PALUBA

RV i PVO => Vazduhoplovna oružja i sistemi => Topic started by: Kubovac on November 09, 2022, 08:13:15 amTitle: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on November 09, 2022, 08:13:15 am
ZASTRAŠUJUĆA MOĆ "KINŽALA" Solovjov: "Ruske hipersonične rakete sposobne da pogode London za samo devet minuta nakon lansiranja"

VLADIMIR Solovjov, voditelj Rusija1, danas je izjavio da su ruske hipersonične rakete pod nazivom Kinžal sposobne da pogode London za samo devet minuta nakon lansiranja.

Ruski voditelj, Vladimir Solovjov, danas je u emisiji ruske nacionalne televizije izjavio da hipersoničnim raketama pod nazivom Kinžal treba devet minuta da pogode London nakon lansiranja.

Podsećamo, reč je o raketama koje su zbog svoje brzine gotovo neuhvatljive za gotovo sve postojeće operativne protivraketne sisteme.

Projektil vazduh-zemlja "Kinžal" leti brzinom koja je i do deset puta veća od brzine zvuka, što je oko 12.000 kilometara na čas.

Ovakva brzina u kombinaciji sa izuzetnom snagom kinetičkog udara ovu raketu - kao i sve ostale iz kategorija hipersoničnih - svrstava u najmodernije naoružanje ovog vremena.

"Kinžal" je deo nove familije raketnog oružja kojom je Rusija napravila veliku prednost u odnosu na najveće konkurente u SAD. U istoj porodici je i raketa "cirkon", namenjena ratnoj mornarici (ispaljuje se sa podmornica i razarača) i "avangard", koja poleće sa lansera na kopnu. Sve ove rakete imaju konvencionalne bojeve glave, ali mogu da nose i nuklearne.

Cela nova raketna paleta Rusije promovisana je 2018, a od ove godine one su u serijskoj proizvodnji, a instalirane su i u sistem neprekidnog bojevog dežurstva.

[attachment=1]


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1171073/rusija-rakete-kinzal)


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: dzumba on November 13, 2022, 05:53:03 pm
Скоро се појавила вест да је Руско МО наручило за 2023. годину производњу "неколико десетина" Кинжал-а. Очекивио сам већу набавку ових ракета. Изгледа да или нису уходали производне линије или имају проблем у производњи. Цена највероватније није проблем.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: kumbor on November 13, 2022, 07:19:46 pm


Оружје је ново и још увек се налази у фази испитивања и завршног развоја. Онда је и употреба ограничена, али даје могућност да се оцене добре стране и отклоне недостаци.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on November 15, 2022, 09:52:06 am
SAGA KONAČNO PRIVEDENA KRAJU: Da, Rusija jeste hiperzvučne rakete kinžal prebacila u Belorusiju! Uslikan i MiG-31 sa raketom

Da konačno je i potvrđeno da je Rusija u Belorusiju prebacila hiperzvučne rakete 9-A-7660 Kinžal (NATO oznake Kh-47M2). Potvrda je došla posle uočavanja tih raketa na ruskim borbenim avionima MiG-31 koji su stacionirani u Belorusiji sa čime je najavljeno da ratna epizoda u Ukrajini ni izdaleka nije gotova, kao što neki misle.

Naime, Rusija je od početka rata u Ukrajini dva puta u centralnoj i zapadnoj Ukrajini izvela napade hiperzvučnim raketama tipa Kinžal. U oba navrata rakete su bile lansirane iz dubine ruske teritorije, a sad po prvi put rakete su primaknute sve bliže Ukrajini, što u Kijevu stvara nervozu.

Tako da Rusija sad bar i izvanično ne krije da su rakete kinžal sitgle u Belorusiju sa čime je ulog o ovoj igri postao još veći.

Inače 16. oktobra u prepodnevnim časovima na nebu iznad beloruske prestonice Minsk pojavilo se nekoliko lovaca MiG-31 koji su napravili 20-to minutni let nad gradom. To je na Zapadu izazvalo paniku da se radi o avionima nosačima hiperzvučnih krstarećih raketa I da je u pitanju verzija MiG-31K. Naravno, kinžala na migovima nije bilo i avioni su se vratili u bazu Mačulišči gde se na aerodromu nalazi 50. mešovita avijacijska baza i glavni štab PVO Belorusije.

Neformalno je potvrđeno da 6 lovaca MiG-31 patrolira i na nebu Belorusije. Zapadni mediji navodili su da je u pitanju verzija MIG-31K koja nosi hiperzvučne rakete tipa Kinžal, ali do sad ni na jednom snimku, pa ni onom iznad Minska se nije moglo sa sigurnošću reći da ti avioni nose hiperzvučne rakete.

Narednih nekoliko dana baza je postala sfera interesovanja kako vojnih-špijunskih satelita, tako i komercijalnih. Na objavljenim snimcima se moglo videti da su na stajankama četiri MIG-31, ali ono što se nije moglo videti bilo je da li na avionima ima hiperzvučnih raketa tipa Kižal.

I NATO pakt nije sedeo skrštenih ruku, i nije časio časa nego je uz granicu sa Belorusijom poslao izviđačke avione koji su osmatrali sa teritorije Poljske dešavanja unutar Belorusije, sa posebnim osvrtom na priču o MiG-31 koji su naoružani Kinžalima.

A, onda kako to biva u celu priču uključuju se prepoštenii i pravodljubivi britanski mediji koji počinju da spinuju priču.

Upravo u britanskim tabloidima pojavili su se satelitski snimci z beloruske vojne baze Mačulišči, što je kao među britanskim obaveštajicma je bio alarm za uzbunu, a još više među britanskim tabloidima posle otkrića ruskih borbenih aviona MiG-31 koji su naoružani hiperzvučnim krastarećim raketama 9-A-7660 Kinžal (Kh-47M2).

Britanski mediji su to kvalifikovali kao direktnu pretnju ostrvu koja preti iz pravca Belorusije.

Tabloid „Dejli Star“ (The Daily Star) navodi da su ovi avioni primećeni u Belorusiji, na oko 1.770 kilometara udaljenosti od Velike Britanije, što znači da bi mogli da „dobace“ do njene teritorije posle lansiranja. Vojni stručnjaci to tumače kao pretnju i opomenu Velikoj Britaniji jer se ovi avioni sa „Kinžal“ raketama nalaze na distanci koja ne odgovara Velikoj Britaniji.

The Sun je objavio članak pod naslovom „Ruska raketa Kinžal na nuklearni pogon na udaljenosti od udara na London u jezivom upozorenju Zapadu“. U tekstu se navodi da je Kremlj premestio rakete, kako bi pretio Velikoj Britaniji.

Prema britanskim obaveštajnim podacima, smrtonosno oružje je prebačeno oko 1.770 kilometara od Londona. Ministarstvo odbrane objavilo isto ažuriranu informaciju sa slikom snimljenom na aerodromu oko osam milja (oko 10 km) južno od beloruske prestonice Minska.

Ovaj britanski tabloid napominje da je svemirski satelit zabeležio prisustvo dva udarna MiG-31K na aerodromu a da su „u blizini nalazi raketni kontejner dužine sedam metara“.

The Sun podseća da „Kinžal“ može da leti 12 puta brže od brzine zvuka, da je lansiranje rakete gotovo nemoguće otkriti, kao što ne postoji način da se ove rakete presretnu sistemima PVO sa kojima raspolaže Velika Britanija. Sada će ruski „Kinžali” moći brže da stignu do Londona – „za oko 9 minuta”.

