PALUBA

RV i PVO => Elektronsko izviđanje, protivelektronska dejstva i radio-elektronska borba => Topic started by: Kubovac on June 03, 2022, 03:40:44 pmTitle: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 03, 2022, 03:40:44 pm
Pogled sa "zapadne strane" na elektronski rat u Ukrajini....

Smrtonosna tajna: Elektronsko ratovanje oblikuje rat Rusije i Ukrajine

Na ukrajinskim ratištima, jednostavan čin uključivanja mobilnog telefona može da izazove smrtonosnu kišu sa neba. Artiljerijski radari i daljinski upravljane bespilotne letelice takođe mogu izazvati pljusak vatrenih šrapnela.

Ovo je elektronski rat, kritičan, ali uglavnom nevidljiv aspekt rata Rusije i Ukrajine. Vojni komandanti uglavnom izbegavaju da o tome razgovaraju, plašeći se da će ugroziti operacije otkrivanjem tajni.

Tehnologija elektronskog ratovanja cilja na komunikacije, navigaciju i sisteme navođenja kako bi locirala, zaslepila i prevarila neprijatelja i uputila smrtonosne udarce. Koristi se protiv artiljerije, borbenih aviona, krstarećih projektila, dronova i još protiv mnogo toga. Vojske ga takođe koriste za zaštitu svojih snaga.

To je oblast u kojoj se smatralo da Rusija ima jasnu prednost u ratu. Ipak, iz razloga koji nisu sasvim jasni, njena veoma hvaljena veština elektronskog ratovanja jedva da je viđena u ranim fazama rata u haotičnom neuspehu da se zauzme ukrajinska prestonica Kijev.

Ona je postala daleko veći faktor u žestokim borbama u istočnoj Ukrajini, gde kraće linije snabdevanja koje je lakše braniti omogućavaju Rusiji da pomeri opremu za elektronsko ratovanje bliže bojnom polju.

„Oni ometaju sve do čega njihovi sistemi mogu da dosegnu“, rekao je zvaničnik Aerorozvidke, deo tima izviđačkih ukrajinskih bespilotnih letelica, koji je govorio pod uslovom anonimnosti iz bezbednosnih razloga. „Ne možemo reći da dominiraju, ali nas u velikoj meri ometaju."

Zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe nazvao je rusku pretnju „prilično ozbiljnom“ kada je reč o ometanju izviđačkih napora i komunikacije komandanata sa trupama. Rusko ometanje GPS prijemnika na bespilotnim letelicama koje Ukrajina koristi da locira neprijatelja i direktnu artiljerijsku vatru posebno je intenzivno „na liniji kontakta“, rekao je on.

Ukrajina je postigla neke uspehe u suprotstavljanju naporima ruskog elektronskog ratovanja. Zarobio je važne delove hardvera — značajan informacijski udar — i uništio najmanje dve mobilne jedinice za elektronsko ratovanje sa više vozila.

Njihovu (Ukrajinsku, prim. Kubovac) sopstvenu sposobnost elektronskog ratovanja teško je proceniti. Analitičari kažu da se znatno poboljšala od 2014. godine, kada je Rusija zauzela Krim i podstakla separatističku pobunu u istočnoj Ukrajini. Ali postoje zastoji. Prošle nedelje Rusija je tvrdila da je uništila ukrajinski elektronski obaveštajni centar u gradu Dnjeprovske na jugoistoku zemlje. Tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena, a ukrajinski zvaničnici nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Ukrajina je takođe efikasno koristila tehnologiju i obaveštajne podatke iz Sjedinjenih Država i drugih članica NATO-a. Takve informacije pomogle su Ukrajini da potopi ratnu krstaricu Moskva. Saveznički sateliti i izviđački avioni pomažu sa okolnog neba, kao i mreža satelitskih komunikacija Starlink milijardera Elona Maska.

Elektronski rat ima tri osnovna elementa: izviđanje, napad i zaštita. Prvo, obaveštajni podaci se prikupljaju lociranjem neprijateljskih elektronskih signala. U napadu, ometanje „bele buke“ onemogućava i degradira neprijateljske sisteme, uključujući radio i mobilne telefonske komunikacije, protivvazduhoplovnu odbranu i artiljerijske radare. Zatim sledi lažiranje, koje zbunjuje i obmanjuje. Kada funkcioniše, municija promašuje svoje ciljeve.

„Operisati na modernom bojnom polju bez podataka je zaista teško“, rekao je penzionisani pukovnik Laurie Buckhout, bivši načelnik za elektronsko ratovanje američke vojske. Ometanje „može zaslepiti i zaglušiti letelicu veoma brzo i veoma opasno, posebno ako izgubite GPS i radar, a vi ste mlaznjak koji leti brzinom od 600 milja na sat“.

Sve to objašnjava tajnost oko elektronskog ratovanja.

„To je neverovatno klasifikovano polje jer veoma zavisi od naprednih tehnologija u kojima se dobici mogu vrlo brzo kopirati i brisati“, rekao je Džejms Stidam, stručnjak za bezbednost komunikacija koji je konsultovao odeljenja za državnu i unutrašnju bezbednost SAD.

Ukrajina je naučila teške lekcije o elektronskom ratu 2014. i 2015. godine, kada je Rusija njime nadjačala njihove snage. Rusi su obarali bespilotne letelice sa neba i onesposobljavali bojeve glave, prodrli u mreže mobilnih telefona radi psiholoških operacija i zatim se usmerili na ukrajinski oklop.

Jedan ukrajinski oficir ispričao je Kristijanu Brose, pomoćniku pokojnog američkog senatora Džona Mekejna, R-Ariz., kako su ruski info-ratnici prevarili komandanta da uzvrati bežični poziv njegove majke. Kada je to uradio, geolocirali su ga usred poziva i ubili ga preciznim raketama, napisao je Brose u knjizi „The Kill Chain“.

SAD su takođe iskusile rusko elektronsko ratovanje u akciji u Siriji, gde su protivnici podržali suprotstavljene strane u građanskom ratu. 2018. godine, šef američkih specijalnih operacija, general Rejmond Tomas, opisao je kako su komunikacije američkih pilota redovno bile „obarane“ u Siriji u „najagresivnijem“ okruženju elektronskog ratovanja na planeti. Ruski napredni sistemi su dizajnirani da zaslepe američke vazdušno-desantne sisteme upozorenja i upravljanja, ili AWACS avione — oči i uši komandanata na bojnom polju — kao i krstareće rakete i špijunske satelite.

U sadašnjem ratu, elektronsko ratovanje je postalo žestoko poprište sukoba.

Aerorozvidka je modifikovala bespilotne letelice opremljene kamerama kako bi precizno odredila neprijateljske položaje i navodila minobacačke projektile i artiljerijske granate. Hakovanje se takođe koristi za trovanje ili onemogućavanje neprijateljske elektronike i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su se njihove mogućnosti elektronskog ratovanja radikalno poboljšale od 2015. One uključuju upotrebu šifrovane američke i turske komunikacione opreme za taktičku prednost. Ukrajina je toliko napredovala da izvozi deo svoje tehnologije.

Rusija se bavi ometanjem GPS-a u oblastima od Finske do Crnog mora, rekao je potpukovnik Tajson Vecel, saradnik vazduhoplovstva u Atlantskom savetu. Zbog toga je jedan regionalni finski prevoznik, Transaviabaltica, morao da otkaže letove na jednoj ruti na nedelju dana. Rusko ometanje je takođe poremetilo ukrajinsko televizijsko emitovanje, rekao je Frenk Beks, izvršni direktor kompanije Kratos Defense sa sedištem u Kaliforniji, koja ima satelitske zemaljske stanice u regionu.

Ipak, u ranim danima rata, ruska upotreba elektronskog ratovanja bila je manje efikasna i opsežna nego što se očekivalo. To je možda doprinelo njenom neuspehu da uništi dovoljno radarskih i protivvazduhoplovnih jedinica da bi se stekla superiornost u vazduhu.

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na zahtev za komentar za ovaj članak.

Neki analitičari veruju da su ruski komandanti držali jedinice u pozadini, u strahu da bi mogle biti zarobljene. Najmanje dve stanice su zaplenjene. Jedna je bila Krasukha-4 (upitno, prim. Kubovac), za koji baza podataka američke vojske kaže da je konstruisana da ometa satelitske signale, kao i izviđačke radare i radarsko vođeno oružje sa udaljenosti od više od 160 kilometara. Drugi, napredniji, Borisoglebsk-2, koji može da ometa sisteme za navođenje dronova i radio-kontrolisane nagazne mine.

Rusija je takođe možda ograničila upotrebu opreme elektronskog ratovanja u ranoj fazi sukoba zbog zabrinutosti da loše obučeni ili slabo motivisani tehničari možda neće njome pravilno upravljati.

„Ono što sada saznajemo je da su ga Rusi na kraju isključili jer je toliko ometao i njihovu komunikaciju“, rekao je penzionisani general-potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske za Evropu.

Problemi u komunikaciji su bili očigledni jer su mnoge ruske trupe razgovarale na nesigurnim otvorenim radio kanalima, koje su lako pratili i eksterni slušaoci.

Nejasno je koliku prednost ruska elektronska sredstva sada mogu da ponude. Ukrajinske snage su sada koncentrisanije nego na početku rata, što bi moglo olakšati njihovo pronalaženje i dejstvo po njima.

Mnogo zavisi od toga da li su ruske bataljonske taktičke grupe „konfigurisane u stvarnosti onako kako su na papiru“, rekao je Džejms Rends, iz Jane vojno-obaveštajnog istraživačkog centra. Svaka grupa, koja se sastoji od otprilike 1.000 vojnika, trebalo bi da ima jedinicu za elektronsko ratovanje. Pentagon kaže da se u Ukrajini nalazi 110 takvih grupa.

Kremlj takođe tvrdi da ima više od 1.000 malih, višenamenskih bespilotnih letelica Orlan-10 koje koristi za izviđanje, ciljanje, ometanje i presretanje mobilnih telefona.

Rusija je izgubila oko 50 svojih Orlan-10 u ratu, ali „šta god da su izgubili mogao bi biti mali deo onoga što leti“, rekao je istraživač Semjuel Bendet, istraživačkog centra Centra za pomorske analize.

Relativna snaga ukrajinskih bespilotnih letelica je nejasna, ali Ukrajinci su prilagodili tehnologije kao što su softverski definisani radio i 3D štampanje kako bi ostali u igri.

SAD i Britanija takođe isporučuju opremu za ometanje, ali koliko ona pomaže nije jasno. Nijedna zemlja nije ponudila detalje. Sposobnost obe strane da onesposobe dronove druge strane je ključna za artiljeriju koju izviđaju sada, a tako ključnu u bitkama.

Maskov Starlink je dokazana prednost. Njegovih više od 2.200 satelita u niskoj orbiti obezbeđuje širokopojasni internet za više od 150.000 ukrajinskih zemaljskih stanica. Prekidanje tih veza je izazov za Rusiju. Mnogo je teže ometati satelite u niskoj orbiti nego geostacionarne.

Mask je dobio pohvale Pentagona jer je barem privremeno pobedio rusko ometanje ukrajinskih satelitskih veza brzim softverskim rešenjem. Ali on je upozorio Ukrajince da drže te terminale isključenim kad god je to moguće — oni su ranjivi na geolokaciju — i nedavno je na Twiteru izrazio zabrinutost zbog udvostručenih napora ruskog ometanja.

„Siguran sam da su Rusi sada sve pametniji u vezi sa tim“, rekao je Vecel, potpukovnik vazduhoplovstva.

Izvor (https://apnews.com/article/russia-ukraine-kyiv-technology-90d760f01105b9aaf1886427dbfba917)

[attachment=1]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: kumbor on June 03, 2022, 03:45:40 pm

То треба спржити првом приликом!


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 03, 2022, 08:00:42 pm
Sistem REB ostao iza 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Na fotografijama kompleks za elektronsko ratovanje „NOTA“, ostavljen u blizini Krivog Roga.

[attachment=1]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 04, 2022, 08:51:20 am
Sistem REB "Palantin" u SVO Ruske vojske u Ukrajini

Najnoviji kompleks za elektronsko ratovanje „Palantin“ tokom specijalne operacije Ruske vojske u Ukrajini, suzbija i "davi" elektronske sisteme ukrajinske vojske

Kompleks elektronskog ratovanja (EW-REB) Oružanih snaga Ruske Federacije „Palantin“ blokira upravljanje izviđačkim bespilotnim letelicama neprijatelja i ometa centre mobilne komunikacije i internet izvore na komandnim mestima Oružanih snaga Ukrajine.

Sistem Palantin je namenjen za „suzbijanje neprijateljskih radio-komunikacijskih i elektronskih obaveštajnih sistema u pojasu širokom 1.000 km. Mogućnosti opreme omogućavaju da se zaslepi neprijatelj u kratkotalasnom i ultrakratkotalasnom opsegu, kao i da se liši mobilne komunikacije.

Sistem se može koristiti za diskretno ciljanje radiofrekventnih objekata, ometanje specifičnih frekvencija i radnih opsega i otkrivanje suprotnih oblika REB (radio-elektronske borbe).

Palantin se takođe može koristiti za kreiranje sistem od više sistema kombinovanjem različitih sistema EW-REB i elektronskog izviđanja u jedinstvenu koordinisanu mrežu radi poboljšanja efikasnosti.

Kada se Palantin kombinuje sa postojećim EW-REB sistemima, sposoban je da ometa upotrebu precizno vođene municije sprečavanjem određivanja tačne lokacije potencijalnih meta i širenja informacija.

Tokom vežbi prethodnih meseci, Palantin je bio zaštićen samohodnim protivvazduhoplovnim sistemom ZSU-23-4, raketno-topovskim kompleksima PVO 2K22 Tunguska i raketnim sistemom 9K331 Tor-M1.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Palantin%20EW%20SVO%20Ukrajina.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 04, 2022, 10:18:12 am
Ukrajinski vojnici "elektronci i protivelektronci" sa litvanskim portabl sistemom REB EDM4S-UA C-UAS:

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 11, 2022, 01:08:09 pm
Radio-elektronska i protivvazduhoplovna sredstva: borba protiv bespilotnih letelica u Specijalnoj vojnoj operaciji

Nedavno, Ukrajina je imala prilično veliku flotu bespilotnih vazduhoplovnih sistema različitih klasa i tipova. Krajem februara počela je da ih koristi protiv ruske vojske, a rezultati su bili predvidljivi. Naša (ruska, prim. Kubovac) vojska ima na raspolaganju širok spektar sredstava za suprotstavljanje i uništavanje bespilotnih letelica – i oni stalno pokazuju svoj potencijal.

Buduće mete

Od 2014, režim u Kijevu, koristeći savete i pomoć stranih zemalja, počeo je da gradi punopravnu „flotu“ dronova. Kupljeni su strani primerci različitih klasa, a napravljeni su i neuspešni pokušaji da se stvori sopstvena tehnologija. Do početka ove godine ukupno je pušteno u upotrebu nekoliko stotina kompleksa.

Vojska i druge strukture su snabdevene bespilotnim letelicama za različite namene i različite klase. Pre svega, nabavljeni su laki izviđački dronovi domaće ili strane proizvodnje, vojni i civilni. Tešku klasu su u početku predstavljali samo stari sovjetski modeli Ris i Striž, ali pre nekoliko godina počela je kupovina turskih letelica Bajraktar ​​TB2. Postojalo je i određeno interesovanje za tzv. jedreću municiju.

Sa početkom ruske specijalne operacije, flota ukrajinskih bespilotnih letelica počela je da se smanjuje. Da bi se nadoknadili gubici, počele su nove isporuke strane opreme svih glavnih klasa, uklj. široko reklamirane. Međutim, uvezeni proizvodi se suočavaju sa istim pretnjama i redovno se potiskuju ili obaraju.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, ukrajinska vojska je izgubila približno 1150 dronova svih vrsta. Broj osujećenih naleta, u kojima vozila zbog ometanja nisu uspela da izvrše zadatak, nepoznat je i teško se može izbrojati. Istovremeno, Ukrajina i dalje ima solidne zalihe bespilotnih letelica i nastavlja da ih koristi. Shodno tome, broj oborenih uređaja će nastaviti da raste.

Protivdejstvo i ometanje

Karakterističan nedostatak i problem skoro svih bespilotnih letelica je zavisnost od radio komunikacija. Komande, telemetrija i video signali se prenose preko radio kanala, a njihovo potiskivanje ometa puno obavljanje zadataka. S tim u vezi, kompleksi za elektronsko ratovanje (ECM - REB) su efikasno, fleksibilno i pogodno sredstvo za suzbijanje bespilotnih letelica.

Od samog početka Specijalne operacije korišćena je razna domaća oprema za elektronsko ratovanje. Ministarstvo odbrane RF redovno pokazuje njihov rad i otkriva neke od njegovih rezultata. Saopšteno je da se u zoni borbe i u pozadini koriste i sistemi većih dimenzija na šasijama vozila i prenosivi ili portabl sistemi.

Tako je sredinom aprila Ministarstvo odbrane pokazalo rad kompleksa Murmansk-BN i Krasuha-4. Početkom juna demonstrirali su rad i upotrebu proizvoda Palantin. Spolja, rad sistema elektronskog ratovanja ne izgleda baš impresivno - vozila sa antenskim uređajima jednostavno stoje na poziciji, a njihove jedinice rade tiho u svojim kabinama.

Istovremeno, svaki takav kompleks može daljinski da utiče na nekoliko vazduhopoplovnih bespilotnih ciljeva u radijusu od više desetina ili stotina kilometara. Bez spoljašnjih izvora informacija, kanali upravljanja su potisnuti i borbena misija je poremećena. Tako je na jednom od aprilskih video snimaka iz Ministarstva odbrane komandir čete REB rekao da je njegova jedinica tokom jedne od dužnosti morala istovremeno da potisne 12 neprijateljskih izviđačkih i udarnih bespilotnih letelica. Letelice su izgubile kontakt sa operaterima i nisu mogli da udare na naše trupe.

Treba napomenuti da su bespilotne letelice samo jedna od meta sistema za elektronsko ratovanje. U zavisnosti od trenutne situacije, Krasuha, Palantin i drugi proizvodi mogu da otkriju i potisnu komunikacione kanale vojnih jedinica, radarske signale itd. Kao rezultat toga, neprijateljske trupe nemaju mogućnost da u potpunosti nadgledaju rusku vojsku, koordiniraju svoje akcije i uopšte rešavaju borbene misije.

Pitanje onesposobljavanja

Kada su komunikacioni kanali potisnuti, BPL ne može da vrši izviđanje ili udar, ali je u stanju da se vrati u bazu da se pripremi za sledeći let. Ako dron dospe u zonu uništenja PVO, isključeno je ne samo rešenje dodeljenog zadatka, već i njegovo dalje postojanje. Ruska protivvazduhoplovna odbrana je već označila više od 1.150 bespilotnih ciljeva, uključujući one reklamirane iz uvoza.

U sastavu naših kopnenih snaga koje deluju u Ukrajini, postoji razvijena trupna PVO. Pored toga, važne oblasti su pokrivene sistemima odbrane objekata. Svi su u interakciji sa radarskim objektima koji osmatraju situaciju iznad linije dodira i do velike dubine neprijateljske teritorije. Ovako slojevita (ešalonirana) PVO predstavlja veliku opasnost i za avione sa posadom i za BPL.

Ministarstvo odbrane je više puta demonstriralo borbeni rad naše trupne PVO i PVO objekata protiv različitih vazduhoplovnih ciljeva, uklj. BPL. Posade raketnih jedinica PVO i raketno-topovskih kompleksa uspešno obaraju otkrivene mete i potvrđuju karakteristike njihove opreme. Uz to, zanimljivi materijali stižu i sa ukrajinske strane. Dakle, objavljen je snimak sa drona koji je uspeo da snimi let rakete usmerene na njega.

Kompleks Pancir-S1 se ponovo pokazuje kao efikasno sredstvo za borbu protiv bespilotnih letelica. Svoje sposobnosti je već pokazao na vežbama, kao i u stvarnim bitkama u Siriji i Libiji. Sada potvrđuje sposobnost presretanja dronova različitih klasa, uklj. mala i lagana. Osim toga,  ::) su dali izvestan doprinos uništenju grupe hvaljenih Bajraktara. Uz pomoć vođenih projektila, on je u stanju da pogodi takve ciljeve na dometima do 15-20 km, a topovi vam omogućavaju da napadnete objekte na malim udaljenostima.

Za uništavanje teških izviđačkih i udarnih bespilotnih letelica koriste se i sistemi PVO Tor i Buk najnovijih verzija. Kompleks kratkog dometa Tor-M2 kontroliše vazdušni prostor u radijusu od 12 km, a Buk-M3 je u stanju da gađa ciljeve udaljene 70 km. Oba sistema pokrivaju sve radne visine postojećih bespilotnih letelica.

Ruski sistemi PVO predstavljaju posebnu opasnost za ukrajinske bespilotne letelice. Oni su u više navrata demonstrirali veliku verovatnoću da će pogoditi bespilotne letelice svih klasa u širokom rasponu dometa i visina. Istovremeno, neprijateljski dron je prinuđen da uđe u zonu uništenja sistema PVO - u suprotnom neće moći da vrši izviđanje ili da koristi svoje oružje.

Ne tako davno je postalo poznato da se oružje „zasnovano na novim fizičkim principima“ sada koristi za borbu protiv bespilotnih letelica. Zajedno sa poznatom opremom, borbeni laserski kompleks Zadira je uključen u Specijalnu operaciju. Izveštava se da je ovaj proizvod sposoban da potisne optičke sisteme i/ili uništi strukturu drona sa udaljenosti od 5 km. Nažalost, rad Zadire još nije prikazan.

Demonstracija mogućnosti

Vrednost i potencijal bespilotnih letelica su odavno postali poznati, a posledica toga bila je posebna pažnja na pitanja borbe protiv njih. Kako se ispostavilo, takve zadatke mogu rešiti kompleksi tradicionalnih klasa - protivvazduhoplovni raketni sistemi i sistemi za elektronsko ratovanje. Naša industrija ima veliko iskustvo u ovim oblastima i uspela je da prilagodi postojeće i buduće proizvode novim izazovima. Pored toga, bilo je moguće stvoriti fundamentalno novi uzorak neobične vrste, koji već pokazuje svoje mogućnosti.

Razvoj u oblasti borbe protiv bespilotnih letelica redovno je uvežbavan tokom raznih testova i vojnih vežbi. Predložene ideje i rešenja potvrdili su svoj potencijal, a po potrebi i poboljšali. Kao rezultat toga, oružane snage su dobile skup različitih sistema i kompleksa sposobnih da se nose sa čitavim spektrom aktuelnih pretnji.

Upravo sada domaća sredstva i sistemi za borbu protiv bespilotnih letelica pokazuju svoje sposobnosti u toku realnih borbenih dejstava. Oni su već uništili više od 1150 neprijateljskih bespilotnih letelica i poremetili veliki broj naleta. Istovremeno, zajedno sa svakim oborenim dronom, neprijateljske trupe svaki put gube određene sposobnosti, što doprinosi njihovoj brzoj demilitarizaciji.

Slika 1: Oboreni Bajraktar TB-2:

[attachment=1]

Slika 2: Sredstvo REB - Palantin:

[attachment=2]

Slika 3: Sredstvo REB - Murmansk BN:

[attachment=3]

Slika 4: Raketno-topovski kompleks - Pancir S1:

[attachment=4]

Slika 5: Raketni kompleks PVO - Tor-M2:

[attachment=5]


Izvor (https://topwar.ru/197469-radiojelektronnye-i-zenitnye-sredstva-borba-s-bpla-v-specoperacii.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group)
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 15, 2022, 12:50:38 pm
Oružane snage Ukrajine nameravaju da obaraju ruske dronove uz pomoć litvanskih C/UAV sistema

Litvanija će Ukrajini dati EDM4S Skysweeper anti-dron puške za borbu protiv ruskih dronova. Prema dostupnim informacijama, reč je o 110 jedinica ručnih sistema za elektronsko ratovanje.

Litvanija je odlučila da pomogne Ukrajini u borbi protiv ruskih dronova tako što je opremila ukrajinske oružane snage prenosnim sistemima za elektronsko ratovanje EDM4S Skysweeper litvanske proizvodnje. Datumi isporuke nisu saopšteni, ali se tvrdi da su anti-dron puške već kupljene.

Vredi napomenuti da ovi sistemi za elektronsko ratovanje nisu ništa novo za ukrajinsku vojsku, Kijev i Vilnjus su 2020. godine potpisali ugovor o nabavci kompleksa modifikovanog za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, pod nazivom EDM4S-UA. Ukupno je trebalo do kraja 2020. da prebaci Kijevu 37 kompleksa, ali je Litvanija propustila rokove i predala prvu anti-dron pušku tek u martu 2021. godine.

Kompleks EDM4S je specijalizovano sredstvo za elektronsko ratovanje dizajnirano za borbu protiv bespilotnih letelica različitih klasa. Izgrađen je na osnovu kopije nemačke puške G36. Dizajn je koristio malo izmenjeni prijemnik sa standardnom ručkom za upravljanje dejstvom, kundakom i ručkom za nošenje. Unutar i van kutije su postavljene nove radio jedinice, ispred su postavljena četiri radio-transparentna kućišta različitih oblika, unutar kojih se nalaze usmerene antene. Baterija je montirana sa strane.

Tačne karakteristike Skysvweeper-a se ne otkrivaju, a navodi se da je glavna svrha suzbijanje kanala upravljanja BPL i signala satelitske navigacije.

Kompleksi koje je isporučila Litvanija trebalo bi da idu, pre svega, jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje se bore u Donbasu. U Litvaniji se nadaju da će ukrajinske trupe oboriti ruske bespilotne letelice uz pomoć ovih anti-dron pušaka.

[attachment=1]

Izvor (https://topwar.ru/197737-vsu-namereny-sbivat-rossijskie-bespilotniki-s-pomoschju-litovskih-antidronovyh-ruzhej.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 19, 2022, 10:53:49 am
Zapadni mediji: Vašington odbio da prebaci u Ukrajinu bespilotne letelice MQ-1C Grey Eagle zbog ruskog elektronskog ratovanja i sistema protivvazduhoplovne odbrane

Pojavile su se informacije da je Pentagon odlučio da odbije slanje izviđačkih i udarnih dronova MQ-1C Grey Eagle u Ukrajinu. Reč je o američkim bespilotnim letelicama sa maksimalnom poletnom težinom od oko 1,5 tona, praktičnim plafonom od oko 8850 m i trajanjem leta do 30 sati.

Kako prenosi Rojters, zvaničnici Pentagona su ubedili administraciju Džoa Bajdena da odbije da pošalje 4 izviđačka i udarna bespilotna letelica MQ-1C i upravljačku stanicu za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Argument je sledeći: „Postoji bojazan da bi ovi izviđački i udarni dronovi mogli pasti u ruke Rusije."

Drugi zapadni izvori kažu da Pentagon strahuje od upotrebe savremenih ruskih sistema za elektronsko ratovanje (REB, prim. Kubovac) protiv "Sivog orla", koji bi mogli „ometati upravljački kanal drona, usled čega će dron ili biti izgubljen ili će biti presretnuto njegovo upravljanje ." Saopšteno je da je urađena analiza razvoja događaja ukoliko bi se takve bespilotne letelice našle u blizini granica Rusije ili ih prešle. Američki analitičari su došli do zaključka da komunikacija sa BPL-om može biti izgubljena usled uticaja sistema za elektronsko ratovanje.

Takođe se navodi da ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane mogu lako da obore takve ciljeve.

Ranije je u Sjedinjenim Državama izražena zabrinutost da bi Ukrajina mogla da pokuša da upotrebi ove bespilotne letelice protiv ruskih teritorija. U početnoj fazi ruske specijalne operacije, Oružane snage Ukrajine su već pokušale da preduzmu takve akcije Oružanih snaga – uz upotrebu turskih bespilotnih letelica „Bajraktar“, koje su na kraju oborene sistemima PVO Oružanih snaga Rusije.

U Ukrajini, izveštaji o odbijanju Vašingtona da isporuče MQ-1C Grey Eagle još nisu zvanično komentarisani.

[attachment=1]

Izvor (https://topwar.ru/197913-zapadnye-smi-vashington-otkazalsja-ot-peredachi-ukraine-bpla-mq-1c-gray-eagle-iz-za-rossijskih-sistem-rjeb-i-pvo.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group)

Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 19, 2022, 12:58:14 pm
Sposobnosti ruskog elektronskog ratovanja imale su različite rezultate protiv Ukrajine

Evo šta se do sada dogodilo tokom ruskog elektronskog ratovanja protiv Ukrajine.

Nešto posle 6:00 po moskovskom vremenu, 24. februara 2022, desetak borbenih grupa ruske armije počelo je da napreduje u Ukrajinu u velikoj eskalaciji dugotrajnog rusko-ukrajinskog rata. Sredstva za Radio Elektronsku Borbu (REB) ruske vojske bila su raspoređena pored pešadije, oklopa i artiljerije. REB igra istaknutu ulogu u ruskim oružanim snagama, posebno u vojsci. „Suzbij trećinu, ometaj trećinu, a poslednja trećina će se srušiti“ je aforizam koji se pripisuje doktrinama sovjetske i ruske armije. Vojska raspoređuje nezavisnu brigadu REB u okviru svakog zapadnog, južnog, centralnog i istočnog vojnog okruga Rusije. Veruje se da svaka od vojnih taktičkih manevarskih formacija ima četu REB. Više od 30 četa REB može opremiti armijske motorizovane streljačke i tenkovske brigade i divizije.

Doktrina

REB je sastavni deo napora ruske vojske da se razbiju sposobnosti neprijateljske komande i kontrole (C2) kao i obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti (ISR). C2 se oslanja na radio i satelitske komunikacije (SATCOM). Prekinite ove veze i neprijatelj neće moći da distribuira naređenja i prikuplja izveštaje o situaciji. Armija REB takođe cilja neprijateljske kopnene, pomorske i vazduhoplovne radare. Radar igra ključnu ulogu ISR u otkrivanju i praćenju ciljeva. Ometajte radar i možete ga učiniti beskorisnim, lišavajući neprijatelja ISR podataka. Ruska REB takođe cilja neprijateljske GNSS (Globalni navigacioni satelitski sistem) signale. Ometanje GNSS-a može lišiti neprijatelja informacija o poziciji, navigaciji i vremenu koje prenose satelitske konstelacije kao što je američki sistem globalnog pozicioniranja (GPS).

https://www.youtube.com/watch?v=K1LmB1kGxVc

Civilni ciljevi koji se koriste za vojsku su takođe mete za ruske sisteme REB. To uključuje civilne mreže mobilnih telefona i konvencionalne telekomunikacije. Mreže mogu biti ometane ili korišćene kao kanali za lažne ili demorališuće tekstualne poruke koje se šalju na mobilne telefone koji pripadaju vojnicima ili civilima. Jasno je da su sposobnosti ruske vojske od vitalnog značaja za njeno šire gonjenje informacionog rata. Signali ometanja REB takođe mogu da nose sajber napade. Umesto da ometa radio ili radar, signal za ometanje može da prenese zlonamerni kod. Ovo bi moglo da nađe svoj put u neprijateljsku C2 mrežu preko neprijateljskog radija koji nesvesno prima signal i zarazi mrežu.

Očekuje se da čete REB ruske vojske obezbede taktičku REB na dometima do 50 kilometara (31 milju) preko linije fronta. U međuvremenu, brigade REB obezbeđuju pokrivenost na nivou većih područja i to na stotine kilometara. Potonje se mogu široko distribuirati kako bi se pomoglo manjim operacijama kojima možda nisu potrebne pune brigadne REB sposobnosti. Čini se da je većina sistema REB ruske vojske dizajnirana da se koristi kada su u stanju mirovanja. Kao takva, izgleda da se ruska doktrina REB zasniva na obezbeđivanju „mehura“ pokrivenosti REB pod kojim manevarska sila može da funkcioniše.

Ruska armija jasno prihvata principe elektromagnetne superiornosti i nadmoći (E2S). ES2 se fokusira na očuvanje slobode manevra u elektromagnetnom spektru kako bi se u početku smanjila sloboda manevra protivnika, sticanje superiornosti. Elektromagnetna superiornost je zauzvrat preduslov za elektromagnetnu nadmoć. Ovo je kada neprijatelj više ne može smisleno da se meša u sopstvenu upotrebu elektromagnetnog spektra.

To je bilo tada....

Za NATO, ruska invazija na Ukrajinu 2022. je važna prilika da se sagledaju efekti decenije vredne modernizacije sistema REB u ruskoj vojsci. Invazija nije prvi napad za rusku vojsku sistemima REB od pokretanja odbrambene reforme „Novi izgled“ 2008. Ove reforme su dovele do velike injekcije investicija kako bi se zaustavio pad ruskih oružanih snaga od kraja Hladnog rata. REb je bila važan deo ove modernizacije.

Ukrajina je rano osetila mogućnosti REB ruske vojske još 2014. tokom prve invazije Moskve, kada je imala ozbiljne posledice po ukrajinsku vojsku. REB je u velikoj meri korišćena od početka sukoba. Ukrajinski izvori tvrde da je ruski plan REB bio da iskoristi ometanje da izazove dislokaciju, da demonstrira prisustvo u određenim oblastima i da obezbedi E2S.

Jedinice ruske armije su prvobitno koristile REB za napad na ukrajinske vojne komunikacije na zahvaćenim područjima, odsekavši ih od ukrajinske komande. U tome su pomogle jedinice specijalnih snaga ruskog Specnaza koje su prekinule konvencionalne telekomunikacije. Jedan ozloglašeni sistem REB koji je primenila ruska vojska bio je RB-341V Leer-3 koji koristi bespilotne letelice (BPL) da ometa mobilne mreže. Igrao je važnu ulogu u ometanju mobilnih telefona koje koriste ukrajinski vojnici i civili. Smatralo se da se RB-341V koristi za slanje lažnih i demorališućih tekstualnih poruka ukrajinskim trupama i za praćenje njihovog kretanja. Ova poslednja informacija pretočena je u mete ruske artiljerije.

RB-341V Leer-3:

[attachment=1]

Zanimljivo je da je RB-341V takođe mogao biti mehanizam kojim je malver ubačen u sisteme za upravljanje artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske zasnovane na Android-u. Takođe se smatralo da je ometanje ruske vojske odgovorno za napad na bespilotne letelice kojima je upravljala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Ovi dronovi su imali zadatak da nadgledaju dogovore o prekidu vatre. Ostale misije jedinica ruske vojske u Ukrajini uključivale su napad na ukrajinske vojne komunikacije i upaljače aktivirane radio frekvencijom (RF). Ruske jedinice REB bile su okretne, redovno menjajući lokaciju kako bi izbegle uzvratnu vatru. Ukratko, jedinice REB ruske vojske pokazale su se kao moćna sposobnost tokom početnih ruskih napada na Ukrajinu.

Ovo je sada....

