PALUBA

Vesti => Kopnena vojska => Topic started by: DEMON on March 27, 2009, 03:06:30 pmTitle: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: DEMON on March 27, 2009, 03:06:30 pm
  27.03.2009.

  Друга бригада Копнене војске извешће тактичку вежбу "ПРОЛЕЋЕ-2009" у понедељак, 30. марта 2009. године, од 11.00 до 12.30 часова, у Новопазарској бањи и у гарнизону Рашка.

  Вежби ће присуствовати начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић.

  Вежба се организује у склопу редовних активности на обуци команди и јединица Копнене војске, на тему "Операција размештања снага и пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама".

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: DEMON on March 30, 2009, 04:40:46 pm
  30.03.2009.

  Припадници Друге бригаде Копнене војске данас су у Новопазарској бањи и касарни „Стефан Немања“ у Рашки извели тактичку вежбу „Пролеће 2009“ на тему „Операција размештања снага и пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама“ и показали оспособљеност за извршавање задатака у оквиру треће мисије Војске Србије.
[attachment=1]
  Вежби „Пролеће 2009“ присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са сарадницима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима, команданти бригада Копнене војске, начелник Рашког управног округа Матеја Мијатовић, градоначелник Новог Пазара Мирсад Ђерлек, представници министарстава одбране и унутрашњих послова, Црвеног крста и других организација.

  У вежби су поред старешина и војника Друге бригаде учествовали припадници Специјалне бригаде, 5. батаљона војне полиције, 246. батаљона АБХО и 98. авијацијске базе, као и људство Регионалног штаба цивилне заштите Рашког управног округа, градског и општинског штаба цивилне заштите Нови Пазар, Одељења за ванредне ситуације МО, ватрогасне јединице МУП-а из Краљева, Рашке и Новог Пазара, здравственог центра и Црвеног крста из Новог Пазара, рудника „Штаваљ“ из Сјенице и Ибарских рудника „Баљевац“.

  Основни циљ  вежбе било је оспособљавање јединица за планирање, припрему, употребу и увежбавање у практичним радњама снага које се у случају потребе ангажују на спасавању људи и материјалних добара на подручју захваћеном природним катастрофама.

  Обраћајући се учесницима након изведене вежбе, начелник Генералштаба је истакао да је добро што се налази пред стројем који чини подједнак број припадника Војске Србије и других структура са територије општина Нови Пазар и Рашка.

  - Ви сте показали да сте оспособљени и обучени да извршите задатке у отклањању  последица природних катастрофа. То је један од могућих задатака Војске Србије и зато смо ми, после прошлогодишњ вежби 2акцидентне ситуације 2008, одлучили да се и ове године настави са оспособљавањем и увежбавањем јединица за извршење тих задатака, и то заједно са припадницима МУП и свим осталим организацијама које у појединим ситуацијама могу извршавати те задатке. – рекао је генерал Милетић.

  Генерал Милетић је додао и да му је драго што су становници Новог Пазара и Рашке видели саставе ВС и људе из МУП, цивилне заштите и здравствених центара и других организација како заједно извршавају задатке. Он им је пожелео да наставе да сарађују, али и да не доживе да у стварној ситуацији проверавају своју спремност.

  - За нас у Генералштабу вежба „Пролеће 2009“ представља велико искуство и повод да и у другим срединама планирамо сличне вежбе, и тако зближавамо Војску Србије са осталим органима који извршавају задатак помоћи становништву угроженом од природних катастрофа. – нагласио је генерал Милетић.

  Сам ток вежбе био је изузетно динамичан и одвијао се према задатим претпоставкама утемељеним на реалним претњама по безбедност становника Новог Пазара и Рашке. Према вежбовној замисли, ограничено разорни земљотрес у ширем рејону Новог Пазара изазвао је повређивање више стотина људи, разарање стамбених, комуналних и комуникацијских објеката, уништење и оштећење путева и мостова и прекид система веза. Дошло је и до напрснућа бране на Газиводском језеру и опасности да се брана излије и поплави регион у низводном току реке Ибар.
[attachment=2]
  Према сценарију вежбе, природну непогоду искористиле су наоружане криминалне групе, које су отпочеле са оружаном пљачком. Ситуација у зони захтевала је брз распоред војних снага и почетак операције пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама. На ванредној седници Владе Србије донета је одлука да МО и МУП Републике Србије пруже помоћ државним органима и органима локалне самоуправе у отклањању последица земљотреса и поплава на подручју општина Нови Пазар и Рашка.

  У оквиру додељене мисије састави Копнене војске, Ваздухопловства и ПВО и цивилних структура ангажовани су на задацима спашавања, збрињавања, евакуације, гашења пожара, снабдевања, санације терена и контроле кретања људи и возила. Од самог почетка операције Друга бригада садејствовала је штабовима цивилне заштите.

  Одмах по пријему извештаја о земљотресу, који је захватио Нови Пазар, и последицама које су настале на брани Газиводског језера команда Друге бригаде КоВ формирала је  модуларну команду за развој снага на терену. Јединице су упућене у рејоне извођења операције, а командант 28. моторизованог батаљона организовао је сарадњу и садејство са цивилним структурама и другим јединицама ангажованим у рејону извођења операције.

  Припадници војске и МУП-а приказали су поступке при извлачењу и спашавање лица из зарушених објеката, пошто земљотрес по правилу доводи до уништавања материјалних добара и губитка људских живота, а често изазива страх и панику. У разорене просторе и објекте упућене су екипе за обезбеђење и тим службе трагања и спашавања из Специјалне бригаде КоВ за истраживање рушевина и откривање унесрећених лица. Ради прикупљања података о стања на територији која је погођена елементарном катастрофом, употребљена је и беспилотна летелица „Орбитер».

  Спасилачки тимови су обучени и опремљени да раде под посебним опасностима и врхунски су организовани, што је неопходно када се ради спашавање из рушевина, када је сваки тренутак драгоцен. Посао им значајно олакшавају специјализована средства попут бушача "Кобра". На лице места дошле су и санитетске екипе, које су пружиле неопходну медицинску помоћ, извршиле тријаж повређених и превезле их  до пољске болнице и хелиодрома. Најбржа метода транспорта је превоз санитетским хеликоптером МИ-8. После извлачења повређених рејон рушевина је обележен и стављена је ознака забране приласка.

  На вежби „Пролеће 2009“ приказани су и поступци специјализованог спасилачког тима рудника „Штаваљ“ из Сјенице, екипа Друге бригаде КоВ и Здравственог центра Нови Пазар приликом извлачења и спашавања лица из рударског окна, док су противпожарне екипе демонстрирале спасавање са висина. У појединим случајевима за спасавање унесрећених са висина могу се искористити и специјалне јединице ВС и њихова верачка опрема.  

  Могуће последице земљотреса су и отварање клизишта на нестабилном земљишту и делимично раседање тла, због чега долази до пуцања коловоза и стварања већих ударних рупа. У оваквим ситуацијама ангажују се специјализована путна предузећа и инжињеријске путне јединице ВС. Припадници 246. батаљона АБХО показали су поступке у случају акцидента цистерне са хемикалијама, док су патроле МУП и војне полиције успоставиле тачке за контролу саобраћаја и преглед моторних возила. Паралелно са поменутим мерама, одвијале су се и активности трагања за несталима, проналажења и спајања са породицама.

  У касарни „Стефан Немања“ у Рашки изведен је сегмент вежбе у коме се пошло од претпоставке да је дошло до напрснућа бране у Газиводском језеру и реалне опасности да брана у потпуности попусти, те да дође до изливања те језерске акумулације на Ибру. Припадници Друге бригаде су приказали и евакуацију становништва и материјалних добара из подручја угроженог поплавом.

