PALUBA

Kopnena vojska => Ostali rodovi i službe KoV => Topic started by: Dreadnought on June 05, 2009, 10:46:26 amTitle: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Dreadnought on June 05, 2009, 10:46:26 am
Prva i najveća vojno naučnoistraživačka ustanova u Srbiji, Vojnotehnički institut, sa šest decenija dugom tradicijom, uspešno se bavi razvojem novih i modernizacijom postojećih sredstava naoružanja i vojne opreme za sve vidove Vojske Srbije. Do sada je u ovoj ustanovi razvijeno i u upotrebu uvedeno oko 1 300 sredstava naoružanja i vojne opreme. Deo ovog bogatog arsenala izložen je i na ovogodišnjem sajmu PARTNER 2009.

Modularni robotizovani sistem "MILICA" je nova odbrambena "spravica" koja se premijerno prikazuje na Sajmu naoružanja i vojne opreme, a delo je stručnog tima Vojnotehničkog instituta. To je vrlo efikasan bežični daljinski upravljani savremeni sistem za blisku protivoklopnu borbu na guseničnom vozilu bez posade.
Title: RE: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Rocker on June 05, 2009, 10:26:48 pm
Ja sam oduševljen ovim malim čudom!  :klap


Evo fotki i klipova od danas:

[attachment=1]

[attachment=2]

http://www.youtube.com/watch?v=-3ueHmRtatg

http://www.youtube.com/watch?v=hwmvijq1VFQ


Title: RE: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Dreadnought on June 06, 2009, 02:12:44 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: RE: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Dreadnought on June 06, 2009, 02:18:52 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: RE: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: MOTORISTA on June 06, 2009, 07:10:25 pm
http://www.youtube.com/watch?v=0Vsd1dGbfuQ


Title: RE: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Nenad on June 07, 2009, 05:28:54 pm
http://www.youtube.com/watch?v=OOsPrdr6Sfo


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on June 07, 2009, 08:50:50 pm
Osnovni podaci i predstavljanje sistema na sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2009:

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on June 07, 2009, 08:51:07 pm
Milica tokom predstavljanja publici na sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2009:

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on June 07, 2009, 08:52:36 pm
Operater i neki detalji samog vozila:

[attachment=1]
Operater "Milice"

[attachment=2]
Operater "Milice"


[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: pvanja on November 05, 2009, 03:58:23 pm
Robotika u VTI

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: pvanja on November 05, 2009, 04:13:13 pm
I jos malo iz nove Odbrane

http://www.odbrana.mod.gov.rs/odbrana099/10-13.pdf


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on November 26, 2009, 03:08:00 am
Prvi srpski borbeni robot „Milica“, vođen novom domaćom bespilotnom letelicom, lansirao bojeve rakete u sred srede
„Mica“ ubica tenkova i sa 100 kilometara
Boris Subašić

U jednoj od strogo obezbeđenih laboratorija Vojnotehničkog instituta u Beogradu, pre nekoliko dana okupili su se vrhunski srpski naučnici i oficiri, u atmosferi nabijenoj elektricitetom. Njihove oči netremice su gledale monitor laptopa kojim su promicale slike vojvođanskog pejzaža. Kad je iz trave izronila silueta tenka, oficir u maskirnoj uniformi je snažnim glasom naredio:

- Prati... Levim, pali! Desnim, pali!  

Operator u kožnoj fotelji dva puta je pritisnuo taster. Sliku tenka na monitoru obavio je dim posle udara raketa. Frenetičan aplauz prolomio se laboratorijom kad je druga kamera, iz vazduha, prikazala malog robota-guseničara „Milicu“, koji je grabio stotinak kilometara udaljenim poljem, dok su mu su se lanseri još uvek pušili.

Mala bespilotna letelica MBL-1 elektronskim očima je ovekovečila uspešno vatreno krštenje prvog srpskog borbenog robota „Milice“, kojim može da se upravlja s velike daljine, a može i sam da „odlučuje“ o izboru ciljeva i načinu dejstva.

Robot radi u tandemu s novim domaćim izviđačem iz vazduha, koji se uspešno vinuo u nebo „iz prve“ pre dve nedelje, u čast 61. rođendana Vojno-tehničkog instituta, gde je „rođen po hitnom postupku“. Naime, po rečima dobro obaveštenog izvora iz Ministarstva odbrane, uvezene skupe bespilotne letelice pokazale su loše osobine prilikom sletanja, iako su njima upravljali instruktori proizvođača koji, naravno, raspolaže najvišom tehnologijom. Zato su stručnjaci VTI dobili zadatak da u najkraćem roku smisle domaćeg i jeftinijeg nebeskog osmatrača.

U najstrožoj tajnosti bacili su se na posao i za neverovatno kratko vreme razvili veoma laku letelicu koja rasklopljena staje u običan vojnički ranac, a opslužuje je posada od samo dva vojnika: jedan je lansira bacanjem iz ruke, a drugi je „vozi“ pomoću malog računara.  

- U vrlo kratkom roku dva naša proizvoda uspešno su prošla testove u praksi, što je najbolja potvrda da srpska odbrambena tehnologija ide u pravom smeru - šturo, vojnički, kaže brigadni general Danko Jovanović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije u Ministarstvu odbrane.

Ipak, zadovoljno se smeškao dok je gledao kako strani vojni atašei, gosti na prijemu povodom godišnjice VTI, s gotovo nepristojnom znatiželjom posmatraju prezentaciju srpske vojne tehnike nove generacije i odmah, na licu mesta, raspituju se da li bi njihovi studenti mogli da dođu na školovanje kod naših stručnjaka.

- Eto, sad vidite zašto je bilo važno sačuvati sektor odbrambenih tehnologija i industrije u rukama države, kao strateški nacionalni resurs - naglasio je general Jovanović.
Projekat robotizacije vojne tehnike odavno je započet u VTI, ali se verovalo da je nestao u burnim vremenima kad je vojska drastično osiromašila i ostala bez mnogih vrhunskih kadrova. Zato je senzaciju, naročito među stranim predstavnicima, izazvalo premijerno predstavljanje naših borbenih robota na sajmu naoružanja „Partner 2009“, ali i kasnije.

- Ni na vežbi na Pešteru nismo mogli da se otresemo stranih atašea, mnogo ih zanimaju naši roboti - lukavo namiguje naš poznanik, oficir iz VTI, koji je zamolio da ipak ostane anoniman. - Nije nam čudno za naše drugare „nesvrstane“, nego što su nam Amerikanac i Rus stalno „duvali za vrat“. Mnogo im je zanimljivo kako to naši roboti pucaju „s kuka“, brzo i precizno.

Problem koji muči i vojne naučnike velikih sila jeste kako da automatizovana i robotizovana oruđa imaju što brže reflekse, odnosno kako da što brže lociraju cilj, a onda ga još brže unište. U tom poslu, dodatna komplikacija je što se, u praksi, i „lovac“ i „lovina“ kreću i danju i noću, u svim vremenskim uslovima i na svim terenima.

Neočekivano, pokazalo se da srpski vojni roboti i automati, iako liče na najklasičniju borbenu tehniku, brže „misle“ i reaguju od onih koje prave neuporedivo moćnije vojne industrije.

- Nedostatak novca prinudio nas je da se oslanjamo na nove ideje, da primenjujemo drugačiju filozofiju razvoja i softver - objašnjava general Jovanović. - Cilj je integralna kontrola bojišta budućnosti, i mi već ispitujemo sistem koji istovremeno može da kontroliše hiljadu različitih robota i automata. Pritisak na bilo koju tačku digitalne mape davaće nam, trenutno, sve podatke o tom terenu.

