PALUBA

RV i PVO => PVO – jedinice, oprema i sredstva => Topic started by: Kubovac on August 03, 2022, 05:16:52 pmTitle: Poslednji komandant 350. raketnog puka PVO nekadašnje JNA
Post by: Kubovac on August 03, 2022, 05:16:52 pm
Poslednji komandant čuvenog 350. raketnog puka: Zašto je ukinuta jednа od najboljih jedinica JNA

Pukovnik Božo Novak bio je poslednji komandant čuvenog 350. raketnog puka iz Vrhnike, elitne jedinice naših ''Slovenaca'', čuvara neba severozapadne teritorije nekadašnje zajedničke države.

Priča o raketnom puku počinje 1974. godine. Ova jedinica je dobila zadatak da prva primi novi raketni sistem S-125

Preobuka starešina za uspešno rukovanje tada modernim naoružanjem trajala je do jula 1975. godine.

U toku preobuke puk je učestvovao na Paradi pobede 9. maja 1975. godine kada je javnosti prvi put predstavljen novi raketni sistem. U julu 1975. godine je puk izvršio bojevo gađanje na poligonu rt Kamenjak kod Pule posle čega su divizioni poseli vatrene položaje u Sloveniji.

Posle više uspešnih gađanja u SSSR i konstantnog organizacionog i taktičkog usavršavanja, pripadnici 350. raketnog puka su se u godinama koje su dolazile pokazali kao jedna od najboljih jedinica u celokupnom sistemu JNA.

I kada je Slovenija proglasila nezavisnost i kada je počeo oružani konflikt u ovoj republici, praćen prljavom medijskom kampanjom, jedinica je sačuvala jedinstvo.

Politička odluka je ipak prinudila ''raketaše'' iz Vrhnike da se povuku iz Slovenije.

Tada počinje odiseja jedinice od nekoliko stotina vojnika i starešina. Verni datoj svečanoj obavezi, rizikujući živote izvršili su zadatke, očuvali su jedinicu i posle osam meseci od početka predislokacije uveli je u PVO Beograda.

Posle nešto više od trideset godina, u razgovoru sa Božom Novakom , general majorom u penziji, prisećamo se tih događaja kroz priču o istoriji jedinice koja je čuvala nebo Jugoslavije, iznad Slovenije i Istre i sačuvala kompaktnost u vremenu kad se razbijala država.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=5C3GDa3_jUw