PALUBA

Ostalo => Vojna obeležja => Topic started by: Kuzma® on February 05, 2023, 09:28:54 pm

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Униформа Војске Краљевине Србије
Post by: Kuzma® on February 05, 2023, 09:28:54 pm
Молба од пријатеља.

Човек пише књигу о једној фамилији из краја. Има фотографију једног претка у униформи. Познато је да је једна био официр а други војник. Овде је очигледно реч о ономе који је био војник. Потребно је што више података на основу фотографије - униформа, модел, сабаља, род.....

Ово би требало бити парадна униформа која је коришћена до 1908. године, сабља М95. На левој нараменици се види нека ознака да ли је то неки чин (каплар, подрнаредник) или бројна ознака пука? Пошто је очигледно да је војник и да има сабљу веерованто је коњица или гарда. Шта још може да се закључи?

П.С
Са задње стране нема ништа написано.

[attachment=1]
Title: Re: Униформа Војске Краљевине Србије
Post by: fazan on June 15, 2023, 12:16:35 am
Касно сам видео топик. Да ли је сигуран да је фотографија настала пре 1914?

Фотографија неодољиво подсећа на фотографију мога деде, са одслужења војног рока у Карловцу (коњица), негде између 1928. и 1930. Немам фотографију код себе да бих могао да упоређујем, али и униформа са тим копчањем, тамне ознаке на крагни, чизме, сабља, плитка шајкача... све ми то делује већ виђено. Чак ми и поза и онај сточић делују познато, мада је то вероватно била стандардна поза и аранжман.

Ово није униформа краљеве гарде. Оно што сам чуо (али не и прочитао) је да су се јединице гарде попуњавале након обуке, односно да војници нису ишли на обуку у краљеву гарду. Ако је тако, могуће је да је овај војник након обуке завршио у краљевој гарди.

Ја бих почео од провере старости фотографије, да ли је настала пре 1914. или после 1918. Након тога, није било пуно гарнизона где се обучавала коњица, а ни број фотографа није био велик.

(У коњицу није ишао свако, требало је купити и издржавати коња - резервисту. Мој деда је као резервиста првог позива купио коња са којим је 1940. отишао у рат. За претпоставити је да је породица твог пријатеља била довољно богата да је могла да си приушти коња - резервисту. Не знам да ли је држава на неки начин субвенционисала набавку и издржавање, али сматрало се нормалним да је за исхрану доброг коња било потребно одвојити хектар земље.)

Униформа М1908 није имала такво преклапање. Шајкача је била нешто дубља. Погледај https://sr.wikipedia.org/wiki/Униформе_српске_војске_у_Великом_рату. Упореди са униформом пешадије Југословенске војске, која има то копшање, као фотографија коју си поставио: https://sr.wikipedia.org/wiki/Југословенска_војска#/media/Датотека:P100613_08.09_-01-_(2).jpg Погледај https://www.njuskalo.hr/militarija/fotografija-tri-vojnika-kraljevine-jugoslavije-oglas-26167298 и https://www.njuskalo.hr/militarija/fotografija-vojnika-kraljevine-jugoslavije-njihovim-oficirom-oglas-26088832


Title: Re: Униформа Војске Краљевине Србије
Post by: Kuzma® on June 15, 2023, 06:40:25 am
Hvala lepo. Prenecu ovo dalje.


Title: Re: Униформа Војске Краљевине Србије
Post by: JASON on June 28, 2023, 05:40:54 pm
[attachment=1]

Коњаник 1 коњичког пука Милоша Обилића са сабљом М1895.
https://oruzjeonline.com/
Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info