PALUBA

Kopnena vojska => Pešadija => Topic started by: Duki on November 25, 2008, 11:52:31 am

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Duki on November 25, 2008, 11:52:31 am
Hrvatska vojska preuzela prvih 40 novih pušaka njihove proizvodnje na ispitivanje.

OSRH preuzele 40 jurišnih pušaka HS Produkta

Ministar obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić i zapovjednik Zapovjedništva HKoV-a Mladen Kruljac preuzeli su danas od tvrtke HS Produkta u Karlovcu prvih četrdeset komada serijski proizvedene jurišne puške VHS 5.56 mm, čime je počela tzv. druga trodjedna provjera kvalitete.


Karlovac, 24.11.2008., 12:09 Autor: I.D.

Nakon toga će u tvornici te puške biti konačno ispitane po tzv. NATO panelima u ekstremnim uvjetima, rečeno je na prezentaciji i demonstraciji preciznosti u pojedinačnom i rafalnom gađanju na automatske pokretne i statične mete na karlovačkom vojnom strelištu "Jamadolu".

Ministar Vukelić kazao je kako očekuje da će sva ispitivanja završiti u prva tri mjeseca iduće godine te da će taj važan proizvod biti spreman za nabavu za OSRH.

Najavio je kako očekuje da će Oružane snage već iduće godine nabaviti prve dvije tisuće jurišnih pušaka, a onda u nekoliko godina obnoviti naoružanje, tako da se cijeli OSRH opremi tom jurišnom puškom, osim u Hrvatskoj i u međunarodnim misijama. Također je kazao kako očekuje da će to biti proizvod kojim će se opremiti mnoge vojske u svijetu.

Taj je projekt važan za Ministarstvo obrane, ali i za Karlovac, Karlovačku županiju i Hrvatsku u cjelini jer je riječ o strateški važnoj proizvodnji, koja pridonosi i pozicioniranju Hrvatske u NATO-u, ali i gospodarstvu i otvaranju više stotina radnih mjesta, naveo je, dodavši kako je HS Produkt u razvoj jurišne puške uložio oko 100 milijuna kuna, a MORH ju je prošle godine sufinancirao s 4,5 milijuna kuna.

Jurišna puška će se izvoziti preko državne tvrtke RH Alana, iako je zakonski moguće da taj posao rade i druge tvrtke, najavio je Vukelić.

Iduće godine bit ćemo članica NATO-a i to je prilika da se i taj i drugi hrvatski proizvodi pojave na vojnom tržištu, kazao je.

Na novinarske upite kako će se smanjenje državnog proračuna odraziti na MORH-ove planove Vukelić je odgovorio da će se morati malo usporiti neki projekti modernizacije, međutim ne tako da bi na ikoji način bilo ugroženo funkcioniranje OS-a i njegove borbene spremnosti, a "ne će doći u pitanje ni izvršavanje naših obveza u mirovnim misijama u svijetu".

Govoreći o dobrim tehničkim značajkama jurišne puške, brigadni general Milan Knežević kazao je kako je cilj da OSRH sa zastarjelog kalibra 7,42 milimetra prijeđe na tzv. NATO-ov kalibar 5,56 milimetara. Do sada je vojska već ispitala prototipove u raznim uvjetima i puške su pokazale odlična svojstva, a ponajvažnija je "izvanredna preciznost gađanja", istaknuo je Knežević.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin također je govorio o svojstvima puške, podsjetivši da je ta tvrtka proizvođač najnagrađivanijeg pištolja u svijetu "HS 2000", a u proteklih je nekoliko godina izvezeno više od milijun komada, uglavnom u SAD.

Dnevnik.hr (http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/osrh-preuzele-40-jurisnih-pusaka-hs-produkta.html)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on March 04, 2012, 04:43:31 pm
VHS jurišna puška ulazi u operativnu uporabu Hrvatske vojske


Ministar obrane Ante Kotromanović uručio je certifikat o uvođenju u operativnu uporabu u OSRH jurišne puške VHS, proizvođača tvrtke "HS Produkt" iz Karlovca, direktoru tvrtke Željku Pavlinu, objavio je MORH. Dodao je kako se radi o iznimno kvalitenom proizvodu koji će ozbiljno konkurirati drugima u svijetu i pridonijeti da Hrvatska vojska bude operativnija i sposobnija za zadaće koje je čekaju.

[attachment=1]
Također je naglasio kako se ova puška već upotrebljava u OSRH te da je testirana u hrvatskim misijama u Afganistanu, na Golanu i Sierra Leoneu. "Ove godine planiramo nabavu oko tisuću jurišnih pušaka VHS, čime to oružje ulazi u širu operativnu uporabu Oružanih snaga RH", dodao je Kotromanović.

Direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin istaknuo je kako puška ima i neke novitete kao što su optički ciljnik, koji je razvijen u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, te bacač granata koji omogućava da se puškom izvede bilo koja borbena zadaća. "Specifičnost ove puške je u tome što ju dodatno razvijamo i prilagođavamo za korištenje i ljevacima i dešnjacima, što dosad nema nijedna puška u svijetu", rekao je Pavlin.

[attachment=2]
Tvrtka HS Produkt iz Karlovca i stručni tim predvođen konstruktorom Markom Vukovićem pištoljem HS 2000 na američkom tržištu ugrozilo je tržišnu poziciju svjetskim brandovima u svijetu pištolja: austrijskom Glocku, češkoj Zbrojovki, talijanskoj Berreti. Ponovi li se taj uspjeh, njihov novi proizvod, jurišna puška VHS u kalibru 5,56 mm, mogao bi u sljedećih pet godina godina ozbiljno zaprijetiti dijelu renomiranih proizvođača jurišnih pušaka sa svjetskog tržišta

Hrvatska neovisna u proizvodnji

Hrvatsko je Ministarstvo obrane za HV već odavno naručilo 1000 jurišnih pušaka, tako da Hrvatska pripada malom broju zemalja koje su postale neovisne u proizvodnji osobnog naoružanja vojnika i policijskih službenika. Puška je modularna, pouzdana, precizna i što je vrlo važno, ima izvrsnu antikorozivnu zaštitu.

 Ministarstvo i HV potpisali su i okvirni sporazum temeljem kojeg se stvaraju preduvjeti za moguće daljnje narudžbe u narednih nekoliko godina. Procjenjuje se kako bi za kompletnu opremu svih pripadnika oružanih snaga i pričuvu u narednim godinama moglo biti isporučeno do 20 tisuća jurišnih pušaka. Konstruktor puške Marko Vuković tvrdi kako je njezin razvoj krenuo još 1992. kad je napravljen kalašnjikov u bull-pup verziji. Potom je uslijedio model iz 1996., pa iz 1999. te iz 2004. koji je predstavljen tadašnjem ministru obrane Berislavu Rončeviću. Model puške koji je predstavljen Rončeviću još 2004. gotovo je 90 posto promjenjen.

Dugi razvoj pištolja i puške

"Ne bih se složio da je razvoj bio brz ni za pušku ni za pištolj. Još 1999. napravljen je pištolj i to treći model koji se pokazao uspješnim, ali ga mjenjamo i danas. Ova tvrtka je još 1992. napravila bull-pup verziju kalašnjikova, ona je imala određene nedostatke i mi smo to izbjegli kasnije. Nije bilo tehnologije za brizganje plastike, nismo proizvodili cijevi. Danas je to sasvim drukčije. Imali smo kontakte s austrijskim Aug Steyrom, izraelskim proizvođem Tavora. Dakle, VHS je razvijana niz godina. Posljednja verzija VHS-a je prije dvije-tri godine konstrukcijski u potpunosti rješena, ali smo je još nadograđivali. Sasvim je razumljivo da smo kroz razvoj puške gledali što nam radi konkurencija.", ispričao je direktor Željko Pavlin.

Danas Marko Vuković kaže kako je zadovoljan onim što je učinjeno, ali će i dalje razmišljati kako pušku unaprijediti: "Naša je puška zadnja riječ tehnike, u cjelini kraća i lakša od drugih, a s dužom cijevi, zbog čega je preciznija. Na sebi ima dijelove za priključivanje svih 12 sustava koji postoje na tržištu za opremanje pušaka.

[attachment=3]
Na nju se može za tri ili četiri sekunde staviti integralni bacač 40-milimetarskih granata, ali za isto toliko vremena i skinuti, kada to vojniku više nije potrebno", ispričao nam je Marko Vuković. Razvoj puške je bio uvjetovan tehnološkim procesima, nabavom novih strojeva i materijalima koji su HS Produktu bili dostupni na tržištu i koje je ugrađivao u svoje proizvodne pogone, ali isto tako i onim što je radila konkurencija na svjetskim tržištima svih ovih godina. U HS Produktu proveli su interno ispitivanja VHS puške uporedno s puškama drugih proizvođača i, kako su nam rekli, i više su nego zadovoljni rezultatima.
Uloženo više od 40 milijuna EUR

U posljednjih nekoliko godina u tvrtku koja zapošljava 1000 zaposlenika je uloženo četrdesetak milijuna eura. Riječ je o strojevima visoke tehnologije CNC koji koštaju oko pola milijuna eura svaki i koji su kompjuterski vođeni u zadanim parametrima. Svaki mjesec za nove alate utroši se 200-300 tisuća eura. Ipak, razvoj jurišne puške ne može se promatrati samo kroz opremanje Hrvatske vojske jer je hrvatsko tržište premalo za HS Produkt.

U Karlovcu smatraju kako se njihovo buduće tržište nalazi na istoku. Povrat investicije je neostvariv samo na ugovoru s hrvatskim Ministarstvom obrane i zato računaju na strano tržište. Kad je riječ o cijeni, pozicionirali su se  već s pištoljem na tržištu. Uspoređuju se s prvom ligom i ne mogu biti jeftini, jer ako je nešto bolje i traženije, onda je i skuplje. Ništa od izlaza na svjetsko tržište ne bi bilo da Hrvatska vojska nije naručila prvu količinu od 1000 pušaka. To je glavna i temeljna referenca za bilo kojeg potencijalnog kupca u svijetu. Ako vlastite oružane snage nemaju u svom naoružanju domaću jurišnu pušku, onda zasigurno nema niti njenog izvoza. Bit će neobično važno da puška VHS krene s hrvatskim vojnicima u misije diljem svijeta, jer će kao raritet pobuditi interes i vojnika iz drugih zemalja. Najbolju reklamu i referencu za pušku uvijek će dati vojnik koji njome rukuje.

Izvor : defender (http://www.defender.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on March 04, 2012, 05:43:53 pm
Ако је у развој уложено 40 милиона евра (ако сам ја ово добро разумео), а произведе се 20.000 пушака, то значи да ће цена по команду бити 2000 евра. То није баш исплатљиво и мало ко ће по тој цени куповати пушку. Да би било исплатљиво потребно је произвести барем 80.000 комада (по цени од 500 евра, што је нека прихватљива цена) и то само да се покрију трошкови. Реалано, потребно је и више како би се улагало у развој, платили радници и сл. Верујем да је пушка квалитетна, али тржиште је прилично засићено и биће тешко наћи велике купце (за велике количине).


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on March 05, 2012, 02:36:10 pm
Puške koje se ugovorene u svibnju (maju) 2009., a radilo se o 1000 komada plačane su po cijeni 10700 kuna po kompletu (oko 1400 €). Uz pušku, koja ima dvije inačice (kratka i duga cijev), komplet uključuje i sedam spremnika, remen, pribor za čišćenje te upute za uporabu.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on March 05, 2012, 03:04:56 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Rocker on March 05, 2012, 04:12:05 pm
Da li mi se čini ili je nož isti kao na M-70? Inače, vizuelno neodoljivo podseća na FAMAS. Koliko ima sličnosti s njom? Koji princip rada koristi?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on March 05, 2012, 04:31:17 pm
@dzumba je ove mislio na isplativost novca ulozenihu razvoj VHS a na to jos idu troskovi materijala, radnika, amaortizacija....

Mada tih 40 mil usd nije ulozeno samo zbog proizvodnje VHS vec radi osavremenjavanja i podizanja proizodnje u samoj fabrici najvise za potrebe proizvodnje HS2000 koji se odlicno prodaje.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on March 05, 2012, 05:40:43 pm
Мени цена тог пробног контигента пушака изгледа доста висока. Ако је по тој цени уговорена и ова нова количина онда ће се ХВ доста споро опремати новим пушкама.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on March 05, 2012, 07:14:24 pm
Ja pretpostavljam da se određeni prihod očekuje i od prodaje puške na Američkom civilnom tržištu.
Pošto su se tamo prilično dobro probili sa pištoljem za očekivati je i pokušaj prodaje VHS-a u poluautomatskoj verziji koja je tamo legalna.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on March 05, 2012, 07:18:11 pm
Ipak na dosad pokazano sa strane HS Produkta, iza svega postoji financijski plan. Mislim da niko nije toliko hrabar, da brez toga uloži takve pare.

LPB


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on June 26, 2012, 02:31:49 pm
Iz Godišnjeg izvješća o spremnosti obrambenog sustava za 2011. godinu:

U skladu sa Sporazumom o suradnji s tvrtkom ‘’HS Produkt’’ iz Karlovca o razvoju domaće
jurišne puške u kalibru 5,56 x 45 mm, do sada su sklopljena dva ugovora o proizvodnji jurišne
puške VHS za potrebe Oružanih snaga. Na temelju prvoga je potkraj 2009. i u 2010. godini
isporučeno 1000 komada jurišnih pušaka modela VHS-D i VHS-K. Na temelju primjedbi korisnika
izvršena je modifikacija jurišnih pušaka VHS-D i K u modele VHS-D1 i K1 početkom 2011.
godine. Na temelju drugoga Ugovora o proizvodnji tijekom 2011. godine isporučeno je novih 990
komada pušaka modela VHS-D1 i VHS-K1. Ukupno je u protekle dvije godine isporučeno 1990
komada jurišnih pušaka. U tijeku je provedba modifikacije jurišnih pušaka VHS-D i K isporučenih
po prvom ugovoru na novi usvojeni standard jurišne puške VHS-D1 i K1 koju proizvođač
obavlja bez naknade.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on June 26, 2012, 03:43:12 pm
@leut

Da li su objavljene vrednosti ta dva ugovora. Interesuje me cena VHS-a.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on June 26, 2012, 04:30:56 pm
@leut

Da li su objavljene vrednosti ta dva ugovora. Interesuje me cena VHS-a.

Pisao sam o tome par redova iznad. Puške koje se ugovorene u svibnju (maju) 2009., a radilo se o 1000 komada plačane su po cijeni 10700 kuna po kompletu (oko 1400 €). Uz pušku, koja ima dvije inačice (kratka i duga cijev), komplet uključuje i sedam spremnika, remen, pribor za čišćenje te upute za uporabu.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: tihi on June 26, 2012, 04:59:51 pm

  Upade mi u oci da se puska pravi za levoruke i desnoruke strelce,sto je za pohvalo,kao i izjava da je to prva puska u svetu sa takvom osobinom,sto ne bih rekao daje istina.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on June 27, 2012, 07:28:08 am
@tihi
Ti kao da neznas da mi ovde u "nasem" kraju ginemo da smo prvi u svetu. :)

@leut
Video sam za tu prvu seriju nego me interesuje cena i iz ove druge partije tj da li je ista?

Inace ako se ispostavi da je to ta cena onda 1400 e onda je stvarno preskupa. (za te pare moze se kupiti 3-4 zastavine M21 a sigurno VHS nije 4x bolja.)

Sta dolazi u kompletu da li je tu ukljucena i dodatna oprema (optika itd) ?Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on June 27, 2012, 02:19:40 pm
Ne znam koliko su plaćane puške nabavljene 2011. godine (pokušat ću pronać podatak), a što se kompleta iz 2009. tiče on uključuje pušku, sedam spremnika, remen, pribor za čišćenje te upute za uporabu. U cijenu je uključena i modifikacija na D1, odnosno K1 standard, točnije modifikacija pušaka iz prve serije je o trošku proizvođača.

Kad je u pitanju nastavak opremanja OS RH novom jurišnom puškom VHS, Strateški plana 2013. - 2015. Ministarstva obrane RH predviđa slijedeće:

Polazna vrijednost:   2860 kom (što znači da će ove godine biti nabavljeno 870 kom)
2013. godine           5860 kom (planirana nabavka 3000 kom)
2014. godine           9860 kom (planirana nabavka 3000 kom)
2015. godine         13860 kom (planirana nabavka 4000 kom)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on June 27, 2012, 10:37:26 pm
О цени смо већ дискутовали пре пар месеци. Мала је то серија да би се покрили трошкови. Да би цена била нижа и серије морају бити веће. Највероватније се уздају у квалитет и у то да ће пушку продати још некоме. А да би је тамо некоме напољу продали мораће мало да снизе цену. Није ништа необично да произвођачи оружја на домаћем тржишту добијају нешто више цене неко код извоза. Тако и држава потпомаже извоз успешног производа.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on June 27, 2012, 11:05:57 pm
A ima tko iskustva sa VHS? Pošto ima HV u naoružanju i G36 i FN2000 a i VHS, bilo bi "ko kec na desetku" dobiti lično iskustvo nekoga, tko je koristio sve tri puške.

Kakva su iskustva, kakva je modernizacija "1" u odnosu na prvu variantu?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on June 28, 2012, 09:43:57 pm
A ima tko iskustva sa VHS? Pošto ima HV u naoružanju i G36 i FN2000 a i VHS, bilo bi "ko kec na desetku" dobiti lično iskustvo nekoga, tko je koristio sve tri puške.

Kakva su iskustva, kakva je modernizacija "1" u odnosu na prvu variantu?

Sve tri koristi samo BSD,e sad ako neko zna nekoga iz BSD-a...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on June 29, 2012, 08:26:28 am
Zastavinu M21 koristi i spec brigada i jos neke pesadiske jedinice pa nemamo iz prve ruke informacije o njoj.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on October 14, 2012, 12:27:17 pm
http://www.youtube.com/watch?v=SkHYpkE_sLw


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on October 14, 2012, 01:17:55 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Skinuto sa HercegBosna.org (http://hercegbosna.org/), izvorno Hoplološko društvo Pula (http://www.hoplon.hr/).


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on October 14, 2012, 01:23:45 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Skinuto sa HercegBosna.org (http://hercegbosna.org/), izvorno Hoplološko društvo Pula (http://www.hoplon.hr/).


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on December 28, 2012, 06:52:18 pm
HRVATSKI PROIZVOD: Jurišna puška VHS karlovačke tvrtke "HS Produkt"

Ministar obrane Ante Kotromanović početkom ožujka ove godine uručio je certifikat o uvođenju u operativnu uporabu u OSRH jurišne puške VHS, proizvođača tvrtke "HS Produkt" iz Karlovca, direktoru tvrtke Željku Pavlinu. Do danas je nabavljeno 2860 jurišnih pušaka, a ciljevi su u 2013. imati 5860, u 2014. godini imati 9860 dok u 2015. se planira imati ukupno 13860 nabavljenih jurišnih pušaka. Dakle, najvažnija referenca za izvoz, a to je korištenje jurišne puške u vlastitim OS postoji, te je vrijeme je za izvozne uspjehe karlovačke tvrtke koju, između ostalog, zastupa na svjetskim tržištima i državna agencija za promet naoružanjem "Alan".

Naime, međunarodna praksa je da se povjerenje kupca naoružanja, posebno kad je riječ o većim i složenijim poslovima, ostvaruje nabavom od tvrtki iza kojih stoji država. Stoga države osnivaju tvrtke koje se bave potporom izvozu ili to rade posredstvom agencije u sklopu državne uprave. U Republici Hrvatskoj je to Agencija Alan koja je u državnom vlasništvu. To je za potencijalnog kupca dodatno jamstvo.

Hrvatska jurišna puška je testirana u hrvatskim misijama u Afganistanu, na Golanu i Sierra Leoneu. Direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin istaknuo je kako puška ima i neke novitete kao što su optički ciljnik, koji je razvijen u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, te bacač granata koji omogućava da se puškom izvede bilo koja borbena zadaća.

Tvrtka HS Produkt iz Karlovca i stručni tim predvođen konstruktorom Markom Vukovićem pištoljem HS 2000 na američkom tržištu ugrozilo je tržišnu poziciju svjetskim brandovima u svijetu pištolja: austrijskom Glocku, češkoj Zbrojovki, talijanskoj Berreti. Ponovi li se taj uspjeh, njihov novi proizvod, jurišna puška VHS u kalibru 5,56 mm, mogao bi u sljedećih pet godina godina ozbiljno zaprijetiti dijelu renomiranih proizvođača jurišnih pušaka sa svjetskog tržišta.

Njezin razvoj krenuo još 1992. kad je napravljen kalašnjikov u bull-pup verziji. Potom je uslijedio model iz 1996., pa iz 1999. te iz 2004. koji je predstavljen tadašnjem ministru obrane Berislavu Rončeviću. Model puške koji je predstavljen Rončeviću još 2004. gotovo je 90 posto promjenjen.

"Ne bih se složio da je razvoj bio brz ni za pušku ni za pištolj. Još 1999. napravljen je pištolj i to treći model koji se pokazao uspješnim, ali ga mjenjamo i danas. Ova tvrtka je još 1992. napravila bull-pup verziju kalašnjikova, ona je imala određene nedostatke i mi smo to izbjegli kasnije. Nije bilo tehnologije za brizganje plastike, nismo proizvodili cijevi. Danas je to sasvim drukčije. Imali smo kontakte s austrijskim Aug Steyrom, izraelskim proizvođem Tavora. Dakle, VHS je razvijana niz godina. Posljednja verzija VHS-a je prije dvije-tri godine konstrukcijski u potpunosti rješena, ali smo je još nadograđivali. Sasvim je razumljivo da smo kroz razvoj puške gledali što nam radi konkurencija.", ispričao je direktor Željko Pavlin.

Konstruktor puške Marko Vuković kaže kako je zadovoljan onim što je učinjeno, ali će i dalje razmišljati kako pušku unaprijediti: "Naša je puška zadnja riječ tehnike, u cjelini kraća i lakša od drugih, a s dužom cijevi, zbog čega je preciznija. Na sebi ima dijelove za priključivanje svih 12 sustava koji postoje na tržištu za opremanje pušaka.

