PALUBA

Vesti => Vesti o terorizmu => Topic started by: Dreadnought on March 15, 2019, 08:29:03 amTitle: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on March 15, 2019, 08:29:03 am

Teroristički napadi na Novom Zelandu


Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a oko 50 je ranjeno u pucnjavama koje su se dogodile u dve džamije u mestu Krajstčurč na Novom Zelandu.

Informaciju o tome je prenela premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.

Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad" i dodala je da je Novi Zeland podigao stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi BBC.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

Napadač je uhapšen, kao i još tri osobe.

Mediji su preneli da je policija deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.

"Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je belac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.

Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.

Svedoci kažu da su videli muškarca koji nosi kamuflažno odelo i kacigu kako izlazi iz džamije posle pucnjave, a nepotvrđeni izveštaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske veroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, pre nego što se odvezao motornim vozilom.

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni kao i sve džamije na Novom Zelandu.

Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=03&dd=15&nav_category=78&nav_id=1518001)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on March 15, 2019, 08:32:27 am
Ovo je terorista sa Novog Zelanda, evo kako je uživo na Fejsbuku prenosio pokolj u džamiji
Gardijan  15.03.2019.

Jedan od brutalnih napadača, Brenton Tarant, koji je jutros na Novom Zelandu izvršio teroristički napad na džamije, užas je prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu!

CLICK (https://twitter.com/myusf_0/status/1106440924102565888)

Kako javljaju lokalni mediji australijski ekstremista Brenton Tarant (28) otvorio je vatru u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču, a tom prilikom je ubijeno najmanje 40 ljudi. Na videu koji je objavio ubica vidi se kako naoružan prilazi džamiji i puca. On je sprečio ljude da pobegnu i blokirao im izlaz. Kameru je najverovatnije nosio na šlemu. Kad je sve ispucao, vratio se do kola po još municije. Kada se vratio do džamije, tražio je preživele i pucao u ljude koji su nepomično ležali na zemlji. Video se završava njegovim odlaskom. Pre krvavog pira, na Tviteru je postavio manifest u kome objašnjava zašto će krenuti u napad.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on March 15, 2019, 08:34:30 am
40 mrtvih, 20 ranjenih u pucnjavama na džamije
Tanjug   15. mart 2019.

Četrdeset osoba je ubijeno a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardem.

Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad". Kako je dodala, Novi Zeland podigao je stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi Bi-Bi-Si. Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih. "Situacija je veoma ozbiljna i teška", rekao je policijski komesar novozelandske policije Majk Buš. On je dodao da su četiri osobe u pritvoru. "Reč je o trojici muškaraca i jednoj ženi", rekao je Buš novinarima u Velingtonu, prenosi Rojters. Pucnjave su se dogodile tokom molitve petkom a u džamijama je bio veliki broj vernika.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on March 15, 2019, 09:47:14 am
Masovni ubica iz džamije u Novom Zelandu na oružju ćirilicom ispisao dva imena na srpskom
Blic , Dejli Mejl  15.03.2019.

Masovni ubica koji je izvršio pokolj u jednoj od džamija u Novom Zelandu na svom oružju ćirilicom je napisao i dva imena na srpskom!

[attachment=1]

Terorista koji je danas učestvovao u pokolju u kom je ubijeno 49 ljudi, a 20 ranjeno, na svom oružju napisao je ćirilicom imena: Marko Milajnov Popović i Stefan Lazar. Zapadni mediji, poput Dejli mejla, greškom pišu da su to imena drugih terorista koji su učestvovali u stravičnom napadu. Međutim radi se o imenu crnogorskog vojvode i srpskog kneza.

Marko Miljanov Popović (1833 - 1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Još jedno od imena koje je terorista napisao na svom oružju je i Šerban Kantakuzin. U pitanju je vlaški knez (1640 - 1688), koji je sarađivao sa rumunskim knezom srpskog porekla Đorđem Brankovićem.

Na oružju su ispisana i sledeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington, Marko Antonio Bragadin i Ernest Ridger fon Štarhemberg.

Edvard Kodrington (1770 - 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.

Marko Antonio Bragadin (1523 - 1571) bio je mletački advokat i vojskovođa.

Grof Ernst Ridger fon Štarhemberg (1638 - 1701) je bio general carske austrougarske vojske za vreme ratova Austrije sa Turcima.

Sve ove istorijske ličnosti spaja jedno, zbog čega im je napadač iz Krajstčeča verovatno i zloupotrebio imena: u jednom periodu svojih života borili su se protiv turske otomanske vojske. Mada su pojedini s Turcima jedno vreme i sarađivali, poput Šarbana Kantakuzina, koji je sa velikim vezirom Kara Mustafa-pašom opsedao Beč 1683. godine.

U stravičnom napadu na dve džamije na Novom Zelandu ubijeno je 49 osoba, a ranjeno najmanje 20. Policija je uhapsila četiri osobe osumnjičene za ove stravične napade. Jedan od napadača je pokolj u džamiji prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu!

