveno podstiče Zapad, nije nužno u skladu sa interesima većine njenih međunarodnih članica.

Drobinin je sugerisao da su za većinu članica UN najvažnija pitanja kao što su pristup jeftinim izvorima energije, a ne prelazak na „zelene“ tehnologije, društveno-ekonomski razvoj, a ne ljudska prava „u ultraliberalnoj interpretaciji“, i bezbednost i suverenitet ravnopravnosti nego veštačkog nametanja izborne demokratije po zapadnim obrascima.

On je dodao da je još jedna tema koja je ponovo postala aktuelna proces dekolonizacije i okončanje neokolonijalne prakse transnacionalnih korporacija u pogledu razvoja prirodnih resursa u zemljama u razvoju.

Međutim, međunarodne organizacije poput UN su u suštini „privatizovane“ od strane Zapada, ističe Drobinin. On sugeriše da su Sekretarijat UN i kancelarije specijalnih izaslanika i specijalnih predstavnika generalnog sekretara svi bili zasićeni sopstvenim „testiranim“ osobljem Zapada, a da se to proširilo i na organizacije koje nisu iz UN, kao što je OPCV.

„Najtužnije je što ta rđa izjeda „svetinju nad svetinjama“ sistema UN – Savet bezbednosti“, piše Drobinjin. „Ono obezvređuje značenje prava veta, koje su očevi osnivači dali stalnim članicama Saveta bezbednosti sa jednom jedinom svrhom: da spreče povredu interesa bilo koje od velikih sila i tako spasu svet od direktan sukob između njih, koji je u nuklearnom dobu bremenit katastrofalnim posledicama“.

Iako ne postoje „jasni i jednostavni recepti za ispravljanje situacije“, nastavlja diplomata, „potreban je očigledno svesniji napor i maštovitost kada je reč o reformi UN“. On dalje sugeriše da Savet bezbednosti treba da se „demokratizuje“, pre svega proširenjem zastupljenosti afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja.

Drobinin sugeriše da kakva god da je sudbina međunarodnih organizacija kao što su UN, STO, MMF, Svetska banka ili G20, politika podela Zapada čini „apsolutnim imperativom za naredne godine formiranje nove infrastrukture međunarodnih odnosa“.

„Posle njihovih iskreno perfidnih odluka i akcija protiv Rusije, njenih građana i materijalne imovine, jednostavno ne možemo sebi da priuštimo luksuz da ne razmišljamo o alternativama. Pogotovo što o istoj stvari razmišljaju i mnogi naši prijatelji koji su izgubili veru u zapadnjačku dobroćudnost i pristojnost“, pretpostavio je diplomata.


Izvor (https://okvir.net/svet/rusija-poziva-na-reformu-saveta-bezbednosti-un/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 05, 2022, 12:03:40 pmJedna od tema razgovora Putina i Erdogana prijem Turske u BRIKS? Kremlj ne isključuje tu mogućnost


Jedna od tema razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će tokom dana biti održan u Sočiju, moglo bi da bude i prijem Ankare u BRIKS, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da nema konkretnih planova u vezi sa ovom temom.

Na pitanje novinara da li će lideri razgovarati o Konvenciji iz Montrea o režimu plovidbe u Crnom moru i o prijemu Turske u BRIKS, Peskov je odgovorio da je Konvencija veoma važan element sporazumno-pravne baze za sve zemlje Crnomorskog regiona, ali da tu nema šta da se diskutuje.

„Konvencija je na snazi i veoma je važna. Što se tiče BRIKS, ne može se isključiti ta mogućnost, ali posebnih planova u vezi s tim nema“, rekao je on.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220805/jedna-od-tema-razgovora-putina-i-erdogana-prijem-turske-u-briks-kremlj-ne-iskljucuje-tu-mogucnost-1140734234.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 07, 2022, 10:48:58 amFT: Erdoganov odnos sa Rusijom alarmira zapadne zvaničnike


Zapadni zvaničnici su „sve više uznemireni“ što Turska, saveznik NATO-a i potencijalna članica EU, produbljuje saradnju sa Rusijom, piše Fajnenšel tajms. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno se vratio iz Sočija obećavajući da će pojačati trgovinu nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šest neimenovanih zapadnih zvaničnika izjavilo je listu da su „zabrinuti“ planovima Rusije i Turske da sarađuju u trgovini i energetici. Jedan zvaničnik EU rekao je da Brisel „sve pažljivije“ prati odnose između Ankare i Moskve, s obzirom na to da Turska „sve više“ postaje platforma za trgovinu sa Rusijom.

Nakon četvorosatnog sastanka sa Putinom u petak, Erdogan je pozdravio ulogu Rusije u izgradnji nuklearne elektrane u Turskoj. Dve zemlje imaju za cilj bilateralni trgovinski promet od 100 milijardi dolara i sarađuju protiv terorizma i za mir u Libiji i Siriji.

Putin je obećao da će Rusija snabdevati Tursku naftom, gasom i ugljem „bez ikakvih prekida“, nakon što su se dvojica lidera dogovorila da će Ankara platiti deo tog gasa u rubljama.

Drugi zvaničnik je za novine rekao da je Erdoganovo ponašanje „veoma oportunističko“, dodajući da „pokušavamo da nateramo Turke da obrate pažnju na našu zabrinutost“.

Iako je članica NATO-a od 1952. i kandidat za EU ​​od 1987. godine, Turska je raskinula sa oba bloka u nekoliko navrata, poslednji put zbog sukoba u Ukrajini.

Erdogan je opisao svoju diplomatiju sa Kijevom i Moskvom kao „uravnoteženu“ i odbio je da sankcioniše Rusiju zbog njene vojne operacije. Turska je jedina zemlja NATO koja nije uvela takve kazne.

Erdogan je takođe iskoristio priliku da u martu bude domaćin mirovnih pregovora između zemalja, koji na kraju nisu urodili plodom. Od tada je, međutim, dobio priznanje za nadgledanje pregovora koji su doveli do nastavka isporuke žitarica preko Crnog mora iz ukrajinskih luka. Kako je u subotu objavljen članak Fajnenšel tajmsa, prvi brod koji je prevozio ukrajinski kukuruz stigao je u Istanbul na inspekciju turskih, ukrajinskih, ruskih i zvaničnika UN.

Zvaničnici koji su razgovarali za Fajnenšel tajms rekli su da u Briselu nije bilo razgovora o mogućim sankcijama Turskoj, ali da bi pojedine članice mogle da smanje svoju finansijsku ili trgovinsku saradnju sa zemljom. Iako je Vašington upozorio da će kazniti zemlje koje zaobilaze svoje sankcije Rusiji „sekundarnim sankcijama“, nema naznaka da će SAD ili EU preduzeti ovaj korak protiv Turske.

