PALUBA

Ostalo => Google Earth Military Sites => Topic started by: Bane on November 25, 2008, 07:27:58 pm

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Groblje aviona...
Post by: Bane on November 25, 2008, 07:27:58 pm
Ovo je da duša zaboli koliko beskorisnih letelica stoji i trune :(

Radi se o groblju aviona u Dejvis-Montan vazdušnoj bazi u Tukson, Arizoni. Mogu se videti avioni od F-4, preko F-14 i A-10, pa do F-15, kao i C-135, C-47, B-52... Iako je bolje da ovakvi avioni budu prizemljeni i da ne vrše svoju ulogu, nekako mi je žao kad ih vidim kako čekaju svoj sudnji čas.


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: machak on November 26, 2008, 12:46:38 am
Ја бих волео да наш музеј ЈРВ набави поједине примерке.


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: Rocker on November 27, 2008, 03:53:37 am
Koji je ovo format i uz pomoću kog programa se otvara fajl?


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: Nenad on November 27, 2008, 04:31:35 am
Format ti je .kmz! Instaliraj "google earth", skini ovo (dvoklik na to sto si skinuo) i to je to! ;)
Pozdrav!


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: Nimitz on December 24, 2012, 01:40:05 pm
Malo kasnim kao odgovor na ovu temu ali nije bas da je ovo groblje. Malo sam se informisao i deo toga jeste groblje dok je jedan deo samo otvoreno skladiste rezerve vazduhoplovstva SAD. Fora je u tome sto ne bi imali toliko hangara da spakuju sve te avione pa su ih konzervirali i prakticno uskladistili na otvorenom na delu teritorije gde je vlaznost vazduha najmanja tokom citave godine.

Jer kao sto mozete da vidite tu se nalaze i neki modeli aviona koji su jos uvek u operativnoj upotrebi ali su ovo prakticno rezerve. Takodje su tu oni koji su sveze povuceni iz operativne upotrebe i osnovna namena im je da ih uvale nekim drzavama koje nemaju para za novo (npr. Bugari, Rumuni, mi...).


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: Lemi_O2 on December 24, 2012, 02:51:52 pm
Ne treba nikoga boliti duša za tim avionima. ;D
Kao što i biva u avijaciji, sve je popraćeno procedurom, i ništa se ne baca, niti prepušta nestajanju, a da se ne okrene još koji dolar.

To "groblje" je pod nadležnosti 309. grupe AMARG.
Kao što piše, postoje 4 grupe čuvanja:
1. Dugoročno- ti avioni se vraćaju u upotrebu, ili se prodaju trećim zemljama (ti avioni su omotani u bijelu termo foliju, ili u novije vrijeme prešpricani PU sredstvom, izvršena je konzervacija sistema)
2. Avioni za upotrebu dijelova- avioni sa izašlim strukturnim resursima, oštećeni, neisplativi za operaciju, koriste se za kanibalizaciju dijelova, za korištenje na operativnim avionima, sistemi djelomično konzervirani (po planu korištenja samih dijelova)
3. Kratkoročno- avioni praktično parkirani, sa odrađenom procedurom za čuvanje ispod 6 mjeseci, obično oko 60 dana (po potrebi ugradnja dijelova iz kategorije 2)
4. Otpisani- avioni izbrisani iz registra DoD, prodaju se cijeli ili njihovi dijelovi privatnim i pravnim osobama


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: lovac on December 24, 2012, 09:54:40 pm
Kad gledam sliku te baze (vojnog otpada) na Google Earth-u dolazim do zaključka da je tamo parkirano više od 1000 aviona, što vojnih, što civilnih.

Koje bogatstvo!

(A mi ovde na forumu raspravljamo o sudbini 1 fregate klase koni i 2 klase kotor, i o još nekoliko sitne starudije ...)


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: dzumba on December 25, 2012, 07:39:52 pm
Гледао сам на Дискаверију или неком сличном каналу како се "растура авион". Фирма која га купи скида делове и опрему и врши тријаж, шта је за отпад, а шта се може продати. То што се може продати иде на сервис (сертификује се) па се након тога уграђује у друге, исправне авионе. По ономе што сам видео то је врло солидан бизнис. Тржиште половним авионским деловима је доста "јако" у Америци.


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: Lemi_O2 on December 25, 2012, 08:13:33 pm
 Jako je u cijelom svijetu, apsolutno sve vojske i civilne kompanije koriste kanibalizirane odnosno overholirane dijelove, to je posve normalna i zakonski te proceduralno uredna stvar.Razlika je samo koliko se želi platiti, tako da postoji problem sa tkzv. "bogus parts", dijelovima sa lažiranom dokumentacijom, od sumnjivih kompanija. Prije nekoliko godina je izbila velika afera, pošto su takve komponente nađene i na tadašnjem Air Force One i to na važnim sistemima.Od tada je FAA postrožio certifikaciju raznih firmi i u potpunosti pokrenuo suradnju sa EASA-om kako bi suzbili problem na svjetskoj razini, pošto je poprimio zabrinjavajuće razmjere (krimosi namirisali lovu).Inače EASA ili TCCA Form 1 ili FAA 8130 je lagano krivotvoriti, a ulaženje u trag krivotvorini traje neko vrijeme, pošto ne postoji neka sveukupna centralna baza podataka.
 Jedna zanimljivost što se tiče dijelova.Overholirani,motor CFM 56-A (više se ne proizvode), a koriste se i dalje na stotinama aviona, košta ponekad kao i novi CFM56-B, sve ovisno o trenutnoj ponudi i potražnji. Uslijed toga, jedan Airbus sa ovih prostora će najvjerojatnije ići na rezanje slijedeće godine, pošto se lessoru više isplati prodati te motore, i ostale dijelove, nego i dalje  iznajmljivati avion, pošto je po MP potrebno investirati u izvođenje velikih pregleda te modifikacija i izvođenje SB i AD nota.


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: pvanja on March 14, 2014, 02:16:59 pm
Evo jedne reportaze o ovoj bazi u kojoj se cuva 4000 aviona.

http://money.cnn.com/video/technology/2014/03/03/t-airplane-boneyard-air-force.cnnmoney/index.html?iid=V_Top


Title: Re: Groblje aviona...
Post by: MOTORISTA on October 17, 2020, 01:49:58 pm
Mađarsko groblje aviona MiG-21 i Su-22:

https://youtu.be/U0H6QNuL830

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info