PALUBA

Vesti => Vesti sa ratišta => Topic started by: Dreadnought on April 29, 2021, 02:48:29 pmTitle: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on April 29, 2021, 02:48:29 pmRazmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana


Pogranična služba Kirgizije saopštila je da je na granici sa Tadžikistanom došlo do razmene vatre između vojnih jedinica.https://t.me/SputnikTj/3221


„Započela je pucnjava između vojnih jedinica dveju strana. Prema preliminarnim podacima, tadžikistanska strana utvrđuje položaje minobacačkih odreda“, saopštila je pres služba graničara.

Osim toga, pogranična služba Kirgizije optužila je tadžikistanske graničare da „provociraju civilno stanovništvo na krvoproliće“, a takođe navela da su odgovorni za moguće žrtve.

Takođe se dodaje da se sukob na delu Batken na granici između dve zemlje dogodio, jer su predstavnici tadžikistanske strane pokušali da postave kamere za nadzor na stubove dalekovoda. Kirgizi su se usprotivili i počeli da seku stub.

Posle toga su učesnici sukoba počeli da se gađaju kamenjem. U četvrtak uveče sukob je eskalirao, započela je pucnjava. Kasnije je Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije saopštio o pucnjavi na granici vojnih jedinica dve države, optuživši tadžikistansku stranu za postavljanje položaja za minobacače. U pucnjavi je teško ranjeno troje državljana Tadžikistana, povređeno je 16 Kirgiza, a jedan je ubijen.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202104291125224852-razmena-vatre-na-granici-kirgizije-i-tadzikistana-video/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on April 29, 2021, 02:52:49 pm


Kirgistanski specijalci zauzeli tadžikistansku karaulu


Graničari Kirgistana su saopštili da su specijalci zauzeli tadžikistansku karaulu.

Konflikt na granici dve države počelo je jutros. U njemu učestvuje oko 150 građana. Najmanje jedna osoba je poginula, dok je nekoliko povređeno. Vlasti dve države optužuju jedni druge za početak sukoba i šalju dodatne snage na granicu.

Kako su saopštili u Biškeku, povod je bio pokušaj tadžikistanske strane da da postave kamere za nadzor na stubove dalekovoda. Kirgizi su se usprotivili i počeli da seku stub., a zatim su građani jedni druge počeli da gađaju kamanjem. Tokom noći sukob je eskalirao, počela je i pucnjava.

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštili su da je incident rezultat podstrekavanja građana Kirgistana na čelu sa predsednikom regiona Batken, Orazovim Akilbekom.

Region periodično postaje zonom konflikta, glavni razlog – nepodeljeno područje, gde je nemoguće odrediti, kuda prolazi granica između Kirgistana i Tadžikistana.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202104291125225671-kirgistanski-specijalci-zauzeli-tadzikistansku-karaulu/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on April 29, 2021, 04:39:59 pm
Izem ti novinare, te specijalci te građani. Što znači da se ne zna ni ko pije, ni ko plaća.


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: PakleniVuk on April 29, 2021, 06:29:05 pm
Koji ono rat beše započeo zbog fudbalske utakmice?  Ovaj će izgleda da stane rame uz rame sa njim. Posečeš komšiji drvenu banderu i izazoveš ratni sukob ;)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Kubovac on April 29, 2021, 06:37:33 pm
Koji ono rat beše započeo zbog fudbalske utakmice?  Ovaj će izgleda da stane rame uz rame sa njim. Posečeš komšiji drvenu banderu i izazoveš ratni sukob ;)

Ma to je samo "za širu javnost". Sukobi su izbili zbog toga kome pripadaju određena nalazišta pitke vode u pograničnom reonu. Da, počeli smo da se "rokamo" i zbog vode.


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on April 29, 2021, 06:40:03 pm
Kanda se fino zakuvalo.

https://youtu.be/jfydOkh0dRw

https://youtu.be/m1bT4ZZ9SkI


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on April 29, 2021, 07:10:07 pm
Kirgizija i Tadžikistan se dogovorili o prekidu vatre
Novosti online 29. 04. 2021.

KIRGIZIJA i Tadžikistan dogovorili su se o prekidu vatre na granici od 20.00 po lokalnom vremenu (16.00 po srednjoevropskom) i povlačenju vojnih snaga na prvobitne pozicije, javlja Sputnjik Kirgizija pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Kirgizije.

Kako se navodi, odluka je doneta nakon pregovora ministara spoljnih poslova dve zemlje. Kako je saopšteno Sputnjiku iz kabineta gradonačelnika grada Isfare, tokom oružanih sukoba na granici Kirgizije i Tadžikistana poginula su tri Tadžika, a 31 je ranjen. Pres-služba vlade Kirgizije istovremeno saopštava da su vlasti formirale operativni štab za praćenje situacije na granici sa Tadžikistanom.

„Po nalogu premijera Kirgistana Ulukbeka Maripova formiran je operativni štab za koordinaciju i praćenje situacije na kirgistansko-tadžikistanskoj državnoj granici. Tokom zasedanja štaba istaknuto je da vlada Kirgizije preduzima sve mere za rešavanje i analiziranje nastale situacije“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu vlade Kirgizije.

Ranije je pogranična služba Kirgizije saopštila da je na granici sa Tadžikistanom došlo do razmene vatre između vojnih jedinica.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on April 30, 2021, 06:41:14 am
Tadžikistan i Kirgistan dogovorili primirje
Tanjug 29.04.2021.

Tadžikistanski i kirgiski ministri spoljnih poslova Sirodžidin Muhridin i Ruslan Kazakbajev istakli su potrebu da se sukob na granici dve zemlje reši diplomatskim i političkim sredstvima, rekao je danas portparol tadžikistanskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Na inicijativu Kirgiske Republike, vođeni su pregovori između ministara spoljnih poslova dve države, a strane su naglasile potrebu da se ovaj sukob reši diplomatskim i političkim sredstvima - rekao je za TASS portparol Ministarstva.

Tadžikistanska strana naglasila je da poštuje prekid vatre, a Ministarstvo spoljnih poslova Kirgistana saopštilo je posle pregovora da su se strane dogovorile da u potpunosti poštuju primirje i sprovedu povlačenje snaga na njihove prethodne položaje, kao i da se uvedu zajedničke patrole u pograničnom regionu. Istovremeno dogodio se susret dva premijera, kirgistanski šef vlade Ulukbek Maripov i njegov tadžikistanski kolega Kohir Rasulzoda imali su neplanirani sastanak danas, tokom kojeg su izrazili punu spremnost za brzo rešavanje sukoba pregovorima, saopštila je danas vlada Kirgistana.

U sredu je najmanje 13 ljudi ranjeno kada su kirgiske i tadžikistanske snage bezbednosti razmenile vatru preko granice. Sukobi su izbili na granici između tadžikistanske severne pokrajine Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara za vodu i pumpe smeštene na reci Isfara, za koju obe zemlje tvrde da je njihova.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on April 30, 2021, 09:28:47 am
петак, 30.04.2021.

Најмање 13 мртвих у сукобима Киргизије и Таџикистана због приступа води

Најмање 13 особа погинуло је и око 11.500 људи је евакуисано у Киргизији због граничних сукоба са Таџикистаном, саопштиле су јутрос локалне власти.

