PALUBA

RV i PVO => Sistemi VOJiN i sistemi automatizacije => Topic started by: Kubovac on July 21, 2021, 08:56:56 am

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Osmatrački radar GroundMaster 400 (GM400)
Post by: Kubovac on July 21, 2021, 08:56:56 am
Taktički radari poput Ground Master 400 (GM400) koji se lako postavljaju postali su kritična sredstva radara velikog dometa

Povratak bliskih protivnika donosi više sredstava i brži tehnološki razvoj u tom segmentu. Pored stelt aviona, hipersoničnih raketa i taktičkih balističkih raketa (TBM), pretnje nacionalnom suverenitetu vazdušnog prostora sada mogu da budu i bespilotne letelice (BPL). Danas se bespilotne letelice suprotstavljaju radarima svojom malom brzinom i mogućnošću nastupanja u rojevima.

Izgradnja tačnog, preciznog i ažurnog pregleda stanja u vazdušnom prostoru (VaP) može biti izuzetno izazovna u takvim okolnostima. Centri za komandu i kontrolu (C2) odgovorni za suverenitet vazdušnog prostora moraju se osloniti na sredstva koja nude superiornu svest o situaciji u VaP-u. Oni takođe moraju da budu u stanju da, ako je potrebno, redovno i lako premeštaju ta sredstva kako bi smanjili rizik da ih neprijatelji uspešno lociraju i neutrališu.

Softverski definisani 3D osmatrački radar, GM400 svojim dizajnom pruža C2 centrima vrhunsku svest o situaciji u svakom trenutku. Sa brzinom ažuriranja od 6 sekundi i pokrivenošću po mesnom uglu do 40 °, može kontinuirano skenirati vazdušni prostor istovremeno otkrivajući sve vrste ciljeva velike, srednje i male nadmorske visine.

Jednom otkriveni ciljevi se moraju klasifikovati kao prijateljski ili neprijateljski kako bi se izbegla incidenti sa “prijateljskom vatrom” jedinica PVO. Režimi raspoznavanja “svoj-tuđi” radara GM400 omogućava brzu identifikaciju ciljeva (IFF) pružajući C2 centrima optimalno vreme odziva i potpuni mir.

Dizajniran da pruži visoke mogućnosti brzog raspoređivanja i preživljavanja, GM400 se uklapa u kompaktni kontejner od 20 stopa, u kompletu sa sistemom za podizanje i može se montirati na kamion i spremiti za rad za manje od jednog sata. Radarski operatori takođe mogu da koriste mamce postavljene na radaru kako bi osigurao najveći mogući potencijal preživljavanja radara velikog dometa.

GM400 je takođe dostupan u fiksnoj verziji za zemlje koje žele da garantuju stalan nadzor svog nacionalnog vazdušnog prostora u vrlo određenim geografskim oblastima.

Ako preživljavanje zavisi od obezbeđivanja superiorne svesti o situaciji u VaP-u, tako isto doprinosi i operativna dostupnost i ispravnost. Kao softverski definisan radar, GM400 zahteva minimalno održavanje (30 sati godišnje) i zadržava visok nivo funkcionalnosti i performansi zahvaljujući jednostavnim ažuriranjima softvera, koja se bave novim pretnjama, elektronskim ratom i sajber napadima.

Glavne karakteristike:

- Digitalno formiranje snopa
- S-band radar sa GaN tehnologijom (nova tehnologija u izradi primopredajnih modula)
- Puno kružno skeniranje za 6 sekundi
- Srednje vreme rada bez kritičnih kvarova – veće od 3000 časova
- Operativne sposobnosti – preko 98,5%
- Jedan paket kao ISO kontejner od 20 stopa težak 10 tona
- Održavanje sa malim brojem potrebnih ljudi
- GM400 ima domet radara od 400 km, a instrumentalni (maksimalni mogući) domet do 515 km
- GM400 ima domet po visini od oko 30 km
- GM400 je dostupan u mobilnoj ili stacionarnoj verziji
- GM400 se isporučuje u dve opcije: u samostalnoj konfiguraciji; ili se može integrisati u nacionalnu mrežu za nadzor vazdušnog prostora

Radar je francuske proizvodnje i proizvodi ga kompanija ThalesGroup.