Na nju se može za tri ili četiri sekunde staviti integralni bacač 40-milimetarskih granata, ali za isto toliko vremena i skinuti, kada to vojniku više nije potrebno", ispričao je Marko Vuković. Razvoj puške je bio uvjetovan tehnološkim procesima, nabavom novih strojeva i materijalima koji su HS Produktu bili dostupni na tržištu i koje je ugrađivao u svoje proizvodne pogone, ali isto tako i onim što je radila konkurencija na svjetskim tržištima svih ovih godina. U HS Produktu proveli su interno ispitivanja VHS puške uporedno s puškama drugih proizvođača i, kako su nam rekli, i više su nego zadovoljni rezultatima.

U posljednjih nekoliko godina u tvrtku koja zapošljava više od 1000 zaposlenika je uloženo pedesetak milijuna eura. Riječ je o strojevima visoke tehnologije CNC koji koštaju oko pola milijuna eura svaki i koji su kompjuterski vođeni u zadanim parametrima. Svaki mjesec za nove alate utroši se 200-300 tisuća eura. Ipak, razvoj jurišne puške ne može se promatrati samo kroz opremanje Hrvatske vojske jer je hrvatsko tržište premalo za HS Produkt.

U Karlovcu smatraju kako se njihovo buduće tržište nalazi na istoku. Povrat investicije je neostvariv samo na ugovoru s hrvatskim Ministarstvom obrane i zato računaju na strano tržište. Kad je riječ o cijeni, pozicionirali su se  već s pištoljem na tržištu. Uspoređuju se s prvom ligom i ne mogu biti jeftini, jer ako je nešto bolje i traženije, onda je i skuplje. Ništa od izlaza na svjetsko tržište ne bi bilo da ministar obrane Ante Kotromanović početkom ožujka ove godine nije uručio certifikat o uvođenju u operativnu uporabu u OSRH jurišne puške VHS.

To je glavna i temeljna referenca za bilo kojeg potencijalnog kupca u svijetu. Ako vlastite oružane snage nemaju u svom naoružanju domaću jurišnu pušku, onda zasigurno nema niti njenog izvoza. Najbolju reklamu i referencu za pušku uvijek će dati vojnik koji njome rukuje, pa je njezina prisutnost u vojnim misijama jedan od najvažnijih elemenata uspjeha.

  defender (http://www.defender.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on December 28, 2012, 07:21:45 pm
Већ смо раније констатовали да је хрватско тржиште (односно ХВ као главни купац) премало да би било исплативо оволико улагање у развој ове пушке. У тексту се помиње као могући тржишни циљ "Исток". То је јако релативан појам. Могло би се одности на бивше републике СФРЈ, при чему би Србију у старту одбацио (има свој производ, осим тога ту су и друге ствари које спадају у политику и психологију маса, мада ко зна... продали су Србији "Еро" и "Мини Еро", па можда и ово). Остале републике (чак и ако укључимо и Косово), сума сумарум су још увек мало тржиште, не веће од хрватског, али не би било лоше за почетак и као почетна референца. Ту типујем на Косово као прво. Бивше чланице Варшавског уговора тешко да ће бити купци, Турска још мање. Можда неке од арапских земаља али ће требати времена. Дакле, неће нимало бити лако. Усталом оваква улагања се не враћају за годину-две, већ за десетак и више година.

Баш би ме занимало стварно искуство из коришћења ове пушке на терену, како на стрелишту и обуци у Хрватској, посебице у Авганистану. Имали каквих текстова или коментара у вези са тим (осим пропагандих).


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on October 08, 2013, 12:11:28 pm
Konačno da pušku vidimo uživo, sakriju je ko zmija noge.
Uvjek samo mašu sa onim PAP-ovkama.

[attachment=1]
Foto : Ronald Goršić / CROPIX    JL (http://www.jutarnji.hr/)

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on April 13, 2014, 08:22:13 am
Par friških sličica.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on April 13, 2014, 08:48:49 am
Šta kažu vojnici za ove puške? Kako su se pokazale?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Nenad on April 13, 2014, 10:02:44 am
Ovo me puska izgledom podseca na jednu pusku koju sam imao prilike da koristim, zove se famas. :D Al su je iskopirali izgledom, svaka cast :)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Jester on April 13, 2014, 10:23:22 am
Poznanik koji je pucao s njom rekao je da je odlična ,kaže da mu nakon kalašnjikova ovo pari igračka.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: lovac on April 13, 2014, 03:32:40 pm
Nije mi jasno zašto još uvek mnogi novi proizvodi (puške) koriste anemični metak 5.56, kada je on u mnogo čemu prevaziđen?

Logično je  - ako praviš nešto novo, nemoj koristit ono što je zastarelo.

Ili, žele pristup tržištu gde još uvek preovladava taj metak, ili su bili primorani da po ''povoljnim'' cenama od NATO kupe velike količine municije, pa za nju prave novu pušku?Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on April 13, 2014, 04:26:32 pm
Калибар метка за пушку је политичко, економско и логистичко питање, а најмање балистичко. Ако си у НАТО-у онда се придржаваш става већине. Друго, то је повезано са логистиком, односно са снабдевањем. Ко ће те снабдевати ако изабереш неки егзотични калибар макар одличних перформанси. Право да бирају (одређују) калибре а тиме и диктирају војно тржиште имају само највећи (САД, Русија, можда у будућности и Кина). То је и економско-политичко питање. Нови калибар је увек скупљи. Увођењем новог калибра (ако би га други и прихватили) нарушаваш тржиште па тиме и интересе већих произвођача на њему.

Мали произвођач оружја каква је ова хрватска фирма (ХС Продукт) може само да прати друге по питању калибра, не и да диктира другима. Осим тога проблем би им био и произвођач муниције. Ко би их пратио?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on April 13, 2014, 05:44:01 pm
Kad smo već kod streljiva (municije)...

4.4.2014.

JAVNO-PRIVATNO

Milanović dogovorio s HS Produktom projekt gradnje tvornice za streljivo težak 50 milijuna eura

Karlovački proizvođač pištolja i jurišne puške HS Produkt započet će i proizvodnju streljiva u projektu u kojem će mu partner po principu javno-privatnog partnerstva biti Republika Hrvatska, dogovorili su to danas u Karlovcu na sastanku suvlasnici tvornice Marko Vuković i Ivan Žabčić te premijer Zoran Milanović, koji ih je posjetio u društvu dvojice ministara, MUP-a Ranka Ostojića i MORH-a, Ante Kotromanovića. Investicija je teška oko 50 milijuna eura, a za oko dvije godine mogla bi zaživjeti u nekoj od karlovačkoh poslovnih zona koje su nekada bile vojarne.

...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on April 14, 2014, 10:36:55 am
Čini li mi se da na onim slikama vojnika u maskirnim nose i vhs-1 i vhs-2?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on April 14, 2014, 02:24:58 pm
Čini li mi se da na onim slikama vojnika u maskirnim nose i vhs-1 i vhs-2?

Meni se isto čini da jesu.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on April 24, 2014, 09:05:41 pm
Umjesto kalašnjikova hrvatski "mercedes" među jurišnim puškama

Quote
Ministar obrane Ante Kotromanović potpisao je početkom ove godine 14 ugovora s 21 hrvatskim proizvođačem vojne opreme. Time će po prvi put u povijesti hrvatski vojnik dobiti doslovce hrvatsku pušku na hrvatskom ramenu. 66 milijuna kuna utrošit će se na nabavku 175.934 odjevna predmeta, 13.735 pari vojničkih čizama, 500 kaciga, 1.585 pušaka VHS-D1 i VHS-K1 iz karlovačke tvrtke HS product, te 1.125 komada dodatne opreme za puške.

Kako su hrvatski vojnici zadovoljni s hrvatskom opremom pokušali smo doznati u Vojarni Benkovac. Demonstratori su bili poručnik Ljubo Kutleša i nadnarednik Krunoslav Vukosav iz 2. motorizirane bojne "Pauci" GMTBR, sljednice legendarne 4. gardijske brigade. Bez unaprijed dogovorenih izjava i posebne "pripreme" za nastup pred novinarima, oba hrvatska vojnika potvrdila su da je riječ o vrlo kvalitetnoj opremi, u NATO standardima, koja nerijetko, napose u međunarodnim misijama, mami uzdahe pripadnika drugih vojski.

Najznačajnija je novost nova hrvatska jurišna puška 5.56×45mm NATO VHS 1. Puška VHS ("Višenamjenska hrvatska strojnica") se u OSRH upotrebljava u dvije inačice: D-1 (duža cijev) i K-1 (kratka cijev). U postrojbama je zamijenila dosadašnju osnovnu pušku kalašnjikov, AK 47. Rječ je o tzv. "bull-pup" konstrukciji gdje je cijeli mehanizam puške smješten u usadnik (kundak) puške. To omogućava da je ukupna dužina puške, pa i s dužom cijevi, kraća od standardnih jurišnih pušaka.

- Kalibar 5,56 mm je standardni NATO kalibar čime se napušta dugogodišnji kalibar 7,62 x 39 mm kojeg je koristio kalašnjikov. Konstruktor Tomislav Vuković napravio je pušku koja je u osnovnoj inačici teška 3,5 kilograma, a zapravo je platforma na koju se montira različita oprema, od baterijske lampe, snajperskih i tzv. "red dot" ciljnika, do laserskih označivača cilja. No VHS uopće ne gubi balans kad se ispod cijevi montira bacač granata 40 mm x 45 VHSBG, rekao je poručnik Kutleša, dodajući da je osnovni stav za pušku AK 47 bio "o desno rame", a za VHS "na prsima".

Uskoro bi hrvatski vojnici trebali dobiti i najnoviju VHS 2 pušku, predstavljenu prošle godine na međunarodnom sajmu vojne opreme i naoružanja ASDA 2013. u Splitu. VHS 2 ima sve šanse da postane hrvatski "mercedes" među jurišnim puškama i po tome što je prva "bull-pup" puška koja ima teleskopski promjenjiv kundak te mogućnost podjednako lakog rukovanja dešnjacima i ljevacima
.
http://www.zadarskilist.hr/


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on April 24, 2014, 09:26:49 pm
Daleko je to od mečke ali ni ona nije ono šta je nekad bila tako da ...

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on April 24, 2014, 09:29:58 pm
Ali nažalost još nisam video utiske (ne EPP) o toj pušči iz prve ruke :(


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: brodarski on April 24, 2014, 09:47:45 pm
OS RH uvođenjem ove puške u operativnu uporabu napravile su dobar logistički potez. Imaju pušku napravljenu u tvornici koja se nalazi u RH a pratiće je i proizvodnja streljiva. Hrvatska vojska je imala ogroman broj pušaka u kalibru 7,62 x 39 mm iz različitih zemalja kupljenih tijekom rata kao i one iz TO i ratnog plijena. Sve te puške su na prvi pogled iste a razlikuju se u ogromnom broju sasvim različitih dijelova. Uz to su istrošene uporabom. Ne treba trošiti riječi o konzervaciji, skladištenju, čuvanju, kompletiranju. Sizifov posao za logističare. Kupovati pješačko naoružanje u stranim državama i nije najbolje rješenje.   Siguran sam da će OS kupiti optimalan broj pušaka za svoje potrebe i time zamijeniti puške iz zastavinog i istočnog programa. O streljivu da ne govorimo. Iz toliko izvora i bezbrojnih proizvođača uključujući i one iz bivše Jugoslavije. Vrijeme streljivu polako istječe i vrijeme je za proizvodnju vlastitog.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on April 24, 2014, 09:54:46 pm
Problem različitih istočnih 7,62x39 i Yu 7,62x39 je posve drugačija balistika, a i sa tim različiti zadnji nišani, prilagođeni za jedan tip puške i njihovo domače streljivo.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on April 25, 2014, 07:36:23 am
Članak koji je postavio Kopriva bio je popraćen i fotogalerijom.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Vedran SITNICA, Zadarski List (http://www.zadarskilist.hr)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on April 25, 2014, 07:37:29 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Vedran SITNICA, Zadarski List (http://www.zadarskilist.hr)


Solaris, ova zadnja slika je samo za tebe.  ;)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on April 25, 2014, 08:14:46 pm
Нож делује баш онако војнички, убедљиво.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on April 25, 2014, 09:36:01 pm
Solaris, ova zadnja slika je samo za tebe.  ;)

Fala in, nisam ni stigao pogledat link.
Derivat ruske bajonete, ljepo, sad krećemo u pokušaje nabavke.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on April 25, 2014, 10:54:25 pm
Нож је део "борбеног средства". А то значи да те његова потенцијална "набавка" може коштати мало више од цене. 8)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: brodarski on April 25, 2014, 11:50:51 pm
Meni nož izgleda vojnički uporabljiv. Malo baca na lovačke prije 50 godina ali je baš po mom guštu.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on April 26, 2014, 12:47:31 am
Ali nažalost još nisam video utiske (ne EPP) o toj pušči iz prve ruke :(

VHS2 je još na tvorničkom ispitivanju,a uskoro bi ju trebala i vojska ispitati,pa čemo onda čuti utiske iz prve ruke...

A već se vide neke izmjene..

[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on April 26, 2014, 12:48:30 am
[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on April 26, 2014, 03:30:26 pm
http://www.youtube.com/watch?v=Bo_4X62LMbk

http://www.youtube.com/watch?v=NcZOxFy1lLI


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on April 26, 2014, 03:40:57 pm
Iz Godišnjeg izvješća o obrani za 2013. godinu:

Dvogodišnjim ugovorom sklopljenim u listopadu 2012. godine s tvrtkom HS Produkt iz Karlovca predviđena je nabava 2000 komada jurišnih pušaka modela VHS-D1 i VHS-K1. Taj je ugovor realiziran početkom 2013. godine isporukom 1206 pušaka. S istim su proizvođačem 2013. godine sklopljena još dva ugovora za proizvodnju i isporuku jurišnih pušaka, u skladu s kojima je do kraja 2013. godine isporučeno još 1570 pušaka.

Znači, u 2013. godini OSRH je isporučeno 2776 jurišnih pušaka modela VHS-D1 i VHS-K1. Također, prema istom izvješću, nabavljani su i rezervni dijelovi za ove puške.Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on April 26, 2014, 03:52:25 pm
Нож је део "борбеног средства". А то значи да те његова потенцијална "набавка" може коштати мало више од цене. 8)

Nadam se da ce biti sluha pa osiguraju koji primjerak za kolekcionare bez da moras kupiti i pusku.   :)
Imao sam vec jedan pokusaj kontaktiranja proizvodjaca u vezi bajonete ali nikad nisam dobio odgovor na mail.
Nisam dosadan tip i ne volim gnjaviti ljude, mozda iskrsne negdje.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on May 23, 2014, 02:12:07 pm
Francuska je pokrenula program zamjene jurišne puške Famas objavom jednog od najvećih natječaja toga tipa u Europi. Francuska agencija za vojnu nabavu (DGA) objavila je natječaj 16. svibnja za ukupno 90.000 jurišnih pušaka, 5,56 mm x 45 u sklopu programa Arme Individuelle Future (AIF).

Francuska više ne posjeduje industrijske sposobnost proizvodnje puške nakon što je zatvorena tvrtka Manufacture d'Armes de Saint-Etienne (MAS) još 2002. nakon završetka proizvodnje Famasa u 2000.godini. Shodno tome, Francuska će morati kupiti inozemnu pušku. Mogući ponuditelji su belgijski FN Herstal FN SCAR-L , Thales Australia F90 , njemački Heckler & Koch HK416A5 , talijanska Beretta ARX160, češki CZ 805 Bren.

Francuska će biti jedna od prvih zemalja koja će zamijeniti svoje prve generacije 5,56 mm pušaka novom vrstom. Famas F1 je uveden 24. srpnja 1979.godine nakon 10 godina razvoja. Francuske oružane snage posjeduju oko 400.000 F1/G1 Famas jurišnih pušaka, koje će na koncu biti zamjenjene novom puškom.

DGA natječaj podrazumijeva ponudu za 45.000 jurišnih pušaka ( AIF Standard) i 45.000 karabina ( AIF courte ) uz pribor, uključujući i podcijevni bacača granata 40 mm, održavanje, pričuvne dijelove, obuku i tehničku dokumentaciju .

Ponude moraju biti podnesene do 26. lipnja, a DGA planira potpisati ugovor za program AIF u prosincu 2016. Razmatrat će se do pet ponuditelja koji će morati dati uzorke obje verzije svojih jurišnih pušaka, pribor i streljivo na vlastiti trošak .

Proizvodnja i montaža jurišne puške ili njenih ključnih elemenata, moraju se provesti na području Europske unije. Očekuje se da proizvođač isporuči 16.000 jurišnih pušaka godišnje te bi trebao imati u prosjeku EUR80 milijuna ( USD109 milijuna ) prihoda u svakoj od posljednje tri godine.
Defender.hr

Zanima me može li se HSProduct javiti na ovaj natječaj. Znam da je nikakva šansa da dobiju ovakav posao, ali vrijedi pokušati. Barem vidjeti gdje su. Uvjeti su gadni.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on May 24, 2014, 08:40:23 pm
Pa dobro, kakvi su uslovi? Šta je tu tako"gadno"? Nisam koristio ni gađano ni jednom od pomenutih pušaka pa ni sa VHS, ali ako se HS produkt hvali sa njom, ako je i korisnici hvale (skoro mi je jedan naš član na PP preneo vrlo pozitivne utiske o VHS sa gađanja, gde je on lično gađao), ne vidim razloga da ne konkurišu. Ne verujem da ne mogu ispuniti uslove. Drugo je pitanje neke političke odluke u samoj Francuskoj da preferiraju neku njima blisku zemlju, ili proizvođača, kao na primer Herstal (ovo samo nagađam).


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: lovac on May 24, 2014, 09:30:23 pm
Malo ću otići u off, ali moram pitati sledeće:

nikad u životu nisam pucao iz puške bullpup konfiguracije.
Kakav je osećaj pucati iz ove puške, u odnosu na klasičnu konfiguraciju? Kakav je osećaj, kada svi pokretni mehanizmi puške škljocaju ispod samog obraza?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on May 25, 2014, 08:02:22 am
Mislim da će nejveća mana biti reference. Svakako treba ići.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on May 26, 2014, 03:13:37 pm
Evo s Janice malo opširnije:

France has launched its programme to replace the FAMAS as the French armed forces principle assault rifle in one of the biggest tenders for individual small arms in Europe.

The French procurement agency (the DGA), announced a tender on 16 May for 90,000 assault rifles, chambered in 5.56 mm x 45 NATO ammunition, under the Arme Individuelle Future (AIF) programme.

France no longer possesses the industrial capability to manufacture assault rifles after the Manufacture d'Armes de Saint-Etienne (MAS) factory closed in 2002 following the completion of FAMAS production in 2000. Accordingly, France will have to buy in a foreign design. Possible bidders include the Belgian FN Herstal FN SCAR-L, the Thales Australia F90, the German Heckler & Koch HK416A5, the Italian Beretta ARX160, and the Czech CZ 805 BREN.

France will be one of the first countries to replace its first generation 5.56 mm assault rifles with a new type of individual small arm. The FAMAS F1 rifle was introduced on 24 July 1979 after 10 years of development. The French armed forces possess about 400,000 FAMAS F1/G1 assault rifles, that will eventually be replaced by the AIF.

The DGA tender calls for 45,000 assault rifles (AIF standard) and 45,000 carbines (AIF courte), alongside accessories, including under-barrel 40 mm grenade launchers, maintenance kits, spare parts, training, and technical documentation.

Offers must be submitted for the tender by 26 June, with the DGA planning to sign a contract for the AIF programme in December 2016. Up to five bidders will be considered, and they are required to provide samples of both versions of their assault rifles, accessories, and ammunition at their own cost.

Manufacturing or assembly of the assault rifle, or its key elements, must take place within the European Union or the European Economic Area. The manufacturer is expected to deliver 16,000 assault rifles annually, and should have averaged EUR80 million (USD109 million) of revenue in each of the last three years.

The AIF standard variant is required to be capable of integration with components of the FELIN future soldier system and to be able to fire rifle grenades.

The French Army already operates some additional assault rifles, purchased as urgent operational requirements for use in Afghanistan. The first, was a purchase of H&K G36KV carbines, equipped with the AG40 grenade launcher for deployment as a squad support weapon. Additionally, more than 2,200 H&K HK416 and HK417 rifles have been purchased for the elite Brigade des Forces Speciales Terre (BFST) and the Commandement des Operations Speciales (COS) from 2008. French special forces also possess small numbers of the FN SCAR-L.