Евакуисани су становници два округа регије Баткен, где су борбе биле најжешће. Претходни биланс био је четворо мртвих и десетине повређених. Власти Киргизије саопштиле су јуче да су са Таџикистаном договориле прекид ватре. Таџикистанска енклава Ворух у Киргизији у зони је напетости због питања приступа води између те две бивше совјетске републике. Пре прекида ватре, две стране су се међусобно оптуживале за сукоб, преноси Бета.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on April 30, 2021, 11:11:31 am


Mediji: Na kirgisko-tadžikistaskoj granici ponovo pucnjava, Tadžikistan demantuje


Na granici između Tadžikistana i Kirgizije, gde je juče došlo do oružanog sukoba snaga dve zemlje, ponovo je otvorena vatra uprkos postignutom dogovoru o obustavi sukoba i povlačenju snaga. Do razmene vatre došlo je u području Lejkekski, javlja Sputnjik pozivajući se na kirgiski MUP. Tadžikistan demantuje.

„Sve je mirno. Patrole kontrolišu situaciju na granici“, saopštila je pres-služba gradonačelnika grada Isfari.

Takođe, pres-služba Batkenske oblasti u Kirgiziji saopštila je da su državljani Tadžikistana oteli su glavnog predstavnika kirgiskog sela Internacional.

U sukobu koji je juče izbio, prema najnovijim podacima, poginulo je 20 ljudi, a oko 150 je ranjeno na obe strane. Među poginulima su i tri kirgiska vojnika, dok je 22 ranjeno, navela je pogranična služba. Prema informacijama naših izvora poginulo je osam državljana Tadžikistana. Prema zvaničnim podacima ranjeno je preko 30 ljudi.

Ruska ambasada u Biškeku je saopštila da među poginulima i ranjenima nema ruskih državljana. Iz zone sukoba vlasti Kirgizije su evakuisale 13.500 građana. Uništen je veliki broj kuća.

Sukob je trajao šest sati a završen je dogovorom dve strane o prekidu vatre i povlačenju snaga.

Dve strane su postigle i dogovor o formiranju radne grupe za normalizaciju situacije.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202104301125229889-granica-kirgizije-i-tadzikistana-dan-posle-prebrojavaju-se-poginuli-utvrdjuje-steta-/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on April 30, 2021, 11:13:29 am


Moskva: Kirgizija i Tadžikistan da reše nesuglasice pregovorima


Rusija poziva Kirgiziju i Tadžikistan da preduzmu sve mere kako se ne bi ponovili incidenti na granici i spremna je da učestvuje u rešavanju bilo kakvih sporova između strana političkim i diplomatskim metodama, navodi se u komentaru portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

„Pozivamo strane da putem pregovora, u duhu saradnje i dobrosusedstva, postignu stabilne i dugoročne sporazume koji bi omogućili normalizaciju situacije i preduzeli efikasne mere u sprečavanju ponavljanja sličnih incidenata“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podržava rešenje Biškeka i Dušanbea da oformi radnu grupu za informativni rad sa stanovništvom, patroliranje i monitoring situacije u zoni granice.

„Rusija je, sledeći principe strateškog partnerstva i saradnje sa Kirgizijom i Tadžikistanom, spremna da na svaki način doprinese rešavanju bilo kojih spornih pitanja političkim i diplomatskim metodama“, zaključuje Zaharova.
„U Moskvi smo zabrinuto pratili zaoštravanje situacije na spornim delovima granice između naših bratskih država Kirgizije i Tadžikistana. Nažalost, u oružanom sukobu ima ljudskih žrtava i veliki je broj ranjenih sa obe strane. Situacija je trenutno stabilna, ali se i dalje oseća napetost“, navodi se u komentaru Zaharove.

Ona je izrazila saučešće porodicama poginulih i poželela brz oporavak povređenima.

„Pozdravljamo dogovor Kirgizije i Tadžikistana o prekidu vatre i prelasku napete situacije u fazu pregovora, povlačenju snaga i vojne opreme“, kaže se u saopštenju.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202104301125230532-moskva-kirgizija-i-tadzikistan-da-rese-nesuglasice-pregovorima/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on April 30, 2021, 05:32:39 pm
Opet razmena vatre? Dve strane, dve priče
IZVOR: SPUTNJIK PETAK, 30.04.2021.

Na granici Tadžikistana i Kirgizije, gde je juče došlo do oružanog sukoba, izgleda da je ponovo otvorena vatra uprkos postignutom dogovoru o obustavi sukoba.

Do razmene vatre došlo je u području Lejkekski, javlja Sputnjik pozivajući se na kirgiski MUP. Tadžikistan demantuje.

"Sve je mirno. Patrole kontrolišu situaciju na granici", saopštila je pres-služba gradonačelnika grada Isfari. Takođe, pres-služba Batkenske oblasti u Kirgiziji saopštila je da su državljani Tadžikistana oteli su glavnog predstavnika kirgiskog sela Internacional.

U sukobu koji je juče izbio, prema najnovijim podacima, poginulo je 20 ljudi, a oko 150 je ranjeno na obe strane. Među poginulima su i tri kirgiska vojnika, dok je 22 ranjeno, navela je pogranična služba. Prema informacijama naših izvora poginulo je osam državljana Tadžikistana. Prema zvaničnim podacima ranjeno je preko 30 ljudi. Ruska ambasada u Biškeku je saopštila da među poginulima i ranjenima nema ruskih državljana.

Iz zone sukoba vlasti Kirgizije su evakuisale 13.500 građana. Uništen je veliki broj kuća. Sukob je trajao šest sati a završen je dogovorom dve strane o prekidu vatre i povlačenju snaga. Dve strane su postigle i dogovor o formiranju radne grupe za normalizaciju situacije. Podsetimo, sukob meštana u pograničnoj oblasti između dve zemlje prerastao je u sukob oružanih snaga. Ovaj region s vremena na vreme postaje zona konflikata a glavni razlog su sporni delovi granice.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on April 30, 2021, 05:36:46 pm
Oružani sukob odneo mnogo života, ali broj nastavlja da raste
IZVOR: TANJUG PETAK, 30.04.2021.

Broj ubijenih državljana Kirgistana u oružanim sukobima na granici sa Tadžikistanom porastao je na 31, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kirgistana.

"Prema najnovijim podacima, 31 osoba je ubijena, a 154 osobe su povređene", rekao je portparol ministarstva, a prenosi ruska agencija Tas s.

Na granici između Tadžikistana i Kirgistana, u području Lejkekski, gde je u četvrtak došlo do oružanog sukoba, ponovo je danas otvorena vatra, iako je postignut dogovor o obustavi sukoba. U četvrtak je u sukobu na granici između Tadžikistana i Kirgistana poginulo 13 osoba sa strane Kirgistana, a 134 su ranjene. U Tadžikistanu je poginulo osam ljudi, a 110 je ranjeno, prenosi RIA Novosti. U četvrtak uveče postignut je dogovor o prekidu vatre i povlačenju snaga. Region povremeno postaje zona konflikata, a glavni razlog su sporni delovi granice.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Kubovac on April 30, 2021, 10:28:08 pm
Bogami, bilo je ovde i "žešćih" sukoba...

Uništen BTR-80 na granici Kirgistana i Tadžikistana nakon najnovijih sukoba dve zemlje.
Izvor ne navodi čije je vozilo...

[attachment=1]


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on May 01, 2021, 05:33:49 am
Dogovoren nastavak dijaloga Kirgistan - Tadžikistan: Žaparov tvrdi da iza sukoba na granici stoje "određene snage"
Tanjug 30.04.2021.

