PALUBA

RV i PVO => Sistemi VOJiN i sistemi automatizacije => Topic started by: Kubovac on April 07, 2021, 02:59:47 pmTitle: Razvoj domaćeg radara
Post by: Kubovac on April 07, 2021, 02:59:47 pm
Razvoj domaćeg radara

Otvoriću ovu temu, da malo prodiskutujemo o razvoju domaćeg radara, od strane "Instituta Mihajlo Pupin", a koji se pojavio na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2015", od 23-26.06.2015. godine na Beogradskom Sajmu.

Tada je prikazan razvoj radara metarskog talasnog područja (VHF frekvencija), sa željom da se rad nastavi i na razvoju radara L-talasnog opsega.

Najvažnije komponente:

1. Antene radara

Prikazan je razvoj 2 vrsta antena i to Loop i Yagi antene.
Ove antene se koriste za formiranje antenskog niza kod ovog radara, ali se mogu koristiti i kao deo modernizacionog kompleta za radare P-12 i P-18 koje danas koristimo u sklopu raketnih jedinica PVO i to 250. Raketne brigade PVO.

Slika 1 - izgled Loop i Yagi antene:

[attachment=1]

Loop antena predstavlja revolucionarno rešenje za formiranje antenskog niza kod najsavremenijih radara. Kompozitni materijali omogućavaju bolje električne i mehaničke performanse, nego "tradicionalne" metalne konstrukcije antena.
LOOP antena "pegla signal", manje je šuma, pa se dobijaju znatno bolje karakteristike povratnog signala. Manje šuma znači i manje obrade signala i manji gubitak, što rezultira većim dometom radara.

Slika 2 - karakteristike Loop i Yagi antene:

[attachment=2]

2. Primopredajnik
Slika 3 - izgled primopredajnog ormara:

[attachment=3]

Primopredajnik poluprovodničkog radara u VHF opsegu, namenjen je za modernizaciju postojećih VHF osmatračkih radara, tako i razvoju potpuno novih osmatračkih radara u VHF opsegu.
Zasnovan je na kombinaciji najnovijih hardverskih i softverskih rešenja.

Slika 4: Opšte karakteristike primopredajnika:

[attachment=4]

Slika 5: Tehničke karakteristike primopredajnika:

[attachment=5]

3. Poluprovodnički pojačavač
Slika 5 - izgled poluprovodničkog pojačavača:

[attachment=6]

4. Pokazivači na digitalnoj PC osnovi
Slika 7 - Izgled pokazivača:

[attachment=7]

5. Transport i prevoženje radara

Treba takođe da se donese i odluka o tome kako će radar biti transportovan, da li će to biti radarska kabina u prikolici koju vuče kamion sa kabinom upravljanja ili će to biti tegljač koji vuče poluprikolicu. Bliže je da bude prvo rešenje.

Perspektive razvoja radara

Ipak, od tada nema mnogo novosti na ovom planu. Lično bih voleo da proizvedemo sopstveni radar i modernizacioni komplet za postojeće radare P-12 i P-18, a nakon toga, da vidimo i uspešan razvoj radara u L-opsegu koji bi bio idealan i za trupnu PVO (umesto penzionisanih P-15) i za VOJiN (umesto penzionisanih AN/TPS-63).
Svakako će vreme pokazati da li su ovi projekti perspektivni i imaju li realnu budućnost!
Title: Re: Razvoj domaćeg radara
Post by: PakleniVuk on April 07, 2021, 05:06:50 pm
Živ bio Kubovac sto godina! Ovo treba da bude tema broj jedan u Srbiji,a preporučio bih I na ovom forumu,da kad se klikne na www.paluba da se direktno dođe ovde  (da neko ne shvati pogrešno ne mora bukvalno ali ovo je ono što treba da bude ispred ostalih tema jer je od presudnog značaja ) . Jugoslavija, pa I Srbija kao naj veća država u toj federaciji  (I kraljevini pre toga )je za vreme Drugog Svetskog Rata bila mesto gde su se proizvodile V1 Nemačke rakete  (neki delovi ne cele) I od tada do danas raketarstvo ima konstantnu uzlaznu liniju.  Naši naučnici su čak učestvovali i u razvoju Apolo programa u SAD I poslali prvog čoveka na Mesec.  Toliko dugu tradiciju imamo u toj oblasti i znanje.  Ista Jugoslavija je u inžinjerstvu kopnenih sistema  (vozila) takođe bila pionir i prve motore, vozila, parne mašine smo krenuli da razvijamo između dva svetska rata I od tad do danas imamo kontinuitet.  Avione smo takođe među prvima pravili  (Sarić) I do dan danas to radimo.  Jedino u čemu nemamo kontinuitet na prostoru Jugoslavije  (pa I Srbije ) jesu radari.  Kod nas se u toj oblasti oduvek nešto "čačkalo, popravljalo, remontovalo " ali se nikad nismo odvažili da napravimo svoj sopstveni radar.  Ovaj pokušaj sa P-12/18 I radarom Žirafa je do sada naj bliži korak ka radaru iz sopstvene proizvodnje.  Moje mišljenje je da u ovu oblast mora da se ulaže nesrazmerno više novca nego do sada. Da se sa projekata koji su uspešni I koji donose profit  (lanseri raketa, oklopna vozila I slično ) mora prebaciti deo novca I forsirati narednih 3-4 godine razvoj domaćeg radara  (3D za početak ) . Jer dzabe je razvoj raketa ako nemamo čime da ih navodimo na cilj.  Takođe mora se ulagati u razvoj radarskih glava za samonavođenje.  To nam je naj slabija tačka( a jak si onoliko koliko ti je naj slabija karika jaka). Neki bi možda pomislili da je rešenje kupovina na strani, nekog stranog radara. Jeste ako je u političke svrhe. Ali u vojničke svrhe "jedan radar ne čini proleće" jer čime ćemo navoditi desetine raketa u razvoju, čime ćemo modernizovati NEVU, Kub, nama su potrebne HILJADE radarskih glava za samonavođenje za naše rakete, trebaju nam radari za avione, dronove. ..toliko nismo u stanju da kupimo čak I da neko hoće da nam proda.  Znači jedino razvoj. Ulagati u školovanje kadrova. U novu opremu,mašine.  Ulagati u razvoj ,u projekte.  Sve dok ne ostvare prodor na tom polju koji može da prati svetske tokove.  Radari su nam Ahilova peta.