Izvor. www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Bozo13 on March 15, 2019, 11:40:56 am
Bilo očekivano da če pre ili kasnije da se to desi.


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: dark-bullet on March 15, 2019, 02:25:02 pm
Kad se desi islamistički teroristički napad, onda svi grakću kako ne treba uopćavati, pa kako treba pojačati tolerantnost i suživot. Ali će ovaj teroristički napad poslužiti kao izgovor, da se i nadalje trubi o "tolerantnosti i suživotu", a zna se kamo to sve vodi.


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: kilezr on March 15, 2019, 05:04:14 pm

 Izvinite!
 Ovakvom " ćirilicom" sam ja pisao u zabavištu.
 No! Mene iteresuje šta piše iznad ćirilice.
 Iznad " Dmitry Senyavin" "


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Рашо on March 15, 2019, 05:23:50 pm

 Izvinite!
 Ovakvom " ćirilicom" sam ja pisao u zabavištu.
 No! Mene iteresuje šta piše iznad ćirilice.
 Iznad " Dmitry Senyavin" "

Нешто на грузијском, ваљда.


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: kozhedub on March 15, 2019, 06:01:44 pm
Много су зезнута ова грузијска слова али мислим да сам нашао о коме се ради (бар што се тиче другог натписа на грузијском). Фале мислим три задња слова али могуће је да се налазе са друге стране.

У питању је Давид IV од Грузије а изгледа да је разлог због кога се нашао на овом списку:

"Традиционално се сматра највећим и најуспјешнијим грузијским владаром у историји.
Разлог за то је побједа у битци код Дидгорија 1121. захваљујући којој су Турци Селџуци протјерани из Грузије."

Упоредите оригинални текст на грузијском и овај са оквира:

დავით  აღმაშენებელი

[attachment=1]

Више о овоме на Википедији (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4_IV_%D0%BE%D0%B4_%D0%93%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B5)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: tihi on March 15, 2019, 06:48:11 pm
Vera ne ubija ljude. Ludi ubijaju ljude, dali direktno kao pocinioci, ili indirektno kao trovaci sirokih masa. Nikome nista dobro ovo nece doneti. U 2017. procena je da je bilo 1.8 milijardi muslimana na svetu. Tih 40 ubijenih nece mnogo smanjiti taj broj, ali ce zasigurno napraviti dosta potencijalnih terorista zeljnih osvete. Daleko smo mi od kulturne i civilizacijske renesanse. Jos nismo zavrsili sa verskim ratovima.


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: brodarski on March 15, 2019, 08:24:13 pm
Svit je pomanita.


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: micha on March 16, 2019, 02:47:20 am


   Ima i nas Čvorovića, majku mu. Islam jeste najviše rastuća religija na svetu ali hrišćana još uvek ima više. Doduše mi nismo uvek toliko radikalni i naša religija deli ljude na vernike sa jedne i nevernike i bezbožnike sa druge strane, bez insinuacija da ove druge treba ubijati. Islam kao religijsko učenje nemuslimane  deli na 4 kategorije od kojih neke ne treba ubijati tokom velikih verskih praznika dok one najniže - otpadnike mogu ubijati uvek. Pogrešno ubeđenje da sve religije propovedaju mir jednostavno ne stoji jer i muslimani navodno teže ka miru. Mir će po njihovom verovanju konačno nastupiti tek kada cela planeta bude islamske veroispovesti. Do tada se bore da prevladaju bilo vojno, bilo politički a uglavnom populistički selo po selo, zemlju po zemlju. Hrišćanski ekumenizam i tolerancija prema pripadnicima drugih religija su se pokazali kao najveća slabost koju upravo muslimani najviše zloupotrebljavaju. Na teritoriji Evrope i Amerike gde su još uvek u manjini neometano podižu džamije i obavljaju svoje verske obrede. Ko je bio u Vranju ili Novom Pazaru zna o čemu pričam. Mujezin slobodno preko razglasa 5 puta na dan uči Ezan tj. muslimanske vernike poziva na molitvu jačinom nekoliko kilovata sinusne snage. U muslimanskim zemljama (i na Kosovu) bogomolje koje su ranije podignute mogu da ostanu, nove se ne smeju graditi, a crkvena zvona su zabranjena da ne bi smetala većinskom muslimanskom stanovništvu. Javno prikazivanje i čak nošenje raspeća ili krsta na lančiću oko vrata u javnosti je strogo zabranjeno i pada pod udar verske policije npr. u Saudi Arabiji. Jednom rečju apsolutna jednosmerna diskriminacija uz konstantno povlađivanje i povlačenje druge religije. Uz to treba dodati i učestale masakre nevinih ljudi, većinom hrišćana u Evropi a i širom sveta zadnjih godina, počinjenih od muslimanskih verskih fanatika samoubica. Glupa je primedba, ali možda je sve to izazvalo revolt kod određene vrste čoveka odgajanog u bolesnoj sredini i razvilo toliku mržnju da počini ovakav masakr.