U petak su se predsednici Tadžikistana Emomali Rahmon i Kirgistana Sadir Žaparov u telefonskom razgovoru složili da nastave dijalog o razgraničenju.

Kako je saopšteno iz kabineta tadžikistanskog predsednika, dva lidera su razgovarala o nedavnoj eskalaciji sukoba u pograničnim oblastima i razmenili stavove o trenutnoj situaciji na tadžikistansko-kirgiskoj granici, naglasili su značaj nastavka međudržavnog dijaloga i u tom smislu dogovorili sastanak međudržavne komisije za demarkaciju i razgraničenje u kirgistanskom gradu Batken 1. Maja, prenosi TASS. Predsednik Rakhmon je pozvao predsednika Kirgistana da uskoro dođe u zvaničnu posetu Tadžikistanu, a Žaparov je prihvatio poziv, dok će konkretni datumi ove posete biti dogovoreni diplomatskim kanalima.

U sredu je najmanje trinaest ljudi ranjeno kada su kirgiske i tadžikistanske snage bezbednosti razmenile vatru preko granice, a sukobi su izbili kasno sinoć na granici između tadžikistanske severne pokrajine Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara za vodu i pumpe na reci Isfara, za koju obe zemlje tvrde da je njihova.

"Određene snage izazvale nemire"

Predsednik Kirgistana Sadir Žaparov veruje da iza destabilizacije stanja na kirgiško-tadžikistanskoj granici stoje "određene snage", ne precizirajući na koga misli.

- Uprkos našim naporima da održimo mir i stabilnost, određene snage su uspele da izazovu nemire na kirgiško-tadžikistanskoj granici. Tokom protekla dva dana ulagali smo sve napore u cilju očuvanja jedinstva i solidarnosti naroda Kirgistana i Tadžikistana i sprečavanje zaoštravanja sukoba - rekao je Žaparov, prenosi TASS. Predsednik Kirgistana nije precizirao koje je snage imao na umu.

U sredu je najmanje trinaest ljudi ranjeno kada su kirgiske i tadžikistanske snage bezbednosti razmenile vatru preko granice, a sukobi su izbili kasno sinoć na granici između tadžikistanske severne pokrajine Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara za vodu i pumpe na reci Isfara, za koju obe zemlje tvrde da je njihova.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: BrankoBananko on May 01, 2021, 06:16:52 am
Jedan moj internet kolega maketar je mobilisan na granicu.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: torpedo011 on May 01, 2021, 09:40:24 am
Дестабилизација ОДКБ-а.


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 01, 2021, 10:13:14 am


Na granici Tadžikistana i Kirgizije i dalje napeto


Pogranična služba Kirgizije zabeležila je kretanje tadžikistanske vojne tehnike prema granici u zoni sukoba, saopštio je Sputnjiku predstavnik službe. Takođe je saopšteno da je tadžikistanska vojska otvorila vatru na kuće u kirgistanskom selu Arka.

„U 12.45 časova po lokalnom vremenu 1. maja 2021. godine situacija na kirgistansko-tadžikistanskom delu držane granice je napeta. U mestu Arka Lejlekskog rejona Betkenske oblasti tadžikistanski vojnici otvorili su vatru na stambene kuće državljana Kirgizije. Stanovnici sela su ranije evakuisani“, rekao je predstavnik pres-centra granične službe Kirgizije.

Prema njegovim rečima, pogranične jedinice Kirgizije zauzele su odbrambene položaje.

Kako je ranije saopštio izvor iz granične službe Kirgizije, do 8.30 časova po moskovskom vremenu situacija na kirgisko-tadžikistanskom delu granice je ocenjivana kao „relativno napeta“.

„Tadžikistanska strana u potpunosti je blokirala put u području Tort Kočo“, rekao je naš sagovornik.

Međutim, izvor iz Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana demantuje vesti o prebacivanju vojne tehnike na granicu sa Kirgizijom.

„Nema nikakvog premeštanja vojne tehnike na graničnu liniju, tehnika je poslata u baze“, rekao je naš sagovornik.

Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, s obe strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202105011125235256-na-granici-tadzikistana-i-kirgizije-i-dalje-napeto/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on May 01, 2021, 05:07:22 pm
Kirgistan i Tadžikistan postigli dogovor
Tanjug 01. 05. 2021. u 15:48

ŠEFOVI državnih odbora Kirgistana i Tadžikistana za nacionalnu bezbednost Kamčibek Tašijev i Sajmumin Jatimov postigli su sporazum o potpunom prekidu vatre na granici između dve države, javio je kirgistanski AKI-pres.

- Kirgistan i Tadžikistan su se dogovorili o potpunom prekidu vatre i povlačenju snaga - rekao je Tašijev nakon razgovora u regionu Batkenski u Kirgistanu, preneo je Tass.

Sukob između lokalnih stanovnika pograničnih regiona Kirgistana i Tadžikistana 29. aprila prerastao je u oružani sukob vojske dve zemlje. Sukobi su trajali više od šest sati, a poginulo je oko 40 ljudi, dok je više od 200 ranjeno. Dve strane su uveče 29. aprila dogovorile prekid vatre i povlačenje snaga sa granice. Razmena vatre nastavljena je u petak, a kasno popodne postignut je novi dogovor o primirju.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on May 01, 2021, 09:21:10 pm
Evo kakva je pozicija Rusije po pitanju sukoba Tadžikistana i Kirgistana
Tanjug 01. 05. 2021.

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio je danas dogovor o primirju na granici Tadžikistana i Kirgistana, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Rusija pozdravlja sporazume koje su stranke postigle - u skladu sa uputstvima lidera Kirgistana i Tadžikistana - sporazume o rešavanju sukoba isključivo političkim i diplomatskim sredstvima - saopštilo je ministarstvo posle razgovora telefonom Lavrova s ministrima spoljnih poslova Kirgistana i Tadžikistana.

Kako prenosi TASS, u saopštenju se dodaje da se Rusija nada da će "Kirgistan i Tadžikistan čvrsto slediti svoje obaveze u interesu potpune normalizacije situacije i uspostavljanja atmosfere poverenja i dobrosusedskih odnosa dva bratska naroda“.

Izvor. www.novosti.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on May 02, 2021, 05:38:38 am
Potpuni prekid vatre između Kirgistana i Tadžikistana
Tanjug 01.05.2021.

Kirgistan i Tadžikistan saglasili su se danas o potpunom prekidu vatre, nakon izveštaja o novoj pucnjavi i nagomilavanju vojske zbog graničnih sukoba koji su izbili u sredu i u kojima su poginule 49 osobe.

Šefovi organa državne bezbednosti dveju zemalja najavili su sporazum na zajedničkom brifingu, nekoliko sati nakon što je kirgistanska granična služba saopštila da su tadžikistanske trupe otvorile vatru na njihova vozila, prenosi Rojters. Danas su, takođe, predsednici te dve centralnoazijske države razgovarali telefonom, kako bi dogovorili dalje korake, saopšteno je iz njihovih kancelarija. Kirgiske vlasti prijavile su 34 ubijenih, od čega 31 civilna žrtva, kao i 132 ranjene osobe. Izvori lokalnih vlasti u Tadžikistanu rekli su da je na njihovoj strani ubijeno 15 ljudi, uključujući šest graničara i jednog policajca.