The tender also includes delivery of ammunition: 38 million 5.56 mm x 45 NATO training cartridges; and 92,000 40 mm x 46 NATO low velocity grenades; 51,000 dual purpose anti-personnel/anti-tank; 13,000 smoke; and 21,000 training rounds.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: smurfer on July 18, 2014, 10:38:24 pm
Malo ću otići u off, ali moram pitati sledeće:

nikad u životu nisam pucao iz puške bullpup konfiguracije.
Kakav je osećaj pucati iz ove puške, u odnosu na klasičnu konfiguraciju? Kakav je osećaj, kada svi pokretni mehanizmi puške škljocaju ispod samog obraza?

kakav je osjećaj ? Hmm pa dobar,odličan.puška ne pleše,nema odskakanja gore,dolje,lijevo,desno...trzaj je nikakav i prenosi se točno tamo di i treba,u rame.Puška je i sa običnim stock ciljnikom dosta precizna u biti kad strijelac malo skuži kako se cilja teško je dalje mašit išta.Kod rafalne paljbe (nije više paljbored) oružje se lijepo kontrolira,nema šaranja po meti,iza nje ostane lijepa grupa,i što je najvažnije nekakav rafal od pet-šest metaka ispuca u trenu pa sad zamisli što to znači.A nema problema ni kod dužih rafala.Kad je u pitanju bojevo streljivo puška se malo prlja.Veliki dio nečistoća odlazi kroz cjev.Zatvarač i ležište zatvarača zahvati tek mali dio gareži i nije potrebno puno vremena da bi se to počistilo.Ono na što po meni najviše treba pripazit prilikom održavanja je plinski cilindar sa regulatorom tj klipićem,tom djelu puške treba posvetit najviše pažnje.Što se tiče cjevi jako je kvalitetna lako se održava u biti obzirom na kalibar i dužinu iznenađujuće lako.To je sve što se tiče bojevog streljiva a kad je u pitanju manevarsko e tu je druga priča.Noćna mora.
Prijelaz sa sistema Ak na sistem bullpap zahtjeva malo strpljenja.Kad se čovjek navikne di mu je spremnik i nema prevelike razlike.Jedino što je problematično to je poluga kočnice-selektora paljbe.Po S.O.P-u s tom se polugom "operira" prstima obje ruke a i malo je zeznuto što se ista nalazi odmah do obarača pa to sve traje nešto sporije nego kod ostalih pušaka.to je možda i najveći minus kod VHS "jedinice".Iako je od polimera puška uopće nije lagana ko pero kako većina ljudi misli.Caka u tome što je težina potpuno drugačije raspoređena nego kod "klasičnih" sistema,tak da se s njom puno lakše barata,jednostavno ne osjeti se.Čak u nekakvim specifičnim taktičkim situacijama može se koristit kao pištolj bez ikakvih problema.Kad sam već spomenuo specifične taktičke situacije šro se tiče "prigoda" kad je djelovanje sa lijevog ramena "najpametnije" javlja se problem kao i kod svakog standardnog bullpap sistema čahure po/u lice.Da se razumijemo nije to sad nešto bolno,štetno opasno.Izaziva nelagodu a može se ublažiti nošenjem nekakve marame i taktičkih očala(nadam se da će očale uskoro postati standardni dio opreme).Ipak službeno za sad je preporuka da se takovi postupci djelovanja izbjegavaju.Što se tiče praskanja i rada zatvarača po uho strijelca isto stvar navike,nakon nekog vremena se ne primjeti.Sama puška je izvana ispeglana tak da nema šanse da će zapet za neki dio opreme nema nikakvih vanjskih pokretih djelova (npr kod AK ručica zatvarača,stražnji ciljnik).Što se tiče streljiva cal.5,56 hmm,to je jako ubojit i zaj..n metak.Koliko sam ja vidio (barem što se tiče VHS-a) u stanju je nanjeti veliku štetu i na blizu i na distanci.Priče da je inferioran 7,62 su možda malo pretjerane i traženje dlake u jajetu.Al ovo je za neku drugu temu...pozzz


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on July 20, 2014, 05:00:30 pm
Smurfer, jesi li imao prilike pucati iz VHS-2? Kakve novine i poboljšanja donosi u odnosu na VHS-1?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: smurfer on July 20, 2014, 08:28:54 pm
Smurfer, jesi li imao prilike pucati iz VHS-2? Kakve novine i poboljšanja donosi u odnosu na VHS-1?

Ne.Nisam.Ne mogu ništa konkretno reći o "dvojki".Mogu samo pretpostavit da će biti bolja.
To kažem samo na osnovu toga što su polugu regulatora paljbe/kočnicu postavili na "prirodno" mjesto i što su uveli ove odbijače oli deflektore čahura.
Podesiv kundak--samo extra komocija za strijelca t.j. udovoljavanje trenutnim standardima.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on July 27, 2014, 11:00:05 am
Članak o VHS2
http://www.all4shooters.com/en/news/pro-zone/2014/VHS-2-Croatian-bullpup-rifle-Eurosatory-2014/


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Jester on September 21, 2014, 07:57:00 am
VHS u naoružanju pripadnika HRM-a, mornar na brodu "BS-73 Faust Vrančić" povodom dana HRM-a ;

[attachment=1] 


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on September 21, 2014, 09:38:44 am
Kapa mu je ostala doma.  :(

---------------

Evo je i na postrojavanju.

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on September 21, 2014, 10:52:27 am
VHS u naoružanju pripadnika HRM-a, mornar na brodu "BS-73 Faust Vrančić" povodom dana HRM-a ;

[attachment=1]
 

Jesi je prepipao, držao? Ako jesi, detaile... ;)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Jester on September 21, 2014, 12:39:53 pm
Nažalost nisam, mada bih volio no bila je gužva pa ne vjerujem da bi mi je i dao, još da naiđe netko nadređeni pa da oba nastradamo :) No razmjenili smo par rečenica pitao sam ga za dvojku rekao mi je da je trenutno duže samo ovi šta idu van granice tj. u misijama. Mada me osobno i začudilo što je pripadnik Obalne straže naoružan do zuba, pretpostavio sam da je na dežurstvu ili nešto slično.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on September 21, 2014, 03:21:19 pm
Hvala.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on January 01, 2015, 06:12:15 pm
Nova verzija dvojke, posejdon postavio na net.
Vratili su se integralnoj optici, neznam zašto, valjda tržište to traži.

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on January 16, 2015, 03:15:19 pm
Bilo je nekakvih tankih vijesti ali evo i vizualne potvrde.
Izgleda da se prodalo nesto dolje a i nekidan je bila cak najava velikog posla.
Vidjet cemo kako ce to ici.

[attachment=1]
Izvor. (http://kurdistanskyscrapers.com/single/?p=8243501&t=9346414)

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on January 16, 2015, 07:28:42 pm
Ako se puška, čak i u maloj količini, u ratnoj praksi pokaže dobrom (pouzdanom, lakom za upotrebu i održavanje), biće to odlična reklama i preporuka za veće nabavke mirnodopskih armija. Mislim da je to dobar potez HS Produkta da da (ili proda) nešto tih pušaka u kriznom regionu i to na pravoj strani.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on January 17, 2015, 06:26:56 pm
Pojavila se još jedna slika
(http://i.imgur.com/XkOpA7j.jpg)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on January 26, 2015, 11:53:22 am
Iskopao sam nesto iz Afganistana, g. Zekulic i njena ekipa malo reklamiraju puskicu.

[attachment=1]
Quote
Dr. Vlasta Zekulić with her Croatian colleague in Afghanistan.
All of their equipment has been made in Croatia: from dresses and boots to automatic guns.

[attachment=2]
Quote
Dr. Vlasta Zekulić with her Croatian and Canadian colleagues in Afghanistan.

http://youtu.be/m2M9kNb-Gog

Quote
Croatian female police officer trains Afghan military police, despite social taboos. Major Vlasta Zekulic trains Afghan military police students on military investigation. She is not afraid of being discriminated against because she is a woman. Soundbites include Major Vlasta Zekulic. Produced by Alessandro Pavone, Kabul, Afghanistan.
Video by Alessandro Pavone | Natochannel | Date: 03.07.2013

Izvor (http://www.croatia.org/crown/articles/10561/1/Vlasta-Zekulic-Croatian-Army-female-officer-trained-Afghan-military-police.html)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on January 28, 2015, 06:59:34 pm
Pošto nema nikakvih novosti/vjesti i slmalo sličica sa neta.
I sve se ovako nešto dumam, sam sa sobom  :) ,iz ovakvog tipa puške je jako teško ako ne i nemoguće pucati sa boka.
Sa podlakticom blokiraš izbacanje čaura ili imaš puno problema sa time.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on January 28, 2015, 10:39:56 pm
MIslim da je sa Bullpup slično kao i sa starim TT, zahteva malo drugačiji stav za gađanje.

Baš bi volio videti kako izgleda "uraaaa" juriš sa bullpup puškama ;)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on January 29, 2015, 11:43:37 am
Mislim da bi se za "uraaa" trebalo složiti nekakvo teleskopsko koplje. :-)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on January 29, 2015, 09:17:17 pm
Нож ("бајонет") се сигурно може наместити (на почетку је била снимка са постављеним ножем). Могућа је и борба са пушком. Ипак, у броби "прса у прса" са неким противником који има класичну пушку, војник наоружан овом пушком био би у мало лошијој позицији како због краће пушке а још више због незгодног држања оружја приликом наношења бодова или одбијања напада. Дакле, борбу прса у прса са "бајонетом" треба избегавати. Уосталом, у савременим ратовима то је далеко ређа појава него у ранијим "класичним" ратовима.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on January 30, 2015, 12:33:59 pm
Evo je sa bajonetom

(https://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=3033.0;attach=401239;image)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on January 30, 2015, 02:18:37 pm
Evo je sa bajonetom

(https://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=3033.0;attach=401239;image)

Ovo gore je, mislim, jedna od prvih verzija - prototipa jurišne puške VHS.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on January 31, 2015, 11:11:19 am
Jurišnu pušku VHS intenzivno je koristila dosadašnja Vojno-obavještajna bojna HKoV (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,12109.0.html), iz koje je 12/2014 spajanjem sa dosadašnjom Središnjicom elektroničkog izviđanja, ustrojena Središnjica za obavještajno djelovanje (SOD) (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,25897.0.html), kao pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Slike su sa obuke borbenih plivača Satnije za dubinski nadzor VoB, snimljene krajem ljeta 2010.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 03, 2015, 10:41:47 am
Satnija za obavještajnu potporu iz zraka (SOPiZ) Vojno-obavještajne bojne HKoV (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,12109.0.html)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 03, 2015, 10:53:35 am
Satnija za dubinsko izviđanje (SDN) Vojno-obavještajne bojne HKoV (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,12109.0.html)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 03, 2015, 11:42:52 am
Članak Igora Tabaka, objavljen na Obris.org:

Puška VHS-2 u OS RH i još neke dileme (http://obris.org/hrvatska/puska-vhs-2-u-os-rh-i-jos-neke-dileme/)

U članku se govori o namjeri zamjene VHS-1 u OS RH sa VHS-2 (Hrvatskoj je potrebno oko 20.000 pušaka).
Također, govori se i o izvozu 10.000 pušaka VHS-2 u Irak. Govori se i o pištoljima, tvornici streljiva...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 03, 2015, 05:15:12 pm
Može li netko objasniti šta g. Pavlin radi.
Kakav je ovo poklopac na izbacivaču?

Quote
Željko Pavlin, direktor poduzeća HS Produkt, prikazuje novinarima jurišnu pušku VHS-2 na godišnjem potpisivanju ugovora Ministarstva obrane RH s poduzećima iz hrvatske vojne industrije.

http://youtu.be/eoSFuv9Ly9Q

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on February 03, 2015, 05:48:00 pm
Slično kao na M16/M4. Da prljavština ne uđe. Ako me sječanje ne vara, automatsko se otvara prilikom pomicanja zatvarača.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: duje on February 05, 2015, 02:24:02 pm
HS Produkt je proizveo 20.000kom VHS-2 za potrebe hrvatske vojske. No dio toga (10.000kom) je namijenjen Iraku.

Vir: "Obramba" (http://www.obramba.com/) SLO

Nove jurišne puške VHS-2 za Hrvaško in Iraško vojsko

HRVAŠKA PRI DOBAVI PUŠK VHS-2 DALA PREDNOST IRAKU

Proizvajalec orožja HS Produkt iz Karlovca bo za potrebe Hrvaške vojske izdelal 20.000 novih jurišnih pušk VHS-2 (Višenamjenska Hrvatska Strojnica 2), vendar pa bodo najprej opremili vojaške sile neke druge države – 10.000 kosov naj bi kupil Irak.

Pred nedavnim smo na naši spletni strani povzeli zapis s hrvaškega spletnega portala OBRIS o  podpisu dogovora Ministrstva za obrambo Republike Hrvaške s podjetji hrvaške vojaške industrije. Na svečanosti ob podpisi pogodbe je bilo veliko govora tudi o nadaljevanju opremljanja Hrvaške vojske z hrvaškim ognjenim orožjem – predvsem iz zelo uspešnega obrata karlovškega podjetja HS Produkt, so tokrat zapisali na spletni strani OBRIS.

Ob tem je minister za obrambo Hrvaške Kotromanović novinarjem pojasnil, da bodo dobave puške VHS-2 (kaliber 5.56x45mm NATO) uskladili z izvoznimi načrti proizvajalca iz Karlovca in dali pred Hrvaško vojsko prednost neki drugi državi. Navedel je tudi količino naročila za Hrvaško vojsko: 20.000 pušk VHS-2 (Višenamjenska Hrvatska Strojnica 2).

Hrvaška vojska ima trenutno približno 7000 kosov prvotnih izvedenk domače juriške puške VHS-1, si jih bodo pa prizadevali zamenjati z novejšim modelom VHS-2. Ob tem je omenil nekaj časovnih okvirov, na katere pa bodo vplivali izvozni posli hrvaške vojaške industrije. Časovne meje nimajo, dogovorili jo bodo kasneje.

Željko Pavlin direktor HS Produkta iz  Karlovca pa je poudaril, da so puško VHS-2 dali na trg šele pred nedavnim. Pa ne gre le za izboljšano VHS-1, saj je toliko novosti, da gre skorajda za novo puško, ki bo svetu ponudila precej novosti v segmentu jurišnih (avtomatskih) pušk.

Člani so skupaj z obrambnim ministrstvom Hrvaške opravili vrsto testiranj, najprej prototipnih orožij, zatem so začeli s serijsko proizvodnjo, potem pa nadaljevali testiranja še s serijskimi puškami. Kot je poudaril Pavlin,  je naročilo Hrvaške vojske zanje zelo pomembno. Vzporedno s tem je HS Produkt z MORH preizkušal VHS-2 tudi v tujini in lani jim je uspelo podpisati pogodbo za prodajo 10.000 pušk tujemu kupci. Kot je v razgovoru kasneje  navedel Željko Pavlin, naj bi bil to Irak. Z VHS-2 bodo prisotni še ne nekaj natečajih za avtomatsko puško v državah v Evropi in izven. Kot je še poudaril, so se na konstrukciji VHS-1 zelo veliko naučili. Tako so velikemu izvoznemu uspehu s serijo pištol HS dodali še puško VHS-2.

Hrvaško avtomatsko (jurišno) puško VHS-2 podrobneje predstavljamo v novi posebni izdaji Revije Obramba z naslovom Avtomatske (jurišne) puške – ZGODOVINA – RAZVOJ – DANAŠNJA UPORABA, ki bo predvidoma izšla v februarju pri naši založbi.

[attachment=1]
[attachment=2]
Pripravil: B. Knific, foto: HS Produkt


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 06, 2015, 12:05:51 pm
HS Produkt je proizveo 20.000kom VHS-2 za potrebe hrvatske vojske. No dio toga (10.000kom) je namijenjen Iraku.

Vir: "Obramba" (http://www.obramba.com/) SLO

Nove jurišne puške VHS-2 za Hrvaško in Iraško vojsko

HRVAŠKA PRI DOBAVI PUŠK VHS-2 DALA PREDNOST IRAKU

Koliko sam ja razumio članak sa Obris.org, ministar Kotromanović je izjavio da Hrvatska ima potrebu za ukupno 20.000 jurišnih pušaka VHS-2, uključujući i zamjenu postojećih pušaka VHS-1 (oko 7.000 komada) sa novom VHS-2.

S obzirom na proizvodne kapacitete HS Produkta i krajem prošle godine potpisan ugovor za isporuku 10.000 pušaka VHS-2 Iraku, koje se moraju isporučiti u prvom kvartalu ove godine, prednost će se dati Iraku, a potom će krenuti proizvodnja za potrebe OSRH.

I prototipni i serijski primjerci testirani su u OSRH, ali i u nekim stranim OS. HS Produkt je s puškom VHS-2 prisutan na nekoliko tendera u Europi i izvan Europe.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 06, 2015, 12:38:08 pm
Sve to stima, jedino mi nije jasno zasto na stranici agencije Alan nisu stavili novu pusku vec i dalje drze VHS1.

http://www.aalan.hr/assault-rifle-type-vhs-cal-5-56x45-mm

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 06, 2015, 12:40:34 pm
Slično kao na M16/M4. Da prljavština ne uđe. Ako me sječanje ne vara, automatsko se otvara prilikom pomicanja zatvarača.

Mislis da ovo non-stop radi kako radi zatvarac, malo komplicirano.  :-\
Vidim da iza postoji i neka kocnica tog sistema, zakomplicirali su ga.

hvala, poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: elabis on February 08, 2015, 11:54:31 am
Ima netko da je koristio ovaj optički ciljnik s VHS-a?

(http://i.imgur.com/8vTVFf4.jpg)

Zanima me koliko traje baterija koja daje red-dot. Zanima me i ima li crna točka kad se ugasi red-dot ili ostaje samo kružnica.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: milena braco on February 08, 2015, 01:58:26 pm
 Vratasca na otvoru za izbacivanje cahura je patentirao Armalite iako je to prvi put upotrebljeno kod MG42. Prilikom punjenja, tj. prvog potezanja zatvaraca u zadnji polozaj ona se otvaraju. Zatvaraju se ako ih se sjetis. Zadrzac zatvaraca u zadnjem polozaju je funkcionalan u slucaju praznog okvira. Zatvarac se oslobadja  povlacenjem zadrzaca( kod praznog okvira). U slucaju zamjene ispraznjenog okvira punim, zatvarac se moze osloboditi povlacenjem zadrzaca ili povlacenjem rucice zatvaraca u zadnji polozaj. I to je jedan od principa prvi put usvojen kod Armalite.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 08, 2015, 07:05:14 pm
Vratasca na otvoru za izbacivanje cahura je patentirao Armalite iako je to prvi put upotrebljeno kod MG42. Prilikom punjenja, tj. prvog potezanja zatvaraca u zadnji polozaj ona se otvaraju. Zatvaraju se ako ih se sjetis. Zadrzac zatvaraca u zadnjem polozaju je funkcionalan u slucaju praznog okvira. Zatvarac se oslobadja  povlacenjem zadrzaca( kod praznog okvira). U slucaju zamjene ispraznjenog okvira punim, zatvarac se moze osloboditi povlacenjem zadrzaca ili povlacenjem rucice zatvaraca u zadnji polozaj. I to je jedan od principa prvi put usvojen kod Armalite.

Ако се повлачи "задржач затварача" онда мора бити неки испуст са спољне стране? Где је он? Зар његово отпуштање није повезано са затварачем, односно повлачењем ручице затварача отпушта се задржач (који је унутрашњи део механизма)? Можда грешим је сам Колт М-4 давно држао у руци, а памтим механизам АП М-70 и његов рад "задржача".


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: milena braco on February 08, 2015, 11:37:44 pm
Na snimku sa Pavlinom na samom pocetku i na samom kraju vidi se da on pritisce polugicu zadrzaca koja se nalazi iza usta lezista okvira.
 Pogrijesio sam(povlaci/pritisce), ali ne mijenja stvar. Princip kao kod svih suvremenih pistolja. Na puskama AR/Colt dugme se nalazi na lijevoj strani sanduka. Kod M70/A/A1 zadrzac zatvaraca je pokretan kao i kod svih ostalih zadrzaca donosacem praznog okvira. Oslobadjan je samo povlacenjem zatvaraca unazad. Ta eskluzivnost Yu-Kalasnjikova je eliminisana zbog nekompatibilnosti sa ostalim Kalasnjikovima u upotrebi kod stranih narucioca. Nemodificirane automatske puske (uglavnom M70A) su ostale samo kod raznih jedinica Milicije i raznih strazarskih sluzbi.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 09, 2015, 06:54:35 pm
Хвала, уочио сам га. Одмах иза оквира, као што си рекао. Ако сам добро схватио ради као код пиштоља (у конструкционом смислу)?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: milena braco on February 09, 2015, 11:41:26 pm
 Tacno tako. Sjetih se jos jednog oruzja kod nas koje je imalo zadrzac zatvaraca, a to je APi M61 ili M84.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 10, 2015, 09:00:30 pm
Беше и аутомат H&K има нешто слично?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: milena braco on February 10, 2015, 09:44:32 pm
Bas suprotno, kod MP5 zatvarac ne ostaje u zadnjem polozaju po ispaljivanju poslednjeg metka. Potezanjem rucice i uglavljivanjem u utor zatvarac ostaje u zadnjem plozaju.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 10, 2015, 10:49:44 pm
Upravu si.  Davno je to bilo kada sam oružje držao u rukama :-[.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: elabis on February 13, 2015, 01:33:41 am
VHS2 među pet odabranih za daljnje testiranje za zamjenu FAMASA

Quote
W warunkach przetargu DGA zastrzegła, że do dalszych testów zostanie wybranych do 5 zgłoszonych konstrukcji. Francuzi zdecydowali się dopuścić do prób: niemieckie karabinki HK416A5, dostarczone przez Heckler & Koch (HK416A5 dla Francuzów, 2012-10-13); belgijskie SCAR-L, wytwarzane przez FN Herstal; chorwackie VHS-K2 i VHS-D2 oferowane przez HS Produkt (Rośnie chorwacki eksport, 2015-02-05; Nowy VHS-2 na ASDA, 2013-04-24); szwajcarsko-amerykańskie MCX (ich premiera miała miejsce na tegorocznym SHOT Show) produkowane przez SIG Sauer; oraz włoskie ARX 160A1 (Fińskie ARX 160?, 2014-11-29; Rozpoczęły się próby karabinków w Indiach, 2014-10-02).

http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=15635

Pobjednik natječaja će biti poznat tek pred kraj 2016.
A evo tko je još bio na natječaju i nije prošao:
CZ 805 BREN
FB MSBS
STM 556
F90
Steyr AUG

DGA natječaj podrazumijeva ponudu za 45.000 jurišnih pušaka ( AIF Standard) i 45.000 karabina ( AIF courte ) uz pribor, uključujući i podcijevni bacača granata 40 mm, održavanje, pričuvne dijelove, obuku i tehničku dokumentaciju .


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on February 13, 2015, 10:45:37 am
Dosta veliki uspjeh HS Produkta! Teško će pobijediti, ali ući u uži izbor je velika stvar.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 13, 2015, 11:00:42 am
Tesko ce Francuzi uzeti bilo koju a da se ne proizvodi doma. Nego, ovo je u igri VHS 1 kako vidim.
Premda nesto spominju i dvojku "asda", ne shvacam sta im to znaci.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on February 13, 2015, 11:04:25 am
Tesko ce Francuzi uzeti bilo koju a da se ne proizvodi doma. Nego, ovo je u igri VHS 1 kako vidim.
Premda nesto spominju i dvojku "asda", ne shvacam sta im to znaci.

poz.

U igri je VHS2 KiD
Spominje se da je VHS2 prvi puta predstavljena na ASDI 2013


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on February 13, 2015, 11:21:00 am
Teoretski HS Produkt može prodati licencu za proizvodnju. Jer, objektivno, i da dobiju ovaj natječaj nemaju kapacitet za 45K godišnje. Barem kolko ja znam?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 13, 2015, 11:42:13 am
Tko prodaje ili nudi VHS za americko trziste, zna li se ?
Na springfildovoj stranici vidim samo pistolje, nema puske.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on February 13, 2015, 11:50:27 am
Teoretski HS Produkt može prodati licencu za proizvodnju. Jer, objektivno, i da dobiju ovaj natječaj nemaju kapacitet za 45K godišnje. Barem kolko ja znam?