To, kažu vojno-tehnički stručnjaci, znači da će komandni centar u realnom vremenu videti snimak bespilotne letelice i rezultate takozvanog zvukometrijskog modula, koji analizom zvuka precizno određuje odakle dolazi napadač, koliko je udaljen i, naročito, koje naoružanje poseduje.

- Na osnovu tih podataka, mala i teško uočljiva „Milica“ moći će da presretne tenkove i oklopna vozila, čak i ako treba da ide kroz blato ili da pliva, jer i to ume - kaže pukovnik Mladen Pantić, direktor VTI. - Iz istog centra kontrolisaće se daljinski upravljani „stražari“, raketni sistemi APOS za zaštitu tenkoprohodnih pravaca i lake osmatračko-borbene oružane stanice, koje sama prepoznaju ciljeve i danju i noću, biraju odgovarajuće oružje i nepogrešivo pogađaju!

Ipak, pukovnik Pantić ističe da je mali guseničar iz VTI univerzalna platforma i da ne mora da bude isključivo „Mica-ubica tenkova“, već na nju, u mirnodopske svrhe, mogu da se montiraju i razni detektori koji otkrivaju zagađenja, a može da služi i kao izvrsno izviđačko i spasilačko sredstvo na terenima gde ni ljudi ni glomazna vozila ne mogu da prođu.

 

Ceo svet pita za VTI

Stručnjaci VTI kažu da je još veću radost od uspešnih pronalazaka izazvala najava dolaska novih kolega.

- Raspisan je konkurs za prijem prvih dvadeset mladih inženjera s elektrotehničkim, mašinskim, tehnološko-metalurškim i arhitektonskim fakultetom - kaže pukovnik Mladen Pantić, i naglašava da će podmlađivanje kadra, opremanje savremenom opremom i saradnja s naučnim institucijama u zemlji i svetu omogućiti da VTI realizuje veoma složene projekte:

- Sve to će uticati na tehnološki razvoj Srbije, vlastito opremanje naše vojske, razvoj odbrambene industrije, ali i smanjivanje budžetskog deficita. To pokazuju brojne posete naučnih, diplomatskih i privrednih delegacija sa svih strana sveta, od Kine, preko arapskih zemalja do predstavnika EU i SAD, kao i sve veće interesovanje stručnjaka za usvršavanje na VTI.


Izvor: Nedeljni Telegraf


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Rocker on November 26, 2009, 03:56:37 am
Divna vest! Još da sačekamo da vidimo kada će ući u serijsku proizvodnju, ko je sve zainteresovan i koliko će ovakvih sistema naša vojska dobiti.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Brok on November 26, 2009, 02:13:43 pm
Prvi srpski borbeni robot „Milica“, vođen novom domaćom bespilotnom letelicom, lansirao bojeve rakete u sred srede
„Mica“ ubica tenkova i sa 100 kilometara
Boris Subašić

U jednoj od strogo obezbeđenih laboratorija Vojnotehničkog instituta u Beogradu, pre nekoliko dana okupili su se vrhunski srpski naučnici i oficiri, u atmosferi nabijenoj elektricitetom....

Jesti bili Dexy ti i Rade...ako nije poverljivo.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Preki on December 05, 2009, 11:00:07 pm
Prvi srpski borbeni robot „Milica“, vođen novom domaćom bespilotnom letelicom, lansirao bojeve rakete u sred srede
„Mica“ ubica tenkova i sa 100 kilometara
Boris Subašić
100 kilometara?
Da ne preterujete malo?
Ipak joj je efektivni domet 250m ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on December 06, 2009, 04:19:41 am
Nije se mislilo na domet rakete, već je navodno kontrola Milice vršena sa udaljenosti od 100km.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Preki on December 06, 2009, 11:11:08 am
Ok ako se nije mislilo na to ali ja sam čitajući ovo stekao utisak da 'Milica' pogađa metu sa 100km a ne čovek.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Boro Prodanic on December 06, 2009, 07:33:24 pm
Wasp je u pravu, nije baš naj preciznije napisano, ali je mnogo važnije da je test uspeo.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on December 06, 2009, 07:45:50 pm
Mislim da je to očigledno iz dela teksta:

Quote
Operator u kožnoj fotelji dva puta je pritisnuo taster. Sliku tenka na monitoru obavio je dim posle udara raketa. Frenetičan aplauz prolomio se laboratorijom kad je druga kamera, iz vazduha, prikazala malog robota-guseničara „Milicu“, koji je grabio stotinak kilometara udaljenim poljem, dok su mu su se lanseri još uvek pušili.
kao i iz naoružanja koje nosi.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Preki on December 06, 2009, 09:07:08 pm
Pa to polje je moglo da bude i stotinak kilometara udaljeno od mete :)


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on December 06, 2009, 09:14:02 pm
Nije moglo zato što je na početku rečeno da je Milicina kamera snimala tenk, a kamera ima optička ograničenja, ne može videti iza horizonta.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Preki on December 07, 2009, 07:39:00 pm
Dobro ali to neko ko je laik ne zna.
Bilo kako bilo, Kao što reče Boro, bitno je da je test uspeo ;)


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Daba82 on December 14, 2009, 12:53:32 am
Страшна је та Милица иако безазлено изгледа(као и многе жене) :).Надам се да ће ускоро бити вијести и о тестирању Грома-а(Б).


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: SHOOTER on July 24, 2010, 06:03:38 am
Zdravo!
Znate, necu da rusim entuzijazam sta vlada za MILICU i druga "pametna" oruzja pripremljeni od VTI, ali ipak mora da pitam malo kriticki:

1. Koliko ce da kosta MILICA? Dali vredi da se baci toliko para na nesto sto za sada je samo eksperiment? Koliko od ove "smart" technology je napravlena u Srbiji? Mislim na kamere, senzore itn...
2. Dali je to stvarno nova tehnologija? Pa sve policije na balkanu imaju robote za explosives disposal koje su 10 puta po sofisticirani po nameni od MILICE. Da, nameena je druga, ali tehnologija tih robota je vise sofisticirana.
 Koliko ja znam "ratni" roboti rade i US i Rusija...Izrael isto tako, eto ko primer jedne zemje koja je mala i koja je skoro u konstantno ratno stanje. Plus, ovakvi roboti su Amerikaci pravili jos za vreme drugog svetskog rata. Ne bas isti, u kontekst postojece tehnologije, ali ideja je bila ista. Sumnjam da su se amer i rus 'ubili' da doznaju vise. Mozda su hteli da se informiraju ali to nije nista novo za njih.
3. Gde ce ovo Srbija da upotrebi i za sta?  Ili Makedonija ili CG ili Hrvatska ili Bosna? Ako je ovo samo eksperiment-super, dobro jo te, R and D i tako dalje.

Ova pitaqm onako, da malo kriticki pogledamo stvari...

Pozdrav


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 24, 2010, 03:53:46 pm
Počesto se pitam jel' netko u Srbiji ima dobar smisao za humor ili je humor polako prešao u očaj? Molim unaprijed da mi se ne zamjeri na slijedećim razmišljanjima, neka mi se iskrenost upiše vrlinom a ne manom. Naime, za početak članak je iz najboljih vremena samozadovoljavanja i samohvale, a koja su (vremnea) pokazala čemu vodi i dovodi takav način samoreklamiranja. Ne bi ga komentirao, poduže bi trajalo. No, konkretno, igračka koju se samohvali uistinu je igračka kojoj ovakvo uprizorenje i promocija nije primjerena. Ako izgled ostavimo kao posebnu kategoriju, moje je pitanje - a ujedno i odgovor - kome takva igračka treba? Nosivi (vozni) dio je možda dobar za parket dvorane, ali već na običnom asfaltu - a da ne govorimo o makadamu ili izvan njega - zapela bi otprve. Klirens je komičan, vozni dio gusjenica još komičniji. Znamo kako izgledjau robotizirana vozila, kakvi su im pogoni, kotači ili gusjenice. Svakako ne ovakvi ...