Konačno, Turska ima dovoljno uticaja da povremeno raskine sa svojim zapadnim saveznicima. Njegova uloga u ugošćavanju oko 3,7 miliona migranata od 2015. koji bi inače otputovali u Evropu omogućila mu je da izvuče ustupke od EU, dok je njena strateški vitalna lokacija – vazdušna baza Indžirlik u Adani na udarnoj udaljenosti od svih najvažnijih američkih nedavna poprišta rata na Bliskom istoku – daje joj uticaj na svoje NATO saveznike.

Uprkos intenzivnom pritisku Sjedinjenih Država, Turska je integrisala ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 u svoju vojsku i ometala pristupanje Finske i Švedske NATO-u u pokušaju da se obe zemlje uključe u njegov obračun sa kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima .

U ovom trenutku, jedine konkretne posledice koje su predložili zapadni zvaničnici bile bi da pojedine zemlje pozivaju svoje banke i korporacije da se povuku iz Turske, ali to se verovatno neće desiti, navodi FT.

„Postoje veoma značajni ekonomski interesi koji bi se verovatno žestoko borili protiv takvih negativnih akcija“, rekao je jedan evropski zvaničnik, koji je ipak dodao da „neće isključiti bilo kakve negativne akcije [ako] se Turska previše približi Rusiji“.


izvor (https://okvir.net/svet/erdoganova-diplomatija-sa-rusijom-alarmira-zapadne-zvanicnike-ft/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 07, 2022, 10:50:32 amBivši brazilski ministar: Sankcije Rusiji su „neodgovorne“


Selso Amorim, bivši brazilski ministar spoljnih poslova i sadašnji savetnik za spoljnu politiku predsedničkog kandidata Luiza Inasija Lule da Silve, osudio je sankcije Zapada Rusiji i rekao da će Brazil, ako Lula preuzme dužnost, zacrtati drugačiji kurs.

U intervjuu za Blumberg objavljenom u petak, Amorim je tvrdio da je odgovor Zapada na rusku vojnu operaciju u Ukrajini – sankcije Rusiji i milijarde dolara vredno oružje za Ukrajinu – učinili nuklearni rat realnom mogućnošću.

„Prvi put od kubanske raketne krize vidimo da se na nedeljnoj bazi objavljuju članci o riziku od nuklearnog oružja“, rekao je on, tvrdeći da je „neodgovorno ne tražiti mir“.

Amorimov argument odražava argument samog Lule. Još u maju bivši brazilski lider rekao je magazinu Tajm da vidi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao podjednako odgovornog za sukob u Ukrajini, i osudio Vašington što ga je ohrabrivao da se suprotstavi Rusiji.

„Sjedinjene Države imaju veliki politički uticaj. A Bajden je mogao da izbegne [sukob], a ne da ga podstakne“, tvrdio je tada Lula.

Iz perspektive SAD, Amorim je doveo u pitanje logiku guranja Rusije u dublje partnerstvo sa Kinom, još jednim ekonomskim i vojnim rivalom Amerike.

„Nemam ništa protiv Kine“, naveo je on, dodajući da su obe deo grupe BRIKS, ali je rekao da „ne može da razume interes SAD za jačanje odnosa Kine i Rusije“.

Ako ostavimo ovaj odnos na stranu, Amorim je za Blumberg rekao da je ekonomija velika kao što je ruska „prevelika i strateška“ da bi se izolovala, i da Lulina administracija neće sprovoditi takvu politiku ako levičarski predsednik sa dva mandata bude izabran u oktobru. Govoreći za Tajm u maju, Lula je rekao da „mnoge različite zemlje“ moraju da „plate račun“ za tvrdolinijašnu antirusku politiku Vašingtona i da će, ako bude izabran, „Brazil ponovo postati protagonista na međunarodnoj sceni i mi dokazaće da je moguće imati bolji svet.”

Lula trenutno ima 11 poena ispred sadašnjeg predsednika Jaira Bolsonara, prema zbiru koji je sastavilo Američko društvo sa sedištem u SAD. Ukoliko trijumfuje u oktobru, Amorim će verovatno biti uticajan u određivanju spoljne politike svoje administracije, pošto je bio brazilski ministar spoljnih poslova tokom dva Lulina mandata od 2003. do 2010. godine.

Ni Bolsonaro nije sledio vođstvo SAD u vezi sa Ukrajinom. Uprkos tome što je Brazil glasao u Generalnoj skupštini UN da osudi Rusiju zbog sukoba, Bolsonaro je odbio da sankcioniše Moskvu i najavio svoju nameru da nastavi da kupuje đubrivo od Rusije i potpiše novi ugovor o uvozu ruskog dizela.

Kao i Lula, i Bolsonaro je delimično okrivio Kijev za sukob. Ukrajinci su, kako je rekao u februaru, „poverili komičaru sudbinu nacije“, misleći na Zelenskog.


izvor (https://okvir.net/svet/sankcije-rusiji-su-neodgovorne-kaze-savetnik-brazilskog-lule/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 09, 2022, 07:37:00 amBela kuća otkriva strategiju za Afriku


Bela kuća je u ponedeljak objavila svoju novu strategiju za podsaharsku Afriku, koja eksplicitno ima za cilj da se suprotstavi velikim investicijama Kine na kontinentu i suprotstavi se navodnim „štetnim aktivnostima“ Rusije tamo.

Plan ne navodi nikakav konkretan iznos u dolarima koji SAD nameravaju da potroše u Africi. Umesto toga, ocrtava šire ciljeve Vašingtonske politike na kontinentu, od kojih se neki preklapaju sa planom „Partnerstvo za globalnu infrastrukturu“ vrednim 600 milijardi dolara koji su objavili lideri zemalja G7 u junu.

SAD kažu da će „podsticati otvorenost i otvorena društva“ promovisanjem demokratije i inicijativa za borbu protiv korupcije, „isporučiti demokratske i bezbednosne dividende“ suprotstavljanjem autoritarnim liderima i promovisanjem prava žena i LGBT, „unaprediti oporavak od pandemije“ isporukom vakcina protiv Covid-19 i podržavaju „prilagođavanje klimi i pravednu energetsku tranziciju“ smanjenjem emisija ugljenika i ulaganjem u ekstrakciju minerala neophodnih za tehnologije zelene energije.

Iako je američki plan prepun fraza, on se takmiči sa kineskom vizijom Afrike za koju Peking kaže da je već donela opipljive rezultate.

Trgovina između Kine i Afrike porasla je za 35 odsto u 2021. na 254 milijarde dolara, izvestio je Blumberg prošle nedelje. U okviru svoje inicijative Pojas i put, Peking je izgradio luke, puteve i drugu infrastrukturu u 43 zemlje u podsaharskoj Africi.

