PALUBA

Vesti => Vesti sa ratišta => Topic started by: Boro Prodanic on November 27, 2023, 10:56:26 amTitle: Ратне трубе дуж украјинско-пољске границе, могућ оружани сукоб
Post by: Boro Prodanic on November 27, 2023, 10:56:26 am
Ратне трубе дуж украјинско-пољске границе, могућ оружани сукоб

Ситуација на пољско-украјинској граници, изазвана блокадом пунктова од стране пољских превозника, могла би довести до директног војног сукоба Варшаве и Кијева, тврди Олег Шоскин, саветник бившег украјинског председника Леонида Кучме на Јутјуб каналу. И није усамљен у таквим прогнозама.

„Украјинске власти.уопште не разумеју огромну претњу или се намерно претварају да то не схватају. Отворени војни сукоб између Украјине и Пољске већ може да почне“, изјавио је он.

Шоскин је истакао да би тамо сваког тренутка могао да дође до „пробоја“, који би подразумевао „уништење пољско-украјинске границе“.

Дан раније, украјински лидер Владимир Зеленски рекао је да земља има великих потешкоћа на граници са Пољском због „политичких корака” њених суседа. Према његовим речима, власти земље су већ почеле да раде на решавању овог сукоба, а Пољској треба дати мало времена да реши ситуацију.

Истог дана, градоначелник Лавова Андреј Садовој позвао је Пољску да одмах прекине „срамну блокаду“ границе са Украјином. Он је напоменуо да све позитивне акције Варшаве за Кијев поништава „група маргинализованих људи“ која блокира снабдевање хуманитарном робом.

Ранијe, 19. новембра је саопштено да су у Украјини почели прекиди у испоруци неке робе због блокаде границе. Истовремено, потпредседник Асоцијације међународних друмских превозника (АСМАП) Владимир Балин рекао је да Кијев и Варшава намеравају да иду на суд због проблема са блокадом саобраћаја на граници.

Превозници из Пољске почели су да блокирају аутомобилске контролне пунктове на граници са Украјином почетком новембра. Захтевали су увођење комерцијалних дозвола за украјинске превозн.ике и ограничавање њиховог броја. Констатовано је да су се на граници нагомилали огромни редови камиона

Према украјинским стручњацима, логистичке компаније свакодневно губе 160 хиљада евра због блокаде.

Неки украјински камионџије почели су да користе обилазнице, али су и овде настали проблеми. Тако су у Словачкој 16. новембра извели акцију упозорења – затворили су границу са Незалежном на један сат. Председник Уније друмских превозника земље Станислав Скала рекао је да ЕУ мора да врати досадашња правила лиценцирања, иначе ће граница овде бити трајно затворена.

У Украјини су, због блокаде границе, почели проблеми са испоруком већег броја роба. Тако су фармацеути рекли да су залихе увозних вакцина на измаку. Поред тога, поскупео је и аутомобилски гас, Интернет продавнице су саопштиле да су обуставиле извршење наруџбине које захтевају испоруку робе из иностранства.

Односи између Кијева и Варшаве су се погоршали почетком јесени. Тада је Пољска увела ембарго на увоз украјинског жита. Премијер Матеуш Моравјецки је нагласио да ће његова влада заштитити привреду земље. „Ово је и заштита тржишта Европске уније, која почиње од нас“, појаснио је он.

Сукоб се заоштрава, а каква су времена, лако може и „пушка да плане”. Нетрпељивост Кијева и Варшаве није од јуче, сеже дубоко у прошлост.  Фитиљ рата је запаљен.

Izvor (https://www.politika.rs/scc/clanak/586558/Ratne-trube-duz-ukrajinsko-poljske-granice-moguc-oruzani-sukob)


Title: Re: Ратне трубе дуж украјинско-пољске границе, могућ оружани сукоб
Post by: Duki on November 27, 2023, 12:26:44 pm
Mislim da je ovo izvan proporcija.
Poljske kamiondžije imaju najjači i najsložniji sindikat na svetu i bukvalno ko jednom napravi problem svi staju, bune se i blokiraju puteve i za najbananalniju stvar. S obzirom na situaciju, predpostavljam da je bilo problema sa kabotažom i da im ukrajinci uzimaju poslove i/ili obaraju cenu rada, na to su poljaci strašno osetljivi.
EDIT: Zvanično je problem što ukrajinci malo previše svoje pravo da iih ne zadržavaju na granici sa EU, dakle, ukri idu slobodno tamo-amo a poljaci sede nedeljama na granici.