PALUBA

Vesti => Kopnena vojska => Topic started by: Dreadnought on December 06, 2008, 12:31:52 pmTitle: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on December 06, 2008, 12:31:52 pm
05/12/2008
На интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ изводи се тактичка вежба са бојним гађањем – „Одељење војне полиције у дејству против терориста на земљишту“. Петодневно логоровање током којег се изводи вежба део је специјалистичке обуке професионалних војника 25. батаљона војне полиције из састава Гарде.

Пуковник мр Горан Радовановић, командант Гарде, истакао је да вежба представља врхунац колективне обуке професионалних војника после пријема у јединице. Према његовим речима, на поменутој тактичкој вежби они су приказали потребан ниво оспособљености и доказали да своја знања и вештине могу успешно преносити и на војнике који редовно служе војни рок у јединицама са оружјем.

Kомандант Гарде је изјавио и да је задовољан одзивом младића у акцији „Буди професионалац“ Војске Србије, који су показали високо интересовање за војни позив.

Извор:Сајт Војске Србије


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on February 06, 2009, 06:51:55 pm
06.02.2009
[attachment=1]

Војници децембарске партије, који војни рок служе у Почасном батаљону Гарде Војске Србије, од 2. фебруара налазе се на стационарном логоровању на полигону "Пескови", где реализују део тактичке и ватрене обуке из друге фазе првог периода оспособљавања. Тежиште стручно-специјалистичке обуке најмлађих војника популарног „плавог батаљона“ ових дана је на увежбавању припремних и бојних гађања из аутоматске пушке и ручног ракетног бацача калибра 64 милиметра, као и појединих тактичких радњи групе, тима и одељења у одбрани и нападу.

[attachment=2]

Према речима мајора Ненада Мрдака, после месец и по дана основне пешадијске обуке, изведене у центрима за обуку у Панчеву и Ваљеву, војници Почасног батаљона Гарде на полигону "Пескови" сада стичу знања која су им потребна за достизање прописаних стандарда индивидуалне обучености за специјалност стрелца.

[attachment=3]
 
- Војници на логоровању устају у 5 и 30, а обуку обично завршавају око 18 сати, тако да највећи део дана  проводе на полигону, где су у току интензивна увежбавања свих радњи које морају да савладају као војници пешадије, а посебно као војници Почасног батаљона Гарде. Њихово залагање је примерено јединици у којој су наставили да служе војни рок и поносу који због тога осећају. Да су они натпросечни војници, види се најбоље на терену– истиче мајор Мрдак..

Извор:Сајт Војске Србије


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: DEMON on April 25, 2009, 03:45:50 pm
  25.04.2009.

  Више од 160 припадника Гарде такмичило се на летњем спортском првенству, у касарни ,,Дедиње''.
[attachment=1]
  
  Током четвородневног надметања четири екипе гардиста такмичиле су се у војном вишебоју, стрељаштву, атлетици, оријентингу, пливању, одбојци, малом фудбалу и стоном тенису, на новим спортским теренима касарне „Дедиње“, стрелишту Бубањ Поток, пливалишту Војне академије и на обронцима Космаја.

  Највише успеха и спортске среће у најтежој и најатрактивнијој дисциплини, војном вишебоју, имао је капетан Марко Марјановић, из екипе Почасног батаљона, која је и у екипном пласману у вишебоју изборила прво место.

  Најоштрије око и најмирнију руку имали су стрелци из екипе 25. батаљона војне полиције. Најпрецизнији у гађању аутоматском пушком био је старији водник Миша Николић из Логистичког батаљона, а пиштољем потпоручник Давор Прашчевић из Почасног батаљона.    

  У оријентационом кретању су највише знања, сналажљивости и физичке спремности показали чланови екипе Почасног батаљона. Они су остварили најбоље резултате и у пливању и одбојци, док је најбоље фудбалере и стонотенисере имала екипа Логистичког батаљона.  

  У атлетици је била најбоља екипа Почасног батаљона. У појединачном пласману, у трчању на 100 метара победио је војник Небојша Јовановић, док је на 400 метара најбржи био војник Александар Ивановић. На стази од 1500 метара победио је војник Љубиша Јокић. Бомбу је најдаље бацио војник Митар Марковић. Да све атлетске дисциплине не буду у знаку Почасног батаљона, побринуо се поручник Милан Каитовић из Логистичког батаљона, остваривши најбољи резултат у скоку у даљ.

  За укупног победника Летњег спортског првенства Гарде проглашена је екипа Почасног батаљона. Друго место освојила је екипа 25. батаљона војне полиције, а треће екипа Логистичког батаљона.            
[attachment=2]
  
  Првенство је затворио командант Гарде, бригадни генерал мр Горан Радовановић, који је, честитајући свим такмичарима на оствареним резултатима, истакао да су добра кондиција и психофизичка способност важни за све старешине и војнике, а посебно за припаднике ове елитне јединице.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: DEMON on May 05, 2009, 10:37:52 am
Честитка председника Републике Бориса Тадића поводом Дана Гарде

05.05.2009.
Свим припадницима Гарде честитам 6. мај - дан јединице.

Током, готово, два века постојања и рада, стекли сте реноме елитне јединице Војске Србије. У предходној години допринели сте успешном стварању модерне и функционалне Војске.

Уверен сам да ће припадници Гарде и убудуће, својим односом према раду, дужностима и задацима, показивати да само најбољи, дисциплиновани и обучени припадници Војске могу бити део ове почасне и репрезентативне јединице.

  Уз честитке за празник, желим вам добро здравље и успех у професионалној каријери.

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије
 


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: DEMON on May 05, 2009, 10:38:54 am
  Поводом прославе Дана Гарде, у Дому Гарде у Топчидеру, одржаће се концерт Репрезентативног оркестра Гарде, у уторак, 05.05.2009. године, са почетком у 20,00 часова.

  Концерту ће присуствовати начелник Генералштаба Војске Србије.

  Извор: Сајт Војске Србије
 


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: DEMON on May 05, 2009, 03:03:30 pm
  Свечаност поводом Дана Гарде

  Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствоваће свечаности поводом обележавања Дана Гарде.
 
  Прослава ће се одржати сутра, 6. маја у касарни ''Дедиње'' у Београду (ул. Јована Мариновића 1), са почетком у 9,30 часова.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on May 05, 2009, 04:23:44 pm
Čestitka ministra odbrane Dragana Šutanovca povodom Dana Garde

05. 05. 2009.
Povodom Dana Garde - 6. maja, svim pripadnicima jedinice upućujem srdačne čestitke.

Nastavljajući tradicije srpskih gardijskih jedinica, Garda je danas savremena, dobro organizovana i uvežbana jedinica koja uspešno izvršava zadatke iz svoje nadležnosti i daje pun doprinos stvaranju moderne i funkcionalne Vojske Srbije.

Znanje, iskustvo, visok profesionalizam i rezultati koje ste postigli svrstavaju vas u red elitnih jedinica naše Vojske osposobljene za uspešno izvršavanje bezbednosnih zadataka i vojnog protokola.

Čestitajući vam praznik želim vam uspeh u radu i izvršavanju zadataka.

Izvor: Sajt Ministarstva odbrane


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: DEMON on May 06, 2009, 11:31:38 am
  06.05.2009.

  Концерт поводом Дана Гарде

  Концертом Репрезентативног оркестра Гарде који је синоћ одржан у Дому Гарде на Топчидеру свечано је обележено 179 година Гарде и 178 година војне музике у Србији.

  Командант Гарде бригадни генерал Горан Радовановић поздравио је на почетку концерта све присутне, а посебно министра одбране Драгана Шутановца, начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Милоја Милетића и чланове војнодипломатског кора.

  На Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу постројена је прва чета књажеве Гарде. Књаз Милош Обреновић, обратио се старешинама да му, по стасу и угледу, одаберу најбоље младиће из својих нахија, „... а сваки отац или сродник, за част да држи, коме се син или сродник у Гарду прими“.

  Већ наредне 1831. године у састав Гарде улази и музика, Књажевско-сербска банда. Прву војну почаст пешадијска чета и чета Музике Краљеве Гарде давале су 7, 8. и 9. септембра 1904. године на свечаности крунисања краља Петра Првог Карађаорђевића. Током своје дуге и блиставе историје гардисти су неговали војничко достојанство, ратничку част и највише људске врлине. То чине и данас као савремена и врхунски обучена елитна јединица Војске Србије.

  Данашњим Репрезентативним оркестром Гарде руководи потпуковник музичке службе Станислав Стојиљковић, а вечерашњим концертом дириговао је поручник Александар Ђуров. Изведена су дела Дворжака, Алфорда, Германа, колажи популарних филмских нумера, Штрауса и неизоставног Биничког у снажном «Маршу на Дрину».

  У холу Дома Гарде, Војни музеј је за ову прилику припремио изложбу посвећену Гарди и војној музици.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: DEMON on May 06, 2009, 11:38:36 am
  06.05.2009.

  Обележен Дан Гарде Војске Србије

  Припадници Гарде Војске Србије обележили су данас Дан јединице. Свечаном постројавању и дефилеу састава Гарде присустовали су министар одбране Републике Србије Драган Шутановац, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић и представници осталих организацијских целина Војске Србије.
[attachment=1]
  – Од формирања српске гарде, пре скоро 180 година, књаз Милош Обреновић рекао је да се у Гарду упуте најстаситији и најбољи младићи, а да по могућству буду и писмени. Данас припадници савремене српске војске морају да говоре стране језике, у раду користе рачунаре, али и владају најмодернијим борбеним средствима. У протекле две године реформе система одбране учињено је много тога на боље. То су препознали и грађани Србије. За упис на Војну академију, на пример, има 40 пута више кандидата него 2006. године. Значајно је повећано и интересовање за упус ученика у Војну гимназију. За 2.400 слободних места професионалних војника у саставима Војске пријавило се по три кандидата на једно место, а познато је да годинама уназад систем одбране није могао да попуни ни планиран број. Овогодишњи одзив младића за служење војног рока јесте рекордан. Од како је уведена могућност служења војног рока у цивилној служби први пут је веће интересовање за службу у униформи у односу на цивилно служење. То доказује да је систем одбране реформу спроводио и спроводи у добром правцу и да се углед Војске и поверење у њу повратило и међу грађанима Србије и у иностранству – рекао је министар одбране, честитајући 6. мај, дан јединице, садашњим и бившим припадницима Гарде.