U ovoj fazi sukoba, definitivna analiza angažovanja ruske vojske u REB tokom poslednje invazije na Ukrajinu je rizična. Dostupne informacije su fragmentarne. Može biti pristrasno i nemoguće ga je nezavisno proveriti. Ipak, neka opširna zapažanja mogu se dati zahvaljujući pouzdanim informacijama u javnom domenu.

Ruska vojska je koristila REB od početka sukoba 24. februara do kraja njegove prve faze kada je ruska vlada povukla svoje snage oko Kijeva 7. aprila. Kao što je navedeno u ovoj analizi te prve faze rata, REB je korišćena u velikoj meri podržavanju ove početne faze. U početku, REB je pomagao ruskim naporima protiv integrisanog sistema protivvazduhoplovne odbrane ukrajinskog vazduhoplovstva. To je uključivalo ometanje ukrajinskih radara i radio komunikacija kao podršku ruskoj vazdušnoj operaciji na aerodromu Hostomel, oko šest milja severozapadno od Kijeva. Zauzimanje aerodroma bilo je imperativ za dopremanje trupa i opreme kako bi se pomoglo ruskom napredovanju na Kijev. Iako su ruske snage zauzele aerodrom, on je napušten krajem marta pošto se strateški fokus rata prebacio sa Kijeva na istočnu Ukrajinu.

Zanimljivo je da su ruske vazdušno-desantne jedinice počele da razgovaraju o svojim planovima za zauzimanje aerodroma koristeći jasan (nešifrovani) radio nekoliko dana pre nego što se napad dogodio. Takvi obaveštajni podaci bili su očigledno vredni ukrajinskim snagama. Ovo naglašava nedostatak kontrole emisija (EMCON) od strane ruskih trupa koji su svedočili tokom celog rata i verovatno predstavlja prvi veći neuspeh ruske vojske u sukobu.

Napori ruske vojske i jedinica REB bili su na sličan način energični na taktičkom nivou od početka invazije. U članku u časopisu Small Wars Journal navodi se da je bio „opasan i efikasan na početku bitke za Kijev“. Tamo gde je ruska REB biola efikasna, posebno protiv ukrajinskih vojnih komunikacija, u prvi plan su se vratile stare metode kao što su "trkači" i "dispečerski jahači". To su bile taktike predviđene uoči sukoba. Isto tako, obuka ukrajinske vojske pre invazije naglašavala je da će ruske jedinice REB naporno raditi i da će te snage morati da se bore u veoma osporavanom elektromagnetnom spektru. Ruska vojska i jedinice REB su takođe pretrpele „prijateljsku vatru“  kada su pokušavale da ometaju komunikacije ukrajinske vojske. Ovo bi mogao biti još jedan razlog za nedostatak EMCON-a ruske vojske. Napore ruskog ometanja ometala je i upotreba radio-uređaja SINCGARS od strane ukrajinske vojske. Skraćenica za jednokanalni zemaljski i vazdušni radio sistem, SINCGARS radio aparati su bili izuzetno otporni na rusko ometanje.

Američki radio uređaji SINGCARS:

[attachment=2]

Na drugim spektrima

Napori ruskih jedinica REB nisu bili ograničeni na radarske i radio komunikacije ukrajinske vojske i ukrajinskog vazduhoplovstva u prvoj fazi sukoba. Sistemi ruske vojske sposobni da napadnu GNSS signale kao što je R-330Ž Žitel takođe su podržali invaziju. 4. marta, RF četa za analizu podataka Havkeye 360 otkrila je GNSS smetnje koje je dokumentovala u Ukrajini. Četa je zabeležila ometanje GNSS-a iz delova istočne Ukrajine pod kontrolom proruskih kadrova od novembra 2021.

Ometanje GNSS-a nastavilo se u februaru 2022. godine kada je otkriveno dalje ometanje koje dolazi sa granice Ukrajine sa Belorusijom. Četa je takođe dokumentovala ometanje GNSS-a u blizini nuklearne elektrane u Černobilju, na severu Ukrajine, kako je rat počeo. Černobil su Rusi zauzeli prvog dana invazije. Iako je ometanje GNSS-a predstavljalo zabrinutost, čini se da je uglavnom bilo lokalizovano i da nije izazvalo veće prekide u radu širom zemlje. Relativna lakoća sa kojom su ukrajinske snage rasporedile bespilotne letelice kao što je TB2 Bajraktar ​​ukazuje da je ometanje GNSS-a možda bilo slučajno. Većina bespilotnih letelica se oslanja na GNSS za navigaciju. Takođe je moguće da rusko ometanje GNSS-a nije moglo da utiče na šifrovane 'M-kod' GPS signale vojne klase.

Hawkeye 360 prikazuje elektronska dejstva ruskog sistema REB u početnim fazama sukoba, oko NE Černobil i na teritorijama kontrolisanim od strane Rusije i DNR/LNR:

[attachment=3]

Sličan trend je primećen u pogledu pokrivenosti mobilnom telefonijom. Tokom ruske invazije 2014. godine, vojni sistem RB-314 Leer-3 pokazao se posebno efikasnim u ometanju i iskorišćavanju mreža mobilnih telefona. Izgleda da je došlo do ometanja lokalizovane mobilne mreže tokom prve faze sukoba. Objave na društvenim mrežama izveštavale su o ometanju mobilnih telefona u regionima Donbasa i Krima. Ali moguće je da su ukrajinske mreže mobilnih telefona uglavnom ostale netaknute iz nekoliko razloga. Prvo, ruska vojska se može osloniti na ove mreže za komunikaciju. Smatra se da je implementacija ruske šifrovane ERA mobilne mreže bila neuspeh. Ovo je možda rezultat toga što su ruske snage fizički gađale delove ukrajinske mreže mobilnih telefona. Drugo, Leer-3 može biti efikasan u ometanju lokalne mreže mobilnih telefona, ali ruskim oružanim snagama možda nedostaje dovoljno sistema da ciljaju ukrajinsku mobilnu pokrivenost na nacionalnom nivou.

SATCOM (satelitska komunikacija) se našao na udaru na ukrajinskom području zahvaćenom dejstvima, iako prvenstveno putem sajber napada za razliku od REB ruske vojske. U stvari, redovno emitovanje vesti uživo iz Ukrajine medijima širom sveta ukazuje na to da se SATCOM čini uglavnom nepromenjenim.

Nekoliko sistema ruske vojske može da napadne SATCOM signale, uključujući Leer-3, Zhitel i RP-377L/LA Lorandit, da spomenemo samo tri. Međutim, čini se da su ruske oružane snage umesto toga izvršile sajber napade na satelitske komunikacije u Ukrajini. Privatna kompanija SATCOM Viasat otkrila je sajber napad koji je doživjela njena KA-SAT mreža na početku rata. Kompanija je rekla da je to uticalo na korisnike u Ukrajini i širom Evrope. Smatra se da je ovaj napad bio usmeren na korišćenje mreže KA-SAT od strane ukrajinske vojske. Slično, SpaceX-ovi Starlink SATCOM terminali bili su na meti ruskih sajber napada. Osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk je slavno naredio distribuciju hiljada Starlink terminala kako bi se obezbedila širokopojasna SATCOM pokrivenost širom Ukrajine. U oba slučaja, ovi sajber napadi su relativno brzo poboljšani putem softverskih popravki.

Ruski sistem REB R-330 Zhitel u Ukrajini:

[attachment=4]

Šta je sledeće?

Napori ruskih jedinica REB pratili su prvu fazu rata, ali možda nisu bili tako odlučni ili rasprostranjeni kao što se u početku strahovalo. Nemoguće je dati definitivne razloge zašto je to slučaj. Čini se da je ukrajinska vojska izvukla vredne lekcije iz invazije 2014. Manje se oslanja na elektromagnetni spektar i razume da će ovaj spektar biti sporan. Moraju se postaviti i pitanja u kojoj meri je oprema ruske vojske za REB pogodna za svoju namenu. Pokazalo se efikasnom protiv ukrajinske vojske nakon prve ruske invazije 2014. Međutim, možda jednostavno neće biti tako sposobna protiv znatno poboljšanih snaga ukrajinske vojske u narednim godinama nakon toga. Logistički problemi su možda zadržali komponente ili rezervne delove za oštećene ili neispravne sisteme REB ruske vojske. Možda je obuka osoblja za REB ruske vojske neadekvatna za vrstu rata u kojem se zemlja sada nalazi.

Da li ruski armijski sistemi za REB C2 odgovaraju svrsi? Možda ne. Članak u ruskom časopisu Military Thought objavljen početkom maja naglašava zabrinutost: „Trenutno, upravljački sistem za trupe za elektronsko ratovanje ne zadovoljava u potpunosti stvarne potrebe trupa za elektronsko ratovanje i oružanih snaga u celini. Ovi REB C2 sistemi imaju „brojne sistemske i tehnološke nedostatke“. Isto tako, analiza je primetila da je zagušenje puteva sprečilo vojsku da pomeri jedinice REB napred da podrže manevarske formacije tokom vožnje prema Kijevu.

Ubrzo nakon invazije, anonimni zvaničnik američke odbrane rekao je da „ne verujemo da su Rusi iskoristili puni obim svojih mogućnosti elektronskog ratovanja i da nije jasno zašto“. Da li će se ova situacija zadržati i u ovoj novoj fazi rata? Prve procene nagoveštavaju da je ruska armija unapredila svoju igru REB. U izveštaju koji je Vašington post objavio početkom juna upozorava se da su nivoi REB nedavno zabeleženi u istočnoj Ukrajini bili intenzivni. Posebno zabrinjava efekat koji bi to moglo da ima na operacije ukrajinskih bespilotnih letelica. Kanadska kompanija za bespilotne letelice Volatus Aerospace navela je u saopštenju za javnost krajem maja da rusko ometanje negativno utiče na male dronove. To bi moglo biti zato što ovim avionima nedostaju šifrovane radio ili GNSS veze koje bi mogle pomoći da se sačuvaju od elektronskog napada. Isto tako, izveštaj koji je početkom juna objavio Asošiejted pres upozorava na porast ruskog ometanja. Za to se pripisuju kraće i sigurnije linije snabdevanja koje omogućavaju vojsci da pomeri jedinice REB bliže akciji.

Nemoguće je reći kakav će to efekat imati na ukrajinske snage dok se rat uvlači u novu fazu. Ukoliko bi Rusija definitivno uhvatila i održala E2S u Ukrajini, to bi bio veliki korak nazad za Ukrajinu. Bilo bi malo verovatno da će jednostrano izazvati potpunu pobedu Rusije, kako god to izgledalo. Međutim, teško je videti kako bi ukrajinske snage mogle da se odupru ruskoj invaziji osim ako ne mogu da se odupru naporima ruske vojske da poseduje spektar.

NATO i savezničke nacije ne smeju pogrešno da tumače bitku. Ruska armija za REB možda nije delovala sjajno u prvoj fazi rata, ali to se može promeniti kako sukob ulazi u novu dimenziju. Samozadovoljstvo za NATO, njegove saveznike ili Ukrajinu nije opcija.

Izvor (https://www.thedrive.com/the-war-zone/this-is-whats-happened-so-far-in-ukraines-electronic-warfare-battle)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 25, 2022, 02:08:02 pm
Ukrajinska anti-dron puška nišani ruske BPL

Ukrajinska kompanija u Ivano-Frankivskoj oblasti proizvela je skoro 80 ​​pušaka koje mogu da ometaju male bespilotne letelice koje ruske snage koriste za izviđanje. Sa cenom od 12.000 dolara po pušci, odbrambeno oružje nije jeftino. Ali od ruske invazije na Ukrajinu, potražnja je skočila, a dobrotvorne organizacije su kupile pušku protiv dronova za ukrajinsku vojsku.
Proizvođač pušaka je kompanija Kvertus Tehnology iz Ivano-Frankovska.

Anti-dron puška ne deluje "aktivno" na dron u cilju oštećenja, već ometa njegovu vezu za operatorom što dovodi do gubitka koordinacije leta BPL. Letelica najčešće nakon gubitka veze sleće ili je vetar odnese, usled gubitka upravljanja.
Pronađena letelica često sleti bez velikih oštećenja, pa se podaci koje je snimila mogu koristiti i za pronalaženje pozicija protivnika.

[attachment=1]

Više na izvoru (https://www.rferl.org/a/ukraine-anti-drone-gun-russia-war/31912255.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 27, 2022, 01:52:38 pm
Pojavili su se snimci borbenog rada sistema radio-elektronske borbe Krasuha-4, tokom izvođenja Specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.
Na snimcima možemo videti Stanicu za ometanje 1RL257 u borbenom radu.

Sistemi REB iz porodice Krasuha koje je razvio KRET, dizajnirani su da zaštite trupe od vođenog oružja i preciznih udara.
Oni ometaju GPS, radio komunikacije i druga sredstva navigacije, kao i signale mobilnih telefona, bilo civilnih ili vojnih.

Kao što je već poznato, Krasuha-4 se posebno koristi za ometanje signala satelita koji se kreću u niskoj orbiti, kao i AWACS aviona i drugih nosača radarskih sistema, kako u vazduhu, tako i na zemlji.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 29, 2022, 10:48:45 am
Komandir čete sistema za elektronsko ratovanje ocenio je efikasnost Krasuha-4 u zoni Specijalne operacije

Vojska primećuje skoro stopostotnu efikasnost sistema elektronskog ratovanja u Ukrajini.

Dejstva ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u zoni Specijalne operacije praktično je pala na nulu. O tome je Zvezdi rekao komandir čete savremenih sistema za elektronsko ratovanje.
Na mnogo načina, nebo je postalo sigurnije zahvaljujući radu takvih kompleksa kao što je Krasuha-4. U zoni svog dejstva, bilo koji vazduhoplovni cilj, bez obzira da li je u pitanju dron ili letelica, rizikuje da se „izgubi“ i da bude uništen.

„Aktivnost je praktično nestala u poslednja tri meseca. Svakim danom sve manje neprijateljskih letelica pokušava da se pojavi u dometu naših radara, jer je naša efikasnost skoro 100%“, objasnio je komandir čete sistema za elektronsko ratovanje sa pozivnim znakom „Astra“.

Princip rada „Krasuhe“ je da nisko leteći ciljevi u zoni njegove „vidljivosti“ gube navigaciju i komunikaciju. Nakon toga su prinuđeni da se uzdignu iznad zemlje, gde ih pogađaju sistemi PVO.

Četa REB Krasuha-4 (2 Stanice za ometanje):

[attachment=1]

Izvor (https://tvzvezda.ru/news/2022629319-BS34h.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 05, 2022, 10:48:46 pm
Antidron puške "Stupor" u službi vojske DNR

Borci bataljona Vostok, koji se bore na pravcu Ugledara, naoružani su sredstvima za suzbijanje bespilotnih letelica neprijatelja.

[attachment=1]

Kompleks za suzbijanje se primenjuje do maksimalnog dometa vidljivosti drona od strane operatera (oko 500 m). Princip rada elektromagnetnog i optičko-elektronskog kompleksa za suzbijanje zasniva se na prekidu rada upravljačkih kanala, prenosa podataka i navigacije. Pored toga, kompleks je opremljen laserskim emiterom dometa vidljivosti, koji omogućava da se delimično ili potpuno dezorganizuje proces snimanja video zapisa koje se sprovodi sa drona.

U bazi Centra za bespilotne letelice MO RF izvršena su uporedna ispitivanja perspektivnih sredstava za suzbijanje bespilotnih letelica. Kompanija "Lokmas" je predstavila dva primerka prenosnih kompleksa za suzbijanje „dronova“. Prema rezultatima ispitivanja, komisija je konstatovala efikasnu primenu proizvoda „STUPOR“ na udaljenostima od 0 do 650 metara i nestabilno suzbijanje na udaljenostima od 650 do 850 metara. Vredi napomenuti da vidljivost suzbijenog primerka strane proizvodnje nije bila veća od 400 metara (navođenje je izvedeno na osnovu orijentira).“

Inače, ove anti-dron puške "Stupor" su ispitane u Siriji i tokom obezbeđenja fudbalskog Svetskog prvenstva 2018. godine.

[attachment=2]

Tada su zabeleženi rezultati u praksi koji govore da je maksimalni radni domet je do 2 km. Pištolj uspešno potiskuje navigacioni sistem kvad-koptera na udaljenosti od 1,8-2,2 km. Komandno-upravljačke veze su suzbijane na daljinama od 400-600 metara.

Vreme zahvata cilja do potpunog suzbijanja je 4 - 30 sekundi, u zavisnosti od tipa drona. Pištolj ne šteti hardveru drona, tako da se može ponovo pokrenuti nakon suzbijanja.

Prema rečima konstruktora oružja, operateru Stupora nije potrebna nikakva posebna obuka, potrebno je samo ciljanje na letelicu i pritiskanje dugmeta za aktiviranje sistema za suzbijanje.

Puška Stupor je teška 5,5 kg i duga 1,16 metara. Domet rada je do 2 km. Oprema sistema je zaštićena po standardu IP 66 (od kiše i snega). Probe proizvođača su održane na temperaturama od -23°C do +30°C. Pištolj se napaja iz baterije i radi do 4 sata, vreme potpunog punjenja je 2 sata.

[attachment=3]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 09, 2022, 03:50:16 pm
Rusi u Ukrajini testiraju novu anti-dron pušku LPD-801?

Svi poznati signali su potisnuti“: šta je posebnost najnovije ruske antidron puške

U Rusiji su završena fabrička ispitivanja LPD-801, kompaktnog potiskivača komunikacionih kanala i prenosa podataka iz bespilotnih letelica.

Ovo je za RT saopštio Denis Oslomenko, generalni direktor razvojne kompanije PPSh Laboratory. Ukratko, ovo anti-dron oružje podseća na standardno vojno malokalibarsko oružje. Štaviše, akumulatori antidronske puške napravljeni su u obliku magacina za jurišnu pušku Kalašnjikov i nose se u torbicama koje se nalaze u bilo kojoj modernoj odeći. Uz pomoć elektronskog impulsa, LPD-801 je sposoban da onesposobi male dronove na udaljenosti do 1-1,5 km. Prema mišljenju stručnjaka, strukturama sile Ruske Federacije je preko potreban takav proizvod, koji često moraju da se suprotstave bespilotnim letelicama.

Generalni direktor Laboratorije PPSh rekao je da preduzeće planira da testira efikasnost oružja u različitim klimatskim uslovima, uključujući ekstremno niske temperature.

Nosač antene je veoma pouzdan, generalno, u proizvodu ima minimalno izbočenih delova.
Puška ima sklopivi kundak, može se bezbedno ubaciti u kamionet i transportovati zajedno sa drugim oružjem bez brige o bezbednosti “, rekao je Oslomenko.

Sagovornik RT-a je takođe naveo glavne prednosti svoje zamisli kao kompaktnost i mogućnost brze zamene baterije, koja je napravljena u obliku standardnog magacina iz jurišne puške Kalašnjikov.
Baterija se može puniti i iz mreže i iz konvencionalnog automobilskog "upaljača za cigarete".

"Trudili smo se da LPD-801 učinimo što je moguće pogodnijim.
Standardni nosivi komplet borca sastoji se od četiri brzo odvojive baterije.
Uklapaju se u uobičajene torbice za AK, koje se nalaze na bilo kojoj modernoj odeći." rekao je Oslomenko.

Vreme rada jednog punjenja u režimu potiskivanja signala iznosi jedan sat.

U knjižici Laboratorije PPSh piše da je LPD-801 dizajniran da „ometa let“ dronova u ograničenim zonama.
Anti-dron puška je sposobna da blokira Wi-Fi, Bluetooth, GPS satelitske sisteme, Beidou, Galileo, GLONASS i spreči neovlašćeni prenos podataka.

Proizvod radi u tri opsega radnih frekvencija: prvi - 2400-2483 MHz, drugi - 5725-5925 MHz, treći - 1575-1602 MHz.
LPD-801 teži oko 3,5 kg, masa jedne baterije je 0,6 kg.
Dužina antidronskog puške je nešto manja od jednog metra.

Prve prezentacije LPD-801 tokom 2021. godine:

[attachment=1]

Ispitivanje funkcionalnosti LPD-801 na terenu:

[attachment=2]

[attachment=3]

Više na: Izvor (https://www.tellerreport.com/news/2021-10-23-%22all-known-signals-are-suppressed%22--what-is-the-peculiarity-of-the-newest-russian-antidrone-gun.rklyD7T-LF.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 12, 2022, 03:06:24 pm
Ruski komplet „lovaca na bespilotne letelice“: LPD-801 anti-dron puška (u torbi su baterije) + LGSH-600 modul za suzbijanje signala satelitske navigacije:

[attachment=1]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on July 12, 2022, 07:01:28 pm
Чињеница је да су веће БПЛ Украјинске војске ("Барјактар") значајно смањиле активност и да су углавном деловале око "Змијског острва". велики број их је оборен.  Ипак, повремено делују и у зони фронта и то успшено. То значи да Украјицни прате рад руског система ПЕБ и да "виде" мртве просторе где могу да лете. И мање ПБП успевају да раде, па су тако гађали складиште код Белгорода прешавши преко 100км преко простора који држе Руси. Значи систем ПЕБ није савршен, украјинска страна је научила лекције из 2014. године и да се како-тако носи са руским ПЕБ. Осим наведеног верујем да украјинска страна за прецизна дејства, посебно далекометним ракетним системима западне производње, за њихово прецизно дејство користи и друге начени навођења и прикупљања података (сателитско извиђање, класично извиђање и тд.)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: kumbor on July 12, 2022, 07:20:23 pm


Украјинска страна изгледа да у реалном времену добија електронске, просторне и друге потребне податке непосредно од САД и њених савезника у НАТО. То је могуће путем AWACSa, НАТО војних сателита у орбити, ЕД и ПЕД...


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 12, 2022, 07:36:19 pm


Украјинска страна изгледа да у реалном времену добија електронске, просторне и друге потребне податке непосредно од САД и њених савезника у НАТО. То је могуће путем AWACSa, НАТО војних сателита у орбити, ЕД и ПЕД...

Skrećem pažnju na ovo odličnu i nepristrasnu analizu ruskog autora Vladislava Šurigina, koju sam preveo i adaptirao i postavio juče:

https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=36161.msg630366#msg630366


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 15, 2022, 03:06:00 pm
Na društvenim mrežama i telegram kanalima pojavio se video o praktičnoj upotrebi anti-dron puške LPD-801, u rukama oružanih snaga LNR, tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Navodi se da je ova anti-dron puška nabavljena uz pomoć Borisa Rožina, pa tako sada vidimo da pomoć civilnih lica u nabavci vojne opreme postoji i kod snaga LNR/DNR.

Kako smo i ranije pisali, anti-dron puška LPD-801, namenjena je za kompaktno potiskivanje komunikacionih kanala i prenosa podataka iz bespilotnih letelica.

Video:

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/LPD-801%20primena%20u%20SVO.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on July 15, 2022, 08:42:15 pm
Quote
Navodi se da je ova anti-dron puška nabavljena uz pomoć Borisa Rožina, pa tako sada vidimo da pomoć civilnih lica u nabavci vojne opreme postoji i kod snaga LNR/DNR.

Код њих је то далеко присутније него код Руске војске. Све у свему то сведочи о неким слабостима руског опремања не само овим него и другим оружјима, системима и опремом.

Да не пишем други пост у вези анализе украјинског ПВО.

И други аутори на руским Телеграм каналима су такође слично анализорали украјински ПВО али и слабости руског начина борбе против ПВО. Једну од слабости они виде и у непостојању доктрине борбе против ПВО непријатеља, као што имају и САД, као и незаинтересовабости команди "општевојних армија" за ту проблематику у смслу "није то мој посао" или "има ко то треба да ради" иако се то баш њих најнепосредније тиче. А тиче их се због тога што авијација (укључујући и хеликоптере), због још увек јаког украјинског ПВО не могу да довољно добро и посебно брзо подрже КоВ. Да на пример имају барем два борбена апарата стално у ваздуху који би могли да у року од пар минута регују на уочени циљ.

Како се сада види слабе тачке руског командовања су: комуникације, недостатак БПЛ, извиђање (укључујући и електронско) и посебно брзина реаговања, недостатак доктрине у борби против противничког ПВО.   


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: micha on July 19, 2022, 02:05:30 am   Jednostavno, Rusija neće da menja ustaljenu taktiku namenjenu sukobima sa relativno podjednakim neprijateljem, što je Ukrajina pre 30 godina i bila. Iz neznanog razloga, ne primenjuje se taktika pogodna za sukobe srednjeg ili niskog intenziteta. Bar slična onoj u Siriji. Dronovi, BPL, papirni zmajevi, baloni i čegrtaljke su za tehnički nepismene vojske gde operatora ovakve igračke dobijete za mesec dana dok vam za pilota borbenog aviona treba 10 godina i isto toliko miliona dolara. Najbolje da ratove vode debeli cvikeraši koji sede ispred monitora i igraju Enderovu igru! Budalaštine. Ukrajinska vojska je najviše uspeha imala na Youtube i Instagram ratištu gde su im klinci hakeri montirali snimke iz ranijih sukoba i svesno obmanjivali domaću i svetsku javnost s ciljem da se pridobiju simpatije zapada i opravdaju sredstva i zadaci koji su im dati. Jedini problem sa ovakvom izvitoperenom stvarnošću je to što dosta muškaraca nedostaje, ne javljaju se na mobilni i nikad se više neće vratiti. Kao ni 20% Ukrajinske teritorije. Za sad.
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 28, 2022, 04:46:55 pm
Ometači dronova australijske kompanije pomažu Ukrajini u borbi protiv Rusije

Puške i pištolji za ometanje dronova proizvedeni u Australiji pomažu u zaštiti ukrajinskih vojnih jedinica od ruskih napada.

Tehnološka kompanija DroneShield iz Sidneja rekla je za 9news.com.au da je Ukrajini isporučivala svoju opremu u okviru ugovora o vojnoj pomoći.
Kompanija je osnovana pre sedam godina sa ciljem da proizvodi tehnologiju za suzbijanje civilnih dronova prilagođenih za vojnu upotrebu.

Izvršni direktor DroneShield-a Oleg Vornik rekao je da je upotreba dronova od strane Ukrajine i Rusije u ratu dovela bespilotne letelice u centar pažnje medija.
Mali dronovi su korišćeni protiv Saudijske Arabije, u jermensko-azerbejdžanskom sukobu i sirijskom sukobu“, rekao je on.
„Ali dronovi su uglavnom ostali van naslovnih strana u tim sukobima sve dok se nije pojavio ukrajinski sukob i dronovi su sada i na naslovnicama i u sredini.

Otkako je rat u Ukrajini počeo 24. februara, dronove su koristile obe strane za pozicioniranje neprijateljskih položaja, navođenje artiljerijskih udara, praćenje kretanja trupa i ometanje komunikacija suprotstavljenih snaga.
Vornik je rekao da su se DroneGun (Puške za dronove, prim. Kubovac) i ručne jedinice veličine radija njegove kompanije pokazale efikasnim u Ukrajini jer su mnoge ruske dronove koristile zapadne komponente.
„Čak i ruske vojne bespilotne letelice koriste komercijalne delove... naša oprema je prilično efikasna u otkrivanju i pobeđivanju tih dronova“, rekao je on.

On je rekao da je odgovor ukrajinske vojske o performansama australijske tehnologije bio uglavnom pozitivan.
Tehnologija ometanja dronova funkcioniše tako što blokira signal koji dron šalje svojoj zemaljskoj stanici ili pilotu (operatoru, prim. Kubovac).
Vornik je rekao da se slaže sa mnogim stručnjacima za odbranu da je široka upotreba dronova u Ukrajini promenila lice modernog ratovanja.

U ranom delu rata, Ukrajina je u velikoj meri koristila svoje zalihe udarnih BPL turske proizvodnje Bajraktar ​​TB-2, sa laserski navođenim projektilima da bi pogodila dugačke konvoje ruskih trupa i kolone snabdevanja.

Od početka rata, SAD i zapadni saveznici isporučili su stotine drugih dronova, uključujući neodređeni broj „kamikaza“ Switchblade 600 koji nose bojeve glave za probijanje tenkova i koriste veštačku inteligenciju za praćenje ciljeva.
Međutim, njihov domet je ograničen i mogu ostati u vazduhu samo oko 40 minuta.

Ukrajina se snažno zalagala za naprednije dronove dugog dometa koji mogu da prežive radio ometanja i ometanje GPS-a i da se oslanjaju na satelitske komunikacije za kontrolu i navigaciju.

- Preneo Associated Press

Puška za dronove, Oleg Vornik- direktor kompanije DroneShield

[attachment=1]

Pištolj za dronove

[attachment=2]

Izvor (https://www.9news.com.au/world/russia-ukraine-update-australian-company-drone-jammers-support-ukraine/a8656753-e9ba-4697-a210-e6777464b9b8)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on July 28, 2022, 05:00:30 pm   Jednostavno, Rusija neće da menja ustaljenu taktiku namenjenu sukobima sa relativno podjednakim neprijateljem, što je Ukrajina pre 30 godina i bila. Iz neznanog razloga, ne primenjuje se taktika pogodna za sukobe srednjeg ili niskog intenziteta. Bar slična onoj u Siriji. Dronovi, BPL, papirni zmajevi, baloni i čegrtaljke su za tehnički nepismene vojske gde operatora ovakve igračke dobijete za mesec dana dok vam za pilota borbenog aviona treba 10 godina i isto toliko miliona dolara. Najbolje da ratove vode debeli cvikeraši koji sede ispred monitora i igraju Enderovu igru! Budalaštine. Ukrajinska vojska je najviše uspeha imala na Youtube i Instagram ratištu gde su im klinci hakeri montirali snimke iz ranijih sukoba i svesno obmanjivali domaću i svetsku javnost s ciljem da se pridobiju simpatije zapada i opravdaju sredstva i zadaci koji su im dati. Jedini problem sa ovakvom izvitoperenom stvarnošću je to što dosta muškaraca nedostaje, ne javljaju se na mobilni i nikad se više neće vratiti. Kao ni 20% Ukrajinske teritorije. Za sad.
Negde sam uhvatio tu informaciju da ruska pešadija, verujem i ukrajinska, aktivno koristi manje dronove kupljenih privatno, jer u mnogome olakšava izviđanje tereana na bližim daljaljinama.
Da neko ne pomisli da su to skupoceni vojni dronove, ne ništa slično, to su dronovi koji se mogu kupiti na aliekspresu (https://www.aliexpress.com/af/dron.html?d=y&origin=n&SearchText=dron&catId=0&spm=a2g0o.best.1000002.0&initiative_id=SB_20220728075803) za 100 do 200 $.
I može to biti jako korisna spravica. Vešt operater može čuda da učini i sa takvom sparavicom.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on July 28, 2022, 07:08:37 pm
За такве јефтине комерацијалне дронове су добро дошле оне "антидрон пушке" из једног од претходних постова. За веће војне дронове који лете на већим висинама са бољим камерама, сумњам да су те антидрон пушке ефиксансе. У тексту се нигде не помиње домет тих пушака.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: micha on July 29, 2022, 12:56:31 am   Veoma ozbiljno borbeno sredstvo a odnedavno se može nabaviti i u LIDL-u za samo 3599 RSD!

http://https://mojkatalog.rs/public/gimg/8/6/8/9/4/5/lidl-katalog-28-07-2022-03-08-2022--868945-900-100000.jpg (http://mojkatalog.rs/public/gimg/8/6/8/9/4/5/lidl-katalog-28-07-2022-03-08-2022--868945-900-100000.jpg)
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on August 15, 2022, 07:34:21 pm
Jedinstven snimak efikasnosti ruskih sistema za protivelektronska dejstva u Ukrajini

U želji da snime rad ukrajinskog tima za izviđanje koji je nameravao da locira ruske položaje i navede artiljeriju, zapadni novinari su nesvesno zabeležili rezultat dejstva ruskih sistema za ometanje bespilotnih letelica.
Na snimku se može čuti i priznanje ukrajinskog vojnika da je skoro nemoguće suprotstaviti se ruskom ometanju, ali da ipak "imaju poseban uređaj koji će im u tome pomoći". Snimak ih je ubrzo demantovao. Umesto iznad ruskih položaja, dron je završio u krošnjama obližnjeg drveća.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Elektronski%20rat%20u%20Ukrajini.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on August 16, 2022, 08:31:29 pm
Quote
Na snimku se može čuti i priznanje ukrajinskog vojnika da je skoro nemoguće suprotstaviti se ruskom ometanju, ali da ipak "imaju poseban uređaj koji će im u tome pomoći". Snimak ih je ubrzo demantovao. Umesto iznad ruskih položaja, dron je završio u krošnjama obližnjeg drveća.

Ја то што пише у тексту не видех на овом снимку. Где се види пад дрона у кроћње дрвећа?


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on August 16, 2022, 08:43:35 pm
Quote
Na snimku se može čuti i priznanje ukrajinskog vojnika da je skoro nemoguće suprotstaviti se ruskom ometanju, ali da ipak "imaju poseban uređaj koji će im u tome pomoći". Snimak ih je ubrzo demantovao. Umesto iznad ruskih položaja, dron je završio u krošnjama obližnjeg drveća.

Ја то што пише у тексту не видех на овом снимку. Где се види пад дрона у кроћње дрвећа?

Na oko 00:35 se vidi uletanje drona u krošnje i čak se čuje i udarac, a narator video priloga kaže da je dron izgubio kontrolu i da je udario u krošnje.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on August 17, 2022, 06:58:34 pm
Па сад нисам сигуран да се то може приписати руском електронском ометању или лошем лансирању од стране украјинских послужилаца. Летелица замал у првих 20-так метара није удараила крилом у земљу,,,


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on August 19, 2022, 08:54:08 pm
Prema dostupnim snimcima na ruskim telegram kanalima, oružane snage Luganske narodne republike (LNR), počele su da koriste nove ruske anti-dron puške Stupor, o kojima smo već pisali u ovoj temi:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on August 23, 2022, 12:07:49 pm
Ukrajina među prvim korisnicima američkog sistema protiv bespilotnih letelica DedronePortable

Specijalista za borbu protiv bespilotnih letelica Dedrone lansira novu platformu za detekciju, praćenje i identifikaciju DedronePortable koja se brzo može primeniti – sve-u-jednom jedinicu koja takođe može da poremeti kontakt upravljača nametljivih ili neprijateljskih letelica koje će snage u Ukrajini koje se bore protiv ruskih osvajača uskoro koristiti .

Iz Dedrone kažu da njihov novi DedronePortable sveobuhvatni proizvod za detekciju, praćenje i identifikaciju bespilotnih letelica (DTI) uključuje sofisticiranu tehnologiju mašinskog učenja i mogućnosti uništenja od kraja do kraja – sve u sistemu koji se lako prenosi i koji se može podesiti i spreman za upotrebu za manje od 20 minuta. Platforma se prodaje vojsci, vladinim agencijama i privatnim kompanijama širom sveta i već je kupljena za raspoređivanje od strane snaga u Ukrajini.

