PALUBA

RV i PVO => Sistemi PVO => Topic started by: Kubovac on July 23, 2022, 01:41:57 pm

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on July 23, 2022, 01:41:57 pm
Mediji: Ukrajina želi da kupi 11 raketnih sistema zemlja-vazduh IRIS-T SLM od Nemačke, ugovor vredan 1.500.000.000 evra i može potrajati 5 godina

Prema pisanju nemačkog lista Welt, Ukrajina želi da kupi od Nemačke napredni PVO sistem IRIS-T SLM.

Reč je o 11 jedinica u vrednosti od 1.500.000.000 evra. Žele da ih kupe direktno od proizvođača Diehl Defense. Prema izvoru, Ukrajina je početkom jula podnela zahtev za izvoznu dozvolu, ali je još nije odobrio nemački kancelar Olaf Šolc.

Ako se sve završi pozitivno, ugovor će trajati 5 godina. Iako bi prve isporuke sistema mogle da počnu već krajem ove godine. Uzgred, pored 11 jedinica, Ukrajina bi trebalo da dobije besplatno jedan ili više IRIS-T SLM sistema.
U međuvremenu, postalo je poznato kada bi Ukrajina mogla dobiti savremeni PVO sistem IRIS-T.
Naime, nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock dala je intervju nemačkom izdanju DW. Prema rečima ministarke, sistem IRIS-T za Ukrajinu je sada u procesu proizvodnje. Ako sve bude po planu, biće gotovo krajem leta. Drugim rečima, isporuke se ne mogu očekivati pre jeseni.

„Naš problem, kao i kod mnogih evropskih država, je što nema sve što je potrebno Ukrajini na lageru. Na primer, IRIS-T je jedan od najnaprednijih sistema protivvazduhoplovne odbrane, koji je sada tek u proizvodnji i nadamo se da će biti spreman kraj leta“. - rekla je ministarka.

IRIS-T je raketni sistem zemlja-vazduh srednjeg dometa. Razvila ga je nemačka kompanija Diehl Defense 2014. Sistem je konstruisan da uništava avione, helikoptere, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete. IRIS-T SLM se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazduhoplovne odbrane.
IRIS-T koristi raketu vazduh-vazduh kratkog dometa opremljenu hlađenom infracrvenom glavom za samonavođenje.


IRIS-T SLM, osnovne komponente raketne baterije:

[attachment=1]

IRIS-T SLM - lanser raketa:

[attachment=2]

[attachment=3]

IRIS-T SLM na položaju:

[attachment=4]

Izvor (https://gagadget.com/en/149437-it-became-known-when-ukraine-will-receive-a-modern-air-defense-system-iris-t/)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 14, 2022, 08:53:42 am
Potvrđeno: Ukrajina će dobiti 4 sistema protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T iz Nemačke, 2 će stići ove godine

Ovo je zvanično: Ukrajina će od Nemačke dobiti četiri sistema PVO IRIS-T. Prvi set će stići do kraja ove godine, a zatim dva preostala sistema početkom sledeće godine.

Ambasadorka Nemačke u Ukrajini Anka Feldhuzen potvrdila je ovu informaciju u intervjuu za Radio NV.

„Veoma sam srećna što ćemo preneti ova četiri sistema. To će zaštititi veliki prostor u Ukrajini. Već smo čuli da će prvi sistem sigurno biti u Ukrajini ove godine, mislim i drugi sistem, a treći i četvrti – onda, početkom nove godine“, rekao je Feldhusen.

Nemački kancelar Olaf Šolc je ranije rekao da će Nemačka isporučiti Ukrajini moderne sisteme protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T. Prvi razgovori o mogućnosti isporuke ovih savremenih PVO platformi Ukrajini počeli su pre pola godine. Konkretno, verzije raketa srednjeg dometa su pominjane tokom ovih ranijih izjava.

Protivvazduhoplovni raketni kompleks IRIS-T SL razvio je Diehl BGT Defense 2014. godine i predstavlja nadograđenu verziju originalnog sistema IRIS-T. Kvalifikacioni testovi IRIS-T SL su završeni u januaru 2015. Ovo je kopneni sistem protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa sa sposobnošću uništavanja ciljeva na daljinama do 40 km (25 milja) i na visinama do 20 km (12 milja). Svrha sistema je da neutrališe različite tipove neprijateljskih aviona, uključujući helikoptere, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete.

IRIS-T se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazduhoplovne odbrane na svetu. U poređenju sa ranijim verzijama, konstrukcija rakete je optimizovana da smanji otpor vazduha. Prečnik raketnog motora povećan je na 152 mm. Postoje dve verzije rakete: kratkog dometa (SLS) i srednjeg dometa (SLM). Operativno testiranje IRIS-T SLM je završeno u januaru 2022. IRIS-T SLX (long range) varijanta je trenutno u razvoju.

Oružje koristi inercijalni navigacioni sistem zasnovan na GPS-u. Tokom početne faze lansiranja, za komandno navođenje se koristi radarska veza podataka u kombinaciji sa inercijalno-satelitskom korekcijom. Tokom završne faze, IRIS-T SLM koristi IC glavu otpornu na smetnje.

[attachment=1]

Izvor (https://www.technology.org/2022/09/12/confirmed-ukraine-will-receive-4-iris-t-air-defense-systems-from-germany-2-arrive-this-year/)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 28, 2022, 03:58:56 pm
Nemačka predviđa prvu isporuku IRIS-T SLM Ukrajini u oktobru

Ambasador Nemačke u Ukrajini Anka Feldhusen rekla je da Nemačka može da isporuči Ukrajini prve IRIS-T SLM sisteme srednjeg dometa zemlja-vazduh u oktobru ovog meseca.

U intervjuu Evropskoj pravdi, nemački ambasador je naveo da se isporuka prvog PVO sistema IRIS-T SLM očekuje u oktobru, iako je pre toga ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izvestila da se isporuka očekuje do kraja leta ili u septembru.

Ambasador je dodao da nemačka vlada može da isporuči Ukrajini četiri IRIS-T SLM sistema protivvazduhoplovne odbrane.

„Zaista se nadam da će drugi sistem biti tu do kraja ove godine, a ostatak početkom sledeće godine“, rekla je Feldhusen.

Nemački dnevnik Bild je ranije objavio da bi sistemi IRIS-T SLM, koje je napravio privatni nemački proizvođač oružja Diehl Defense, mogli da budu raspoređeni u Ukrajini od novembra.

Prema Diehl Defense-u, IRIS-T SLM je sistem protivvazduhoplovne odbrane za kopneno lansiranje sa nadograđenom verzijom rakete IRIS-T koja oprema borbene avione brojnih zemalja širom sveta. U kombinaciji sa raznim radarskim i komandnim sistemima, IRIS-T SL nudi mogućnosti i prednosti naprednog sistema protivvazduhoplovne odbrane. Ceo sistem IRIS-T SLMje po prvi put uspešno testiran 2014. godine u prisustvu međunarodnih predstavnika.

Sistem može da lansira rakete na udaljenosti od 40 kilometara (25 milja) za obaranje borbenih aviona, helikoptera ili projektila.

[attachment=1]

Izvor (https://defence-blog.com/germany-predicts-first-iris-t-slm-delivery-to-ukraine-in-october/)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on October 11, 2022, 02:31:23 pm
Prema navodima i fotografijama sa društvenih mreža, komponente novog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM, počele su da stižu u Ukrajinu.
Prema svemu sudeći, pritisak da se sredstva što pre dopreme Ukrajini, uslovila su isporuku sistema prvobitno namenjenih Egiptu, pa se čak ni šema kamuflažnog bojenja nije stigla promeniti....

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

IRIS-T SLM u Egiptu:

[attachment=4]


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on October 12, 2022, 10:53:54 am
Pisali smo već ovde o potencijalnoj i sada već i stvarnoj nabavci raketnih sistema PVO IRIS-T SLM od strane Ukrajine.
Pisali smo i o mogućnostima ovog sistema i kako bi on mogao pomoći Ukrajini u ovom ratu.

Ali da vidimo i jedan pogled sa ruske strane.


Vojni istoričar je govorio o tehničkim karakteristikama sistema PVO IRIS-T

O tehničkim karakteristikama PVO sistema IRIS-T govorio je vojni istoričar Knutov

Vojni istoričar Jurij Knutov je 11. oktobra govorio za Izvestiju o tehničkim karakteristikama sistema PVO IRIS-T SLM.

Ranije u toku dana, magazin Der Spiegel objavio je da je Nemačka isporučila Ukrajini prvi od četiri sistema PVO IRIS-T SLM koje je obećao Berlin.

„Sistem IRIS-T je zasnovan na američkim projektilima vazduh-vazduh. Rakete imaju niz karakteristika - glavna stvar je da mogu da izdrže veoma velika preopterećenja i mogu imati dve vrste glava za navođenje - termalnu glava za navođenje, sa optičkom identifikacijom slike ili radarsku glavu za navođenje ", rekao je Knutov.

On je napomenuo da je prednost kompleksa to što koristi princip dejstva „ispali i zaboravi”.

„Odnosno, radar pronađe cilj, zatim informacija ide do rakete u glavi za navođenje koja zahvati metu, lansira se i tada već sama raketa juri ka cilju“, objasnio je istoričar.

Takođe je rekao da je u poređenju sa američko-norveškim kompleksom NASAMS, IRIS potpuno mobilan. Prema rečima Knutova, NASAMS treba da skine lansere, spusti ih na zemlju i tek onda lansira. Ovo traje najmanje 15 minuta, što čini kompleks ranjivim. IRIS je lišen ovog nedostatka.

„Oba kompleksa mogu da rade sa drugim radarskim stanicama, kompleksima zemalja NATO-a. Ali sa ukrajinskim sistemima – to su sistemi S-300P, S-300V – oni se ne povezuju, stoga ne mogu biti uključeni u jedinstveni sistem PVO Ukrajine. Oni mogu da rade samo odvojeno, što zahteva posebno određivanje ciljeva i ograničava borbene sposobnosti“, dodao je stručnjak.

On je pretpostavio da Ukrajina kupuje ove sisteme uglavnom za borbu protiv krstarećih raketa i dronova.

Koliko će to biti efikasno, vreme će pokazati, jer ni jedan ni drugi kompleks još nisu učestvovali u stvarnim neprijateljstvima“, zaključio je Knutov.

Dan ranije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok rekla da Nemačka čini sve da ojača protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine.

