PALUBA

Ostalo => Ванредна стања и друге ванредне прилике => Topic started by: Duki on January 19, 2023, 06:47:47 pmTitle: Poplave 2023
Post by: Duki on January 19, 2023, 06:47:47 pm
Saoštenje službe SrbijaVode
Quote
САОПШТЕЊЕ19.01.2023.

На основу хидролошке ситуације, тренутних водостаја на рекама и стања заштитних објеката проглашена је ванредна одбрана од поплава на рекама: Рашка, Јошаница и Видрењак на Водној јединици “Ибар- Краљево, Нови Пазар“, сектор М.12, Бјелици, Моравици и Рзав на Водној јединици „Западна Морава – Чачак“ сектор М.13. на сливу реке Западне Мораве и редовна одбрана на Водној јединици „Дрина – Лозница“ сектор С.6 код Лознице и на сектору С.7. код Љубовије.

Ванредна одбрана од поплава на снази је на Водној јединици „Лим- Пријепоље“где је река Лим и даље у порасту.

На сливу Јужне и Велике Мораве, водостаји на свим рекама су испод границе редовне одбране, док су све бране са акумулацијама спремне да приме поплавни талас.Title: Re: Poplave 2023
Post by: Duki on January 19, 2023, 06:49:16 pm
Srbijavode: Najkritičnije u Brodarevu, Novom Pazaru, Prijepolju, Tutinu i Brusu

Zbog jake kiše i porasta vodostaja najkritičnije je u Brodarevu i Prijepolju, kao i u Tutinu, Novom Pazaru i Brusu gde se tokom večeri očekuje prolazak vrha talasa i smirivanje situacije, saopštilo je preduzeće Srbijavode.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na vodnim jedinicma "Lim-Prijepolje", "Ibar Kraljevo, Novi Pazar", "Drina Loznica", "Zapadna Morava Kruševac" i "Zapadna Morava Čačak".
Iz tog preduzeća su za agenciju Beta naveli da je u Sjenici na snazi vanredna odbrana od poplava, da je vodostaj reke Grabovice opao za oko metar a situacija se stabilizovala.

Direktor Srbijavoda, Goran Puzović, i predsednik te opštine, Munib Mujagić, utvrdili su konkretne mere koje se, kako je navedeno, odmah preduzimaju.

Iz Srbijvoda rekli su da je Puzović na putu ka Novom Pazaru gde je uvedena odbrana od poplava na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak, a prethodno je u Priboju razovarao s lokalnim vlastima.

Naveli su da je Puzović prethodno obišao ugrožena naselja kod Prijepolja gde su od juče u toku radovi koji su onemogućili da se, kako su dodali, voda izlije u branjeno područje.

Dodali su da je tu izgradjena prva linija odbrane i da su postavljeni džakovi na najugroženijim delovima u naselju Zalug i Brodarevo.

Naveli su da je izgradjena još jedna linija odbrane, odnosno privremeni nasip u dužini od 320 metara koji će štiti gradjane i domaćinstva u Brodarevu.

Dodali su i da je u toku i ispumpavanje vode sa najugroženijih tačaka u opštini Prijepolje.

Ranije je objavljeno da je vanredna situacija zbog obilnih padavina i poplava proglašena u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju i Brusu.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak na Vodnoj jedinici “Ibar Kraljevo, Novi Pazar“, sektor "M.12", objavile su danas Srbijavode.

Izvor (https://beta.rs/)


Title: Re: Poplave 2023
Post by: Duki on January 19, 2023, 06:49:59 pm
https://www.youtube.com/watch?v=qr-E-hUNvS8


Title: Re: Poplave 2023
Post by: Duki on January 19, 2023, 06:50:49 pm
https://www.youtube.com/watch?v=P2OlojxDNWg