PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Dreadnought on March 20, 2009, 02:19:02 pmTitle: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on March 20, 2009, 02:19:02 pm
20.03.2009
Švedska vlada desnog centra najavila je veliku reformu vojske, u okviru koje će za pet godina biti ukinuta obavezna regrutacija, i povećan broj mobilnih trupa u zemlji i u međunarodnim operacijama.
 
Švedska će na taj način postati prva skandinavska zemlja koja će vojsku zasnivati na doborovoljcima i profesionalcima, prenose agencije.

„Razvili smo potpuno nov pristup u oblasti odbrambene politke i pripremamo se za veliko obnavljenje vojske”, izjavio je švedski ministar odbrane Sten Tolgfors na pres konferenciji.

U Švedskoj, koja ima devet miliona stanovnika, danas ima 30.000 oficira i vojnika, ali je potrebno godinu dana da se trećina od tog broja vojnika rasporedi. Ambicija ministra Tolgforsa je da može mobilisati 650.000 vojnika za jednu sedmicu za neku nacionalnu operaciju, ili operaciju u inonstranstvu.

Izvor:TanjugTitle: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on September 10, 2009, 04:30:07 pm
Stokholm poveo raspravu o novom sistemu odbrane EU

10.09.2009
Stokholm - Švedska, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, želi da detaljnije razmotri snage bloka za brze intervencije, koje do sada nikada nisu angažovane zbog odsustva konsenzusa među državama članicama EU.

[attachment=1]
Neophodan konsenzus:
Oznaka na uniformi nordijske borbene trupe


„Zamisao o borbenim trupama EU je dobra, ali one do sada nisu raspoređivane. Želimo da povedemo političku raspravu o tome zašto je to tako“, rekao je Olof Skug, diplomata u ime predsedništva Švedske EU, članovima komiteta bezbednosti i odbrane u Evropskom parlamentu. Od januara 2007. EU u teoriji ima na raspolaganju dve borbene jedinice koje su u stanju pripravnosti, i svaka od njih se sastoji od najmanje 1.500 vojnika iz jedne ili više država članica Unije.

Dve borbene trupe u stanju pripravnosti biraju se od ukupno 18 i rotiraju se na svakih šest meseci. One su spremne za raspoređivanje u vremenskom periodu od pet do deset dana i osmišljene su kao snage za brze intervencije koje treba da reaguju u vanrednim situacijama, kada UN ili NATO ne mogu da intervenišu dovoljno brzo. Za njihovo delovanje potrebno je jednoglasno odobrenje svih država članica EU, što je glavni razlog zašto do sada nikada nisu bile angažovane.

Ministri odbrane će o tom pitanju razgovarati krajem meseca kada će verovatno razmotriti načine pomoću kojih se mehanizmi mogu učiniti „fleksibilnim“, na primer, tako što će se raspoređivati samo delovi borbene trupe kada je to potrebno. Švedski diplomata je govorio o „varijacijama“ političke obavezanosti država članica kada je reč o formiranju borbene trupe čijem angažmanu one doprinose. Budući da su većina država članica NATO takođe i članice EU, očito je da vojnika i tehničke ekipe nema dovoljno i za borbene trupe EU i misije NATO, smatraju pojedini članovi Evropskog parlamenta.

„Saradnja sa NATO od suštinskog je značaja za funkcionisanje borbenih trupa“, rekao je Joan Mirčea Pašku, član Evropskog parlamenta iz redova socijalista i bivši ministar odbrane Rumunije, „Isti vojnici se angažuju u snagama NATO i u borbenim trupama EU, tako da bi vojni stratezi imali pravu noćnu moru ukoliko nemaju podataka o tome na koje vojnike mogu da računaju“. Član Evropskog parlamenta iz redova britanskih konzervativaca Džefri van Orden nazvao je borbene trupe EU kao i celokupnu evropsku politiku odbrane i bezbednosti, odvraćanjem od NATO i osudio je Evropu zato što se malo interesuje za Avganistan.

Stokholm je prošle godine koordinisao formiranje nordijske borbene trupe koju čini 2.800 vojnika uglavnom iz Švedske, ali i iz Finske, Norveške, Irske i Estonije. Ta inicijativa je Švedsku koštala više od 100 miliona evra. Švedska se tada nadala da će nordijska grupa biti angažovana u cilju rešenja krize u Darfuru, ali države članice EU nisu mogle da postignu saglasnost u vezi s tim. Umesto toga, Uniji je bilo potrebno nekoliko meseci da aktivira misiju EUFOR u Čadu i Centralnojafričkoj Republici.

Autor: S. D. M.
Izvor: Danas Online


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on November 05, 2009, 10:23:37 am
Švedski general stao na čelo Vojnog komiteta EU


05.11.2009

Juče je u Briselu održana ceremonija promene rukovodioca Vojnog komiteta EU. Francuski general Anri Benteža preneo je svoja ovlašćenja na švedskog generala Hakana Sirena koji je od 2004. do 2009. godine bio vrhovni komandant oružanih snaga svoje zemlje, a ranije rukovodio vojnom obaveštajnom službom.


Izvor: Glas Rusije


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: švercer011 on September 15, 2011, 11:15:56 pm
Švedska istražuje "sumnjive aktivnosti" u moru

15. 09. 2011.

STOKHOLM - Švedska mornarica istražuje "sumnjive aktivnosti" duž obale drugog po veličini skandinavskog grada, Geteborga.

Komandant mornarice Jan Tornkvist rekao je da je istraga otvorena nakon što su dobijene informacije iz pouzdanih izvora o podvodnim aktivnostima, što uključuje mogućnost da je povređen suverenitet švedske teritorije. Tornkvist dodaje da u istrazi učestvuje više vojnih zvaničnika iz mornarice, ali i pomorski ratni brodovi. On, međutim, nije želeo da precizira kada su dobijene te informacije niti da li je reč o špijunaži.
Švedski mediji spekulišu da je moguće da se u švedskim teritorijalnim vodama nalazi strana podmornica.

Izvor: Blic


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on September 16, 2011, 05:20:40 am
Rusi možda "zalutali" :)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Vladimir Ivanović on September 16, 2011, 05:34:53 am
Nije prvi put.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Boro Prodanic on September 16, 2011, 06:32:46 am
I nisu zalutali.  ;)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on July 27, 2013, 06:01:57 am
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Švedska predlaže plan organizacije Nordijske bojne

Datum objave:
26.07.2013
 
Plan osnivanja zajedničke Nordijske bojne (NBF) pojavit će se na stolu ove jeseni tijekom sastanka ministara obrane i zapovjednika iz Švedske, Finske, Norveške i Danske, prenosi Defense News. Koncept za uspostavu modularne Nordijske bojne je od temeljne važnosti za što bližu i svrhovitiju nordijsku obrambenu suradnju, rekao je zapovjednik švedskih oružanih snaga general Sverker Goransson.

NBF bi mogao biti aktiviran tijekom 2016.godine, rekao je Goransson. Modularni koncepti bi omogućavao njegovu primjenu u širokom rasponu zadaća i misija zračnih, pomorskih i snaga za specijalne operacije kada je to potrebno.

Švedski prijedlog je dobio mješoviti odaziv u nordijskim metropolama. Finska je rekla da pozdravlja švedsku inicijativu, ali je dodala da će sudjelovanje zemlje ovisiti o tome hoće li NBF-u - osim što bude pravilno ustrojen, financiran i opremljen - biti dodijeljena vrijedna uloga u jačanju nordijske i baltičke obrane.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 02, 2013, 01:11:21 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Proračun će prisiliti švedske postrojbe na raspuštanje
 
Datum objave:
02.10.2013

Zapovjednik švedskih oružanih snaga Sverker Göranson izjavio je za agenciju TT da Švedska mora dopustiti Oružanim snagama ( Försarsmakten ) ulaganje u kvalitetu prije nego u količinu . Vojni istraživači nedavno su završili izvješće sa pogledom na švedske oružane snage u razdoblju 2020-2030, a kao referenca poslužio im je proračunski okvir za oružane snage usvojen u parlamentu još 2009.. "Na dugi rok, ako ne promijenimo našu ulogu i mandat te planirana sredstva, morat ćemo raspustiti određene postrojbe", rekao je Göranson.

Sa sadašnjim raspoloživim sredstvima, Švedska bi trebala težiti manjim, ali učinkovitijim postrojbama, rekao je Goranson. On je također rekao da će u slučaju sadašnje razine proračuna, biti manje taktičkih transportnih zrakoplova i helikoptera u budućnosti, manje brodova i podmornica. Novo izvješće, naručeno po nalogu vlade, zaključuje da takve reforme ne bi narušile borbenu spremnost, ali bi dovele do slabijih borbenih kapaciteta.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 17, 2013, 01:43:10 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Švedska pristupila NATO snagama brzog odgovora (NATO Response Force)
 
Datum objave:
17.10.2013

Sjevernoatlantsko vijeće NATO saveza pozdravilo je švedsku ponudu da se pridruži NATO Response Force (NRF) kao i da sudjeluje na predstojećoj multinacionalnoj vježbe NRF snaga "Steadfast Jazz", priopćio je NATO. Švedska, Finska i Ukrajina kao partnerske zemlje NATO saveza dobile su zeleno svjetlo da sudjeluju u spomenutoj vježbi. Vježbe će se održati na različitim lokacijama početkom studenog.

Najveći dio snaga biti će razmješten u Latviji i Poljskoj. "Steadfast Jazz" je veliko finale niza provedenih vježbi NRF-a u svrhu certificiranja snaga. NRF snage se sastoje od kopnene, zračne i pomorske komponente te specijalnih snaga čiji sastav osiguravaju zemlje članice na period od 12 mjeseci. Partnerske zemlje također mogu davati snage u NRF ako to odobri Sjevernoatlantsko vijeće. Švedska je ponudila značajne snage za iduće četiri NRF rotacije, uključujući zrakoplove, brodove i kopnene snage, priopćio je NATO savez.


http://www.youtube.com/watch?v=1A5pF3yT4dA


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 06, 2014, 01:15:22 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedska gasi agenciju za izvoz vojne opreme FXM
 
Datum objave:
06.10.2014

Planirano zatvaranje švedske obrambene i izvozne agencije (FXM) očekuje se da će biti okidač za veliki "remont" švedske regulative koja se veže uz trgovinu vojnom opremom i naoružanjem. Operirajući kao odjel ministarstva obrane, primarno za poticanje izvoza obrambene industrije, FXM je došao u fokus interesa kroz pregovore između Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke zelenih, nakon parlamentarnih izbora održanih 14. rujna. Sudbina FXM-a je zapečaćena na zahtjev Zelenih koji su tražili oštrija pravila koja uređuju međunarodnu vojnu trgovinu te su zatražili reformu izvoza oružja 2015-16.

Zatvaranje FXM nastalo je kao kompromis između zelenih i SDP-a, pod kojima su Zeleni prihvatili mjere SDP-a za jačanjem vojnog proračuna ako će SDP podržati gašenje FXM-a. Središnji dio novog vladinog jačanja obrane uključuje nabavu do 80 borbenih aviona Gripen-E, nabava novog tipa podmornice i modernizacija dvije podmornice klase Gotland.

"Brojne temeljne funkcije FXM-a će se prenijeti na druge državne agencije. Kako će to biti učinjeno, i u kojem vremenskom okviru, postat će poznat u sljedećim tjednima ", rekla je Maria Ferm, voditeljica skupine Zelenih u parlamentu.

Zatvaranje FXM-a neće ugroziti švedske mogućnosti izvoza obrambenih sustava poput borbenih aviona, podmornica ili radara, rekla je Ferm. "Ova odluka neće naškoditi našim naporima prodaje Gripena u Brazil ili Slovačku, ali nadamo se da će gašenje dovesti do pooštravanja u izvozu oružja, pogotovo u nedemokratske države", rekla je Ferm.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 17, 2014, 11:17:34 pm
Švedska istražuje sumnjive podvodne aktivnosti
Beta   17.10.2014.

Švedska vojska saopštila je danas da je poslala brodove, avione i kopnenu vojsku da istraži navode o "stranim podvodnim aktivnostima" u Stokholmskom arhipelagu.

[attachment=1]

Oružane snage Švedske su navele da su danas pokrenule obaveštajnu operaciju u tom arhipelagu pošto su primile informacije "iz pouzdanih izvora". Portparol oružanih snaga Jesper Tengort nije hteo da kaže da li je viđena neka podmornica niti da otkrije druge detalje. Šef operacija Jonas Vikstrom rekao je na konferenciji za štampu da u istrazi učestvuje više stotina ljudi. Ova najava podseća na doba Hladnog rata, kada je švedska vojska redovno izvodila potrage za sovjetskim podmornicama u svojim vodama. Zbog jedne sovjetske podmornice s nuklearnim oružjem, 1981. godine je 11 dana trajao diplomatski spor pre nego što su švedske vlasti dale dozvolu da ta podmornica otplovi.

[attachment=2]

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on October 19, 2014, 05:17:04 pm
Najveća potraga od završetka Hladnog rata: Šveđani su u lovu na rusku podmornicu

Šveđani su u lovu na rusku podmornicu. Provode najveću potragu od završetka Hladnog rata. Iz pouzdanog izvora dobili su informacije o stranim podvodnim aktivnostima u njihovim vodama, a mediji prenose da je ulovljen poziv za pomoć na ruskom jeziku.

Operacija se događa u vrijeme zategnutih odnosa zbog krize u Ukrajini iz koje stiže dobra vijest. Kijev i Moskva postigli su dogovor o isporuci plina u zimskom razdoblju. To je konačno potvrdio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Još prije dva dana ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kako je dogovor postignut, ali je Porošenko i dalje tvrdio kako to nije isitna.

'Mogu reći da će Ukrajina imati plin i grijanje. To smo se dogovorili u petak. Dogovorom smo zaštitili ukrajinske nacionalne interese', rekao j ukrajinski predsjednik Ptero Porošenko.

Inače, vode Stockholma pretražuju švedski brodovi, helikopteri i vojnici. Tragaju za onim što je službeno opisano kao 'strana podvodna aktivnost'. Prema nekim izvješćima, ruska podmornica možda je naletjela na mehaničke probleme tijekom tajne misije.

Mobilizirano je više od 200 ljudi zajedno s helikopterima, minolovcima i ostalom opremom. Operacija je počela kasno u petak, a časnik koji vodi operaciju odbio je dati više pojedinosti, rekavši samo da nije bilo oružanog kontakta.

Prema pisanju lista Svenska Dagbladet uljez je vjerojatno ruska podmornica ili minipodmornica koja je možda oštećena. U četvrtak su švedski obavještajni operateri presreli radio razgovor na ruskom jeziku na frekvenciji koja je obično rezervirana za hitne slučajeve. Još jedan signal presreli su u petak navečer, ali taj put sadržaj je bio kodiran, piše Guardian.

Ipak, švedski obavještajci bili su u mogućnosti odrediti položaj sudionika. Jedan je bio u vodama Stockholma, dok je drugi bio u Kaliningradu, luci koja je dom ruske blatičke flote.

Vojni izvori ne žele potvrditi da je rusko plovilo u nevolji, a i Rusija navodno nema minipodmornice u Kalinigradu. Neki nagađaju da je podmornica možda zamjenjivala staru špijunsku opremu ili pratila švedsku pomorsku vježbu.

http://dnevnik.hr/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 19, 2014, 05:46:20 pm
Švedska nastavlja potragu za "stranim podmornicama" u Baltiku
Beta   18.10.2014.

Švedska vojska nastavlja i danas široku akciju kojom istražuje "inostrane podmorske aktivnosti" u Štokholmskom arhiprelagu.

[attachment=1]

U potrazi se koriste visokotehnološki opremljena plovila, avioni i snage dobrovoljaca. Švedski zapovednik operacije Jonas Vikstrom rekao je da se informacije dobijene od "poverljivog izvora" koje su juče i pokrenule akciju još uvek smatraju "vrednim truda". Vikstrom je odbio da da bliže informacije o potrazi osim što je naglasio da se radi o proveri da li se pod vodom odvijala ili se još odvija strana podvodna aktivnost. Takođe je odbio da kaže da li su švedske vlasti povodom toga u kontaktu sa nekom stranom državom.

[attachment=2]

Ima i mišljenja u okviru švedske vojske da se radi o prirodnom fenomenu. Akcija je ostatak Hladnog rata kada su švedske vlasti konstantno sprovodile potragu za sovjetskim podmornicama u svojim vodama. Zbog jedne sovjetske podmornice s nuklearnim oružjem 1981. godine je 11 dana trajao diplomatski spor pre nego što su švedske vlasti dale dozvolu da ta podmornica otplovi. Pre nedelju dana Finski institut za čovekovu okolinu iz Helsinkija saopštio je da je u međunarodnim vodama Baltičkog mora njihov brod Aranda u avgustu dva puta bio presretnut od strane ruskih bojnih brodova u pratnji helikoptera i primoravan da promeni kurs. Dodali su da se brod oglušio o te naredbe i da je nastavio da vrši.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: ORIĆAREB on October 19, 2014, 05:57:10 pm

Švedska posla. Uvijek, već decenijama ista fora. Kad god trebaju podići izdatke za odbranu
počnu da jure Ruse ispod mora. Isto je i sada sto-posto.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 19, 2014, 08:29:13 pm
Rusija demantuje vesti o incidentu sa "podmornicom" kod obala Švedske
Tanjug   19.10.2014.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je danas informacije o incidentu koji se navodno dogodio sa ruskom podmornicom kod obala Švedske.

[attachment=1]

Prema izjavi neimenovanog predstavnika tog ministarstva koju prenosi agencija Tas, "podmornice ruske mornarice kao i drugi brodovi izvršavaju zadatke u okeanima u skladu sa planom" i "nikakvih vanrednih situacija, tim pre ni havarija, sa ruskim vojnim brodovima nije bilo i nema". Ruska agencija podseća da je sinoć načelnik pres službe Oružanih snaga Švedske Erik Lagersten rekao da švedska vojska proverava vode u oblasti Stokholmskog arhipelaga kako bi utvrdili postojanje "strane podvodne aktivnosti" u toj oblasti. BBC navodi da je Švedska pojačala snage u teritorijalnim vodama nedaleko od glavnog grada i da su u operaciju uključeni brodovi, helikopteri i kopnena vojska. Potraga se vodi u prečniku 50 kilometara od Stokholma u Baltičkom moru. "Mi i dalje smatramo da dobijena informacija zaslužuje poverenje, a ja sam kao šef operacije potrage naložio da se poveća broj brodova u zoni traženja", rekao je kapetan Jonas Vikstrem, odbijajući da daje detaljnije objašnjenje o toku operacije. BBC prenosi pisanje švedske štampe da je, najverovatnije, ruska podmornica ta koja se našla u nevolji. List "Svenska dagbladet", pozivajući se na izvor u vojnim krugovima, piše da je ranije u toj oblasti presretnut radio-signal na ruskom jeziku, a u petak drugi, šifrovan. Taj list tvrdi da je radio-komunikacija održavana između oblasti u Stokholmskom arhipelagu i Kalinjingradske oblasti.

[attachment=2]

Prema informacijama novina, vojnici prate i naftni tanker "NS Konkord" ruske kompanije koja plovi pod liberijskom zastavom, koji se nalazi nekoliko dana nedaleko od arhipelaga a obavlja "čudne manevre", prenosi britanska radiodifuzna mreža. Međutim, u petak je švedsko Ministarstvo odbrane naglasilo da se ne radi o stranom vojnom mešanju i nisu komentarisali informacije o tome koja bi zemlja mogla biti umešana u događaje, kao i to da li je objekat pod vodom podmornica, dodaje BBC. Tas prenosi iz Helsinkija izjavu ministra odbrane Finske Karla Haglunda da Švedska samostalno sprovodi potragu, a da pomoć od njegove zemlje nije tražena. "Brojni eksperti iznosiće mnoštvo teorija i ideja povodom toga. Međutim, razumno bi bilo mirno sačekati. Kada budemo znali o čemu se radilo, tada ćemo nešto preduzeti", rekao je on.

Izlaz na Baltičko more ima devet država - pored Švedske, Nemačka, Danska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rusija, Finska i Estonija, dok podmorničku flotu imaju samo Nemačka, Poljska, Rusija i Švedska.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Рашо on October 19, 2014, 09:20:29 pm
Никакве ту подморнице нема. Иако није члан НАТО-а, Шведска има своју улогу у читавом овом замешатељству око Украјине у склопу притисака на Русију и дизању тензија...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 19, 2014, 09:53:58 pm
Никакве ту подморнице нема. Иако није члан НАТО-а, Шведска има своју улогу у читавом овом замешатељству око Украјине у склопу притисака на Русију и дизању тензија...

А и Карл Билт има "пик" на Русе.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 21, 2014, 07:00:34 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedska zatvorila kanale i zračni prostor u potrazi za neprijateljskom podmornicom

Datum objave:
20.10.2014

Švedske su vlasti proglasile sigurnosnu udaljenost od 10.000 metara (5,4 nautičkih milja) od svih vojnih brodova koji sudjeluju u potrazi za stranom podmornicom u arhipelagu Stockholma, izvijestili su lokalni mediji u ponedjeljak.
Prema švedskim novinama, zračni promet nad područjem traganja je obustavljen. Takva velika površina švedskog zračnog prostora nije bila ograničena od 80-tih, dodaju novine.

Zona zabrane letenja neće utjecati na putničke letove. Osim toga, švedski brodovi navodno su zatvorili kanal između Nynäshamna i otoka Nattaro južno od Stockholma. Veliki broj vojnih brodova i helikoptera se kreće prema jugu.  Švedske oružane snage pokrenulu su veliku operaciju kod obala Stockholmu u petak nakon primitka informacije, navodno od civila, da je u području zamjećen nepoznati podvodni objekt.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 21, 2014, 07:31:36 am
Fotografije na tu temu su iz revije "Obramba" SLO. Oni pišu, da bi nepoznato plovilo moglo biti ruska ili nizozemska podmornica.
http://www.obramba.com/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 21, 2014, 08:40:57 am
Rusi tvrde da je misteriozna podmornica holandska, Hag demantuje
Tanjug   20.10.2014.

Misteriozna strana podmornica kod Stokholma, koju švedska vojska pretresa, mozda pripada Holandiji, izjavio je danas izvor iz ruskog ministarstva odbrane.

[attachment=1]

"Da bi se smirile tenzije u vodama Baltičkog mora i uštedeo novac švedskih poreskih obveznika, mi preporučujemo Švedskoj da traži objašnjenje od Holandije", rekao je izvor u Moskvi za ruske novinske agencije. Ovaj izvor je kazao da je holandska podmornica Bruinis prošle nedelje sprovodila zadatke u blizini Stokholma, prenosi AFP. Podmornica je u petak bila u glavnom gradu Estonije Talinu i trebalo je da se vrati u ponedeljak, dodao je izvor. Holandska vojska demantovala je da je misteriozna podmornica koju traži Švedska u Baltičkom moru njena, kao što je to ranije danas saopšteno u Moskvi. "Holandska podmornica nije uključena u to i nemamo nikakve veze sa operacijom potrage koju vodi švedska vojska", izjavio je portparol holandskog Ministarstva odbrane Marnes Viser. Prema njegovim rečima, Holandija je učestvovala u vojnoj vežbi zajedno sa Švedskom ali je ta vežba završena prošlog utorka. Viser je precizirao da je posle vežbe, holandska podmornica "Bruinvis" bila u Talinu gde se zadržala tokom proteklog vikenda.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 22, 2014, 08:32:18 am
Švedska upozorila da će silom "izroniti" stranu podmornicu
Tanjug   21.10.2014.

Vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, general Sverker Jeranson, upozorio je danas da bi mogao da upotrebi silu kako bi na površinu izveo, kako se sumnja, stranu mini-podmornicu, koju švedska mornarica "juri" već nekoliko dana.