Rešenje DedronePortable "sve-na-jednom-mestu" opremljeno je čitavim spektrom kontra-BPL tehnologija dizajniranih za brzo korišćenje u urbanim, ruralnim, mirnodopskim i ratnim okruženjima. Kompaktan sklop senzora, napajanja, kablova i izdržljivog laptop računara dolazi sa unapred učitanim DedroneTracker i identifikacionom bazom podataka dronova, DedroneDNA i drugim DTI sredstvima.

Kompanija kaže da se DedronePortable može koristiti u tandemu sa DroneDefender anti-dron puškom za ometanje BPL. Ta kombinacija ne samo da obezbeđuje DTI neovlašćenih ili neprijateljskih letelica, već takođe može da uskrati i poremeti opsege radio frekvencija koje koristi većina komercijalnih i vojnih dronova.

Pristup je takođe efikasan u opsegu geolokacije GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, SBAS i KZSS kako bi se osiguralo da se čak i vojni ili RC kontroleri napravljeni u "kućnoj radinosti", kao i komercijalno dostupni dronovi mogu otkriti i suzbiti.

Zaista, s obzirom na brzo rastuću primenu korisničkih dronova u vojnim situacijama, Dedrone je učinio DedronePortable kompatibilnim sa svojim dodatnim mogućnostima obmanjivanja bespilotnih letelica kako bi isporučio pogrešne informacije neprijateljskim operatorima koje mogu izazvati greške koje dovode do njihovog uništenja.

„Situacije bezbednosti vazdušnog prostora koje se brzo menjaju zahtevaju lako prenosive i operativne sisteme protiv bespilotnih letelica, a DedronePortable je napravljen da napreduje u ovim užurbanim i/ili privremenim okruženjima“, rekao je Devarakonda. „Sa svojom robusnom opremom i stalnim tehnološkim modifikacijama, DedronePortable je spreman da igra ključnu ulogu u sadašnjim i budućim operacijama širom sveta.”

S obzirom na uspešnu, visokoprofilnu upotrebu korisničkih bespilotnih letelica u Ukrajini, kako od strane ruskih napadača, tako i protiv njih, Dedrone je podržao odbrambene snage zemlje u korišćenju i prilagođavanju svoje tehnologije protiv bespilotnih letelica u ovom ratu. Te mogućnosti će uskoro biti poboljšane isporukom DedronePortable ukrajinskim lovcima.

„Blisko smo sarađivali sa timom Dedrone-a i izvršili reverzni inženjering RF potpisa ruskih dronova Orlan-10“, objašnjava jedan ukrajinski vojni predstavnik u kominikeu kojim se najavljuje izlazak DedronePortable-a. „Sada postavljamo mrežu senzora da dodatno unapredimo naše sposobnosti u zoni sukoba. Dedrone je bio odličan, agilan partner za rad u realnom vremenu.”

Izvor (https://dronedj.com/2022/08/02/dedroneportable-counter-uav/)

DroneDefender, anti-dron puška u Ukrajini:

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Dreadnought on August 26, 2022, 01:06:51 pm
EW sistem Murmansk-BN, Sevastopolj 25.08.2022.
[attachment=1]Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on September 05, 2022, 09:19:12 am
Ukrajinske trupe zarobile rusku stanicu radio-elektronske borbe 'Silok-01' (fotografija)

Pres centar 128. brdske jurišne brigade izveštava o još jednom interesantnom delu ruske opreme koju su zaplenile ukrajinske snage. Ovog puta, to je sistem za ometanje „Silok-01“ koji se koristi za suzbijanje bespilotnih letelica.

Raspoređivanje ovih sistema u Ukrajini prvobitno je objavljeno u aprilu, ideja je bila da se sistemi REB (radio-elektronske borbe) koji su dodeljeni jedinicama  vojske dopune dodatnim novim sistemima sa malo ili nimalo stvarne borbene upotrebe.

Silok-01“ je prvi put raspoređen u leto 2018, prema Digelu, a kasnije je korišćen u Siriji, ali o njemu ima malo podataka. Prezentacioni materijali tvrde da kompleks REB može automatski detektovati bespilotne vazduhoplovne sisteme i ometati upravljanjem, telemetrijom i komunikacionim kanalima. Opseg ometanja je 3 do 4 km što nije tako široko za savremeni sistem.

Portal Militarnii web takođe dodaje da je Silok-01 dizajniran da obezbedi zaštitu upravljačkih punktova od neovlašćenog ulaska radio-kontrolisanih letelica u zonu pokrivanja sistema REB.

Ukrajinska vojska koja je zauzela ovu jedinicu sarkastično je primetila da se Silok „ispostavio efikasnim samo na ruskim poligonima“.

I postoji razlog za tvrdnju. Ometači ruske proizvodnje bili su uništeni i zarobljeni nespremni, čak su i one namenjeni za suzbijanje dronova uništeni od strane istih.

Slike zaplenjenog Siloka:

[attachment=1]

[attachment=2]

Silok, kada je u borbenom radu:

[attachment=3]

Izvor (https://en.defence-ua.com/news/ukrainian_troops_captured_russian_silok_01_ew_station_photo-4112.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on September 13, 2022, 10:56:15 am
Izračunajte koordinate i blokirajte komunikacije mobilnim telefonima: kako jedinice za elektronsko ratovanje obavljaju svoj zadatak tokom SVO

Posade kompleksa elektronskog ratovanja izvršile su izviđanje, otkrile koordinate neprijatelja i prenele ih grupi za uništavanje vatrom.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada jedinica za elektronsko ratovanje (REB) Centralnog vojnog okruga (CVO) tokom specijalne vojne operacije.

Komandir voda REB, stariji poručnik Jevgenij, u toku SVO, dobio je zadatak da izvrši vazdušno izviđanje radi utvrđivanja dejstava neprijateljskih trupa i diverzantsko-izviđačkih grupa (DRG) i vojska se uspešno nosila sa ovim zadatkom.

Da bi se to uradilo, posada kompleksa elektronskog ratovanja pod vođstvom starijeg poručnika Evgenija preselila se u oblast iz koje je moguće slobodno lansirati bespilotnu letelicu, koja je deo kompleksa.

Vojnici su izvršili više od 100 naleta, što je omogućilo otkrivanje položaja Oružanih snaga Ukrajine i prenošenje koordinata grupi za uništavanje vatre. Pored toga, vojnici su blokirali mobilnu komunikaciju neprijatelja u kritičnom pravcu, što je dovelo do smanjenja efikasnosti komandovanja i upravljanja neprijateljskim trupama i naoružanjem.

„Posada je otkrila lokaciju neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih grupa i posmatrača, uključujući strane plaćenike“, rezimirao je Jevgenij.

U ovom trenutku, jedinica starijeg potporučnika nastavlja da sprovodi vazdušno izviđanje u zoni specijalne vojne operacije.

Ranije je šef DPR rekao da je ukrajinska vojska pokušala da napreduje do aerodroma u Donjecku. Grupa je skoro potpuno uništena.


http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%20RF%20u%20SVO.mp4

Izvor (https://tvzvezda.ru/news/2022913345-p1zmr.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on September 13, 2022, 06:13:38 pm
Quote
Vojnici su izvršili više od 100 naleta, što je omogućilo otkrivanje položaja Oružanih snaga Ukrajine i prenošenje koordinata grupi za uništavanje vatre. Pored toga, vojnici su blokirali mobilnu komunikaciju neprijatelja u kritičnom pravcu, što je dovelo do smanjenja efikasnosti komandovanja i upravljanja neprijateljskim trupama i naoružanjem.

Е, али пракса их демантује. Можда су они све то и урадили, али Украјинци су их "почистили" само тако.

И текст који описује овај "подвиг" групе за електронско ометање је урађен у најлошијој варијанти совјетске школе: се је супер, све одлично ради, непријатељ је разбије, уништен...Али,.... "кад ја тамо а оно међутим".


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on September 13, 2022, 06:52:27 pm
@dzumba

Uobičajeno kod svih vojski. Lingvistika se malo razlikuje, ali to je to. "Savremeno naoružanje", "Izvršavanje namenskih zadataka", "Pogođeni svi ciljevi", "Vrhunska obučenost", "Neprijatelj pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i tehnici".....

Ne znam da je neko izveštavao o vežbama ili još bolje realnim ratnim aktivnostima svoje vojske, u nekom kritičnom tonu....čak i kada se gubi...


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on September 13, 2022, 07:16:44 pm
Могли су тао мало да драматизују и дају му реалистичан и убедљив тон. Ово је то један пуки шаблон присутан су свим званичним руским извештајима. И досадан сваком читаоцу.  Погледај оне извештаје и дејству "Армејске авијације"... Исти ко на калуп... Нимало се нису научили да мало модерније приђу проблематици.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on October 10, 2022, 11:51:40 pm
Da li ruska „Tirada” ometa Starlink?

Ruski mediji tvrde da je ruska vojska odlučila da upotrebi sistem elektronskog ometanja satelitskih komunikacija Tirada-2S protiv Starlinka.

Nema mnogo informacija o sistemu u javnom domenu. Veruje se da je razvoj opreme počeo 2001. godine kada se pojavio zahtev za sistemom koji bi mogao da blokira satelitsku vezu sa zemaljskim terminalima i primopredajnicima u avionima.

Sistem je možda imao nekoliko zastoja tokom faze razvoja. Ekonomske sankcije koje je uveo Zapad mogle su da doprinesu kašnjenju jer su primorale mnoga ruska preduzeća uključena u odbrambeni i kosmički sektor da pređu sa uvoznih na domaće elektronske komponente.

Stručnjaci veruju da je „Tirada” dizajnirana u dve različite konfiguracije: stacionarnoj i mobilnoj na šasiji sa točkovima. Maketa hardvera sa veoma nejasnim objašnjenjima njegovih mogućnosti pojavila se i na zatvorenim i na javnim prezentacijama, uključujući i Međunarodni avio-sajam MAKS-2013.

Tirada je razvijana u 46. Centralnom istraživačkom institutu Ministarstva odbrane Ruske Federacije, a 2017. godine, institut je objavio da će ceo program uskoro biti završen.

Uprkos svim zastojima, čini se da Tirada-2 ima određene operativne sposobnosti. Ministarstvo odbrane je u avgustu 2018. godine naredilo Fabrici radio opreme Vladimir da isporuči komplekse Tirada-2S.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini (SMM) tvrdila je u aprilu 2019. da je jedan od njenih dronova snimio kamion Tirada-2S u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini. Međutim, naknadno istraživanje Laboratorije za digitalna forenzička istraživanja pokazalo je da je vozilo vidljivo na slikama najverovatnije dodatni sistem REB pod nazivom R-934BMV.

Mogućnosti sistema

Sistem Tirada-1D, koji su ruski naučnici već razvili tokom sovjetske ere, bio je prethodna verzija takvog sistema. Novi kompleks se, međutim, bitno razlikuje od prethodnog.

Tirada-2S je opremljen specijalizovanom tehnologijom za pronalaženje pravca koja mu pomaže lociranje na nebu nakon obrade dolaznih podataka za identifikaciju komunikacionih sistema protivnika.

Ova oprema identifikuje oblast u kojoj funkcioniše satelitski signal. Takođe je moguće da će funkcionalnost mašine omogućiti da prima informacije od fiksnih radarskih stanica, koje nude preciznije informacije o lokaciji kosmičke letelice.

Tirada-2S je kompleks za suzbijanje elektronskih komunikacija sposoban da efikasno neutrališe satelitske komunikacije. Koristi uski snop za ciljanje frekvencija određenih satelitskih komunikacionih kanala. Tirada-2S generiše vidne prepreke koje maksimalno preklapaju mogućnost slanja signala primaocu: dok satelit pokušava da savlada elektromagnetnu zavesu koju postavlja zemaljski sistem, to iscrpljuje njegov energetski resurs. Standardni satelitski signali, pa čak i borbeni, kao što su vojni komunikacioni i izviđački sateliti, mogu se isključiti.

Ruski stručnjaci dakle veruju da će vojni sateliti biti izloženiji jer automatizovani sistemi pokušavaju da prevaziđu smetnje koje izaziva Tirada-2S, što će rezultirati većim trošenjem baterija i velikim zahtevima za sistem za napajanje na letelici.

Prema jednoj vojnoj reviji, SpaceX Sistem satelitskog interneta Starlink je teoretski jedna od mogućih meta ruskih snaga.

U međuvremenu, u članku je naglašeno da je Starlink toliko efikasan da služi kao gotovo jedino sredstvo svemirske komunikacije za ukrajinske vojne jedinice kako bi se osigurala trajna komunikacija, izviđanje i navigacija.

S druge strane, dok firma Elona Maska priznaje da je Starlink satelitski internet poremećen, oni ne nude odgovore zašto se to dogodilo.

Tirada 2S, prikazana na MAKS-2013:

[attachment=1]

SpaceX-ov Sistem satelitskog interneta Starlink:

[attachment=2]


Izvor (https://eurasiantimes.com/sabotaging-starlink-russia-using-ew-complex-tirada-to-disrupt/)
Izvor (https://jamestown.org/program/russias-military-boosts-electromagnetic-spectrum-capability/)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on October 22, 2022, 07:12:24 am
Ruski Leer-3 ometa GSM-e u Ukrajini i šalje SMS-ove za provokaciju

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak rada kompleksa Leer-3 u Ukrajini. Kompleks se transportuje bespilotnom letelicom i njena osnovna namena je da ometa GSM komunikaciju.

Izviđačka bespilotna letelica Orlan-10 je korišćena na snimku koji je objavila Rusija. Leer-3 je ometač GSM komunikacije, koji blokira mrežu mobilne telefonije. Ovaj kompleks za elektronsko ratovanje može da šalje poruke, poznatije kao Short Message Service [SMS], tvrdi Rusija.

Leer-3 detektuje masovnu gužvu pretplatnika mobilnih telefona na datu mrežu u realnom vremenu. Ukrajina je od početka rata vešto premeštala i skrivala svoje GSM klastere i terminale u šumskim plantažama, koritima reka, seoskim kolibama itd. Supresor Leer-3 upravo to traži. Kada se pronađu, koordinatni podaci se šalju u štab najbliže mobilne jedinice za elektronsko ratovanje.

Ove jedinice donose odluke o tome šta da rade sa otkrivenim GSM terminalima i klasterima. Postoje dve mogućnosti – ometanje ili hakovanje i njihovo korišćenje za prenošenje kratkih poruka. Ruska Federacija ne krije da vrši „psihološki pritisak“ i na ukrajinske borce i na civilno stanovništvo.

Šalju se SMS-ovi koji često glase „Oružane snage Ukrajine spremaju provokaciju u vašem gradu. Ne izlazite iz kuće. Čuvajte sebe i svoje najmilije.”

Upotreba Orlan-10 zajedno sa Leer-3 pokazuje da ruske oružane snage pokušavaju da ometaju komunikacije u kritičnim oblastima. Na ovaj način se smanjuje efikasnost ukrajinske komande, kao i upravljanja trupama i sistemima naoružanja.

BulgarianMilitari.com nema informacije o tome koliko je uspešna ova ruska tehnologija. Dosadašnje informacije o Leer-3 dolaze samo sa ruskih kanala, bez potvrde o njegovoj efikasnosti sa druge strane – Ukrajine.

Izvor (https://bulgarianmilitary.com/2022/10/19/russian-leer-3-jams-gsms-in-ukraine-and-sends-sms-for-provocation/)

Podsetimo da bespilotne letelice "Orlan-10", obično funkcionišu u grupama od 2 ili 3 letelice. Tada jedna letelica leti nisko, 1- 1,5 km i vrši izviđanje; druga letelica leti nešto više i služi za elektronsko ometanje, a treća letelica za slanje prikupljenih podataka od prve dve u komandno-upravljački centar.
Letelica se lansira sa lansirnog uređaja (svojevrsnog katapulta).

https://www.youtube.com/watch?v=aDScA5FT6hM&t=59s


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on October 22, 2022, 07:31:58 am
Borac Ruske garde sa elektromagnetnom puškom „Stupor“ kod teritorije Zaporoške nuklearke u Energodaru.

Elektromagnetni kompleks Stupor je sposoban da potisne komunikacioni kanal BPL na udaljenosti od do 2 kilometra.
Ukupna dužina sistema je 1,16 m, težina u radnom položaju je 5,5 kg, radi na jednom punjenju do 4 sata.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on October 22, 2022, 07:58:25 am
U Specijalnoj operaciji su uključeni anti-dron puške „Harpun-3“.

Ukrajinske formacije za izviđanje koriste različite vrste bespilotnih letelica, uključujući i laka komercijalna vozila. Za borbu protiv takvih bespilotnih letelica ruska vojska ima odgovarajuća sredstva. Konkretno, pre neki dan se saznalo za upotrebu savremenog kompleksa protivdejstva „Harpun-3“. Takav „antidronovski top“ je sposoban da poremeti rad bespilotnog kompleksa i spreči neprijatelja u rešavanju borbenih zadataka.

O pojavi i upotrebi kompleksa Harpun-3 u zoni borbenih dejstava izvestila je agencija TASS ujutru 17. oktobra. Informacije ove vrste stigle su iz neimenovanog izvora u jednoj od agencija za provođenje zakona. Izvor je govorio o prisustvu novih „pušaka“ u jedinicama, a otkrio je i neke detalje njihove upotrebe.

Prema izvoru, proizvodi Harpun-3 su stigli u ruske jedinice i uspešno se koriste po svojoj nameni. Koje jedinice i u kojoj količini su dobili takve komplekse nije precizirano. Oblasti njihove upotrebe takođe nisu imenovane.

U toku stvarne borbene upotrebe, kompleksi pokazuju visoku efikasnost i udobnost. Da biste suzbili neprijateljsku bespilotnu letelicu, dovoljno je uperiti „pušku“ u njega i uključiti predajnik. Pod uticajem usmerenog radio zraka, letelica gubi sposobnost da odredi svoju lokaciju i održava komunikaciju sa operaterom.

Istog dana, samo nekoliko sati kasnije, Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kome se vidi borbeni rad različitih jedinica. Video je počeo demonstracijom rada posade VBR Uragan. Tada je u okvir ušao proces borbe protiv neprijateljske izviđačke bespilotne letelice uz pomoć ručnog sistema za elektronsko ratovanje. Lovac sa „puškom“ tipa „Harpun-3“ otkrio je cilj, poslao smetnje u njegovom pravcu, a dron je izvršio prinudno sletanje.

Operater kompleksa je govorio o svojim uspesima. Dakle, „Harpun-3” se neprekidno koristi poslednje dve nedelje. Za to vreme, uz njegovu pomoć, potisnuli su i „oborili“ do dve desetine neprijateljskih bespilotnih letelica. Očigledno je da će borbeni skor ovog kompleksa i njegove posade rasti. Ostali proizvodi u ratnoj zoni takođe će pomoći u zaštiti trupa od neprijateljskog izviđanja.

"Harpun-3", kao i prethodni predstavnici istoimene porodice, napravljen je u obliku "anti-dron puške" i ergonomski je sličan pušci ili mitraljezu. Strukturno, kompleks je podeljen na pravougaonu instrument grupu, sličnu prijemniku sa kundakom, i antenski uređaj ispod karakterističnog višestrukog kućišta. Ukupna dužina kompleksa u radnom položaju neznatno prelazi 1 m, težina je cca. 6,5 kg.

Sistemi se napajaju iz zamenljive baterije. Potpuno punjenje je dovoljno za kontinuirani rad sat vremena ili više. Tada se baterija može lako zameniti novom i napuniti standardnim sredstvima iz seta.

Kompleks je prenosiv, a glavni način korišćenja je ručni. Operater može da nosi proizvod kao mitraljez, uperi ga u metu i „puca“ radio snopom. Istovremeno je moguće postaviti „Harpune” na mašine sa mehanizmima za navođenje i daljinskim upravljanjem.

Kontrole su prilično jednostavne. Na vrhu instrument table je smešten glavni daljinski upravljač, koji podešava način rada, a ispod je okidač koji uključuje prenos smetnji. Za preciznije ciljanje, proizvod može biti opremljen odgovarajućim nišanom jedne ili druge vrste. U stacionarnom stanju, kompleksom ili kompleksima se upravlja daljinski sa konzole operatera.

Kompleks Harpun-3 je zapravo kompaktna stanica za aktivno ometanje sa usmerenom antenom. Stanica emituje smetnje u frekvencijskom opsegu od 433 do 5800 MHz i ima tri režima rada sa različitim efektima na metu. U zavisnosti od režima i radnih frekvencija, suzbijanje BPL je obezbeđeno na dometima do 2-3,5 km.

Prvi režim rada kompleksa predviđa izdavanje usmerenih smetnji na frekvencijama od 488, 868 ili 1200 MHz, zbog čega se potiskuju upravljački kanali dronova. Drugi režim obezbeđuje potiskivanje signala satelitskih navigacionih sistema na frekvencijama od 1575, 2400 i 5200 MHz. U trećem režimu, stanica blokira kanale na svim radnim frekvencijama.

Potpisi različitih uobičajenih komercijalnih modela bespilotnih letelica, kao i najbolji načini za rešavanje njih, učitavaju se u memoriju stanice. Kompanija TAiP je izvestila o redovnom ažuriranju takve baze podataka. Zbog toga će „Harpun-3“ u dogledno vreme moći da zadrži sposobnost da efikasno utiče na bilo koje dronove. Primećeno je da instalacija ažuriranog softvera ne zahteva posebnu opremu i da je mogu izvršiti operateri.

Harpun-3, upotreba u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini:

[attachment=1]

[attachment=2]

Harpun-3, upotreba u mirovnoj misiji u Nagorno-Karabahu:

[attachment=3]


Izvor (https://topwar.ru/203590-protivodronovye-ruzhja-garpun-3-zadejstvovany-v-specoperacii.html)Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on October 22, 2022, 04:56:48 pm
Тешко је проценити колика је стваран ефикасност оваквих справа. Колико оне ограничавају употребу властити БПЛ у исто време над тим простором на коме дејствују те "пушке"...


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 14, 2022, 09:28:09 pm
O svom radu u zoni SVO govorili su vojnici jedinica za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije.

Dopisnik Izvestije Leonid Kitrar razgovarao je sa vojnicima.

"Morate da komunicirate jedni sa drugima koristeći posebnu šifru. Veoma je važno da u etru bude što manje konkretnih informacija radi bezbednosti podataka.
Elektronski kompleks može ometati radio-komunikacije neprijatelja, srušiti satelitski internet i mobilnu mrežu."

Stanica R-330Ž "Žitelj", koja može raditi samostalno, zatim u paru sa drugom stanicom kao "glavna (master)" ili "potčinjena (slave), autonomno ili upareno u sastavu Automatizovanog sistema za radio ometanje "Diabazol".

Stanica R-330Ž "Žitelj" je namenjena za detekciju, pronalaženje pravca i radio potiskivanje baznih stanica ćelijskih komunikacionih sistema standarda GSM 900/1800 i 1900; otkrivanje, pronalaženje pravca i radio suzbijanje prenosnih mobilnih stanica mobilnih satelitskih komunikacionih sistema "Inmarsat" i "Iridium"; radio suzbijanje navigacione opreme korisnika satelitskih komunikacionih sistema NAVSTAR (GPS).

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/R-330ZH%20u%20SVO.mp4
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 15, 2022, 06:22:07 pm
Promena vlasnika: kako ruski eksperti za elektronsko ratovanje kažnjavaju neprijateljske operatore dronova

Nakon presretanja i sletanja ukrajinskog drona, njegov softver se ponovo flešuje. Proces ne traje dugo. Potom se trofej predaje našim jedinicama.

Potrebno je samo deset sekundi da rusko vojno osoblje bukvalno preuzme upravljanje nad neprijateljskim bespilotnim letelicama. Uz pomoć elektronskog ratovanja presreli su i ometali signale desetina ukrajinskih borbenih i izviđačkih dronova na liniji fronta.
Maksim Nizkodubov je gledao kako se lovi kvadrokopter.

Neprijateljska izviđačka bespilotna letelica kruži iznad položaja naših motorizovanih jedinica. Signal koji ovaj dron prima iz svog upravljačkog centra odmah se presreće i potiskuje od strane naše jedinice za REB.

Za male izviđačke dronove, koje su danas naši lovci REB našli u vazduhu, upriličen je pravi lov. Specijalna elektromagnetna puška emituje elektromagnetni impuls. Presreće signal poslat sa drona u upravljački centar i prenosi upravljanje na lovca.

„Otkrivamo bespilotnu letelicu. Mi je navodimo. I u roku od 10 sekundi preuzimamo upravljanje nad dronom. I polako počinjemo da ga spuštamo “, rekao je specijalista REB sa pozivnim znakom Alan.

Nakon presretanja i sletanja drona, njegov softver se ponovo flešuje. Proces ne traje dugo. Potom se trofej predaje našim jedinicama.

„Neprijatelja viđamo dva ili tri puta dnevno. Ako ga nađemo, prijavimo ga svom pretpostavljenom, da se utvrdi da li je naš ili nije. Ako kaže - nije naš, onda radimo na neprijatelju “, priznao je Ivan, specijalista RHBZ-a.

Od početka specijalne operacije, ruske jedinice za elektronsko ratovanje uspele su da „mame“ na svoju stranu nekoliko desetina ovih „borbenih ptica“. Ali efikasnost rada jedinica REB procenjuje se ne samo brojem presretnutih dronova, već i masovnim potiskivanjem izviđačkih i artiljerijskih upravljačkih kanala neprijatelja.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Portabl%20REB%20RF%20u%20SVO.mp4


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/202211141051-8xW6h.html)Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on November 18, 2022, 08:54:00 pm
Очигледно је један од проблема борбе са БПЛ преопознавање "свој-туђи", не само због "преотимања" него и због других мера заштите или дејства. Иначе, ова репортажа је вероватно режирана како би се приказао рад. Друго, као пто сам и раније писао да би се остварио висок ниво "преотимања" или сузбијања противничких БПЛ потребна је далеко већа засићеност јединица оваквим електронским "пушкама". И даље остаје проблем електронске борбе са БПЛ оперативног и стратегијског значаја  чији су висина лета, долет , ново заштите од ометања и сл, далеко квалитетнији од ових комерцијалних.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 21, 2022, 01:52:06 pm
Pored sistema PVO novije proizvodnje čiju upotrebu još nismo videli (ili su informacije oskudne) tokom SVO, postoje i sredstva radio-elektronske borbe i specijalna elektronska i laserska borbena sredstva o čijoj upotrebi u SVO nemamo (barem ne dovoljno) informacija

Pomenućemo neke "najzanimljivije", sa kritičkim osvrtom ruskih analitičara i komentatora na njihov dosadašnji (ne)rad

Borbeni laserski kompleks "Peresvet"

Do sada nema tačnih podataka ni o taktičko-tehničkim karakteristikama kompleksa, ni o njegovoj nameni, ili bar o tome na kojoj vrsti lasera ​​je izgrađen. Moguće opcije za izgradnju ovog kompleksa prethodno su razmatrane u materijalu Tajne kompleksa Peresvet: kako funkcioniše ruski laserski mač?.

Specijalna vojna operacija (SVO) u Ukrajini nije donela pojašnjenja – može li BLK Peresvet nekako uticati na situaciju?

[attachment=1]

Jedan od glavnih problema Oružanih snaga Ruske Federacije (OS RF) je to što zapadni saradnici ukrajinskog režima snabdevaju Oružane snage Ukrajine (OSU) sveobuhvatnim obaveštajnim informacijama u realnom vremenu, ili blizu toga. Istovremeno, oni koriste ne samo vojne i „zvanične“ izviđačke satelite, već ne preziru ni komercijalnih izviđačkih satelita, koji potencijalno mogu da nadmaše svoje kolege iz državnih obaveštajnih struktura.

Za šta je Peresvet sposoban i da li je uopšte sposoban za bilo šta? Jasno je da napad na vojne satelite može biti težak, ali kakva je razlika koliko Starlink ili Capella Space satelita propadne?

„Oni“ će znati” – pa neka znaju, idite i dokažite... Znamo i mi (Rusi, prim. Kubovac) dosta toga – da nam je jedna od NATO zemalja digla gasovod u vazduh, da se vojnici NATO zemalja bore pod "maskom" plaćenika, da daju oznake za ciljeve neprijateljskom oružju, ali mi ne napadamo zemlje NATO-a, čak pokušavamo da se „sprijateljimo“ – kažemo „mi im ne držimo za zlo“.

Generalno, za šta je „Peresvet“ dobar – ne zna se da li može da se koristi tokom SVO – nije jasno. Da li su se koristili? Verovatno ne, ali ko zna...

Borbeni laserski kompleks "Zadira-16"

Zadira je razvijena kao deo gore pomenutog istraživanja i razvoja, o njemu ima još manje otvorenih podataka nego o Peresvetu. Tačnije, poznato je da, prema informacijama koje je izneo potpredsednik Vlade Ruske Federacije Ju. Borisov, BLK Zadira ne samo da je ušao u službu Oružanih snaga RF, već se koristi i tokom SVO-a u Ukrajini.

Nažalost, ako postoje barem neke informacije o delovanju protivvazduhoplovnih raketnih sistema, iako ne o svima, onda uopšte nema podataka o upotrebi Zadire – ne samo o radu u zoni SVO, ali ni uopšte - u principu.

Višenamenski mobilni kompleks "Rat"

Na forumu Armija-2020 predstavljen je višenamenski mobilni kompleks Rat sa sistemom za usmereno lasersko uništavanje bespilotnih letelica.

Prema dostupnim informacijama, kompleks Rat uključuje radarsku stanicu (radar) za otkrivanje bespilotnih letelica (BPL) na udaljenosti do tri i po kilometra, opremu za elektronsko ratovanje (EW) za suzbijanje upravljačkih kanala i kontrolu bespilotnih letelica na udaljenosti do dva po kilometra i laser dizajniran za fizičko uništavanje bespilotnih letelica, čije karakteristike nisu otkrivene.

[attachment=2]

Međutim, nakon završetka foruma Armija-2020, nije bilo više značajnijih informacija o ovom kompleksu.

Radio-elektronski kompleks "Tirada-2S"

Elon Mask plete svoje mahinacije – on snabdeva Ukrajinsku vojsku najnovijim satelitskim terminalima, koji ne samo da obezbeđuju OSU komunikaciju u realnom vremenu, već im omogućavaju i stvaranje bespilotnih letelica velikog dometa i bespilotnih površinskih brodova (BENK). Još uvek ne možemo da ih oborimo, iako potencijalno postoje opcije.

A onda se, jednog dana, retorika Elona Maska dramatično promenila – kažu, ima malo novca, Ukrajina mu je preskupa, a onda su, kao zlo, nastali neki problemi sa komunikacijama. Ponosni Ukrajinci nisu mogli da izdrže takvu sramotu – pocepali su plakate sa likom dobrotvora Elona Maska, pocepali ih u komadiće i pogazili u besu.

[attachment=3]

I ovde se na sceni pojavljuje informacija o „Tiradi”. Kao da se Ilon Mask plašio da će njegovi sateliti potpuno prestati da rade, ili su već prestali da rade, ali ne zbog problema sa finansiranjem, već zbog uticaja najnovijeg ruskog kompleksa za elektronsko ratovanje (EW) Tirada-2S.

Šta znamo o ovom kompleksu?

Skoro ništa. Čini se da postoji – prvi put 2017. godine o kompleksu za elektronsko ratovanje Tirada-2S izvestio je zamenik načelnika 46. Centralnog istraživačkog instituta Ministarstva odbrane Rusije Oleg Ačasov. On je takođe rekao da je mobilni sistem za elektronsko ratovanje Tirada-2S namenjen za elektronsko uništavanje komunikacionih satelita i da se konstruiše u okviru programa modernizacije naoružanja za 2018-2027.

Da li je razvijen kompleks za elektronsko ratovanje „Tirada-2S? Da li se pojavio u trupama? Da li je prisutan u zoni SVO? Da li je bio umešan u ometanje Starlink terminala? Nema informacija o ovome.

Ali postoji informacija o izvesnom kompleksu Rudolf, koji izgleda da je namenjen fizičkom uništavanju neprijateljskih satelita, ali o njemu uopšte nema podataka, osim što je samo objavljeno da se i on razvija u sklopu pomenutog program modernizacije naoružanja za 2018-2027.

Stanica za elektronsko ometanje radio osigurača SPR-2M "Rtut-BM"

Dobro, postoji „Tirada“ ili „Rudolf“, ali postoji li i sistem za elektronsko ratovanje SPR-2 „Rtut-B“ sa „sovjetskim korenima“, dizajniran za prevremeno aktiviranje radarskih upaljača sa blizinskom detonacijom?

Ovaj kompleks je projektovan da ometa radio-osigurače municije, odnosno municija sa radio-osiguračem mora biti detonirana na visini koja isključuje ili minimizira mogućnost pogađanja date mete.

[attachment=4]

Čini se da se Rtut-B koristi u Ukrajini, neprijatelj je čak prikazao izgoreli kompleks ovog tipa u Kijevu (informacije nisu potvrđene). Međutim, s vremena na vreme se pojavljuju informacije o upotrebi municije sa detonacijom na velikim visinama, a to se dešava, po svemu sudeći, redovno.

U svakom slučaju, gotovo da i nema podataka o delovanju kompleksa elektronske borbe SPR-2 „Rtut-B“, kao ni o delovanju drugih sistema elektronske borbe – da li su oni efikasni i koliko su efikasni?

U isto vreme, kao što je gore pomenuto, neke vrste neprijateljskog oružja koriste radio-osigurače, koji povećavaju njihovu efikasnost. Mogućnost da se obezbedi njihova detonacija na bezbednoj udaljenosti bila bi veoma korisna.

Radio-elektronski kompleks "Krasuha"

Svako ko je čuo za skraćenicu EW (REB) zna za kompleks Krasuha. Pretpostavlja se da bi „Krasuha“ trebalo da potisne radare neprijatelja, kao i komunikacione i upravljačke kanale BPL. Domet najnovije verzije kompleksa Krasuha-4 procenjuje se na 150-300 kilometara.

Ovi kompleksi su, po svemu sudeći, upućeni u zonu SVO, ali nije poznato kakve su rezultate tamo postigli.

[attachment=5]

Zašto ukrajinski kontrabaterijski radari rade slobodno, ne odlikuju se velikom snagom, daleko od tri stotine kilometara, verovatno ne dalje od dvadesetak km od linije kontakta? Zašto je nebo otvoreno ne samo za vojne, već i za civilne bespilotne letelice tipa Mavik? Očigledno, ne vredi govoriti o avionima za rano upozoravanje (AWACS) na neprijatelja ili bespilotnim letelicama tipa Global Hawk.

Ali, prema otvorenoj štampi, u martu 2022. godine, jedan od sistema za elektronsko ratovanje Krasuha je zarobljen od strane Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Makarova i, prema The Daily Telegraphu, prebačen je na ispitivanje u SAD, prvo u Vazduhoplovnu bazu u gradu Ramštajn, sa naknadnom isporukom u SAD radi detaljnog proučavanja.

Zaključak

Šta se uopšte može reći o borbenim laserskim sistemima i sistemima za elektronsko ratovanje?