Slika 1: Radar GM400 u jednoj od mogućih mobilnih varijanti:

[attachment=1]

Slika 2: Radar GM400 u stacionarnoj varijanti:

[attachment=2]

Slika 3: Radar GM400 na drugačijoj točkaškoj šasiji, u marševskom položaju:

[attachment=3]


Title: Re: Osmatrački radar GroundMaster 400 (GM400)
Post by: Kubovac on June 18, 2023, 08:04:16 pm
Indonezija naručuje 13 vojnih radara dugog dometa od Thalesa

PARIZ: Indonezija je od Thalesa naručila 13 vojnih radara dugog dometa kako bi pojačala napore za nadzor vazdušnog prostora širom svog ogromnog arhipelaga, saopštila je u nedelju (18. juna) francuski proizvođač i državna indonežanska odbrambena firma PT Len Industry.

Radari Ground Master 400 Alpha (GM400A) omogućiće indonežanskoj vojsci da „izvuče koristi od jedinstvene vazdušne slike koja integriše otkrivanje svih vrsta pretnji, od mlaznjaka i projektila do helikoptera koji lebde i bespilotnih vazduhoplovnih objekata“, saopštile su kompanije u zajedničkom izjava.

Iznos ugovora, koji traje nekoliko godina, nije saopšten. Svaki radar košta nekoliko desetina miliona dolara.

GM400A je mobilni radar sa dometom od 515 km i „integriše sposobnosti veštačke inteligencije za upravljanje ogromnim količinama podataka“ koje prima, rekao je za AFP predsednik Thales International Pascale Sourisse.

Kupovina 13 radara najnovije generacije „pokazuje brigu ove zemlje za praćenje okolnog vazdušnog prostora, što je direktno povezano sa situacijom u Indo-Pacifiku“, gde Kina ističe svoje ambicije, rekla je ona.

Ugovor predviđa da Thales izgradi radare i kompjuterski sistem za obradu informacija koje dobija. PT Len je zadužen za izgradnju stanica na kojima će biti instalirana oprema, kao i određene komponente radara.

Rastuće geopolitičke tenzije dovele su do snažnog rasta radarskog tržišta, a Sourisse je rekla da je to razlog zašto je Thales transformisao svoju industrijsku organizaciju i razvio proizvodne kapacitete u novim zemljama, kao i u Francuskoj.

„Moramo da se pokažemo u novim zemljama kako bismo zadovoljili potrebe u pogledu obima proizvodnje, ali i zahteve naših kupaca koji žele da iskoriste prednosti ovih ugovora za razvoj privrede svoje zemlje, otvaranje radnih mesta i koristi od transfera tehnologije do "ovladavanja“ novim veštinama, rekla je.

Više od 80 radara GM400 i GM400A prodato je u 19 zemalja, navodi Thales.

[attachment=1]

[attachment=2]


Izvor (https://www.channelnewsasia.com/asia/indonesia-orders-long-range-military-mobile-radar-gm400a-thales-3570346)


Title: Re: Osmatrački radar GroundMaster 400 (GM400)
Post by: Kubovac on September 01, 2023, 05:44:26 pm
13 radarskih jedinica GM-403 koje je Indonezija naručila od Thalesa sastavljaju se u Subangu, Indonezija

Džakarta (ANTARA) – Predsednik i direktor kompanije PT Len Industri (Persero) Bobi Rasijidin rekao je da se finalna montaža 13 jedinica kopnenog radarskog sistema za kontrolu presretanja (GCI) GM-403 koju je naručilo Ministarstvo odbrane Indonezije od francuske tehnološke kompanije Thales, odvija u potpunosti u Subangu, Zapadna Java.

Montažna lokacija je upravo u objektu u vlasništvu PT Len Industry u Tehnoparku Len.

„Počećemo sa završnom montažom u oktobru 2023. To je prvi radar (prva jedinica, prim.)“, rekao je Bobi odgovarajući na pitanja ANTARA kada se sastao na marginama svojih aktivnosti u Kancelariji Ministarstva odbrane Indonezije, Džakarta, u četvrtak. (31/8).

On je objasnio da su PT Len Industry i Thales zajedno radili na proizvodnji i sklapanju 13 jedinica radarskog sistema GM-403 GCI koje je kupila Indonezija.