   Žalosno je što su nevini ljudi stradali i to tokom molitve. To nema nikakvog opravdanja i samo lud čovek može to da veliča. Iako bi u nekoj religiji takav čin bio slavljen kao mučenički, u našem hrišćanskom svetu to je teror i kosi se sa svim našim principima. Ne donosi nikome dobro, a posebno je bolno što se terorista dovodi u vezu sa srpskim epskim junacima. Kao da je neko poželeo da sa druge strane zemljine kugle daljinski pokrene mržnja muslimana prema Srbima. Sve liči na montažu tajnih službi koje koriste programiranog teroristu za prljave ciljeve.
Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: fazan on March 16, 2019, 03:55:09 am
Ух, свако нормалан ће осудити овај терористички акт. Не постоји оправдање. Међутим, злочине попут овога треба анализирати и објашњавати, не ради тога да би се оправдали, него да би се извукле поуке.
Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on March 16, 2019, 07:08:08 am
"Žalim što ih nisam ubio još više" - Rasista Brenton Tarant sa Novog Zelanda sam sebe prozvao teroristom, a svoju misiju partizanskom
I.Z.K.  15.03.2019.

U manifestu koji je poludeli rasista Brenton Tarant (28) okačio na internet pre pokolja u dve džamije na Novom Zelandu, između ostalog stoji da ne žali zbog svog krvavog pira.

Tarant je napisao manifest na 73 strane i okačio na svoj Fejsbuk profil koji je ubrzo ugašen, ali se sadržaj manifesta brzo proširio svetom. U njemu, između ostalog, Tarant pominje i Kosovo kojim pokušava da "pravda" svoj bolesni pokolj na nedužne ljude koji su se zatekli u džamijama na jutarnjoj molitivi. U opširnom manifestu napadač piše o svom odrastanju, obrazovanju, a glavni motiv za svoj pokolj traži u "osveti pridošlicama krivim za smrt stotine hiljada na evropskom tlu kroz istoriju". Koliko je Tarantov um izopačen govori i činjenica da on sam sebi u manifestu postavlja pitanja i daje odgovore na njih.

Jedno takvo je i "šta ti želiš?", a Tarant odgovara da "moramo osigurati postojanje našeg naroda i budućnost za belu decu". Dalje opisuje događaje koji su ga naveli na krvoproliće, a onda napominje i da ne pripada nijednoj grupi. Na (sopstveno) pitanje da li je napade izvršio zbog slave, Tarant odgovara da bi to bilo "smešno". "Nakon svega, ko se seća napadača 11. septembra u Njujorku. Ili one na Pentagon. Mene će brzo zaboraviti. I to mi ne smeta. Nakon svega, ja sam uglavnom povučena osoba. Ali, šok nakon mojih dela stajaće godinama koje nadolaze, pokrenuće politički i društveni diskurs stvarajući atmosferu straha i promene koja je neophodna", napisao je.

"Žalim što ih nisam više ubio"

Na pitanje smatra li svoj čin terorističkim napadom, Tarant odgovara potvrdno. "Po definiciji, da. To je teroristički napad. Ali verujem i da je to partizanska akcija protiv okupirajuće sile". A da li se kaje zbog napada, hladnkrvno odgovara: "Ne. Jedino želim da sam ih mogao ubiti više, kao i više izdajica." Koliko je daleko otišao u svojoj izopačenoj mržnji vidi se i po pitanjima koja je postavio sebi, a na koja je dao šokantne odgovore.

Da li vi lično mrzite muslimane? "Muslimane žene ili muškarce koji žive u svojim rodnim zemljama?Ne. Muslimane koji izaberu da izvrše invaziju na našu zemlju i zamene naše ljude. Da, ne volim ih. Jedini muslimani koje istinski mrzim su oni konvertovani, oni iz našeg sopstvenog naroda koji su okrenuli leđa svom nasleđu, svojoj kulturi, tradiciji i postali krvni izdajnici sopstvene rase. Njih mrzim."

On još odgovara na pitanja da li je njegov napad rasistički, ksenofobičan, antiimigranstki... a u slučaju da preživi napad kaže da će se na suđenju izjasniti da nije kriv. Tarant u manifestu poziva sledbenike da "ubiju svog direktora ako nije belac".

"Ukoliko individua poseduje ili kontroliše korporaciju ili neki biznis i zagovara ili čak prihvata masovni uvoz ne-belih radnika kako bi zamenila autohtonu evropsku populaciju, onda taj izdajnik mora biti uništen". Pored poziva na ubistva svojih šefova, Tarant poziva i na ubijanje lokalnih dilera.