[attachment=1]


Izvor (https://iz.ru/1408645/2022-10-11/voennyi-istorik-rasskazal-o-tekhnicheskikh-kharakteristikakh-sistem-pvo-iris-t)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: kumbor on October 12, 2022, 04:27:44 pm

"Fire and forget". tj. "ispali i zaboravi" možda neki ukrajinski oficiri mogu protumačiti da je za borbenu upotrebu i rukovanje sistemom Iris-T, gde je T valjda za "terrestrial", tj. kopneni, nepotrebna posebna i dugotrajna obuka, nego da ti je to kao u igrici - stiskanje dugmića - gumbića. Pošto Ukrajina katastrofalno "nema vremena", verovatno će celokupna ili većinska posluga sistema biti sastavljena od oficira i podoficira NATO saveznika. To će možda značiti  i da ti ljudi ne smeju dopustiti sopstveno zarobljavanje ili dokaze svoga prisustva i rada. To onda može značiti povećanu verovatnoću ili čak izvesnost da se neki neće živi vratiti kućama.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on October 12, 2022, 04:36:17 pm

"Fire and forget". tj. "ispali i zaboravi" možda neki ukrajinski oficiri mogu protumačiti da je za borbenu upotrebu i rukovanje sistemom Iris-T, gde je T valjda za "terrestrial", tj. kopneni, nepotrebna posebna i dugotrajna obuka, nego da ti je to kao u igrici - stiskanje dugmića - gumbića. Pošto Ukrajina katastrofalno "nema vremena", verovatno će celokupna ili većinska posluga sistema biti sastavljena od oficira i podoficira NATO saveznika. To će možda značiti  i da ti ljudi ne smeju dopustiti sopstveno zarobljavanje ili dokaze svoga prisustva i rada. To onda može značiti povećanu verovatnoću ili čak izvesnost da se neki neće živi vratiti kućama.

Ukrajina ima "dovoljno" oficira i podoficira koji su služili na sistemima S-300PT/PS/V, Buk, Osa, Neva itd...
Za njih bi ovaj sistem trebao biti relativno jednostavan za rad. Ovo je sistem bez nišanskog radara. Samo osmatrač "vrti", operator označi cilj, automatika prosleđuje informacije na lanser i rakete (sistem INS) i ide "pusk". Nikakvo dalje praćenje cilja (ili raketa) nije potrebno. Već radiš na novom cilju.
Znatno jednostavnije za rad. Ameri i Zapad zato i potenciraju ovakve sisteme bez klasičnog nišanca i sa raketam sa aktivnom radarskom glavom ili sa IC glavom + opciono INS.

Rus i dalje radi pretežno sa radio-komandno vođenim raketama i vođenjem kroz projektil, što znači u određenom smislu ipak složeniji rad (ali i veće domete), mada je automatizacija procesa rada u novijim sistemima i kod Rusa znatno napredovala.

Ali recimo prvi "prvcati" Patriot je gotovo mogao samostalno da radi. Operatori da sede i malte ne "čitaju novine" unutra. To ima svojih značajnih prednosti, ali i mana.... ;)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: kumbor on October 12, 2022, 05:39:40 pm


Sistem Iris je prvo razvijan kao LeFlaSys - laki protivavionski sistem, sa telom rakete Sidewinder i usavršenom GSN Stingera. Razvojem je raketa dalje usavršena, kao i GSN, a domet povećan. Najpre je zamišljena kao AA raketa koju nose avioni, pa i helikopteri. Zatim je prepoznat potencijal u zemaljskoj varijanti, pa je najzad dobijen odličan sistem kratkog do srednjeg dometa. Ako se oslanja na vizuelno osmatranje  domet je svakako daleko manji od pomenutih 40km - ne više od deset, ako i toliko. Ako se koristi zemaljski IRST sistem osmatranja onda se situacija radikalno menja i "izlazi" se do krajnjih granica dometa. Odsustvo zračenja radio spektra je svakako sjajna stvar, ali sigurno ima i mana. Tu se završava moja obaveštenost, a formalnog znanja ionako nemam uopšte.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on October 31, 2022, 08:50:48 am
Nemački sistem PVO IRIS-T pokazao je nisku efikasnost u pozadini napada na Kijev

Ruske trupe su 31. oktobra ponovo podvrgle vojne i energetske objekte masovnim udarima na teritoriji raznih regiona Ukrajine. Veliki broj pogodaka zabeležen je i u glavnom gradu zemlje Kijevu. Najmanje deset, što potvrđuje i gradonačelnik Kličko.

Usled ovoga, interesantno je pitanje upotrebe zapadnih sistema PVO IRIS-T. Ranije je Nemačka prenela kompleks Ukrajini. Premijer Ukrajine Denis Šmihal se divio mogućnostima IRIS-T. On je posebno naveo da je 9 od 10 protivvazduhoplovnih raketa pogodilo ciljeve.

Ispostavilo se da sve nije tako jednostavno... Video snimak iz Kijeva, objavljen na Telegramu, pokazuje da IRIS-T nije bio u stanju da odbije raketne napade na Kijev. Efikasnost kompleksa je izuzetno niska na fonu niza pogodaka na ciljeve od strane Oružanih snaga RF.

Ranije su se pojavile informacije da su rakete nemačkog kompleksa, promašivši ciljeve, pale na stambena naselja ukrajinske prestonice.

Inače, Zapad bi trebalo ozbiljno da razmisli šta su zapravo njihovi dobro reklamirani i skupi sistemi PVO.

Zanimljivo je i kako će predstavnici ukrajinskih vlasti i „glave koje govore“ poput Alekseja Arestoviča, savetnika Kancelarije predsednika Ukrajine, sada komentarisati dolaske i rad zapadnih sistema PVO.

Istina, moguće je da će ukrajinske vlasti posle današnjih napada na Kijev i druge gradove zahtevati od Zapada još više sistema PVO. Ali ima li smisla u trenutnoj situaciji...

[attachment=1]

Izvor (https://topwar.ru/204267-nemeckij-kompleks-pvo-iris-t-pokazal-nizkuju-jeffektivnost-na-fone-udarov-po-kievu.html)


Ostaci raketa IRIS-T nedaleko Kijeva. Primeti se aktivirana bojeva glava:

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: dzumba on October 31, 2022, 05:39:31 pm
Нисам стручњак за ПВО, али овај немачки ПВО систем је још у фази тестирања. Његова употреба у Украјини би се могла назвати "трупно испитивање" у реалним условима. Можда није добар за крилате ракета. Можда ће бити бољи у дејству против авиона и хеликоптера? Можда га треба "спарити" са лаким артиљеријским системима ПВО? А можда га треба вратити на дораду...


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: kumbor on October 31, 2022, 06:49:43 pm

IRIS-T (prvobitno LeFlaSys) pominje se kao sistem u razvoju još od 2000. godine.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on January 19, 2023, 02:48:38 pm
Hensoldt iz Nemačke isporučuje TRML-4D radare visokih performansi ukrajinskoj vojsci

Tomas Miler, izvršni direktor Hensoldt-a, rekao je: „Ovaj zaključak ugovora je ne samo zbog odličnih operativnih rezultata koji su zabeleženi nakon razmeštanja u zemlji, što dalje jača odbrambene kapacitete Ukrajine. Radari za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu štite živote i mi smo ponosni smo možemo da isporučimo preko potrebnu opremu u kratkom roku."

TRML-4D koristi najnoviju tehnologiju radara aktivnog elektronsko skeniranog niza (AESA) sa višestrukim digitalno oblikovanim snopovima. Sposoban je da otkriva, prati i klasifikuje različite vrste vazduhoplovnih ciljeva, sa fokusom na male, brze i nisko leteće i/ili manevarske krstareće rakete i avione, kao i helikoptere. Osigurava brzo otkrivanje i praćenje oko 1.500 ciljeva u radijusu do 250 km.

Hensoldt ima decenije iskustva sa radarskim sistemima za protivvazduhoplovnu odbranu i aktivno pokreće dalji razvoj ključnih tehnologija u ovoj oblasti. Portfolio kompanije takođe uključuje Twinvis pasivni radar, porodicu proizvoda Spexer i radare za obezbeđenje brodskog i vazdušnog saobraćaja. Hensoldt isporučuje, između ostalog, radare za nove fregate i korvete nemačke mornarice, za nadzor vazdušnog prostora i za kontrolu prilaza na aerodromima nemačkih oružanih snaga.

[attachment=1]


Izvor (https://www.armyrecognition.com/defense_news_january_2023_global_security_army_industry/hensoldt_from_germany_to_deliver_trml-4d_high-performance_radars_to_ukraine_army.html)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: dzumba on January 21, 2023, 09:13:09 pm
Готово да сам сигуран да су радари испоручени како би се проверили у реалној борбеној ситуацији. Нема боље рекламе од евентуалног успешног коришћења и резултата. Ако се покажу као ефикасни, отпорни на ометање и дејство противрадарским пројектилима, ићи ће "као алва" на тржишту.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on February 05, 2023, 05:39:49 pm
Nemačka traži od Švedske kupovinu raketnih sistema PVO IRIS-T na guseničnoj šasiji za Ukrajinu

Prema informacijama koje je nemački list „Špigl“ objavio 2. februara 2023. godine, nemačka vlada je zatražila od švedske vlade da kupi guseničnu verziju mobilnog raketnog sistema PVO IRIS-T za Ukrajinu

Nemačka je već isporučila Ukrajini jedan protivvazduhoplovni raketni sistem IRIS-T, a u narednih nekoliko nedelja biće isporučena još 3 sistema PVO. Nemačka verzija IRIS-T zasnovana je na vojnoj šasiji kamiona, dok je švedska verzija zasnovana na Bvs 410, švedskom guseničnom amfibijskom oklopnom vozilu za sve terene koje proizvodi BAE Systems Land Systems Hagglunds.

IRIS-T je razvijen u četiri verzije uključujući IRIS-T SL (verzija kratkog dometa), IRIS-T SLS (verzija kratkog dometa sa dometom od 12 km), IRIS-T SLM (verzija srednjeg dometa) i IRIS-T SLX, verzija dugog dometa sa dometom do 80 km i maksimalnom visinom od 30 km.

Švedska vojska je opremljena sa IRIS-T SLS postavljenim na guseničarsku šasiju terenskog amfibijskog guseničara BvS10. Jedinica za lansiranje se sastoji od dva guseničara spojena zajedno posebnim zglobnim mehanizmom za spajanje. Prednje vozilo se koristi kao pogonska jedinica sa 2,5 m2 unutrašnjeg prostora, dok zadnje vozilo nosi stanicu za lansiranje raketa uključujući četiri rakete spremne za ispaljivanje.