Njihov doprinos pobedi nad neprijateljem može biti najvažniji, ali do sada je, na osnovu otvorenih podataka, nekako nemoguće reći da imaju značajan uticaj u zoni SVO – lete sateliti Elona Maska i neprijateljske bespilotne letelice, neprijateljski sistemi protivvazduhoplovne odbrane i protivbaterijski radarski sistemi funkcionišu.

Zašto? Ne koristimo ga punom snagom - čekamo li „poslednju i odlučujuću bitku“? U tom smislu možemo zaista još dugo čekati.

Ili ako ne možete da čekate, spalite trećinu satelitske konstelacije Starlink i ometate komunikaciju preko pola Evrope. Ako je moguće. Tada nećete morati ništa da čekate – jer se niko neće usuditi da napadne, videći primere mogućih posledica. I tako, imamo ono što imamo. Mi plaćamo tuđe račune životima naših boraca.


Izvor (https://topwar.ru/205156-temnye-loshadki-svo-specialnye-kompleksy-vooruzhenij-informacija-o-primenenii-kotoryh-na-ukraine-ogranichena-ili-otsutstvuet.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 21, 2022, 10:27:23 pm
Rušenje malogabaritnog ukrajinskog izviđačkog drona DJI Mavic 3, elektromagnetnom puškom Stupor

Elektromagnetnu pušku Stupor koriste, kako Ruska garda, videli smo oko NE Zaporožje, ali i snage saveznika. Imali smo prilike da vidimo upotrebu kod snaga Luganske narodne milicije.

Elektromagnetni kompleks Stupor je sposoban da potisne komunikacioni kanal BPL na udaljenosti od do 2 kilometra.
Ukupna dužina sistema je 1,16 m, težina u radnom položaju je 5,5 kg, radi na jednom punjenju do 4 sata.

Oprema sistema je zaštićena po standardu IP 66 (od kiše i snega). Probe proizvođača su održane na temperaturama od -23°C do +30°C.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Stupor%20u%20akciji.mp4

Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 22, 2022, 06:30:42 pm
Anti-dron puška Ukrajinske firme Kvertus Technology u upotrebi kod Ukrajinske vojske

Nova EM puška kompanije Kvertus o kojoj se prvi put govorilo letos, aktivno se koristi u jedinicama Ukrajinske vojske u cilju ometanja veza BPL za operatorom što dovodi do gubitka koordinacije leta BPL. Letelica najčešće nakon gubitka veze sleće ili je vetar odnese, usled gubitka upravljanja.
Pronađena letelica često sleti bez velikih oštećenja, pa se podaci koje je snimila mogu koristiti i za pronalaženje pozicija protivnika.

Kada je sistem prvi put predstavljen, pominjala se proizvodnja oko 80 EM pušaka, po ceni od oko 12000 Eur po komadu. Sada se pojavila informacija da je u upotrebi kod Ukrajinske vojske možda i do 100 primeraka ove EM anti-dron puške Kvertus. Finansiranje nabavke ove EM puške, koja nije jeftina, pomogli su i brojni donatori i dobrotvorne organizacije.

Snimak u upotrebi kod Ukrajinske vojske:

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Kvertus%20EM%20pu%c5%a1ka.mp4

Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 24, 2022, 12:55:03 pm
Prikazan rad ruskih jedinica za radio-elektronsku borbu (REB) tokom SVO u Ukrajini

Jedinice za elektronsku borbu, koje izvršavaju zadatke tokom specijalne operacije zaštite Donbasa, lišavaju Oružane snage Ukrajine (OSU) mogućnosti da koordiniraju jedinice i kontrolišu vojnike na bojnom polju. Ovo je rekao dopisnik „Izvestija“ Aleksandar Morozov.

Kako je primetio novinar, zahvaljujući bespilotnim letelicama (BPL) tipa "Moskito", operater REB grupe "Odvažni" može jednim pritiskom na dugme na upravljačkoj tabli ostaviti neprijatelja bez komunikacije u datom kvadrantu.

„U zoni specijalne vojne operacije, posada kompleksa otkrila je položaje oružanih formacija Ukrajine, korektora artiljerijske vatre, oficira navođenja aviona, kao i diverzantsko-izviđačkih grupa neprijatelja“, rekao je komandir voda sa pozivnim znakom „Francuz”.

Bespilotne letelice "Moskito" ometaju mobilne i radio komunikacije zahvaljujući zelenim "pločama" postavljenim na krilo. Pored toga, bespilotna letelica otkriva strane plaćenike po signalu sa telefona, pošto računar može da odredi u kojoj zemlji je SIM kartica registrovana.

Pored toga, BPL snima slike i video zapise neprijateljskih rovova i utvrđenja u realnom vremenu. Takođe, BPL presreće razgovore ukrajinske vojske i šalje SMS poruke sa pozivima na predaju.

„Letelicom upravlja autopilot, mi samo dajemo komande autopilotu da izvrši neke radnje. U zavisnosti od promena na tabli (elektronskoj planšeti), u radijusu od pet kilometara oko nje, može da uguši bilo koji broj pretplatnika “, objasnio je operator upravljanja sa pozivnim znakom "Talisman".

Prema rečima dopisnika, specijalna kamuflaža ne dozvoljava vizuelno određivanje udaljenosti do drona. Štaviše, zaštićen je elektronskim ključem za šifrovanje.

„Šifrovanje je neophodno kako neprijatelj ne bi presreo upravljanje nad avionom i, shodno tome, naveo na svoju teritoriju. Ovim tipom aviona se upravlja direktno iz mašine, letelicom se upravlja samo daljinskim upravljačem, a ovde u stanici je ceo sistem“, rekao je šef stanice sa pozivnim znakom „Lutalica“.

Dopisnik je naglasio da se sada takvi dronovi koriste duž cele linije fronta. Pokazali su se kao efikasno sredstvo za izviđanje i otkrivanje neprijatelja.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%20BPL.mp4Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 24, 2022, 07:34:43 pm
Još jedan video o primeni bespilotnih letelica "Moskito" Ruske vojske za vođenje radio-elektronske borbe

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak upotrebe bespilotne letelice Moskito u Ukrajini. Navodno, ove bespilotne letelice su stvorene na bazi izviđačkog drona Orlan-10. Opremljeni su dodatnim modulima u kojima se nalazi elektronska oprema.

Nove bespilotne letelice Moskito ometaju komunikaciju na udaljenosti do 5 km, otežavajući na taj način interakciju neprijateljskih jedinica. Opremanje malih bespilotnih letelica sistemom za elektronsko ratovanje ukazuje na određeni uspeh u minijaturizaciji opreme od strane ruske odbrambene industrije.

https://www.youtube.com/watch?v=McRKxsBMHgETitle: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 30, 2022, 09:57:15 am
Suzbijamo komunikacije neprijatelja i lišavamo ga upravljanja: kako rade posade kompleksa za elektronsko ratovanje  „Leer-3” Zapadnog vojnog okruga u zoni specijalnih operacija

Kompleks Leer-3 je ugrađen na bespilotne letelice Orlan-10 i potiskuje GSM komunikacije uz pomoć ometanja. Dronovi su opremljeni predajnicima radio signala koji oponašaju rad osnovnih GSM mreža.

Takva oprema sprečava upotrebu bilo kojeg pretplatničkog terminala i omogućava vam da potpuno blokirate mobilne mreže.

„Pokrećemo bespilotnu letelicu Orlan-10 sa opremom Leer-3 da bismo suzbili GSM komunikacije, plus da ih detektujemo na određenim mestima. Uglavnom radimo u šumama i poljima kako bismo pronašli grupu neprijateljskih mobilnih pretplatničkih terminala. Ako primetimo ove klastere, onda se šalje tim da porazi ove mete“, rekao je operater dronova Aleksej.

Kompleks Leer-3 instaliran na Orlanu ima širok spektar mogućnosti. Dakle, omogućava vam da dobijete pristup svim mobilnim telefonima u radijusu od deset kilometara, ometate mobilne komunikacije, ciljate i gađate artiljeriju na mestima "gužvi", slušate razgovore ili šaljete SMS.

Prema vojnim stručnjacima za radio-elektroniku, ciljevi masovnih slanja su različiti: pored psihološkog pritiska na ukrajinske militante, uzbunjuju se i civili.

Dron sa sistemom Leer-3 može da ostane u vazduhu pola dana i da vrši elektronsko izviđanje stotinak kilometara od mesta lansiranja. Rusko vojno osoblje svakodnevno, koristeći podatke dobijene od dronova, vrši vatrena dejstva na desetine ciljeva.

Snimak rada posada sistema za elektronsko ratovanje Leer-3 i elektronskih obaveštajnih sistema Zapadnog vojnog okruga prikazalo je u sredu, 30. novembra, Ministarstvo odbrane Rusije.


http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Leer-3.mp4


Izvor (https://iz.ru/1433400/2022-11-30/poiavilis-kadry-raboty-kompleksa-leer-3-po-podavleniiu-sotovoi-sviazi-v-zone-svo)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on December 09, 2022, 09:59:14 am
Zanimljiv video dejstva ukrajinskih jedinica za radio-elektronsku C/UAV borbu

Kako tvrde ukrajinski izvori na društvenim mrežama, a vidimo na video snimku, jedinice REB ukrajinske vojske su koristeći litvansku elektromagnetnu pušku tipa EDM4S, uspešno prizemljili dve ruske izviđačke bespilotne letelice tipa DJI Mavic 3.

Snimak potiče iz Pologovskog rejona u Zaporoškoj oblasti.

Podsetimo da je kompleks EDM4S Skysweeper specijalizovano sredstvo za elektronsko ratovanje dizajnirano za borbu protiv bespilotnih letelica različitih klasa. Izgrađen je na osnovu kopije nemačke puške G36. Dizajn je koristio malo izmenjeni prijemnik sa standardnom ručkom za upravljanje dejstvom, kundakom i ručkom za nošenje. Unutar i van kutije su postavljene nove radio jedinice, ispred su postavljena četiri radio-transparentna kućišta različitih oblika, unutar kojih se nalaze usmerene antene. Baterija je montirana sa strane.

Tačne karakteristike Skysvweeper-a se ne otkrivaju, a navodi se da je glavna svrha suzbijanje kanala upravljanja BPL i signala satelitske navigacije.

Litvanija je najavljivala isporuku čak do 110 ovih pušaka Ukrajini.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Skysweeper.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on December 25, 2022, 09:13:01 pm
Na osnovu analiza Londonskog Kraljevskog Instituta Ujedinjenih Službi....

Ruske trupe za elektronsko ratovanje uništile 90 odsto ukrajinskih dronova

Usred haosa prvobitnog prodora ruske vojske u Ukrajinu počevši od kraja februara, Rusima je trebalo nekoliko nedelja da razmeste svoju opsežnu infrastrukturu za ometanje. Ali kada su to učinili, počeli su da zaglušuju i zbunjuju najsofisticiranije sisteme Ukrajinaca – posebno njihove bespilotne letelice – u broju koji je sigurno zaprepastio ukrajinske komandante.

Elektronsko suzbijanje ukrajinskih bespilotnih letelica umanjilo je jednu od najvećih prednosti Kijeva u prvim mesecima rata. Ukrajinci su računali na superiorne obaveštajne podatke — koje su uglavnom obezbeđivale bespilotne letelice — da bi svoj manji artiljerijski arsenal učinili preciznijim od ruskog većeg arsenala topova i haubica velikog kalibra i raketnih lansera.

Ali rusko elektronsko ratovanje sprečilo je te bespilotne letelice da se kreću i komuniciraju — a Ukrajince je lišilo preciznosti na koju su računali. „Poraz preciznosti bio je ključan za opstanak jedinica“ za Ruse, objasnili su analitičari Mihajlo Zabrodski, Džek Votling, Oleksandr Daniljuk i Nik Rejnolds u studiji za Kraljevski institut ujedinjenih službi u Londonu - RUSI.

Analitičari su očekivali operacije ometanja Rusa. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, koja je pratila jačanje vojske Moskve uoči februarske invazije, primetila je raspoređivanje velikog broja sistema za elektronsko ratovanje u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija.

Oni su uključivali signalno-obaveštajne sisteme TORN i SB-636 Svet-KU koji mogu precizno da odrede ukrajinske jedinice praćenjem njihovih radio signala, RB-341V Leer-3 koji kombinuju dronove Orlan-10 koji nose teret za ometanje mobilnih veza, sa komandnim mestom na KamAZ-u 5350, radio-ometači R-934B Sinica i R-330Ž Žitelj koji blokiraju satelitske veze.

Ruske snage za elektronsko ratovanje postale su toliko moćne da se OEBS borio da zadrži sopstvene dronove u vazduhu. Organizacija je prijavila nagli porast ometanja u 2021. OEBS-ove BPL su iskusile smetnje signala na 16 odsto letova u februaru te godine, 28 odsto u martu i 58 odsto u aprilu.

Ruski sistemi REB (Radio Elektronske Borbe) najbolje funkcionišu kada njihovi operateri imaju dovoljno vremena da postave i koordiniraju različite funkcije. Zbog toga je ruski sistem REB bio toliko zastrašujući u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, gde su ruske i separatističke snage imale otprilike iste pozicije tokom većeg dela sedam godina između 2015. i sadašnjeg, šireg rata.

To je takođe razlog zašto rusko ometanje nije funkcionisalo baš dobro u prvih nekoliko nedelja nakon što su Rusi napali u februaru. Ruski bataljoni su napali i povukli se prebrzo da bi trupe REB mogle pratiti korak.

To je konačno počelo da se menja u martu i aprilu, pošto su ruske snage završile povlačenje iz Kijevske oblasti u centralnoj Ukrajini i prepozicioniranje na istoku.

Piloti borbenih aviona ukrajinskih vazduhoplovnih snaga prvi su osetili posledice eskalacije ruskog ometanja. „Kako su ruski kompleksi REB počeli da se sistematski raspoređuju, ukrajinski piloti su otkrili da su im komunikacije vazduh-zemlja i vazduh-vazduh često ometane, navigaciona oprema potisnuta, a radari pokvareni“, navode Zabrodskij, Votling, Daniljuk i Rejnolds.

Ruski ometači su ubrzo postali gusti na tlu na istoku. „Sa koncentracijom napora na Donbasu, Rusija je postavila komplekse REB sa do 10 kompleksa po 13 milja fronta“, primetili su analitičari RUSI. „Zajedno, ovi kompleksi su efektivno poremetili navigaciju duž fronta i sproveli pronalaženje pravca kako bi se usmerili artiljerijski i elektronski napadi na ukrajinske avione i bespilotne letelice."

Ukrajinske brigade i baterije su zavisile od dva široka tipa bespilotnih letelica da bi pronašle ruske snage artiljerija: mali, lebdeći kvadrokopteri i oktokopteri; i veće bespilotne letelice sa fiksnim krilima kao što je Bajraktar ​​TB-2 turske proizvodnje. Pošto je rusko ometanje zbunilo GPS i prekinulo radio veze, ovi dronovi su počeli da padaju kao muve.

„Prosečan životni vek kvadrokoptera ostao je oko tri leta“, napisali su Zabrodski, Votling, Daniljuk i Rejnolds. „Prosečan životni vek bespilotne letelice sa fiksnim krilima bio je oko šest letova“ i, „ukupno, za samo oko trećinu misija bespilotnih letelica može se reći da je bila uspešna“.

Od hiljada dronova koje su Ukrajinci posedovali u februaru, 90 odsto je pogođeno ili srušeno do leta, prema analitičarima RUSI. Ovo je primoralo vlasti u Kijevu da mole strane saveznike Ukrajine za zamenu.

Masakr dronova je zakomplikovao ukrajinsko upravljanje vatrom, čineći ukrajinske artiljerijske baterije manje preciznim – i time kupujući vreme ruskim trupama da se konsoliduju na istoku i pripreme za letnje borbe.

To što se letnja kampanja završila relativno loše za rusku vojsku ne menja činjenicu da su trupe REB uradile ono što je vojska tražila od njih: ispunile vazduh signalima elektronskih ometanja. „U ranim fazama borbi u Donbasu, kada su ukrajinske oružane snage imale malo preciznih sistema, ruski sistemi REB smanjili su efikasnost ovih sistema“, zaključili su Zabrodskii, Vatling, Daniliuk i Reinolds.

Ako ništa drugo, jedinice REB su bile previše uspešne. Oni su zapravo čak potisnuli i "više od nekoliko" ruskih dronova. „Rusi su takođe u većoj meri osećali učinak od ovih sistema koji su imali podjednako primetan efekat na sopstvene trupe“, primetio je tim RUSI.

[attachment=1]


Izvor (https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/12/24/russia-electronic-warfare-troops-knocked-out-90-percent-of-ukraines-drones/?sh=49cddf52575c)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 10, 2023, 10:21:58 am
Kako funkcioniše elektromagnetna puška protiv dronova

Arhivski snimak presretanja neprijateljske bespilotne letelice u pravcu Donjecka.

Borac Narodne milicije DNR, koristeći „dron-ubicu” za nekoliko sekundi naciljao je kvadkopter Oružanih snaga Ukrajine i potisnuo njegove kanale upravljanja. Nakon toga, "ptica" neprijatelja je sletela i onesposobljena.
Elektromagnetna puška koju koristi operater je opremljena dodatnim antenama sa povećanim pojačanjem snopa, što vam omogućava da povećate njegov domet, a samim tim i da budete pro-aktivni. U uslovima savremenog ratovanja, ovo je izuzetno važno.

Borci NM DPR morali su odmah da promene položaj, pošto su neprijatelju bile poznate koordinate mesta gubitka komunikacije sa kvadkopterom. Dakle, postojala je šansa da padnu pod artiljerijsku vatru ukrajinske vojske.


http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%20DNR%20novo.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 12, 2023, 09:58:14 am
Ruska vojska je naučila da odredi položaje Oružanih snaga Ukrajine pomoću pametnih telefona

Vojnici Oružanih snaga Ruske Federacije naučili su da otkrivaju položaje ukrajinske artiljerije pomoću pametnih telefona

Ruska vojska je smislila novi način otkrivanja ukrajinske artiljerije u zoni specijalne operacije. Za to je potrebno samo nekoliko pametnih telefona, navodi se u najnovijem broju časopisa Arsenal otadžbine od 12. januara.

Objašnjava se da vojska koristi nekoliko telefona sa specijalnim aplikacijama koje detektuju zvukove neprijateljskih artiljerijskih hitaca.

Četiri zvukomera sa pametnim telefonima (tabletima) nalaze se na udaljenosti od 3–6 km od linije kontakta i pomoću takvog softvera određuju vreme detekcije zvuka pucnja u automatskom i ručnom režimu, članak precizira.

Nakon toga, informacije se prenose na centralni tablet, koji, zauzvrat, pomoću aplikacije ZvukCentr utvrđuje tačnu lokaciju opreme i šalje njene koordinate vojsci.

Istovremeno, metoda ne garantuje nepogrešivu tačnost, međutim, imajući grubo razumevanje lokacije ukrajinske artiljerije, dronovi se šalju na mesta za završno izviđanje.

[attachment=1]


Izvor (https://iz.ru/1453512/2023-01-12/rossiiskie-voennye-nauchilis-zasekat-pozitcii-vsu-s-pomoshchiu-smartfonov)Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 15, 2023, 09:36:37 pm
Radio-elektronski lovci „prizemljili“ ukrajinske bespilotne letelice

Jedinice REB (radio-elektronske borbe) Zapadnog vojnog okruga danonoćno prate vazdušni prostor iznad graničnih naselja kako bi sprečile letove neprijateljskih jurišnih i izviđačkih dronova.

Na snimku imamo priliku da vidimo pripremu za borbeni rad, otkrivanje ciljeva i ometanje, putem automatizovane stanice za ometanje VHF radio komunikacija R-934B.

Stanica je namenjena za obavljanje radio-izviđanja, elektronskog ometanja i tehničke analize zemaljskih, vazduhoplovnih, ćelijskih i tranking (mrežno-konfigurisanih) VHF radio veza koje rade na fiksnim frekvencijama i u frekventnom režimu širenja spektra (FHSS).

Kada radi zajedno (upareno) sa sličnim proizvodom, R-934B omogućava pronalaženje pravca i određivanje koordinata izvora radio emisije.

Stanica je sposobna da detektuje radio veze koje rade u FHSS režimu, sa brzinom skoka frekvencije do 1.000 skokova u sekundi.

Stanica može simultano ometati do 6 radio linkova.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/R-934B%20u%20SVO.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 20, 2023, 05:42:19 pm
Ekskluzivni litvanski "instrument" u rukama "orkestra"

Vagnerovi „muzičari” nastavljaju da ubiraju NATO trofeje sa pozicija odbeglih ukrajinskih trupa u Soledaru.

U rukama voda za vatrenu podršku „Orkestra“ nalazi se jedinstveno oruđe litvanske proizvodnje – anti-dron puška EDM4S Skysweeper. Ukupno su isporučeni u Ukrajinu u ograničenoj seriji od 12 komada. Jedan je sada deo Ruske "filharmonije".

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Zaplenjen%20Skysweeper%20EW.mp4Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 03, 2023, 06:24:10 pm
Uređaj za aktiviranje režima samoodbrane PARS - Antidron puška kompanije Elias doo u proveri tokom SVO u Ukrajini

Ovaj PARS Antidron uređaj je testiran i verifikovan u terenskim i borbenim uslovima. Poslat je na liniju vojnih operacija da pomogne ruskoj vojsci. U ovako teškim vremenima za borbu sa visokim tehnologijama, nađen je novi način suprotstavljanja.

Ovom prilikom je pažnji javnosti predstavljen video pripadnike ruske vojske, koji su testirali ovu "pušku" u akciji neutralisanja neprijateljskih bespilotnih letelica.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Eliars%20Antidron.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 11, 2023, 12:21:05 pm
Ilon Mask zabranio Ukrajini upravljanje dronovima pomoću Starlink satelita

SpaceX dozvoljava Ukrajini da koristi Starlink internet za vojnu komunikaciju, ali kontrolisanje dronova je zabranjeno.

Nije lako opisati odnose između Ilona Maska, odnosno SpaceX-a, i Ukrajine, a deluje da su na pomolu nove teške reči i optužbe nakon što je kompanija ograničila mogućnost upravljanja dronovima pomoću Starlink satelitskog interneta.

Govoreći na konferenciji u Vašingtonu, glavna operativna direktorka kompanije SpaceX, Gvajn Šotvel, rekla je da Starlink nikada nije bio zamišljen da se koristi kao oružje.

"Ukrajinci su ga iskoristili na načine na koje nismo predviđali i koji nisu bili deo bilo kakvog sporazuma", rekla je Šotvel, pozivajući se na izveštaje da je Starlink korišćen za kontrolu ukrajinskih dronova. "Postoje stvari koje možemo da uradimo kako bismo ograničili njihovu sposobnost da to rade - postoje stvari koje možemo da uradimo i koje smo uradili."

Šotvel nije precizirala šta je SpaceX tačno preduzeo kako bi se Ukrajina sprečila da koristi Starlink za vojne napade. Ona je naglasila da se servis može koristiti za vojnu komunikaciju, ali da nikada nije bio namenjen za upotrebu u ofanzivne svrhe.

SpaceX je isporučio preko 25.000 Starlink terminala Ukrajini i pokrivao je njihove troškove od početka rata, pomažući da kritična infrastruktura zemlje, kao i njeni građani, imaju pristup internetu dok Rusija nastavlja svoje napade.

U oktobru prošle godine, izvršni direktor kompanije SpaceX, Ilon Mask, rekao je da kompanija ne može da nastavi da finansira Starlink u Ukrajini na neodređeno vreme. Kompanija je procenila da bi troškovi mogli da dostignu skoro 380 miliona dolara u narednih 12 meseci i zatražila od američke vlade da plati dodatne terminale i tekuće troškove usluga.

Međutim, samo dan kasnije, Mask je odustao od tog zahteva i obećao da će SpaceX finansirati ukrajinske napore da zemlja ostane povezana na internet u područjima gde su ruske snage uništile telekomunikacionu infrastrukturu.

Rusija je prošle godine pokušala da ometa signale koje odašilju Starlink sateliti, ali je Mask na te neuspešne poteze rekao da su doveli do toga da kompanija poboljša bezbednost svog softvera. Nakon toga, Rusija je zapretila da bi SpaceX sateliti mogli da postanu legitimna vojna meta.

[attachment=1]


Izvor (https://smartlife.mondo.rs/e-zivot/mobilnost/a52296/Ilon-Mask-zabranuo-Starlink-za-upravljanje-dronovima-Ukrajina.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 20, 2023, 03:08:18 pm
Vojnici Vazdušno-desantnih snaga Ruske vojske radili su sa anti-dron oružjem na dron Oružanih snaga Ukrajine

Jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije (VDV), koristeći ometač za bespilotne letelice (anti-dron pušku) u južnom sektoru specijalne vojne operacije, blokirala je i prizemljila bespilotnu letelicu (BPL) ukrajinskih militanata. Snimak rada ruske vojske objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Puške protiv bespilotnih letelica omogućavaju uništavanje bespilotnih letelica tipa kvadrokopter koje koristi ukrajinska vojska na udaljenosti od 1-2 km, što smanjuje sposobnost neprijatelja da izviđa linije fronta i vrši korekciju vatre na ruske položaje.

Osmatrači jedne od jedinica Vazdušno-desantnih snaga primetili su ukrajinski kvadrokopter koji je doleteo do linije fronta radi izviđanja. Ovo je odmah prijavljeno timu.

Operater anti-dron sistema, nakon što je dobio komandu da ometa dron, prema ciljnim oznakama svojih drugova uz pomoć obeležavajuće municije iz malokalibarskog naoružanja, otkrio je neprijateljski kvadrokopter, zahvatio ga i, sprečivši ga da se vrati u bazu, na lokaciju ukrajinskih trupa, spustio ga na našu teritoriju.

„Čuli smo zvuk kvadrokoptera. Moj drug je prvi primetio, i usmeravao me traserima. Kad sam primetio kvadrokopter po traserima, počeo sam da radim sa puškom. Komanda "Vazduh" došla je od komandanta. Odrađeno, spušteno“, rekao je Azamat, pripadnik Vazdušno-desantnih snaga.

Memorija sletelog kvadrokoptera sadržala je vredne informacije o lokaciji i lansirnim mestima bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine.

[attachment=1]

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Anti%20dron%20snimak.mp4


Izvor (https://iz.ru/1472102/2023-02-18/boitcy-vdv-otrabotali-protivodronovym-ruzhem-po-bespilotniku-vsu)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 01, 2023, 12:26:55 pm
Jedinica Ruske vojske pod oznakom "Bars-23" proračunava i obara ukrajinske dronove.

Uprkos velikim snežnim padavinama, neprijateljske bespilotne letelice pokušavaju da dolete do ruskih položaja kako bi prenele koordinate artiljeriji. U borbi protiv njih pomažu ručni portabl i prenosni radari i ometači bespilotnih letelica, a informacije o naletu neprijateljskih bespilotnih letelica dobijaju se i od susednih jedinicam kroz odgovarajući komandno-informacioni sistem.

Snimak rada jedinice radio-elektronske borbe i anti-dron zaštite je iz regiona Ugledara.
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on March 01, 2023, 06:28:35 pm
Према ономе што пишу руски ТК украјинска војска све чешће и успешније обара или отежава употребу комерцијалних (малих) беспилотних летелица у употреби у Руској војсци. Можда се то не дешава баш на свим секторима фронта, али вероватно на онима где се тренутно воде најжешће борбе. Закључак једног од ТК који се баве баш проблематиком БПЛ јесте да је време масовне употребе аматерских (цивилних) БПЛ на фронту практично завршена или значајно ограничена. Такође, тај ТК пише о системима за електронско ратовање у Украјинској војсци које нису само оне, у ранијим постовима приказане "електронске пушке", већ су то озбиљни и снажни електронски мобилни системи (на возилима) који, са једне стране детектују БПЛ на даљинама од 20-40км, а са друге стране обезбеђују дејство ометањем сигнала за управљање БПЛ на нешто краћим даљинама.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 03, 2023, 03:28:04 pm
Snimak borbenog rada specijalnih snaga Centralnog vojnog okruga sa anti-dron puškama u zoni specijalne vojne operacije

Tokom borbenog rada, na čelu grupe specijalnih snaga Centralnog vojnog okruga proračunavaju lokaciju dronova ukrajinskih nacionalista, koji vrše izviđanje ruskih položaja i vrše korekciju artiljerijske vatre.

Vojnici koriste elektromagnetne puške na bespilotne letelice, prekidaju sistem upravljanja dronom i spuštaju ga. Oštećene letelice izviđači odvoze na rastavljanje radi rezervnih delova ili na uništavanje.


http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Anti%20dron%20CVO.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 07, 2023, 01:21:59 pm
U DNR testirana ruska anti-dron puška „Harpija“

Ruska anti-dron puška „Harpija“ uspešno je testiran kod Donjecka. U utorak, 7. marta, prenosi RIA Novosti.

Harpija se napaja litijum-jonskom baterijom. Domet - od 500 m do 2 km. Pištolj je testiran na jednom od najčešćih helikoptera u zoni specijalnih vojnih operacija - DJI Mavic Pro. Ovaj model se koristi kao udarni dron i nosi bojevu glavu za spuštanje preko neprijateljskih pozicija.

Kada Harpija pogodi u dron, on gubi vezu sa konzolom operatera drona, a zatim se ili zamrzava na mestu ili se vraća na tačku poletanja.

Napominje se da se „početna tačka“ drona nakon upotrebe „Harpije“ može pomeriti i da će dron odleteti u nepoznatom pravcu, piše Gazeta.Ru.


Izvor (https://iz.ru/1479917/2023-03-07/v-dnr-protestirovali-rossiiskoe-protivodronnoe-ruzhe-garpiia)


http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Anti%20dron%20Harpija.mp4Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on March 08, 2023, 07:52:13 pm
То вреди само ако се у довољном броју испоручи јединицама и ако се на терену покаже корисним.

Како ја видим ствари отприлике сваки вод у пешадији, свака батерија у артиљерији (или "лутајуће" оруђе) и у ПВО морали би имати једно овакво средство.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 10, 2023, 02:05:40 pm
U Specijalnoj operaciji koriste se sistemi za suzbijanje bespilotnih letelica „Harpija Pro 120W“.

Ruske jedinice i formacije uključene u aktuelnu Specijalnu operaciju imaju i aktivno koriste različita sredstva za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica. Konkretno, tzv. topovi protiv dronova različitih modela. Pre neki dan su prikazani demonstracioni testovi jednog od ovih proizvoda koji su uključeni u Harpija liniju. „Sačmarica” je potisnula dron popularnog komercijalnog modela.

U zoni specijalne operacije

Zbog prisustva poznatih pretnji od neprijateljskih bespilotnih letelica, u poslednjih nekoliko meseci jedinice i formacije su zasićene odgovarajućom zaštitnom opremom. Oni se kupuju centralno ili putem donacija i prenose u jedinice „pušaka“. Nedavno je u porukama ove vrste, zajedno sa drugim proizvodima, počeo da se pojavljuje kompleks za suzbijanje Harpija.

Na primer, početkom januara, dobrovoljci iz grada Kurgana su uz donacije kupili Harpiju i poslali ovaj proizvod u Donski kozački bataljon. Primaoci su testirali novinu i čak objavili kratak video koji prikazuje proces presretanja lake komercijalne bespilotne letelice.

RIA Novosti su 7. marta objavile sličan, ali duži i detaljniji video. Navodno je snimljen u blizini Donjecka. Verovatno je korišćen „borbeni“ kompleks, koji je bio u službi jedne od jedinica. Video je pokazao samu „pušku“, ocrtao njene mogućnosti i otkrio glavne karakteristike. Pored toga, demonstrirali su proces borbe protiv bespilotnih letelica.

BPL tipa helikoptera DJI Mavic Pro, jedan od najpopularnijih komercijalnih modela koji se aktivno koriste u ratnoj zoni, korišćen je kao uslovna meta za demonstraciju Harpija. Dron je pod kontrolom svog operatera izvodio manevre i lebdeo. Međutim, nakon nekoliko sekundi izlaganja kompleksu za suzbijanje, izgubio je kontakt sa konzolom i bio je prinuđen da sleti. Sličan test na većoj udaljenosti završio se istim rezultatom. Međutim, kako se domet povećava, ciljanje i držanje mete na vidiku postaje sve teže.

U oba slučaja, bespilotna letelica je, izgubivši kontakt sa operaterom, izvršila meko sletanje na licu mesta. Takođe, kompleks „Harpija“ vam omogućava da „prevarite“ vazduhoplovni cilj i odnesete ga uz naknadno sletanje na nepoznato mesto. Kao što je navedeno, oboreni neprijateljski dron se može pokupiti, reprogramirati i koristiti kao deo sopstvene „vazduhoplovne flote“.

Iz široke lepeze

Pod brendom Harpija proizvodi se i prodaje veliki broj sistema za elektronsko ratovanje / suzbijanje različitih namena. Kupcima se nude stacionarni i prenosivi sistemi sposobni da potisnu radio-kanale upravljanja dronovima, ometaju prenos video signala i telemetriju itd. Proizvodi različitih vrsta u okviru iste linije proizvode se u Rusiji i Kini.

Na snimku RIA Novosti pojavljuje se nosivi kompleks u obliku „puške“ pod nazivom „Harpija Pro 120W“. Ovo je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih uzoraka iz porodice. Istovremeno, ima dovoljno visoke karakteristike i u stanju je da reši sve očekivane zadatke. Sa njim se možete boriti protiv bespilotnih letelica na udaljenostima do 1,5-2 km, uz liniju vida i mogućnost vizuelnog otkrivanja i praćenja cilja.

Kompleks Harpija Pro 120W izgrađen je u telu karakterističnog futurističkog oblika, koje nejasno podseća na uvećani pištolj. Ispred kućišta, ispod radio-providnog kućišta, nalazi se antena. Preostala zapremina sadrži elektroniku. Optički nišan je montiran na vrhu tela, a ispod je obezbeđena pištoljska drška. Zamenljiva baterija je instalirana na poleđini kućišta koja obezbeđuje do 1 sat rada.

Ukupna dužina proizvoda je 680 mm. Masa borbeno-spremnog kompleksa je 4,3 kg. „Harpija“ dolazi u izdržljivom kućištu i dolazi sa parom baterija i punjačem. Ukupna težina celog seta dostiže 11 kg. U isto vreme, kućište pruža pogodnost nošenja ili transporta bilo kojim transportom.

Harpija Pro 120W stvara smetnje na frekvencijama od 430 do 5850 MHz u šest unapred podešenih opsega. Izbor dometa se vrši pomoću bočnih dugmadi na kućištu. „Puška” može da utiče na komunikaciju i upravljanje na frekvencijama od 433 ili 900 MHz, kao i na kanalima Wi-Fi 2,4G ili 5,8G standarda. Signali se takođe emituju na tri glavna opsega GPS navigacionog sistema.

