PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Boro Prodanic on March 04, 2023, 05:47:29 pmTitle: Orban: "Treba da se osnuje novi NATO, ali BEZ JEDNE ČLANICE"
Post by: Boro Prodanic on March 04, 2023, 05:47:29 pm
Orban: "Treba da se osnuje novi NATO, ali BEZ JEDNE ČLANICE"

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Evropsku uniju da stvori bezbedosno telo poput NATO-a, ali bez Sjedinjenih Američkih Država.

- Evropski NATO bio bi rešenje. Već sam ga predložio 2012. - istakao je Orban u intervjuu za švajcarski nedeljnik "Die Weltwoche", dodavši da bi evropske zemlje trebalo da budu spremne da se same brane.

- SAD i EU plaćaju različitu cenu rata i zadnju reč u svemu imaju Amerikanci, a ne Evropljani - dodao je.

U istom intervjuu Orban je zaključio da bi Moskva mogla da ima poteškoća sledeće dve-tri godine. Ali, dodao je, "situacija će se opet promeniti nabolje jer Rusi znaju da učine i prilagođavaju se poteškoćama i ne treba ih podcenjivati".

Ruski mediji oduševljeno su preneli ove Orbanove izjave. Orban, inače jedan od retkih Putinovih saveznika u Evropi, u nedavnom je obraćanju javnosti rekao da Evropa tone u rat, prenosi "Index.hr".

- Svi vidite da žele da nas uvuku u rat i žele da se pridružimo proratnim zemljama - rekao je.

Ponovio je kako njegova zemlja svakog dana mora da trpi provokacije.

- Tražim od vas da ne nasedate na provokacije i trebamo da se držimo interesa Mađarske u političkoj areni - dodao je.

Orban je poručio kako njegova vlada "s ozbiljnom zabrinutošću posmatra" kako Evropa postupno "tone u rat", napominjući da nekoliko zemalja šalje tenkove i razmišlja o tome da Ukrajini dostavi borbene avione.

Rekao je da je čak bilo onih koji su želeli da pošalju vojsku u Ukrajinu. Istakao je kako su Mađari na izborima u aprilu prošle godine, što je potvrdila i vladina javna anketa, odlučili da Mađarska "ostane izvan rata" i da ne isporučuje oružje.

Izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/orban-treba-da-se-osnuje-novi-nato-ali-bez-jedne-clanice/kmplthc)


Title: Re: Orban: "Treba da se osnuje novi NATO, ali BEZ JEDNE ČLANICE"
Post by: PakleniVuk on March 04, 2023, 06:09:08 pm
Orban : Hoću NATO bez jedne članice!
NATO:Dogovoreno (izbace Mađarsku).


Title: Re: Orban: "Treba da se osnuje novi NATO, ali BEZ JEDNE ČLANICE"
Post by: Brok on March 05, 2023, 11:29:19 pm
Dobar Mađarima ovaj Orban, niz poteza je povukao da zaštiti spostveni narod, ne znam kakva mu je unutrašnja politika, ali spolja je za svaku pohvalu, a iz svega dobrog treba učiti.