PALUBA

Vojna istorija => Tvrđave => Topic started by: Dreadnought on March 29, 2009, 01:41:27 pm

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on March 29, 2009, 01:41:27 pm
Ram je tvrđava na obali Dunava u istoimenom selu, udaljena 25 km od Požarevca odnosno 15 km od Velikog Gradišta. Smešten je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka Dunavu, a pretpostavlja se da je grad podignut nasuprot tvrđavi Haram koje se nalazila na drugoj strani reke od koje danas nije ništa ostalo. Danas su ostaci grada u dosta dobrom stanju.

[attachment=1]


Prošlost Rama

Nije poznato kada je Ram podignut, ali on sigurno spada među najstarije utvrde na ovim prostorima. Najstariji zapis o njemu datiran je u 1128. godinu kada su u njegovoj blizini Vizantinci potukli Mađare. Nakon što su Turci ovladali našim krajevima, okrenuli su se kraljevini Mađarskoj i osvajanju Panonske nizije. U cilju zaštite desne obale Dunava turski sultan Bajazit II (1480-1512) je preradio i ojačao postojeću utvrdu za potrebu borbe vatrenim oružjem, tako da Ram predstavlja jednu od najstarijih artiljerijskih utvrda u Srbiji.

[attachment=2]

Turci su Ram, pod prvobitnim nazivom Ihram, podigli radi osvajanja Panonije. U unutrašnjosti tvrđave otkrivena je pravoslavna crkva, na čijim je temeljima kasnije izgrađena džamija. Nedaleko od utvrđenja, podignutog u blizini antičkog grada Lederate, nalazi se i stari karavan saraj, nastao pre oko šest vekova, koji je jedini očuvani na teritoriji cele Srbije.

[attachment=3]


Izgled Rama

Ram ima osnovu nepravilnog petougla, najveće dužine 34m i širine 26m. Grad čini 5 kula na četiri nivoa (3 sprata i prizemlje), po jedna u svakom od temena odnosno 3 na istočnom i 2 na zapadnom bedemu. U grad se ulazi kroz Donžon kulu smeštenu u jugozapadnom temenu utvrde. Tvrđava je opkoljena niskim bedemom i širokim suvim šancem. Šanac se prelazi mostom smeštenim podno kule u jugoistočnom temenu kojim se ulazi u prostor između tvrđave i niskog bedema oko nje. Na svim bedemima (osim na zapadnom, koji je okrenut ka Dunavu) se na istom rastojanju od kula nalaze posebni otvori za topove.

[attachment=4]


Ram danas

Ram je danas dosta dobro očuvan. Kule su u dobrom stanju, izuzev jugoistočne čiji je prednji deo skoro u potpunosti uništen. Bedemi tvrđave su takođe u solidnom stanju, dok je mali bedem u tragovima. Unutar tvrđave, uz zapadni bedem ima ostataka građevine sa osnovom pravilnog osmougla sa stranicama dužine 3m. Nedaleko od utvrde su Turci podigli karavan saraj oko koga se vremenom razvilo današnje mesto odakle se skelom prelazilo u Banat. Ceo prostor tvrđave je arheološki ispitan tokom 1980. godine.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on May 24, 2009, 03:47:35 pm
Turci zaljubljeni u tvrđave


23.05.2009
Nije poznato šta je srpska lepotica iz Velikog Gradišta rekla proletos svom vereniku, mladom Italijanu iz Trsta, kada ju je zaprosio, ali mladoženja je pristao da se njihovo venačenje obavi u staroj turskog tvrđavi Ram na obali Dunava. Ceremonija je obavljena između zidina, a fotografije objavljene u tršćanskim novinama izazvale su veliko interesovanje italijanskih turista, koji su krenuli da pohode Ram.

[attachment=1]
Gradina Ram na Dunavu

Ovu romantičnu priču i fotose dvoje zaljubljenih, koji nisu želeli da nam otkriju svoja imena, predstavila nam je Vera Stokić, direktor Turističke organizacije Velikog Gradišta, koja je prezadovoljna što staru napuštenu i ruiniranu tvrđavu posećuje sve više ljudi.

- Prošle godine imali smo 5.000 posetilaca. Ove godine će ih verovatno biti još više. Mladenci je posebno obožavaju. Ovde su se venčali i Mirjana Bajić i Vladimir Mišić iz Smederevske Palanke, a na tvrđavi i skeli preko Dunava sniman je i film “Sveti Georgije ubiva aždahu”, pa i to privlači dosta turista - pohvalila nam se direktorka Vera Stokić.

Nije poznato kada je bedem Ram tačno podignut, ali on sigurno spada među najstarije utvrde na ovim prostorima. Prvi zapis o njemu datira još iz 1128. godine, kada su u njegovoj blizini Vizantinci potukli Mađare. Smatra se da je tokom svojih pohoda Huna ovu tvrđavu koristio i njihov vođa Atila Bič Božji. U tvrđavi je poginuo i austrijski grof Loprešti braneći se od Turaka.

- Tvrđavu u ataru sela Ram je dogradio turski sultan Bajazit Drugi 1483. godine na uzvišici odakle se prostire pogled na reku Dunav i banatsku obalu na drugoj strani reke. Tvrđava je nastala na mestu antičkog grada Lederata, pod prvobitnim nazivom Ihram, u osvajačkom pohodu Turaka na Panoniju. Ime Ram je kasnije dobila po brdu i selu u kome se nalazi. Građena je kao vojna utvrda od kamena, sa malim prozorima, oivičenim tankom ciglom. Grad čini pet kula na četiri nivoa, tri sprata i prizemlje - opisuje nam Vera Stokić.

Turski putopisac Evlija Čelebija je pisao da je citadela imala sedam kuća i žitni ambar. U središtu tvrđave arheolozi su pronašli srpsku crkvu, za koju se pretpostavlja da je porušena i da je na njenim temeljima izgrađena džamija.

Činjenica da je stara turska tvrđava postala gnezdo zaljubljenih i omiljeno izletište turista privukla je pažnju i diplomatskih predstavnika Turske u Srbiji. Njegova ekselencija Suha Umar, ambasador Turske, kao i njegovi saradnici, posetili su u dva navrata Veliko Gradište. Obišli su tvrđavu Ram i mehanu - karavan saraj. Tom prilikom su turske diplomate saopštile svojim domaćinima da Turska želi sa Srbijom da realizuje deo svog projekta “Putevima Otomanskog carstva”, jer se turski turisti sve više interesuju za svoju prošlost. A u taj projekat, kako smo saznali, ulazi i tvrđava Ram i karavan saraj.


- Srbija je bila centralni deo Otomanskog carstva. Mi u Srbiji imamo otomansko nasleđe, zgrade, tvrđave, džamije, karavan saraje i hamame. Uz Dunav ima mnogo atraktivnih osmanlijskih tvrđava - Golubac, Ram, Beograd i Petrovaradin. Većina njih je ruinirana. Spremni smo da ih obnovimo, renoviramo, u nekim slučajevima čak i da ponovo izgradimo stare otomanske spomenike i zgrade. U Novom Pazaru planiramo da restauriramo Staru čaršiju. U Novom Sadu, na primer, planiramo da počnemo ulaganje sa oko 250.000 evra, renoviraćemo i škole - rekao je ambasador Suha Umar.

Naša sagovornica direktorka Vera Stokić nam je otkrila da su turske diplomate rekle da oko 190.000 Srba poseti Tursku, a samo oko 5.000 turskih turista dođe u Srbiju. Taj odnos treba promeniti u korist turskih turista.


Stari karavan Saraj

Sa tvrđave Ram se vidi Bela Crkva i dobar deo Banata, kao i delovi nekadašnjeg turskog ostrva Ada čibuklija. Na tom ostrvu je u tursko vreme bio harem, u kome su se turski vladari odmarali. U neposrednoj blizini ramske tvrđave nalazi se i stari karavan saraj ili mehana sa kupatilom, nastala pre oko šest vekova. To je jedini očuvani karavan saraj na teritoriji Srbije.


Projekat

Živoslav Lazić, predsednik opštine Veliko Gradište kaže da je u toku izrada projekata rekonstrukcije tvrđave Ram, uvođenja sistema njene rasvete, kao i obnove starog turskog kupatila i mehane. Ovaj projekat će Ambasada Turske uputiti u Ankaru na odobrenje, da bi se potom dobila sredstva za njegovu realizaciju. A to znači da bi tvrđava Ram i karavan saraj novo ruho mogli da dobiju naredne godine i da prime prve turiste iz Turske.

Izvor: Večernje Novosti online


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 26, 2009, 04:25:38 pm
[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on August 30, 2010, 07:58:28 am
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on August 30, 2010, 07:59:30 am
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Rade on March 12, 2012, 03:39:20 pm
Danas sam išao do Rama, stoji tvrdjava na istom mestu...

[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: kilezr on March 12, 2012, 03:42:37 pm

 To neko pravi neki pristan ili neki ponton?


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Rade on March 12, 2012, 04:01:06 pm
Nemam pojma šta je to. Podseća malo na plovila iz vremena šverca.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on April 24, 2012, 05:17:29 pm
...

[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on August 10, 2012, 10:03:31 am
Snimak tvrđave Ram.

http://www.youtube.com/watch?v=lnuByZ2oM8g


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 01, 2012, 10:17:43 am
...

http://www.youtube.com/watch?v=gaDUrfKJ2b0


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 05, 2012, 06:16:26 pm
Pogled na tvrđavu Ram na dve spojene fotografije i još jedan pogled sa druge strane tvrđave.


