PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Boro Prodanic on March 02, 2023, 06:00:45 pmTitle: Zapanjujući rezultati analize: Kina prednjači u čak 37 od 44 nove tehnologije
Post by: Boro Prodanic on March 02, 2023, 06:00:45 pm
UDARNO – Zapanjujući rezultati analize: Kina prednjači u čak 37 od 44 nove tehnologije – SAD zaostaju

Kina prednjači u odnosu na zapadne zemlje u razvoju novih tehnologija, s obzirom da je u grupi 44 novih tehnologija imala prednost u čak 37.

To pokazuje istraživanje Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI).

Institut je saopštio da je istraživao tehnologije iz oblasti odbrane, svemira, energetike i biotehnologije, kao i da se 10 najboljih istraživačkih institucija nalaze u Kini, preneo je Rojters.

Istraživanje je pokazalo da američka tehnologija često nalazila drugorangirana, iako njihovi insituti vode globalna istraživanja u izradi kompjutera visokih performansi, kvantnog računarstva, malih satelita i vakcina.

Kina je istakla zapanjujuću prednost u istraživanju, usled velikog uticaja i podrške vladinih programa za razvoj.

„U proteklih pet godina, Kina je proizvela 48,49 odsto svetskih istraživačkih radova o naprednim avionskim motorima, uključujući i hipersonične avione“, navode iz australijskog instituta i dodaju da je Kina domaćin sedam od 10 svetski priznatih institucija.

U oblasti fotonskih senzora i kvantne komunikacije, snaga kineskih istraživanja mogla bi da dovede do toga da spreči nadzor zapadnih obaveštajnih službi, uključujući Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda.

Pretpostavlja se da Kina ima monopol u 10 oblasti, uključujući sintetičku biologiju, gde proizvodi trećinu svih istraživanja, kao i električne baterije, 5G i nano tehnologije.

Kina je poboljšala svoja istraživanja stečenim znanjem u inostranstvu, a podaci pokazuju da je petina najboljih kineskih istraživača bila obučena u zemljama poput SAD, Velike Britanije i Australije, navodi se u izveštaju.

Australijski univerziteti su rekli da se pridržavaju zakonu o stranim uticajima koji su osmišljeni da zaustave ilegalni transfer tehnologije u Kinu.

Institut poziva zapadne zemlje da češće sarađuju radi, kako je navedeno, stvaranja sigurnosnog lanaca transfera tehnologije.

Izvor (https://webtribune.rs/udarno-zapanjujuci-reultati-analize-kina-prednjaci-u-cak-37-od-44-nove-tehnologije-sad-zaostaju/)