- Tragedija koja se dogodila u pograničnom području nikada se više ne sme ponoviti - rekao je Saimumin Džatijev, šef Tadžikistanskog odbora za nacionalnu bezbednost, dok je stajao pored svog kirgiskog kolege Kamčibeka Tašijeva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa kolegama iz obe zemlje, pozivajući ih da se pridržavaju sporazuma o prekidu vatre, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kirgistan i Tadžikistan, koji su bivše sovjetske republike, domaćini su ruskih vojnih baza i Moskvu smatraju strateškim saveznikom. Sukobi su izbili u sredu uveče duž granice između tadžikistanske provincije Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu, zbog spora oko rezervoara i pumpe na reci Isfara. Seljaci sa suprotnih strana gađali su se kamenjem, a graničari su se pridružili puškama, minobacačima, pa čak i, prema tvrdnjama kirgiških graničara, tadžikistanskim vojnim helikopterom. Najmanje jedna pogranična postaja Kirgistana i nekoliko kuća sa obe strane bili su zapaljeni, a Kirgistan je saopštio da je evakuisao hiljade ljudi iz tog područja.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 02, 2021, 08:38:32 am


Kirgistan i Tadžikistan povlače vojsku sa zajedničke granice


Kirgistan i Tadžikistan su počeli da povlače vojsku i vojnu tehniku iz zone sukoba duž granice između dve zemlje, saopštila je Pogranična služba Nacionalnog komiteta za bezbednost Kirgistana.

U saopštenju se navodi da je situacija duž granične linije „stabilna“. Prethodne noći nisu bili zabeleženi „incidenti i razmena vatre“.

„Pogranične jedinice su u stanju povećane borbene gotovosti“, naglašeno je u saopštenju.

Kako su saopštili u Biškeku, dve države su se dogovorile da intenziviraju proces demarkacije granice između dve države.

Ministarstvo zdravstva Kirgistana saopštilo je ranije da su tokom sukoba ubijena 34 državljana Kirgistana, dok je 178 povređeno. Više od 33.000 ljudi evakuisano iz zone oružanih dejstava.

Vlasti Tadžikistana su saopštili da je u sukobima sa susedom poginulo 15 osoba.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202105021125240477-kirgistan-i-tadzikistan-povlace-vojsku-sa-zajednicke-granice/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 02, 2021, 09:04:07 am


Quote
Kyrgyzstan: Bishkek and Dushanbe agree on full ceasefire to end border conflict


https://youtu.be/0rCcE9pRxboQuote
Kirgistan i Tadžikistan dogovorili prekid vatre


https://youtu.be/75UG9WTt62kTitle: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: BrankoBananko on May 02, 2021, 03:33:44 pm
https://www.instagram.com/p/COXxz90Ju0j/?igshid=17q33iw2rmpzh


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on May 02, 2021, 07:39:38 pm
Neću dozvoliti vojsci da napada susedne zemlje
Novosti online 02. 05. 2021.

KIRGIZIJA nikada neće napadati teritoriju susednih država, izjavio je kirgiski predsednik Sadir Žaparov u obraćanju naciji govoreći o sukobu na granici sa Tadžikistanom.

- Nikada nećemo dozvoliti da naše Oružane snage napadaju sela susedne države, napadaju civile i uništavaju njihove domove - rekao je Žaparov komentarišući sukobe između pripadnika vojski dveju država na granici. Prema njegovim rečima, tokom sukoba zahtevao je od vojnika „da ne prelaze granice Kirgizije i da ne pucaju prvi“. Žaparov je dodao da je sukob na granici sa Tadžikistanom zapretio teritorijalnom integritetu zemlje, kao i da su ti dani predstavljali teško istorijsko iskušenje.

- Teritorijalni integritet i bezbednost naše svete otadžbine bili su ugroženi, a mir civilnog stanovništva je narušen... Međutim, zahvaljujući spremnosti, visokom moralu i junaštvu graničara i vojske Kirgizije, uspeli smo da sačuvamo teritorijalni integritet naše zemlje - rekao je predsednik zemlje. On je dodao da Kirgizija i Tadžikistan ne bi trebalo da dozvole nastavak oružanog sukoba na granici.

- Obe strane ne bi smele da dozvole nastavak oružanog sukoba! Jer smo večni susedi. Naš cilj je dobrobit našeg naroda, teritorijalni integritet naše zemlje - zaključio je Žaparov.

Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, na obe strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno. Istog dana, Biškek i Dušanbe dogovorili su se o prekidu vatre i povlačenju snaga, ali su se pucnjave obnovile narednog dana. Međutim, strane su postigle konačno primirje 30. aprila. Kako je rekao gubernator pogranične Batkenske oblasti Omurbek Suvanalijev, svi tadžikistanski vojnici su napustili teritoriju Kirgizije.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on May 03, 2021, 05:09:07 am
Počinje apokaliptični rat budućnosti?
IZVOR: JUTARNJI LIST NEDELJA, 2.05.2021

Da li je rat budućnosti počeo?

Da li je sukob između dve zapostavljene, nesigurne i siromašne postsovjetske države - Kirgistana i Tadžikistana - možda zlokobna preteča apokaliptičnog vodenog rata? Možda neizvesna istorija budućnosti započinje u udaljenim oblastima oko sliva reke Sirdarje, prenosi Jutarnji list.

Naime, poslednjih dana dve zemlje su se sukobile oko raspodele vode za piće i navodnjavanja iz zajedničkog kanala za vodosnabdevanje Golovni koji je izgrađen u sovjetsko vreme kod Koka Taša na reci Aksu (u donjem toku reka se zove Isfara), levoj pritoci Sirdarje nedaleko od Tadžikistanske enklave u Kirgistanu Voruh. Prema zvaničnim izvorima s obe strane, ubijeno je oko 46 ljudi (34 Kirgiza i 12 Tadžikistana), desetine kuća je spaljeno i uništeno, a oko 20.000 ljudi je evakuisano (ili pobeglo) iz zone sukoba.

Sve je počelo tako što je Tadžikistan optužio Kirgistan za krađu vode, odnosno uzimanje više nego što zaslužuje, posebno sada na proleće, za navodnjavanje polja i pašnjaka i za piće, a Tadžici su počeli da postavljaju kamere da to dokažu. Kirgizi su počeli da uništavaju kamere i uklanjaju barijere, a zatim su kamenicama zasuli Tadžikistanske graničare, koji su takođe uzvratili kamenjem i pendrecima, ali su potom počeli da koriste automatske puške, zatim helikoptere i na kraju ispaljivanje raketa na kirgišku stranu, koja im je vratila istom merom.

U poslednje vreme sve je veće prisustvo Kine u investiranju, iako su obe zemlje u potpunosti politički povezane sa Rusijom. Međutim, dobar deo "zarade" ostvaruje činjenica da su obe države na tzv. "put opijuma" ili na njemu su šverc narkotika iz Avganistana. Obe države su članice proruskog vojnog saveza ODBK (Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti), neka vrsta ruske verzije NATO-a na postsovjetskom prostoru, a sve članice, prema statutu, treba da brane napadnutog člana. Pored toga, obe države su politički nestabilne, uprkos činjenici da je Rahmon, koga nazivaju liderom nacije, vladao Tadžikistanom od 1994. godine, a u Kirgistanu se čak devet predsednika promenilo od raspada Sovjetskog Saveza, ali uglavnom u krvavim prevratima i državnim udarima.

Obe države, posebno Tadžikistan, imaju problem sa islamskim fundamentalistima, pa je u Tadžikistanu izbio i građanski rat nakon raspada Sovjetskog Saveza, a džihadisti su vrlo jaki, pa je primetan strah od povratka talibana na vlast u Avganistanu s kojim imaju dugu granicu i brojnu manjinu u toj zemlji.