Iako je tempo ove investicije usporen od kada je pandemija koronavirusa pogodila 2020. godine, Kina je pozajmila oko 126 milijardi dolara afričkim zemljama između 2001. i 2018. i potrošila 41 milijardu dolara na direktne strane investicije tamo, prema podacima američkog Foreign Polici Researcha. Institut (FPRI).

FPRI je upozorio da je ovaj priliv investicija učinio da afrički lideri budu skloniji Kini u glasanju u UN-u, a najnovija strategija SAD odražava ove zabrinutosti. Peking „vidi region kao važnu arenu za…napredovanje sopstvenih uskih komercijalnih i geopolitičkih interesa i slabljenje odnosa SAD sa afričkim narodima i vladama“, navodi se u dokumentu.

Vašington je takođe okrivio Rusiju za gubitak uticaja u Africi. Prema strategiji, Moskva „koristi svoje bezbednosne i ekonomske veze, kao i dezinformacije, da potkopa principijelno protivljenje Afrikanaca daljoj invaziji Rusije na Ukrajinu“.

Međutim, otprilike polovina Afrike je odbila da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN o osudi ruskih akcija u Ukrajini, a nijedna zemlja na kontinentu se do sada nije pridružila sankcijama Zapada.

U zavisnosti od uvoza hrane i od Ukrajine i od Rusije, afrički lideri su odlučili da ostanu neutralni, ali kada se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio Afričkoj uniji u junu, samo četiri od 55 šefova država kontinenta pojavila su se da slušaju. Nakon virtuelnog sastanka, predsednik Senegala i predsednik Afričke unije Meki Sal je ukazao da je neutralna pozicija Afrike u vezi sa sukobom ostala nepromenjena.

S obzirom na ovu nezainteresovanost, SAD će naterati Pentagon da dopre do afričke vojske. Prema strategiji, Ministarstvo odbrane će „sarađivati sa afričkim partnerima kako bi razotkrili i istakli rizike negativnih [kineskih] i ruskih aktivnosti u Africi. Kako će Pentagon to postići nije objašnjeno.

Upitana da li će SAD kazniti bilo koju afričku zemlju koja nastavi da sarađuje sa Rusijom, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je novinarima prošle nedelje da će „upozoriti da kompanije ne bi trebalo da rade sa zemljama koje su sankcionisale Sjedinjene Države .”

Kina je ovu izjavu držala kao dokaz da su motivi Vašingtona u Africi manje nego altruistički. U članku u državnom Global Timesu u ponedeljak se navodi da su reči Tomasa-Grinfilda „ogolele prinudu i hegemoniju američke vlade“.

„Kineska preduzeća su postala važna sila u promovisanju industrijalizacije i modernizacije u Africi. Ovo je navelo SAD da preispitaju afričko tržište iz perspektive „konkurentnosti“,“ navodi se u članku. „Dovođenje Afrike na put konfrontacije ili novog hladnog rata nesumnjivo će dovesti do katastrofe na kontinentu.


izvor (https://okvir.net/svet/bela-kuca-otkriva-strategiju-za-afriku/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 09, 2022, 03:10:16 pm
Quote
Blinken goes to South Africa to counter Lavrov's popularity
https://youtu.be/1lqsg5aBtL8


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 11, 2022, 10:32:09 amRusija i Iran planiraju da naprave pandan međunarodnom platnom sistemu SVIFT


Rusija i Iran planiraju da naprave pandan međunarodnom platnom sistemu SVIFT za bilateralne transakcije, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Irana za ekonomsku diplomatiju Mehdi Safari.


izvor (https://srbin.info/svet/spoljnoekonomski-suficit-rusije-skoro-200-milijardi-dolara/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 11, 2022, 11:36:10 am
Quote
"We will not be bullied by America.." Naledi Pandor clarifying stance in Russia and Ukraine conflict
https://youtu.be/FZp87gVK43U


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 11, 2022, 12:01:10 pmMali će intenzivirati saradnju sa Rusijom


Globalno snabdevanje hranom i đubrivima potrebnim za uzgoj useva poremećeno je uvođenjem antiruskih sankcija od strane zapadnih zemalja.

Ekonomske mere su ometale sposobnost Rusije, jednog od najvećih svetskih dobavljača i jednog i drugog, da isporučuje ovu robu i sprovodi povezane finansijske transakcije, piše Sputnik International.

Ruski predsednik Vladimir Putin i šef prelazne vlade Malija Asimi Goita razgovarali su o potencijalnoj saradnji dve zemlje, uključujući moguće isporuke hrane, đubriva i goriva iz Rusije u tu afričku državu.

"Dogovoreno je da će relevantne ruske i malijske agencije intenzivirati praktičnu saradnju u ovoj sferi", dodaje pres-služba Kremlja.

Goita je zauzvrat izrazio zahvalnost Putinu na pomoći Rusije Maliju u različitim sferama. Odvojeno je ukazao na saradnju dve zemlje u spoljnopolitičkim pitanjima i zajednički rad u UN.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/intenzivirace-saradnju-sa-rusijom-dogovoreno-je-2196163)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: fazan on August 11, 2022, 05:35:57 pmBela kuća otkriva strategiju za Afriku

...

SAD kažu da će „podsticati otvorenost i otvorena društva“ promovisanjem demokratije i inicijativa za borbu protiv korupcije, „isporučiti demokratske i bezbednosne dividende“ suprotstavljanjem autoritarnim liderima i promovisanjem prava žena i LGBT, „unaprediti oporavak od pandemije“ isporukom vakcina protiv Covid-19 i podržavaju „prilagođavanje klimi i pravednu energetsku tranziciju“ smanjenjem emisija ugljenika i ulaganjem u ekstrakciju minerala neophodnih za tehnologije zelene energije.

Međutim, otprilike polovina Afrike je odbila da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN o osudi ruskih akcija u Ukrajini, a nijedna zemlja na kontinentu se do sada nije pridružila sankcijama Zapada.
...

S obzirom na ovu nezainteresovanost, SAD će naterati Pentagon da dopre do afričke vojske. Prema strategiji, Ministarstvo odbrane će „sarađivati sa afričkim partnerima kako bi razotkrili i istakli rizike negativnih [kineskih] i ruskih aktivnosti u Africi. Kako će Pentagon to postići nije objašnjeno.


izvor (https://okvir.net/svet/bela-kuca-otkriva-strategiju-za-afriku/)

Изгледа као да је неко у америчкој администрацији заспао у време Била Клинтона, па се сада пробудио. Свет више није униполаран, а ради оваквих лекција о демократским вредностима се лидери трећег света и окрећу Кини. Кина даје паре и не уплиће се у унутрашње односе у друштву. Америка условљава паре друштвеним променама. При томе се увек у конгресу нађе неко ко ће из лобистичких интереса нешто блокирати, док не изгура по свом.