Kompleks je opremljen panel antenom sa usmerenošću od 45°; pojačanje - 8 dBi. Potrošnja energije dostiže 240 W, izlaz - 125 W. Takve karakteristike obezbeđuju pouzdan uticaj na radio kanale na dometima do 2 km. Tokom rada, komunikacioni, upravljački i navigacioni kanali su potisnuti. Izgubivši kontakt sa operaterom, BPL sleće ili se vraća na mesto poletanja. Istovremeno, zbog otežane navigacije, uređaj se može udaljiti od početne pozicije.

Pitanja zaštite

Treba napomenuti da kompleks za suzbijanje bespilotnih letelica Harpija Pro 120W nije jedini primer svoje klase uključen u Specijalnu operaciju. U zoni borbenih dejstava i pozadi, aktivno se koriste i drugi kompleksi ovakvog domaćeg razvoja. Redovno se izveštava o prijemu u jedinicu ili o delovanju pojedinih sredstava za suzbijanje, a glavnu pažnju posvećuju prenosivim „anti-dron puškama“, poput "Stupora" ili LPD-800/801.

Trenutno je na tržištu nekoliko domaćih „anti-dron pušaka“ odjednom, a koji se razlikuju po svojim karakteristikama i mogućnostima. Kupac dobija priliku da kupi uzorak koji najbolje odgovara predviđenim zadacima. U isto vreme, opremu proizvodi nekoliko organizacija, što smanjuje rizike, a takođe vam omogućava da brže obezbedite snabdevanje proizvoda u potrebnim količinama. Tako Harpija proizvodi, zajedno sa drugim sličnim razvojima, rešavaju probleme na bojnom polju i doprinose postizanju većih ciljeva.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]Izvor (https://topwar.ru/212520-kompleksy-podavlenija-bpla-garpija-pro-120w-ispolzujutsja-v-specoperacii.html)Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 26, 2023, 01:30:05 pm
Pripadnik jedinice DNR sa C-UAS puškom kompanije Shenzhen Tekin Electronic Corporation Ltd.

Ovo je još jedan primer korišćenja kineske opreme od strane ruskih jedinica i saveznika u Ukrajini.

Ova prenosiva anti-dron puška neće oštetiti dron, ali će prekinuti signal između drona i komandnog punkta na zemlji, tako da dron ne može da prenosi informacije o snimanju na daljinski komandni punkt, a daljinski upravljač ne može da efikasno pošalje komande dronu.

Anti-dron puška nosi oznaku TX-Q-01. Težina proizvoda je oko 4,5 kg i izrađuje se u crnoj boji.

Radni kanali:
 
- GPS: 1560-1620 MHz, output 20W
- WiFi 2.4G: 2400-2485 MHz, output 30W
- WiFi 5.8G: 5725-5850 MHz, output 30W (dodato ili modifikovano po želji kupca)

Izlazna snaga: 80W, što omogućuje efikasnu daljinu ometanja, zavisno i od stvarnog stanja na terenu, od 1500 - 2000 metara.

Napajanje: Ugrađena litijumska baterija AC110-240V DC24V/8A, može da traje do 1,5 do 2 sata.

Uređaj može raditi pri spoljnim temperaturama od -20 do +75 stepeni, pri vlažnosti vazduha od 30-95%.

Spoljna maska je napravljena od legure aluminijuma i materijala vojne smole, koji je izdržljiviji. Lagan je i lakši za upotrebu na otvorenom. Opremljen je LCD ekranom koji prikazuje preostalu snagu baterije.

Brzina ometanja je super brza, može postići ometanje u vremenu od 3 sekunde.

Neke od mogućih primena uključuju:

- na aerodromima kako bi se sprečilo letenje dronova i uticaj na poletanje i sletanje aviona;
- u vojnim bazama, da se koristi za izveštaje o vežbama ili da spreči neprijatelja da fotografiše i snima;
- za važne državne funkcionere ili poznate ličnosti kako bi se sprečilo da objavljene fotografije naruše njihovu privatnost.

[attachment=1]

Specijalna, modifikovana verzija:

[attachment=2]

Primena u Ukrajini:

[attachment=3]


Izvor (https://www.wirelesssignal-jammer.com/sale-26649375-drone-counter-gun-portable-shielding-drone-signal-anti-candid-shooting.html)
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 27, 2023, 03:10:35 pm
Elektronski lov: specijalista za elektronsko ratovanje Ruske vojske ispričao je kako funkcioniše pištolj protiv dronova PARS

Trenutno je upotreba bespilotnih koptera postala sastavni deo vođenja neprijateljstava. Uz pomoć gvozdenih „ptica“ vrši se izviđanje područja, ometaju se komunikacije, a ljudstvo i oprema poraženi dejstvom granata ili mina.

S tim u vezi, za jedinice koje izvršavaju zadatke na prednjim linijama, posebno je akutno pitanje borbe protiv krilatih "pomoćnika" neprijatelja.

Naši lovci uspešno rešavaju ovaj problem uz pomoć anti-dron oruđa.

„Svako bespilotno vozilo radi na upravljačkim signalima sa daljinskog upravljača i koristeći kanale za navigaciju. Princip rada pištolja je da potisne signal bilo upravljanja, ili navigacije, ili oba odjednom“, rekao je specijalista za elektronsko ratovanje.

Napredak ne miruje, a neprijatelj aktivno razvija nove tipove bespilotnih letelica za borbena dejstva, pa je borba protiv neprijateljskih dronova jedan od prioritetnih zadataka. „Sada je već primećena pojava koptera, koji su u stanju da nose artiljerijske mine kalibra 82 mm., tako da je ovaj pravac (protiv neprijateljskih bespilotnih letelica) veoma važan“, naglasio je vojnik.

Na snimku vidimo upotrebu anti-dron puške kompanije Elias doo, pod punim nazivom "Uređaj za aktiviranje režima samoodbrane" ili skraćeno "PARS".


http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/PARS%20anti%20dron.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 29, 2023, 05:15:45 pm
Ruski vojnici presreli su neprijateljski kvadrokopter

Pripadnici ruskih oružanih snaga, koristeći anti-dron puške, svakodnevno presreću neprijateljske bespilotne letelice koje koriste Oružane snage Ukrajine.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Anti%20dron%20pu%c5%a1ka%20vs%20kopter.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on March 30, 2023, 08:37:00 pm
Мени овај снимак више личи на режиран, за потребе снимања, него на реалан снимак у борбеној ситуацији.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on April 05, 2023, 02:17:45 pm
Video prilog o radu "hvatača" dronova ispod Ugledara

Sveto-Uspenski Nikolo-Vasiljevski manastir nalazi se na prvoj liniji fronta kod Ugledara i put do njega je izuzetno opasan. Na nebu može biti ne jedan, ne dva, već nekoliko komada neprijateljskih "ptica" koji navode artiljeriju.

Prilikom isporuke humanitarne pomoći monasima i monahinjama koji i pored svih granatiranja oružanih snaga Ukrajine ne napuštaju manastir, ratni dopisnici iz tima "Wargonzo" su morali da koriste zaštitu svog tima sistemima za borbu protiv dronova koje koristi jedinica za radio-elektronsku borbu pod oznakom BARS-23.

U prilogu vidimo postupak od otkrivanja bespilotnih letelica i dronova, njihove identifikacije i zatim i dejstva na njih usmerenim elektromagnetnim zracima na frekventnim opsezima koji ometaju navigaciju i vezu drona sa upravljačkim punktom.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%20BARS.mp4

Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on April 06, 2023, 05:45:19 pm
Širok spektar zadataka jedinica radio-elektronske borbe (REB) ruske vojske tokom izvršenja SVO u Ukrajini

Zajednički rad posada bespilotnih letelica "Orlan-10" iz sastava sistema radio-elektronske borbe RB-341V Leer-3 i sistema radio-elektronske borbe R-330 BMV Borisoglebsk-2 koji utiču na komunikacione centre komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine.

Sistem RB-341V Leer-3 koristi se za:

- Suzbijanje mobilnih komunikacija;
- Simuliranje rada bazne stanice u opsezima GSM 900 i GSM 1800 i slanje lažnih signala;
- Izviđanje i otkrivanje GSM mreže otkrivanjem izvora zračenja;
- Detektovanje upotrebe mobilnih telefona, tableta i drugih komunikacionih sistema;
- Lociranje korisnika istih uređaja na digitalnoj mapi;
- Prenošenje koordinata artiljerijskim posadama;
- Osmatranje situacije na bojnom polju i kretanja trupa iz vazduha;
- Procenjivanje stanja kopnenih i pomorskih objekata;

Bespilotne letelice "Orlan-10", obično funkcionišu u grupama od 2 ili 3 letelice. Tada jedna letelica leti nisko, 1- 1,5 km i vrši izviđanje; druga letelica leti nešto više i služi za elektronsko ometanje, a treća letelica za slanje prikupljenih podataka od prve dve u komandno-kontrolni centar.
Letelica se lansira sa lansirnog uređaja (svojevrsnog katapulta).

Što se tiče sistema radio-elektronske borbe Borisoglebsk-2, namenjen je za ometanje satelitskih komunikacionih i radio-navigacionih sistema i detektovanje, lociranje i ometanje komandne i upravljačke radio mreže i komunikacione linije na taktičkom nivou.
Sistem je smešten na šasiji guseničnog vozila MT-LB.

Kompleks Borisoglebsk-2 sastoji se od upravljačkog punkta i četiri sistema REB (EW) postavljenih na devet oklopnih guseničarskih vozila MT-LB:

1 x Komandno-upravljačka stanica R-330KMV;
2 x Stanica za ometanje R-325UMV;
2 x Stanica za ometanje R-934BMV;
2 x Stanica za ometanje R-378BMV;
2 x Stanica za ometanjeR-220BMV.


U poređenju sa svojim prethodnicima, ima prošireni frekventni opseg radio izviđanja i elektronskog ometanja. Jače stanice REB mogu efikasnije uticati na različite vrste radio-kontrolisanih objekata. Borisglebsk-2 može ometati upravljačkih kanala bespilotnih letelica kao i radio-kontrolisanih nagaznih mina protivnika.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Borisoglebsk-2.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on April 11, 2023, 05:35:19 pm
Komandir čete stanice za ometanje u zoni SVO govorio je o borbi protiv neprijateljskih bespilotnih letelica

Prema dopisniku, sistem za elektronsko ratovanje „Palantin“ može blokirati mobilne komunikacije, zatvorene digitalne linije za prenos podataka i kanale za upravljanje dronovima.

„Kompleks ili zaustavlja video snimanje, letelica jednostavno leti pravo dok ne padne ili nestane sa radara, a do tada će ga kompleks potisnuti. Druga stvar je da jednostavno visi u vazduhu sve dok mu ili ne ponestane goriva ili se isprazni baterija“, rekao je komandir čete radio-ometačke stanice sa pozivnim znakom "Šar". Dopisnik Izvestia Leonid Kitrar je 11. aprila prikazao rad kompleksa radio elektronske borbe (REB) u zoni specijalnih operacija.

Prema rečima komandira stanice za radio ometanje sa pozivnim znakom „32“, stanica može da odredi izvore signala na udaljenosti većoj od 20 km. Kompleks takođe blokira sisteme navođenja. U nedostatku upravljačkog kanala na izvorima, oni se gube u prostoru.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Palantin%20REB.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on April 12, 2023, 02:18:47 pm
Kako funkcioniše anti-dron ranac?

Ruski vojnici neprestano hvataju dronove ukrajinskih militanata u zoni SVO. To rade sa anti-dron rancem. Jedan od boraca opisao je princip rada takvog uređaja.

„Moramo da uhvatimo dron, i za minut se može reći da će izgubiti kontrolu“, rekao je izviđački radio-telefonista sa pozivnim znakom „Legas“.
Uz pomoć ovog kompleksa, "Legas" je već presreo desetak dronova. On je u praksi dokazao da ni jedna neprijateljska „ptica” neće proleteti pored ruskih obaveštajaca.


http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Anti-dron%20ranac.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on April 12, 2023, 07:57:54 pm
Širok spektar zadataka jedinica radio-elektronske borbe (REB) ruske vojske tokom izvršenja SVO u Ukrajini

Zajednički rad posada bespilotnih letelica "Orlan-10" iz sastava sistema radio-elektronske borbe RB-341V Leer-3 i sistema radio-elektronske borbe R-330 BMV Borisoglebsk-2 koji utiču na komunikacione centre komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine.

Sistem RB-341V Leer-3 koristi se za:

- Suzbijanje mobilnih komunikacija;
- Simuliranje rada bazne stanice u opsezima GSM 900 i GSM 1800 i slanje lažnih signala;
- Izviđanje i otkrivanje GSM mreže otkrivanjem izvora zračenja;
- Detektovanje upotrebe mobilnih telefona, tableta i drugih komunikacionih sistema;
- Lociranje korisnika istih uređaja na digitalnoj mapi;
- Prenošenje koordinata artiljerijskim posadama;
- Osmatranje situacije na bojnom polju i kretanja trupa iz vazduha;
- Procenjivanje stanja kopnenih i pomorskih objekata;

Bespilotne letelice "Orlan-10", obično funkcionišu u grupama od 2 ili 3 letelice. Tada jedna letelica leti nisko, 1- 1,5 km i vrši izviđanje; druga letelica leti nešto više i služi za elektronsko ometanje, a treća letelica za slanje prikupljenih podataka od prve dve u komandno-kontrolni centar.
Letelica se lansira sa lansirnog uređaja (svojevrsnog katapulta).

Što se tiče sistema radio-elektronske borbe Borisoglebsk-2, namenjen je za ometanje satelitskih komunikacionih i radio-navigacionih sistema i detektovanje, lociranje i ometanje komandne i upravljačke radio mreže i komunikacione linije na taktičkom nivou.
Sistem je smešten na šasiji guseničnog vozila MT-LB.

Kompleks Borisoglebsk-2 sastoji se od upravljačkog punkta i četiri sistema REB (EW) postavljenih na devet oklopnih guseničarskih vozila MT-LB:

1 x Komandno-upravljačka stanica R-330KMV;
2 x Stanica za ometanje R-325UMV;
2 x Stanica za ometanje R-934BMV;
2 x Stanica za ometanje R-378BMV;
2 x Stanica za ometanjeR-220BMV.


U poređenju sa svojim prethodnicima, ima prošireni frekventni opseg radio izviđanja i elektronskog ometanja. Jače stanice REB mogu efikasnije uticati na različite vrste radio-kontrolisanih objekata. Borisglebsk-2 može ometati upravljačkih kanala bespilotnih letelica kao i radio-kontrolisanih nagaznih mina protivnika.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Borisoglebsk-2.mp4


На једном украјинском ТК сам нашао анализу баш овог видео снимка. Тај који је анализирао је и сам одличан познавалац ЕИ и ЕИ ПЕД, али и БПЛ. Он је то учинио на основу онога што говоре ови руски војници. У сваком случају оценио је да се ради о озбиљном средству и упозорио колеге (украјинске војнике) да у зону борбе не користе масовно мобилне телефоне посебно за позивање јер ће врло вероватно бити детектовани и могуће гађани. Мислим да је саветовао (још једном, како он каже) да се за разговоре и интернет слање користи највише један мобилни телефон и зони од пар стотина метара ( да кажемо један на чету).


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on April 12, 2023, 08:23:10 pm
Ti sistemi Leer-3 i Žitelj su se izuzetno dobro pokazali u Kazahstanu tokom pokušaja puča.....


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on April 13, 2023, 10:39:45 pm
Uništena zemaljska stanica sistema Starlink

Nekoliko ukrajinskih vojnika je postavljalo opremu za satelitske terminale Starlink u Zaporoškoj oblasti. Ruski dron ih je pratio iz vazduha.

Koordinate vazdušnog izviđanja predate su artiljerijskim posadama Oružanih snaga Rusije. Tek pošto su vojnici završili postavljanje antena, ruske granate su doletele na markiranu poziciju.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on April 13, 2023, 11:41:28 pm
Mislim da bi VS, a i svaka druga vojska koja drži do sebe, trebala polako da se oprema za početak sa manjim i jeftinijim dronovima, koje bi upotrebljavala pešadija a i druge jedinice za izviđanje terena. Odeljenje pešadije bi trebalo da duži najmanje po jedan dron, ali ne dronovi tipa onih koji nose po stotinu i nešto kg i koji koštaju više hiljada dolara, već male dronove koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji od po 50 do 100 $ po komadu.
Te obučiti vojsku da ih koristi. Takođe sada već treba razvijati i antidronsko oružje.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: micha on April 14, 2023, 12:43:09 am   Novi rat - nove tehnologije! Mislim da ovakvi kakvi su dronovi nemaju više efikasnost kao na početku primene npr. sukoba u Nagorno Karabahu ili Siriji. Mislim na autonomne letelice koje se  navode potpuno ili delimično sa daljine. Protivelektronska borba sve više odnosi primat i spušta pre svega jeftine Kineske dronove pre nego načine štetu, a ponekad i visokosofisticirane dronove zapadne proizvodnje.

   Sledeći korak vidim u uvođenju letilice povezane kablom određene dužine sa tenkom ili borbenim vozilom kojim upravlja posada. Ovakva lebdelica može da se uzdigne daleko više od luka komandira i pomoću kamera osmotri bojište dok su vozilo i posada u zaklonu nevidljivi za neprijatelja. Kablovska veza omogućava odsustvo posebnih baterija i napajanje električnom energijom iz vozila, ne emituje niti su joj potrebni radio signali za upravljanje čime je apsolutno neprimetna u radio spektru. Pri tom, upravljanje ovakvom lebdelicom ne iziskuje komplikovanu obuku za rukovaoca jer je njeno kretanje ograničeno kablom i prilično uprošćeno kao i navigacija pošto je neposredno u blizini vozila. Ovakvo sredstvo bilo bi neuporedivo jeftinije od klasičnih dronova koji se autonomno kreću, prostije za upravljanje, a ostvarivalo bi približan efekat .Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Boro Prodanic on April 14, 2023, 10:59:49 am
Čini se da je tvoja ideja sledeća za dizajnerske stolove! Jeftino, otporno na ometanje, efikasno...


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on April 14, 2023, 08:07:42 pm
Свака нова мера или дејство рађа против меру и/или противдејство. реално је било очекивати да ће се тражити начин да се БПЛ униште, онеспособе или им се битно отежа употреба и дејство. И то се очигледно дешава. Ипак, БПЛ су и даље у овом рату врло реална опасности стална претња и мора за команданте свих нивоа.

Што се тиче употребе БПЛ у Војсци Србије треба увек имати на уму (тј. процењивати) способност могућег противника да их и сам користи или им се супротстави, али и економичност у набавци ("цена-корист").


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: micha on April 15, 2023, 12:20:10 am   Situacija u okruženju je takva da će svi pohrliti da nabave što više BPL pošto se pogrešno smatra da su one zamena za pravu avijaciju. One su jeftine, lako dostupne i lake za korišćenje. ALI ! Do sada nisam video snimak korišćenja ove sirotinjske avijacije u uslovima slabe vidljivosti, magle a pogotovu ne noću. Mislim na jeftine dronove koji ispuštaju ručne granate u rovove nesrećne pešadije. Dejstva rojeva dalekometnih krstarećih BPL po stacionarnim ciljevima noću na unapred zadatim koordinatama smo videli sa obe strane ali to su ozbiljne visokosofisticirane letelice koje dosta i koštaju. Malo manje od pravog borbenog aviona ili poput tenka kojeg unište zarivanjem u njega. Ogromni resursi se troše na ovo oružje Sudnjeg dana donoseći profit trgovcima i proizvođačima igračaka dok zapad još uvek nije pokrenuo vojnu proizvodnju prevashodno granata, PA raketa,tenkova i borbenih aviona. A njima se jedino može dobiti rat. I sa ljudima!Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on April 18, 2023, 06:06:44 pm
Bespilotne letelice „Moskito“ svoju žrtvu vide kilometrima daleko

Letelice sprovode vazdušno izviđanje i time otkrivaju ciljeve za udar ruske artiljerije i mesta gde se nalaze uporišta neprijatelja, pritom ometajući njihove mobilne telefone.

Domet ometača je nekoliko kilometara. Upravljanje letom letelice odvija se u vozilu koji je pažljivo sakriveno od očiju neprijatelja.

Jedinstvenost kompleksa je u tome što operateri mogu istovremeno da lansiraju i upravljaju sa četiri drona. Na ekranima se prikazuju lokacije gde je pronađeno grupisanje ljudstva neprijateljskih snaga. Koordinate se proračunavaju i prosleđuju artiljeriji radi izvršenja vatrenog udara.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Moskito.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Milan (longtrip) on April 22, 2023, 08:51:36 am
Engleska verzija ukrajinskog Defence express (https://en.defence-ua.com/analysis/how_russians_really_disrupt_starlinks_transmissions_and_what_to_do_with_that-6456.html) o ometanju signala Starlink ruske strane pomoću 14Ts227 Tobol (https://en.defence-ua.com/weapon_and_tech/does_russian_14ts227_tobol_system_have_the_power_to_suppress_starlink-6454.html) i mogućim varijantama zaštite.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: PakleniVuk on April 22, 2023, 09:27:30 am
Engleska verzija ukrajinskog Defence express (https://en.defence-ua.com/analysis/how_russians_really_disrupt_starlinks_transmissions_and_what_to_do_with_that-6456.html) o ometanju signala Starlink ruske strane pomoću 14Ts227 Tobol (https://en.defence-ua.com/weapon_and_tech/does_russian_14ts227_tobol_system_have_the_power_to_suppress_starlink-6454.html) i mogućim varijantama zaštite.
Faradejev kavez? Dobro. Onda po jedan Faradejev kavez i na Maljutku 2T5 i na dron Pegaz ,zlu ne trebalo. A ovo sa "širokom rupom od 50cm dubine" to može samo na Maljutku 2T5 ali u završnoj fazi leta :) . Formalno gledano analiza ukazuje na to da Rusi ipak satiru Starlink u Ukrajini dosta dobro ,ali da se Ukrajinci brane "ukopavanjem" .


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Milan (longtrip) on April 24, 2023, 07:53:19 pm

Faradejev kavez? Dobro. Onda po jedan Faradejev kavez i na Maljutku 2T5 i na dron Pegaz ,zlu ne trebalo. A ovo sa "širokom rupom od 50cm dubine" to može samo na Maljutku 2T5 ali u završnoj fazi leta :) . Formalno gledano analiza ukazuje na to da Rusi ipak satiru Starlink u Ukrajini dosta dobro ,ali da se Ukrajinci brane "ukopavanjem" .

Pronađoh snimak na tik-toku (https://vm.tiktok.com/ZGJm4Uy1T/)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on May 06, 2023, 11:06:53 am
Na društvenim mrežama pojavio se snimak uništenja ukrajinskog kompleksa za elektronsko ratovanje „Bukovel-AD“, pomoću ruske dron-kamikaze tipa „Lancet“. Na snimku jasno vidimo potpuno uništenje kompleksa, ali i kako se čini snimak izvlačenja povređenog člana posade iz samog vozila...

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Bukovel%20AD%20hit.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on May 31, 2023, 08:28:41 pm
Izveštaj novinara "freelancera" Patricka Lancastera sa ratišta u Donbasu....

Sa ruskim specijalnim snagama za izviđanje i elektronsko ratovanje u misiji na frontu u Ukrajini

U ovaj specijalni izveštaj uključio sam se sa ruskim DPR OBTF „Kaskada“ specijalnim snagama za izviđanje dronova i tim za elektronsko ratovanje (REB) u misiji na frontu Rusije i Ukrajine.

Otputovali smo duboko u najopasniji deo na teritoriji fronta kod Velike Novosilke veoma blizu ukrajinskih položaja. Čim smo stigli na mesto gde je trebalo da započnu svoju misiju, ukrajinski dron je preleteo iznad glave i izgledao je kao da nas snima. Bežali smo i skrivali se od drona sve dok nam nije izgubio trag, a onda smo dokumentovali kako tim OBTF "Kaskada" završava svoju misiju

OBTF „Kaskada“ obuhvata delove snaga i sredstava organa reda DNR. Ključni element OBTF „Kaskada“ je Ministarstvo unutrašnjih poslova DNR. Na čelu OBTF „Kaskada“ je ministar unutrašnjih poslova DNR, general-pukovnik A. A. Dikij. Treba napomenuti da se Vlada DNR aktivno spaja sa Vladom Rusije, tako da se stvari brzo menjaju...

https://www.youtube.com/watch?v=2bVedU0sNo8


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 07, 2023, 11:27:30 am
Rezultat rada: još jedan ukrajinski kvadkopter se nije vratio u bazu

Ruski padobranci su uspeli da obore neprijateljski dron na nebu iznad Artemovska. Uhvativši i blokirajući dron u vazduhu uz pomoć anti-dron puške, borci „krilate pešadije“ su ga pogodili dobro naciljanim pogotkom iz lakog naoružanja.

Svaki oboreni kvadkopter padobranci demontiraju, proveravaju prisustvo eksploziva i odašiljača (obeleživača), a zatim proučavaju informacije snimljene na fleš disku. Tamo je često moguće otkriti snimke sa mesta lansiranja, što omogućava precizno usmeravanje artiljerije na neprijateljske položaje.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Stupor%20u%20akciji%202.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 10, 2023, 08:13:13 pm
Odbrambeni sistemi AUDS protiv bespilotnih letelica predati Ukrajini

Ukrajinska vojska je dobila AUDS sisteme. Dizajnirani su za suzbijanje dronova u vazduhu.

Snimak upotrebe ovog sistema u Ukrajini pokazao je nemački novinar Julijan Ropke.

AUDS kombinuje elektronski skenirajući radar za detekciju ciljeva i sposobnost usmerenog RF potiskivanja.

Sistem može da radi u udaljenim ili urbanim oblastima kako bi sprečio korišćenje bespilotnih letelica za terorističke napade ili izviđanje.

U razvoju AUDS sistema za suzbijanje bespilotnih letelica učestvovale su tri britanske kompanije i to: Blighter Surveillance Systems, Enterprise Control Systems i Chess Dynamics.

Jednom kada radar sistema otkrije signal drona tokom skeniranja, odmah se aktivira video kamera opremljena senzorima za termoviziju.

Otkriveni dron je zatim izložen snažnom radio signalu kako bi se utvrdila njegova interakcija sa kontrolorom.

Na primer, operater drona dobija signal da je BPL u kvaru. U stvari, u ovom trenutku, operater AUDS sistema bira da potisne upravljački signal na kratko ili da poveća vreme izlaganja BPL-a dok se njegova baterija potpuno ne isprazni i ne padne.

„Sve je u vezi sa radio signalom, jer proizvođači dronova koriste ograničen frekventni opseg. Naš uređaj šalje signal na ovim frekvencijama pomoću usmerene antene. Signal je toliko snažan da dron prestaje da čuje sve druge komande“, rekao je o sistemu predstavnik kompanije Enterprise Control Systems.

2015. godine sistem je prošao testove koje je finansirala britanska vlada i pripremao se za serijsku proizvodnju.

Sistem takođe uključuje radar Blighter A400 koji pomaže u identifikaciji ciljeva. Prema rečima programera, AUDS može da otkrije bespilotne letelice na udaljenosti do 10 km i sposoban je da efikasno radi u teškim okruženjima, danju i noću i u svim vremenskim uslovima.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Izvor (https://mil.in.ua/en/news/auds-anti-uav-defense-systems-handed-over-to-ukraine/)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 12, 2023, 11:09:39 am
Vojnici su govorili o sposobnostima Krasuha-S4 da pobedi neprijatelja u elektronskom ratu

Vojno osoblje Jedinice za elektronsko ratovanje (REB) Centralnog vojnog okruga (CVO) suzbilo je elektronska sredstva neprijatelja tokom borbenog rada sa posadom Krasuha-S4. Kako je bilo, pokazali su 12. jula u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Kompleks za elektronsko ratovanje je skenirao vazdušni prostor da bi otkrio i klasifikovao vazduhoplovne objekte. Kada je neprijatelj identifikovan, vojnici su ugušili njegovu radarsku stanicu (RLS), koja pripada izviđačkom tipu aviona.

„Kao rezultat bliske interakcije sa sistemima protivvazduhoplovne odbrane (PVO), otkrili smo ciljeve tipa aviona i bespilotnih letelica koje potpadaju pod naše frekvencije rada. U toku našeg rada, čak i ako avion leti na malim visinama, mi ga primoravamo da se penje, zbog čega postaje ranjiv na sisteme protivvazduhoplovne odbrane“, rekao je operater stanice za ometanje Krasukha-4 sa pozivnim znakom Iris i objasnio principe rada.

„Krasuha-S4“ je kompleks koji potiskuje neprijateljsku elektronsku opremu koja se nalazi neprijateljskim avionima. Nakon njihovog suzbijanja, neprijatelj nije u stanju da sprovodi aktivno radarsko izviđanje, vrši precizno bombardovanje i izaziva aktivnu štetu, rekao je komandir čete za radio smetnje sa pozivnim znakom Gluhar.

„Princip delovanja je da neprijatelj vrši izviđanje sa vazdušnom radarskom stanicom koja se nalazi u avionu, mi stvaramo aktivnu smetnju, nakon čega neprijatelj nije u mogućnosti da na svom radaru vidi šta cilja i šta želi da gađa", dodao je on.

Karakteristike performansi kompleksa Krasukha-S4 omogućavaju otkrivanje i praćenje svih vrsta vazduhoplovnih ciljeva, uključujući i one koji se kreću na maloj visini. Antensko-jarbolni uređaji kompleksa rade u bilo kom pravcu i podižu se pod bilo kojim uglom.

Ovo omogućava da se vrši prenos radio signala bez ograničenja po azimutu i ​​elevaciji. Dakle, jedinice za elektronsko ratovanje su u stanju da se efikasno suprotstave neprijatelju i obezbede bezbednost vazdušnog prostora suzbijanjem njegovih radarskih sredstava, objasnilo je Ministarstvo odbrane.

Izvor (https://iz.ru/1542928/2023-07-12/voennosluzhashchie-rasskazali-o-vozmozhnostiakh-krasukhi-s4-pobezhdat-vraga-v-reb)

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Krasuha-4%20u%20SVO.mp4
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 15, 2023, 11:51:27 am
Britanski anti-dron sistem NightFighter S u ukrajinskoj upotrebi

Britanski „NightFighter S“ (sistem protiv bespilotnih letelica) u službi Oružanih snaga Ukrajine. Sistemi protiv bespilotnih letelica NightFighter koriste 'zaštićenu RF efektorsku tehnologiju za neutralizaciju od pretnji bez posada iz vazduha, sa zemlje i mora, brzo i efikasno.

NightFighter S, snimljen u Ukrajini, je komplet od 2 dela. Prvi deo sačinjavaju komponente za napajanje koje strelac nosi na leđima u odgovarajućem rancu, dok je drugi deo RF efektor za elektronsko ometanje.

Dimenzije ručnog elementa:69 x 37 x 16 cm
Dimenzije ranca:50 x 39 x 18 cm
Težina ručnog elementa:3,5 kg
Težina ranca:13,4 kg
Efektivni domet:do 5 km
Trajanje baterije:do 3 sata rada ili 30 dana na "stand by"

Sistem omogućava pokrivenost opsega RF pretnji širokog spektra. Efikasan protiv širokog spektra ciljeva koji emituju RF.​
Suzbija komercijalne, vojne bespilotne letelice i bespilotne letelice sa skokovitim promenama frekvencija kao i besposadne površinske/kopnene sisteme.

​Radi samostalno ili kao mreža C-UAV sistema kojima se upravlja preko centralizovanog interfejsa za komandovanje i upravljanje (C2).​ Upotreba testirana i odobrena na aerodromima i drugim zahtevnim RF okruženjima. Idealna za operativnu službu u vojnim i bezbednosnim službama u više jurisdikcija.

NightFighter S u Ukrajini:

[attachment=1]

[attachment=2]

Video prilog o NightFighter S:

https://www.youtube.com/watch?v=eFsvV4jdeVw&t=17s

Više o sistemima iz porodice NightFighter (https://www.sruav.co.uk/nightfighter/)Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 31, 2023, 11:43:32 am
Maročko je najavio ometanje interneta Starlink ruskom opremom za elektronsko ratovanje

Maročko: Ruska oprema za elektronsko ratovanje počela je da ometa satelitski internet Starlink

Oružane snage Ruske Federacije počele su da koriste elektronsko ratovanje za ometanje satelitskog interneta Starlink u taktičkom pravcu Luganska. U ponedeljak, 31. jula, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Na osnovu analize pregovora ukrajinskih militanata na liniji kontakta, oni su imali poteškoća da koriste internet preko satelita Starlink. Mnogi to pripisuju činjenici da je elektronsko ratovanje Oružanih snaga RF počelo da ometa komunikacije koje je obezbedio SpaceX“, rekao je Maročko.

Vlasti SAD su 2. juna potpisale novi ugovor sa SpaceX-om o pružanju Kijevu usluga satelitske komunikacije pomoću terminala Starlink.

Starlink obezbeđuje pristup Internetu sa bilo kog mesta u svetu. Kijev je od ove kompanije dobio preko 20.000 terminala. Projekat je pokrenula američka kompanija SpaceX u februaru 2018. godine.

[attachment=1]


Izvor (https://iz.ru/1551958/2023-07-31/marochko-soobshchil-o-glushenii-interneta-starlink-rossiiskimi-sredstvami-reb)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on July 31, 2023, 04:40:34 pm
Laik sam za sokolove iako sam držao kao dete takmičarske golubove srpske visokoletače.
Pitam se, da li bi soko mogao da se trenira da lovi dronove i radi na antidronažnoj borbi.
Tehnički da li je to moguće?

Viđao sam da ljudi dresiraju sokolove, ali da bi bilo tehnički moguće obučiti sokola da obrušasva dronove? Mislim da bi to bilo teško ako ne i nemoguće.

https://www.youtube.com/watch?v=ygKJxBea6ig

Drugo što se tiče antidronažne borbe, danas čitam i gledam vest o američkom nano dronu Black Hornet (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=38464.msg656557#msg656557) koji je baš malih dimenzija, ima sasvim dobru autnomiju kretanja, i manje se čuje nego dronovi veće mase, ali je izuzetno skup.

Kao alternativa, gotovo svima dostupna je izvinjački dron (za red veličina jednog voda ili odeljenja), dron Eachine 110 kojeg je pomenuo Lemi u istoj temi.
Nevolja kod tih dronova jer rade na 2.4 GHz što oni mogu relativno lako da se obore sa smetanjem mreže na kojoj frekvenciji radi, ali košta svega 80/90 $.

Dim takođe može da sludi ove "nebeske ptice", koliko da izgubi vezu sa operaterom.

Puno je teže danas kretanje kroz liniju fronta, nikada ne možeš biti siguran da li te neko posmatra (da li je dron borbeni tj. naoružan ili izviđač bez oružja), to je elemenat koji samo dodaje još stresa, pa taman samo bacao običan suzavac.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on August 03, 2023, 05:43:18 pm
Quote
Maročko je najavio ometanje interneta Starlink ruskom opremom za elektronsko ratovanje

Maročko: Ruska oprema za elektronsko ratovanje počela je da ometa satelitski internet Starlink

Oružane snage Ruske Federacije počele su da koriste elektronsko ratovanje za ometanje satelitskog interneta Starlink u taktičkom pravcu Luganska. U ponedeljak, 31. jula, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Na osnovu analize pregovora ukrajinskih militanata na liniji kontakta, oni su imali poteškoća da koriste internet preko satelita Starlink. Mnogi to pripisuju činjenici da je elektronsko ratovanje Oružanih snaga RF počelo da ometa komunikacije koje je obezbedio SpaceX“, rekao je Maročko.