Gde si video da traze godisnu proizvodnu od 45 000 kom. Po izjavama is HS produkta mislim da je njima max 10.000 komada.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on February 13, 2015, 11:51:26 am
Tko prodaje ili nudi VHS za americko trziste, zna li se ?
Na springfildovoj stranici vidim samo pistolje, nema puske.

poz.
HS ima ugovor za pistoje sa Springfildom. Verovatno kad bi napravili poluatomatsku verziju VHS mogli bi da je plasiraju na americko civilno trziste.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 13, 2015, 08:38:35 pm
Успели ХС-у да прода лиценцу (на пример Французима) ућиће у ред светских произвођача. Продаја лиценцних права је чиста зарада и слава.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on February 14, 2015, 10:04:20 am
@dzumba
I odlicna reklama za dalju prodaju VHS-2


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: elabis on February 15, 2015, 12:48:20 am
Francuzi traže 16 tisuća komada godišnje.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 23, 2015, 09:09:21 am
21.02.2015.

IZVOZ U RATNU ZONU

Hrvatska puška na kurdskom ramenu
 
Dat ćemo prednost određenim drugim zemljama. Drugi smo na redu zato što ima jedna određena zemlja gdje moramo to plasirati, mi možemo sačekati - tim je riječima početkom ovog mjeseca, na predstavljanju ugovora sklopljenih s domaćim proizvođačima naoružanja i vojne opreme ministar Ante Kotromanović najavio opremanje Hrvatske vojske novom verzijom domaće jurišne puške VHS-D i skraćenom verzijom iste VHS-K.

Iskorištena šansa

Iako nije decidirano kazao koja je to zemlja kojoj se tako žuri u nabavci hrvatske puške, jasno je da je riječ o Iraku, odnosno Kurdistanu. Štoviše, dobar dio posla već je obavljen. Na internetu se lako mogu pronaći dokazi ovoj infomaciji: na portalima kurdskih vojnih organizacija, kao i na domaćim forumima zaljubljenika u naoružanje, pronašli smo fotografije na kojima pešmerge ponosno nose o svom ramenu hrvatske puške.

I jednako ih srčano koriste. Hrvatska se prodajom ovog oružja progurala između mnogo moćnijih i utjecajnijih zemalja i proizvođača oružja na područje koje je u fokusu svih relevantnih trgovaca oružjem.

S vojnog aspekta, ne treba sumnjati da je riječ o velikom uspjehu proizvođača ove puške, tvrtke HS produkt iz Karlovca. S političkog stajališta, nije ništa manji uspjeh ministra obrane koji je uspio proturiti prodaju sasvim novog oružja direktno na ratno područje.

U svoj sili svjetskih proizvođača, Hrvatska je uspjela prodati oružje koje su do sada koristili samo njezini vojnici i u relativno malom broju. Hrvatski vojnici su sve do prije nekoliko godina u inozemnim misijama prvenstveno koristili njemačku Heckler i Koch G36 pušku, dok su VHS pušku koristili u malom broju i prvenstveno u svrhu testiranja.

Kao rezultat tih testiranja, iz prvog modela nastao je dorađeni VHS-D model, za koji sami proizvođači kažu kako je donio toliko preinaka da je riječ zapravo o novom modelu.

I to modelu koji očito dobro “gari”. Prvi kontingent ovih pušaka u Irak je otpremljen još pred ljeto prošle godine, kada je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su odlučile pomoći Kurdima u naoružavanju kako bi se suprotstavili nadirućoj Islamskoj državi.

O toj činjenici službenu je objavu u to vrijeme dao i State Department, navodeći nas između sedam država koje su priskočile u pomoć s oružjem. Istu odluku potom su, u kolovozu, donijele i Njemačka, Češka, Italija i Francuska. Već iz samog popisa vidi se da je riječ o velikim proizvođačima oružja kojima je Irak idealna prilika za unosne poslove, a da je pri tom posao moralno čist prema domaćoj javnosti. No, izgleda kako je Hrvatska šansu iskoristila možda i bolje od drugih.

Njemačka je tako prije svega priliku iskoristila da bi ispraznila skladišta oružja koje bi ionako uskoro morala sama uništiti. Najveći dio njemačke pomoći Kurdima su puške G3 koje je njemačka vojska koristila od 1959. do 1997. godine, kao i protuoklopni sustavi Milan, za koji Njemačka u skladištima čuva nekoliko tisuća raketa uskladištenih još u vrijeme hladnog rata. Nijemci su se, naravno, pobrinuli da u pošiljke naoružanja ubace i nekoliko tisuća novih pušaka G36, standardnog naoružanja njemačkih vojnika.

U kategoriji hrvatske VHS-D, postoji još desetak pušaka, redom proizvoda tvornica sa stoljetnom reputacijom. U odnosu na njih, glavna primjedba hrvatskom oružju bila je da nije testirano u borbenim uvjetima. Hrvatska je, dakle, nesumnjivo napravila sjajan posao, gledano s aspekta proizvođača naoružanja.

Sigurnosni rizik

Dok je s jedne strane riječ o dobrom poslu, u izračun isplativosti sigurno treba uključiti i sigurnosni aspekt. Izlaže li se Hrvatska ovakvim aranžmanima osveti terorista, osobito s obzirom na broj dobrovoljaca koji su se Islamskoj državi pridružili iz nama susjedne BiH? Je li domaći sigurnosni aparat spreman na takvu prijetnju? Kolika je opasnost da se trgovanje oružjem, makar ono bilo moralno neupitno potrebna pomoć borcima protiv terorista, na kraju plati hrvatskom krvlju, na hrvatskom teritoriju?

Profesor, dr. sc. Mirko Bilandžić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, stručnjak za terorizam, smatra kako opasnost od nekakvoga terorističkog napada u Hrvatskoj, s obzirom na angažman u slanju oružja Kurdima, nije ni veća ni manja nego što je to bilo prije slanja pomoći protivnicima Islamske države.

- Hrvatska je članica NATO saveza i antiterorističke koalicije, a članstvo u tim savezima donosi svoje prednosti i obveze. Na samitu NATO saveza u Walesu u rujnu 2014. godine jasno je definirano tko su neprijatelji i tko su saveznici u tom sukobu, i iz toga proizlaze i određene obveze za članice saveza. Svaka zemlja u tom angažmanu slijedom strateške orijentacije sudjeluje sukladno svojim mogućnostima, neke vojno operativno, neke u logistici, neke u ljudima, a neke u slanju vojne pomoći.

Dakle, slanje oružja od strane Hrvatske normalna je stvar. Što se tiče eventualne osvete terorista, mora se znati da su teroristi racionalni u svojem postupanju, premda im pojedine akcije mogu izgledati da su poduzete iz iracionalnih razloga. Dakle, oni jasno definiraju konkretni politički cilj koji žele postići, metu i najbolje sredstvo za postizanje tog cilja. U tom smislu, Hrvatska je u toj strateškoj igri na periferiji njihovih interesa, beznačajna je za njihove strateške ciljeve osim na razini simbolizma.

Što se tiče sposobnosti hrvatskih obavještajnih službi, prof. Bilandžić drži kako nema razloga sumnjati u izjave državnih dužnosnika koji tvrde kako su naše službe spremne i sposobne izaći na kraj s bilo kakvom prijetnjom:

- Naše su službe ustrojene, postoje utvrđene procedure i mehanizmi postupanja, te i u tom slučaju imamo prednost pripadnosti određenom vojnom savezu i zajedničkog obavještajnog djelovanja. Mislim da nema razloga dovoditi u sumnju njihovu sposobnost i spremnost u protuterorističkom kompleksu.

Kako bi se dalje kooperativnost kakvu je pokazala Hrvatska u slučaju Iraka mogla razvijati, odnosno može li se sličan angažman očekivati i, primjerice, Ukrajine za koju SAD sve glasnije zagovara pomoć u naoružanju? Prof. Biladžić smatra da će sukob u Ukrajini teško eskalirati u veliki vojni sukob.

Sporazum je neizbježan

- Tvrdio sam, kada je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič, kako je to kraj Ukrajine kao države kakvu smo poznavali do tada, i u zemljopisnom, i u političkom smislu. Mislim da je teško očekivati direktni sukob zapada s Rusijom zbog Ukrajine, te da će se rat morati okončati sporazumom koji će uzeti u obzir i strateške interese Rusije, osobito po pitanju pristupanja Ukrajine NATO-u. Sve ide upravo u smjeru takvog dogovora u kojem će i Rusija i Zapad morati preuzeti dio odgovornosti kako bi se sukob zaustavio.

Nažalost, mogli su, i morali, to učiniti odmah, a da oko pet tisuća ljudi ne izgubi živote.


Kontingent težak 30 tona

Prve pošiljke pištolja HS i jurišnih pušaka VHS, ukupno 30 tona, u Irak su otpremljene u travnju i svibnju prošle godine, kada su europske zemlje još bile daleko od odluke da Kurdima i iračkoj vojsci naoružanjem pomognu u borbi protiv džihadista. S obzirom na težinu pošiljke, bila je riječ o nekoliko tisuća komada pušaka, odnosno o puškama proizvedenim kao prva veća serija za potrebe HV-a. Očito je oružje zadovoljilo probu, pa su naručene veće količine. Ukupno bi tako u Irak trebalo otići 20-ak tisuća komada jurišne puške, dok je HV stoga stavljen na čekanje.

Od pobunjenika do džihadista

Hrvatska je ranije, nakon izbijanja sukoba u Siriji, slala znatne količine naoružanja pobunjenicima, uglavnog zaostalog oružja jugoslavenske proizvodnje. Apsurd je u cijeloj priči da je dobar dio tog naoružanja završio u rukama džihadista, kako Islamske države, tako i Fronta Al-Nusra, postrojbe Al Kaide u Siriji. I jedni i drugi ‘proslavili’ su se brojnim zvjerstvima kako nad zarobljenicima, tako i nad civilnim stanovništvom istrebljujući, primjerice, cijele lokalne kršćanske zajednice.


MARIJO KAVAIN, Slobodna Dalmacija (http://www.slobodnadalmacija.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 25, 2015, 09:00:50 am
25.2.2015.

MORH za potrebe OSRH kupuje jurišne puške 5,56 mm VHS-D2 i K-2 u vrijednosti 548.750,00 kuna

Vrijednost nabave: 548.750,00 HRK (440.000 HRK + PDV 25%)

Ministarstvo obrane RH je s tvrtkom HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca sudjelovalo u razvoju i djelomičnom financiranju razvoja jurišne puške NATO kalibra 5,56x45 mm temeljem kojeg je završen razvoj predmetne puške.
Nakon završetka razvoja jurišne puške 5,56 mm VHS, u proteklim godinama, od 2009. do kraja 2014. godine, MORH je sukladno raspoloživim financijskim sredstvima od tvrtke HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca kupio određenu količinu jurišnih pušaka 5,56 mm VHS-D1 i VHS-K1.

U 2015. godini je ugovorena kupnja određene količine nove inačice jurišne puške kalibra 5,56x45 mm VHS-D2 i VHS-K2, koju tvrtka HS PRODUKT d.o.o. u suradnji s MORH-om razvija. Svrha ugovaranja određene količine navedenih pušaka je da se kroz korištenje u postrojbama završi razvoj navedene puške i obavi verifikacija od strane stručnog Povjerenstva MORH-a za uporabu iste u OSRH.

Izvor informacije je Elektronički oglasnik javne nabave (https://eojn.nn.hr/SPIN/APPLICATION/IPN/Common/SearchFrm.aspx?providerKey=ReducedObjavljeniDokumenti_Idom3.RPN.BL.ReducedObjavljeniDokumentiSearch__hr-HR&439c7f05-3917-447b-8cf7-47c112dfa6a3=c294f23e-794e-40a7-a579-cef619a5e022&guid=be1ad335-dfc5-433b-9b8f-c1e7ab934fe6).


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: lovac on February 25, 2015, 03:13:01 pm
Možda ću postaviti nezgodno pitanje, vezano za izvoz ovih jurišnih pušaka - ali neka bude:

masovna borbena upotreba praktično neistraženih jurišnih pušaka u stvarnim ratnim uslovima, u trenutno najžešćem ratnom području na zemaljskoj kugli, u borbi Iračkih i Kurdskih jedinica u ratu protiv ISIL, jeste svojevrstan eksperiment.

Koji je stvarni razlog, zbog čega su se kupci odlučili upravo za Hrvatsku jurišnu pušku?
Da li je to povoljna cena na svetskom tržištu, u odnosu na konkurentske proizvode?
Da li je to možda politički aranžman NATO, koji na ovaj način želi iskušati i protežirati Hrvatsku vojnu industriju?

I na kraju, zanemarujući bombastične naslove u novinskim člancima koji bi govorili o tom veoma uspešnom izvoznom poslovnom potezu, da li je izvoz tih pušaka zaista tako dobar i unosan posao za Hrvatsku vojnu industriju?

Ova pitanja postavljam iz prostog razloga, što je u svetu zaista velika ponuda pušaka sličnih karakteristika, i da sam ja potencijalni kupac, ne bih eksperimentisao i sigurno bih se opredelio za nešto što je već provereno. Uz to, cena bi naravno bila jedan od odlučujućih faktora.

Kao teoretsku usporedbu za eventualnu konkurenciju na tržištu, naveo bih Beogradski Yugoimport koji nudi zastavine puške po celom svetu, u proverenom sistemu kalašnjikova, u kalibrima 5.56 NATO i 7,62x39. Pretpostavljam da je cena tih zastavinih kalašnjikova jednako povoljna, možda i povoljnija nego Hrvatske jurišne puške.

Ipak, po svemu sudeći, kupac se opredelio za novi i neprovereni proizvod. Zašto?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on February 25, 2015, 04:02:07 pm
Kada bi se čekalo da se proizvod provjeri još bi na kremenjačama bili. U razloge zašto su uzeli ovu, a ne onu pušku ne bih ulazio. Sve puške prolaze rigorozna testiranja. Malo je danas na tržištu pušaka koje su sudjelovale u borbi, svejedno se prodaju, kao i pištolji. Sad zašto nije uzeta puška koja se temelji na konstrukciji od prije 1940., a dokazana je u stotinama sukoba ne znam. Ima tu svega, politike, utjecaja, mita, lobiranja...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dark-bullet on February 25, 2015, 04:03:32 pm
VHS puška je tzb. "bullpup" puška, kod koje je, dakle, obarač pomeren napred, ispred magazina i zatvarača, te je tako ukupna dužina puške mnogo manja nego kod klasične puške, a ta prometa nije napravljena na štetu dužine cijevi, pa tako niti preciznosti ili ubojne snage puške.

U tom smislu je bullpup dizajn općenito prihvaćen u mnogim vojskama širom svijeta, jer je puška manja i lakša, a istovremeno jednako ubojita (u pravim rukama) kao i veća puška istih balističkih barakteristika.

Što se tiče konkretne puške, VHS, vjerujem da su napravljena odgovarajuća ispitivanja na poligonu. Odluka da se kupi domaća puška, domaćeg proizviđača, plod domaćeg razvoja je dobra i predstavlja signal i drugim potencialnim kupcima.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on February 25, 2015, 05:05:09 pm
Možda ću postaviti nezgodno pitanje, vezano za izvoz ovih jurišnih pušaka - ali neka bude:

masovna borbena upotreba praktično neistraženih jurišnih pušaka u stvarnim ratnim uslovima, u trenutno najžešćem ratnom području na zemaljskoj kugli, u borbi Iračkih i Kurdskih jedinica u ratu protiv ISIL, jeste svojevrstan eksperiment.

Koji je stvarni razlog, zbog čega su se kupci odlučili upravo za Hrvatsku jurišnu pušku?
Da li je to povoljna cena na svetskom tržištu, u odnosu na konkurentske proizvode?
Da li je to možda politički aranžman NATO, koji na ovaj način želi iskušati i protežirati Hrvatsku vojnu industriju?

I na kraju, zanemarujući bombastične naslove u novinskim člancima koji bi govorili o tom veoma uspešnom izvoznom poslovnom potezu, da li je izvoz tih pušaka zaista tako dobar i unosan posao za Hrvatsku vojnu industriju?

Ova pitanja postavljam iz prostog razloga, što je u svetu zaista velika ponuda pušaka sličnih karakteristika, i da sam ja potencijalni kupac, ne bih eksperimentisao i sigurno bih se opredelio za nešto što je već provereno. Uz to, cena bi naravno bila jedan od odlučujućih faktora.

Kao teoretsku usporedbu za eventualnu konkurenciju na tržištu, naveo bih Beogradski Yugoimport koji nudi zastavine puške po celom svetu, u proverenom sistemu kalašnjikova, u kalibrima 5.56 NATO i 7,62x39. Pretpostavljam da je cena tih zastavinih kalašnjikova jednako povoljna, možda i povoljnija nego Hrvatske jurišne puške.

Ipak, po svemu sudeći, kupac se opredelio za novi i neprovereni proizvod. Zašto?


Cena Zastavine M-21 i HS Productove VHS nije uporediva. Zastavina je sigurno dobrih 3 puta (ako ne i vise) jeftinija. M-21 je klasicna puska u kalasnjikov sistemu a VHS je moderno resenje ali mislim da tek treba da stekne reputaciju.

E sad sam dizajn i izlged isto igra ulogu na tom bliskoistocnom trzistu.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: lovac on February 25, 2015, 05:11:05 pm
Bullpup konstrukcija ima svoje prednosti, i mane - i nije baš najšire prihvaćena u svetskim armijama. Postoje određeni otpori prema toj konstrukciji puške, i verujem da nikada neće preovladati u odnosu na konvencionalne konstrukcije.

Bullet - tvrdiš da je bullpup konstrukcija naširoko prihvaćena.
Molim te uporedi operativnu upotrebu te konstrukcije sa klasičnom, u svim armijama sveta i videćeš da rasprostranjenost bullpup pušaka nije baš velika.

Lično, nemam nikakvih iskustava u pucanju sa tim puškama, ali verujem da nije baš prijatan osećaj (fizički i psihološki) kada ti prilikom pucanja kompletan mehanizam puške klapara i štekće ispod samog obraza.

Ispitivanja na poligonu su jedno - a borbena upotreba u stvarnim uslovima su nešto sasvim drugo! Upravo zbog toga mi nije jasno da neko kupuje pušku, koja se nikada nije pokazala i dokazala u borbi, a da istovremeno ima veoma povoljne ponude za oružje koje je dokazano, efikasno i pouzdano, i da to zanemari. Osim toga, u ovom slučaju i irački i kurdski borci su navikli na sistem kalašnjikov i ne bi im trebala nikakva dodatna obuka, da naprimer prihvate novu zastavinu jurišnu pušku. Isotvremeno za Hrvatsku jurišnu pušku, sa potpuno drugačijom konstrukcijom, drugačijim nišanima, potpuno drugačijom koncepcijom trebaće im dosta obuke i to u uslovima krvavog i bespoštednog rata, gde za obuku nema ni vremena ni prostora, a ni praktičnog opravdanja.

Slažem se da kod velikih trgovina politika igra značajnu ulogu, i upravo sam iz tog razloga postavio svoja prethodna pitanja.

Naglašavam, nisam pretenciozan i nemam nameru da ''navijam'' za zastavu ili bilo koga drugog, ali praktični razlozi sigurno ne opravdavaju uvođenje potpuno nove konstrukcije u naoružanje u jeku ratnih dejstava.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: brodarski on February 25, 2015, 05:20:23 pm
Red je dati priliku domaćem proizvođaču. Uz to ide i logistička potpora. Domaće je domaće. Vrijeme je da i Hrvatska dobije dobrog prozvođača streljačkog naoružanja i pripadajućeg streljiva. Sad je na prozvođaču da odgovori zahtijevima i isporuči solidnu pušku.  Nitko ne sumnja u Zastavine prozvode. To je renomirani stoljetni proizvođač naoružanja. Balkanski Mauser. 


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dark-bullet on February 25, 2015, 05:31:02 pm
Da ne bude zabune, isto tako bi bilo posve normalno, da Vojska Srbije u naoružanje uvodi prije svega oružje iz Zastave, čak i kad bi bilo u pitanju oružje nove konstrukcije, a ne tako stare i provjerene kao što je to licenčna kopija AK-47. Svaki je početak težak. Osbno sam uvjeren da je firma HS tu da ostane i da se razvija i dalje.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: lovac on February 25, 2015, 08:05:54 pm
Da ne bude zabune: u svojim prethodnim postovima uopšte nisam dovodio u pitanje uvođenje nove jurišne puše u Hrvatsku vojsku. To uopšte nije sporno, i sasvim je opravdano da Hrvatska oprema svoju svojsku oružjem i opremom koje je proizvedeno u Hrvatskoj.

Ja sam se nadovezao na postove i postovani članak gde se spominje eventualni izvoz i naoružavanje tim puškama Kurdskih i Iračkih boraca, koji se trenutno najžešće (i jedini) bore protiv IS. Ta odluka je po mom ubeđenu sporna i neopravdana.
Možda je to off topic, ali se tiče Hrvastke jurišne puške.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: brodarski on February 25, 2015, 08:20:27 pm
Jednog dana se puška mora dokazati u ratnim uvjetima. Po mom mišljenju puška mora biti jednostavna, laka za rukovanje i održavanje i pouzdana u radu. Mogu li to biti ove nove komplicirane puške sjajnih performansi? Ja to ne znam. Nisam je imao u ruci i sigurno je neću nikad imati. Pregazilo me vrime. Počeo sam s M48 i završio sa mađarskim kalašnjikovom. Imao sam ruski i zastavin. Najpouzdanija, najpreciznija i najbolja je bila mađarica. Najgori je ruski kalašnjikov. Grez i neprecizan. Zastavina puška je zahtijevna za održavanje i brzo rđa. Da brzo, munjevito bi bila bolja riječ. Ali je precizna i nema zastoja. Uz papovku to su bile puške koje sam dužio.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on February 25, 2015, 10:35:02 pm
Mislim da u ovom trgovinama u Iraku znacajunu ulogu igra i provizija odredjenim "krugovima" u Iraku zaduzenim za nabavku.

Nabavka oruzja u Iraku je sarolika od Ak-47 i njenih derivata, M-21, M-16, M-4 pa preko HK G-36 itd
 pa do VHS.