I Tadžikistan i Kirgistan imaju dugu i manje-više neodređenu granicu, nešto manje od hiljadu kilometara, ali više od trećine je sporno, čak i kada je reč o ovom kanalu za vodosnabdevanje, za koji Dušanbe tvrdi da je bio pod njihovom kontrolom još od sovjetskih vremena, mada se iz njega takođe napajaju i Kirgistan i obližnji Uzbekistan, a sve tri zemlje imaju mnoga nerešena granična pitanja, zaostala zbog neobično iscrtanih granica iz sovjetskih vremena, što je dovelo do čestih sukoba, pogroma i tenzija, posebno u regionima Fergane i Oša gde je stradalo hiljade ljudi je u tim sukobima, a Tadžikistan i Uzbekistan se takođe "svađaju" i oko hidroelektrane Farhad na reci Sirdarji.

Tako, na primer, između ove tri zemlje postoji čak osam kriznih graničnih tačaka, odnosno enklava u susednim zemljama - četiri imaju Uzbekistan, tri Tadžikistan i jedan Kirgistan, a svako malo izbijaju neredi, čak i oružani sukobi zbog ovih spornih teritorija, države su u stalnim napetostima, a ovo se često koristi i za unutrašnje političke kampanje.

Inače, Uzbekistan, kao ekonomski najefikasnija zemlja u regionu (među prvim zemljama po proizvodnji pamuka i velikim rezervama zlata i uranijuma), sa demografskim rastom među najvećima na svetu, ima ambicije da bude regionalni lider, ali i Kazahstan kao najbogatija zemlja u regionu tog područja želi da ostvari veliki uticaj na tom području, za koju Moskva smatra da je neka vrsta njenog postsovjetskog lana, ali Kina je na tom području napravila veliki ekonomski iskorak.

Tamošnji analitičari strahuju od eskalacije sukoba u oblasti koja bi mogla izmaći kontroli, zbog despotskih režima koji tamo vladaju, uticaja moguće promene vlade u Avganistanu, rivalstva između Rusije i Kine u regionu, ali i nesrazmera u ekonomskom razvoju tamošnjih država te njihovih lokalnih ambicija da budu glavni igrači srednjeazijskog prostora.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on May 03, 2021, 05:20:20 am
Kirgistan i Tadžikistan da izbegnu konflikt
Tanjug 03. 05. 2021.

Kirgistan i Tadžikistan trebalo bi da izbegavaju oružane sukobe u budućnosti, izjavio je danas predsednik Kirgistana Sadir Žaparov u obraćanju naciji povodom konflikta na granici sa Tadžikistanom.

- Obe strane ne bi smele da dozvole nastavak oružanih konflikata - rekao je on, dodajući da su te dve republike "susedi zauvek" preneo je Tass. - Mi ne možemo napustiti zemlju koju smo nasledili od predaka i preseliti se na drugo mesto. Žaparov je predložio da lokalni predstavnici budu uključeni u proces mirnog rešenja kako bi se sprečili budući sukobi.

- Predlažem da bude formirana komisija koja bi uspostavila i održala mir, a koja bi bila sastavljena od predstavnika obe strane koji žive u susednim ili selima sa mešovitim stanovništvom - objasnio je Žaparov.

Vojne i policijske snage Kirgistana i Tadžikistana započele su povlačenje ljudstva i vojne opreme iz zone sukoba duž granice između dve zemlje, saopšteno je ranije danas iz štaba pograničnih jedinica nacionalnog komiteta Kirgistana. U saopštenju se navodi da je situacija duž granične linije "stabilna", bez incidenata i sporadične pucnjave, ali se ističe da su pogranične jedinice i dalje u stanju povišene borbene gotovosti, prenosi TASS.

Ministarstvo zdravstva Kirgistana saopštilo je ranije da su tokom sukoba ubijena 34 državljana Kirgistana, a da je 139 ranjeno, kao i da je više od 27.000 ljudi evakuisano iz zone oružanih dejstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kirgostana potvrdilo je danas da je situacija duž granice prema Tadžikistanu stabilna.

Konflikt između ove dve zemlje izbio je 28. aprila nedaleko od crpne stanice za vodu u Golovnom koji Tadžikistan smatra svojom, a Kirgistan spornom teritorijom. Kirgistan je optužio tadžikistanske snage da su izvršila napad minobacačima, pešadijskim naoružanjem i borbenim helikopterima Mi-24. Ipak, na jučerašnjem sastanku dveju strana dogovoreno je da se vojna oprema povuče u kasarne.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 03, 2021, 07:18:40 am


Kirgistan i Tadžikistan povukli dodatne snage sa granice


Kirgistan i Tadžikistan završili su povlačenje dodatnih snaga sa granice nakon oružanog sukoba, saopštila Granična služba Kirgizije.

Situacija na granici je stabilna, protekle noći nije zabeležen ni jedan incident.

„Nastavljen je rad zajedničke komisije u sastavu oficira Kirgistana i Tadžikistana za osmatranje teritorija, gde su se nalazile dodatne snage i tehnika. Granične jedinice Kirgistana se nalaze u stanju povećane borbene gotovosti“, naglasili su u resoru.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202105031125245995-kirgistan-i-tadzikistan-povukli-dodatne-snage-sa-granice/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 03, 2021, 09:26:44 am


Quote
Will Tajikistan and Kyrgyzstan go to a full-scale war? | Inside Story

Kyrgyzstan and Tajikistan have been in dispute over land and water resources for more than three decades.

But that's recently escalated into the heaviest fighting in years. At least 40 people were killed in the cross-border shelling, and thousands evacuated. The fighting broke out on Wednesday near a water facility in an area claimed by both nations.

The two sides now say they have reached what they call a 'complete ceasefire', that's after an initial truce broke down.

So, can this violence be contained? Or will it escalate into a wider conflict?


https://youtu.be/SzoVqGXuLj8Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 04, 2021, 10:30:17 am


Quote
Displaced Kyrgyz residents start returning home amid ceasefire

Kyrgyzstan's leader is calling for a ceasefire with Tajikistan announced on Saturday to be respected as displaced people have begun to return home.https://youtu.be/fA5Y33Yrb94


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 06, 2021, 01:38:18 pm


Quote
Kyrgyzstan-Tajikistan conflict leaves disastrous trails

Kyrgyzstan's president is promising compensation for families whose homes were destroyed in fighting along its disputed border with Tajikistan. More than 50 people were killed and 60,000 forced to leave.

Al Jazeera's Charles Stratford went to Ak—Sai in southern Kyrgyzstan to see what's left behind.


https://youtu.be/H9VEe63i5M0


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 10, 2021, 12:38:43 pm


Putin: Rusija spremna da pomogne u stabilizaciji situacije na granici Kirgizije i Tadžikistana


Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom o stabilizaciji situacije na kirgisko-tadžikistanskoj granici, saopštila je pres služba Kremlja.

„Potvrđena je spremnost ruske strane da pomogne u daljoj stabilizaciji situacije“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Putin je izrazio podršku sporazumima koje su postigli Biškek i Dušanbe za rešavanje situacije na granici.