Африка има позитивна искуства са Русијом из времена борбе против колонијализма, а поред тога прагматично не гризу руку која их храни. У целој ситуацији са Украјином виде двоструке аршине беле цивилизације, која никада није била овако узрујана ради ратова у Африци.

Што се тиче Пентагона, Африка је гледала ону катастрофу у Авганистану и извукла одређене лекције. Где су сада они Авганистанци који су уз подршку Пентагона наметали унутрашње односе који су били страни авганистанском друштву?


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 12, 2022, 11:19:30 am


Quote
Gravitas: Blinken vows to not dictate Africa's choices

US Secretary of State Antony Blinken vowed to not dictate Africa's choices during a three-nation tour of the continent. Blinken's trip comes two weeks after Russia's foreign minister visited Africa. Palki Sharma decodes the new race for the continent.https://youtu.be/aNquhPKQYK4


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 13, 2022, 10:44:05 amRusija i Turska se dogovorile: Odbacuju "toksičnu" valutu


Ankara pristaje da plati deo ruskog prirodnog gasa u rubljama.

Rusija i Turska postigle su načelni dogovor da neka od plaćanja za ruski prirodni gas prebace na rublje u okviru produbljivanja trgovinskih veza između dve zemlje, saopštilo je u četvrtak tursko ministarstvo energetike.

Izbegavanje plaćanja u američkim dolarima pomaže obema zemljama. Rusija je valutu nazvala "toksičnom", jer sankcije Zapada otežavaju obavljanje transakcija. Takođe pomaže Turskoj da zaštiti svoje sve manje rezerve tvrde valute, piše Raša tudej.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je prošle nedelje potvrdio da će Ankara početi da plaća deo uvoza prirodnog gasa iz Rusije u rubljama nakon višečasovnih razgovora sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju.

Dve zemlje potpisale su i mapu za ekonomsku saradnju koja predviđa povećanje bilateralnog trgovinskog prometa na 100 milijardi dolara godišnje. Predsednici su takođe razgovarali o širokom spektru pitanja, uključujući ukrajinski izvoz žitarica.

Ranije ovog meseca Putin je rekao da zemlje EU treba da budu zahvalne Turskoj što je obezbedila pouzdano snabdevanje bloka ruskim gasom preko gasovoda Turski tok.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/rusija-razmatra-kupovinu-valuta-prijateljskih-zemalja-2197070)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 13, 2022, 10:45:59 amRusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja


Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF).

Zbog sankcija, ona nije u mogućnosti da kupuje dolare ili evre, saopštila je ruska centralna banka.

Banka Rusije je poručila takođe da ostaje pri politici slobodnog plivajućeg kursa rublje i istakla da je važno ponovo uspostaviti budžetsko pravilo o preusmeravanju viška prihoda od nafte u fond za crne dane, prenosi Rojters.

U izveštaju centralne banke o monetarnoj politici za period 2023–2025 piše da se sada razmatraju različite opcije o tome kako da se na snagu vrati pomenuto fiskalno pravilo i popuni NWF, imajući u vidu zapadne sankcije prema Rusiji.

"Rusko Ministarstvo finansija radi na mogućnostima za operativnu implementaciju mehanizma budžetskog pravila o popunjavanjui /trošenju NWF sredstava u valutama prijateljskih zemalja (juan, rupija, turska lira i druge)", saopštila je centralna banka.

Prema tom budžetskom pravilu, Rusija je ranije kupovala dolare i evre za NWF, ali ne i druge valute. Svakodnevne kupovine deviza za taj fond obustavljene su početkom 2022. godine zbog povećane volatilnosti rublje.

Tim fondom upravlja Ministarstvo finansija, ali je NWF deo međunarodnih rezervi centralne banke, koje uključuju i juan. Ruske međunarodne rezerve su iznosile u februaru oko 640 milijardi dolara, od čega je skoro polovina zamrznuta zapadnim sankcijama.

Banka Rusije je takođe saopštila da će se ruska ekonomija vratiti na staze rasta 2024. nakon dve godine pada, i da će inflacija do tada biti svedena na ciljanih 4,0 posto, što će omogućiti centralnoj banci da ključnu kamatu vrati na raspon od 5,0 do 6,0 procenata 2025. godine.

"Dalje kretanje ruske ekonomije karakteriše značajna neizvesnost... Glavni izazov u narednim godinama je stvaranje uslova za uspešnu transformaciju privrede", objavila je centralna banka.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/rusija-razmatra-kupovinu-valuta-prijateljskih-zemalja-2197070)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 15, 2022, 02:30:47 pmPutin: Rusija ceni što se njeni saveznici ne saginju pred hegemonom


Rusija visoko ceni svoje saveznike i istomišljenike na raznim kontinentima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na otvaranju vojnog foruma „Armija 2022“.

„To su države koje se ne saginju pred takozvanim hegemonom. Njihovi lideri ispoljavaju pravi muški karakter i ne povijaju se“, rekao je Putin.

Predsednik je naglasio da te države biraju suvereni, samostalni put razvoja, žele kolektivno da rešavaju pitanja globalne i regionalne bezbednosti na osnovu međunarodnog prava, uzajamne odgovornosti i međusobnog poštovanja interesa.

„Samim tim doprinose zaštiti višepolarnog sveta“, dodao je Putin.

Kako je naveo, Rusija iskreno ceni čvrste veze s državama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da ponudi saveznicima i partnerima najsavremenije vidove naoružanja, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, skoro sve vrste ruskog naoružanja koje se nudi za izvoz više puta su primenjivane u stvarnim borbenim dejstvima.

„Rusija iskreno ceni istorijski čvrste, prijateljske veze s državama Latinske Amerike, Azije i Afrike, zasnovane na poverenju. Spremna je da ponudi saveznicima i partnerima najsavremenije vidove naoružanja, od streljačkog oružja do oklopne tehnike i artiljerije, borbene avijacije i bespilotnih letelica“, rekao je Putin.

Zemlje sveta moraju oštro da reaguju na pokušaje falsifikovanja istorije i suprotstave se svakom obliku neonacizma, rusofobije i rasizma, dodao je ruski lider.