Lansirne jedinice IRIS-T SLS iz Diehl Defense-a predala je švedska agencija za nabavku FMV puku protivvazduhoplovne odbrane u Halmstadu u avgustu 2019. Prema vojnim informacijama iz otvorenih izvora, trenutno, švedske oružane snage imaju ukupno 8 lansirnih jedinica IRIS-T SLS.

IRIS-T SLS (Surface Launch Sistem) je varijanta rakete vazduh-vazduh IRIS-T koja se lansira sa zemlje koja je konstruisana za upotrebu protiv vazduhoplovnih i zemaljskih ciljeva. IRIS-T SLS je verzija kratkog dometa u porodici raketa zemlja-vazduh IRIS-T koja ima maksimalni domet gađanja od 10 (12) km i visinu do 5 km. Dizajniran je za efikasno angažovanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica (BPL), krstarećih projektila.

Projektil sisema IRIS-T SLS je opremljen naprednim tragačem i sistemom za kontrolu vektora potiska, koji mu omogućava da gađa ciljeve pod velikim uglovima napada i pruža visoko precizno navođenje cilja.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Izvor (https://www.armyrecognition.com/defense_news_february_2023_global_security_army_industry/germany_asks_sweden_the_purchase_of_iris-t_air_defense_missile_systems_for_ukraine.html)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on February 14, 2023, 03:19:17 pm
Ne mogu avioni, ali može PVO: Ukrajincima stiže "IRIS-T" za odbranu

Nemačka će isporučiti Ukrajini još dva sistema protivvazdušne odbrane „IRIS-T“ sledećeg meseca, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus po dolasku na sastanak ministara odbrane zemalja NATO-a.

- Prema mojim informacijama, to će se desiti u narednih mesec dana. Ali to zavisi i od mogućnosti odbrambene industrije - precizirao je Pistorijus.
Nemački ministar je dodao da je u Nemačkoj do sada obučeno oko 1.200 ukrajinskih vojnika za rukovanje različitim borbenim sistemima. Po njegovom mišljenju, obuka ukrajinskih vojnika je „od centralnog značaja“.

- Samo u Nemačkoj je do danas već 1.200 vojnika Ukrajine prošlo specijalnu obuku za rukovanje borbenim sistemima, bilo da se radi o (višecevnim raketnim sistemima) „mars“, (sistemima za protivraketnu odbranu) „patriot“, (borbenim vozilima pešadije) „marder“ ili, kako što je sada slučaj, (tenkovima) „leopard“ - rekao je Pistorijus.

„Oružje bez obuke nikome neće pomoći“, konstatovao je on.


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1203163/rusija-ukrajina-vesti-uzivo-rusija-ukrajina-rat-vesti-ukrajina-novosti-ukrajina-rat-ukrajini-minuta-minut-nemacka-pvo-iris)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on February 25, 2023, 12:00:03 am
Raketni sistem PVO IRIS-T SLM u Ukrajini. Na slikama možemo videti samohodno lansirno oruđe i rad u kabini sistema za upravljanje vatrom:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on March 03, 2023, 06:43:27 pm
Taktička obuka ukrajinskih vojnika na sistemu protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T SLM

Vojnici Vazduhoplovstva Nemačke trenutno pružaju taktičku obuku ukrajinskim vojnicima na IRIS-T SLM protivvazduhoplovnom odbrambenom sistemu. Oni se oslanjaju na svoje iskustvo sa sličnim sistemima koji su već uvedeni u nemačke oružane snage.

Stanovništvo Ukrajine je svakodnevno izloženo ruskim vazdušnim napadima. Populacioni centri, kritična infrastruktura kao što su elektrane i mostovi, i trupe u njihovim zonama su mete ruskih napadača. Raketni sistem PVO IRIS-T SLM može se primeniti protiv širokog spektra pretnji, uključujući vazduhoplovne pretnje kao što su dronovi, avioni, helikopteri ili krstareće rakete.

U svom govoru o budžetu prošlog juna, kancelar Šolc je obećao da će podržati Ukrajinu u nabavci IRIS-T SLM. Sistem je sada isporučen Ukrajini i ukrajinske oružane snage ga koriste za zaštitu stanovništva i ključne infrastrukture od ruskih vazduhoplovnih udara. Integrisani u postojeće sisteme protivvazduhoplovne odbrane, sada se mogu boriti protiv pretnji iz vazduha na većim daljinama.

Podrška vazduhoplovstva

Vazduhoplovstvo Nemačke podržava obuku ukrajinskih vojnika na sistemu protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T SLM. Specijalisti za protivvazduhoplovnu odbranu preuzimaju delove taktičke obuke i oslanjaju se na svoje iskustvo sa sličnim sistemima koji su već uvedeni u Bundesveru, kao što je sistem oružja Ozelot. U tu svrhu se neke taktičke situacije kopiraju ili se korišćenje sistema simulira korišćenjem generičkih scenarija.

Struktura borbenog sistema

Vatrena jedinica borbenog sistema IRIS-T SLM, sastoji se od komandnog mesta, radarskog kompleksa i nekoliko lansirnih uređaja za lansiranje vođenih projektila. Ostala vozila se koriste za održavanje i punjenje lansera navođenim projektilima.

Navođene rakete su dalji razvoj IRIS-T rakete koja se već koristi na Eurofighter-u. Dodatni raketni motor obezbeđuje veliko ubrzanje nakon lansiranja i povećava domet nekoliko puta u odnosu na verziju vazduh-vazduh. Kontrola vektora potiska daje vođenoj raketi izuzetno visok nivo manevrisanja, što čini gotovo nemogućim izmicanje raketi ili bekstvo od rakete.

Pored toga, modularna struktura sistema osigurava da se može brzo pomeriti vazduhoplovnim transportom. Blagovremena nova nabavka IRIS T-SLM takođe se može razmotriti i za Bundesver. Zahvaljujući taktičkoj obuci, PVO specijalisti već sada mogu da steknu početne utiske o jednom od najmodernijih sistema PVO.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Izvor (https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/aktuelles/ausbildung-des-ukrainischen-personals-an-der-iris-t-slm-5589970)

Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on March 03, 2023, 08:24:26 pm
Vezano za tekst iznad....

Ovde je zanimljivo napomenuti da Nemačka ne poseduje raketni sistem IRIS-T SLM u svom naoružanju. Dakle, obuku u tehničkom smislu verovatno sprovode proizvođači ili operatori iz zemalja korisnica, a u taktičkom smislu, kako piše u tekstu, "Specijalisti za protivvazduhoplovnu odbranu preuzimaju delove taktičke obuke i oslanjaju se na svoje iskustvo sa sličnim sistemima koji su već uvedeni u Bundesveru, kao što je sistem oružja Ozelot. U tu svrhu se neke taktičke situacije kopiraju ili se korišćenje sistema simulira korišćenjem generičkih scenarija."

Eto...videćemo rezultate ovakve obuke, uskoro.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on April 19, 2023, 08:28:00 pm
Berlin je Kijevu predao drugi od četiri sistema PVO IRIS-T

Kako navodi Der Spiegel, Nemačka je pre nekoliko dana predala Ukrajini i 16 raketa kompleksa IRIS-T SLM.

Nemačke vlasti isporučile su režimu u Kijevu drugi od četiri protivvazduhoplovna raketna sistema IRIS-T SLM. O tome piše list Suddeutsche Zeitung, pozivajući se na neimenovanog predstavnika nemačke vlade. Međutim, nije bilo zvanične potvrde da je sistem PVO poslat u Kijev.

Na spisku vojne pomoći Ukrajini, koji je objavljen na zvaničnom sajtu nemačke vlade, i dalje je samo jedan sistem PVO IRIS-T SLM, na spisku planiranih isporuka pojavljuju se još tri sistema. Prema pisanju časopisa Der Spiegel, uz protivvazduhoplovni raketni sistem, Berlin je u Kijev poslao 16 projektila. Kako navodi izdanje, transfer je obavljen pre nekoliko dana – oko 16. aprila.

Isporuke IRIS-T SLM u Ukrajinu prvobitno su planirane u novembru prošle godine. Međutim, već 11. oktobra prijavljeno je slanje prvog sistema PVO. Dve nedelje kasnije, nemački kancelar Olaf Šolc najavio je nameru da vlastima u Kijevu prebaci još tri raketna sistema.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Iris-T SLM sastoji se od tri osnovne komponente:

- lansirno oruđe na kamionskoj šasiji sa prostorom za osam projektila
- radarsko vozilo
- komandno vozilo

Protivvazduhoplovne rakete mogu da gađaju ciljeve na visinama do 20 kilometara i daljinama do 40 kilometara.

Nemačka savezna vlada je pregovarala sa švedskom vladom o nabavci samohodnih lansera na guseničnim šasijama za sistem IRIS-T SLS u vlasništvu švedske vojske. Prema informacijama Der Spiegela, Švedska je sada predala Nemačkoj dvanaest lansirnih oruđa IRIS-T-SLS. Trenutno je u toku potraga za vozilima na koja se mogu postaviti lanseri kako bi se mogli isporučiti u Ukrajinu.

Sam Bundesver još nema veoma skup sistem IRIS-T. Ministarstvo odbrane želi da kupi osam jedinica za Bundesver. Projekat bi ove godine trebalo da bude podnet odboru za budžet Bundestaga na odobrenje.

IRIS-T SLM komponente sistema:

[attachment=2]

IRIS-T SLM, višenamenski radar TRML-4D:

[attachment=3]

IRIS-T SLM, samohodno lansirno oruđe:

[attachment=1]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/20234191613-fXPGN.html)
Izvor 2 (https://www.spiegel.de/politik/deutschland/kiew-erhaelt-zweites-deutsches-flugabwehrsystem-iris-t-a-10f02e4c-cf5c-49b7-8059-c55c7a24b2d2)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on May 03, 2023, 03:55:36 pm
IRIS-T SLM u Ukrajini

Na društvenim mrežama, osvanuo je i prvi snimak raketnog sistema PVO IRIS-T SLM u Ukrajini, sa snimcima lansiranja

Šta znamo o raketnom sistemu IRIS-T SL?