„S obzirom na nedavne razgovore u Moskvi sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, Vladimir Putin izrazio je podršku sporazumima postignutim između Biškeka i Dušanbea o rešavanju situacije na kirgisko-tadžikistanskom pograničnom području političkim i diplomatskim sredstvima“, dodaje pres služba Kremlja.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202105101125311297-putin-rusija-spremna-da-pomogne-u-stabilizaciji-situacije-na-granici-kirgizije-i-tadzikistana/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on May 19, 2021, 08:15:07 am


Lavrov o sukobu između Tadžikistana i Kirgizije


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov se nakon pregovora sa tadžikistanskim kolegom osvrnuo i na situaciju na tadžikistansko-kirgistanskoj granici, rekavši da zvanična Moskva pozdravlja okončanje faze eskalacije sukoba i napore Dušanbea i Biškeka u zajedničkom radu na razgraničenju granica.

Rusija nastavlja da doprinosi modernizaciji Oružanih snaga Tadžikistana, uzimajući u obzir utvrđene planove i rokove, dodao je Lavrov. Prema njegovim rečima, saradnja sa Tadžikistanom u vojnoj sferi ima poseban značaj u svetlu postojećih pretnji u regionu.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202105191125397514-predlog-moskve-rusija--posrednik-za-demarkaciju-granice-izmedju-jermenije-i-azerbejdzana/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on June 04, 2021, 07:23:44 am


Ponovo zaoštravanje situacije na granici Kirgizije i Tadžikistana


Situacija na granici između Kirgizije i Tadžikistana ponovo se pogoršala, saopštila je za Sputnjik kirgiska Državna granična služba.

„Tadžikistanska strana je, narušivši sve prethodno postignute sporazume međuvladinih delegacija strana o delimitaciji i demarkaciji granice, 4. juna 2021. godine oko 3 časa počela da postavlja kontejner na neopisanom delu granice u rejonu Unžu-Bulak Oške oblasti, ušavši u dubinu teritorije Republike Kirgizije do hiljadu metara“, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, „prema stanju od 6 časova (2 časa po srednjoevropskom vremenu) na granici je situacija napeta, tadžikistanska strana ostavila je kontejner na neopisanom delu državne granice u toj oblasti i povukla se na 600 metara od njega“. Osim toga, prema informaciji granične službe, „sa strane Tadžikistana primećuje se koncentrisanje vojske u vozilima i lakim oklopnim vozilima“.

„Kirgiska strana preduzima mere za regulisanje situacije na nivou pograničnih predstavnika strana, ali granični predstavnici Tadžikistana ne odgovaraju na telefonske pozive“, naglasila je služba.

Kako se navodi, jedinice kirgiske granične službe smeštene na delu državne granice sa Tadžikistanom prešle su na pojačani režim rada.

Biškek je takođe optužio Dušanbe za narušavanje ranije postinutih dogovora o deskalaciji.

„Kršeći prethodno postignute sporazume, tadžikistanska strana je eskalirala i pogoršala situaciju na državnoj granici, što ne odgovara dobrosusedskim i prijateljskim odnosima“, rekao je predstavnik vlade Kirgizije za Sputnjik.

Sukob između stanovnika pograničnih regiona dveju zemalja 29. aprila prerastao je u oružanu konfrontaciju. Sukobi između graničara trajali su više od šest sati. Poginulo je 36 državljana Kirgizije, a ranjeno oko dvesta. Tadžikistan je saopštio o 19 poginulih i 87 povređenih. Više od trista kuća i infrastrukturnih objekata je uništeno ili spaljeno.

Uveče 29. aprila strane su se dogovorile o prekidu vatre i povlačenju snaga sa granice, ali sutradan je nastavljena razmena vatre. Novo primirje postignuto je kasno popodne 30. aprila. Svi vojnici iz Tadžikistana napustili su teritoriju Kirgizije 1. maja.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202106041125519403-ponovo-zaostravanje-situacije-na-granici-kirgizije-i-tadzikistana/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on June 04, 2021, 10:14:26 am


Tadžikistan odbacuje optužbe Kirgizije za kršenje sporazuma o granici


Izjava kirgiske strane o tome da Tadžikistan krši sporazume o državnoj granici ne odgovara stvarnosti, saopšteno je iz pres-centra pograničnih snaga Državnog komiteta nacionalne bezbednosti Tadžikistana.

„Uprkos zvaničnom saopštenju kirgiske strane objavljenom u medijima, koje ne odgovara stvarnosti, kao rezultat rada međuvladine komisije dve zemlje za delimitaciju i demarkaciju, od ukupne dužine granice koja iznosi 986,7 kilometara opisano je 519,9 kilometara državne granice“, navodi se u saopštenju tadžikistanske strane.

Kako se navodi, nakon što je dogovoreno da se nastavi rad na određivanju linije državne granice na preostalom delu, „opisane su pojedinačne pogranične tačke“.

„S tim u vezi, pogranični odred graničnih snaga Tadžikistana štiti dogovorenu liniju tadžikistansko-kirgiske državne granice, odnosno, prema tom protokolarnom sporazumu postavljanje graničnog odreda izvršeno je na dogovorenoj teritoriji“, saopštio je iz pres-centar pograničnih snaga Državnog komiteta nacionalne bezbednosti Tadžikistana.

Ranije je kirgiska Državna granična služba saopštila da se situacija na granici između Kirgizije i Tadžikistana ponovo pogoršala. Ističe se da je tadžikistanska strana, „narušivši sve prethodno postignute sporazume međuvladinih delegacija strana o delimitaciji i demarkaciji granice, 4. juna 2021. godine oko 3 časa počela da postavlja kontejner na neopisanom delu granice u rejonu Unžu-Bulak Oške oblasti, ušavši u dubinu teritorije Republike Kirgizije do hiljadu metara“.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/evropa/202106041125520624-tadzikistan-odbacuje-optuzbe-kirgizije-za-krsenje-sporazuma-o-granici/)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on January 28, 2022, 07:07:34 am
Šestoro ljudi povređeno u razmeni vatre na granici Kirgistana i Tadžikistana
Tanjug 27.01.2022.

Najmanje šest ljudi je povređeno danas kada su kirgistanski i tadžikistanski graničari razmenili vatru zbog sukoba oko blokiranog puta, javili su lokalni mediji.

Granica između dve zemlje, u kojima se nalaze ruske vojne baze i koje su blisko povezane sa Moskvom, loše je razgraničena, preneo je Rojters. Kirgistanske vlasti saopštile su da su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana. Graničari sa obe strane uspeli su da odblokiraju put, ali je potom razmenjena vatra.

Kirgistanske vlasti su navele da su tadžikistanski graničari pucali iz minobacaca, preneo je AP. Tadžikistanske vlasti nisu davale saopštenja o sukobu, ali je ruska agencija Sputnjik na tadžikistanskom javila da su šestorica Tadžikistanca ranjena.

Granica izmedu Tadžikistana i Kirgistana je često mesto sukoba, a 2021. godine 55 ljudi je poginulo u sukobima koji su izbili u blizini granice u sporu oko prava na vodu i postavljanja kamera za nadzor.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on January 28, 2022, 07:08:23 am
Kirgistanski i Tadžikistanski graničari razmenili vatru, sukobili se oko puta
Tanjug 27.01.2022.

Kirgistanski i tadžikistanski graničari razmenili su danas vatru zbog sukoba oko blokiranog puta.


Granica između dve zemlje, u kojima se nalaze ruske vojne baze i koje su blisko povezane sa Moskvom, loše je razgraničena. Kirgistanske vlasti saopštile su da su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana. Graničari sa obe strane uspeli su da odblokiraju put, ali je potom razmenjena vatra.