Sam "oružani" dio je podjednako komičan. Koga više može prepasti OSA koja se još prije nekoliko desetljeća na samom svojem početku pokazala neučinkovita, neperspektivna i zamalo bezvrijedna (a što su pokazala i ne tako davna ratovanja)? I kako "stručni tim Vojnotehničkog instituta" zamišlja da bi ta spravica uopće došla do bojišta, kako bi samohodno došla u poziciju "sačekuše" za tenk, i kako bi ga uopće uništila? Pa ne bi preživjela bojište ni da nema neprijatelja, kamo li da ga ima. Uz tenkove - ma čiji bili - ide i potpora koja ih čuva, brani. Običan (iskusniji) strelac s ozbiljnom puškom (pa još kakvom 12,7) blagoslovio bi i poslao ovu igračku tamo gdje joj je i mjesto.

Nadalje, najbolji dio mi je ovaj:

"Naime, po rečima dobro obaveštenog izvora iz Ministarstva odbrane, uvezene skupe bespilotne letelice pokazale su loše osobine prilikom sletanja, iako su njima upravljali instruktori proizvođača koji, naravno, raspolaže najvišom tehnologijom. Zato su stručnjaci VTI dobili zadatak da u najkraćem roku smisle domaćeg i jeftinijeg nebeskog osmatrača. U najstrožoj tajnosti bacili su se na posao i za neverovatno kratko vreme razvili veoma laku letelicu koja rasklopljena staje u običan vojnički ranac, a opslužuje je posada od samo dva vojnika: jedan je lansira bacanjem iz ruke, a drugi je „vozi“ pomoću malog računara."

Dakle, renomirani i dugogodišnji proizvođači ozbiljnih i u borbi provjerenih bespilotnih letjelica nikom su ponikli pred neverovatno kratkovremenom bacanju na posao stručnjaka iz VTIa ... Što je previše, previše je ...
 
Naravno, ni ovo nije za odbacit:

"... strani vojni atašei, gosti na prijemu povodom godišnjice VTI, s gotovo nepristojnom znatiželjom posmatraju prezentaciju srpske vojne tehnike nove generacije i odmah, na licu mesta, raspituju se da li bi njihovi studenti mogli da dođu na školovanje kod naših stručnjaka."


Iako je meni quote of the week:

"Neočekivano, pokazalo se da srpski vojni roboti i automati, iako liče na najklasičniju borbenu tehniku, brže „misle“ i reaguju od onih koje prave neuporedivo moćnije vojne industrije."


Ima li smisla uopće sad još napisati da moje glasno razmišljanje nije definiramo željom da susjedu crkne krava, koliko je motivirano željom da se ne rasprodaje nekadašnji - očito, davno izgubljen - kakav-takav ugled i tradicija? Stoga bi u najpristojnijoj maniri nekog tko ne može nasjesti na retoriku autora članka Borisa Subašića jedino još dodao da je ovaj sistem za tenkove prije KamoMILICA nego MILICA.

PS: Nadam se da ovo moje glasno razmišljanje neće povisiti broj onih na Palubi koji ne vole heretički pristup temi. Naravno, rado ću saslušati i uvažiti svaki kontraargumenat ...Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: SHOOTER on July 25, 2010, 04:36:38 am
PATRIOT ima jaku poentu. Pravimo razliku izmegu propagande i realnost...
Lepo ovo za YOU TUBE ali u praksi tesko


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 25, 2010, 07:37:05 am
Kao osoba koja u životu dijelom preživljava djelatnostima propagande (promidžbe), dobro znam da kriva propaganda u čas prelazi u antipropagandu i nanosi štetu koja se teško umanjuje ... Iako je tu novinar i pripadajući medij najmanje kriv. On(i) piše i prenosi što je čuo i vidio, sutra će pisati o teletu s dvije glave i NLO nad Batajnicom ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: stegonosa on July 25, 2010, 12:09:15 pm
Kakva crna propaganda, pa Nedeljni Telegraf i jeste Nedeljni Telegraf zato sto je na korak od NLO nad Batajnicom. To nema veze sa VS niti ga ona reklamira kao gotov proizvod.
Sto se tice tih policijskih robota Srbija ih ima decenijama, sama ih remontuje a u stanju je da ih i proizvede samo sto nema interesa da ulaze toliki novac, nista posebno.

VTI prvi zna sta radi i nije sramota sto je predstavio Milicu, naprotiv, vrlo zanimljiv koncept (i sa sasvim odgovarajucim mestom u vojsci ako ikada bude bilo nesto razvijeno na njenoj bazi). Na testiranjima je sasvim lepo prelazio i preko makadama i zemljanih podrucja itd. Mali klirens jeste ali ako pogledamo nedavno izlozene ruske, tu su negde, koncept je samo to koncept. Juce je VTI usao u razvoj (sa idejom da ispita kako ti sistemi funkcionisu jer se roboti masovno uvode sirom sveta) sa smesno malim sredstvima i sada svi ocekuju da posle dva meseca izrodi borbene droide iz Lukasovih Ratova Zvezda. Osa je samo opciono za ispitivanja, kao i citav sistem, to je jeftino sredstvo koje ima u VS na kilo i kojima mogu da se obavljaju jeftini ali efikasni testovi po pitanju razvoja sistema za upravljanje vatrom. Ne vidim tu nista sporno. Cak je i postavljana slika po forumima gde nosi M-90 Strsljen. To je probna platforma za ispitivanja. Mislim, napadati bracu Rajt da su bili idioti zato sto sto im avion nije isao 2M ili sl. je smesno.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Kljun on July 25, 2010, 05:12:57 pm
Kakva crna propaganda, pa Nedeljni Telegraf i jeste Nedeljni Telegraf zato sto je na korak od NLO nad Batajnicom. To nema veze sa VS niti ga ona reklamira kao gotov proizvod.
Sto se tice tih policijskih robota Srbija ih ima decenijama, sama ih remontuje a u stanju je da ih i proizvede samo sto nema interesa da ulaze toliki novac, nista posebno.

VTI prvi zna sta radi i nije sramota sto je predstavio Milicu, naprotiv, vrlo zanimljiv koncept (i sa sasvim odgovarajucim mestom u vojsci ako ikada bude bilo nesto razvijeno na njenoj bazi). Na testiranjima je sasvim lepo prelazio i preko makadama i zemljanih podrucja itd. Mali klirens jeste ali ako pogledamo nedavno izlozene ruske, tu su negde, koncept je samo to koncept. Juce je VTI usao u razvoj (sa idejom da ispita kako ti sistemi funkcionisu jer se roboti masovno uvode sirom sveta) sa smesno malim sredstvima i sada svi ocekuju da posle dva meseca izrodi borbene droide iz Lukasovih Ratova Zvezda. Osa je samo opciono za ispitivanja, kao i citav sistem, to je jeftino sredstvo koje ima u VS na kilo i kojima mogu da se obavljaju jeftini ali efikasni testovi po pitanju razvoja sistema za upravljanje vatrom. Ne vidim tu nista sporno. Cak je i postavljana slika po forumima gde nosi M-90 Strsljen. To je probna platforma za ispitivanja. Mislim, napadati bracu Rajt da su bili idioti zato sto sto im avion nije isao 2M ili sl. je smesno.

