PALUBA

Kopnena vojska => Raketne snage KoV => Topic started by: Kubovac on February 03, 2022, 06:06:11 pmTitle: VLR Tornado-G i Tornado S i dalje modifikacije
Post by: Kubovac on February 03, 2022, 06:06:11 pm
АКТУЕЛНО: Американци упозоравају да Руси у плану имају развој смртоносних „Робокаћуша“?

Овако конципиран систем ће имати способност да са једним плотуном уништи комплетно насељено место, пише у свом материјалу новинар интернет портала The National Interest – Мајкл Пеј. Роботизовани вишецевни лансери ракета ће по свему судећи бити даља еволуција самоходних оруђа 9К51М „Торнадо-Г“ и 9К515 „Торнадо-С“ који већ поседују напредне компоненте које могу постати база за развој потпуно роботизованих система који ће моћи самостално да крстаре по бојишту и уништавају своје циљеве.

Амерички интернет портал The National Interest сматра да руски војноиндустријски комплекс ради на развоју „Робокаћуша“ која ће бити у стању да самостално униште циљ условног непријатеља – преносе РИА Новости.

Недавно је генерални директор руске компаније НПО „Сплав“ (концерн „Техмаш“) која је водећа када је у питању развој реактивне артиљерије саопштио да последњи модели руских вишецевних лансера ракета као што су 9К51М „Торнадо-Г“ и 9К515 „Торнадо-С“ поседују компоненте које могу бити основа за развој перспективних роботизованих вишецевних лансера ракета.

Овако конципиран самоходни вишецевни лансер ракета ће бити у стању да самостално уништи свој циљ. Он ће имати способност да са једним плотуном уништи комплетно насељено место, пише у свом материјалу новинар интернет портала The National Interest – Мајкл Пеј. Новитет, који се у тексту америчког новиниара назива „Робокаћуша“ ће највероватније бити монтирана на платформу безпосадног возила које ће бити у стању да се самостално креће у зони извођења борбених дејстава.

Уколико се овај пројекат успешно реализује, западне компаније ће бити пронуђене да се Русији обрате за помоћ када је у питању развој безпосадног возила-платформе, напомиње Мајкл Пеј (вероватно се ради о револтираној реакцији аутора пошто сличних пројеката када је у питању роботизација ракетних артиљеријских система, по свему судећи нема у војноиндустријском комплексу САД).

9К51М „Торнадо-Г“ је руски модернизовани вишецевни лансер ракета. Основне разлика у односу на базичну верзију 9К51 „Град“ се односи на далеко квалитетније решен систем управљања ватром повезаног са сателитском навигацијом и компјутером који израчунава балистичке инпуте гађања, што омогућава знатно скраћење припреме напада која се одвија у аутоматском режиму рада.

Модернизовано оруђе 9К51М „Торнадо-Г“ ће добити и нову муницију у калибру 122мм, која је за чак 6-10 пута  ефикаснија у односу на стандардне ракете 9М22У које користи овај систем. Укупно су направљена три типа муниције за модернизовани ВБР 9К51М „Торнадо-Г“. Модели нове муниције су представљени на сајму наоружања и војне опреме „Армија-2018“.

9К515 „Торнадо-С“представља дубоку модернизацију ВЛР„Смерч“ у калибру 300мм. Главна новина која је имплементирана на овај систем, а који његово претходнк није имао, јесте аутоматизовани систем за управљање ватром. Лансирна јединица добија информацију о циљевима преко заштићених канала везе, по којима компјутер израчунава све потребне балистичке параметре и аутоматски наводи ватру на циљ.

Овај систем може и самостално да открива своје циљеве. За такву намену је за њега развијена специјална ракета мод.9М534 која у себи има беспилотну извиђачку летелицу. Ова ракета са интегрисаним дроном може да одлети на даљину од неколико десетина километара, одакле у реалном времену шаље податке командом пункту на основу којих се одмах уносе нови елементи за ватру. За 20 минута лета беспилотна летелица може детаљно да претражи подручје површине 25 км2.