Projekat IRIS-T SL je započet 2007. na zahtev Nemačke vojske za novim sistemom kratkog dometa a razvijen u saradnji sa Švedskom i Južnom Afrikom. Sistem je baziran oko V-V rakete IRIS-T. Za korišćenje u okviru zemaljskog sistema PVO raketa IRIS-T je pretrpela izmene. Dobila je novi raketni motor i upravljačke površine, novi data link i korekciju putem GPS/INS i novo hlađenje. Raketa se i fizički razlikuje od originalne verzije koja se koristi na avionima.

Postoje dve osnovne verzije. Prva verzija, koja se označava kao IRIS-T SLS, poseduje rakete dometa do 12 km po daljini i do 6 km po visini, dok je kod druge verzije označene kao IRIS-T SLM domet povećan na 40 km po daljini i 20 km po visini. U razvoju je i treća verzija koje će, prema svemu sudeći, imati oznaku IRIS-T SLX i domet do čak 80 km po daljini i do 30 km po visini.

Rakete su smeštene u kontejnere, po 8 na jednom vozilu-lanseru, a zahvaljujući vektorisanom potisku omogućavaju dejstvo 360 stepeni u svim smerovima, pa samim tim poseduju i mogućnost zahvata cilja nakon lansiranja (LOAL – Lock On After Launch). Raketna baterija se u osnovi sastoji od višenamenskog radara a za tu namenu pominje se više mogućih tipova poput Giraffe AMB, koja se koristila tokom ispitivanja i razvoja sistema, sa dometom otkrivanja od oko 100 km i visinom otkrivanja do 25 km.

U ponudi su i radari kraćeg dometa poput Giraffe 1X, koji je uvela Švedska za svoje sisteme IRIS-T SLS kratkog dometa, a koji imaju deklarisanu daljinu otkrivanja do 25 km i po visini od 6 km, a koji se baziraju na guseničnoj šasiji.

Za sisteme IRIS-T SLM srednjeg dometa, u ponudi su i radari većeg dometa, poput višenamenskog AESA radara (GBMMR), a takođe i Giraffe 4A. Pored radara, u sastavu raketne baterije nalazi se i Kabina za upravljanje, kao i 4 lansirna oruđa.

Sistemi IRIS-T SL su izvorno nastali kao sistemi koji su zasnovani na široko korišćenim raketama vazduh-vazduh, ASRAAM. U tom smislu je sistema operativan upravo sa onim GSN (glavama za samonavođenje) kojima su pre bezmalo pola veka startovale rakete vazduh-vazduh, u ovom slučaju sa IC glavom za samonavođenje.

IRIS-T sa svojom IC glavom za samonavođenje ima malo složeniji način navođenja. Naime, ova raketa ima na srednjem kursu dobar deo trajektorije na kome se vodi uz pomoć radara. IRIS-ov radar je sličniji radaru na francuskom sistemu Aster (SAMP-T / MAMBA), odnosno on je istovremeno i osmatrački radar ali i vrši vođenje na srednjem delu trajektorije emitujući komande raketi na svom drugom kanalu više frekvencije (takoreći i “kvazi-nišanski”). Ta faza vođenja na IRIS je bila neophodna jer njena IC glava ipak ima nešto manju efektivnu daljinu zahvata na cilj i zahteva relativno precizno vođenje do daljine na kojoj IC glava postaje vodeća i od kog trenutka raketa leti na cilj samostalno.

IRIS-T je sistem možda i više upotrebljiv protiv aviona pa ostaje da vidimo da li će ga zaista tako i koristiti, što mu uopšte neće biti lako obzirom na (relativno) mali domet.

Za sistem važi da može da opstane sa svojim integralnim radarima samo ako su uvezani na neku višu instancu, što u Ukrajini mogu da obezbede ali sa pravom efektivnošću praktično samo zapadno od Dnjepra i delom istočno na pravcu Harkova. Sa druge strane to istovremeno znači i da sistem ipak bolje deluje pod dodatnim radarima za dežuranje nešto većeg dometa i sasvim drugih bandova (talasnih dužina) u odnosu na integralne.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/IRIS-T%20SLM%20Ukrajina%20na%20terenu.mp4


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on May 04, 2023, 08:12:55 pm
Koliko projektila može da potroši jedna vatrena jedinica IRIS-T mesečno: broj ciljeva oborenih ovim sistemima PVO otkriven je u Oružanim snagama Ukrajine

Oružane snage Ukrajine govorile su o radu najnovijeg sistema PVO IRIS-T, isporučenog od strane Nemačke, u Ukrajini

Prošle godine u oktobru, Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine dobilo je od Nemačke prvi protivvazduhoplovni raketni kompleks IRIS-T SLM – za to vreme, ovaj najnoviji sistem PVO od Diehl Defense pokazao je visoku efikasnost protiv ruskih raketa i drugih ciljeva u vazduhu.

Odvojeno, napominje se da je od oktobra 2022. godine jedan kompleks sistema PVO IRIS-T uništio "više od 60" vazduhoplovnih ciljeva.
Naravno, formulacija „više od 60 oborenih ciljeva“ je prilično relativna, ali u isto vreme, na osnovu ove brojke, možemo okvirno analizirati nivo potrošnje raketa od strane jednog protivvazduhoplovnog raketnog kompleksa.

Dakle, otkako je sistem PVO IRIS-T stavljen na borbeno dežurstvo otprilike sredinom ili krajem oktobra 2022. godine, vidi se da ga Oružane snage Oružanih snaga Ukrajine koriste duže od šest meseci. Uzimajući za polaznu tačku cifru od šest meseci, kao i cifru od 60  projektila, zatim uzimajući u obzir stopostotnu efikasnost sistema PVO, nivo troškova raketa za njega trenutno iznosi 10 projektila mesečno. Pod uslovom lansiranja 70 projektila, nivo troškova raste prema uslovnom preko 11 projektila/mesečno, a za 80 projektila – preko 13 projektila/mesečno itd.

Ali to je pod uslovom 100% efikasnosti, odnosno kada svaki projektil pogodi svoju metu. U kontekstu sistema PVO IRIS-T, možemo se podsetiti sledećeg – ranije je objavljeno da ovaj sistem PVO generalno obara 9 od 10 raketa, odnosno efikasnost je 90%. Prema ovom pokazatelju, nivo potrošnje raketa mesečno raste na oko 11 projektila mesečno pod uslovom 60 oborenih projektila i na skoro 15 projektila mesečno pod uslovom 80 oborenih projektila.

Naravno, pojavom drugog kompleksa IRIS-T u Oružanim snagama Ukrajine (kao i sa kontraofanzivom i u kontekstu novih raketnih napada Ruske Federacije), potreba za raketama za ovaj sistem PVO će se samo povećavati – a to je razlog da još jednom podsetimo zašto je važno ne samo povećanje broja samih kompleksa u Oružanim snagama, već i stabilno snabdevanje njegovim protivvazduhoplovnim raketama.

Kada smo već kod IRIS-T, vredi pomenuti i savremeni radar TRML-4D za ovaj PVO sistem, koji se pokazao toliko efikasnim u otkrivanju ruskih letelica da ih proizvođač sada pravi unapred.

Inače, video-snimak Oružanih snaga Oružanih snaga pokazuje lansiranje protivvazduhoplovne rakete IRIS-T SLM (video u objavi iznad ove) - a posebno vredi obratiti pažnju na brzinu rakete i potisak motora u poređenju sa lansiranjem raketa starijih sovjetskih protivvazduhoplovnih raketnih sistema u naoružanju Ukrajine.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Izvor (https://defence-ua.com/weapon_and_tech/skilki_raket_v_misjats_mozhe_vitrachati_odin_divizion_iris_t_u_ps_zsu_rozkrili_kilkist_zbitih_tsilej_nimetskim_zrk-11477.html)


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Prvačić on May 04, 2023, 08:30:53 pm
Šta je sa brzinom rakete pri lansiranju?


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on May 04, 2023, 08:38:45 pm
Šta je sa brzinom rakete pri lansiranju?

Velika startna brzina i snažan potisak, pogotovo kada se upoređuje sa starijih sovjetskim sistemima u naoružanju ukrajinske vojske.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: dzumba on May 04, 2023, 09:11:56 pm
И нема пуно пламена при лансирању ракете.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on May 17, 2023, 01:40:36 pm
HENSOLDT isporučuje Ukrajini više radara za vazdušni nadzor TRML-4D

Specijalista za senzore HENSOLDT isporučuje još dva svoja radara visokih performansi TRML-4D za jačanje ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane.

U okviru porudžbine vredne višemilionske sume u evrima, dva radara će biti isporučena već u naredna tri meseca. Na početku godine, HENSOLDT je već ugovorio četiri radara TRML-4D kao deo sistema PVO IRIS-T SLM za Ukrajinu. Sposoban je da otkriva, prati i klasifikuje različite vrste vazduhoplovnih ciljeva, sa fokusom na male, brze i nisko leteće i/ili manevarske krstareće rakete i avione, kao i helikoptere. Osigurava brzo otkrivanje i praćenje oko 1.500 ciljeva u radijusu do 250 km.

Tomas Miler, izvršni direktor HENSOLDT-a, je rekao: „Ovo zaključenje ugovora nije samo zbog odličnih operativnih rezultata koji su zabeleženi nakon raspoređivanja u zemlji, što dodatno jača odbrambene kapacitete Ukrajine. Radari za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu štite živote i ponosni smo što možemo da isporučimo preko potrebnu opremu u kratkom roku."

TRML-4D koristi najnoviju tehnologiju radara Aktivna Elektronska Skenirajuća Rešetka (AESA) sa višestrukim digitalno oblikovanim snopovima. HENSOLDT ima decenije iskustva sa radarskim sistemima za protivvazduhoplovnu odbranu i aktivno pokreće dalji razvoj ključnih tehnologija u ovoj oblasti. Portfolio kompanije takođe uključuje Twinvis pasivni radar, porodicu proizvoda Spexer i radare za obezbeđenje brodskog i vazdušnog saobraćaja. HENSOLDT isporučuje, između ostalog, radare za nove fregate i korvete nemačke mornarice, za nadzor vazdušnog prostora i za kontrolu prilaza na aerodromima nemačkih oružanih snaga.

HENSOLDT je vodeća odbrambena kompanija sa globalnim dometom. HENSOLDT razvija inovativna i specifična rešenja za kupce u oblasti radara, elektronskog ratovanja, avionike i optronike. Kao tehnološki lider, kontinuirano proširuje svoj portfelj kako bi se mogao biriti protiv širokog spektra pretnji. Sa više od 6.400 zaposlenih, HENSOLDT je ostvario prihod od 1,5 milijardi evra u 2021. HENSOLDT je kotiran na Frankfurtskoj berzi.

