PALUBA

Ratna mornarica => Personal => Topic started by: Orion on September 21, 2009, 10:07:48 amTitle: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on September 21, 2009, 10:07:48 am
Hvala svima na pozdravima!

Moje skolovanje privodim kraju, sad sam peta godina i ostalo mi je jos 10 meseci do kraja. Verujte mi da bih o svemu sto sam doziveo i preziveo mogao da pricam sigurno mesec dana... Ali pokusacu da ukratko navedem par interesantnih stvari, slicnosti i razlike sa skolovanjem oficira kod nas u Beogradu :)
Vojno - pomorska Akademija italijanske RM se nalazi u Livornu, osnovana je 1881. Postoji 6 osnovnih smerova i svi ovi kadrovi se skoluju direktno u Akademiji, ukljucujuci i sanitetlije. Smerovi su: pomorstvo, MT sluzba, Sluzba za telekomunikacije i naoruzanje, intendanti-advokati-finansisti(postoji jedan smer koji okuplja ove tri sluzbe), sanitetlije i lucka kapetanija(coast guard). Skolovanje svih smerova se vrsi po bolonjskoj Deklaraciji, diplome su priznate i u civilstvu; skolovanje ukljucuje dva nivoa diplome - bacelor i master. Smer pomorstvo se u petoj godini deli na specijalizacije: telekomunikacije, artiljerijsko-raketni smer, ppodmornicki smer, diverzanti, ronioci, podmornicari, mornaricki piloti i hidrografi. Skolovanje pomoraca i ostalih smerova traje 5 godina, dok se tehnicki smerovi skoluju 7 godina. To bi ukratko bio sistem skolovanja :)
Sto se tice obuke, ispricacu ukratko licna iskustva, sto vazi za sve oficire. U Beogradu sam upisao Akademiju 2004-e, u 129. klasi, smer pomorstvo. Na kraju godine sam ucestvovao na krstarenju od dva meseca na S/B ''Jadran'', kad smo izasli na Atlantik i izmadju ostalog posetili Englesku. Po zavrsetku krstarenja sam poslat u Italiju i poceo sve iz pocetka... Posle prve godine ukrcao sam se na zvanicno najlepsi jedrenjak na svetu, ''Amerigo Vespucci'', na njemu sam proveo, sto po lukama, sto u navigaciji, 78 dana. Izasli smo na Atlantik, posetili 7 luka u Evropi i Africi. Posle druge godine sam bio 76 dana na desantnom brodu ''San Giusto'', njime sam otisao u Crno More i posetio 3 strane luke i dve italijanske. Poslednjih dana navigacije na tom brodu svi pitomci se proizvedu u cin potporucnika, koji nosimo do pocetka cetvrte godine. Na kraju trece godine se polaze kurs za Oficira palubne straze, i ostatak leta proveli smo na raznim sivim brodovima sirom Itailje. Pre ukrcanja na kraju trece godine smo diplomirali i dobili bacelor diplomu. Cetvrta godina je usavrsavanje, i tu se opredeljujemo za specijalizaciju koju cemo pohadjati u petoj godini. Na pocetku godine unapredjuju se dotadasnji pporucnici u cin pkorucnika korvete, i taj cin se nosi do kraja pete godine, kad se proizvodimo u cin porucnika fregate. Na kraju cetvrte godine pomorci idu u Augustu(Sicilija) na sive brodove(korvete i Velike patrolne brodove), sad upravo pisem sa broda Sirio. Ovde je aktivnost vrlo interesantna, plovimo u sicilijanskom kanalu zbog kontrole ilegelnih imigranata iz Afrike. Sledi peta godina, u kojoj se specijalizujem na telekomunikacijama i na kraju, u julu mesecu, diplomiram na masteru i vracam se u Beograd...
Nisam mogao da skratim na manje od ovoga, znam da je opsirno, ali mislim da ce vam svima biti interesantno da procitate ove redove... :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Rade on September 21, 2009, 10:24:32 am
Da li ti se po povratkuu VS računa čin poručnika korvete, pošto se to malo, da kažem "kosi" sa našim Zakonom o VS? Mada, nekada su sa VTA izlazili kao poručnici, a sa VA kao potporučnici - s tim što se čin potporučnika nosio godinu dana.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on September 21, 2009, 10:42:21 am
Iskreno sumnjam da ce mi priznati cin, bas zbog toga sto se to kosi sa pravilima u nasoj VA. Mada, moje skolovanje traje 5 godina, za razliku od naseg, i imacu master diplomu, ko zna! Bitnije je da mi priznaju te diplome, cin ce pre ili kasnije da ide uz to...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Rade on September 21, 2009, 10:53:44 am
Ma dobro, činovi dolaze i proilaze - bitni su znanje i diploma. Lepo je što tamo polažeš za oficira palubne straže, to u našem školstvu nije bio slučaj.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on September 21, 2009, 10:57:01 am
Znam, nazalost nije... Ovde se pridaje veliki znacaj manevrisanju broda i navigaciji uopste. U Akademiji imamo i veliki simulator komandnog mosta sa kompletnom pratecom opremom, barem 2 puta nedeljno idemo da se obucavamo.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: MOTORISTA on September 21, 2009, 11:04:49 am
Školovanje MT službe kod nas je trajalo 5 godina, zato su oni izlazili kao poručnici.