  Ситуација је налагала брз распоред снага и почетак операције пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица од поплава. Припадници пешадијског батаљона приступили су изради и ојачавању насипа инжињеријском техником и приручним средствима попут џакова са земљом.
[attachment=3]
  Речно корито се морало премостити, ради евакуације становништва и материјалних добара из простора угроженог поплавом. На сцену су ступили припадници тзв. ТММ оделења, који су практично демонстрирали израду и успостављање мосног места преласка. Оделење ТММ се налази у формацијском саставу инжињеријских јединица војске и основна намена му је премошћавање вештачких и природних препрека дубине до три метра и ширине до 40 метара.

  Према претпоставци вежбе, део угроженог становништва на узводном делу реке је тешко страдао и указала се потреба за помоћ стручних и специјализованих екипа за проналажење људи и спашавање из набујале реке. У акцији спашавања утопљеника учествовали су рониоци из службе за трагање и спасавање (из састава Специјалне бригаде) и припадници хеликоптерске јединице из састава 98. авијацијске базе. Рониоци су опремљени адекватном опремом, која омогућава рад и у најекстремнијим температурним условима. Након лоцирања утопљеника, хеликоптер, који стално надлеће и прати (помаже) акцију спасавања, пришао је на минималну висину,  прихватио утопљенике и транспортовао их до најближе медицинске екипе.

  Становништво које није евакуисано и не налази се на непосредно угроженом простору, сусрело се са проблемом снабдевања питком водом у току елементарне непогоде. Командант Друге бригаде наредио је да се расположивим капацитетима организује дотур воде цистерном за воду до места на ком живи највише људи, а да се на неприступачним теренима организује снабдевање водом формацијским судовима. Конкретне правце и рејоне ангажовања командант јединице усаглашавао је са потребама на терену, у сарадњи са кризним штабом цивилне заштите општине Рашка.

  На крају вежбе «Пролеће 2009», начелник Управе за обуку и доктрину ГШ ВС генерал-мајор Петар Ћорнаков оценио је да је највећа вредност изведене вежбе у томе што је показала висок степен усклађености деловања јединица војске и органа са територије, како би у случају земљотреса, пожара, хемијских и других акцидената заједничка  реакција била правовремена.

  Командант Друге бригаде КоВ бригадни генерал Видоје Живковић рекао је да су припадници Друге бригаде и осталих састава који су учествовали на вежби показали  да су спремни да веома брзо реагују у стварној ситуацији и да у сложеним околностима пруже помоћ унесрећенима.

  - Тактичка вежба „Пролеће 2009“ је показала комплексност и значај благовремене и стручне интервенције, и скренула пажњу на потребу увежбавања и координације активности субјеката заштите и спасавања на територији читавог региона који је захваћен природном непогодом. Учесници вежбе су у пракси успешно показали како то дејство треба да изгледа. – истакао је бригадни генерал Живковић.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: DEMON on May 08, 2009, 01:31:15 pm
  08.05.2009.

  На атлетском стадиону у Краљеву, базену хотела „Бреза“ у Врњачкој Бањи, стрелишту у Рашкој и спортским теренима касарне „Рибница“ у Краљеву, 5. и 6. маја одржано је летње спортско првенство Друге бригаде Копнене војске. Првенство је отворио командант Друге бригаде КоВ, бригадни генерал Видоје Живковић.

  У Краљеву се надметало 164 такмичара разврстаних у четири екипе – Рашка, Краљево 1, Краљево 2, и Краљево-Ваљево. После дводневних надметања, титулу укупног победника понела је екипа Рашке, која је тријумфовала и у атлетици и малом фудбалу. У одбојци је најбоља била екипа Краљево-Ваљево, у оријентирингу су предњачили такмичари из екипе Краљево 1, док је у војном вишебоју и стрељаштву победила екипа  Краљево 2.  Најбољи појединац у војном вишебоју је старији водник Бобан Ђуричић, док су на гађањима из аутоматске пушке и пиштоља најбољи били капетан Милош Миленовић и старији водник Борис Шеклер.

  Свеукупном победнику признања је уручио заменик команданта Друге бригаде КоВ,  пуковник Душан Стојановић, који је изјавио да је летње спортско првенство Друге бригаде представљало и најбољу генералну пробу за спортско првенство Копнене Војске, које ће се у Краљеву одржати од 24. до 29.маја.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Dreadnought on July 13, 2009, 03:37:20 pm
13.07.2009
Друга бригада Копнене војске, по други пут од свог оснивања, обележила је, у касарни "Рибница" у Краљеву, Дан јединице -12.јул.

Свечаности су присуствовали: Начелник Рашког Управног округа, господин Матеја Мијатовић, председник општина Врњачка Бања, господин Зоран Сеизовић, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, МУП-а, удружења, установа, школа и предузећа са територије града Краљева и породице погинулих припадника Војске.

Командант бригаде, бригадни генерал Видоје Живковић, након поздравног говора, најбољим старешинама, цивилним лицима и војницима уручио је награде и признања.

Извор: Сајт В.С.
 


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Brok on July 12, 2010, 01:49:42 pm
Obeležen Dan Druge Brigade kopnene vojske

12.07.2010

Danas je u kraljevačkoj kasarni „Ribnica“ održana vojna svečanost povodom 12. jula  - Dana Druge brigade KoV. Na ovaj dan 1805. godine srpski ustanici oslobodili su tadašnji Karanovac, današnje Kraljevo. Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici lokalnih samouprava iz Raškog i Pomoravskog okruga, predstavnici verskih zajednica, Policijske uprave Kraljevo, Žandarmerije, škola i fakulteta i drugi gosti.

[attachment=1]

Praznik su pripadnicima Druge brigade čestitali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković i načelnik Raškog okruga Mateja Mijatović, dok je komandant Druge brigade KoV, brigadni general Dušan Stojanović, u svom govoru naglasio da pripadnici jedinice svoju ulogu izvršavaju profesionalno, što se pre svega odnosi na izvršavanje dodeljenih misija i naređenih zadataka, obezbeđenje administrativne linije prema KiM i profesionalizaciju, u okviru koje je od početka 2010. godine zaposleno više od 400 lica.

[attachment=2]

Povodom praznika dodeljene su plakete najboljim jedinicama i pojedincima. Priznanje za najbolju četu-bateriju pripalo je 1.tenkovskoj četi 26.tenkovskog bataljona, najbolje odeljenje-posada-posluga je 1.mehanizovano odeljenje 2.mehanizovanog voda 1.mehanizovane čete 27.mehanizovanog bataljona, za najbolju stražu ili čuvarsku službu izabrana je čuvarska služba kasarne „Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru, dok je za najboljeg vozača proglašen Ljubomir Đurašković. Na kraju svečanosti izveden je svečani defile, održan je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a u kulturno-umetničkom programu su učestvovali plesni klub „Spektar“ iz Kraljeva, KUD „Sandžak“ iz Novog Pazara i „Abrašević“ iz Kraljeva i glumac Mile Nedeljković.

[attachment=3]


Izvor: sajt VS
 


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: pvanja on March 08, 2012, 02:23:09 pm
Obuka izviđača 21. pešadijskog bataljona za preživljavanje zimi


POGLEDAJTE FOTOGALERIJU (http://www.vs.rs/index.php?gallery=1d9018b4-b6ae-102f-8d2f-000c29270931)

Na obroncima Golije u toku je dvonedeljna obuka izviđača 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske za preživljavanje u zimskim uslovima. Izviđači su obuku započeli u ponedeljak a nakon deset radnih dana na padinama ove snežne planine, sledi skijaška obuka na Kopaoniku.

 Cilj, pre svega fizički, veoma zahtevnog procesa, po rečima poručnika Dragana Mitrovića, načelnika Grupe za izviđanje u komandi ove jedinice, je da se vojnici, jedinice i izviđački organi obuče i uvežbaju za izvršavanje zadataka zimi, na zasneženom i zaleđenom terenu i po neprohodnom zemljištu.

