PALUBA

Vojna istorija => Sukobi => Topic started by: Kuzma® on August 04, 2022, 07:50:26 amTitle: Страдање српске батерије у Јадранској Леешници 1914. године
Post by: Kuzma® on August 04, 2022, 07:50:26 am
Покушавам да дођем до сазнања о једном догађају који се према предању догодио током Церске битке. Наиме, тада је код црркве у Јадранској Лешници у заседу упала једна батерија српске војске. Погинуо је 71 од 72 војника батерије. Према тој причи реч је о Лазаревчанима. У том случају може бити да је реч о артиљерији Дунавске дивизије 1. или 2. позива, међутим ни једна ни друга дивизија нису учествовале у Церској бици. Дунавска 1 је била на фронту од ушћа Колубаре у Саву код Обреновца до Гроцке а Дунавска 2 од Гроцке па све до Градишта с тим што је њен 7. пук био у саставу Обреновачког одреда који је био од ушћа Колубаре до села Скела.


Ево и цела прича која се може пронаћи на Википедији

Један посебан догађај који је везан за цркву у Јадранској Лешници, догодио се на почетку Првог светског рата и за Битку на Церу, када је страдала артиљеријска батерија српске војске у околини цркве.

Наиме у повлачењу Аустро-угарске војске, после катастрофалног пораза, са планине Цер, српска батерија, састављена од војника из околине Лазаревца, требало је да се спусти на обронке Видојевице и да са Видојевице гађа непријатеља у повлачењу. Умор је био јачи и уместо да скрену на Видојевицу, где је било слободно и чисто, једна батерија од седамдесет два војника, упала је у заседу која је била на звонику цркве или у околини цркве, тако да од тих седамдесет два војника остао само један, који је се после скрасио у Француској. Војници су били сахрањени у порти цркве, до подизања Спомен костурнице на Церу, када су есхумирани и пренети у Текериш. Треба напоменути да овај догађај није нигде забележен, осим у сећањима мештана, који су тај догађај препричавали својим млађим.

На самој цркви постојале су плоче војника, гранитне који су изгинули које куда по бојиштима, али њихова тела никада нису донета, па су зато њихова фамилије качала те плоче сећајући се на њих. Плоче са цркве поскидане 2014. године и постављене на један обелиск који се налази у порти, у виду српске војничке капе петроваче, или шајкаче. На том обелиску додата је и плоча за војнике из батерије који су ту изгинули у непосредној близини.


Ако неко има било какавв податак о овом догађају молим да подели са нама.