PALUBA

Kopnena vojska => Pešadija => Topic started by: Preki on November 19, 2008, 11:01:22 amTitle: Automati
Post by: Preki on November 19, 2008, 11:01:22 am
Automati su oružja duge cevi sa pištoljskom municijom. Koncept automata datira iz prvaog svetskog rata; rovovska borba zahtevala je efektivno, kompaktno oružje za blisku borbu (do 200m).Prvo oruže koje se može smatrati prvim 'automatom' je italijanski Villar-Perosa, koje j bilo dvocevno automatsko oružje u kalibru 9mm. Karakteristično za ovaj automat je da su mu okviri bili sa gornje strane sanduka, kao kod mitraljeza 'Bren'.
Ovaj automat bio je malih dimenzija a njegova osnovna namena je bila kao mitraljez kratkog dometa i korišćen je uvek sa fiksne pozicije (gnezda, bunkera, rovova) pa su mu samim tim rukohvati bili kao na ostalim mitraljezima (znači bez kundaka, kao na m2). Prvi pravi automat bio je Bergmann/schmeisser MP.18 (da,da Šmajser;) )koji je stvoren uoči kraja prvog svetskog rata kada je i video akcije'. Ovo oružje se nije moralo koristiti sa fiksne
pozicije pošto je imalo kundak kao na pušci i postavilo ja sva moguća pravila za automate. Iako je proizveden značajan broj ovog oružja većini vojnih eksperata taktika njegove upotrebe nije bila
baš najjasnija (???). Tek se u Španskom i Rusko-Finskom ratu pokazala potreba za ovim oružjem i pokazala njegova efikasnost.Iako se došlo do ovih zaključaka u drugom svetskom ratu automati su ipak bili u drugom planu čak i u tehnički nadmoćnijoj nemačkoj vojsci. U Vermahtu je odnos bio jedan automat na deset karabina.Ruska Crvena Armija je prva postavila automat (PPŠ-41) kao osnovno pešadijsko naoružanje i sa njim naoružala čitave čete ili
bataljone. Iako su automati u drugom svetskom ratu pokazali veliku efikasnost pri kraju istog dolazi do pojavljivanja novog oružja - automatske puške, i njegova upotreba kao primarno pešadijsko
oružje prestaje. *o automatskim puškama će biti reči u drugoj temi*

Bilo kako bilo, automati i dalje imaju nezamenjivu ulogu u vojsci i policiji. Omiljeni su među specijalnim jedinicama zbog svoje kompaktnosti i mogućnosti stavljanja prigušivača. Moglo bi se reći da je moderna borba protiv terorizma (pogotovo kada su u pitanju situacije sa taocima) nezamisliva bez upotrebe ovog oružja.
Automat koji je već duže vreme (a po mom skromnom mišljenju ostaće još tu) broj jedan u svetu je HK MP5 s kojim je opremljena većina vojnih i policijskih jedinica u svetu (pa i naši ;) )

Najpoznatiji automati pored 'Hekler'-a su Izraelski UZI, čehoslovački 'Škorpion' (pravljen kod nas po licenci, doduše
malčice modifikovan),američki Tompson,francuski MAT-49,nemački MP38 i MP40, belgijski  FN P90, engleski sterling
Izvor: world.guns.ru
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]
[attachment=8]


Title: Re: Automati
Post by: machak on November 19, 2008, 12:40:55 pm
Quote
Automatski pištolji (automati) su oružja duge cevi sa pištoljskom
municijom.
Поједини наши стручњаци разматрају аутоматске пиштоље одвојено од аутомата. На пример у уџбенику "Наоружање и опрема полиције и војске" постоји поглавље "Аутоматски пиштољи" у коме је обрађен АПи 7,65 mm М-84 и посебно поглавље "Аутомати" у коме су обрађени Заставин М-85 и H&K MP5.


Title: Re: Automati
Post by: Kibo on November 20, 2008, 09:29:22 pm
I ja bih rekao da automati i automatski pistolji nisu isto. Pogledajte Glock 18, Steckin ili Beretta hmm cini mi se R 93 (nisam siguran za oznaku poznat iz filma Robokap) i videcete da nije isto. Pojedini pistolji (znamo za TT-ejca) se mogu vrlo lako dovesti na rezim automatske paljbe. Dakle, automatski pistolj i automat sa dugom cevi nije nikako isto. Mislim da je Zastava napravila takodje na bazi CZ-99 automatski pistolj ali nigde ne mogu da nadjem podatke o tom projektu.

Svakako je Steckin najpoznatiji automatski pistolj u kalibru 9 mm Makarov a ako neko hoce da pogleda na Youtube video klipove o Glock 18, samo ih mogu preporuciti. Razlika izmedju jednog automata kao sto je H & K MP 5 i Glock 18 je ogromna.


Title: Re: Automati
Post by: Boba-No1 on November 21, 2008, 04:37:08 pm
Quote
Automatski pištolji (automati) su oružja duge cevi sa pištoljskom
municijom.
Поједини наши стручњаци разматрају аутоматске пиштоље одвојено од аутомата. На пример у уџбенику "Наоружање и опрема полиције и војске" постоји поглавље "Аутоматски пиштољи" у коме је обрађен АПи 7,65 mm М-84 и посебно поглавље "Аутомати" у коме су обрађени Заставин М-85 и H&K MP5.

Baš htedoh nešta slično reći, imam taj udžbenik i kada sam ga čitao tu sam se prvi put sreo sa tim odvajanjem.


Title: Re: Automati
Post by: Koja on January 22, 2009, 04:14:00 am
Svakako je tacno da je rovovski rat inicirao proizvodnju i upotrebu prvog PRAVOG automata MP18.

Pojava automata kao oruzja lezi u preratnom vremenu. Citav niz konstruktora je pokusavao da stvori oruzje koje ce pojedincu davati mogucnost automatske vatre. Naravno to je izazvano pojavom mitraljeza nesto ranije.

Problem je bio sto se u tim vremenima imalo na raspolaganj samo dve vrste municije 1-pistoljska 2-puscana.
Ni jedna ni druga zapravo nisu odgovarale. Puscanan prevelikom energijom a pistoljska premalom.
Medjutim projektanti su posegli za obe varijante. Najblizi idealu je bio Fedorov sa "slabom" Ariaska municijom, koja energetski "skoro" odgovara automatskoj pusci, mozda jedina ozbiljnija mana joj prevelika duzina metka. Tako je otisao 40 godina ispred Nemaca i Rusa a jos uvek je ispred Zapada koji nikad nije resio problem metka.

Elem posledice koriscenja pistoljskih metaka su auromati koji su krenulu u svojim upotrebljivim oblicima od MP18
(italijanski puskomitraljez sa 9mm glisenti mecima je sklopocija o kojoj ne vredi pricati, bio je dobar verovatno jedino kao CIWS za svrake SALIM SE) zatim preko Tomsona i zatim na velika vrata ih uvode Finci svojim Suomijem.
Posle toga je period DRVENOKUNDACKIH automata da ih tako nazovem ciji su najpoznatiji predstavnici bili
MP28, Bergman, EMP kod Nemaca i razni PPX-XX kod sovjeta od kojih je kasnije ostao PPS-41 kojih je proizvedeno 6 miliona komada. Bilo je jos poznatih kao Stajer-Zoloturn, Zbrojovka 384 (ako nisampogresio) a Britanci su imali neki svoj put sa Stenom. Verovatno najgori automat uoci II rata je bio Francuski zbog koriscenja izrazito slabog metka. Pojavom MP38 automati su stekli neku vrste slave jer je to oruzje po dizajnu ostavilo jedan od najvecih tragova u projektovanju. Bilo kako bilo u II ratu su bili veoma mnogo upotrebljavani i proizvedeno ih i upotrebljeno
vise od 10 miliona mozda 15 eto teme za raspravu.

Projektanti koji su posegli za puscanim mecima tog doba su prosli mnogo gore. Uglavnom su bile neuspesne konstrukcije. Jedina koja je dozivela dugu karijeru je BAR M1918 ali je on dosao tek posle rata i sa njim je americka armija umesto automatske puske dobila jedan puskomitraljez ogranicene upotrebne vrednosti jer samo 20 metaka u okviru je od zivotne vaznosti LOSE. Prakticno jedini koji su uspesno shvatili poentu koriscenja puscanih metaka bili su neutralni Danci. Razvili su PUSKOMITRALJEZ Madsen i vrlo dugo uspesno ga prodavali u gomili kalibara mnogim zemljama. mana su mu bile cena i slozenost. Medjutim ovo je ostalo pomalo u senci ne bas kao puska Fdorova ali u svakom slucaju moderni puskomitraljezi razvice se tek krajem dvadesetih i pocetkom tridesetih.

a sto se tice automata oni su prakticno umrli kao masovnooruzje i postali su vise policijsko. Meni najdrazi je mozda
HKMP5 u kalibrui 10mmAUTO.

Interesantno je da su u balistickom smislu blizu dobrog puta bili amerikanci sa svojom automatswkom verzijom
Carabine M1 ali je metak bio neshto slabiji od potrebe i nije mogao da preraste u metak Auromatske puske. Ipak ovaj model koji  je koriscen u Koreji i Vijetnamu je jedan od boljiih automata u istoriji.

Smrt automata je naistoku nastupila brzo sirenjem metka M43 za Kalasha. Zapad je dugo lavirao sa balistikom
(do danasnjih dana nisu izasli iz toga) i zato je kod njih automat mnogo duze koriscen. Prakticno izbacili su ga tek meci 5,56mm. A i oni su jedna vrsta slepe grane nakoju je naseo cak i istok ali to je za pricu o AP.

Inace problem malih automata se javlja jos na pocetku:
Da li je automatski M96 bio automat ili automatski pistolj. Hm.
Postojii jedno misljenje da su automatski M96, Skorpion, Ingram, MiniUZI, onaj poljski (kako se oznacava?) derivati koji pripadaju AUTOMATIMA a Steckin, Bereta92(full atomatic), Colt M1911(full atomatic) i slicni derivati PIOSTOLJA i da prema tome njima i pripadaju.


Title: Re: Automati
Post by: Lenny on May 04, 2009, 08:26:33 pm
Kako se zove i koja je oznaka automata na slikama ispod Belgiskog FN P90? Znam da sam ga negde video ali ne mogu da se setim
Pitam cisto da bih mogao da nadjem nesto vise i o njemu


Title: Re: Automati
Post by: Rade on May 04, 2009, 09:29:53 pm
Ispod belgijanaca je Englez, Sterling u kalibru 9mm. Nalazi se još uvek u naoružanju nekih zemalja, u Britaniji ga je "smenio" SA-80.


Title: Re: Automati
Post by: Lenny on May 06, 2009, 06:51:14 pm
a i naslucivao sam da je neki britanski proizvod jer me jako potseca na sten :komp a i sva oruzija sa ostrva su specificna po dizajnu
hvala rade :klap


Title: Re: Automati
Post by: dexy on May 06, 2009, 10:19:38 pm
Interesantan je i novi ruski PP2000:
http://www.kbptula.ru/eng/str/strelk/pp2000.htm
http://world.guns.ru/smg/smg61-e.htm

[attachment=1]

Basic Characteristics

Caliber, mm
9
Cartridge – 9x19mm pistol cartridges
   with AP bullet (7N31),
– 9x19mm cartridges
   with steel rod (7N21),
– 9x19mm Parabellum (Luger)
Mode of fire
semi and full auto
Accurate firing range, m
up to 200
Weight without magazine, kg
1.4
Rate of fire, rds/min
600-800
Magazine capacity, rds
20, 44
Dimensions, w/o shoulder rest, mm
with 20-rd magazine
340х43х185 max
with 44-rd magazine
340х43х305 max
Overall length with shoulder rest, mm
555 max

[attachment=2]Title: Re: Automati
Post by: Pasha on May 28, 2009, 02:24:41 pm
jel neko zna kada je napravljen ovaj ruski automat...  mnogo me podjseca na svajcarski mp9 koji j eekstra automat jedan od najboljih


Title: Re: Automati
Post by: dexy on May 28, 2009, 03:26:24 pm
PP2000 je patentiran 2001., a patent je potvrdjen 2003. prvi primerak prikazan 2004. na izlozbi u Moskvi.
2001. godine  je Steyer prodao dizajn TMP-a firmi Brügger & Thomet koja je onda napravila mp9.