[attachment=1]

Ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika pretražuju od petka oblast ka otvorenom moru oko 70 kilometara jugoistočno od Stokholma, nakon izveštaja da je u vodi uočen nepoznati objekat. Jeranson je rekao da "verovatno postoje podvodne aktivnosti" u moru kod Stokholma i da je spreman da upotrebi oružanu silu da taj objekat istera na površinu, preneo je AFP. Švedska vlada je u nedelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica. "Najznačajnija stvar operacije, bez obzira da li ćemo nešto pronaći, jeste da pošaljemo veoma jasnu poruku da Švedska i njene oružane snage deluju i da su spremne da dejstvuju u momentu kada smatramo da takva vrsta aktivnosti narušava naše granice", rekao je general. Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu, što je švedska vojska demantovala, a Rusija je nagovestila da bi podmornica mogla pripadati Holandiji, što je ta zemlja odmah demantovala. Portparol holandskog ministarstva odbrane Marloes Viser izjavio je u nedelju da strana podmornica, uočena kod Stokholma, ne pripada holandskoj mornarici. "Imali smo jednu flotu u Baltičkom moru u skladu sa međunarodnom praksom. Naši brodovi su krajem prošle nedelje otplovili u Talin i sada su na putu kući", rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti. Švedske oružane snage su u petak pokrenule veliku operaciju kod obale Stokholma, nakon što su dobile informaciju, navodno od jednog civila, da se u toj oblasti nalazi nepoznati podvodni objekat. Rusko ministarstvo odbrane je 19. oktobra za RIA Novosti kazalo da bi neidentifikovani objekat, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, mogao pripadati holandskoj mornarici.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jadran2 on October 22, 2014, 09:10:28 am
Nije bas neko mjesto za skrivanje podmornice u tom arhipelagu; dubine su male....
[attachment=1]


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: pvanja on October 22, 2014, 04:29:59 pm
Pa valjda bi sa svom to tehnikom nasli podmornicu na tako malom prostur do sad.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Рашо on October 22, 2014, 05:05:26 pm
Pa valjda bi sa svom to tehnikom nasli podmornicu na tako malom prostur do sad.

Што значи да или подморнице нема (што је готово сигурно) или су противподморничке способности шведске РМ јадне. Па сад, или ће испасти смијешни (с овом непотребном драмом ако подморнице нема) или неспособни (ако је има).


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 22, 2014, 06:03:38 pm

Mogućnosti PPD švedske mornarice verovatno su danas manje nego što su bile krajem 80ih. Danak uljuljkanosti u "kraj istorije".


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jadran2 on October 22, 2014, 07:13:47 pm
Da nije...........?  :)
[attachment=1]


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Bozo13 on October 22, 2014, 07:42:59 pm
Ipak nebi toliko podcenivao šveđane. Pitanje šta je u pozadini..


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 22, 2014, 08:03:36 pm
Ipak nebi toliko podcenivao šveđane. Pitanje šta je u pozadini..

Ne potcenjujem Šveđane uopšte, ali činjenica je  da je i njih zakačila "bolest" bacanja brodova u staro gvožđe. 1990. Švedska je imala 12 operativnih podmornica, danas ih ima tri operativne, a program A-26 debelo kasni i još više poskupjuje.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on October 22, 2014, 08:06:09 pm
Jeste @Bozo,

netko je naveo da je možda u pitanju novac za vojsku a možda i još nešta što mi neznamo.Ipak zbog diskusije mogu navesti da imam dosta rođaka u Švedskoj i da su mi oni,još oko 1970-te,kad su dolazili u Split,pričali da Šveđani imaju imaju paranoičan strah od Rusa.Sjećam se da su i onda pričali da su se plašili da se ne pojave u kadi kupatila.
Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Jester on October 22, 2014, 08:36:46 pm
Na kraju će ispasti kakva mini podmornica iz kućne radinosti za krijumčarenje alkoholnih pića, ili je netko pak omamljen blagodatima destilata od kojekakvih žitarica onako u sumrak dobio nekakvo priviđenje no šalu na stranu da je tu bilo ičega pronašlo bi se ali sve je moguće...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Trifko on October 22, 2014, 08:56:09 pm
Pošto nisu još pronašli podmornici, agencije javljaju da su zato "pronašli" Ruski špijunski avion u svom vazdušnom prostoru... Takođe su Danci i Estonci uočili ist avion u svojim vazdušnim prostorima. 


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: švercer011 on October 22, 2014, 09:08:47 pm
Jurcali su se oni po Svedskoj 86-e (11:15 min)stavljali su mreze,mine pustali su torpeda itd,pogledajte izjavu nacelnika mornarice SSSR-a na 1:25min

http://www.youtube.com/watch?v=fjuuvESwWLc


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: vathra on October 22, 2014, 10:23:09 pm
Шта ли би тек радили швеђани да су им комшије северни корејанци,  који су мини подморницама отимали људе са плажа у околним земљама.. .


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 22, 2014, 10:51:29 pm
Tokom 80-ih su Šveđani zaista imali problema sa nepoznatim podmornicama, viđali ih u svojim vodama, lovili ih i nalazili tragove na dnu. Tada su čak par puta bili u prilici da gađaju nepriajteljsku podmornicu, ali su odustali zbog mogućih posledica po posadu podmornice. Veliki problem im danas predstavlja to što imaju protivpodmorničke kapacitete Regia Marine iz doba PSR-a, odnosno glavno protivpodmorničko naoružanje na brodovima im se sastoji od lansera ERMA.

http://www.youtube.com/watch?v=6rXc9FUGfEU


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 22, 2014, 11:46:52 pm

ELMA je zanimljivo PP oružje. Uprkos onome što se u videu govori, nije namenjeno za uništenje podmornice, već za njeno oštećenje do mere koja bi je naterala da izroni i prekine misiju, bude zarobljena, itd. Zamisli sramote da podmornica bude zarobljena na takav način! ELMA 600 i 601 su minobacačkog tipa, kalibra 127mm, sa kumulativnom b/g od oko 4-5 kg, a najnoviji model Alecto ima raketni motor i težu b/g. Ovo je praktično i jednostavno oružje, a ne verujem da su Šveđani glupi da koriste nešto što ne radi kako treba.

Pored ovih bacača Šveđani imaju izuzetno dobra laka torpeda 400mm, a valjda i dubinske bombe raznih tipova.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: motorista 57 klasa on October 23, 2014, 07:55:37 am
šveđani su po scenariju morali da počnu sa galamom"eno ga lopov" i tu ulogu su odigrali, gledaoci se nisu baš primili na predstavu
tako da su im ostale nerasprodate karte za reprizu .


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 24, 2014, 09:47:40 am
Švedska obustavila potragu za sumnjivom podmornicom
Beta   24.10.2014.

Švedske vlasti obustavile su višednevnu potragu za sumnjivom podmornicom kod Stokholma, saopštila je švedska vojska.

Vojska je naredila snagama mornarice da obustave potragu za podmornicom, ali su neke kopnene trupe ipak ostale angažovane. Švedska vojska pokrenula je u Baltickom moru prošlog petka najveću operaciju potrage za podmornicom od doba Hladnog rata pošto jeprethodno registrovala stranu podvodnu aktivnost kod Stokholma. Vojni zvaničnici nisu okrivili nijednu zemlju za ovaj navodni upad u njene vode, iako su analitičari tvrdili da bi Rusija mogla da bude najverovatniji krivac. Rusija je odbila svaku vezu sa navodnom podmornicom u švedskim vodama.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on October 24, 2014, 01:38:46 pm
Rusija: Švedska potrošila 2,2 miliona evra tražeći podmornicu
 

24.10.2014.

Švedska je uložila čitavih nedelju dana i potrošila 2,2 miliona evra u potrazi za misterioznom stranom podmornicom da bi na kraju priznala da sumnjivih stranih podvodnih aktivnosti nije ni bilo, tvrdi ruska novinska agencija TAS.
 
Admiral Anders Grenstad
[attachment=1]

Švedska vojska je angažovala mornaričke brodove i marince koji su sedam dana tražili sumnjivi objekat. Ona je danas objavila da je potraga završena, a Švedska nije predstavila nikakav dokaz o nedozvoljenom stranom prisustvu u njenim teritorijalnim vodama, navodi ruska agencija.

U operaciji nije potvrđen tip niti poreklo aktivnosti neke strane zemlje, izjavio je danas admiral Anders Grenstad na konferenciji za novinare.

Čitava operacija potrage koštala je državnu kasu 2,2 miliona evra. Poređenja radi, vatrogasci su potrošili istu sumu za sedam dana borbe sa šumskim požarima, rekao je Grenstad.

Švedska vojska je ranije danas saopštila da je posle nedelju dana traganja obustavila potragu za nepoznatim objektom u vodama kod obale Stokholma, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, čime je okončana najveća vojna mobilizacija posle hladnog rata u Švedskoj.

Više od 200 vojnika, brodova i helikoptera pretraživalo je vode kod Stokholma od petka prošle nedelje, nakon izveštaja da je uočena strana "podvodna aktivnost", za koju se sumnjalo da je ruska podmornica.
   
"To znači da su se brodovi i snage za dejstva i na kopnu i u vodi vratili u luku", poručila je vojska u saopštenju, dodajući da će manje snage ostati u toj oblasti.
   
Nerazjašnjeni slučaj o pojavi mestiroznog stranog plovila kod Stokholma
[attachment=2]

Vojska je dobila, kako je navela, verodostojne izveštaje o aktivnosti stranih podmornica ili ronilaca koji koriste podvodno sredstvo. Plovilo nije identifikovano, ali se zna da je švedska mornarica 80-ih godina u svojim teritorijalnim vodama povremeno hvatala podmornice za koje se pretpostavljalo da su sovjetske.

Ovaj incident je podigao tenzije u regionu u kome su vlade sve zabrinutije zbog sve veće ruske odvažnosti od kada je izbila kriza u Ukrajini, navodi Rojters.
 
Švedski i NATO borbeni avioni su pokušali da presretnu ruski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je u utorak na kratko ušao u vazdušni prostor Estonije.

Ministarstvo spoljnjih poslova Estonije je zbog toga uputilo formalni protest Rusiji.

Tanjug (http://www.tanjug.rs)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: lovac on October 24, 2014, 08:25:01 pm
Švedska je veoma ozbiljna zemlja i brine se isključivo za sebe, svoje građane i njihovu bezbednost!

To su dokazali i za vreme 2. sv rata. Bili su vojno neutralni - ali su do kraja rata izvozili železnu rudu u Nemačku, pod izgovorom, da su se plašili moguće Hitlerove invazije.
Da bi eventualnu invaziju sprečili prodavali su 3. rajhu železnu rudu za zlato! I na taj način su sačuvali svoju zemlju od ratnih razaranja. Koliko su takvim svojim stavom i trgovinom produžili rat i stradanje ostalih evropljana - to njih uopšte nije bilo briga.
 
Očito je da su i sada procenili da im neko brka identitet pa su pokrenuli akciju potrage, kao do sada bezbroj puta. Ako je u pitanju bila neka nepoznata podmornica - verovatno je zbrisala odmah čim je primećena.

Verujem da ni Rusi nisu sasvim nevini u ovom incidentu!


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 24, 2014, 09:54:56 pm
Svega po malo (kuknjave, drame i akcije) i eto švedima povećanje vojnog budžeta (https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,23560.msg361407.html#msg361407).  ;)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 25, 2014, 05:55:05 am
Švedska prekinula potragu za nepoznatom podmornicom.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
 
Švedska vojska končala iskanje neznane podmornice

ŠVEDSKI “LOV NA RDEČI OKTOBER” NEUSPEŠEN

Švedska mornarica je po tednu dni v petek 24. oktobra 2014 prenehala iskalno akcijo neznane tuje podmornice v švedskih teritorialnih vodah v bližini Stockholma, odločitve pa zaenkrat še niso pojasnili. Vsekakor pa novica preseneča, saj je Švedska vojska le dva dni pred tem napovedala vstop v “novo fazo” iskalne operacije, ki se bo nadaljevala tako dolgo, kot bo potrebno. Ob tem so prvič sporočili, da bi proti neznani podmornici lahko uporabili tudi orožje.

V petek 24. oktobra 2014 zjutraj pa je predstavnik Švedske mornarice na lokalni televiziji dal izjavo: “Ob 8. uri po lokalnem času (06:00 GMT) se je končala velika pomorska iskalna operacija, ki se je začela na območju stockholmskega arhipelaga prejšnji petek.” Razloga za opustitev iskanja neznane tuje podmornice v švedskih vodah niso navedli. Vse od petka 17. oktobra 2014, ko je Švedska vojska prejela prva obvestila očividcev o neznani tuji podmornici približno 50 km stran od glavnega mesta Stockholm, so na dan prihajale nove informacije in tudi fotografije neznanega plovila. Ob tem so namigovali, da naj bi šlo za poškodovan rusko podmornico, prestregli so celo pogovore v ruskem jeziku, obstajala pa je tudi možnost, da podmornica pripada Nizozemski mornarici. Kot vse kaže bodo ugibanja še nekaj časa prisotna, javnost pa resnice še dolgo ne bo izvedela.

Pripravil: A. Knific, foto: ABC NewsTitle: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 25, 2014, 03:30:50 pm
Rusija:Š Švedska potroššila 2,2 miliona evra tražžeći podmornicu
Tanjug   24.10.2014.

Švedska je uložila čitavih nedelju dana i potrošila 2,2 miliona evra u potrazi za misterioznom stranom podmornicom da bi na kraju priznala da sumnjivih stranih podvodnih aktivnosti nije ni bilo, tvrdi ruska novinska agencija TAS.

[attachment=1]

Švedska vojska je angažovala mornaričke brodove i marince koji su sedam dana tražili sumnjivi objekat. Ona je danas objavila da je potraga završena, a Švedska nije predstavila nikakav dokaz o nedozvoljenom stranom prisustvu u njenim teritorijalnim vodama, navodi ruska agencija. U operaciji nije potvrđen tip niti poreklo aktivnosti neke strane zemlje, izjavio je danas admiral Anders Grenstad na konferenciji za novinare. Čitava operacija potrage koštala je državnu kasu 2,2 miliona evra. Poređenja radi, vatrogasci su potrošili istu sumu za sedam dana borbe sa šumskim požarima, rekao je Grenstad. Švedska vojska je ranije danas saopštila da je posle nedelju dana traganja obustavila potragu za nepoznatim objektom u vodama kod obale Stokholma, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, čime je okončana najveća vojna mobilizacija posle hladnog rata u Švedskoj. Više od 200 vojnika, brodova i helikoptera pretraživalo je vode kod Stokholma od petka prošle nedelje, nakon izveštaja da je uočena strana "podvodna aktivnost", za koju se sumnjalo da je ruska podmornica. "To znači da su se brodovi i snage za dejstva i na kopnu i u vodi vratili u luku", poručila je vojska u saopštenju, dodajući da će manje snage ostati u toj oblasti.

[attachment=2]

Vojska je dobila, kako je navela, verodostojne izveštaje o aktivnosti stranih podmornica ili ronilaca koji koriste podvodno sredstvo. Plovilo nije identifikovano, ali se zna da je švedska mornarica 80-ih godina u svojim teritorijalnim vodama povremeno hvatala podmornice za koje se pretpostavljalo da su sovjetske. Ovaj incident je podigao tenzije u regionu u kome su vlade sve zabrinutije zbog sve veće ruske odvažnosti od kada je izbila kriza u Ukrajini, navodi Rojters. Švedski i NATO borbeni avioni su pokušali da presretnu ruski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je u utorak na kratko ušao u vazdušni prostor Estonije. Ministarstvo spoljnjih poslova Estonije je zbog toga uputilo formalni protest Rusiji.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on October 26, 2014, 12:28:49 pm
PIŠE VOJNI ANALITIČAR JAN IVANJEK
ŠVEDSKI NEUSPJEH U LOVU NA CRVENE U OKTOBRU Nepoznata podmornica im je umaknula

Švedska ratna mornarica okončala je prekjučer tjedan dana dugu potragu za nepoznatom podmornicom u švedskim teritorijalnim vodama, u zaljevu Kanholmsfjärden, 50-ak kilometara od Stockholma. Ta je potraga dobila kolokvijalni naziv “lov na crvene u oktobru”, prema hladnoratovskom podmorničkom trileru “Lov na Crveni oktobar”. U spomenutoj operaciji sudjelovao je veći broj ratnih brodova, helikoptera, ali i marinaca koji su pretraživali otoke u zoni djelovanja, tragajući za mogućim diverzantima. Iako švedska vojska operaciju karakterizira kao obavještajnu akciju, izvjesno je da je bila riječ o lovu na stranu podmornicu koja joj je uspjela umaknuti.

General Göranson, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Kraljevine Švedske, u srijedu je priopćio da uočene podmorske aktivnosti “provodi strana sila”, što mu je neprihvatljivo. Većina promatrača smatra da je ta strana sila Rusija. Na ovaj zaključak navodi povećana agresivnost ruskih snaga na području Baltika, prvenstveno zbog nedavnih incidenata koji su uključivali presretanje švedskih zrakoplova od strane ruskih lovaca, pa čak i simulirane nuklearne udare bombarderima Tu-22M na Švedsku. Otprije je poznato da su sovjetske podmornice desetljećima upadale u švedsko teritorijalno more. Kako bilo, Rusija poriče bilo kakvu povezanost s tajanstvenom podmornicom. Premda su švedske snage uspjele prikupiti izvjesnu količinu podataka koji će biti analizirani, one nisu ostvarile konačnu pobjedu, koja se u mirnodopskim uvjetima postiže istjerivanjem nepoznate podmornice na površinu.

Lov je otežavala činjenica da Švedska ne raspolaže protupodmorničkim helikopterima, koji su povučeni iz uporabe prije šest godina, a inače su od najveće važnosti u protupodmorničkom djelovanju. Njenoj mornarici do danas nisu isporučeni zamjenski helikopteri NH-90, naručeni prije više od desetljeća. Njihove prve protupodmorničke varijante neće biti u službi prije 2020., što predstavlja ozbiljan manjak obrambenih sposobnosti. Teško je procijeniti o kakvoj se podmornici radilo zato što je fotografija koju je objavila vojska loše kvalitete. Sa sigurnošću se može reći da to nije bila nuklearna podmornica. One su prevelike i prebučne da bi se mogle sakriti u plitkom Baltičkom moru. Stoga je vjerojatnije da je to bila mini-podmornica ili konvencionalna napadačka podmornica.

Ruska Baltička flota raspolaže s dvije starije konvencionalne podmornice klase Kilo i jednom modernom klase Lada, što se koristi samo eksperimentalno zato što ne zadovoljava operativne zahtjeve ruske mornarice. Eventualni motivi Rusije za podmorski upad u švedske teritorijalne vode zasad su nepoznati. Puno se spekuliralo o mogućoj nezgodi na nekoj ruskoj podmornici jer je švedska vojska presrela poziv u pomoć odaslan iz zone potrage; navodno je bio primljen u Kaliningradu, ruskoj enklavi i zapovjedništvu ruske Baltičke flote. Švedska je vojska opovrgnula navode o presretanju poruke. Ako je riječ o ruskoj podmornici, može se pretpostaviti da je pratila vojnu vježbu Northern Archer, održanu prije desetak dana. U njoj su sudjelovale oružane snage Švedske, Danske, Poljske i Nizozemske, koje su uvježbavale protupodmorničko ratovanje.

Slični podmorski upadi događali su se i ranije od 2000. Prije tri godine nekoliko je švedskih ratnih brodova isplovilo kako bi provjerili dojave građana o nepoznatoj podmornici u blizini Gothenburga. Međutim, proteklih je dana prvi put nakon hladnog rata pokrenuta operacija ovako velikih razmjera. Švedska je, dakle, tolerirala strane upade u svoje vode dulje od desetljeća jer ih nije smatrala previše opasnima. Sadašnji sukobi i incidenti s Rusijom i njenim oružanim snagama postaju sve ozbiljniji pa je Švedska, koja nije članica NATO-a, vjerojatno procijenila kako je došlo vrijeme da pokaže mišiće i demonstrira Rusiji svoju odlučnost.

Incidenti s podmornicama, uglavnom sovjetskim, događaju se u Švedskoj od početka 60-ih. Među njima je najpoznatiji i najopasniji incident što se zbio 27. listopada 1981. Tada se sovjetska podmornica S-363 nasukala na hridi nekoliko kilometara od mornaričke baze Karlskrona. Kako je S-363 bila podmornica klase Whiskey, tako se ovaj incident kolokvijalno nazivao “Whiskey on the rocks”, što se prevodi kao viski s ledom. Incident je gotovo doveo do rata između Švedske i Sovjetskog Saveza.

Sasvim je izvjesno da će Švedska ubuduće vrlo oštro braniti svoj suverenitet, što je izjavio i general Göranson. Ona će poduzeti sve potrebne korake kako bi osigurala svoj teritorijalni integritet i suverenitet. S druge strane, vjerojatno je da će Rusija nastaviti svoje operacije, pa će se slični incidenti ponavljati. Prema svemu sudeći, i sjeverna Europa klizi u novi hladni rat.

http://www.jutarnji.hr/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: ORIĆAREB on October 26, 2014, 12:52:17 pm

Ovaj analitičar je obična truba. Samo lupendra, nikakve podmornice ovoga puta nije bilo.
Drugi su motivi ovakve harange.... ::)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on October 26, 2014, 02:50:15 pm
Teško je ovako na osnovu novinarskih članaka zaključiti o čemu se radi.
Dali je zbilja postojala prijetnja ili je ovo izmišljeno za domaću/vanjsku upotrebu.

Čisto sumnjam da Šveđani ovise samo o PP helikopterima, imaju oni nešto za slušanje mora.
Vjerovatno tipa SOKS (nisam siguran dali je tačna skraćenica) još iz doba hladnog rata.
Suviše je prometno gore, nisu oni naivni.

poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 26, 2014, 02:55:02 pm
Kao i obično, vojni komentator (krmeljtator) Ivanjek (poreklom Poljak, Ukrajinac...?) stavlja u usta Goeransonu nešto što što on, kao nadam se ozbiljan čovek, verovatno nije rekao. Vojni krmeljtator polazi kao od dokazane činjenice da je "neobične podvodne aktivnosti" bilo, da je svakako u pitanju podmornica, a ako je već tako, ta je podmornica bez svake sumnje ruska. Pažljivo se traži bilo kakva suluda indicija protiv Rusa, ona se potom naduvava, naduvava i spinuje, kako bi se obični Šveđani vratili u paranoične godine kada su tražili ruske podmornice svuda, pa i u kadi, WC šolji... A mi smo svi, kao, budale, pametni k`o veverice.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 26, 2014, 09:07:24 pm
Lavrov: Švedska nije kontaktirala Moskvu zbog podmornice
Tanjug   25.10.2014.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova nije kontaktiralo Moskvu posredstvom diplomatskih kanala zbog situacije sa podmornicom, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je za program Vesti u subotu na TV kanalu Rusija 1 rekao da on nema predstavu kakva je podmornica primećena kod obale Švedske. "Video sam neku sliku kako se vrti na TV. Nisam siguran da liči na podmornicu", kazao je Lavrov i dodao da bi to mogao da bude balvan ili nešto drugo. Lavrov je rekao da je rusko ministarstvo odbrane već izdalo saopštenje po tom pitanju. "Mi smo imali informaciju da bi holandska podmornica mogla da bude tamo u to vreme, koja je kasnije otišla u estonsku luku" kazao je Lavrov, a preneo TASS. Šef ruske diplomatije je, takodje, rekao da je iznenadjen pomamom švedskih medija oko fantomske podmornice. Prema rečima Lavrova, samo su mediji spekulisali da je podmornica ruska. "Švedske vlasti to nisu potvdile", dodao je Lavrov. Potraga za podmornicom je počela prošlog petka, a švedski dnevnik "Svenska dagbladet" je čak izneo informaciju da se podmornica nalazi u nevolji. U medjuvremenu, jedan zvaničnik ruskog ministarstva odbrane je rekao da je potraga za ruskom podmornicom neuspešna zato što podmornice nema. Švedska vojska pokrenula je u petak najveću operaciju potrage za stranom podmornicom, nakon izveštaja da su primećene "podvodne aktivnosti" u arhipelagu koji se proteže od prestonice Stokholma u Baltičko more. U potrazi 70 kilometara jugoistočno od Stokholma angažovani su ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika. Švedska vlada je u nedelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica, naveo je AFP. Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu, medjutim, rusko ministarstvo odbrane odbacilo je tu tvrdnju, navodeći da bi neidentifikovani objekat, mogao da pripada holandskoj mornarici, što je holandska strana demantovala.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 26, 2014, 09:17:14 pm
Ovo je podmornica koja je otkrila koliko Evropa DRHTI od Putina
Biznis insajder/M. Pejić   25.10.2014.

