PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Boro Prodanic on March 15, 2023, 12:33:29 pmTitle: Први човек Бундесвера смењен због тврдњи о снази руске армије
Post by: Boro Prodanic on March 15, 2023, 12:33:29 pm
Први човек Бундесвера смењен због тврдњи о снази руске армије

Уколико би председник РФ наредио општу мобилизацију, не би имао кадровских проблема да то и оствари, тврдио је генерал Еберхард Цорн, што је oштро одбацио Бен Хоџис, бивши командант америчких снага у Европи.

Два месеца пошто је изабран за министра одбране, једну од најизазовнијих функција у Шолцовој влади, Борис Писторијус је почео да повлачи прве важне кадровске потезе. После постављења блиског сарадника Нилса Хилмера за државног секретара Писторијус је именовао и новог начелника немачких оружаних снага, генерал-мајора Карстена Бројера (59), пише „Шпигл”.

Бројер, шеф Територијалне команде немачке армије, замениће на позицији „генералног инспектора” Бундесвера генерала Еберхарда Цорна (63), који се прошле јесени нашао на удару критике због своје, како је оцењено, погрешне анализе руских и украјинских војних способности.

Бројер преузима челну позицију у Бундесверу док Немачка настоји да појача своје војне капацитете након одлуке канцелара Шолца да због руске војне интервенције у Украјини уложи 100 милијарди евра у унапређење одбране.

Из Министарства одбране су поручили да су се и Бројер и Хилмер доказали својим радом у кризним ситуацијама. Током великог избегличког таласа Хилмер је био на челу одељења за решавање овог проблема, док је Писторијус био локални министар унутрашњих послова у покрајини Доња Саксонија.

Бројер је постао познат широј јавности као вођа немачког тима за борбу против пандемије ковида 19, пре свега због брзог спровођења вакцинације становништва, због чега је и добио надимак „корона генерал”. Његов успон на позицију „генералног инспектора” Бундесвера учиниће га војником највишег ранга у земљи. Генерал Бројер доносиће важне оперативне одлуке у Министарству одбране, али ће уједно бити и војни саветник канцелара Олафа Шолца.

Еберхард Цорн био је генерални инспектор од априла 2018, након што га је именовала министарка одбране Урсула фон дер Лајен. Како пишу немачки медији, Цорн ће коначну одлуку о разрешењу добити у четвртак, после обиласка немачких јединица распоређених у Естонији заједно с председником Франком-Валтером Штајнмајером.

Генерал Цорн, који одлази у превремену пензију, пао је „у немилост” због, како је касније оцењено, запањујуће лоше процене снага руске војске, коју је отворено критиковао и бивши командант америчке војске у Европи Бен Хоџис.

Највише рангирани немачки генерал је у септембру прошле године у интервјуу за магазин „Фокус” навео да је опасност од отварања новог фронта разлог због којег Немачка оклева да пошаље још тешког наоружања Кијеву. Калињинград, Балтичко море, финска граница, Молдавија, Грузија могуће су нове тачке напада, тврдио је Цорн. Он сматра да, иако је 60 одсто руских копнених трупа ангажовано у Украјини, копнена војска, али и руска морнарица и ваздушне снаге, и даље имају неискоришћене капацитете. „Уколико би Путин наредио општу мобилизацију, не би имао кадровских проблема да то и оствари”, уверен је немачки генерал.

Ове тврдње oштро је одбацио командант америчких снага у Европи од 2014. до 2017. године, генерал Бен Хоџис. Он је оценио да је Цорн изнео запањујуће лошу процену руских могућности, која, како каже, нажалост показује како немачка елита размишља.

„Сама Финска би смрвила руске снаге, док би Литванија и Пољска угушиле Калињинград за недељу дана”, написао је Хоџис на „Твитеру”. - B.P: na kojoj planeti ovaj čovek živi?! :krsta

Izvor (https://www.politika.rs/scc/clanak/542767/smena-bundesver-rusija)


Title: Re: Први човек Бундесвера смењен због тврдњи о снази руске армије
Post by: kumbor on March 15, 2023, 12:43:23 pm


На Марсу!