Title: Re: Automati
Post by: hadzi dalibor on October 25, 2009, 09:42:05 pm
Hekler MP 7 4,6mm


Title: Re: Automati
Post by: ADNAN on January 09, 2010, 02:06:53 pm
Koja je ovo puska

[attachment=1] Evo slike izvinite novi sam pa nisam znao kako da stavim sliku


Title: Re: Automati
Post by: Rocker on January 11, 2010, 04:27:49 am
FN 2000

Evo nešto za početak da se informišeš:

http://en.wikipedia.org/wiki/FN_F2000


Title: Re: Automati
Post by: Zaslon on January 11, 2010, 12:05:42 pm
@ADNAN

Ovo definitivno nije FN 2000 a šta je .... ko će sad tražiti.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on May 17, 2010, 08:10:51 pm
Надам се да нишам промашио тему.

У линку који сам поставио испод дат је интересантан приказ аутомата "Еро" и "Мини Еро". Ови аутомати су производ хрватске војне индустрије. Први је израђен по лиценци израелског аутомата "Узи", док је други израђен на основу властите конструкиције као оружје између "Мини Узија" и "Микро Узија".

http://www.odbrana.mod.gov.rs/arsenal/arsenal041/Pr%20-%2002-03.pdf

Мислим да сам у једној теми описао начин како су ови аутомати стигли у руке припадника Војске Србије. И испитивања која смо тада, дакле одмах по пријему обавили, углавном се поклапају са мишљењем аутора из наведеног текста. Додао бих да су упоредни резултати "Ере" оригиналног "Узи"-ја били готово идентични. "Еро" и "мини Еро" су били (и сада су) врло солидне израде и одговарали су намени.


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on May 18, 2010, 08:46:10 am
Koja je ovo puska

[attachment=1] Evo slike izvinite novi sam pa nisam znao kako da stavim sliku

@Adnan
Izvini, tek sada sam video tvoj post.
Na slici je XM29 OICW (http://world.guns.ru/assault/as40-e.htm), spoj XM8 (http://world.guns.ru/assault/as61-e.htm) puške (princip G36) i bacača granata XM25 (http://world.guns.ru/grenade/gl13-e.htm) kalibra 25 mm.


[attachment=1]


LPB


Title: Re: Automati
Post by: kilezr on August 19, 2010, 11:47:26 pm
 Evo još jednog članka skeniranog iz revije Metak autora Boška Ljubinkovića!Radi se o Broju 25 od Marta 1992 godine. Ako neko ima kraj voleo bi da ga pročitam,molim da ga postavi ovde.Hvala!


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on August 20, 2010, 08:08:56 am
Имао сам све бројеве часописа МЕТАК, али сам их пре годину дана дао другару,а он дао неком момку који воли оружје. Нисам имао где то да држим по стану па сад не могу да помогнем.


Title: Re: Automati
Post by: kilezr on August 20, 2010, 09:12:06 am
 Ipak hvala. Raspitivađu se ja još pa ću valjda naleteti na kraj članka.Imao sam i ja sve brojeve ali ih sada nemam,duga priča.


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on December 14, 2010, 05:17:20 pm
malo teorije automatičarstva iz Oružja br.2

poz.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on December 14, 2010, 08:58:24 pm
Слободан Орашанин је иначе врстан конструктор пригушивача за ватрено оружје. Већина онога што се користи у ВС је његове конструкције.


Title: Re: Automati
Post by: momo PT61 on January 05, 2011, 02:03:28 pm
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: momo PT61 on January 17, 2011, 07:52:17 pm
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on December 04, 2011, 01:00:57 pm
Nisam našao prikladnije mjesto za ovo , ima svega pomalo od legendarnog H&K.
Malo laganog štiva za popodnevnu kavicu svima ljubiteljima mirisa baruta.
Iz HV br.107. Autor : Dubravko Gvozdanović

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on December 04, 2011, 01:06:35 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

poz.


Title: Re: Automati
Post by: bizmark22 on December 23, 2011, 01:20:38 am
dali kod tomsona zatvarac ostaje u zadnjem polozaju u sby....????


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on December 23, 2011, 01:33:13 am
Evo još jednog članka skeniranog iz revije Metak autora Boška Ljubinkovića!Radi se o Broju 25 od Marta 1992 godine. Ako neko ima kraj voleo bi da ga pročitam,molim da ga postavi ovde.Hvala!

mislim da ja imam, ali to mi je u nis. sreca te u sredu idem dole pa cu da pogledam i poslikam (nemam skener) ako ima. kacim iz srpske n.g. kad se vratim u banat.


Title: Re: Automati
Post by: švercer011 on June 19, 2012, 09:32:08 am
Zanimljiva stvarcica

http://www.youtube.com/watch?v=N-W3OzPBP5c


Title: Re: Automati
Post by: oficir neaktivne rezerve on November 26, 2012, 12:03:00 pm
I da malo osvežimo temu slikom Ingrama koji ima posebnu temu ali mislim da ga i ovde treba spomenuti.


Title: Re: Automati
Post by: oficir neaktivne rezerve on November 26, 2012, 12:10:33 pm
Automati će uvek imati svoje mesto u OS, kako za vojno-policijske,specijalne jedinice tako i za posade i poslužioce oruđa-oružja,vozila,logističke-pozadinske službe itd.

U JNA je tu ulogu trebalo da preuzme domaća verzija "Škorpiona" ali osim pojedinih pomenutih jedinica i sluzbi, verovatno zbog nedostatka dovoljno novca nikada prenaoružanje tim oružjem nije bila masovna pojava ni u JNA,VJ a kako vidimo ni u VS.

Mada ima svoju potpunu opravdanost kako iz taktičkih tako i iz materijalno-ekonomskih aspekata.

I svi poznati proizvođači usavršavaju svoje već dokazane platforme.


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on November 28, 2012, 08:35:11 pm
bilo ga je dosta, ipak. pokazalo se to kad je krenulo opstenarodno veselje '91. svaka susa je nosila skorpiona kao statusni simbol, a u stvari je zivi krs. em slab metak, em nezgodan za gadjanje - kao pistolj tezak i nezgodan, kao automat nezgodan za drzanje. a i ona futrola nije bas zgodna za nosanje.


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on November 28, 2012, 10:53:07 pm
a u stvari je zivi krs. em slab metak, em nezgodan za gadjanje - kao pistolj tezak i nezgodan, kao automat nezgodan za drzanje. a i ona futrola nije bas zgodna za nosanje.

U kratkim crtama, kilavom k.... i dlaka smeta.

poz.


Title: Re: Automati
Post by: kumbor on November 28, 2012, 10:56:12 pm
a u stvari je zivi krs. em slab metak, em nezgodan za gadjanje - kao pistolj tezak i nezgodan, kao automat nezgodan za drzanje. a i ona futrola nije bas zgodna za nosanje.

U kratkim crtama, kilavom k.... i dlaka smeta.

poz.
Pa dobro, ali npr. MP5k je svakako bolje oružje.


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on November 28, 2012, 10:58:10 pm
apsolutno. :rtfm


Title: Re: Automati
Post by: kilezr on November 29, 2012, 09:06:52 am

 Ja sam ga dužio na RPČ-u i nisam voleo da ga nosim, odnosno samo kad je bila neka kontrola sam ga nosio. Nezgrapno je to da se maješ po mašini . A što se tiče gađanja nisam oduševljen njime.


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on November 29, 2012, 06:39:03 pm
Prvo se ispričavam na rječniku ali kad meni zavida ne mislim puno.  ::)

a u stvari je zivi krs. em slab metak, em nezgodan za gadjanje - kao pistolj tezak i nezgodan, kao automat nezgodan za drzanje. a i ona futrola nije bas zgodna za nosanje.

U kratkim crtama, kilavom k.... i dlaka smeta.

poz.
Pa dobro, ali npr. MP5k je svakako bolje oružje.

Možda ?

7.65 je 7.65 nema tu nikakve filozofije duga devetka je sigurno bolji i jači metak.
Škorpion je automatski pištolj i mislim da ga ne treba uspoređivat sa automatima.

Zbog čega je izabran kalibar 7.65 neznam premda je meni drag.
Kad bi kupovao pištolj za osobnu/ličnu upotrebu uzeo bi ga u tom kalibru.

Vidim da se većina žali na veličinu škorpiona ali trebalo bi pokušati nositi MP5k u futroli za pasom pa onda dati mišljenje.

poz.


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on November 29, 2012, 07:36:25 pm
pa to i jeste jedan od razloga sto ne valja ::)


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on November 29, 2012, 08:36:57 pm
Još nisam shvatio zbog čega je loš, mali kalibar ili je težak ?

poz.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on November 29, 2012, 08:47:18 pm
Ја сам свој утисак о "Шкорпиону" (М-61, М-84) написао и потпуно се слажем са Соларисом. Калибар може бити проблем што се тиче убојитости, али он има своје итекако значајне предности. Згодан је за прикривено ношење (у односу на друге аутомате и аутоматске пиштоље), лако се контролише у јединачној па и у рафалној паљби и врло је прецизан у јединачној паљби, чему доприноси и "слабији" калибар, односно метак. Дакле, има своје педности и био је сасвим добро оружје за личну одбрану лица на неборбеним дужностима (возачи, санитет, посаде борбених возила и сл.).


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on November 29, 2012, 09:04:31 pm
ja nemam toliko opaljenih metajka kao dzumba, ali imam oprecno misljenje. za razliku od tt-a i drugih normalnih pistolja, sa ovim cudom nikad nisam bio na "ti". naveo sam razloge: nezgodan za drzanje i nosenje, bezi iz ruke kad se gadja kao pistoljem, nezgodan za iole krupnog coveka kad se gadja sa ramena. em preslab metak. u varijanti 9k mislim da bi bio bolji, ali ja to nisam imao prilike da vidim, a kamoli da gadjam iz njega.

e sad, stoji sto dzumba kaze, pogodan je za skriveno nosenje. i za ekipu za koju je namenjen (oni kojima puska vise smeta nego sto koristi) mislim da vrsi posao. oni bi ionako raspalili rafal pa kud padne,a to znaci da omoguci - bezanje.

ko kaze da se raspada nije upravu. kvalitetno je napravljen, ali dzaba rabota...


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on November 29, 2012, 09:11:42 pm
Све у своје време. А савко време носи и своју "моду". Тако је и са аутоматима.


Title: Re: Automati
Post by: pvanja on November 30, 2012, 09:48:33 am
To pracenje mode moze i glavnom da se plati.
Vec sam ovde (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=11537.msg83141#msg83141) pisao o iskustvu majora JNA iz tacke 11 kada je zamenio svoj skopion sa magnumom.


Title: Re: Automati
Post by: trpe grozni on February 08, 2013, 09:51:23 pm
Drustvo, jel moze mala pomoc ??
Ovo mi po malo lici na Tompson, ali takodje i ne lici bas previse. Jel neko zna koji je automat u pitanju ??

[attachment=1]

Fotografija je postavljena na FB profilu SFRJugoslavija uz "IZVEŠTAJ ŠTABA ČETVRTOG BATALJONA SOŠKOG ODREDA OD 8 FEBRUARA 1943 GOD", ali ne mora da znaci da je iz tog vremena ili odreda.
Navodno, sigurno je da se radi o bracnom paru iz Slovenije.

Dodatak.
Takodje mi je interesantna futrola koja zena nosi, kako izgleda, sadrzi neku stvarno veliku pistoljcinu.


Title: Re: Automati
Post by: Rade on February 08, 2013, 09:56:22 pm
Liči na United Defense M42.