"Evropa Evropljanima"

"Oni koji su došli sa strane moraju biti odstranjeni sa evropskog tla nebitno odakle dolaze ili kada su došli. Romi, Afrikanci, Indijci, Turci, Semiti ili drugi... Ako nisu naši ljudi, a žive na našoj zemlji, moraju biti uklonjeni. Gde će biti sklonjeni nije naša briga niti odgovornost. Naše zemlje nisu njihov dom, mogu da se vrate na svoju zemlju ili pronađu domovinu negde drugo. Ali neće okupirati naše zemljište. Kako će biti sklonjeni je irelevantno, mirno, nasilno, srećno, agresivno ili diplomatski. Moraju biti uklonjeni. Sve dok se ti sledbenici ne vrate u zemlje svojih naroda, Evropa neće imati istinski suverenite, i svako, bez obzira na etničku pripadnost ili uverenja, može nazivati Evropu svojom", stoji dalje u šoknatnom rasističkom manifestu u kojem dodaje i da mesta demokratiji nema, odnosno da se treba pripremiti na "rat, nasilje, rizik, borbu o gubitak, kao jedini put ka pobedi".

On dalje navodi i da su "evropske vrednosti u rukama Evropljana".

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on March 17, 2019, 09:35:06 pm
Nakon masakra na Novom Zelandu i odluke premijerke, svi pohrlili da kupuju oružje
Srna  17.03.2019.

U Krajstčerču je zabeležena rekordna prodaja oružja nakon što je premijer Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila pooštravanje Zakona o posedovanju naoružanja posle napada na dve džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi.

Zbog najave novozelandskog premijera brojni kupci u prodavnici "Gan siti" u Krajstčerču gomilaju naoružanje u bojazni da kasnije neće moći doći do "omiljenih igračaka", piše britanski dnevnik "Gardijan". Radnici prodavnice kažu da je slična gužva samo kada je rasprodaja. Prema poslednjim istraživanjima, civili Novog Zelanda poseduju oko 1,2 miliona komada naoružanja što je, po broju stanovnika, više nego u Australiji. Zakon o posedovanju naoružanja nije menjan od 1992. godine kada je kontrola bila pooštrena posle masakra u Aamoani kada je napadač poiluautomatskom puškom ubio 13 osoba.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: lovac on March 17, 2019, 09:41:16 pm
Nakon masakra na Novom Zelandu i odluke premijerke, svi pohrlili da kupuju oružje


I... Tako je počeo rat na mom rajskom otoku!  :zid


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on April 30, 2019, 08:09:49 am

Uzbuna u Krasjtčerču: Uhapšen muškarac, možda postavljena bomba


Policija Novog Zelanda saopštila je da je jedan muškarac uhapšen danas u Krajstčerču, nakon dojave o sumnjivom paketu, javlja Rojters.

Kako navodi agencija, na terenu su policijski stručnjaci za eksplozive.

Zbog sumnje da je postavljena bomba, evakuisani su građani sa područja na kom je postavljen i policijski kordon. Kako navodi Rojters, Hitna pomoć je na licu meta, ali za sada niko nije tražio lekarsku pomoć.

U Krajstčerču je u martu došlo do napada na džamije u kom je ubijeno 50 ljudi.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=30&nav_category=78&nav_id=1536267)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on May 02, 2019, 06:52:12 am
Novi Zeland podigao optužnicu protiv muškarca za posedovanje eksploziva
Srna  02.05.2019.

Sud u Novom Zelandu optužio je muškarca u gradu Krajstčerču zbog posedovanja eksplozivnih naprava, municije i vatrenog oružja, saopšteno je iz policije.

Osumnjičeni je optužen dan nakon što je policija pronašla potencijalnu eksplozivnu napravu u gradu u kojem je u martu u dve džamije ubijeno 50 ljudi. Policija tvrdi da tridesettrogodišnji osumnjičeni nije povezan sa napadima u martu. U saopštenju se ističe da je on optužen po tri tačke optužnice za posedovanje eksploziva i municije i dve za posedovanje oružja. Muškarac je juče uhapšen, a tim za uklanjanje bombi preuzeo je napravu koja je pronađena na napuštenom imanju u predgrađu Krajstčerča.

"Ne tražimo više nikoga u vezi sa incidentom. Nisu poznate veze između optuženog i napada u Krajstčerču 15. marta", dodaje se u saopštenju. U Novom Zelandu je podignut nivo bezbednosne pripravnosti, a nivo upozorenja na ugožavanje nacionalne bezbednosti spušten je na srednji nivo. Vlasti su za napade u Krajstčerču u martu optužile Australijanca Brentona Taranta.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on May 03, 2019, 08:49:06 am
Nova žrtva napada na Novom Zelandu
Srna  03.05.2019.

Državljanin Turske koji je 15. marta ranjen u napadima na dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerč je preminuo, izjavio je juče turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, čime je broj poginulih povećan na 51.