[attachment=1]


Izvor (https://militaryleak.com/2023/05/16/hensoldt-delivers-more-trml-4d-air-surveillance-radars-to-ukraine/)

Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on May 23, 2023, 09:11:23 am
Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine rekao je da će Kijev imati četiri sistema IRIS-T do kraja godine

Sada Ukrajina ima dva sistema IRIS-T nemačke proizvodnje.

Kijev će od Nemačke dobiti još dva sistema PVO IRIS-T do kraja godine, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrij Melnik. Njegove reči prenosi TASS.

Sada Ukrajina ima dva sistema IRIS-T nemačke proizvodnje. Jedan od njih je isporučen u jesen 2022. godine, drugi u proleće 2023. godine. Berlin je obećao da će do kraja ove godine prebaciti još dva sistema PVO, naglasio je bivši ambasador.

Kijev očekuje da će broj ovih instalacija dovesti do 12 u roku od godinu i po, rekao je Melnik. Prema njegovim rečima, još četiri sistema, koje je nemački kancelar Šolc obećao da će predstaviti Ukrajini prošle nedelje, kao i rakete za njih, trebalo bi da budu proizvedeni u narednoj godini.

[attachment=1]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/2023521417-2lgKu.html)


Title: Egipatski razvoj IADS kroz nabavke sistema IRIS-T SL
Post by: Kubovac on June 07, 2023, 04:19:01 pm
Egipatski razvoj integrisanog sistema PVO kroz nabavke sistema PVO iz porodice IRIS-T SL

U sklopu egipatskog plana modernizacije vojske, rukovodstvo zemlje je preduzelo ozbiljne korake u poslednjih nekoliko godina ka unapređenju mreže protivvazduhoplovne odbrane nabavkom naprednih kopnenih sistema PVO, domaćih, zapadnih i istočnih radara i tehnologija elektronskog ratovanja, uvodeći mogućnosti borbe protiv bespilotnih letelica.

Egipat je 2018. godine potpisao ugovor sa nemačkom Diehl Defense za nabavku 8 baterija raketnog sistema PVO IRIS-T SLM kratkog do srednjeg dometa i već je dobio neke sisteme do 2020/21.

IRIS-T SLM ima maksimalni domet dejstva do 40 km, dostižući visinu od 20 km.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Kasnije 2021. godine, Egipat je potpisao ugovor vredan više milijardi evra za kupovinu 10 baterija novorazvijene verzije IRIS-T SL srednjeg dometa nazvanog „IRIS-T SLX“ sa dual-mode tragačem (IR i RF), i maksimalni domet gađanja koji će prelaziti 80 km, visina do 30 km.

[attachment=4]

[attachment=5]

U okviru istog ugovora, Egipat je ugovorio i 6 baterija sistema na gusenicama IRIS-T SLS kratkog dometa, koji imaju efektivni borbeni domet od 12 km i visinsku pokrivenost od 8 km. Očekuje se da će ovaj sistem biti buduća zamena za zastareli mobilni sistem PVO MIM-72A/M48 Chaparral.

[attachment=6]

[attachment=7]

[attachment=8]

Svi ovi kopneni raketni sistemi PVO IRIS-T SL koriste Hensoldt TRML-4D AESA višenamenski radar za osmatranje i akviziciju ciljeva, a koji je u stanju da otkrije do 1.500 vazduhoplovnih ciljeva na daljinama od 250 km, uključujući nisko leteće objekte, manevarske krstareće rakete i avione.

[attachment=9]

[attachment=10]

Nakon nabavke svih navedenih verzija raketnih sistema PVO iz porodice IRIS-T SL, sposobnosti egipatske protivvazduhoplovne odbrane biće pojačane slojevitom i integrisanom mrežom protivvazduhoplovne odbrane kroz koju će ti raketni sistemi PVO stvoriti slojevitu pokrivenost protiv bilo kakvih vazduhoplovnih pretnji na različitim daljinama/visinama.Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on June 07, 2023, 10:50:26 pm
Komponente nemačkog sistema PVO IRIS-T SLM u službi u ukrajinskoj vojsci pogođene ruskim „Lancetima“

Nije poznato zašto su se Ukrajinci odlučili da ovaj protivvazduhoplovni raketni sistem postave tako blizu linije fronta i u zonu dejstva Lanceta. Možda je planirano da se postavi "PVO zaseda", slična onoj koja se dogodila u Brjansku ili su Oružane snage Ukrajine jednostavno pokušale da oteraju nosače ruskih jedrećih bombi (UMPC) samim prisustvom PVO na ovom konkretnom sektoru fronta.

Bez obzira na razlog i svrhu, Ukrajinci su odlučili da rizikuju skupi raketni kompleks PVO koji se ne može brzo zameniti i izgubili su.

Početak masovne upotrebe „Lanceta“ na bojnom polju iz korena je promenio „pravila igre“ u bližim pozadinskim oblastima Oružanih snaga Ukrajine. Artiljerija, sistemi VBR-ova, sistemi protivvazduhoplovne odbrane, pa čak i oklopna vozila Ukrajinske vojske su sada stalno u opasnosti.

Gubitak svakog sistema PVO za Kijev je sada izuzetno bolan, posebno kada je reč o snabdevanju sa Zapada. Prvo, to su veoma skupe „igračke“, i uopšte nije činjenica da su evropski ili američki sponzori spremni da beskrajno finansiraju Ukrajinsku „listu želja“.

Drugo, Zapadu jednostavno nedostaju savremeni sistemi PVO – dalje isporuke za Oružane snage Ukrajine mogu se obezbediti samo smanjenjem odbrambene sposobnosti NATO-a.

I treće, lobisti odbrambenih kompanija ih neće tapšati po glavi za takvu anti-reklamu. Oružje se šalje u Ukrajinu da se demonstrira superiornost zapadnog vojno-industrijskog kompleksa, a ne da relativno jeftin dron kamikaza sa kamerom šalje desetine miliona dolara vredne sisteme PVO na otpad.

PVO Oružanih snaga Ukrajine je sve tanja. Uprkos snabdevanju zapadnim naoružanjem, Kijev ne može ni pouzdano da pokrije pozadinu, niti da obezbedi protivvazduhoplovnu odbranu svojim jedinicama prilikom napadnih dejstava.

Čim protivvazduhoplovna odbrana Ukrajine poprimi "fokusni" karakter , ruska armija će moći svoju nadmoć u vazdušnom prostoru pretvoriti u nove uspehe na bojnom polju.

Pogođeno samohodno lansirno oruđe raketnog sistema PVO IRIS-T SLM:

[attachment=1]

Pogođen osmatračko-akvizicijski radar TRML-4D Hensoldt iz sastava raketne baterije IRIS-T SLM:

[attachment=2]Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Zaslon on June 07, 2023, 11:54:19 pm
Evo i video zapisa ovog dejstva, osmatračkom BPL je prvo uočen lanser a onda i radar ... sad objašnjenje onog ko je postavio video na Telegram (https://t.me/warhistoryalconafter) o tome zašto nije snimljen momenat udara "Lanceta" u skupi i ultramoderan nemački radar. Naime on misli (i sigurno je u pravu) da je u momentu napada na radar osmatračka BPL snimala lanser i da se očekivao udar u njega dok se operater "Lanceta" opredelio za radar (po meni ispravno). Još je na svom YT nalogu pojasnio da je u blizini bio još jedan "Lancet" spreman da zaskoči i lanser sistema IRIS-T ali da se aktivirala snažna PVO oko sistema i oborila taj "Lancet".

Da zaključim lanser nije pogođen i tog snimka neće biti ali rada je uništen!  

Primicanje frontu ovog retkog i skupog sistema PVO samo znači da je na tom pravcu (ne kaže se gde se dogodio pogodak) ofanziva više nego ozbiljna!  

http://files.paluba.info/zaslon/video/ukrajina/iris-t%20radar.mp4


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on June 08, 2023, 08:29:05 am
@Zaslon

Da, komentar je sasvim logičan. Znači da ipak operatori Lanceta znaju da traže najvažnije komponente sistema PVO, a to su nišanski radari ili u ovom slučaju osmatračko-akvizicijski radar. Sada je ta baterija van upotrebe. Mogu se koristiti i drugi tipovi radara, ali je sigurno potrebno neko vreme za adaptaciju....


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Zaslon on June 08, 2023, 01:28:37 pm
Geolocirali ga "dokoni" ljudi ... u pitanju je Hersonska oblast, 30km od najbližih ruskih položaja (možda pre poplava)!


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: dzumba on June 09, 2023, 04:56:33 pm
У вези ангажовања украјинске ПВО у заштити трупа које су практично већ кренуле у офанзиву. Из онога што је до сада доступно више је него очигледно да им је ПВО затајила. Да ли је то последица слабости организације, недостатка потребног броја ракетних система или то што су Руси делом онеспособили ове системе (као у конкретном случају ИРИС-Т) а делом пасивизирали електронским ометањем ја не знам поуздано. вероватно од свега помало. А вероватно и промењена руска тактика употребе авијације. Руска авијација, посебно хеликоптери активно дејствују у одбијању украјинских напада и уништавању оклопних ударних група и у неколико наврата су дали кључни допринос у досадашњим успешним нападима на украјинске оклопне групе. За сада, колико се може пратити ни једна руска летелица није оборена. За разлику од раније.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on June 13, 2023, 01:49:32 pm
Nemačka planira kupovinu 6 sistema protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T

BERLIN, 13. juna (Rojters) – Nemačka namerava da kupi 6 sistema protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T za svoje vazduhoplovstvo po ukupnoj ceni od oko 900 miliona evra (971,73 miliona dolara), rekao je Rojtersu izvor odbrane uoči konačne odluke zakonodavaca u sredu.

Berlin je do sada kupio 2 sistema IRIS-T koje je Diehl izradio za Ukrajinu i obavezao se da će poslati još 2 sistema u Kijev, ali još nije opremio svoje snage njima.

Sa dometom od oko 40 kilometara (25 milja) i pogledom od 360 stepeni, sistem IRIS-T SLM je jedan od najželjenijih oružja koje je Berlin isporučio Kijevu.