Vlasti SAD su 2. juna potpisale novi ugovor sa SpaceX-om o pružanju Kijevu usluga satelitske komunikacije pomoću terminala Starlink.

Starlink obezbeđuje pristup Internetu sa bilo kog mesta u svetu. Kijev je od ove kompanije dobio preko 20.000 terminala. Projekat je pokrenula američka kompanija SpaceX u februaru 2018. godine.

Готово је сигурно да Руси то већ увелико раде, барем на одређеним местима или локацијама. Неки западни обавештајни аналитичари су још у првој половини украјинске офанзиве (када се видело да не иде све како је замишљено) приметили ово ометање и отежан рад Старлинк веза, барем у захвату фронта, на местима најинтензивнијих борби.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: micha on August 04, 2023, 12:35:50 am   Uvek se setim natpisa na Školskom centru Veze na Banjici gde je na ulazu pisalo 80-tih godina: Veza je nervni sistem vojske! Jednostavno rečeno.

   Ne mogu da shvatim da Ukrajinci godinu i po koriste Starlink i da osim njega nemaju alternativu. Razumem da je ovaj sistem ultra efikasan i napredan ali je naivno biti uljuljkan u trenutnu prednost u ovoj oblasti i misliti da je zauvek nemoguće ometati je ili onemogućiti.

Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: fazan on August 04, 2023, 07:48:09 am
Laik sam za sokolove iako sam držao kao dete takmičarske golubove srpske viskoletače.
Pitam se, da li bi soko mogao da se trenira da lovi dronove i radi na antidronažnoj borbi.
Tehnički da li je to moguće?

Viđao sam da ljudi dresiraju sokolove, ali da bi bilo tehnički moguće obučiti sokola da obrušasva dronove? Mislim da bi to bilo teško ako ne i nemoguće.


Мислим да је могуће, али је прескупо. Дрон је јефтинији од обуке сокола и брже се замени новим. Да не говоримо о масовним нападима. Грабљивице не живе и не лете у јатима.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: PakleniVuk on August 04, 2023, 03:28:06 pm
Sve donde dokle mu propeler neke letilice ne polomi prste na nogama ,moguće je koristiti i ptice grabljivice za tu namenu. Ova rečenica govori o isplativosti celog posla ;).


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on August 05, 2023, 07:21:23 pm
Птице грабљивице би било могуће користити за борбу против минијатуринх БПЛ. Оним већим птице не би ни прилазиле, а ако би им и пришле вероватно би их повредили ротори БПЛ. Као што су претходници већ написали то је и питање рационалности, због дуготрајности обуке и трошкова набавке, и чувања -животиња. Тешко да би оне опстале на фронту поред све буке која се тамо ствара. Зато, ако би их негде и користили то би било изван фронта, односно места где се воде борбе.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on August 06, 2023, 04:36:08 pm
Američka štampa: Oružane snage Rusije koriste sistem za elektronsko ratovanje na frontu koji potiskuje satelitsku navigaciju

Od prošle godine ruska vojska na frontu koristi sistem za elektronsko ratovanje Polje-21, sposoban da potisne svu satelitsku navigaciju na površini do 150 kvadratnih kilometara.

Prema američkom izdanju Vašington posta, pozivajući se na ukrajinsko vojno osoblje, operateri dronova Oružanih snaga Ukrajine (OSU) moraju da lete koristeći orijentire na zemlji, pošto GPS navigacioni sistem ne radi. Militanti tvrde da često u vreme kada dron može imati cilj na vidiku, signal nestaje zbog ometanja ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Prema rečima kijevskog režima, rusko elektronsko ratovanje u regionu Zaporožja jedna je od prioritetnih meta Oružanih snaga Ukrajine, jer sprečava udare uz pomoć precizno navođene municije, uključujući i američkih rakete sistema HIMARS.

Publikacija tvrdi da ukrajinska obaveštajna služba pokušava da utvrdi lokaciju instalacija za elektronsko ratovanje, nakon čega u tom pravcu šalje dron. Ako bespilotna letelica uspe da udari u antenu i privremeno prekine elektronsko ometanje, onda HIMARS precizno pogađa na koordinate na kojima se nalazi naciljana instalacija.

Takođe se navodi da je ruska komanda koncentrisala značajan deo svojih sredstava za elektronsko ratovanje na južnom sektoru fronta.

Ranije je objavljeno da ukrajinski militanti tvrde da ruska vojska koristi tehnologije za ometanje signala američkog satelitskog interneta Starlink. Prema rečima vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, odsustvo Starlinka na frontu dovodi do toga da ukrajinske jedinice „slepe i ogluve“.

Sistem radio-elektronske borbe Polje-21:

[attachment=1]

Sredstva kompleksa "Polje-21": blok-ormar sa opremom (levo), antenski moduli (gore desno) i kontrolno-upravljačka tabla:

[attachment=2]

Polje-21, ilustrovana skica:

[attachment=3]


Izvor (https://topwar.ru/223213-amerikanskaja-pressa-vs-rf-ispolzujut-na-fronte-sistemu-rjeb-podavljajuschuju-sputnikovuju-navigaciju.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on August 06, 2023, 06:00:31 pm
Птице грабљивице би било могуће користити за борбу против минијатуринх БПЛ. Оним већим птице не би ни прилазиле, а ако би им и пришле вероватно би их повредили ротори БПЛ. Као што су претходници већ написали то је и питање рационалности, због дуготрајности обуке и трошкова набавке, и чувања -животиња. Тешко да би оне опстале на фронту поред све буке која се тамо ствара. Зато, ако би их негде и користили то би било изван фронта, односно места где се воде борбе.

Pomenuio sam u postu nano dron Black Hornet (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=38464.msg656557#msg656557), možda bi i moglo, ali kao što ste naveli Fazan i Jevđo, skupa je to rabota, te se mora tragati za nečim sličnim kao u igranom film u Matriks, a to je EMP ili elektromagnetnim pulsom (https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse) tj. elektromagnetnom bombom, koji u igranom filmu onesposobi sve (protivnike) mašine ali i svaku svoju elektronsku komponentu (u filmu je to brod). Matriks je naučna fantastika, ali ovaj deo je jako moguć i jako je realan u borbi protiv mašina tj. dronova.

Postoje različiti načini kako se može napravaiti uređaj koji proizvodi elektromagnetni puls.
Znalci, školovani elektroničari ili napredni i hobisti bi treba da poznaju kako je moguće napraviti uređaj koji može proizvesti elektromagnetni puls.
U tom slučaju može se relativno lako proizvesti uređaj koji može na bezbedan i efektivan način onesposobiti bilo koji elektronski uređaj u određenom tj. zadatom radijusu.
Princip rada uređaja za EMP se zasniva na radu sa naizmeničnom strujom te može biti veoma opasan ko ne poznaje materiju.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: PakleniVuk on August 06, 2023, 06:50:30 pm
Pročitao sam prošle godine naučni rad ,ali sada da me "utepaš" ne mogu da pronađem živ,koji se bavi teoretskim pristupom stvaranja EMP bombe koja bi se plasirala iz minobacača. Mislim da su Rumuni i neki Arapin autori ,ako se dobro sećam... Dal je to u skladu sa raznornorodim konvencijama ne bih znao? Jer EMP može da "ugasi struju",ali može i ubije ljude jednako i to bez kontaktno .


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: micha on August 06, 2023, 11:52:30 pm   Ja već sada znam kako se najlakše može stvoriti EMP. Malom nuklearnom eksplozijom! Sve ostalo je HI-Tech i za sada u domenu Sci-Fi.
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Duki on August 07, 2023, 08:03:52 am   Ja već sada znam kako se najlakše može stvoriti EMP. Malom nuklearnom eksplozijom! Sve ostalo je HI-Tech i za sada u domenu Sci-Fi.https://www.youtube.com/watch?v=gAV8_D71M0o


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on August 07, 2023, 09:46:43 am
Ako bi se napravio uređaj koji proizvodi EMP, u većoj dimenziji, ne vidim zašto se sa takvim uređajem ne bi mogli ometali letovi borbenih aviona pa čak ih i oboriti ili ometati rad tenkova, mada tenk, bar sovjetske i ruske proizvodnje, sve što može električnim putem može i mehanički da se uradi. Primer sekvence automatskog punjenja topa se možda može zaustaviti električnim putem, ali se ipak top kod ruskih tenkova može napuniti ručno, što i nije neka teškoća za dobro obučenu posadu.

Da li se sa uređajom koji proizvodi EMP može zaustaviti vozilo borbeno/neborbeno koje radi na 12 ili 24 volta, to mi nije poznato, ali po logici bi trebalo da može.

Kod EMP-a mislim da je najgore što dejstvom dosta lako se može upropastiti i sopstvena tehnika.
Ali možda bi sve mogao da spreči faradejev kavez ili faradejev štit?

Još jedan amaterski, odnosno kućni video kako napraviti uređaj koji proizvodi EMP

https://www.youtube.com/watch?v=Y5M6YKR7wUw

Svakako je dronažna i antidronažna borba uvela novu dimeziju u oružanim sukobima.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: PakleniVuk on August 07, 2023, 01:55:02 pm
Postoje "pravila službe" koja se moraju ispoštovati kod kreiranja svakog vojnog vozila ili uređaja u vojnoj upotrebi,a neka od njih su:

SORS 5574/03, Borbena i neborbena vozila i oruđa – Energetska
električna instalacija, metode ispitivanja električne otpornosti
izolacije, Beograd 2003.

SORS 5706/84, Elektronska i elektromehanička sredstva KoV;
Ispitivanje uticaja okoline, Beograd 1984.

SORS 1029/89, Elektromagnetske smetnje; Zahtevi, Beograd 1989.

Ovo na snimcima sa YT me podsetilo da i elektrošoker koji svako može da kupi legalno je neka vrsta EMP,samo u vojne svrhe mora poprilično da bude jak da bi oštetio neko od sredstava u vojnoj upotrebi.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: babaroga on August 07, 2023, 02:19:03 pm
Koga zanima i ima vista vremena i para moze ovde svasta da kupi, jedino sto nije legalno koristiti EMP i vecini zemalja, ali da se kupi i napravi nije protivzakonito

https://www.amazing1.com/emp.html


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on August 07, 2023, 05:02:26 pm
Dakle može se posedovati ali ne i upotrebljavati. :)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: micha on August 08, 2023, 12:15:59 am   Kao što rekoh sve je još uvek (200 godina nakon otkrića ovog efekta) u eksperimentalnoj fazi. Pravljenje igračaka i demonstratora se nikako ne može poistovetiti sa operativnom upotrebom koja je, ako je i ima, rezervisana za supersile koje mogu da ulože ogromne resurse u istraživanje. Rumunija za sada nije sigurno među tim zemljama. Osnovna opasnost EMI-ja preti od razaranja P-N sloja poluprovodnika, čak i ako uređaj nije uključen! Elektrika će i dalje funkcionisati (elektromotori, transformatori, relei, elektromagneti i sl.) samo što neće funkcionisati elektronika koja upravlja svim tim sredstvima, uključujući i mikroprocesore koji se sastoje od nekoliko miliona tranzistora. Za proizvođenje dovoljno jakog impulsa koji bi mogao da izazove ovakvu štetu makar na maloj površini od npr. 1 ara neophodna je enormno velika energija. Upravo onolika koju oslobađa grom ili nuklearna eksplozija. Mislim da se istraživanja kreću u pravcu mini nuklearne eksplozije sa minimalnom radijacijom za ovu namenu. Zato se ne može naći puno podataka o ovom oružju jer je konvencijom zabranjeno na bilo koji način koristiti nuklearnu energiju u vojne svrhe. Mada, kako se situacija na geopolitičkoj karti sveta iz sata u sat zaoštrava, možda nećemo dugo čekati da vidimo i to čudo!
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on August 09, 2023, 02:56:46 pm
Od prošle godine ruska vojska na frontu koristi sistem za elektronsko ratovanje “Pole-21”, sposoban da ometa svu satelitsku navigaciju na zemlji do 150 kvadratnih kilometara.

07.08.2023.

Prema američkom izdanju Vašington posta, pozivajući se na ukrajinsko vojno osoblje, operatori ukrajinskih dronova moraju “da lete” koristeći orijentire na zemlji, pošto GPS navigacioni sistem ne radi.

Vojnici tvrde da često u vreme kada dron može imati cilj na vidiku, signal nestaje zbog ometanja ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Takođe, prema rečima ukrajinskih vojnika, ruska sredstva za elektronsko ratovanje u regionu Zaporožja jedna su od prioritetnih meta Oružanih snaga Ukrajine, jer sprečava udare uz pomoć precizno navođene municije, uključujući i višecevne bacače raketa HIMARS.

Izdanje navodi, da ukrajinska obaveštajna služba pokušava da utvrdi lokaciju ruskih uređaja za elektronsko ratovanje, nakon čega na nju šalje dron. Ako bespilotna letelica uspe da udari u antenu i ošteti uređaj za vođenje elektronskih dejstava, onda se izvodi napad po koordinatama gde se nalazi sredstvo.

Takođe se navodi, da je ruska komanda koncentrisala značajan deo svojih elektronskih sredstava za ometanje na južnom sektoru fronta.

Ranije je objavljeno, da ukrajinski vojnici tvrde, da ruska vojska koristi tehnologije za ometanje signala Sistema američkog satelitskog interneta Starlink, svemirske kompanije Spejs Ex u vlasništvu Ilona Maska.

Prema rečima vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, odsustvo Starlink-a na frontu, dovodi do toga da ukrajinske jedinice jednostavno „oslepe i ogluve“.

https://www.youtube.com/watch?v=XXskn0t1D7E

Izvor: JuTjub kanal Tv Front (https://www.youtube.com/@tvfront)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on August 21, 2023, 06:36:39 pm
Anti-dron puške protiv bespilotnih letelica koje mogu da detektuju bespilotne letelice na daljini od jednog kilometra prebačene su u zonu SVO

Isti uglovi delovanja za antenu pelengatora pravca i ometača omogućavaju suzbijanje drona tačno na mestu gde je detektovan. Antena detektora je odvojiva i može je koristiti drugi operater.

Unapređene anti-dron puške protiv bespilotnih letelica već su predate borcima u zonu SVO. Imaju ugrađeni supresor LPD-820. Ovaj sistem detektuje i potiskuje dron na udaljenosti do jednog kilometra. O tome je govorio generalni direktor Laboratorije za borbu protiv industrijske špijunaže Denis Oslomenko.

Šef kompanije je za TASS podelio da novi sistem omogućava da se bespilotna letelica otkrije na udaljenosti do jednog kilometra, kada je još uvek van vidokruga ruskih lovaca, i da se odmah uključi režim suzbijanja.

„Sistem LPD-820 je sistem za detekciju i suzbijanje. Problem sa bilo kojom anti-dron puškom je što radi na dronu tek kada ga vidimo, a to je oko 200-300 metara. Ali ako vidimo dron, to znači da je već usmerio vatru na nas ili da će uskoro baciti municiju“, navodi agencija.

Denis Oslomenko je dodao da zahvaljujući ovom sistemu „pokrivamo prilaz dronu za kilometar. U zoni specijalne operacije u velikoj su nestašici novih anti-dron pušaka.

On je objasnio da antena pelengatora pravca i ometača imaju iste uglove delovanja. Ovo vam omogućava da potisnete dron tačno na mestu gde je primećen. Govoreći o principu rada, Oslomenko je rekao da je antena detektora odvojiva i da je može koristiti drugi operater.

Sistem LPD-820 radi u opsegu od 2,4 GHz do 5,8 GHz i ima mogućnost suzbijanja dronova na frekvencijama od 1,6 GHz, 2,4 GHz i 5,8 GHz.

[attachment=1]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/2023820429-16P1y.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on September 12, 2023, 01:06:20 pm
Kako britanski stručnjaci ocenjuju rusko elektronsko ratovanje?

Na osnovu prevoa dokumenta od RUSI (Kraljevski institut za bezbednosne i odbrambene studije - britanski istraživački centar za odbranu). Glavni deo izveštaja je posvećen bitkama za Rovnopolj i Novodarovku, ali ima i nešto o ruskom elektronskom ratovanju.

…Druge promene su sistemske prirode i verovatno će imati trajan uticaj na rusku doktrinu i razvoj sposobnosti. Glavni među njima su disperzija sistema elektronskog ratovanja, a ne njihova koncentracija na osnovnim platformama, prelazak na primenjene komandne i upravljačke sposobnosti koje su nezavisne od nosača sistema, i prelazak na oslanjanje na preciznija vatrena dejstva zbog prepoznate nemogućnosti da se postignu ranije propisane doktrine težine i gustine neprecizne vatre s obzirom na pretnju logistici ruskog naoružanja...

Odnosno, Britanci još jednom tvrde da su Rusi došli do taktike disperzije sredstava elektronskog ratovanja, što je, u principu, i razumljivo. Od momenta kada su grupe REB (radio-elektronske borbe) oduzete "crvenim" komandantima iz njihove direktne potčinjenosti, a onda su i BTG (borbene taktičke grupe) potonule u zaborav, prelazak pojedinačnih posada REB na operacije „nomadskog“ tipa jedina je opcija da se duže živi i nanese veća šteta neprijatelju. Stalno menjanje položaja je osnovno pravilo „opstanka“. I naravno, brzo je primenjena ova taktika.

...Upotreba udarnih aviona predstavljala je stalni problem za ukrajinske trupe tokom cele kontraofanzive. Glavna pretnja dolazi od helikoptera Ka-52 Aligator koji dejstvuju iz ATGM-ova Vihor i Ataka. Međutim, Rusi su takođe počeli da instaliraju Ataku na helikoptere Mi-35M, koji takođe izvode udare po prostoru salvom raketa S-8. Vazdušni udari se izvode sa dubine od približno 8-10 kilometara od cilja...

Čini se, kakve veze ima elektronsko ratovanje sa ovim? Ali ono što sledi je ovo:

...Ukrajinska vojska napominje da je prisustvo udarnih aviona često praćeno uklanjanjem ometanja GPS-a u ruskim formacijama, što odražava potrebu za preciznom navigacijom radi koordinacije udara, s obzirom na to da obe vojske koriste uglavnom iste sposobnosti. Ruske helikopterske grupe takođe često lete helikopterom za elektronsko ratovanje u odbrambene svrhe, opremljenim ometajućim jedinicama koje ciljaju radare protivvazdušne odbrane. Rusi moraju da drže helikoptere relativno blizu linija fronta, ostavljajući svoje isturene jedinice i punktove za dopunu goriva i drugu infrastrukturu ranjivim. Međutim, nedostatak ukrajinske taktičke protivvazdušne odbrane, mala visina koju održavaju ova sredstva za napad iz VaP-a i ograničeni period tokom kojeg lebde da bi izveli udare, sve to otežava suprotstavljanje udarnim letelicama...

Dakle, ne možete prevariti fiziku, nemoguće je ometati frekvenciju tako da sve radi na istoj frekvenciji za nas, ali „zaglavi“ za neprijatelja. Pojedinci koji veruju da neprijatelj ima neku vrstu specijalne elektronske borbe koja im omogućava da radi selektivno, samo protiv neprijatelja, duboko se varaju.

Pa, još jedan deo iz izveštaja, koji pominje rusko elektronsko ratovanje. Ruski sistem je jedan od najboljih sistema za elektronsko ratovanje na svetu, koji neprijatelj lovi od prvih dana i tokom kojeg ginu ruski vojnici. Takav je rat, ne može bez gubitaka.

Postoje i oblasti prilagođavanja (u Oružanim snagama Rusije) koje odražavaju značajna poboljšanja u praksi i nisu specifične za trenutni kontekst. Jedna oblast kontinuiranog prilagođavanja, ali i poboljšanja, u Rusiji je elektronsko ratovanje. Rusko elektronsko ratovanje je bila glavna oblast ulaganja, a ruski operateri elektronskog ratovanja su generalno tehnički kompetentni.

Međutim, ruske platforme za elektronsko ratovanje su se uglavnom sastojale od modernizovanih verzija sovjetske opreme u kojima je svaki tip efektora bio postavljen na jednu veliku platformu, a grupe platformi su pružale čitav niz efekata elektronskog ratovanja. Ruski sistem REB je prepoznao ranjivost ovog pristupa s obzirom na ciljanje specifičnih izvora zračenja. Ovo je, pre svega, dovelo do mnogo suptilnije upotrebe velikih platformi, kao što je [R-330 Zh Zhitel. Ovo je takođe dovelo do sklonosti postavljanja antena na lagane platforme ili rastavljanju i distribuciji antena koje se mogu postaviti da pokriju taktičke pozicije. Dakle, prenos efekata (smetnje) preko antene može da se vrši sistemima elektronske borbe koji nisu vezani za signal zračenja. Gubitak antene kada postanu meta je trošak za koji ruska vojska veruje da može da podnese. Ovo je tranzicioni proces koji je u toku i stoga nije jedinstven pristup. Međutim, preferencija da se koriste sistemi kao što je Polje-21 i tretiranje istih kao sisteme za jednokratnu upotrebu za pružanje zaštite širokog područja od udara bespilotnih letelica odražava promenu u razmišljanju i načinu na koji ruske jedinice za elektronsko ratovanje uče lekcije iz sukoba...

Uopšte, Rusi, po mišljenju analitičara, uče, uče i ponovo uče. I unapređuju.

Već smo gore rekli da ne pišemo o ruskim sredstvima i taktikama njihovog korišćenja. Možemo samo da „navedemo” neke od zaključaka. Sve što je gore opisano u britanskom članku odnosi se konkretno na standardne sisteme elektronskog ratovanja u službi Oružanih snaga Rusije - „veliko“ elektronsko ratovanje.

To je bila, jeste i biće budućnost jedinica za elektronsko ratovanje u ruskoj vojsci. Činjenica da sada postoji podela na „veliko“ i „malo“ elektronsko ratovanje je situaciona odluka u ovom oružanom sukobu u Ukrajini.

Ni anti-dron puške protiv bespilotnih letelica (ruske ili kineske) ni ruksaci-rančevi nisu u upotrebi u Oružanim snagama Rusije, i to s pravom. Zašto je to tačno? Još jednom – ovo su sve (anti-dron puške, rančevi, kutije) situaciona rešenja, a nakon SVO, uzimajući u obzir dalji razvoj C/UAV sredstava, njihovi vlasnici i proizvođači će moći, na primer, da ih okače na zid. Uđete u kancelariju, a tamo je beskorisna stvar, i prilično skupa. Uskoro ćemo pisati više o ovome.

Pa, u budućnosti će „malo” elektronsko ratovanje ostati u pešadiji na taktičkom nivou, samo što će to biti visoko pokretni „kupolasti” sistemi za borbu protiv bespilotnih letelica i svega toga. Štaviše, elektronsko ratovanje u obliku kupole treba da bude element sistema zaštite (pojedinačnog ili grupnog) na svakom sistemu naoružanja. Bilo da je to tenk, borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter, samohodni top, itd. Štiti upravo od onoga što preti ovom objektu. Po analogiji sa ratnim brodom ili avionom...

Imperativ je da ovi sistemi uključuju sredstva za detekciju i sredstva za radio ometanje; jednostavni „ometači“ bi trebalo da postanu stvar prošlosti. A „veliko“ elektronsko ratovanje treba svesti na jedinice koje nisu niže od nivoa puka. I treba postupati po principu snaga za specijalne operacije – "došao sam, video sam, osvojio sam", po naredbi pretpostavljene komande. Štaviše, potrebno je poboljšati kvalitet izviđačkih sredstava kao dela sistema za elektronsko ratovanje, uprkos činjenici da je kod Ruske vojske „izviđanje u interesu elektronskog ratovanja, a ne izviđanja samog po sebi".

Jedinice REB se stabilno kreću putem od jednokratne upotrebe oružja do operacija u radio-elektronskom spektru. I SVO je ovom pokretu dala značajan podsticaj.

Sada bar svi znaju za jedinice za elektronsko ratovanje, a ne samo uski specijalisti.

Ruski sistemi REB R-330 Zhitel i Borisoglebsk-2:

[attachment=1]

Ruski sistem REB R-330 Zhitel:

[attachment=2]

Sistem ometanja radara PVO Rychag-AV iz helikoptera Mi-8MTPR-1 (ilustracija):

[attachment=3]


Izvor (https://rybar.ru/doklad-rusi-po-russkoj-reb/)
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on September 15, 2023, 10:48:12 am
Rusko oružje za napredak na frontu: Ometanje kao najbolja odbrana

Ukrajina je za odbranu od agresije dobila ‘bazične’ HIMARS sisteme, protiv kojih se Rusija borila ‘Pancirima’, a u posljednje vrijeme i modifikovanim sistemom ‘R-330 Zhitel’.

Od početka rata u Ukrajini suština odbrane Kijeva je bila napad na ruske položaje na severoistoku zemlje.

Početkom ove godine Ukrajini je isporučeno najmanje 20 sistema HIMARS, iako su u Washingtonu naveli da oni imaju „izvesna ograničenja“. Ta ograničenja su se odnosila na modifikacije sistema za navigaciju i navođenje, kako Kijev ne bi mogao da gađa položaje unutar ruske teritorije.

Sam sistem HIMARS se sastoji iz pokretnih lansera GMLRS, te jednog ili više komandnih vozila. Najčešće je sistem montiran na teške kamione FMTV, mada postoje i verzije koje mogu da budu stacionarne (poput sistema „Patriot“). Nove verzije HIMARS sistema mogu umesto nekoliko raketa biti opremljene taktičkom raketom velikog dometa ATACMS (Army Tactical Missile System). Takođe, u Avganistanu je ovaj sistem korišćen i sa raketama tipa JTACMS, koje su se do tada koristile samo sa aviona bombardera. Prvo korišćenje ATACMS sistema je bilo za vreme operacije „Pustinjska oluja“ 1991, kada su na iračke snage ispaljena 32 takva taktička projektila.

Najčešća verzija HIMARS / ATACMS sistema se naziva M-39 Block II, i može da bude opremljena bojevim glavama APAM, namenjenim uništavanju bunkera, mostova, aerodroma, kao i čitavih neprijateljskih instalacija. Verzija M-39 Block IA je unapređena direktnim satelitskim navođenjem (DGG, Direct directional GPS Guidance), što je preciznost povećalo na 30 do 50 metara, a svoju prvu upotrebu je imala za vreme operacije „Iračka sloboda“.

Ukrajina je dobila „bazične“ HIMARS sisteme, najčešće M-30A1, sa AW bojevim glavama (fragmentisana vazdušno-eksplozivna, prim. Kubovac), dometa do 100 kilometara. Nekim od sistema su imali i IMPS bojeve glave, koje sadrže na hiljade komada volframa. Kada bi bojeva glava bila detonirana iznad mete, hiljade malih delova bi uništili čitava područja, često aktivirajući i neprijateljsku municiju i eksplozive. Barem jedan HIMARS isporučen Kijevu je imao bojevu glavu PBX-109, kompanije General Dynamics. Ovo je najnovija verzija sistema, i proizvodi se od 2005.

Prva upotreba HIMARS-a u Ukrajini se desila krajem decembra, kada je uništen ceo položaj ruskih snaga u Donjecku, te poginulo 63 pripadnika ruske armije. Sa druge strane, Kijev je tada saopštio da je poginulo najmanje 430 ruskih vojnika. HIMARS je takođe naneo velike gubitke ruskim snagama u regionu grada Hersona, te presekao ruski sistem snabdevanja. Nakon toga, Kremlj je naredio povlačenje iz čitavog regiona reke Dnjepar. Takođe, jednom HIMARS raketom je uništen i most Antonovski, koji je bio ključno čvorište za snabdevanje ruskih snaga na celom jugoistoku zemlje i dalje ka lukama u Crnom moru.

‘Pancir’ kao ruski odgovor

Budući da HIMARS sistem ima operativni domet od oko 500 kilometara, ruske jedinice su prvih meseci pokušavale da se odbrane korišćenjem sistema „Pancir“. To je jedan od najnaprednijih ruskih sistema PVO, a kombinuje rakete kratkog do srednjeg dometa (prim. Kubovac) sa artiljerijskim sistemom velikog kalibra. Najčešća je verzija S-1 (NATO naziv SA-22 Greyhound), a proizvodi ga KBP Kompanija iz grada Tula.

„Pancir“ se često koristi za odbranu aerodroma, velikih mehanizovanih jedinica, kao i za podršku velikim strateškim raketnim sistemima S-300 ili S-400. Za razliku od sličnih zapadnih i NATO sistema, „Pancir“ može da koristi i rakete i granate dok je u pokretu. Sistem se smatra značajno naprednijim i boljim od francuskog sistema „Crotale NG“, britanskog „Rapier 2000“ i nemačkog „SeaRAM“.

Pre 10 godina je predstavljen i „Pancir“ sa dvostranim radarom (prim. Kubovac), čime je njegova efikasnost povećana za 40 odsto. Ipak, „Pancir“ u Ukrajini nije mogao da zaštiti ruske položaje od HIMARS-a, pre svega zbog toga što on nema predvidivu putanju leta. Zahvaljujući GPS satelitskom navođenju, HIMARS i ATACMS rakete mogu da „padaju“ na ruske položaje pod pravim uglom, da lete ispod radara sistema „Pancir“ ili da u toku leta menjaju mete i visinu leta.

Modifikovani adut iz rukava

Poslednjih meseci ipak su primetni uspesi u obaranju projektila HIMARS (prim. Kubovac) i to modifikovanim sistemom „R-330 Zhitel“ (rus. Житель). Sistem je namenjen elektronskom ometanju neprijateljskih položaja i komunikacija i koristi nekoliko teleskopskih antena sa APA (Active Phased Array) sistemom signala za ometanje. „Zhitel“ se obično sastoji iz dva kamiona, komandne stanice i sistema za ometanje sa antenama.

Iako prvobitno namenjen za ometanje radio komunikacija, kao i navođenih projektila, modifikovani sistem može da ometa i satelitske signale na frekvencijama od 100 do 2.000 MHz. Verzije sa „KS-100m“ kompjuterski kontrolisanom navigacijom mogu i da odrede pravac odakle dolaze signali za navođenje, pa čak i da odaberu tačan signal koji će se ometati. Na taj način je moguće „odabrati“ čak i posebni projektil u letu, koji nakon ometanja satelitskog signala ili pogađa pogrešnu metu ili jednostavno pada bez aktiviranja, nakon što pređe granicu svog maksimalnog dometa.

„R-330 Zhitel“ je prvi put zvanično upotrebljen 1996. godine prilikom napada na položaj Džokara Dudajeva, čečenskog separatiste i predsednika tadašnje samoproglašene "Republike Ičkerija".

U junu mesecu ove godine tri modifikovana „Zhitela“ su primećena na severu Ukrajine, a ruske snage su tvrdile da on sada može pored satelitskih, da ometa i signale mobilne telefonije do 300 kilometara. Takođe, Kremlj je tvrdio da je u septembru prošle godine „Zhitel“ sa položaja na Krimu uspešno ometao komunikacije američkog AWACS aviona za izviđanje iznad Crnog mora, kao i još jednog izviđačkog aviona „AEW E-2 Hawkeye“.

Ipak, „Zhitel“ nije „svemoguć“. Iako može da ometa navođene balističke projektile i rakete, on nije imun na inercione projektile i avionske bombe bez elektronskog biranja mete. „Zhitel“ je takođe često „usamljen“, budući da signali velike snage ne ometaju samo neprijateljske, već i ruske sisteme. U martu ove godine dva „Zhitela“ su uništena korišćenjem navođene artiljerijske bombe „M-982 Excalibur“, američke proizvodnje.

Takođe, „Zhitel“ je neefikasan protiv modernih dronova, budući da oni imaju sopstvene kompjutere za navođenje, te se u slučaju gubitka veze sa stanicom na zemlji ili GPS signala oslanjaju na infracrvene kamere i druge senzore leta. U septembru prošle godine jedan (nemodifikovan) sistem „Zhitel“ je uništen u regionu Harkova, korišćenjem turskog drona „Bayraktar TB-2“.

HIMARS:

[attachment=1]

Pancir S1:

[attachment=2]

R-330Zh Zhitel:

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Izvor (https://balkans.aljazeera.net/teme/2023/9/13/rusko-oruzje-za-napredak-na-frontu-ometanje-kao-najbolja-odbrana)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on September 20, 2023, 01:40:15 pm
Izvor je govorio o problemima avijacije Oružanih snaga Ukrajine zbog ruskih sistema za elektronsko ratovanje

Ruski sistemi elektronskog ratovanja (REB) redovno primoravaju avione Oružanih snaga Ukrajine (OSU) da napuste misije i vrate se u baze zbog potpunog gašenja njihove elektronike. O tome je u sredu, 20. septembra, za RIA Novosti rekao obavešteni izvor.

„Ruski sistemi za elektronsko ratovanje, kao što je Krasuha, trenutno su sposobni da potpuno potisnu avioniku ukrajinskih lovaca i jurišnih aviona. Kao rezultat toga, piloti Oružanih snaga Ukrajine redovno moraju da napuštaju borbene misije zbog kvara sistema na letelici i da se okreću i vraćaju u bazu“, rekao je izvor.

Takođe je rekao da piloti moraju da odrede povratnu rutu na osnovu zemaljskih orijentira, pošto su navigacioni instrumenti na brodu takođe potisnuti ruskim sistemima za elektronsko ratovanje.

„Krasuha-S4“ je sistem za elektronsko ratovanje koji se često koristi u zoni specijalne operacije. Njegova efikasnost nije samo u blokiranju rada elektronike na ukrajinskim avionima, već i u činjenici da su piloti Oružanih snaga Ukrajine prinuđeni da podižu opremu više u vazduh, gde ih susreće vatra ruskih sistema PVO.

Pored toga, navodi se da je elektronsko ratovanje sposobno ne samo da poremeti rad elektronske opreme na neprijateljskim avionima, već i da spreči takve poremećaje na sopstvenim uređajima.

[attachment=1]


Izvor (https://iz.ru/1576697/2023-09-20/istochnik-rasskazal-o-problemakh-aviatcii-vsu-iz-za-rossiiskikh-sistem-reb)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on October 26, 2023, 07:02:39 pm
Sekund pre udara: kako elektronsko ratovanje spašava ruske vojnike od neprijateljskih napada kod Artjomovska

Operateri elektronskog ratovanja ometaju i presreću signale upravljanja neprijateljskih kamikaza dronova neposredno pre napada na rusku opremu.
Trupe za elektronsko ratovanje, pozivni znak „Karabah“.