I na tome se sve zvaršilo. Britanski mediji su spekulisali, Ukrajina strahovala, a Rusi konačno ne javno već posredno preko fotografija obelodanili da su u Belorusiju stigle hiperzvučne rakete Kinažl sa čime su uneli još već zebnju među Ukrajince i podgrejali sumnje o skorom otvaranju severnog fronta.

Ono što je u ovoj prilici interesantno jeste da Rusija pred početak napada na Ukrajinu 9. februara 2022 prebacila rakete Kinžal i MiG-31 na aerodrom Čakalovsk u Kalinjingradskoj oblasti, a isti scenario je ponovila i u avgustu ove godine, a čime je mnogo bila bliža od Belorusije.

Uprkos tome Rusija je sagu sa MiG-31 nastavila da podgrejava kada je 27. oktobra zvanično po prvi put od početka rata u Ukrajini Ministarstvo odbrane Ruske Federacije putem svog televizijskog kanala TV Zvezda objavilo je kratak snimak u kome navode da je borbeni avion MIG-31BM korišten u vazdušnim operacijama nad Ukrajinom.

Inače i ranije su dolazile informacije da su ovi borbeni avioni korišteni u ratu u Ukrajini, pre svega kao nosači hiperzvučnih raketa Kinžal i to u dva navrata. Poslednji put se spominjala njihova upotreba na nebu iznad Belgorodske oblasti.

U fokusu priče bio je pilot koji se predstavio pod imenom Aleksandar, a koji je u kamere ruske TV Zvezda dok je stajao ispred svog lovca MiG-31BM rekao da je pre izvesnog vremena oborio ukrajinski SU-24 sa dalekometnim raketama vazduh-vazduh, najverovatnije R-37 koje se inače vide zakačene ispod krila MiG-31.

Ruski mediji sugerišu da je u pitanju ukrajinski izviđač SU-24MR koji je nedavno obren iznad Poltavske oblasti, a koji je korišten za otkrivanje radarskih lokacija i lokacija PVO u Belgorodskoj oblasti kako bi MiG-29 i SU-27 lansirali protivradarske rakete tipa HARM.

Inače ovde treba dodati i da jedna od verzija priče kaže da je krivac za obaranje ovog SU-24MR, SU-27 i MiG-29 i PVO sistem dugog dometa S-300V4.

Takođe na snimku se osim R-37 i R-77 vide i tri rakete vazduh-vazduh R-73 namenjen za blisku vazdušni borbu. Avioni su kako je navedeno poleteli iz Balbeka na Krimu, gde su premešteni početkom oktobra meseca.

[attachment=1]

[attachment=2]


Izvor (https://www.kurir.rs/planeta/4051124/saga-konacno-privedena-kraju-da-rusija-jeste-hiperzvucne-rakete-kinzal-prebacila-u-belorusiju-uslikan-i-mig-31-sa-raketom)


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on December 22, 2022, 06:05:47 pm
Vojni stručnjak govorio o karakteristikama hipersonične rakete „Kinžal“

Vojni ekspert Šurigin: Raketa Kinžal je nedostižna za bilo koji sistem presretanja koji postoji u Ukrajini

„Ovo je analog našeg zemaljskog Iskandera, u stvari, ima zajedničku raketu, samo je platforma potpuno drugačija. „Iskander” je kopneni kompleks, a „Kinžal” je kompleks koji je projektovan za specijalni nosač – lovac MiG-31. Shodno tome, u ovom slučaju kombinuje prednosti brzog lovca, koji je sam po sebi nadzvučan, i raketu", rekao je on.

Stručnjak je dodao da je brzina „Kinžala” 10 puta veća od brzine zvuka. To ga čini nedostižnim za bilo kakve sisteme presretanja koje Ukrajina trenutno ima, zaključio je Šurigin.

Ranije tog dana, načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov rekao je da su ruske trupe, u okviru specijalne vojne operacije, pogodile više od 1.300 kritičnih ukrajinskih ciljeva, što je ozbiljno umanjilo borbeni potencijal ukrajinskih trupa. On je takođe napomenuo da su ruske hipersonične rakete Kinžal, koje su prvi put korišćene u borbenim uslovima, pokazale svoju visoku efikasnost, budući da su nepobedive za ukrajinsku PVO.

U oktobru je general armije Sergej Surovikin, komandant Združene grupacije trupa (snaga) u zoni SVO rekao da su se hipersonične vazduhoplovne rakete „Kinžal“ dobro pokazale tokom specijalne operacije.

Rakete Kinžal vazdušnog baziranja su najnoviji tip strateškog oružja. Oni mogu da manevrišu na putanji dok obavljaju misiju, pa se stoga njihovo presretanje smatra praktično nemogućim. Prema zvaničnim podacima, raketa je sposobna da dostigne brzinu do 10 maha.

[attachment=1]


Izvor (https://iz.ru/1445096/2022-12-22/voennyi-ekspert-rasskazal-o-kharakteristikakh-giperzvukovoi-rakety-kinzhal)Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on February 21, 2023, 02:46:51 pm
Чемезов: Повећавамо производњу хиперсоничних ракета „Кинжал“

ДИРЕКТОР „РОСТЕХА“ ОТКРИО ДА ЈЕ РУСИЈА ПРОИЗВОДЊУ НЕКИХ ТИПОВА МУНИЦИЈЕ ПОВЕЋАЛА 50 ПУТА

ГЕНЕРАЛНИ директор руске државне војне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов изјавио је да је знатно повећала серијску производњу хиперсоничних ракета „Кинжал“.

Признао је да се производња „Кинжала“ повећава и због специјалне војне операције у Украјини.

О другом важном разлогу – могућем даљем заоштравању односа са Западом – није рекао ништа. Сигурно, не случајно.

Чемезов је открио да је у Русији производња појединих врста муниције повећана за више од 50 пута и да запослени у „одговарајућим фабрикама“ раде у две или три смене.

Такође: да ће холдинг компанија „Руски хеликоптери“ до краја 2023. годинепроизвести до 300 хеликоптера свих типова.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, који однедавно командује и специјалном војном операцијом, рекао је да је хиперсонични ракетни систем „Кинжал“ током рата у Украјини показао високу ефикасност и неухватљивост за системе ПВО.


Izvor (http://fakti.org/ruski-kalibar/cemezov-povecavamo-proizvodnju-hipersonicnih-raketa-kinzal)


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: kumbor on February 21, 2023, 08:29:05 pm

Па добро. Ако је оружје ново и показало се добро, природно је да почне његова великосеријска производња. Не верујем ја у "wunderwaffen" - чудесна оружја, али ако ситуација захтева - прави, режи, жежи! Узгред, постојe ли неки "wunderwaffeln" - чудесни вафли, крекери, нешто сличнооо!  :pilot :jok


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: dzumba on February 21, 2023, 08:42:00 pm
Кинжала је произведено врло мало. Ако је веровати Украјинцима, према њиховим подацима употребљен је свега пар пута (4 пута). И сами констатују да те ракете не могу обарати.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: kumbor on February 21, 2023, 10:20:30 pm

Наводно је оперативних Кинжала (мимо ракета за тестирање) произведено око 40. С обзиром да је реч о новом, сложеном оружју, које је сигурно и скупо, годишњи капацитет производње ја (прстом у небо) процењујем на стотинак или нешто више.

Мислим да је Кинжал намењен за гађање највреднијих, добро укопаних тачкастих циљева, нпр. подземних КМ, тунела, подземних складишта,  итд. Кинжал делује најпре кинетички - рушећи дебели слој АБ или неколико десетина метара земље/стене, услед огромне брзине удара. БГ Кинжала вероватно није већа од 500кг, са релативно малом количином експлозива (са малом фугасношћу), јер по природи ствари мора имати врло дебелу кошуљицу. Авиони се обично базирају на аеродрому, а то је просторни циљ, па бих рекао да није за Кинжал, већ за нешто много обичније, нпр. неколико модификованих "калибара" повећане фугасности БГ.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: relja on February 21, 2023, 10:47:47 pm
Obzirom da se u hipersoničnom letu ispred projektila formira polje (oblak, sloj) plazme koje blokira prolaz elektromagnetnih talasa, kako se onda vrši navođenje ovih projektila na pokretne ciljeve (npr. nosač aviona)? Da li do cilja lete unapred programiranim putanjama?