Поред овог новитета у борбеном арсеналу ВЛР „Торнадо-С“ налазиће се претходно поменута високопрецизна ракетна муниција. Ово ће омогућити да једна лансирна јединица једновремено нападне и до осам различитих циљева.Треба нагласити да је домет овог оруђа значајно повећана у односу ВЛР „Смерч“, и да ће уместо 90км сада износи 120км. У перспективи се планира да ракете лансиране из овог оруђа остваре ефективни домет и до 200км.

Унапређене су и многе функције које се тичу брзине преласка из маршевског у борбени положај и обратно, а знатно је скраћено и време пуњења оруђа новим ракетама. Посада која опслужује оруђе се састоји од три војника који приликом дејства не морају да напуштају борбено лансирно средство.

Izvor: https://rs.rbth.com/science/93204-robot-kacusa-americki-mediji

https://t.me/bograta/5686


Title: Re: VLR Tornado-G i Tornado S i dalje modifikacije
Post by: Kubovac on December 04, 2022, 02:22:30 pm
Ministarstvo odbrane RF objavilo je snimak upotrebe VBR Tornado-G u zoni Specijalne operacije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u nedelju, 4. decembra, snimak borbene operacije višecevnih raketnih sistema Tornado-G (VBR) Južnog vojnog okruga tokom specijalne vojne operacije.

Ruska vojska, uz pomoć Tornado-G, efikasno uništava neprijateljske ciljeve. Rakete kalibra 122 mm pogađale su komandne punktove i utvrđenja, područja koncentracije ljudstva, artiljerijske i minobacačke baterije, kolone neprijateljske tehnike.

Pored toga, prilikom izvršavanja vatrenih zadataka, vojska stupa u interakciju sa posadama bespilotnih letelica koje vrše izviđanje položaja nacionalista i ispravljaju tačnost vatre borbenih oruđa.

VBR 122 mm „Tornado-G“ je dizajniran za uništavanje artiljerijskih i minobacačkih baterija, jedinica PVO, pozadinskih objekata i motorizovanih pešadijskih jedinica neprijatelja. Vozilo je opremljeno automatizovanim sistemom za navođenje i upravljanje vatrom.

Ranije, 21. novembra, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je prikazalo snimak upotrebe VBR Tornado-S. Kao što je napomenuto, VBR Tornado se smatra jednim od najboljih na svetu i u mnogim aspektima nadmašuje strane analoge.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]


Izvor (https://iz.ru/1435386/2022-12-04/minoborony-opublikovalo-kadry-primeneniia-rszo-tornado-g-v-zone-spetcoperatcii)


Title: Re: VLR Tornado-G i Tornado S i dalje modifikacije
Post by: Kubovac on January 23, 2023, 08:29:16 pm
Vatra na glave neprijatelja: snimak borbene upotrebe VLR Tornado-G u zoni SVO

Od samog početka specijalne vojne operacije, posade VLR Tornado-G Južnog vojnog okruga kontinuirano su razbijale tehniku i ljudstvo ukrajinskih nacionalista

Posade višecevnih raketnih sistema „Tornado-G“ Južnog vojnog okruga uništile su pozicije ukrajinskih nacionalista u zoni specijalne operacije. Snimak borbene upotrebe višecevnog lansera raketa objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Prema obaveštajnim podacima, jedinice ukrajinskih militanata koncentrisale su vojnu opremu, oružje i municiju za snabdevanje svojih snaga. Podaci izviđača potvrđeni su tehničkim sredstvima, nakon čega su jedinice VLR „Tornado-G“ izvršile udar.

Posade "Tornado-G" onemogućavaju i uništavaju komandna mesta, skladišta naoružanja, municije i goriva i maziva, a takođe vode protivbaterijske borbe sa neprijateljskom artiljerijom koja se nalazi na velikoj udaljenosti. Maksimalna efikasnost i tačnost ovakvih salva obezbeđena je prilagođavanjem vatre uz pomoć bespilotnih letelica i naprednih artiljerijskih izviđačkih odreda. Nakon pogađanja ciljeva, osoblje napušta svoje položaje.