Na snimcima vidimo FPV i druge dronove-kamikaze i udarne dronove i kako radio-elektronsko ometanje utiče na njihovu vezu sa upravljačkim stanicama i na njihove senzore kojima osmatraju i nišane cilj. Usled dejstava jedinica radio-elektronskog ometanja, neki dronovi su primili komandu "spusti se odmah", a drugi su usled ometanja jednostavno promašili svoje ciljeve.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%201.mp4

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%202.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on November 20, 2023, 09:50:31 am
Ruski sistemi elektronskog ratovanja u zoni Specijalne vojne operacije pokazali su se efikasnijim od NATO

Ishod budućih „elektronskih bitaka“ zavisi od nivoa elektronskog ratovanja na bojnom polju, piše The Nev York Times.

Od februara 2022, ruska vojska je opravdala svoju reputaciju jednog od najboljih svetskih stručnjaka za elektronsko ratovanje. Ruske oružane snage na prvim linijama fronta aktivno koriste sisteme za ometanje i rakete-mamce za suzbijanje ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane.

Zapadne sile i Kina pomno prate takmičenje u elektronskom ratovanju na bojnom polju između Moskve i Kijeva, dok sukob u Ukrajini daje uvid u to kako bi se mogle voditi buduće elektronske bitke, piše New York Times.

Ova superiornost je kasnije nakratko osporena, ali je Rusija ubrzo počela da uvodi inovacije, stvarajući manje, mobilno elektronsko oružje. „Rusi su odgovorili brže nego što smo očekivali“, kaže američki vojni ekspert DŽejms A. Luis. Prema njegovim rečima, „ovo bi trebalo da bude briga za NATO“.

Sjedinjene Države i Evropa strahuju da zapadni sistemi ne reaguju dovoljno brzo na ruska dešavanja u oblasti elektronskog ratovanja, piše izdanje. Kineski stručnjaci takođe navode da „borbene sposobnosti ruske vojske u borbi protiv bespilotnih letelica premašuju one američkih oružanih snaga“.

[attachment=1]


Izvor (https://www.nytimes.com/2023/11/19/technology/russia-ukraine-electronic-warfare-drone-signals.html)
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on November 20, 2023, 08:04:13 pm
Quote
Sekund pre udara: kako elektronsko ratovanje spašava ruske vojnike od neprijateljskih napada kod Artjomovska

Свакодневно погледам више десетина снимака дејства FPV дронова у руских и украјинских. Евидентно је да обе стране ометају, посебно овај тип дронова "камиказа". Колико сам приметио, а тако кажу и Украјинци, најтежи за ометање су, из неког разлога, руске БПЛ "Орлан" (то је извиђачки дрон) које дејствују у "пару" са "Лансетима".


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on December 01, 2023, 02:40:28 pm
Stanica radio-elektronske borbe "Sinica" u zoni Specijalne vojne operacije

Komandir posade stanice za elektronsko ratovanje sa pozivnim znakom „Vinograd“ govorio je o posebnostima rada specijalista za elektronsko ratovanje u zoni specijalnih operacija

▫ Jedinice za elektronsko ratovanje grupe trupa ruske vojske „Zapad“ nadgledaju nebo danonoćno u zadatim područjima. Jedna stanica za radio ometanje je sposobna da "blokira" nebo u radijusu od nekoliko desetina kilometara.

▫ Operater postavlja frekvencijski opseg u kojem rade bespilotne letelice poput, na primer Furije, Leleke, Valkirie i dr. Svi dronovi u letu su prikazani na monitoru. Operateri mogu "nadjačati" sisteme upravljanja i navigacije. Dron gubi kontakt sa pošiljaocem i u većini slučajeva jednostavno pada na zemlju.

▫ Jedan od glavnih sistema elektronskog ratovanja koji se koristi tokom SVO je „Sinica“. Stanica radi, kako u režimu radio-izviđanja, kada izračunava koordinate centara za komunikaciju neprijatelja, radarskih sistema, tačaka upravljanja bespilotnim letelicama, tako i u režimu radio-supresije – kada sistem onesposobljava neprijateljske dronove raznih modifikacija – od izviđačkih do kamikaza dronova.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Sinica%20u%20SVO.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on December 07, 2023, 06:09:14 pm
Kombinovane jedinice PVO uništavaju dronove- kamikaze ukrajinske vojske tokom Specijalne vojne operacije

Pripadnici ruske vojske nastavljaju da uništavaju bespilotne letelice (BPL) i druge ciljeve Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Dopisnik Izvestija Kiril Olkov prikazao je rad vojnika u zoni specijalnih vojnih operacija (SVO).

„Sada smo u ofanzivi. Bespilotne letelice su postale aktivnije, a noću doleće „Baba Jaga“ (ukrajinski dron za poljoprivredne svrhe sa velikim teretom – prim. aut.). Radimo stalno. Izviđački dronovi lete. Pa, tenk je oklopljen, ali mi nismo. Dakle, kada legnemo u rovove, granatiranje će proći, a mi nastavljamo dalje, već sustižući svoje“, rekao je protivavionski nišandžija sa pozivnim znakom "Lovokradica".

Dopisnik je takođe izvestio da takve ruske mobilne super-manevarske posade PVO pokrivaju glavne jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije. Napominje se da će oruđa, projektovana na osnovu modernizovanog mitraljeza Kalašnjikov, oboriti bilo koju neprijateljsku metu u vazduhu.

„Prošli put sam uništio kamikazu [dron]. Prišli smo u domet i neprijateljska bespilotna letelica je poletela u našem pravcu. Sedeli smo na pozicijama, čuli smo zvuk, istrčali i uništili ga“, rekao je komandant odreda prenosivih protivvazduhoplovnih raketnih sistema (LPRS) „Verba“ sa pozivnim znakom "Aheška".

Pored toga, vojnik je rekao da Verba ima dve funkcije: prva je infracrveni tragač (IC), koja se koristi za praćenje leta dronova, a druga je toplotno-termalno navođenje.

O radu na bespilotnim letelicama ukrajinske vojske govorio je i drugi vojnik, komandir protivvazduhoplovnog raketnog voda sa pozivnim znakom "Dean".

PARS (anti-dron puška, pun naziv: Uređaj za aktiviranje režima samoodbrane) je veoma jednostavan za upotrebu. Istrčiš i uhvatiš metu. A ono što je najvažnije je njegov efekat, potpuno isključivanje signala drona kod operatera. I nakon ovog trenutka dron počinje da gubi kontrolu i mi ga spuštamo“, rekao je on.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Ruski%20C-UAV%20strelci%20u%20SVO.mp4


Izvor (https://iz.ru/1616747/2023-12-07/raschety-pvo-unichtozhili-dron-kamikadze-ukrainskoi-armii-v-zone-svo)Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on December 16, 2023, 08:42:20 pm
Nema šanse da prođete neprimećeno - kompleks REB Moskva-1

Ekipe za elektronsko ratovanje grupe „Zapad“ uspešno izvršavaju zadatke vođenja elektronskog izviđanja, kontrole opreme za ometanje radio signala i elektronskog suzbijanja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska.

Kompleks za elektronsko ratovanje Moskva-1, na kome su borci grupe na borbenom dežurstvu, deluje u širokom spektru talasa. Sa pogledom od 360 stepeni, sposoban je da prepozna radijaciju iz aviona i krstarećih projektila na stotinama kilometara i efikasno radi na ekstremno niskim i visokim temperaturama.

▫ Pažljivi pasivni lokatori Moskve-1 u pravcu Kupjanskog vide da leti čak i iznad teritorije Evrope. Kompleks je veoma inteligentan: uzima kurseve neprijateljskih aviona, helikoptera i krstarećih projektila, dok odmah identifikuje model i rangira ciljeve po važnosti i opasnosti. U masovnom napadu, on će naznačiti šta prvo treba oboriti. Istovremeno, sam kompleks je gotovo nemoguće otkriti - izviđački modul ne emituje nikakve talase i nevidljiv je za neprijateljske radare.

▫ Nedavno je vojno osoblje kompleksa uhvatilo ukrajinski supersonični lovac "za rep".

 „U određenom sektoru primećen je Su-27“, kaže operater sa pozivnim znakom „Strela“ o nedavnom incidentu. „A mi smo znali da naši ne treba da rade u ovom sektoru, odmah smo radili, javili se na komandno mesto. A naši momci su, u stvari, oborili ovaj avion. I to je spasilo živote ne samo naših momaka, već i, moguće, civila.

▫ IT specijalista po obrazovanju, Strela je shvatio da je sada potreban na frontu. Ovde je morao mnogo da nauči – tehnologija je složena, ali napredak u njegovom radu je primetan, priznaje operator.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Moskva-1%20u%20SVO.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on December 23, 2023, 07:26:41 pm
Текс сам преузео (у Гугл преводу) са Телеграм канала "Милитарист". Ценим да ће се разумети. Заправо, мислим да је ова информација корисна јер су Украјинци до сада имали проблем у ометању БПЛ "Лансет" и БПЛ "Орлан" које раде у пару ("Орлан" као извиђач, који открива и усмерава "Ласет" на циљ). Нови немачки систем, о коме је реч у тексту је наводно ефикасан против ових БПЛ.

Преузето са канала Милитарист 23.12.2023.

Како сазнаје наш канал, бивши украјински председник Петро Порошенко лично финансира куповину опреме за електронско ратовање коју ће користити јединице електронске обавештајне службе украјинских оружаних снага (SIGINT). Платио је рачун за неколико јединица ARDRONIS Locate Compact UAV система за детекцију, који је развила немачка компанија Rhode & Schvarz. Постављају се на Toiotine пикапе и преносе се на линију фронта у рејону Угледара.

Порошенково лично улагање у снаге за електронско ратовање украјинских оружаних снага је правовремено јер рат технолошког исцрпљивања достиже нове висине. Експоненцијална пролиферација беспилотних летелица свих типова са обе стране фронта изазвала је повећану потребу за мерама за борбу против њих.

Украјинска војска раније није користила систем ARDRONIS Locate Compact. Мали мобилни уређај је дизајниран за откривање и сузбијање беспилотних летелица на великој површини. Такође се може користити за лоцирање оператера како би могли да буду нападнути артиљеријом или украјинским ФПВ дроном. Систем има самостални режим рада, али се такође може интегрисати у већу инфраструктуру против дронова. Недавно је коришћен за сузбијање руских тактичких беспилотних летелица Орлан-10 и њихове најновије верзије, Орлан-30.

Очигледно, ARDRONIS Locate Compact је способан да прекине везу за пренос података са беспилотних летелица и аутоматски триангулише локацију својих корисника. Слично у раду са ДЈИ-јевим аероскопом, немачко решење је јединствено по својој покривености и способности да управља беспилотним летелицама са безбедним везама за пренос података. Такође се верује да се раније ове недеље показао ефикасним у сузбијању муниције Ланцет која лута.

Технологије пресретања и комуникације компаније Rhode & Schvarz већ су добро успостављене на првој линији фронта. Немачка компанија, на челу са Петером Риделом, испоручује технолошке комплете за системе Hortica-M и Plastun-RP3000, развијене заједно са украјинским специјалистом за обавештајне сигнале Инфозашчит, на челу са Јарославом Калињином.
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on December 24, 2023, 05:27:43 pm
„BARS“ se uspešno suprotstavlja jurišnim dronovima Oružanih snaga Ukrajine

Vojno osoblje Dobrovoljačkog odreda BARS-8 Južnog vojnog okruga redovno odbija napade bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja.

Pored sistema PVO i sistema za elektronsko ratovanje , rusko vojno osoblje aktivno koristi slojevite odbrambene i vazdušne osmatračke punktove.

Nakon što detektuju vazduhoplovnu metu, pripadnici odreda BARS je brzo „prizemlje“ koristeći anti-dron puške, ili obaranjem vatrom iz malokalibarskog oružja. Nakon čišćenja od municije, kvadkopter može da se koristi kao „donator“ rezervnih delova za slične modele bespilotnih letelica dostupnih ruskom vojnom osoblju.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/BARS-8.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 07, 2024, 09:39:39 pm
Proces uništavanja teškog ukrajinskog drona-bombardera „Baba Jaga“ vatrom iz malokalibarskog oružja uz korišćenje termovizira.

Ovi dronovi rade prvenstveno noću, tako da ova jednostavna, ali efikasna taktika protivmera daje plodove već nekoliko meseci.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/uni%c5%a1tavanje%20drona%20malokalibarskom.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 08, 2024, 01:00:51 pm
Britanski list: Ruski sistemi za elektronsko ratovanje poništavaju mogućnosti zapadnog preciznog oružja

Rusija je značajno ispred Ukrajine u razvoju sistema za elektronsko ratovanje, a upotreba sistema za elektronsko ratovanje na frontu je već dovela do toga da američke visokoprecizne MLRS HIMARS i artiljerijske granate Eycalibur ne pogađaju ciljeve. O tome piše Fajnenšel tajms.

Rusija posvećuje veliku pažnju razvoju sistema za elektronsko ratovanje, ulažući u razvoj decenijama. Istovremeno, ruski odbrambeni kompleks proizvodi različite sisteme koji mogu da pokriju velike površine, kao i da deluju ciljano. Ukrajina, pak, koristi stare sovjetske sisteme i one koje isporučuje Zapad, što očigledno nije dovoljno. Kako navode Oružane snage Ukrajine, neke jedinice nisu naoružane sistemima za elektronsko ratovanje, što dovodi do velikih gubitaka od dronova.

"Kakva vrsta elektronskog ratovanja? (...) Nismo imali ništa. Ne želim ni da se sećam tih dana u rovovima. Naši momci su padali kao muve" - publikacija citira reči jednog od ukrajinskih vojnika.

Napominje se da upotreba opreme za elektronsko ratovanje od strane Oružanih snaga Rusije praktično poništava upotrebu visokoprecizne municije, uključujući granate Exckalibur, na koje je stavljen izvestan akcenat u protivbaterijskom ratu.

Moskva zadržava svoju prednost u sistemima elektronskog ratovanja, jer već više od 10 godina mnogo ulaže u ovu oblast.
FT piše o dva napredna sistema – „Polje-21“, koji može da ometa komunikacije nad površinom od 150 km i sistem „Murmansk“.

Ranije je Kijev saopštio da po proizvodnji municije i dronova Ukrajina neće moći da sustigne Rusiju 2024. godine, već će to nadoknaditi „profesionalnim“ vojnim i elektronskim sistemima za ratovanje. Međutim, kako pišu ukrajinski resursi, ovo je laž; Ukrajina nema mogućnost da proizvodi sopstvene sisteme za elektronsko ratovanje, a Zapad nije u mogućnosti da isporuči potrebnu količinu.

"Sa Zapada dobijamo igračke za elektronsko ratovanje i protiv dronova, ovde smo potpuno zavisni od toga koliko i kakvu će nam opremu dati. Ruska Federacija u ovom slučaju proizvodi svoje linije i poboljšava ih tokom rata" - dodaje TG kanal „Legitimni“.

[attachment=1]


Izvor (https://topwar.ru/233762-britanskaja-gazeta-rossijskie-sistemy-rjeb-svodjat-na-net-vozmozhnosti-zapadnogo-vysokotochnogo-oruzhija.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on January 08, 2024, 07:00:41 pm
Руси јесу надмоћнији у електронском ратовању, посебно у ометању средстава који се помињу у тексту. Међутим, и даље остаје проблем ометања ФПВ дронова који су обема странама права мора на фронту.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 19, 2024, 08:59:50 pm
Ruska garda (Rosgvardia) je prvi put upotrebila sistem za suzbijanje bespilotnih letelica Vižigatel u zoni Specijalne vojne operacije

Vojnici Ruske garde prvi put su koristili sistem za otkrivanje i suzbijanje bespilotne letelice (BPL) Vižigatel (Spaljivač) tokom borbenih zadataka u zoni specijalnih operacija za zaštitu Donbasa. Ovo je u petak, 19. januara, saopštila pres služba odeljenja.

„Jedinstvena karakteristika kompleksa je njegova mobilnost: može se koristiti i na stacionarnim mestima i tokom izviđačkih i tragačkih aktivnosti“, saopštila je Ruska garda.

Oni su pojasnili da je tokom prve nedelje upotrebe "Spaljivač" uništio tri kvadrokoptera sa više rotora.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Izvor (https://iz.ru/1636675/2024-01-19/rosgvardiia-vpervye-primenila-kompleks-podavleniia-bpla-vyzhigatel-v-zone-svo)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on January 26, 2024, 07:22:12 pm
Prelet zabranjen: kako jedinice za elektronsko ratovanje potiskuju neprijateljske bespilotne letelice u pravcu Zaporožja

Zahvaljujući specijalizovanoj opremi , jedinice za elektronsko ratovanje grupe trupa „Jug“ su u stanju da otkriju i suzbiju bilo koju bespilotnu letelicu koja je dostupna u ukrajinskim oružanim snagama.

Pored stacionarnih sistema za elektronsko ratovanje koji se koriste na položajima i privremenim smeštajnim mestima za ruske trupe, protiv bespilotnih letelica se koriste i anti-dron puške protiv bespilotnih letelica.

Komandant odreda za elektronsko ratovanje sa pozivnim znakom „Novgorod“ govorio je o tome koje „ptice“ najčešće upadaju u radio-elektronske „zamke“ ruskih vojnika .

Više u video prilogu ruskog ministarstva odbrane:

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%20JVO.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 03, 2024, 01:12:02 pm
Rusija je dobila detektor dronova Bulat 3mx

Najnovija informacija je da je ruska vojska počela da koristi mini detektore dronova Bulat. Pasivni detektor dronova Bulat razvila je kompanija 3mx.
.
Detektor je zasnovan na kineskom modelu, koji je potpuno „redizajniran i modernizovan". Konstruktori sklapaju sopstvene radio komponente, prave svoje ploče i menjaju firmver.

Ovaj uređaj je sposoban da detektuje i identifikuje najpopularnije marke dronova, razne modele FPV dronova na udaljenosti do 1 kilometra. Programeri nastavljaju da poboljšavaju detektor dodavanjem novih podataka o modelima dronova koje je obezbedilo rusko vojno osoblje.

Ovaj detektor je jednostavan za korišćenje i skenira frekvencije od 900 MHz i 2,4 GHz do 5,2 GHz i 5,8 GHz. Bulat BPL detektor težak je 285 grama i može da radi do 5 sati. Uređaj ima napajanje od 5V i litijumsku bateriju od 4000 mAh.

Cena detektora dronova Bulat je 1.400 dolara.

Bulat - prva partija isporučena korisnicima u junu 2023. godine:

[attachment=1]

Bulat - nastavak razvoja:

[attachment=2]

Bulat - video prilog:

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Bulat%20C-UAV.mp4Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 07, 2024, 06:59:34 pm
Skysweeper u upotrebi kod Ukrajinskih jedinica za elektronsko ratovanje

Vladimir pod pseudonimom „Džus“ bori se u sastavu jedinice za elektronsko ratovanje 58. motorizovane brigade. Ovaj momak i njegovi drugovi imaju na svom kontu desetine oborenih neprijateljskih dronova.

U svom radu koriste litvanski portabl sistem radio-elektronske borbe EDM4S-UA Skysweeper. Prema dostupnim informacijama, još sredinom 2022. godine je objavljeno da će u Ukrajinu biti prebačeno (najmanje) 110 jedinica ručnih sistema za elektronsko ratovanje.

Kompleks EDM4S je specijalizovano sredstvo za elektronsko ratovanje dizajnirano za borbu protiv bespilotnih letelica različitih klasa. Izgrađen je na osnovu kopije nemačke puške G36. Dizajn je koristio malo izmenjeni prijemnik sa standardnom ručkom za upravljanje dejstvom, kundakom i ručkom za nošenje. Unutar i van kutije su postavljene nove radio jedinice, ispred su postavljena četiri radio-transparentna kućišta različitih oblika, unutar kojih se nalaze usmerene antene. Baterija je montirana sa strane.

Tačne karakteristike Skysvweeper-a se ne otkrivaju, a navodi se da je glavna svrha suzbijanje kanala upravljanja BPL i signala satelitske navigacije.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 11, 2024, 09:54:04 pm
Oslepiti i prizemljiti: čime su naoružani borci Ruske vojske za elektronsko ratovanje na zaporoškom pravcu?

Jedinice za elektronsko ratovanje aktivno koriste anti-dron puške protiv neprijateljskih FPV dronova i izviđačkih bespilotnih letelica

Vojnici jedinica za elektronsko ratovanje Južnog vojnog okruga pokazali su neprijateljske dronove koje su uspeli da neutrališu u pravcu Zaporožja. Svaki dan neprijatelj pokušava da koristi FPV dronove da napadne ruske položaje ili da izvrši izviđanje iza ruskih linija.

Zadatak elektronskog ratovanja je da „oslepi“, ili još bolje, nasilno prizemlji takve „leteće špijune“. U tu svrhu, borci imaju na raspolaganju ogroman broj kompleksa posebne opreme. Puške protiv dronova ostaju jedno od najefikasnijih oruđa. Snažni, lagani i kompaktni, omogućavaju vam da brzo odgovorite na pretnje i uvek su pri ruci.

„Ovo su puške koje se koriste za borbu protiv FPV dronova i koje se koriste skoro svaki dan. Sada neprijatelj ima mnogo dronova. Oni mogu da izazovu veliku štetu ljudstvu i oklopnim vozilima, jer nose eksplozivne naprave, moguće čak i uz upotrebu hemijskog oružja“, objasnio je komandir stanice za radio-elektronsko ometanje  sa pozivnim znakom „Malahit“.

Borci priznaju da je neprijatelj dobro svestan prisustva takvih pušaka i da stalno menja pravce letenja svojih bespilotnih letelica.

„Oni mogu pokušati da lete oko ovih sistema i, shodno tome, pokušaju da ih pogode na neki način. Za takve slučajeve potrebna su mobilna sredstva. U jurišnim operacijama uglavnom se koriste puške protiv dronova. Zbog činjenice da su kompaktni, mobilni i ne stvaraju veliku težinu za vojnike koji pešače“, rekao je komandir odreda za elektronsko ratovanje sa pozivnim znakom „Novgorod“.

Anti-dronovi puške se stalno modernizuju i njihove performanse se poboljšavaju. Prema rečima vojnika sa pozivnim znakom „Novgorod“, bespilotne letelice igraju važnu ulogu u zoni specijalnih operacija, tako da svaki vojnik mora da bude u stanju da ih koristi.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/2024125656-nCWwz.html)Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on February 12, 2024, 08:48:00 pm
Ово што ћу написати није електронско ратовање, али јесте борба против ФПВ БПЛ. Наиме, како ови дронови све више нападају и појединачне војнике или групе на пољу или у рововима, Украјинци експериментишу са "пиштољем" (сличан сигналном) који испаљује мрежу са теговима на крајевима (слично решењима које је било за борбу дрон против дрона), која се по испаљивању рашири и прекрије дрон и како је тежа од њега обара га на тло. Домет је за сада отприлике 10-15м.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 14, 2024, 01:47:14 pm
Novi anti-dron ranci u upotrebi kod ruske vojske u SVO

Prekjuče je bio testiran prenosivi sistem elektronskog ratovanja za napadne trupe skrojen za borbu protiv bespilotnih letelica.

Tokom napada, momci su uhvaćeni u napadu FPV dronova - ali pravovremenom reakcijom dronovi su pali 100-150 metara od grupe.

Neprijatelj je izgubio 8 do 10 dronova i nije mogao da pogodi grupu vojnika.

Borbena operacija je završena, životi vojnika su spaseni, tako da se uređaj već u potpunosti isplatio.

Na slici je najvažniji vojnik na bojnom polju. Na leđima mu je ranac sa sistemom za elektronsko ratovanje, a taj sistem omogućava da jedinica u kojoj se ovaj vojnik kreće bude sačuvana od udara dronova.

[attachment=1]Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Boro Prodanic on February 14, 2024, 05:27:43 pm
Je li ovo ruski ili ukrajinski uređaj?


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 14, 2024, 05:54:39 pm
Je li ovo ruski ili ukrajinski uređaj?

Ruski. Dopunio sam sada i gore u objavi.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Boro Prodanic on February 14, 2024, 06:12:46 pm
Je li ovo ruski ili ukrajinski uređaj?

Ruski. Dopunio sam sada i gore u objavi.

Hvala. :)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 18, 2024, 12:43:22 pm
Dodatne informacije o anti-dron rancima....

Prenosiva stanica za elektronsko ratovanje u rancu može kupiti u onlajn prodavnici ili na onlajn "buvljoj pijaci" za oko 500.000 rubalja. Pojavljuju se različiti nazivi - ranac protiv dronova "Harpija", ranac - prigušivač dronova ili jednostavno "ranac".

Navodi se da takvi prenosivi sistemi za elektronsko ratovanje mogu da rade na 6-8 kanala, da ometaju neprijateljske bespilotne letelice na udaljenosti do 1 km, trajanje baterije je od 1,5 do 2 sata, a neograničeno je iz spoljnog izvora napajanja. U opisu proizvoda se navodi da je upotreba ranca bezbedna za operatera, proizvodi su u skladu sa ruskim normama GOST, a kvalitet je potvrđen odgovarajućim sertifikatom. Težina proizvoda dostiže 13 kg.

Dakle ovi proizvodi koji su u video prilozima su ili stvarni modeli koje Ruska vojska koristi u borbama (a koji su ili Ruske ili Kineske proizvodnje) ili su kineski ekvivalenti ovim sistemima, odnosno "kopije".

https://www.youtube.com/watch?v=QPjep3FuL88

https://www.youtube.com/watch?v=hvaCh0mXgSM

PS. Možda je ovoj objavi više bilo mesto u topicu o razvoju sistema elektronske borbe i C/UAV, ali mi je namera bila da bolje opišemo iznad navedeni sistem anti-dron ranca koji Rusi već koriste u SVO.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on February 18, 2024, 05:57:13 pm
Неки дан на једном руском ТК наиђох на слику и текст који описује електронски систем за ометање БПЛ, ФПВ дронова намењен малим пешадијским јединицама, Снимак је очигледно био из стварне борбене ситуације. На снимку војник носи уређај налик леђној радио станици. Тврди се да је овај није дозвољвао БПл да приђу бложе од 200-300 метара и да је успешно заштитио ову малу пешадијску јединицу (вероватно вод).

Такође, на другом руском каналу наиђох текст у виду писма уредништву ТК из трупе где описују конкретну организацију противелектронксе бробе у неком пуку. У тој јединици одакле је "дописник" стигли су системи за противелектронску борбу. Вероватно нешто слично овоме што сам описао у првом пасусу.  Јављено је да се стигли негде у позадину и да их преузму и дистрибуирају. Наредио командант да се преузму. Отишли да их узму донели до неке позиције одакле сада требају пешадинци да их преузму и носе до јединица. Пешке, наравно. То који су послати узели су оно што су сматрали да им је потребно /муницију, храну, воду) а а те уређаје остави јер су им били "тешки". Командант пука извештен да је све дистрибуирано. Он организује напад верујући да сада имају заштиту од БПЛ. Кад оно, само неке чете то добили и напад је заустављен.

Други проблем је тај што нико није научио пешадинце како се то користи. Дакле, није довољно нешто направити и послати на фронт и мислити да је посао обављен. Треба припремити јединице, обучити људе, од официра до војника, организовати систем као целину, проверити, а онда сматрати да је посао урађен. На страну што свако средство треба и одржавати, бринути о њему. То је "рак рана" сваке пешадије, генерално, не само у овом рату, јер највећи број војника нема свест о томе, а врло вероватно и добар број официра мисли да то неко други треба да ради.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 19, 2024, 06:34:06 pm
Rad ruske vojske na suzbijanju dronova Oružanih snaga Ukrajine

Dopisnik Izvestija Dmitrij Zimenkin prikazao je 19. februara rad ruskog vojnog osoblja koje suzbija ukrajinske bespilotne letelice u zoni specijalne operacije zaštite Donbasa u oblasti reke Severski Donec.

„Standardna NATO granata, kasetna, 152 mm. Oni ovde po celoj teritoriji razbacuje takozvanu podmuniciju „zvono“, koja, ako ne eksplodira, minira celu teritoriju“, rekao je novinar.

Prema njegovim rečima, on i ruski borci izašli su da pregledaju teritoriju kada su primetili kako ukrajinski dron leti nebom. Kao rezultat toga, brzo su ga potisnuli koristeći različite tipove prenosivih anti-dron pušaka.

„U većini slučajeva, to je kao da se borimo protiv drona kamikaze, on negde krstari pre nego što stigne do cilja, odnosno traži svoju metu, a neko ga, najverovatnije, ispravlja na visini," rekao je ruski borac.

Prema njegovim rečima, u njegovom radu bilo je slučajeva da je dron proleteo na udaljenosti od 2 m od ruskog vojnog osoblja. Borac je podvukao da je njihov glavni zadatak da obezbede da letelica ne stigne do ruske opreme.

Vojnici su podelili i koje su neprijateljske „ptice“ uspeli da presretnu dok su pregledali područje. Prikazali su dronove opremljene kamerama i još jedan sa noćnom kamerom, kao i veliku letelicu u obliku kvadrokoptera.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Izvor (https://iz.ru/1652424/2024-02-19/izvestiia-pokazali-rabotu-voennykh-rf-po-podavleniiu-dronov-vsu)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 21, 2024, 01:20:03 pm
Sistem „Pluto” iz „Infozahista” potvrdio je deklarisane karakteristike na bojnom polju

I biće unapređen na osnovu rezultata njegovog korišćenja od strane ukrajinske vojske

Pre mesec dana se saznalo da je istraživačko-proizvodni centar Infozahist, preko fonda nadležnog za pomoć vojsci „Vrati se živ“, Oružanim snagama Ukrajine predao prvu seriju svojih prenosivih sistema za otkrivanje bespilotnih letelica „Pluto“ u vrednosti 1,7 miliona GRN, koje su stručnjaci fonda preneli različitim jedinicama Odbrambenih snaga Ukrajine.

Međutim, od danas kompanija ima i neke rezultate korišćenja svojih sistema na bojnom polju. Kako je u komentaru za Defens ekspres primetio predstavnik „Infozahista“, generalno, sistem za otkrivanje bespilotnih letelica „Pluto“ na bojnom polju potvrdio je deklarisane karakteristike. Takođe, na osnovu povratnih informacija od vojske, programeri i konstruktori će poboljšati ovaj razvoj u skladu sa trenutnim izazovima koji se stalno menjaju. To su promene i u hardverskom i u softverskom delu kompleksa.

„U vojsci trenutno postoji velika potreba za sredstvima upozorenja na pojavu dronova, jer su upravo izviđački, jurišni i FPV-dronovi uzrok velikog broja povreda osoblja. Kompanija „Infozahist“ čini sve što je potrebno da izađe u susret vojnim potrebama i sarađuje kako sa vojskom u delovima tako i sa dobrovoljačkim organizacijama“, napominju iz kompanije.

Što se tiče neprijateljskih dronova koje sistem Pluto može „videti“, kompanija napominje da stalno proširuju ovu listu. „Trenutno vidi većinu dronova koje neprijatelj koristi na frontu, i komercijalne modele i prilagođene FPV bespilotne letelice i specijalne vojne razvoje“, primećuje Infozahist.

Pored toga, Infozahist NRC planira da stvori rešenje koje će ne samo otkrivati i upozoravati na neprijateljske bespilotne letelice, već će moći i da se suprotstavi bespilotnim letelicama ruskih snaga.

Podsetimo, prvi put se za postojanje sistema „Pluto” saznalo u jesen 2023. godine, kada je zabeleženo da je sistem na testiranju u borbenim uslovima. Dizajniran je za upotrebu u komandnim i osmatračkim punktovima ili štabovima.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Izvor (https://defence-ua.com/people_and_company/sistema_pluton_vid_infozahistu_na_poli_boju_pidtverdila_zajavleni_harakteristiki-14501.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on February 26, 2024, 08:25:06 pm
Na društvenim mrežama pojavio se ruski video iz Avdeevke. Vredi pažljivije pogledati. Ovo je deo ispravne strategije elektronskog ratovanja za korišćenje anti-dron pušaka i ekvivalentne opreme.

Pokrivanje aktivnih kretanja tehnike i ljudstva duž puteva uz zaštitu timova sa anti-dron puškama.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/anti-dron%20pu%c5%a1ke%20%c5%a1tite%20kolonu.mp4
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on February 28, 2024, 06:48:53 pm
Тактика је добра, али, како ми се чини захтева мало више људских ресурса. Како се те јединице приближавају линији додира потребе за људима са анти дрон пушкама (кад већ нема неких "јачих" уређаја) су веће, односно треба више људи. Друго, то захтева заиста добро планирање, координацију и усклађеност.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on March 07, 2024, 07:00:52 pm
Zanimljiva oprema "lovca na dronove" Ruskih oružanih snaga u Ukrajini

Na video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, pripadnih oružanih snaga Ruske vojske, demonstrira nam opremu koju nose "lovci na dronove".

"Ovako se mi krećemo. Nosimo detektor za dronove sa prednje strane, sistem sa antenom za suzbijanje bespilotnih letelica na leđima u odgovarajućem rancu, bateriju za napajanje sistema sa prednje strane na stomaku. Umesto brojnih okvira za municiju, nosimo rezervne baterije za napajanje, takav je ovde rat!
I na kraju, klasična lovačka puška dvocevka, kalibar 12!

Krećemo se, proveravamo nove lokacije. Ovde smo u jednom hangaru, sav je probušen. Pokušaće da dejstvuju i na nas, ali mi smo prebrzi!

Mir svima! Sve je u redu!"

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Lovac%20na%20dronove%20u%20Ukrajini.mp4


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on March 09, 2024, 06:21:25 pm
Иначе, приметио сам на неколико снимака, углавном руских како користе ловачке пушке за дејство против БПЛ "самоубица". Има логике, али помало рискантно мада, барем на снимцима, успешно.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on May 25, 2024, 08:17:36 pm
Analiza: Koji ruski sistemi za elektronsko ratovanje ometaju američku municiju Excalibur i HIMARS u Ukrajini

Prema informacijama ukrajinskih vojnika, ruske snage mogu ometati satelitski navođenu municiju kao što su artiljerijske granate Excalibur i sistema HIMARS. Rusija je u Ukrajini postavila R-330Zh Zhitel, sposoban da detektuje, prati i ometa satelitske komunikacije Inmarsat i Iridium i GSM-1900 mobilne telefone, a takođe deluje protiv GPS navigacionih sistema koji koriste NAVSTAR satelite.

Prema prethodnim informacijama od pre šest meseci, Ukrajinci su prijavili problem, a Vašington je prestao da isporučuje Excalibur granate. Visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da Pentagon predviđa da će određena precizno navođena oružja biti poražena ruskim elektronskim ratovanjem i da je sarađivao sa Ukrajinom da se to prevaziđe.

Što se tiče HIMARS-a, u članku se navodi da su tokom prve godine operacije uspešno uništavali komandne stanice i skladišta sa ruskim naoružanjem; međutim, u drugoj godini rusko elektronsko ratovanje je počelo da ih ometa.