Nedelju dana pošto je uočena moguća ruska podmornica kod Stokholma, švedske vlasti obustavile su potragu za misterioznim plovilom, ali su Skandinavci svetu jasno stavili do znanja da imaju strah od Rusije.

[attachment=1]

Nije da Šveđani nisu jurnili nešto što ne postoji. Tokom napora da uđu u trag podmornici, švedski vojni zvaničnici izrazili su potpunu sigurnost da je strano plovilo nasilno upalo u njihove teritorijalne vode, a najviši državni vojni komadant situaciju je nazvao “zaje****”, piše "Biznis insajder". Bezuspešna potera za neprijateljskom podmornicom pokazala se kao jedan od najtežih podviga kojeg se svi pribojavaju, a Švedska je iz svega izašla praznih ruku. Ipak, i pored svog neslavnog završetka incident je i te kako značajan iako Šveđani nisu otkrili ni kakvo polovilo su lovili, a kamoli njegovu svrhu i odredište. Pretpostavimo da su Šveđani zaista tragali za ruskom podmornicom, nešto što nisu ni u jednom momentu direktno priznali, ali su pojedini anonimni zvaničnici ovu tezu izneli kao "nešto što se podrazumeva". U poslednjih nekoliko meseci, Rusija je testirala suverenitet nekoliko svojih komšija i geopolitičkih rivala. Otet je estonski tajni agent i njihovi brodovi umešali su se u misiju finskog istraživačkog broda u međunarodnim vodama. Takođe, ruski avioni upali su u neuobičajeno napete konfrontacije sa američkom, estonskom, pa čak i japanskom vojskom. Ovi icidenti podigli su nivo napetosti i upalili nekoliko alarma, ali švedski lov na podmornicu bila je najveća mobilizacija u skandinavskoj zemlji još od Hladnog rata. U pitanju je bila potpuna vojna reakcija na moguće rusko kršenje suvereniteta jedne evropske nacije. "Ali, da si zaista uhvatili podmornicu, antiputinovksi blok imao bi neprocenjive pa čak i bez presedana motive da se suprotstavi Moskvi. To bi dovelo do hvatanja visoko pozicioniranih ruskih vojnih obaveštajaca ili tajnih agenata, zajedno sa opremom i informacijama koje su se nalazile na plovilu. I povrh svega, dokazalo bi se bez sumnje da Rusija nesmotreno krši suverenitet jedne evropske države sa kojom čak i ne deli granicu" piše sajt. 

[attachment=2]

Ali, lov nije osramotio Kremlj. Ako ništa drugo, otkrilo se koliko pojedine evropske zemlje veruju da im Rusija predstavlja unutrašnju pretnju. Švedska je pokazala nervozu kada je reč o ruskoj politici, da je čak i mogućnost strane podmornice u svojom vodama bila dovoljan okidač da se krene u višednevnu potragu i utroše milioni. Ne postoje dokazi da je ono za čim su tragali došlo iz Rusije, a čak nije posve sigurno ni da je u pitanju bila podmornica. Ali, izgleda da je predsednik Vladimir Putin odgovoran za strahove koji očigledno leže ispod čitavog incidenta. "Putin izgleda može da natera evropske vojne komadante da opsuju čak i ako im se učinilo da je došlo do kršenja suvereniteta" navodi Biznis insajder. 

[attachment=3]

Čak je i eminentna novinska agencija Rojters, čitavu švedsku potragu okarakterisala kao “farsu” razdvajajući brigu Šveđana od stvarnih dokaza i napretka u pronalaženju plovila. Putin ima i tu sposobnost da svoje potencijalne poraze pretvori u opipljive pobede - ili barem da nametne svoju volju na način koji ranije nije uspevao. Rusiki predsednik u februaru je uzvratio Ukrajincima zbacivanje Viktora Janukoviča tako što je pripojio Krim. Rušenje malezijskog aviona MH17 za koje se sumnjiče proruski separatisti na istoku Ukrajine, sa oružjem iz Moskve, navuklo je gnev internacionalne zajednice, ali ni to nije sprečilo Kremlj da pošalje 5.000 vojnika na istok Ukrajine. Takođe, veliki prozapadni lider izabran je da preuzme vlast u Kijevu (Petro Porošenko), a Putin je odgovorio tako što je okrenuo Donbas u najnoviji “zamrznuti konflikt”. "Švedski lov na podmornicu samo je mikrokosmos nečeg šireg. Ovoga puta Moskva je je odnela prednost, ali pobednički niz ne može da traje neograničeno, bumerang se jednom mora vratiti" zaključuje sajt.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: ORIĆAREB on October 28, 2014, 10:15:55 pm


Шведска признала да је руска подморница измишљена


15:17 28. октобар 2014.Из војно-поморске обавештајне службе Шведске саопштено је да крај обала Скандинавског полуострва није било никакве руске подморнице, а нема је ни сад, и да је вест о трагању за њом само новинарска патка. Ово преноси главни лист у земљи „Dagens Nyheter‟, позивајући се на војни ресор.

У току последњих неколико недеља пристизала су саопштења о томе да су шведске обавештајне службе покушавале да уђу у траг некој подморници у Стокхолмском заливу, са које је наводно послат позив у помоћ на руском језику.

Новинари су покушали да добију записе детектованих позива, преноси телевизијски канал „Русија 24‟. Али из обавештајне службе су саопштили да би и сами хтели да прочитају нешто о руској подморници, и да немају никакве информације о томе.

Министар одбране Финске Карл Хаглунд је раније изјавио да је потрага за траговима „стране подводне активности‟ у близини Стокхолма била „фарса‟. „Ако се претпоставке не могу потврдити, нећемо правити фарсу. То није начин да се повећа ауторитет наших одбрамбених снага...‟, рекао је он.

http://ruskarec.ru


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on October 28, 2014, 11:02:46 pm
Znači tražili su "pilote bespilotnih letelica". U sve u cilju da se strah od Rusa ne zaboravi i još malo podstakne. Tako se "kreira" javno mnjenje.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on November 15, 2014, 12:05:53 am
Švedska potvrdila upad strane podmornice
Beta   14.11.2014.

Švedska je danas potvrdila da je mala strana podmornica prošlog meseca nelegalno ušla u njene vode, mada je i dalje nejasno čija je to podmornica bila.

[attachment=1]

Premijer Stefan Lofvren oštro je upozorio da takvi upadi na švedsku teritoriju predstavljaju "ogroman rizik" za umešane zemlje i da će Švedska braniti svoje granice "svim dostupnim sredstvima". Švedska je 17. oktobra pokrenula najveću potragu za podmornicom od Hladnog rata, pošto su očevici prijavili da su videli nešto pod povodom u Stokholmskom arhipelagu. Potraga je obustavljena posle nedelju dana, uz navode da je podmornica verovatno otišla u drugi deo Baltičkog mora. Vojni zvaničnici nisu okrivili nijednu zemlju, ali je većina analitičara u Švedskoj navodila da je verovatno reč o ruskoj pomornici. Moskva je demantovala da je to bila njena podmornica, dok su izvori iz ruskog Ministarstva odbrane sugerisali da je podmornica holandska što je demantovala vojska te zemlje. "Nemoguće je... potvrditi poreklo. Ali, možmo potvrditi činjenicu da je bila tamo", rekao je komandant švedske vojske Sverker Goranson na konferenciji za novinare s premijerom Lofvrenom i ministrom odbrane Peterom Hultkvistom. Goranson je rekao da je sama vojska zabeležila upad, ali nije izneo detalje. Lovfren je rekao da je razuđena švedska obala dugačka kao istočna obala SAD, zbog čega je teško nadzirati je, i obećao da će ojačati službe za nalaženje i identifikovanje upada. "Dozvolite mi da kažem ovo, glasno i jasno, svima odgovornima: ovako nešto je potpuno neprihvatljivo", rekao je Lofvren. Švedska je obrazovala protivpodmorničke snage pošto je sovjetska podmornica s nuklearnim oružjem ušla u njene vode 1981, ali je počela da raspušta te snage posle Hladnog rata, u okviru smanjenja troškova. Protvipodmornički helikopteri su ukinuti 2008, a zamena se ne očekuje do 2018. godine.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on November 15, 2014, 12:17:22 am

A npr., bilo bi mi potpuno logično da Ameri vrše takve provokacije, jer za to imaju gotov motiv ... ubediti Švedsku da stupi u NATO ili da zaključi poseban sporazum sa NATO.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 15, 2014, 12:19:34 am
Dzumba je u pravu kad kaze da je ova situacija iskoriscena za uterivanje strah od Rusa, jer su se slicne situacije i pre desavale, ali je ovo prvi put da privuce toliko veliku medijsku paznju. O ovome se prilicno dugo pisalo, i svaki dan je optuzivana Rusija, najcesce indirektno, ali par puta i direktno.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on November 15, 2014, 01:18:46 pm
Утеривање страха од Русије је вероватно у функцији војно-индустријског и трговачког лобија у самој Шведској како би се подстакла већа издвајања за опремање војске (морнарице) и набавка војне опреме и то у самој Шведској. Продаја авиона не иде, продаје остале опреме не иде, па да се мало покрене... Ето прилике да се поново набаве противподморнички хеликоптери, разни радари, сонари и тд.

Ова задња вест ми делује неозбиљно. Ми знамо ко су икао их нисмо идентификовали. Ми знамо да је то била подморница, иако је  нико није ни снимио ни видео. Наводно неко је видео, али се не зна ко је то видео. Можда "Србин1" зна из писања шведске штампе ко је то видео "нешто" што је сигурно подморница.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 16, 2014, 04:00:18 am
Bas tako. Odmah nakon ove situacije je nova vlast predlozila povecavanje budzeta Ministarstva Odbrane za 2,21 milijardu svedskih kruna (~240 miliona evra), od kojih ce 210 miliona biti namenjeno za osoblje i nove regrutacije, a 2 milijarde za novu tehniku.

Ovo je slika u pitanju:
[attachment=1]

Navodno ju je slikao covek po imenu "Erik", i prema njegovim recima je to "bez sumnje bila podmornica". Inace je potraga pocela kad je svedska obavestajna sluzba upecala radio komunikaciju izmedju nekoga sa svedske teritorije i Kaliningrada na ruskom.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on November 16, 2014, 04:11:59 pm
И која би корст била од тога (за Русе) што би руска подморница пришла на 100-тинак метара од шведске обале? Осим да се негде у плитком мору, пуном острваца, насуче или удари у неку хрид? Тек не разумем шта би ту тражила нуклеарна подморница која испаљује пројектиле не пар хиљада километара удаљености.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 16, 2014, 07:38:58 pm
Pa upravo tako, bas nikakva. Nemaju oni potrebu da pokazuju misice Svedjanima, narocito kad je i Svedski nacelnik Generalstaba priznao da bi Svedska mogla izdrzati maksimalno nedelju dana ako bi je "neka" strana sila napala.
Svedjani jednostavno mrze Ruse, i za sve lose u svetu njih okrivljuju. Jedan od mojih najboljih prijatelja je u Vojsci ovde, i da vi samo cujete kakve oni borbene pesme pevaju na vezbama...to je blago receno bolesno.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: motorista 57 klasa on November 17, 2014, 08:03:18 am
Plašenje naroda mogućim napadom od strane neke sile, je put da se opravda više novca koji se troši u vojne svrhe.
U najrazvijenijim zemljama to daje najviše rezultata. Oni imaju za šta da se plaše (standard, zaposlenost itd..) pa su
spremni da odvoje više novaca. Kod nas to mnogo ne pali, da je situacija bar slična keramičari bi lepili pločice
i nebi se metali tamo gde im nije mesto.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Trifko on November 17, 2014, 05:54:24 pm
Ovim se samo skreće s nekog drugog "lopovluka", aferie ili nečeg trećeg što se dešava u zemlji, a mi nismo u Švedskoj da bi znali šta se to drugo dešava. Ovakve vijesti bacaju sve druge u sjenu...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 17, 2014, 09:28:09 pm
Evo ovako. Skoro je bila smena vlasti ovde u Svedskoj, doduse neuspesna, jer niko ne moze da napravi vecinsku koaliciju bez saradnje sa Svedskim Demokratama (patriotska stranka, koju su svi zigovali kao rasisticku), a niko nece zajedno s njima. Tu se digla velika vrka, koja jos uvek traje, ali da ne zalazimo u politiku i krsenje Pravilnika, recicu samo da je sve to ostalo po strani zbog ove vesti.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Trifko on November 17, 2014, 09:36:39 pm
@srbin1 e to je onda se ovo uklapa. Malo da se skrene s toga, a usput strani "agresor" uvjek dobro dođe za ujedinjenje pa možda se desi kakav neočekivana koalicija i onda svojim biračima svoj postupak možeš opravdati...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 18, 2014, 12:54:58 am
Bas tako! Ovo im je sad doslo kao desetka na keca, cisto da narod zaboravi kako ce Svedska sledece godine primiti preko 100.000 azilanata za kojih naravno nece biti posla nego ce mesecno primati 2500 - 3000 evra po porodici iz budzeta drzave, sto drzava u ovom trenutku nema. Onda je bolje pustiti ovu pricu, kako bi narod na to zaboravio i zabavljao se "vecitim neprijateljem" Svedske - Rusijom. :)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on November 18, 2014, 07:08:17 am

Evo još jedan dokaz.Treba imati na umu vijest i demanti.Kad jednom "prospete perje" nemožete ga uspješno pokupiti.
Izvor RTRS juče.

Шведска: Оптужили Русе, али авион је француски
Шведске војне власти су данас објавиле како је "руски" авион који је у недјељу ушао у шведски ваздушни простор у ствари француски авион.
Борбени авиони -
Борбени авиони

Шведски Експресен је претходно објавио, како се сада испоставило, нетачну вијест, да се руски авион нашао "пар километара с погрешне стране границе", преноси Раша тудеј.

Представник за штампу шведске армије Јеспер Тенгрот је данас објавио како је авион био француски и како ће бити спроведена истрага о томе откуд тај авион у шведском ваздушном простору. Нагласио је и како би Експресен "морао да преузме одговорност за своје изворе".

Представник за штампу француске амбасаде у Стокхолму Лионел Фабр је изјавио како засад немају никакву информацију о овом случају и да су у контакту са Паризом како би се разјаснило о чему је ријеч.
Вијести из исте рубрике

Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on November 21, 2014, 11:34:50 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedska vojska preuzela preuređeni radarski objekt 871

Datum objave:
21.11.2014

Obnovljena i nadograđena radarska baza za zračni nadzor predana je na korištenje švedskim oružanim snagama. Predaju radarske baze 871 obavila je švedska obrambena agencija za nabave FMV. Rad na renoviranju i modernizaciji objekta započeo je u 2007. godini "Ovo je nadograđena verzija radarske baze 870 koje su oružane snage koristile za nadzor zračnog prostora i površine", rekao je Mattias Alfredsson, direktor FMV projekta.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on February 27, 2015, 01:42:50 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedski vojni izvoz u 2014. manji za 33 % u odnosu na godinu prije

Datum objave:
27.02.2015

Švedska je izvezla vojne opreme i naoružanja 2014. godine u vrijednosti SEK8 milijardi (USD 1 milijarda), što predstavlja pad od 33%, izvjestio je švedski Inspektorat strateških proizvoda (ISP).  ISP je nacionalno tijelo odgovorno za kontrolu izvoza. Oko 78% vojnog izvoza se odnosi na članice unutar Europske unije te partnere poput Australije, Kanade i SAD-a. Od preostalih 22%, najviše je otišlo u Indiju i Tajland. SAD su najveći švedski međunarodni kupac u vrijednosti robe od oko SEK1.5 milijarde, a sljede susjed Norveška sa SEK1.3 milijardi te Tajland sa SEK0.5 milijardi. Tajland je vezan za ugovor iz 2008. prema kojem nabavlja 12 borbenih aviona Gripen.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on March 23, 2015, 09:57:36 am
Švedsko ostrvo se sprema za odbranu od Rusa
dw.de   22.03.2015.

Gotland je jedno od najlepših švedskih ostrva. Ujedno i strateški važno, ali do sada na njemu nije bilo vojske. Samo je narodna odbrana vežbala u slučaju invazije. Ali sada dolaze vojnici - zbog napetosti s Rusijom.

[attachment=1]

Na švedskom ostrvu Gotland na Baltičkom moru čuje se pucnjava. Naoružani pripadnici narodne odbrane provlače se kroz grmlje. Vežbaju, kako bi bili spremni da reaguju u slučaju opasnosti. Konkretno: ukoliko vojska neke zemlje okupira ostrvo. Narodna odbrana na Gotlandu broji oko 500 pripadnika vojske, koji samo u svoje slobodno vreme učestvuju u vežbama.

"Mala - ali efikasna jedinica"

Na ovom turističkom ostrvu već deset godina nema pripadnika švedske vojske. Kada su nestale političke napetosti u Evropi, vlada je povukla vojsku i prepustila odbranu stanovnicima. "To je mala, ali efikasna ekipa", kaže general Karl Engelsbrehtson. Jedinicu čini 500 ljudi naoružani modernim oružjem. Dakle, ostrvo bi trebalo da brani 500 dobrovoljaca, od kojih neki i nisu spremni za akciju u svako doba. Brigadir Roland Ekenberg, pod čijim se zapovedništvom nalazi narodna odbrana, smatra da to ne predstavlja problem.

[attachment=2]

"To su vrlo angažovani ljudi. Oni ne učestvuju samo u regularnim vežbama, nego vežbaju i samostalno kako bi bili što spremniji" objasnio je Ekenberg.

Strateški važan položaj

Gotland ima strateški važan položaj između švedskog kopna i baltičkih država. Obala Letonije je gotovo isto toliko udaljena kao i Stokholm. Svi brodovi koji iz Finske ili ruskog Sankt Peterburga plove za Poljsku ili Nemačku moraju da prođu pored švedskog ostrva. "Ovaj položaj je važan za trgovinu sa našim prijateljima, ali može biti i vojno značajan. I zanimljiv za naše neprijatelje" pojašnjava Ekenberg. Zbog napetosti između Zapada i Rusije švedska vlada je odlučila bolje da zaštiti Gotland. Na ostrvo bi trebalo da bude premešteno 150 vojnika. Švedski ministar obrane Peter Hultkvist ističe da se mora adekvatno odreagovati na promenjenu geopolitičku situaciju. "Ranije smo bili koncentrisani na međunarodne vojne misije. Sada želimo više da usredsredimo na odbranu naše zemlje." rekao je Hultkvist. On kao razloge navodi aneksiju Krima, sukob u Ukrajini, ruske interese na Arktiku i, kako kaže, "najnovije aktivnosti Rusije koja je svoje avione slala i do Islanda i Velike Britanije". Vlada sada više novca izdvaja za odbranu. U modernizaciju i naoružanje biće uloženo oko 600 miliona evra, a zato će biti smanjena sredstva za učestvovanje u međunarodnim misijama.

Ostrvljani se raduju

Gradonačelnik Gotlanda Bjirn Janson se nada da će njegovo ostrvo imati koristi od vojnih ulaganja. Kaže da bi za lokalnu privredu bilo dobro ukoliko bi im se pridružilo oko 150 vojnika sa svojim porodicama. On priznaje da će to značiti i mnoge izazove: za nove stanovnike je neophodno izgraditi stanove i povećati kapaciteti vrtića, škola i drugih ustanova. "To neće biti lako, ali će biti dobro za nas" uveren je gradonačelnik. Njegovo mišljenje deli i predstavnica Turističke zajednice Gotlanda Karin Sjoberg. Više vojnika znači i više radnih mesta i bolju infrastrukturu. "Mislim da će to za nas biti dobro. Jer za ostrvo je važno da dobije investicije" dodaje Sjoberg.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jeremijaljesina on July 28, 2015, 07:49:25 am
Dali su Rusi dolijali napokon ili su supjeli jos jednum umaknuti? Ili su Ameri? Jal su labudovi  :pirat ?

Uglavnom pojavile su se fotografije neke izgleda podmornice, ne vidim doduse da nesto pise na cirilici...

http://www.dw.com/en/swedish-military-investigating-report-of-russian-submarine-wreck/a-18610923


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jeremijaljesina on July 28, 2015, 07:52:08 am
Evo i youtube filmic
https://www.youtube.com/watch?v=p6ChGrVJtg0

Podmornica je iz 1916  :marinero :klap


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: HrcAk47 on July 28, 2015, 09:27:56 am
Ali Rusi jednostavno nemaju male podmornice, pr.636 Varsavyanka dodje jos i najmanja...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jeremijaljesina on July 28, 2015, 10:24:11 am
... ruska podmornica iz 1916, vele... :-)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 28, 2015, 10:44:47 am
I ako nisam stručnjak za brodogradnju a ako se radi o podmornici na videu,zaista se vidi "oštri" pramac što je i kod nas prevaziđeno već negdje 70-tih pa imamo da su nove tip "Sava" imale zaobljeni(kalota) oblik.Ovo je bilo i na malim diverzantskim P,znači neovisno o veličini P.Predpostavljam da se na videu zaista radi o nekoj staroj podmornici.Čija je,netko bi trebao da zna,da nema veze sa sadašnjošću i to je jasno.

Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 28, 2015, 06:08:39 pm

Ispravka!Na videu 07 se vidi nešto slično pramcu što sam očito pogrešno prepoznao.Naleteo sam slučajno na sliku makete te podmornice i tu se vidi da su i te podmornice imale obli pramac(kalota).
Izvinjavam se na grešci.

Poz.
[attachment=1]


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on July 28, 2015, 07:00:58 pm
Па шта кажу они "стручњаци"? Колико видим "подморницу" су снимили неки аматери. Или можда грешим? На крају зашто је не заробише, уништише, не позваше војску упомоћ? И још као има ћирилички натпис на трупу брода? Још само да прочитају? Или и Шведској нико не зна ћирилицу? И на крају, не разумем шта би руске подморнице уопште тражиле у Шведским водама, а не на пример у Данским или Немачким? Тамо их још нису "видели"?


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: motorista 57 klasa on July 28, 2015, 07:08:06 pm
Traži se razlog da "čačkaju mečku" vreme im je da stave prst na čelo. Diktat koji očigledno dobijaju može nam se
svima obiti o glavu.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on July 28, 2015, 10:32:13 pm
Mnogo je dobro očuvana za podmornicu iz 1916, a Rusi su izgubili samoi podmornicu Bars u Švedskim vodama.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Барс_(подводная_лодка)

Edit:

Moja greška, izgubili su i malu podmornicu Som.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on July 28, 2015, 11:04:22 pm
Možda je to ta?


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on July 29, 2015, 01:01:24 am
Ministarstvo odbrane Svedske je potvrdilo da se najverovatnije radi o podmornici "Som" koja je potonula 1916. godine.