[attachment=1]

[attachment=2]
Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: kumbor on November 05, 2012, 07:57:14 pm
Bio sam u Ramu 2006 ili 2007. Zanimljiva tvrđava. Nije u tako lošem stanju da se ne bi mogla rekonstruisati za potrebe razvoja turizma. Dobar primer rane tvrđave artiljerijskog perioda, pri čemu se prilagođavanje artiljerijskom napadu ogleda samo u višestraničju pojedinih kula, radi rikošeta. U tom smislu je dogradnja Rama "loš posao", što nije preveliki "greh" za 15 vek. Osim toga, grad je na dobrom uzvišenju, a tadašnji primitivni topovi imali su vrlo ograničenu elevaciju i domet koji nije bio veći od nekoliko stotina metara.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on July 25, 2017, 03:50:18 pm
Malo bajata vest, ali ...


Za rekonstrukciju tvrđave Ram 1,1 milion evra


16. jun 2017

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je radove na rekonstrukciji tvrđave Ram kod Velikog Gradišta u čiju rekonstrukciju je uloženo više od 1,1 milion evra, a koja predstavlja značajan turistički potencijal.

''Ramska tvrđava predstavlja značajan turistički potencijal ne samo Velikog Gradišta već i ovog dela Srbije'', rekao je Ljajić.

Dodao je da 600 godina ništa nije učinjeno da se tvrđava rekonstruiše, a da su sada radovi na rekonstrukciji u toku zahvaljući Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju.

''Od 2013. godine do trenutka kada će projekat da bude završen biće uloženo više od 1.100.000 evra i to su značajna sredstva koja će omogućiti da ova tvrđava bude mesto koje će obilaziti domaći i strani turisti'', rekao je Ljajić.

Kako kaže, cilj je da se na taj način poveća i obogati turistička ponuda i to ne samo Velikog Gradišta već nekoliko lokalnih samouprava, a pre svega Golupca i Požarevca.

Prema njegovim rečima, cilj je da imamo kulturnu turističku rutu koju ćemo ponuditi domaćim i inostranim turistima koja će podrazumevati obilazak Viminacijuma, Ramske i Golubačke tvrđave.

Ministar je podsetio i da je Golubačka tvrđava, takođe, u fazi rekonstrukcije.

''Prošle nedelje su odobrena dodatna sredstva od strane EU iz IPA projekta 2016. godine koja će omogućiti da u potpunosti bude rekonstruisana i Golubačka tvrđava'', rekao je Ljajić.

Ponovio je da je cilj da se poveća broj turista u Velikom Gradištu za 20 odsto odmah nakon što tvrđava bude završena.

Kako kaže, nakon toga i posle dodatnih uloganja i investicija koje ćemo imati u ovom delu zemlju cilj je da taj procenat i rast broja turista bude i do 30 odsto.

"Nadamo se da će to puno značiti za ekonomski razvoj Velikog Gradišta i čitavog ovog regiona'', rekao je Ljajić dodajući da će izgradnjom sportskog kampa na Srebrnom jezeru Veliko Gradište imati puno toga da ponudi ne samo u oblasti kulturno-istorijskih lokaliteta već i različitih sportskih sadržaja.

Istakao je da u Srbiji ima oko 200 ovakvih lokaliteta, od čega je sedam značajnih lokaliteta i tvrđava na Dunavu.

''Dunav je jedan od tri najznačajnija turistička resursa koje ova zemlja ima. Do sada ti potencijali nisu bili iskorišćeni, a sa ovim što radimo mislim da ćemo kompletirati turističku ponudu donjeg Podunavlja i da će to biti jedan značajan turistički resurs ove zemlje'', zaključio je Ljajić.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić rekao je da je važno da se nastavlja izgradnja mostova saradnje između Srbije i Turske. Naveo je da je agencija TIKA važan činilac u tome jer finansira mnoge projekte u Srbiji, a ovo je jedan, možda, od najvećih.

''Ova tvrđava je posebno bitna za tursku istoriju i to je jedan od razloga zbog kojih je izabrana'', rekao je Bilgić dodajući da je reč o velikom projektu čiji je cilj unapređenje turističke ponude ovog regiona.

Rekao je da je Turiska zadovoljna što u tome može da pomogne, navodeći da je sledeći stepenik, nakon rekonstrukcije, dolazak još više turističkih gostiju iz Turske, ali i drugih zemalja.

''Već imamo uvećano prisustvo turista iz Turske u Beogradu i Novom Sadu i evo nove lokacije za njih'', rekao je Bilgić.

Koordiinator Turske razvojne agencije (TIKA) za Srbiju Mehmed Bajrak rekao je da radovi na Ramskoj tvrđavi datiraju još od 2013. godine kada počelo osvetljenje.

''Nakon toga u saradnji sa opštinom i Zavodom za zaštitu kulture urađen je projekat restauracije Ramske tvrđave i ove godine smo počeli zvanično sa radovima restauracije'', rekao je Bajrak dodajući da je predvođeno da se projekat završi 2018. godine.

RTS (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2771733/za-rekonstrukciju-tvrdjave-ram-11-milion-evra.html)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: MOTORISTA on January 20, 2018, 07:48:59 am
Обнова средњовековне тврђаве Рам
Аутор: Оливера Милошевић четвртак, 18.01.2018.

Турци су у реконструкцију до сада уложили око 1,2 милиона евра. Изградњом пристана за туристичке бродове, надомак тврђаве, село Рам постаће туристичка Мека

[attachment=1]

Древ­но зда­ње, по­диг­ну­то је на­до­мак Ве­ли­ког Гра­ди­шта 1483. го­ди­не, по на­ло­гу сул­та­на Ба­ја­зи­та Дру­гог (Фото О. Милошевић)
Велико Градиште – У Рамској тврђави средином новембра је, након шест месеци интензивних радова, завршена четврта фаза археолошких истраживања и прва фаза обнове овог утврђења на обали Дунава, саопштио је Регионални завод за заштиту споменика културе у Смедереву.

Древно здање, подигнуто у селу Рам надомак Великог Градишта 1483. године, по налогу султана Бајазита Другог, претрпело је оштећења у два ратна напада, али је и време учинило своје.

Радовима су претходиле озбиљне припреме – извршено је чишћење унутар тврђаве, на зидовима, као и околина тврђаве.

Сваки камен је очишћен ручно од биљака и наталожене земље и испран водом, објаснила је Калбије Нојан, главни архитекта пројектантске куће из Анкаре по чијем пројекту се ради обнова.

Рестаурација је претежно обухватила радове на обнови три куле и четири зидна платна. Највише посла било је на кули 2 која је била разрушена до темеља и која је ове године делимично обновљена. Санирани су делови темеља и заједно са топовским отворима озидана је до свода, а и куле 4 и 5 су обновљене. У рестаурацији је коришћен искључиво оригинални материјал, природни кречни малтер, камен из локалног каменолома, а наменски је прављена и опека старог формата, како би се обезбедила потпуна аутентичност.

У обнову Рамске тврђаве за сада је потрошено око 1,2 милиона евра, иако је почетним планом предвиђено 950.000, појаснио је Мехмет Бајрак, координатор турске Агенције за међународни развој и сарадњу (ТИКА) за Србију, која је обезбедила  новац. Урађено је 60 одсто од планираних радова.

Наставак обнове требало би да уследи када Завод за заштиту споменика културе Смедерево одлучи како ће изгледати унутрашњост тврђаве. За другу фазу потребна су археолошка ископавања која су вршена упоредо са радовима. Истраживања унутрашњости тврђаве започета су 2015. године средствима Министарства културе и информисања.

Истраживањима је обухваћена површина од готово 1.500 квадратних метара, а откривен је велики број објеката за смештај војске и мноштво покретних археолошких налаза. Ти резултати су важни за будућу презентацију и партерно уређење унутрашњости тврђаве и њеног непосредног окружења, као и за склапање потпуније слике о прошлости и хронологији самог утврђења, животу војне посаде, али и околног насеља, наводе у Заводу за заштиту споменика културе Смедерево.

Завршетак рестаурације је планиран за јул, уређење тврђаве до краја наредне године, а планира се и обнова каравансараја.

За општину Велико Градиште село Рам, обновљена тврђава и обала Дунава прави су туристички бисери овог краја. До сада су туристи углавном долазили сопственим превозом, аутобусима или скелом преко реке. Знатно повећање броја туриста очекује се након изградње пристана за путничке бродове, који је у плану.

Први човек Великог Градишта Драган Милић има велике амбиције за развој туризма, који је и до сада у овој општини био приоритет, првенствено са великим улагањима у Сребрно језеро.

– Надам се да ће ово бити озбиљна туристичка понуда која ће привући још више гостију, којих је ове године било за 10 одсто више него прошле – рекао је Милић и најавио и бициклистичку стазу која ће проћи овом трасом из Баната, преко Затоња, Сребрног језера и Великог Градишта, где ће се спојити са голубачком стазом.

Село Рам постаје музеј?

Дејан Радовановић, директор смедеревског Завода за заштиту споменика културе, каже да је Рамска тврђава настала у важној фази Турске империје када се ширила ка северу и западу, као и из фазе аустријско-турских ратова крајем 17. и почетком 18. века од када датира највећи део данас видљивих објеката.

 Након истраживања око 70 одсто унутрашњости тврђаве, археолози су дошли до оригиналног пода, али и других детаља који сведоче о томе како је организован живот у овом утврђењу.

– Откривен је и низ објеката изграђених од 16. до 18. века, када тврђава више није омогућавала живот војног логора. Пронађене су и пушке из 17. века, лако наоружање, алат, посуде, али и кинески порцулан и стакло, што указује на то да тврђава није била само војно упориште већ и културни центар овог дела Србије – казао је Драган Јацановић, археолог Народног музеја у Пожаревцу.