Orion, hvala ti na ovom upoznavanju sa školovanjem u VPA Italije. I da znaš da je, barem za mene, ovo bilo prekratko, mogao si da napišeš još koji red :D. Imaš li možda i neke slike sa školovanja i brodova na kojima si bio ili se sada nalaziš?


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on September 21, 2009, 11:11:48 am
Igrom slucaja znam ponesto o skolovanju MT sluzbe, tata mi je penzionisani MT pukovnik... :)

Sto se tice moje prve poruke, hteo sam da izbegnem da ljudima dosadi citanje pa da prekinu pre kraja, ali svestan sam da je ljudima koji se interesuju bilo malo...

Slika imam preko 100 Gb, ali su mi nazalost skoro sve kuci u BGu. Videcu ako uspem da nadjem neke slike ovde, pa cu da ih okacim!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: MOTORISTA on September 21, 2009, 11:15:25 am
Ima dosta nas mornara ovde ;) tako da ni u kom slučaju nije dosadno. A što se tiče fotki...sa nestrpljenjem ih očekujemo :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on September 21, 2009, 11:29:00 am
Dogovoreno, buduca izlaganja ce biti duza... I dacu sve od sebe da sto pre okacimslike, imam ih stvarno mnogo...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: duje on September 21, 2009, 03:36:15 pm
Zdravo.
Nisi uopče dosadan sa opisivanjem načina školovanja. Razlikuje se od bivšeg našeg i to je barem meni interesantno. Svaka zemlja sistem školovanja prilagodi sebi i svojim iskustvima. Mene osobno interesira odnos "domačina" prema strancima. To zna biti ponekad neugodno, ako se prave vidljiva razlike. Nadam se, da toga nema. Barem ne na vani!
Sretno završi školu i nadam se, da češ stečeno znanje uspješno upotrebit i prenjet na drugove u svojoj vojsci.
Duje


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on September 21, 2009, 03:47:29 pm
Zvanicno i gledano sa spoljasnje strane tih razlika nema, trude se da ih ne prave. Nazalost ni jedan sistem nije nepogresiv i perfektan, pa tako i ovaj italijanski. Ja sam konkretno imao prilike da osetim na sopstvenoj kozi da me ljudi drugacije gledaju, najcesce na ispitima, mada se ponekad desilo i u toku obuke, predavanja itd. Ali ruku na srce, ocekivao sam da ce losije da me prihvate, zadovoljan sam sve skupa sto se toga tice.
Sto se tice ostalih stranaca(ima ih sa skoro svih kontinenata, u proseku po 4-5 godisnje), primetio sam da je par puta bilo verbalnih carki sa momcima koji dolaze iz Afrike ili sa Bliskog Istoka, ali nista posebno zabrinjavajuce.
Na kraju krajeva, normalno je da se misljenja razlikuju, to se desava svuda u svetu gde se ukrstaju dve ili vise religija, rasa itd... Srecom Italijani imaju dugu tradiciju skolovanja stranih pitomaca, tako da su uspeli to da svedu na minimum...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: brka-65 on September 21, 2009, 04:37:15 pm
Svaka cast Orione,mogu samo da kazem -blago tebi- ! Napred sa skolovanjem, i zelim ti da nauceno i dozivljeno sto bolje preneses u stvarnom zivotu i radu  :super ! Kao sto vidis svi cekamo slike  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on September 21, 2009, 05:18:12 pm
Hvala puno! :) I sam se nadam i dacu sve od sebe da prenesem svima moja iskustva kad se vratim... A za slike... Imam tehnickih problema oko dostavljanja istih! :) Ali obecavam da ce biti slika!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on September 22, 2009, 02:56:13 pm
Orione, danas ti šaljem paket, ako hoćeš da ti ubacim i neki CD sa slikama, javi se i reci gde su. Pozz