Izvor je na svedskom, ali u sustini pisu da je Ministarstvo inostranih poslova kontaktiralo rusku ambasadu u Stockholmu sa gore navedenom informacijom. Dalje sledi intervju sa pronalazacima iz Ocean X Team-a.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvaret-ubaten-av-allt-att-doma-fran-1916/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 29, 2015, 07:02:31 am

Hvala prijatelju za direktne informacije.Na fotci koja se vidi na Vašem linku vidi se da je nadgrađe (laki trup)ipak sa "oštrim" pramcem.Međutim na fotci makete se to ne vidi tako da možda i nisam napravio grešku.Da ne odemo previše OFF "idealistički " jeste Ruska carska P i tko ne ide u detalje može se upotrebiti za "zamajavanje" kako je eto otkrivena Ruska podmornica (iz kog vremena nije bitno).Važno je da je Ruska i da je otkrivena u Švedskim vodama i da "zamajavanje" da bi se prikrilo nešto drugo može da traje.
Da pređem na meni interesantniju oblast.Imao sam zaista popriličan broj rođaka u Švedskoj.Neki su i u braku sa Šveđanima.Slabije održavam vezu jer su moja generacija ili "izumrli" ili se ne bave informatikom.Sa preostalim se čujem ponekad telefonom.
Znam da su se Šveđani plašili i ranije "Rusa" ali to nije bila paranoja.
Šveđane sam video kao izuzetno razuman i tolerantan narod.Sjećam se da da sam smatrao da su oni više socijalisti nego mi i za vrujeme Tita, i ako su Kraljevina.Nisu išli na taj liberalni kapitalizam nego im je bila razvijena srednja klasa (bogatstvo raspoređeno na veći broj ljudi itd.).
Da ne "razvlačim" dalje objašnjiva mi je i "mržnja" prema  doseljenicaima ali i ne prema Slovenima.Nemam zvanična istraživanja ali mislim da su doseljeni daleko brojniji sa "muhamedanskim"religijskim uvjerenjima nego Slaveni(katolici,pravoslavci itd.).
Ovo izvalačim iz izjave K.Bilta da su Sloveni najveći problem Europe, i aktuelne da u Donbasu treba izvršiti etničko čišćenje od "Rusa".
Bilo bi interesantno znati  kojem opredeljenju pripada K.Bilt.Možda znate više,no koliko sam pratio informacije,zadnji izbori za Europski parlament su u dobrome označeni kao nacionalistički,čak su neke partije morale da mijenjaju ime na izborima,da bi mogle učestvovati.
Pošto pretjerujem sa dužinom posta,Vi ste dali da se na vlasti u Švedskoj nalaze i desničari-nacionalisti.Da li je na toj strani i navedeni K.Bilt?

Poz


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on July 29, 2015, 07:41:59 am

Руска мала подморница "Сом", класе "Белуга", од којих је направљено 7, потонула је у судару 10. маја 1916. године. Пошто Балтичко море има смањен салинитет у односу на нпр. Средоземно (купао сам се у Ростоку, па знам да је бљутаво), рђање трупа је успорено, па је то разлог што је подморница прилично добро очувана.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on July 29, 2015, 11:26:49 am
Važno je da je Ruska i da je otkrivena u Švedskim vodama i da "zamajavanje" da bi se prikrilo nešto drugo može da traje.

Ovo je sama sustina svega i glavni razlog zasto se ova vest vrti po medijima vec nekoliko dana. A to "nesto drugo" je ovde u Svedskoj jedna ogromna tabu tema, i previse je opsirna da bi se se mogla svesti na samo par recenica, tako da u nju necu da zalazim.

Sto se tice Carl Bildt-a, on pripada Moderatima, koji su zvanicno liberalno-konzervativni ali u sustini zesci kapitalisti. Na vlasti trenutno nisu Svedske Demokrate (nacionalisti), nego su socijalisti zajedno sa moderatima napravili sporazum u decembru prosle godine cime je fakticki ukinuta prava demokratija u Svedskoj, mada iskreno ne znam ni da li je uopste i bilo poslednjih 8-10 godina. Ali sad sam vec skrenuo s toga sto sam nameravao da napisem.
Carl Bildt vise nije aktivan  u svedskoj politici jer je presao da radi za ICG (International Crysis Group) u Briselu. Njegove izjave koje ste naveli su zadnji trzaji bivseg politicara kako bi pokazao Svedjanima da je jos uvek "tu", iako fakticki nije. Inace mislim da je on "covek" koji je najvise anti-ruski nastrojen na celokupnoj svedskoj politickoj sceni, i zato ga obavezno zovu iz medija cim su Rusi u pitanju.

A sto se tice desnicara-nacionalista, tu prvenstveno mislim na SD (Sverigedemokraterna), oni su vise protiv svedskog pristupanja NATO-paktu nego protiv Rusije, sto je dosta interesantno.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 30, 2015, 06:31:41 am

Hvala Vam @srbin 1!

Drago mi je da ste mi pojasnili situaciju.I moj je stav da ovo izgleda malo vezano za temu ali samo površno.Samo zašto što se "često" Švedska javlja koja je ugrožena od "Rusa",Vaše objašnjenje ipak doprinosi razumijevanju ZAŠTO je to tako.

Imam problema pristupu internetu naročito naveče,pa se izvinjavam što nisam reagovao ranije.Nastojat ću pročitati i ovo o Međunarodnoj Kriznoj Grupi u kojoj je g.K.Bilt,jer mi je naziv poznat ali se ne sjećam uloge te organizacije.

Na kraju,Vaša zadnja rječenica u vezi desničara-nacionalista,ne treba da Vas "opterećuje".Nema tu pravila,pogledajte recimo Francusku(Le Pen)i vidjet će te sličnu situaciju.Politika zaista nije nauka i nemože se "uhvatiti" ništa kao realno.Negdje važi jedno a negdje drugo.Postoje nacionalisti koji vole svoju državu i ne vole da im drugi upravljaju,postoje također i oni kojima je nacionalizam samo sredstvo da se "uvuku" velikima u d***pe
misleći da će tako dobro proći-profitirati.

Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 30, 2015, 06:57:35 am
PS,da dodam u vezi sa "nejasnoćom" političkih naziva-definicije i nauke.Vidite da se ni socijalisti nisu više socijalisti sa Palme-om,koji je valda i eliminisan zato što je smatrao,iskreno,da ako se nešta radi,onda to nemože biti samo formalno(to se samo naziva tako a iza iza toga,suština nemora biti to).Imamo da je i cio svjetski sistem urušen zbog te lažne moralnosti koja u sebi krije ljudsku pohlepu i tko zna kako će se to završiti.

Poz.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on July 30, 2015, 06:40:26 pm
Nema na cemu! Ako imate jos pitanje, rado cu na njih odgovoriti ako budem mogao! Sto se tice cele price u vezi sa podmornicom, daljih informacija nije bilo. Glavna vest je finsko naoruzavanje zbog "moguce ruske agresije"  ;D

A za politicke struje se slazem, ima ih svakakvih. :)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on November 07, 2015, 06:07:07 pm
Podvodno vozilo primećeno blizu gasovoda Severni tok
Tanjug   07.11.2015.

Bespilotno podvodno vojno vozilo na daljinsko upravljanje, na kojem ima ekploziva, otkriveno je prilikom rutinske kontrole na morskom dnu u Baltiku, u blizini gasovoda Severni tok, objavili su danas švedski mediji.

[attachment=1]

Kako je saopštio portparol švedske vojske Jesper Stolpe podvodni drom, koji je juče otkriven u međunarodnim vodama, severno od ostrva Gotland, ne može da se deaktivira pre 9. novembra, ali se procenjuje da ne predstavlja opasnost ni za brodove ni za gasovod, tim pre što je odsečen kabl preko kojeg se njime upravlja, prenosi Raša tudej. Ovakva vrsta podvodnih dronova se uobičajeno koristi za uništavanje eksplozivnih sredstava koja se ne mogu izvući s morskog dna. Prilikom te operacije biva uništen i sam dron. Pošto na dronu nema oznaka nijedne zemlje, ne zna se kome bi mogao da pripada jer armije mnogih država koriste takva sredstva. Švedska armija, inače, isključuje mogućnost da je u pitanju planirana sabotaža na gasovodu Severni tok koji povezuje Rusiju i Nemačku. Taj gasovod je izgradio ruski energetski gigant Gasprom u saradnji sa nemačkim, francuskim i holandskim kompanijama.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on November 07, 2015, 08:19:33 pm
Meni je ovo interesantniji članak nego neki predhodni sa "neotkrivenim" ili podmornicama iz WWI.

Pošto se radi o novinarskom članku ne može se niti očekivati veći broj podataka.Ipak evo nekoliko više pitanja nego odgovora.

Kako to da Šveđani znaju da se ne smije izvaditi prije navedenog datuma?(sem ako nije njihov).Možda griješim jer je fotka samo ilustracija ali mislim da je ovo prevelika dimenzija za bilo koju TC na podmornicama.Možda se koristila paluba za prenos do odredišta,ali i sami priključak i kabl (koji treba da se odmotava)trebali bi imati posebnu  pregradnju za te svrhe.Prema tome,vjerojatno se koristi površinski brod za kontrolu drona. Onda je interesantno,kako se nezna čiji je dron jer brod nije mogao ostati neotkriven.
Interesantna je i tvrdnja da Švedski nije i ako se "motao" oko gasovoda koji su pored "Rusije" gradile i Njemačka itd.Dakle,ne bi to (diverziju)oni uradili zbog ovih drugih.Mislim da je ovo samo na prvi pogled tako,jer se sjetite šta je sve rađeno za Južni tok i ako nije građen samo od strane "Rusa",pa su morali preći na Turski tok,a znate kako je to prošlo,i na kraju i rat u Siriji se dobrim djelom vodi zbog zbog drugog gasovoda,koji bi trebao da "odstrani" zavisnost od "ruskog" gasa.
Moguće da ovaj dron i nije imao taj destruktivni dio,ali bar izviđanje za kasnije,je imao.Možda to i nisu Šveđani, nego zna se tko,ali to nije bilo bez njihovog znanja.Nelogično je da "Rusi" žele da oštete sami sebi gasovod.

Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Gazda on November 08, 2015, 12:34:48 pm
Ovo je ROV(remote operated underwater vehicle).Otpušta se s broda,ne iz podmornice,danas u vrlo širokoj primjeni u offshore industriji,no isto tako koristi ih i vojska.Vjerujem da je ova fotografija samo ilustracija.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: fazan on September 29, 2016, 06:53:25 am

ŠVEDSKA je u srijedu objavila da od 2018. ponovo uvodi obvezno služenje vojnog roka, osam godina nakon njegovog ukidanja.

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svom teritoriju unazad dva stoljeća, novačenje je ukinula 2010., ocijenivši da to nije dobar način stvaranja moderne vojske.

"Nadam se da ćemo naći put prema postojanijem, funkcionalnijem i snažnijem načinu regrutiranja", kazao je ministar obrane Peter Hultqvist. Nova politika zahvatit će švedske mladiće rođene nakon 1999. Očekuje se da će u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4000 mladića. Ministar je objasnio da broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi se održala zadovoljavajuća kvaliteta vojne spreme.

Tu odluku bi trebao usvojiti i parlament, a očekuje se da će lijeva vlada dobiti potporu oporbe desnog centra.

Izvor: Hina / www.index.hr (http://www.index.hr)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on September 29, 2016, 08:45:06 am
Regrutacija bi trebala da pocne od jula sledece godine. Uz obavezni vojni rok, i dalje ce se moci prijaviti i dobrovoljno. Cifra od 4000 regruta vazi samo za prvu godina, nakon toga je plan da se postepeno povecava, i do 2022. godine se planira godisnja regrutacija od 8000 ljudi.

Problem u Svedskoj vojsci su realno niske plate za ovaj standard. Prosecna plata u Svedskoj, za uzrast 18-24, iznosi otprilike 22.000 SEK, dok je vojnicka plata 18.000 SEK, s tim sto se na godisnjem nivou nikako ne moze ocekivati neka velika povisnica. Zbog toga su sad odlucili da krenu sa novim "beneficijama" kako bi se vojnici zadrzali u Vojsci. To je takodje jedan razlog zbog cega se razmatra uvodjenje obavezne vojne obaveze, jer je to nacin da se vise ljudi prikljuci Vojsci, a da se troskovi realno svode na minimum. Takodje, regruti na vojnom roku mesecno dobijaju 4500 SEK.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: fazan on March 03, 2017, 07:30:13 am
Како преносе BBC и званични сајт шведске владе, Шведска поново уводи обавезни војни рок. На регрутацију ће бити позвано око 13000 младића и девојака рођених 1999. године. Међу њима ће бити изабрано 4000 који ће након 1. јануара 2018. бити упућени на служење војног рока у трајању од 9 до 12 месеци. Од 2020. године број регрута ће се повећати на 5000 у 2020, 6000 у 2021. и по 8000 у периоду од 2022. до 2025.

Ова одлука се образлаже погоршањем безбедоносне ситуације у окружењу, али и недовољним одзивом добровољаца који су након 2010. попуњавали јединице шведских оружаних снага. Током прошле године, Шведској је недостајало око 1000 људи у активном саставу и око 7000 резервиста.

Интересантно је да Шведска није укинула обавезни војни рок, него га је 2010. само суспендовала. Том приликом је влади остављена могућност да је поново уведе. Током претходне две године парламентарна комисија се бавила проблемом попуњавања оружаних снага и крајем септембра прошле године објавила свој извештај, који између осталог препоручује и врађање војног рока као једну од мера за попуњавање оружаних снага.

Извори: BBC (http://www.bbc.com/news/world-europe-39140100), www.government.se (http://www.government.se/articles/2017/03/re-activation-of-enrolment-and-the-conscription/)

(http://www.government.se/globalassets/government/bilder/forsvarsdepartementet/dsc_2031_helnyb01-690.jpg?preset=Landscape_3x2_690x460)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on March 03, 2017, 10:12:35 am
Ovo mi ne izgleda kao klasicni vojni rok, vec ce popunjavati brojno stanje pozivima.
Vjerovatno ako netko odbije (iz bilo kog razloga) nece biti sankcioniran.

poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on March 03, 2017, 10:32:22 am

Prema prethodno provedenoj širokoj društvenoj anketi, preko 72% Šveđana je za vraćanje vojne obaveze, a samo 16% je izričito protiv. Obaveza će važiti i za osobe ženskog pola. Još se razmatraju modaliteti kako treba da izgleda taj "vojni rok".


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on March 03, 2017, 11:51:13 am
Kao sto je napisao Solaris, cilj ovoga je popunjavanje praznih mesta zbog malog dobrovoljnog odziva. Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora.

Medjutim, prema recima bivseg nacelnika GS, i drugih vojnih lica, 4000 novih regruta godisnje nije dovoljno. Trenutno Svedska ima 40.000 aktivnih vojnika i oficira, ukljucujuci i Hemvärnet (https://en.wikipedia.org/wiki/Home_Guard_%28Sweden%29?wprov=sfla1). Zasto onda samo 4000 novih regruta godisnje? Zato sto je Svedska ukinula 90% centra za obuku, niti ima dovoljno materijalnih sredstava za veci obim obuke. Mada to ce se valjda promeniti narednih godina, ko li ce ga znati...sve u svemu, dobro je sto su opet uveli obavezni vojni rok, nisu ni trebali da ga ukidaju.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on March 03, 2017, 12:37:03 pm

Ма, уплашили се злих Руса! Иако су сва спорна питања  између Русије и Шведске решена још пре триста година. Како!? Петар Велики им је код Гангута уништио флоту, у копненим биткама избачени су потпуно из Прибалтика. Пошто им је Русија "одсекла рогове", отада су мање више неутрални. Ипак, Трећи рајх би капитулирао много брже без шведских руда. Е, докле је дошло, да Шведска нема пара и центара за обуку за пар хиљада додатних регрута годишње!


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Nenad on March 03, 2017, 05:26:48 pm
Mali OT...
Ova brada uz uniformu nikako ne ide. Jbg...morao sam da napisem...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on March 04, 2017, 12:10:21 pm
Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora. 

Postoji li mogucnost "prigovora savjesti"?

poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on March 04, 2017, 12:14:48 pm
Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora. 

Postoji li mogucnost "prigovora savjesti"?

poz.

S obzirom na razvijenu socijalnu svest u Švedskoj, verovatno postoji mogućnost prigovora savesti, ali mislim da je rano davati ocene.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Milan (longtrip) on March 04, 2017, 01:07:40 pm
Mali OT...u Svajcarskoj su to resili na sledeci nacin. Ako neces da ides u vojsku , moras da placas " vojnicki porez" od navrsenih 20 godina starosti.Iznos se proracunava po godisnjem prihodu i moras da placas 3% od tog isnosa ( minimum 400 franaka). Oni koji odlazu odsluzenje vojnog roka  iz raznoraznih razloga ( studije, porodicne obaveze, " nespremnost" ,...mogu to da prolongiraju do 30 godina starosti. Potpuno isto vazi i za vojne obveznike koji nece da idu u vojsku, ali placaju porez do 34 godine starosti.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on April 04, 2017, 10:43:13 am
Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora. 

Postoji li mogucnost "prigovora savjesti"?

poz.

S obzirom na razvijenu socijalnu svest u Švedskoj, verovatno postoji mogućnost prigovora savesti, ali mislim da je rano davati ocene.

Pa jedino da kazes kako se osecas "povredjenim" (kränkt) time sto moras da sluzis vojsku, to im je sada omiljena rec. Tad bi mozda i mogli da popuste, jer ne daj Boze da se neko oseca "povredjenim", to bi vec bio slucaj za medije, bez zezanja.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on September 24, 2017, 09:02:59 pm
Šta se kuva Švedskoj? Tajne vojne vežbe na ostrvu blizu Rusije, počinje regrutacija
T. Č.   24.09.2017.

Stanovnici švedskog ostrva Gotland kažu da nisu sigurni šta se tačno dešava na njihovom ostrvu. Vojnici sa puškama se šetaju, dok im helikopteri lete nad glavama, a tu su i oklopna vozila, kao i radarska stanica usred tržnog centra.

Hiljade vojnika iz SAD, Finske, Francuske i drugih zemlja učestvuje u vojnim vežbama "Aurora 17". Švedska vlada smatra da je uspavano ostrvo gotovo neprijatno blizu Rusiji, pa su zato tu smestili veliki broj vojnika zbog operacije zvane "Aurora 17". Ova vežba je velika, a dokaz za to je i činjenica da Šveđani u poslednjih 23 godine nisu u ovako nečemu učestvovali, a sada su na ostrvo rasporedili ministra odbrane, koji je viđen kako ćaska sa finskim regrutima na Gotlandu. Posle Hladnog rata švedska armija je brojala oko 850.000 ljudi, a danas taj broj iznosi svega 50.000. Trupama su potrebne vežbe, kao i vazduhoplovne američke jedinice koje su došle na Gotland da pomognu, piše Sky News. Međutim, postoji jedan problem koji Vlada Švedske možda neće moći da reši: mladi u toj zemlji nisu zainteresovni za vojsku. Suočeni sa manjkom volontera, Vlada će sledeći mesec početi regrutaciju, osam godina nakon njenog ukidanja. Pokrenuta je nacionalna reklamna kampanja pod nazivom: "Sada svako može da vežba sa odbrambenim snagama", međutim, nije baš svako "progutao" ovaj marketinški pokušaj.

- Mislim da ljudi neće biti srećni koji se pridruže vojsci. Mnogi sada imaju svoje živote. Ranije ste odlazili u vojsku kad biste napustili školu - rekao je Johan Valsten za Sky News. Vojska će 100.000 ljudi da "pregleda" da li su odgovarajući za vojnu službu, a onda će da regrutuju 4.000 njih, a taj broj će se deliti pola-pola, na muškarce i žene. Četransetogodišnji Bendžamin Sener je za medije izjavio da se nada da će biti regrutovan.

- Mislim da je to dobra stvar, budiš se rano, radite svi sve zajedno, to je dobro za sve - kaže on.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on June 07, 2018, 05:19:11 pm
Strahuju od Rusije - Prvi put od završetka Hladnog rata Švedska mobilisala sve vojne volontere
I.Z.K.  07.06.2018.

Švedska je pozvala sve svoje vojne volontere da se mobilišu, što je prvi put da je to učinila u više od četiri decenije, što mnogi analitičari vide kao rastući strah od ruske agresije.

Država koja ima reputaciju neutralne, posldenji put je učestvovala u nekom ratu pre više od dva veka. Međutim u poslednje vreme sve više radi na jačanju svoje bezbednosti, otkako je Rusija anektirala Krim. Švedske oružane snage su ove nedelje uputile iznenadan poziv svim volonterima da moraju hitno da učestvuju na testiranju spremnosti. Oko 22.000 volontera je juče, u toku dana državnosti Švedske patroliralo i vršilo dužnosti stražara, navela je vojska u saopštenju, prenosi "Juronjuz". General Mikael Biden, vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, rekao je da je ovo prvi put od 1975. godine da je cela armija volontera testirana.

- Posvećeni smo jačanju švedske odbrane i povećanju naših operativnih mogućnosti - rekao je general. Švedska je prošle nedelje uputila instrukcije svojim građanima o tome kako da izađu na kraj u slučaju rata. U pamfletu na 20 strana pod nazivom "U slučaju rata ili krize" daju se saveti kako doći do čiste vode, kako uočiti propagandu i pronaći sklonište od bombi. Ovo je prva kampanja ove vrste u Švedskoj od Hladnog rata. Takođe, u pamfletu se navodi da su Šveđani obavezni da deluju ako je njihova zemlja ugrožena.

- Ako je druga zemlja napala Švedsku, mi nikada nećemo odustati - navodi se u pamfletu.

Ozvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: lovac on June 07, 2018, 07:54:57 pm
Nije mijasno zašto tolika antiruska histerija u Švedskoj, kada je svima jasno da Rusi nemaju nameru da je napadnu.
Zapravo, svima je jasno da Rusi neće nikoga napasti, dok oni sami ne budu direktno napadnuti.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on February 25, 2019, 10:31:37 am
Zašto je vaš avion proleteo na samo 20 metara od našeg borbenog aviona
Tanjug   24. februar 2019.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će pozvati na razgovor ruskog ambasadora da bi objasnio zašto je ranije ove nedelje ruski borbeni avion proleteo na samo 20 metara od švedskog izviđačkog aviona iznad Baltičkog mora.

[attachment=1]

Portparolka švedskog ministarstva Dijana Kudhaib je za švedsku tv stanicu SVT rekla da Švedska ovaj incident smatra ozbiljnim, navodeći da je ruski "Su-27" manevrisao "nekorektno i neprofesionalno, na način koji je ugrozio bezbednost leta". Incident se odigrao u utorak. Švedski avion "galfstrim" je bio u rutinskoj misiji izviđanja kada je pored njega na maloj razdaljini proleteo ruski avion, prenosi AP. Švedska vojska je objavila i fotografiju ovog incidenta.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on November 07, 2019, 08:32:41 am

Švedsku guraju u NATO „dok ne bude kasno“


NATO kupuje hiljade zimskih maskirnih uniformi; Rusija poručuje: Kupite udžbenike iz istorije (FOTO)

U Stokholmu se ponovo diskutuje o mogućem ulasku Švedske u NATO. Ta zemlja je već više od dva veka vojno neutralna, ali se poslednjih godina zbog „agresivne Rusije“ pokreće pitanje priključivanju Alijansi. Ovog puta napravljen je i korak dalje — u Parlamentu je razrađen nacrt zakona o priključivanju zemlje NATO-u.

U nacrtu zakona, koji je izradila poslanica Umerene koalicione partije Švedske Borijani Oberg, navodi se da bi švedske vlasti trebalo „što pre“ da podnesu zahtev za članstvo u NATO-u, zbog pogoršanja regionalne bezbednosti i ruskog „agresivnog ponašanja“ prema nekim njenim susedima.

Poslanica je pozvala Stokholm da se „ne bavi analizom posledica“ ulaska u NATO, nego da prosto pristupi Alijansi „dok ne bude prekasno“, jer će, po njenom mišljenju, samo to omogućiti Stokholmu da dobije vojnu pomoć od NATO-a u slučaju hipotetičkog sukoba sa Rusijom.


Šta kažu građani

Ruski eksperti, međutim, smatraju da Švedskoj odgovara da ostane van zapadnog vojnog bloka i da izjave o „ruskoj pretnji“ još uvek neće odvesti zemlju u Alijansu.