  Министар Шутановац нагласио је да ће се у наредним годинама завршити реформа система одбране и професионализација Војске, што тренутно представља приоритет.

  – Ваша јединица није само стицала углед у оквиру Војске Србије и Србије, већ је позната и призната на свим континентима света. Утолико су ваша обавеза и утицај на поверење грађана већи у односу на остале саставе Војске. И јучерашњим променадним концертом оркестра Гарде показали сте да имате модеран приступ реформи, уз поштовање традиције. Реформу је могуће спровести само модернизацијом и поштовањем традиције. Систем одбране ће следеће године завршити и заокружити реформу. Процес модернизације и опремања Војске најмање зависе од нас. Уколико се оконча тренутна економска криза ти процеси ће успешно бити настављени, а уколико се она продужи користићемо расположиве ресурсе да је доведемо до краја. Само тако ће Војска Србије бити једна од најјачих у региону – истакао је министар Шутановац на данашњој свечаности поводом Дана Гарде.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on May 06, 2009, 03:24:59 pm
Šutanovac: Reforma Vojske Srbije
 
06/05/2009
Beograd – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da su najveći prioriteti u sistemu odbrane završetak reformi i procesa profesionalizacije Vojske Srbije.

Šutanovac je na svečanosti povodom Dana Garde Vojske Srbije, najelitnije jedinice naših oružanih snaga, koja obeležava 179. godišnjicu formiranja, izrazio uverenje da će se u tome i uspeti.

Na svečanosti u kasarni „Dedinje” pročitana je četitka predsednika Srbije Borisa Tadića, a najistaknutijim pripadnicima te jedinice uručene su nagrade i priznanja.

Svečanosti je prisustvovao načelnik generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Miloje Miletić, a pripadnici Garde priredili su i svečani defile.

Ministar odbrane je istakao i da su u protekle dve godine reformski procesi u sistemnu odbrane uspešno sprovođeni o čemu govori i vraćeno poverenje građana u Vojsku Srbije.

On je dodao da je jedan od pokazatelja za to i mnogostruko veći odziv kandidata za upis na Vojnu akademiju i Vojnu gimnaziju kao i da je odziv regruta za služenje vojnog roka s oružjem veći nego za civilnu službu, po prvi put od kada je ta mogućnost uvedena.

Šutanovac je naveo i da se na konkurs za prijem oko 2.400 profesionalnih vojnika javila po tri kandidata za jedno mesto, podsetivši da pre nekoliko godina uopšte nije bilo moguće pronaći dovoljno kandidata.

Po njegovim recima, Garda je dobro poznata ne samo u zemlji već i na svim kontinentima i zato je obaveza i uticaj njenih pripadnika na vraćanje poverenja u Vojsku Srbije i veći.

Šutanovac je naveo i da će krajem sledeće godine biti završeni reformski procesi u Vojsci Srbije i ukazao da proces opremanja i modernizacije zavisi od ekonomske krize.

On je izrazio uverenje i da će uprkos svetski negativnim ekonomskim trendovima proces modernizacije i opremanja biti sproveden tako da će naša vojska biti najmodernija i najjača u regionu.

Komandant Garde Goran Radovanović je rekao da su pripadnici te jedinice uvek kada je to od njih zahtevao državni interes, na sve izazove odgovarali na najbolji mogući način.

Istorijat garde počeo je na Đurđevdan 1830. godine, kad je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde, da bi 1831. u sastav te jedinice ušla i muzika - „Knjaževsko- serbska banda”.

Knjaz Srbije Miloš Obrenović prethodno je tražio od starešina da mu po „stasu i ugledu” odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija - „u svakom pogledu da su primerni”, da ne piju i da nisu „vetrogonje” i „ako je mogućno, da budu pismeni”.

Posle završetka Prvog svetskog rata, prilikom izbora jugoslovenskih gardista zahtevalo se dobro zdravlje regruta, određeno socijalno poreklo, primereno vladanje i pismenost, a uz to da su pravilno razvijeni, „lepe i ugledne spoljašnosti”.

U toku i posle završetka Drugog svetskog rata jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske.

Gardijska brigada je formirana 1. novembra 1994. godine. Kandidati su morali da budu provereni, okretni i fizički potpuno zdravi, a oficiri do čina majora morali su da budu pismeni „i u borbi istaknuti”.

Za doprinos jačanju ugleda i odbrambenih sposobnosti zemlje Gardijska brigada je nosilac četiri ordena i brojnih drugih odlikovanja i priznanja.

Krajem novembra 2006. godine, predsednik Tadić uručio je vojnu zastavu komandantu Garde VS pukovniku Goranu Radovanoviću, čime je i zvanično preformirana dotadašnja Gardijska brigada u Gardu VS.

Gardu VS čine komanda, komandni vod, vod za specijalnu tehniku i veze, počasni bataljon, 25. bataljon vojne policije i bataljon vojne policije za obezbeđenje specijalne namene „Kobre”.

U sastavu te jedinice su i bataljon logističke podrške, kao i objekti posebne namene i rezidencijalni objekti.

Garda obavlja vojne počasti i protokol za domaće i strane državne zvaničnike i obezbeđuje najviše državne i vojne ličnosti i objekate.

Zadatak gardista je i obezbeđenje specijalnih veza, realizacija poslova iz delokruga rada vojne policije i izvršenje drugih zadataka po naređenju načelniku Generalštaba, kome je neposredno potčinjena.

Izvor: Politika, Beta, Tanjug


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on February 02, 2010, 05:09:38 pm
Analiza funkcionalnih i operativnih sposobnosti Garde


02.02.2010.

U kasarni „Dedinje“ izvršena je analiza
funkcionalnih i operativnih sposobnosti Garde


Analizi su, pored pripadnika komande Garde i potčinjenih jedinica, prisustvovali načelnici uprava Generalštaba Vojske Srbije, te predstavnici pojedinih organizacionih celina Ministarstva odbrane.

Komandant Garde, brigadni general mr Goran Radovanović, istakao je da je cilj analize sticanje uvida u spremnost komande i jedinica Garde za izvršavanje poslova, zadataka i funkcija iz svoje nadležnosti i postavljanje smernica za naredni period.
   

Izvor: Sajt VS


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on May 06, 2010, 09:52:34 am
Jedinica Garde slavi 180 godina postojanja


06.05.2010.

Jedinica Garde Vojske Srbije (VS) obeležiće danas svečanošću u Požarevcu 180 godina postojanja u znak sećanja na Đurđevdan 1830. godine kada je ukazom kneza Miloša Obrenovića osnovana prva četa Knjaževe garde, odnosno Gvardije.

[attachment=1]

Te godine knez Miloš Obrenović naložio je svojim starešinama da među momcima iz svojih nahija izaberu po stasu i ugledu najbolje kandidate koju su morali da u svakom pogledu budu primerni, koji nisu smeli da piju i koji su morali da, ako je mogućno, budu pismeni.

Knez Miloš je prvu pešačku četu garde osnovao od 149 uglednih mladića, pre svega radi sopstvene bezbednosti, potaknut Đakovom bunom koja je odigrala nekoliko godina ranije.

Sledeće godine Gardi je pridodata i Knjaževsko-serbska banda, odnosno vojni orkestar, a kasnije je ta jedinica proširena i konjicom.

Tradicija te elitne jedinice nastavljena je i u Kraljevini Jugoslaviji, dok je u Drugom svetskom ratu Gardijska brigada Jugoslovenske armije osnovana 1. novembra 1944.godine od pripadnika Pratećeg bataljona Vrhovnog štaba Narodno-oslobodilačke vojske. Sadašnja jedinica nastala je preformiranjem Gardijske brigade u Gardu 30. novembra 2006. godine.

[attachment=2]

Jedinicu Garde VS, osim komande u Beogradu, čine i Komandni bataljon, Gardijski bataljon, 25. bataljon Vojne policije i Logistički bataljon a u sastav te jedinice ulaze i Objekti posebne namene i Reprezentativni objekti.

Komandant Garde je brigadni general Goran Radovanović. Garda je namenjena zaštiti ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim inostranim i domaćim državnim i vojnim zvaničnicima.

Današnja svečanost počinje u podne programom koji je Grad Požarevac pripremio u čast Garde.

U 13.00 počasna paljba označiće početak svečanog defilea jedinice Garde i reprezentativnog orkestra, a u 14.00 najavljeno je obraćanje državnih zvaničnika. Nakon toga u Gradskoj kući Požarevca biće otvorena izložba Vojnog muzeja posvećena Gardi.

Na svečanosti je najavljeno prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića, ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnika Miloja Miletića.Predsednik Srbije čestitao pripadnicima Garde Dan jedinice

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je pripadnicima Garde Vojske Srbije Dan jedinice - 6. maj.
 
"Nastavljajući tradiciju srpske Gvardije dugu 180 godina, a zahvaljujući stručnosti i profesionalnosti stekli ste renome elitne jedinice Vojske Srbije", naveo je Tadić u čestitki.

"Realizujući zadatke iz svoje nadležnosti doprineli ste unapredjenju ugleda kako Vojske, tako i Republike Srbije", istakao je on, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane.

"Uz srdačne čestitke povodom ove, jubilarne godišnjice, želim vam da u narednom periodu, sa još više uspeha, nastavite sa izvršavanjem dodeljenih misija i zadataka", naveo je Tadić.


Ministar odbrane čestitao pripadnicima Garde dan jedinice

Ministar odbrane Dragan Šutanovac čestitao je danas pripadnicima Garde Vojske Srbije Dan jedinice - 6. maj.