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: brka-65 on September 22, 2009, 03:16:02 pm
E pa Boro,znaci to je mladji ! Cestitam


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on September 22, 2009, 07:23:42 pm
Jeste Brko 65, to je mlađi. Stariji studira građevinu, ali za pravog građevinskog inženjera, svaku godinu barem dva puta, da mu se objekti ne ruše (tako ga ja zezam), ne ljuti se, barem ne priznaje to. Inače za Oriona, to je kao iz onog vica: Imao otac tri sina, jedan bio pilot, drugi mornar a i treći isto lud. Klasići hoće da me "pojedu" kako sam mu dopustio da ode na MVA, ne shvataju da me nije ni pitao... To mu je bila najveća želja u životu, hvala bogu da je uspeo da je ispuni iako je Srbija ostala bez mora...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Rade on September 22, 2009, 07:28:03 pm
Mi smo na graničarima zezali jednog zastavnika kako će klinac da mu pobegne u vojnu školu ako ga bude "maltretirao"... a zaća će: "Ja sam njega kad je bio mali sve tuko šapkom, tako da nema šanse da ide u vojnu školu; čim vidi šapku - on reži"... :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on September 22, 2009, 07:38:54 pm
E moj Rade, Orionov III i IV razred gimnazije ubio sam se pričajući sve najružnije o vojsci, da ga odvratim, a on - po svome, pročitao me... Inače, od kad je progovorio samo je hteo da bude "molnal kao tata", ne znam, možda geni, ili sam ja suviše dugo projektovao na porodicu svoju sreću što radim ono što volim.

Sad se bavim uglavnom ISO standardima i zadovoljan sam, kad bi barem time zarazio starijeg sina, mislim da ta oblast ima lepu budućnost, bar 10 - 15 sledećih godina, a odlično se zarađuje...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:01:28 pm
Evo prvih slika: baza RM Italije Augusta, Sicilija (avgust/septembar 2009)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:02:47 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:03:48 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:04:33 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:05:33 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:06:14 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:06:55 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:07:41 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:08:50 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:10:02 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:11:01 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:12:17 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:14:31 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:15:12 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:16:23 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:16:59 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:17:50 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:18:33 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:20:39 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:23:23 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:40:52 pm
Slede slike sa jedrenja: tirensko i ligursko more, april 2009.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:41:36 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:42:22 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:43:16 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:43:56 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:45:23 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:46:00 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:46:41 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:47:42 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:48:22 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:48:57 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:49:43 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:50:36 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:51:18 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:51:57 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:52:45 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:53:30 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:54:04 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:54:42 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:55:25 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:56:12 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:56:49 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:57:43 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 02:59:01 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:01:10 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:01:51 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:02:35 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:03:13 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:05:07 pm
Jedan od dva zaliva u kompleksu MVA; na levoj strani se nalazi malo pristaniste, sa dvadesetak jedrilica, camaca i gumenjaka koji sluze za obuku pitomaca i oficira (januar 2009).