Kada bi neka ozibljna drzava nabavljala oruzje nebi sigurno pravila ovaku sarolikost.

Sto se tice VHS-a sumljam da se radi o losoj pusci ali svakako bi trebalo da se dokaze u praksi da bi se "izbrusila". Samim tim sto je vec dosla do VHS-2 tj do druge verzije i to u relativno kratkom period govori da je dosta stvari doradjeno i popravljeno.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 26, 2015, 07:42:07 pm
Ја ценим да "ХС Продукт" верује у своју пушку као квалитетну, поуздану, прецизну и релативно једноставну за било ког војника. Таквом су је отприлики представили. Такође, "ХС Продукт" је приватна фирма која нема дотацију држве ( за разлику од "Заставе" која би пропала истог секунда када би дотација престала). Фирма подршку државе али сама зарађује продајом својих производа. Нема дотација.

Хрватска војска је мала. Њој не треба пуно тих пушака. Двогодишња производња би задовољила све потребе и активне и резервне војске. Зато, колико год је важно да домаћа војска користи домаће оружје, за сваку приватну фирму је врло важно да опстане. "ХС Продукт" са овом пушком, макар била најбоља на свету не може опсатати (производа ВХС-а) уколико не нађу могућност извоза. И они то раде и ово је један од начина. Највероватније и уз помоћ државе, али, верујем и уз активан рад сопственог менаџмента. Највероватније су нудили пушку многима, па и Ирачанима и Курдима. Да би се пробио на тржишту нудиш понекад и испод цене. Ако се неварам цена по којој је Хрватска војска куповала пушку је била око 1200 евра (негде у овој теми смо "калкулисали" колико може да кошта). Овде су је дали вероватно и за мање паре. Можда и нису и можда су, например Американци, то финасирали (дајући паре Курдима, а ови плаћају "ХС Продукту"). У сваком случају ценим да су одлично урадили. Најбољи доказ квалитета могу добити управо у ратној употреби. Да ли је то за Курде најбоље решење је већ друго питање.

У сваком случају, након коришћења у Курдистану, односно у борби са ИСИЛ-ом, пушка ће се или прославити или "славно" пропасти. Иако се ради о слабије обученим борцима, ниже техничке културе, сигуран сам да су у ХС Поридукту свесни тог ризика, да верују у своју пушку и да желе да се покаже и провери у пракси. Ако успеју (пушка се покаже добром, борци је "заволе") имаће широко поље за њену даљу продају. Ако пак не успеју, њена производња и продаја само за Хрватску војску ионако не би била рентабилна и сумњам да би опстала њена производња. А ко рискира тај добија.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: duje on February 27, 2015, 02:25:57 pm
Vir: "Večernji list" (http://www.vecernji.hr/) Zagreb

VHS 2 ostao u konkurenciji s još četiri ponuditelja

HS Produktov VHS 2 u užem izboru za novu pušku francuske vojske


Hrvatske tvrtke (HS Produkt, Madlerd, Scam Marine, JLM Perković, Inkop, Olimp nautika, Šestan-Busch i Dok-ing) na izložbi naoružanja u Abu Dhabiju zastupa državna agencija Alan, a prema riječima direktora agencije Ivice Nekića, s ovogodišnjeg IDEXA dolaze izuzetno dobre vijesti jer je interes za hrvatsko naoružanje i vojnu opremu veliko. Računa se da je do sada ugovoreno poslova za više od 100 milijuna kuna.
  
Na pitanje, kakav je interes kupaca za novu “zvijezdu” hrvatske vojne industrije, jurišnu pušku VHS 2, karlovačkog HS Produkta, Ivica Nekić znakovito odgovara – “znatan”. U HS Produktu je počela serijska proizvodnja ove sofisticirane puške koja je cijenom dostigla njemački Heckler i Koch”, a prvih 10.000 komada prodano je Iraku.

Manju količinu kupio je i MORH, koji u planu ima zamijeniti 7000 VHS 1 pušaka “dvicom”. Na natječaju za novu pušku francuske vojske, VHS 2 se probila među pet ponuditelja (5 već otpalo).Osim već ugovorene prodaje pištolja, kaciga i opreme, očekuje se i narudžbe plovila hrvatskih proizvođača.

[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on June 23, 2015, 09:43:33 pm
Nabavlja se veča količina VHS2
(http://i.imgur.com/79RAsfY.jpg)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: mandalina on June 24, 2015, 02:05:07 pm
Bullpup konstrukcija ima svoje prednosti, i mane - i nije baš najšire prihvaćena u svetskim armijama. Postoje određeni otpori prema toj konstrukciji puške, i verujem da nikada neće preovladati u odnosu na konvencionalne konstrukcije.

Bullet - tvrdiš da je bullpup konstrukcija naširoko prihvaćena.
Molim te uporedi operativnu upotrebu te konstrukcije sa klasičnom, u svim armijama sveta i videćeš da rasprostranjenost bullpup pušaka nije baš velika.

Lično, nemam nikakvih iskustava u pucanju sa tim puškama, ali verujem da nije baš prijatan osećaj (fizički i psihološki) kada ti prilikom pucanja kompletan mehanizam puške klapara i štekće ispod samog obraza.

Ispitivanja na poligonu su jedno - a borbena upotreba u stvarnim uslovima su nešto sasvim drugo! Upravo zbog toga mi nije jasno da neko kupuje pušku, koja se nikada nije pokazala i dokazala u borbi, a da istovremeno ima veoma povoljne ponude za oružje koje je dokazano, efikasno i pouzdano, i da to zanemari. Osim toga, u ovom slučaju i irački i kurdski borci su navikli na sistem kalašnjikov i ne bi im trebala nikakva dodatna obuka, da naprimer prihvate novu zastavinu jurišnu pušku. Isotvremeno za Hrvatsku jurišnu pušku, sa potpuno drugačijom konstrukcijom, drugačijim nišanima, potpuno drugačijom koncepcijom trebaće im dosta obuke i to u uslovima krvavog i bespoštednog rata, gde za obuku nema ni vremena ni prostora, a ni praktičnog opravdanja.

Slažem se da kod velikih trgovina politika igra značajnu ulogu, i upravo sam iz tog razloga postavio svoja prethodna pitanja.

Naglašavam, nisam pretenciozan i nemam nameru da ''navijam'' za zastavu ili bilo koga drugog, ali praktični razlozi sigurno ne opravdavaju uvođenje potpuno nove konstrukcije u naoružanje u jeku ratnih dejstava.


N i ja jih nevolim previše. Ali kad sa njom pucaš nečuje nikakvo klaptaranje mehanizma oko ušiju!


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on June 24, 2015, 10:19:10 pm
VHS1 u rukama Peshmergi
(http://i.imgur.com/dicxp4H.jpg)
(http://i.imgur.com/Z0T8T79.jpg)
(http://i.imgur.com/p393N1w.jpg)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on June 24, 2015, 10:20:47 pm
(http://i.imgur.com/dPbTLwy.jpg)
(http://i.imgur.com/Vg5DRNg.jpg)
(http://i.imgur.com/2c5ElJ4.jpg)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on June 24, 2015, 10:23:33 pm
(http://i.imgur.com/7NB53nJ.jpg)
(http://i.imgur.com/hlyOLwq.jpg)
(http://i.imgur.com/v8NhC5K.jpg)Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kopriva on June 24, 2015, 10:26:16 pm
(http://i.imgur.com/NYbJjK3.jpg)
(http://i.imgur.com/CehLvsy.jpg)
(http://i.imgur.com/v7ySHPc.jpg)


Jednostavno iračani i kurdi odabrali su između drugih ponuđača VHS


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kosmonaut on June 25, 2015, 04:41:52 am
Od svih Indijanaca dole, samo Kurdi lice na vojsku. :pirat


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on October 28, 2015, 01:59:02 pm
28.10.2015.

MORH naručio jurišne puške VHS-D2 i VHS-K2 u vrijednosti 13 milijuna kuna
 
[attachment=1]
Ministarstvo obrane RH je naručilo jurišne puške u kalibru 5,56 mm VHS-D2 i VHS-K2 u vrijednosti 13.170.000,00 kuna od tvrtke HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca. Naime, MORH je sudjelovalo u razvoju i djelomičnom financiranju razvoja jurišne puške NATO kalibra 5,56x45 mm temeljem kojeg je završen razvoj predmetne puške. Nakon završetka razvoja jurišne puške 5,56x45 mm u proteklim godinama od 2009. do kraja 2014. godine MORH je sukladno raspoloživim financijskim sredstvima od tvrtke HS PRODUKT d.o.o. kupio određenu količinu jurišnih pušaka u kalibru 5,56x45 mm VHS-D1 i VHS-K1.

U međuvremenu tvrtka HS PRODUKT d.o.o. je u suradnji s MORH-om započela razvoj nove inačice jurišne puške kalibra 5,56x45 mm VHS-D2 i VHS-K2 U 2015. godini ugovorena je kupnja određene količine prototipa nove inačice jurišne puške kalibra 5,56x45 mm VHS-D2 i VHS-K2 koju je tvrtka u suradnji s MORH-om razvila. Proizvodnja navedenih pušaka je uspješno završena te su iste isporučene MORH-u i date na uporabu postrojbama OSRH.

Za uvođenja jurišne puške kalibra 5,56x45 mm VHS-D2 i VHS-K2 u serijsku proizvodnju za potrebe MORH-a, ugovorena je dodatna količina istih radi izrade „nulte“ serije i „prve“ serije pušaka kroz koje će se završiti kompletan razvoj iste puške.

Defender.hr (http://defender.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on November 23, 2015, 03:30:42 pm
Neke vijesti sa sajma.

23.11.2015.

NATJEČAJ OD 300 MILIJUNA EURA

Francuska vojska, ali i policija žele hrvatsku jurišnu pušku VHS-2

Hrvatska VHS-2 prošla prvu selekciju i nalazi se među odabranih 5, čije će testiranje potrajati do kraja 2016. I time je stečena svjetska referenca

     
[attachment=1]Francuska vojska, ali i policija žele hrvatsku jurišnu pušku VHS-2
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL


AUTOR: Davor Ivanković

Nova hrvatska jurišna puška VHS-2, karlovačkog proizvođača HS Produkta, izazvala je veliki interes u Parizu na “Milipolu”, sajmu vojnog i policijskog naoružanja i opreme. Za nju je veliko zanimanje pokazala i francuska policija. Francuzi su i prije, početkom 2015., počeli proučavati tu pušku, da bi je uvrstili u uži krug onih koje dolaze u obzir za izbor nove jurišne puške francuske vojske.

Testiranja prije lipnja suzila su izbor na 5 kandidata, a od lipnja počinje opsežno testiranje svakog finalista. Stručni mediji navode da su u igri favorizirani belgijski FN Herstal FN SCAR-L, njemački Heckler & Koch HK416A5, talijanska Beretta ARX160, švicarski SIG sa Type 550, te hrvatska puška VHS-2 HS Produkta.

Nasljednik FAMAS-a

Zbog atentata u Parizu otkazane su sve javne manifestacije, no ne i “Milipol”. Nekoliko hrvatskih proizvođača vojne opreme odustalo je, no ne i najznačajniji hrvatski izvoznik oružja, HS Produkt. HS Produkt se morao pokazati jer su svi željeli vidjeti jakog kandidata za nasljednika znamenite francuske jurišne puške FAMAS. Prošle su godine Francuzi objavili natječaj za 90.000 jurišnih pušaka. Puška FAMAS proizvedena je prije 35 godina i bila je jedna od prvih bullpup pušaka na svijetu, no ta je tvornica zatvorena, nakon što je proizvela 400.000 pušaka za francusku vojsku. Ovaj je natječaj trenutačno najznačajniji na svjetskom tržištu pušaka, vrijedi oko 300 milijuna eura!

Švicarsko streljivo

Do lipnja 2016. trebao bi biti odabran pobjednik tendera, a znalci kažu da su neki od pet velikih i odustali. – Mi nismo, spremni smo za završni krug, pregovore o cijeni – kaže direktor HS Produkta Željko Pavlin.

U HS-u znaju, ako do tada ostanu u igri, onda su u finalu. Puška VHS-2 je u Parizu pobudila interes i francuske policije, koja je također želi testirati.

U suradnji s HS Produktovim partnerom RUAG-om, švicarskim proizvođačem streljiva, održana je i prezentacija uživo, na streljani za francusku policiju i žandarmeriju, tijekom koje su mogli isprobati posebno streljivo RUAG-a. Korišteno je tzv. frangible streljivo (sprječava kolateralne žrtve) koje koristi francuska policija, a bila je to ujedno i nova demonstracija puške VHS-2. Naša je jurišna puška već u naoružanju vojske Iraka i HV-a.

Večernji.hr (http://www.vecernji.hr/hrvatska/francuska-policija-i-vojska-zele-hrvatsku-jurisnu-pusku-vhs-2-1039360)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on November 23, 2015, 03:43:46 pm
Čestitke, nadam se da če uspjeti.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kumbor on November 23, 2015, 03:48:36 pm


VHS je maloserijski proizvod, i vrlo skup. Možda je puška odlična, možda će je nabaviti neke specijalne postrojbe po Evropi, po stotinak komada. Nekad je dobro imati oružje koje se ne prepoznaje odmah čije je. Dobro za tajne operacije. Nije za masovnu uporabu. A još ako NATO konačno odluči o promeni kalibra?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on November 23, 2015, 04:05:06 pm
Dobije li ovaj posao, ne sumnjam da će HS Product znati kako povećati proizvodnju, inače se ne bi niti javili, niti bi bili uzeti u obzir. Cijena je isto podložna dogovoru kod ovakvog posla.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: ssekir75 on November 23, 2015, 06:15:44 pm
наравно да је скупа чим су серије мале. са повећањем серија иде и пад цене. ако се промени калибар, прерадиће је и готово. принцип је исти све су остало нијансе.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on November 23, 2015, 09:13:00 pm
Ако ХС Продукт добије уговор са Француском, највероватније ће део пушака бити произведен у Хрватској. Али највероватније ће потом бити продана лиценца па ће се већи део пушака правити у Француској. Наравно, није немогуће да се све произведе у Хрватској, али ценим да је то мало вероватно. Но, у сваком случају ако Француска војска (полиција није велики корисник пушака) одабере ВХС-2 биће то големи продор ХС Продукт-а на светска тржишта.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on November 23, 2015, 10:43:00 pm
Interesantno da je od svih pušaka koje se spominju u ovom članku jedino VHS bullpup konstrukcije.
Osim toga tvornica koja je radila famas nije prestala sa radom već je postala dio veće grupacije.

Ali ok. želim im puno sreće na ispitivanjima.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on November 29, 2015, 05:24:57 pm
VHS-2

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
HS Produkt (http://www.hs-produkt.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: smurfer on December 17, 2015, 05:10:53 pm
Smurfer, jesi li imao prilike pucati iz VHS-2? Kakve novine i poboljšanja donosi u odnosu na VHS-1?

evo odrađeno gađanje sa dvojkom...prvi dojam: Paaa  hebenica !!! . Ovo je crno zlo...blago rečeno !


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kumbor on December 17, 2015, 05:56:13 pm


Kako, kako, pa zar to nije vrhunska puška, u skladu sa minucioznim NATO zahtjevima, koji ne trpe nikakih odstupanja.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on December 17, 2015, 06:12:18 pm

evo odrađeno gađanje sa dvojkom...prvi dojam: Paaa  hebenica !!! . Ovo je crno zlo...blago rečeno !

Detaili?

Hvala.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on December 17, 2015, 06:34:25 pm
Kumbor, rekao bih da je ono bio pozitivan, pohvalan komentar.

Smurfer, kad uhvatiš vremena daj nam malo detalja, osobnih utisaka.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: smurfer on December 17, 2015, 08:07:07 pm
evo malo kasnim.baš sam si išao naručit nekakav bipod...dobili smo i zeleno svjetlo za montažu raznoraznih gaddžeta pa...

No...da krenem.
Za razliku od jedinice sa ovom su uboli u startu...Prvo poboljšanje koje ću navesti je konačno normalan položaj poluge kočnica/selektor paljbe.
Drugo poboljšanje(standardna boljka više manje svake bullpap puške) izbacivanje čahura.Sve se odvija sigurno po facu strijelca.Više nema problema kad se "tuče" sa lijevog ramena.Ko da pucaš sa običnom.
treće poboljšanje,zahvaljujući podesivom kundaku svaki strijelac si može odredit najkomotniji položaj za gađanje po svojoj volji.Kak mu paše.
Četvrto,MORH je nekim čudom uz pušku naručio i dobre ciljnike(sistem ciljanja sa stare H&K G3).Nisam baš neki strijelac al s ovom sam uspio napravit sasvim pristojnu grupu.(jedinačno na 100m)...tu sam jako zadovoljan.
Na jedinici je bilo velikih problema kod ciljanja ako je Sunce ispred strijelca pa će taj test pričekat budući da je sad atmosfera nad strelištem bila tmurna.
Peto poboljšanje,smjer izbacivanja čahura može se mjenjat a što će razveselit ljevake.Za to je potrebno rastavit pušku i jednstavno zakrenut zatvarač.
Ova je još dobila i "dust cover" oli poklopac otvora za izbacivanje čahura.Pretpostavljam da je ovo zadnje najprije ugrađeno imajući na umu tržišta(bojišta) di pretežno "vlada" pjesak i prašina.

Dvojka je za razliku od jedinice nešto dobila na dužini i na težini a čini mi se i da je trzaj nešto jači.
Prvi dojam je izuzetno pozitivan.
Puška ulijeva povjerenje,naročito pogled na cijev koja djeluje masivno i kvalitetno.
Održavanje isto kao i kod jedinice s time što će kod ove to bit još jednostavnije,ova ima dva otvora za izbacivanje čahura i plus to što se ram /nosač ciljnika/ručica za nošenje jednostavno skida.
eto za prvu ruku...ne znam što bih još napisao.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on January 10, 2016, 03:40:28 pm
Smurfer, hvala što si podijelio s nama osobna iskustva i viđenje VHS-2.

Inače, prema osrh.hr (http://www.osrh.hr/), tijekom 2015. za potrebe OS RH nabavljeno je novih 3968 jurišnih pušaka VHS-K2 i VHS-D2 kalibra 5,56 mm.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on January 10, 2016, 05:20:20 pm
Obzrirom na brojno stanje HV to je ozbiljna kolicina. Da li HV planira da zadrzi prvu verziju VHS ili ce ih prodavati ?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on January 30, 2016, 11:40:52 am
[attachment=1]Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik (https://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on January 30, 2016, 12:13:51 pm
KOja je to puška iznad? kakav prototip ili?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Jester on January 30, 2016, 12:43:36 pm
Znam da "wiki" (https://en.wikipedia.org/wiki/HS_Produkt_VHS) nije neki izvor ali to bi trebao biti jedan od prvih prototipova, Kalašnjikov u "bullpup" varijanti.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Kabal on February 04, 2016, 07:06:24 am
Irak CTU

[attachment=1]

Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on February 04, 2016, 11:28:49 am
VHS-2

Brzo ih liferuju ovi is HS-a.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 04, 2016, 07:52:55 pm
Зашто не би? Озбиљна фирма, озбиљно схватају посао.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on February 04, 2016, 08:02:46 pm
https://www.youtube.com/watch?v=O4OX3X_3NM4


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dovlaos on February 05, 2016, 09:20:58 pm
KOja je to puška iznad? kakav prototip ili?
-to je prvi prototip vhs-a napravljen u HS produktu devedesetih godina (onda se još nisu zvali HS nego IM metal).

ovo je kronologija vhs-a.
[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on February 05, 2016, 11:12:36 pm
hvala


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 06, 2016, 05:16:25 pm
Nekoliko slika i video iz članka objavljenog na obris.org (http://obris.org/):

VHS-2 na ratištu oko iračkog grada Ramadija (http://obris.org/hrvatska/vhs-2-na-ratistu-oko-irackog-grada-ramadija/)

Početkom 2014. goine potpisan je ugovor za isporuku prvih 10.000 pušaka VHS-2 Iraku.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]Kurdski borac naoružan sa hrvatskom puškom VHS-K1 i pištoljem HS-9 Standard 9x19 mm

[attachment=4]

https://www.youtube.com/watch?v=wg0iWswA8OITitle: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on July 18, 2016, 05:51:00 pm
O kakvoj se točno ovdje (ciljničkoj) napravi radi? I tko je proizvođač?

[attachment=1]Hrvatski vojnik (https://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on July 18, 2016, 06:42:50 pm
Nekakav kolimator sa laser pointerom, igračka za pejntbol.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on July 18, 2016, 08:26:26 pm
Odlična stvarčica taj kolimator. ;)

Neznam koju verziju koristi HV, ja koristim (za sada) jeftinu, ali ču nadograditi sa kvalitetnijom. Čudo je, koliko se sa tim poboljša slika pogodaka, pogotovo kod brzog pucanja/prenošenja vatre.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on September 24, 2016, 09:36:46 pm
Džihadisti koriste "najnoviji model puške iz Hrvatske"

Teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koju proizvodi HS Produkt iz hrvatskog Karlovca, prenosi index.hr.

IZVOR: TANJUG, B92 SUBOTA, 24.09.2016. | 21:06
   
Zagrebački portal je to objavio sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na Tviteru, a koje su predstavljene kao snimljene u poslednjih pet nedelja na podrucju južnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula.

Na snimljenim fotografijama koje je objavio italijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svetu trgovine oružjem, direktor HS Produkta Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno, navodi portal.

"Nemoguće da je reč o nekim velikim količinama, verovatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dve godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve prepreke", kaže Pavlin za Index i potvrđuje da je takav posao realizovan i s Vladom Iraka.

Po svemu sudeći, a delimično se o tome vec špekulisalo u medijima, hrvatsko oružje bilo je primarno namenjeno pripadnicima pešmergi, vojne organizacije koja čini bazu vojnih snaga iračkog Kurdistana i koji ratuju protiv džihadista Islamske države.

Naime, nakon što su mediji objavili da je zabeležena poseta predstavnika iračke vojske hrvatskim proizvođacima oružja i da je već sklopljen poslovni ugovor s karlovačkom firmom, Pavlin je to samo potvrdio, bez ulaženja u detalje poslovnog odnosa.