 Svaka ti je na mestu, osim "nedeljnog Telegrafa". Mislim da je 90-ih, kad sam ga citao redovno, bilo dosta tekstova koji su zvucali katastroficno i naucno fantasticno za nas. Medjutim , ispostavilo se da je dosta toga sto su pisali u najmanju ruku priblizno tako i bilo u narednim godinama.
 danas ga ne citam, ne citam ni jedne novine, pa ne mogu davati sud o trenutnim pisanjima istog.Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: stegonosa on July 25, 2010, 09:16:00 pm
@Kljun

Nije sporno toliko sta pisu vec nacin. Eto i ovde su preneli informaciju da je Milica na dosta udaljenom poligonu pogodila metu, istovremeno pracena bespilotnom letelicom i da je ekperiment bio uspesan, potvrdjujuci mogucnost razvoja takvih sistema u buducnosti i njihovog umrezavanja u jednu celinu. To je sustina ostalo je sminka.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: kumbor on July 25, 2010, 10:12:37 pm
Upravo tako.
Tekst Borisa Subašića je neverovatno glup kao novinarski tekst. Nalik pojedinim reportažama o JNA od pre 30 godina! Nedostaje samo pozivanje na neskretanje sa Titovog puta i samoupravni socijalizam vrednih vojnih naučnika. :pilot Ljubi ih majka.

Eksperimenti sa daljinski upravljanim minijaturnim oružjem, mogućnostima njihove daljinske kontrole i uvezivanja u nekakav sistem nisu uopšte glupost.  :pilot

Najveći je problem osmišljen način taktičke upotrebe, jer se time mogu sačuvati životi.

Čekamo reportažu Borisa Subašića o dejstvima Milice i onog aviončića u KZB i preko tzv. "administrativne linije". Npr.: "Milica onesposobila narkodilere u Velikom T.", "Milica otkrila sakriveno oružje u selu B.", "Milica otkrila i uhapsila ubačenu grupu terorista na padinama Mokre G.", "Milica uspešno provela izviđanje na području južno od reke I.", itd...  :pirat
Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 26, 2010, 07:22:41 am
Nitko ne dvoji o budućnosti minjaturiziranih vozila i platformi, no jedno je profi platforma, drugo je predimenzioniran model OTa koji bi zapeo na prvom busenu, preokrenuo se na prvoj većoj prepreci (zbog gabarita nakalemljenog oružja), bio najvjerojatnije uništen prije i nego bi se pokrenuo prema prijetnji. Internet je prepun prikaza prototipova robotiziranih vozila. No ni jedno ne liči na ovakvo čedo (čudo) ... Mene zanima može li se posjesti na njega pa se provozati, drugi smisao - uza sve žele i pozdrave slušateljstva - ne vidim ...

Hrvatska je u ona ratna vremena - uz malu pomoć prijatelja i veliki entuzijazam običnih nadarenih ljudi (ne Bogomdanih stručnjaka) osmisilila i u određenom broju proizvela (sklepala) nešto bespilotnih letjelica. Koje su u ono vrijeme bile upotrebljive i koje su poslužile svrsi. Danas, njihovo mjesto ipak zauzimaju ozbiljnije igračke, vremena improvizacija i lumpenproletarijatske samohvale ipak su prošla vremena ... Posebice u vojskama koje nemaju rješena elementarne stvari poput odora, kaciga, osnovne opreme, pa u konačnici i naoružanja.

Mislim da su ozbiljnija robotizirana vozila koje radi mularija za ona TV natjecanja ko' će koga, nego ova igračka. Mi smo - lijevo ili desno od Jajca - po vokaciji ipak više za kovačiju, nego za finomehaniku i filigranski rad ...

No, uvažavam da netko ima i drugačije mišljenje, a vrijeme će pokazati koliko će istinski i vidno zainteresirane vojske svijeta (uključujući i one respektabilne) imati koristi od ove znanstvene fantastike.

PS: mislim da će uvijek biti višestruko više protivničkih junačina koji će (makar i za okladu) biti spremni pješaka doći Igrački iza leđa i promišljenim udarcima utući je tupom stranom sjekire, nego što će ta igračka učiniti štete tom istom neprijatelju. Spreman sam se i okladiti u to ...

   


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 26, 2010, 12:24:17 pm
Malo robotike iz OS RH, tek toliko da se usporedi klirens (iako su ambicije ove igračke zamalo mirnodopske, odnosno nisu za po šumama i gorama ...)


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 26, 2010, 05:15:19 pm
Još malo "robotike" ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 26, 2010, 05:35:42 pm
Jedna bespilotna koja isto stane u ranac (ili dva), i u pravilu se vraća rukom domaćeg operatera neoštećena ... ako se i ne vrati, važno je da je obavila posao ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 26, 2010, 05:48:40 pm
Još jedna koja je zaslužila svoju mirovinu, te kovačija koja nam je svima primjerenija za razvijanje i proizvodnju nego čardaci ni na nebu ni na zemlji. Usput, ovu "kovačiju" kupili i koriste upravo oni koji su najviše "duvali" za vrat očevima Milice, istina jedni u protuminskoj izvedbi (US ARMY), a drugi (Ruje) - primjereno boji - u protupožarnoj, crvenoj ... 

PS: smijem li napraviti jednu amatersku analizu Milice?


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Kljun on July 26, 2010, 11:13:00 pm
Dobro, znaci istocno od Jajca nema pameti a pogotovo novca da se napravi nesto ozbiljno. A ocigledno ni "male" pomoci prijatelja da se protivnik nadjaca. Ostaje sve po starom , na misice.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 27, 2010, 08:28:52 am
Dobro, znaci istocno od Jajca nema pameti a pogotovo novca da se napravi nesto ozbiljno. A ocigledno ni "male" pomoci prijatelja da se protivnik nadjaca. Ostaje sve po starom , na misice.
Glede Jajca i strane svijeta, to uopće nije rečeno, nit' mislim tako. Već je rečeno da se uhvatimo onoga što ima smisla, što trenutnom i tehnološkom i - posebice - materijalnom sadašnjošću možemo osmisliti i uspješno završiti. S robotikom - i to onom ozbiljnijom - nisu načisto ni najrazvijenije vojno-tehnološke sile svijeta, kamo li će biti one oko Jajca (podjednako i istočno i zapadno!). Zar nije mudrije - za primjer - (u)raditi dobru kacigu, danas-sutra dobru odoru (kad konačno dođe odgovarajući aditiv za boju), dobru obuću, dobar vojno-prehrambeni terenski obrok, te - ako ti se posreći - dobar vojni pištolj i (vjerojatno) dobru AP, nego nešto što neće živjeti dalje i dulje od parketnog poda nekog sajma?

Ni Hrvatska danas još nema ni snage, ni moći, ni potrebe upuštati se u neke HiTech papazjanije, mislim da su već odavno prošla vremena kad su i Iskra, i RIZ, i Čajavec, i Ei radile loše i neučinkovite radio uređaje, a skladišta su (za svaki slučaj) bila puna provjerenih Motorola koje su i iznjele komunikaciju u proteklom gužvanju. Meni je - za primjer - veći tehnološki iskorak novi vojnoenergetski bombon hrvatskog Atlantica, nego sve Božje elektronike i sistemi koji bi mogli biti zapadno od Jajca učinjeni ...

Glede malih pomoći "prijatelja" i nadjačavanja "neprijatelja" pravit ću se da poruku ne razumijem i neću je komentirati, no možda ipak dodajem da ni istoku i zapadu Jajaca pomoći prijatelja u nadjačavanju bilo kojeg neprijatelja i ne treba, jer i jednima i drugima neprijatelji i ne trebaju u već podužem (samo)nastojanju da svojom voljom vozimo u rikverc ...

Kakvi pak roboti, u obnovi kuvajćana npr. možemo samo nažalost pjevati borbene - i to (kako stvari stoje) Jajce istok nešto glasnije nego Jajce zapad - i pametno prepustiti sve nekom tko to zna i može učiniti. Najvjerojatnije negdje na sjeveroistoku, preko jednih i drugih granica ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: pvanja on July 27, 2010, 10:13:43 am
Podvoz milice je uzet od neke civilne verzije (koje ne znam tacno) ali sustiniski uzeto je ono sto je bilo jeftino i lako nabavljivo za ispitivanje a sa oblikom su se malo pogirlai cisto da nebude kutija.