„Diskusije o tome da li bi Švedska trebalo da se pridruži NATO-u traju već odavno. Većina švedskih političara je proatlantski orjentisana. Ali, istovremeno, švedski atlantisti nisu nužno pristalice članstva u NATO-u, pa tradicionalna švedska neutralnost, koja postoji od 19. veka, još uvek ima veoma velike šanse da se očuva. Pored toga, švedsko stanovništvo nije željno da se njihova država pridruži Severnoatlantskom savezu“, rekao je za Sputnjik ruski politikolog Dmitrij Oficerov-Beljski.

Njegove reči potvrđuje i jedno prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo da samo 40 odsto Šveđana teži ka pridruživanju NATO-u, što je četiri odsto manje nego godinu pre. Istovremeno, većina protivnika članstva Švedske u bloku uverena je da će NATO u slučaju potrebe pomoći Stokholmu.

Politikolog ističe da ulazak Švedske u taj savez u bliskoj budućnosti ne treba očekivati.

„Ponekad se iz komentara švedskih političara i vojske može stvoriti utisak da se švedsko stanovništvo priprema za pridruživanje Alijansi, ali to nije tako — u skorije vreme ne može se govoriti ni o kakvom ulasku Švedske u taj Savez. Jedino što se može očekivati je da se saradnja između Švedske i NATO-a produbi“, kaže Beljski.

Moskva je više puta istakla da rastuća vojna moć Rusije nikome nije pretnja i da nema planove da taj potencijal koristi u ofanzivne, agresivne i osvajačke svrhe.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je ranije izjavio je da je politika Alijanse usmerena na jačanje vojnog prisustva na istočnom krilu i da u tom kontekstu predstavnici Saveza „aktivno koriste mit o ruskoj pretnji“, posebno šireći vojnu saradnju sa Švedskom i Finskom. On je ranije izjavio da će Moskva odgovoriti, ukoliko Švedska i Finska uđu u NATO savez. On je istakao da bi to umanjilo globalnu bezbednost.


Najbolji partner alijanse

Švedska, tradicionalno vojno neutralna zemlja, važi za jednog od najboljih partnera Alijanse od svih država koje nisu u članstvu i tesno sarađuje sa NATO-om u međunarodnim operacijama. Deo je programa „Partnerstvo za mir“ od njegovog samog osnivanja (1994. godine), redovno održava vojne vežbe sa NATO-om, a učestvovala je i u mnogim značajnim NATO misijama, od Avganistana, do Bosne i i Kosova.

Pojedini ruski eksperti ističu da Švedska, iako se često doživljava kao vojno neutralna država, to zapravo nije. Pored aktivne saradnje sa Alijansom, Švedska, zajedno sa Finskom, ima status zemlje domaćina NATO-a, koji je dobila na samitu u Velsu u septembru 2014. godine, a koji dopušta raspoređivanje snaga za brzo delovanje NATO-a na njihovoj teritoriji, a takođe i tranzit NATO snaga preko njihove zemlje.

Smatra se da je za Švedsku korisno da bude van NATO saveza, ne samo u pogledu bezbednosti, već i zato što zbog svog statusa dobija dividende. Zbog svog geografskog položaja, Švedska je važno saobraćajno čvorište, kroz koje prolaze NATO komunikacije. U slučaju da je potrebno prebaciti borbene jedinice, grupe i vojnu opremu sa juga ka severu i obrnuto — ti putevi idu kroz Švedsku, a s obzirom da nije članica NATO pakta, Alijansa mora da plati korišćenje tih transportnih koridora.

Povod za ovaj predlog zakona, po rečima Obergove, je činjenica da je poslednjih godina neizvesnost u svetu povećana, a nivo regionalne bezbednosti značajno opao.

Švedska poslanica ističe „agresivno ponašanje“ Rusije prema nekim svojim susedima, a posebno prema Ukrajini. Ona ukazuje na to da ta „agresija“, koja, navodno, traje već nekoliko godina, pokazuje poziciju Rusije, a istovremeno jasno daje do znanja i kakve negativne posledice ima nepriključivanje NATO-u, ako postoje samo tesni saveznički odnosi.

Takav stav obrazlaže konstatacijom da tokom sukoba u Donbasu Kijev nije mogao da računa da će druge države „učiniti nešto više od opšteg iskazivanja empatije“ (uključujući političke i ekonomske sankcije protiv Moskve), jer NATO ne pruža vojnu pomoć zemljama van Alijanse.

„Isto će biti i sa Švedskom u slučaju napada na nas“, istakla je Obergova, tražeći od Riksdaga, švedskog Parlamenta, da podrži ideju o priključivanju Severnoatalnskom bloku.

izvor (http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:828766-Svedsku-guraju-u-NATO-dok-ne-bude-kasno)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on February 06, 2020, 02:16:03 pm


Neverovatna krađa u vojnoj bazi


Švedska policija saopštila je da su ukradena dva vojna vozila teška skoro sedam tona iz vojnog skladišta severozapadno od Stokholma.

U vozilima visokim 2,8 metara i dugačkim 5,32 metra nije bilo oružja, municije ili eksploziva, prenosi AP.

Veruje se da se krađa vozila iz baze Enkoping, 70 kilometara od švedske prestonice, dogodila u noći između utorka i srede.

Policija navodi da je počela potragu za vozilima širom zemlje.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=02&dd=06&nav_category=78&nav_id=1651395)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on October 20, 2020, 04:35:56 pm


Švedska planira rekordna ulaganja u vojsku


Švedska će svoj vojni budžet do 2025. godine povećati za gotovo 40 odsto, ako parlament usvoji zakon koji je predložila vlada.

S obzrom da manjinska vlada socijaldemokrata i zelenih u parlamentu ima podršku opozicionih liberala i Partije centra, vrlo je verovatno da će poslanici usvojiti predlog.


Nezabeleženo od Drugog svetskog rata

Predlog ministra odbrane Petera Hultkvista daje signal za ozbiljan zaokret u odbrambenoj politici zemlje. Iako je budžet namenjen vojsci povećavan od 2014. godine, švedska vlada je za narednih pet godina predvidela izdvajanja kakva nisu zabeležena od Drugog svetskog rata.

Prema vladinom predlogu, broj pripadnika vojske biće povećan sa sadašnjih 60.000 na oko 90.000, a planirana je modernizacija borbenih sistema vazduhoplovstva i nova mehanizovana oklopna brigada sa modernim artiljerijskim oruđem.

Pored toga, predviđena je i obnova flote korveta u mornarici i nabavka pete podmornice.

Iza promene politike krije se, kako procenjuje briselski portal Euraktiv, doživljaj pretnje od susedne Rusije posle njene aneksije Krima i aktivnosti Moskve u baltičkom regionu.


Ruska pretnja

I britanski Gardiijan piše da su pojačane ruske aktivnosti na Baltiku navele Švedsku na užurbane vojne mere, uključujući i kupovinu protivvazdušnog raketnog sistema "Patriot" od SAD.

Početkom oktobra, Švedska je uputila protest Rusiji jer su njeni ratni brodovi uplovili u švedske teritorijalne vode, a do sada je u više navrata ukazivala na to da ruski avioni povreduju njen vazdušni prostor.

Ministar odbrane Hultkvist rekao je novinarima da "postoji situacija u kojoj je ruska strana spremna da koristi vojna sredstva kako bi postigla političke ciljeve" zbog čega je Švedska suočena sa "novom geopolitičkom bezbednosnom situacijom".

Ministar je precizirao da vladin predlog značiti povećanje odbrambenog budžeta do 2025. godine za 2,65 milijardi evra.

Vojni budžet švedske u ovom trenutku iznosi oko 1,1% BDP.

U godinama posle hladnog rata Švedska, koja nije članica NATO, zbog štednje je u velikoj meri razgradila svoje vojne kapacitete a 2010. je ukinula i obavezno služenje vojnog roka. Ono je 2017. ponovo uvedeno, ali u vrlo ograničenom obimu, koji vlada do 2025. namerava da udvostruči.

Jedan od ključnih stubova nove vladine odbrambene politike je i tesnija saradnja sa susedima, u prvom redu Finskom. Vlasti u Helsinkiju naredne godine treba da odluće i da li će kupiti švedske lovačke avione Saab Gripen.

Švedska, Norveška i Finska su u septembru ove godine potpisale sporazum o tešnjoj operativnoj vojnoj saradnji u sklopu već postojećeg sporazuma o Nordijskoj odbrambenoj saradnji (NORDEFCO) iz 2018. godine, koji uključuje i Dansku i Island.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=10&dd=20&nav_id=1750439)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on October 23, 2020, 05:38:28 pm


Zaharova o nacrtu odbrambene startegije Švedske: Antiruske fobije i pritisci spolja


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je nacrt odbrambene strategije Švedske, koji predviđa drastično povećanje vojnih rashoda i u kojem se Rusija pominje više od 100 puta uglavnom kao izvor pretnji po nacionalnu bezbednost te zemlje.

Kako je rekla Zaharova, na severu Evrope nema takvih protivrečnosti i konflikata koji bi zahtevali vojna rešenja.

Nacrt strategije je predstavljen pred švedskim parlamentom 15. oktobra a obuhvata period od 2021-2025. godine i rast stavki za vojni budžet za 40 odsto.

„Uvereni smo da na severu Evrope nema neslaganja i konflikata čija bi priroda zahtevala vojno rešenje. Mi smo spremni za otvoreni i aktivan dijalog o problematici jačanja bezbednosti  i stabilnosti sa svim severnoevropskim partnerima“, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva.

Kako su istakli, formulisanje strategije u sferi nacionalne bezbednosti je suvereno pravo Švedske.

„Uporedo s tim tako veliki rast vojnih rashoda, koje se može uporediti, kako su primetili u samoj Švedskoj, s periodom Hladnog rata, ne može a da ne izazove oprez. Štaviše i zbog toga što se u nacrtu strategije ne isključuje uznemirujući scenario napada na Švedsku, a Rusija se pominje više od sto puta, pre svega kao potencijalni izvor pretnji po švedsku bezbednost “, ističe se u saopštenju.

Zaharova je dodala da su „izmišljene antiruske fobije rezultat pritisaka na Stokholm spolja, pre svega od strane NATO“ u čemu, prema mišljenju Moskve, leži odgovornost za jačanje napetosti i eskalaciju vojne aktivnosti u regionu severne Evrope koji je donedavno, kako se navodi, bio jedan od najstabilnijih u svetu.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202010231123654952-zaharova-o-nacrtu-odbrambene-startegije-svedske-antiruske-fobije-i-pritisci-spolja/)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on November 27, 2020, 08:18:30 am


Švedskim novinarima se priviđaju ruske rakete u „srcu Evrope“


Novinare švedskog lista „Dagens Nyheter“ uplašio je preporod ruske vojske.

Autori članka smatraju da je modernizaciji ruske vojske, navodno, pretnja za Evropu. Po njihovom mišljenju, sada države kontinenta treba da razmisle o sopstvenoj bezbednosti.

„Nakon raspada SSSR ruska vojska je bila u ruševinama. Čak i za vreme rata sa Gruzijom nije im sve išlo kako treba“, ubeđeni su švedski novinari.
Ipak, borbene akcije u Siriji, po mišljenju autora članka, pokazale su zastrašujuće posledice velikog vojnog potencijala.

„Sada u Rusiji postoje vrlo mobilni vojni resursi, napredni lovci i rakete preciznog navođenja koje mogu da pogode samo srce zapadne Evrope“, navodi se u članku.

Misao o samostalnoj odbrani evropskih granica, bez pomoći SAD, autori nazivaju „utopijom“ i nadaju se da će Bajden „ukinuti glupu odluku Trampa da povuče američke snage iz Nemačke“.

Po mišljenju švedskih novinara, države Evrope treba da prekinu sve veze sa Rusijom. Nemačku su pozvali da „ne gradi gasovod sa Putinom“, a Francusku da prestane da veruje da će Rusija postati partner Evrope.

Izjave o „ruskoj pretnji“ se periodično čuju iz usta zapadnih političara, najviše iz baltičkih republika i Poljske. Međutim, Moskva je više puta saopštavala da nikad neće napasti ni na jednu državu-članicu NATO-a.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202011261123957006-svedskim-novinarima-se-prividjaju-ruske-rakete-u-srcu-evrope/)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on December 16, 2020, 09:58:50 am


Švedska povećava vojni budžet za 40 odsto: Glavni razlog Rusija


Švedski parlament odobrio je danas povećanje od 40 odsto budžeta namenjenog odbrani za period 2021-2025. godine.

Obrazloženje za taj potez je da su napetosti u regionu Baltičkog mora porasle poslednjih godina, a zvaničnici kažu da je Rusija glavni razlog. Skupština, koja ima 349 članova, odobrila je danas najveće povećanje vojnog budžeta u poslednjih 70 godina, navodi AP.

"Primećujemo novo bezbednosno okruženje i da su oni (Rusija) spremni da koriste vojnu moć i za ispunjavanje političkih ciljeva", izjavio ministar odbrane Peter Hultkuist za agenciju. On je objasnio da je budžet odbrane povećan "zbog nove bezbednosne situacije povezane sa ruskom agresijom na Gruziju, aneksijom Krima, sukobom u Ukrajini, aktivnostima u Belorusiji, unapređenja ruskih vojnih kapaciteta, vrlo složenih vežbi i aktivnosti na Arktiku i na Baltiku".

Novim planom ministarstva će oružane snage Švedske biti povećane sa sadašnjih 55.000, na 90.000 pripadnika do 2030. godine.

Švedska planira i da ojača svoju sposobnost sprečavanja i suočavanja sa sajberpretnjama. "Mi imamo ovaj problem stalno, a ponekad i svakodnevno", rekao je Hultkuist o kompjuterskim napadima na švedske interese, kako javne tako i privatne.

"Kinezi su vrlo aktivni, Rusi su aktivni, a ima i drugih aktera", dodao je on.

Parlament je danas odlučio da Švedska, poput susedne Finske, još jedne nesvrstane države, treba da izrazi spremnost da se pridruži NATO kao mogućoj opciji bezbednosne politike. Takozvana "opcija NATO" ne znači da bi se Šveđani prijavili za članstvo u Alijansi, već da bi članstvo Švedska razmotrila ako to bude smatrala potrebnim za bezbednost.

Ova zemlja je 1949. odlučila da se ne pridruži NATO-u i proglasila je bezbednosnu politiku čiji je cilj nesvrstavanje u miru i neutralnost u ratu. Švedska i Finska sarađuju sa Alijansom od sredine devedesetih, kada su se pridružile NATO "Partnerstvu za mi"r, i daju svoje snage mirovnim i nadzornim misijama pod vođstvom NATO, navodi agencija.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=12&dd=15&nav_id=1781287)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 14, 2021, 11:50:27 am


Šveđani sve bliži NATO


U Švedskoj raste podrška ulasku te zemlje u NATO, a broj pristalica gotovo se izjednačio sa pobornicima očuvanja tradicionalne vojne neutralnosti.

To je pokazalo najnovije decembarsko istraživanje javnog mnjenja.

U anketi objavljenoj u švedskom dnevniku Dagens niheter, 33 odsto učesnika izjasnilo se za ulazak Švedske u NATO, u odnosu na 35 odsto koji su rekli da su protiv, i na govoto isti postotak ispitanih koji su bili neodlučni, preneo je briselski portal EURACTIV.

Poređenja radi, pre svega pet godina 50 odsto Šveđana bilo je protiv slanja aplikacije za članstvo u NATO. Anketa se sprovodi poslednjih sedam godina i tokom tog perioda protivljenje ulasku Švedske u NATO je postepeno, ali konstantno, opadalo.

U decembru prošle godine, desničarska stranka Švedske demokrate, druga po veličini opoziciona partija u Švedskoj, pridružila se u stavu prema ulasku u severnoatlantsku alijansu ostatku opozicije - Umerenoj partiji, Partiji centra, hrišćanskim demokratama i liberalima.

Tim potezom, aktuelna parlamentarna većina otvorena je za mogućnost ulaska zemlje u NATO.

Minstarka spoljnih poslova An Linde, iz vladajuće Švedske sojaldemokratske radničke partije (S/SAP), kritikovala je takvu "NATO opciju", ocenjujući da ona nije u interesu Švedske i da je već dovela u sumnju spoljnu i bezbednosnu politiku zemlje.

Linde je na jednoj bezbednosnoj konferenciji rekla da će Švedska i ubuduće gajiti tesne partnerske odnose sa NATO, ali da će zadržati svoju politiku vojnog nestvrstavanja.

Ipak, bez obzira na vojnu neutralnost, švedski parlament je polovinom decembra usvojio vladin predlog rekordnog povećanja izdvajanja za vojsku.

Prema tom predlogu, odbrambeni budžet za period od 2021. do 2025. godine uvećan je za čitavih 40 odsto, što se u prvom redu dovodi u vezu sa eskalacijom tenzija u oblasti Baltika.

Iako je budžet namenjen vojsci povećavan od 2014. godine, švedska vlada je za narednih pet godina predvidela izdvajanja kakva nisu zabeležena od Drugog svetskog rata.

Pored toga predvidjeno je i povećanje broja pripadnika oružanih snaga sa sadašnjih 60.000 na oko 90.000 i modernizacija borbenih sistema u azduhoplovstvu, mornarici i artiljeriji.

Usvojeno povećanje odbrambenog budžeta do 2025. godine biće oko 2,65 milijardi evra. Vojni budžet švedske je prošle godine iznosio oko 1,1 odsto BDP.

U godinama posle hladnog rata Švedska, koja nije članica NATO, zbog štednje je u velikoj meri razgradila svoje vojne kapacitete a 2010. je ukinula i obavezno služenje vojnog roka. Ono je ; 2017. ponovo uvedeno, ali u vrlo ograničenom obimu, koji vlada do 2025. namerava da uvostruči.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=01&dd=14&nav_category=78&nav_id=1795287)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 14, 2021, 05:14:17 pm


Švedska pokazala kako bi izgledao rat sa Rusijom


Ministarstvo odbrane Švedske je objavilo nekoliko snimaka pod opštim nazivom „Kada počne rat“ u kojima je Rusiju prikazalo kao potencijalnog neprijatelja u budućim oružanim sukobima.

Video-snimci su objavljeni na Jutjub kanalu švedskog vojnog resora. Ministarstvo je pripremilo pet klipova o potencijalnom ratu: „Neizvesna budućnost“, „Siva zona“, „Bojno polje budućnosti“, „Opšta zaštita“ i „Šta vredi braniti?“.

Autori su skrenuli pažnju na problem globalnog zagrevanja - njegov glavni problem će biti povećanje interesovanja za Arktik i posebno za Severni Ledeni okean. Zaključak autora je da će to dovesti do borbe vodećih sila za njegove mogućnosti kao transportnog koridora i izvora prirodnih resursa.

Vojska smatra da će opisani konflikt uključivati i Švedsku iako nema izlaz na Severni Ledeni okean. Švedska vojska je kao jednu od strana u sukobu imenovala Ameriku koja bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da postane saveznica Stokholma u tom potencijalnom sukobu. Druga strana su Rusija i Kina.

Istovremeno se u video-zapisima to ne tvrdi direktno. Umesto toga, koriste se aluzije na sovjetsko-američku konfrontaciju, kao i drugi indirektni nagoveštaji.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/evropa/202101141124373781-svedska-pokazala-kako-bi-izgledao-rat-sa-rusijom-video/)https://youtu.be/Y80utl-RkHg


https://youtu.be/1985OMqm1pE


https://youtu.be/Uxu1wV1-ePU


https://youtu.be/mOuNjP1HfJo


https://youtu.be/U_tIKmcIeRwTitle: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 17, 2021, 07:28:53 am


Švedska nastavlja da satanizuje Rusiju ─ pravdajući odbrambene troškove


Ministarstvo odbrane Švedske objavilo je snimke na svom Jutjub kanalu, na kojima je Rusija predstavljena kao glavni neprijatelj države u budućim konfliktima. Stokholm je i ranije pokušavao da satanizuje Rusiju. Bez obzira na to, neutralna Švedska ne žuri da pristupi NATO-u, a njeni građani sve manje podržavaju ideju integracije sa Alijansom.

Švedsko ministarstvo odbrane počelo je 13. januara da emituje seriju video-filmova pod nazivom „Kada će početi rat“, u kojima je Rusija označena kao glavni potencijalni neprijatelj u budućim oružanim sukobima. Trejler i nekoliko snimaka već su se pojavili na Jutjub kanalu Ministarstva.

Autori su ukazali na probleme globalnog zagrevanja, što će dovesti do većeg interesovanja za Arktik i delom za Severni ledeni okean. Kao suprotstavljene strane Ministarstvo je navelo savez Sjedinjenih Američkih Država i Švedske sa jedne strane i savez Rusije i Kine sa druge. U foršpanu za film to se ne tvrdi direktno, mada se u jednom filmu koriste reference na sovjetsko-američku konfrontaciju, kao i druge indirektne aluzije.

Interesantno je da su video-snimci izazvali negativne reakcije kod velikog broja Šveđana.

„Niko ne deli državu više od švedske vlade. Izjednačavanje 'Rus = vuk' više nije aktuelno. Drago mi je što se vojska koristi kao propagandno telo crveno-zelene vlade“, neki su od komentara sa Jutjuba.

U Švedskoj je i ranije bilo pokušaja da se Rusija predstavi kao glavni neprijatelj. U oktobru 2014. godine je kontraadmiral Švedske mornarice Anders Grenstad izjavio da u Stokholmskom arhipelagu „verovatno postoje podvodne aktivnosti“. Moguće je da su to podmornica, mini podmornica ili da su ronioci, objasnio je on.

Lokalni mediji odmah su objavili da je reč o ruskoj podmornici koja je oštećena. Na kraju nije utvrđeno ni da li je podmornica zaista bila tamo, ni kome je pripadala, a Ministarstvo odbrane Švedske kasnije je saopštilo da je podmornica u stvari civilni brod.

Tokom 2020. godine Švedska je započela najveću modernizaciju naoružanja za poslednjih 50 godina i odlučila da poveća troškove odbrane za 40 odsto u periodu 2021-2025. godine. Prema rečima Ministra odbrane Švedske Petera Hultkvista, to je povezano sa povećanom aktivnošću Rusije u rejonu Baltičkog mora, Severnog Atlantika i Severnog polarnog kruga.

„Švedska tradicionalno koristi temu 'ruske pretnje' kako bi opravdala uvećanje vojnih troškova“ objasnio je vojni ekspert Andrej Frolov za ruski list „Vzgljad“. On je dodao da je Švedska, još iz perioda Poltavske bitke, 'izrazito rusofobična zemlja' sa antiruskim raspoloženjem koji se pojačalo posle 2014. godine.

U septembru 2014. godine Švedska je postala jedna od pet zemalja koja je dobila status NATO partnera, pored Finske, Australije, Gruzije i Jordana. To je omogućilo Stokholmu da pojača prikupljanje obaveštajnih podataka i planiranje vežbi.

Prema rečima bivšeg švedskog ambasadora pri NATO-u Hokana Malmkvista, takav status je dobijen u isto vreme kada se Krim ujedinio sa Rusijom. To je navelo Stokholm da „preispita svoju odbrambenu politiku“. On je istakao i da „neuključivanje u vojne saveze ne znači neutralnost Švedske“.

Pri tome, rezultati socioloških istraživanja pokazuju da se od 2014. godine broj pristalica pristupanja Švedske NATO-u neprekidno smanjuje. Podaci ankete Univerziteta u Geteborgu pokazuju da ako je 2015. godine 38 odsto ispitanika podržalo ideju da se Švedska pridruži Severnoatlantskom savezu, već 2016. godine broj je pao 33 odsto, prenose ruski mediji. Tokom 2017. godine broj protivnika pristupanja NATO-u porastao je na 44 odsto, navodi švedski portal „Dagens Nyheter".

Prema mišljenju eksperata, stanovništvo Švedske deli se na tri grupe: pristalice pristupanja NATO-u, protivnici i neopredeljeni.