Пронађени предмети ће након рестаурације бити изложени у тврђави. Идеја Министарства културе је да се читаво село Рам уреди као еко-музеј.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: JASON on January 20, 2018, 02:19:42 pm
Рам у путопису Евлије Челебије (са турског превео Хазим Шабановић)

Опис чувеног града тј. јаке тврђаве Храма. - Саградио га је лично Бајезид Свети 897 = 1491/92. године. То је сада војводалук на територији смедеревског санџака у будимском ејалету и угледан кадилук са рангом кадилука од сто педесет акчи, јер се његове нахије састоје од богатих и напредних села. Ту се налази представник Портиних спахија, сердар јањичара, градски диздар са педесет војника градске посаде, муфтија, представник шерифа, тржни надзорник (мухтесиб), повереник за царине, баждар, повереник за харач, повереник за грађевинарство и шест градских ага.

[attachment=1]
Опис тврђаве Храма. – То је петоугаона тврђава на стрменитој клисури поред обале Дунава, са пет чврстих и јаких кула. Цео град има у опсегу пет стотина корака. Ово је јака борбена тврђава са двоструким бедемом, сазидана од два реда сјајног тесаног камена; грађена је тако тврдо, као да ју је саградио Шеддад. Свих пет кула покривене су даском. То су високе куле са шиљастим куполама.
У самој тврђави налази се Царева џамија и кућа диздара, а у наведеним кулама складишта муниције и хране. Има једну водену капију, кроз коју се силази на Дунав; а нема никаквих других грађевина.
Ту постоји једна демир-капија, која се отвара према западу. Простор између двоја нова врата капије окићен је разним оружјем.
Премда се град налази у унутрашњости земље, сигуран од непријатеља, вратари ипак држе стражу, јер постоји опасност од српских и бугарских горских харамија. Капију стално чувају и зато што су у овој цитадели похрањене драгоцености свих градских првака.
Висока кула која се налази испред капије ове тврђаве има двоструки зид; израђена је уметнички тако вешто да може послужити као узор.
На луку горњег свода ове капије налази се натпис који гласи овако: […].  Овде је записан исто онако како је уклесан. То је хронограм у облику […] , тако да му се нема шта додати ни одузети.
У тврђави има много топова. На источној страни налази се опкоп, али је врло узак. Са западне стране налази се стрменита литица која представља природно утврђење. Како се на истој страни налази обала Дунава, то на оној страни на којој се налазе ове литице нема опкопа.

Опис вароши града Храма. – Овај град назван је тим именом из следећих разлога: кад је Бајезид Свети дошао у ово место да подиже ову тврђаву, он је сео на један простирач (ихрам) и рекао:
- На месту овог мог ихрама подигните ми једну тврђаву.
Кад је то казао, он је својом часном руком ставио камење на рубове, па су зато овој тврђави дали име Ихрам. И сада се у поменутом граду налази једна висока кула у опсегу ихрама. Због тога овај град називају Ихрам. То је дивна и привлачна тврђава. Са југоисточне стране ове тврђаве налази се мало узвишење које донекле доминира градом. На једном узвишењу постојала је велика варош, која је пре неколико месеци изгорела, тако да сада многи делови леже у рушевинама и пустоши. Постоји још само један хан пред тврђавом сазидан од камена. Он је задужбина дефтердара Џимџима из Темишвара.
Варош се сада поново изграђује, тако да је већ подигнуто око две стотине нових покривених кућа. Има укупно двадесет новосаграђених дућана. Постоји једна џамија која је такође недавно била изгорела па ју је вакуф сада обновио. Испод тврђаве налази се мали хамам. Укратко, ова варош није развијена, али су клима, виногради и башче дивни.
Становништво се облачи на румелијски начин, а говори српски, бугарски и турски.
Кад сам ово место разгледао, поново сам се укрцао у лађу и вратио у Нову Паланку, која се налази на супротној страни Дунава.
Сутрадан сам се, опет ради шетње, излета и разгледања, са неколико драгих пријатеља, поново укрцао на лађу на Дунаву и кренуо Дунавом право горе, на западну страну. Путовао сам пет сати подносећи муке и тегобе и на јужној страни прешао на супротну страну Дунава, тј. на ону страну на којој се налази град Смедерево. Примакнувши се тој страни, ишли смо још један сат и дошли у Кулич. (1660. год.)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on July 31, 2018, 02:32:25 pm

Tvrđava iz 15. veka uskoro u novom ruhu


Obnova srednjovekovne tvrđave u Ramu, jedan je od malobrojnih poduhvata u našoj kulturi koji se uspešno i u roku završavaju. Ovih dana, dok su radovi u punom jeku, kroz građevinske skele prvi put se mogu videti obrisi zdanja, onakvi kakvi su bili pre skoro 400 godina.


[attachment=1]
 
Ovo mesto na obali Dunava odvajkada je imalo strateški važan položaj za sve vojske koje su sa Balkana nadirale u Panoniju i Karpate, kao i one koje su išle suprotnim smerom - od Kelta i Rimljana, preko Slovena, Vizantinaca, Turaka, Ugara, Austrijanaca pa sve do Nemaca, koji su 1915. baš ovo mesto odabrali za upad nekih svojih divizija u Srbiju.

Sve do gradnje brane za HE "Đerdap" sedamdesetih godina prošlog veka, Dunav je kod Rama bio plitak, a Ada Čibuklija, po sredini njegovog toka, praktično je predstavljala most. Baš zbog toga, sve su civilizacije ovde imale utvrđenje za odbranu.


[attachment=2]

Ruševine, čija se obnova sada privodi kraju, predstavljaju ostatke tvrđave sa pet moćnih kula koju je podigao turski sultan Bajazit 1483. godine. Ali, već od sredine 16. veka, kad se granica Turskog carstva pomerila na sever, dublje u Evropu, Ram gubi strateški značaja, da bi mu vekovi koji su usledili doneli propadanje.

Na ideju da se tvrđavi vrati nekadašnji izgled prvo je došao Žika Sekulić, ramski kafedžija i vlasnik skele, inače diplomirani ekonomista. On je posle petooktobarskih promena u Srbiji, koje su donele i otvaranje zemlje prema svetu, o Ramu pisao Ambasadi Turske u Beogradu... Bez podrške ondašnjih vlasti, od opštinskih do republičkih, stvari su se kretale sporo, da bi tek 2013. godina donela prve rezulatate: zahvaljujući sredstvima TIKA, Turske agencije za razvoj, raščišćena je okolina tvrđave i postavljeno osvetljenje. Onda se poslu pristupilo ozbiljnije: TIKA je uložila milion evra, a rezultati su postali vidljivi.


[attachment=3]

Glavni arhitekta Kalbije Nojan kaže da se rekonstrukcija obavlja autentičnim materijalima: kamen je iz lokalnih kamenoloma koje su korstili i Turci, a malter se pravi od kreča, gašenog po recepturi staroj šest vekova. Recept za kreč utvrdili su stručnjaci u Turskoj, tamo se i proizvodi i doprema u Ram. Specifičnost takvog maltera ogleda se u tome da vremenom postaje sve čvršći.

- Svaki kamen iz ruševine ručno je očišćen od biljaka i nataložene zemlje, te ispran vodom i vraćen u zidine. U tvrđavu nismo ugradili ni kašiku cementa ni gram gvožđa - kaže s ponosom Kalbije Nojan.

Rukovodilac arheoloških istraživanja na gradilištu, Dragan Jacanović iz Regionalnog zavoda za zaštitu kulture u Smederevu, kaže da je do sada nađeno 1.500 predmeta koji svedoče o smenjivanju civilizacija i naroda na ovom mestu. Najatraktivniji će biti izloženi u tvrđavi, kad njena obnova bude završena.


[attachment=4]

U rekonstruisani ramski grad, kao u turistički adut, Opština Veliko Gradište polaže velike nade, kaže koordinator obnove i zamenik predsednika Opštine Slađan Marković. Ovdašnja tvrđava je jedan od sedam utvrđenih gradova na Dunavu, koji su kao celina uvršćeni u kulturno blago Evrope. Dvadesetak kilometara na jednu i drugu stranu od Rama već se nalaze poznati turistički centri Viminacijum i Srebrno jezero...
   
izvor (https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3087849/turci-obnavljaju-bajazitovu-tvrdjavu-u-ramu-gradjevina-iz-15-veka-uskoro-u-novom-ruhu)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 14, 2018, 09:21:46 am

Ramska tvrđava kao nova


Na Dunavu kod Velikog Gradišta neimari obnovu završavaju do polovine oktobra.

Obnova srednjovekovne Ramske tvrđave, započeta još 2013, biće završena sredinom oktobra, pa će ovaj atraktivni lokalitet na Dunavu od tada biti otvoren i za posetioce.


[attachment=1]
 
U toku su završnica rekonstrukcije oštećenih zidina, koja je na red došla prošlog septembra, te uređenje unutrašnjeg dela. Podsetimo, velikom poslu je pre gotovo pet godina prethodilo postavljanje rasvete izvan Tvrđave...

- Planirani radovi se odvijaju po dogovorenoj dinamici, a predstoji nam obezbeđivanje sredstava za uređenje unutrašnjeg i spoljnjeg prostora - kaže prvi čovek lokalne samouprave u Velikom Gradištu Dragan Milić koji je nedavno, sa predstavnicima Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je u ovaj projekat uložila 1,2 miliona evra, posetio neimare.

A, obnova je - na lokalitetu površine 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima tvrđava sa pet kula - realizovana u pet faza. Projekat je obuhvatio rekonstrukciju i konzervaciju samog utvrđenja, hamama i karavan-saraja, jedinog sačuvanog na području Srbije. Obavljena su i arheološka iskopavanja tokom kojih su pronađene puške, delovi lakog naoružanja, alat i kineski porcelan, staklo...

Za glavni projekat restauracije su bili zaduženi turski partneri, dok su domaći zavodi za zaštitu spomenika odredili uslove izvođenja svih zahvata.


