PALUBA

Vesti => KoV => Topic started by: Rade on December 09, 2021, 05:22:12 pmTitle: Rusija isporučila seriju vozila BTR-82A Belorusiji
Post by: Rade on December 09, 2021, 05:22:12 pm
Pored oklopnih transportera BTR-82A, isporučena su i komandna vozila BTR-80K i oklopna sanitetska vozila BMM, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

[attachment=1]

Pres služba beloruskog ministarstva odbrane saopštilo je da su oružane snage Belorusije dobile novu seriju oklopnih transportera BTR-82A, te da će oni biti uvedeni u naoružanje . mehanizovane brigade, koja  je razmeštena u regionu Grodna.

Nova oklopna vozila dopremljena su železnicom, a isporučena su u okviru međudržavnog sporazuma o vojnoj saradnji Belorusije i Rusije.

General major Igor Demidenko, komandant Operativne komande Zapad oružanih snaga Belorusije, izjavio je da je ljudstvo iz sastava 6. mehanizovane brigade već završilo obuku u 72. gardijskom združenom centru za obuku u Rusiji, te da su spremni za rad na novoj tehnici.

Pored oklopnih transportera BTR-82A, Belorusiji su isporučena i komandna vozila BTR-80K i oklopna sanitetska vozila BMM.

Prva serija oklopnih vozila BTR-82A isporučena je Belorusiji krajem septembra tekuće godine. Radi se o oklopnom borbenom vozilu koje je uvedeno u naoružanje oružanih snaga Ruske Federacije 2013. godine, kada je zamenila sovjetske BTR-80. Oklopna vozila ovog tipa nalaze se i u naoružanju oružanih snaga Azerbejdžana i Kazahstana.