„Ukupan broj neopredeljenih i protivnika NATO-a uvek premašuje broj pristalica. Teoretski, ako bi Švedska raspisala referendum o pristupanju NATO-u, on se ne bi ni održao“, objasnio je predsednik Ruske asocijacije za pribaltička istraživanja Nikolaj Meževič.

„Pored toga, Šveđani smatraju da pristupanje NATO-u nije potrebno, jer Alijansa zahteva određenu disciplinu i ograničenja. Švedska ne želi da daje dva odsto svojih prihoda NATO-u i želi da sačuva dvoju proizvodnju naoružanja. Zato im odgovara trenutan oblik saradnje sa NATO-om“, objašnjava politikolog.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih Šveđani ne žele tešnju saradnju, navodi generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

„Prema mišljenju atlantista, postoji neka intercija starih pristupa, arhaičnih, koji ne dozvoljavaju Švedskoj da pristupi Severoatlantskoj alijansi. Sever Evrope i dalje ostaje poseban region u geopolitičkom smislu. Tamo je do sada bilo moguće da se minimizira konfrontacija Rusije i Zapada, zato je svima važno da se zadrži poseban status Švedske i podrži njen doprinos evropskoj bezbednosti“, naglasio je Kortunov.

Ekspert je primetio da u švedskoj unutrašnjoj politici postoji složen balans snaga između pristalica i protivnika članstva u NATO-u. Ministar odbrane Peter Hulkvist veoma je kritičan prema Rusiji, njenoj politici i vojnom razvoju.

„Ali najvažnija činjenica je što u švedskom društvu do danas nema većine za ulazak u NATO. Za sada nema konsenzusa. Svaka vlada koja pokuša da realizuje ovu strategiju biće suočena sa ozbiljnom opozicijom. Mislim da to i obuzdava političare od pristupanja Severoatlantskom bloku“, konstatovao je politikolog. 

Što se tiče videa „o ratu sa Rusijom“, vlada pokušava da uz njihovu pomoć odgovori na pitanja Šveđana o tome zašto zemlja troši novac na nove fregate, korvete ili podmornice, smatraju eksperti. „U potrazi za odgovorima vlasti dolaze do teme 'ruske agresije', jer Finska i Nemačka ne pretenduju na ulogu agresora“, dodaje Meževič.

„Nepoverenje Šveđana prema Rusiji je veliko. Danas je Švedska mala zemlja, a Rusija – velika država. Pre 300-400 godina situacija je bila drugačija. Tada su Šveđani kontrolisali region Baltičkog mora, imali jaku vojsku koje su se bojali i Englezi. Ipak, rezultat Poltavske bitke u vreme Petra Prvog promenio je situaciju, zbog čega su Šveđani do danas uvređeni na Rusiju“, rekao je politikolog.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202101161124382566-nato-u-kao-da-nije-dovoljno-sto-je-svedska-odavno-ljuta-na-rusiju-video/)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on May 02, 2021, 07:35:00 pm
Švedski mediji kritikuju vladu - Pomažete Americi da opkoli Rusiju „preko naših leđa“
Novosti online 02. 05. 2021.

ŠVEDSKI list „Proletaren“ kritikovao je vlasti zbog pomaganja snagama NATO-a u napredovanju ka ruskim granicama i što sopstvenu zemlju „pretvaraju u metu tokom potencijalnog rata“ sa Rusijom.

U članku se pominje sporazum između Švedske i Severnoatlantske alijanse koji je usvojen 2016. godine. Taj sporazum omogućava vojsci NATO-a i SAD da koriste švedsku teritoriju za vojne operacije. Novinari „Proletarena“ naglašavaju da se stav zvaničnog Stokholma nije promenio tokom poslednjih pet godina.

- Sramota je što političari poslušno pretvaraju Švedsku u metu tokom mogućeg rata sa Rusijom - kažu autori članka. Prema rečima autora, želja Amerike da opkoli Rusiju je zabrinjavajuća.

Redovne vežbe sa partnerima i saveznicima Alijanse u Evropi proširuju pozicije NATO-a prema istoku, svaki put „bliže Rusiji“, rekao je on. Novinar je istakao da su pravi agresori upravo Sjedinjene Američke Države i NATO.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on May 03, 2021, 03:32:40 pm


U Švedskoj pozivaju na uvođenje novih sankcija Rusiji


Švedski poslanik Hans Valmark pozvao je šeficu diplomatije An Linde da uvede sankcije Rusiji u znak solidarnosti sa Češkom.

U razgovoru sa šeficom spoljnopolitičkog resora poslanik je naglasio da je Stokholm „uzdržano“ reagovao na diplomatski skandal i nije žurio da zadovolji molbu Praga o „kolektivnoj akciji solidarnosti“ protiv Moskve.

„Sa švedske strane nisu vidljivi nikakvi znaci koji govore o realizaciji mera koje su usmerene protiv službenika ruske ambasade niti pokušaji koordinacije akcija unutar EU u toj oblasti“, naglasio je poslanik.

Juče je rusko Ministarstvo inostranih spolova objavilo imena osam građana država-članica EU kojim je zabranjen ulazak u Rusiju. Na spisku su se našli, između ostalog, predsednik Evropskog parlamenta David Marija Sasoli, zamenik predsednika Evropske komisije za pitanja vrednosti i transparentnosti Vera Jurova i član francuske delegacije u PSSE Žak Mer.

MIP Švedske je izrazio protest ruskom ambasadoru. Stokholm smatra neosnovanim ograničenja: pravno su nejasna i politički motivisana.

Moskva je naglasila da su mere odgovor na uvođenje sankcija EU protiv šest državljana Rusije.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202105031125246983-u-svedskoj-pozivaju-na-uvodjenje-novih-sankcija-rusiji/)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on May 14, 2021, 05:01:44 am
Švedska želi da „zada glavobolju Rusiji“
Novosti online 13. 05. 2021.

KOMANDATNI oružanih snaga Švedske smatraju da je švedska vojska spremna na rat protiv Rusije, piše list „Dagens Niheter“.

- Imamo dovoljno potencijala da zadamo vojne probleme čak i tako velikom protivniku poput Rusije - uveren je glavni komandant vazduhoplovstva Švedske Karl Juhan Edstrem. On je dodao da je Moskva počela češće da izvodi vežbe, pritom „ne samo veće, već i složenije“. Švedske snage će, sa svoje strane, tokom manevara izvoditi napade na mestima potencijalnog protivnika na kojima je ranjiviji, precizirao je on.

Prema mišljenju komandanta kopnenih snaga Švedske Karla Engelbrektsona, vojska bi trebalo da se priprema na akcije u strateški važnim oblastima, kao i da učestvuje u zajedničkim vežbama sa Finskom.

- Već sama činjenica da imamo snage na Gotlandu stvara mnogo problema potencijalnom protivniku - smatra general.

Komandant ratne mornarice Eva Skug Haslum je uverena da Stokholm „ni pod kojim okolnostima“ ne može da se drži podalje od sukoba NATO-a i Rusije.

- Naš važan zadatak je da promislimo akcioni plan u tom slučaju i da se spremimo - zaključila je ona.

Formula perioda hladnog rata „van saveza u mirno doba, u cilju očuvanja neutralnosti tokom oružanog sukoba“ je stvar prošlosti, piše švedski list. Sada bi Švedska trebalo da učestvuje u borbenim dejstvima sama ili u sklopu saveza, na teritoriji zemlje ili van nje, navedeno je u članku. U te svrhe, Stokholm planira da nastavi da povećava finansiranje vojske. Za Oružane snage će ove godine zemlja izdvojiti 7,9 milijardi dolara, a do 2025. godine ta suma će se povećati do 10,7 milijardi dolara.

U Rusiji je poslednjih godina primećen znatni porast vojne aktivnosti zemalja NATO-a duž zapadne i južne granice. Države NATO-a redovno izvode vežbe velikih razmera i simuliraju borbe protiv ruske vojske. S tim u vezi, ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio ranije da aktivnosti NATO-a nose „otvoreni antiruski karakter“. Prema njegovim rečima, ruski vojni resor preduzima sve mere koje su neophodne za zaštitu zemlje od pretnji koje dolaze od Severnoatlantske alijanse.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on June 16, 2021, 06:21:28 am


Glavnokomandujući švedske vojske: Moramo se pripremiti za rat sa Rusijom


Glavnokomandujući Oružanih snaga Švedske Mikael Biden upozorio je o opasnosti od napada na njegovu zemlju i pozvao da se pažljivo prate akcije Rusije.

„Ne treba isključiti mogućnost oružanog konflikta“, navodi list „Aftonbladet“ reči Bidena.

Prema podacima obaveštajne službe, Švedska bi pre svega trebalo da se boji „hibridnih i nelinijskih" napada Rusije. Biden je pozvao vojne i civilne organizacije da se spreme za zajednički odgovor i pojačaju sajber-bezbednost.

On nije razjasnio može li Švedska da „isključi struju Rusiji“, ali je naveo da država mora da ima mogućnost uticaja na druge države i da spreči realizaciju sajber-operacija. 

Prošle jeseni je švedski parlament odobrio povećanje odbrambenog budžeta do 2025. godine na oko 8,8 milijardi evra što će biti rekord od 1950-ih godina. Podsetimo, Ministarstvo odbrane Švedske je u januaru ove godine objavilo seriju snimaka na svom Jutjub kanalu na kojima je Rusija predstavljena kao glavni neprijatelj države u budućim konfliktima.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/evropa/202106151125644330-glavnokomandujuci-svedske-vojske-moramo-se-pripremiti-za-rat-sa-rusijom-/)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on June 21, 2021, 11:13:02 am


Pala švedska vlada


Švedski parlament glasao je za smenu premijera Stefana Lefvena, izglasavanjem nepoverenja, dajući lideru socijaldemokrata nedelju dana da ili podnese ostavku i preda predsedniku skupštine posao da nađe novu vladu, ili raspiše vanredne izbore.

Ukoliko ne bude formirana nova većina, građani Švedske mogli bi da izađu na vanredne parlamentarne izbore, prve od 1958. godine, a tek pete od uvođenja parlamentarnih izbora 1866. godine.

Nacionalističke švedske demokrate iskoristile su priliku da sazovu glasanje prošle nedelje nakon što je bivša komunistička stranka Levica povukla podršku vladi levog centra zbog neslaganja oko zakona o stanovima, tačnije oko ublažavanja kontrole određivanja stanarina u novogradnji.

Lefvenova klimava manjinska koalicija sa Strankom zelenih oslanjala se u parlamentu na podršku dve male stranke desnog centra i Stranke levice od tesnih izbora 2018. godine.

Kako je parlament u ćorsokaku, nije jasno kome bi se predsednik skupštine mogao obratiti za formiranje nove administracije, dok ankete pokazuju da su blokovi levog i desnog centra ujednačeni, što znači da vanredni izbori možda neće doneti jasan ishod.

Redovni izbori bi trebalo da se održe u septembru sledeće godine.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/evropa/202106211125706473-pala-svedska-vlada-/)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on June 22, 2021, 11:26:41 amQuote
Swedish Government collapses after PM Löfven loses confidence votehttps://youtu.be/p11aRV4vSAU


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on June 22, 2021, 06:50:02 pm
А шта каже шведска "госпођа Живка министарка"? ;D


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on June 24, 2021, 05:01:45 am
"Švedska" spremna da odustane od reforme
IZVOR: TANJUG SREDA, 23.06.2021.

Stokholm -- Švedska partija Centra saopstila je da je spremna da odustane od zahteva da vladina koalicija nastavi sa reformom kontrole kirija za novoizgrađene stanove.

Zbog tog predloga švedski parlament izglasao je nepoverenje premijeru Stefanu Levenu ranije ove sedmice, preneo je Rojters. Izglasavanje nepoverenja Levenu pokrenula je partija Levice, a odustajanje od njega moglo bi značiti da Leven može da dobije ponovo njihovu podršku i formira novu vladu. Liderka stranke Ani Lof rekla je da predlog nema podršku u parlamentu i da zbog toga više nije na stolu.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on June 25, 2021, 10:40:37 amhttps://youtu.be/3HYRd67hFLQ


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on July 01, 2021, 01:47:51 pm


I posle Lovena, Loven


Kandidat za novog premijera Švedske, ultra-desničar Ulf Kristerson saopštio da odustaje od pokušaja da formira vladu nakon pada vlade levog centra.

"Parlamentarni uslovi za formiranje nove vlade desnog centra ne postoje", potvrdio je Kristerson na konferenciji za novinare.

Nakon toga, vršilac dužnosti premijera Švedske Stefan Loven dobio je mandat da još jednom pokuša da formira novu vladu, saopštio je danas predsednik parlamenta Andreas Norlen.

On je rekao da će je moguće da se o novoj vladi glasa sledeće nedelje, prenosi Rojters.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=07&dd=01&nav_category=78&nav_id=1884392)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on July 06, 2021, 07:42:44 amQuote
The fight for Sweden’s future beginshttps://youtu.be/Kt-sjVX9fW0


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on August 03, 2021, 06:11:36 am
Simbol LGBTK pokreta postao i obeležje oružanih snaga skandinavske zemlje
I. STANOJEVIĆ 02. 08. 2021.

VOJSKA Švedske stavila se pod zastavu duginih boja, simbol LGBTK pokreta. Švedski vojnici platili su reklamu u jednom od vodećih listova "Svenska dageblat", koja prikazuje grupu vojnika u punoj borbenoj opremi iznad koje se vijori barjak LGBTK: "Zastava koju vredi braniti!"

U nastavku manjim slovima piše "Branimo ljudska prava, jednakost za sve i naše pravo da živimo kako želimo." Oglas je objavljen uoči jednonedeljnog Stokholmskog ponosa, koji je počeo juče. Forsvarsmakten (Oružane snage Švedske) podelile su ove nedelje poruku solidarnosti i na društvenim medijima, u momentu dok je zemlja domaćin proslave "Euro prajd" u Stokholmu i Geteborgu. Oglas je izazvao burne komentare. Mnogi tvrde da vojska ne treba da se uključuje u aktivizam bilo kakve vrste, jer se finansira novcem poreskih obveznika.

- Zar vojska ne bi trebalo da brani granice Švedske, važna mesta i sav švedski život?

- Prava su odgovornost političara, zar ne? - upitao jedan korisnik "Tvitera".

Drugi, međutim, ne smatraju ovaj oglas kontroverznim i ističu da tretiranje homoseksualaca kao jednakih i odbrana zemlje nisu suprotne stvari. Ima i komentara koji su osudili kritičare kao homofobe: "Shvatate li da vas mlađe generacije vide kao dinosauruse?", poručuju im. Švedske oružane snage planirale su ove godine brojne događaje za proslavu Prajda uoči marša u Geteborgu, uključujući nastup švedske vojne grupe i prikaz padobranaca koji nose zastave duginih boja.

- Ovde i sada identifikujemo i zaustavljamo kršenja ovih prava na kopnu, u vazduhu, na moru i na internetu - navodi se u poruci švedskih oružanih snaga.

NIJE PRVI PUT

ŠVEDSKA vojska već godinama unazad brani LGBTK interese. Godine 2017. objavila je sliku pertli na vojničkim čizmama, u duginim bojama. Naredne godine vodila je kampanju za zapošljavanje pod slogom "Ne marširamo uvek ravno". Oglas iz 2018. godine prikazao je plakate vojnika koji su na lice naneli "kamuflažu" u duginim nijansama.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on August 07, 2021, 10:14:36 am


Mediji: Švedska ministarka otkrila ruskim prankerima državnu tajnu


Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde nedavno je bila meta ruskih prankera Vovana i Leksusa a u zemlji je sada optužuju da im je otkrila državnu tajnu.

Podsetimo, Vovan i Leksus predstavili su se nedavno švedskoj ministarki kao supruga Alekseja Navaljnog – Julija i njegov saradnik Leonid Volkov(šef regionalnih štabova Navaljnog).

Lažni Volkov obratio joj se s molbom da pomogne oko finansiranja njihove organizacije (FBK – organizacija strani agent, zabranjena u Rusiji), a novac je potreban „za novu istragu protiv ruskih zvaničnika“.

Linde je odgovorila da Švedska ima na raspolaganju novac za podršku građanskog društva.

Novinar lista „Tela“ Rune Lanestrand kritikovao je ministarku, ističući da je ruskim prankerima otkrila detalje spoljnopolitičke igre u EU i političke dogovore među zemljama.

„Zar imamo tako ograničenog ministra spoljnih poslova, da ju je tako lako prevariti da u telefonskom razgovoru odaje državne tajne“, upitao je autor članka.

On smatra da je čisto licemerje to što neki lokalni mediji stalni plaše građane Švedske time kako Moskva pokušava da utiče na situaciju u zemlji.

Za to vreme, navodi Lanestrand, šefica diplomatije otvoreno govori o tome da se novac švedskih poreskih obveznika potajno, preko trećih zemalja, prebacuju na račune u Rusiji.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20210807/mediji-svedska-ministarka-otkrila-ruskim-prankerima-drzavnu-tajnu-1128259899.html)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on September 15, 2021, 04:32:50 pm
Šveđanin osuđen na tri godine zbog špijuniranja za Rusiju
SVET Autor: Beta/AFP 15. sep. 2021

Jedan švedski tehnološki konsultant osuđen je u Geteborgu na tri godine zatvora zbog odavanja osetljivih podataka Rusiji o proizvođaču kamiona Skanija (Scania).

To je bilo prvo suđenje za špijunažu u Švedskoj u poslednjih 18 godina, prenela je javna televizija SVT. Četrdesetsedmogodišnji muškarac, čije ime nije objavljeno, priveden je u februaru 2019. dok je večerao u restoranu u centru Stokholma sa ruskim diplomatom. Ruski diplomata, za koga se sumnja da je obaveštajac koji je godinama radio sa tim izvorom, takođe je na kratko bio priveden, ali je oslobođen kada se pozvao na diplomatski imunitet. U trenutku hapšenja, švedski konsultant je upravo primio 27.800 kruna (2.700 evra) za prenošenje informacija Moskvi, objasnio je u februaru švedski tužilac. Prema navodima suda, Šveđanin je kopirao „tajne dokumente“ iz Skanije, koje je zatim prebacivao na USB da bi ih predao službeniku ruske ambasade.

On je bio „potpuno svestan da će Rusija profitirati od informacija koje je dao“, naveo je sud. Muškarac, koji je tokom celog suđenja negirao optužbe, takođe je optužen da je davao informacije o proizvodjaču automobila Volvo Cars, ali je za te optužbe oslobođen. U svom godišnjem izveštaju objavljenom 2020, švedska obaveštajna agencija ocenjuje da Rusija uz Kinu predstavlja najveću pretnju za Švedsku kada su u pitanju obaveštajne aktivnosti.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on September 22, 2021, 05:33:58 am
U Švedskoj ponovo hapšenje zbog špijunaže
Tanjug 21.09.2021.

Švedske službe bezbednosti danas su uhapsile i privele osobu zbog sumnje za špijunažu, a nakon policijske operacije u centralnoj Švedskoj u ponedeljak.

Osoba, čiji identitet policija nije želela da otkrije, priveden je na nižem od dva nivoa sumnje prema pravnom sistemu te nordijske zemlje, navodi se u saopštenju švedske službe bezbednosti, prenosi agencija Rojters.

- Hapšenje je deo preliminarne krivične istrage koju vodi švedska služba bezbednosti pod vođstvom tužilaca Nacionalne jedinice za bezbednosne slučajeve - navodi se u saopštenju. Dodaje se da će istraga pokazati da li postoji dovoljno dokaza da se osoba zadrži u pritvoru. Policija nije otkrila nikakve dodatne informacije o hapšenju, niti identitet uhapšenog.

Švedski sud je osudio muškarca na tri godine zatvora zbog špijuniranja za Rusiju ranije ovog meseca, proglasivši ga krivim za prodaju tajnih podataka od proizvođača kamiona "Skanija" službeniku ambasade. Službe bezbednosti poslednjih godina upozoravaju da su bezbednosne pretnje po Švedsku od strane stranih sila i ekstremizma, porasle.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on October 10, 2021, 03:26:52 pm


Quote
Sweden: Military performs drills in central Stockholm


Military personnel could be seen setting up barricades around the Parliament House in central Stockholm on Saturday.

The exercises are part of a larger training operation by the Swedish 'Life Guards' battalion involving 400 troops throughout the country's capital.

“We are the battalion of the guards regiment, we normally do guard duty at the royal palace, but we also have to train our operational tasks, and our operational tasks are to provide security to all government buildings," said Battalion Chief Stefan Appehl.

The Life Guards battalion is conducting these exercises alongside the civilian guards.

SOUNDBITES:

SOT, Stefan Appehl, Battalion Chief: “We are the battalion of the guards regiment, we normally do guard duty at the royal palace but we also have to train our operational tasks, and our operational tasks are to provide security to all government buildings so for this night, we will do a rehearsal of our operational tasks.”

SOT, Stefan Appehl, Battalion Chief: “We’ve been training at the training area, where we can do live fires, which we can’t obviously do here, and this is just the end of the excessive, where we familiarise with the terrain and the object here, and we cooperate with the civilian guards.”


https://youtu.be/OLdj28QwBEATitle: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on November 10, 2021, 02:34:52 pm


Lofven podneo ostavku, zameniće ga ministarka finansija Magdalena Anderson


Švedski premijer Stefan Lofven zatražio je od predsednika parlamenta Andreasa Norlena da pokrene zvaničan proces pronalaženja njegove zamene.

Analitičari navode da će, najverovatnije, ministarka finansija Magdalena Anderson zameniti Lofvena na funkciji premijera. Lofven je bio na čelu manjinske koalicije od 2014. godine i početkom godine je najavio da će podneti ostavku pred naredne izbore koji su zakazani za septembar sledeće godine.

Iz Lofvenove kancelarije je ranije saopšteno da će on danas podneti ostavku.

Prošle nedelje je Socijaldemokratska partija izabrala Andersonovu za novog lidera stranke umesto Lofvena i ona će biti najverovatnije prvi izbor predsednika parlamenta za formiranje nove administracije.

Ukoliko Andersonova postane premijer, ona će biti prva žena na toj funkciju u Švedskoj.


izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/prva-zena-na-celu-svedske-lofven-podneo-ostavku-zamenice-ga-ministarka-finansija/zcnt2e4)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on November 25, 2021, 06:54:44 am
Najkraće zadržavanje na funkciji u istoriji: Prva premijerka Švedske posle par sati podnela ostavku
Tanjug 24.11.2021.

Samo nekoliko sati nakon što je izabrana za prvu premijerku Švedske, Magdalena Anderson podnela je ostavku, pošto nije prihvacen predlog budžeta njene vlade i nakon što je koalicioni partner, stranka Zeleni, napustila vladu.

- Za mene je reč o poštovanju, a ne želim da predvodim vladu kod koje bi moglo biti osnova za dovođenje njenog legitimiteta u pitanje - rekla je ona, prenosi AP. Anderson je dodala da bi "koaliciona vlada trebalo da podnese ostavku ako jedna stranka u njoj odluči da napusti vladu".

Švedski parlament ranije danas je izabrao Magdalenu Anderson, predsednicu Socijaldemokratske partije, za novog premijera, čime je postala prva žena na čelu švedske vlade u istoriji te zemlje. Anderson je izabrana da zameni Stefana Levena na mestu lidera stranke i premijera, koji je ranije ove godine napustio te dve funkcije, prenosi agencija AP.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on December 10, 2021, 10:41:45 am
Švedska povećava vojni budžet 45 odsto i produbljuje vojnu saradnju sa Velikom Britanijom
P.Z.S. /sputnjik internešnel 10. 12. 2021.

IZMIŠLJENU „rusku pretnju“ švedski vrh i vodeći političari često koriste kao izgovor za povećanje vojnih izdvajanja.