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:05:42 pm
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:06:39 pm
U sobi, na Akademiji...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:11:35 pm
Bice jos slika, sa krstarenja na S/B "Amerigo Vespucci" i "San Giusto", 2006-e i 2007-e, cim stignem!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: duje on October 02, 2009, 03:20:16 pm
Šta je ovo Orione? Jesi li na školovanju ili jedrenju? Doduše vidim kakva je zastava na jedrilici. Vjerujem da ti je OK, zato iskoristi to, znanje ti ne može nitko uzeti!
Duje


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 03:22:46 pm
Zdravo Duje! Na skolovanju sam u Livornu, od 2005-e. A ovo sa jedrenja su neke od slika sa redovne pomoracke obuke koju imamo ovde...
Nije mi lose, ne zalim se s obzirom da privodim kraju...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: duje on October 02, 2009, 03:48:14 pm
Zdravo Duje! Na skolovanju sam u Livornu, od 2005-e. A ovo sa jedrenja su neke od slika sa redovne pomoracke obuke koju imamo ovde...
Nije mi lose, ne zalim se s obzirom da privodim kraju...
Da mi je netko prije 20 godina rekao, da če vojska iz bivše Yuge biti na školovanju u Italiji, rekao bi mu, da to nije moguče. Eto vremena se mjenjaju-i trebaju!
Vidiš, a mi smo uvjek vježbali napadajuči italijanske brodove i to uvjek noću. Koliko je samo bilo neprespavanih! Sada je sve izmješano. Kod nas (Slovenija) su najviše dolazili na učenje stranih jezika (partnerstvo za mir).
Duje


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 02, 2009, 05:39:43 pm
Kao sto kazes, vremena se menaju... Posalju neretko i momke iz Hrvatske na skolovanje ovde, mada ih nije bilo vec 5 godina... U svakom slucaju mislim da je dobro sto se situacija promenila i sto sad svi skupa imamo mnogo toplije odnose u odnosu na proslost...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Nenad on October 03, 2009, 08:21:17 am
U bre, pa tebi koliko vidim sve lose tamo? :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 03, 2009, 08:53:42 am
Svako tako kaze dok ne proba :) Tako sam i ja govorio dok nisam dosao... U sustini ja ovde stavljam sve lepe slike i iznosim zanimljive stvari, tako da mozda izgleda da je ovde super. Veruj mi da postoji i druga strana medalje... :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Nenad on October 03, 2009, 09:12:53 am
Verujem!
Aj ako se slazes da se menjamo?! ;)
Salim se naravno! Naravno da nije sve tako sjajno, ali na kraju ce ostati u uspomeni samo ono najlepse! U to sam siguran!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 03, 2009, 09:17:12 am
Apsolutno si u pravu! Svasta sam ovde proziveo, posebno na krstarenjima(spavanje 2 do 2 i po sata dnevno mesecima, daleko sam od kuce, vojnicki dril itd.), ali sad kada razmisljam o svemu tome uvek se nasmejem, i naravno samo najlepse stvari su mi ostale u secanju... :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: machak on October 03, 2009, 10:28:50 am
Баш ми је драго што ћемо имати официра школованог у италијанској поморској академији.  :)
Видим да је школовање квалитетно и свестрано. Претпостављам да није лако, мада сигурно има и лепих тренутака. Нпр. ове слике са једрења делују баш онако шмекерски, спортски, туристички.  ;D ;)


Имам пар питања за тебе која су ми пала на памет читајући ову тему и разгледајући слике које си окачио.
- Зашто баш смер телекомуникације? Да ли си ти о томе одлучио, или ти је то сугерисано из Београда? Да ли то значи да ћеш моћи да будеш и припадник рода везе овде код нас?

- Видим да на униформи носиш "крилату" металну ознаку. Да ли је то италијанска падобранска ознака?Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 03, 2009, 10:48:23 am
Smer telekomunikacije je realno jedini smer koji moze i kod nas da posluzi, u smislu da nemamo vise ni podmornicare, ni velike topove ili rakete na brodovima kao nekada, pilote itd. U sustini je to bio jedino realno resenje za moju specijalnost, ja sam sve to objasnio ljudima u VA i u MO i oni su se slozili sa mnom, i javili iz ambasade da cu ici na taj smer. A realno mislim da covek koji se skoluje u bilo kojoj stranoj drzavi treba i mora jednog dana da bude most izmedju te dve zemlje i njihovih diplomatskih odnosa. Samim tim, oficir za medjunarodne veze bi trebao da se specijalizuje upravo na telekomunikacijama.
Sto se tice roda veze, to jeste slicno, ali ja sam pripadnik roda Recnih jedinica, i skolujem se vec punih 5 godina na MVA, tako da od prelaska u ''prasinare'' nema nista... :)
Znacka koju si video jeste znaka padobranaca Italije, ali civilnih. Vojna padobranska znacka moze da se dobije samo u KoV-u, i diverzanti u RM.
Inace taj kurs sam zavrsio o svom trosku, posto ta aktivnost nije predvidjena od strane MVA.... Lepo iskustvo! :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: machak on October 03, 2009, 11:14:03 am
Претпостављао сам да си тај смер одабрао јер смо у међувремену остали без мора. Усваком случају лепо усмерење, поред морнаричких знања бићеш стручњак и за телекомуникације. А за прашинаре, то сам навео само као теоретску могућност с обзиром сличност усмерења.  ;D