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on March 10, 2023, 06:48:20 pm
Obzirom da se u hipersoničnom letu ispred projektila formira polje (oblak, sloj) plazme koje blokira prolaz elektromagnetnih talasa, kako se onda vrši navođenje ovih projektila na pokretne ciljeve (npr. nosač aviona)? Da li do cilja lete unapred programiranim putanjama?


Do cilja lete programiranom putanjom, odnosno sistemom INS uz mogućnost popravki sistemom GLONASS. Pre cilja, na nižim visinama, uključuje se gimbalni elektro-optički sistem i traži cilj.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on March 10, 2023, 06:51:26 pm
ЗАСТРАШУЈУЋА МОЋ "КИНЖАЛА": Руске хиперсоничне ракете летe брзином која је и до десет пута већа од брзине звука

РАТ у Украјини први је сукоб на свету у коме су употребљене хиперсоничне ракете - изузетно велике брзине и разорне моћи.

Руска страна је потврдила да је на циљеве инфраструктуре украјинске војске испалила пројектиле "кинжал", који заузимају највиша места на глобалној листи софистицираног наоружања.

Реч је о ракетама које су због своје брзине готово неухватљиве за готово све постојеће оперативне противракетне системе. Пројектил ваздух-земља "кинжал" лети брзином која је и до десет пута већа од брзине звука, што је око 12.000 километара на час.

Оваква брзина у комбинацији са изузетном снагом кинетичког удара ову ракету - као и све остале из категорија хиперсоничних - сврстава у најмодерније наоружање овог времена.

Појава руских хиперсоничних ракета које су, због брзине и неограничених могућности за промену путање у свакој фази лета, као и огромне разорне моћи, практично незаустављиве, пре три године упалила је аларм у западном свету. Тек недавно у САД су успели да савладају ову технологију и направе своје хиперсоничне пројектиле. Реч је о ракетама "дарк игл", а први прототипски примерци - четири лансера са две ракете - пребачени су на ракетне положаје на истоку Немачке. Полувековна трка у наоружању између САД и Русије, тиме је ушла у нову фазу.

Свет је забринут и најавом ширег коришћења руских термобаричних ("вакуум") бомби, чија је основна карактеристика увлачење кисеоника на месту удара, што доводи до експлозије изузетно високе температуре. Разорни ефекат се тиме повећава неколико пута него у случају примене конвенционалног експлозива. На украјинске положаје Руси су испалили термобаричне ракете, које су покренули на вишецевним лансерима ТОС-1А.

Ово наоружање које леди крв у жилама није резервисано само за Русе, већ га у својим арсеналима имају и друге развијене земље. Руска армија располаже и најснажнијом хипербаричном авио-бомбом, названом "оцем бомби", чија се разорна снага пореди са нуклеарним наоружањем, али без загађења и радијације.

НОСАЧ "МИГ" ИЛИ "ТУПОЉЕВ"

ХИПЕРСОНИЧНА ракета "кинжал" испаљује се са ловаца пресретача "миг-31К" или стратешких бомбардера "тупољев 22М3". Авиони са овим пројектилима од прошле године су стационирани и у руској авио-бази Хмејим у Сирији, али није било потврде да су тамо и коришћене. Прво лансирање "кинжала" Руси су пријавили новембра 2019. на Арктику.

https://www.youtube.com/watch?v=4pbKRgEgkzU


Izvor (https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1213775/zastrasujuca-moc-kinzala-ruske-hipersonicne-rakete-lete-brzinom-koja-deset-puta-veca-brzine-zvuka)


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: relja on March 10, 2023, 06:55:38 pm
Obzirom da se u hipersoničnom letu ispred projektila formira polje (oblak, sloj) plazme koje blokira prolaz elektromagnetnih talasa, kako se onda vrši navođenje ovih projektila na pokretne ciljeve (npr. nosač aviona)? Da li do cilja lete unapred programiranim putanjama?


Do cilja lete programiranom putanjom, odnosno sistemom INS uz mogućnost popravki sistemom GLONASS. Pre cilja, na nižim visinama, uključuje se gimbalni elektro-optički sistem i traži cilj.

Da li to onda znači da projektil mora da uspori ispred cilja da bi optoelektronika ipak mogla, na kratko, da "vidi", jer inače to ne može kroz oblak plazme na hipersoničnim brzinama?


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on March 10, 2023, 07:59:08 pm
Obzirom da se u hipersoničnom letu ispred projektila formira polje (oblak, sloj) plazme koje blokira prolaz elektromagnetnih talasa, kako se onda vrši navođenje ovih projektila na pokretne ciljeve (npr. nosač aviona)? Da li do cilja lete unapred programiranim putanjama?


Do cilja lete programiranom putanjom, odnosno sistemom INS uz mogućnost popravki sistemom GLONASS. Pre cilja, na nižim visinama, uključuje se gimbalni elektro-optički sistem i traži cilj.Da li to onda znači da projektil mora da uspori ispred cilja da bi optoelektronika ipak mogla, na kratko, da "vidi", jer inače to ne može kroz oblak plazme na hipersoničnim brzinama?

Znaš kako....to su teške teme i nemam precizan odgovor, a teško će nam na to bilo ko odgovoriti sa "punom sigurnošću". Na javno dostupnim izvorima, pominje se "homing" sistem za Kinzhala, ali teško da to može biti radar. Možda u nekim slojevima postoji zona, recimo od 50 000 m pa do 12 000 metara visine, gde bi aktivni radar mogao "videti" cilj, ali se postavlja pitanje da li može raditi pri tolikim brzinama i tolikoj toploti koja se razvija. Slično važi i za elektro-optički sistem.
Iako tako piše na izvorima, sasvim je moguće da Kinžal nema "homing" sistem, nego je vođenje samo INS uz popravka GLONASS...


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: relja on March 11, 2023, 10:47:56 am
Obzirom da se u hipersoničnom letu ispred projektila formira polje (oblak, sloj) plazme koje blokira prolaz elektromagnetnih talasa, kako se onda vrši navođenje ovih projektila na pokretne ciljeve (npr. nosač aviona)? Da li do cilja lete unapred programiranim putanjama?


Do cilja lete programiranom putanjom, odnosno sistemom INS uz mogućnost popravki sistemom GLONASS. Pre cilja, na nižim visinama, uključuje se gimbalni elektro-optički sistem i traži cilj.Da li to onda znači da projektil mora da uspori ispred cilja da bi optoelektronika ipak mogla, na kratko, da "vidi", jer inače to ne može kroz oblak plazme na hipersoničnim brzinama?

Znaš kako....to su teške teme i nemam precizan odgovor, a teško će nam na to bilo ko odgovoriti sa "punom sigurnošću". Na javno dostupnim izvorima, pominje se "homing" sistem za Kinzhala, ali teško da to može biti radar. Možda u nekim slojevima postoji zona, recimo od 50 000 m pa do 12 000 metara visine, gde bi aktivni radar mogao "videti" cilj, ali se postavlja pitanje da li može raditi pri tolikim brzinama i tolikoj toploti koja se razvija. Slično važi i za elektro-optički sistem.
Iako tako piše na izvorima, sasvim je moguće da Kinžal nema "homing" sistem, nego je vođenje samo INS uz popravka GLONASS...