 - Samo neki od elemenata obuke su izrada bivaka i skloništa u snegu i realizacija namenskih zadataka kao što je izviđačka patrola i osmatranje zimi, ističe poručnik Mitrović.

Izražavajući svoje zadovoljstvo dosad postignutim rezultatima, komandant 21. pešadijskog bataljona, smeštenog u Raškoj, potpukovnik Miroslav Stefanović, ističe da se obuci izviđačke jedinice tokom cele godine pridaje izuzetan značaj. Osnov je, pre svega, fizička spremnost za izvršavanje zadataka u svim vremenskim uslovima.

 - Ova zima je bila veoma pogodna zbog obilja snega i složenih meteoroloških uslova. Pored obučavanja u klasičnim radnjama i postupcima mi smo ove godine imali i izuzetnu praktičnu priliku da prikažemo upotrebu izviđačkih jedinica za pomoć organima lokalne samouprave i narodu tokom vanredne situacije, ističe potpukovnik Stefanović i dodaje da je, u svemu cilj ostvaren, a da su vojnici i starešine sada bogatiji za novo iskustvo jedne jake zime.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: dzumba on March 25, 2013, 09:27:26 pm
Вежба подржана рачунарским симулацијама „Голија 2013“

Припадници 28. механизованог батаљона Друге бригаде на вежби „Голија 2013“Вежба подржана рачунарским симулацијама „Голија 2013“, на тему Механизовани батаљон у нападу, почела је данас у Центру за обуку путем симулација Управе за обуку и доктрину Генералштаба.

[attachment=1]

Шестодневну вежбу, којом руководи потпуковник Радиша Саковић, изводи 28. механизовани батаљон Друге бригаде Копнене војске, са циљем увежбавања команде батаљона за ситуације са којима се припадници могу срести у реалној ситуацији.

Ово је прва од седам вежби у Центру за обуку путем симулација планираних за ову годину, а пракса увежбавања уз подршку рачунарских симулација, према речима начелника тог центра пуковника Зорана Лучића, показала се као веома корисна.

[attachment=2]

Припадници 28. механизованог батаљона Друге бригаде на вежби „Голија 2013“– Припремамо се и за учешће у вежби „Викинг 14“ у организацији шведских оружаних снага, где ће наш задатак бити да организујемо командно место у Србији. Захваљујући томе моћи ћемо да упоредимо ниво наше обучености у овом домену на националном нивоу у односу на међународни – истакао је пуковник Лучић и додао да се на овај начин обучавају команде батаљонског нивоа и командири, као и да је у вежби „Голија 2013“ први пут скраћено време за припрему и извођење вежбе како би се добило на квалитету и ефикасности.

Центар обезбеђује и контролу на вежби и рад тима за анализу после активности.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: oficir neaktivne rezerve on March 26, 2013, 03:04:11 pm
 :klap :klap :klap

Konačno jedna taktička vežba iz priče za KoV.

Ako sam dobro razumeo kombinacija računarske simulacije i realnih kretnji po terenu ili samo računarska simulacija?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: dzumba on March 26, 2013, 03:19:58 pm
Koliko am shvatio samo računarska simulacija.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: oficir neaktivne rezerve on March 26, 2013, 03:41:11 pm
Ok,

Znači taktička štabna vežba podržana računarskim simulacijama realnih dešavanja na terenu.

Opet dobra stvar.

Svaka vežba sa klasičnom KoV tematikom je zlata vredna i bolja od vežbi sa civilima,teroristima i mirovnim operacijama  :dosada.

I stoga opet  :klap :klap :klap sa moje strane.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Рашо on September 29, 2013, 01:42:33 pm
Обука резервног састава Друге бригаде

28.09.2013.

У делу јединица Друге бригаде Копнене војске, у касарни „Јован Курсула“ у Краљеву данас је изведена једнодневна обука лица из резервног састава.

На 19 радних тачака у 23. самоходном хаубичком артиљеријском дивизиону и 27. механизованом батаљону обучавани су резервисти чије су специјалности од посебног значаја за артиљерију и оклопне јединице.

У 25. артиљеријско-ракетном дивизиону за противваздухопловна дејства реализована је практична обука извршилаца мобилизације и њихових заменика.

Резервисти на обуци:

[attachment=1]

Sa sajta Vojske Srbije (http://www.vs.rs/)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: sakota79 on September 29, 2013, 04:12:55 pm
19 radnih tačaka za ...8 sati??? :super. Možda sam pogrešno shvatio..nisu svi sve tačke radili? No ,opet je zbrdazdola.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: ssekir75 on September 29, 2013, 05:15:21 pm
у ком смислу резервни састав? она чувена "активна резерва", резервни официри, или нешто треће? питам јер су скоро неки познаници качили на фејсбук да су позвани на војне вежбе, па се полемисало је ли у питању само додела ратног распореда или нешто друго. са слике се једино види да су млађи људи.

ово треба да су радне блузе?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: wermez on September 29, 2013, 06:00:04 pm
Lepo izgledaju.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: wermez on September 29, 2013, 07:53:52 pm
Zar uniforme "kornjača" nisu jednobojne?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: trpe grozni on September 29, 2013, 07:57:40 pm
Ako se ne varam, ovo je stara jednobojna padobransko-diverzantska uniforma.
Ko zna iz kog su je magacina iskopali. ;D ;D


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on September 29, 2013, 08:22:35 pm
Meni se ipak čini da su ovo jednostavna radna odela kakve duže pripadnici OJ.

[attachment=1]


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on September 29, 2013, 08:33:31 pm
Onako 'od oko' - fizicka spremnost nije bas na nivou....


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on September 29, 2013, 08:35:58 pm
Nisu imali vremena da ih dotešu... kratko traje obuka. :)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: sakota79 on September 29, 2013, 09:26:30 pm
Al zato metladu ko popi.deli.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: wermez on September 29, 2013, 10:07:24 pm
Onako 'od oko' - fizicka spremnost nije bas na nivou....

Kako se to može zaključiti sa slike? Po veličini šlaufa?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on September 30, 2013, 12:25:12 am
Onako 'od oko' - fizicka spremnost nije bas na nivou....

Kako se to može zaključiti sa slike? Po veličini šlaufa?
Ako je slauf rec za stomake onda da, po velicini slaufa.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: pvanja on September 30, 2013, 10:57:46 am
Pa nesto nemtu na ovim slikama puno bucmastih


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on September 30, 2013, 12:45:56 pm
Ja vidim bar troje koji bi trebalo vise trcati oko mase nego da sedu uz nju. Mada imas pravo - sad pogledah i nije bas tako strasno. Uniforme malo lazu a i celo drzanje mi je malo nevojnicki, subjektivna ocenka.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: vitez koja on September 30, 2013, 01:01:33 pm
Treba pogledati pocetak teme... a gde sa diskusijama stigosmo??? Da li je neko bucmas, slaufast...da li je radno odelo ili uniforma... fizicka kondicija...
Da mi nismo malo skrenuli sa puta...?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: ssekir75 on September 30, 2013, 01:51:16 pm
шутер, ово нису редовни војници него резерва. људи имају паметнија посла него да држе кондицију, а често ни времена немају да се одморе од посла. са друге стране, имао сам једног мајора у војсци који је био ко лоптица. сви смо се смејали кад смо га видли први пут, али сем двојице дифоваца нико није био ни бржи ни спремнији од њега. на страну што је ударцем ногом постављао бестрзајац тачно да нишани у оно што је желео. према томе, не суди о човеку по физичком изгледу.

шлауф је пиџама, спаваћица. често може да  се чује и шлоф или шлофјанка.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on September 30, 2013, 08:07:07 pm
Mnogo toopite, da izvinete.

Ljudi su iz rezervnog sastava, pozvani na obuku i odazvali su se. I svaka im čast. U jediničnom kartonu nema podataka o visini i težini.