"Na žalost, preminuo je naš državljanin Zekerija Tujan koji je bio teže ranjen u mučkom napadu u Krajstčerču", napisao je Čavušoglu u poruci objavljenoj Tviteru. Tujanov brat Jahja rekao je turskim medijima da je njegov brat bio u hirurškoj sali, ali da lekari nisu mogli da ga spasu: "Operisan je danas, ali lekari nisu mogli da zaustave krvarenje i on je preminuo. Bili smo srećni jer se do sada borio i mislili smo da će biti dobro". Australijanac Brenton Tarant (28) izvršio je napade na dve džamije u Krajstčerču 15. marta.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on May 21, 2019, 08:52:55 am

Napadač na džamije na Novom Zelandu optužen za terorizam


Napadač na dve džamije u Krajstčerču Brenton Tarant optužen je za učešće u terorističkom aktu, saopštila je danas novozelandska policija.

Optužba predviđa maksimalnu kaznu doživotnog zatvora ako bude osuđen, i biće test za novozelandske zakone o terorizmu donete 2002.

Policija je saopštila i da je 28-godišnejm Australijancu dodata još jedna optužba za ubistvo, pošto je ranije ovog meseca preminuo turski državljanin koji je bio teško ranjen u napadu.

Tarant, osumnjičen za beli suprematizam, sada se suočava sa optužbom za 51 ubistvo i 40 pokušaja ubistva. On će se pojaviti pred sudom u junu, navodi Rojters. Napad koji se dogodio 15. marta, bio je najveće masovno ubistvo vatrenim oružjem koje je jedna osoba ikada izvela na Novom Zelandu.

Optužba predviđa maksimalnu kaznu doživotnog zatvora ako bude osuđen, i biće test za novozelandske zakone o terorizmu donete 2002. godine. Policija je saopštila i da je 28-godišnejm Australijancu dodata još jedna optužba za ubistvo, pošto je ranije ovog meseca preminuo turski državljanin koji je bio teško ranjen u napadu.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=05&dd=21&nav_category=78&nav_id=1544791)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on June 14, 2019, 08:11:26 am
Optuženi za masakr u džamijama na Novom Zelandu se izjasnio da nije kriv
Tanjug  13.06.2019.

Australijanac Brenton Tarant, optužen za ubistvo 51 vernika u dve džamije na Novom Zelandu u martu, izjasnio se pred sudom u Krajstčerču da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.

Tarant, koji se pojavio putem video linka izjasnio se o krivici preko svojih advokata, javio je Rojters. Sudija Vrhovnog suda, Kameron Mander, izjavio je da će suđenje početi 4. maja sledeće godine. Tarant će biti u pritvoru do 16. avgusta kada je zakazano ponovno ročište.

On je u napadu koji je prenosio uživo putem Fejsbuka, naoružan poluautomatskim oružjem, pucao u muslimane koji su se 15. marta molili u dve džamije u gradu Krajstčerču.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on July 22, 2019, 05:45:31 am
Posle masakra u Krajstčerču Novozelanđani masovno predaju oružje
Tanjug   21. jul 2019.

Vlasnici imaju rok do 20. decembra da predaju oružje, a vlada je za njihovu kompenzaciju namenila više od 140 miliona dolara

Novozelanđani predali su više od 10.000 pušaka, delova oružja i opreme u prvoj nedelji otkupa koji je pokrenula država posle masovnog ubistva u džamiji u Krajstčerču u martu, objavila je policija. Zakon o reformi oružja donet u aprilu zabranjuje većinu poluautomatskog oružja, delove koji pretvaraju oružje u poluautomatsko, kao i neke puške. Vlasnici imaju rok do 20. decembra da predaju oružje, a vlada je za njihovu kompenzaciju namenila više od 140 miliona dolara.

Do sada je više od 2.000 ljudi predalo 3.275 oružja, 7.827 delova i pribora, a zauzvrat vlasti su im platile nešto više od četiri miliona dolara, rekao je portparol policije za Rojters. Policija je zadovoljna odzivom građana pošto je samo danas 684 ljudi predalo 1.061 pušku i 3.397 delova oružja širom zemlje. Sa manje od pet miliona stanovnika i 1,5 miliona komada oružja, Novi Zeland se nalazi na 17. mestu u svetu prema broju oružja u vlasništvu civila.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on March 26, 2020, 11:08:53 am
U dve džamije ubio 51 vernika, a 49 ranio
M. R. M. 26.03.2020.

Muškarac optužen za smrtonosne napade na dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerč pre godinu dana priznao je krivicu za 51 optužbu za ubistvo. Brenton Tarant (29) takođe je priznao pokušaj ubistva još 40 ljudi i optužnicu za terorizam.


On je ranije negirao optužbe i trebalo je da mu se sudi u junu, prenosi BBC. Napadi na dve džamije izazvale su šok širom sveta. Nakon krvavog masakra, Novi Zeland je doneo strože zakone o oružju. Na Novom Zelandu je trenutno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa i priznanje je izneto na smanjenom sudskom ročištu u Višem sudu u Krajstčerču.