Pitao sam upravo zato što sam i na drugim mestima tražio bilo kakvu informaciju o sistemu navođenja, i nalazio sam otprilke to isto... i za GLONASS mi je čudno...senzori "klasičnih" glava za navođenje se nalaze u "nosu" projektila (jer, logično, osmatraju u pravcu leta), ali GLONASS primopredajni uređaj za korekciju putanje ne mora da bude smešten u nosu (komunicira sa satelitima koju su iznad njega), što implicira da se, možda, to polje plazme neprobojno za elekromagnetne talase ne formira oko celog tela projektila... samo moja pretpostavka, ništa više.

Kada je počela upotreba Kinžala u Ukrajini, potražio sam po internetu i našao neku kratku američku studiju na temu hipersoničnih projektila (nisam sačuvao link i ne sećam se da li je DARPA ili neko drugi, pa prepričavam).
Zaključak je, otprilike, da su benefiti: vrlo teško otkrivanje projektila na putu ka cilju (u ovom trenutku), veoma krako vreme za reagovanje odbrane i velika razorna moć zbog kinetičke energije.
Loše strane: nemogućnost navođenja u toku hipersonične faze leta zbog oblaka plazme (dakle - ograničeni su na dejstvo na nepokretne ciljeve, nosači aviona ipak imaju neku šansu), sami metodi lansiranja mogu da omoguće praćenje lansirnih platformi (počev od razmeštanja malobrojnih specijalizovanih jedinica), pa i njihovo uništenje pre lansiranja, da projektil ipak mora da uspori u jednom trenutku da bi sistem navođenja mogao da izvrši "zahvat" cilja kao i nepovoljan odnos cena/efikasnost jer se užasno mnogo ulaže u razvoj oruđa koje može da postigne isti efekat na cilju kao i već postojeći sistemi... ali da Rusiji tako nešto treba da može da parira Zapadu u mogućnostima brzih udara po dubokoj pozadini.
Ovo je, dakle, prepričano ono što sam zapamtio iz pročitane studije, za koju se ne sećam gde sam je našao :) pa možda i zvuči neozbiljno sa moje strane, ali zaključci ipak imaju neku osnovu.
Koliko je to tačno, ne znam i ne bih da cenim, videćemo, javno objavljenih podataka ima veoma malo i uglavnom su to štura službena saopštenja sa puno opštih mesta.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: milan55 on March 11, 2023, 12:03:31 pm
Pa kad vec ne znamo tocne podatke da se pokusamo pozabaviti predpostavkama. Da li je uopce Kindzalu potrebno vodjenje u zavrsnoj putanji. I najbrze torpedo na Svijetu ruski "Skval" nije upravljiv zbog brzine ali se smatra da mu to i ne treba jer je toliko brz da ce prije udariti u predpostavljenu metu nego sto ce ona izmanevrirati torpedo. I argentinski General Belgrano, krstarica je od britanske podmornice potopljen sa 4 ispaljena torpeda, salvo, klasicna pravoliniska, ne upravljiva , makar su na podmornici postojala i zicom vodjena torpeda. Negdje gore receno Kindzal ide brzinom od cca 12.000 km/sat, dakle 200 km/sekundi. Neka ga miG -31 lansira iz sigurnosne zone od 600 km od cilja, Kindzalu treba 3 sekunde do udara. Sto moze veliki nosac zrakoplova, nakrcan zrakoplovima na palubi i sa svojim inercionim masama da izmanevrira taj napad. Ako se prije lansiranja ubace podaci o cilju i uzme u obzir gdje ce on biti za 3 sekunde, nije tesko proracunati preticanje. Na probnim voznjama nosaca se vide fantasticne slike ostrih zaokreta u punoj brzini ali bez ijednog zrakoplova na palubi. To nije problem ali kada je paluba nakrcana zrakoplovima sumnjam da on moze puno ljevo desno? Drugo je pitanje da li nosac moze detektirati ispaljivanje Kindzala i da li uopce ima neko vrijeme za protu mjere. Ovo je cisto neko moje razmisljanje, jer je cinjenica da kroz plazmeni stit nema komunikacije niti upotrebe radara. B-2 kada treba radar, ali rijetko jer inace odaje svoj stealt mod, prestane sa stvaranjem plazmenog omotaca na drugoj po redu , gledano od sredine, panelu na napadnoj ivici krila i tek tada to funkcionira. Isto tako nema kontakta kod svih letjelica koje se vracaju natrag u zemljinu atmosferu dok su u plazmi...


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Boro Prodanic on March 11, 2023, 12:15:33 pm
Negdje gore receno Kindzal ide brzinom od cca 12.000 km/sat, dakle 200 km/sekundi.

Velika matematička greška: 12000 km/h nije 200 km/sec nego "samo" 3,33 km/sec. Ovo znatno menja iznesene pretpostavke.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on March 11, 2023, 12:18:41 pm
Polako Milane, brzina je 10 Macha, a to je 3,4 km/s. Znači sa 600 km mu treba oko 3 minuta. Sa 300 km oko 1,5 minuta....


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: milan55 on March 11, 2023, 12:30:05 pm
Priznajem gresku, trebao sam jos podjeliti sa 60 to je u minuti 200 km, ali cak i sa 3 minute i dalje mislim da  nosac nece puno izmjeniti u svojoj putanji  ako nista zbog inercionih masa. Kapetani sa velikih kontejnerskih brodova od cca 300 m su mi rekli da od momenta kada daju komandu za promjenu kursa a i brzine ,prolaze minute i minute. Jako je tesko njima izvrsiti brzi manevar. Nosac nije cigra. Ja i dalje mislim naravno bez dokaza da mu ne treba navodjenje u zavrsnici . Mozda se varam? U bitci kod Midway-a dvije japanske krstarice mogami klase su se sudarile makar su nekoliko minuta prija dali komandu za skretanje ali veliki brodovi zbog inercionih masa trebaju nekoliko minuta da bi se ista promjenilo. Oprostite na gresci u brzini sam prevideo ali hvala na ispravci.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: PakleniVuk on March 11, 2023, 02:00:21 pm
I u ovoj objavi sa videom koju je Kubovac preneo stoji da su Amerikanci neki svoj prototip navodno stacionirali u Evropi što me podsetilo da oni prototip ovakvih projektila imaju od 1960.kada su u vodama oko Australije vršili opitovanja sa takvim raketama/projektilima. Pitanja koja Relja postavlja jesu objektivna ,ali i očigledno da samo mali broj ljudi u Rusiji zna kako se Kinžal navodi na cilj . U tome i jeste sva poenta. Jer mah 10 raketu može da razvije i Burundi (manje više / karikirano) jer svaka cev koja održava konstantnu temperaturu koja leti brzinom većom od brzine zvuka neprekidno dobija ubrzanje (slično kao Teslina turbina ) sve dok se ili ne raspadne ili istopi ili se sudari sa nečim .


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: milan55 on March 11, 2023, 03:07:15 pm
Evo u internetu par rijeci i o navigaciji ali na Ruskom. Moze netko prevesti ali ne vjerujem da cemo vise saznati:

Получилась ракета с дальностью применения до 2.000 км, массой обычной БЧ около 500 кг и возможностью нести специальную БЧ (термоядерную боеголовку). На маршруте ракета использует ИНС с возможностью корректировки от системы ГЛОНАСС. Профиль корпуса Х-47М2 был выбран так, что на скорости в 10 чисел Маха не требуется специальная тепловая защита, а также не накладываются ограничения на работу головки самонаведения (ГСН). Цели ракета ищет с помощью оптической корреляционной ГСН, которая позволяет ей поражать их с отклонением около 1 метр.