Predsednik Milić sa gostima iz Turske na lokalitetu
[attachment=2]

Ramska tvrđava predstavlja jedno od sedam srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji - podignutih na obalama Dunava. Sagrađena je 1483, tokom vladavine turskog sultana Bajazita Drugog (1430-1512), radi osvajanja tadašnje Panonije.

D.Novković
izvor (http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:747528-Ramska-tvrdjava-kao-nova)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 26, 2018, 07:13:12 pm

Uvećani detalj mape La Hongrie Et Le Danube ,En XXXI ma kojoj se vidi tvrđava Ram. U blizini je još jedno utvrđenje koliko vidim, pretpostavljam da su u pitanju su ostaci rimskog kastruma?

Vidi se karakteristična osnova tvrđave tipična za rimske tvrđave.


[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on February 22, 2019, 01:03:42 pm


Tvrđava Ram, pre i posle rekonstrukcije.


https://youtu.be/q_ptdkLVJZI


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: MOTORISTA on May 03, 2019, 09:19:16 am
После две године обнове Рамска тврђава отвара капије у јуну
четвртак, 02.05.2019.

На 20 километара од недавно отвореног Голубачког града и 30 километара од археолошког парка Виминацијум, на рубу села Рам, на стени изнад Дунава, налази се Рамска тврђава, коју је 1483. године подигао султан Бајазит Други, а која би након двогодишње обнове, почетком јуна требало да буде званично отворена за туристе, .

Турска Агенција за међународни развој и сарадњу (ТИКА) уложила је преко 1,5 милиона евра у обнову девастиране Рамске тврђаве, која је била обрасла густим растињем и затрпана земљом и шутом, а обнови су претходила обимна припрема и археолошка истраживања.

[attachment=1]

Хиљаде кубних метара земље је изнето из тврђаве, обновљени су бедеми и куле, урађена спољна расвета, а тренутно се раде приступне стазе унутра и споља и унутрашња декоративна расвета. Координатор турских компанија које спроводе рестаурацију, Илија Јацановић, каже да је урађена 21 анализа оригиналног малтера како би се користио идентичан оном који је коришћен приликом зидања.

„Нашли смо идентичан камен, односно рудник камена из кога смо доносили камен за садашњу рестаурацију. Нисмо користили цемент, гвожђе, већ дрвене греде, сличне онима које су се и тада користиле, тако да је Рамска тврђава иако нова, сачувала аутентичност, а археолози су се трудили да нам помогну да њена изградња буде иста као пре 500 година”, објашњава Јацановић за Танјуг. Он је подсећа на приче у којима је забележено да је султан Бајазит Други када је дошао на ово подручје, толико био одушевљен да је ту спустио свој ћилим, помолио се Богу и рекао: „Овде ми подигните тврђаву”.

Пре њега у Раму су били Римљани који су ту подигли маузолеј, објекат кружног облика, 13 метара у пречнику и три метра дебљине бедема, што говори о његовој важности, а на римској табли на стени испод тврђаве пише: „Јупитеру, највећем и најмоћнијем, барјактар Седме Клаудијеве легије Гај Лициније Руфин подиже ту таблу”. Турци нису срушили маузолеј, већ су око њега подигли своју тврђаву која је била изузетно значајна за њихове освајачке претензије ка Аустрији, а откриће огромног броја скупоцених предмета сведочи да ту није била само војска.

[attachment=2]

„Пронађен је и кинески порцелан из 16. века и огроман број камених ђулади, па се поставило питање шта ће камена ђулад у тврђави која је коришћена за одбрану ватреним оружјем, односно за 36 топова. Накнадним анализама је утврђено да су то заправо тегови за мерење различитих материјала. Надамо се да ћемо, када тврђава буде отворена, на изложби приказати све што смо овде пронашли”, рекао је Јацановић. Постоје антички записи да су се баш код Рама сусрели Александар Македонски и Келти. Иако не пише да је то био Рам, на основу описа обале, археолози су дошли до закључка да би требало да то буде то место, а као подршка тој тези јесте и келтско утврђење Опидум на пар километара од Рама и келтско светилиште.

„Овде су се смењивале многе цивилизације и оне су у Раму виделе важно верско место. Као доказ за све то, говори данашњи назив села. Ако погледамо старе мапе, видећемо да се ово место зове Храм, али због тенденције српског језика да губи слово Х, постало је Рам, а због великог броја ратова заборавило се где се тај храм налазио, коме је био посвећен. Археолошка ископавања су потврдила да су се ти храмови налазили свуда у околини и да су били посвећени свим боговима кроз све векове”, истакао је Јацановић. Дунав је код Рама широк пет километара, али је и најмирнији пошто га пресецају четири реке - Караш, Нера, Морава и Млава, због чега је ту најпогоднији за прелазак.

На Трајановом стубу у Риму је, према речима заменика председника општине Велико градиште Слађана Марковића, описан први прелазак римских легија преко понтонског моста код Рама, а постоје докази да је Карађорђе код Рама прешао у Србију због манастира који је Свети Сава зидао у 13. веку и преко кога је вршена сва комуникација. „Вук Караџић је ту био цариник, а прота Матеја Ненадовић је овде кренуо са својом дипломатском мисијом и ми желимо све то да обележимо, да туристи виде значај Рама кроз векове”, истакао је Марковић. Рамска тврђава има пет кула, димензија 25 пута 35 метара, а прављене су тако да у њима борави војска.

Сваки спрат је имао своје ложиште од кога је ишао одвојен оџак, а одређене куле су имале и тоалете и није било могуће прећи из једне куле у другу. Јацановић каже да су потребна озбиљна финансијска средства да се бедеми и куле прилагоде за приступ туристима па ће за почетак један бедем оспособити за то, а онда ће у наредним годинама „освајати кулу по кулу, туристички”.

[attachment=3]

У непосредној близини Рамске тврђаве налази се један од најочуванијих караван-сараја на Балкану, где су биле 24 занатске радње и 24 јединице за преноћиште, а унутар њега је 1839. подигнута православна црква и та симбиоза је учинила да се то место сачува. Марковић каже да планирају да обнове и караван-сарај и да откупе парцелу у подножју тврђаве на којој се налазио хамам.

„На релативно малом простору имамо три објекта који се ретко могу видети један поред другог, што говори о значају Рамске тврђаве”, нагласио је Марковић. Поред 1,5 милиона евра које је Турска уложила у обнову тврђаве, Министарство трговине, туризма и телекомуникација издвојило је 20 милиона динара да се у подножју тврђаве изради пристаниште за крузере, а увелико се ради и пут у дужини од 15 километара који ће омогућити туристима да брзо дођу до Рама.

Марковић наглашава да од тренутка када је тврђава осветљена 2013. примећен је повећан број посетилаца и тај број је вишеструко увећан током њене обнове (2017. и 2018). То је, наглашава, врло значајно за Рам, који са 60 домаћинстава, спада међу најмања села у општини Велико Градиште, и коме ће Рамска тврђава сигурно бити генератор развоја туризма и читаве општине.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on July 26, 2019, 04:07:47 pm


Završena rekonstrukcija Ramske tvrđave, meštani spremni da dočekaju turiste


Tvrđava u Ramu je obeležila istoimeno seloo, a sada menja i život meštana. Rekonstrukcija je završena, a dok se čeka na zvanično otvaranje, meštani se pripremaju za turiste koji već redovno svraćaju.

Ramska tvrđava stoji na steni iznad Dunava još od petnaestog veka, kada je Bajazit drugi naložio njenu izgradnju. Rekonstrukcija je tek završena, a turisti već hrle da joj se dive.

"Mi već sada iako tvrđava nije zvanično otvorena, imamo pedesetak posetilaca dnevno radnim danima, a znatno više tokom vikenda", kaže Ilija Jacanović, koordinator turskih kompanija.

Meštani na to čekaju generacijama i uveliko se pripremaju, u nadi da će poput prošlosti, promeniti i budućnost ovog mesta.

"Da imamo prodaju, da imamo dosta turista, da se otvori veliko tržište, da se naša deca vrate, da ovo selo bude puno kao što je nekada", navodi Biljana Sekulović iz Udruženja žena "Ramski cvet".

Deda Nemanje Milunova je mornar u penziji, otac poznati Alas, pa je Dunav predodredio i njegovu sudbinu.

"Pošto su mi deda i otac već dugo godina na Dunavu, rešili smo da unapredimo posao, da prevozimo turiste, s obzirom da je tvrđava gotova", kaže Nemanja Milunov, vlasnik katamarana.

Oni koji izaberu da se Ramskoj tvrđavi dive sa Dunava, mogu da uživaju i u zalasku sunca, najlepšem u Srbiji kako ovde kažu. A mogu da posmatraju u veliki broj vrsta ptica selica na Adi Čibukliji.

Skela i restoran primili su svakog ko je poslednjih decenija prošao kroz Ram. Vlasnik Živorad Sekulić se nada da će četvrta generacija proširiti porodični posao.

"Osim te ugostiteljske delatnosti, nadamo se u buduće i hotelijerskoj. Ja se bavim rečnim prevozom gde svojim skelama i brodovima povezujem obale koje Dunav razdvaja", navodi Živorad Sekulić, vlasnik skele i restorana.

Pored slave, tvrđava je Ramu donela i bolji put od Topolovnika, uskoro će urediti biciklističku stazu od Srebrnog jezera do tvrđave. Osnovnu školu pretvaraju u muzej. A do kraja godine, stići će i turisti sa rečnih kruzera.

"Radi se projekat šipovanja i postavljanja pontona. Očekujemo u narednih mesec dva i ponton da bude dovučen i postavljen u podnožje Ramske tvrđave", kaže Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište.