„Negujući tradiciju srpskih gardijskih jedinica dugu 180 godina, odgovornim i profesionalnim izvršavanjem zadataka izgradili ste modernu jedinicu koja postiže zapažene rezultate u radu”, naveo je Šutanovac u čestitki.

„Uveren sam da ćete u narednom periodu, kao i pripadnici elitne jedinice, profesionalno izvršavati zadatke i dostojanstveno predstavljati našu Vojsku u zemlji i svetu”, istakao je on.

„Čestitajući vam praznik, želim vam uspehe u izvršavanju zadataka”, naveo je Šutanovac, objavljeno je na Internet stranici Ministarstva odbrane.


Izvor: Beta


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on May 08, 2010, 01:46:32 pm
U Požarevcu obeležena 180. godišnjica Garde


06.05.2010.

Svečanim defileom i nizom manifestacija danas je u Požarevcu obeležen Dan Garde Vojske Srbije, koja je osnovana pre 180 godina, 6. maja, ukazom kneza Miloša Obrenovića. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić, predstavnici lokale samouprave i brojni građani.

[attachment=1]

Predsednik Boris Tadić, čestitajući praznik pripadnicima Garde, rekao je da je Srbija zemlja demokratskih tradicija i demokratske budućnosti, posvećena miru sa svim ljudima i narodima koji je okružuju.

– Srbija danas, kao i Srbija u prošlosti, suočava se sa iskušenjima i to ne treba kriti od građana. Treba im govoriti istinu. Iskušenja nisu samo ekonomske prirode. Iskušenja su vezana i za očuvanje integriteta naše zemlje na Kosovu i Metohiji – rekao je Tadić. On je ponovio da je naša zemlja posvećena članstvu u porodici evropskih naroda, ali da se nikada i ni po koju cenu neće odreći integriteta na Kosovu i Metohiji.

Tadić je rekao da Srbija čuva integritete i nacionalnih zajednica koji u njoj žive i koji imaju svoje matične zemlje u okruženju, i poručio da ukoliko je Srbije nestabilna, nestabilan je čitav Balkan, a ukoliko je ona stabilna to je uslov za napredak čitave jugoistočne Evrope.

[attachment=2]

– Pružamo ruku pomirenja svima jer nama je danas potrebno jedinstvo. U tom smislu srpska vojska ima svoje mesto, ne samo u sadašnjosti, nego i u budućnosti. I zbog toga smo spremni, uprkos svim krizama sa kojima se suočavamo, da ulažemo u našu Vojsku, Gardu, opremu i naoružanje – rekao je Tadić.

Otvarajući izložbu koja je povodom Dana Garde upriličena u Gradskoj kući u Požarevcu, ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da nema segmenta istorije naše zemlje i naroda koji nisu vezani za istoriju Vojske i istoriju Garde. On je podsetio da je uloga Garde, pre svega da bude na usluzi predsedniku, ali i svim visokim gostima iz inostranstva koji posećuju Srbiju.

[attachment=3]

Šutanovac je čestitao svim današnjim pripadnicima Garde i onima koji su nekada u njoj služili, istakavši da nakon tri godine mandata u potpunosti shvata izreku – „jednom gardista, zauvek gardista“!

Ministar je zahvalio svima koji su organizovali današnju proslavu, dodavši da će Garda narednih meseci izvoditi slične manifestacije i u ostalim gradovima Srbije. Time će se, kako je rekao, Vojska biti bliža narodu, a narod Vojsci.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, obraćajući se građanima i gardistima, podsetio je na dan kada je pre 180 godina osnovana „Gvardijska škola“ u koju je stupilo 73 izabranih momaka iz tadašnje kneževine. On je rekao da je Garda „čast, uzvišenost, obaveza i ponos našeg naroda i države“.

Grad Požarevac, kao domaćin svečanosti, priredio je u čast Garde prigodan kulturnoumetnički program, dok su gardisti okupljenim građanima demonstrirali jedinstvene veštine strojeve obuke i rukovanja naoružanjem.
Pukovnik Vinko Markovski, komandant garnizona Požarevac, sa ponosom ističe da Vojska Srbije boravi u ovom garnizonu još od 1830. godine. „Požarevac može da služi za primer u saradnji lokalne samouprave i vojske. Ta saradnja je dosledna jer sarađujemo i u teškim trenucima, kao što su bile poplave u ovom kraju, 2006. godine, kada se Dunav izlio i da nije bilo Vojske posledice bi bile mnogo teže. Lokalna uprava i građani to dobro znaju, vole Vojsku i zato su danas u ovolikom broju došli na ovu vedliku i lepu svečanost“, kažeMarkovski.

Vojnik Branislav Nikolić služi vojni rok u Gardi i za njega kao Požarevljanina ovo je poseban doživljaj. „Garda i njena uniforma su ponos za svakog vojnika. Moji drugari i ja veoma smo ponosni na gardu i Vojsku Srbije“.

[attachment=4]

A vojnik u Gardi, Nikola Martinović, takođe Požarevljanin, ponosan je što ima tu privilegiju da je u Gardi i da u svom gradu slavi 6. maj – Dan najprestižnije vojne jedinice u Srbiji.

Milena Perić, koja je učestvovala sa KUD-om „Kostolac“ u današnjem programu obeležavanja Dana Garde, oduševljena je izgledom mladića u uniformama. „Možete pitati bilo koju devojku, istina je da se devojkama sviđaju mladići u uniformama. Baš su prelepi“, kaže Milena.

Novinar Novica Savić, građanin Požarevca, ističe da je svečanost velika čast za grad Požarevac. „Knez Miloš Obrenović nije pogrešio kada je pre 180 godina ovde osnovao svoju gardu. Požarevac i Požarevljani uvek su voleli svoju vojsku. Ovde je jedan od najvećih garnizona i Centar za obuku Kopnene vojske. Zato ova manifestacija za Požarevljane predstavlja jedan zaista veliki događaj. Kada vidimo ove lepe i sjajne gardiste znamo da je to prava slika Vojske Srbije“, kaže Savić.

Izvor: Sajt VS


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on May 06, 2011, 03:06:32 pm
Obeležen Dan Garde


06.05.2011.

Dan Garde Vojske Srbije - 6. maj obeležen je danas u kasarni ”Dedinje”, u Beogradu. Svečanosti su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković, članovi Kolegijuma načelnika Generalštaba i penzionisani pripadnici Garde.

[attachment=1]

Komandant Garde pukovnik Milomir Todorović istakao je da su pripadnici te elitne jedinice naših oružanih snaga spremni da se u svako doba odupru najvećim opasnostima i odbrane najsvetlije vrednosti otadžbine.

- Garda je jedinica koja se poštuje i voli, koja je skoro dva veka podizala i svoj i ugled vojske u celini. Od 1. marta je u potpunosti profesionalizovana i spremna da u svakom trenutku odgovori na postavljene zadatke i izazove - istakao je pukovnik Todorović.

Obeležavanjem Đurđevdana kao Dana Garde nastavlja se tradicija duga 181 godinu. Na taj dan je 1830, po naređenju gospodara Srbije kneza Miloša, u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe Gvardije, koju je činilo 120 najstasitijih i najuglednijih momaka iz svih nahija srpske kneževine.

Garda Vojske Srbije namenjena je za obavljanje vojnih počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike i obezbeđenje važnih vojnih i državnih ličnosti i objekata posebne namene.

Čestitke povodom Dana Garde pripadnicima jedinice uputili su predsednik Republike Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general Miloje Miletić.


[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on May 05, 2012, 08:54:48 pm


04.05.2012
Обележен Дан Гарде

Припадници Гарде Војске Србије обележили су данас у београдској касарни „Дедиње“ Дан јединице. Свечаном постројавању и дефилеу гардиста присуствовали су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић као и бројни гости.

Честитајући Дан садашњим и бившим припадницима те јединице, министар Шутановац је истакао да је реформа система одбране обележила претходне четири године.

- Реформа система одбране је свакако једна од најзначајнијих и највећих реформи које су спроведене у нашем друштву више деценија уназад. Сама чињеница да су, у стројевима у којима сте данас, искључиво професионални припадници Војске Србије говори да смо потпуно изменили организациону структуру и начин функционисања обуке и свих оних делова система који чине једну савремену и модерну војску - рекао је министар Шутановац и додао да је све то рађено са циљем да Србија добије модернију војску.

Министар одбране је посебно нагласио да Војска није затворен и инертни систем о коме се не може ништа сазнати.

- Захваљујући Гарди, вашем оркестру и другим сегментима нашег система изашли смо међу грађане. Подсећам да смо имали пре две године једну величанствену прославу у Пожаревцу која је била практично почетак приказа једне нове Гарде - казао је министар Шутановац напомињући да захваљујући томе данас велики број младих људи жели да приступи Војсци Србије, а нарочито Гарди.

Говорећи о цивлно-војној сарадњи, министар је посебно нагласио помоћ цивилном становништву током елементарних непогода које су погодиле Србију ове зиме.

-Није било места на коме је требало помоћи, није било места на коме је требало спојити две обале, на којима нисте били ви. Ја вам на томе честитам, јер мислим да је то главна претпоставка постојања Војске, да буде уз свој народ - рекао је министар одбране наглашавајући да Гарда и данас започиње нову традицију, јер од данас гардисти носе нову беретку плаве боје, по којој ће бити јединиствени у нашој војсци.

Колико год тешка времена била, рекао је министар, Гарда мора да буде на нивоу задатка, јер су управо њени припадници прво на шта су страни функционери и представници наилазили по доласку у нашу земљу.

-Први утисак који они имају о Србији је утисак једне уређене војске, која адекватно репрезентује државу и војску - подсетио је министар Шутановац и додао да управо ту чињеницу нико не сме да заборави.

На крају обраћања, министар је поручио професионалним војницима да уговор од три године не треба да им буде крајња дестинација, већ почетак и шанса и да ће велики број њих остати у професионалном саставу као подофицири и официри.