PS Imam osećaj da polovina vas koji prozivate ljude za debljinu, nekativnost i sl. ne pamtite dan kada ste poslednji put potrčali, a nikada niste sigurni da li imate cipele sa pertlama ili mokasine. Toliko od mene.

LPR (što bi rek'o drug Božo iz komiteta) ;)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: ssekir75 on September 30, 2013, 08:36:49 pm
ево ја сам дебео, имам 117 кила на 184 висине и не сећам се кад сам потрчао задњи пут  ;D у војсци сам трчао трипут и био познат по томе што сам рекао да сам у пешадији а не у коњици ;D

још ми нико не рече, да ли је ово "активна резерва" или резерва какву памтимо пре "професионализације"?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on September 30, 2013, 08:50:52 pm
Ovo je "obična" rezerva. Aktivna još uvek nije zaživela, koliko mi je poznato.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on September 30, 2013, 11:18:17 pm
Izvinite, vidim da postoi neko 'pravdanje' da je ovo rezerva pa ne mora da bude bas fit. To je jednistavno neprihvatljivo. Tacno je da postoi razlika izmeddju aktivne i pasivne rezerve. Aktivna u svakom slucaju ne sme da odstupa u kondiciji od redovni sastav.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Рашо on October 01, 2013, 10:30:59 am
19 radnih tačaka za ...8 sati??? :super. Možda sam pogrešno shvatio..nisu svi sve tačke radili? No ,opet je zbrdazdola.

Možda su ljudi provodili svih osam sati na svojim radnim tačkama, šta misliš? Da nije to u pitanju možda? Pa nisu bili na TT zboru da ih vodaju unaokolo. Nadam se da znaš šta je "vojno-evidenciona specijalnost", iliti VES. Svaka radna tačka je posvećena nekoj specijalnosti. Zar ne misliš da bi bilo glupo da, recimo, punioca na samohodnoj haubici vodaju po radnim tačkama u mehanizovanom bataljonu?Al zato metladu ko popi.deli.

Ti ih vidio?


Kritika, s razlogom i osnovana, poduprta nekim argumentima, je korisna i poželjna. Ali ponekad imam osjećaj da se samo čeka neka vijest iz vojske da bi se narugalo, bez ikakvog povoda i razloga.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 01, 2013, 02:49:15 pm
Izvinite, vidim da postoi neko 'pravdanje' da je ovo rezerva pa ne mora da bude bas fit. To je jednistavno neprihvatljivo. Tacno je da postoi razlika izmeddju aktivne i pasivne rezerve. Aktivna u svakom slucaju ne sme da odstupa u kondiciji od redovni sastav.

Možeš li da mi otkriješ tajnu kako da sa spiska sa imenima i prezimenima odaberem samo one koji su "fit". Ako možeš, prosvetli me, ako ne možeš o'ladi malo sa neosnovanim kritikama.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: ssekir75 on October 01, 2013, 03:36:28 pm
Ovo je "obična" rezerva. Aktivna još uvek nije zaživela, koliko mi je poznato.

управо зато и питам, рекох да нсиам нешто пропустио...

шутеру, мораш да схватиш да људи у животу раде друге послове, а у војску (резерву) иду зато што морају. неко једноставно генетски није предодређен да буде мршав. мој зет једе трипут више од мене, не претрже се од спорта или неког другог физичког посла, па је мршав ко штиглица и све физичке провеере пролази без напора и било каквих припрема. једноставно, човек је мршав и физички спретан. нисмо сви такви. и управо то је и главна мана резервног састава, лоша физичка спрема. а раде је у праву, не можеш из списка имена видети ко је дебео а ко мршав.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 04:53:21 pm
Izvinite, vidim da postoi neko 'pravdanje' da je ovo rezerva pa ne mora da bude bas fit. To je jednistavno neprihvatljivo. Tacno je da postoi razlika izmeddju aktivne i pasivne rezerve. Aktivna u svakom slucaju ne sme da odstupa u kondiciji od redovni sastav.

Možeš li da mi otkriješ tajnu kako da sa spiska sa imenima i prezimenima odaberem samo one koji su "fit". Ako možeš, prosvetli me, ako ne možeš o'ladi malo sa neosnovanim kritikama.

rade, oladi mozes kod tebe u kucu kod svojih, kod mene tesko malo.rezervni sastav nije samo spisak imena, vec selekcija - makotrpna. Ako to ne razumes onda ti ja ne mogu pomoci. Google canadian reserve fit standard i pogledaj kako se radi. Arogancija nije vrlina ratnicka. Pozdrav, shooter ps ako ti ego ne udari previse u glavu mozda i imacu priliku da ti dolovim i druga iskustva, ako ti je uopste bitno.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rocker on October 01, 2013, 05:41:46 pm
A koliko učestalo se pozivaju rezervisti na vežbe? Kada je pešadija u pitanju, da li to podrazumeva i malo gađanja, da se ne zaboravi naučeno ili se svodi na malo rasklapanja i sklapanja puške?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: dzumba on October 01, 2013, 06:15:20 pm
Ma, ljudi, ovo je vest jer je bio dobar odziv, dobro organizovana obuka i što je kroz nju prošao veći broj ljudi. Obuka rezervnog sastava se iz svima znanih političkih, ali i ekonomskih razloga nije ni sprovodila. Evo, krenulo je. Zato je vest.

Slažem se izbor rezervnog sastava, čak ovog "običnog" je mukotrpan posao. Nekad ne može mnogo da biraš jer u toj zonim odakle popunjavaš jedinicum nemaš veliki izbor. Bolji je onaj koji hoće i želi da bude rezrevni pripadnik vojske, makar i "debeo", nego onaj koji neće pa ga privodi policija, a "fit" je.Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: ssekir75 on October 01, 2013, 06:27:45 pm
шутеру, ниси у праву. да ли си икада видео како изгледа лични картон? генералија има, али се односе на време служења војске. то је у мом случају било пре 10 година. за то време се штошта променило у мом животу, и свакако да сада нисам исти ко што сам био тад. то важи и за огромну већину других људи. нигде не пише јесам ли ја у току тог времена можда набио килажу, имао неку операцију, повреду, итд. што би могло да утиче на моју физичку спремност. е сад, тај картон садржи и мој вес, и по том вес-у ја сам распоређен у одређену јединицу резервног састава. у случају потребе мени се шаље позив да се јавим ту и ту тад и тад ради војне вежбе. требало би да се тад ти подаци ажурирају (везано за операције и повреде), али да ли се то у пракси ради рећи ће нам неко ко је имао посла са тим. то што ти помињеш канадску резерву, то је она "активна резерва" коју смо помињали. једноставно, не можеш да утичеш на нечији приватни живот тиме што га мислиш држати у резерви. опет наводим себе, мрзим спорт са лоптом и посебно трчање, и не пада ми на памет да због тога што сам можда негде у резерви радим ствари које не подносим.

рокеру, колико ја знам, пешадија поодавно није позивана на вежбу. и искрен да будем, не очекујем скоро. поготово не у оној мери како се то некада радило. гађања је некада било, не сваки, али сваки други пут свакако. међутим, како је то замишљено по новој организацији, немам појма...


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 01, 2013, 06:47:43 pm
Izvinite, vidim da postoi neko 'pravdanje' da je ovo rezerva pa ne mora da bude bas fit. To je jednistavno neprihvatljivo. Tacno je da postoi razlika izmeddju aktivne i pasivne rezerve. Aktivna u svakom slucaju ne sme da odstupa u kondiciji od redovni sastav.