Krvavi pir dogodio se 15. marta, Tarant je otvorio vatru iz polu-automatskog oružja na vernike dve džamije i sve to prenosio uživo na svom Fejsbuku.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on September 03, 2021, 07:04:35 am


Napao ljude u supermarketu, policija ga ubila: "Ovo je terorostički napad"


Policija Novog Zelanda pucala je i ubila muškarca koji je povredio nekoliko ljudi u incidentu u jednom trgovačkom centru u gradu Okland.

Policija je saopštila da je muškarac ušao u supermarket i povredio više ljudi, prenosi Rojters.

Policija je locirala napadača i on je pogodjen, a preminuo je na mestu dogadjaja.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Arend navela je na konferenciji za medije da je u pitanju teroristički napad.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=09&dd=03&nav_category=78&nav_id=1916754)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on September 03, 2021, 08:35:15 am


Najmanje šest osoba povređeno nožem u supermarketu


Policija Novog Zelanda danas je pucala i ubila napadača koji je nožem povredio najmanje šest osoba u jednom supermarketu u Oklandu.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je da je napad u supermarketu u Oklandu teroristički napad.

Ardern je rekla da je napadač državljanin Šri Lanke koji je bio povezan sa Islamskom državom i pod prismotrom, prenosi BBC.

- Napad na supermarket na Novom Zelandu bio je "teroristički napad" "nasilnog ekstremiste" koji sledi ideologiju Islamske države i koji je bio pod jakim nadzorom policije, - rekla je premijerka Jacinda Ardern.

Navodni terorista bio je državljanin Šri Lanke koji je stigao na Novi Zeland 2011. godine, a od 2016. godine postao osoba od nacionalnog interesa, saopštile su vlasti, preneo je Gardian.

Ardern je rekla da je njegova ideologija inspirisana IS-om, ali da je on bio "vuk samotnjak".

- Ono što se danas dogodilo bilo je vredno prezira. To je bilo mrsko, bilo je pogrešno, sproveo ga je pojedinac, a ne vera, ne kultura, ne etnička pripadnost, već pojedinac koji je zahvaćen ideologijom koju ovde niko ili bilo koja zajednica ne podržava - rekala je ona.

izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/teroristicki-napad-na-novom-zelandu-najmanje-sest-osoba-povredeno-nozem-u/3mzvpvd)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on September 03, 2021, 08:37:25 am


Šta se zna o napadaču koji je mahnito ubadao ljude u Oklandu


Mlađi muškarac, koji je podržavao ISIS, izbo je najmanje šest ljudi u supermarketu u Oklandu. Prema rečima premijerke Novog Zelanda Džasinde Ardern, u pitanju je nasilni ekstramista koji je od ranije poznat policiji.

Napadača su policajci ubili u roku od 60 sekundi otkako je počeo napad. Mediji navode da je u pitanju državljanin Šri Lanke, koji je živeo na Novom Zelandu od 2011. godine.

- Nasilni ekstremista počinio je teroristički napad nad nevinim civilima - rekla je premijerka tokom konferencije za medije.

Kako se navodi, napadač je još od 2016. bio poznat bezbednosnim agencijama.

- Za ovu osobu naši bezbednjaci su znali od ranije i stalno je bio pod prismotrom. Malo je onih koje tako pratimo - rekla je Ardern, ističući da je očajna zbog svega što se dogodilo.

Policajci koji su pratili napadača mislili su da je ušao u prodavnicu da bi nešto kupio. Međutim, on je izvadio veliki nož i nasumično krenuo da bode ljude oko sebe. Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama prikazani su kupci u supermarketu nekoliko sekundi nakon što je izveden napad.


https://twitter.com/i/status/1433651320284614656


- Ovde je neko sa nožem ... ima nož. Neko je izboden -može se čuti jedna žena, prenosi Srna.

Čuvar je zamolio ljude da napuste tržni centar nedugo pre nego što je odjeknulo oko šest hitaca.

Ardern je rekla da do današnjeg dana ovaj čovek nije počinio prekršaje koji bi doveli do njegovog hapšenja i pritvora.

Od šest ranjenih ljudi, troje je u kritičnom stanju, jedan u teškom, a drugi u umereno teškom stanju, saopštila je lokalna služba hitne pomoći.

- Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da ga pratimo i činjenica da smo napadača likvidirali u roku od 60 sekundi najbolje govori koliko smo bili blizu njega sve vreme - navela je premijerka.

Ardern je rekla da je njegova ideologija inspirisana ISIS-om, ali da je on bio "vuk samotnjak".- Po zakonu nismo mogli da ga držimo u zatvoru - navela je premijerka.