On sada kaže kako je poslednja isporuka modela VHS-K2 prema nekom od tržišta na Bliskom istoku išla prošle godine, dok ove godine nisu imali ni jednu takvu transakciju a o količinama nije hteo da govori.

Inače, javnosti je dosad koliko toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini Republike Hrvatske i Jordana s kraja 2012., odnosno početka 2013 godine, podseća Index.

"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije preterano vodila računa o tome gde sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko je taj potez bio pokriven zakonima", komentariše Indexov izvor. Takva se praksa očito i nastavila, međutim, pitanje je i je li ikakva kontrola u tom smislu uopšte i moguća.

Iako se o tome i tada navodno odlučivalo na zatvorenoj sednici Vlade, cela priča je dospela u medije, a svega nekoliko dana kasnije američki ministar obrane zahvalio je Hrvatskoj za naoružavanje Kurda.

Analitičari veruju kako veci deo hrvatskog oružja u rukama sirijskih i irackih islamista potiče vervjatno baš iz tih ''jordanskih pošiljki'' iz 2012. koje, formalno, ni po čemu nisu sporne jer Kraljevina Jordan nije bila ni pod kakvim sankcijama ili medunarodnim ograničenjima prometa oružja ili vojne opreme, osim što tok isporučenog oružja naprosto nije bilo moguće kontrolisati, navodi Index.hr.

https://twitter.com/DanieleRaineri/status/778975871839375360/photo/1?ref_src=twsrc%5EtfwTitle: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: jovokraken on September 25, 2016, 12:16:14 am
Стварно не бих да будем џангризало, али ме интересује одакле им муниција јер ми се чини да Блиски Исток троши 7,62?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on September 25, 2016, 08:45:43 am
US bili u Iraku, naoružavali iračku vojsku i sa M-16/M-4, Izrael  ...

Možda slika pomogne
[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on September 25, 2016, 04:29:22 pm
Džihadisti koriste "najnoviji model puške iz Hrvatske"

Teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koju proizvodi HS Produkt iz hrvatskog Karlovca, prenosi index.hr.

IZVOR: TANJUG, B92 SUBOTA, 24.09.2016. | 21:06
   
Zagrebački portal je to objavio sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na Tviteru, a koje su predstavljene kao snimljene u poslednjih pet nedelja na podrucju južnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula.

Na snimljenim fotografijama koje je objavio italijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svetu trgovine oružjem, direktor HS Produkta Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno, navodi portal.

"Nemoguće da je reč o nekim velikim količinama, verovatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dve godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve prepreke", kaže Pavlin za Index i potvrđuje da je takav posao realizovan i s Vladom Iraka.

Po svemu sudeći, a delimično se o tome vec špekulisalo u medijima, hrvatsko oružje bilo je primarno namenjeno pripadnicima pešmergi, vojne organizacije koja čini bazu vojnih snaga iračkog Kurdistana i koji ratuju protiv džihadista Islamske države.

Naime, nakon što su mediji objavili da je zabeležena poseta predstavnika iračke vojske hrvatskim proizvođacima oružja i da je već sklopljen poslovni ugovor s karlovačkom firmom, Pavlin je to samo potvrdio, bez ulaženja u detalje poslovnog odnosa.

On sada kaže kako je poslednja isporuka modela VHS-K2 prema nekom od tržišta na Bliskom istoku išla prošle godine, dok ove godine nisu imali ni jednu takvu transakciju a o količinama nije hteo da govori.

Inače, javnosti je dosad koliko toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini Republike Hrvatske i Jordana s kraja 2012., odnosno početka 2013 godine, podseća Index.

"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije preterano vodila računa o tome gde sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko je taj potez bio pokriven zakonima", komentariše Indexov izvor. Takva se praksa očito i nastavila, međutim, pitanje je i je li ikakva kontrola u tom smislu uopšte i moguća.

Iako se o tome i tada navodno odlučivalo na zatvorenoj sednici Vlade, cela priča je dospela u medije, a svega nekoliko dana kasnije američki ministar obrane zahvalio je Hrvatskoj za naoružavanje Kurda.

Analitičari veruju kako veci deo hrvatskog oružja u rukama sirijskih i irackih islamista potiče vervjatno baš iz tih ''jordanskih pošiljki'' iz 2012. koje, formalno, ni po čemu nisu sporne jer Kraljevina Jordan nije bila ni pod kakvim sankcijama ili medunarodnim ograničenjima prometa oružja ili vojne opreme, osim što tok isporučenog oružja naprosto nije bilo moguće kontrolisati, navodi Index.hr.

https://twitter.com/DanieleRaineri/status/778975871839375360/photo/1?ref_src=twsrc%5EtfwKoji glupavi naslov, ali što očekivati o Tanjuga..... Znači RH ili još bolje Karlovčani imaju kontrolu nad svakom proizvedenom puškom, pa čak i onom zarobljenom od strane ljudoždera??? Pa eto, Tanjug bi mogao izaći s prijedlogom da omrznuti proizvođači VHS-a ugrade sustav samouništenja a kad se koje dokopaju glavosječe, oni stisnu gumb i izvrše vatromet same puške i njenog korisnika...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: jovokraken on September 25, 2016, 04:58:51 pm
Танјуг (како га је назвао Моша Пијаде) је увек био професионална агенција, а у овом случају је пренео вест из хрватских извора.

Прави извор информације је италијански новинар Данијел Раинери који је објавио низ фотографија терориста који носе поменуту пушку, и то са више различитих и међусобно удаљених локација.

Француска је недавно наручила 100 000 комада ХК416 као замену за њихову пушку ФАМАС. Изгледа да су одустали од "бул-пап" система.

На истом тендеру је учествовала и пушка која се помиње у чланку Данијела Раинерија, али је иста одбачена на почетку, из неког разлога. Личи на ФАМАС, а постоје и информације са терена да су оптички нишани лошег квалитета.

Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: jeremijaljesina on January 31, 2017, 01:12:19 pm
Jos malo VHS-2 u Iraku

https://www.youtube.com/watch?v=BBsPzRZsCRw


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on January 31, 2017, 08:19:47 pm
И пушци БХС међу припадницима ИСИЛ-а смо пре пар месеци већ коментарисали као и то да се највероватније ради о заробљеном оружју од Курда или Ирачана.

Таквих злурадих (спрам неке друге стране, друге "ривалске" државе, политичке партије, покрета, појединца) наслова има у свим новинама укључујући и оне у Хрватској. Чињеница је да је Хрватска, пре пар година дистрибуирала оружје које масовно користе исламисти и ИСИЛ у Ираку и Сирији.  И зна се да је то био захтев САД иако се и тада знало где иде. Истине ради ИСИЛ-а још није било, али да то иде екстремним исламистима, то се већ знало. Такође, и оружја које је СДПР извезао легално Сауди Арабији или другим "заливским" земљама такође налази пут код ових "револуционара".


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 12, 2017, 06:47:37 pm
И пушци БХС међу припадницима ИСИЛ-а смо пре пар месеци већ коментарисали као и то да се највероватније ради о заробљеном оружју од Курда или Ирачана.

Таквих злурадих (спрам неке друге стране, друге "ривалске" државе, политичке партије, покрета, појединца) наслова има у свим новинама укључујући и оне у Хрватској. Чињеница је да је Хрватска, пре пар година дистрибуирала оружје које масовно користе исламисти и ИСИЛ у Ираку и Сирији.  И зна се да је то био захтев САД иако се и тада знало где иде. Истине ради ИСИЛ-а још није било, али да то иде екстремним исламистима, то се већ знало. Такође, и оружја које је СДПР извезао легално Сауди Арабији или другим "заливским" земљама такође налази пут код ових "револуционара".

A što je ono C-17 u više navrata dolazio u Niš, tratinčice prevozio do arapskog svijeta? http://www.b92.net/eng/news/business.php?yyyy=2015&mm=12&dd=16&nav_id=96388
 VHS nije nikada izvožena ISIS-u, a naslov je i dalje glup i prizeman, i ponovit ću, od Tanjuga se to i očekuje...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: momo PT61 on February 12, 2017, 07:28:42 pm
Naivno bi bilo da je ovaj tekst,sa ovim naslovom,bas Tanjug objavio,jer nista nije slucajno u trgovini ovakvim artiklima.Zbog toga je odabran Tanjug jer manje upucen citalac bi ocijenio "kad Tanjug objavi-mora biti da je tako"
Niko nikada nije uspio da oruzje(puskei  ostalo lako pesadisko)ovakve vrsti  ne promeni korisnike u toku borbenih dejstava,pa zato i niko se ne uzbudjuje previse.Svaka suverena drzava ima pravo,ako nije na listi o embargu,da nabavlja a time i koristi po svome nahodjenju bilo koje oruzje. :pirat


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: ssekir75 on February 12, 2017, 07:37:56 pm
извезена у ирак, то се зна. исто као што је "заробљено" много шта у време процвата идил-а, тако су "заробљене" и ове пушке. мање сензације за тако просте ствари...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Rade on February 12, 2017, 07:56:38 pm
Džihadisti koriste "najnoviji model puške iz Hrvatske"

Teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koju proizvodi HS Produkt iz hrvatskog Karlovca, prenosi index.hr.

IZVOR: TANJUG, B92 SUBOTA, 24.09.2016. | 21:06
    
Zagrebački portal je to objavio sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na Tviteru, a koje su predstavljene kao snimljene u poslednjih pet nedelja na podrucju južnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula.


Koji glupavi naslov, ali što očekivati o Tanjuga..... Znači RH ili još bolje Karlovčani imaju kontrolu nad svakom proizvedenom puškom, pa čak i onom zarobljenom od strane ljudoždera??? Pa eto, Tanjug bi mogao izaći s prijedlogom da omrznuti proizvođači VHS-a ugrade sustav samouništenja a kad se koje dokopaju glavosječe, oni stisnu gumb i izvrše vatromet same puške i njenog korisnika...

I gde stoji da je Hrvatska naoruzala ISIL ovom puskom? Pise da ih koriste, posto su vidjeni na slikama. Mogao bi da epitet koji si dao Tanjugu prilepis i samom sebi.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 12, 2017, 10:22:05 pm
Džihadisti koriste "najnoviji model puške iz Hrvatske"

Teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koju proizvodi HS Produkt iz hrvatskog Karlovca, prenosi index.hr.

IZVOR: TANJUG, B92 SUBOTA, 24.09.2016. | 21:06
    
Zagrebački portal je to objavio sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na Tviteru, a koje su predstavljene kao snimljene u poslednjih pet nedelja na podrucju južnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula.


Koji glupavi naslov, ali što očekivati o Tanjuga..... Znači RH ili još bolje Karlovčani imaju kontrolu nad svakom proizvedenom puškom, pa čak i onom zarobljenom od strane ljudoždera??? Pa eto, Tanjug bi mogao izaći s prijedlogom da omrznuti proizvođači VHS-a ugrade sustav samouništenja a kad se koje dokopaju glavosječe, oni stisnu gumb i izvrše vatromet same puške i njenog korisnika...

I gde stoji da je Hrvatska naoruzala ISIL ovom puskom? Pise da ih koriste, posto su vidjeni na slikama. Mogao bi da epitet koji si dao Tanjugu prilepis i samom sebi.

Ništa je ne lijepim Tanjugu, on se sam slijepio titulom lažljivaca i mutljivaca, a ako ti pokušavaš biti njihovim odvetnikom, to je tvoj problem, uza sve ostale probleme koje godinama pokazuješ prema neistomišljenicima, pa kreneš na osobne uvrijede.
Teško ti je otvoriti oči i vidjeti ovakve pretenciozne i maliciozne naslove, a u pozadini je jal i bijeda jer "neka susjedu crkne krava", ali kao što si već u dosta navrata pokazao, to se od tebe i očekuje....
Da je Tanjug htio biti pravi, spomenuo bi i Niš i kako ISIL-ovci pucaju i iz srpskih pušaka koje su upravo isporučene iz srpskih skladišta.
Ssekira, ti stvarno mislis da ljudožderima treba ovakava puška za koju strijeljiva nema pa nema, a iz Niša im dolazi na tone i tone Kalaša i na desetine tona metaka?

Rade, ožeži ti ponovno ban, lakše će ti biti u nedostatku argumeneta... ;)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 12, 2017, 10:27:26 pm
Repost...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: fazan on February 12, 2017, 11:21:19 pm
Хоће ли ми неко објаснити шта је проблем са текстом који је објавио Танјуг? Па пренели су га из хрватских медија, ево текста на index.hr: http://www.index.hr/vijesti/clanak/isis-za-likvidacije-koristi-i-najnovije-strojnice-proizvedene-u-karlovcu/921628.aspx

Да ли би било боље да су га објавили под оргиналниом насловом, ”ИСИС за ликвидације користи и најновије стројнице произведене у Карловцу”? 


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 13, 2017, 04:20:56 pm
Хоће ли ми неко објаснити шта је проблем са текстом који је објавио Танјуг? Па пренели су га из хрватских медија, ево текста на index.hr: http://www.index.hr/vijesti/clanak/isis-za-likvidacije-koristi-i-najnovije-strojnice-proizvedene-u-karlovcu/921628.aspx

Да ли би било боље да су га објавили под оргиналниом насловом, ”ИСИС за ликвидације користи и најновије стројнице произведене у Карловцу”?  

Ovo:
"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije preterano vodila računa o tome gde sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu," a u kontekstu VHS-a koji s time nema ama baš nikakve veze. Radi se o oružju tzv. neperspektivnom, gdje su naša skladišta ispražnjena i s njime naoružavani ljudožderi. Dakle kakve to veze ima s pričom o VHS-u? Puno bi bilo korektnije da je Tanjug rekao da se ISIL služi hrvatski "viškovima" iz magacina, ali da je srbijanska država također naoružavala glavosječe i da su srbijanski magacini također preko Niša ispražnjeni i da "Srbija nije preterano vodila računa o tome gde sve može završiti oružje koje prodaje nekome na arapskom poluotoku..." Vidim Srbija jako vodi računa gdje završava kontigent za kontigentom upućen iz Niša u C-17!
Jel' sad jasnije ili treba još pojašnjenja?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: fazan on February 13, 2017, 06:25:12 pm
Реченица о којој говориш је преузета са index.hr:
"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije pretjerano vodila računa o tome gdje sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko taj potez bio pokriven zakonima", komentira Indexov izvor.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on February 13, 2017, 06:37:54 pm
Da ne bude zabune, ovo je celi članak sa indexa:
-------------------------------------------------------------------

ISIS za likvidacije koristi i najnovije strojnice proizvedene u Karlovcu
Piše: Vlatka Hercigonja
subota, 24.09.2016. 20:15

[attachment=1]

SUDEĆI prema fotografijama prekjučer objavljenima na Twitteru, a koje su prezentirane kao snimljene u posljednjih pet tjedana na području južnog Iraka, sjevernog Bagdada i Mosula, borci tzv. Islamske države u svojim okrutnim pohodima koriste najnoviji model strojnice VHS-K2 (Višenamjenska hrvatska strojnica) koje proizvodi tvrtka HS Produkt iz Karlovca.

Na snimljenim fotografijama koje je objavio talijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi streljivo kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavatelja prilika u svijetu trgovine oružjem, direktor HS Produkta Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno.

[attachment=2]

HS potvrdio: Prodajemo oružje u Irak

"Nemoguće da je riječ o nekim velikim količinama, vjerojatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplijenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dvije godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve zapreke", kaže Pavlin za Index i potvrđuje da je takav posao realiziran i s Vladom Iraka.

Po svemu sudeći, a dijelom se o tome već špekuliralo u medijima, hrvatsko oružje bilo je primarno namijenjeno pripadnicima pešmergi, vojne organizacije koja čini bazu vojnih snaga iračkog Kurdistana i koji ratuju protiv džihadista Islamske države.

Naime, nakon što su mediji objavili da je zabilježen posjet predstavnika iračke vojske hrvatskim proizvođačima oružja i da je već sklopljen poslovni ugovor s karlovačkom tvrtkom, Pavlin je to samo potvrdio, bez ulaženja u detalje poslovnog odnosa.

Sada kaže kako je posljednja isporuka modela VHS-K2 prema nekom od tržišta na Bliskom istoku išla lani, dok ove godine nisu imali ni jednu takvu transakciju. O količinama nije htio govoriti.

Jordanski kontingent

Inače, javnosti je dosad koliko toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini Republike Hrvatske i Jordana s kraja 2012., odnosno početka 2013 godine.

"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije pretjerano vodila računa o tome gdje sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko taj potez bio pokriven zakonima", komentira Indexov izvor. Takva se praksa očito i nastavila, međutim, pitanje je i je li ikakva kontrola u tom smislu uopće i moguća.

Poznati vojni analitičar Igor Tabak već je tumačio koji su to bili osnovni pravci kojim je hrvatsko oružje prijašnjih godina dospijevalo u regiju u kojoj djeluje ISIS. Osim spomenute trgovine s Jordanom, kao drugi pravac Tabak je naveo od Milanovićeve Vlade RH odobrenu isporuka oružja i vojne tehnike u ruke iračkih Kurda u Iraku i Siriji.

Iako se o tome i tada navodno odlučivalo na zatvorenoj sjednici Vlade, cijela priča je dospjela u medije, a svega nekoliko dana kasnije američki ministar obrane zahvalio je Hrvatskoj za naoružavanje Kurda...

Tijek oružja je nemoguće kontrolirati

Analitičari vjeruju kako veći dio hrvatskog oružja u rukama sirijskih i iračkih islamista potječe vjerojatno baš iz tih 'jordanskih pošiljki' iz 2012. koje, formalno, ni po čemu nisu sporne (Kraljevina Jordan nije bila ni pod kakvim sankcijama ili međunarodnim ograničenjima prometa oružja ili vojne opreme), osim što tijek isporučenog oružja naprosto nije bilo moguće kontrolirati.

Često se događalo, kažu nam poznavatelji tamošnjih prilika, da se izjalove i inicijative SAD-a da s borcima protiv ISIL-a odrade obuku i naoružaju ih. U neslavnom finišu takvih obuka, grupe prebjega završavale bi, skupa s oružjem, pridružene nekoj od islamističkih skupina. Hrvatsko oružje tako se već našlo i na popisu ISIS-ove opreme koji je prije dvije godine objavio i Anthony Cordesman, sigurnosni analitičar iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Konkretno, radilo se o raketnom bacaču M79, poznatom po učinkovitosti u uništavanju tenkova i bunkera, a koje je – prema tada objavljenim informacijama – u Siriju prokrijumčarila Saudijska Arabija kako bi pomogla tamošnjim pobunjenicima. Nadalje, prema istom izvoru, ISIL je koristio i hrvatski bacač granata RBG-6 koji se koristi u pješaštvu, a kojem je put do ISIL-a navodno jednak kao i u slučaju raketnog bacača M79, odnosno uz posredovanje Saudijske Arabije.

Inače, 'stariji model' spomenute karlovačke strojnice koja se u posljednje vrijeme našla u rukama ISIS-ovaca formalno je ušao u operativnu upotrebu naših oružanih snaga tijekom 2012. godine, iako su je hrvatski vojnici i prije toga koristili u misijama u Afganistanu i Sierra Leoneu. Iz tvrtke HS Produkt tada su joj, poneseni uspjehom svojeg pištolja HS 2000 koji je na američkom tržištu navodno ugrozio pozicije poznatim svjetskim brendovima kao što su austrijski Glock ili talijanska Berreta, predviđali blistavu budućnost.

www.index.hr


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 13, 2017, 06:58:12 pm
Još ste tu, pa ovakve članke i pišu da bi isprovocirali reakcije da se klika na njihove portale.
Nemojte biti tako naivni. Dolje je išlo oružja i oružja, to nitko ne može kontrolirati.
Osim toga, ovo je tema o pušci a ne čiji je veći, šta ovo ne pobrišete.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 13, 2017, 07:08:03 pm
Реченица о којој говориш је преузета са index.hr:
"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije pretjerano vodila računa o tome gdje sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko taj potez bio pokriven zakonima", komentira Indexov izvor.


Pa što želiš time reći, Tanjug je pojedine djelove komentirao, pojedine nije, a staviti ovo u kontekts VHS-a je idiotluk, kako Indeksov, tako i Tanjugov...
Samo potvrđujete ono što sam rekao prošle godine, Tanjug i Indeks su koristili idiotski naslov koji nikakve dodirne točke nema s VHS-om.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on February 13, 2017, 07:17:03 pm
Samo potvrđujete ono što sam rekao prošle godine, Tanjug i Indeks su koristili idiotski naslov koji nikakve dodirne točke nema s VHS-om.

Nisi to rekao prošle godine.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 13, 2017, 07:32:17 pm
Samo potvrđujete ono što sam rekao prošle godine, Tanjug i Indeks su koristili idiotski naslov koji nikakve dodirne točke nema s VHS-om.

Nisi to rekao prošle godine.

Hmmm, vi ne znate tko je Index ili znate, ali nije vas briga. Najžuća novina u RH, nešto kao Kurir kod vas. Potpuno žutilo, vlasnik je notorni kriminalac sa sudskom presudom u utaji poreza. Tanjug se svrstao uz takve prenoseci njihove "vijesti", a ustvari idiotluk i jedva je to dočekao, a vidim i mnogi ovdje. Tanjug je trebao povući paralelu s Nišom, a ne s VHS-om jer je oružje Saudiji i oružje Jordanu ista stvar, a nikako VHS i hrvatski izvoz Jordanu. To svi koji ovdje žugaju o "Karlovačkoj pušci u rukama ISIL" znaju, ali milija im je ta priča nego istina. "Neka mu krava crkne"!


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on February 13, 2017, 07:34:20 pm
 ::)

----------------------------------------

Elem, da nastavimo dalje.

https://youtu.be/LsutBSZKmgw


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dzumba on February 13, 2017, 08:07:34 pm
Quote
Tanjug je trebao povući paralelu s Nišom

Па човече ти сам себи скачеш у стомак. Каве везе има Ниш и ВХС? Хајде врати се једном на тему! Као остали!


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on February 13, 2017, 08:15:57 pm
Volio bi je probati, da mogu dati korektnu ocjenu. Nadam se da če i to se desiti.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: lovac on February 13, 2017, 08:24:30 pm

ISIS za likvidacije koristi i najnovije strojnice proizvedene u Karlovcu
Piše: Vlatka Hercigonja


Moj lični stav: Vlatka Hercigonja piše gluposti, je IS, osim HR pušaka, za likvidacije i borbu koristi osim HR i USA i Ruske i još ko zna kojekakve puške.
Ukoliko je HR svoje naoružanje namenjeno izvozu prodala legalno, nema im se šta prigovoriti.