[attachment=1]

Bilo ga je u Italiji, tako da je i velika veriovatnoća da se nadje po koji i kod slovenačkih partizana.


Title: Re: Automati
Post by: trpe grozni on February 08, 2013, 10:00:57 pm
Bogami, stvarno lici, a za ovo stvarno nisam znao da je doslo kod nas. Verovatno je doslo u Sloveniji pomocu neke misije OSS-a.
Sta se sve nece naci na ovim Balkanskim prostorima. :D :D


Title: Re: Automati
Post by: Rade on February 08, 2013, 10:03:20 pm
Što kaže Drpić: "Kad je Talijan bio vojnik? Nikad! Artiljerac - da, ali pešadinac, nikada."

Pre će biti da su se Italijani oslobadjali tereta da bi lakše begali. :)


Title: Re: Automati
Post by: wermez on February 08, 2013, 11:29:00 pm
Šta fali italijaskim pešadincima?  :)


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on February 09, 2013, 02:13:05 pm
Постоји та фама о Италијанима као лошим пешадинцима, а добрим артиљерцима. Истине ради треба рећи да су на Косову, 2004. године код оних "мартивских" догађаја управо Италијански војници били најприсебнији, најчврћи и најодлучније па су одбранили све што им је било поверено. За разлику од њих, немачки војници су се просто речено разбежали, да су их и по немачким новинама провлачили са подсмехом.


Title: Re: Automati
Post by: Rade on February 09, 2013, 02:31:16 pm
Ta fama datira iz Drugog svetskog rata, kada nisu mogli nikoga da savladaju. Jedina pobeda im je bila zauzimanje britanske Somalije.


Title: Re: Automati
Post by: micha on February 09, 2013, 07:02:29 pm   Da li je nakon prošlogodišnje tragedije Costa Concordie potrebno pričati i o hrabrosti Italijanskih mornara? Kapetan rukovodi akcijom spasavanja putnika sa svoga broda, koji je sopstvenim egoizmom doveo u fatalan položaj, sa kopna iz sigurnosti zagrljaja animir dame! Italijanska krstarica najjači kalibar ima upravo na krmi, da bi uzvratila paljbu pri bekstvu. Kada je kapitulirala u II sv. ratu? U maju 43. a njeni saveznici su se borili do 45. Ali su zato hrabrost pokazali u I sv. ratu posle bitke na Soči kada usled proboja Austro-Ugarskih snaga i masovnog bekstva italijanskih snaga saveznici povlače sa zapadnog fronta 2 miliona vojnika da bi onemogućili gubitak južnog krila i zaštitili se od upada protivnika sa istoka. Takvo junaštvo nije smetalo Italijanskim oficirima da zabrane ulazak izgladnelih i bolesnih srpskih vojnika, nakon herojskog prelaska Albanskih planina u Skadar i Drač ,već su morali da nastave svoj krvavi marš kroz močvare u kojima je našlo smrt još nekoliko hiljada njih. Mislim da su suvišna pitanja zašto se Italijani smatraju kukavicama pošto im istorija baš ne ide na ruku. Hrabri su samo protiv afričkih plemena u Somaliji naoružanih lukom i strelom i protiv rasturenih ostataka izgladnelih vojnika bez oružja.Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on February 09, 2013, 07:17:56 pm
Daleko od toga, da sam ljubitelj "laha", ali ipak nisu toliko loši. Imali su kikseve, ali bilo je i dobrih okršaja. Inače, po mom, največi doprinos karakteru lošeg Italjanskog vojnika donela je Britanska propaganda.

LPB


Title: Re: Automati
Post by: wermez on February 09, 2013, 07:23:20 pm
I loša oprema, poput Fića tenkića   :)

Nemojmo, molim vas, zezati Italijane. U svakom narodu ima kukavica i **ronja. I italijanske majke vole svoju decu, i italijanski metak ubija. A ove priče o tome kako beže čim pukne metak ne priliče ozbiljnom forumu.  ;D

To je otprilike ona priča, kako zapadnjaci zamišljaju ruski tenk:
posadu čine polupismeni priučeni seljaci, komandir je pijandura, autopunjač čupa ruku nišandžiji, topom se ne može ništa pogoditi (najefikasnije oružje je direktno zakucavanje) , svi NATO kalibri ga buše, bezglavo nasrću u hiljadama, lak za proizvodnju, ide na votku.


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on February 09, 2013, 07:27:08 pm
Talijani ko talijani, o komu vi pričate  :P

Nego još nitko nije pokušao odgovoriti koju ono pištoljčinu nosi ženska na Trpetovoj slici.

poz.


Title: Re: Automati
Post by: wermez on February 09, 2013, 07:45:12 pm
Teško je videti šta je, pošto se nalazi u futroli. Verovatno je neki revolver, Bodeo Model 1889?


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on February 11, 2013, 05:35:38 pm
Teško je videti šta je, pošto se nalazi u futroli. Verovatno je neki revolver, Bodeo Model 1889?
Hm, čini se da ima futrolu za dodatni šaržer.

[attachment=1]
I dalje ?


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on February 11, 2013, 06:46:29 pm
Poprilično sam "siguran" da je ovo neki signalni pištolj ali ne mogu naći sliku koja bi to dokazala.

poz.


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on April 06, 2013, 09:25:44 am
Možda Španska Astra 600?

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: MOTORISTA on April 06, 2013, 09:41:44 am
Može biti i da su u pitanju ostale Astre, 400, 300. Astra 600 se proizvodila od 1944 i nemcima ih je isporučeno 10.500 komada. Astra 300 u kalibru 9 mm kratki od 1941 do 1944 63.000 komada, a u kalibru 7,65 23.390. Deda je u Partizanima, pored M-37, dužio i Astru 300 No.550112.


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on April 06, 2013, 11:26:18 pm
nesto mi ovo cudo lici na nas vojno-drzavni browning ???


Title: Re: Automati
Post by: duje on April 28, 2015, 11:41:59 am
-Automat Hyde Model 35. Radi rućice zatvarača nije išla u serijsku proizvodnju


Title: Re: Automati
Post by: duje on April 28, 2015, 11:43:50 am
-Automat "Raising Model 50". Na testiranju je "radilo" savršeno, na bojištu se nije baš pokazao.


Title: Re: Automati
Post by: duje on April 28, 2015, 11:46:09 am
-Automat UD M42, vrhunski proizvod industrije oružja, ali preskup za serijsku proizvodnju

-UD M42 rastavljen


Title: Re: Automati
Post by: duje on April 28, 2015, 11:51:11 am
Automat M3 i M3A1

-dužina: 760mm (sa izvućenim kundakom)
-dužina cijevi: 203mm
-težina bez streljiva: 3.700gr
-okvir: 30 metaka
-kalibar: .45 ACP (rijetko 9mm para)
-početna brzina: 275m/sek
-teor. brzina gađanja: 400/minTitle: Re: Automati
Post by: duje on April 28, 2015, 11:53:04 am
Slike iz revije "Obramba" SLO

M3A1Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on April 28, 2015, 12:04:10 pm
-Automat UD M42, vrhunski proizvod industrije oružja, ali preskup za serijsku proizvodnju

-UD M42 rastavljen

Ali se ipak nekako pojavio kod Slovenskih partizana ;)


[attachment=1]


izvor: http://znaci.net/


Title: Re: Automati
Post by: brendimir on April 28, 2015, 10:40:58 pm
-Automat UD M42, vrhunski proizvod industrije oružja, ali preskup za serijsku proizvodnju

-UD M42 rastavljen

Ali se ipak nekako pojavio kod Slovenskih partizana ;)


[attachment=1]


izvor: http://znaci.net/


Koji pištolj nosi mlada partizanka?Title: Re: Automati
Post by: gocemk on April 28, 2015, 11:37:06 pm
francuski mas automat iz 1938 godinie sa 7.65 mm zrno ?

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: MOTORISTA on May 08, 2015, 10:09:14 am
Koji pištolj nosi mlada partizanka?Negde smo već raspravljali i utvrdili da se radi o španskom pištolju Astra 600.

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on May 13, 2015, 09:13:16 pm
francuski mas -49 francuzi su ga upotrebuvali se dok kasnih 70 tih


[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on November 04, 2015, 10:23:22 am
Prvi pravi automat bio je Bergmann/schmeisser MP.18 (da,da Šmajser;) )koji je stvoren uoči kraja prvog svetskog rata kada je i video akcije'. Iako je proizveden značajan broj ovog oružja većini vojnih eksperata taktika njegove upotrebe nije bila
baš najjasnija (???). Tek se u Španskom i Rusko-Finskom ratu pokazala potreba za ovim oružjem i pokazala njegova efikasnost.Iako se došlo do ovih zaključaka u drugom svetskom ratu automati su ipak bili u drugom planu čak i u tehnički nadmoćnijoj nemačkoj vojsci. U Vermahtu je odnos bio jedan automat na deset karabina.Ruska Crvena Armija je prva postavila automat (PPŠ-41) kao osnovno pešadijsko naoružanje i sa njim naoružala čitave čete ili
bataljone.
Automat zbog korištenja pištoljske municije nije imao dovoljan domet za upotrebu na otvorenom prostoru. Znači bio je oružje pogodno samo za blisku borbu (u rovovima, u šumi, u naseljenom mjestu...), nikako univerzalno oružje.  Zato vjerovatno i nije prihvaćen u vojsci do 2.SR.

Istina u njemačkoj pješadijskoj četi automate su imali samo komandir čete, te komandiri odjeljenja i vodova, ali mislim da je u naoružanju raznih policijskih i padobranskih formacija njegov udio bio znatno veći.

Sovjeti su u drugoj polovini 2.SR u pukovima teških tenkova imali po četu automatičara, a vjerovatno je udio automata i u drugim pješadijskim jedinicama koje su u napadu pratile tenkove bio veliki.
U ovom slučaju nedovoljan domet automata je kompenzovan dometom tenkovskog naoružanja.

Svakako je tacno da je rovovski rat inicirao proizvodnju i upotrebu prvog PRAVOG automata MP18.

Pojava automata kao oruzja lezi u preratnom vremenu. Citav niz konstruktora je pokusavao da stvori oruzje koje ce pojedincu davati mogucnost automatske vatre. Naravno to je izazvano pojavom mitraljeza nesto ranije.

Problem je bio sto se u tim vremenima imalo na raspolaganj samo dve vrste municije 1-pistoljska 2-puscana.
Ni jedna ni druga zapravo nisu odgovarale. Puscanan prevelikom energijom a pistoljska premalom.
Medjutim projektanti su posegli za obe varijante. Najblizi idealu je bio Fedorov sa "slabom" Ariaska municijom, koja energetski "skoro" odgovara automatskoj pusci, mozda jedina ozbiljnija mana joj prevelika duzina metka. Tako je otisao 40 godina ispred Nemaca i Rusa a jos uvek je ispred Zapada koji nikad nije resio problem metka.
Francuzi su krajem 1.SR razvili automatsku pušku Ribeyrolle 1918 i srednjipuščani metak 8x35mm. Ali završetak rata je prekinuo rad na njemu.

Posle toga je period DRVENOKUNDACKIH automata da ih tako nazovem ciji su najpoznatiji predstavnici bili
MP28, Bergman, EMP kod Nemaca i razni PPX-XX kod sovjeta od kojih je kasnije ostao PPS-41 kojih je proizvedeno 6 miliona komada. Bilo je jos poznatih kao Stajer-Zoloturn, Zbrojovka 384 (ako nisampogresio) a Britanci su imali neki svoj put sa Stenom. Pojavom MP38 automati su stekli neku vrste slave jer je to oruzje po dizajnu ostavilo jedan od najvecih tragova u projektovanju.