Ovo sto prikazuje Patriot je robot za uklanjanje eksplozivnih naprava i za razliku od Milice je gotov proizvod iz seriske proizvodnje.

@Patriot
Pogledaj kako je pocet razvoj samohodne Nore. Prvo je top bio ugradjen na FAP pa su kasnije dodavali automatski punjac, promenili vozilo, dodali kabinu za operatere da bi sad imala i oklop i KIS.

SDPR je u takvoj situaciji da mora i sa konceptima koji su samo koncepti da ide na sajmove da bi naso klijenete jer im je kupac preko potreban da bi nastavili dalji razvoj.

Generalni problem je sto od razvoja do uvodjenja u naoruzanje prodje dosta vremena. Jedino su sa Norom poceli na vreme i dosta brzo zavrsili projekat.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 27, 2010, 11:55:32 am
Podvoz milice je uzet od neke civilne verzije (koje ne znam tacno) ali sustiniski uzeto je ono sto je bilo jeftino i lako nabavljivo za ispitivanje a sa oblikom su se malo pogirlai cisto da nebude kutija.

Ovo sto prikazuje Patriot je robot za uklanjanje eksplozivnih naprava i za razliku od Milice je gotov proizvod iz seriske proizvodnje.
Ne mogu zamisliti čemu bi onakav gusjeničar s metalnim člankovitim gusjenicama mogao u civilnoj verziji služiti. Proklizavao bi gdje god dođe, posebice se ne bi mogao popeti preko prepreke.

Robotsko vozilo koje sam prikazao je tEODor, renomiranog njemačkog proizvođača TELEROB. U prilogu malo dopunske opreme, a tko ima volje neka pogleda PDF u prilogu, vrijedi ga pogledati, no velik je 7,5 MB ... http://www.telerob.de/downloads/telerob_tel600_d.pdf (http://www.telerob.de/downloads/telerob_tel600_d.pdf)SDPR je u takvoj situaciji da mora i sa konceptima koji su samo koncepti da ide na sajmove da bi naso klijenete jer im je kupac preko potreban da bi nastavili dalji razvoj.
Koncept da, ali ne na sajam (dok se ne zgotovi kako treba), jer se kupci i naručitelji ne nalaze na sajmu već na nekim drugim mjestima, daleko od javnosti i lažnog dahtanja za vrat ...


Generalni problem je sto od razvoja do uvodjenja u naoruzanje prodje dosta vremena. Jedino su sa Norom poceli na vreme i dosta brzo zavrsili projekat.
Nora je bila lako izvediva, ruski top, ruski/srpski/njemački kamion, srpski ili čiji automat za punjenje i gotova priča, ništa revolucionarno i već ne viđeno. Mogao bi povući paralelu s Hrvatskom, osim meni oduvijek nakaradne "Končarove" PZO samovozne inačice Strijela – 10CROA1, baš i nije bilo nekih šaljivih tehnoloških rješenja. Torpeda iz kućnih radionica i prvi oklopnjaci završno s LOVovima se ne računaju, ipak su to bili rani ratni pokušaji ...

Usput, navođenje topničke paljbe preko bespilotnih letjelica realizirano je i učinkovito korišteno prije najmanje 15 godina. I sve to bez razvikanih ustanova. Uistinu očekujem - I TO NAJISKRENIJE - puno više od VTIa ... mislim da to nije nepošteno (posebice ne zlonamjerno) od mene i svakoga tko pokušava trezveno razmišljati.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: stegonosa on July 27, 2010, 05:54:21 pm
Iskreno ne razumem cemu ovolika prica, fotografije i sl? Policija ima robote jos od 1979. Hunteri mislim, znamo kako izgledaju i izraelske bespilotne imamo Orbitera, ali kakve to veze ima sa jednim eksperimentom kakva je Milica? Bespilotne letelice su i kod nas pravila privatna lica, klinci sa fakulteta... i to sa sve enkripcijom podataka i sl. Ne vidim poentu i da se nesto uporno posmatra kao gotov proizvod i ne obraca paznja na svrhu naprave - ispitivanja.
Moji sugradjani koji prave manje robotizovane komore za farbanje i izvoze ih su prvi uredjaj napravili cisto na nivou manjeg modela sa minimumom operacija da vide mogu li to da izvedu pa su tek onda skupili nekako vecu lovu da naprave pravu stvar od koje sada zive (i dalje je razvijaju), ili covek iz Mikroelektronike koji je svoj prvi razvojni sistem za mikrokontrolere bukvalno sklepao od necega 1994. a sada ih prodaje i NASA. Ovo je eksperiment, ako se pokaze uspesnim ici ce se mozda dalje u neki razvoj ako ne bar se nece baciti velike pare. Meni sama Milica pre deluje kao spin-off projekta razvoja senzorske mreze za zastitu granica (pre svega KZB), gde se htelo videti da li se moze otici i korak dalje. Nista vise od toga.

Problem je sto je predstavljena na sajmu? Naravno da je predstavljena i trebala je da bude tamo, ako nista drugo da zaintrigira klince, buduce i sadasnje inzenjere.

Uniforme i kacige vec pravimo, pravimo i dobre pistolje, izvoze se, ko oblaci Bugarsku vojsku ako ne Mile Dragic - cak mislim da je zbog toga otvorio i manji pogon tamo, do pre 10-11 godina Jumko Vranje je radio uniforme za Nemacku vojsku itd. (ne znam kada je prestao znam da ih je radio i za vreme Milosevica, negde 98.). To sto ih nase MO po nekim glasinama nece kupovati dok se ne zavrsi profesionalizacija vojske je unutrasnji problem koji nema veze sa nemogucnosti da se nesto proizvede.

VTI solidno radi svoj posao, doduse malo je spor, dok on zavrsi SORU bice 2015. a za to vreme Jugoimport izbacuje jednu haubicu za drugom u najrazlicitijim varijantama, i sto je zanimljivo od najgorih skalamerija koje kao da je pravio rodjak Frankestajna polako stizu do prihvatljivijih i funkcionalnih resenja.
Ja se slazem da je bolje jedna stvar koja radi nego 10 koje ne rade, ali se ne moze zaboraviti razvoj. Sigurno da ce R.Srbiji veci finansijski znacaj imati dalji razvoj artiljerijske municije ili raketa, zavrsetak kovacnice u Krusiku tako da po pitanju svih tipova municije postanemo nezavisni (za vreme SFRJ Srbija je izvozila municije u vrednosti od 1,5 milijardi USD godisnje), ili cak nabavka jedne olucare za Prvu Petoletku koja nedostaje da bi se cevi za haubicu finalizirale u Srbiji (uz oposobljavanje novih kadrova kao najbitnijeg dela).
Ali i ovo su zanimljive oblasti koje se trebaju ispitati. Posle 20 godina sankcija, bombardovanja i unistavanja namenske (strahovit odliv kadrova), dobro je da mozemo i ovoliko. Samo da ponovo osposobimo stare kapacitete bice nam potrebne godine, a i to ih necemo sve obnavljati jer se  ne isplati.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Brok on July 27, 2010, 07:38:43 pm
Dobro, znaci istocno od Jajca nema pameti a pogotovo novca da se napravi nesto ozbiljno. A ocigledno ni "male" pomoci prijatelja da se protivnik nadjaca. Ostaje sve po starom , na misice.
Glede Jajca i strane svijeta, to uopće nije rečeno, nit' mislim tako.
Možda Patriot nisi mislio tako ali tako je ispalo a i tako i zgleda.
Trebao si da otvoriš novu temu i predtsvaiš ne smo to što jesi, već sve što od robotike ima OS RH.
Mesta barem ima dovoljno, tako da ubuduće slobdono otvori novu temu o svemu što misliš da je zanimljivo iz OS RH, ovo je ipak tema o Milici.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 28, 2010, 05:41:33 am
Trebao si da otvoriš novu temu i predtsvaiš ne smo to što jesi, već sve što od robotike ima OS RH.
Nije cilj bio predstavljanje tko što ima ili nema, već kako otprilike izgleda u svojoj klasi neki uređaj koji npr. predstavljeni ili najavljeni (ali bolji) uređaji trebaju zamijeniti npr. neke takve. Slike tEODora su postavljene za usporedbu klirensa, hodnog dijela i svestranosti (posebice "civilne" namjene), a ne hvale tko ga ima ili nema. Jednako kao i bespilotne letjelice. Jer, npr. - kao i u HR nekad - tako i u Srbiji više vjerujem modelarima i samozatajnim entuzijastima koji će se zabaviti novom bespilotnom, nego "stručnjacima" koji se hvale ...