Moramo imati na umu da je trgovina oružjem u velikoj većini slučajeva strogo kontrolisana i sasvim transparentna aktivnost, ali zbog velike zarade koja se u toj aktivnosti može sticati, često su prisutne nelegalne, krijumčarske i švercerske aktvnosti, preko kojih oružje koje ''ja prodajem dođe u ruke mog neposrednog neprijatelja''. Na taj način se dešava da neka zemlja naoružava upravo svog protivnika u ratu.
Na žalost, u takvu vrstu nelegalne rabote su često umešani ljudi na visokim pozicijama, koje nije briga ko gine i koliko momaka biva ubijeno, već koliko para se inkasiralo u privatni džep.

Zaključak: bolje bi bilo da se dotična Vlatka okrene člancima o uzgoju i trgovini cvećem i povrćem. U takvim aktivnostima, čak i kada cveće dođe u neželjene ruke, nema likvidacije.  :angel:  


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 13, 2017, 08:52:44 pm
Quote
Tanjug je trebao povući paralelu s Nišom

Па човече ти сам себи скачеш у стомак. Каве везе има Ниш и ВХС? Хајде врати се једном на тему! Као остали!

U čemu je tvoj problem? VHS u ovome konkekstu kad je idiotski Tanjug prenio idiotski Indeks nije nikada trebao biti ovdje. To je trebalo odmah maknuti, ali nekima ovdje je lakse o tome pricati na temi o VHS-u iako nema blage veze s time. Na žalost neki se ne mogu izdignuti i samo uživaju u idiotarijama. Slanje srbijanskog i RH oružja divljacima u Siriju nema veze s VHS-om, ali neke sitne duše to raduje, iako su svjesni da to nema veze s istinom.
Koji ostali, oni koji su postirali idiote iz Tanjuga ili idiote iz Indexa ili pak one koji smatraju da su ti članci vrijedni da jako lijepu priču o VHS-u useru?
I daj, majke ti, ako nema veze Niš s VHS-om, objasni kakve veze ima VHS s trgovinom oružja Jordanu ili Saudiji?
 "Neka krava krepa"


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: fazan on February 13, 2017, 09:21:46 pm
Мислим да је цела расправа око текста који је пренет са Танјуга (а који га је преписао са index.hr) потпуно непотребна. Нико није оптужио ни хрватске државне органе ни произвођача пушке о којој се говори да снабдева ИСИС. Италијански новинар је објавио пар фотографија на Твитеру као куриозитет, Индекс на основу тога направио чланак, а Танјуг га пренео. И овде је тај текст пренет као куриозитет. На крају крајева, да пушка није добра вероватно је не би користили. Запленили су огромне количине стрељачког оружја.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: ssekir75 on February 13, 2017, 10:23:38 pm
сад ћу мало да загазим у т11, али морам јер другачије не иде...

батик, јеси ти учествовао у овом нашем "општенародном весељу са певањем и пуцањем"? чак и да ниси, имао си прилике да видиш шта се све појавило на самом почетку. од ловачких пушака и карабина, преко прастарих маузерки и шпагина, па до ултрамодерних у то време сар-овки и ултимакс митраљеза. у босни је виђен чак и максим (не знам у ком калибру, а није ни битно, било је муниције). сво то оружје испаљује метак. а рећи да муниције нема је најблаже речено смешно. поготово кад знамо ко финансира и помаже идил. и у њиховим рукама је виђено све и свашта, па и вхс. и ја ту не видим ништа спорно. хрватска је сасвим легално извезла то оружје у ирак, ту нема ништа спорно. то што је ирачка армија препустила брдо наоружања и лаког и тешког главосечама уопште није питање ни за хрватску, ни за србију. и једна и друга земља легално испоручује оружје саудима, ираку, јордану, емиратима... и о томе има папире. где они после шаљу то оружје наша брига није. иначе се то радило и раније, али није било интернета па се слабије знало. енглези су ваљали наше гранате као своје, ми несврстанима бугарске, итд, итд...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 13, 2017, 10:46:08 pm
сад ћу мало да загазим у т11, али морам јер другачије не иде...

батик, јеси ти учествовао у овом нашем "општенародном весељу са певањем и пуцањем"? чак и да ниси, имао си прилике да видиш шта се све појавило на самом почетку. од ловачких пушака и карабина, преко прастарих маузерки и шпагина, па до ултрамодерних у то време сар-овки и ултимакс митраљеза. у босни је виђен чак и максим (не знам у ком калибру, а није ни битно, било је муниције). сво то оружје испаљује метак. а рећи да муниције нема је најблаже речено смешно. поготово кад знамо ко финансира и помаже идил. и у њиховим рукама је виђено све и свашта, па и вхс. и ја ту не видим ништа спорно. хрватска је сасвим легално извезла то оружје у ирак, ту нема ништа спорно. то што је ирачка армија препустила брдо наоружања и лаког и тешког главосечама уопште није питање ни за хрватску, ни за србију. и једна и друга земља легално испоручује оружје саудима, ираку, јордану, емиратима... и о томе има папире. где они после шаљу то оружје наша брига није. иначе се то радило и раније, али није било интернета па се слабије знало. енглези су ваљали наше гранате као своје, ми несврстанима бугарске, итд, итд...
Ja neću uopće u 11. ulaziti, jer Rade selektivno djeluje, ali nikako mi nije jasno što si htio reći na topiku o VHS-u sa cijelom ovom litanijom!? Dakle tema VHS, koja bi trebala biti lišena idotluka raznik Indexa i Tanjuga!


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: ssekir75 on February 13, 2017, 11:52:23 pm
хтео сам да кажем да је пут вхс-а до руку идил-а сасвим јасан и да је ту хрватска страна чиста. то је пушка као и свака друга, није никаква квантна механика како је ти претстављаш, а у рату се употребљава све што може да пуца. не знам шта ту има нејасно?!?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 14, 2017, 07:53:32 am
хтео сам да кажем да је пут вхс-а до руку идил-а сасвим јасан и да је ту хрватска страна чиста. то је пушка као и свака друга, није никаква квантна механика како је ти претстављаш, а у рату се употребљава све што може да пуца. не знам шта ту има нејасно?!?

Opet se ne držiš teme, i ponovno imaš nekakve paušalne i potpuno nepotrebne upise na temi o VHS-u.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: ssekir75 on February 14, 2017, 02:32:50 pm
ја се држим теме а ти тролујеш. после ти раде крив...


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 14, 2017, 03:23:39 pm
ја се држим теме а ти тролујеш. после ти раде крив...

 ::)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: lovac on February 14, 2017, 03:33:35 pm
Hajde, batik, smiri malo strasti!

Nije ovo nikakva ideološka diskusiija, već topic o Hr jurišnoj pušci.
Nije tema da se raspravlja o tome kako je došla u ruke IS. Po tom pitanju je Hr država najverovatnije čista (makar formalno).

Zato, stanite malo na loptu i umirite strasti.

Bacite pogled na moj pređašnji post. Ubeđen sam da sam u njemu pogodio suštinu: vezano za pušku i vezano za poneke novinarske gluposti.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 14, 2017, 04:31:47 pm
Ma jok, ja tenzije nikakve dizao nisam. Progovorio sam o idiotima i budalaštinama Indexa, Tanjiga, a i pojedinaca na ovome forumu. Sad, što se to nekima koji se prepozanavaju u tim opisima i ne sviđa i što mi šalju privatne poruke, to je već njihova stvar ;) Također ovo je upućeno onima koji sve spuštaju na osobnu razinu i vrijeđaju sugovornike. Nadalje, ne sankcionira se one koje troluju, i zlorabe, T11, a ne drže se teme o VHS-u.
I dalje stojim da je ona budalaština od teksta morala biti ekspresno ukloniti jer je tendenciozna, lažna i zlonamjerna.....


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: tihi on February 14, 2017, 04:58:34 pm
" Budalastina od teksta" objavljena u hrvatskom glasilu, preneta nama putem Tanjuga, makar i bila potpuno neistina nema razlog da se brise. Ako bi smo tako gledali, vecina informacija koje dobijamo dobijamo od raznih medija, i deo nisu tacne, a ovaj forum i ljudi na njemu sluze da selektuju (makar da pokusaju) istinu od dezinformacije. Zato, zaista ne vidim poentu u nastavku prepucavanja, samo blatite forum mnogo vise od novinskog teksta.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: batik on February 14, 2017, 05:10:08 pm
" Budalastina od teksta" objavljena u hrvatskom glasilu, preneta nama putem Tanjuga, makar i bila potpuno neistina nema razlog da se brise. Ako bi smo tako gledali, vecina informacija koje dobijamo dobijamo od raznih medija, i deo nisu tacne, a ovaj forum i ljudi na njemu sluze da selektuju (makar da pokusaju) istinu od dezinformacije. Zato, zaista ne vidim poentu u nastavku prepucavanja, samo blatite forum mnogo vise od novinskog teksta.

Pa što ako je objavljena u hr tekstu? To ga ne abolira da je budalaština i da to pije vode kod neukog puka, ali ne i na forumu koji je specijaliziran. Kao takav je morao biti obrisan ili u najmanju ruku "stavljen u karantenu" jer nema veze s VHS-om. Ali ponavljam, pojedinci zluradi, jedva dočekaše naslađivanjem na jednoj priči koja je zla a tiče se dobrog proizvoda. To je jadno, do bola jadno. Zašto se ne poštuje red pa se pojedinci ne kažnjavaju kad svjesno ulaze u T11? Zašto se dopušta trolanje na temi o VHS-u? i zašto se i dalje gradi prikriveno pljuvanje po tom proizvodu,a ko fol, objektivna rasprava?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Rade on February 14, 2017, 05:57:34 pm
Član batik je dobio trajni, potpuni - ban. Ostali mogu da se vrate na temu.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: vozilo on February 14, 2017, 10:12:28 pm
Član batik je dobio trajni, potpuni - ban. Ostali mogu da se vrate na temu.

Četnik jednom, četnik uvijek!  :marinero


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Rade on February 14, 2017, 10:17:05 pm
Član vozilo takodje banovan. Pun i trajni ban, naravno.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: kosmonaut on February 15, 2017, 05:13:57 pm
Moze li se saznati zasto je batik dobio ban i na cemu se temelji ta odluka?
Koja clan pravilnika je prekrsen?
Molim cijenjene moderatore da pojasne odluku sa obrazlozenjem.
Hvala


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Rade on February 15, 2017, 06:07:55 pm
Batik je banovan zato što je skretao sa teme, prozivao, nije uvažavao sagovornike, nije odgovorio na upozorenje dato u privatnoj poruci itd. Nemam nameru da se natezem sa bilo kime. Ranije je već bio banovan parcijalno, sada je banovan trajno.

Treba li ti objasnjenje i za člana vozilo?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: momo PT61 on February 15, 2017, 07:31:56 pm
Molim vas,MOLIM VAS,vratimo se na temu!Šta se tu postiglo?I čemu to vodi?Ako smo se izvređali međusob,a ništa nismo se razumjeli,goli rezultat je dvoje banovanih,uvređenih više.....
A ja očekivao da se na FORUMU na ovom topicu da se naprimjer,kako se ova puška ponaša u exploataciji u trupi-dobre i loše spoznaje,a evo i kako se ponašala u borbenim i klimatskim uslovima itd itd :'( :'(


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on February 15, 2017, 07:37:00 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 15, 2017, 10:48:14 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on March 22, 2017, 05:54:54 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
Ps1: zašto se ova tema ne počist?
Ps2: zašto ova tema nije u pješadija?


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on September 05, 2017, 12:00:50 pm
05.09.2017

7. HRVCON opremljen za misiju hrvatskom jurišnom puškom

Sedmi hrvatski kontingent u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistan prvi puta odlazi kompletno naoružan i opremljen puškama hrvatske proizvodnje. Jurišna puška VHS 2 proizvod je domaćeg proizvođača vojne opreme i naoružanja HS Produkt, tvrtke koja je kvalitetom i pouzdanošću svojih proizvoda prepoznata i na svjetskoj razini.

https://www.youtube.com/watch?v=VYU_RrMcDoE

Hrvatski vojnik (https://hrvatski-vojnik.hr/multimedija/videoprilozi/osrh-promo.html)Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on September 05, 2017, 10:10:38 pm
Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović danas je izjavio da MUP RH nabavlja 1000 pušaka VHS-2 za potrebe "interventnih postrojbi i policijskih ophodnji".


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on September 06, 2017, 04:56:08 pm
To je velika puška za policiju, njima treba nešto 9mm.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on September 07, 2017, 08:22:12 am
To je velika puška za policiju, njima treba nešto 9mm.

poz.

Gde ćeš bolje od ovog sokoćala.

[attachment=1]


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on September 07, 2017, 03:31:31 pm
Moze to, moze Ero, bilo sta. Vhsica je prevelika.
Malo manja od kalasa sa kundakom a ako je oni preklopni onda ni to.

poz.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on September 07, 2017, 08:24:48 pm
Mimohod 2015. VHS-2 su nosili pripadnici postroja specijalne policije i postroja interventne policije MUP RH.

[attachment=1]
[attachment=2]
mup.hr (https://www.mup.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: ssekir75 on September 11, 2017, 05:00:16 pm
немам нешто искуства са булпап пушкама. како се ергономски показала приликом мењања оквира? на симулацији мени је лакше да оквир мењам десном руком, али онда пада читава нато коЊцепција десне руке на рукохвату и репетирања левом.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: dark-bullet on February 19, 2018, 12:32:52 pm
Neki dan držao VHS-2 u rukama. Nema što, odlična puška, barem na prvi pogled i osjećaj. Dobro leži u rukama, izbacivač čaure je moguće podesiti da izbacuje levo ili desno. Bilo bi je zanimljivo probati na strelištu, ali i to što sam je imao samo u rukama je dosta bolje od FN F2000, kojega duže u SV.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on July 18, 2018, 11:15:34 pm
4.7.2018.

IRAČKU VOJSKU OPREMAMO NAŠIM PUŠKAMA

HS Produkt u Bagdad poslao tri aviona krcata VHS-2

Od početka ove godine u novim pogonima HS Produkta neprestano se proizvodila njihova VHS-ica jer je do početka ljeta trebalo dovršiti novi rekordni posao


[attachment=1]
Autor: Davor Ivanković

Švicarsko-njemački SIG, njemački Heckler i austrijski Glock svjetski su najpoznatiji proizvođači pješačkog naoružanja, no hrvatski HS Produkt odnio je pobjedu nad njima na još jednom međunarodnom natječaju, i to u Francuskoj, čije su snage sigurnosti koje nadziru željeznički promet i onaj u podzemnim željeznicama naručile 1200 pištolja od karlovačkog diva.

Direktoru Željku Pavlinu, koji u kontinuitetu vodi HS Produkt od 2001., dakle od godine koja se smatra početkom izlaska na svjetsko tržište, pobjeda na ovom naizgled malom tenderu u Francuskoj posebno je slatka. HS Produkt je, naime, prije dvije godine sudjelovao na velikom nadmetanju u Francuskoj vrijednom 200 milijuna eura u kojem su Francuzi odabirali novu jurišnu pušku za svoju vojsku. HS Produktova VHS-2 puška došla je do finala i bila jako blizu pobjede.

Čipovi u pištoljima

Njemačka je puška pobijedila, kako kažu Francuzi ne stoga što je ocijenjena kao kvalitetnija i povoljnija, nego zato što su Francuska i Njemačka u strateškom partnerstvu. A premda HS Produkt na kraju nije osvojio natječaj za proizvodnju 100 tisuća pušaka, na Francuze je karlovački proizvođač ostavio dobar dojam, pa su Karlovčani sada pobijedili sa svojim pištoljem. Za našeg proizvođača oružja taj je posao odlična referenca jer je prodao pištolj koji je novi tehnološki iskorak jer, prema uvjetima natječaja, ima ugrađen RFID čip, koji sigurnosnim snagama znatno olakšava posao identifikacije i beskontaktno prikupljanje i odašiljanje podataka. “Ubacivanje” elektronike, čitača i senzora postao je, naime, hit i među proizvođačima oružja. Pri tome ubacivanje čipa u pištolj puno je zahtjevniji posao s obzirom na to da su osjetljivi, a moraju funkcionirati u najtežim uvjetima eksploatacije, izdržati ekstremne udarce i temperature. Pavlin kaže da je njihova pobjeda rezultat i njihova iskustva, kao i strpljivosti i njihova držanja nakon što nisu uspjeli proći na natječaju za puške. Naime, nisu se žalili Francuzima, nego su činjenicu da su na natječaju bili prvi iza najpoznatijeg svjetskog proizvođača Hecklera shvatili kao šansu.

[attachment=2]
Ove i sljedeće godine, kaže, Francuzi idu u nove velike nabave, pa će objaviti natječaj za promjenu službenog pištolja francuske vojske, a to je natječaj koji HS Produkt sigurno neće propustiti. On se već petnaestak godina odmjerava s najboljima na najvećem svjetskom tržištu, onom u SAD-u. Ondje je već prodao više od 5 milijuna pištolja u stotinjak inačica i u četiri kalibra. Posljednjih nekoliko godina od izvoza pištolja u SAD HS Produkt u prosjeku zarađuje oko 100 milijuna dolara godišnje, što je nekad činilo i 95 posto njegova prihoda, no sada se taj udjel mijenja, ne samo zato što su pištolje počeli prodavati i u desetke drugih država, nego i stoga što se u posljednje dvije godine pojavila i njihova VHS-2 puška. Rekordna godina po prihodu bila je 2016., kada su uspjeli prodati 600 tisuća pištolja, a prihod im se približio milijardi kuna. Rekord je postignut u uvjetima kada su se Amerikanci preplašili jer je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama zamalo uspio promijeniti zakon i ograničiti kupnju oružja za osobnu uporabu, pa su kupovali dodatne pištolje. Kako je Obamu zamijenio Trump, panika je splasnula, a time i potražnja, te je prihod HS-u pao na oko 570 milijuna kuna u 2017. No, i u tim uvjetima HS Produkt ostvario je dobit od oko 250 milijuna kuna.

U 2018., pak, Karlovčani očekuju ponavljanje financijskih rezultata iz rekordne 2016., i to zato što se na tržištu potvrdila njihova puška VHS-2. Od početka ove godine u novim pogonima HS Produkta neprestano se proizvodila njihova VHS-ica jer je do početka ljeta trebalo dovršiti novi rekordni posao. Potkraj lipnja odletjela su u Bagdad još tri aviona krcata njihovim puškama, pa je proizvodnja čak 30 tisuća pušaka VHS-2 za potrebe iračke vojske i njihovih specijalnih snaga pri kraju. Pavlin objašnjava da je financijski efekt prodaje 30 tisuća pušaka jednak prodaji oko 150 tisuća pištolja. Premda je cijena po kojoj taj proizvođač plasira svoje proizvode uvijek obavijena tajnom, u Karlovcu ne demantiraju da im samo posao s puškama za Irak donosi više od 30 milijuna USD.

– Mi smo već dulje vrijeme svjetski broj jedan u proizvodnji pješačkog naoružanja za iračke snage, koje smo dosad opskrbili s više od 100 tisuća pištolja. Već smo imali nekoliko isporuka pušaka, tako da smo dosad u Irak plasirali i oko 50 tisuća VHS-ica – otkriva Pavlin.

Inače, svjetsku medijsku premijeru VHS-ica je imala kada su bile u tijeku operacije oslobađanja dijelova Iraka koje su okupirale snage ISIL-a. Odjednom su se u medijima počele učestalo pojavljivati fotografije vojnih i policijskih snaga Kurda i Iračana s nekakvim novim puškama futurističkog dizajna, što je potaknulo velik interes. Vrlo brzo probilo se do javnosti da se Mosul i ostali dijelovi Iraka oslobađaju baš tim hrvatskim jurišnim puškama. U međuvremenu s VHS-icama su potpuno naoružane postrojbe iračke specijalne policije i njihova udarna antiteroristička postrojba.

Iračani je obožavaju

Činjenica da Iračani i dalje naručuju VHS-2 očito potvrđuje tvrdnje stručnjaka koji su još prije zaključili da se ta hrvatska puška pokazala posebno izdržljivom u pustinjskim uvjetima ratovanja, koji su i inače najteži s obzirom na to da je u tim područjima izuzetno tvrd pijesak koji ulazi u sve dijelove i pore oružja i velik je izazov. U Karlovcu su očito uspjeli proizvesti pušku koja trpi te uvjete i koja se čisti, održava i remontira na terenu, u pokretu, a ne u posebnim radionicama.

– Pokazalo se da naša puška u tim posebnim uvjetima doista funkcionira, Iračani je obožavaju jer podnosi i grubo rukovanje, a i nakon tisuća ispucanih metaka i dalje pogađa precizno na udaljenostima do 800 metara, naravno i zbog posebne “bullpup” konstrukcije koja omogućava veliku dužinu cijevi, a puška ostaje kompaktna i lagana – kaže Pavlin. U arhivi HS Produkta nalaze se brojni videosnimci iz rata u Iraku na kojima se vide Iračani kako bez teškoća pucaju iz prljavih i zaprašenih pušaka koje nisu danima čistili. Pokazalo se da je VHS-ica jednako dobra u urbanom ratovanju na malim udaljenostima kao i s distance. – Premda to neki proizvođači zanemaruju, mi se vodimo logikom da kada prodaš svoje oružje ne napuštaš kupca, daješ mu logističku potporu, savjete, što oni onda, pokazalo se, i dodatno cijene – kaže Pavlin.