„Ne treba zaboraviti lekcije strašne tragedije do koje je nacizam doveo čovečanstvo u 20. veku. Naša dužnost prema sećanju na milione žrtava Drugog svetskog rata je da oštro odgovorimo na pokušaje falsifikovanja istorije, da se suprotstavimo širenju svih oblika neonacizma, rusofobije i rasizma“, istakao je Putin.


izvor (https://lat.sputnikportal.rs/20220815/putin-na-otvaranju-vojnog-foruma-armija-2022-korak-po-korak-oslobadjamo-donbas-1141091854.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 16, 2022, 10:10:51 amZapad želi neokolonijalizam u Africi


Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je još prokomentarisao da Zapad želi da vrati u Afriku kolonijalni poredak putem vojnog pritiska na suverene zemlje i pružanjem podrške separatističkim i terorističkim pokretima.

On je dodao da Ministarstvo odbrane Rusije želi da proširi saradnju sa afričkim zemljama u opblasti vojno-tehničke saradnje.

Ministar se osvrnuo i na posetu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, rekavši da je provokativna poseta novi korak ka destabilizaciji situacije u Azijsko-Pacifičkom regionu.


izvor (https://lat.sputnikportal.rs/20220816/sojgu-ukoliko-australija-dobije-nuklearnu-flotu-otvorice-se-pandorina-kutija-u-regionu-1141130921.html)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 16, 2022, 02:58:28 pmSaudijski fond uložio pola milijarde dolara u ruske naftne firme


Kingdom holding iz Saudijske Arabije uložio je pola milijarde dolara u ruske energetske kompanije Gasprom, Rosnjeft i Lukoil.

To su objavili na Tviteru u nedelju, prenosi portal Biznisinfo.ba.

Mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije ruskim energetskim firmama i njihovim rukovodiocima nakon sukoba Rusije sa Ukrajinom 24. februara.

Ulaganja Kingdom holdinga spadaju u trogodišnji investicijski program firme od 12,8 milijardi rijala (3,4 milijarde dolara), dodala je firma.

Kingdom holding je objavio da je 22. februara uložio 365 miliona dolara u Gasprom, 52 miliona dolara u Rosnjeft 22. februara, a od 22. februara do 22. marta 109 miliona dolara u Lukoil.

Kingdom holding je u većinskom vlasništvu saudijskog princa Alvalida bin Talala, ali je državni investicijski fond Saudijske Arabije, Pablik investment fond (PIF), preuzeo 16,87 posto udela u firmi u maju.

Saudijska Arabija i Rusija predvode OPEK+ grupu, savez formiran 2017. između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/saudijski-fond-ulozio-pola-milijarde-dolara-u-ruske-naftne-firme-2198070)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 17, 2022, 06:38:48 amŠojgu upozorio: "Zapad želi da stvori kolonijalni poredak"


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da Zapad želi da stvori kolonijalni poredak u Africi, kroz podršku separatizmu i terorizmu.

"Specifičnost Afrike je u tome što zapadne zemlje žele da vrate poredak karakterističan za kolonijalni period. Političko rukovodstvo država Crnog kontinenta izdržava ovaj udar i sprovodi svoju politiku zasnovanu na nezavisnosti, razvoju sopstvene ekonomije i odbrambenih sposobnosti u multipolarnom svetu", objasnio je Šojgu.

Prema rečima ministra, zapadni igrači su više puta slali trupe u afričke zemlje pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Međutim, misije i vojne operacije završile su se neuspehom. Štaviše, takvi događaji su često dodatno pogoršavali situaciju. Kao primer, Šojgu je naveo Libiju, koja se i dalje bori sa posledicama NATO intervencije.

"Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nastoji da proširi saradnju sa afričkim državama u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti", zaključio je on.

Podsećamo, ranije su predstavnici ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopštili da će Moskva nastaviti da pruža vlastima Malija sveobuhvatnu podršku u borbi protiv terorističkih grupa.

To se desilo nakon što je Rojters objavio detalje iz nemačkih vojnih dokumenata, u kojima je naznačeno da su nemačke trupe na aerodromu u gradu Gao u Maliju uočile desetine pripadnika ruske vojske, ili pripadnika Vagnera.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=16&nav_category=78&nav_id=2198555)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 18, 2022, 08:01:30 amQuote
African Politician Lectures U.S. Sec of State Over Ukraine & Imperialism


Secretary of State Antony Blinken recently traveled to Africa to meet with dignitaries, discuss future plans and, perhaps most important, convince hesitant allies to fall in line to support Ukraine in the ongoing war with Russia. But Blinken may have gotten more than he bargained for in the person of South African government minister Naledi Pandor, who upbraided Blinken (in the most diplomatic terms) for assuming Africa’s capitulation considering the United States’ woeful record of supporting and engaging in neocolonialist policies across the continent.

Jimmy and his panel of The Grayzone’s Max Blumenthal and Kurt Metzger discuss the west’s less-than-stellar record in Africa and why many African countries have longstanding ties to Russia that they’re not willing to abandon just because The US Secretary of State says pretty please.


izvor (https://youtu.be/dzGfzb7V2Mg)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 20, 2022, 09:16:00 amRusija pregovara o kartici Mir i razvija platni sistem SPFS: "Potpuno prirodna odluka"


Rusija pregovara o korišćenju platne kartice Mir sa nekoliko zemalja, uključujući Azerbejdžan, Kinu i Egipat.

Takođe, vidi i potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT na "sigurnije mehanizme zaštićene od spoljnih pritisaka", saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin u intervjuu za TASS.

"Nerazumno blokiranje svih ruskih kupaca od strane najvećih međunarodnih sistema plaćanja karticama povećalo je prioritet geografskog proširenja korišćenja Mir kartica. Aktivno radimo na tome", rekao je ruski diplomata.

Pankin je naveo da su "pregovori sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Egiptom, Indijom, Kinom, Kubom, Mjanmarom, Nigerijom, Tajlandom i drugim zemljama su u različitim fazama", prenosi TASS.

On je podsetio da se ruski platni sistem trenutno može koristiti u više zemalja i teritorija, kao što su, kako je precizirao, " Abhazija, Jermenija, Belorusija, Vijetnam, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turska, Uzbekistan, Južna Koreja i Južna Osetija".

Rusija vidi potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT na sigurnije mehanizme za prenos finansijskih informacija zaštićenih od spoljnog pritiska, rekao je Pankin u intervjuu za TASS.

"Polazimo od potrebe za postepenim prelaskom sa SVIFT na mehanizme prenosa finansijskih informacija, zaštićene od spoljnog pritiska, za šta aktivno razvijamo Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS) Banke Rusije", naveo je ruski zvaničnik.

On je saopštio da je "ovo iznuđena, ali potpuno prirodna odluka u okruženju u kojem ruske banke i njihovi klijenti redovno nailaze na probleme sa rutinskim međunarodnim plaćanjem" i da veruje da će neke druge zemlje biti zaintresovane za ovu inicijativu, navodi TASS.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/rusija-pregovara-o-kartici-mir-i-razvija-platni-sistem-spfs-potpuno-prirodna-odluka-2200093)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 23, 2022, 12:47:22 pm


Quote
Brazil’s Next President WON’T Condemn Putin Over Ukraine!