Također - što govori Stegonoša - sve stoji, no poanta mojeg sudjelovanja po ovoj temi je samo jedno: ako već radiš "igračke" upitnog smisla onda ih barem ne pokazuj javno, već selektivno. Samo to mislim.

Kao što mislim da je to posebice važno radi svega što je nekad na tim prostorima zaozbiljno rađeno. I što mislim da se viđenim namjenska industrija ne vraća u ligu u kojoj je nekad bila. Samo je u tome štos, u ničemu drugom, najmanje u zluradosti.

Neka mi netko od stručnijih nego sam ja - a takvih bi trebalo biti podosta - objasni kako bi se na terenu (posebice onom na jugu Srbije) ponašala i koristila MIlica, makar i u nekoj od profesionalnijih inačica ...  

Također, zanima me (iako odgovor otprilike znam) zašto se na tim prostorima niej usvojio ozbiljni remont oklopne kovačije, obzirom na tradiciju i iskustvo? Tek onda možemo pričati o Milicama ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: SHOOTER on July 28, 2010, 06:32:30 am
Mislim da ova tema polako gubi fokus. poceli smo sa MILICOM  a sada vec diskutujemo vojni R and D, vojna industrija i arms trade.
Neko mozda treba da objasni konekcija izmegu VTI i SDPR. Prvi radi razvoj-drugi prodaje.
Sto se tice VTI ja sam malo kritican, malo vise ustvari. VTI je radio na program ORAO, JASTERB, GALEB.. I sta je izaslo? Ama bas nista. Ti avioni su kompletno podbacili, posebno ORAO. Jugolsavija ga platila skupo, kvalitet je bio slab sporegjen sa drugim avionima iste kategorije.
Tenk M-84. Ajde da budemo iskreni jednom i zauvek: to je licenca T-72 i nista vise. Mozda malo bolja verija od basic-a, ali nije bio nista posebno.
NORA...Pa ljudi, NORA JE PROEKT ZAPOCET JOS U BIVSOJ Ju, a i tada nije bio nista posebno, sporgjen sa slicnim modelima druge zemje. To sto SDPR danas prodaje je rezultat niske cene i nista drugo
Sve sto je VTI radio je bilo generacija nazad. Vecina projekta su bili ad hoc, da VTI opravda plate i budget.
SPPR je druga prica. Oni su uspeli da naprave biznis od relativno ne-moderna, da ne kazem zastarela, oruzja. Ali na kraju ja ipak pozitivno gledam na nih, ipak su oni donjeli pola Bil. Srbiji prosle godine.
Pozdravljam ja razvoj, ali realno baziran, a ne na mitove i legende...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 28, 2010, 11:14:09 am
Mislim da ova tema polako gubi fokus. poceli smo sa MILICOM  a sada vec diskutujemo vojni R and D, vojna industrija i arms trade.
Predlažem da moderatori uklone ove moje fotografije, iako sam ih postavio samo kao prikaz kako izgledaju prava robotizirana vozila, možda skreću temu u druge vode, a to je nepotrebno, i tako sam svoja stajališta elaborirao.


To sto SDPR danas prodaje je rezultat niske cene i nista drugo ... Ali na kraju ja ipak pozitivno gledam na nih, ipak su oni donjeli pola Bil. Srbiji prosle godine.
Da, ali prefarbavajući i prodajući zalihe koje su davno napravljene i kupljene nekakvim zajedničkim novcem.


Pozdravljam ja razvoj, ali realno baziran, a ne na mitove i legende...
To je pravi zaključak koji i ja bez puno priče u potpunosti potpisujem.

I ponovo pozivam da krenemo ispočetka od kovačije, pa tek jednom završimo na filigranstvu ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: pvanja on July 28, 2010, 12:05:36 pm
@SHOOTER

Galeb G-2 i G-4 su bili i jos uvek su odlicni skolski avioni. Slabije performanse Orla su rezultat politicke odluke o izboru motora. Tesko bi nazvao ove projekte promasajima. Tehnoloski skok koji su obezbedili celoj privredi ex Yu je nemerljiv.

Sto se tice NORE to je projekat koji dobro krenuo bio prekinut 90-tih i nastavljen tek 2000 i neke. Za relativno kartko vreme i sa jako malo para uradili su jako dobar posao.

Bez obzira sto je M-84 nastao kao licencna prizvodnja T-72 u SFRJ doneo je mnogo toga novog i za to vreme moderan SUV koji ga je odvojio do baznog modela T-72. Ogroman je posao obezbediti 100% proizvdonju tenka i pri tome ga jos i unaprediti.

Za razliku od perioda do 90-tih kada je bilo i para i ljudi sada VTI kuburi po oba pitanja pa ipak je uspeo dosta toga da uradi za jako kratko vreme. Ako im se bude dala sansa doci ce iz te kuce dosta interesantnih resenja.

Milica je tehnoloski demonstrator za ispitivanje koncepta. Kada se vidi sta sve moze da se izvuce iz ove tehnologije (i sa inzinjerske i sa vojne strane) onda ce se definisati parametri i odluciti o konkretnom projektu.

Patriot je kritikova izvedbu Milice i sa te strane je upravu - moglo je to da izgleda dosta bolje da je ulozeno vise para. Nazalost velika je istina "koliko para toliko i muzike".
Ja sam Patriotove slike i shvatio kao primer kako treba da izgleda robot sa velikom prhodnoscu.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 28, 2010, 01:02:26 pm
Galeb G-2 i G-4 su bili i jos uvek su odlicni skolski avioni. Slabije performanse Orla su rezultat politicke odluke o izboru motora. Tesko bi nazvao ove projekte promasajima. Tehnoloski skok koji su obezbedili celoj privredi ex Yu je nemerljiv.

Bez obzira sto je M-84 nastao kao licencna prizvodnja T-72 u SFRJ doneo je mnogo toga novog i za to vreme moderan SUV koji ga je odvojio do baznog modela T-72. Ogroman je posao obezbediti 100% proizvdonju tenka i pri tome ga jos i unaprediti.
Prije nego moderatori otvore posebnu temu: PROMAŠAJI I FALINGE NAMJENSKE PROIZVODNJE exYU, dodao bi da G4 baš i nije bio neki promašaj, a G" posebice nije, oba su bili veliki tehnološki iskorak. Orao je definitivno promašaj, i to samo zbog pogonske grupe, no promašaji se događaju i moćnijima, samo što to oni lakše podnose. Glede tenka M84, to je bio Apollo program za exYU. 