Samo u periodu od 2021-2025, vojni budžet će se postepeno povećati za skoro 3,1 milijardu dolara, što je povećanje od oko 45 odsto u poređenju sa 2020. Tokom zajedničke posete vojnoj bazi u Arvidjauru u severnoj Švedskoj, švedski ministar odbrane Peter Hultkvist i njegov britanski kolega Ben Volas pozvali su na dublju vojnu saradnju u budućnosti. Stokholm je ponovo formirao puk "Norrland Dragoon Regiment K4" i vratio ga u bazu ranije ove godine, navodeći "rusku pretnju" kao razlog. Prema sporazumu o vojnoj saradnji između Švedske i Velike Britanije iz 2016. godine, britanski vojnici mogu da prođu zimsku obuku u Arvidsjauru i da učestvuju u švedskim vojnim vežbama.

Piter Hultkvist je istakao značaj zajedničkih vežbi, koje, prema njegovim rečima, „šalju signale bezbednosne politike“ o postojećoj saradnji koju treba dalje razvijati. Štaviše, Hultkvist je istako da je ključno produbiti vežbe i interoperabilnost između armija zemalja.

- To znači biti u mogućnosti da sarađujemo u potencijalnoj stvarnoj kriznoj situaciji. Reč je o vojnim krizama u kojima vam je potrebna vojna sila da biste ih rešili, ali je takođe reč o prevenciji da do takvih situacija uopšte ne dođe - rekao je Hultkvist, navodi nacionalna televizija SVT. Prema Piteru Hultkvistu, Švedska nema drugih vojnih pretnji protiv sebe osim Rusije. Zanimljivo je da je Švedska ranije ove jeseni vratila u funkciju puk K4, zajedno sa mnoštvom drugih vojnih jedinica, navodeći kao razlog pogoršanu bezbednosnu situaciju i „veliko nagomilavanje ruskih jedinica“.

- Celokupna bezbednosna politika vremenom se pogoršala zbog dugotrajnog sukoba u Ukrajini i zbog onoga što se dešava u Belorusiji. To utiče na celokupnu bezbednosnu situaciju u našem delu Evrope. Deo švedske strategije je produbljivanje saradnje sa susedima i zemljama koje imaju slične vrednosti kao mi, a Velika Britanija je jedna od njih - rekao je Hultkvist.

Švedska trenutno sarađuje sa svojim nordijskim susedima, baltičkim državama, Francuskom, UK i SAD u okviru NATO-a, uprkos tome što je formalno zadržala svoju politiku neutralnosti. Švedska je takođe povećala svoja vojna izdvajanja, koristeći izgovor da je Rusija pretnja. Tokom godina 2021-2025, vojni budžet će se postepeno povećavati za skoro 28 milijardi švedskih kruna (3,1 milijardu dolara), što je povećanje od nešto više od 45 odsto u odnosu na 2020. godinu, kako je naglasio bivši premijer Stefan Lofven u svom govoru posvećenom vraćanju na dužnost puka K4. On je tada istakao „nagomilavanje“ Ruskih trupa kao jedan od osnovnih razloga za ovoliko povećanje budžeta.

Ranije ove godine, ruska ambasada u Švedskoj je saopštila da Stokholm „nije sklon odstupanju od izabranog kursa konfrontacije prema Rusiji i da ne traži načine da unapredi bilateralnu saradnju“.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 05, 2022, 08:38:52 am


Šveđani prave agenciju za psihološku odbranu od Rusa


Švedska je pokrenula novu agenciju čiji će zadatak biti braniti tu zemlju od dezinformacija, propagande i psihološkog ratovanja.

To je poslednji u nizu napora švedskih vlasti da nivo vojne i civilne obrane vrati na "hladnoratovski razmer", piše "Telegraf".

Službeno otvaranje Švedske agencije za psihološku obranu dogodilo se isti dan kad je finski predsednik Sauli Ninisto optužio Rusiju da se "upliće u suverenost nekolicine država članica Evropske unije poput Švedske i Finske" tražeći od njih garancije da neće dozvoliti širenje NATO saveza dalje na istok.

'Dezinformacije su pretnja švedskoj demokratiji, našim zakonodavcima i našoj nezavisnosti", kazao je u oktobru 2021. godine švedski ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg na konferenciji za medije na kojoj je ujedno najavljeno da će Henrik Landerholm, bivši zamenik dekana Švedskog vojnog univerziteta biti čelnik nove agencije.

Na konferenciji je Damber kazao da će prvi zadatak nove agencije biti da zaštiti izbore u Švedskoj od raznih uticaja koji su bili posebno vidljivi tokom američkih predsedničkih izbora 2016. i 2021. godine.

"Vrlo važan zadatak agencije u 2022. biće da se osnaži sposobnost društva da prepozna i nosi se sa dezinformacijama usmerenim protiv Švedske, a vezane uz opšte izbore', kazao je Damber.

Posletoga, Landerholm je označio Rusiju, Kinu i Iran kao zemlje koje plasiraju najviše dezinformacija usmerenih protiv Švedske i dodao kako je toj propagandi često cilj jednostavno da izazovu podele u društvu i potkopa poverenje u vlasti.

"Ako pogledamo kako su formirani narativi o tome kako Švedska funkcioniše ili ne funkcioniše, mnogo njih je usmereno ka destabilizaciji ili potkopavanju poverenja u vladine agencije", kazao je Landerholm u intervjuu za švedski radio.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=01&dd=05&nav_category=78&nav_id=2083127)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on January 07, 2022, 03:48:06 pm
Петак, 07.01.2022.

Шведска безбедност угрожена ако НАТО усвоји захтеве Русије

СТОКХОЛМ - Шведска стратегија безбедности била би у потпуности угрожена ако би НАТО пристао да се уздржи од ширења и ограничи неке од својих активности у Европи, како је то Русија тражила, изјавио је највиши шведски војни званичник, генерал Микаел Биден.

Русија је нагомилала трупе у близини своје границе са Украјином, што је алармирало Запад, преноси Ројтерс. Москва, која негира тврдње Вашингтона да припрема инвазију, жели низ безбедносних гаранција, укључујући обуставу ширења Алијансе на исток. Захтеви Русије узнемирили су европске земље које нису чланице НАТО, укључујући Шведску, која је ојачала везе са Алијансом, преноси Танјуг.

„Предлози који се односе на нови безбедносни поредак уништили би основе наше безбедносне политике”, рекао је генерал Биден за дневни лист „Дагенс Нихетер”. „Наша намера је да постанемо јача одбрамбена сила у свим категоријама и развијамо укупну одбрану. То, међутим, зависи од развијања међународне сарадње”, додао је он.

Шведска влада појачала је дипломатску активност, а премијерка Магдалена Андерсон требало би да се данас састане са шефом НАТО Јенсом Столтенбергом. Она је након јучерашњих разговора са финским председником Саули Нинистом изјавила да о безбедносном поретку Европе не може бити преговора.

„У Шведској ми сами одлучујемо о нашој спољној и безбедносној политици и о томе са киме ћемо сарађивати”, рекла је Андерсон.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on January 11, 2022, 07:00:49 am
Nema promene smera spoljne politike
P. Z. S. / Sputnjik internešnl 10. 01. 2022.

ŠVEDSKA ne planira da menja svoju spoljnu politiku i postane članica NATO-a, ali će nastaviti partnerstvo sa vojnom alijansom, izjavila je u ponedeljak premijerka Magdalena Anderson.

Finska premijerka Sana Marin je prošle nedelje rekla da njena zemlja ne isključuje mogućnost da podnese zahtev za članstvo u NATO.

- Švedska je dugo vodila svoju politiku kada je u pitanju bezbednost, uvek smo jasno govorili da imamo partnerstvo sa NATO-om... Politika vlade je jasna — mi ne nameravamo da uđemo u NATO - rekao je Anderson na konferencija za štampu. Premijer je napomenuo da Stokholm takođe održava poseban odnos sa Finskom i naveo da bi za Švedsku bilo rizično da promeni svoj spoljnopolitički pristup. Uprkos tome, u švedskom parlamentu postoji većina koja podržava jačanje veza sa NATO-om.

Rusija je 17. decembra objavila predloge za bezbednosne garancije NATO-u i Sjedinjenim Državama koje nastoje da spreče širenje alijanse na istok. Ranije tokom dana, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je posle narednih razgovora u Ženevi sa SAD da je neproširenje NATO-a ključno pitanje za rusku nacionalnu bezbednost.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 13, 2022, 06:55:47 pmCena struje drastično skočila, država uvodi vanredne mere


Švedska vlada izdvojila je 670 miliona dolara kao kompenzaciju domaćinstvima zbog drastičnog rasta cena struje, rekao je ministar finansija Mikel Damberg.

- Ovo je vanredna mera u vanrednoj situaciji, nije uobičajeno da država daje pomoć zbog fluktuacije cena na tržištu - rekao je Damberg švedskoj medijskoj kući SVT.

Cene struje drastično su skočile, pa je tako, primera radi, račun za prosečan stan u najnaseljenijim, južnim delovima Švedske, porastao 266 odsto u decembru.

- Nismo očekivali ovaj nivo cena i udar je veliki - rekao je Damberg i dodao kako će vlada izdvojiti „ogromnu svotu“ kao kompenzaciju građanima.

Oko 1,8 miliona domaćinstava dobiće kompenzaciju od oko 220 dolara po domaćinstvu tokom zime zbog povećanih računa za struju.

Cene struje u Švedskoj rastu zbog hladnog vremena i povećane potražnje, ali i skoka cene gasa na evropskom tržištu.

Švedski mediji javljaju kako građani pokušavaju da smanje potrošnju na razne načine, od isključivanja radijatora do alternativnih načina grejanja, dok neki Šveđani uzimaju kredite kako bi otplatili zimske račune.

Švedska nije prva država u Evropi koja uvodi kompenzaciju građanima zbog skoka cene struje, jer je nedavno to uradila i Norveška, dok je Italija takvu meru uvela u septembru, prenosi RT.


izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1075558/energetska-kriza-struja-svedska)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on January 14, 2022, 07:27:20 am
Švedska pojačava aktivnosti na ostrvu Gotlandu u Baltičkom moru
Tanjug 13.01.2022.

Švedska vojska saopštila je danas da pojačava svoje vidljive aktivnosti na ostrvu Gotlandu u Baltičkom moru.

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, je strateški važno i nalazi se oko 330 kilometara od Kalinjingrada, sedišta Baltičke flote Rusije, preneo je Rojters. U 2019. Švedska je rasporedila na na tom ostrvu ažurirani protivraketni odbrambeni sistem zemlja-vazduh. General-potpukovnik Majkl Klason, načelnik zajedničkih operacija u Oružanim snagama, rekao je britanskoj agenciji da trupe od danas patroliraju lukom i aerodromom Visbija, glavnog grada Gotlanda. Švedska nije članica NATO, ali ima bliske veze sa atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenija zanemarivanja u jeku povečhane zabrinutosti zbog ruskog "zveckanja oružjem" u regionu Baltičkog mora, navela je agencija.

Klason je izjavio da je operacija na Gotlandu pokrenuta ulaskom ruskih desantnih brodova u Baltičko more ove nedelje i nakon višegodišnjeg pogoršanja bezbednosnih uslova, uključujući i neposrednu geografsku okolinu Švedske.

"Nedavni bezbednosni razvoj i tenzije na nivou bezbednosne politike nisu promenili tu sliku, već su je pojačali“, rekao je on, dodajući da su oružane snage nedavno zabeležile ekspanziju stranih ofanzivnih sposobnosti u blizini Švedske.

"Ruski desantni brodovi su primer takve ofanzivne sposobnosti“, pojasnio je Klason, navodeći da su brodovi prošli kroz moreuz Veliki Belt i produžili u Baltičko more. Klason je rekao i da oružane snage preduzimaju akcije u drugim delovima Švedske kao odgovor na nedavne ruske poteze, ali je odbio da iznese detalje.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on January 15, 2022, 07:21:05 am
Nordijska država poslala značajna pojačanja na Gotland
Novosti online 15. 01. 2022.

ŠVEDSKA je rasporedila borbena oklopna vozila i vojnike da patroliraju na ostrvu Gotland u Baltičkom moru zbog „aktivnosti Rusije u regionu“, saopštila je agencija AFP pozivajući se na izjave švedskih vojnika.

- Oružane snage preduzimaju neophodne mere kako bi zaštitile celovitost Švedske i demonstrirale da smo sposobni da štitimo Švedsku i njene interese - rekao je ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist.

Ranije je Švedski radio objavio da Švedska pojačava patrole na ostrvu Gotland zbog situacije koja je nastala u odnosima Rusije i NATO-a.

U Briselu je 12. januara održana sednica Saveta Rusija-NATO. Pregovori su predstavljali nastavak razgovora na temu bezbednosnih garancija između Rusije i SAD koji su održani 9-10. januara u Ženevi. Nakon sednice Rusija-NATO, 13. januara su održani pregovori na platformi OEBS-a u Beču. Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je 13. januara za televiziju RTVI izjavio da je Rusija sada glavni protivnik NATO-a samo zato što se trudi da čvrsto brani svoje interese. On je dodao i da su SAD i njeni saveznici odbili ključne predloge Rusije na temu bezbednosti.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 17, 2022, 01:35:53 pm


Čiji dronovi lete iznad nuklearki?


Švedske vlasti su zbunjene izveštajima o dronovima koji su navodno viđeni prošle nedelje kako lete iznad dve nuklearne elektrane na obali Baltičkog mora.

Švedska policija saopštila je juče da je pokrenuta preliminarna istraga, dodajući da istrage vode lokalno istražitelji, ali da ih na nacionalnom nivou koordiniše nacionalno operativno odeljenje švedske policije, prenosi agencija AP.

Policija je saopštila i da za sada nema osumnjičenih.

Švedska ima tri nuklearne elektrane: elektranu Forsmark koja se nalazi severno od Stokholma, Oskaršamn u jugoistočnom delu zemlje i Ringhals, najveću od njih.

U izveštajima o dronovima se pominju prve dve nuklearne elektrane.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=01&dd=17&nav_category=78&nav_id=2089959)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 18, 2022, 12:05:36 pmDronovi primećeni iznad nuklearnih elektrana: Obaveštajna služba pokrenula istragu u Švedskoj


Švedska obaveštajna služba potvrdila je da vodi istragu zbog toga što su primećeni dronovi u blizini tri nuklearne elektrane u toj zemlji.

Istragu je otvorila švedska policija posle prijava da su dronovi primećeni iznad elektrana kod Forsmarka i Oskaršamna, a pošto je prijavljen i treći slučaj, iznad jedne od najvećih nuklearnih elektrana u Švedskoj kod Ringalsa, slučaj je preuzela obaveštajna služba SAPO.

Očevici tvrde da je dron koji je primećen iznad jedne od elektrana bio dovoljno veliki da savlada jake vetrove koji su u tom trenutku vladali, ali mu je policija izgubila trag.

„Što se tiče slučajeva preletanja dronova iznad tri nuklearne elektrane, procenjeno je da su takve prirode zbog koje preuzimamo istragu od policije kako bi se incidenti detaljnije ispitali“, saošteno je iz švedske obaveštajne službe, prenosi RT.

Švedske vlasti nisu se izjašnjavale ko bi mogao da stoji iza incidenata sa dronovima.

Hans Livang, profesor na Švedskom koledžu za nacionalnu odbranu, rekao je da zemlja nije pripremljena za potencijalnu pretnju dronovima.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220118/dronovi-primeceni-iznad-nuklearnih-elektrana-obavestajna-sluzba-pokrenula-istragu-u-svedskoj-1133412818.html)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 19, 2022, 09:13:30 amŠirenje na sever: Kako Švedsku i Finsku uvlače u orbitu uticaja NATO-a


Stokholm je protiv bilo kakvih kompromisa s Moskvom po pitanju bezbednosti, izjavio je švedski ministar odbrane Peter Hultkvist komentarišući zahtev Rusije Zapadu za davanje bezbednosnih garancija za neširenje NATO.

Zvanično skandinavsko kraljevstvo ne planira da uđe u NATO, ali nastoji da sačuva ovo pravo. Na sličan način postupa i Finska, koja se nominalno pridržava neutralnosti. Obe zemlje, međutim, ne kriju planove za povećavanje saradnje sa Severnoatlantskim blokom.

Prema mišljenju stručnjaka, Stokholm i Helsinki de fakto vode politiku koja je usmerena na integraciju u vojne aktivnosti Alijanse, iako to pogoršava odnose sa Moskvom i destabilizuje situaciju u severnoj Evropi.


Švedska ne razmatra ulazak u NATO

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist izjavio je na nacionalnoj onlajn konferencji „Narod i odbrana” da su bilo kakvi kompromisi sa Moskvom po pitanju bezbednosti neprihvatljivi.

„Rusija stalno nastoji da jača svoje pozicije kršeći međunarodno pravo. Zahtevi usmereni protiv suvereniteta pojedinih zemalja su potpuno neprihvatljivi“, izjavio je Hultkvist povodom zahteva Rusije da NATO odustane od daljeg širenja.

Pritom zvanični stav Stokholma je da Švedska ne razmatra ulazak u NATO. Švedski ministar odbrane je u intervjuu za „Blumberg“ 10. januara rekao da je najbolja opcija za osiguranje bezbednosti kraljevine da ostane van NATO, ali je istakao značaj jačanja vojne saradnje ove zemlje i SAD.

O tome da nema potrebe da Švedska uđe u NATO istog dana govorila je i premijerka te zemlje Magdalena Anderson. Ona je istovremeno naglasila da kraljevstvo namerava da produbi saradnju s Alijansom, između ostalog i održavanjem zajedničkih vežbi i razmenom informacija.

Hultkvist i Andersonova su o ovome govorili u svetlu razgovora Moskve i Zapada koji su bili u toku. Podsetimo, u Ženevi su se 10. januara sastali predstavnici Rusije i SAD, a 12. januara u Briselu je zasedao Savet Rusija-NATO, dok je 13. januara održan multilateralni sastanak OEBS-a u Beču.

Jedan od ključnih zahteva Moskve je davanje pravno potvrđenih garancija za neširenju NATO na istok. Posle rusko-američkih konsultacija u Ženevi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je izjavio da su SAD ozbiljno shvatile predloge Rusije o bezbednosnim garancijama. Kako je rekao, razgovor sa američkim predstavnicima bio je složen i dug, ali istovremeno „veoma profesionalan, dubok i konkretan“. Međutim, po pitanju neširenja NATO nije postignut napredak, primetio je sagovornik.


Izmišljene priče o „ruskoj pretnji“

Inače, za početnu tačku saradnje Švedske i NATO obično se smatra 1994. godina kada je kraljevina postala članica programa „Partnerstvo za mir“. Međutim, najintenzivnija saradnja Stokholma i NATO počela je da se razvija 20 godina kasnije – 2014. godine na samitu Alijanse u Velsu kada je Kraljevina Švedska dobila status partnera sa proširenim mogućnostima.

Švedska vojska u poslednje vreme izvodi intenzivne vežbe sa zemljama članicama NATO i primetno je pojačala vojno-tehničku saradnju sa članicama Alijanse. Jedan od najvećih ugovora o naoružanju bio je ugovor koji je sklopljen sa SAD o isporuci sistema protivvazdušne odbrane „Patriot“. Kraljevina bi trebalo da dobije 12 lansera i više od 200 projektila. Isporuke oružja iz inostranstva počele su u proleće 2021. godine i trebalo bi da budu završene 2023. godine.

Uporedo sa tim, vidno se promenila unutrašnja vojna politika Stokholma. Konkretno, 2018. godine Švedska je obnovila obavezno služenje vojske. Zahvaljujući tome, kraljevina planira da poveća ukupan broj vojnika za slučaj rata sa 55.000 na 80.000 do 2025. godine i na 100.000 do 2030. godine.

Stokholm je takođe počeo da povećava izdvajanja za oružane snage. Do 2025. godine finansijska sredstva za švedsku vojsku povećaće se za 40 odsto. Krajem 2021. godine u intervjuu za „Difens njuz“ glavnokomandujući švedskih oružanih snaga, general Mikael Buden izjavio je da je povećanje izdvajanja za vojne potrebe Švedske samo posledica ruskih akcija.

Osim toga, postepeno se menja odnos švedskog društva prema perspektivi ulaska zemlje u Alijansu. Prema poslednjim podacima istraživačke kompanije Ipsos, i dalje ima više protivnika ulaska kraljevine u NATO, ali postoji tendencija njihovog smanjenja.

Prema decembarskim izveštajima, udeo ispitanika koji su tako odgovorili pao je na 35 odsto. Ovo je najniža brojka od kraja 2014.godine. Udeo švedskog stanovništva koje se zalaže za ulazak u Alijansu porastao je na 33 odsto, a broj neodlučnih je ostao na 32 odsto.

U izjavi za RT, profesor na katedri za integracione procese na univerzitetu MGIMO Lav Voronkov kaže da su na diskusije o mogućem ulasku Švedske u NATO značajno uticali strahovi od mitske „ruske pretnje“ koji su se proširili poslednjih godina.

„Priče o navodnoj ruskoj pretnji su apsolutno izmišljene. Međutim, ova informativna kampanja traje već duže vreme. Sada je većina građana Švedske protiv ulaska zemlje u NATO, ali slične diskusije se održavaju upravo da bi se pre ili kasnije preokrenulo javno mnjenje“, navodi Voronkov.


Uvlačenje u orbitu uticaja

Pored Švedske, protiv davanja bezbednosnih garancija za neširenje NATO je i Finska, još jedna severna država koja nije članica Severnoatlantskog bloka.

Premijerka te zemlje Sana Marin je u novogodišnjem obraćanju građanima zemlje izjavila da Helsinki i dalje ima mogućnost da podnese zahtev za članstvo u NATO. Prema njenim rečima, Finska treba da brani slobodu izbora bezbednosne politike.

Moskva ima negativan stav prema tome da se na njenim granicama pojave još dve zemlje-članice NATO. Krajem decembra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da ako Švedska i Finska uđu u NATO, Moskva neće ostati bez odgovora.

„Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske i Švedske u NATO, koji je pre svega vojna struktura i svakako mu nije na prvom mestu odbrambena agenda, imao ozbiljne vojno-političke posledice koje bi zahtevale adekvatne korake ruske strane“, upozorila je Zaharova.

Prema njenim rečima, Alijansa sprovodi smišljenu politiku uvlačenja Helsinkija i Stokholma u orbitu svojih interesa i politike. Zaharova je napomenula da su Finska i Švedska ne samo aktivnije uključene u vežbe NATO, već su za takve manevre stavile na raspolaganje i svoju teritoriju.

Kao i Švedska, i Finska vodi politiku produbljivanja vojno-tehničke saradnje sa SAD. Tako je decembra 2021. godine finska vlada odlučila da kupi 64 borbena aviona pete generacije F-35 od američke kompanije „Lokid Martin“. Lovci bi trebalo da budu isporučeni između 2025. i 2030. godine. Za ove svrhe, Finska će potrošiti oko 10 milijardi evra.

Smatra se da je Finska i dalje neutralna. Ipak, još 1995. godine u izveštaju parlamentu, finska vlada je isključila pojam „neutralnosti“, iako je samo tri godine ranije prihvatila formulaciju vojnog nesvrstavanja i samostalne odbrane. A 1997. godine vlasti već dozvolile mogućnost da se dobije vojna pomoć spolja.

Prema rečima Lava Voronkova, danas su Finska i Švedska postale „specijalni partneri NATO“ koji su duboko uključeni u vojne i političke aktivnosti bloka.

Ekspert istovremeno podseća da ni tokom Hladnog rata te dve zemlje nisu preduzimale korake koje bi Moskva mogla da shvati kao provokaciju. Prema rečima Voronkova, Stokholm i Helsinki su uzimali u obzir negativno iskustvo u ratovima sa Rusijom i bili svesni teških posledica koje bi konfrontativni kurs imao po njihovu bezbednost.