Pobijedili Belgijce

Dobar glas o hrvatskoj pušci očito se prenosi i dalje, jer je ove godine na jednak način, uz punu potporu hrvatskih instruktora, obučena i polovica vojske afričke države Togo, u Africi cijenjene jer sudjeluje u afričkim mirovnim snagama. Za početak, Togo je kupio tri tisuće pušaka VHS-2 s pripadajućom opremom (nišani s crvenom točkom te određene količine podvjesnih lansera bacača granata 40 mm). Togoanci su odabrali hrvatsku VHS pušku u nadmetanju s poznatim belgijskim proizvođačem FN SCAR. U HS Produktu kažu da im je ta parada bila važna jer su kao gosti na njoj bili predsjednici i pripadnici vojnog vrha mnogih afričkih zemalja. Pavlin podsjeća da cijela ta priča ne bi tako glatko tekla da 2015. na vojnom mimohodu u Zagrebu u povodu 20. obljetnice Oluje svaki hrvatski vojnik nije nosio upravo pušku VHS-2. Poznato je, naime, da proizvođači oružja teško mogu uspjeti na stranim tržištima ako se prethodno istim oružjem nije naoružala i domaća vojska. A Hrvatska vojska uvijek je imala razumijevanja za HS Produkt i njegove proizvode te je više od pola Hrvatske vojske danas naoružano upravo VHS-icama. Saznanja o kvaliteti pušaka VHS-2 HV posebno pronosi svijetom nakon što je na čelo Ministarstva obrane došao Damir Krstičević, koji se bio zaprepastio kada je shvatio da hrvatski vojnici na mirovne misije odlaze naoružani puškama stranih proizvođača. Danas svi hrvatski vojnici u Afganistanu, Poljskoj, Litvi i Libanonu nose isključivo VHS-ice.

[attachment=3]
Po prihodu i dobiti, HS Produkt je jači od desetak drugih jakih tvrtki Karlovačke županije, sada već zapošljava 1800 ljudi, od kojih nekoliko stotina inženjera, a Pavlin je ponosan što su po iskazanoj dobiti u vrhu ne samo proizvodnih tvrtki u Hrvatskoj, nego svih, uključujući i velike trgovačke lance. U HS Produktu, međutim, ne spavaju, nego stalno ulažu, pa je tako u njihovu tvorničkom krugu osvanuo novi pogon u koji prebacuju mikroljevaonicu. U cijelom tom pogonu radit će samo tri zaposlenika, a robotske ruke i postrojenja lijeva već su postavljene. Voditelj ljevaonice Leo Havliček ovih dana uoči kolektivnoga godišnjeg odmora okružen je s desetak IT stručnjaka iz Britanije, koji su, uzgred, svi Indijci, i u tijeku su završna podešavanja strojeva. Tom investicijom HS Produkt rješava i posljednje usko grlo u već potpuno automatiziranoj proizvodnji. Valja reći da su svi dijelovi njihovih proizvoda proizvedeni u Hrvatskoj, jedino se uvozi čelik, a Pavlin nam onako usput kaže i da je ove godine u Indoneziju za tamošnju policiju, nakon lanjskih 10 tisuća, sada otišlo još oko 30 tisuća pištolja, pa u Karlovcu vjeruju da je to tek početak jednog novog značajnog poslovnog partnerstva. Napominje i da uz pištolje idu i posebno prilagođene futrole hrvatskog proizvođača Kroko. U skladištu gdje pakiraju VHS puške za Irak saznajemo da je tim puškama opskrbljena i policija Albanije. U HS Produktu zadovoljni su širenjem svojih proizvoda u svijetu jer je dosad gotovo 100 posto proizvodnje plasirano na američko tržište, a sada je taj udio oko 70 posto.

Lokalna proizvodnja

Upravo zbog tolike oslonjenosti na tržište SAD-a strahuju od trgovinskog rata između SAD-a i EU, koji se zasad njih ne tiče, no pušu i na hladno. No, kada bi se uvozne carine proširile i na njihove proizvode, u tom bi slučaju požurili s već postojećim planom da svoje pištolje počnu proizvoditi i u SAD-u, kao što to već radi primjerice austrijski Glock. Da su spremni i na druge oblike plasmana svojih proizvoda potvrđuje i to da pregovaraju s Rumunjskom, koja pokazuje namjeru da i svoju vojsku naoruža puškama VHS, no kao potencijalno veliki naručitelj, rumunjska strana želi neki od oblika industrijske kooperacije i prijenosa dijela tehnologije. Sličan interes iskazuje i velika Indija s kojom u Karlovcu već nekoliko godina pregovaraju o oblicima suradnje.

– Vrijeme je da razmišljamo o lokalnoj proizvodnji, jer veliki naručitelji sada traže da se dio proizvodnje prebaci k njima – kaže Pavlin. U pripremi za budućnost u Karlovcu razvijaju i centar kompetencije (CEKOM) u vrijednosti od 10 mil. eura, u kojem će njihovi inženjeri softverski nadograđivati uvozne robotske sustave. Kao i sve tvrtke u Hrvatskoj i HS Produkt suočen je s problemom odlaska najbolje radne snage u Njemačku. Za njih je to posebno vrijedno pažnje jer su školovali i “proizveli” stotine stručnih radnika koji rade na robotskim sustavima i koji svuda mogu naći posao. Na taj problem u HS-u odgovaraju povišenjem plaća, a Pavlin najavljuje daljnje jačanje prava zaposlenika te da će kroz regrese isplaćivati 13. plaću. Osim toga više od 50 važnih zaposlenika dobilo je na korištenje automobile u vlasništvu tvrtke. Samo zadržavanjem nasušno potrebnih kadrova, svjesni su u HS-u, mogu osigurati i budućnost tvrtke.

[attachment=4]
Foto: Robert Anic/PIXSELL, Večernji.hr (https://www.vecernji.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on January 17, 2019, 12:35:21 pm
VHS-2 u rukama hrvatske policije. Snimljeno prije dva dana kada su policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba koje su ilegalno prešle granicu između BiH i Hrvatske, a kojima je bila potrebna medicinska pomoć, među njima više djece i žena.

[attachment=1]
[attachment=2]
mup.hr (https://www.mup.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: jeremijaljesina on April 01, 2019, 10:53:32 am
Vickers Tactical o VHS-2

https://www.youtube.com/watch?v=yFRBgkQsMe0Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pvanja on April 03, 2019, 04:42:58 pm
Rasklapanje puske.

https://youtu.be/2oXci9X_p20


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: jeremijaljesina on September 23, 2019, 05:15:43 pm
Springfield Armory video o HS Produktu
https://www.youtube.com/watch?v=3e_zPhcNQBc


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Solaris on February 13, 2020, 06:32:20 pm
Kadeti na obuci.

https://youtu.be/nr4QhPjs4E4


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: banebeograd on February 14, 2020, 11:53:32 am
Kadeti na obuci.
ovi levoruki imaju ozbiljan problem sa gasovima i caurama koje izlecu pravo u lice i rame , ne daj boze onako vrela caura da upadne u majcu  ;D


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: m12brk on February 14, 2020, 12:54:30 pm
Kadeti na obuci.
ovi levoruki imaju ozbiljan problem sa gasovima i caurama koje izlecu pravo u lice i rame , ne daj boze onako vrela caura da upadne u majcu  ;D
Puška je ambidextrous, a to što ju momak nije prebacio je njegov problem.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: pp5d6 posejdon on February 14, 2020, 05:38:46 pm
To kolega naprosto nebi bilo točno, jer je riječ o inačici VHS 1 a ona nema tu mogućnost.
Dakle, kadet ljevak puca jedino kako je moguće a čahure lete u vrat i rame.
Toliko ;D.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Perun on February 14, 2020, 06:56:08 pm
VHS ima plasticni nastavak za ljevoruke


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: m12brk on February 14, 2020, 10:09:04 pm
To kolega naprosto nebi bilo točno, jer je riječ o inačici VHS 1 a ona nema tu mogućnost.
Dakle, kadet ljevak puca jedino kako je moguće a čahure lete u vrat i rame.
Toliko ;D.
Točno, nisam pažljivo gledao :)
Tko mu onda kriv što je ljevak i što je baš nju dužio. :D


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: momo PT61 on February 17, 2020, 10:28:10 am
Vidio sam sliku na kojemu pripadnikl specijalne policije MVR nosi hrvatsku VHS'K2 -interesuje me kada je izvršena ova nabava,jer je nisam našao ni na ovom topiku i drugde.Isto tako m,olim ko zna da kaže da li je to pokusna partija za provjeru i ispitivanje ili ozbiljnija količina__


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 17, 2020, 08:41:08 pm
Vidio sam sliku na kojemu pripadnikl specijalne policije MVR nosi hrvatsku VHS'K2 -interesuje me kada je izvršena ova nabava,jer je nisam našao ni na ovom topiku i drugde.Isto tako m,olim ko zna da kaže da li je to pokusna partija za provjeru i ispitivanje ili ozbiljnija količina__

MUP RH je u jesen 2017. ugovorio nabavu 1000 jurišnih pušaka VHS-K2, pisali smo o tome detaljnije ovdje (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,6303.msg481283.html#msg481283), a spominjalo se i na prethodnoj stranici. Mislim da će se ove godine nabavljati dodatne količine.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Lox on February 18, 2020, 09:37:10 am
Ivanjek testira
https://www.youtube.com/watch?v=d0t2gDPgQAU


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: momo PT61 on February 18, 2020, 11:02:24 am
Vidio sam sliku na kojemu pripadnikl specijalne policije MVR nosi hrvatsku VHS'K2 -interesuje me kada je izvršena ova nabava,jer je nisam našao ni na ovom topiku i drugde.Isto tako m,olim ko zna da kaže da li je to pokusna partija za provjeru i ispitivanje ili ozbiljnija količina__

MUP RH je u jesen 2017. ugovorio nabavu 1000 jurišnih pušaka VHS-K2, pisali smo o tome detaljnije ovdje (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,6303.msg481283.html#msg481283), a spominjalo se i na prethodnoj stranici. Mislim da će se ove godine nabavljati dodatne količine.
Izvinjavam se,nisam bio dovoljno jasan'-mislio sam MVR odnosno MUP  .Makedonije


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on February 20, 2020, 03:00:55 pm
Momo, oprosti, bio si ti jasan, ali ja sam previdio da si napisao MVR, moja greška. Negdje sam pročitao da se koristi u Makedoniji, ne znam da li vojsci ili policiji, ali nisam našao podatak o kojim količinama se radi ni kada su puške isporučene.


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: momo PT61 on February 21, 2020, 12:31:43 am
Leute sve je OK-koriste pušku pripadnici TIGAR specijalne jedinice MVR,a kako i sam znaš oni ne vole mnogo da se slikaju,kao slične jedinice u Hrvatskoj i širom svijeta.A evo bar sam pokušao,neću više,majkemi,da mi na vrata u 04 00 pokuca na vrata nako iz MVR :jok ;D


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: MOTORISTA on October 06, 2020, 11:56:13 am
https://youtu.be/PMN6fVqjE5M


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: jeremijaljesina on April 05, 2021, 06:19:00 pm
SAS: Red Notice preuzeto sa YouTube movie traileraTitle: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: gocemk on April 17, 2021, 04:13:33 pm
Leute sve je OK-koriste pušku pripadnici TIGAR specijalne jedinice MVR,a kako i sam znaš oni ne vole mnogo da se slikaju,kao slične jedinice u Hrvatskoj i širom svijeta.A evo bar sam pokušao,neću više,majkemi,da mi na vrata u 04 00 pokuca na vrata nako iz MVR :jok ;D

MВР користат  тавор пушки од израел немат хрватски пушки .


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: momo PT61 on May 17, 2021, 03:27:04 pm
MВР користат  тавор пушки од израел немат хрватски пушки .

  Goce,imaat  "TIGRITE" imaat se i sešto pa i hrvatski ,stotina,, ne poveke.Inaku SAD   so poznatite isporaki  n a ARM  COLTOVATA M4 stana osnovna i glavna puška.pozdrav


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: leut on June 29, 2021, 01:34:21 pm
Broj 633 | 24.06.2021

Pun pogodak na Jamadolu

HS Produkt je u suradnji s tvrtkom Springfield Armory u Hrvatsku pozvao skupinu izdavača, urednika i novinara iz najprestižnijih američkih medijskih grupa čija je specijalnost streljačko naoružanje. Gosti iz SAD-a ostali su impresionirani demonstracijom sposobnosti pušaka VHS-2 koju je proveo tim Zapovjedništva specijalnih snaga


[attachment=1]Pripadnici ZSS-a prikazali su taktičko kretanje u timu te sinkroniziranim i preciznim pogodcima “skidali” automatske mete

Ključni događaj koji je karlovačku tvrtku HS Produkt stavio na svjetski vrh proizvođača streljačkog naoružanja svakako je prodor na američko tržište. Vješti poslovni potezi, ali prije svega visoka kvaliteta i inovativnost koji stoje iza pištolja hrvatske proizvodnje doveli su do suradnje s američkim kolegama iz Springfield Armoryja. Njezin je rezultat impresivan: milijuni prodanih pištolja i nekoliko naslova pištolja godine na najvećem i najzahtjevnijem tržištu na svijetu. I to je trend koji još nije dosegnuo svoj vrhunac: iz Karlovca stalno dolaze i dolaze novi proizvodi, a njihov zadnji adut mikrokompaktni pištolj H11 Hellcat upravo je protresao konkurenciju i postao globalni hit (opširnije v. H11 osvaja svijet (https://hrvatski-vojnik.hr/streljacko-naoruzanje-h11-osvaja-svijet/), HV br. 595).

HS-ove jurišne puške VHS i VHS-2 posebna su priča. Njihov je razvoj bio logičan korak za brzorastuću tvrtku, a u svim segmentima kvalitete zapravo je pratio pištolje. Prvo ih je kao službene prihvatila Hrvatska vojska, koja je kao krajnji korisnik dala i značajan doprinos tom razvoju, a zatim su i s njima postignuti izvanredni izvozni rezultati. Ipak, treba uzeti u obzir da se automatsko streljačko naoružanje može prodavati samo državnim institucijama, pa vehaesice“ dosad nisu toliko primijećene u američkoj brojnoj populaciji ljubitelja i korisnika oružja. Jednako tako, povezanost sa Springfieldom često navodi na mišljenje da su HS-ovi pištolji američki proizvod, a hrvatska tvrtka želi svoje jasnije brendiranje na svjetskom tržištu. Upravo s ciljem svojeg detaljnijeg i šireg predstavljanja, HS Produkt je u Hrvatsku u suradnji sa Springfieldom pozvao skupinu izdavača, urednika i novinara iz najprestižnijih američkih medijskih grupa čija je specijalnost streljačko naoružanje. A “najprestižnijih” u tom slučaju znači da im časopise, web-stranice i videopriloge prate milijuni i milijuni ljudi, ne samo iz SAD-a.

Oni su među najboljima

[attachment=2]Urednik časopisa Guns & Ammo Eric R. Poole iskušao je i pušku VHS-D2 s podcijevnim bacačem granata

Naravno, u sklopu višednevnog posjeta HS Produkt je početkom lipnja za američke novinare i izaslanstvo Springfielda pripremio obilazak svojih postrojenja i druge sadržaje, uključujući posjet Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj te prezentaciju Specijalne policije MUP-a. No vjerojatno je najatraktivniji bio program prikazan u suradnji s Hrvatskom vojskom: demonstracija sposobnosti pušaka VHS-2 10. lipnja na vojnom strelištu “Jamadol” u Karlovcu. I tu je prezentaciju velikim dijelom proveo tim Zapovjedništva specijalnih snaga. “Kad smo prošle godine krenuli u kampanju promocije Hellcata, počeli smo više isticati HS Produkt kao tvrtku. U tom pravcu ide i ovaj posjet, no isto tako i u pravcu međunarodne promocije hrvatske vojske i policije. Mislim da je to pun pogodak za sve nas,” rekao je za Hrvatski vojnik direktor HS Produkta Željko Pavlin.

Polusatna prezentacija pripadnika HV-ovih specijalnih snaga bila je impresivna: potpuno zamaskirani prikazali su taktičko kretanje u timu prilikom kojeg su sinkroniziranim i preciznim pogodcima “skidali” automatske mete. Sve je obavljeno bez ikakve priče, tek uz komunikaciju znakovima. Kratko ćemo reći: teško da ijedna prezentacija može biti vjerodostojnija. “Znamo da pripadnici naših specijalnih snaga konstantno surađuju i s američkim kolegama, no za američke novinare ovo je bila prilika da vide zašto su vojnici iz ZSS-a među najboljima. Prikaz nije bio samo profesionalan, nego i atraktivan, vrhunski. Siguran sam da će se u SAD-u pronijeti glas o tome,” rekao je Pavlin.

Urednici i novinari američkih časopisa koji se bave naoružanjem gotovo su isključivo ljudi s bogatim vojnim, policijskim ili iskustvom u raznim streljačkim natjecanjima. Iain Harrison nekadašnji je satnik i zapovjednik izvidničkog voda u Britanskoj vojsci. U međuvremenu je stekao američko državljanstvo, a 2010. godine postao je globalno poznat pobijedivši na televizijskom streljačkom reality showu Top Shot originalno prikazivanom na History Channelu. Danas je glavni urednik časopisa Recoil, što naziva “najboljim poslom, poslom iz snova”. Kako se čini, bio je impresioniran vojničkim sposobnostima, izgledom i ponašanjem pripadnika ZSS-a: “Rekao bih da su ovi momci iznimno profesionalni, vidi se da provode mnogo vremena u uvježbavanju, posebno s oružnim platformama. Bilo je sjajno vidjeti njihove tehnike paljbe u pokretu.” Dan prije, Harrison je s kolegama obišao postrojenja HS Produkta. I tamošnji su dojmovi slični: kao urednik obišao je mnoge najpoznatije i najmodernije tvornice, no karlovačku je nazvao “svjetskom klasom, posebice kad je u pitanju istraživanje i razvoj te razina proizvodne tehnologije”.

Urednička preciznost

[attachment=3]Rob Leatham osvojio je više od stotinu (!) svjetskih i nacionalnih naslova na različitim streljačkim natjecanjima

Nakon pripadnika ZSS-a, na automatskom strelištu s HS-ovim puškama iskušali su se i novinari. Uz pripadnike Hrvatske kopnene vojske zadužene za upravljanje objektom, savjete za sigurno gađanje davao je i predstavnik tvrtke Springfield Rob Leatham. Riječ je o pravoj “hodajućoj legendi” tzv. praktičnog streljaštva, od 1983. osvojio je više od stotinu (!) svjetskih i nacionalnih naslova na različitim natjecanjima u disciplinama s pištoljem.

Svima koji su pratili gađanje vrlo je brzo zapela za oko preciznost glavnog urednika časopisa Guns & Ammo. Dok je gađao, Eric R. Poole često nije želio koristiti optički ciljnik, a ponekad je zauzimao i prilično neuobičajene stavove gađanja, no mete su padale kao snoplje. “Imao sam priliku isprobati VHS-1, a VHS-2 je definitivno poboljšanje! Dodatna optika lako se može rabiti na udaljenostima većim od 400 m, no zanimljivo je da mi nije bila nužna. Mehanički ciljnik najbolji je koji sam ikad isprobao, rabio sam ga u deset hitaca zaredom na metama udaljenim 400 m s izvanrednom točnošću. To nije nešto što se lako postiže samo s takvim ciljnicima, bez optike, i to govori o kvaliteti i preciznosti izrade te detaljima poput diopterskog ciljnika. Ako su ciljnici toliko dobro izrađeni, zamislite kakav je ostatak puške! Puška se također pokazala pouzdanom, nije bilo zastoja i sličnih problema, imao sam prilike gađati i pojedinačnom i automatskom paljbom i sve se vrlo lako kontrolira. Kad sam proučavao usporenu snimku svojeg gađanja, impresioniralo me što se cijev nije podizala, nego ostala na mjestu, to znači da s puškom ne riskirate rasipanje streljiva ili kolateralnu štetu. To je vrlo precizan alat!” zaključio je Poole. Kako je riječ o nekadašnjem američkom marincu, lijepo su zazvučali i njegovi dojmovi o pripadnicima ZSS-a: “Pratio sam ih cijelo vrijeme! Kreću se izvanredno, osobito je dojmljiv njihov timski rad te neverbalna komunikacija, baš kao i pokretljivost te brzina. Preciznost bih nazvao kirurškom.” Za sve što je vidio u Karlovcu i okolici, urednik je imao i druge riječi: “Mislim da vojska poput OSRH i tvrtka poput HS Produkta u zemlji maloj poput vaše nisu neobična stvar. Iskustvo iz rata za neovisnost jest nešto što su Amerikanci proživjeli prije gotovo 250 godina i na to su ponosni, a dirljivo je biti u zemlji koja ga je proživjela tako nedavno. Bio sam u muzeju Domovinskog rata koji realno priča vašu priču i prvo što me oduševilo bio je vanjski postav u kojem sam vidio kako su vaši ljudi pretvorili traktore i male kombije u oklopna vozila i to mi je pokazalo njihovu srčanost. Potom sam razgledao unutarnju izložbu i ostao dirnut na kraju, kad sam bio u memorijalnoj sobi sa slikama poginulih. Svi smo odjednom zašutjeli i osjetili duh cijele zemlje u tom malom prostoru. Nisam želio niti fotografirati sobu, pomislio sam da bi to bilo nepoštivanje poginulih. Ukratko, mislim da mi je sve što sam vidio, uključujući i prezentaciju vaših specijalnih snaga, pokazalo da su ljudi ovdje svjesni povijesti i značaja vaše neovisnosti, to je nešto što dijele Amerikanci i Hrvati.”

Zanimljiv dan u Karlovcu završio je obećavajućom izjavom Željka Pavlina: “Mogu najaviti naše nove proizvode koji će tek doći na tržište, krajem ove i u proljeće iduće godine. Bit će zanimljivi za hrvatsku vojsku i policiju, ali mislim da ćemo se njima još bolje pozicionirati na svjetskom tržištu.” Kao i više puta dosad, Pavlin nije želio biti precizniji s najavom, no vjerujemo da će hrvatska tvrtka još jednom potvrditi svoju reputaciju i proširiti ionako veliku paletu uspješnih proizvoda.

[attachment=4]

Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik (https://hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: jeremijaljesina on July 09, 2021, 07:37:51 pm
VHS-F2 prikaz puške koja je testirana za francusku vojsku

https://youtu.be/2A-1lBWqHrw


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: gocemk on July 10, 2021, 02:00:04 pm
http://www.youtube.com/watch?v=SMEawx7TlNQ


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bozo13 on January 15, 2022, 09:26:34 am
https://youtu.be/933flAYW4Z4


Title: Re: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
Post by: Bobo micek on August 17, 2023, 08:50:26 am
Civilni Hellion sa 18" i 20" cijevi u prodaji za USA tržiste.


https://www.springfield-armory.com/hellion-series/hellion-rifles/

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info