Од данас припадници Гарде Војске Србије, уместо црвених, по којима су били препознатљиви, уз припаднике Специјалне бригаде, носиће светло плаве беретке, ради усклађивања са бојом традиционалне гардијске униформе. Својим изгледом гардисти ће ,како је рекао министар, поносно и на препознатљив начин презентовати ову елитну јединицу.
[attachment=1]

Командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић честитао је празник свим припадницима истакавши да је ово прва година како је та јединица у потпуности професионализована. Говорећи о раду Гарде у години за нама, генерал Тодоровић је посебно истакао наступе Репрезентативног оркестра и егзерцира широм наше земље. За предстојеће године генерал је најавио повећање ефикасности и стално подизање квалитета рада.

- Сутра, на овом истом месту, планиран је "Отворени дан" у Гарди, те смо приказ најновијег егзерцира оставили за ту прилику, где ће поред егзерцира бити приказано више од десет радних тачака и активности које припадници Гарде извршавају у склопу својих наменских задатака - рекао је генерал Тодоровић.

На свечаности је приређен свечани дефиле ешелона јединица и моторизованих ешелона Гарде. Након званичног дела, гости су обишли спомен собу те јединице.

Обележавањем Ђурђевдана као Дана Гарде, наставља се традиција дуга 182 годинe, јер је на тај дан 1830. по наређењу господара Србије, кнеза Милоша, у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве Гвардије коју је чинило 120 најстаситијих и најугледнијих момака из свих нахија српске Кнежевине.

Гарда Војске Србије намењена је за обављање војних почасти и протокола за домаће и стране државне званичнике и обезбеђење важних војних и државних личности и објеката.

Обележавање Дана Гарде наставиће се и сутра, у истој касарни, манифестацијом „Отворени Дан“ када ће сви заинтересовани имати прилику да виде технику којом располаже та јединица

Поводом Дана Гарде припадницима ове јединице Војске Србије честитке су упутили в.д. председника Републике и предсеник Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Izvor: sajt Vojske Srbije: http://www.vs.rs/  i sajt MO Srbije: http://www.mod.gov.rs
 


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on May 05, 2012, 09:12:47 pm
Promenili su i vojnim policajcima.... iako nisu ranije nosili crvene.

[attachment=1]


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rocker on May 05, 2012, 10:19:30 pm
Lepe su bere. :) Metalni znak, a i razlikuju se od vazduhoplovaca.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on May 05, 2012, 11:13:01 pm
Колико знам војна полиција неће променити беретке. Мени се чини да је то учињено "због једнообразности".  Сада се сетих. И командант и заменик Гарде су дуго били припадници војне полиције.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: kilezr on May 06, 2012, 07:48:00 pm

 Nekada je Fabrika Šešira " Begej" Zrenjanin pravila beretke za JNA. Posle se u igru uključio " Uča" iz Vršca. A sada?


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on August 16, 2012, 10:52:27 am
Usavršavanje profesionalih vojnika Garde


14.08.2012

Garda Vojske Srbije je tokom prethodna dva dana u kasarni „Dedinje“
realizovala selekciju 56 profesionalnih vojnika - kandidata za liderski kurs.


[attachment=1]

Testiranje iz opšte vojne obuke, poznavanje i upotreba sredstava i opreme lične zaštite, provera vatrene i taktičke osposobljenosti, fizička provera i psihološka procena kandidata, omogućili su kadrovskom savetu Garde da objektivno rangiraju i odaberu najbolje kandidate za dalje profesionalno usavršavanje.

[attachment=2]

Uspešno završen Liderski kurs je preduslov profesionalnim vojnicima za upućivanje na Osnovni kurs za podoficire, čime bi njihovo dalje napredovanje u karijeri išlo ka dobijanju čina podoficira na određeno ili neodređeno vreme.

Izvor: Vojska Srbije (http://www.vs.rs)


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: vitez koja on August 16, 2012, 04:28:00 pm

Cuj!! Liderski kurs???!!!


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: micha on August 16, 2012, 09:41:45 pm   Nije Čuj nego Čir-Liderski kurs. Moraju lepo da pevaju a i da igraju.Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: wermez on August 16, 2012, 10:00:44 pm
nemojmo tako...


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Рашо on August 16, 2012, 10:12:26 pm
nemojmo tako...

Upravo tako. Nemojmo tako. Ako ni zbog čega drugog, a ono barem iz poštovanja prema tim ljudima koji nisu ni pjevačice ni plesačice. Svoj posao, koji nije ni malo lak ni dobro plaćen, obavljaju časno i pošteno i, uvjeren sam, najbolje što mogu.

Taj "liderski kurs" jeste novotarija ali ne mora da znači da je loša stvar.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: duje on August 17, 2012, 05:20:27 am
nemojmo tako...

Upravo tako. Nemojmo tako. Ako ni zbog čega drugog, a ono barem iz poštovanja prema tim ljudima koji nisu ni pjevačice ni plesačice. Svoj posao, koji nije ni malo lak ni dobro plaćen, obavljaju časno i pošteno i, uvjeren sam, najbolje što mogu.

Taj "liderski kurs" jeste novotarija ali ne mora da znači da je loša stvar.

Taj i slični kursevi su po NATO standardu i pretpostavka za daljnje usavršavanje i napredovanje....


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: vitez koja on August 17, 2012, 08:29:52 am


Taj i slični kursevi su po NATO standardu i pretpostavka za daljnje usavršavanje i napredovanje....


A, NATO standard!!!! Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam! Ja sam starija generacija, pa malo teze shvatam te novotarije...

Vidim ti NATO standardi donesose i ostalima med i mleko, pa ce verovatno i nama. Uostalom videcemo.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Рашо on August 17, 2012, 10:00:13 am
A, NATO standard!!!! Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam! Ja sam starija generacija, pa malo teze shvatam te novotarije...

Pa i nije baš novotarija. Sjećate li se nekadašnjih Kurseva za komandire odeljenja, popularno nazvanih "kurs za desetare"? Liderski kurs nije ništa drugo do malo "nabildovaniji" kurs za k-dira odeljenja.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: duje on August 17, 2012, 10:54:47 am
A, NATO standard!!!! Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam! Ja sam starija generacija, pa malo teze shvatam te novotarije...

Pa i nije baš novotarija. Sjećate li se nekadašnjih Kurseva za komandire odeljenja, popularno nazvanih "kurs za desetare"? Liderski kurs nije ništa drugo do malo "nabildovaniji" kurs za k-dira odeljenja.

Bravo Rasho, to je to, nisam mogao nači pogodan izraz! Samo bolje se čuje "kurs za lidere"


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: leut on August 17, 2012, 02:52:42 pm
Je li "Liderski kurs" u VS nešto slično "Tečaju za razvoj temeljnih sposobnosti vođenja" (TRTSV) kojeg provodi Središte za temeljnu obuku u Požegi (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=7772.0), Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV.

Cilj TRTSV-a je transformirati polaznika iz vojnika u vođu, odnosno osobu koja će biti u stanju po završetku tečaja u operativnoj postrojbi u kojoj se raspoređuje, po dobivenoj zadaći biti vođa vojnika.

Tečaj je namijenjen djelatnim vojnim osobama na vojničkim dužnostima koje su kandidati za dočasnike. Po uspješnom završetku tečaja osobe se mogu rasporediti na dočasničke dužnosti, a zatim im se dodjeljuje prvi dočasnički čin (skupnik). Bitno je naglasiti da je uspješan završetak ovog tečaja i uvjet za pristupanje Temeljnoj dočasničkoj izobrazbi.

Tečaj je podijeljen u tri faze koju svaki polaznik mora savladati da bi mogao nastaviti sa sljedećom fazom i završiti tečaj.

Tijekom prve, u sklopu koje su provjeravaju temeljna vojna znanja, i druge, koja se provodi prema programskim područjima, polaznici su smješteni u Središtu za temeljnu obuku u Požegi.

Treća, posljednja i najzahtjevnija, faza tečaja je završna situacijska vježba na zemljištu koja se odvijala na vojnom poligonu Gašinci. Vježba je traje 96 sati, dan i noć i provodi se u osam radnih točaka među kojima su primjerice borba u urbanom području, cesta - konvoj, preživljavanje, bojna gađanja, rad na nadzornim točkama. Jedna od radnih točaka je i reakcija na nailazak na zasjedu, minsko - eksplozivna sredstva. Tijekom vježbe polaznici su u timovima, a ne ocjenjuje se pojedinac, nego vođa skupine. On je taj koji treba organizirati sve da se radnje mogu provesti.

Vježba uključuje provjeru svih stečenih znanja i vještina u prijašnjim fazama, u realnim borbenim uvjetima te završava borbenom hodnjom od 12 kilometara koju su polaznici dužni savladati u vremenu ne dužem od 2 sata prema zadanim točkama kretanja.Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: vitez koja on August 17, 2012, 03:58:52 pm

Pa i nije baš novotarija. Sjećate li se nekadašnjih Kurseva za komandire odeljenja, popularno nazvanih "kurs za desetare"? Liderski kurs nije ništa drugo do malo "nabildovaniji" kurs za k-dira odeljenja.

Pa tako reci da te razumem! Zakljucio sam da kad smo mi starijih generacija izvodili kurseve za komandire odeljenja takodje to radili po NATO standardima, samo to nismo znali! Staces, nismo bili obavesteni, nismo pratili savremene oblike izrazavanja, bas smo bili zaostali!!!!

Salu na stranu, nek im je sa srecom!


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on May 04, 2013, 07:54:34 pm
Да не отварам нову тему јер повод је исти - обележавање Дана Граде војске Србије. Свечаност је одржана у уторак, 30.04. иако је сам дан 06.05.2013.године  али је свечаност одржана раније због тога што се Ускрс (други дан) и Дан гарде (Ђурђевдан) поклапају.

Обележен Дан Гарде


Припадници Гарде Војске Србије обележили су данас у београдској касарни „Дедиње” Дан јединице. Свечаном постројавању и дефилеу гардиста присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар у Министарству одбране Александар Николић, чланови проширених колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије и многобројни гости.