Drveni kundak je inače pogodniji za pješadiju, pa su i nijemci razvili MP41, verziju MP40 sa drvenim kundakom, ali nije zaživjela spletom okolnosti.
Sa sve ostale pogodni je sklapajući kundak.
Projektanti koji su posegli za puscanim mecima tog doba su prosli mnogo gore. Uglavnom su bile neuspesne konstrukcije. Jedina koja je dozivela dugu karijeru je BAR M1918 ali je on dosao tek posle rata i sa njim je americka armija umesto automatske puske dobila jedan puskomitraljez ogranicene upotrebne vrednosti jer samo 20 metaka u okviru je od zivotne vaznosti LOSE.

Pa i slavni čehoslovački puškomitraljezi ZB26, ZB30 i ZB37 su imali okvire od 20 metaka.
Interesantno je da su u balistickom smislu blizu dobrog puta bili amerikanci sa svojom automatskom verzijom
Carabine M1 ali je metak bio neshto slabiji od potrebe i nije mogao da preraste u metak Auromatske puske. Ipak ovaj model koji  je koriscen u Koreji i Vijetnamu je jedan od boljiih automata u istoriji.

M1 Carabine nije automat jer ne koristi pištoljsku municiju.
Inače M1 Carabine je prvi POLUAUTOMATSKI karabin koji koristi metak slabiji od u to vrijeme standardnog puščanog metka. Ali i prije njega, u eri jednometnih pušaka i karabina u drugoj polovini XIX vijeka karabini su koristili municiju slabiju od u to vrijeme standardne puščane.
Evo još jednog članka skeniranog iz revije Metak autora Boška Ljubinkovića!Radi se o Broju 25 od Marta 1992 godine. Ako neko ima kraj voleo bi da ga pročitam,molim da ga postavi ovde.Hvala!
Ja sam "retroaktivno" nabavio časopis Metak, istina ne sve brojeve.
Poslije su izašla još samo dva nastavka Boškovog serijala o auromatima 2.SR. U broju 26 o američkom automatu M2 od maja 1992. i o američkom automatu M3 u broju 28 od jula 1993. godine.

Koliko sam uspio zaključiti Metak je prekinuo izlaziti u julu 1992. (broj 27) i ponovo je počeo izlaziti u julu 1993. godine (broj 28).

Mislim da Boško nije obnovio saradnju sa Metkom kada je Metak ponovo počeo izlaziti, a članak o M3 je bio ostao u redakciji još od ranije.


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on November 04, 2015, 02:33:07 pm

Francuzi su krajem 1.SR razvili automatsku pušku Ribeyrolle 1918 i srednjipuščani metak 8x35mm. Ali završetak rata je prekinuo rad na njemu.

Za ovo čudo nisam znao.

[attachment=1]

Metak 8×35mm Ribeyrolle
[attachment=2]


Pa i slavni čehoslovački puškomitraljezi ZB26, ZB30 i ZB37 su imali okvire od 20 metaka.

Ako se ne varam, Etiopske Vz-30 koristile su okvire za 30 metaka. Video (link (http://www.britishpathe.com/video/abyssinia-ethiopia-indian-and-ethiopian-troops)) na 1.15 pokazuje na PA postolju.


M1 Carabine nije automat jer ne koristi pištoljsku municiju.
Inače M1 Carabine je prvi POLUAUTOMATSKI karabin koji koristi metak slabiji od u to vrijeme standardnog puščanog metka.

Postojala je i automatska verzija M1 karabina, označena kao M2 carbine. Verovatno bi M1 i M2 karabina najlakše uvrstili u "modernu" grupu PDW.

LPB


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on November 04, 2015, 08:01:33 pm
по слици реко би да метак 8х35 има стандардно зрно од лебела ::)


Title: Re: Automati
Post by: kilezr on November 21, 2015, 09:45:02 am

 Karabin M3 s jednim uređajem za koji nisam znao do sada. Ako nije za ovde neka se prebaci gde mu je mesto.
 Hvala!

  [attachment=1]

  [attachment=2]


Title: Re: Automati
Post by: milena braco on November 21, 2015, 11:27:22 am
Knjiga je "Naoruzanje kopnene vojske"?


Title: Re: Automati
Post by: kilezr on November 21, 2015, 02:31:48 pm
 

   :klap

  Jeste, 200 dinara na buvljaku kod mene u ZR :super


Title: Re: Automati
Post by: milena braco on November 21, 2015, 06:35:23 pm
 Odlicna knjiga za doba kad je nastala (izdana je 1960., ako se ne varam). Taj aktivni IC uredjaj je nastao na bazi njemackog "Vampira" kojeg su uveli na kraju rata na Sturmgewehr 44.


Title: Re: Automati
Post by: kilezr on November 22, 2015, 03:00:09 pm

 Tek sam je nabavio. Još nisam pročitao. Za sada vidim da ima svačega. Moja je iz 1963. godine. Letimično vidim da je dosta dobro obrađena artiljerija i tenkovske jedinice. Ima deo i o raketnim sistemima toga vremena .Ubedljvo najveći deo je ABH-o 119 strana ; Inžinjerija s 130 strana i Jedinice veze s 131 .


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on November 22, 2015, 03:47:37 pm
Čuje se kao jackpot.


Title: Re: Automati
Post by: Solaris on November 22, 2015, 04:03:37 pm
Ovakav snajper sa IC lampom, sam prvi put vidio u filmu Bliski susreti treće vrste (Close Encounters of the Third Kind).
Ima scena pri kraju filma kad "vidioce" ganjaju po onom brdu, mislio sam da je to neko silno čudo snajperistike.  :laugh:

poz.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on November 22, 2015, 09:54:11 pm
Quote
mislio sam da je to neko silno čudo snajperistike.

Па када је настало ("чудо") и јесте тако било.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on November 24, 2015, 12:08:55 am
ako pricamo za ic nisani u ww2 onie su se razvili nezavisno u sad kako i nemacka ali i u sssr i mozi da se kaze da su soveti bili prvi koj su patentirali ic nokni vizir  su postavili na tenk bt-7 ali ako eksprimetnalni nista vise ni su uradili .ovo soveti su radili u  vtore polovine 30 tih  amerikanski su prestavili svoj ic nekade oko 1941 godini tek u rat za tihi okean kod  krajem 1943 i pocetak 1944 poceli su da ga koristi kako snajepri postavljen na m1 karabin  Nie bila neka komplicirani tehnologija da ga izrade ic nisan  iz tih prve generacije  mislim da su koristile neka lamba koj je golo oko ne zabelezava svetlina ali kad se stavi filtri pred objektiv onda taa svetlina je vidliva

sovetski tenkist sa nokni vizir iz 30 tih

[attachment=1]
http://vrtifacts.com/tag/russia/

evo i spagin sa nokni vizir iz 1943 g
http://survincity.com/2013/09/first-russian-night-vision-goggles/

[attachment=2]


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on December 19, 2015, 08:24:08 pm
Nisam siguran ili koristno ili glupost. Svakako bi bilo za probat.

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: kumbor on December 19, 2015, 08:27:50 pm


Oružju se mora obezbediti neki slobodan hod trzaja! Ovom tipu bi vrlo brzo otišao zglob lakta, mislim ja.


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on December 20, 2015, 09:10:20 pm
свако оружје има предвиђени начин употребе. ово то није, већ је фенсерисање. ако већ има намеру да пуца једном руком нека лепо преклопи кундак и  :komp


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on April 26, 2016, 10:32:49 am
hmmm.. šta mislite? poluautomatski karabin, koji puca automatsko... Sve u svemu zanimljivo


https://www.youtube.com/watch?v=ks5idq69MN4


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on April 26, 2016, 08:45:10 pm
Женска је боља од карабина ;).


Title: Re: Automati
Post by: RILE-NS on June 07, 2016, 07:52:06 pm
Naleteh na ovo ,pa rekoh da podelim.https://www.kupindo.com/Vojna-literatura/32367457_Automat-M43-sistem-Sudaeva


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on June 07, 2016, 08:55:23 pm
hmmm.. šta mislite? poluautomatski karabin, koji puca automatsko... Sve u svemu zanimljivo


Imao u rukama, za PA verziju M4 karabina. Može se fiksirati ili raditi u režimu vrlo brze pa vatre. Nažalostt nisam probao na strelištu. Posle svega još više zbunjen ili je glupost ili genialnost.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 01, 2016, 05:31:12 pm
grcki automat chropi 10 *22(5.6mm)

[attachment=1]


http://war-zone.eu.org/submachine-guns/chropi-gp10/Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 05, 2016, 07:56:32 pm
http://www.historicalfirearms.info/post/118231259899/japanese-submachine-guns-like-many-of-the-major


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 07, 2016, 04:22:39 pm
australiski 9mm  Owen Mk II Sub-machine Gun

[attachment=1]

[attachment=2]Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 10, 2016, 04:52:13 pm
 Heckler & Koch


[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 11, 2016, 07:16:15 am
Preteča automata:
https://www.youtube.com/watch?v=NAsH0fVAoxc


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 11, 2016, 06:04:20 pm
аутомат со голем калибар втора светска војна

[attachment=1]Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 12, 2016, 07:33:13 am
Goce, teško da je ovo automat, čini mi se da ne koristi pištoljsku municiju.

Koje je to oružje uopšte?


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 12, 2016, 06:25:01 pm
Goce, teško da je ovo automat, čini mi se da ne koristi pištoljsku municiju.

Koje je to oružje uopšte?
https://en.wikipedia.org/wiki/MG_15

pricinata zosto go postavi e poradi toa sto ovoj mitorlez od 7.92 mm e praven na baza na principot na rabota na avtomatskite oruzja od prva svetska vojna kako maksim 08Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 12, 2016, 11:32:47 pm
calico 9mm
[attachment=1]

calico  22 (5.6mm)

[attachment=2]


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 15, 2016, 11:10:39 am
Evo još jednog "nelogičnog" automata, ustvari "poluautomatskog automata":

https://youtu.be/jNrAsnfI5-k

Kad se ovako sa vojne tačke gledišta posmatra, ovo je potpuno nelogičan automat, ali kad se pogleda ovaj klip, sve je logično!
Za policisku upotrebu potpuno primjereno oružje.
Slično je i sa Villar Perosa M1915, za naoružanje aviona 1915. potpuno logišno, pa čak i kao defanzivno oružje koje bi se tokom dugotrajnih art. priprema 1.SR čuvalo u zaklonu i po početku protivničkog juriša iznosilo na vatreni položaj i sa malih daljina otvaralo bočnu vatru.
Ali nelogično je da italijani, koji su uglabnom napadali (ili pokušavali da napadaju), nisu već 1915. ili 1916. razvili čisto pješadijsku verziju. Istina napravili su OVP1918, ali sa zakašnjenjem od par godina.
Da se takva "krpež" kao OVP pojavila 1916. to bi bilo prihvatljivo, ali do 1918. trebali su razviti znatno bolji model automata.


Inače moram da pohvalim ovaj sajt: http://www.forgottenweapons.com/ pored prikaza oružja i načina funkcionisanja, često ima i rasklapanje i uvijek dobra priča o istorijatu.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on August 15, 2016, 08:25:17 pm
calico 9mm
[attachment=1]

calico  22 (5.6mm)

[attachment=2]

Држао у рукама и гађао. Одличан аутомат. Али, колико знам угасили су производњу. Доста оригинално решење за оквир.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 15, 2016, 11:18:15 pm
calico 9mm
[attachment=1]

calico  22 (5.6mm)

[attachment=2]

Држао у рукама и гађао. Одличан аутомат. Али, колико знам угасили су производњу. Доста оригинално решење за оквир.