Milica je tehnoloski demonstrator za ispitivanje koncepta. Kada se vidi sta sve moze da se izvuce iz ove tehnologije (i sa inzinjerske i sa vojne strane) onda ce se definisati parametri i odluciti o konkretnom projektu.
Da su ti koncepti vrijedni pažnje, već bi bili i razvijeni i u uporabi u razvijenijim vojskama svijeta. Ovako, i oni se igraju s time, dakako ozbiljnošću primjerenoj mogućnostima i tradiciji.


Patriot je kritikova izvedbu Milice i sa te strane je upravu - moglo je to da izgleda dosta bolje da je ulozeno vise para. Nazalost velika je istina "koliko para toliko i muzike".
Ja sam Patriotove slike i shvatio kao primer kako treba da izgleda robot sa velikom prhodnoscu.
Zahvaljujem na pravom razumijevanju mojih komentara i slika. Uz podsjećanje da je u nedostatku para najbolje šutjeti a ne naručivati svirku. Ili - ako se već mora - onda svirati van ušiju i očiju ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Rocker on July 29, 2010, 04:35:28 am
A nikom nije palo na pamet da je možda Milica zamišljena kao PO sredstvo za urbanu borbu? Kad treba izleteti iza nekog čoška i zveknuti tenk/transporter/BVP, svakako je lakše i bezbednije da to uradi robot malih dimenzija i niske siluete nego živ čovek. Milica bi se na asfaltu sasvim fino snašla. Čak i da bude uništena nakog toga, pa koliko vredi tenk, a koliko Milica?


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 29, 2010, 05:40:00 am
A nikom nije palo na pamet da je možda Milica zamišljena kao PO sredstvo za urbanu borbu? Kad treba izleteti iza nekog čoška i zveknuti tenk/transporter/BVP, svakako je lakše i bezbednije da to uradi robot malih dimenzija i niske siluete nego živ čovek. Milica bi se na asfaltu sasvim fino snašla.
Mislim da Milica ne bi mogla ni popeti se ili sići s pločnika (trotoara) na cestu, proklizavala bi ili zapela z ašto. Nadalje kako se kreće na zgodnom filmu za You Tube (kako neko napisa) za dolazak u priliku i poziciju za pucanje posada bi morala spavati u tenku i ne kretati se.


Čak i da bude uništena nakog toga, pa koliko vredi tenk, a koliko Milica?
Milica - ili štogod sličnog - vrijedi toliko koliko je upotrebljivo. U tom slučaju puno je jeftinije naći junačinu (u nas ih na ovim prostorima ima na bacanje) koja će izviriti i okinuti (i to nešto učinkovitije od Miličinih "orgulja", nego praviti cirkus sa nekakvim robotiziranim vozilom. Također, što je s pratnjom tenkova, oni sigurno neće igrati preferans za to vrijeme ...


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: miodrag2 on July 29, 2010, 06:11:02 am
Patriot , za razliku od tebe pomalo znam sta neki ljudi u ovoj zemlji rade i sta su u stanju da naprave , i to sa malo para i konkretnim projektom .
Veruj mi da nije nista lakse napraviti program i hardver za pokretanje rengenskog aparata unutar sobe za snimanje u tri ravni i automatsko postavljanje za snimanje odredjenog snimka na odredjenom organu pacijenta . A znam da su to ljudi sa katedre za robotiku jednog od nasih elektronskih fakulteta odradili u rekordnom roku . Samo je trebalo da neko to naruci i plati .
Znanja i potencijala ima , ono cega nema su pare . A kada nema para , onda se napravi projekat koji ce omoguciti ispitivanje odredjene ideje na najjeftiniji moguci nacin . Pa , kada se ta ideja u principu ispita i rese se najvaznije stvari , preci ce se na razvoj kompletnog proizvoda . I to je Milica , jeftina platforma za ispitivanje ideje . I kada se glavne stvari ispitaju i rese na jeftinoj platformi , moze se preci na razvij konkretnog projekta koji moze da zazivi u stvarnosti .
Najveci problem i u Srbiji i u zemljama stvorenim iz bivse SFRJ je taj sto mladi inzenjeri , kada izadju sa fakulteta , nemaju gde da odu i prakticno rade i nemaju od koga da nauce posao . Teorijskog znanja ne manjka , ali je jedno raditi virtuelne projekte i praviti simulacije na racunarima , a drugo je raditi konkretne stvari i suocavati se sa problemima kojih u virtuelnom svetu nema .
Prava je retkost i sreca da su u Srbiji , igrom slucaja , uspeli da nekako ubede nekog da da i minimalna sredstva i pusti mlade inzenjere da rade i da se " igraju " na necem konkretnom , ma kako taj demonstrator izgledao primitivno na prvi pogled , i da koncepte koje su do sada isprobavali na simulacijama pokusaju da konkretno ispitaju u praksi . To sto taj demonstrator lici na decju igracku nije bitno , bitna je ideja i njeno isprobavanje u praksi .


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Patriot on July 29, 2010, 08:03:36 am
Miodraže, kako već nekoliko puta rekoh, nije problem u tome krenuti u pionirski u neki priojekt ili ne krenuti, već je problem zašto ga predstavljati nedovršenog, zapravo onako rudimentalnog, nesavršenog, poečsto i upitne vjerodostojnosti, a koja može cijeli projekt baciti unazad ili ga čak ugasiti. projekti se ne predstavljaju - posebice ne javno - dok nisu u drugom dijelu zavšetka, ili čak pri kraju, ponajbolje kad su već završeni. To je sukus mojih pisanija, ne loše mišljenje o projektantima i inovatorima. Jer, ako su mogli zamalo "amateri" neslužbeno i vaninstitucionalno činiti čuda tijekom proteklih ratnih zbivanja (barem u HR), nema dvojbe da bi razni instituti i specijalizirane firme to učinile lakše, brže, učinkovitije. ja jesdam svim srcem za razvoj projekata, pa i krivih koji će tijekom vremena (najčešće već na početku) otpasti, ali nisam za stavljanje na sva zvona prije nego se počelo. Posebice nisam za promidžbu (novinsku, poput one) koja mi je najzaslužnija da u Milicu i sve slične Milice uopće ne vjerujem ...

Da je Milica možda bila Milutin, pa umjesto klizavih metalnih gusjenica dobila gumene s konkretnim "čvorovima", pa sve podigla za kojih 10 cm, te umjesto ona dva oluka za kišu postavila jedan kompaktni lanser za nekoliko npr. projektila iz M80 Zolje, meni bi bilo uvjerljivije. Drugo, kakav je to robot koji teži 250 kg? 


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dexy on July 29, 2010, 11:53:17 am
Mislim da se u ovoj analizi greši u dve stvari.
Prva je što se Milica kritikuje kao gotov projekat, jer ona to svakako nije niti će ikada biti, ona je samo platforma za ispitivanje tehnologija koje će možda biti a možda i neće biti primenjene na nekom projektu. To zavisi od toga da li će biti pronađen interesent koji bi finansirao takav projekat.
Druga greška u analizi je pretpostavka da VTI kao državna institucija ima sredstva da samostalno finansira praktično predserijski primerak koji bi pokazivala na sajmovima.
Pre par godina skupila se mala grupa entuzijasta koji su planirali razvoj takvog vozila, pa su sponzore privlačili lepim pričama i po nekom skicom, ili crtežom, a u planu je bio demonstrator od šper ploče. Ne znam da li je išta završeno od toga pošto sam odavno napustio taj projekat, ali suština je da VTI ima jednaku finansijsku podršku kao i ta mala grupa entuzijasta, pa moraju da privuku potencijalne ulagače jeftinim demonstratorima koji treba da pokažu šta su oni u stanju da razviju. Vozni deo je najmanji problem kod daljinski kontrolisanih vozila. Daleko je veći problem realizacija pouzdane kontrole vozila, oružnih i drugih sistema na vozilu, kao i umrežavanje u veći sistem i koordinacija sa drugim daljinski kontrolisanim sistemima.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: SHOOTER on July 29, 2010, 06:28:08 pm
Moja reakcija je bila u tome da se MILICA predstavila ko neka  zadnja rec tehnike - a to  ona nije.
MILICA je razvojni proekt i mislim da tako i treba da se tretira. Megutim ja ne razumem i sta se to "razvija". Opcija da se robot opremi kao platforma za ratovanje nije  nova. Zasto trositi pare da se opet otkrije topla voda?
Ja sam stvarno ZA da se omoguci mladim inzi njerima da se "oprobaju" na R and D projects ali mislim da to treba da se uradi malo drugacije, a ne preko proekti kao MILICA...
Proekti i njihovo finansiranje...Primer: zar nije malo cudno sto grupa od 4 studenata sa  Masinskog fakulteta u BGD urade BPL za godinu dana u uslovima limitiranog budgeta  a VTI treba  vise od 15  godina da uradi BPL VRABAC?