[attachment=1]

Честитајући празник припадницима Гарде, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић је истакао:

– Гарда је оличење врхунског професионализма, несебичне посвећености војном позиву, стројеве изграђености и војничких врлина. Зато се сваки припадник Гарде може поносити својом јединицом, својим колегама и сматрати чашћу што је део Гарде.

Он је рекао да јединица Војске која има дуговечну и богату традицију, а која извршава специфичне задатке и постиже при томе запажене резултате, не може а да не буде и од државног значаја.

– Један од првих утисака који се стекне о Војсци Србије, Гарди посебно, јесте приликом званичних посета страних државника и других високих делегација када угледају строј Гарде, чују чврст корак и звучни рапост гардијског официра. У њиховим очима Гарда није оличење само Војске Србије, него и државе. Посебно нас радује када видимо наше гардисте како часно и достојанствено извршавају своје задатке у Народној скупштини, а ту видимо јасну симболику Војске и државе.

[attachment=2]

Припадницима једнице празник је честитао и командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић. Он је подсетио да су у претходној години припадници Гарде веома успешно реализовали многобројне постављене задатке. Унапредили су процес оперативног планирања и доношења одлука, наставили с применом новог концепта обуке усмереног на додељену мисију, подигли квалитет бриге о људима и оспособаљеност професионалних војника у другој години како раде са потпуно професионалним саставом. Такође, реализовали су све задатке давања војних почасти и наставили са приказивањем знања и вештина у руковању оружјем, такозваног егзерцира, по градовима широм Србије.

– Циљ нам је да у наредном периоду постигнемо најбољи могући однос изумеђу расположивих ресурса и квалитета извршавања задатака, који мора бити на највишем нивоу. Гарда је понос свих наших грађана, а ми припадници Гарде у времену које долази, максималним залагањем и професионалним радом даћемо пун допринос угледу Војске и Републике Србије – истакао је на крају командант те јединице.

[attachment=3]

На свечаности је приређен дефиле ешелона јединица и моторизованих ешелона Гарде. Након званичног дела, гости су обишли спомен-собу те јединице.

Обележавањем Ђурђевдана као Дана Гарде, наставља се традиција дуга 183 године, јер је на тај дан 1830. године по наређењу кнеза Милоша у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве Гвардије, коју је чинило 120 најстаситијих и најугледнијих момака из свих нахија српске Кнежевине.

Извор Сајт Министарства одбране РС: http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=5183#


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Jester on May 04, 2013, 08:03:43 pm
Uniforme su osim znakovlja identične kao u vrijeme JNA ili?


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on May 04, 2013, 08:17:03 pm
Практично су исте. Промењене су ознаке чинова, амблеми на капи, амблем на ешарпи старешина, односно пређици опасача војника. Можда још нека ситница, али не битна.

Било је идеја да се униформе замене. Једна од варијанти која је разматрана јесте униформа коју је користила Гарда у доба Краљевине Југославије, односно Краљевине Србије. Такође, била је нека архаична варијанта у којем су војници више личили на циркуске музиканте него на војнике (иако сам је својевремено видео не умем је описати него овако). Ипак, бар за сада, остало је ово решење из ЈНА, прво због новца али и због тога што је ова униформа  доста савременија (по кроју) у односу на оне старе (које су предлагане) и више приличи модерној војсци, затим солидно изгледа (визуелно и естетски) а и људи су навикли на њу.

Да не заборавим. Прошле године су припадници 25.бВП (који је у саставу Гарде)  на свечаности заменили беретке плавима. Као што се види на овим сликама са свечаности иапк нисе црне. Оно је било само за свечаност. Иначе, комадант, заменик комаданта и начелник штаба Гарде су већи део каријере били у војној полицији.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on May 04, 2013, 08:39:01 pm
Kanda su zaboravili da preregistruju mečku...


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Jester on May 04, 2013, 09:34:14 pm
Hvala na detaljnom odgovoru ! :) ,a vidim i Merc i Bmw-i su iz doba Jugoslavije ,pretpostavljam da ih koriste samo za ovakve svečane događaje, te jedan link na stariji članak o voznom parku koji je vidimo još pod nadležnosti garde no bolje da je tako vozila su iznimno očuvana.
http://www.nacional.hr/clanak/13373/nestanak-srj-zaustavio-rasprodaju-13-titovih-automobila


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on May 05, 2013, 07:20:09 pm
Тај "мерџа" је историјски експонат и не вози се, осим за "параде". вероватно је и овај са слике био својевремено предвиђен за продају (на коју упућује Јестеров линк), али се од тога одустало. Ја сам и тада сматрао да "историју" не треба продавати. Изгледа да нас је тада било више који тако мислимо па се и одустало од тога. 

Мотори су исправни али Гарда више не прати свечаним мотоциклистичким ескортом државнике. Не сећам се можда су некога и пратили, али је, ако је и било то тако ретко да није ни чудо да се не сећам. Како терористи прете свима и свакоме од тога се најчешће одустане, а парадирање тог типа у овој кризи би било мало депласирано.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on September 26, 2013, 05:16:31 pm
25.09.2013.
Sajt VS (http://www.vs.rs)

[attachment=1]

Представници медија данас су испред зграде Генералног секретаријата председника Републике присуствовали смени почасне страже Гарде Војске Србије која је ту званично постављена на Видовдан ове године. Бригадни генерал Миломир Тодоровић, командант Гарде, подсетио је, том приликом, на историјат Гарде и почасне страже као симбола државности и посвећености те јединице њеној основној намени – пратњи и заштити суверена, односно шефа државе.

 Генерал Тодоровић нагласио је да припаднике Гарде красе посебне психофизичке способности, оданост и патриотизам, те да се, од њеног оснивања 1830. године нису мењали строги захтеви који се постављају пред кандидате који желе да ступе у почасни строј.

 – Почасна стража представља специфичан церемонијални израз самосвести о држави, њеним институцијама и војсци. Улога почасне страже је да прикаже дигнитет институције председника Републике Србије и здања у коме се доносе одлуке од највишег државног значаја. Они својом појавом и понашањем оличавају чврстину и поверење у Војску и државу и показују да је Војска ослонац одбране земље – изјавио је командант Гарде.

 Представници медија и окупљени грађани посматрали су с великом пажњом церемонијалне радње смене почасне страже која се на улазу у зграду Генералног секретаријата председника смењује сваких 30 минута.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on May 06, 2014, 01:38:38 pm
06.05.2014.
vs.rs

[attachment=1]

Припадници Гарде Војске Србије свечаношћу у касарни „Дедиње“ обележили су данас свој дан и годишњицу формирања као сећање на догађај када је 1830. године у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве гарде - Гвардија.

Свечаности и приказу дела оспособљености и технике те јединице присуствовали су председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић, градоначелник Београда Синиша Мали, представници верских заједница, дипломатског кора, као и представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије.

[attachment=2]

Честитајући празник припадницима јединице са најдужом традицијом у Војсци Србије, председник Николић је подсетио на богату традицију и прошлост Гарде на овим просторима, истичући да су и тада, као и данас, младићи за ту јединицу бирани „по стасу и угледу“.

- Почаствован сам што сарађујем са вама свакодневно, али част је и бити у јединици која баштини најдужу традицију у Војсци и која је по много чему посебна, изузетна формација, која данас извршава веома специфичне задатке од изузетне важности – нагласио је председник Николић додајући да је издвајајући се својом препознатљивошћу, као и извршавањем задатака и достигнутим степеном оперативне и функционалне способности Гарда активан чинилац модерне и функционалне Војске Србије.

Према његовим речима, Гарда је до сада активно учествовала у свим реформским корацима система одбране, а уз подршку Министарства одбране изграђен је и нови визуелни идентитет те јединице, која од скора у својим редовима има и жене.

- Елитна од дана оснивања, пратећи захтеве савремених кретања, Гарда је и данас репрезент обучености, војничке части, славне традиције и угледа Војске Србије, њено огледало. Припаднике Гарде карактерише изузетна оспособљеност. Сврстана у ред савремених јединица, наша Гарда успоставља нове високе стандарде знања и обуке, због којих се вреднује као једна од најбољих на свету – нагласио је председник Републике.

[attachment=3]

Обраћајући се припадницима Гарде, председник Николић је поручио да из дана у дан потврђују да поседују војнички дар, свест и одговорност, висок ниво зрелости, пожртвовања и војничког знања, додајући да грађани Србије истински цене ове вредности.

- Уверен сам да ћете, као и до сада, својим професионалним и одговорним приступом задацима који су вам додељени показати само оно најбоље, а то су врхунска дисциплина и обученост, што је услов за почасни, елитни и репрезентативни строј. Честитам вам Дан Гарде са жељом да, као и до сада, будете успешни, да достојанствено и на понос свих нас представљате лице Војске Србије и система одбране и репрезентујете своју земљу у целини – закључио је председник Николић.

Командант Гарде, генерал Тодоровић истакао је да су вредности те јединице градиле многе генерације старешина и војника, дајући јој све од себе, па је она данас понос свог народа и војске. Тодоровић је поручио да ће Гарда, у складу са могућностима, унапредити систем обуке и оперативних способности, свесна своје одговорности.

Поводом Дана Гарде, генерал Тодоровић је уручио плакету председнику Николићу за допринос развоју те јединице и несебичну подршку коју јој пружа.

У оквиру данашње свечаности, отворена је нова стална поставка спомен-собе Гарде у касарни "Дедиње". Портрет Милоша Обреновића специјално за ову прилику израдио је академски сликар Зоран Гретељановић,а његову бисту академски вајар Љубиша Манчић.

Председник Николић записао је у спомен књигу: “Нису све спомен собе исте. Само их сједињује идеја незаборава. Да се не забораве погинули и да се не понови“.
 
Припадници Гарде Војске Србије 6. мај и 184. годину од формирања обележавају у знак сећања на исти датум из 1830. године, када је у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве гарде - Гвардија. У састав те јединице 1831. године ушла је и музика - „Књажевско-сербска банда”, а претходно је књаз Милош Обреновић тражио од старешина да му по „стасу и угледу одаберу најбоље младиће из својих нахија.У току и после завршетка Другог светског рата, језгро Гарде и будућег Гардијског батаљона чинио је Пратећи батаљон Врховног штаба Народноослободилачке војске. Од Пратећег батаљона 1. новембра 1944. године формирана је Гардијска бригада Југословенске народне армије, да би 1. новембра 1994. године формирана Гардијска бригада.