Možeš li da mi otkriješ tajnu kako da sa spiska sa imenima i prezimenima odaberem samo one koji su "fit". Ako možeš, prosvetli me, ako ne možeš o'ladi malo sa neosnovanim kritikama.

rade, oladi mozes kod tebe u kucu kod svojih, kod mene tesko malo.rezervni sastav nije samo spisak imena, vec selekcija - makotrpna. Ako to ne razumes onda ti ja ne mogu pomoci. Google canadian reserve fit standard i pogledaj kako se radi. Arogancija nije vrlina ratnicka. Pozdrav, shooter ps ako ti ego ne udari previse u glavu mozda i imacu priliku da ti dolovim i druga iskustva, ako ti je uopste bitno.

Ma samo ti uživaj i prodavaj mi mooda za boobrege iz daleke Kanade.

Radi se o tome da ti ne dozvoljavam da soliš pamet po temi o kojoj nemaš ama baš blage veze, svidelo ti se to ili ne.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 06:57:34 pm
Izvinite, vidim da postoi neko 'pravdanje' da je ovo rezerva pa ne mora da bude bas fit. To je jednistavno neprihvatljivo. Tacno je da postoi razlika izmeddju aktivne i pasivne rezerve. Aktivna u svakom slucaju ne sme da odstupa u kondiciji od redovni sastav.

Možeš li da mi otkriješ tajnu kako da sa spiska sa imenima i prezimenima odaberem samo one koji su "fit". Ako možeš, prosvetli me, ako ne možeš o'ladi malo sa neosnovanim kritikama.

rade, oladi mozes kod tebe u kucu kod svojih, kod mene tesko malo.rezervni sastav nije samo spisak imena, vec selekcija - makotrpna. Ako to ne razumes onda ti ja ne mogu pomoci. Google canadian reserve fit standard i pogledaj kako se radi. Arogancija nije vrlina ratnicka. Pozdrav, shooter ps ako ti ego ne udari previse u glavu mozda i imacu priliku da ti dolovim i druga iskustva, ako ti je uopste bitno.

Ma samo ti uživaj i prodavaj mi mooda za boobrege iz daleke Kanade.

Radi se o tome da ti ne dozvoljavam da soliš pamet po temi o kojoj nemaš ama baš blage veze, svidelo ti se to ili ne.
Rade, jel tebi smeta sta sam u Kanadi? Jel ti je tu muka sada? Rade, evo ti nesto sto dosad nisi znao - ja znam Vojna pitanja zatoa sto radim na njih aktivno u Kanadi. Rado bi ti obrazlozio gde nisi u pravu. Ali ne vredi - ispod cast mi je dalja diskusija stobom. Muda merim u praksi, a ne na tastaturu ko tebe. Tu samo razmenjam mislenje, ako moze. Stobom nema sanse, uski si um ocigledno. Zbog takvih ko tebe smo i sve sjebali. A sto mozes i sto ne mozis da dozvolis, u smislu kompleksa, mozes samo u tvojoj kuci kod tvojih. Oni ti mozda precute i boje ti se. Ja nema sanse ni jedno ni drugo. Bojim se roditelja, Boga i oficir koj me u rat vodio. Ti nisi jednostavno receno - nista. Ajde sad lepo majke ti - odjebi!


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 01, 2013, 06:59:47 pm
Očigledno da ti i dalje misliš da je na obuci aktivna rezerva, kao i Kanadi. Nije. Radi se o pasivnoj razervi, koju biraš iz spiska, nemaš uvid ko je u kakvoj kondiciji.
Selekcija se može sprovoditi kod aktivne rezerve, koji se prijavljuju za prijem u rezervu, kod pasivne to očigledno nije moguće. Ali, šta da ti pričam, ti to najbolje znaš.

PS Uzgred budi rečeno, nije moja generacija sjebala sve ovo, već oni koji su imali rezervne domovine. Toliko.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 07:03:35 pm
Jel oces duskusiju ali cemo i dalje da se vredjamo? Ako hoces diskusiji reci, da se lepo izvinimo pa da cujemo jedam drug bolje. Admin si, imas prava ali i obaveze pred clanova.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 01, 2013, 07:06:52 pm
Ako si se našao uvredjen u poslednjem postu, to je tvoj problem.
Zajunio si (ovo nije uvreda, već osobina) kao da Srbija i Kanada imaju isti sistem popune ratne rezerve ljudima.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 07:17:35 pm
Nemaju isti sastav, ko kaze da imaju? U Kanadi, a slicno i US, pasivna rezerva su neaktivni vojnici i ofociri koi su casno napustili sluzbu. Oni su evidentirani, i u slucaj seriznog rata, bice pizvani, ali ih na vezbe niko ne poziva u miru. Jednostavno, nema logike, resursi su limitirani. Koliko ja znam SV ima probleme da uspostavi aktivnu rezervu a on poziva pasivnu na vezbu, pa makar na jedan dan. Gde je tu logika?Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 01, 2013, 07:21:11 pm
U Srbiji se u pasivnu rezervu mogu pozivati svi vojno sposobni gradjani, godišta variraju od situacije. Medju njima su vojno sposobni i penzionisani pripadnici vojske.

Možda nema logike pozivati strelca, ali ima logike pozivati VESti koje su škakljive. Njima znači i taj jedan dan, naročito nakon dužeg vremena nepozivanja.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 07:31:57 pm
Rade, da te pitam - dali su ti oficiri, profesionalni vojnici i aktivna rezerva na nivou gde treba u VS? kako cujem od drugih clanova i to sto citam be bas. mozda greski znam. Ako odgovor je 3 puta DA na moje prvo pitanje onda trosi pare i pozivaj pasivce. Koliko ja znam VS kuburi sa parama. I drugo pitanje: dali stvarno mislis da jedan dan u godinu dana (ili vise) odrzace specificno tehnicko znanje kod ovih rezervista? Ja tvrdim da nema. Mozemo i dalje na ovo kad se dokopam normalnog komjutera.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 01, 2013, 07:36:00 pm
SRBIJA NEMA AKTIVNU REZERVU!!!

Prema Wikipediji, Srbija u slučaju potrebe mobiliše 170 000 ljudi PASIVNE rezerve. I normalno je da ih pozove. Ima koristi, a nisu tako velike pare.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 07:53:12 pm
Bolje da imate 1/3 toga koja bi se redovno obucavala i ekipirala. Ovo je rezerva na papiru - velika ostrica ali meni se cini malo zatupljena. Rezervu koju danas ja znam je 80 posto profesionalnih vojnika u svakom pogledu. Rade, u redu je, imas pravo na svoje mislenje, imam i ja. Povlacim se iz dalje diskusije.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 01, 2013, 07:55:47 pm
Ja bih lično najviše voleo da postoji aktivna rezerva, ali eto... nema je. Znam i ja šta valja, nisam brljiv. Pasivna se poziva baš zato da ne bude samo na papiru.

PS Nema potrebe da se povlačiš.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: ssekir75 on October 01, 2013, 08:31:22 pm
шутеру, вероватно знаш како су се ствари одигравале код нас од 91 до 95. ако случајно не знаш, те ратове изнела је на леђима ПАСИВНА резерва. јна другу није ни имала. а далеко преко 90% учесника тих ратова били су краће или дуже у јна. то треба да ти покаже да се и са пасивном резервом није играти. додуше, истина је да су вежбе биле много чешће него сад кад их уопште нема, али је и истина да ти не треба сваки час цимање сваког резервисте. технички захтевнији вес-ови би ипак требали да буду чешће позивани, као и резервни официри. много веће паре биле би за одржавање те активне резерве, а сви знамо да пара нема. овако, битно је да људи не забораве технику, а физичка спремност се поправи ако дође до густог (увек се позива нешто раније).


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 09:13:40 pm
Ne bi bilo lose razmotriti sta je prvo rezerva, pa onda sta je pasivna a sta aktivna. Rat 91-95 je rat rezerve, tu i da se nekako slozim. Da su je nosili - nema sanse.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: SHOOTER on October 01, 2013, 11:09:09 pm
Malo sam 'oladio' posle one zucne rasprave sa Radetom. Ovde se u principu lepo zabavljam, lepo druzim, dosta  i toga naucim od pojedinih clanova. Ali onda preprocitam neke stvari shvatam da je vreme da se zbogujemo.