U ovoj saradnji, PT Len Industry, koja je deo odbrambene industrije Republike Indonezije, proizvodi i uređaje za radar „predajnik“ i „prijemnik“.

„Ono što mi proizvodimo u zemlji je C2, komandovanje i upravljanje. Konzola, softver, domaće su proizvodnje“, rekao je glavni direktor PT Len Industry.

Kompanija se nadovezuje na proizvodnju komponenti koje još uvek proizvode u Thales-u u Francuskoj, uključujući mehaničke radarske komponente.

Ugovor o kupovini 13 jedinica radarskog sistema GM-403 GCI stupio je na snagu 20. aprila 2022. Cilj je da sve jedinice budu završene u fazama tokom 48 meseci (4 godine) nakon što ugovor stupi na snagu.

„Ugovor je potpisan 20. aprila 2022. godine, a isporuke će biti izvršene u roku od 48 meseci od stupanja na snagu ugovora. Pored toga, garantni rok za ovaj radarski sistem je 36 meseci“, rekao je šef Biroa za odnose sa javnošću Generalnog sekretarijata Ministarstva odbrane Indonezije brigadni general Edvin Adrijan Sumanta u Džakarti 28. juna 2023.

Vrednost ugovora za nabavku 13 jedinica radarskog sistema dostigla je 354 miliona evra ili 5,8 biliona IDR.

„Vrednost ugovora o nabavci je 354.119.092 evra“, rekao je Edvin.

To znači da je cena radarskog sistema GM-403 GCI oko 27 239 930,00 Eur po jedinici.

Indonežanska vlada je preko Ministarstva odbrane Indonezije naručila 13 jedinica radarskog sistema GM-403 GCI koje  će proizvesti francuska kompanija Thales u saradnji sa državnom kompanijom PT Len Industry (Persero). Stratešku saradnju za nabavku 13 radarskih jedinica GCI GM-403 potpisali su Thales i PT Len Industry u Surabaji, Istočna Java, 20. aprila 2022. Ceremoniji potpisivanja neposredno su prisustvovali predsednik Indonezije Joko Vidodo i indonežanski ministar odbrane Prabovo Subianto.

U sporazumu, posebno u pogledu radara, saradnja uključuje planove transfera tehnologije za vojne i civilne radare, uključujući aktivnosti domaćeg održavanja i remonta (MRO), i zajednički razvoj nacionalnog radara za komandovanje i upravljanje (C2).

Dve kompanije su ponovo potpisale sporazum o saradnji u Francuskoj 17. maja 2022. Ugovorom je dogovorena zajednička proizvodnja radara GCI, kao i početak aktivnosti na definisanju konkretnih akcija za realizaciju Head of Agreement (HoA) Len- Thales, u vezi strateškog partnerstva u sedam potencijalnih oblasti.

PT Len je u svom zvaničnom prenosu objasnio da je GCI radar jedna od glavnih odbrambenih sredstava čija se funkcija može uporediti sa 'očima' odbrane.

„Sa dometom koji može da dostigne 450 km, ovaj tip radara igra ulogu u pružanju podrške za presretače i lovačke avione u postavljanju zaseda prilikom izvršavanja njihovih misija“, objasnio je PT Len Industry u pisanom saopštenju.

Pogled sa prednje strane radara Thales GM400 Alpha:

[attachment=1]

Pogled sa zadnje strane radara Thales GM400 Alpha:

[attachment=2]

GM-400, montaža u Francuskoj:

[attachment=3]


Izvor (https://defense-studies.blogspot.com/2023/09/13-unit-radar-gci-pesanan-ri-dari.html)


Title: Re: Osmatrački radar GroundMaster 400 (GM400)
Post by: Kubovac on December 09, 2023, 10:19:50 pm
Malezija kupila radar za PVO od Francuske

Danas je Ministarstvo odbrane Malezije potpisalo Pismo o prihvatanju (LOA) za kupovinu 1 radara za protivvazduhoplovnu odbranu dugog dometa iz Francuske.

Tip radara je Ground Master 400 Alpha iz kompanije Thales iz Francuske.

Ceremoniji potpisivanja LOA - svedočio je ministar odbrane Malezije IB Dato Seri Mohamad Hasan zajedno sa francuskim ministrom oružanih snaga Sebastijanom Lekornuom koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Maleziji.