Da osobeno ovaa verzija so municija 22 ili 5.6mm  koja mozela evektivno da dejstvuva do 150 metra i poveke  so ne e malku za urbana borba za lesno oruzje kako calico

izlged okvir calico

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 16, 2016, 07:52:24 am
Slovenci su pred rat napravili MGV-176, ali se nije baš pokazao u ratu.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 16, 2016, 11:14:29 pm
Nemam nekoj informacii kako se pokazal vo rat sa jna.No mozno e  maloto  zrno od 5.6 mm si go napravi svoeto da oruzjeto se pokazi dosta slabo na teren inaku slovenskiot avtomat e praven na baza na amerikanskiot amerikan 180 koj  ispaluval municija 22

[attachment=1]
#Invalid YouTube Link#


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 18, 2016, 01:26:35 pm
australiski automat sa 5.6mm zrno idejata za ovoj avtomat ja prezele od revloverot zrnata se redat vo vo cilindarot kako kaj revloverot pri toa so raka se vrsi optegnuvanje na pruzinata na toj nacin so toa sto se rotira cilindarot , i pri sekoe ispaluvanje cilindarot rotira isto kako kaj revolverot

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on August 18, 2016, 07:48:42 pm
Значи, добош се ротира када се "навије" опруга која га обрће. Рекао бих мало компликовано решење.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 18, 2016, 11:19:36 pm
Значи, добош се ротира када се "навије" опруга која га обрће. Рекао бих мало компликовано решење.

Да австралјаните овој автомат го развиват во 1938 година кога сфајкат дека ке бидат во војна со Јапонија но некако како да немале контакт со остатокот од светот во однос на автоматското оружје од 30 тите , идејата за овој автомат е земена од некој стари револвери кој на сличен начин го ротирале добошот , и се гледа на сликата дека самиот автомат нема чкрапало(окидач) испалувањето се изгледа моја претпоставка е дека се врши со притискање на таа прачка што е странично на автоматот . Ке пробам  да нацратам некој анимација за можно функцонирање на овој чуден автомат .


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on August 18, 2016, 11:35:10 pm
To je bio prototip Owen Sub-machine Gun

Način otvaranja vatre
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 18, 2016, 11:55:43 pm
A kako se aktivira spirala dobos da rotira ?


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 19, 2016, 10:31:24 pm
Belgiski automat  ca -mg 91 iz 1991 sa 9mm sogorliva  caura

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 21, 2016, 08:23:34 am
argetinsko tango iz 1930

[attachment=1]Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 22, 2016, 12:19:01 pm
argetinsko tango iz 1943

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 23, 2016, 08:07:40 pm
Argentina 60s.  edniot okidac sluzi za osloboduvanje na magacinot so municija


[attachment=1]Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 25, 2016, 07:13:06 pm

tomson t2
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 26, 2016, 10:57:57 am
https://www.youtube.com/watch?v=1o9q5Xh69AM


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 26, 2016, 10:24:03 pm
britanska zamena za sten iz 1942 wel gun[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 28, 2016, 10:14:00 pm
tomson m1928 za belgiska  i za francuska armija so 9mm zrno

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on August 29, 2016, 12:10:25 pm
britanski jurek m38 patentiran od eden polski emigrant , trebalo da bide namenet za avijacijata i za tenkstite no visokata cena na proizvodstvo go ostavi samo na nivo na prototip.
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: MOTORISTA on August 30, 2016, 08:10:30 am
Samopal vzor 48 výsadkový ( padobranski).

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: vitez koja on August 31, 2016, 12:14:41 pm

Korovin 1941

[attachment=1][attachment=2]

Ovaj neobicni automat koriscen je od strane obicnih gradjana SSSR 1941.g. koji su bili obuceni za borbu protiv nacistickog okupatora. Konstruisao ga je inzenjer Korovin iz fabrike oruzja u Tuli.

Kada je poceo rat I borbe se primakle Tuli, Korovin je u kratkom roku razvio i stavio u proizvodnju u ogranicenoj kolicini ovaj  tip automata. Ovo oruzje nije nikada testirano  ili odobreno za zvanicnu upotrebu. Korovin je proizveo nekoliko stotina komada oruzja koristeci standardnu pistoljsku municiju 7,62 mm. Jednostavne konstrukcije od presovanog celicnog lima koji je tackasto zavarivan. Okvir za municiju je bio zakrivljen i u njega je stajalo 35 metaka. Tezina je bila 3,520 kg. Funkcionisao je samo u automatskom rezimu paljbe (rafalno). Nisan je bio sa dve nisanske daljine 100 i 200 metara.

Kada je prednja linija odbrane  stabilizovana i kada su se radnicke jedinice ukljucile u strukturu Crvene armije, ovo nestandardno oruzje je zamenjeno standardnim puskama i PPSh-41.

 Samo su neki od Korovin automata preživi do današnjeg dana.
Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 01, 2016, 08:00:49 pm
Hungary mp43
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 02, 2016, 07:08:25 pm
Шпанско републикански автомат labora из  1938 -1939 година , развиен во Барселона кон крајот на 1938 требало да бидат направено големи количини но крајот на војната во март 1939 г биле направени само една серија .

[attachment=1]Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 03, 2016, 11:35:53 pm
Villar-Perosa OVP M1918, 9mm 19

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: vitez koja on September 04, 2016, 09:15:58 am
Prototip Korovin AK-45 7,62x39 mm, 1945-46.g.

[attachment=1][attachment=2]

Nije prosao testiranje.


Title: Re: Automati
Post by: vitez koja on September 04, 2016, 09:54:17 am
Italijanski automat TZ-45

[attachment=1][attachment=2][attachment=3]
Proizveden u fabrici “Armaguerra Cremona“ vlasnistvo brace Tonona (“Toni“) i Zorzolija Giandosoa. Uprkos svim nedacama pred kraj rata, braca Giandoso su proizveli oko 6000 primeraka ovog oruzja. Vecina je otisla jedinicama R.S.I. (Repubblica Sociale Italiana) u Severnoj Italiji, koje su se borile protiv partizana.

[attachment=4][attachment=5]
Posle rata, nekoliko primeraka ovog automata je dopremljeno u Englesku i SAD radi ispitivanja, ali brzo su klasifikovana kao zastarela. Medjutim, Burmanska vlada je posle rata otkupila licencu za proizvodnju istog, pa je oruzje u njihovoj vojsci uvedeno u naoruzanje pod oznakom "BA-52". Radi pripreme i podrske proizvodnje braca Giandoso su boravili u Burmi.

Broj proizvedenih primeraka za vreme sluzbene upotrebe u burmanskoj vojsci je nepoznat.Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 05, 2016, 09:09:47 pm

Британски војник за 2000 , проект во 1984, вооружан со 4.7мм автомат со согорлива чаура и со 10 мм фрлач на гранати
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 07, 2016, 11:21:26 pm
automat kalasnikov m42

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 09, 2016, 10:58:04 pm
United_Defence_M42

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 12, 2016, 11:49:18 am
emp-44 bese obid na nacisticka germanija da gi vooruzi svoite civili so lesen avtomat po primerot na britanskiot sten , kako sto gledate na slikata se raboti za gruba izrabotka na nekolku metalni limovi povrzani so pistolska cevka .

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 14, 2016, 08:23:26 pm
romanski orita 9mm automat koristen vo boribite protiv crvenata armija na istocniot front

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 20, 2016, 06:39:06 pm
Volkssturmgewehr narodna puska ili avtomat , tretiot rajx 1944 g
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on May 06, 2017, 11:49:41 am
ЈНА дали доби М3  Grease gun kal. 45.?


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on May 15, 2017, 10:11:17 am
https://www.youtube.com/watch?v=JWQFtRId85U

Pokušaj da se automat što više pribriži jurisnoj pušci. Jak kalibar, duga cijev


https://www.youtube.com/watch?v=vTlBxugFNoY

Naš M56.

https://www.youtube.com/watch?v=xOX21MhEIXo

Francuski MAS38.

https://www.youtube.com/watch?v=-hNLrDbw8nc

Prigušeni M3.


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on June 26, 2017, 10:06:07 pm
Zanimljivo i izgleda efektivno..

http://www.youtube.com/watch?v=h85h0_7_Oeo&t=0s


Youtube link ne otvara, ali mislim da se isplati pogledat.Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on July 25, 2017, 01:59:54 pm
Gledajući razne snimke iz događaja devedesetih, od automata sam viđao domaće M49/57 i M57, kao i sovjetske Špagine PPŠ41 i američke Tomsone M1/M1A1.
NJemačke MP40 i britanske Stenove nisam viđao, a bili su u naoružanju JNA poslije 2.SR. Ni italijanske Berete M1938 i M1938/42 nisam viđao.
Šta je uzrok tome?
Dali su automati kalibra 9mm iz 2SR 1990. godine uopšte bili u skladištima JNA/TO ili su prije toga nekom prodani ili uništeni?
Zbog rasprostranjenosti municije 9mm PARA po Africi, Latinskoj Americi i Bliskom i Srednjem istoku, automati 9mm su za prodaju bili znatno atraktivniji nego kalibra 7,62mm ili .45.Title: Re: Automati
Post by: kosmonaut on July 25, 2017, 03:43:22 pm
 MP40 i Sten MkII su se mogli vidjeti povremeno dok ostalih trofejnih 9x19 vise nije bilo na ovim prostorima (osim u muzejima i spomen sobama)


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on July 26, 2017, 09:06:52 am
Znam da je Špagina i Tomsona bilo više, ali mi se čini da MP40 i Stenova nije mnogo ostalo po magacinima do 1990. godine.
Interesuje me da li su oni nekome prodani/poklonjeni ili su zbog lošeg tehničkog stanja pretopljeni.
Je li Jugoslavija davala pomoć u naoružanju grčkim partizanima?


Title: Re: Automati
Post by: wermez on July 26, 2017, 09:10:03 am
Albanija.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on July 28, 2017, 07:59:56 am
Šta Albanija?


Title: Re: Automati
Post by: kumbor on July 28, 2017, 09:23:35 am

Прва артиљерија албанске војске добијена је од Југославије. Не само то - хранили смо их и облачили. Помагали смо и генерала Маркоса (грчке партизане и грчке левичарске  устанике) опремом и оружјем. Имам и данас татину брошуру "Грчки народ у борби за слободу" - после 1945.


Title: Re: Automati
Post by: trpe grozni on August 01, 2017, 10:02:17 pm
Joj kad bi mogao da se dokopam te knjizice.
Jel ima puno podataka ??


Title: Re: Automati
Post by: kumbor on August 02, 2017, 02:07:49 am
Joj kad bi mogao da se dokopam te knjizice.
Jel ima puno podataka ??


Имам је негде, немам појма где. Брошура је пропагандна. Храбри Маркос и партизани против капиталиста. Фали само Бата Живојиновић. Ништа значајно. Пентрање по Грамосу. Напади на постаје и комуникације.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on August 03, 2017, 07:47:22 pm
Ја имам негде "Међу Маркосовим партизанима"...


Title: Re: Automati
Post by: trpe grozni on August 04, 2017, 06:28:13 am
Nikako da nadjem neke podatke sta je sve slano od opreme za grcke partizane.
A bila bi to zanimljiva gradja za istrazivanje. :)


Title: Re: Automati
Post by: kosmonaut on August 06, 2017, 04:57:28 pm
Puske u kal. 303 lee enfield i p14 su u velikim kol. dostavljane Partizanima i rano su nestali iz popisa. Moguce je da su otpremljene za Grcku i Albaniju.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on August 06, 2017, 06:15:05 pm
Nikako da nadjem neke podatke sta je sve slano od opreme za grcke partizane.
A bila bi to zanimljiva gradja za istrazivanje. :)

Па шта би истраживао ако би већ писало...ха,ха,ха


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 07, 2017, 01:07:15 pm
LEGENDA

https://www.youtube.com/watch?v=cdQhO8FtY7c


Title: Re: Automati
Post by: trpe grozni on August 09, 2017, 05:31:01 pm

Па шта би истраживао ако би већ писало...ха,ха,ха

Pa rado bi imao vise izvora za uporedjivanje i istrazivanje. Na zalost, trenutno nemam mogucnost da pratim osnovne izvore po arhivama, tako da bi mi knjige pomogle.

Za Albaniju se gore-dole zna, materijal (barem tezi) slao se na VP 6666 ili nesto slicno i vodjena je statistika i sa nase i sa albanske strane.