Od šestoro ranjenih, troje je u kritičnom stanju, dok je jedna osoba u teškom stanju, naveli su iz bolnice.


izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/vuk-samotnjak-inspirisan-isis-om-sta-se-zna-o-napadacu-koji-je-mahnito-ubadao-ljude-u/qqgnk6p)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on September 03, 2021, 09:14:45 am


Quote
Terrorist who stabbed 6 people in New Zealand has been killed

Police in New Zealand have killed a Sri Lankan extremist who stabbed 6 people at a mall in Auckland, New Zealand.https://youtu.be/J8g_h5iKxSQ


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on September 03, 2021, 04:02:21 pm


Quote
Terror attack in New Zealand, six injured, three in critical state

A stabbing attack in New Zealand has left six people injured. It happened at a supermarket in Auckland. The Prime Minister says it was carried out by an 'ISIS-inspired extremist'.
https://youtu.be/gpnd_6Us6rQ


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on September 04, 2021, 10:35:53 am


Supermarketi sklanjaju noževe i makaze sa rafova


Dan posle terorističkog napada u tržnom centru u Oklandu, supermarket u kome se napad dogodio odlučio je da sa rafova skloni noževe i makaze.

Supermarket "Kaundaun" je privremeno uklonio noževe i makaze sa svojih polica i razmatra da potpuno prestane da ih prodaje posle napada islamskog militanta u kome je sedam osoba ranjeno, od koje su tri u kritičnom stanju.

"Doneli smo odluku da privremeno sklonimo sve noževe i makaze sa rafova, dok ne razmislimo da li ćemo nastaviti da ih prodajemo. Ovo ni na koji način nije odraz naših mušterija. Želimo da se naš tim oseća bezbedno kada dođe na posao, posebno nakon događaja od petka", izjavila je Kiri Hanfin, generalni menadžer "Kauntdauna" za bezbednost.

On je dodao da je njihov tim njihova porodica i zahvalio se mušterijama na podršci i razumevanju.

I konglomerat Fudstafs NZ, u čijem je vlasništvu niz prodavnica u zemlji, saopštio je da će i oni ukloniti noževe iz svoje ponude, prenose novozelandski mediji.


izvor/url] (https://www.kurir.rs/planeta/3760517/novi-zeland-nozevi-napad-supermarket)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on September 04, 2021, 02:20:29 pm
Bio je u zatvoru, policija ga je danima pratila, ali nije ništa mogla da uradi: Izbo je ljude u prodavnici
Tanjug 04.09.2021.

Vlasti Novog Zelanda potvrdile su danas da je 32-godišnji Ahmed Athil Mohamed Samsuden izveo teroristički napad u supermarketu u Oklendu.

[attachment=1]

Vlasti su napadača, koji je bio inspirisan Islamskom državom, prethodno zatvorile na tri godine, nakon što su ga uhvatile sa lovačkim nožem i ekstremističkim video zapisima, ali u određenom trenutku, uprkos ozbiljnom strahu da bi mogao da napadne ljude, nisu mogli da učine ništa kako bi ga zadržali iza rešetaka, preneo je AP.

Od jula je 53 dana oko 30 policajaca non-stop pratilo svaki njegov korak. Njihovi strahovi su se pokazali opravdanim juče kada je napadač ušao u supermarket u Oklandu, zgrabio kuhinjski nož sa police u prodavnici i ranio pet osoba, pri čemu je troje teško povređeno. U okršaju su povređene još dve osobe. Tri žrtve se nalaze u bolnici u kritičnom stanju, a tri su stabilno. Sedma osoba se oporavljala kod kuće. Najmlađa žrtva bila je 29-godišnja ženska osoba, a najstarija 77-godišnji muškarac.

Policijski službenici na tajnom zadatku koji su nadzirali Samsudena ispred supermarketa krenuli su u akciju kada su videli kako kupci trče i čuli viku, rekla je policija i ubili ga u roku od nekoliko minuta od početka napada. Napad je ukazao na nedostatke u zakonima protiv terorizma Novog Zelanda, za koje stručnjaci kažu da su neadekvatni za delovanje pre nego što dođe do izvođenja terorističkog napada.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern obećala je ranije danas da će ovog meseca pooštriti antiteroristički zakon.

"Najavljujem, čim se poslanici vrate u parlament, završićemo taj posao, to znači, radićemo na usvajanju antiterorističkog zakona što pre možemo, a to će se desiti najkasnije ovog meseca", kazala je Ardernova. Zakon o antiterorizmu kažnjava planiranje i pripremanje terorističkog napada, čime se ne ostavlja prostor kritičarima koji su govorili da postoji rupa u zakonu kojom se omogućava zaverenicima da ostanu na slobodi.

"Ovo je bio vrlo motivisan pojedinac koji je iskoristio posetu supermarketu kao pokriće za napad. Ovo je izuzetno težak splet okolnosti"
, rekla je.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: MOTORISTA on September 05, 2021, 08:36:57 pm
Majka ubijenog napadača sa Novog Zelanda tvrdi da su ga radikalizovali Sirijci i Iračani
Tanjug 05.09.2021.

Majka ekstremiste inspirisanog Islamskom državom koji je u petak povredio kupce nožem u jednom supermarketu na Novom Zelandu nakon čega ga je ubila policija, rekla je da su njenog sina radikalizovale komšije iz Sirije i Iraka koje su mu jednom prilikom pomogle da se oporavi od povreda.

