PALUBA

Ostalo => Ванредна стања и друге ванредне прилике => Topic started by: Brok on February 01, 2024, 11:50:19 am

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Centralnu Norvešku pogodila snažnija oluja "Ingun"
Post by: Brok on February 01, 2024, 11:50:19 am
Centralnu Norvešku pogodila najsnažnija oluja u poslednjih više od tri decenije

01.02.2024.

Oslo - Centralnu Norvešku pogodila je noćas najsnažnija oluja u poslednjih više od tri decenije, a vetrovi su dostizali brzinu i do 180 kilometara na sat, praćeni jakom kišom, što je dovelo do poplava, haosa u saobraćaju i nestanka struje.

Norveški meteorolozi su oluju nazvali Ingun, a izdato je crveno upozorenje za arktički region. U blizini Laerdala, grada severoistočno od Bergena, autobus sa 14 putnika izleteo je sa puta, a nije prijavljeno da ima povređenih, saopštila je policija.

Pojedina područja su poplavljena, a avio-kompanije i trajektni operateri privremeno su obustavili usluge, preneo je AP. Veliki broj škola i puteva zatvoren je zbog oluje u sredu i danas. Policija je saopštila da je u oluji razbijeno nekoliko prozora na hotelu u Bodoeu, gradu u okrugu Nordland.

Predstavnici osiguravajućih kuća rekli su da je prerano da se proceni šteta od oluje. Oluja je pogodila isto područje kao i novogodišnji uragan 1992. godine, jedna od najjačih oluja u istoriji Norveške, podseća list VG, prenosi Tanjug.

Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/597017/Centralnu-Norvesku-pogodila-najsnaznija-oluja-u-poslednjih-vise-od-tri-decenije)

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info