Brazil’s ex-President Lula is currently leading in polls to defeat current President Jair Bolsonaro and return to office. If he does, Lula has pledged to improve ties with Venezuela and has been named as a possible interlocutor who could help bring an end to the Ukraine War. As a candidate Lula has refused to take sides in the conflict, despite the decidedly pro-Ukrainian stance adopted by the region’s dominant power, the United States.

Jimmy and The Dive’s Jackson Hinkle discuss the prospect of Lula winning back the Presidency as a key pivot point for Latin American politics.https://youtu.be/LJcA03728Vk


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Dreadnought on August 24, 2022, 08:46:26 amQuote
Africa Chooses China Over The U.S. In Taiwan Dispute

In the ongoing dispute over Taiwan between the United States and China, virtually every African nation has sided with China, snubbing the US and seemingly indicating that future alliances with China are more important than ongoing colonial, imperialist relationships with the United States.

Jimmy and Ethiopian-American journalist Hermela Aregawi discuss the reasons behind this shift in allegiance across the African continent.https://youtu.be/l2-tgl5sPvo


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Boro Prodanic on March 26, 2023, 09:04:57 am
Još jedna zemlja čvrsto stala uz Kinu – Prekidaju sve odnose sa Tajvanom

Vlasti Hondurasa saopštile su da su prekinule diplomatske odnose sa Tajvanom i uspostavile ih sa Kinom.

– Ministar spoljnih poslova i međunarodnue saradnje Hondurasa je u ime predsednika Republike, obavestio Tajvan o odluci da budu prekinuti diplomatski odnosi – navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Hondurasa objavljenom na Tviteru, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Honduras priznaje postojanje samo jedne Kine i nazvalo vlasti NR Kine jedinom legitimnom vladom ove zemlje.

Izvor (https://webtribune.rs/jos-jedna-zemlja-cvrsto-stala-uz-kinu-prekidaju-sve-odnose-sa-tajvanom/)


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Prvačić on April 11, 2023, 08:40:53 pm
Dok u istočnoj Evropi ruše spomenike sovjetskim oslobodiocima, u Africi ih podižu:

"Rusija povećava uticaj u AfriciNuđenjem političke i diplomatske podrške, pozivanjem na antikolonijalni narativ i korišćenjem plaćenika iz paravojne grupe Vagner Rusija širi svoj uticaj među afričkim zemljama.

Ovim potezima Kemlj je izolovanom predsedniku Vladimiru Putinu omogućio projekciju moći, ali i obezbedio podršku, pošto su mnoge afričke zemlje odbile da osude rusku invaziju na Ukrajinu, pišu svetski mediji.

Politika iznad ekonomije
Na prvom samitu Rusija-Afrika 2019. Putin je obećao da će udvostručiti obim trgovine s afričkim državama u roku od pet godina, u pokušaju da pridobije nove prijatelje. Tri godine kasnije, malo od tih obećanja je ispunjeno, ali ipak uticaj Rusije u Africi raste brže nego u bilo kom trenutku od kraja Hladnog rata, piše Fajnenšl tajms (The Finacial Times).

Ruska trgovina s Afrikom u 2021. bila je 15,6 milijardi dolara, što je desetina trgovine kontinenta s Kinom i za četvrtinu više u odnosu na 2018.

Najuspešniji stub ruske trgovine s Afrikom je izvoz oružja, dodaje britanski list i ukazuje da je između 2010. i 2021. ruski izvoz oružja u Afriku nadmašio izvoz iz svih drugih zemalja i da je bio tri puta veći od izvoza Kine, koji je u tom periodu bio drugi po veličini, navodi Stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI).

Jedna oblast u kojoj je Rusija značajno povećala izvoz u Afriku od početka invazije na Ukrajinu je nafta. Rusija je u Afriku u decembru 2022. dnevno slala 214.000 barela rafinisanih naftnih derivata, otprilike tri puta više nego u decembru 2021, a očekuje se da će se isporuke povećati pošto je 5. februara na snagu stupila zabrana EU na uvoz ruskih naftnih derivata.

Putin će verovatno nastojati da dodatno ojača komercijalne veze s afričkim zemljama na samitu Rusije i Afrike planiranom za jul u Sankt Peterburgu.

Analitičari međutim kažu da će politika verovatno imati prednost nad ekonomijom, ističe Fajnešl tajms, ukazujući da su afričkim vladama dobrodošle trgovina i investicije iz Rusije, ali im je od mnogo veće vrednosti politička podrška Moskva, posebno s obzirom na njeno stalno mesto u Savetu bezbednosti UN.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ove godine je bio u Maliju, Južnoj Africi i Angoli, dok je u julu prošle posetio Egipat, Republiku Kongo, Ugandu i Etiopiju i susreo se s predstavnicima Afričke unije u Adis Abebi.

Rusko angažovanje u Africi nije novo, ukazuje list, navodeći da je Sovjetski Savez podržao deklaraciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kojom se potvrđuje nezavisnost kolonizovanih nacija 1960. i pomogao je u finansiranju pokreta za oslobođenje u Južnoj Africi, Angoli, Mozambiku i drugim zemljama.

Te veze su narušene raspadom Sovjetskog Saveza 1991, ali su investicije ruskih državnih rudarskih i energetskih kompanija, obnovile saradnju 2000-ih u zemljama poput Angole i Nigerije, da bi se ti napori povećali pošto je Putin ponovo preuzeo predsedničku funkciju 2012, na čelu sa nekoliko ruskih kompanija, uključujući državnu VTB banku.

S druge strane, Rusija nema ekonomsku snagu da se takmiči sa Kinom, SAD ili Evropskom unijom kada je reč o trgovini i investicijama u Africi. Umesto toga, Rusija ima tendenciju da igra ulogu "ometala", rekao je Džozef Sigl (Joseph Siegle) iz Afričkog centra za strateške studije u Vašingtonu.

Ta taktika, usmerena na podrivanje zapadnih interesa i jačanje uticaja Moskve, kako ocenjuje Fajnenšl tajms, često je uspevala, poslednji put u Centralnoafričkoj Republici, gde su plaćenici iz Vagner grupe i drugih ruskih privatnih vojnih kompanija pomogli u širenju ruskog uticaja, ali su i, prema američkom Trezoru, tokom procesa, dobili pristup unosnom iskopavanju zlata i dijamanata u tim oblastima.