U Ramu već postoji oko 80 vikendica. Ali lokalna samouprava želi da ovaj raj na Dunavu doživi što više ljudi, zbog čega investitore oslobađa 30 odsto naknade za komunalno opremanje ili im omogućava plaćanje na rate.

izvor (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3583214/zavrsena-rekonstrukcija-ramske-tvrdjave-mestani-spremni-da-docekaju-turiste.html)


https://youtu.be/5M_kqYZjw38
Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on July 26, 2019, 04:16:57 pm


Detalji jedne starije vesti, o zanimljivim nalazima pronađenim pre rekonstrukcije, tokom areheoloških radova pre tri godine.


...


Šta su otkrili arheolozi u utvrđenju Ram pored Dunava


Ramska tvrđava, jedno od najimpozantnijih i najstarijih utvrđenja na Dunavu, biće obnovljena uz pomoć Turske. Pre obnove, arheolozi su istraživali tvrđavu do detalja.

Ostaci staklenih bombi iz 17. veka, rimski, austrijski i turski novčići, keramika u kojoj je pripremana hrana za vojnike u tvrđavi, turske lule za pušenje, samo su neki od arheoloških nalaza koji su otkriveni ove godine. Obnova tvrđave Ram, koja je izgrađena 1483. godine na obali Dunava, počeće sledeće godine uz pomoć Turske.Našli novčiće, keramiku,turske lule za duvan


- Tvrđava je iz perioda turske vladavine i bila je topovsko utvrđenje, samo za smeštaj vojnika na ovom važnom strateškom mestu. Mi smo pronašli i tanak sloj starijih utvrđenja poput rimske faze, a našli smo neke zidove i iz vizantijskog perioda, i to ukazuje da se Ram i pre turske vladavine koristio kao strateško mesto - kaže Radovanović.

Arheolozi su u tvrđavi pronašli najviše keramiku, koja se upotrebljavala u svakodnevnom životu, kao na primer za pripremanje jela: zdele, lonce, krčage, ali i dosta turskih lula za pušenje. Otkrili su i rimske, turske i austrijske novčiće. Radovanović kaže da su među nalazima i ostaci staklenih bombi, koje najverovatnije potiču iz 17. veka.

- Imale su oblik kugle, a u sredini su bile šuplje. Za paljenje je korišćen fitilj, što znači da su radile na sličnom principu kao "Molotovljev koktel". Na neprijatelje su bacane sa zidina - kaže on.

Dragan Jacanović, arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, ističe da je naročito važno otkriće potpuno novog prizemlja Donžon kule, kule poslednje odbrane. Interesantan je i prilaz, koji je gotovo kao lavirint.

- Zanimljivo je i to da se putanja ljudi koji ulaze u tvrđavu lomi. Mi kuli prilazimo s njene južne strane, idući u pravcu zapad-istok. Na jugozapadnom uglu skrećemo pod uglom od 90 stepeni, dolazimo pred ulaz u kulu, ponovo pravimo 90 stepeni i ulazimo u kulu, a onda skrećemo u kontra pravcu pod uglom od 90 stepeni. Da se ovako ulaz u jednu tvrđavu lomi, do sada nigde nismo našli. Zanimljivo je da ne postoji komunikacija između prizemlja i međuulaznog dela i viših spratova, jer se u kulu i na više spratove ulazi iz dvorišta uz stepenice pored zapadnog bedema. Neobično je i da ne postoji komunikacija između Donžon kule i zapadnog dunavskog bedema, koji je najviše bio izložen neprijatelju - kaže Jacanović.

izvor (https://www.blic.rs/vesti/reportaza/staklene-bombe-u-tvrdjavi-sta-su-otkrili-arheolozi-u-utvrdenju-ram-pored-dunava/09bj0hf)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on August 10, 2019, 02:21:18 pm

Kratki snimak obilaska tvrđave.


Obnova i rekonstrukcija deluju dobro urađene, samo mi nekako deluje "siromašno". Nema neke vrste postavke, dovoljno info tabli, posetioci su prepušteni sami sebi.

Jedan zaposleni koji je rekao posetiocima "uživajte" i ode.


https://youtu.be/zKoWjvv6Qq0


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 03, 2019, 09:37:55 am

Bajazitova tvrđava otvorena za turistePosle šest godina završeni radovi u selu Ram na Dunavu. Pošto je reč o utvrđenju koje je podigla turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog, Turska je izrazila želju da finansira obnovu

U selu Ram kod Velikog Gradišta za posetioce je nakon radova na obnovi koji su započeti 2013. godine otvorena srednjovekovna Ramska tvrđava. Pošto je reč o utvrđenju koje je podigla turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512), Turska je izrazila želju da finansira obnovu. Radovi su koštali 1,5 miliona evra i izvodili su se u pet faza, na površini od oko 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima tvrđava sa pet kula.

Obnova je obuhvatila rekonstrukciju i konzervaciju same tvrđave, hamama i karavan-saraja, jedinog sačuvanog na području Srbije. Glavni projekat restauracije uradili su turski partneri, dok su domaći zavodi za zaštitu spomenika odredili uslove izvođenja svih zahvata. Obavljena su i arheološka iskopavanja unutar utvrđenja i oko njrga, u kojima su pronađene puške, delovi lakog naoružanja, alat i kineski porcelan i staklo.

Pronađeni predmeti činiće izložbenu arheološku postavku, koja će biti izložena u zgradi nekadašnje škole, prekoputa karavan-saraja. Ramsku tvrđavu posetioci mogu da razgledaju svakog radnog dana, osim ponedeljkom, u periodu od 10 do 21 sat. Cena pojedinačne karte je 300, a za grupne posete, koje prethodno treba da se najave Turističkoj organizaciji Veliko Gradište, iznosi 200 dinara.


Utvrđenje

Ramska tvrđava, jedno od sedam srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji na obalama Dunava, predstavljala je važno uporište turske odbrambene linije prema Ugarskoj. U periodu od 1718. do 1739. godine privremeno je bila u posedu Austrije.

izvor (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:812054-Bajazitova-tvrdjava-otvorena-za-turiste)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 06, 2019, 02:19:51 pm


Jedan "svež" snimak dronom.https://youtu.be/JPsHkKydGGg


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dzumba on September 06, 2019, 08:12:38 pm
Лепо су је обновили. Заиста штета због слабих информација и немања садржаја унутар тврђаве, као што рече Дред. Прво се кука да се обнови, а онда када се то уради немамо идеју како да то искористимо и привучемо људе.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on October 28, 2019, 07:39:54 pm


Evo jedan svežiji snimak obilaska tvrđave, onaji isti zaposleni, ovog puta priča o tvrđavi. Spominje (ako sam dobro shvatio) plan o drvenim "ekološkim" tablama, možda i bude nekog sadržaja kasnije, dogodine možda  :)


https://youtu.be/hKKz61Focl4


Zaista je obnova tvrđave dobro odrađena.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 02, 2019, 01:09:47 pm


Ramska tvrđava - kako Turci brinu o svom nasleđu van matice


Da Turci veoma brinu o svom kulturno-istorijskom nasleđu van matice, svedoči Ramska tvrđava na Dunavu kod Velikog Gradišta. Obnovili su je u potpunosti i to je primer jedne od značajnijih turskih investicija u Srbiji.

Turci su Ramsku tvrđavu izgradili 1483. godine u vreme vladavine sultana Bajazita Drugog. Napustili su je tokom Prvog srpskog ustanka, a najveća razaranja pretpela je 1915. godine  u nemačkom bombardovanju.

Od prošle godine, Turci je obnavljaju, a do sada su uložili sedam stotina hiljada evra.

Ram ima šezdeset domaćinstava i stotinak vikend kuća. Stanovnici Rama kažu da se posle otvaranja tvrđave javio veliki broj ljudi koji traže plac za vikendicu.

"Ima dosta turista, oživelo je selo, malo se oseća život", kaže jedan stanovnik Rama.

Iako zvanično nije otvorena, Ramsku tvrđavu, u protekla dva meseca, posetilo je više od pet hiljada turista.

"Među turistima ima dosta stranaca iz čitavog sveta. Već smo imali posetioce iz Australije, iz Indije, ali i iz većine evropskih zemalja", ističe kustos Ilija Jacanović.

Za opštinu Veliko Gradište, na čijoj se teritoriji nalazi, Ramska tvrđava predstavlja značajan turistički i ekonomski potencijal.

"Očekujem da pedesetak hiljada ljudi obiđe Ramsku tvrđavu godišnje. Zaposlićemo desetak ljudi u Ramskoj tvrđavi, tako da će svakako doprineti i ekonomskom razvoju opštine", kaže predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

I turska i srpska strana u obnovi Ramske tvrđave imaju svoju računicu.

Za Turke, ona je simbol njihovog prisustva na ovom prostoru, a za Gradištance, mogući pokretač opštinske privrede.

izvor (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3688716/ramska-tvrdjava---kako-turci-brinu-o-svom-nasledju-van-matice.html)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on April 22, 2020, 05:16:10 pm


Ram, detalj mape Theatre de la Guerre dans le Royaume de Servie en Originale.