Nazalost ne mogu da prodjem preko toga da me neko proziva za to gde sam I sta imam rezervnu otadjbinu. Imam je ne zato sto sam hteo nego zato sto sam morao. Nisam hteo da prodam svoj integritet I da nadjem posao preko politicke veze. Oba roditelja tehnoloski visak - vrsni inznjeri koji su docekali da ih zajebava neko sa osmim razredom skole. Na dalje puno vas I sami znate kako je islo.

Tacno je, ja imam po-majku. To je za mene ova velika zemlja, koja mi je dala opet smisla zivota edukativno I profesionalno. Ali I majku nisam zaboravio I kad je trebalo branio sam je. Duzan nisam nikome, I nemam namere da se pravdam sta I kako sam uradio u zivotu. Uradio sam ono sta sam morao I za sebe I za druge.

Moje mesto nazalsot nije vise ovde. Pamticu dobre ljude kao BOZO, DZUMBA, VLADIMIR, TRPE, od kojih sam puno naucio. Puno sam zaboravio da spomenem I za to se izvinjiavam.

Sa postovanjem, napustam PALUBU.

Sve najbolje,

SHOOTER


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: dzumba on October 02, 2013, 05:26:14 pm
"Много буке ниокочега". Читам и чудим се због чега сте измењали помало тешке речи без икаквог разлога и потребе?


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: trpe grozni on October 03, 2013, 01:03:30 pm
Uh, ovo sam tek sada video.
Shooter, nadam se da ces se premisliti i ostati na forumu, nadam se da su sada strasti smanjile svoj intenzitet na obe strane.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Rade on October 03, 2013, 08:34:45 pm
Poslao sam SHOOTER-u mail, ali javlja grešku... izgleda da mu je netačna adresa u profilu.

Elem, nema potrebe da se naalzi uvredjenim, jer se ono o rezervnoj domovini nije odnosilo na njega. Ako se našao uvredjen, ovim putem mu se izvinjavam.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: ssekir75 on October 08, 2013, 07:38:18 pm
није било активности само у другој бригади. опет се формирају центри за позивање резервног састава, а изгледа да ће се обновити и цивилна заштита. тако бар рече један пријатељ који је у суботу постао "позивар". рече још да ће се позив сматрати урученим исто као и судски или рачуни, без потписа, само остављањем у капији и сл.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Dreadnought on October 23, 2013, 01:11:40 pm
Obuka rezervnog sastava u jedinicama Druge brigade


23.10.2013

U 21. pešadijskom bataljonu Druge brigade Kopnene vojske u toku je realizacija obuke lica iz rezervnog sastava. Desetodnevna obuka izvodi se na logorskoj prostoriji u Varevu nadomak Raške, dok se pojedini sadržaji realizuju na strelištu „Zimovnik“.

[attachment=1]

Cilj je da se kroz sadržaje iz strojeve, taktičke i vatrene obuke lica iz rezervnog sastava osposobe za obavljanje dužnosti u svojim ratnim jedinicama.

Prošle nedelje je u 26. tenkovskom bataljonu Druge brigade, u kasarni „Jovan Kursula“ u Kraljevu, izvedena obuka rezervista za specijalnosti od posebnog značaja – nišandzije i vozače tenkova M-84 i vozače tenkova za izvlačenje i tenkova nosača mosta.

Vojska Srbije (http://www.vs.rs)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Nemanja95 on May 27, 2014, 12:22:03 am
Jedna vest koj je promakla usled svih ovih nevolja sa poplavama. Drago mi je da se nastavlja obuka rezervista, cini mi se da je prosle jeseni bila nesto intenzivnija nego ranijih godina kada je cini mi se nije ni bilo.Radi se o obuci rezervista 28.mehanizovanog bataljona iz Novog Pazara.

[attachment=1]

У касарни „Рифат Бурџовић – Тршо“ у Новом Пазару, у току је седмодневна обука резервног састава 28. механизованог батаљона Друге бригаде Копнене војске.

Део тактичке и ватрене обуке обављаће се на полигону „Војничке ливаде“ у Новом Пазару и стрелишту „Зимовник“ надомак Рашке, све до 25. маја за када се обука завршава.

Командант 28. механизованог батаљон, потпуковник Жељко Смиљанић каже да је циљ обуке подизање нивоа оспособљености лица из резервног састава пешадијских, извиђачких, инжињеријских и логистичких специјалности батаљона којим командује.

За резервни састав 28. механизованог батаљона, планирана је још једна обука у јуну, у оквиру које ће, поред редовне обуке, на стрелишу „Орешац“ припадници резервног састава гађати из наоружања оклопних јединица.

Preuzeto sa sajta Vojske Srbije: http://www.vs.rs/index.php?news_article=93d308ea-e28d-11e3-9f60-00163e135009

Evo i priloga Televizije Novi Pazar: http://www.rtvnp.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=7880:obuka-lica-rezervnog-sastava-vojske-srbije&catid=3:drustvo&Itemid=5


[attachment=1]  U kasarni Rifat Burdžović Tršo u Novom Pazaru trenutno se sprovodi sedmodnevna obuka jedne čete lica rezervnog sastava Vojske Srbije.

Cilj pozivanja i obuke lica rezervnog sastava je usavršavanje znanja, vještina i navika njihovih specijalnosti.

,,U jedinici koja se trenutno obučava imamo specijalnosti pešadije, inžinjerije, telekomunikacija, logistike i izviđačke specijalnosti, te je samim tim i organizacija obuke ovakve jedinice specifična.Obuka se jednim delom sprovodi ovde u kasarni  na poligonu Vojničkih livada  i strelištu Zimovnik“, kazao je komandant garnizonog mjesta Novi Pazar potpukovnik Željko Smiljanić.

Potpukovnik Smiljanić kaže da se jedinica rezervnog sastava  popunjava licima sa teritorije grada Novog Pazara i da je odziv za ovu vežbu bio veoma dobar sa preko 80%.

U periodu od 2-15 juna ove godine planirano je pozivanje i obuka još jedne čete lica rezervnog sastava, koja će biti realizovana takođe na poligonima Vojničkih livvada u kasarni Rifat Burdžović Tršo u Novom Pazaru i strelištu Zimovnik.

Nakon više godina obaviće se i program gađanja iz naoružanja oklopnih jedinica iz rezervnog sastava na automatizovanom strelištu Orašac.Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Nemanja95 on June 05, 2014, 01:33:23 am
Snima iz emisije Dozvolite o obuci rezervnog sastava.

 http://www.youtube.com/watch?v=gmV5nqtvHi0&feature=player_embedded


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Nemanja95 on June 13, 2014, 12:45:25 am
Nova grupa rezervista na vezbi. Drago mi je da su ove vezbe postale intenzivne , nadam se da ce i ostati tako.

[attachment=1] У новопазарској касарни „Рифат Бурџевић Тршо“ у току је обука резервног састава 28. механизованог батаљона Друге бригаде Копнене војске. Двонедељна обука почела је 2. јуна и одвија се на полигону „Војничке ливаде“ код Новог Пазара, стрелишту „Зимовник“ надомак Рашке и тенковском стрелишту „Орешац“ у близини Вршца.

Четрдесет и пет припадника резервног састава механизованог батаљона, специјалности оклопних јединица, обуку ће завршити 15. јуна.

– Циљ обуке је да се обнове, усаврше и употпуне знања, вештине и навике лица из резервног саства за њихове војноевиденционе специјалности – истиче командант 28. механизованог батаљона потпуковник Жељко Смиљанић. –  Обука се реализује у три целине. Прва целина односила се на индивидуалну обученост, у другом делу, од 8. до 11. јуна, први пут су на једној оваквој обуци реализована припремна и школска гађања из наоружања оклопних јединица на тенковском стрелишту, а трећа целина ће бити обука механизованих одељења и водова.