'Diplomatija sećanja'
Širom Afrike ruske diplomate na čelu sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovim promovišu stav da je Rusija antiimperijalistička sila, koristeći pozitivna sećanja na sovjetsku podršku afričkim ratovima za nezavisnost protiv eksploatatorskih zapadnih kolonijalista, piše u časopisu Forin polisi (Foreign Policy) istraživačica na Kraljevskom koledžu u Londonu Džejd Meklin (Jade McGlynn), čija knjiga "Russia's War" uskoro treba da izađe.

Moskva u Africi dugo koristi "diplomatiju sećanja" kako bi pozivima na pozitivna sećanja iz prošlosti ojačala svoj uticaj i interese, iako, kako navodi Meklin, rusko samoprikazivanje kao antikolonijalne zemlje mnogima deluje kao nečuveni cinizam pošto ista ta zemlja istovremeno vodi imperijalni osvajački rat protiv susedne Ukrajine.

Spremnost nekih afričkih zemalja da prihvate ruski narativ o zajedničkoj borbi protiv Zapada često ima više veze s bolnim i trajnim iskustvom imperijalizma nego s ljubavlju prema Rusiji. Istovremeno, dodaje se u tekstu, ruska vlada je bila vešta u prisvajanju istorije sovjetske podrške afričkim borbama za nezavisnost, čime je ojačala svoj imidž među mnogim zemljama na tom kontinentu.

Ruske diplomate rat protiv Ukrajine karakterišu kao odbrambeni odgovor na zapadnu agresiju i prema tom viđenju Rusija ne nastoji da dominira Ukrajinom, već teži multipolarnosti, suprotstavljajući se Zapadu u modernoj verziji antiimperijalne borbe koju vode afričke zemlje.

Kremlj povećava utrošeno vreme, energiju i resurse da ubedi Afriku u tu viziju, sa izvesnim uspehom, ocenjuje Meklin, navodeći da ruski ambasadori i diplomate koriste javne događaje, konferencije i medije u afričkim zemljama da proslave i obeleže sovjetsku podršku antikolonijalnim pokretima. Tokom poslednje posete Angoli, Lavrov je direktno uporedio ruski rat za "oslobađanje" Ukrajine od spoljnog uticaja Zapada sa ratom te zemlje za nezavisnost.

Takva poređenja su deo širokog spektra ruskih diplomatskih aktivnosti usmerenih na produbljivanje saveza i kulturnog uticaja, od otvaranja spomenika sovjetskim vojnicima koji su se borili u građanskom ratu u Angoli do pisanja članaka za zimbabveanske novine koje se ponovo bave oslobodilačkom misijom Sovjetskog Saveza.

Ruski zvaničnici koriste takve narative za izgradnju veza s afričkim zemljama, obećavajući bilateralne odnose zasnovane na poverenju, jednakosti i poštovanju teritorijalnog integriteta. Za razliku od Zapada, Lavrov Rusiju prikazuje kao branioca suvereniteta koji se nikada ne bi mešao u unutrašnje stvari. To, ukazuje Meklin, nailazi na odjek u nekim delovima afričkog kontinenta, posebno među onima koji su najteže i u svojoj skorijoj istoriji stradali od kolonijalizma i ropstva od strane Zapada.

Širenje uticaja preko Vagnera
S druge strane, ruska paramilitarna organizacija Vagner tiho širi svoje saveze u Africi, jačajući podršku Moskvi na tom kontinentu, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Prema navodima evropskih zvaničnika, iskorišćavajući izlazak zapadnih sila i stvarajući saveze sa lokalnim borcima, Vagner prodire u nova područja bogata mineralima.

Vagnerovi borci i instruktori rade s vladom Centralnoafričke Republike u pokušaju da zauzmu područja bogata dragocenim mineralima koji bi mogli da se izvoze preko Sudana, kažu zapadni bezbednosni zvaničnici. Vagner takođe nastoji da proširi svoj uticaj u Burkini Faso i Obali Slonovače, dok istovremeno konsoliduje odnos s vojnom huntom u Maliju.

Poslednjih godina, Vagner je uz podršku Kremlja širio svoj politički, vojni i ekonomski uticaj u Africi, a zauzvrat, mnoge afričke zemlje odbile su da osude rusku invaziju na Ukrajinu ili da se pridruže sankcijama Zapada protiv Moskve.

S oko 5.000 ljudi stacioniranih širom Afrike, kako ukazuje američki list, prisustvo Vagnera je sada skoro jednako kao SAD koje imaju 6.000 vojnika i pomoćnog osoblja na tom kontinentu.

Sve veći uticaj Vagnera u Africi pomaže i izolovanom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da projektuje moć i poveća prihode u inostranstvu, ocenjuje Volstrit džurnal. Od 2018, ta grupa, koju vodi bliski Putinov saveznik Jevgenij Prigožin, potpisala je ugovore o bezbednosti i vojnoj pomoći s vladama Centralnoafričke Republike, Malija i jednom od frakcija u Libiji, obezbeđujući unosne koncesije za rudarstvo.

Poslednjih nedelja Vagner vodi razgovore o novom bezbednosnom ugovoru s Burkinom Faso, gde je vojna vlada prošlog meseca tražila od bivše kolonijalne sile Francuske da njene trupe napuste tu zemlju posle decenije borbe protiv islamskih pobunjenika. Zvaničnici zapadnih obaveštajnih službi kažu da Vagner takođe obučava hrišćanske pobunjenike iz Čada, čija vlada ima bliske veze sa Francuskom.

Istovremeno, Prigožin na sav glas govori o ekspanziji svoje grupe u Africi, postavljajući nove oglase za regrutaciju iskusnih boraca. "Mnogi su čekali otvaranje starih turističkih destinacija i evo ih – dugo očekivanih putovanja u jednu od nekoliko zemalja Afrike", navodi se u jednom od oglasa postavljenih 10. januara na Telegram kanalu povezanom s Vagnerom.

S druge strane, dodaje list, Vagner regrutuje afričke borce, nazvane "crni Rusi", u pokušaju da ponovi uspeh u Siriji, gde je prvo obučavao lokalne snage, pa ih premestio u Libiju, a zatim u Ukrajinu."


IZVOR (https://www.slobodnaevropa.org/a/rusija-uticaj-afrika/32271146.html)


Po mom mišljenju borba za Afriku je dugoročno važnija od borbe za Ukrajinu.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: dark-bullet on April 12, 2023, 09:37:10 am
Između Putinove Rusije i Sovjetskog Saveza nema mnogo razlike.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Morskoprase on April 12, 2023, 10:09:06 am
Između Putinove Rusije i Sovjetskog Saveza nema mnogo razlike.
, kažu oni koji ne mogu više da maste brkove na jeftinoj radni snazi Rusa, beskonaćnim sirovinskim resursima te ogromnom (fizićki i brojčano) trgu. I dok Fajnenšel Tajms piše o tome, kako stavljaju Rusi i Kinezi politiku iznad ekonomije, zapad sprovodi EKONOMSKE sankcije zbog...konjunkcije Saturna i Urana sazveđu Kaziopeje dok je makron na zahodu.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: fazan on April 12, 2023, 03:51:05 pm
Проблем Запада је што покушава да наметне свој систем вредности у земљама које су другачије. Уз то треба додати и колонијалну прошлост, робовласништво, империјализам, итд.