Pomoc ELAS-u je veoma tesko utvrditi, jer slalo se vozovima koji su se popunjavali direktno iz magacina na stanicama kroz koje je voz prolazio. Verovatno postoje podatci u arhivama, ali nisu sredjeni (barem po meni dostupnim podatcima).


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 16, 2017, 12:37:03 pm
Prvi "pravi" automat:
https://www.youtube.com/watch?v=7Z7O8SZhdgw
Tačno prije 27 godina (avgust 1990.) je Boško LJubinković u Metku br.8 (koji na ovom forumu ima i zasebnu temu) napisao tekst o njemu.
Nadam se da će i ostali modeli iz tog Boškovog serijala, koji do sada nisu obrađeni, biti na sličan način obrađeni.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on August 21, 2017, 07:34:53 am
Evo i Bergmana MP-35/I i Erme EMP

https://www.youtube.com/watch?v=Hk_kO3D-AN4

https://www.youtube.com/watch?v=ZFOui6YTHKE


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on September 04, 2017, 07:37:46 am
Kad sam već krenuo da postavljam klipove o njemačkim automatima iz 2.SR, pa da i završim.
https://www.youtube.com/watch?v=xVBEvmFoSzM
https://www.youtube.com/watch?v=U5eKWnZx6RE
https://www.youtube.com/watch?v=0eDkGAAPA2E

Ostaje samo još Šrajer-Zoloturn.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on September 05, 2017, 08:23:36 am
Na početku ove teme već se pisalo o definiciji pojma automat, kao i o istorijatu automata.
Sa podužim zaostatkom, ja ću se malo vratiti na ta pitanja.Automat je lično automatsko oružje koje koristi pištoljsku municiju. Upravo korištenje pištoljske municije uzrokuje mali efikasan domet automata.
Postoje neke vrste oružja slične automatima. Jedna su automatski pištolji. Nerijetko između njih i automata je teško povući jasnu granicu. Posebno kad je riječ o ekstremno skraćenim verzijama automata, kao što su H&K MP5K ili MicroUZI. 
Druga vrsta su poluautomatski karabini koji koriste pištoljsku municiju.  Neki od njih su nastali kao dugocijevne verzije pištolja, obično sa skidajućim kundakom, npr. Luger karabin sa početka prošlog vijeka. Drugi su nastali kao poluautomatske verzije postojećih modela automata, npr. Tomson M1927. Dok su neki u startu konstruisani kao poluautomati, npr. Bereta mod.1918/30.
Dok prva grupa pripada istorijatu razvoja pištolja, druga i treća su nastale uglavnom da bi se zadovoljila određena zakonska ograničenja.

Prvi serijski proizvođen automat je njemački Bergman MP18/l, kome se često dodaje pridjev „pravi“, odn. prvi pravi automat.
Naime, neki smatraju da je prvi automat italijanski Vilar Perosa 1915. Vilar Perosa je nastao kao fleksibilno  avionsko oružje i u vrijeme nastanka je bio adekvatan za tu ulogu, imajući u vidu krhku konstrukciju tadašnjih aviona. Sticajem okolnosti našao se u upotrebi i na kopnu, gdje je primjenjivan u više taktičkih uloga. Mada jedina taktička uloga za koju je bio koliko-toliko adekvatan je uloga zasjednog oruđa. Da li je Vilar Perosa uopšte bio automat. Koristio je pištoljsku municiju, ali da li je bio individualno ili kolektivno oružje? Da li ga je u borbi mogao uspješno opsluživati samo jedan vojnik ili je za to bilo potrebno više vojnika, odn. posluga?
Kako god, prvi „pravi“ automat je MP18/l, konstruisan od strane Huga Šmajsera. Istina, razvili su nijemci tokom 1.SR i neke druge modele automata, neki su čak testirani u borbi, ali samo je MP18/l ušao u proizvodnju. I Bergmanu konkurentski Rajnmetal je konstruisao svoj MP19, koji nije ušao u proizvodnju zbog završetka rata, ali je poslužio kao polazna tačka za jedan model dosta korišten na ovim prostorima.
U 1.SR nijemci su koristili i artiljerijski Parabelum, čiji puž magacin je koristio i MP18/l, ali on kao i Mauzer C/96 ipak nisu imali dovoljnu vatrenu moć. Mogli su nijemci i njih da automatizuju, što je poslije rata i urađeno sa C/96, da im  produže cijev i sl. Bili su to prilično komplikovani pištolji sa dosta pokretnih dijelova malih dimenzija i pitanje je kako bi to funkcionisalo u borbi. Tako da su nijemci odabrali MP18/l i time trasirali put budućeg razvoja automata.
Automat se dobro uklapao u njemačku taktiku upotrebe jurišnih trupa, koje su primjenjivale infiltraciju umjesto masovnih juriša preko otvorenog prostora.
Od samog početka su se razmatrala dva koncepta upotrebe automata. Jedan je da se njime naoružaju oficiri, podoficiri i 10% vojnika u pješadijskoj četi. Drugi je bio formiranje posebnih „automatičarskih“ odjeljenja od 6 automatičara sa 6 pomoćnika, a na dva automata su išla kolica za prevoz municije.
Samo ograničen broj MP18/l je uspio da učestuje u 1.SR, ali je korišten i u raznim sukobima u NJemačkoj poslije rata.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on September 05, 2017, 10:57:34 am
Amerikanci su tokom 1.SR počeli razvoj svog automata, što je poslije rata rezultiralo modelom Tomson M1921, italijani su „pješadilizirali“ Vilar Perosa i tako stvorili OVP...
Automati poslije 1.SR nisu masovniju upotrebu u vojskama svijeta. Sa njima se više eksperimentisalo, nego što su uvođeni u naoružanje. Neki krugovi su ih smatrali policiskim, a ne vojnim oružjem. Istina zbog malog efikasnog dometa nisu bili pogodni ni za napad ni za odbranu na otvorenom. S druge strane vojske su poslije 1.SR svoje prilično „posne“ budžete trošile na preče stvari. Bilo je to vrijeme kad su avioni i tenkovi,  kao  i bojni otrovi bili realnost, a to je zahtijevalo uvođenje protivtenkovskih i protivavionskih sredstava, odn. PA i PT artiljerije kao i sredstava za zaštitu od bojnih otrova. Radilo se i na motorizaciji transporta kao i na bezžiičnim sredstvima veze. U pješadiji je uvođenje puškomitraljeza i minobacača imalo prioritet. Čak i države koje su u 1.SR masovno koristile puškomitraljeze imale su potrebu za njihovom zamjenom. Francuski Šoša je bio pun mana, a ni britanski Luis nije bio idealno rješenje. Uvođenjem puškomitraljeza se znatno povećala vatrena moć nižih pješadijskih jedinica, tako da se smanjila potreba za automatima. Eksperimentisalo se i sa  poluautomatskim puškama, čije uvođenje kao dopune repetirkama, a možda i potpuna zamjena repetirki. PAP bi još povećala vatrenu moć, pa bi to još smanjilo potrebu za automatima. Istina uvođenje PAP je ostavljeno za neka bolja vremena.
Istina dvadesete su bile veoma  “posne“, dok se tridesetih mnogo više ulagalo u vojske.
Mnogo toga je imalo veći prioritet u odnosu na automate, a vojni budžeti su u mirnodopskim uslovima bili ograničeni.

Tako da su automati između svjetskih ratova više bili u policijskoj nego u vojnoj upotrebi.
U NJemačkoj upotreba  automata u vojsci bila zabranjena Versajskim ugovorom, ali ne i u policiji. Istina država NJemačka je u drugoj polovini dvadesetih finansirala razvoj automata, što je rezultiralo talasom novih modela. Šmajser je usavršio svoj ratni MP18/l i tako je nastao Šmajser MP28/ll. U Rajnmetalu je Štange na osnovu njihovog prototipa MP19 konstruisao nov model, kasnije poznat kao Štajet-Zoloturn i prilično korišten na ovim prostorima u 2.SR. Volmer je stvorio svoj model, koji je evoluirao u Ermu EMP. Bergman je stvorio svoj model koji je preko u Danskoj proizvođenog BMK32 evoluirao u Bergman MP35/l. Kada je usled ekonomske krize država obustavila finansiranje, modeli su već bili razvijeni i spremni za proizvodnju. Proizvodnja je uglavnom pokrenuta izvan NJemačke, da bi se izbjegle restrikcije Versajskog ugovora. Kada je Hitler došao na vlast proizvodnja svih osim Štajer-Zoloturna je vraćena u NJemačku. Rajnmetal je bio zauzet proizvodnjom daleko važnijeg naoružanja od automaata.
Vermaht je kupovao određene količine automata, ali i druge militarizovane organizacije u Trećem Rajhu. Kada je stvoreno državno ministarstvo unutrašnjih poslova, umjesto dotadašnjih nezavisnih pokrajinskih, na njegovo čelo je došao šef SS Hajnrih Himler. Na budžet MUP je stavljen i SS. Sve je militarizovano, policija, carina... Sve je i predimenzionirano, policija, odredi SS za čuvanje konclogora... U predratnom periodu dosta automata je nabavljenu upravo za te formacije.
Zanimljivo da su po formaciji u pješadiji Vermahta automati bili predviđeni samo za komandire odjeljenja, vodova, četa... Za naoružanje novoformiranih OMJ i padobranskih jedinica je trebao nešto kompaktniji automat.  Tako iz Erminog prototipa M1936 nastaje čuveni MP38/l. U Trećem Rajhu se pojavilo i nekoliko prototipova automata sa znatno produženom cijevi u cilju povećanja inače nedovoljnog efikasnog dometa automata. Ali ni jedan od njih nije ušao u  serijsku proizvodnju. Možda su mađari sa svojim 39M otišli najdalje u tom pravcu.
Između dva rata se u NJemačkoj radilo na razvoju novog, srednjeg puščanog metka. Možda je i to bio jedan od razloga da se u pješadiju ne uvedu masovnije automati.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on September 05, 2017, 11:01:00 am
Do 2.SR automati su se koristili u Španskom građanskom ratu, građanskom/im ratovima u Kini, Kinesko-Japanskom ratu, kao i u Zimskom ratu između SSSR i Finske (istina ovaj poslednji se odvijao kad je 2.SR bio u toku). Zanimljivo da japanci koji su u naoružanju imali evropske automate, nikad nisu pokrenuli masovnu proizvodnju vlastitog modela. I ako su džungle Indokine i pacifičkih ostrva bile idealne za upotrebu automata. Da li je razlog nedostatak industrijskih kapaciteta ili relativno slab metak 8mm Namubu ili nešto treće, to ne znam.

1940. godine, što impresionirani upotrebom automata od strane njihovih protivnika, što potrebom da brzo proizvedu veliku količinu oružja u kratkom vremenu i to (bar djelimično) u fabrikama koje dotle nisu proizvodile oružje, SSSR i Britanija razvijaju vrlo jednostavne automate PPŠ41 i STEN, te ih iduće godine puštaju u masovnu proizvodnju.
Pored Afrike i Evrope, britanci su ratovali i na Dalekom istoku, čije su džungle bile idealne za automate. Sovjeti su posebne automatičarske jedinice.  Automati su bili veoma pogodni za naoružanje sovjetske pješadije namijenjene za praćenje tenkova, koja se često prevozila na samim tenkovima, kao tenkovski desant. U tom slučaju mali efikasan domet automata nije toliko dolazio do izražaja, jer su udaljenije ciljeve mogli da gađaju tenkovski topovi i mitraljezi. I ako su nijemci u (tako da kažem linijskoj) pješadiji automate dodjeljivali samo komandirima, dosta su ih koristili u drugim jedinicama, npr. policijskim jedinicama na okupiranim teritorijama. Nisam naišao na podatke koliko su automata po formaciji imali u izviđačkim, padobranskim jedinicama i npr. jedinicama jurišnih pionira. Na početku rata po formaciji pješadijske divizije 1. mobilizacijskog talasa ih je sledovalo 312.
Ne bi me iznenadilo da su obije strane u Staljingradu opremale jedinice većim brojem automata, imajući u vidu da su ulične borbe trajale skoro pola godine.