Pokrajinska vlada je saopštila da nije bilo žrtava.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: MOTORISTA on January 28, 2022, 07:09:45 am
Poginuo jedan civil, najmanje 14 osoba ranjeno
Tanjug 27.01.2022.

Tadžikistan trenutno premešta teško naoružanje i vojno osoblje u zonu sukoba na granici sa Kirgistanom, saopštile su vlasti u Biškeku, a u danšnjim okršajima poginuo je jedan civil, dok je najmanje 14 osoba ranjeno.

Direktor granične službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost general-major Ularbek Šaršejev izjavio je da je "upravo tadžikistanska strana ta koja ne prekida vatru i nastavlja da premešta tešku vojnu opremu i ljudstvo ka granici“, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S. Takođe se napominje da tadžikistanska strana „periodično nastavlja da puca na položaje“ kirgistanskih vojnika.

Da je jedan državljanin Tadžikistana poginuo u sukobu na granici sa Kirgistanom, javila je danas tadžikistanska novinska agencija Azija plus, prenosi TAS S. Kako je navedeno, stanovnik naselja Somonijon poginuo je nakon što je "projektil lansiran sa kirgiske strane pogodio" njegovu kuću.

„Ukupan broj ranjenih sa obe strane porastao je na 14 od kojih su 11 Tadžikistanaci, a tri osobe civili. Sa kirgiske strane ima četvoro ranjenih“, prenosi TAS S pozivajući na ministarstvo zdravlja Kirgistana i agenciju Azija plus. Kirgistanske vlasti saopštile su da su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana.

Graničari sa obe strane uspeli su da odblokiraju put, ali je potom razmenjena vatra. Kirgistanske vlasti su navele da su tadžikistanski graničari pucali iz minobacaca, preneo je AP. Granica izmedu Tadžikistana i Kirgistana je često mesto sukoba, a 2021. godine 55 ljudi je poginulo u sukobima koji su izbili u blizini granice u sporu oko prava na vodu i postavljanja kamera za nadzor.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on January 28, 2022, 03:56:11 pmQuote
Пограничный конфликт: Киргизия возбудила уголовное дело после перестрелки на границе с Таджикистаном
https://youtu.be/nIBDHaZFhgo


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on June 05, 2022, 05:53:53 am


Oružani incident na granici Tadžikistana i Kirgistana


Vlasti Tadžikistana su optužile susedni Kirgistan za izazivanje pograničnog sukoba, najnovijeg u nizu oružanih incidenata između dve centralnoazijske države.

Granica između dve zemlje blisko povezane sa Moskvom i sa ruskim vojnim bazama na svojoj teritoriji, loše je razgraničena, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Tadžikistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da su pripadnici kirgistanske vojske namerno i ilegalno prešli granicu u blizini sela Voruh.

Kada su ih tadžikistanski graničari upozorili i zatražili da napuste stranu teritoriju, kirgistanski vojnici su to odbili i otvorili vatru. Tadžikistanska garda je uzvratila, ali dve strane su se potom ipak dogovorile o prekidu vatre, navodi se u saopštenju koje objavilo ministarstvo odbrane u Dušanbeu.

Tadžikistan tvrdi da je Kirgistan prekršio sporazum koji predviđa da se redovne trupe ne šalju u pogranična područja, uz ocenu da je reč o "neprihvatljivom potežu koji vodi nagloj eskalaciji situacije duž granice dve države".

Nakon perioda tokom kojeg su dve strane i po dva puta dnevno razmenjivale vatru, u aprilu je postignuta saglasnost o recipročnom povlačenju dela vojnih snaga sa granice.

U borbama u aprilu 2021. godine, koje su eskalirale zbog sličnih pograničnih čarki, poginulo je najmanje 49 ljudi, navodi Rojters.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=06&dd=04&nav_category=78&nav_id=2166533)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Dreadnought on June 14, 2022, 07:55:20 am


Novi sukob na pomolu? Napeto, graničari zapucali jedni na druge


Na granici Kirgistana i Tadžikistana došlo je danas do okršaja između graničara.

Vest u sukobu je saopštila Služba granične straže Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgistana, prenosi agencija RIA Novosti.

"Na delu kirgisko-tadžikistanske državne granice došlo je do okršaja između graničara Kirgiske Republike i Republike Tadžikistan", saopštio je portparol.

Prema njegovim rečima, u ranim jutarnjim satima u regionu Batkena ispaljen je hitac sa punkta Keh tadžikistanskih graničnih trupa, u pravcu kirgistanskog punkta Bulak-Bašim, čiji su pripadnici u odgovoru takođe otvorili vatru.

U ovom trenutku predstavnici Biškeka i Dušanbea održavaju sastanak kako bi razjasnili uzroke incidenta i sprečili eskalaciju situacije, dodao je izvor.

On je današnju situaciju na kirgisko-tadžikistanskoj granici opisao kao napetu.

Granica Kirgistana i Tadžikistana povremeno postaje zona sukoba između lokalnog stanovništva i graničara dve zemlje, zato što postoje oblasti u kojima nije utvrđeno kuda tačno prolazi granica između država, navodi agencija RIA Novosti.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=06&dd=14&nav_category=78&nav_id=2170722)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Kubovac on September 16, 2022, 03:11:10 pm
Oružani incident na granici

14.09.2022.

Na granici Kirgistana i Tadžikistana rano jutros došlo je do razmene vatre, saopštila je kirgistanska granična služba.

"Oružani incident dogodio se na kirgisko-tadžikistanskom delu državne granice", navodi se u saopštenju. Za sada nema izveštaja o tome da li je neko povređen, prenosi RIA Novosti.

Incident se dogodio u Bulak-Bašiju, u oblasti Batkena, kada je kirgiski granični odred naišao na tadžikistanske graničare, koji su "kršeći ranije dogovore između strana zauzeli borbene položaje na delu državne granice", rečeno je iz kirgiske komande, prenosi RIA Novosti.

Izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=09&dd=14&nav_category=78&nav_id=2213364)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Kubovac on September 16, 2022, 03:12:42 pm
PREKID VATRE: Tadžikistan i Kirgistan postigli dogovor o prestanku sukoba

PREDSEDNIK Kirgizije Sadir Žaparov i njegov tadžikistanski kolega Emomali Rahmon saglasili su se danas da prekinu vatru i da povuku trupe, nakon sukoba na granici dve zemlje u kojima su poginula tri vojnika, dok ih je 27 ranjeno.

Dogovor su postigli na sastanku na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu, saopšteno je iz kabineta predsednika Kirgizije.

Dogovoreno je formiranje komisije koja će istražiti sukobe, kao i povlačenje vojski dve zemlje sa granice, prenosi RIA Novosti.

Predstavnici dve zemlje ranije danas su se dogovorili da se prekinu sukobi na zajedničkoj granici dok traju pregovori dve strane.

Borbe su izbile juče duž granice kada su kirgistanske i tadžikistanske snage razmenile vatru posle graničnog spora, dok su njihovi lideri prisustvovali samitu u Uzbekistanu, preneo je Rojters.

Kirgistan je prethodno saopštio da su tadžikistanske snage ponovo otvorile vatru na nekoliko njenih graničnih ispostava nakon kratkog sukoba ove nedelje, što je nova eskalacija tenzija između dve države.

Kirgistanske trupe su uzvratile vatru tokom ovih incidenata koji su se dešavali duž cele granice, saopštila je granična služba.