Врло интересантно. Нисам знао да им је цивилна падобранска значка налик војним значкама. Такође нисам знао да може да се носи на униформи.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 03, 2009, 12:31:16 pm
Ma to za prasinare su me mnogi pitali, nazalost puno momaka-mladih oficira vec po zavrsetku VA je bivano preusmereno na razne smerove KoV: artiljerija, inzinjerija, veza itd. Sve zbog odvajanja i ogromnog smanjenja ljudi u RM...
Sto se znacke tice, jedina razlika izmedju vojne i civilne je sto u centru kod vojne znacke ima i jedna mala zvezdica. U sustini ne vidi se razlika vec na 5m daljine. A nju nosi puno vojnih lica ovde, doduse pretezno u KoV i u RV, kod nas malo manje... Ima jos nekih kurseva koje predvidjaju znacke, kao npr. letacka obuka, spasilac na moru i reci, svi profesionalni ronioci... Samo ne funkcionise bas kao kod nas da svako stavi sta mu padne na pamet na uniformu. Komanda pod kojom se nalazi svako ko zeli da stavi neku znacku salje zvanicnu molbu-pitanje Upravi za Ljudske resurse u GS za RM, uz prilozen sertifikat. Po odgovoru, na koji se ceka obicno po 4-5 meseci, moze da se stavi znacka...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on October 04, 2009, 07:53:47 pm
Bice jos slika, sa krstarenja na S/B "Amerigo Vespucci" i "San Giusto", 2006-e i 2007-e, cim stignem!

Cao Orione, nema čekanja, upostuj one slike sa Ameriga čim ti stigne paket sa diskom... Pozdrav!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:01:38 am
Evo nesto slika sa krstarenja S/B "Amerigo Vespucci", Mediteranom i Atlantikom...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:02:24 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:03:06 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:03:59 am
Komandni most na krmi...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:04:43 am
Vele jarbol


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:05:29 am
Visaljke za spavanje


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:32:52 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:33:53 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:34:41 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:35:30 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:36:16 am
Manevar na jedra


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:36:51 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:38:00 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:38:35 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:39:05 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:39:36 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:40:42 am
Na vezu u Antverpenu i prolaz kroz kanal


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:41:26 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:42:01 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:42:39 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:44:12 am
"Nije bitan ko pocne, nego ko istraje", moto Ameriga Vespucija


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:46:30 am
Beretta M.A.B, automatska puska koja se koristi u Vojsci Italije za svecane doceke, postrojenja itd.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:47:04 am
Krma Vespucci-ja...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:48:18 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:49:10 am
Podnozje krmenog jarbola


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:49:45 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:50:57 am
Pred sluzbu "siznog" u luci Brest, Francuska.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:51:50 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:52:42 am
Jedna od mnogih pepeljara na manevarskoj palubi...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:56:13 am
Atlantik...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:57:32 am
La Korunja, Spanija-prvaci u veslanju


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:58:07 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 07:59:22 am
Ponavljac ziro-kompasa, navigacija od Kadiza do La Korunje


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:01:53 am
The Tall ship race, Atlantik na potezu Kadiz-La Korunja-Brest-Antverpen


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:03:20 am
Regate, Atlantik


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:04:08 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:05:24 am
Pogled sa visine, vele-jarbol


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:06:35 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:07:59 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:08:49 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:10:25 am
Jedan od svakodnevnih Manevara na jedra...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:11:12 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:11:59 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:12:54 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:14:16 am
"Calepino" za odabir zvezda za osmatranje i merenje na nebu, iskreno ne znam kako se kazena srpskom...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:15:15 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:16:20 am
Meteoroloski centar za pitomce