Quote
Theatre de la Guerre dans le Royaume de Servie en Originale
Autor: Weingartner, Johann   

Theatre de la Guerre dans le Royaume de Servie en Originale divisés dans tous ses district et mesure apres la Battaille de Belgrade et la Paix de Passarowitz et sur differents memoires nouveaux de 1736 et 1737 qui n'ont pas encore parte jusqu'a ce jour, de même que la Vallachie dans son entiez, Bulgarie, et partie du Bannat, de L'esclavonie, Bosnie, Albanie, Macedonie, et Romanie, avec les veritables Frontieres zegleés entre S.M.I. et Cathol. et la porte Ottomane, et le veritable Journal de la Campagne de 1737 les fleuves qui sont navignabl sont marqué double de même que les chemins qui sont procticable pour les chariots, comme aussi toutes les grandes montagnes et forest, excepté auprès des Villages ou se trouvent quelques Campagnes, et aupres de plusiers des Vignes. Cette Carte manuscritte est l'unique jusqu'a ce jour / Briffaut Libraire à Vienne 1738 ; Johannes Weingartner Ingen: et Geograph. fecit Anno 1738 et Copié por Aug: Ferd: Heckenauer. Anno 1750


[attachment=1]Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Rade on May 16, 2020, 01:58:04 pm
Džaba su je Turci obnovili, kada smo nesposobni da je iskoristimo. Elem, turistička organizacija se potrudila samo oko naplate ulaznica. Ulaznica je u stvari neki flajer, na kome su odštampane fotografije tvrdjave (u koju već gledate, pošto ste tu) i dva pesnička pasusa na nivou deteta trećeg razreda osnovne na temu "Moj zavičaj". Kustos je dostupan samo ukoliko se radi o najavljenoj grupnoj poseti. Ispred tvrdjave su dve table sa podacima, na platou niže tvrdjave još dve, dok su na stazi unutar tvrdjave neke od ploča sa ispisanim podacima (ime i godina) koji u principu prosečnom posetiocu ne govore ama baš ništa.

[attachment=1]
[attachment=2]

Ono što je dobro je da je cela tvrdjava dostupna za razgledanje, odnosno da nema budzaka u koji ne mozete da zavirite. Stoje table o zabrani penjanja u kule, ali kako su nam na ulazu objasnili, to se odnosi na ekskurzije. Pogled je takodje lep.

U neposrednoj blizini tvrdjeve je karavan saraj sa crkvom, ali bez bukvalno i jedne informacije ili natpisa. Da se radi o karavan saraju znate samo sa saobraćajnog znaka na ulazu u Ram, koji govori da je tu negde karavan saraj. Ponuda suvenira, u privatnoj režiji, ispred karavan saraja, može se oceniti kao vrlo dobra. Ljubaznost prodavca, takodje.

Niše tvrdjave, kod ulaza na skelu, nalazi se spomen obeležje 9. pešadijskom puku I poziva, Dunavske divizije, s tim da postoji tabla sa podacima na engleskom, francuskom, nemačkom i rumunskom jeziku. Na srpskom jeziku se nalazi na kamenu ispred spomenika, vrlo oskudan, tako da se srpski turista baš i neće mnogo osvrnuti na ovaj spomenik, niti će znati o čemu se radi.

Ono što najviše čudi je to da na ovoj lokaciji nema ugostiteljskog objekta. Ugostiteljski objekat, koji je nekada bio tu, sada je na nivou obične birtije, kuhinja ne radi (niti znaju kada će da proraadi, odavno nemaju osoblje u kuhinji), prljavo do zla boga, sa toaletom "tamo negde" i td.

Uglavnom, mogli bi Turke da zamole da im malo reše i ovu ponudu oko tvrdjave.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on May 16, 2020, 02:18:35 pm


Prezentacija je kod nas kao po običaju najveći deo problema, to sa ulaznicama je klasičan primer.

Postavka, sadržaj, dekor su jako bitni zbog efekta, utiču na to koliko će potencijalni gost ostati na lokaciji, što više ostane više para će potrošiti, računica je jasna. Ljude treba zainteresovati, ukoliko želiš da dolaze. I da odnesu lepe utiske koje će raširiti putem društvenih mreža. Takva reklama nema cenu.

Audio vodiči kao svuda u svetu za početak ne bi bio loš potez, ne verujem da su 100 dukata.

Dodaj još nešto statista, gistro Karađorđe, Miloš, turci zulumčari, trbušne plesaljke   :)

Sumnjam da to ljudi na lokalu ne shvataju, nego verujem da su pare problem, a tek će biti sada nakon CVD.Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Rade on May 16, 2020, 02:33:09 pm
Na kraju krajeva, ostaju brodovi u lučici kao pozitivan utisak :)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on August 03, 2020, 04:32:56 pm


Fotografija oko 1970. godine.[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on August 03, 2020, 04:34:51 pm


Još jedna iz istog nalaza ... isto oko 1970.[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 12, 2020, 05:22:20 pm


Lepe vesti, biće i sadržaja i muzejske postavke. Zvuči skroz korektno.


Quote
Na koji način je obnovljena Ramska tvrđava donela novu razvojnu energiju Velikom Gradištu?
Sagovornici:
Slađan Marković – zamenik predsednika opštine Veliko Gradištehttps://youtu.be/opFQM4vxDp0
Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Kubovac on November 12, 2020, 05:37:33 pm
Bio pretprošli vikend. Preporuke svima. Tvrđava veoma dobro izgleda i ima šta da se vidi. Proveli smo skoro sat vremena gore. Dobijete i mali kao USB player na kome je snimljeno predstavljanje Tvrđave, pa možete slušati dok obilazite. Obucite trenerku donji deo ili neke komotnije pantalone, stepenice su strme, pogotovo nezgodno kada silazite, zabole butni mišići...  ;)
Muzejska postavka se trenutno sastoji od 4 staklene pregrade u hodniku ulaska u osnovnu školu. Dakle, to je trenutno što se tiče muzejske postavke.
A onda, kada završite obilazak, pravac na Srebrno jezero kod Brke na klopu ili u etno-restoran Knez na glavnom putu prema Beogradu.

:)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 12, 2020, 05:41:28 pm


Samo nek se krene, nije ni to loše za početak kako je bilo. Ići će to samo kad proradi  ;)


...


RTS serijal - Tvrđave na Dunavu - Tvrđava Ramhttps://youtu.be/9dxQP6fv0OY
Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 16, 2020, 10:00:35 am

@Kubovac


Ako si napravio neke fotke kad si bio u i oko tvrđave, slobodno postavi  ;)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 19, 2020, 04:51:38 pm


Dokumentarac TV Viminacium od prošle godine.https://youtu.be/eOe7i9TngBM

Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 24, 2020, 05:27:56 pm


Snimak tvrđave ...https://youtu.be/Y7CAHmcH9wE


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Kubovac on November 24, 2020, 06:58:49 pm

@Kubovac

Ako si napravio neke fotke kad si bio u i oko tvrđave, slobodno postavi  ;)

Tek sada pročitao.... :)

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Prvačić on November 24, 2020, 10:06:27 pm
Kakva je ono okrugla građeviina (odn. njeni ostatci) unutar same tvrđava?


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Kubovac on November 24, 2020, 10:09:48 pm
Kakva je ono okrugla građeviina (odn. njeni ostatci) unutar same tvrđava?

To su ostaci džamije iz osmanskog perioda. Ali nisu je obnavljali prilikom obnove i restauracije tvrđave.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: JASON on November 25, 2020, 08:35:50 am
Kakva je ono okrugla građeviina (odn. njeni ostatci) unutar same tvrđava?
To su ostaci džamije iz osmanskog perioda. Ali nisu je obnavljali prilikom obnove i restauracije tvrđave.
Археолози пожаревачког музеја установили су да кружна грађевина међу зидовима тврђаве представља маузолеј римског војног заповедника Гаја Лицинија Руфина, барјактара VII легије. Сматрало се да овај објекат представља цистерну за воду, али је утврђено да се ипак ради о маузолеју.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on November 25, 2020, 09:04:16 am@Kubovac

Ako si napravio neke fotke kad si bio u i oko tvrđave, slobodno postavi  ;)

Tek sada pročitao.... :)


Nikad nije kasno  ;)


Kakva je ono okrugla građeviina (odn. njeni ostatci) unutar same tvrđava?

To su ostaci džamije iz osmanskog perioda. Ali nisu je obnavljali prilikom obnove i restauracije tvrđave.


Pomenuti objekat je bio potpuno zatrpan pre restauracije tvrđave i arheolozi nisu znali ništa o njemu.


[attachment=3]


Po svemu sudeći, nije džamija (odnosno minaret na koji oblikom podseća) već je najverovatnije u pitanju rimski mauzolej/hram.


[attachment=1]


[attachment=2]


O tome se govori u dva snimka koje sam postavio na prethodnoj strani teme a ovde ostavljam linkove ka delovima gde se pominje ovaj objekat kao i rimsko svetilište/natpis (koje je pomenuo Jason) u steni ispod pozicije ovog objekta uz dunavski bedem u tvrđavi.


https://youtu.be/9dxQP6fv0OY?t=1127


https://youtu.be/eOe7i9TngBM?t=570


Valja odgledati oba snimka, pogotovo ovaj na drugom linku  :)


Čak neki stručnjaci za etimologiju povezuju ovaj objekat (hram) za poreklo imena mesta Ram.

Naime, u srpskom jeziku postoji veliki broj reči koje počinju na slovo H a u kojima se prilikom izgovora često gubi to slovo.  

Kao npr.: hleb/'leb, hajde/'ajde, hoću/'oću, hladno/'ladno, hamam/'amam, hilada/'iljada ... itd.

Quote
Gubljenje foneme /x/ je zaista karakteristika mnogih srbijanskih — posebno južno- i zapadno- srbijanskih govora. Ono se nekad potpuno gubi ('iljada, 'ladno, 'leb), nekad je zamenjeno sa /j/ (snaja<->snaha, streha<->streja), nekad sa /v/ (duhan<->duvan, uho<->uvo, kuhati<->kuvati). Zamena sa j ili v se javlja u međuvokalnoj poziciji. Jedan deo takvih reči su priznati dubleti (uvo, duvan, snaja, alal...) i običniji su u Srbiji nego u zapadnim govorima.