Tadžikistan je u svom saopštenju optužio kirgistanske snage da su „teškim naoružanjem" granatirale jedan od njegovih graničnih ispostava i sedam sela.

U obe države su stacionirane ruske vojne baze, a Biškek i Dušanbe održavaju bliske veze sa Moskvom, koja je pozvala na prekid neprijateljstava tokom ove nedelje.

Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1154429/prekid-vatre-tadzikistan-kirgistan-primirje-pregovori)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Kubovac on September 16, 2022, 06:24:23 pm
"Dovlače tenkove. Opasnost, opasnost"

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije (GKNB) saopštio je da se na granici sa Tadžikistanom nastavljaju intenzivne borbe.

Tadžikistanska strana dovlači vojnu opremu, a kirgiska strana to shvata kao opasnost od zauzimanja teritorije zemlje, prenosi Sputnjik.

"Uprkos naporima za obustavu vatre, nažalost, tadžikistanska strana nastavlja da dovlači u područje sukoba tešku vojnu opremu i upotrebljava sav raspoloživi arsenal za napade na teritoriju Kirgizije, pokušavajući da zauzme našu teritoriju", navodi se u saopštenju pres službe kirgiskog Ministarstva.

Pored toga, ističe se da pogranična služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost nastavlja da odbija vojnu agresiju Tadžikistana.

Pres služba GKNB takođe je istakla da tadžikistanske snage u sukobima na granici sa Kirgizijom koriste višecevne bacače raketa i avijaciju.

Prema saopštenju Ministarstva zdravlja Kirgizije, broj ranjenih u sukobu na granici sa Tadžikistanom porastao je na 18.
Ranije je saopšteno da je 11 lica povređeno.

Pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštila je da napori Tadžikistana na stabilizaciji situacije na granici sa Kirgizijom ne daju pozitivne rezultate zbog toga što kirgiska vojska nije prihvatila predlog o mirnim pregovorima.

U saopštenju se navodi da se od jutros u svim pravcima državne granice Tadžikistana sa Kirgizijom nastavljaju oružani sukobi, a oružane snage Kirgizije napadaju pogranična tadžikistanska sela, civilne objekte i stambene objekte iz teškog i vatrenog oružja.

Prema navodima, snage bezbednosti Tadžikistana su u dva navrata jutros (u 06.30 i 07.30 po lokalnom vremenu) jednostrano prekinule vatru i predlagale da se započnu pregovori, "ali vojne snage Kirgizije ignorisale su te predloge i iz svih vrsta individualnog, grupnog naoružanja i vojne opreme intenzivno granatirale naselja u Tadžikistanu".

Prema podacima tadžikistanske strane, jedan graničar Tadžikistana je ubijen, a trojica su ranjena u napadu sa kirgiske teritorije.

Organizacija dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) saopštila je da je generalni sekretar te organizacije Stanislav Zas razgovarao telefonom sa sekretarima Saveta bezbednosti Kirgizije i Tadžikistana povodom zaoštravanja na granici dveju zemalja.
Ističe se da su strane u toku razgovora naglasile potrebu momentalnog prekida vatre i održavanja pregovora nadležnih organa mirnim putem.

Sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana, koji su počeli u sredu ujutro, nastavljeni su jutros. Prema saopštenju kirgiske pogranične službe, tadžikistanska strana napala je kirgiske položaje duž celog perimetra granice. Državni komitet za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštio je da su vojni pogranični odredi Kirgizije, prekršili dogovor i koristeći teško naoružanje, granatirali tadžikistansku pograničnu ispostavu "Dušanbe".

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo vlasti Kirgizije i Tadžikistana da preduzmu sve mere kako bi se sprečile provokacije na granici i izjavilo da je spremno da pomogne u rešavanju pograničnih pitanja na dugoročnoj osnovi.

U sredu ujutru pogranična služba Kirgizije je saopštila da je došlo do razmene vatre na kirgistansko-tadžikistanskoj granici. Prema navodima te službe, sukob je izbio zato što je tadžikistanski odred zauzeo borbene pozicije na neutvrđenom delu granice. Ubrzo je razmena vatre prekinuta, a žrtava, prema preliminarnim podacima, nema.

Izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=09&dd=16&nav_category=78&nav_id=2214616)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Kubovac on September 18, 2022, 08:15:56 pm
УНИШТИЛИ МОСТ ДУГ 36 МЕТАРА: Војска Таџикистана дигла у ваздух деоницу ауто-пута у Киргистану

ВОЈСКА Таџикистана дигла је у ваздух друмски мост дуг 36 метара у региону Баткен у Киргистану, саопштила је прес-служба киргистанског Министарства саобраћаја и комуникација.

- На седмом километру аутопута Кок-Таш-Аксај-Тамдик, на деоници пута Дача-Чајхана, таџикистанска војска је дигла у ваздух мост од 36 метара - преноси "ТАСС".

Напомиње се да је мост повезивао обале реке Ак-Су.

Раније је саопштено да су председници Киргистана и Таџикистана Садир Џапаров и Емомали Рахмон договорили повлачење додатних снага са граница између држава.

Извор (https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1154940/unistili-most-dug-36-metara-vojska-tadzikistana-digla-vazduh-deonicu-auto-puta-kirgistanu-najnovije-vesti-2022)


Title: Re: Razmena vatre na granici Kirgizije i Tadžikistana
Post by: Kubovac on September 20, 2022, 11:39:09 pm
TRAGEDIJA JEDNOG NARODA: U Kirgiziji u toku najmasovnija evakuacija stanovništva u istoriji

EVAKUACIJA stanovništva iz pograničnih sela u Kirgiziji, u trenutnom konfliktu sa Tadžikistanom, je najmasovnija u istoriji zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Kirgizije Marat Imankulov.

Vlasti u Kirgiziji su saopštile da je evakuisano više od 142 hiljade građana, od kojih je njih 136 hiljade iz Batkenske oblasti, pet hiljada iz Oške oblasti i njima je dostavljeno oko 600 tona humanitarne pomoći.

Imankulov nije isključio mogućnost da su na strani Tadžikistana tokom pograničnih sukoba učestvovali teroristi. Napomenuo je i da su oni pucali na sve strane po civilima i naseljima i da Kirgizija ima video snimke koji to potvrđuju. Kako je pojasnio, na nekim kadrovima su identifikovani građani Avganistana.

- U ovom trenutku je očuvano primirje. Dogovorili smo se o povlačenju teške tehnike i naoružanja i kontrolu tih odluka - rekao je on i pozvao vlasti Tadžikistana da u budućnosti ne pokušavaju da pogranične probleme rešavaju vojnim putem.

Komentarišući štetu koja je pričinjena, naveo je, da ona trenutno iznosi 17 miliona dolara i da postoji mogućnost da će se cifra uvećati.

Veći sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana počeli su u petak ujutro. Strane su jedna drugu optuživale za granatiranje. Žestoke borbe između vojske dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Prekid vatre je postignut tek uveče. U subotu ujutro nastavljeni su povremeni sukobi. Strane su jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Razmena vatre prestala je tek u subotu uveče.

Kirgizije je saopštila da je u sukobima poginulo 46 osoba, a da je 140 njenih građana povređeno. Tadžikistan je objavio da je poginulo 35 građana, a 30 ranjeno.

[attachment=1]

Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1155527/tragedija-jednog-naroda-kirgiziji-toku-najmasovnija-evakuacija-stanovnistva-istoriji)