За допринос јачању угледа и одбрамбених способности земље Гардијска бригада је добила четири ордена и бројна друга одликовања и признања, а у склопу спровођења реформских процеса крајем новембра 2006. године преформирана је у Гарду Војске Србије.

Припадници те јединице задужени су за заштиту личности на највишим државним и војним функцијама, за обезбеђење виталних објеката система одбране, као и за обављање војне почасти и протокола за домаће и стране државне званичнике.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on July 14, 2014, 09:44:21 pm
Гардисти Војске Србије на војној паради у Паризу

Тројица припадника Гарде Војске Србије учествовали су данас на војној паради поводом обележавања француског националног празника – Дана пада Бастиље.

[attachment=1]

У години обележавања сто година од почетка Првог светског рата, Француска је на војну параду позвала све земље које су учествовале у војним операцијама током тог сукоба.

У Великом рату Србија и Француска изградиле су чврсте везе између два народа које и данас трају.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: ZastavnikDjemo on July 16, 2014, 09:41:20 pm
Konačno i to da se desi! Lep prizor!


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: krypteia77 on July 17, 2014, 09:23:23 am
Kad mozemo da ginemo po mirovnim misijama konacno su nam dali da se slikamo sa njima ...


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Jester on July 17, 2014, 09:33:03 am
Šta se točno promjenilo na uniformi Garde usporedo sa razdobljem iz vremena Jugoslavije ,samo oznake ili se radi o još nekim detaljima?


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on July 17, 2014, 06:26:35 pm
Kad mozemo da ginemo po mirovnim misijama konacno su nam dali da se slikamo sa njima ...

Ко је погинуо у мировној мисији?


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Adler on July 17, 2014, 06:41:00 pm
Šta se točno promjenilo na uniformi Garde usporedo sa razdobljem iz vremena Jugoslavije ,samo oznake ili se radi o još nekim detaljima?

U VJ / VSCG, samo je petokraka na šapci zamenjena orlom VJ.

U VS, kokarda na šapci, znak pripadnosti VS na levom rukavu, grb na kopči ešarpe i epoletuške činova.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on July 17, 2014, 06:56:02 pm
Quote
kokarda na šapci

То нису кокарде, то су амблеми. Кокарда  је тробојно знамење за капу, најчешће овалног облика на коме је у емајлу постављена тробојка и обично (у Краљевини Србији и Југославији) монограм владара (краља).


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Adler on July 17, 2014, 07:04:10 pm
Ako ćemo mak na konac, kokarda je kružna ili ovalna oznaka u bojama zastave.

Ovo što VS koristi se službeno zove "oznaka za šapku", a amblemima se nazivaju oznake jedinica i komandi.

U svakom slučaju, mislim na ovo.

[attachment=1]


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on July 17, 2014, 08:00:18 pm
Уф, одосмо изван теме, али...

..ако ћемо мак на конац она је првобитно била увек тробојна, јер је изворно француска,а њена застава је тробојна. Потиче од француске тробојке коју су војници, потом и револуционари користили као ознаку (у виду круга где се боје коцентрично распоређене) како би се разликовали од цивила и стављали је на капу. Сама реч је сложеница која се дословце може превести као "петао (тробојка) на челу". Французи и иначе себе симболично, због тробојке називају "петлови".

У француско-српском војном речнику се преводи и као ознака на трупу авиона. 


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Adler on July 17, 2014, 08:05:49 pm
Tvoja mora uvek da bude poslednja?

Kakve veze ima poreklo oznake sa njenom kasnijom upotrebom u drugim zemljama? Po tvom rezonu, kokarda uvek mora biti trobojna bez obzira kakva je zastava dotične države. Neće biti da je tako.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on July 17, 2014, 09:20:11 pm
Не мора моја бити задња, али тако је било и јесте. Имали смо већ негде дискусију о томе (кокардама, шајкачама, и сл.).


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Jester on July 17, 2014, 10:39:38 pm
Ja samo znam da je to francuska riječ, sutra ću u rječniku potražiti sad nemam vremena pa evo s neta kratka definicija ;

kokarda (franc.), okrugla značka koja se nosi na kapi ili na kaputu kao znak pripadnosti nekom pokretu i sl.; poznata je k. iz vremena Franc. revolucije (u trima bojama Franc. zastave).


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on July 17, 2014, 10:46:01 pm
Izvorno jeste tako, ali je bar kod nas sinonim za metalnu oznaku na kapi (a da nije petokraka zvezda, naravno ;) ).


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Jester on July 17, 2014, 10:55:59 pm
I ako se ne varam često je svi vežu uz Četnički pokret, no to nije ni toliko bitno ali je zato još jedan primjer kako neka rječ tj. naziv postane uvriježen i prihvaćen kao sinonim za neku određenu stvar.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: krypteia77 on July 19, 2014, 12:26:59 pm
Sve dok mi budemo vodili diskusiju oko toga da li se kaze " kapa" ili " sajkaca", " kokarda" ili " obelezje" tako ce nam i biti u Vojsci. Umesto da brinemo o aktivnom sastavu ( c c c c, sam sebe nekad uhvatim u pisanju SF-a) mi brinemo o semantici. Pod SF-om podrazumevam AKTIVAN SASTAV!!!


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on July 19, 2014, 12:30:14 pm
Sve dok mi budemo vodili diskusiju oko toga da li se kaze " kapa" ili " sajkaca", " kokarda" ili " obelezje" tako ce nam i biti u Vojsci. Umesto da brinemo o aktivnom sastavu ( c c c c, sam sebe nekad uhvatim u pisanju SF-a) mi brinemo o semantici. Pod SF-om podrazumevam AKTIVAN SASTAV!!!

Nisi mi odgovorio na pitanje ko je iz VS poginuo u mirovnoj misiji? Pošto tako tvrdiš da ginemo po mirovnim misijiama.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on July 19, 2014, 04:23:41 pm
Quote
Sve dok mi budemo vodili diskusiju oko toga da li se kaze " kapa" ili " sajkaca", " kokarda" ili " obelezje" tako ce nam i biti u Vojsci. Umesto da brinemo o aktivnom sastavu ( c c c c, sam sebe nekad uhvatim u pisanju SF-a) mi brinemo o semantici. Pod SF-om podrazumevam AKTIVAN SASTAV!!!

Да ти ниси погрешио адресу? О активном саставу (као и о резервном) се брину Влада и Министарство одбране,  а не посетиоци и "писци" на овом или било којем другом форуму. Ми овде можемо писати шта год желимо и о чему год желимо док нам то модератори толеришу.

Да се вратим на тему. Ово је први пут после дугог низа година да српски војници званично учествују на некој војној паради у иностранству. Лично, очекивао сам мало другачији сценарио и третман (као на пример када је обележавана 50-то годишњица завршетка Првог светског рата, 1968.године), али време и политика су се променили, а и сценарио саме Параде је битно другачији.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on July 19, 2014, 04:26:21 pm
Učestvovali su na paradi u Libiji, 2009. godine.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: krypteia77 on July 20, 2014, 07:51:55 am
Učestvovali su na paradi u Libiji, 2009. godine.

kod Gadafija ;)


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: dzumba on July 20, 2014, 06:05:46 pm
Е, то сам заборавио. А то нам је био вееелики међународни успех ;)


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Rade on July 20, 2014, 06:12:57 pm
Šta fali. Nije bilo malo društvo tada u Tripoliju...


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: švercer011 on May 09, 2016, 11:08:35 pm
http://www.youtube.com/watch?v=Xg3kUclOOFA


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on September 28, 2018, 08:25:03 am
Гарда поново има вод коњице
Аутор: М.Г.четвртак, 27.09.2018.

У сусрет манифестацији „Куп Војске Србије – Карађорђево 2018“, која ће бити одржана од 28. до 30. септембра у војној ергели надомак Бачке Паланке, министар одбране Александар Вулин обишао је ергелу у којој су у току завршне припреме за предстојеће такмичење, које ће, после 12 година, на том месту окупити све љубитеље коњичког спорта. Након обиласка, министар Вулин је истакао да, као што се Војска Србије интензивно опрема и наоружава, тако се труди да сачува све оне традиције које су војску учиниле великом.

[attachment=1]

[attachment=2]

- Тако обнављамо некада традиционалну коњичку трку која ће се од ове године одигравати у Карађорђеву, под називом Куп Војске Србије – Трка коњичке дивизије. Враћамо оно што је увек красило српску војску, сећање на наше храбре ратнике, на нашу коњицу и сећање на све оне који су Војску Србије учинили заиста великом и вредном дивљења и поштовања – нагласио је министар одбране.

[attachment=3]
 
Програм ће, како је најавио министар Вулин, трајати три дана, од петка до недеље када су главне трке.

- Сви гости Бачке Паланке и сви гости Карађорђева ће моћи да се увере колико се Војска Србије потрудила да учини још једну, важну, лепу и велику ствар, нешто што смо можда неправедно заборавили, али ће сви моћи да се увере колико војска чини на побољшању свакодневног живота сваког нашег грађанина – истакао је министар Вулин.

[attachment=4]
 
Он је, такође, упутио позив свим љубитељима коњичког спорта да наредног викенда дођу у Бачу Паланку, а нарочито у недељу од 12 часова, јер је то прилика да се погледа најбољи касачки и галопски програм, као и да се први пут види вод наше коњице у оквиру наше Гарде, који је после дуго времена обновљен и враћен у Војску Србије, тамо где му јесте место.

[attachment=5]

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: vodnik policije on September 28, 2018, 07:44:24 pm
Jesu li to poceli sa konjima, kao i sa Lazarima?


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on September 28, 2018, 10:05:36 pm
Izgleda da jesu.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: vodnik policije on September 30, 2018, 07:10:56 pm
Na ovim konjskim manifestacijama ne videh službenike ne-gardijske brigade.
Konji su im tamo.
Nisam ustanovio dali su ih prefarbavali.