Clanak iz:

https://zvezdaweekly.ru/news/20185211547-L3aOs.html

Alexey Leonkov (2018-05-23). "Hypersonic Dagger Throw: competitors are still in diapers". zvezdaweekly.ru. Retrieved 2018-05-24.

Ovo vec znamo, osim kako opticki:

Guidance
system
INS with the possibility of adjustments from GLONASS, remote control and infra red optical homing system[4]


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Lemi_O2 on March 11, 2023, 03:32:15 pm
Pa zar nije Kinžal razvijen na osnovi Iskander-M kao zračno lansirana opcija potonjeg?
Dakle sa istim letnim i bojevim karakteristikama (hipersonične brzine, kvazi balistička putanja sa mogućnošću korekcije, samonavođenje u terminalnoj fazi leta).
Slijedom toga, ako su ciljevi oružja isti, baza sustava i osnovne karakteristike iste, tada bi i sustav navođenja trebao biti isti kao kod Iskander M.
https://www.sandboxx.us/blog/evidence-suggests-russias-hypersonic-kinzhal-missile-is-powered-by-american-tech/
Link koji opisuje gdje se vidi filozofija upotrebe istih komponenti (commonality) kod različitih sustava. Ne govori direktno o Kinžalu, ali poveznice postoje.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: milan55 on March 11, 2023, 03:34:03 pm
Nije isto ali slicno. Problematika da li letjelice koje se vracaju iz svemira u atmosferu mogu da salju signale kroz stit od plazme koji je nastao. Ovaj naucnik kaze da moze, ako je frekvencija elektromagnetskih valova veca od frekvencije plazme. .
Zavisi od frequencije signala, treba biti u Teraherzima.:

Gruenwald Laboratories GmbH
Plasma is not necessarily a Faraday cage - electromagnetic waves can penetrate the plasma under certain circumstances. It all depends on the plasma frequency of the electrons, which is given by:
w_pl = sqrt[n_e e^2/(m epsilon_0)]
where n_e ... electron density, e ... elementary charge, m ... effective mass of the electrons and epsilon_0 ... vacuum permitivity
an electromagnetic wave can penetrate the plasma if the wave frequency f is higher than the electron plasma frequency. This means that there is a cutoff point at which the electron density becomes high enough to hinder electromagnetic waves from penetrating the plasma.
Hence it is the density of electrons in your sheath which "desides" wether a rf-signal can travel through the plasma.
The time delay will be influenced by the index of refraction (if there is any delay at all) - and that you can calculate with the electron density.
The same holds basically also for attenuation effects, where you will need the absorbtion coefficient of your plasma.
https://www.researchgate.net/publication/337994115_Terahertz_wave_transmission_and_reflection_characteristics_in_plasma

Mozda su i radari koji ce raditi u Teraherz diapazonu frekvencija u buducnosti biti rijesenje za otkrivanje letjelica koje lete u plazma omotacu, kroz koji klasicni elektromagnetski valovi ne prolaze???
Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Lemi_O2 on March 11, 2023, 04:12:38 pm
Ma razumijem diskusiju glede problema plazme kod velikih brzina. Ali ako Kinžal ima kao i Iskander-M (koji je isto hipersoničan) isti ili slični letni profil koji je kvazi balistički sa korekcijama, 50-80km najveća visina leta, endoatmosferski, dakle ne izlazi iz atmosfere, onda su i problemi navođenja kod oba isti. Brzine i visine leta Kižala mogu biti veće pošto se Kinžal lansira u zraku, naravno.
Po meni, upravo korekcijama letne putanje u svrhu proboja PZO zaštite u srednjem dijelu putanje, ta početna najveća brzina se smanjuje, te terminalno samonavođenje (IR/ optičko) može preuzeti završno navođenje.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: milan55 on March 11, 2023, 04:28:12 pm
Slazem se sa svime ,samo mi je upitno to smanjenje brzine u zavrsnoj fazi, ali je moguce radi opto-elektricnog i infracrvenog vodjenja u zavrsnoj fazi na cilj. Jedino mi je to u suprotnosti ,jer se naglasava da pored bojevne glave od 500 kg upravo je njegova brzina i kineticka energija kod udara kljucna za veliku razornu moc. Kako spojiti te dvije stvari? Ukrajinci ili Zapad su se na nekom snimku Kindzala ismijavali da prije udara nije tako brz, ili sam nesto krivo vidio?

Diskusija dometa Iskander-M i Kindzal-a me podsjeca na svedsku raketu RBS-15. Kada se lansira sa obalnog lansera ili broda treba joj booster da bi postigla brzinu neophodnu za rad vlastitog motora. Kada se lansira sa J-39 Gripena, booster joj ne treba jer zrakoplov nosac daje pocetnu brzinu. Time je i ista raketa puno laksa i domet veci.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Lemi_O2 on March 11, 2023, 04:58:45 pm
Da, u pravu ste. Nema logike stvoriti kinetic kill oružje, koje djeluje prvenstveno kinetičkom energijom, pa ga onda usporavati. Ali opet, ako je cilj velika brzina i nepredvidiva srednja putanja leta u svrhu probijanja PZO-a onda donekle drži vodu. Možda i Kinžal posjeduje više modova upotrebe? Mod jedan, INS+GPS/GLONASS, Full speed, bez terminalnog navođenja za nepokretne velike ciljeve, maksimalna evazivnost obrane  i najveća efikasnost na cilju. Drugi mod,INS+GPS/GLONAS sa terminalnim navođenjem, gdje se zahtijeva veća preciznost, ali sa smanjenom sposobnosti proboja PZO.  I ostavljam rezervu da su Rusi izvršili veliki tehnološki  proboj, te su uspjeli razviti sustave navođenja koji mogu raditi i u uvjetima plazme. Dosadašnja upotreba Kinžala je sigurno popraćena i analizirana ELINT sredstvima od strane US, tako da će se ubrzo i saznati više.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: PakleniVuk on March 13, 2023, 12:47:45 pm
Ako su Rusi koristili Glonas ELINT bi možda mogao to da detektuje ,ako su koristili radarsko navođenje ili navođenje kroz raketu i to bi možda moglo da se detektuje ,ali ako su ometali oko polja dejstva svojim ometačima pre lansiranja Kinžala ,onda mućak.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Milan (longtrip) on March 13, 2023, 01:19:39 pm
Preneo sam ranije zvaničnu izjavu OS Ukrajine na temi o ratu u Ukrajini:


Quote
Raketni napad 9. marta imao je kao jedan od ciljeva traženje i uništavanje PVO sistema „Patriot” i drugih isporučenih sistema, zvanično je saopštila komanda Oružanih snaga Ukrajine.

Natalija Gumenjuk, portparol Operativne komande Jug ( Oružanih snaga Ukrajine) , objasnila je suštinu talasaste taktike prethodnog napada. Dronovi kamikaze Šahed-136 krenuli su prvi, dejstvujući na određene ciljeve ujedno ometajući ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Potom je usledio masovni udar raketama različitih vojnih baza koje su već bile korišćene .Dronovima  su prvo usledile provere rezultata ranih udara. I konačno, novi talas raketa, među kojima i Kinžal, koje naše PVO snage još ne mogu da obore“, ogorčeno je istakla Gumenjuk.

Istovremeno, nije precizirala gde su tačno dejstvovali  „Kinžali”.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: dzumba on March 13, 2023, 08:31:14 pm
Quote
Istovremeno, nije precizirala gde su tačno dejstvovali  „Kinžali”.

Занимљиво ми је то да ни Украјинци ни Руси не објављују на које су циљеве дејствовали "Кинжали".