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Bozo13 on July 29, 2010, 09:05:22 pm
Od sve te debate, mislim da smo zaboravili najvažniju stvar.
Povezivanje i vodenje MILICE preko bespilotne letelice iz centra, odaljenog xy (100?) km.
Sada dali je to milica ili modificirana praga sa dva bestrzajna topova, sekundarnog je značenja. Važnije je, da se je povezalo više sistema u celinu, i da se da neku AI sistemu.


LPB


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: miodrag2 on July 29, 2010, 10:14:35 pm

Povezivanje i vodenje MILICE preko bespilotne letelice iz centra, odaljenog xy (100?) km.
 Važnije je, da se je povezalo više sistema u celinu, i da se da neku AI sistemu.


LPB
U tome i jeste bio vic . Ako je pri tome bilo i elektronskog ometanja , tim bolje .
Ako imamo u vidu da su Talibani uspeli da uhvate prenos snimaka sa kamera americkog Predatora , pa je cela vojska SAD licila na idiote kada su ih objavili na mrezi , onda moramo da se slozimo da je ovo sto je uradjeno uspeh za nas , ma koliko beznacajno izgledao .


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Bozo13 on July 29, 2010, 10:29:35 pm
Bojim se da nije bilo EM ometanja.

Ali ako imaš to več u upotrebi, nije problem koristni signal modulirati tako, da se ga neda ometati. I to je jedan deo celine.

LPB


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: stegonosa on July 29, 2010, 10:32:44 pm
Milicu VTI nikada nije predstavio kao zadnju rec tehnologije, vec kao uvid u moderne trendove, sad sto su svi pod utiskom zute stampe... isto kao kad vide coveka kako seta ili se pozdravi sa zenskom osobom i odmah svaleracija, a mozda su samo jedno drugom rekli dobar dan, ali takve price prodaju novine.

I nista nije cudno ni sa BPL, VTI nije radio na Vrapcu 15 godina ni pod razno, vrlo skoro je uopste dobio dozvolu i finansije za to. Na razlicitim BPL jeste radio ali sa stalnim odlivom kadrova i krajnje isprekidanim finansijama.
Ono sto razvije danas pa se zamrzne tri godine, za tri godine je zastarelo a ljudi koji su na tome radili ko zna gde su. Svaki privatnik koji ima lovu ce ponekad brze da odradi nesto, to je poznato i u Americi koja posle otkupljuje to od njih. Nista cudno, privatna lica su cesto agilnija i imaju drugaciji pristup problemima, ali se uvek posle ta privatna inicijativa ubaci u normirane tokove jer privatnik (u smislu male firme ili privatnog lica a ne konglomerata tipa Boing) retko ima sredstava da sredstvo adekvatno zavrsi i ispita ili da ga uopste prilagodi nekim zahtevima. Ali opet to ne znaci ni da su ovakve institucije sterilne.

To je lazna dilema, VTI trebaju mladi ljudi i inzenjeri sigurno, ali to znaju i oni - i vrlo jasno kazu.

Sa druge strane
Quote
Megutim ja ne razumem i sta se to "razvija". Opcija da se robot opremi kao platforma za ratovanje nije  nova. Zasto trositi pare da se opet otkrije topla voda?
Rusi onda ne bi trebali da proizvode avione jer su to otkrili braca Rajt ili sl.
Ako cemo o ovakvim robotima po mnogima trenutno najbolje robote ove velicine rade Jordanci koji su napravili neverovatno sposobno cudo, kakvo ostali tek treba da dostignu.

http://www.youtube.com/watch?v=hLxolPvq6MI
posebno pogledatio drugi deo snimka gde je testiranje po terenu.

a evo kako izgleda ruski eksperiment

http://www.en.rian.ru/video/20091028/156623945.html
http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=122702_106091825_704400150_URv9V-500x333.jpg


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Dreadnought on July 01, 2011, 10:35:32 am
Milica na Partneru 2011.


[attachment=1]


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Daba82 on July 02, 2011, 01:58:18 pm
Milica (Partner 2011)

[attachment=1]


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Daba82 on July 02, 2011, 08:14:30 pm
Još jedna.

[attachment=1]


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: Rocker on July 02, 2011, 10:34:50 pm
Skinuli su tablu sa natpisom "Milica" sa zadnje strane.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: gocemk on September 09, 2013, 04:13:31 pm
 može koristiti na primjer za postavljanje mina? umjesto da nosi dva 79mm rakete


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dzumba on September 09, 2013, 06:24:45 pm
Да мало освежимо слике из ове теме. Слике са "Партнера 2013":

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: dzumba on September 09, 2013, 06:28:54 pm
Ево уз "Милицу" још једног роботизованог возила "неборбене" намене. Служи са померање сумњивих предмета, за извиђање у противминским акцијама и сл.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: milan333 on August 10, 2014, 02:03:49 am
Malo me zbunilo ovo da je test i kontrola vozila MILICE obavljen na daljini od 100 km, kad u specifikaciji piše da je domet bežičnog navođenja 500 m.  ???

Predpostavljam da je ekipa zvaničnika bila na tom rastojanju, a da je odatle samo dato naređenje vojsci koja je stotinjak kilometara dalje navodila i opalila iz MILICE. Ono što bi stvarno bilo divno jeste mogućnost kontrole MILICE na daljinama mnogo većim od 500 m, recimo do 2-3 km bez obzira na terenske prepreke(kuće i td.) koje mogu da umanje signal.Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: VeselinDakovic on May 12, 2016, 03:50:52 am
То је изводљиво без неких већих техничких проблема, али све то кошта.

И на крају, кад се то и направи, тестира, шта радити с тим? А треба и боља противоклопна ракета.

Мислим да смо сви ми овде завршили са ратовањем бар за наредних 50 година.

Осим ако нас неко ненамерно не потпраши у случају каквог квара или ометања.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: pvanja on May 12, 2016, 07:18:47 am
Milica je izvela gadjanje na poligonu Nikinci a njome su upravljali iz VTI u Beogradu. Veza sa Milicom je odrzavana preko mreze VS.

U svakom slucaju Milica je tehnoloski demonstrator za dalje testiranje i razvoj.


Title: Re: Modularni robotizovani sistem "MILICA" (Partner 2009)
Post by: MOTORISTA on September 10, 2021, 12:53:48 pm
Quote

In the last few decades, all of the major armies around the world have shown an interest in the development of remote-controlled devices. These are meant to perform various tasks and intended to supplement or even replace human soldiers in dangerous situations, thus reducing the risk to human life. The tasks of these remote-controlled devices are many, ranging from reconnaissance, target identification, ammunition and other equipment resupply, transport, engaging and destroying designated targets, etc.


https://youtu.be/o9QqwcXNKk8