PALUBA

RV i PVO => Elektronsko izviđanje, protivelektronska dejstva i radio-elektronska borba => Topic started by: Kubovac on November 22, 2021, 10:01:25 amTitle: Ruski sistem REB sa AI "RB-109A Bilina"
Post by: Kubovac on November 22, 2021, 10:01:25 am
Ruska vojska nastavlja testiranje u Siriji najnovijeg sistema za elektronsko ratovanje „Bilina“. Sistem elektronskog ratovanja RB-109A „Bilina“ jedan je od najzanimljivijih tehnoloških dostignuća Rusije poslednjih godina. Ističe se da je ovaj sistem napravljen korišćenjem veštačke inteligencije. Zahvaljujući savremenim tehnološkim metodama, sistem može samostalno otkriti ciljeve, a zatim odabrati najefikasniji način za eliminisanje neprijatelja. Prema mišljenju stručnjaka, mogućnosti sistema „Bilina“ su toliko velike da neki zapadni vojnici sumnjaju da je to uopšte moguće.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, oni su prvi put testirani tokom vežbe "Zapad 2017", a uskoro će početi velike isporuke Oružanim snagama. RB-109A Bilina će se kombinovati sa veštačkom inteligencijom, a sistemi su navodno u stanju da nezavisno izračunaju i biraju načine za napad na neprijateljske strukture. Oružane snage Rusije u Ukrajini i Siriji su testirale sisteme Bilina. Opremanje jedinica REB ovim novim naprednim EW sredstvom planirano je da bude završeno do 2025. Ovi kompleksi su u stanju da analiziraju situaciju u bojnom prostoru, otkrivaju i utvrđuju prirodu neprijateljskih ciljeva i biraju način da ih eliminišu ili potisnu, bez potreba za uključenjem ljudskog operatera sistema. Prema rečima glavnog i odgovornog urednika Arsenala otadžbine Viktora Murahovskog, RB-109A Bilina će povećati efikasnost trenutnog inventara ruskih EW sistema za 40–50 odsto!


Američko vazduhoplovstvo je iz ličnog iskustva naučilo da mogućnosti ovog sistema nisu izmišljene. Tako se pre neki dan saznalo da je američki borbeni avion F-15 oštećen na svojim elektronskim sistemima nakon napada ruskog sistema za elektronsko ratovanje „Bilina“. To se dogodilo tokom narednih testiranja ovog sistema u Siriji. Američki lovac F-15 pretrpeo je značajno oštećenje elektronskih sistema i komponenti nakon što je bio izložen ruskom sistemu za elektronsko ratovanje RB-109A "Bilina".....

Kako Avia.pro prenosi:
"Američka vojska se požalila da je pilot njihovog borbenog aviona naišao na neobične probleme tokom leta u neposrednoj blizini Sirije. Elektronski sistemi aviona su iznenada pokvarili i borbeno vozilo je skrenulo sa kursa. Pilot je skrenuo sa kursa pod uticajem nepoznate energije i morao je da se vrati u bazu skoro na dodir. Prilikom pregleda aviona ispostavilo se da su mnogi od elektronskih senzora bili izloženi najjačem udaru, bukvalno ih je „spržio” neki uređaj. Pretpostavlja se da je američki lovac slučajno pao u zonu delovanja ruskog sistema za elektronsko ratovanje „Bilina“, koji bi mogao da bude testiran u uslovima bliskoistočnog regiona“, – prenosi izdanje „PolitRussia“.

https://www.youtube.com/watch?v=FWrlDCmJuig