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Brok on April 01, 2023, 04:20:25 am
Kh-47M2 Kinžal je ruska hipersonična balistička raketa koja može da se lansira iz vazduha. Rečeno je da ima domet od 3.000 km (1.900 milja) i brzinu od 12 maha (2,5 mi/s). Može da nosi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave i može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Stacioniran je u vazdušnim bazama u južnom i zapadnom vojnom okrugu Rusije.

Kinžal je ušao u službu u decembru 2017. i bio je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsednik Vladimir Putin predstavio 1. marta 2018. godine.


Dizajn

Projektil je dizajniran da pogodi ratne brodove NATO-a koji predstavljaju pretnju strateškim raketnim sistemima u evropskoj Rusiji i da uništi odbrambene sisteme NATO-a, brodove za odbranu od balističkih raketa i kopnene objekte u blizini ruskih granica. Navodno je dizajniran da porazi sve poznate ili planirane NATO sisteme vazdušne ili raketne odbrane, uključujući MIM-104 Patriot, Terminal High Altitude Area Defense i Aegis Combat Sistem. Umesto da koristi novije dizajne hipersoničnih kliznih i scramjet raketa, koristi standardnu tehnologiju balističkih projektila pri većim brzinama.

Ukupan dizajn projektila je zajednički sa 9K720 Iskander, a deo za navođenje je modifikovan za Kinzhal. Navodno može da pogodi i statične mete i mobilne kao što su nosači aviona.

Velika brzina "Kinžala" omogućava mu bolju penetraciju cilja od lakših, sporijih krstarećih projektila. Sa naprednim sposobnostima manevrisanja, visokom preciznošću i hipersoničnom brzinom, neki izvori mu daju naziv „ubica nosača“ zbog njegove navodne sposobnosti da onesposobi i možda čak potopi supernosač od 100.000 tona jednim udarcem. Ako udari sa masom od 2.000 kg (4.400 lb), uključujući 500 kg bojeve glave, i brzinom od 12 Maha, Kinzhal ima više od 16,9 gigadžula kinetičke energije isključujući detonaciju, što je ekvivalentno 4.000 kg TNT-a.

Ruski mediji navode da je domet rakete 2.000 km (1.200 milja; 1.100 nmi) kada ga nosi MiG-31K i 3.000 km (1.900 mi; 1.600 nmi) kada ga nosi Tu-22M3 kada se borbenom radijusu rakete dodaju borbeni radijus aviona domet.


Operativna istorija

Kinžal je ušao u službu u decembru 2017. i bio je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsednik Vladimir Putin predstavio 1. marta 2018.

U maju 2018. deset MiG-31K sposobnih da koriste rakete Kinžal bili su na eksperimentalnom borbenom dežurstvu i spremni za raspoređivanje. Do decembra 2018. godine, avioni naoružani raketama Kinžal izveli su 89 letova iznad Crnog i Kaspijskog mora.

Do februara 2019. godine, posade nosača raketa MiG-31K Kinžal izvele su više od 380 trenažnih letova sa raketom, od kojih je najmanje 70 koristilo punjenje gorivom vazduh-vazduh. Oružje je javno debitovalo [kako?] tokom međunarodnog takmičenja Aviadarts u avgustu 2019.

Prema TASS-u, prvo lansiranje Kinžala na Arktiku održano je sredinom novembra 2019. Lansiranje je navodno izveo MiG-31K iz vazdušne baze Olenja. Raketa je pogodila zemaljski cilj na poligonu „Pemboi“, dostigavši brzinu od 10 maha. U junu 2021. raketu Kinžal lansirao je MiG-31K iz vazduhoplovne baze Hmejmim na kopneni cilj u Siriji. 2021. godine formiran je poseban avijacijski puk koji je naoružan avionima MiG-31K sa hipersoničnom raketom Kinžal.

Glasine početkom februara 2022. sugerisale su da je nekoliko presretača MiG-31 naoružanih projektilima „Kinžal“ poslato iz vazduhoplovne baze Solci u Novgorodskoj oblasti u Pomorsku vazduhoplovnu bazu Černjahovsk u zapadnoj ruskoj eksklavi Kalinjingrad. Vazdušno-kosmičke snage Rusije lansirale su rakete Kinžal[gde?] 19. februara 2022.

Tokom ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, ruska vojska je saopštila da je koristila projektile Kinžal da uništi navodno podzemno skladište naoružanja ukrajinskih oružanih snaga u Deljatinu 18. marta 2022. i skladište goriva u Konstantinovki sledećeg dana. Američki predsednik Džo Bajden rekao je o njenoj upotrebi „Kao što svi znate, to je posledično oružje, ali sa istom bojevom glavom kao i bilo koja druga lansirana raketa. Ne čini toliku razliku osim što je gotovo nemoguće zaustaviti ga“.

Navodno je ponovo korišćen 11. aprila. Prema izveštajima, 9. maja ruski avion Tu-22 je lansirao tri rakete tipa Kinžal na ciljeve u lučkom gradu Odesi.

Tri borbena aviona MiG-31K sa hipersoničnim raketama Kinžal prebačena su na aerodrom Čkalovsk u Kalinjingradskoj oblasti 18. avgusta 2022.

Prema nepotvrđenim izveštajima, ruski MiG-31 za koji se mislilo da je nosio projektil Kinžal srušio se pri poletanju iz vazdušne baze u Belbeku na Krimu 1. oktobra 2022. Navigator je uspeo da se katapultira, ali je pilot poginuo.

Dana 26. januara 2023. godine, prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ispaljeno je 55 projektila i 24 drona Šahed-136 na ciljeve u Ukrajini. Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da su oborili sve dronove i 47 projektila. U napad je bio uključen i hiperson Kh-47. Gradonačelnik Kijeva je rekao da je jedna osoba poginula, a dve su ranjene kada je pogođen stabilni blok u okrugu Holosijev.

Dana 9. marta 2023. na ukrajinske gradove ispaljena je baraža od 84 projekta, uključujući šest Kinžala, što je njihova najveća upotreba do sada. Ukrajina nema načina da zaustavi Kinžale. Nije poznato da li raketni sistem Patriot može da zaustavi takve rakete.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Milan (longtrip) on April 01, 2023, 10:04:32 am
[attachment=1][attachment=1]


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: PakleniVuk on May 11, 2023, 10:16:55 pm
Пустили машту на вољу: Амерички „патриот” није могао да обори руски „кинџал"


Амерички противваздушни ракетни систем „патриот” није могао да обори руску хиперсоничну ракету „кинџал” јер не може да пресреће тако брзе циљеве, саопштио је Спутњику извор у Министарству одбране Русије.

„Дезинформација да је „кинџал” наводно пресретнут представља покушај да сами себе убеде да они то могу. Чињеница је да брзина лета ракете „кинџал” премашује максималне борбене могућности противваздушних ракетних система које је Запад испоручио кијевском режиму, укључујући „патриота””, рекао је саговорник.

Поред тога, додао је извор, „противракетни маневар који „кинџал” изводи у завршном сегменту лета и готово вертикални приступ мети, искључују пресретање овог оружја од стране противваздушних ракетних система“.