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on October 05, 2018, 06:37:22 am
Гарда као симбол суверености
четвртак, 04.10.2018.

Законом о Скупштини Србије, који је донет 2010. године са 127 гласова „за”, поред осталог регулисано је и учешће гарде у скупштинском церемонијалу. Овим законом уведено је правило да гарда одаје почаст и посланицима, који се међусобно вређају, недолично понашају, па је немали број натписа у медијима да је скупштина најбољи ријалити који се приказује на телевизији.

С тим у вези, хтео бих да укажем да је гарда елитни део Војске Србије и најнепосредније је везана за председника као симбол суверенитета земље. Она одаје почаст председнику и његовим гостима, и то право не би требало преносити на друге. Због тога би председника приликом сваког одласка у посету другим државама требало да испрати почасна јединица гарде. Гардисти су одабрани по најбољим карактеристикама наших младића. Они знају шта им је дужност и радо би стали у строј да поздраве свог председника и врховног команданта.

Истовремено, председник би кроз поздрав почасне јединице гарде поздравио све припаднике војске, и на тај начин још више учврстио узајамно поверење војске и председника. Правило службе Војске Србије, којим је регулисан живот и рад у јединицама, међу којима и давање почасти, потписао је председник Србије. Има право да га мења, или да га поштује.

Миломир Миладиновић, генерал у пензији, Нови Београд

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Dreadnought on May 09, 2020, 03:23:06 pm


Quote
Garda Vojske Srbije obeležila je 190 godina postojanja. O jednoj od najelitnijih jedinica VS govori komandant Garde general major Milomir Todorović.https://youtu.be/lRtvItBkaRE


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on June 21, 2020, 06:09:42 am
Милан Галовић  субота, 20.06.2020.
Гардисти ВС се у Москви припремају за параду

Гардисти Војске Србије приводе крају припреме за наступ на паради која ће се, поводом годишњице победе у Другом светском рату, одржати у среду у Москви. Ове године, због пандемије коронавируса, парада није одржана на Дан победе 9. маја (мада су главни град Русије тог дана надлетели авиони предвиђени за ваздухопловни део параде), већ је одложена за 24. јун.

Датум није случајно изабран – 24. јуна 1945. године одржана је прва парада поводом победе над нацистичком Немачком, свега месец и по дана по завршетку Другог светског рата у Европи. Совјетске војсковође на белим коњима и бацање ознака и застава немачких јединица пред Лењинов маузолеј, били су тадашњи призори који су постали историја. Судбина је хтела да се, због пандемије, баш јубиларна парада поводом 75. годишњице победе помери са 9. маја на 24. јун. Војсци Србије је указана велика част позивом да и њени припадници учествују на паради, а овај задатак извршиће симболичних 75 гардиста. Како је саопштило Министарство одбране, они су се за наступ на Црвеном тргу пред очима света припремали 15 дана у Београду а сада приводе крају двонедељене припреме у Русији.

Смештени су у бањском комплексу „Марфински” у Подмосковљу, а увежбавање обављају на полигону „Алабино” и на самом Црвеном тргу. Они ће бити, како је раније саопштено, осим представника армија држава бившег Совјетског Савеза, једини страни учесници параде. Делегацију Војске Србије предводи пуковник Жељко Гавриловић, заменик команданта Гарде. Ешелон гардиста предводиће потпуковник Драган Јаковљевић, командант гардијског батаљона.

- Одмах по слетању авиона на војни аеродром у близини Москве, комплетно људство и средства која смо понели прошли су дезинфекцију и здравствену контролу. Температура се свима мери два пута дневно, ујутру и увече и сваки други дан ради се скрин тест на ковид 19. У објекту је обавезно ношење маски, по изласку напоље и рукавица, а сваки пут се пролази и дезобаријера ради дезинфекције руку и ногу – изјавио је потпуковник Јаковљевић.

Искусни заставник Младен Јовановић носио је заставу Србије на свим парадама одржаним у последњих десетак година.

- Парада у Москви заузима посебно место у мом срцу, као што заузима и у историји. Идемо на место где су, само око тридесет километара даље, заустављени нацисти а 24 јуна, пре 75 година, њихове ратне заставе, под којима су нанели толико зла, бачене су на тло пред маузолејом на Црвеном тргу. То је место победе над фашизмом, где несумњиво припадамо ми – наша војска, народ и држава – истиче заставник Јовановић.

Како је најављено, овој паради присуствоваће председник Србије Александар Вучић и министар одбране Александар Вулин.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on September 22, 2020, 12:23:44 pm
уторак, 22.09.2020.
М. Г.

Војска Србије поново има коњицу

Љубитељи коњичког спорта имаће прилику да уживају у програму овогодишњег „Купа Војске Србије – Карађорђево“, који се одржава у недељу, 27. септембра у ергели Карађорђево.  Коњица, која је у српској војсци имала дугу традицију, након скоро шест деценија од расформирања, поново је у саставу војске од 2018. године, саопштило је Министарство одбране.

[attachment=1]

У балканским ратовима и у Првом светском рату, коњица је имала битну улогу јер су коњи били коришћени у активним борбеним дејствима и за транспорт живе силе и покретних средстава. У току Другог светског рата, коњица је имала важну улогу приликом размештаја јединица на брдско-планинском земљишту. Након Другог светског рата бројно стање коњичких јединица постепено се смањује, да би се наредбом Врховног команданта ЈНА од 27. јула 1959. године, коњичке јединице расформирале због развоја механизованих и тенковских јединица.

[attachment=2]

У 21. веку коњичке јединице у оружаним снагама имају првенствено протоколарну намену. Коњица је у виду рода заступљена у појединим страним армијама, па чак и у саставу борбених јединица, а у циљу обезбеђивања мобилности и размештаја снага на неприступачном терену.

Одлуком министра одбране, у јуну 2018. године формиран је Коњички вод Гардијског батаљона Гарде, чија је намена давање војних почасти у оквиру протокола државних органа и пружање помоћи цивилним властима у случају природних непогода и техничко-технолошких и других несрећа на територији Србије.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on October 13, 2020, 10:13:15 am
уторак, 13.10.2020.
М. Г.

СПЦ одликовала Гарду

Епископ нишки и војни Арсеније уручио је, у касарни „Дедиње” у Београду, висока одликовања којима је Свети синод Српске православне цркве и Његова светост патријарх српски Иринеј одликовао Гарду Војске Србије и њене припаднике, саопштило је Министарство одбране.
 
Поводом обележавања 190 година од оснивања Гарде, а као израз захвалности за огрорман труд уложен у уређење и опремање војног параклиса у тој јединици, али и на стварању услова за промовисање и унапређење моралних и духовних вредности које почивају на православној традицији, патријарх српски Иринеј доделио је Орден Светог Симеона Мироточивог Гарди Војске Србије, а истим орденом одликован је и командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић. Граматом патријарха похваљени су припадници Гарде - потпуковници Владимир Вукајловић и Ненад Митровић, капетан Владимир Миловановић и заставници Горан Калајџија и Предраг Васић.
 
За изузетан испољен труд на развоју и унапређењу верске службе у Војсци Србије, те за примерно и одговорно вршење дужности војног свештеника, са благословом патријарха Иринеја, чином протојереја одликовани су потпуковник Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије на служби у Генералштабу Војске Србије и мајор Стеван Стевановић, војни свештеник на служби у Гарди. Свечаном уручењу признања претходила је Света архијерејска литургија коју су, на празник Михољдан, у параклису светог великомученика Георгија служили епископ нишки и војни Арсеније и епископ ремезијански Стефан, викар патријарха Иринеја.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 10, 2021, 09:05:56 pm
недеља, 10.01.2021.
Милан Галовић

Како је „војна банда” постала оркестар Гарде

Наступи овог састава приликом државничких посета захтевају велику концентрацију, грешке не сме бити. – Уједно добри музичари и војници настављају традицију дугу безмало два века

Они су неизоставни део сваког дочека страних државника уз највише војне почасти, церемоније која почиње извођењем химне земље госта и Србије, после чега следи предаја рапорта. Након тога државници уз препознатљиву мелодију корачнице обилазе почасни строј Гарде и поздрављају српску заставу. За разлику од гардиста у строју који на овим церемонијама носе полуаутоматске пушке, они су „наоружани” дувачким инструментима. Одевени су у препознатљиве плаве гардијске униформе јер су важан део ове елитне јединице. Реч је о Репрезентативном оркестру Гарде Војске Србије.

Основани су 1831. године у Крагујевцу, тадашњој престоници Србије, и звали су се Књажевско–сербска банда, на чијем челу је био Јосиф Шлезингер (1794–1870). Овај оркестар наступао је на дочецима кнеза Милоша Обреновића, приликом државних и црквених празника, на баловима, војним парадама...

Београд постаје главни град 1841. године и у њему „војна банда”, како су звали оркестар, наставља рад. За време Шлезингеровог службовања 10. јануара 1845. године усвојен је војни закон „Устроеније гарнизоног војинства”, који је дефинисао да оркестар има 50 чланова и регулисао статус војних музичара. Тај дан се данас обележава као дан Музичке службе Војске Србије, а њу осим Репрезентативног оркестра Гарде, који ове године обележава 190 година постојања, чине Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” и Војни оркестар Ниш.

Управо је Станислав Бинички (1872–1942) најзначајнија личност у историји српске војне музике. „Војна банда” је делила судбину Србије и њене војске у тешким и добрим временима. Оркестар је временом преименован у Музику Краљеве гарде, његови чланови прошли су кроз Први светски рат, албанску голготу, страдајући и поново се уздижући. У Краљевини СХС бележи се успон војне музике – било је чак 27 војних оркестара, међу њима наравно и гардијски. У Другом светском рату, у партизанским јединицама, деловао је већи број малих народних и забавних оркестара. Одмах по ослобођењу земље 1945. године формиран је Војни оркестар Гарде, који је 1973. године преименован у Рeпрезентативни оркестар Гарде, како се зове и данас. О томе ко су његови чланови, какве задатке обављају и каква је њихова свакодневница разговарамо с потпуковником Александром Ђуровим, начелником Репрезентативног оркестра Гарде.