Pa tako, ovaj pomenuti objekat iz tvrđave, odnosno (rimski) Hram bi u tom gubljenju foneme H bio današnji 'Ram
Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Prvačić on November 25, 2020, 10:44:48 pm
Kakva je ono okrugla građeviina (odn. njeni ostatci) unutar same tvrđava?
To su ostaci džamije iz osmanskog perioda. Ali nisu je obnavljali prilikom obnove i restauracije tvrđave.
Археолози пожаревачког музеја установили су да кружна грађевина међу зидовима тврђаве представља маузолеј римског војног заповедника Гаја Лицинија Руфина, барјактара VII легије. Сматрало се да овај објекат представља цистерну за воду, али је утврђено да се ипак ради о маузолеју.


I meni je prvo cisterna pala na pamet.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dead1 on November 25, 2020, 10:52:16 pm
Bas lijepo kako via u Srbiji poprave vase povijesne strukture.  Tu u Australiji i nema neke daleke povijesti a od onog cega ima cesto puste da totalno propadne.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on December 19, 2020, 03:13:45 pm
Ramska tvrđava u toku restauracije, snimljeno 2018. godine. O istoriji tvrđave i arheološkim radovima i nalazima na njoj.https://youtu.be/qW_Prpt7kZ8
Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on December 21, 2020, 09:15:08 amSituacioni plan šire zone sa građevinama iz podgrađa.[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on December 27, 2020, 03:48:12 pmhttps://youtu.be/5HfwN1h2_U0


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on December 27, 2020, 04:32:32 pmPrilog iz 2017. godine, o arheološkom nalazima pre rekonstrukcije ...https://youtu.be/WtEKbYr11Is


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on December 27, 2020, 05:41:01 pm


Prilog od letos ...


Quote
Dragan Jacanović o novim otkrićima na Ramskoj tvrđavi i o mauzoleju rimskog vojskovođehttps://youtu.be/MDT4FfPjsfQTitle: Re: Tvrđava Ram
Post by: MOTORISTA on December 28, 2020, 04:10:29 pm
[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on January 06, 2021, 12:57:38 pm


Quote
ТВРЂАВА Х РАМ


Одувек је било познато да су поред великих река настајале и развијале се цивилизације.

Дунав није изузетак на његовим обалама развиле су се најстарије познате културе (Винчанска,Старчевачка, Лепенски вир...). Тако да се слободно може рећи да је Српско подунавље извор европске и светске цивилизације.

На обалама Дунава грађене су тврђаве које су служиле за одбрану територије,једна од њих је тврђава Х Рам која се налази у истоименом селу Рам удаљеном 25км од Пожаревца односно 15км од Великог градишта.

Место око тврђаве насељавано је од праисторије у континуитету о чему сведоче многобројна археолосшка открића (главе и кљове мамута, носорога,грнчарије из разних периода као и оружја и мноштва других предмета такође из разних периода).

Није познато када је тврђава тачно настала, али спада у најстарије утврде на овим просторима. Најстарији запис датиран је у 1128 годину када су у близини тврђаве Ромејци потукли Угаре.

У централном делу тврђаве налази се кружно здање које је уједно и најстарије и које највише подсећа на старе Српске храмове, па је највероватније  најстарије предање о имену места и тврђаве то да је коришћено као храм на чијем месту се сакупљало становништво да ода почаст Богу. Касније је тврђава дограђивана  мењала је кориснике, а садашњи изглед добила је реконструкцијом последњег градитеља и корисника тврђаве.


https://youtu.be/KGgKmG9DACE
Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: MOTORISTA on March 30, 2021, 08:21:26 pm
уторак, 30.03.2021.
Небојша Јанковић

Драгуљ на Дунаву

С тврђаве Рам предиван је поглед на моћну реку широку овде и до пет километара, ово је место богате историје и разних предања, али и риболовачки рај

[attachment=1]

Тврђава Рам и истоимено село леже на обали Дунава и ово подручје је насељено још од праисторије. Налази се на петнаестак километара од Великог Градишта, а 110 од Београда. Током историје подручје Рама имало је велики значај за Келте, Римску империју, Византију и oсманлијску Турску. Отуда на овом подручју келтско светилиште, Трајанова ледерата (утврђење), турска тврђава.

На каменој литици

Тврђава је споменик културе и заштићена је законом, а од пре неколико година и лепо обновљена. Уколико се у посету тврђави крене ауто-путем или из правца Смедерева, препоручује се пут преко села Кличевца и површинских копова ТЕ Костолац. Овде је рођен чувени војвода Миленко Стојковић, који је Рам ослободио од Турака. У селу основна школа носи његово име, а преко пута ње, на узвишици, прелепа је Црква Светог Трифуна из 1902. године. И једна улица у Београду на Вождовцу носи његово име. Од Кличевца се лако стиже до Виминацијума, великог археолошког налазишта, или у манастир Рукумију, на духовно окрепљење код игумана оца Симеона.

[attachment=2]

Тврђава Рам налази се на каменој литици. Наравно да ни приближно није грандиозна и моћна као тврђава Смедерево, а и мања је од голубачке тврђаве, али у сваком случају прави је драгуљ овог краја. Скоро до перфектности 2019. године обновљена је уз донације Турске, јер је Турци сматрају делом свог културног наслеђа, па је овај подухват био и, што се каже, вид турске меке моћи. Зашто је то тако, назире се из предања да се ту, на литици, неком приликом затекао султан Бајазит Други (1447–1512), задивио се лепотом предела, а вероватно опијен и ружом ветрова утонуо у сладак сан на свом ћилиму. Када се пробудио, наредио је да се на овом месту сагради тврђава: подигнута је 1483. године.

По старим мапама из 15. века, Турци, Угари и Аустријанци ову су тврђаву звали Храм, а не Рам. Ово је јасно ако знамо да је храм стара келтска реч за светилиште. Турци су за своје војне потребе, да би учврстили борбену линију Смедерево–Голубац, саградили чудо од тврђаве с „артиљеријском одбраном” – имала је чак 36 топовских места. Овим утврђењем Турци су поставили последњу одбрану према Византији, а касније и према Угарској. Одмах испод тврђаве је и добро очуван „караван сарај”, зграда за одмор трговаца и њихових каравана.

Кажу, према историјским изворима, а пре Христа, на простору Рама боравио је и Александар Македонски, који је ратовао против Трибала, односно против нас Срба, пошто неки верују да смо ми потомци овог древног народа који је живео у Великоморавској котлини. Истине ради, појам Трибали често се сусреће у радовима византијских и других европских аутора средњег века, који се искључиво односи на Србе. Такође, по некима, у овим крајевима боравио је и хунски краљ Атила (406–453), Бич Божији.

С тврђаве Рам предиван је поглед на Дунав. Мештани кажу да су овде најлепши заласци сунца. Ширина реке овде износи од 4 до 5 километара – Дунав је само шири код Голупца. Димензије утврђења су 25 пута 35 метара. У самом здању је кружна грађевина, вероватно маузолеј из старог Рима.

[attachment=3]

Након Мохачке битке 1526. године, у којој су Турци поразили Угаре, ова тврђава изгубила је војни значај и остала је само трговачко седиште. Истина, тврђава се користила за ратна дејства у 18. веку током турско-аустријских ратова.

У време Првог српског устанка тврђаву од Турака освајају српски устаници. Предводио их је Карађорђев војвода Миленко Стојковић (1769–1831), који је том приликом, кажу, преузео за себе харем од 42 жене. Касније, када је морао да побегне из Србије због Карађорђеве освете, са собом је повео и комплетан харем. Такође, из Рама је кренула прва српска депутација у иностранство с протом Матејом Ненадовићем, али се баш на овом месту Карађорђе вратио из Русије у Србију. Овде је службовао, као цариник, и Вук Караџић. Скелом је успостављена и најкраћа свакодневна веза с Ковином и јужним Банатом, која и дан-данас превози људе и робу.

Црква Светог Архангела Михаила
[attachment=4]

Риболовци испод зидина

Испод тврђаве свакодневно се окупља на десетине риболоваца. Посебно трза толстолобик, који може бити величине од петнаестак центиметара до једног метра, а као мамац користи се стиропорна куглица. Од ове рибе прави се укусна паштета.

После посете тврђави, препорука је да се обиђе и основна школа, у којој се може погледати стална музејска поставка о утврђењу. Свратите и у цркву посвећену Светом архангелу Михаилу, која је преко пута школе. Путем, тик уз Дунав, стиже се на Сребрно језеро, које је овог пута због пандемијских мера било аветињски пусто.

Свратите и до Великог Градишта, прошетајте кејом, а затим пођите према Пожаревцу. Обавезно свратите у село Курјаче и путем који води кроз непрегледне оранице дођите у манастир Нимник. Имају свој пчелињак, па према томе и прави правцати мед, а ту је и игуман Јелисеј свагда спреман за душекорисне разговоре.

[attachment=5]

Ћумурана ради пуном паром

На неколико километара од Рама налази се ћумурана. Облаци дима ковитлају, што значи да је активна и да свакодневно производи ћумур спаљивањем букве, храста и цера.

Видиковац

На улазу у село Рам је и видиковац с погледом на Дунав, са заветном капелом с крстом, коју су подигли мештани у спомен преноса моштију Светог Николе Мирликијског.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on May 27, 2021, 05:48:28 pmPrilaz sa Dunava - za pristan u Ramu 23 miliona dinara


Ministarstvo turizma opredelilo je ukupno 23 miliona dinara za projekat postavljanja pristana u Ramu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je danas da će projekat postavljanje pristana u Ramu, za koji je nadležno ministarstvo turizma opredelilo ukupno 23 miliona dinara, dodatno doprineti atraktivnosti ovog lokaliteta i omogućiti prilaz destinaciji sa Dunava.

Ministarka je istakla da opština Veliko Gradište ima značajne turističke potencijale koji mogu da privuku putnike ne samo iz regiona u kojem je već poznata, već i iz cele Evrope i udaljenih destinacija.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT), prilikom obilaska Ramske tvrđave, Srebrnog jezera i drugih lokaliteta na toj opštini sa predsednikom opštine Draganom Milićem i drugim predstavnicima lokalne samouprave, Matić je podsetila da je MTTT u periodu od 2015. do 2021. za projekte razvoja turizma u Velikom Gradištu ukupno opredelilo 179,6 miliona dinara.