Prema Ministarstvu odbrane Malezije, novi radar protivvazduhoplovne odbrane dugog dometa biće postavljen u Bintuluu da nadgleda vazdušni prostor iznad teritorijalnih voda Malezije i EEZ.

Sa ceremonije potpisivanja LOA:

[attachment=1]

Osmatračko-akvizicijski radar GM-400, uskoro u Maleziji:

[attachment=2]


Izvor (https://twitter.com/HaziqKapten/status/1733057226364068122)


Title: Re: Osmatrački radar GroundMaster 400 (GM400)
Post by: Kubovac on December 22, 2023, 04:04:36 pm
GM-400 ušao u naoružanje Vojske Srbije

Na YT kanalu Ministarstva odbrane Republike Srbije, objavljen je video materijal koji prikazuje rezultate rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2023. godini. Između ostalog, navode se i novo naoružanje i vojna oprema koje je ušlo u sastav Vojske Srbije.

Ovom prilikom izdvajam informaciju sa video priloga o nabavci prvih radara GM-400 u jedinice VOJiN Vojske Srbije.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Izvor je video prilog sa YT kanala Ministarstva odbrane, a snimak GM-400 počinje na 4:13 -

https://www.youtube.com/watch?v=_Af5DBr6q18Title: Re: Osmatrački radar GroundMaster 400 (GM400)
Post by: PakleniVuk on December 23, 2023, 05:17:31 pm
" GM-400 ušao u naoružanje Vojske Srbije
"

-Bila je ranije jedna promotivna akcija koja se zvala "Hop na Kop" ;), dal' važe vaučeri još uvek za nju ,ne znam... ;) .


Title: Odg: Osmatrački radar GroundMaster 400 (GM400)
Post by: Kubovac on February 12, 2024, 08:12:00 pm
POLITIKA” u 126. brigadi za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje

Novi radari vide daleko preko granica Srbije

GM400, francuske proizvodnje, otkriva neverovatnih 10.000 „tragova” na daljinama većim od 500 i visinama preko 30 kilometara

Stari Banovci – U sremskoj ravnici, u blizini Starih Banovaca, nalazi se radarski položaj 126. brigade za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje (VOJIN) Vojske Srbije. Zaposednut još u vremenima SFRJ, decenijama je poznata lokacija kroz koju je vremenom prošla radarska tehnika sovjetske, britanske i američke proizvodnje.

Tokom NATO agresije položaj je bio prioritetna meta neprijateljskih snaga, u više navrata je pogađan projektilima i bombama, ne samo zbog radara već i činjenice da se tu nalazio i operativni centar. Srećom, tada niko nije stradao jer su ljudstvo i tehnika na vreme dislocirani, a brigada je uspešno izvršavala svoje zadatke do kraja rata.

Sve je to deo istorije, ali je položaj u Starim Banovcima i danas važan, ne samo zbog lokacije već i nove tehnike koja je na njemu razmeštena. Reč je o radarima GM400 francuske proizvodnje, koji bez preterivanja spadaju u najmodernija sredstva te vrste u svetu.

Ekipu „Politike” je na položaju, sa koga pogled preko vojvođanske ravnice dopire do horizonta, a na jednom pravcu se tek nazire Fruška gora, dočekao pukovnik Jovica Kepčija, komandant 126. brigade VOJiN, koji je i sam ovde službovao osam godina. Sa njim i njegovim saradnicima odlazimo do novog radara, postavljenog na manjem veštačkom uzvišenju, čija velika antena u obliku pravougaonika se okreće „skenirajući” nebo nad Srbijom, ali i daleko preko njenih granica.

Pukovnik Kepčija kaže da je ovo najznačajnija nabavka novih radara posle višedecenijske pauze u opremanju. U naoružanju ove jedinice još uvek se nalaze i radari britanske i američke proizvodnje kojima jedinica raspolaže još od vremena nekadašnje JNA.

„Sa stanovišta unapređenja sistema vazdušnog osmatranja i javljanja ovo opremanje i operativna upotreba radara GM400 predstavlja značajno unapređenje naših prostornih i informacionih mogućnosti. Ovi radari na daljinama preko 500 i visinama preko 30 kilometara otkrivaju sve vrste letelica, uključujući i one sa malom odraznom površinom. Nema sumnje da Vojska Srbije danas ima najmodernije radare u regionu. Štaviše, mi smo prvi korisnici najmodernije verzije ovih radara čija je precizna oznaka ’GM403 alfa’”, kaže za „Politiku” pukovnik Kepčija.

