PALUBA

RV i PVO => Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo => Topic started by: kosta1961 on May 12, 2021, 04:20:49 pmTitle: Letenje u formaciji "Tito"
Post by: kosta1961 on May 12, 2021, 04:20:49 pm
U Titovoj Jugoslaviji je dan RV i PVO bio 21 maj.Taj dan je uzet jer su 21 maja 1942g na letelište Urije kod Prijedora sleteli prvi Partizanski avioni.Slavio se sve do 1992g.
Posle rata je taj dan proslavljan na razne načine,ali uvek je bio aeromiting.

Godine 1948 je škola letenja u Pančevu dobila zadatak da za 25 maj -Dan Mladosti ili Titov rodjendan formiraju formaciju aviona u obliku slova TITO.Početkom godine su počele pripreme,odabir pilota,i aviona,i teoriska obuka.

[attachment=1]
Piloti formacije "TITO" Pančevo 1949

Sa avionima je bilo lako jer su imali AERO2.Razdaljina izmedju aviona je bila samo 1m ,a oni koji su leteli iza su leteli jedan metar niže.To je od pilota zahtevalo mirnu ruku i neprestano posmatranje suseda.Avioni nisu mali radio vezu,pa su se sporazumevali sa unapred dogovorenim znakovima.

Prvo su deset sati leteli udaljeni ,pokušavajući da očuvaju svoje mesto ,dok nisu počeli da oblikuju formaciju.Često se dešavalo da vetrovi ili turbolencija rasturi formaciju,pa je  pilot mora da napusti svoje mesto.To je paravilo problem jer se uvežbavanje produžilo.Sve se to radilo na 800m visine,gde se pokazalo da je atmosfera u Banatu veoma nestabilna.Pored njih spremale su se tri posade sa avionima koje su trebale da zamene avion koji bi iz nekog razloga morao da napusti formaciju.

[attachment=2]
Maršal Tito i general potpukovnik Zdenko Ulepić

Ipak su 25 maja bili dobro uvežbani ,a avioni detaljno pregledani.Poletelo je svih 19 aviona i ona tri rezervna pa su krenuli  ka Beogradu.Formirali su slova TITO ,a ona tri aviona su bila u blizini.Sve je prošlo u najboljem redu i sleteli su na aerodrom Lisičiji Jarak.

[attachment=3]

Sledeće godine je opet okupljena grupa oficira na istom zadatku,ali se tada letelo na AERO3.
Sve pilote koji su učestvovali u ovom poduhvatu je  Tito pohvalio.

[attachment=4]
Piloti koji su leteli u ovoj formaciji 1948g su za uspomenu napravili razglednicu sa svojim portretima.