"O tome koliko moramo da vodimo računa da nastavimo da podižemo ovu destinaciju govori i podatak da je čak i u pandemiji, prošle godine, ova opština imala značajan turistički priliv sa čak 800 hiljada turista", navela je ministarka.

Ona je napomenula da je u planu kreiranje kulturno turističke rute koja će povezati Viminacijum, Ramsku i Golubačku tvrđavu, zbog čega je prioritetno brzo postavljanje pristana u Ramu.

Ministarka je takođe rekla da je ministarstvo do sada pomoglo izgradnju Basketbol kampa i Sportske hale na Srebrnom jezeru i istakla da je potrebno sređivanje i samog jezera.

"Ulaganjem u ovaj lokalitet podstičemo razvoj sportskog i nautičkog turizma, koji su među prioritetnim strateškim opredeljenjima. Za razvoj sportskog turizma značajno je i brdo Gorica pored Dunava, a treba uzeti u obzir i potencijale verskog turizma, budući da i manastir Nimnik privlači veliki broj vernika i drugih posetilaca kao spomenik kulture", poručila je ministarka.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=05&dd=27&nav_id=1864751)


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on June 12, 2021, 10:58:44 am


Misterija HRama – Tvrđava Ramhttps://youtu.be/XTACqzjkilY


Quote
Реч Храм из нашег језика је уствари име овог места од памтивека. А ту се налазио храм из „келтског“ времена, па из римског а турци су га оставили у тврђави. Мистерија је зашто је тај храм опстао и како је име сачувано толико векова. Нама је све детаље о Раму испричао Драган Јацановић, археолог који је и радио на ископавању и реконструкцији.Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 25, 2021, 01:03:31 pmTvrđava Ram na grafici.[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 25, 2021, 01:05:35 pmhttps://youtu.be/Kpk1rqDYunk


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on September 25, 2021, 01:30:19 pm
Tvrđava Ram, fotografija iz 1904. godine.
[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: JASON on December 24, 2021, 10:12:45 am
Felix Kanitz: Schloss Rama.

[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on December 25, 2021, 09:09:21 am


Quote
Ram – Kapija Balkana | Sputnjik intervju


Nedavno rekonstruisana tvrđava Ram, kod koje su Dunav nekada prelazile lepotice iz harema, diplomate, špijuni, opasni janičari i odlučni ustanici, već sada je postala ne samo novi biser u turističkoj ponudi Srbije, nego i nova kulturna pozornica koja je ugostila brojne umetnike.

Bogatu istoriju ove tvrđave i neobičnu priču o toku vekova pored Dunava u knjizi „Ram – Kapija Balkana“ ispričao je poznati novinar Dragan Milenković, gost novog izdanja emisije „Sputnjik intervju“.

Sa zidova ove tvrđave vidi se Viminacijum, a u vreme najveće moći Rimske imperije na toj obali car Trajan je sagradio most kako bi ratovao sa varvarima.

Ram ima neobičnu vezu sa Carigradom do koga vodi neprekinuta staza, dok vetrovi oko Rama zaduvaju kada su oluje na Sredozemnom moru.

Oko ove tvrđave vođene su mnoge bitke, pored nje su plovili Aleksandar Makedonski, a u nju je svraćalo čak dvadeset rimskih careva. U Ramu je izvesno vreme radio i Vuk Stefanović Karadžić, koji je tokom Prvog srpskog ustanka tu postavljen za carinika.https://youtu.be/eI9m0o_Z-ss


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on February 14, 2022, 02:48:27 pmNalaz od pre neki dan sa Kalenić pijace  :)

Fotografija tvrđave Ram, 1928. godine.[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Dreadnought on April 12, 2022, 02:37:30 pmKolorisana gravira (ili akvarel (?)), Ram,[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Duki on July 23, 2023, 03:43:46 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]
[attachment=8]
[attachment=9]
[attachment=10]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Duki on July 23, 2023, 03:47:42 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dzumba on July 23, 2023, 09:47:32 pm
Јеси ли то био у сопственој режији или преко неке агенције?


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Duki on July 24, 2023, 09:39:49 am
Јеси ли то био у сопственој режији или преко неке агенције?
u sopstvenoj režiji. Bili smo do Golubca, ovo nam je bilo usput kada smo se vraćali.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dzumba on July 24, 2023, 08:23:34 pm
Планирам и ја једну туру. На тврђави "Голубац" сам био још давне 1998. али и пар дана пре званичног отварања када још није све било сређено, пре мислим 7 година. У Раму нисам био. Само сам га осмотрио са воде, током пловидбе Дунавом.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Duki on July 24, 2023, 08:30:48 pm
Планирам и ја једну туру. На тврђави "Голубац" сам био још давне 1998. али и пар дана пре званичног отварања када још није све било сређено, пре мислим 7 година. У Раму нисам био. Само сам га осмотрио са воде, током пловидбе Дунавом.
Vredi videti i jednu i drugu! Samo, kao što sam i tamo na drugoj temi naveo, pazi, stvarno se pentraš uz litice a kamenje je oštro kao žilet. I nije za ljude većih gabarita, bio sam atrakcija koliko i tvrđave.
Draga i ja smo se zezali za Ram da je ''Dubrovnik za sirotinju'' pošto je tu Dunav toliko širok da podseća na more ;D
Tura BG-Golubac-Ram-BG ti je oko 300km, malo smo više pažnje posvetili Golubcu. U Ramu se nismo dugo zadržali ali mi se čini da ima čarda tačno ispod tvrđave, obično na takvim mestima ima dobrih ribljih specijaliteta.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Duki on July 24, 2023, 09:09:17 pm
U prodavnici sa suvenirima pored magneta imaju i male makete tvrđave
[attachment=1]


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dzumba on July 24, 2023, 09:14:58 pm
Планирам и ја једну туру. На тврђави "Голубац" сам био још давне 1998. али и пар дана пре званичног отварања када још није све било сређено, пре мислим 7 година. У Раму нисам био. Само сам га осмотрио са воде, током пловидбе Дунавом.
Vredi videti i jednu i drugu! Samo, kao što sam i tamo na drugoj temi naveo, pazi, stvarno se pentraš uz litice a kamenje je oštro kao žilet. I nije za ljude većih gabarita, bio sam atrakcija koliko i tvrđave.
Draga i ja smo se zezali za Ram da je ''Dubrovnik za sirotinju'' pošto je tu Dunav toliko širok da podseća na more ;D
Tura BG-Golubac-Ram-BG ti je oko 300km, malo smo više pažnje posvetili Golubcu. U Ramu se nismo dugo zadržali ali mi se čini da ima čarda tačno ispod tvrđave, obično na takvim mestima ima dobrih ribljih specijaliteta.

Познајем ја тај крај око Голупца одлично. Ту сам као официр више пута био на теренској обуци (полигон "Пескови", између Великог Градишта и Голупца). Иначе, ја и још двојица колега смо се те 1998. године пентрали на једну од кула, када то још није било сређено ни близу као данас. 


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: victoria on July 26, 2023, 02:45:01 pm
Džumba,kad budeš posetio Ram nastoj da dočekaš zalazak sunca tamo.Prizor odsjaja zalazećeg sunca koji "rikošetira" od površine vode bolnog leči.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dzumba on July 26, 2023, 08:16:54 pm
Džumba,kad budeš posetio Ram nastoj da dočekaš zalazak sunca tamo.Prizor odsjaja zalazećeg sunca koji "rikošetira" od površine vode bolnog leči.

Добар предлог, али морам признати тешко изводљив...


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Boro Prodanic on July 26, 2023, 08:31:04 pm
Da li je to u centru tvrđave bunar?


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Kubovac on July 26, 2023, 11:08:30 pm
Da li je to u centru tvrđave bunar?

Ostaci mauzoleja rimskog vojnog zapovednika Gaja Licinija Rufina, barjaktara VII legije.. :)Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: Boro Prodanic on July 27, 2023, 07:18:06 am
Da li je to u centru tvrđave bunar?

Ostaci mauzoleja rimskog vojnog zapovednika Gaja Licinija Rufina, barjaktara VII legije.. :)Hvala, ličilo mi je na bunar - tvrđava mora da ima izvor vode.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dzumba on July 27, 2023, 08:21:39 pm
Da li je to u centru tvrđave bunar?

Ostaci mauzoleja rimskog vojnog zapovednika Gaja Licinija Rufina, barjaktara VII legije.. :)Немогуће да је био "барјактар". Римљани, као ни римске легије (а ни друге војске античког доба) нису имале заставе (барјаке). Они су имали стегове. Дакле, вероватно је био стегоноша. То је вероватно неко тако написао (да је био барјактар) како би људима данас то било разумљивије.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: JASON on November 01, 2023, 05:36:50 pm
vexillarius или vexillifer = заставник, барјактар, сигнифер.
Дужност вексиларијуса је била да носи vexilium, војни симбол који приказује име и амблем јединице.


Title: Re: Tvrđava Ram
Post by: dzumba on November 01, 2023, 07:01:55 pm
То што се преводи у духу данашњег времена не потврђује да је то била застава. Носио је знак, симбол, како год, али не и заставу. Зато, опет каже, то би требало преводити са стегоноша, евентуално као значар. Због тога се у новијим филмовима или анимацијама догађаја из античког времена појављују заставе иако их није било.

Многи не знају да на пример римски (као и грчки) коњаници , иако је седло већ постојало, нису имали узенгије. Оне су се у Европи појавиле тек са монголском коњицом. А у филмовима и римски коњаници зајашу коња користећи узенгије.

Одосмо изван теме. Извињавам се.
Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info