Раније је портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао на брифингу да је Украјина наводно оборила руску ракету „кинџал” уз помоћ одбрамбеног ракетног одбрамбеног система „патриот”, преноси Спутњик

Izvor: https://www.politika.rs/scc/clanak/552023/dezinformacija-patriot-kindzal


Ranije smo o tome pisali i ovde : https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=22753.23805

Samo bi dopisao na sve ono što je napisano na temi Rat u Ukrajini,gore na linku ,da zakrivljenje zemljine stratosfere (granicu između donjih slojeva i gornjih čini svima dobro poznat OZONSKI OMOTAČ ) igra bitnu ulogu jer "zahorizontalni radari"(koji imaju domet veći od 1000km zapravo "rikošetiraju" svoje zrake sa donje strane ozonskog omotača,a ova raketa vrlo verovatno se kreće sa gornje strane tako da ostaje neprimećena takvim radarima.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on May 11, 2023, 10:30:10 pm


Samo bi dopisao na sve ono što je napisano na temi Rat u Ukrajini,gore na linku ,da zakrivljenje zemljine stratosfere (granicu između donjih slojeva i gornjih čini svima dobro poznat OZONSKI OMOTAČ ) igra bitnu ulogu jer "zahorizontalni radari"(koji imaju domet veći od 1000km zapravo "rikošetiraju" svoje zrake sa donje strane ozonskog omotača,a ova raketa vrlo verovatno se kreće sa gornje strane tako da ostaje neprimećena takvim radarima.

Zahorizontalni radari se, između ostalog, koriste za otkrivanje trenutka lansiranja ICBM i praćenje rane faze penjanja.To je urađeno radi dopune mreže antibalističkih radara koji mogu uočiti i pratiti ICBM u njegovoj kasnoj fazi penjanja (eventualno), srednjem delu putanje i naravno u fazi poniranja ka cilju.

Jedan od načina na koji zahorizontalni radari otkrivaju trenutak lansiranja ICBM jeste kada je projektil ispaljen, prijemne antene bi dobile
eho-povratni odraz signala usled promena širenja jonosfere izazvane ICBM-ovim izduvnim gasovima koji vrlo ozbiljno utiču na koncentraciju jona u jonosferi.
Ali samo HF elektromagnetni talasi mogli su da se koriste za ovu vrstu jonosferske detekcije jer jonosfera može da reflektuje samo kratke talase.
Dakle, sa tim primo-predajnim sistemom kratkih talasa radarima poput Duga-2, Sovjeti su mogli da izračunaju udaljenost, brzinu, visinu i smer bilo kog ICBM-a u bilo kom trenutku vreme svog leta, nakon što je ušlo u jonosferni region i tako da "prate" kretanja ICBM.

Pritom, sigurnija lokacija se dobijala ako je trenutak lansiranja uočio par zahorizontalnih radara ( 2 radara )....


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: micha on May 11, 2023, 10:39:49 pm
   Iz teorije radio talasa  možemo izdvojiti sličan efekat. Naime, kratki talasi imaju tu osobinu da se odbijaju od Jonosfere čime se mogu ostvariti prekookeanske veze i čak (teoretski) veze oko Zemljine kugle, iako ovi talasi nemaju osobinu da prate njenu zakrivljenost niti da se kao srednji talasi prostiru po površini zemlje.
Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: PakleniVuk on May 11, 2023, 11:10:49 pm
@Kubovac i Micha
Hvala na preciznijoj dopuni i ispravci. A imam i pitanje. Ako se radi o raketi sa čvrstim gorivom,da li je moguće pretpostaviti da li može doći do toga da usled sila koje deluju u toku leta pri brzinama većim od 5 mahovih dođe do toga da se raketno gorivo "slomi"(prelomi/ možda može i bez navodnika da se napiše) ? Kako li su to Rusi rešili?


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on May 19, 2023, 08:50:52 am
Kinžal, raketa pod velom tajne

"Rusija nikad nije toliko jaka ni toliko slaba kako se misli, navodno su reči koje se pripisuju Bizmarku još u XIX veku. Često je to bio slučaj sa svekolikim ruskim i sovjetskim oružjem. Ta konstatacija itekako važi za raketni sistem Kinžal."

U poslednjih pa sedmica, dosta pažnje privukle su teme vezane za mogućnosti obaranja hipersoničnog projektila Kinžal od strane raketa sistema Patriot (i drugih raketa). Zavisno od toga kome je "koja strana bliža", tako su i pisane analize.

U novom tekstu na Tango Sixu kolega Branislav Kojadinović i ja, potrudili smo se da napišemo jednu nepristrasnu analizu, ali vodeći računa o tome da ipak ne znamo u potpunosti sve o mogućnostima ruskog projektila Kinžal.

Pročitajte istorijat nastanka, namenu i opis rada i upotrebe rakete Kinžal i našu analizu da li je i pod kojim uslovima uopšte moguće ovu raketu efikasno pratiti, a onda na nju efikasno i dejstvovati!

Nova kolumna na Tango Six! Preporučujem!  :super


[ANALIZA] Sve o ruskoj raketi Kinžal i da li je američki Patriot može oboriti? (https://tangosix.rs/2023/19/05/analiza-sve-o-ruskoj-raketi-kinzal-i-da-li-je-americki-patriot-moze-oboriti/)


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Zaslon on May 19, 2023, 10:42:02 am
@Kubovac

Odličan tekst, svaka Vam čast!


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Boro Prodanic on May 19, 2023, 11:10:49 am
@Kubovac

Odličan tekst, svaka Vam čast!

Isto mislim. Maksimalno objašnjenje činjenica koje jesu poznate.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: PakleniVuk on May 19, 2023, 01:26:25 pm
Ja na primer nisam zadivljen. Sem oko Oke - da citiram sam sebe "Slagati se možemo -reče Master Joda". Niste uspeli da otkrijete ni navođenje ,ni sastav raketnog goriva,ni sastav termalne obloge koja štiti sistem za samosvođenje ... Ali uvek ostaje sutra za taj pokušaj. Sutra možda ,mi Srbi uspemo da obradujemo Amerikance i da im otkrijemo tajnu Ruskih raketa ...inače Amerikanci bez nas nemaju nikakve šanse  ;D

P.s. više fotografija je bilo poželjno ubaciti u tekst . Čitaoci na T6 su generalno gledano vrlo čudni i različitih obrazovnih profila ,pa teško mogu da shvate nešto bez adekvatne fotografije. A u vašem članku bukvalno između dve zapete (zareza) je čitav jedan svet koji traži sate i sate proučavanja materije da bi čitalac sam stvorio sliku u glavi o čemu se radi (a da ne spominjemo da u pojedinim rečenicama je celokupna filozofija ) . Bojim se da će svi oni zapravo ostati svako na svom pređašnjem stanovištu ,baš zato što će ih "mrzeti da ukapiraju nešto tako složeno"...(klasična boljka "modernog" čoveka koji traži "instant vesti") ;)


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: milan55 on May 19, 2023, 02:35:56 pm
"Sutra možda ,mi Srbi uspemo da obradujemo Amerikance i da im otkrijemo tajnu Ruskih raketa ...inače Amerikanci bez nas nemaju nikakve šanse  Grin"
Odakle crpis takve zakljucke Pakleni Vuce. Zvuci prilicno arogantno. Kao da prva vojna sila Svjeta nema svoju NSA, CIA, i ostalo drustvo ,pa ce im novi Nikola Tesla otkriti sve tajne.. Malo skromnosti ne bi skodilo. Uz sve mane Amerike ipak je to potencijal koji nije za podcijenit pa maker se netko, u to ubrajam i sebe ,ne slaze sa njihovom danasnjom politikom.Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: PakleniVuk on May 19, 2023, 03:36:43 pm
@Milan
"Grin" to jest  ;D je ključni simbol u toj rečenici .


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Prvačić on May 19, 2023, 03:59:13 pm
H-47M2 ili 9-A-7660

SSSR je koristio nekoliko oznaka za isto sredstvo.
Konstruktorski biro je imao svoju oznaku, često su i proizvođači imali svoje oznake, vojska bi to sredstvo usvojila pod nekom svojom oznakom, a GRAU (Glavna raketno-artiljerijska uprava) bi tom sredstvu dala svoju oznaku-kao nekakav nomenklaturni broj.

