PALUBA

RV i PVO => Sistemi VOJiN i sistemi automatizacije => Topic started by: Kubovac on January 26, 2024, 06:36:33 pmTitle: Mobilna aplikacija za osmatranje i javljanje "Radar.NF"
Post by: Kubovac on January 26, 2024, 06:36:33 pm
Mobilnu aplikaciju „Radar.NF“ postavilo je 350 hiljada Rusa

Aplikaciju Radar.NF, koja pomaže Rusima da odgovore na pojavu bespilotnih letelica, već je instaliralo 350 hiljada ljudi

Stanovnici ruskih regiona brzo reaguju na pojavu neprijateljskih bespilotnih letelica i na taj način pomažu protivvazduhoplovnoj odbrani da otkrije i uništi  te uređaje.

Aplikaciju je razvio pokret Narodni front.

„Bio je mrak. Ne možete ga videti, ali možete čuti zvuk. Orijentisao sam se bočno - sever-jug. Orijentisao sam mobilni uređaj i poslao poruku“, rekao je Mihail iz Brjanske oblasti.

Nikolaj iz Belgorodske oblasti je primetio da su se bukvalno nekoliko minuta nakon što je preko mobilne aplikacije prijavio pojavu neprijateljskih projektila, pojavili policajci u oblasti gde se to dešavalo.

„Moramo prijaviti ako smo videli neprijateljski dron, projektil, nepoznate zvukove ili diverzantsko-izviđačke grupe, da naše operativne službe obrate pažnju na to i reaguju na vreme“, rekao je glumac Soslan Fidarov.

Najčešće je mobilna aplikacija preuzeta u Moskovskoj i Belgorodskoj oblasti, kao i u Sankt Peterburgu. Takođe je stekao popularnost u oblastima Krima, Brjanska i Voronježa.

Radar.NF možete preuzeti u prodavnicama aplikacija. Takođe možete koristiti QR kod koji se nalazi u video snimku.

Ranije, 16. januara, zahvaljujući informacijama dobijenim od korisnika aplikacije Radar.NF, tokom napada na oblast Voronjež oborena su tri neprijateljska drona.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Izvor (https://iz.ru/1640444/2024-01-26/mobilnoe-prilozhenie-radar-nf-ustanovili-350-tys-rossiian?main_click)