PALUBA

Vesti => Mađarska => Topic started by: Dreadnought on June 04, 2019, 07:59:09 amTitle: "Erbas Helikopters" gradi fabriku rezervnih delova u Mađarskoj
Post by: Dreadnought on June 04, 2019, 07:59:09 am

Mađarska: Određeno mesto gde će Erbas graditi fabriku rezervnih delova


Kompanija "Erbas Helikopters" zajedno sa vladom Mađarske, kao mesto za novo vazduhoplovno preduzeće, izabrala je grad Đula u okrugu Békés.

Đula se nalazi u istočnom delu zemlje a novi pogon če biti izgrađen od nule i biće jezgro mađarskog vazduhoplovnog klastera koji je u nastajanju.

Ovu vest objavili su pre nedelju dana u Budimpešti Bruno Even generalni direktor Erbas Helikoptersa i Gáspár Maróth vladin poverenik za nacionalnu odbrambenu industriju, razvoj odbrane i koordinaciju modernizacije naoružanja. Prethodno su krajem 2018. godine Erbas Helikopters i Mađarska potpisali Memorandum o sporazumu za stvaranje industrijske saradnje za dugoročne projekte iz oblasti vazduhoplovstva, piše portal Tangosix.rs.

Svrha postrojenja koje će biti izgrađeno u Mađarskoj je proizvodnja visoko precizno izrađenih metalnih osnovnih delova za dinamičke sisteme helikoptera kompletne palete Erbasovih proizvoda. Očekuje se da će proizvodnja započeti 2021. godine, a mađarska vlada planira da uspostavi kapacitete za površinsku obradu metala kao i Mađarsku akademiju vazduhoplovne industrije kako bi obukom buduće radne snage podržala novi Erbasov pogon.

Nova fabrika biće zajedničko partnersko ulaganje Erbasa i mađarske vlade ali će Erbas imati većinski udeo i upravljaće postrojenjem.

"Mađarska nam nudi priliku da primenimo našu industrijsku strategiju zasnovanu na specijalizaciji naših pogona kao i da uspostavimo ‘’greenfield’’ vazduhoplovni kompleks koji može odgovoriti najsavremenijim industrijskih zahtevima" rekao je Bruno Even.

" Takođe se možemo osloniti na kvalifikovanu i dobro obrazovanu radnu snagu. Radujem se prijemu Mađarske kao novog člana globalne porodice Erbas Helikoptersa", navodi Even.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2019&mm=06&dd=03&nav_id=1550335)


Title: Re: "Erbas Helikopters" gradi fabriku rezervnih delova u Mađarskoj
Post by: Dreadnought on December 24, 2020, 01:34:00 pm


Erbas i mađarska vojna industrija podižu fabriku u ĐuliErbas je položio kamen temeljac za fabriku helikopterskih delova u mađarskom mestu Đula.

Reč je grinfild investiciji te kompanije i mađarske vojne industrije koja će početi sa radom 2022. godine.

Konkurs za više stotina domaćih radnih mesta u Erbasovoj fabrici biće raspisan tokom iduće godine. Pogon će proizvoditi metalne delove za helikopterske dinamičke elemente i podiže se na osnovu memoranduma o industrijskoj saradnji koji su potpisali Erbas i čelnici vlade iz Budimpešte zaduženi za namensku industriju.

Mađarska vojska je najveći klijent Erbasa u regionu. U okviru programa modernizacije oružanih snaga "Zrinski 2026" od ove kompanije nabavljeni su helikopteri, avioni i visokotehnološki sistem za komandovanje PVO.

Budimpešta je tako kupila 20 lakih višenamenskih helikoptera H145M i šesnaest teških višenamenskih helikoptera H225M. Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. kupljena su i dva putnička Erbasa A319 .

Ove godine ta zemlja penzionisala je i poslednji primerak transportnog aviona An-26 sovjetske proizvodnje, a spekuliše se da bi mogli da ih zamene teški vojni transportni avioni Erbas A400M.

Mađarska je od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške (BMC4I) za PVO na nacionalnom nivou pod nazivom SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center).

Taj sistem omogućava visoku koordinaciju svih raketnih jedinica PVO i koristi ga više članica NATO. Mađarsku vojsku je za korišćenje tog sistema obučavalo nemačko ratno vazduhoplovstvo.

U susednoj Rumuniji Erbas je prošlog meseca najavio podizanje fabrike helikoptera ukoliko se Bukurešt opredeli za kupovinu vojnih srednjih transportnih letelica H215M.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=12&dd=23&nav_id=1785205)