Posetioci gledaju IRIS-T SLM, nemački sistem protivvazduhoplovne odbrane kompanije Diehl, prikazan na ILA Berlin Air Show 2022 u Berlinu, Nemačka, 22. juna 2022. REUTERS/Fabricio Bensch:

[attachment=1]


Izvor (https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/germany-plans-purchase-six-iris-t-air-defence-units-source-2023-06-13/)Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on August 01, 2023, 08:01:57 pm
Izviđači Oružanih snaga Rusije uništili su ukrajinski raketnog sistem PVO IRIS-T SLM uz pomoć „Lanceta“

Ruska izviđačka grupa „Dnjepar“ uništila je ukrajinski protivvazduhoplovni raketni sistem IRIS-Tkamikaza dronom „Lancet“. Snimak napada 1. avgusta objavljuje Izvestia.

Posle pogađanja Lancetom, gust dim je počeo da se diže iznad lansera sistema PVO.

Ukrajinski militanti pokušali su da sakriju sistem PVO i zakamuflirali ga u šumskoj plantaži. Izviđači grupe Dnjepar otkrili su položaj neprijatelja.

Ruski borci su usmerili Lancet na koordinate kompleksa. Oprema je uništena direktnim pogotkom.

Neposredno pred pogotak i trenutak pogotka:

[attachment=1]

[attachment=2]

Izvor (https://iz.ru/1552600/2023-08-01/razvedchiki-vs-rf-unichtozhili-ukrainskii-zrk-iris-t-s-pomoshchiu-lantcetov)

Ipak moram dodati lični komentar. Gotovo je sigurno da je ovde lanser sistema IRIS-T SLM ipak samo oštećen. Naime, Lancet se verovatno aktivirao na neku od datalink antena na lanseru ili na obližnje rastinje i samo bočno oštetio desni paket lansirnih kontejnera. Oštećenje nije bilo dovoljno ni da se rakete zapale.
Ukrajinci su uspeli da spuste lansirnu stanicu u marševski položaj i da ponovo maskirnim mrežama zakamufliraju oruđe na drugoj lokaciji na koju su prevezli oruđe. Na fotografijama koje su naknadno objavljene, vide se lakša oštećenja i udubljenja na desnom paketu lansirnih kontejnera.

[attachment=3]

[attachment=4]

Na kraju da kažem da su pojedini ukrajinski izvori tvrdili tokom dana da se radi o maketi, međutim već iz samog čina pogotka, a pogotovo nakon kasnijih snimaka pomerenog i kamufliranog oštećenog lansera, sasvim je jasno da se radi o "pravom" lanseru, koji je ovaj put, čini se, ipak imao sreće.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: janezek67 on August 02, 2023, 09:04:42 am
Ovaj sistem ima dosta mali domet i kao što vidimo je vrlo osjetliv na dejstvo malih dronova. Kao svi PVO sistemi. Kada se ovaj sistem premešta iz jednog na drug položaj, treba imati podrški nekih protivdronskih sisteama (ometanje, Gepard, mistral ....)


Title: Re: Egipatski razvoj IADS kroz nabavke sistema IRIS-T SL
Post by: Kubovac on August 02, 2023, 06:45:45 pm
Egipatski protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog do srednjeg dometa IRIS-T SLM, na ispitivanjima, koja uključuju i vežbovna bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. U ovom video snimku vidimo gađanje i obaranje dve mete bespilotne letelice.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/IRIS%20T%20SLM%20Egipat.mp4


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on August 02, 2023, 07:45:31 pm
Na društvenim mrežama pojavio se novi video za koji se tvrdi da prikazuje pogađanje još jednog lansera sistema PVO ukrajinske vojske IRIS-T SLM od strane drona kamikaze Lancet.

Na snimku, doduše, ne vidimo epilog.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Iris%20T%20launcher%20hit%202.mp4

Lični komentar: sve je više snimaka sistema poput IRIS-T SLM, čak smo videli i sistem Spada, koji se "guraju" u prednje redove fronta i "dobijaju po nosu". Sa druge strane, već nekoliko meseci nismo videli "čestit" snimak ukrajinskih raketnih sistema PVO Buk-M1, pa čak ni Ose u borbenom dejstvu. Jedino se Strela-10 i dalje može videti na snimcima. Iako je moguće da je to i deo zapadne "agende" ka propagiranju zapadnih sistema PVO i/ili način pritiska Ukrajine na Zapad radi isporuke dodatnih sistema PVO, mogu se izvući i drugi zaključci. Na primer, da li ovo znači da su resursi raketa Buk-M1 stvarno pri kraju? Obzirom da za Osu nismo imali napise da su rakete deficitarne, a i te rakete se znatno lakše mogu nabaviti od više korisnika nekadašnjeg Varšavskog pakta, moguće je da je jednostavno uništen ili onesposobljen najveći deo ovih mobilnih raketnih sistema trupne PVO.

Takođe, iako to nisu sistemi namenjeni "prednjem frontu", dugo nismo videli ni sisteme S-300PS, samohodnu verziju, a znamo od ranije da je onesposobljeno možda čak do 70% diviziona, a i ovde su rakete "deficitarne".

Jedino je još verovatno da se koristi S-300PT, ali u dubini teritorije oko Odese i još dublje, zbog svoje relativno "statičnosti", ali i ovde je deficit raketa problem, jer oba sistema i S-300PS i PT koriste iste rakete 5V55R.

Sistem velikog dometa S-200V se, kako je već jasno, koristi za lansiranje na ciljeve na zemlji, sa, za sada, veoma niskom preciznošću.

Takođe, počeli su se i pojavljivati snimci ukrajinskih lansera sistema Neva na ratištima Ukrajine....Možda uskoro vidimo i Kub-ove i Hawk-ove i još neke, već "zaboravljene" sisteme iz perioda Hladnog rata i postojanja SSSR?

Očigledno je da isporuke novih sistema PVO sa Zapada ne stižu dovoljno brzo u odnosu na dinamiku onesposobljavanja sistema iz sovjetskog perioda, a i kada stignu, postavljaju se u pozadinu (pre svega Patriot i verovatno i SAMP/T) pa ne mogu dovoljno (ako ikako) pomoći Ukrajincima oko borbe na prvoj liniji fronta sa bespilotnim letelicama, kamikaza dronovima, precizno navođenim projektilima i na kraju i niskoletećim helikopterima sa protivoklopnim projektilima.


Title: RE: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on August 18, 2023, 02:49:15 pm
Kakav je raketni sistem PVO IRIS-T SLS, koji je Nemačka prvi put isporučila za PVO Ukrajine?

Koliko je moćan ovaj kompleks i da li postoje zemlje koje imaju takav sistem PVO u službi?

Nemačka vlada je danas najavila prebacivanje još jedne partije vojne pomoći Ukrajini. Ova serija je uključivala, posebno, dva lansera sistema PVO kratkog dometa IRIS-T SLS (preneti po prvi put), skoro 5,5 hiljada dimnih 155 mm granata, 10 prenosnih radara tipa GO12, 4 teška tegljača tipa HX81 i osam utovarivača nosivosti 15 tona.

Prvo prebacivanje sistema PVO kratkog dometa IRIS-T SLS iz Nemačke je važan događaj za Ukrajinu. Nemačka vlada ukazuje da je od sada planirano da se Ukrajini prebaci 22 lansera IRIS-T SLS i neimenovana zaliha raketa za njih, koje bi trebalo da budu preuzete iz skladišta Bundesvera i proizvedene po posebnoj narudžbini od Nemačke industrije. Stoga se ovde vredi posebno fokusirati na karakteristike kompleksa IRIS-T SLS.

Posebnost ovog sistema PVO je u tome što su svi njegovi elementi smešteni na jednoj platformi - guseničnoj zglobnoj amfibiji BvS 10 proizvođača BAE Systems. U ovom kompleksu se nalaze četiri lansera za rakete IRIS-T, domet i visina gađanja cilja su do 10 km, odnosno do 6 km. Za navođenje projektila koristi se radar Giraffe, koji se nalazi u prednjem delu mašine i ima domet detekcije cilja do 25 km, odnosno visinu do 10 km.

Ali sam algoritam za navođenje rakete IRIS-T je zanimljiv, jer kombinuje upotrebu satelitske navigacije, inercijalnog sistema navođenja, primanja oznake cilja sa radara i direktnog navođenja na cilj sa infracrvenim sistemom samonavođenja.

Na osnovu podataka The Military Balance 2023, do sada je samo Švedska imala sistem PVO kratkog dometa tipa IRIS-T SLS (osam lansirnih jedinica, pod lokalnom oznakom RBS98).

Sam Bundesver u segmentu kompleksa kratkog dometa koristi sistem PVO Ozelot na šasiji vazdušno-desantnog vozila Wiesel 2 koji može da koristi rakete lakih prenosnih raketnih sistema Stinger ili Mistral.

Nakon ovog opisa sistema IRIS-T SLS, treba napomenuti da 2 lansera u Ukrajinu stižu na drugačijem nosaču. Dakle, umesto na zglobnom guseničnom vozilu, lanser je ugrađen na točkašku šasiju. Ostali detalji poput način uvezivanja u sistem nije objavljen, ali će se verovatno ići na uvezivanje sa postojećim sistemima na točkaškoj šasiji IRIS-T SLM, kratkog do srednjeg dometa, a koje Ukrajina već koristi.

Elementi osnovne verzije sistema IRIS-T SLS na zglobnom guseničnom vozilu:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

A sada i izgled isporučenih lansera IRIS-T SLS na točkaškoj šasiji:

[attachment=4]

[attachment=5]


Izvor (https://defence-ua.com/news/scho_tse_za_zrk_iris_t_sls_jakij_nimechchina_vpershe_postavila_dlja_ppo_ukrajini-12560.html)


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 06, 2023, 04:39:34 pm
Šta je protivraketni sistem IRIS-T koji je isporučen Ukrajini: Okosnica evropske protivvazdušne odbrane?

Na širem području Kijeva PVO-sistem "Made in Germany" štiti ljude i takozvanu kritičnu infrastrukturu od ruskih dronova Šahed, a pre svega svega od krstarećih raketa tipa Kalibr

Nemačka je isporučila Ukrajini protivraketni sistem IRIS-T SLM koji se pokazao kao veoma efikasan. Sistem bi mogao da postane okosnica evropske protivvazdušne odbrane i trenutno se testira na Baltičkom moru.

Vojni poligon Bundesvera Todendorf nalazi se direktno uz Baltičko more. To je klasični poligon za vežbe, a nedavno je tamo, pored starih zgrada od cigle, postavljen kompleks kontejnera. Bundesver i industrija naoružanja formirali su tu centar za obuku za sisteme protivvazdušne obrane. Kad govori o tome, komandant nemačkog vazduhoplovstva i PVO Ingo Gerharc koristi samo superlative.