Sam prijem radara, posle završenog ugovaranja i obuke, inače ima dve faze – fabrički i lokacijski prijem. Prva faza se obavlja u samoj fabrici, a druga na radarskom položaju prema posebnoj proceduri. U Starim Banovcima trenutno se nalaze dva radara tipa GM400, jedan je već u punoj upotrebi, a drugi se nalazi u fazi lokacijskog prijema.

Pukovnik Kepčija sa velikim zadovoljstvom najavljuje i skoru isporuku radara GM200 srednjeg dometa, koji su takođe proizvod kompanije „Thales”, francuskog giganta elektronske namenske industrije. On ističe i značaj sistema automatizacije za centre VOJiN na čijem razvoju i implementaciji rade domaći stručnjaci.

„Što je stepen automatizacije veći i efikasniji, vreme potrebno za potpunu obradu podataka osmatranja, odnosno stvaranje informacije, a samim tim i za reakciju je kraće”, kaže pukovnik Kepčija.

Inače, gabariti radara GM400 manji su nego što bi laici očekivali. Moglo bi se reći da je, sa sklopljenom antenom, dimenzija standardnih kontejnera za transport robe. Upravo je zato, stavljanjem na prikolicu šlepera, jednostavan za transport, a postoji i verzija koja radi sa vozila i istom se oprema i Vojska Srbije.

Poručnik Marko Manojlović nam pokazuje malu kabinu u kojoj je takozvani mozak radara, a tu je i laptop na kome se mogu očitati svi parametri. Postoji i aplikacija za održavanje pa softver sam signalizira operaterima kada je vreme da se poradi na takvim poslovima. Osim na engleskom, proizvođač je na radaru upozorenja pri kretanju u i oko njega ispisao i na srpskom jeziku – ćirilicom.

„Podaci sa ovog radara se očitavaju pomoću tri displeja, jedan je na samom radaru, na drugom je omogućen daljinski rad sa udaljenosti i do 500 metara, što je u ratnim uslovima izuzetno važno kako bi se u slučaju dejstva neprijatelja sačuvali životi onih koji rade na radaru u tom trenutku, a sa trećeg bi se moglo upravljati i sa više stotina kilometara kada postoji odgovarajuća telekomunikaciona infrastruktura za prenos podataka”, objašnjava poručnik Manojlović.

On nam na drugom ekranu, u obližnjem objektu, pokazuje situaciju u vazdušnom prostoru nad Srbijom, ali i širem okruženju. U tom trenutku GM400 je detektovao nekoliko stotina vazduhoplova, a može da otkrije neverovatnih 10.000 „tragova” pa i više, kako to kažu „vojinovci” u svojoj stručnoj komunikaciji.

„Radar je otporan na ometanje, takođe može i da precizno pokazuje relativne koordinate između ciljeva, što je važno prilikom navođenja lovačke avijacije”, kaže poručnik Manojlović.

Radari 126. brigade VOJiN praktično rade non-stop, sa izuzetkom retkih i veoma kratkih prekida zbog potreba održavanja. Na GM400 u smeni radi svega dvoje operatera. Jedan od njih je vodnik prve klase Aleksandar Ostojić, koji je, kao i poručnik Manojlović, bio u Francuskoj na obuci.

„Bio sam na obuci u fabričkim kapacitetima kompanije ’Thales’ u Limuru, gradu oko 50 kilometara udaljenom od Pariza. Nastava je bila na engleskom, sa specifičnom stručnom terminologijom. U Srbiji smo savladavali teorijski deo, a u Francuskoj smo se u praksi upoznali sa radarom”, objašnjava vodnik prve klase Ostojić.

Na kraju ove obuke polaže se ispit.

„Radar je drugačiji i zahtevniji u svakom pogledu u odnosu na svoje prethodnike i zahteva mnogo bolje poznavanje informatike i softvera. Svakako da mi je dosadašnji rad na radarima pomogao da lakše shvatim principe i način na koji funkcioniše radar GM400”, ističe vodnik prve klase Ostojić.

[attachment=1]


Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/598830/Novi-radari-vide-daleko-preko-granica-Srbije)

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info