Evo jedan koristan link na ovu temu https://www.mtt-infiz.com/radarski-sistem-an-tps-70.html


Title: Re: Razvoj domaćeg radara
Post by: lovac on April 07, 2021, 07:23:13 pm
Slažem se, sa prethodnim diskutantom, ali razvoj nekog sistema je često skuplji nego kupovina već gotovog.

Pitam se da li je Sr dovoljno jaka kadrovski, da samostalno proizvede savremeni radar. Idejno i prototipno - verovatno, ali čisto sumnjam da država može krenuti u proizvodnju i pokriti sopstvene potrebe.


Title: Re: Razvoj domaćeg radara
Post by: Kubovac on February 19, 2022, 01:25:29 pm
Podsetnik o razvoju domaćeg radara, ovaj put kroz video materijal i intervju sa Ilijom Pilipovićem, tadašnjim savetnikom direktora Instituta Mihajlo Pupin.
Snimak je iz 2015. godine....

https://www.youtube.com/watch?v=AAeC1A-k3xM


Title: Re: Razvoj domaćeg radara
Post by: PakleniVuk on February 22, 2022, 03:00:29 pm
Mnogi misle da se od 2015.i izjave g.Pilipovića nije ništa promenilo, ali mnogi i greše. Evo jednog doktorskog rada kao doprinos temi i preporuka svima da ga pročitaju od " korica do korica"jer će ovaj rad biti zanimljivo videti u praksi kroz godinu dve  (kao što je bio slučaj i sa Jumko materjalima za "nevidljive ogrtače",pancirne prsluke, šlemove i unutrašnju zažtitu oklopnih vozila ili doktorskim radom iz kog je započeta proizvodnja glava za samonavođenje u Teleoptiku )... 

Link...https://www.google.com/url?q=https://www.etf.bg.ac.rs/uploads/files/javni_uvid/izvestaji/doktorske/2021/05/Milos_Jevtic_doktorska_disertacija_etf.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwjGhsO8upP2AhWK7KQKHZijC58QFnoECAUQAg&usg=AOvVaw3yhvOcMhE27zXgpwpOWpSZ


Title: Re: Razvoj domaćeg radara
Post by: PakleniVuk on December 27, 2022, 06:49:00 pm
Vojska Srbije bi trebalo uskoro da dobije novi radar domaće proizvodnje koji je specijalizovan za detektovanje malih kvadkopter dronova. Sam radar je zasnovan na tehnologiji i znanjima stečenim na razvoju radara PR-15 s tim što za razliku od radara PR-15 , novi "anti-dron radar" će imati DVE karbonske  parabolične antene (jedna pasivna koja samo prima signal i druga aktivna koja emituje zračenje) koje se raspoređuju na oko 10 metara jedna od druge . Radar će biti u Ku bendu i moći će da detektuje dronove tipa kvadkopter na daljinama oko 30 km . Ovim "anti-dron radarom" će se verovatno dopuniti sistem radara Žirafa koji već ima mogućnosti osmatranja ASURI tehnikom ,a ovim će imati i mogućnost osmatranja i u Ku bendu. Na slici je shema za novi radar i fotografija sa testiranja gde je korišćen radar PR-15 ,a uskoro će biti gotove parabolične antene...[attachment=2]


Title: Re: Razvoj domaćeg radara
Post by: dzumba on December 28, 2022, 08:45:39 pm
Судећи по овом снимку који си постави сумњам да ће Војска Србије "ускоро да добије" анти-дрон радар. Пре ће бити да ће бити направљен модел таквог радара. Иначе на слици је "обичан" "пешадијски" радар који вероватно може да открива објекте у ваздушном простору у релативно уском пољу (снопу) који радар озрачава, али нисам сигуран да има домет 30км.


Title: Re: Razvoj domaćeg radara
Post by: PakleniVuk on January 02, 2023, 08:31:11 pm
Na slici je PR-15 radar (jeste "pešadijski" tip...nalazi se i na nekim izviđačkim vozilima kod nas ) . Njega su iskoristili za "pred opitovanja" . Vidi se na slici da je desni modifikovan da služi samo za prijem signala (pasivan),a levi da bude "zračeći". Prva "prava"(ili ti "nulta")verzija će biti sa antenama sličnim kao na radaru Žirafa (savijenim kao zagrada u kojoj se nalazi ovaj tekst ) .