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:16:58 am
Sekstanti; pitomacki ormaric


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:20:41 am
Radar; ECDIS(elektronska kartografija)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:21:41 am
Tradicionalna nauticka karta i pribor


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:23:41 am
Brzinomer i ponavljac ziro-kompasa


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:24:24 am
U nautickoj sali


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:25:07 am
Amerigo u La Korunji


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:25:46 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:26:21 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:27:30 am
Jedan od mnogobrojnih bikova u Spaniji


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:28:05 am
Nemac


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:28:45 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:29:33 am
Negde na Atlantiku...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:30:29 am
Krmeni balkon, iza Sale za sastanke


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:31:16 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:31:58 am
"Na jedra..."


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:33:12 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:33:48 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:34:26 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:35:17 am
Krmeni jarbol


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:35:54 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:37:53 am
Na vezu u Kadizu


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:38:45 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:39:48 am
Ruski S/B "Mir"


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:40:49 am
Hidrografski institut RM Spanije


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:41:32 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:42:20 am
Za navigacijskim stolom


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:43:36 am
U navigaciji od Antverpena do Kazablanke


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:44:21 am
Osmatranje Sunca sekstantom


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:45:11 am
Sunce "baceno" na horizont...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:45:57 am
Na vezu u Antverpenu, Belgija


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:47:10 am
S/B "Sagres"


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:47:44 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:48:29 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:49:02 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:49:41 am
Kod siza


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:50:22 am
Krma Ameriga


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:51:29 am
Pramac Ameriga


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:52:13 am
Jedno od 6 kormila na manevarskoj palubi


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:53:26 am
Negde u Biskajskom zalivu, zatisje pred buru...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:54:43 am
U navigaciji na jedra, kormilo 5 stepeni u levo...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:55:47 am
Kada se jedri koriste se ova kormila, okrece ih 8 pitomaca...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:56:34 am
Pred vezbu veslanja...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:57:22 am
Amerigo slikan iz sljupke


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:58:06 am
Hmmm, koji li je ovaj? :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:58:42 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 08:59:35 am
Pred sportska nadmetanja u Kadizu


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:00:21 am
Negde na vezu...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:01:26 am
Amerigo Vespucci spreman za posete hiljade znatizeljnika...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:01:59 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:02:50 am
Sidarce, 1750kg


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:04:12 am
Besprekorno cist, paluba se riba 4 do 5 sati svakog dana...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:05:01 am
Veslaci sa Vespucija se pripremaju za jos jednu pobedu...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:06:08 am
Zlatna medalja i na vucenju konopa....


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:06:54 am
S/B "Mir"


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:07:32 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:08:16 am
Amerigo Vespucci


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:09:03 am
Na govornici u Antverpenu


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:09:56 am
Amerigo na vezu u Brestu, Francuska


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:10:38 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:11:32 am
Francuski razarac


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:12:09 am
I fregata...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:12:56 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:15:30 am
Sledecih par slika su sa tzv. "Tri dana", kad se svi pitomci zatvore ovde, bez hrane, vode i wc-a puna 3 dana. U toku ta 3 dana pitomci moraju da smisle ime za svoju klasu, i da naprave zastavu(sasije se od komada odece). Mi smo odlucili da se klasa zove "Mirmidoni"...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:16:46 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:18:27 am
Nakon ta tri dana pitomci, koji su do tog trenutka bili "gusteri" postaju "starci", nakrive kapu i prekste ruke, sto je do tada bilo strogo zabranjeno...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:19:08 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:19:53 am
Kabine za tusiranje, koje plivaju u prljavoj vodi....


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:20:24 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:21:09 am
MVA Maroka u Kazablanci


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:21:55 am
Amerigo Vespucci u Kazablanci, Maroko


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:22:43 am
Amerigo u plovidbi prema Italiji, negde u Mediteranu...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:23:54 am
Zastava klase "Mirmidoni", sasivena od strane pitomaca zatvorenih u brodskom prostoru u toku 3 dana...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 09:27:44 am
Toliko za sada, sledece slike bice sa krstarenja "San Giustom"...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: brka-65 on October 07, 2009, 10:27:40 am
 :super Bravo Orione i HVALA  :marinero


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on October 07, 2009, 11:47:34 am
.
Je li ovo Gorch Foch (nisam siguran da se tako piše)? Divan brod, bio sam na njemu 1977., kao pitomac MVA...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on October 07, 2009, 11:53:42 am
Toliko za sada, sledece slike bice sa krstarenja "San Giustom"...