Elektronsko ratovanje (EW) postalo je ključni element u aktuelnom sukobu u Ukrajini, značajno oblikujući dinamiku bojnog polja. Ruske snage su efikasno iskoristile sisteme elektronskog ratovanja da poremete ukrajinsku vojnu komunikaciju, ozbiljno ometajući njihove sposobnosti komandovanja i upravljanja. Ometajući radio-frekvencije i komunikacione mreže, ruske elektronske operacije stvaraju konfuziju i odlažu ukrajinske vojne odgovore, podrivajući njihovu sposobnost da efikasno koordiniraju i izvode operacije. Ovaj strateški poremećaj je ključan u savremenom ratovanju, gde je brza i pouzdana komunikacija neophodna za efikasnu vojnu akciju.

Pored toga, elektronsko ratovanje omogućava ruskim snagama da prikupe kritične obaveštajne podatke presretanjem i analizom ukrajinskih komunikacija. Ova sposobnost pruža uvid u kretanje ukrajinskih trupa, strategiju i položaje, omogućavajući ruskim snagama da predvide i efikasnije se suprotstave ukrajinskim operacijama. Štaviše, radio-elektronska borba se koristi u operacijama protiv dronova, otkrivanju, ometanju i onesposobljavanju ukrajinskih dronova koji su od vitalnog značaja za izviđanje i ciljanje. Neutralisanjem ovih bespilotnih letelica, ruske snage umanjuju sposobnosti ukrajinske vojske za nadzor i precizne udare. Sve u svemu, elektronsko ratovanje povećava taktičku prednost ruskih snaga tako što ometa ukrajinske operacije i povećava njihovu sopstvenu svest o situaciji i operativnu bezbednost.

Naša analiza pokazuje da tri ruska sistema za elektronsko ratovanje, R-330Ž Žitel, Krasuha-4 i Tirada-2, mogu da ometaju municiju navođenu GPS-om.

Ruski sistemi za elektronsko ratovanje pokazali su značajne sposobnosti u ometanju napredne municije koju isporučuju SAD, kao što su vođena artiljerijska granata Excalibur i projektili HIMARS. Značajni sistemi uključeni u ove napore uključuju:

R-330Zh Zhitel: Ovaj mobilni sistem radio-elektronske borbe može da ometa GPS signale u širokom opsegu frekvencija (100 MHz do 2 GHz). Posebno je bio efikasan protiv municije vođene GPS-om kao što su Excalibur i HIMARS, ometajući njihove sisteme ciljanja i uzrokujući da promaše željene ciljeve. Sistem Zhitel može da generiše jake signale ometanja u radijusu od 30 km, što ga čini izuzetnom protivmerom protiv satelitski vođenog oružja.

[attachment=1]

Krasuha-4: Još jedan napredni sistem radio-elektronske borbe ruske proizvodnje, cilja na radare u opsegu X i Ku, koje koriste različiti vazduhoplovni i raketni sistemi. Njegova sposobnost da ometa radarske signale čini ga efikasnim oruđem u ometanju ciljanja i navođenja precizne municije.
Krasuha-4 je ruski mobilni sistem za elektronsko ratovanje dizajniran za ometanje radarskih i satelitskih sistema.

[attachment=2]

Tirada-2: Ovaj sistem je posebno konstruisan za ometanje satelitskih komunikacija, uključujući i one koje koristi GPS vođena municija. Ciljajući komunikacione veze između satelita i zemaljskih prijemnika, Tirada-2 može efikasno da neutrališe sisteme za navođenje oružja poput HIMARS-a.

[attachment=3]

Ovi ruski sistemi radio-elektronske borbe primorali su SAD i Ukrajinu da kontinuirano ažuriraju i prilagođavaju svoj softver i operativne taktike kako bi ublažili efekte ometanja. Uprkos ovim naporima, efikasnost precizno navođene municije je značajno smanjena, naglašavajući izazov koji se razvija od ruskih sposobnosti za elektronsko ratovanje.


Izvor (https://armyrecognition.com/focus-analysis-conflicts/army/analysis-defense-and-security-industry/analysis-which-russian-electronic-warfare-systems-jam-us-excalibur-himars-ammunition-in-ukraine-2)
Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on May 26, 2024, 06:35:09 pm
Problemi za Kijev: Rusija im se petlja u Starlink?

Rusija je navodno pronašla nove, efikasnije načine da poremeti ukrajinsko korišćenje satelitskih usluga Starlinka.

List "Njujork tajms" je preneo da su sve veće smetnje poremetile komunikaciju u ključnim trenucima, i da predstavljaju "veliku pretnju po Ukrajinu".

Nejasno je kako Rusija ometa satelitske internet terminale kompanije koja je u vlasništvu Ilona Maska.

Američki list navodi da je sposobnost Rusije da ometa komunikacije poremetila ukrajinske komunikacione kanale, kao i sposobnost Kijeva da prikuplja obaveštajne podatke i izvodi napade dronovima.

Ukrajinski vojnici rekli su listu da ometanje Starlinka otežava njihovu sposobnost brze komunikacije, ostavljajući ih da se snalaze sa SMS-ovima kako bi dobili informacije o budućim ili trenutnim ruskim manevrima.

Ometanje se, navodno, ponovilo širom severne linije fronta Ukrajine, često se poklapajući sa napredovanjem Rusije. Ovo je prvi put da je ometanje zahvatilo tako široku teritoriju, a ako se nastavi, moglo bi da predstavlja "taktičku promenu u sukobu".

Rusija je pokušavala da poremeti ukrajinsku komunikaciju od početka rata, ali se Starlink navodno dobro držao, ali ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju, Mihail Federov, rekao je ove nedelje za "Njujork tajms" da se čini da je Rusija nedavno koristila "novu i napredniju tehnologiju za ometanje".

On je istakao da ruska vojska sada "testira različite mehanizme da poremeti kvalitet Starlink veze, jer je to za Kijev toliko važno".

Nije precizirao tačno oružje koje Rusija koristi, ali je ruski zvaničnik zadužen za elektronsko ratovanje u zemlji rekao državnim medijima prošlog meseca da je vojska stavila Starlink na "listu meta" i da je razvila načine da poremeti uslugu.


Izvor (https://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno/25311/problemi-za-kijev-rusija-im-se-petlja-u-starlink/vest)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on May 27, 2024, 02:15:32 pm
Šta jedan od ukrajinskih proizvođača ima da kaže o ruskim sistemima radio-elektronske borbe i njihovim upravljačkim sistemima

Iskustvo Ukrajine u ovom pravcu je važno i za naše proizvođače i za naše saveznike

Nedavno su brojni zapadni mediji objavili materijale u kojima se tvrdi da su ruske snage uspele da smanje efikasnost nekog visokopreciznog naoružanja kao što su artiljerijske granate Excalibur 155 mm ili GLSDB bombe pomoću elektronskog ratovanja. S jedne strane, ovakve publikacije mogu da odaju utisak da Ruska Federacija zaista ima „svemoćan elektronski odbrambeni sistem“, s druge strane, potrebno je pažljivo proceniti sposobnosti neprijatelja, analizirajući i njegove prednosti i slabosti.

O tome je Defense Express razgovarao je sa direktorom ukrajinske kompanije Infozakhist Jaroslavom Kalinjinom. On tvrdi da se od danas može govoriti o određenom paritetu u pristupima u kontekstu elektronskog ratovanja.

"Nije sve što je najavljivano i demonstrirano na poligonima pokazalo svoju efikasnost na ratištu. Istovremeno, ne treba potcenjivati sposobnosti našeg neprijatelja. Postoje zasebni sistemi koji pokazuju svoju efikasnost. Pratimo ciljeve velike brzine, vidimo elektronsko ratovanje, uspeh u suzbijanju naših izviđačkih dronova, suprotstavljaju se našim FPV bespilotnim letelicama i još mnogo toga. Sve ovo govori o stvarnim mogućnostima takvog „nevidljivog segmenta“ kao što je radio-elektronsko ratovanje“, kaže Kalinjin.

Ističe da imamo i održavamo određeni paritet sa neprijateljem, ali bismo želeli da imamo i kvalitativnu prednost nad neprijateljem: „Nama je teže, jer smo zapravo svi u dometu neprijateljskih strateških sredstava. Uništavanje nam ne dozvoljava da razvijamo dugoročnu proizvodnju ili umnogome komplikuje ovaj proces. Uz sve to, imamo i nešto čime se možemo pohvaliti, ali o tome još ne možemo govoriti."

Kalinjin takođe pominje neprijateljske sisteme upravljanja. „Imaju nekoliko sistema različite efikasnosti. Postoji automatizovani sistem upravljanja PVO, vazdušnom situacijom. Razrađeni su i pre invazije u punom obimu, rade od prvog dana.

Prema njegovim rečima, sistemi upravljanja na bojnom polju nisu pokazali izuzetno visoku efikasnost u primeni u stvarnom svetu. „Sada neprijatelj aktivno radi na njihovoj finalizaciji i, koliko ja znam, napušta fazu prototipa“, napominje Kalinjin. On napominje da, pre svega, ne vidi problem u zrelosti samih sistema neprijatelja, već u njihovim "krvnim sudovima" - sredstvima veze.

Ruski sistem radio-elektronske borbe Krasuha-4:

[attachment=1]

Ruski sistemi radio-elektronske borbe R-330 Zhitel i Borisoglebsk-2
:

[attachment=2]


Izvor (https://defence-ua.com/army_and_war/scho_odin_z_ukrajinskih_virobnikiv_govorit_pro_reb_rashistiv_ta_jihni_sistemi_upravlinnja-15467.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on May 27, 2024, 05:44:19 pm
Rusija ozbiljno ometa mreže Starlink u Ukrajini dok kasni sa pripremama sopstvenog analoga – Sferu

27.05.2024.
 
Rusija je u velikoj meri uspela da prilagodi i održi sposobnost svojih sistema za ometanja radija specifičnim za ukrajinsko borbeno elektromagnetno okruženje, a sada se vidi da je sposobna i da ometa uslugu Starlink.

Kao što je poznato, od početka rata, ukrajinska vojska je imala koristi od SpaceX-ove satelitske Internet usluge Starlink za stabilne i bezbedne komunikacione veze, kontrolu ili prikupljanje obaveštajnih podataka.

Posle navodnih neuspeha, Pentagon je prošle godine uspeo da primora Ilona Maska sve sa njegovom kompanijom SpaceX-om kako bi ukrajinskoj vojsci obezbedio prošireni pristup mreži.

Međutim od nedavno, ruska vojska je uspela da izazove široko rasprostranjene poremećaje u sistemu Starlink, stvarajući ozbiljne probleme za ukrajinske trupe na liniji fronta, navodi čak i Njujork Tajms (https://kyivindependent.com/musk-spacex-spending-significant-resources-combating-russian-jamming-of-starlink-in-ukraine/).

Vojnici 92. jurišne brigade ukrajinskih kopnenih snaga su nedavno izvestili da je Starlink postao izuzetno spor ranije ovog meseca kada su ruske trupe prešle severnu granicu.

„Dan pre napada jednostavno je prestalo“, rekao je vojnik u brigadi. Gubimo elektronski rat“, zabrinuto je izjavio.

Jedan ukrajinski operater drona rekao je da je Starlink bio toliko spor da su morali da se okrenu aplikacijama za razmenu tekstualnih poruka da bi komunicirali.

“Prvih sati linija fronta je bila veoma dinamična. Neprijatelj se kretao, mi smo se kretali i morali smo da budemo brzi u komunikaciji“, požalio se on, navodeći da je za sve bilo potrebno više vremena.

Ilon Mask je potvrdio probleme koje su napravili Rusi

U objavi od 24. maja na svojoj Platformi X, Elon Musk je izjavio da „SpaceX troši značajne resurse na borbu protiv ruskih pokušaja ometanja“, dok su Rusi „uspeli da ugase sve druge komunikacione sisteme osim Starlinka“.

[attachment=1]

Mihail Fedorov, ministar za digitalnu transformaciju Ukrajine, rekao je u nedavnom intervjuu da Rusija testira nove, sofisticirane alate da „poremeti kvalitet Starlink veza, jer nam je to toliko važno“. On je dodao da Ukrajina radi sa SpaceX-om na rešavanju prekida.

Brajan Viden, direktor programa u firmi Secure World, ranije je rekao za Business Insider da je Rusija uložila mnogo napora da poremeti uslugu Starlink u Ukrajini.

Starlink sateliti rade na mnogo nižoj nadmorskoj visini od geostacionarnih, što znači da su signali mreže jači i koncentrisaniji. Pošto su Starlink sateliti bliži Zemlji, latencija (kašnjenje između radnje korisnika i odgovora mreže) je manja. Ovo olakšava strimovanje, onlajn interakcije, video konferencije i druge aktivnosti.

Dok rusko ministarstvo odbrane tek treba da komentariše, zvaničnik koji vodi napore za elektronsko ratovanje u zemlji rekao je državnim medijima još u aprilu da je vojska razvila sposobnosti da se suprotstavi Starlinku.

Volstrit Žurnal je istog meseca objavio da je Rusija “nezakonito nabavila Starlink uređaje” sa crnog tržišta za koordinaciju napada u Ukrajini, o čemu smo vas i mi izvestili. Prema pisanju ovog američkog glasila, Rusi su kupovali tehnologiju od stranih zemalja, uključujući SAD, da bi je tajno preneli ruskim trupama u Ukrajini.

Da li će Sfera moći da zameni Starlink kod ruskih oružanih snaga?

Niz hapšenja ruskih generala u najvišem rukovodstvu Ministarstva odbrane Ruske Federacije nakon odlaska Sergeja Šojgua na još jednu visoku funkciju u Savetu bezbednosti Ruske Federacije jasno pokazuje da u ruskom vojnom resoru nije sve bilo kako treba.

Između ostalih, vredno je pažnje hapšenje zamenika načelnika Generalštaba, načelnika Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga RF Vadima Šamarina u slučaju davanja mita u posebno velikim razmerama i „opšteg pokroviteljstva“, a evo i zašto.

O problemima sa bezbednom komunikacijom u ruskim trupama govori se od samog početka takozvane specijalne operacije u Ukrajini. Ona je u svakoj vojsci pa i ruskoj od vitalnog značaja za koordinaciju interakcije između različitih rodova vojske, jedinica i podjedinica, a bez nje je nemoguće govoriti o efikasnom manevarskog ratovanja.

Došlo je do toga da su dobrovoljačke organizacije morale hitno da pomognu vojsci, brzo razmeštajući terensku komunikaciju zasnovanu na digitalnim radio stanicama, civilnim, proizvedenim u Kini.

Poređenja radi: Oružane snage Ukrajine u tom pogledu stoje dve glave iznad Oružanih snaga Ruske Federacije, pošto slobodno koriste digitalne radio stanice zapadne proizvodnje, kao i satelitske komunikacione terminale američke proizvodnje Starlink, koji im pružaju globalne, šifrovane komunikacije velike brzine donekle na ometanje.

Kompanija Elona Maska pruža ukrajinskoj vojsci ne samo glasovnu komunikaciju i razmenu tekstualnih poruka, već i mogućnost prenosa velikih količina grafičkih podataka i video slika, koje se koriste u vojne svrhe.

Na primer, teški dronovi bombarderi porodice „Baba Jaga“ Oružanih snaga Ukrajine slobodno deluju u ruskoj zoni elektronskog ratovanja, pošto se kontrolišu sa satelita. Na sličan način, bespilotne kamikaze čamce Ratne mornarice, koje su Crno more učinile smrtonosnim za rusku mornaricu, daljinski gađaju brodove ruske mornarice.

Upotreba Starlink-a ukrajinskim vojnicima znatno olakšava napad na rusku pozadinu infrastrukturom pomoću dronova velikog dometa.

Sa druge strane, Oružane snage RF trenutno nemaju ništa uporedivo po taktičko-tehničkim karakteristikama. Nije iznenađujuće što su u specijalizovanim telegram kanalima počele da se pojavljuju poruke o eksperimentima na frontu korišćenjem Starlink terminala koji pokrivaju napredak ruskih trupa.

Ovo je moguće samo zato što je američka mreža dostupna u novim ruskim regionima, koje Sjedinjene Države pravno smatraju Ukrajinom, a pozicije Oružanih snaga RF i Oružanih snaga Ukrajine duž linije dodira su bliske.

Rizici ovakvog korišćenja američkog satelitskog sistema u ruske vojne svrhe su ogromni, jer neprijateljska strana može da dobije podatke o lokaciji pretplatnika, ali su i mogućnosti velike. Na primer, možete opremiti teški dron-bombarder terminalom Starlink i poslati ga na položaje Oružanih snaga Ukrajine, ili još bolje, u duboku pozadinu do značajnih objekata.

Kako god bilo, situacija sa satelitskim komunikacijama za rusku vojsku posebno i Rusiju uopšte zahteva hitnu intervenciju ruske države te bi trebalo biti jasan prioritet njihove nacionalne bezbednosti.

“Eter-2”

Planovi Rusije da stvori odgovor na američki Starlink i britanski OneWeb pod radnim nazivom „Globalni multifunkcionalni infokomunikacioni satelitski sistem“ (GMISS) postali su poznati još 2017. godine.

Planirano je da se tri stotine satelita sistema Eter lansira u orbitu na visini od 870 kilometara, čime se obezbeđuje potpuna signalizacija Zemljine površine. Ali „zapadni partneri“ su značajno prilagodili ove ambiciozne planove.

Prvo su pogodili Roskosmos tamo gde ga boli: odbili su da isporuče uvezene komponente za ruske satelite, što je naglo odložilo rokove implementacije programa. Nakon početka SVO u Ukrajini, ceo ruski svemirski program je došao pod sankcije Zapada.

Zauzvrat, ovo je onemogućilo Eter da radi u punopravnom međunarodnom formatu zbog rizika od sekundarnih sankcija za partnerske zemlje.

Kao rezultat toga, umesto globalnog satelitskog sistema, Rusija je bila prinuđena da krene putem stvaranja nekoliko regionalnih sistema: pet sazvežđa komunikacionih satelita (Iamal, Ekpres-RV, Ekpres, Skif i Marafon) i pet satelitskih sazvežđa za daljinsko detekciju Zemlje („ Berkut-X”, „Berkut-O”, „Berkut-VD”, „Berkut-S” i „Smotr”), zajednički nazvani „Sfera”.

Već u oktobru 2022. godine u orbitu su lansirana tri niskoorbitalna satelita „Gonec-M” i prvi aparat „Skif-D” (demonstrator), koji je pokazao pristupnu brzinu od 6,5 megabita u sekundi. Roskosmos je izvestio o uspehu na sledeći način:

“Podsećamo da je svemirska letelica Gonec-M u niskoj orbiti dizajnirana da prenosi podatke i pruža usluge mobilne satelitske komunikacije mobilnim i stacionarnim pretplatnicima bilo gde na Zemlji. A satelit-demonstrator „Skif-D” namenjen je testiranju novih tehničkih rešenja za brzi pristup Internetu i zaštiti resursa orbitalne frekvencije. Ovo je prvi uređaj federalnog projekta „Sfera“.“

Trebalo je požuriti da bi se imalo vremena da zauzmu slobodne frekvencije za Rusij. Istovremeno se saznalo za planove Roskosmosa da izgradi dve nove fabrike za proizvodnju satelita metodom transportera:

“Jedan će biti izgrađen u saradnji sa Rešetnjevom ISS – možda u Krasnojarsku, jer su tu sve nadležnosti. Drugi je verovatno u Moskovskoj oblasti, jer ovde postoji klaster drugih preduzeća.”

Postojeći kapacitet je omogućio sklapanje ne više od 15 uređaja godišnje sa potencijalom da se poveća na 42.

Na prelazu 2025-2026, očekuje se povećanje obima proizvodnje svemirskih satelita na nivo od 200-250 satelita godišnje, a do 2030. godine do jednog satelita dnevno. Dana 21. maja 2024, direktor kompanije Gonec je u svom telegram kanalu objavio da je kompanija operatera izabrana za upravljanje sistemom.

Sistem SKIF, zasnovan na 12 satelita, dizajniran je da obezbedi širokopojasni pristup internetu sa srednje orbite na visini od 8070 km. Sazvežđe od četiri ekspres-RV svemirske letelice će pružati non-stop fiksne i mobilne komunikacione usluge, uključujući širokopojasni pristup internetu sa visoko eliptične orbite (40.000 km).

Višesatelitski sistem Marafon IoT zasnovan na 264 mala satelita omogućiće razvoj Interneta stvari sa niske orbite na visini od 750 km.

U kontekstu sukoba u Ukrajini, „Sfera“ je interesantna, jer će uz pomoć multispektralnih slika i radarskih podataka koje pruža, moći da se vrši izviđanje svemira i da se odredi cilj. Takođe, ruski satelitski sistem će moći da obezbedi stalnu sigurnu komunikaciju i mogućnost daljinskog rada sa bespilotnim vozilima, vazdušnim, morskim i zemaljskim.

Međutim, sukob u Ukrajini traje već dve ipo godine, Rusi kasne sa ovim programima, a trenutno im jedino preostaje efikasno ometanje Starlinka, što i rade međutim samo u ograničenim oblastima.

Izvor (https://oruzjeonline.com/2024/05/27/rusija-ozbiljno-ometa-mreze-starlink-u-ukrajini-dok-kasni-sa-pripremama-sopstvenog-analoga-sferu/)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on May 27, 2024, 06:10:40 pm
Pentagon priprema konačno rešenje problema sa Starlinkom u rukama Rusa - belu listu

Nije moguće tradicionalnim metodama lišiti ruske trupe Starlinka, kao što je Pentagon direktno potvrdio

Uprkos činjenici da ruska vojska već duže vreme aktivno koristi Starlink, trenutno problem i dalje postoji i malo je verovatno da će se rešiti standardnim metodama. Ovo je izvestio predstavnik Pentagona Džon Hil, koji je na funkciji zamenika pomoćnika sekretara za odbranu za svemir i raketnu odbranu.

Zato što je standardni metod blokiranje neprijateljskih terminala. Ali problem je što ih Ruska Federacija i dalje masovno kupuje. I sve ovo liči na igru "udari krticu" - jedan blokirani terminal se zamenjuje drugim.

Istovremeno, metoda kojom je moguće jednostavno otključati rad terminala po koordinatama ne funkcioniše, jer će tada biti onemogućeni i ukrajinski terminali, kako piše Defense One.

A od strane Defense Express-a, treba napomenuti da je Ruska Federacija odavno izradila detaljna uputstva o tome kako da dobijete ispravan Starlink koji će raditi isključivo na okupiranoj teritoriji, jer uopšte ne radi u Ruskoj Federaciji. Da biste to uradili, nakon kupovine terminala u drugoj zemlji preko posrednika, potrebno je samo platiti uslugu karticom koju nije izdala ruska banka. Tu je kraj svim trikovima i manipulacijama.

U tom kontekstu, ostaje jedan i najefikasniji metod blokiranja Starlink terminala, koji je na raspolaganju SpaceX-u – uvođenje „bele liste“. Odnosno, spisak svih Starlink terminala koji će raditi u Ukrajini i na okupiranim teritorijama. I svi koji nisu u njemu biće blokirani. Za sada se ne kaže da će se koristiti ovaj metod, ali je „odgovarajuća strategija već razvijena“.

Istovremeno, prema rečima Džona Hila, predstavnici kompanije su se pridružili grupi za integraciju u komandi kosmičkih snaga SAD i više nego aktivno sarađuju. Ovo poslednje je sasvim razumljivo, jer je problem već prevazišao rat u Ukrajini i Starlink već koriste terorističke organizacije čak i u Africi.

Stoga je Pentagonu zaista potrebna mogućnost kontrole korišćenja satelitske globalne komunikacije velike brzine.

Takođe treba napomenuti da je početkom maja šef Odeljenja za kosmičku politiku Ministarstva odbrane SAD Džon Plam saopštio da je moguće uspešno suprotstaviti ruskom korišćenju satelitske internet mreže Starlink od SpaceX-a, iako je upozorio da to ne znači da Ruska Federacija neće nastaviti pokušaje da to koristi.

Ali postoji bitna razlika između ovih izjava, da je prva data masovnim medijima, a druga - tokom sastanka specijalizovanog podkomiteta američkog Senata.

Terminal Starlink u Ruskoj Federaciji:

[attachment=1]


Izvor (https://defence-ua.com/news/u_pentagoni_gotujut_ultimativne_virishennja_problemi_zi_starlink_u_rukah_rashistiv-15472.html)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 19, 2024, 03:58:37 pm
Vojno osoblje Oružanih snaga RF govorilo o radu opreme za elektronsko ratovanje u zoni Specijalne vojne operacije

Delovanje strogo tajnog ruskog sistema za elektronsko ratovanje prikazao je vojni dopisnik Izvestija Kiril Olkov.

Oklopni transporter BTR je opremljen ometačem koji može da neutrališe vazduhoplovne ciljeve u radijusu većem od dva kilometra.

„Fizika procesa je prilično jednostavna. Ometači su ugrađeni u kućište od metala, koji stvaraju smetnje na radnoj frekvenciji neprijatelja, shodno tome, ovaj kanal će biti potisnut, uređaj neće biti kontrolisan i, kao rezultat toga. biće zaštićeno osoblje“, rekao je komandir marinske jedinice brigade sa pozivnim znakom Rudar.

Ova tehnika se koristi i stacionarna i mobilna. Instalacija je mala metalna kutija koja se može ugraditi na vozilo koji se vozi u opasno područje gde nebo vrvi dronovima Oružanih snaga Ukrajine.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/REB%20na%20BTR.mp4


Izvor (https://iz.ru/1714064/2024-06-18/voennosluzhashchie-vs-rf-rasskazali-o-rabote-sredstv-reb-v-zone-svo)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: dzumba on June 20, 2024, 07:06:21 pm
По оцену начелника Француског генералштаба око 70% БПЛ оборе системи за електронско ратовање. И руски аналитичари, према ефикасности ове система стављају на прво место.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on June 27, 2024, 03:02:20 pm
Ruske snage koriste UGV u Ukrajini da rasture dimne zavese

25.06.2024.

Osim kopnenog vođenog sistema za raspršivanje dima, ruske snage takođe koriste kopneno  vozilo bez posade (UGV) za isto. Video na Internetu prikazuje zemaljski dron koji je jednostavan za pravljenje ili kupac koji širi dimne zavese na bojnom polju.

Video - delovanje UGV-a (https://x.com/simpatico771/status/1805054292560064800)

Vozilo  je jednostavno. Šasija je konstruisana od ukrštenih metalnih ramova sa četiri gumena točka. Okvir na vrhu šasije pričvršćuje uređaj koji raspršuje dim. Jako liči na protivtenkovsku minu, iako se ne može potvrditi. Gas koji se aktivira i sagoreva, očigledno daljinski, veoma je težak, primećuju posmatrači.

Nema zvaničnih informacija o operativnom dometu bespilotnog zemaljskog  vozila . Niti pokazuje domet dima koji se oslobađa. Ostavlja snažan utisak da je u početku ruski UGV počeo da proizvodi i raspršuje beli gust dim, koji je najčešći na bojnom polju. Ali samo nekoliko sekundi kasnije, očigledno kroz neko hemijsko jedinjenje, dim je postao gust, gust i crn.

Crni dim

Vojska često koristi razna hemijska jedinjenja za stvaranje dimnih zavesa u svrhe prikrivanja i signalizacije. Jedno od najčešće korišćenih jedinjenja za stvaranje teške crne dimne zavese je heksahloretan [HC]. Heksahloretan je bela kristalna čvrsta supstanca koja, kada se sagori, proizvodi gust, gust crni dim. Ovaj dim je veoma efikasan u zamagljivanju vida i može se koristiti za maskiranje kretanja trupa, opreme i drugih aktivnosti od neprijateljskog posmatranja.

[attachment=1]

Crni dim koji stvara heksahloretan prvenstveno se sastoji od čestica ugljenika. Ove čestice su efikasne u apsorbovanju i rasipanju svetlosti, što čini dim posebno neprozirnim i teško vidljivim. Pored heksahloroetana, u smešama za proizvodnju dima mogu se koristiti i druga jedinjenja kao što su cink hlorid i aluminijum hlorid. Ova jedinjenja mogu povećati gustinu i postojanost dima, čineći ga efikasnijim za vojnu primenu.

Iako su dimne zavese na bazi heksahloroetana veoma efikasne, one takođe nose određene rizike. Sagorevanje heksahloretana može da proizvede toksične nusproizvode, uključujući hlorovodoničnu kiselinu i gas fosgen, koji mogu predstavljati opasnost po zdravlje kako snaga koje se koriste, tako i neprijatelja.

TDM-2K

Usred tekućih tenzija, vozila sa dimnom zavesom su se pojavila kao osnovni alat ruske vojske. U nedavnoj prošlosti, brojna vozila TDM-2K su raspoređena duž linije kontakta sa Ukrajinom. Ova specijalizovana vojna sredstva imaju zadatak sa jasnom primarnom odgovornošću – stvaranjem guste dimne zavese za prikrivanje kretanja pešadije i borbenih tenkova.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nedavno je objavilo video koji nudi retko uvid u ove operacije. Ovaj video je u centru pažnje intervjua sa komandantom taktičke jedinice koji je duboko uključen u prikrivanje kretanja ruskih jedinica. Iako njegov identitet ostaje poverljiv, on daje sveobuhvatan brifing o tome kako funkcioniše njegova jedinica.

[attachment=2]

Prema anonimnom komandantu, TDM-2K je hvaljen zbog svoje izuzetne sposobnosti da proizvede dimnu zavesu koja se proteže na hiljadu metara. „To maksimizira preživljavanje naših trupa jer ih štiti od neprijateljskog pogleda“, objašnjava komandant. Ruski izveštaji pokazuju da je od početka ove godine došlo do značajnog povećanja raspoređivanja TDM-2K na bojnom polju. Ovaj skok potencijalno potiče od tekuće nestašice municije u ukrajinskim oružanim snagama. Kao rezultat toga, ruska vojska je pojačala učestalost svojih vazdušnih bombardovanja i napredovanja na kopnu. U ovim teškim okolnostima, TDM-2K se pojavio kao osnovno sredstvo za kopnene trupe.

Izvor (https://bulgarianmilitary.com/2024/06/25/russian-forces-are-using-ugv-in-ukraine-to-disperse-smoke-screens/)


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on June 27, 2024, 07:48:49 pm
https://www.youtube.com/watch?v=T7Izb8-7SsU&t


TDM-2K je dosta sličan tenkovskom TDI, koji pri pravljenju (izbacivanjem na izduvni sistem) gustog belog dima troši 10/s, ali može da završi jako dobar posao kada je napad dronova.
Nema dron šta da traži u dimu.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on June 27, 2024, 07:55:02 pm
@Brok

Mene čudi što to ne primenjuju aktivnije, jer ovi sistemi su "čudo", mobilni, a izbace ogromnu količinu dima za veoma kratko vreme. Kad se setim da su meni i mom odeljenju dali dimnu kutiju da je aktiviram ako dođe do bombarderskog napada na položaj radara. Ipak je, srećom, nismo aktivirali.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on June 27, 2024, 07:58:27 pm
Bilo je nešto sa samog početka, palili su automobilske gume... i kasnije to je prestalo.
Samo je važno da imaju nafte. Ovo su izgleda u osnovi cisterne.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: PakleniVuk on June 27, 2024, 08:34:25 pm
Šta će reći Greta Tumberg ako čuje za ovo zadimljavanje naftom?  ;D


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on June 27, 2024, 08:45:49 pm
Šta će reći Greta Tumberg ako čuje za ovo zadimljavanje naftom?  ;D
Zabrinjavajuća je zelena agenda na ukrajinskom ratištu odavno, još sada i ovaj dim...  ;)
Sada će imati kome da "tovare" za loš vazduh dok oni nemilice seku Amazon.


Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Brok on July 07, 2024, 05:01:26 am
Još nekoliko fotografija metoda zaštite od BPL tj. od FPV-ova:

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Title: Re: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije
Post by: Kubovac on July 08, 2024, 11:08:03 am
Antidron tehnologija na ukrajinskom frontu

Jeftini, naoružani FPV dronovi su transformisali front Ukrajine i prisilili vojske da pokušaju s više novih načina za suzbijanje smrtonosne pretnje. Od kamuflaže do oružanih sistema, pogledajte 11 različitih uređaja i načina za suzbijanje dronova koje koriste ukrajinske i ruske snage.

[attachment=1]

"Anti-dron bagi" koji su ruski vojnici testirali u Ukrajini u junu 2024. Vozilo je opremljeno s više automatskih oružja i neimenovanim "protiv-dronskim oružjem" koje se navodno ispaljuje iz lansirnih cevi za granate vidljivih na prednjem i zadnjem delu vozila.

[attachment=2]

Ruski kamion-cisterna maskiran kao kamion za prevoz drva. Kamuflirano vozilo je fotografirano na istoku Ukrajine u januaru 2024.

[attachment=3]

Ukrajinski vojnik drži anti-dron pušku na liniji fronta blizu Avdijivke u aprilu 2023. Ovaj uređaj ukrajinske proizvodnje vredan 11.300 dolara (na slici) koristi usmerene radio talase kako bi ometao vezu između drona i njegovog operatora. Ometanje može prekinuti video prenos s drona i, zavisno o njegovom modelu, prisiliti ga da se vrati na tačku poletanja, sleti odmah ili odluta nošen vetrom da se na kraju sruši.

[attachment=4]

Ukrajinski vojnik nosi "anti-dron ruksak" na demonstraciji ometajućih uređaja u Lavovskoj oblasti u maju 2024.

[attachment=5]

Ruski vojnik s improvizovanom anti-dron puškom koja se sastoji od pet pušaka AK-74 opremljenih okidačkim šipkama koje istovremeno ispaljuju sve puške. Oružani sistem je fotografiran u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti u junu 2024.

[attachment=6]

Rusko vozilo koje proizvodi dim u ukrajinskoj Luganskoj oblasti u junu 2024. Nije jasno je li fotografija snimljena tokom borbenih operacija, ali ovakva vozila koriste ruske snage kako bi prikrili kretanje svojih vojnika i vozila na istoku Ukrajine.

[attachment=7]

Ruski tenk-kornjača nakon što ga je Ukrajina zarobila u junu 2024. Ovaj tenk ima nekoliko dodatnih slojeva metalne zaštite od dronova, kao i valjke za razminiranje.

[attachment=8]

Drugi modeli tenka-kornjače koriste lakši rešetkasti oklop, poput ovog ruskog T-72. Viseći lanci ispred vozača mogu sprečiti prolazak dronova, omogućavajući kretanje topa i hitan izlaz za posadu. Modifikovani tenk je fotografisan u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti u junu 2024.

[attachment=9]

Ruski višecevni bacač raketa Grad opremljen je žičanom mrežom za sprečavanje FPV dronova od detonacije direktno na lansirnu instalaciju. Fotografija je snimljena na istoku Ukrajine u junu 2024.

[attachment=10]

Sistem protiv dronova "Kupol" na tronošcu tokom predstavljanja u Moskvi u junu 2023.


Izvor (https://www.slobodnaevropa.org/a/dronovi-ukrajina-rat-rusija/33020448.html)