IRIS-T SLM:

https://www.youtube.com/watch?v=GBDmnKd8mBI

On ne smatra da je saradnju industrije i nemačke vojske suviše bliska, a posebno hvali odnose sa nemačkim porodičnim preduzećem "Dil difens" (Diehl Defence), koja je dovela do ubrzanja proizvodnje PVO-sistema.

Zadovoljan je i brzinom nabavke sistema IRIS-T za Bundesver. Ugovor je potpisan u junu ove godine, a prvi sistem bi u Bundesver trebalo da stigne u oktobru sledeće. Do 2027. bi nemačka vojska trebalo da ima šest takvih PVO-sistema.

IRIS-T SLM u ratu u Ukrajini

Ukrajini su do sada isporučena dva sistema IRIS-T, a treći bi trebalo na jesen. Na širem području Kijeva PVO-sistem "Made in Germany" štiti ljude i takozvanu kritičnu infrastrukturu od ruskih dronova Šahed, a prije svega svega od krstarećih raketa tipa Kalibr.

Do sada je nemački sistem oborio više od 110 ruskih raketa i dronova, kaže Harald Bušek, jedan od direktora u preduzeću "Dil difens". Tokom proleća ove godine sistem je čak odjednom onemogućio ruski napad s 13 dronova. IRIS-T, naime, može istovremeno da gađa više ciljeva.

Bušek je istovremeno impresioniran time koliko Ukrajinci profesionalno rukuju protivraketnim sistemom iz Njemačke. Oni ne koriste maksimalnu udaljenost od 40 kilometara, već uprkos opasnosti čekaju dok se ruske rakete približe na 30 kilometara ili bliže. Tek tada ih obaraju. Time povećavaju sigurnost pogotka koja je oko Kijeva navodno "sto posto".

Nemački PVO-sistem koristi se u najtežim ratnim uslovima. Ako se pritom pojave problemi, Ukrajinci mogu direktno da pozovu proizvođača. A proizvođač s druge strane koristi ideje ukrajinskih vojnika kako bi sistem još bolje prilagodio potrebama korisnika. Od toga profitira i Bundesver. Razmenjuju se iskustva o tome kako se sistem konkretno koristi.

IRIS-T SLM na putu da postane izvozni hit

Uspesi u Ukrajini zainteresovali su i druge za nemački PVO-sistem. Za firmu "Dil difens" to znači posao vredan milijarde. Firma inače ne želi da otkrije kolika je zvanična cena, samo kažu da se povećavaju kapaciteti proizvodnje kako bi u idućoj godini mogli da proizvedu do 500 raketa, a do 2025. osam kompletnih sistema koji se sastoji od radara, komandnog centra i lansera raketa.

IRIS-T SLM mogao bi da postane nemački izvozni hit. Zato je sa tačke gledišta firme "Dil difens" razumljivo što su, zajedno sa Bundesverom, u rekordnom roku izgradili centar za obuku, hale i betonsku pistu, kako bi tu moglo da se vežba na sistemima koji su postavljeni na tri teretna vozila.

"Evropska akademija protivvazdušne odbrane"

Nemačka vojska uočava prednosti u saradnji sa industrijom, jer, kako smatraju, IRIS-T SLM bi trebalo da postane važan deo evropskog protivraketnog štita. Nemački kancelar Olaf Šolc je u svom govoru o budućnosti Evrope pre godinu dana u Pragu najavio tzv inicijativu "Evropski nebeski štit" (European Sky Shield) koja počinje da se ostvaruje kroz centar za obuku "Evropska akademija protivvazdušne odbrane" (European Air Defence Academy) na Baltičkom moru.

Bundesver želi da prednjači i nada se međunarodnoj saradnji. Komandant nemačkog PVO-a Gerharc želio bi da što više nacija koristi sistem IRIS-T i da vojske međusobno sarađuju.

Do sada je PVO-sistem, IRIS-T SLM i novi centar za obuku obišlo 14 inspektora vazduhoplovstava iz drugih zemalja. Neki su već pokazali interesovanje za taj sistem -ali najvažniji nemački partner, Francuska, nije bila među njima. Ona očigledno žele da nastavi da radi na sopstvenim sistemima protivvazdušne odbrane.

[attachment=1]


Izvor (https://www.vijesti.me/svijet/evropa/672479/sta-je-protivraketni-sistem-iris-t-koji-je-isporucen-ukrajini-okosnica-evropske-protivvazdusne-odbrane)


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 11, 2023, 07:51:32 pm
Potpisano: Kupuju nemački raketni sistem PVO

Estonija i Letonija potpisale su danas sa Nemačkom sporazum o kupovini raketnog sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa.

To otvara put za dve baltičke zemlje da se pridruže zajedničkom sistemu PVO koji je Nemačka predložila prošle godine.

Sporazum je potpisan na sastanku ministara odbrane u nemačkom gradu Retenbahu i uključuje, kako su naveli zvaničnici, prodaju odbrambenih sistema IRIS-T u vrednosti od milijardu evra koje proizvodi nemačka kompanija Diehl defense, preneo je Rojters.

Estonija i Letonija su ranije potpisale pisma o namerama da se pridruže Inicijativi Nebeski štit, zajedničkom sistemu protivvazdušne odbrane koji je Nemačka predložila 2022. godine nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine.

Projekat trenutno uključuje 16 država članica NATO, Švedsku pozvanu u NATO, kao i neutralne države Austriju i Švajcarsku.

Potpisivanjem današnjeg sporazuma Nemačka će zameniti SAD kao najvećeg odbrambenog partnera Estonije, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Letonska ministarka odbrane Inara Murniece rekla je da je za njenu zemlju to bila najveća vojna kupovina od sticanja nezavisnosti.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozdravio je zajedničku kupovinu rekavši da će to "bez sumnje ojačati evropsku protivvazdušnu odbranu".

[attachment=1]


Izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/potpisano-kupuju-nemacki-raketni-pvo-sistem-2397865)


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 13, 2023, 09:53:16 am
Austrija zajedno sa Nemačkom nabavlja sisteme za protivraketnu odbranu

„Nebeski štit“ postaje konkretan: Savezna vojska će u narednih nekoliko godina potrošiti dve milijarde evra na kopnenu protivvazdušnu odbranu. Sada je jasno koji sistem će biti kupljen.

Učešće Austrije u evropskoj PVO inicijativi „Sky Shield” (ESSI) postaje sve konkretnije. Savezna vojska će zajedno sa Nemačkom nabaviti osam vatrenih  jedinica sistema iz porodice „Iris-T“. Odgovarajući „Memorandum o razumevanju“ (MoR) uskoro će biti potpisan sa susednom zemljom. Ministarka odbrane Klaudija Taner (OVP) saopštila je to na konferenciji za novinare u utorak.

Komandanti vazduhoplovnih snaga 15 zemalja učesnica „Sky Shield-a” sastali su se prošle nedelje u Nemačkoj, odakle potiče inicijativa. Za stolom su bili i predstavnici oružarske kompanije Diehl Defense, proizvođača raketnog odbrambenog sistema Iris-T, koji koristi i Ukrajina „sa visokim stopama dejstva“. U ime Savezne vojske na sastanku je učestvovao načelnik vazduhoplovstva brigadir Gerfrid Promberger. Po prvi put je mogao da stekne uvid u konkretne planove partnerskih zemalja.

24 lansera raketa

„Ne radi se samo o zajedničkoj nabavci, već i o zajedničkoj obuci“, objasnio je Promberger u utorak. Ovo je adekvatno prema osoblju. Ideja je da se uspostavi evropska „škola protivvazduhoplovne odbrane“. Pored jeftine nabavke sistema, važna je i interoperabilnost i upotreba pod istim uslovima, objasnio je službenik.

Prema Prombergerovim rečima, Austrija će nabaviti ukupno osam vatrenih jedinica, što je prikazano i u "Planu rekonstrukcije 2032" Savezne vojske. Vatrena jedinica je modularna i sastoji se od taktičkog operativnog centra, tri raketna lansera sa po osam vođenih projektila, radarskog sistema i objekta za održavanje naoružanja i vojne opreme. Četiri sistema bi trebalo da imaju kratak domet (IRIS-T SLS, 15 do 20 kilometara), a 4 srednji domet (IRIS-T SLM, 40 do 50 kilometara). To znači da će biti kupljeno ukupno 24 raketna lansera.

Sistem testiran u borbi

„Ovo nije ofanzivno, već odbrambeno oružje“, rekao je Promberger. Pošto Austrija ima ogroman jaz u sposobnostima u kopnenoj protivvazdušnoj odbrani, oni se oslanjaju na isproban i testiran sistem. Ovo je „precizno, dostupno na tržištu i dokazano u borbi“, naglasio je brigadir. „Iris-T” je takođe izuzetno fleksibilan i može se pripremiti za rad i za marš u roku od nekoliko minuta.

Proizvođač već radi na modifikaciji sa dometima do 80 kilometara, kaže Promberger. Nalazi iz ukrajinskog rata se stalno uključuju u procene partnera „Sky Shield-a”.

podsetimo da su Estonija i Letonija u ponedeljak potpisale odgovarajući memorandum o razumevanju, a trebalo bi da sledi i Slovenija. Švedska i Egipat već koriste „Iris-T“.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Izvor (https://www.kleinezeitung.at/politik/innenpolitik/6321760/System-IRIST_Oesterreich-beschafft-Raketenabwehr-gemeinsam-mit)


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 17, 2023, 04:57:13 pm
Bundestag raspravlja o mogućnosti prebacivanja novih sistema PVO u Ukrajinu, ali na privremenoj osnovi

Zapad nastavlja da snabdeva Ukrajinu raznim vrstama oružja i obučava ukrajinsku vojsku na njenim poligonima. Tokom sukoba, Kijev je dobio milijarde dolara vredno naoružanja, uključujući sisteme protivvazduhoplovne odbrane.

Prema rečima kopredsedavajućeg partije Unija 90/Zeleni i zamenika predsednika Odbora za odbranu Bundestaga Omida Nuripura, Berlin zajedno sa partnerskim zemljama razmatra mogućnost da Kijevu privremeno isporuči sisteme protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T.

Vredi podsetiti da je Nemačka već isporučila slične sisteme Ukrajini. Poslanik Bundestaga je napomenuo da je Ukrajini za zaštitu vazdušnog prostora potrebno još više sistema PVO.