Обука резервног састава у Другој бригади Копнене војске наставиће се у септембру ове године.


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Nemanja95 on October 27, 2014, 03:43:24 pm
[attachment=1]


У краљевачкој касарни „Јован Курсула“ током викенда су се обучавали припадници резервног састава 26. тенковског батаљона Друге бригаде Копнене војске.

Командири, возачи и нишанџије на тенку М-84 из резервног састава обучавани су за рад на својим формацијским местима. 

„Припадници резервног састава испољили су велико интересовање и залагање на обуци у току које су имали прилику да обнове и усаврше раније стечена знања, али и да науче нешто што до сада нису знали. Сматрам да је циљ ове једнодневне обуке у потпуности ииспуњен“, рекао је командант 26. тенковског батаљона мајор Предраг Драгутиновић.

Друга бригада Копнене војске наставиће да обучава лица из резервног састава и у новембру, у оквиру командно – штабне вежбе.

 Preuzeto sa : www.vs.rs


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: dzumba on November 20, 2014, 07:34:26 pm
20.11.2014
Обука тенковских и механизованих посада Друге бригаде

Данас је на Сталном аутоматизованом стрелишту „Међа“ завршена обука 24 механизоване посаде и седам тенковских посада из састава Друге бригаде Копнене војске. На обуци, од 16. до 21. новембра, припадници оклопних јединица Друге бригаде приказали су велику вештину на тактичкој стазе са препрекама и спортској стазе, као и прецизност ватре приликом гађања.

[attachment=1]

Полигон „Међа“ са вештачким препрекама за кретање борбених возила и расквашен терен са природним препрекама у виду увала, удубљења и избочина тражили су од старешина и војника максимум мотивисаности, знања и оспособљености за извршење задатака.

[attachment=2]

„Из дана у дан смо запажали очигледан напредак припадника оклопних јединца у савлађивању препрека и постизању све бољих резултата“, рекао је помоћник команданта Друге бригаде за операције и командант логорског простора потпуковник Александар Дедић.

[attachment=3]

Izvor: www.vs.rs


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on March 29, 2015, 07:34:05 pm
Na "Pasuljanskim livadama" održana taktička vežba
Tanjug   29.03.2015.

Na "Pasuljanskim livadama" danas je održana jednostrana taktička vežba Druge brigade kopnene vojske sa bojevim gađanjem "Ibar 2015" na temu "Mehanizovani bataljon u napadu", na kojoj je učestvovalo 800 pripadnika te brigade i korišćeno 63 sredstava ratne tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

[attachment=1]

Vežbi su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, komandant Kopnene vojske general-major Milosav Simović, komandanti brigada i samostalnih bataljona Kopnene vojske...Po završetku vežbe Draganić je čestitao pripadnicima 27. mehanizovanog bataljona i drugih jedinica Druge brigade Kopnene vojske na uspešno realizovanoj taktičkoj vežbi.

[attachment=2]

"Kruna vašeg obučavanja i osposobljavanja jeste izvedena vežba, koju ste realizovali kvalitetno, sa dobro osmišljenim sadržajima, definisanim i postavljenim ciljem", rekao je Draganić.

[attachment=3]

On je primetio da su učesnici uložili izuzetan napor, u uslovima koji nisu bili nimalo laki, kako bi dostigli ciljeve vežbe. "Sa ovog poligona odlazimo zadovoljni, jer smo u domenu obučavanja i osposobljavanja dobili još jednu proverenu jedinicu, a time je naša vojska dobila novi kvalitet i operativne sposobnosti Vojske Srbije su u uzlaznoj putanji", naglasio je Draganić.

[attachment=4]

Komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Dragoslav Sladaković je istakao da složeni vremenski uslovi nisu omeli starešine i vojnike da uspešno izvrše sve postavljene zadatke i da je najbolji pokazatelj odličnih rezultata na taktičkoj vežbi činjenica da je od 600 meta, 583 uspešno pogođeno. "Pripadnici Druge brigade su pokazali da su osposobljeni i uvežbani", rekao je Sladaković i dodao da se pretpostavljene komande mogu osloniti na njih. Na vežbi su prikazani dejstvo izviđačke patrole, dejstvo tenkovskog voda na velikim daljinama, vatrena priprema napada, napad ojačanog mehanizovanog bataljona i drugi sadržaji, dok su gađanja izvedena iz tenka M-84, BVP M-80A, samohodne haubice 122 mm, oklopnog automobila BRDM-2, minobacača 120 mm i POLO M-83.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Kuzma® on July 05, 2015, 02:24:00 pm
ТАКТИЧКА ВЕЖБА ИЗВИЂАЧА ДРУГЕ БРИГАДЕ

03.07.2015, Извор> Сајт ВС (http://www.vs.rs/index.php?news_article=f27e8f7e-2182-11e5-8096-00163e135009)

Тактичком вежбом с бојевим гађањем и обуком за самосталну исхрану у природи на вежбалишту „Карапанџа“ и стрелишту „Жича“, извиђачи Друге бригаде Копнене војске завршили су данас једномесечну обуку у летњим условима. Паралелно са обуком, ове недеље је обављена и евалуација извиђачке чете за дејство у позадини непријатеља уз самосталну исхрану у природи.

[attachment=1]

Старешине и војници извиђачке јединице показали су на делу способност да изврше сложене задатке у позадини непријатеља и аутономност у раду, захваљујући вештини преживљавања у природи.

Пре обуке за самосталну исхрану у природи извиђачи су успешно савладали обуку у пливању, гађење ножем и борење, као и савлађивање водених препрека.
Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on September 12, 2015, 03:06:52 pm
https://www.youtube.com/watch?v=Uo68tHfuINI


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Kuzma® on July 12, 2016, 04:01:06 pm
12.07.2016

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРУГЕ БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

У касарни „Рибница” у Краљеву данас је свечано обележен Дан Друге бригаде копнене војске – 12. јул. Свечаности су присуствовали заступник начелника штаба Команде Копнене војске пуковник Владета Балтић, команданти бригада Копнене војске, градоначелник Краљева Предраг Терзић, епископ жички Јустин са свештенством, представници исламске верске заједнице, МУП-а, борачких удружења и други гости.

[attachment=1]

Заступник команданта Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић подсетио је да бригада прославља свој празник 12. јула у знак сећања на победу над Турцима коју су 1805. године извојевали српски устаници под вођством Карађорђа, ослободивши притом Карановац – данашње Краљево.


[attachment=2]
Пуковник Владета Балтић поздравио је госте, као и припаднике Друге бригаде, којима је пожелео да у наредном периоду, као и до сада, постижу запажене резултате на одржавању и унапређењу оперативних способности јединица бригаде.

Ове године, први пут уз обележавње свог дана, припадници Друге бригаде прославили су и славу бригаде – Дан светих апостола Петра и Павла. У богослужбеном простору у касарни „Рибница“ свету архијерејску литургију уз сечење славског колача, служио је епископ жички Јустин уз саслужење војног и локалног свештенства.
Obeležen Dan Druge brigade Kopnene vojske

[attachment=3]

Поводом прославе Дана Друге бригаде копнене војске, вечерас ће на платоу испред Дома Војске Србије у Краљеву бити одржан концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Izvor> sajt VS (http://www.vs.rs/)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Kuzma® on July 12, 2016, 04:07:49 pm
ЧЕСТИТКА НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ПОВОДОМ ДАНА ДРУГЕ БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Припадницима 2. бригаде Копнене војске, честитам 12. јул – Дан јединице.

Захваљујући стручности, одговорности и високом нивоу професионалности припадника ваше бригаде, умногоме доприносите унапређењу оперативне способности како Копнене војске, тако и Војске Србије у целини. Своја знања и способности на најбољи начин сте показали приликом Командно-тактичке вежбе „Морава 2016“.

