PALUBA

Vesti => KoV => Topic started by: Rade on December 12, 2021, 10:05:06 amTitle: Egipat razvio novo oklopno vozilo
Post by: Rade on December 12, 2021, 10:05:06 am
Tokom izložbe naoružanja EDEX 2021, egipatska namenska industrija prikazala je novo vozilo konfiguracije 4x4, projektovano na šasiji francuskog lakog taktičkog vozila Sherpa Light, kompanije Arquus.Citirajući francusku kompaniju Arquus, šasija novog egipatskog vozila je francuske proizvodnje, dok su projekat, izrada i sklapanje oklopnog tela u potpunosti delo egipatskih kompanija.

[attachment=1]

Vozilo čiju su šasiju Egipćani iskoristili, potiče od vozila Sherpa Light, lakog taktičkog vozila konfiguracije 4x4, koje je u potpunosti razvijeno i proizvedeno u francuskoj kompaniji Arquus, bivšoj RTD (Renault Trucks Defense). Vozilo je prvi put prikazano javnosti 200. godine, tokom međunarodne izložbe naoružanja u Parizu. Radi se o konvencionalnom vozilu, sa motorom napred, transportnim odeljenjem u sredini i teretnim prostorom u zadnjem delu vozila. Napred su smeštena dva sedišta, za vozača i komandira, dok se nazad nalaze još dva, odnosno tri sedišta. Prema prvim podacima, egipatska verzija vozila Sherpa Light je zaštićeno oklopom koji obezbeđuje zaštitu nivoa B6, štiteći ukrcano ljudstvo od dejstva streljačkog naoružanja, dok je u pogledu zaštite od eksplozivnih sredstava i mina, nivo zaštite 1 po standardu STANAG 4569. Zadnji deo vozila je konfigurisan tako da predstavlja potpuno zatvoren tovarni prostor.

Egipatska Sherpa je naoružana daljinski upravljivom borbenom stanicom, sa mitraljezom kalibra 7,62 mm, na prednjem delu krova.

[attachment=2]

Vozilo se pogoni 4,7-litarskim dizel motorom, snage 180 KS, koji pokreće vozilo maksimalnom brzinom od 100 km/h na putu, uz autonomiju od 800 km. Masa praznog vozila iznosi 8695 kg, dok je maksimalna nosivost 705 kg, što i nije neka zavidna cifra ukoliko se uzme u obzir da vozilo može transportovati šest lica. U opremi vozila nalaze se još i anti-šok sedišta, spoljne kamere, pasivni sistemi osmatranja za vozača…

Prema podacima instituta SIPRI, francuska kompanija Arquus je isporučila Egiptu 173 vozila Sherpa Light.

[attachment=3]