Sve sovjetske vođene rakete vazduh-zemlja od sredine šezdesetih su imale oznaku H-xx.
Tako da je i oznaka Kindžala sigurno H-xx, možda H-47, možda i nije 47, ali H jest sigurno.
Druga oznaka bi mogla biti oznaka GRAU.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: fazan on May 19, 2023, 06:32:53 pm
Сјајан текст!!!

Што се тиче ракета Ока, зар оне нису биле и у неким земљама Варшавског уговора, у време када су те земље постале чланице НАТО? Зар неко мисли да Американци нису свев то детаљно проучили?


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on May 19, 2023, 06:51:30 pm
Сјајан текст!!!

Што се тиче ракета Ока, зар оне нису биле и у неким земљама Варшавског уговора, у време када су те земље постале чланице НАТО? Зар неко мисли да Американци нису свев то детаљно проучили?

Bugari su imali:

9K714 Oka - 1 raketna brigada sa 2 raketna diviziona, odnosno 6 raketnih baterija (12 lansera)


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: relja on May 20, 2023, 12:00:47 pm
Sa uživanjem sa pročitao članak i bez preterivanja, mislim da ima enciklopedijsku vrednost... da ne hvalim previše, pročitaću još par puta, svakako.


U vezi samog sistema, ima jedan aspekt koji se gotovo i ne komenaruše - broj lansirnih platformi za Kinžal.
U članku se navodi i objašnjava činjenica da se avioni presretači velikog dometa MIG-31 trajno pretvaraju u "raketonosce" - samim tim se trajno smanjuje broj "lovaca" MIG-31 za lovačke zadatke, a model se više ne prozvodi.
Wikedija navodi da je Rusija u 2020. imala na stanju do 131 Mig-31 a da je 2018. bar 10 kom Mig-31 prepravljeno u platforme za lansiranje Kinžala.
I TU-22M se više ne prozvodi, na stanju imaju oko 60 kom.
I ako se na ovo doda činjenica da su samo pojedine jedinice i posade prošle obuku za lansiranje Kinžala, može se reći i da postoji još jedan limitirajući faktor ovog sistema.
U nekm drugačijem scenariju sukoba sa NATO, postoji i teoretska mogućnost ranog udara na baze i jedince koje koriste Kinžal - ne sumnjam da zapadne obaštajne službe aktivno i svakodnevno prikupljaju sve informacije o ruskim jedinicama. (rani udar pre lansiranja je još jedna analogija sa sprečavanjem lansiranja V-2 u II svetskom ratu)

Moje neki površni zaključak je, po tome koje platforme se koriste za lansiranje, da Rusija sasvim sigurno već ima u razvoju naslednika Kinžala koji se od početka projektuje za upotrebu i integraciju sa avionima koji tek treba da uđu u masovnu upotrebu (Su-57?) pa i da se Kinžal u ovom sadašnjem obliku i dalje neka vrsta pionirskog test-oružja na osnovu kojeg će nastati (ili već nastaje?) nešto još naprednije.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: dzumba on May 25, 2023, 05:56:53 pm
Ја бих да скренем пажњу на један текст који сам нашао на једном од руских ТК који говори о томе да је руска ФСБ ухапсила неколико лица у научном институту који се бавио развојем "Кинжала" и николико (сада пензионисаних) војних лица која су учествовала у верификацији развоја и набавкама "Кинжала". У тексту се наводи, да се ухапшени научници сумњиче за фалсификовање, односно лажно представљање резултата истраживања и развоја. Мени то указује да "Кинжал" има слабости које су се испољиле у ратној пракси док је у папирима и опитовањима све било "нај,нај", како то код Руса уме да буде.


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: PakleniVuk on June 02, 2023, 11:17:16 am

ČUVENI RUSKI NAUČNIK ODAO VOJNE TAJNE KINEZIMA? Radio je na hipersoničnim raketama, sada mu preti robija zbog veleizdaje
Novosti online


01. 06. 2023. u 22:20

SUĐENjE istaknutom ruskom fizičaru Anatoliju Maslovu (76), optuženom za izdaju, počelo je u četvrtak u Sankt Peterburgu u uslovima stroge tajnosti i zabrinutosti za zdravlje starijeg optuženog, piše Rojters.

ČUVENI RUSKI NAUČNIK ODAO VOJNE TAJNE KINEZIMA? Radio je na hipersoničnim raketama, sada mu preti robija zbog veleizdaje
[attachment=1]

Maslov je jedan od trojice naučnika koji se bave hipersoničnim raketama koji su radili u institutu u Novosibirsku i koji se sada suočavaju sa, kako su saopštili iz Kremlja, "veoma ozbiljnim optužbama".

Slučaj, označen kao "strogo poverljivo", zatvoren je za medije i javnost, saopštio je sud u Sankt Peterburgu. Maslovljev advokat nije bio dostupan za komentar na ročištu u četvrtak.

Izvor blizak Maslovu rekao je Rojtersu da je naučnik doživeo dva srčana udara i proveo vreme u bolnici od hapšenja prošlog juna u Novosibirsku. Maslov je bio profesor i istraživač na Institutu za teorijsku i primenjenu mehaniku Hristijanovič, jednom od najvećih naučnih centara Rusije.

Ubrzo nakon toga, Maslov je poslat u zatvor Lefortovo u Moskvi, pre nego što je prebačen u St. Petersburg.

Sva trojica optuženih su specijalisti za hipersoniku – oblast od ključnog značaja za razvoj nove generacije ruskih raketa, sposobnih da lete brzinom deset puta većom od zvuka.

Kolege su rekle da bi krivično gonjenje trojice muškaraca moglo da nanese štetu ruskoj nauci.


Detalji optužbi protiv njih su poverljivi, ali je novinski portal naučnog grada u kome se nalaze javio da je Maslov osumnjičen da je odavao tajne Kini.

Izvor je rekao da Maslov i dalje tvrdi da je nevin i da "sebe ne smatra izdajnikom"., kao i da veruje da je uvek sve radio kako treba".

Ruski parlament je u aprilu izglasao povećanje maksimalne kazne za izdaju sa 20 godina na doživotnu robiju


Izvor :
https://www.novosti.rs/planeta/svet/1244632/cuveni-ruski-naucnik-odao-vojne-tajne-kinezima-radio-hipersonicnim-raketama-sada-preti-robija-zbog-veleizdaje


Title: Re: Ruski hipersonični projektili Kinžal
Post by: Kubovac on September 04, 2023, 10:30:57 pm
Ruski zvaničnik: Bombarder Su-34 koristi hipersoničnu raketu „kinžal” u Ukrajini

MOSKVA – Ruski borbeni bombarder Su-34 koristi hipersoničnu raketu „kinžal” tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik odbrane za Tas. „Lovac Su-34 koristio je u specijalnoj vojnoj operaciji hipersoničnu raketu „kinžal”. Prva posada koja je uspešno izvršila takav zadatak dobiće državna priznanja”, rekao je zvaničnik.

„Kinžal” je najnoviji ruski sistem sa hipersoničnim aero-balističkim raketama koje nose specijalno opremljeni lovci-presretači MiG-31K. Raketa „kinžal” ima visoku manevarsku sposobnost i može da pogađa kopnene i pomorske ciljeve, podseća ruska agencija. Raketni sistem „kinžal” je u eksperimentalnoj upotrebi od decembra 2017, a ruska vojska ga je prvi put zvanično upotrebila u borbi u Ukrajini 18. marta 2022. godine, prenosi Tanjug.


Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/569571/Ruski-zvanicnik-Bombarder-Su-34-koristi-hipersonicnu-raketu-kinzal-u-Ukrajini)