У Африци се догађају ствари које су биле незамисливе пре 10 година. Француска повлачи војску, немачки амбасадор је протеран из Чада. То говори о угледу западноевропских држава и Европске уније у Африци.

Вест о томе да је 5 земаља БРИКС престигло 7 земаља Г7 по БДП ППП (БДП мерен паритетом куповне моћи) је прошла веома стидљиво. Наравно, не ради се куповној моћи појединца, него о снази економије.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: dzumba on April 12, 2023, 09:00:38 pm
Quote
Rusi su sami sebi najveći neprijatelji, da tek iza toga dolaze na red drugi narodi.

Ова теза једнако важи и за "колективни Запад". Чињеница је да су бивше колоније Запада остале у најмању руку неутралне када је питању рат у Украјини. Нису се сврстале уз бивше колонизаторе против Русије. Истина, нису ни против Украјине али сам неутралност и игнорисање позива бивших колонија значи нешто ново.   Мени лично су на пример, арапске земље чисто изненађење. Па оне у политиком ОПЕК-у практично иду на руку Русији.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Prvačić on April 12, 2023, 09:07:17 pm
Saudiska Arabija je (po meni) naj veće iznenađenje.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: fazan on April 12, 2023, 09:46:51 pm
Saudiska Arabija je (po meni) naj veće iznenađenje.

Арапи уопште нису глупи и спремају се да једног дана живе без нафте. Не трпе понижења. Не воле ни када им се неко меша у њихов живот и намеће им своје вредности.

Са друге стране, Американци су неке земље оставили на цедилу. Мубарак је био амерички савезник, па га то није спасило револуције. Бајденово повлачење из Авганистана је било хаотично. Да ли се Саудијска Арабија може потпуно ослонити на Америку?


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: dzumba on April 13, 2023, 08:10:53 pm
У тренутној ситуацији нису само Кина и Русија  те земље које покушавају да се додворе тзв. земљама у развоју. То чине и САД и ЕУ посећујући неке од тих земаља на највишем нивоу или слањем других емисара високог ранга. Проценио бих да те земље (махом су то земље из Покрета несврстаних) никоме не кажу експлицитно ни да ни не. Узимају све оно што и Кина и Русија, али и Запад нуде, а њима користи, а одбијају или заобилазе оно што им не одговара. Једноставно, чекају да виде како ће се ствари развијати па ће у складу са тим заузимати ставове.

Ценим да Кина има највећег успеха јер иако нуди класичне кредите никога не условљава неким политичким уступцима (што је била главна политика "Запада"). Вероватно рачунају да ће се они сами схватити да им је Кина бољи (кориснији) пријатељ од осталих.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: fazan on April 14, 2023, 04:01:47 am
У тренутној ситуацији нису само Кина и Русија  те земље које покушавају да се додворе тзв. земљама у развоју. То чине и САД и ЕУ посећујући неке од тих земаља на највишем нивоу или слањем других емисара високог ранга. Проценио бих да те земље (махом су то земље из Покрета несврстаних) никоме не кажу експлицитно ни да ни не. Узимају све оно што и Кина и Русија, али и Запад нуде, а њима користи, а одбијају или заобилазе оно што им не одговара. Једноставно, чекају да виде како ће се ствари развијати па ће у складу са тим заузимати ставове.

Ценим да Кина има највећег успеха јер иако нуди класичне кредите никога не условљава неким политичким уступцима (што је била главна политика "Запада"). Вероватно рачунају да ће се они сами схватити да им је Кина бољи (кориснији) пријатељ од осталих.

Мислим да си у праву. Запад је створио репутацију некога ко воли да паметује, приговара и уцењује. Кинезима је потпуно свеједно да ли се девојчице обрезују и удају са 14 година, а хомосексуалци вешају по трговима. Мало карикирам, али заиста је тако. Паре са Запада могу у сваком тренутку да буду условљене. Добио си кредит, али другу рату ти нећемо исплатити зато што си погазио људска права. Тога код Кинеза нема.

Запад често везује паре за одређене пројекте и ту нема одступања. Кинези су флексибилнији, дали су ти кредит за пругу - али нема никаквих проблема да уз пругу добијеш и палату са погледом на пругу. Наравно, под условом да и пругу и палату граде кинеске компаније.

Ту долазимо до друге стрвари, а то је да Запад не може да конкурише ценама. Кинези пошаљу своје компаније и ураде пројекат за који је подигнут кредит јефтиније него што би афричка земља, или западне компаније то урадили. Кинези то постижу јефтиним сировинама, јефтином енергијом и јефтином радном снагом.Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: dzumba on April 14, 2023, 08:16:07 pm
Гледам малопре вести на ТВ и извештај о посети немачке министарке спољних послова Анабеле Бербок Кини. На њен коментар (на конференцији за новинаре) да је добро што Кина покреће мировну иницијативу, али да не чини довољно да се обузда Русија (парафразирао сам, али то је суштина), кинески министар одговара : "Кини најмање треба да јој други говоре шта треба да ради" . Бербокова изгледа заборавља где и код кога је дошла и да се са домаћинима (не само у Кини) тако не разговара, посебно не пред новинарима. И после се чуде што ће се за Кином повести и друге пре свих несврстане земље (као што већ и јесу).


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: Boro Prodanic on April 14, 2023, 08:36:40 pm
Gospođa Berbok nije mogla da zaboravi barem na taj dan ili dva u Kini da tamo nije gospodar kao na primer u Kijevu i drugim prestonicama Evrope, od kojih su nam neke geografski vrlo blizu. Tu packu po nosu potpuno je zaslužila.


Title: Re: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju
Post by: fazan on April 14, 2023, 10:44:32 pm
То је та европска надувеност. Не схватају да се континент претвара у слепо црево, егзотичну дестинацију за азијске туристе који ће да обиђу Ајфелов торањ, провозају гондолом по Венецији и сликају испод Јулијиног балкона у Верони. Треба обићи богате градове по Блиском истоку и Азији да се схвати колико су европски градови оронули.

Та Кина, којој би она да држи лекцију, произведе више аутомобила него Америка, Немачка, Јапан и Јужна Кореја заједно. Мерцедес у тој Кини прода више аутомобила него у Немачкој. Центар света се помера на Пацифик.