„Skandinavci su smislili ideju koja se zove severna ravnoteža. Ona se sastojala u tome da se razvija saradnja kako unutar regiona, tako i sa polovima moći oličenim u SAD i SSSR. Međutim, ova uravnotežena politika se više ne vodi. Pritom ulazak u NATO bio bi suprotan interesima Švedske i Finske. Po mom mišljenju, zagovaranje te mogućnosti pretvorilo se u sredstvo pritiska na Rusiju“, konstatuje sagovornik.

Vladimir Štol, doktor političkih nauka, profesor na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Rusije, kaže za Sputnjik da Finska, posle Švedske, faktički postaje deo Severnoatlanske alijanse. Takva transformacija, kako smatra ekspert, značajno pogoršava situaciju u severnoj Evropi.

„Moskva je uvek pozdravljala pragmatizam Skandinavaca, dajući im trgovinske preferencije. Ali njihova trezvenost je izgleda nestala. Mislim da je primer Švedske, koja je sada faktički duboko integrisana u strukture NATO, bio zarazan za Finsku. Izgleda da elite obe zemlje slabo shvataju koliko takva politika destabiliše situaciju u regionu i da neće imati nikakve koristi od pogoršanja odnosa sa Moskvom“, zaključio je Štol.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220118/sirenje-na-sever-kako-svedsku-i-finsku-uvlace-u-orbitu-uticaja-nato-a-1133306831.html)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on January 22, 2022, 12:48:35 pm


Quote
Sweden sends troops to Baltic island as Russian navy steps up presence

Russia's threatening stance against Ukraine is sparking concerns that Moscow may also be willing to use force elsewhere.

Sweden has sent troops to its Baltic Sea island of Gotland, following an increase in Russian naval activity in nearby waters. The island is strategically located off the coast of the Russian exclave of Kaliningrad - some analysts have likened it to an aircraft carrier in the middle of the Baltic Sea. Sweden is not a member of NATO and therefore not covered by the Alliance's defense clause.

DW correspondent Teri Schulz spoke with Swedish Defense Minister Peter Hultqvist.


https://youtu.be/nc5CDkuw8Ag


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on February 19, 2022, 06:39:07 am
Švedski list Svenska Dag bladet: Najviši nivo borbene spremnosti ruskih snaga
Srna 18. 02. 2022.

RUSIJA je stvorila najmoćnije oružane snage u Evropi budući da je njena vojska na najvišem nivou borbene spremnosti u poslednjih nekoliko decenija, kada je reč o operativnosti, mobilnosti i tehničkom potencijalu, piše švedski list "Svenska Dag bladet".

Rusija ima izuzetno funkcionalnu vojsku koja je u stanju da sprovodi operacije blizu svoje granice, ali i veoma daleko od ruske teritorije. Ova zemlja, navodi se u članku, gradi ne samo nosače aviona, nego i stvara naoružanje nove generacije, na primer, protivsatelitsko i supersonično oružje. Rusija je počela dalekosežnu saradnju sa Kinom kako bi projektovala i proizvodila novo oružje, te održavala rusko-kineske vojne vežbe. SAD, naprotiv, dugo ne posvećuju dovoljno pažnje takvoj modernizaciji, zaključuje list.

Ranije je analitičar Kris Osborn u članku za "Nešnel interest" napisao da Oružane snage Ruske Federacije, zahvaljujući svojoj modernizaciji, predstavljaju novu opasnost za SAD i NATO. On je podsetio da Rusija ne samo da pravi novo oružje, već i intenzivno održava i modernizuje staro, navodi "Ruska reč".

Izvor. www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on March 11, 2022, 06:55:09 am
Ministar odbrane zauzeo jasan stav
Tanjug 10. 03. 2022.

ŠVEDSKI ministar odbrane Peter Hultkvist izjavio je danas da se njegova zemlja neće pridružiti NATO sve dok je on ministar odbrane, prenosi Anadolija.

Hultkvist je za švedsku državnu televiziju SVT kazao da je u novembru prošle godine takođe izjavio da Švedska nikad neće biti članica NATO-a dok je on ministar odbrane.

- Imam isto mišljenje i sada. Sada takođe kažem isto, ali bez upotrebe reči ''nikad''. Situacija u kojoj smo se našli naučila me je da ne koristim reč ''nikad'' - rekao je. Naglasio je da Švedska ne planira članstvo u NATO radi sigurnosti okolnih regiona.

- Članstvo Švedske u NATO bi značilo suštinsku promenu bezbednosnog koncepta. Ovo bi uticalo na sigurnost našeg bliskog okruženja - kazao je Hultkvist.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on March 29, 2022, 11:24:47 amVojna reakcija Švedske? "Više nismo neutralni"


Švedska premijerka Magdalena Anderson istakla je da njena zemlja neće biti neutralna, već da bi, ako bude potrebe, i vojno reagovala.

"Od kada smo pristupili EU nismo više stvarno neutralni", kazala je Anderson prilikom posete Berlinu.

Podsetila je da u EU postoji obaveza pružanja podrške članicama, i da bi Švedska u takvom slučaju sigurno vojno pomogla partnerima. Anderson je rekla da do sada Švedska nije bila članica nijednog vojnog saveza, ali da sada postoji unutarpolitička diskusija da li to treba menjati.

Prema njenim rečima bezbednosna situacija u baltičkom regionu se pogoršala.

Najavila je da će Švedska podići izdatke za vojsku na dva odsto BDP-a.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=03&dd=29&nav_category=78&nav_id=2130424)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on March 31, 2022, 01:17:04 pm


Ruski lovci ušli u Švedsku


Ruski borbeni avioni narušili su vazdušni prostor Švedske, potvrdilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Kako navode, 30. marta četiri ruska lovca, dva Su-27 i dva Su-24, narušila su švedski vazdušni prostor.

Vazduhoplovstvo je izvršilo operaciju avionima jas 39 i dokumentovalo sve fotografijama.

"Upad je bio kratkotrajan i dogodio se preko mora istočno od Gotlanda. Ovo pokazuje da je naša pripremljenost dobra. Bili smo tamo da osiguramo teritorijalni integritet i granice Švedske. Mi u potpunosti kontrolišemo situaciju", saopštio je komandant vazduhoplovnih snaga Švedske Karl-Johan Edstrom.

"U svetlu trenutne situacije, ovaj incident shvatamo veoma ozbiljno. Ovo su neodgovorni i neprofesionalni postupci Rusije", rekao je on.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=03&dd=31&nav_category=78&nav_id=2131688)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on April 01, 2022, 06:01:26 am
Четвртак, 31.03.2022.

Шведска телевизија тврди да су руски aвиони носили нуклеарно оружје

СТОКХОЛМ - Два руска авиона која су 2. марта нарушила ваздушни простор Шведске у близини Готланда била су опремљена нуклеарним оружјем, пренела је шведска ТВ4. Како та телевизија тврди, 2. марта су из руске ваздухопловне базе у Калињинграду полетела четири авиона - два авиона типа Сухој-24 и два авиона Сухој-27. Авиони Су-24 су, према извору ТВ 4, носили нуклеарно оружје.

Нарушавање ваздушног простора Шведске трајало је око минут, а шведско ваздухопловство подигло је два авиона ЈАС 39 Грипен, који су фотографисали руске авионе и тада је утврђено да су они опремљени нуклеарним оружјем, навела је ТВ4, пренео је Танјуг.

У шведској војсци нису коментарисали информације да ли су руски авиони носили нуклеарнио оружје, али су навели да је кршење ваздушног простора Шведске било намерно.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on April 18, 2022, 04:22:05 pm


Quote
Unrest in Sweden over Quran burning during Easter weekend

In Sweden unrest has been reported in several towns for the third day running since Quran burnings caused riots over the easter weekend. In the Swedish town of Norrkoping, at least three people have been hit by police bullets during clashes between the police and the protesters.https://youtu.be/FzBO5tMFRrw


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on April 28, 2022, 04:37:36 pm


Referendum o članstvu u NATO? "Loša ideja"


Švedska vlada ne planira da održi referendum ako parlament podrži predlog zahteva za članstvo te zemlje u NATO, rekla je danas premijerka Magdalena Anderson.

Prema njenim rečima, referendum je "loša ideja", prenosi Rojters.

"Mislim da to nije pitanje koje je pogodno za referendum. Ima puno informacija o nacionalnoj bezbednosti koje su poverljive tako da na takvom referendumu ima važnih pitanja i činjenica o kojima se ne može otvoreno govoriti", rekla je Magdalena Anderson.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Švedska i Finska moći da se priključe NATO čim odluče da zatraže članstvo u Alijansi.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=04&dd=28&nav_category=78&nav_id=2146838)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on April 29, 2022, 07:03:53 am


Švedska premijerka priznala: "Integracija imigranata nije uspela"


Švedska nije uspela da integriše veliki broj imigranata koje je primila u poslednje dve decenije.

To je rezultiralo stvaranjem paralelnih društava i nasiljem bandi, izjavila je u četvrtak premijerka Magdalena Anderson, koja je pokrenula niz inicijativa za borbu protiv organizovanog kriminala.

Brojni Šveđani bili su iznenađeni i šokirani neredima ranije ovog meseca, u kojima je povređeno više od 100 policajaca. Nasilje je izbilo nakon paljenja Kurana na mitingu koji je organizovao švedsko-danski političar i najave da će održavati skupove u imigrantskim naseljima. U Malmeu je sredinom aprila izbilo nasilje u protestima protiv pokreta krajnje desnice koji predvodi Rasmus Paludan, zapaljene su kante za smeće, automobili i prodavnice, a policija gađana kamenicama i pirotehničkim sredstvima. Anderson upire prstom krivice za nerede i napade na policiju na kriminalce, ocenjujući da je u Švedskoj dozvoljeno delovanje i islamistima i krajnjoj desnici.

"Segregaciji je dozvoljeno da ode toliko daleko da sada imamo paralelna društva u Švedskoj. Živimo u istoj zemlji, ali u potpuno različitim realnostima", rekao je Anderson.

Broj ljudi rođenih u inostranstvu u Švedskoj se u poslednje dve decenije udvostručio na dva miliona i čini petinu stanovništva. Premijerove socijaldemokrate su na vlasti 28 od poslednjih 40 godina, uključujući poslednjih osam. Andersson uvodi niz mera kako bi obeshrabrio mlade imigrante da se pridruže bandama i pokušava da ih skloni sa ulice i zadrži u školi što je duže moguće bez saglasnosti roditelja. Ona je istakla da je Švedska imala ogroman priliv imigranata, ali da su mere za integraciju stranaca nedovoljne.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=04&dd=28&nav_category=78&nav_id=2147043)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on April 30, 2022, 01:55:34 pm


Quote
Swedish Navy's increased readiness and future programs

Interview with Rear Admiral Ewa Skoog Haslum, chief of the Royal Swedish Navy, and Brigadier General Patric Hjort, head of naval divison at FMV and director of naval procurement, during Sea Air Space 2022.

We discussed the reasons for the visit of the Swedish delegation to Sea Air Space, the increased defense posture of Sweden and heightened readiness of the navy, as well as the future of the Swedish Navy (namely, the three major procurement programs: A26 Blekinge-class submarine, Visby-class corvette upgrade program and the future surface combatant).


https://youtu.be/uzNCrQOvttk


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on May 01, 2022, 06:54:29 am


Ruski vojni avion iznad Švedske


Ruski vojni avion je nakratko narušio švedski vazdušni prostor, objavila je u subotu švedska vojska.

Avion AN-30 je prethodne večeri prvo bio istočno od danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a zatim leteo prema švedskoj teritoriji. Narušio je švedski vazdušni prostor južno od pokrajine Blekinge u jugoistočnoj Švedskoj, a zatim je napustio područje.

Švedski borbeni avioni su pratili incident i fotografisali ruski avion. Četiri ruska borbena aviona su već nakratko narušila švedski vazdušni prostor početkom marta.

Švedska i susedna Finska intenzivno razgovaraju o mogućnosti pridruživanja NATO-u otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu krajem februara, zbog čega ih je Rusija nekoliko puta upozorila.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=04&dd=30&nav_category=78&nav_id=2147834)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on May 05, 2022, 06:49:02 am


Švedska: Socijaldemokrate bi 15. maja mogle da odluče o NATO


Rukovodstvo vladajućih švedskih socijaldemokrata održaće sastanak 15. maja na kojem bi mogli da odluče da li će podržati zahtev za pridruživanje Švedske NATO.

S obzirom da većina u parlamentu podržava pridruživanje alijansi, socijaldemokrate, najveća stranka koja je učestvovala na svim izborima u poslednjih 100 godina, smatraju se glavnom preprekom za prijavu za pristupanje, preneo je Rojters. "Rukovodstvo stranke bi moglo da izabere da tada donese odluku", rekao je Baudin švedskoj novinskoj agenciji TT.

Ruski napad na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, naterala je Švedsku i Finsku da preispitaju bezbednosnu politiku, iako su obe ostale van NATO tokom Hladnog rata, navodi Rojters.

Očekuje se da će obe zemlje doneti odluku o tome da li će se prijaviti za učlanjenje u alijansu u narednim nedeljama. dodaje britanska agencija.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=05&dd=04&nav_category=78&nav_id=2149423)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Kubovac on September 02, 2022, 08:49:23 pm
Стокхолм, на небу је писало Б-52

Два америчка бомбардера Б-52 летела су над Стокхолмом у пратњи три "грипена" шведског ваздухопловства. Из Оружаних снага Шведске навели су да је надлетање америчких авиона део војне вежбе.

Амерички бомбардери Б-52 су током преподнева летели над Стокхолмом у пратњи три шведска "грипена".

Из Оружаних снага Шведске саопштили су да је лет америчких авиона био у оквиру вежбе.

"Током преподнева су дошли из јужних делова Шведске и летели, између осталог, над острвом Еланд и округом Калмар. Након тога су се уздигли изнад мора и летели над Стокхолмом на малој висини", рекла је Тереза Фагерстед из Оружаних снага Шведске за шведски јавни сервис СВТ.

Додала је да је циљ вежбе да се настави продубљивање сарадње која већ постоји између Шведске и САД, али и између ових различитих јединица ваздухопловства.

Из Оружаних снага Шведске поручили су грађанима да нема разлога за забринутост.

У саопштењу шведске војске, које је објављено током поподнева, наводи се да су припадници Оружаних снага Шведске са америчким бомбардерима вежбали подводно минирање у области острва Еланд у Балтичком мору.

[attachment=1]

Извор (https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/4940490/stokholm-americki-bombarderi-b-52-let.html)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on September 03, 2022, 01:51:09 pm
Prema slici, izgleda da su prosli iznad mog kraja, mada nisam ih niti cuo ni video


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on September 03, 2022, 04:02:42 pm
Па кад спаваш... 8)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Milan (longtrip) on September 03, 2022, 04:04:43 pm
Па кад спаваш... 8)

Radi treću...ne silazi  ;D


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: antisha on September 03, 2022, 05:42:14 pm
Nesto su jako popularni ti B52 ovih dana … neki dan u Dubrovniku, danas u Zeltwegu … PR akcija na najjace …


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Kubovac on September 03, 2022, 06:25:05 pm
Nesto su jako popularni ti B52 ovih dana … neki dan u Dubrovniku, danas u Zeltwegu … PR akcija na najjace …

Možda bi i Rusi trebalo da aktiviraju Dvinu? Čisto malo radi PR-a?  ;) ;D


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Kubovac on November 07, 2022, 08:50:48 am
ЕРДОГАН "КОНЦЕ" ДРЖИ У СВОЈИМ РУКАМА: Шведска и Финска у НАТО кад испуне све договорено

ТАЈМИНГ процеса турске ратификације приступања Финске и Шведске у НАТО зависи искључиво од деловања тих северних земаља, изјавио је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

 -Темпо и динамика процеса ратификације меморандума између Турске, Шведске и Финске биће одређени корацима које ће ове земље предузети- рекао је Ердоган, јавила је Анадолија.

Ердоган је данас на ову тему разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који борави у посети Турској, прено је Интерфакс.

Они су разговарали и о ситуацији у Украјини.

Ердоган је најавио потребу обнављања преговора између Русије и Украјине како би се сукоб окончао што пре.

Председник Турске је казао и да ће се Турска фокусирати на продужење споразума о житу који истиче 19. новембра, а омогућава извоз украјинског жита преко Црног мора.

Столтенберг је јуче, после састанка са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом, рекао да су Финска и Шведска испуниле услове Анкаре за улазак у НАТО.

Међутим, Чавушоглу је другачије оценио ситуацију.

 -Нису све компоненте споразума спроведене- рекао је он. Он је, истовремено, истакао да су власти обе земље заиста предузеле неке неопходне мере, што Анкара поздравља.

Тренутно Турска и Мађарска још нису ратификовале приступање Шведске и Финске НАТО.

Анкара наводи да ће то учинити када две скандинавске земље испуне низ услова наведених у меморандуму договореном између страна.

Конкретно, постоје клаузуле да Шведска и Финска треба да предузму акцију против курдских група, које Анкара сматра терористичким.

Анкара, такође, инсистира на изручењу одређеног броја курдских активиста.


Izvor (https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1169961/erdogan-nato-svedska-finska)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on November 07, 2022, 09:44:32 pm
Готово сам сигуран да ће Шведска и Финска "прогутати кнедлу" и урадити то што тражи Турска. И испоручиће те курдске активисте Турској. вероватно ће покушати да то заобиђу, или скрате списак, али ће урадити.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 08, 2022, 08:16:29 am
Svedska je pre par dana obustavila saradnju sa YPG i PYD. Kurdski aktivisti su bili donekle zasticeni dok je levica bila vlast. Sada vise nisu, tako da ce ta isporucenja verovatno ici malo brze.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Milan (longtrip) on December 03, 2022, 12:31:44 pm
Švedska isporučila Turskoj prvog ( osuđenog u Turskoj) pripadnika Radničke partije Kurdistana....


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Kubovac on December 03, 2022, 12:36:27 pm
Švedska isporučila Turskoj prvog ( osuđenog u Turskoj) pripadnika Radničke partije Kurdistana....

Neverovatno. Ovo je, čak bih rekao DIREKTNO, priznanje da daju utočište teroristima...  :o


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Milan (longtrip) on December 03, 2022, 01:04:45 pm
Od 2001. terorizam je samo odraz "blizanaca " u ogledalu  8). Ne mogu da se dogovore ,Kurdi iz Turske, Sirije ili Iraka


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on December 03, 2022, 06:41:00 pm
Švedska isporučila Turskoj prvog ( osuđenog u Turskoj) pripadnika Radničke partije Kurdistana....

Neverovatno. Ovo je, čak bih rekao DIREKTNO, priznanje da daju utočište teroristima...  :o

Шта сам рекао?   Испоручиће. И ево га... Сад ће још неког, али мало касније. Видећемо да ли ће Турци бити задовљни да би рекли "може у НАТО".


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Kubovac on April 26, 2023, 09:51:20 am
Švedska lansirala raketu, ona slučajno pogodila Norvešku: "Ovo je odstupanje koje shvatamo ozbiljno"

Raketa, poznata kao Texus-58, deo je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija

Istraživačka raketa koju je rano u ponedeljak lansirao "Sweden Space Corp" (SSC) iz svemirskog centra Esrange u severnoj Švedskoj pokvarila se i sletela 15 km unutar susedne Norveške.

Raketa je dosegla visinu od 250 kilometara gde su izvedeni eksperimenti u nultoj gravitaciji, navodi se u saopštenju agencije.

"Pala je u planine na 1.000 metara visine i 10 kilometara od najbližeg naselja", rekao je za Reuters Filip Olson, šef komunikacija u SSC-u.

Švedska svemirska korporacija (SSC), koja poseduje i vodi centar, se izvinila, a zatim su dodali da je istraga u toku. Međutim, Norveška je kritikovala Švedsku jer ih nije zvanično obavestila.

"Ovo je odstupanje koje shvatamo ozbiljno. Još je prerano da se nagađa o uzroku i čekamo više informacija iz trenutne istrage.", rekao je Marko Koberg iz Esrange Space Centera.

SCC je rekao da su norveške i švedske vlasti kontaktirane ubrzo nakon incidenta, piše BBC.

Međutim, norveško ministarstvo spoljinih poslova saopštilo je da nije bilo propisno obavešteno ni o sletanju rakete ni o vraćanju njenog tereta, kao i  da ozbiljno shvata svaku neovlašćenu aktivnost unutar svojih granica.

"Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima", navodi se u saopštenju.

Raketa, poznata kao Texus-58, deo je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija.

[attachment=1]


Izvor (https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3668244-svedska-lansirala-raketu-ona-slucajno-pogodila-norvesku)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Kubovac on December 06, 2023, 08:03:28 pm
Američka vojska ulazi u Švedsku?

Švedska i SAD su potpisale sporazum u oblasti odbrane kojim je Vašington dobio pristup svim vojnim bazama u skandinavskim zemljama.

Švedski ministar odbrane Pal Džonson je izjavio da će dogovor koji je juče potpisan u Vašingtonu "stvoriti bolje uslove za Švedsku da joj SAD pomognu u slučaju rata ili krize".

On je objasnio da sporazum ne znači da će SAD koristiti svih 17 vojnih baza već da je za Vašington najvažnije da su u mogućnosti da, tamo gde im je najpotrebnije, skladište odbrambenu opremu.

Sporazum su u Pentagonu potpisali Džonson i američki ministar odbrane Lojd Ostin i tom prilikom su poručili da će sposobnost švedskih oružanih snaga ojačati NATO.

"Sporazum šalje snažan signal da ostajemo posvećeni zajedničkom rešavanju bezbednosnih izazova", rekao je Ostin.

SAD su postigle sličan sporazum sa zapadnim susedom Švedske, članicom NATO-a Norveškom 2021. godine i trenutno pregovaraju o takvom sporazumu sa članicama NATO-a Finskom i Danskom, dve druge nordijske zemlje.


Izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=12&dd=06&nav_category=78&nav_id=2445741)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Brok on December 06, 2023, 11:01:06 pm
Nešto slično je bilo na Kubi pa oko toga se napravila čuvena "Kubanska raketna kriza", šta bi sada trebali Rusija da uradi da bi se stvorila ravnoteža?
Da isti takav sporazum potpiše Rusija sa Iranom, Severnom Korejom, Brazilom itd... i da kod njih skladište odbrambenu opremu? A zašto da ne potpiše. Što su Šveđani bolji od Iranaca, Severnokorejca, Brazilaca?

Drugi svetski rat se nikada nije ni završio (zvanično jeste), samo je menjao oblike, iz WW II u Hladni rat, iz Hladnog rata u krizu sa Ukrajinom, Poljskom, sada i Švedskom... doćiće i Finska na red samo je pitanje časa.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Brok on June 15, 2024, 02:32:54 pm
Ruski avion nakratko narušio vazdušni prostor Švedske, saopštila švedska vojska

15.06.2024.

Stokholm – Ruski vojni avion narušio je nakratko vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland u petak i presreli su ga švedski borbeni avioni, saopštila je danas švedska vojska.

U saopštenju se navodi da je ruski vojni avion SU-24 u petak najpre upozoren da je ušao u švedski vazdušni prostor, ali da nije odgovorio nakon čega su ga presrela dva švedska lovca „gripen“.

„Ruske akcije nisu prihvatljive i predstavljaju kršenje našeg teritorijalnog integriteta“, rekao je načelnik švedskog vazduhoplovstva Jonas Vikman, preneo je Rojters, javlja Tanjug.

Finska granična straža saopštila je u petak da sumnja da su četiri ruska vojna aviona u ponedeljak narušila njen vazdušni prostor.

Finsko Ministarstvo odbrane prethodno je u ponedeljak saopštilo da sumnja da je ruski vojni avion toga dana na oko dva minuta narušio vazdušni prostor Finske.

„Kako istraga napreduje, postalo je očigledno da postoji razlog da se sumnja da su još tri aviona narušila (finski vazdušni prostor)“, saopštila je danas granična policija.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost da je reč o dva bombardera i dva borbena aviona.

Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/619097/Ruski-avion-nakratko-narusio-vazdusni-prostor-Svedske-saopstila-svedska-vojska))