Vrhunac upotrebe automati su doživjeli u 2.SR, poslije njega je slijedila oseka. SSSR je poslije rata uveo odlični Kalašnjikov, koji je mogao zamijeniti automate i u pješadiji i u raznim drugim jedinicama u kojima se zahtijeva kompaktnost (verzija sa sklapajućim kundakom). Primjer SSSR slijede i ostale istočne države. Mada su one poslije 2.SR proizvodile i automate, posebno su zanimljivi čehoslovački ČZ23/24/25/26. Po svemu sudeći uz odlični Kalašnjikov za automate nije bilo mjesta. Ipak valja reći da je i SSSR sedamdesetih uveo skraćenu verziju Kalašnjikova (AKS74U) u kalibru 5,45mm. I ako to nije automat, zauzeo je taktičku nišu koju su u nekim drugim vojskama zauzimali automati. Možda je jedan od razloga za ne konstruisanje novih automata na istoku i zamjena pištoljskog kalibra 7,62mm TT sa 9mm Makarov. Dok je 7,62mmTT vjerovatno bio najbolji kalibar za automate, 9mm Makarov je bio preslab za tu namjenu. Možda je upravo ta relativna slabost 9mm Makarov uzrokovala nastanak više automatskih pištolja na istoku (Stečkin, poljski wz.63, čehoslovački vz.61 Škorpion i ako je on bio u još slabijem tad standardnom policijskom kalibru u Čehoslovačkoj 7,65mm).
Na zapadu je izbor 7,62mm NATO za standardni puščani kalibar ostavio daleko više prostora za automate. Jednostavno M14, FN FAL ili H&K G3 su za mnoge uloge bile preglomazne. U SAD je čak i uvođenjem kalibra 5,56mm, zbog nemogućnosti konstrukcije sklapajućeg kundaka na M16, ostalo prostora za automate. Tako da su američki tenkisti u Pustinjsku oluju otišli sa M3. Prelaskom na 5,56mm i na zapadu je automat potiskivan. I tamo su se pojavile i kompaktnije verzije pušaka nego što je M16.

Moram da dodam da su automati relativno često korišteni i u mnogim lokalni i antikolonijalnim ratovima. Često je razlog tome bio jednostavno zato što su im moćniji saveznici isporučivali veće količine automata, čisteći svoje magacine.


Sedamdesetih godina počinje da cvjeta terorizam svih boja (palestinci, IRA, ETA, RAF, Crvene brigade...), pa i države počinju da formiraju specijalne protivterorističke jedinice u sastavu policije i/ili vojske. Završetkom Hladnog rata dolazi i do porasta kriminala, pa se povećava broj raznih policijskih jedinica naoružanih dugim cijevima. Tako je automat našao još jedno polje primjene.

Na zapadu su sedamdesetih izračunali da samo manji broj vojnika neposredno učestvuje u borbama, te za naoružanje raznih artiljeraca, vezista, pozadinaca i sličnih je racionalnije koristiti neko oružje u slabijem kalibru, ali ipak većeg efikasnog dometa od dotadašnjih automata. Tako je nastao koncept PDW. Ja ću se usuditi da i PDW svrstam u automate, jer se u istim kalibrima proizvode i pištolji (i 5,7x28mm i 4,6x30mm). I ako su neka oružja razvijena, ovaj koncept nije zaživijo, bar ne u prvobitnoj zamisli. Da li je uzrok tome pogrešno zamišljen sam koncept ili kraj Hladnog rata i sa njime kresanja vojnih budžeta. Možda i novi tip neokolonijalnih ratova (npr. Irak) gdje dobar dio pozadinskog obezbjeđenja preuzimaju civilne firme, čak i čuvanje raznih objekata obavljaju privatne firme (da ne kažem privatne plaćeničke vojske)za obezbjeđenje. Artiljerci i vezisti su uglavnom stacionirani u dobro obezbjeđenim bazama. Čak i obezbjeđenje samih baza često vrše vojnici iz satelitskih država.


Title: Re: Automati
Post by: kosmonaut on September 14, 2017, 09:21:05 pm
Navodno je za JNA od SSSR dobila u okviru pomoci 5000 PPD-40. Ima ga u imeniku-popisu sredstava iz 1984. Da li se igdje pojavljivao u magacinima TO 91/92?


Title: Re: Automati
Post by: voja64 on September 28, 2017, 03:29:50 pm
Video sam par komada oko Vukovara a evo ga i na popisu iz imenika šta poseduje JNA iz 1965.g.[attachment=1]
sl.br.45 - Automat 7,62 mm M49
sl.br.46 - Automat 7,62 mm M56
sl.br.47 - Automat 7,62 mm PPD M40 (s)-sovjetski
sl.br.48 - Automat 7,62 mm PPŠ M41 (s)
sl.br.49 - Automat 7,9 mm M43 (n)-nemački
sl.br.50 - Automat 9 mm Bereta M38 (i)-italijanski
sl.br.51 - Automat 9 mm Bereta M40 (i)
sl.br.52 - Automat 9 mm Bereta M38/42 (i)
[attachment=2]
sl.br.53 - Automat 9 mm M35/I (n)
sl.br.54 - Automat 9 mm M40 (n)
sl.br.55 - Automat 9 mm Steyr-Solothurn MP34 (au)-austrijski
sl.br.56 - Automat 9 mm Sten Mk II (e)-engleski
sl.br.57 - Automat 9 mm Sten Mk III (e)
sl.br.58 - Automat 9 mm Schmeisser M28 (n)
sl.br.59 - Automat 9 mm M41 (n)
sl.br.60 - Automat 11,43 mm M1 (a)-američki
[attachment=3]
sl.br.61 - Automat 11,43 mm M1928A1 (a)
sl.br.62 - Automat 11,43 mm M1A1 (a)


Title: Re: Automati
Post by: MOTORISTA on September 28, 2017, 06:48:37 pm
Vidim da su naši StG 4 krstili kao automat M43.


Title: Re: Automati
Post by: voja64 on September 30, 2017, 08:12:22 am
Tačno tako su ga IMENOVALI u imeniku i uz automat Cvetića M-56 se zadržao u 63.pb skoro do početka 80ih kada su skoro svi prodati na BI a PPU osta i dan danas među retke fabrike koje proizvode metak 7,9x33kurz.
Automat M-56 je bio aktivan recimo kod nas u inžinjeriji sve do preoružavanja ko i aktivnih starešina sa AP u drugoj polovini 80ih kada su u isto vreme od vojnika povlačene M-48 i zamenjene sa PAP M-59/66.


Title: Re: Automati
Post by: kosmonaut on September 30, 2017, 04:02:48 pm
PPU nije proizvodio 7,92x33 dok je STG bila u opremi JNA. Koristila se remontovana trofejna municija a nova se pocela proizvoditi dosta kasnije.


Title: Re: Automati
Post by: voja64 on September 30, 2017, 04:59:31 pm
Moguće je ovo ali zasigurno od polovine 80ih i Iransko-Iračkog rata su štancovali sigurno pošto sam u nekoliko navrata išao na ispomoć sa svojim vojnicima na pretovaru  isporuka iz fabrike kamionima na žel.kompoziciju pa sam se svega nagledao ali otom,potom..
I dan danji se ta reta municija štancuje u PPU..


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on October 13, 2017, 11:00:47 am
Како на пример за време на Граганската војна во Грција секој од  партизаните носеше бојна пушка како маузер м24 и еден стен автомат  демек со пушката стрелаш на далечини над 100 метра а кога те напагаш некој ров или те напајгат за блиска борба го користиш автоматот .Само кај партизаните автомат стен можеше самиот во самото движење да почни да пука затоа партизаните му врзува на затворачот кожен ремен


Title: Re: Automati
Post by: kosmonaut on October 13, 2017, 12:33:05 pm
Negdje sam pročitao da su u JNA modificirali Sten-ove tako što su bušili sanduk i zatvarač i dodavali dužu ručicu zatvarača koja meni djeluje na ovim fotkama dosta veća (krupnija kugla) a sve kako bi se blokirali u zatvorenom stanju. Da li to znači da Sten mK-II u originalu nije imao mogućnost kočenja u zatvorenom stanju?


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on October 14, 2017, 12:09:24 am
Negdje sam pročitao da su u JNA modificirali Sten-ove tako što su bušili sanduk i zatvarač i dodavali dužu ručicu zatvarača koja meni djeluje na ovim fotkama dosta veća (krupnija kugla) a sve kako bi se blokirali u zatvorenom stanju. Da li to znači da Sten mK-II u originalu nije imao mogućnost kočenja u zatvorenom stanju?

Да сам можеле да се активира и да пука затоа го исфрлија скоро сите армии од употреба на пример ако македонски партизани не го сакале тој автомат повеке сакале мп40 само проблем било што стен автомато е помал од овие другите


Title: Re: Automati
Post by: MOTORISTA on October 14, 2017, 06:18:34 am
https://youtu.be/jt70ilN_PgU


Title: Re: Automati
Post by: kosmonaut on October 14, 2017, 07:42:48 am
Ovaj na snimci ima mogucnost da se blokira u zatvorenom stanju ali mu je glava rucice dosta manja.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on November 05, 2017, 04:52:45 pm
Непознат југословенски автомат

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on November 05, 2017, 05:17:22 pm
Nije baš nepoznat, na slici je M51. Imaš detalnije u temi Automat M49/57 (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,14962.msg143528.html#msg143528)

LPB


Title: Re: Automati
Post by: Milan (longtrip) on April 28, 2018, 04:41:03 pm
Modernizovani češki CZ "Škorpion" , 2000 g.

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on April 28, 2018, 05:15:36 pm
Oznaka S1 na kraju znači da je "civilni", samo polu automatski. Simpatično za gađanje, ali je cena dosta paprena oko 1300€.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on May 01, 2018, 06:44:10 pm
Naj skuplji automat uveden u službenu uportebu.

https://www.youtube.com/watch?v=6jGIKfcsa2g


Title: Re: Automati
Post by: ssekir75 on May 03, 2018, 03:43:52 pm
и поприлично компликован.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on April 22, 2019, 06:49:21 pm
Prije godinu i po predstavljen je ovaj automat. Ima i ovdje, dvije stranice ispred.
Evo sad i gađanje iz njega.
https://www.youtube.com/watch?v=8XMvhhSkIIE


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on April 26, 2019, 07:46:00 pm
Од 2:38 лепо се види како затварач ради. Код њега нема класичног брављења. Одмах (тачније скоро одмах) иде назад.


Title: Re: Automati
Post by: voja64 on April 26, 2019, 07:55:54 pm
KLASIČAN rad INERCIONOG zatvarača koji sve svoje radnje na potiskivanju metka ,opaljenju i potonjem izvlačenju duguje inerciji odnosno sprezi dejstva povratno udarne opruge od zada kao i potisku na čelo zatvarača na koje deluje svojim dnom čaura od ispaljenog metka a sve pobrojano se tako vikaše.
Takav je bio rad i na bar još desetak legendi među automatima poput PPŠ,našeg M57 i.......


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on April 26, 2019, 10:49:03 pm
Većina automata koristi slobodan zatvarač, kao i gotovo svi pištolji kalibra 6,35mm 7,65mm i 9mmK te Makarov.

Nije čudo da oružja koja koriste pištoljsku municiju imaju slobodan zatvarač, ali i automatski bacači granata takođe imaju slobodan zatvarač, a imao ga je i PAT 20mm Orlikon iz 2.SR.


PS
Bergman MP-35/I je bio standardno oružje SS i nisu rijetke fotografije sa ovih prostora gdje je u rukama partizana ili četnika.
Naravno nije ni blizu čest kao MP-40.