"Ukrajini je potrebno više sistema protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane. IRIS-T sistemi pomažu u zaštiti gradova, tako da je ovo važno."-  rekao je Nuripur u eteru nemačkog TV kanala ZDF.

Sistemi IRIS-T su nemačke proizvodnje i isporučeni su u druge zemlje EU, od kojih Berlin čeka saglasnost da ih privremeno prebaci u Ukrajinu. Istina, nejasno je ko će biti odgovoran ako ovo oružje uništi Rusija, što se može očekivati.

Nuripur nije naveo konkretne zemlje sa kojima Nemačka razgovara o transferu sistema PVO. Međutim, poznato je da su, pored Nemačke, ovi sistemi u upotrebi i u evropskim zemljama kao što su Švedska, Norveška i Austrija, uz buduće kupce Austriju, Letoniju i Estoniju. Razgovore o nabavci sistema iz porodice IRIS-T vode i Slovenija i Holandija. Takođe značajan kupac ovih sistema je i Egipat. (prim. Kubovac)

[attachment=1]


Izvor (https://topwar.ru/226196-v-germanii-obsuzhdajut-vozmozhnost-peredachi-ukraine-novyh-sistem-pro.html)Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 18, 2023, 09:05:40 pm
Prvi snimak vatrenog dejstva raketnog sistema PVO IRIS-T SLM u Ukrajini

Ukrajinska komanda RV i PVO poslednjih dana često izveštava o velikim uspesima u obaranju ruskih dronova tipa Shahed-131/136, kao i krstarećih raketa X-101/555/55 lansiranih sa ruskih strateških bombardera tipa Tu-95MS.

Te tvrdnje se naravno teško mogu proveriti i predmet su i redovne ratne propagande (koju vrše obe strane), ali danas je uz sve te tvrdnje po prvi put prikazan snimak dejstva raketnog sistema PVO IRIS-T SLM i to u noćnim uslovima. Ne može se sa sigurnošću tvrditi na koji cilj su rakete lansirane, ali ono što, kako se čini, snimak definitivno prikazuje jeste da je cilj pogođen uz potrošnju od dve rakete (ili su gađana dva cilja, a kod prvog lansiranja ne vidimo aktiviranje bojeve glave rakete, što bi moglo značiti da cilj nije pogođen).

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/IRIS-T%20SLM%20dejstvuje%20u%20SVO.mp4


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on September 27, 2023, 03:24:17 pm
Ekspert je govorio o borbi protiv sistema PVO IRIS-T u Ukrajini

Protivvazduhoplovni raketni sistemi IRIS-T su najpogodniji sistemi za trupnu protivvazduhoplovnu odbranu koji trenutno ostaju u Ukrajini, rekao je za Izvestiju vojni ekspert i rezervni oficir PVO Vladislav Šurigin.

Ovako je prokomentarisao informacije izvora „Izvestija” prema kojima je 26. septembra, kao rezultat visokopreciznog udara Oružanih snaga Rusije, pogođeno najmanje jedno borbeno vozilo iz sličnog protivvazduhoplovnog sistema.

„Tamo praktično nema lakih sistema, ostao je jedan broj Bukova, ali su teški, neaktivni i malo ih je. Pošto su pretrpeli velike gubitke od dejstava naše avijacije, oni sada pokušavaju da simuliraju PVO“, objasnio je Šurigin.

Ova modernizacija sistema PVO se, prema rečima stručnjaka, sprovodi, između ostalog, pomoću baterija IRIS-T koje je Nemačka prenela u Ukrajinu. OSU je od njih stvorila mobilnu borbenu grupu koja, stalno menjajući lokaciju, pokušava da uhvati naše avione i vazdušno oružje.

„Lovimo ih, jer se rad ovakvog kompleksa ne može sakriti. Postoje način protivdejstava, postoje protivradarske rakete, postoji vazdušno izviđanje koje pokušava da utvrdi gde su ti položaji. To je igra mačke i miša i nije laka“, rekao je on.

Ekspert je primetio da Amerikanci pomažu IRIS-T da radi u Ukrajini.

„Oni dobijaju proaktivne obaveštajne podatke od NATO-a. Kompleks je dobar, ali stvaranje ovakvih grupa nije proizašlo iz želje za tim. Nemaju dovoljno sistema protivvazduhoplovne odbrane. Ali nemoguće je raširiti taktičke PVO grupe po celom frontu, biće rupa“, naglasio je on.

[attachment=1]


Izvor (https://iz.ru/1580224/2023-09-27/ekspert-rasskazal-o-borbe-s-sistemami-pvo-iris-t-na-ukraine)


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on October 15, 2023, 07:35:31 am
IRIS-T na oklopnom M113 – norveška ideja za koju se zainteresovala Grčka

Norveški Kongsberg u saradnji sa nemačkim Diehl-om predstavio je ove godine autonomni protivvazduhoplovni odbrambeni sistem koji izgleda vrlo zanimljivo.

Kongsberg je tek ove godine predstavio specifičnu verziju protivvazduhoplovnog raketnog sistema kratkog dometa IRIS-T SLS na modifikovanom oklopnom ACSV G5, koji je, u stvari, evolucija dobro poznatog M113A2. Ovaj sistem uključuje lansere projektila 2 x 2 i radar.

Radar je relativno nepoznat u Grčkoj-danski Weibel radar XENTA-M. 3D s dometom detekcije od 75 km i može otkriti vrlo male ciljeve kao što su dronovi i krstareće rakete. Inače, radar je veoma sličan i srodan Thalesovom radaru GS-40, koji odnedavno poseduje i Vojska Srbije, a koji je nastao kao kooperacija francuskog Thalesa i danskog Weibela.

Čini se da ceo sistem odgovara grčkim odbrambenim potrebama protivvazduhoplovne odbrane, kako u jedinicama trupne PVO, zamenjujući stare raketne sisteme sovjetskog porekla tipa Osa, tako i za zaštitu važnih instalacija vazduhoplovstva i mornarice. Baziran na izuzetno rasprostranjenom oklopnom M113, kojih Grčka ima na hiljade.

[attachment=1]

[attachment=4]

[attachment=3]


Izvor (https://flight.com.gr/iris-t-se-m113/)


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on November 13, 2023, 09:14:13 pm
Ukrajina bi u kratkom roku trebalo da dobije još dva sistema PVO, ali koja verzija IRIS-T je u pitanju?

Generalno, danas Nemačka isporučuje Ukrajini dve verzije PVO sistema IRIS-T - kratkog i srednjeg dometa

Vazduhoplovstvo Ukrajine će do kraja ove godine dobiti još dva protivvazduhoplovna raketna sistema IRIS-T, koji su se već dokazali u rukama ukrajinske vojske kao efikasno oružje protiv ruskih raketa i dronova, rekao je nemački ambasador u Ukrajini Martin Jeger tokom specijalnog NV događaja "Ukrajinska formula za uspeh“.

„Mi ćemo obezbediti dodatne sisteme protivvazduhoplovne odbrane, biće i Patriot i IRIS-T, planirano je njih pet – to znači [potpuno odvojene] sisteme sa radarom, komandnim mestima itd.“, primetio je on, pojašnjavajući da su u Ukrajini trenutno već raspoređena tri takva sistema, odnosno do kraja godine Nemačka treba da prenese još dva sistema PVO IRIS-T.

Ovde vredi pojasniti da se, prema rečima ambasadora, radi o verziji sistema PVO IRIS-T SLM. Do danas su Ukrajini već isporučena tri protivvazduhoplovna raketna kompleksa IRIS-T SLM, a planirano je još pet sistema (odnosno ukupno osam).

Podsećanja radi, IRIS-T SLM je sistem protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa nemačke kompanije Diehl Defense, dizajniran za uništavanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i projektila na dometu do 40 km i na visini do 20 km.

Prvi takav kompleks Oružanih snaga Ukrajine pušten je u upotrebu u oktobru 2022. godine, drugi i treći u aprilu i oktobru 2023. godine, a eto, ispostavilo se da sada Nemačka mora da nam isporuči još dva takva kompleksa u prilično kratkom roku u vremenski periodu kraćem od dva meseca.

Ali ovde takođe vredi podsetiti da Nemačka isporučuje Ukrajini još jednu verziju svog kratko-dometnog IRIS-T SLS sistema PVO. Prvi put ove sisteme su Oružane snage Ukrajine primile u avgustu 2023. godine, ukupno su do danas prebačena 2 lansera ovog sistema PVO, a tek se očekuje prebacivanje još 22 lansera i, shodno tome, projektila.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Izvor (https://defence-ua.com/news/ukrajina_u_stisli_termini_maje_otrimati_na_ozbrojennja_sche_dva_zrk_ale_pro_jaku_versiju_iris_t_jdetsja-13478.html)


Title: Re: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke
Post by: Kubovac on December 01, 2023, 11:32:49 am
Letonija obezbeđuje kupovinu sistema protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T od Nemačke

Ministarstvo odbrane potpisalo je u četvrtak, 30. novembra, sa nemačkom kompanijom Diehl Defense ugovor o nabavci PVO sistema srednjeg dometa IRIS-T, saopštilo je Ministarstvo.

Ugovor o nabavci vredan je oko 600 miliona evra. Letonija će dobiti svu neophodnu opremu za efikasan rad sistema IRIS-T.

Diehl Defense planira da počne isporuku sistema protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa 2026. godine.

Do tada Letonija mora da obuči kadrove i poboljša infrastrukturu, kao i da ispuni druge preduslove, kako bi u trenutku isporuke sistema IRIS-T nacionalne oružane snage bile spremne da ih koriste i održavaju u potpunosti.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u septembru ove godine Letonija i Estonija potpisale zajednički ugovor o kupovini sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T proizvođača nemačke kompanije Diehl Defence.

Protivvazduhoplovni odbrambeni sistemi IRIS-T SLM sposobni su da unište neprijateljske avione i bespilotne letelice u krugu od 40 kilometara i do 20 kilometara.

Zajednička nabavka jednog tipa sistema omogućiće Letoniji i Estoniji da uštede budžetska sredstva, kao i olakšaće međusobnu koordinaciju zaštite regiona baltičkih država, rekali su iz Ministarstva odbrane.

[attachment=1]

[attachment=2]


Izvor (https://eng.lsm.lv/article/society/defense/30.11.2023-latvia-secures-iris-t-air-defense-system-purchase-from-germany.a533676/)
Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info