Cestitam Orione, pretekao si me u činu na Palubi. U stvarnom životu moraćeš još malo da se oznojiš, ali ne sumnjam da ćeš me i tu preteći... Mnogo sreće i mirno more na tom putu!

A za disk sa San Giusta, hoćeš li da ti ga pošaljem u pismu? Pozz.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 07, 2009, 12:36:32 pm
Nema na cemu! :)
Mislim da jeste taj nemacki jedrenjak u pitanju(ni ja nisam siguran kako se pise). Sreli smo ga u 3 luke na tom krstarenju...
A za CD, kad se vec nudis, moze! :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on October 08, 2009, 07:06:20 am
A za CD, kad se vec nudis, moze! :)

O.K. Danas ti šaljem disk, a onda čekamo nove slike... Pozz!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 08, 2009, 07:33:13 am
Vazi, hvala!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: jantar on October 08, 2009, 01:13:18 pm
Svaka cast, Orione! Ja sam zaljubljenik u Vespuccija i bas su mi "legle" ove fotografije. Pozdrav!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 08, 2009, 05:01:41 pm
Hvala Jantar! Drago mi je sto ti se svidjaju, potrudio sam se da izdvojim najlepse...  :super


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: jantar on October 08, 2009, 07:06:58 pm
Pozdrav za Tebe, Orione. Evo za Tebe jedan "VESPUCCI", a original ces dobiti kada dodjes u Beograd.[attachment=1]


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on October 08, 2009, 07:10:31 pm
Pozdrav za Tebe, Orione. Evo za Tebe jedan "VESPUCCI", a original ces dobiti kada dodjes u Beograd.[attachment=1]

Jantare, dobro ga znam, tvrdoglaviji je od mene (mada je malo takvih), držaće te za reč! Pozdrav prijatelju!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 08, 2009, 09:17:08 pm
Prelep je! Hvala unapred! :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Tiva on October 18, 2009, 08:35:09 am
Kada se pominje skolovanje na MVA Italije, evo nekih slika iz 2003. godine. Tada sam bio s/b Jadran u Livornu pa smo obisli i Akademiju.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Tiva on October 18, 2009, 08:40:52 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Tiva on October 18, 2009, 08:43:32 am
.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on October 18, 2009, 12:12:41 pm
Super su slike!  :super


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 07, 2010, 10:28:21 pm
Evo jedne lepe slike "piazzale-a" pred dodelu nagrada za jedrilicare sa TAN-a (Trofeo Accademia Navale e citta' di Livorno). Medju zastavama se vidi i srpska trobojka sa belim orlom. Kako je lep osecaj videti tu zastavu na jedrilici na moru, budi emocije...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: jantar on May 07, 2010, 11:22:16 pm
Orione, lepo je biti tu da to mozes videti.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 08, 2010, 08:48:32 am
Slazem se. Mada je i za mene ovo poslednja godina kad cu imati cast to da vidim  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 12, 2010, 09:18:31 pm
Evo jos par lepih slika sa MVA u Livornu.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 12, 2010, 09:19:26 pm
Iz "pticije" projekcije...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 12, 2010, 09:22:41 pm
Glavni ulaz za pitomacki deo MVA.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 12, 2010, 09:24:54 pm
Pogled sa prikosnika.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 12, 2010, 09:35:12 pm
Krstasi...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on May 12, 2010, 09:41:04 pm
Na ovoj slici se vidi vise od pola kompleksa MVA...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: sand on June 03, 2010, 03:01:00 pm
Genijalne slike. Svaka cast Orion!
Kakve su ti opcije posle zavrsene akademije?
Mislim da si pomenuo povratak u Bg...  ali kako ce mornar bez mora?  ;)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 03, 2010, 03:15:33 pm
Genijalne slike. Svaka cast Orion!
Kakve su ti opcije posle zavrsene akademije?
Mislim da si pomenuo povratak u Bg...  ali kako ce mornar bez mora?  ;)

Hvala za slike! :)