Title: Re: Automati
Post by: voja64 on April 27, 2019, 11:01:05 am
Od Bergmana je kod NAS na tlu bivše Yuge češći Šmajserov automat MP-41 koga lako poznati po drvenom kundaku a sam sklop cevi i sanduka dosta sliči familiji MP38/40 koga je naravno bilo poprilično a zakačili su od MP41 ime bez prava na slavu Šmajsera..
Elem dok je tatko LUIS Šmajser izdelao MP18...[attachment=1]Nadaleko poznati automat koga mnogi smatraju za rodonačelnika cele familije automata sa kraja I SR i perioda posle.
Sinak Hugo ŠMAJSER je od tatka zadržao kundak sa rukohvatom a od ERMINIH automata uklopio detalje sa MP38-40 i načinio svoj patenat ..[attachment=2]
I tako načini kod četnika i feld policije na Balkanu tada valda i jedino prisutni PRAVI Šmajser MP41[attachment=3]
Postao je toliko popularan da je kod nas svima udenuo ime iako MP38 i MP40 nisu dela iz familije Šmajser
Zbog navodnog rada bez saglasnosti Erme Henel je zaustavio proizvodnju MP41 nakon 25000 izrađenih primeraka.
https://modernfirearms.net/ru/pistolety-pulemety/germanija-pistolety-pulemety/mp-41-schmeisser/
[attachment=4]
Za kraj evo malo za čitanje i o Bergmann-Maschinen-Pistoleили koju je osnovao Theodor Bergman i svim njihovim modelima a ne samo MP-35
https://modernfirearms.net/ru/pistolety-pulemety/germanija-pistolety-pulemety/mp-35-bergmann/


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on April 27, 2019, 03:13:47 pm
Tata Luis je umro 1917. godine, a Bergmana je napusto desetak godina ranije i to zbog Bergmanovog protivljenja braku između njegovog sina i Šmajserove kćerke. Prešao je u Rajnmetal i tu konstruisao pištolje i mitraljeze pod nazivom Drajze.
https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Schmeisser


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on April 27, 2019, 08:31:16 pm
Видим да сте вас двојица постали стручњаци за пешадијско оружје. Него, да вас питам: зашто се зове инерцијални затварач?


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on April 27, 2019, 10:02:27 pm
Ja nigdje nisam pomenuo inercioni zatvarač! :jok


Title: Re: Automati
Post by: voja64 on April 27, 2019, 10:14:37 pm
Koristi za svoj rad inerciju nastalu opaljenjem metka a ne neki drugi sistem poput pozajmice barutnih gasova,trzaja cevi i raznih kombinacija pobrojanog..koliko se sećam iz predmeta Naoružanja sa nastavom gađanja koju sam imao još davne 80/82 ima tih sitema još...
U današnje vreme se sve više ovaj sistem sreće na lovačkim polu automatskim sačmaricama a pravi ih veliki broj proizvođača o čemi ima masa tekstova u starim brojevima Kalibra,Metka i Oružja a pisali smo o tem i na MCM na temi o mehanizmima oružja...
Naziv SLOBODNI se koristi kada se označava zatvarač koji se ne bravi a to nema veze sa sitemom rada i kod bravljenja mogu postojati mnoge varijacije po mestu i načinu gde se vrši bravljenje i bravljenje se ne meša sa sistemom rada mehanizma naoružanja za punjenje i pražnjenje.Sasvim treća grupa su pojmovi koji se tiču pozicije zatvarača kada počinje ciklus po povlačenju obarače gde se naoružanja dele sa dejstvom otvorenim ili zatvorenim zatvaračem i....
Odosmo u par godina čkolovanja iz davnina-...


Title: Re: Automati
Post by: Bozo13 on April 28, 2019, 10:15:13 am
Ako se ne varam, i pozajmica barutnih gasova i trzaj cevi, zatvarač je tehnično gledano inerciski.. ;)


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on May 02, 2019, 10:29:07 am
Инерцијални, односно инерцијски се у овом случају пре свега односи на начин "брављења". Генерално инерција (на српском тромост) је противљење тела промени стања свога кретања и у основи значи да би се телу променио интензитет, правац или смер брзине, на то тело мора деловати сила. Значи, ако је тело у стању мировања потребна је сила да га покренула. Ако тело има већу масу оно је тромије (инертније), па је за његово покретање потребна и већа сила.

Код слободног затварача ударна игла увек штрчи, односно приликом налегања чела затварача на данце чауре одмах ће се активирати барутно пуњење. Сагоревање барутног пуњења производи силу која с једне стране потискује зрно кроз цев, а са друге стране покреће затварач уназад. Међутим, слободни затварач је велике масе па га је теже покренути из стања мировања. Зато ће он  и поред деловања силе ипак, "за делић секунде", још увек "лежати" (по инерцији) на данцету чауре, све док зрно не крене кроз цев и дође до пред уста цеви.

Дакле, код аутомата са слободним затварачем, "брављење" се заснива на инерцији (тромости), односно споријем покретању затварача велике масе, далеко споријем него када би маса затварача била мања.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on May 03, 2019, 08:35:34 pm

Код слободног затварача ударна игла увек штрчи, односно приликом налегања чела затварача на данце чауре одмах ће се активирати барутно пуњење.


Na 10. stranici sam postavio par klipova, između ostalog i za Bergman MP-35.
Jasno se vidi da udarna igla nije fiksna.
Ni na Škorpionu udarna igla nije nije fiksna.


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on May 05, 2019, 06:10:36 pm
Да, има и оних код којих ударна игла није фиксна, али је принцип "брављења" затварача инерцијом исти.


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on May 06, 2019, 09:22:48 pm
Инерцијални, односно инерцијски се у овом случају пре свега односи на начин "брављења".

Dobro si bravljenje stavio pod navodnike, jer u tome je suština.
Bravljenje podrazumijeva da su zatvarač i cijev u čvrstoj vezi sve dok zrno ne napusti cijev. Slobodni zatvarač nikad nije u čvrstoj vezi sa cijevi, ali ipak zbog dejstva sile inercije (I NJutnov zakon ) dolazi do zadržanja (zakašnjenja) otvaranja zatvarača, dovoljnog da zrno napusti cijev.

Ono što mnoge zbunjuje je što postoji još jedna kategorija "inercionih" zatvarača. Riječ je o zabravljenim zatvaračima kod kojih se sila inercije koristi za odbravljivanje.
Ova kategorija se može podijeliti na dvije podkategorije.
Kod prve, glava i tijelo zatvarača su odvojeni jakom i kratkom oprugom. Glava je čvrsto zabravljena i u trenutku opaljenja dolazi do relativnog kretanja tijela zatvarača unaprijed i sabijanja opruge koja razdvaja tijelo i glavu zatvarača. Sve dok je sila inercije veća od sile te opruge tijelo zatvarača je potisnuto naprijed, kada prestane djelovanje sile inercije ta opruga snažno odbacuje tijelo zatvarača unazad i pri tome dolazi do odbravljivanja glave zatvarača. Tipičan predstavnik su PA sačmarice Beneli.
https://www.youtube.com/watch?v=2UOSB8mwwlQ

Kod druge kategorije postoji "inerciono tijelo" koje nije dio zatvarača, a koje vrši njegovo odbravljivanje pod dejstvom sile inercije.
https://www.youtube.com/watch?v=TBsUnVQzhh8


Inače sila inercije se koristi za armiranje upaljača za minobacačke i tromblonske mine, a uz centrifugalnu silu i za armiranje artiljerijskih upaljača.   


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on May 08, 2019, 09:03:24 pm
Izgled zna da prevari:

https://www.youtube.com/watch?v=g_3AoDf7CeE


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on March 19, 2020, 10:34:55 pm
Malo o istorijatu nastanka prvog "pravog" automata:

https://www.youtube.com/watch?v=HM7_MbjqOwg


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 01, 2020, 02:26:08 pm
Шведски автомат MKR од 1979 година Изработен во нов тип на муниција  со димензија 4.6 х 25 мм оваа зрно развило брзина од 1000 метра во секунда  и тежело само 1 грам .Било замислено нешто како јуришна пушка со автомаски митролез на база на пиштолска муниција.
[attachment=3]
[attachment=2][attachment=4]

[attachment=3]

[attachment=2]

Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on October 23, 2020, 03:25:35 pm
Klasifikacija automata po generacijama:

https://www.youtube.com/watch?v=5Hrfxu_K9HY


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on October 26, 2020, 11:10:28 am
Nastavak:

https://www.youtube.com/watch?v=4RulAbiRc_Q


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on July 02, 2021, 03:08:00 pm
https://www.youtube.com/watch?v=M20PiFxMkrs


Title: Re: Automati
Post by: MOTORISTA on July 20, 2021, 12:17:10 pm
https://youtu.be/2pQdBXoVLrA


Title: Re: Automati
Post by: MOTORISTA on April 04, 2022, 08:48:23 am
https://youtu.be/h84rQDvT4g4


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on April 10, 2022, 11:06:43 am
Malo švajcarskog perfekcionizma (i paprene cijene):
https://www.youtube.com/watch?v=UiUSGFN7KiU
https://www.youtube.com/watch?v=aLkpvWB3Ubk


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on July 01, 2022, 09:15:18 pm
Унгарски м53 или 53М е унгарски автомат од 50 тите години се работи за копија на постариот унгарски автомат 44М  само верзијата 53 м е преправена  да користи советска муниција  7.62х25 мм Токарев
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on July 13, 2022, 11:26:36 pm
Aвтомат прототип на фирмата ЕРМА од 1956 за потребите на западно германски безбедносни сили .Овој автомат со ознака м57 имал можност да испалува и тромболски мини.Автоматот користел 9 х19мм на муниција .Сличен автомат на ЕРМА развил и Маузер во 1960 со можност за испалување на тромоблска граната.
[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on July 24, 2022, 11:11:36 pm
[attachment=1]  Sedgley SMG 9мм наменет за американска армија како ефтин автомат во однос на томсон
но и идејата била да се можи секој падобранец освен што ке понеси м1 гранд да можи да имаа во ранецот и автомат бидејки Sedgley е автомат кој се расклопува на три дела .

[attachment=1]

[attachment=2]Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on September 06, 2022, 09:22:18 pm
https://www.youtube.com/watch?v=XwY5ZQDqG70


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 07, 2022, 08:38:15 pm
SAIVE aвтомат е  дизајниран од белгискиот дизајнер на оружје  Dieudonné Saive . Овој автомат е дизајниран во  40 тите  додека првпат се појавил во 1950 ама никој не го купил овој автомат базиран на 9 мм.  
Слично како другите француски автомати од тој период имала верзија и со преклопен кундак и магацин за полесен транспрот. Основната верзија била со дрвен кундак
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Automati
Post by: dzumba on September 13, 2022, 06:03:47 pm
Могућност оквира "на преклоп" није се баш показала добром у пракси.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 14, 2022, 12:46:51 pm
Могућност оквира "на преклоп" није се баш показала добром у пракси.

Француски концепт од крајот на 40 тите за нивните падобрански единици , па имале дури развиено автомат во кој целата цевка се вовлекувала внатре кон затворачот,сепак премногу комплицирана постапка за  едноставно оружје како автомат.


Title: Re: Automati
Post by: gocemk on September 14, 2022, 12:55:47 pm
Барета м38 модел-2 модифициран автомат м38 само со разлика што е остранет дрвениот кундак и ракофат на негово место  е ставен метален кундак и пиштолска рачка  , нешто како  кај германскиот мп-40.

[attachment=1]


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on October 25, 2022, 07:51:08 pm
Prvi sovjetski masovno proizvođeni automat PPD-34/38:
https://www.youtube.com/watch?v=cio9bKjWZfU
i gađanje iz istog:
https://www.youtube.com/watch?v=CXVZvCBC2cg


Title: Re: Automati
Post by: Prvačić on November 17, 2022, 10:21:01 pm
https://www.youtube.com/watch?v=7AeXrnyv7RA

https://www.youtube.com/watch?v=pHunmA-Yeqw

I Beretta 38/32

https://www.youtube.com/watch?v=AlZd1fIEHMo

https://www.youtube.com/watch?v=jQBzfuiX8ss