Ahmeda Mohameda Samsudena (32), tamilskog muslimana iz Šri Lanke koji je pre 10 godina doputovao na Novi Zeland sa studentskom vizom, ubila je u petak policija nakon što je nožem izbo pet ljudi i povredio još dve osobe u supermarketu. Njegova majka, Mohamed Ismail Fareta, rekla je u subotu da je njegov interes za ekstremizam počeo 2016. godine kada se dok je pohađao univerzitet povredio doživeši pad sa nekoliko spratova zgrade.

"Budući da tamo nije imao nikoga, pomagali su mu ljudi iz Sirije i Iraka. Izgleda da su mu isprali mozak. Zatim je počeo da objavljuje stvari na Fejsbuku", rekla je ona.

Policija je prvi put primetila Samsudenovu podršku terorizmu na internetu 2016. godine, a sledeće godine je uhapšen na aerodromu u Oklandu, gde je kako su saopštile vlasti, planirao da otputuje u Siriju kako bi se pridružio pobuni Islamske države. Kasnije je pušten uz kauciju.

- Nakon što je uhapšen 2017. godine, manje je razgovarao sa nama, otprilike jednom u tri meseca - rekla je Fareta, dodajući da su njena druga dva sina "bila ljuta na njega zbog toga".

Samsuden je 2018. godine bio osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine nakon što su kod njega pronađeni noževi i video materijal Islamske države. Imigracijske vlasti su tvrdile da Samsuden treba ostati iza rešetaka, ali je pušten na slobodu u julu 2021. godine. Nakon što je izašao iz zatvora policija ga je neprestano pratila kako bi sprečila njegov potencijalni napad.

Premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern rekla je da će njena vlada ovog meseca izmeniti zakone kako bi povećala kazne za terorističke zavere.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on September 30, 2021, 09:21:41 amUsvojen zakon o bezbednosti koji zabranjuje pripreme za terorističke napade


Novi Zeland je usvojio novi zakon o bezbednosti koji zabranjuje pripreme za terorističke napade.

Time je zatvarena zakonska "rupa" otkrivena nakon što je ovog meseca u supermarketu u Oklandu sedam ljudi izbodeno i ranjeno.

"Priroda terorizma se promenila. Širom sveta ima više usamljenih aktera nego većih organizovanih grupa", izjavio je novozelandski ministar pravde Kris Fafoj, a prenosi agencija Rojters.

Ova mera, prema njegovim rečima, usklađuje bezbednosne zakone Novog Zelanda sa većinom drugih zemalja i daje policiji ovlašćenje za ulazak, pretraživanje i nadzor bez naloga u sklopu nastojanja da spreči planiranje i pripremu terorističkih akata.

Usred pojačanog straha od terorističkih napada "vukova samotnjaka", Novi Zeland je radio na poboljšanju svojih zakona, ali je nakon napada u Oklandu i napadača koji je bio inspirisan Islamskom državom, progurao kroz parlament novi zakon.

Napadač iz Oklanda je bio Atil Mohamed Samsuden, 32-godišnji državljanin Šri Lanke, kojeg je policija ubila ubrzo nakon što je izveo napad. On je u julu izašao iz zatvora gde je proveo oko tri godine.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern je izjavila da je Samsudena inspirisala militantna grupa Islamska država da pokrene napad.

Vlasti su prošle godine bezuspešno pokušale da ga optuže za teroristička dela nakon što je kupio lovački nož i pošto su kod njega pronadjeni video zapisi Islamske države.

Međutim, sudija je presudio da Samsuden nije prekršio tadašnje novozelandske zakone o terorizmu. Pušten je na slobodu i stavljen je pod 24-časovni policijski nadzor.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=09&dd=30&nav_category=78&nav_id=1930163)


Title: Re: Teroristički napad na Novom Zelandu
Post by: Dreadnought on November 08, 2021, 09:55:06 am


"Kazna bez nade": Napadač na džamije u Krajstčerču žali se na presudu


Australijanac Brenton Tarant razmatra mogućnost žalbe na doživotnu robiju na koju je osuđen jer je ubio 51 osobu u napadu na džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu 2019, rekao je danas njegov advokat Toni Elis.

On navodi da mu je Tarant rekao da se žali na presudu jer smatra da je to "kazna bez nade" i da je time prekršen Zakon o ljudskim pravima.

Elis je za lokalne medije izjavio da mu je njegov klijent rekao da u njegovo ime prizna krivicu zbog "nehumanog i degradirajućeg tretmana" koje je iskusio u očekivanju izricanja presude.

Tarantu je prošle godine izrečena kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovne kazne zbog ubistva 51 osobe i pokušaj ubistva još 40 u napadu na dvije džamije u Krajstčerču 15. marta 2019.

To je bila prva kazna doživotnog zatvora koju je izreklo pravosuđe na Novom Zelandu.


izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/kazna-bez-nade-napadac-na-dzamije-u-krajstcercu-koji-je-usmrtio-51-osobu-zali-se-na/3wc1x7w)