Несебичним ангажовањем на пружању помоћи органима власти у заштити људи и имовине приликом елементарних непогода, доказали сте да вас красе највише војничке и људске врлине и достојно репрезентовали Војску Србије у јавности.

Уверен сам да ћете и у наредном периоду професионално и одговорно извршавати све постављене задатке и тежити постизању још бољих резултата.

Честитам вам Дан бригаде и желим успех у даљем раду.

Izvor> sajt VS (http://vs.rs)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 22, 2022, 07:17:23 am
21.01.2022.

Обука извиђача Друге бригаде копнене војске на Копаонику

Припадници извиђачких јединица из састава Друге бригаде копнене војске реализовали су ове недеље на Копаонику оспособљавање за извођење борбених дејстава у зимским условима.

Извиђачи су на планини прошли специфичне садржаје обуке, као што су оријентација и кретање по непознатом терену у дневним и ноћним условима, самостална исхрана у природи, те израда и маскирање склоништа за смештај и боравак људи.
 
Током целодневних активности, увежбавана је и проверавана оспособљеност припадника извиђачких јединица за коришћење савремених средстава за осматрање у ноћним условима, примену поступака и процедура приликом наиласка на непријатеља и маскирање покрета и трагова приликом кретања по снегу.

Обука у зимским условима само је један од сегмената комплексне обуке извиђачких јединица, која се реализује током целе године у свим временским и земљишним условима, како би се очувала и унапредила оспособљеност извиђача за реализацију наменских задатака у дубини непријатељевог распореда.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Kubovac on May 19, 2022, 08:47:54 pm
Акција "Војни лекар на селу" у општинама Тутин и Сјеница

У селима Источни и Западни Мојстир у околини Тутина и селу Баре у општини Сјеница припадници Друге бригаде копнене војске реализовали су ове недеље акцију „Војни лекар на селу“.

Овај пројекат цивилно-војне сарадње организован је са Црвеним крстом, локалним домовима здравља и општинским управама ради пружања медицинске помоћи становништву коме је због удаљености отежан приступ систему здравствене заштите.

Војни лекари и медицински техничари су у оквиру акције обављали превентивне здравствене прегледе у сеоским амбулантама и кућама слабо покретних и непокретних особа, а дељени су и пакети са основним животним намирницама које је за социјално угрожене породице обезбедио Црвени крст.

Као и много пута до сада, мештани су и овом приликом исказали велико задовољство акцијом Војске Србије, која им је омогућила медицинске прегледе у њиховим селима, као и захвалност припадницима Војске Србије на срдачном односу, спремности да их саслушају и пруже сву расположиву помоћ.

Војска Србије у оквиру своје треће мисије спроводи бројне пројекте цивилно-војне сарадње, како у овом тако и у другим крајевима Републике Србије, са циљем пружања помоћи мештанима удаљених села и јачања међусобног поверења и сарадње.

Izvor: https://www.vs.rs/sr_cyr/vesti/816DC645D77611EC8D050050568F5424/akcija-vojni-lekar-na-selu-u-opstinama-tutin-i-sjenica


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Kubovac on June 29, 2022, 06:10:08 pm
Обука војника рода пешадије на служењу војног рока

У јединицама Друге бригаде копнене војске у току је реализација другог периода обучавања војника на добровољном служењу војног рока генерације „март 2022“.

Након успешно завршеног индивидуалног оспособљавања у центрима за обуку, војници се у пешадијским батаљонима ове јединице сада обучавају за извршавање колективних задатака рода пешадије и извођење борбених дејстава у операцијама Копнене војске.

У овом периоду обуке тежиште је на увежбавању тактичких радњи и поступака у одбрани и нападу уз коришћење савремених борбених средстава на употреби у јединици и извршењу програмских гађања из наоружања рода пешадије.

Осим планираних садржаја обуке, војници активно учествују и у реализацији редовних задатака јединица, стичу нова искуства и додатно унапређују стечена знања, како би били физички спремни, мотивисани и у потпуности оспособљени за борбу и у најтежим условима.

[attachment=1]

Извор (https://www.vs.rs/sr_cyr/vesti/EC11594DF7AE11EC8D050050568F5424/obuka-vojnika-roda-pesadije-na-sluzenju-vojnog-roka)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Kubovac on August 25, 2022, 05:37:39 pm
Obuka na samohodnim haubicama "gvozdika"

U samohodnom haubičkom artiljerijskom divizionu iz sastava Druge brigade kopnene vojske u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava za borbenu upotrebu samohodnih haubica 122 mm 2S1 „gvozdika“.

Na poligonima za obuku i u kasarni „Jovan Kursula“ u Kraljevu, posluge ovih artiljerijskih sistema osposobljavaju se za realizaciju kolektivnih zadataka i unapređuju obučenost za pružanje vatrene podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske.

U ovom periodu, vojnici i starešine se osposobljavaju za pripremu i izvršenje posrednog artiljerijskog gađanja, sa težištem na uvežbavanju radnji i procedura neophodnih za ostvarivanje iznenadne, efikasne i koncentrisane artiljerijske vatre po ciljevima na različitim daljinama. Tokom procesa obučavanja, osim na osnovnoj, obuka se realizuje i na modernizovanoj varijanti „gvozdike“, koja nakon ugradnje savremenog sistema za upravljanje vatrom ima veću vatrenu moć, brzinu i preciznost gađanja, i ostvaruje jači efekat dejstva po cilju istovremenim udarom više projektila.

Ovaj ciklus obuke biće završen realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem, kada će se u praksi proveriti osposobljenost posluga haubica za realizaciju namenskih zadataka.

Samohodna haubica 122 mm 2S1 „gvozdika“ je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile i artiljerijskih oruđa neprijatelja, rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, pravljenje prolaza u minskim poljima i preprekama, kao i za osvetljavanje i zadimljavanje bojišta.

[attachment=1]

[attachment=2]

Izvor (https://www.vs.rs/sr_lat/vesti/A0A14CAF244311ED8D050050568F5424/obuka-na-samohodnim-haubicama-gvozdika)


Title: Re: 2.brigada KoV - aktivnosti
Post by: Kubovac on September 06, 2022, 04:16:07 pm
Obuka u artiljerijsko-raketnim divizionima Kopnene vojske

U artiljerijsko-raketnom divizionu za protivvazduhoplovna dejstva Druge brigade Kopnene vojske u toku je redovna obuka profesionalnog sastava za realizaciju kolektivnih zadataka u skladu sa namenom ove jedinice.

Obuka se realizuje na poligonima Vojske Srbije i u kasarni „Jovan Kursula“ u Kraljevu sa ciljem unapređenja osposobljenosti operatora i posluga za borbenu upotrebu artiljerijsko-raketnih sistema koji se nalaze u naoružanju diviziona.

U ovom periodu obuke, pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica u terenskim uslovima uvežbavaju taktičke i vatrene postupke na maršu, maskiranje i posedanje položaja, i realizuju bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. Težište je na osposobljavanju za borbenu upotrebu modernizovanog protivavionskog sistema 40 mm „bofors“, čijom modifikacijom su značajno unapređene manevarske i vatrene sposobnosti ovog borbenog sredstva.

Realizacijom obuke koja se u artiljerijsko-raketnim divizionima za protivvazduhoplovna dejstva sprovodi u ciklusima tokom cele godine, obezbeđuje se visok nivo obučenosti i borbene gotovosti ovih jedinica za neposrednu protivvazduhoplovnu zaštitu snaga Kopnene vojske u toku izvođenja borbenih operacija.

[attachment=1]

Izvor (https://www.vs.rs/sr_lat/vesti/6EDB622D2DD011ED8D050050568F5424/obuka-u-artiljerijsko-raketnim-divizionima-kopnene-vojske)