PALUBA

Vesti => RV i PVO => Topic started by: Kubovac on November 20, 2023, 09:12:41 pm

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Rumunija ulaže u sisteme PVO srednjeg i kratkog dometa
Post by: Kubovac on November 20, 2023, 09:12:41 pm
Rumunija raspisala tender od 4,2 milijarde dolara za sisteme protivvazduhoplovne odbrane srednjeg i kratkog dometa

Rumunija je zvanično raspisala tender za nabavku sistema protivvazduhoplovne odbrane srednjeg i kratkog dometa. Ovaj ambiciozni program, vredan 4,2 milijarde dolara, ima za cilj nabavku 41 odbrambenog sistema, podeljenih u dve različite faze, I i II, što označava značajan korak u modernizaciji rumunskih oružanih snaga.

Glavni kandidati na ovom međunarodnom tenderu su afirmisana imena u odbrambenoj industriji. Sistem NASAMS (Norvegian/ National Advanced Surface to Air Missile) kompanije Raytheon, saradnja između Sjedinjenih Država i Norveške, poznat je po svojoj sposobnosti da integriše različite vrste radara i lansera, nudeći značajnu fleksibilnost. Iris-T sistem nemačkog Diehl Defence-a poznat je po svojoj izuzetnoj preciznosti i sposobnosti da presreće ciljeve na veoma malim udaljenostima.

Sistem VL Mica francuske kompanije MBDA ističe se svojom svestranošću, sposoban da lansira rakete sa kopnene i pomorske platforme. Izraelski sistem Spyder, Rafael Advanced Defense Systems[/i,] nudi rešenje za protivvazduhoplovnu odbranu koje se može brzo primeniti, pogodno za niz vazduhoplovnih pretnji. Na kraju, M-SAM sistem iz južnokorejske kompanije Hanvha je poznat po svojoj naprednoj tehnologiji navođenja i detekcije.

Ovaj ambiciozni program ima za cilj da unapredi sposobnost Rumunije da se brani od raznih vazduhoplovnih pretnji, uključujući borbene avione, dronove i krstareće rakete. Izbor sistema će se zasnivati na kriterijumima kao što su operativni učinak, cena i što je najvažnije, kompatibilnost sa sistemima NATO-a, organizaciji čiji je Rumunija članica od 2004. godine.

Posvećenost Rumunije povećanju svojih izdataka za odbranu, u skladu sa smernicama NATO-a, ogleda se u ovom projektu. Ponude različitih kandidata biće pažljivo procenjene u narednim mesecima, sa posebnim fokusom na sposobnost svakog sistema da zadovolji specifične potrebe Rumunije. Ishod ovog tendera je ključan, jer će odrediti položaj protivvazduhoplovne odbrane Rumunije u narednim decenijama.

Konačna odluka, koja se željno iščekuje, uticaće ne samo na nacionalnu bezbednost Rumunije, već i na dinamiku regionalne odbrane u istočnoj Evropi. Ovim tenderom, Rumunija se pozicionira kao ključni igrač u oblasti protivvazduhoplovne odbrane, naglašavajući svoju posvećenost održavanju robusnog i modernog odbrambenog statusa.

[attachment=1]


Izvor (https://www.armyrecognition.com/defense_news_november_2023_global_security_army_industry/romania_launches_$4.2_billion_tender_for_medium_and_short-range_air_defense_systems.html)Title: Re: Rumunija ulaže u sisteme PVO srednjeg i kratkog dometa
Post by: Morskoprase on November 20, 2023, 10:26:49 pm
Rumunjska je već 2010 izabrala MICA-VL zajedno sa Mistralima za svoju vazdušnu odbranu. Do realizacije nije došlo pošto je izbio korupcijski skandal vezan na tu nabavu. Već se tada nagađalo, da će im ovi sistemi čuvati Patriote. Kako već imaju Patriote kao i F-16 sa AIM-120, NASAMS mi dođe u prvi plan. Nije da je najbolji ali po logistici uklapa se...

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info