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/202312321-wdXhv.html)


Title: Re: VLR Tornado-G i Tornado S i dalje modifikacije
Post by: Kubovac on February 21, 2023, 12:20:56 pm
Rusija predstavila višeciljni raketni sistem Tornado-S

ABU DABI - Najnoviji ruski raketni sistem za višestruko lansiranje Tornado-S (MLRS) izložen na međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2023 u Abu Dabiju. On je sposoban pogoditi nekoliko ciljeva u salvi, objavila je u ponedjeljak državna tehnološka korporacija "Rostec".

"Jedinica kontrolnog sistema Tornado-S omogućuje programiranje individualnog zadatka leta za svako streljivo, što omogućava borbenom vozilu da pogodi nekoliko ciljeva u salvi. Jedinica se temelji na beskrajnom inercijalnom navigacionom sistemu i može dodijeliti svakom zasebnom MLRS projektilu domet leta i njegovu putanju. Rakete za precizne udare imaju učinkoviti domet od preko 100 km, a tačnost paljbe projektila Tornado-S je 15-20 puta veća od one sa projektilima koje je koristio prethodnik Smerch," rekao je "Rostec" u izjavi.

Na međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2023, Rusija takođe predstavlja projektile Tornado-S od 122 mm koji mogu uništiti mete izvan obilježja terena (uključujući stražnje padine i klance) i u planinama. 57 mm visokoeksplozivna trasirajuća granata 53-UOR-281U još je jedna ruska inovacija predstavljena na sajmu oružja IDEX 2023.
Projektil je dizajniran za gađanje vazdušnih ciljeva, neoklopljene opreme i ljudstva, a koristi se sa standardizovanim borbenim modulom.

Međunarodni sajam oružja IDEX 2023 održava se u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 20. do 24. februara. Ruski integrisani izložbeni štand smješten je u zasebnom paviljonu gdje vodeći ruski odbrambeni proizvođači predstavljaju više od 200 tipova oružja, vojne opreme, municije i borbene opreme u punoj veličini, prenosi "TAS S".

[attachment=1]


Izvor (https://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/naoruzanje/Rusija-predstavila-viseciljni-raketni-sistem-Tornado-S/759677)


Title: Re: VLR Tornado-G i Tornado S i dalje modifikacije
Post by: Kubovac on March 05, 2023, 01:36:53 pm
Rusija je dostavila svoj odgovor HIMARS-u na osnovu sistema Tornado-S

Izvozna verzija ovog sistema može postati osnova strateškog arsenala za male zemlje.

Na marginama izložbe IDEX-2023 u Abu Dabiju, ruska delegacija je predstavila domaći analog HIMARS-u. Upravljačka jedinica, kompatibilna sa MLRS "Tornado-S", u stanju je značajno povećati preciznost vatre.

„Ovo se zove „sistemska jedinica za upravljanje projektilima visoke preciznosti“, koja se koristi kao deo kompleksa Tornado-S. Ova jedinica uključuje i autonomni inercijalni sistem navođenja i sistem navođenja zasnovan na GLONASS-GPS signalima. U kombinaciji, oni mogu značajno povećati tačnost upotrebe ove vrste oružja“, rekao je Maksim Kasparov, direktor za spoljno-ekonomsku delatnost NPO Splav.

Za male zemlje MLRS kao što je „Tornado-S“ je strateško oružje, a za Rusiju – nuklearni arsenal. Odluka o kupovini ovakvih kompleksa se donosi na najvišem nivou.

„Prodajom takvih sistema jačamo svoju poziciju na globalnom tržištu naoružanja i uvek imamo na umu da imamo naprednije i efikasnije sisteme u džepu“, rekao je Kasparov.

Nova sistemska jedinica za upravljanje:

[attachment=1]

[attachment=2]

Tornado u akciji:

[attachment=3]

[attachment=4]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/2023341529-WZzTu.html)


Title: Re: VLR Tornado-G i Tornado S i dalje modifikacije
Post by: kumbor on March 05, 2023, 04:34:04 pm
Pominje se mogućnost korišćenja i GLONASS i GPS. GLONASS je ruski sistem analogičan GPS. Ima nešto manju preciznost, negde oko 10 metara navođenja. GPS takođe može koristiti, ali verovatno samo civilnu verziju GPS. Vojna verzija GPS ima bolju preciznost, navodno oko 1-3 metra!