– Наши чланови морају бити добри музичари и добри војници. Реч је о старешинама, официрима који су завршили Факултет музичке уметности и подофицирима који су завршили средњу музичку школу – објашњава потпуковник Ђуров. Он је, иначе, завршио Средњу војну музичку школу, која је постојала до 1994. године и била је намењена школовању чланова војних оркестара. Касније уз рад у оркестру завршио је и ФМУ, одсек дириговања. Данас се у овај оркестар долази путем јавног конкурса, после музичког образовања у цивилним школама, а предуслов је да кандидати добровољно одслуже војни рок.

Тренутно су на стажирању у оркестру три даме и оне ће, ако успешно заврше Курс за резервне официре, имати шансу да постану прве жене чланови оркестра у његовој историји. Осим што свирају, ови музичари обављају и уобичајене војничке дужности – дежурства у касарни, одласци на гађање. Као они који по природи ствари имају мирну руку и концентрацију, добри су стрелци.

– Наш основни задатак је давање почасти приликом државничких посета и јавност нас препознаје по томе, али учествујемо у разним војним свечаностима, полагању венаца, почастима, дефилеима у Београду и другим градовима и концертним делатностима – каже потпуковник Ђуров.

Свирање у ходу на променадним дефилеима, попут оних који се редовно организују у престоничкој Улици кнеза Михаила, захтева посебну концентрацију, треба одсвирати како треба и истовремено држати правилно растојање између чланова оркестра. А било је и тежих физичких напора, као што је успон на Кајмакчалан, уз савршен изглед и наступ код споменика, који се за Гарду подразумевају. Најделикатнији задатак су свакако државничке посете. Све мора бити савршено изведено. Тако да је свако извођење химни и корачнице „Марш народних хероја”, што траје неколико минута, заправо професионално искушење за чланове овог оркестра.

– Немамо право на грешку – изричит је потпуковник Ђуров.

А да би се све извело како треба, претходе детаљне припреме за конкретни задатак. Када је реч о химни, амбасада државе из које долази високи гост доставља нотни материјал, прилагођен за дувачки оркестар. Ако је у питању земља чије делегације ретко или први пут долазе у Србију, на диригенту је да у оквиру припрема одсвира химну на клавиру, а затим следи увежбавање оркестра.

– По доласку на место дочека, или друге свечаности, ако постоје услови може се обавити и тонска проба. Излазимо на место извођења, „утеже” се строј, уштимава оркестар, дају се последње сугестије – објашњава потпуковник Ђуров.

Када нису на таквим задацима, чланови гардијског оркестра изводе индивидуалне и колективне припреме, проучавају се и припремају концертни програми који у њиховом случају могу бити дела из класичне филмске музичке литературе и дела из домаће културне баштине.

– Нажалост, српски композитори су током последње три деценије веома мало компоновали музику за саставе као што је наш – констатује наш саговорник.

Али, зато је један члан овог оркестра направио искорак у том правцу. Заставник прве класе Радослав Спасић написао је песму „Војник” за дувачки оркестар и дечји хор, али се и посветио истраживању историје војне музике у Србији.

Нототека као историјско благо

Оркестар постоји безмало два века, тако да има и архиву од историјског значаја. У њиховој нототеци налази се више од 4.000 наслова, неки су из 19. века и, имајући у виду светске ратове, права је срећа да су ови материјали, упркос великим губицима, сачувани.

Наступи у иностранству

Гардијски оркестар наступа и у иностранству. Свирали су на фестивалима у Модени, Линцу и Бремену, а посебно се издвајају наступи у Лијежу 2014. и 2018. године, којима је у Белгији обележена стогодишњица избијања и завршетка Првог светског рата.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on May 07, 2021, 08:49:32 am
петак, 07.05.2021.

Поводом обележавања Дана Гарде отворен парк са засађених 190 стабала

У касарни „Дедиње“ у Београду, обележен 6. маја Дан Гарде у знак сећања на дан када је наредбом кнеза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу формирана прва гардијска јединица у Србији.
 
У оквиру обележавања дана јединице у Пожаревцу је положен венац на споменик Кнезу Милошу Обреновићу, док је у Земуну отворен Гардијски парк са 190 стабала засађених и „постројених“ у дрвореду тако да формирају натпис Гарда. Поводом празника уприличен је и свечани скуп на коме су прочитане честитке и уручене награде и признања најбољим појединцима, захвалнице а одржан је и парастос за погинуле припаднике јединице.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on November 11, 2021, 08:40:02 am
10.11.2021.

Почасна паљба поводом Дана примирја у Првом светском рату

Гарда Војске Србије извршила је данас почасну паљбу испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске терасе на Калемегдану поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, а у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

Уз дизање државне заставе Републике Србије, Репрезентативни оркестар Гарде извео је химну „Боже правде“. Почасној артиљеријској паљби присуствовао је командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић.

Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник у Србији прославља од 2012. године, у знак сећања на 11. новембар 1918. године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 21, 2022, 07:46:50 am
20.01.2022.

Обука војника у Гарди Војске Србије

Војници генерације „септембар 2021“ који су на други период добровољног служења војног рока упућени у Гарду пролазе обуку за извршавање колективних задатака јединице у касарни „Дедиње“ у Београду.

Након што су у центрима Команде обуку успешно савладали све садржаје индивидуалне обуке, војници у овом периоду имају прилику да усвоје разноврсна знања и упознају се са специфичним задацима које реализује ова елитна јединица Војске Србије.

Војници се у Гарди оспособљавају за реализацију војних почасти, обављање службе обезбеђења објеката и људи, руковање различитим стрељачким наоружањем те употребу телекомуникационих средстава, у складу са специјалностима за које су регрутовани, уз акценат на врхунску стројеву изграђеност, која мора да краси сваког гардисту.

По завршетку служења војног рока војницима ће бити понуђена могућност запослења у Војсци Србије, а највећи број њих ће конкурисати за службу у Гарди, где ће у својству професионалног војника обављати одговорне дужности на реализацији протоколарних државних активности и обезбеђењу објеката од виталног значаја за Републику Србију.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Kubovac on May 05, 2022, 06:29:51 pm
Обука на војнополицијским мотоциклима у Гарди

Припадници јединице саобраћајне полиције из састава Гарде Војске Србије реализују обуку за извршавање специфичних војнополицијских задатака и задатака у оквиру протокола државних органа уз употребу мотоцикала.

Реч је о редовној обуци и кондицирању професионалног састава ове јединице, која се реализује ради одржавања високог нивоа обучености за безбедно управљање мотоциклима током ескортне вожње, пратње личности, те регулисања и контроле саобраћаја.
 
Програмом обучавања обухваћени су практични садржаји који се односе на експлоатацију и одржавање мотоцикала, обуку у вожњи на полигонима, јавним саобраћајницама и у теренским условима, а акценат је на оспособљавању за обезбеђење штићених лица у покрету. У обуци се користе савремени мотоцикли набављени 2018. године и проверени двоточкаши на употреби у јединици дужи низ година, који су опремљени посебним уређајима неопходним за безбедно извршавање војнополицијских задатака.

Свеобухватне припреме и континуирана обука у овој јединици Гарде Војске Србије обезбеђују да професионални састав у сваком тренутку буде спреман за извршавање свих задатака у складу са наменом јединице.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18755/obuka-na-vojnopolicijskim-motociklima-u-gardi-18755

[attachment=1]


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Kubovac on May 08, 2022, 07:00:57 pm
Почасна паљба на Калемегдану поводом Дана победе

У складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, припадници Гарде Војске Србије извршили су данас почасну паљбу са Савске терасе на Калемегдану, поводом обележавања 9. маја - Дана победе над фашизмом.

Током почасне артиљеријске паљбе гардисти су испалили десет плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Паљби је претходило подизање заставе и интонирање химне Републике Србије, после кога је прочитана наредба председника Вучића, о извршењу почасне артиљеријске паљбе.

Активности је присуствовао командант Гарде Војске Србије бригадни генерал Никола Дејановић.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18761/pocasna-paljba-na-kalemegdanu-povodom-dana-pobede-18761

[attachment=1]


Title: Re: Garda VS - aktivnosti
Post by: Kubovac on August 29, 2022, 03:00:53 pm
Obuka konjičkog voda Garde za davanje vojnih počasti

U okviru kolektivne obuke Gardijskog bataljona Garde Vojske Srbije, u Konjičkom vodu iz sastava ove jedinice realizuje se osposobljavanje za izvršavanje specifičnih zadataka prilikom davanja vojnih počasti.

Obuka za ovaj protokolarni zadatak izvodi se kontinuirano tokom cele godine, kako bi pripadnici jedinice u svakom trenutku bili spremni da na najvišem nivou prezentuju strojevu izgrađenost, a konji utrenirani i adaptirani na specifične uslove i buku.

Program obučavanja obuhvata različite sadržaje, od individualnih priprema starešina i profesionalnih vojnika, rada na izgradnji poverenja sa konjima za koje su zaduženi, do uvežbavanja strojevih radnji sa konjima i postupaka koji se primenjuju prilikom davanja počasti u okviru protokola državnih organa. Radnje se uvežbavaju do automatizma, čime se obezbeđuje da konjanik u svim situacijama ima potpunu kontrolu nad svojim konjem i mogućnost greške tokom realizacije zadatka se svodi na najmanju meru.

Konjički vod Garde je formiran u junu 2018. godine čime je nastavljena duga tradicija konjičkih jedinica u našoj vojsci i očuvano sećanje na pobede koje su ove jedinice izvojevale u odbrambenim i oslobodilačkim ratovima Srbije.

[attachment=1]

Izvor (https://www.vs.rs/sr_lat/vesti/7C810001279111ED8D050050568F5424/obuka-konjickog-voda-garde-za-davanje-vojnih-pocasti)