Iskreno, jos uvek ne znam zvanicno ni za jednu opciju - znas kako to ide u Vojsci... :) Ocekujem da cu nesto vise saznati kad se vratim.
Nazalost, ja sam poslat na skolovanje jos za vreme SCG, kad je mora bilo. Sad, to ne mora nista da znaci, odnosno, ima jos mornarickih oficira koji su trenutno razmesteni u Recnim jedinicama, i to mora neko da radi - a ko ce, ako ne mornaricki oficir? :)
Ja se nadam najboljem, dacu sve od sebe da se pokazem, to je ono sto je na meni i na sta mogu da uticem, a za ostalo cemo videti...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: sand on June 04, 2010, 12:55:33 pm
Drzim ti pesnice i nadam se da će nova struktura VS pametno iskoristiti tvoje znanje.
Sa takvim iskustvom, ti bi bio pravi izbor oficira za ŠB Jadran. [sto spada u domen SF-a gledajuci danasnje perspektive].
U svakom sučaju, sa srećom!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Patriot on June 04, 2010, 01:13:40 pm
Ocekujem da cu nesto vise saznati kad se vratim.
A što se vraćati, zašto ne ostati vojnim izaslanikom - pripravnikom - u Italiji? Ma zezam se, iako dobro zvuči ...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: kilezr on June 04, 2010, 01:37:30 pm
Drzim ti pesnice i nadam se da će nova struktura VS pametno iskoristiti tvoje znanje.
Sa takvim iskustvom, ti bi bio pravi izbor oficira za ŠB Jadran. [sto spada u domen SF-a gledajuci danasnje perspektive].
U svakom sučaju, sa srećom!
   GDE ??? Pa zastupnik K-danta RRF je prašinar!!!  Misli li neko da će biti bolje ubuduće??? Bolje ni nevraćati ljude ovamo, Dobra ideja da ostane u inostranstvu,Čovek bar zna jezik,ponašenje a ne kao neki.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Rade on June 04, 2010, 02:14:11 pm
Nije pešadinac - već inžinjerac. ;)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: MORNAR on June 04, 2010, 02:36:00 pm
Kad ćeš jednom biti načelnik GŠ vojske Srbije.... da ne bi slučajno tada zaboravio na nas prijatelja sa Palube!!!!!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: brodarski on June 04, 2010, 02:37:58 pm
Manite se nagađanja. Čovjek će dobiti raspored gdje ga stave. Mogućnosti više nisu kao prije dvadestak godina, ali još uvijek ima odgovarajućih mjesta u vojnom sustavu. Sv zavisi od personalaca.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Rade on June 04, 2010, 02:47:41 pm
Manite se nagađanja. Čovjek će dobiti raspored gdje ga stave. Mogućnosti više nisu kao prije dvadestak godina, ali još uvijek ima odgovarajućih mjesta u vojnom sustavu. Sv zavisi od personalaca.

Tako je.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Patriot on June 04, 2010, 03:00:35 pm
Dobra ideja da ostane u inostranstvu,Čovek bar zna jezik,ponašenje a ne kao neki.
A stekao je i neka poznanstva s vršnjacima koji će jednom obnašati neke funkcije u talijanskoj RM, vojsci ...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: pvanja on June 04, 2010, 03:29:26 pm
Ma ni intedanti se nemirisu sa mornarima a kamo li inzinjerci.

Dok ima pravih mornara prasinari nemaju sanse ;D

Salu na stranu k-dan bi trebalo da bude iz mornarickog (recnog) VES-a.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 03:54:51 pm
Drzim ti pesnice i nadam se da će nova struktura VS pametno iskoristiti tvoje znanje.
Sa takvim iskustvom, ti bi bio pravi izbor oficira za ŠB Jadran. [sto spada u domen SF-a gledajuci danasnje perspektive].
U svakom sučaju, sa srećom!

Hvala puno na svemu! :) Samo, na S/B Jadran ne bih mogao nikada da odem, ne zato sto ne zelim, nego zbog opstepoznatog "problema" oko izlaza na more  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 03:56:58 pm
Kad ćeš jednom biti načelnik GŠ vojske Srbije.... da ne bi slučajno tada zaboravio na nas prijatelja sa Palube!!!!!

Necemo sad da preterujemo... :) NGS bi bilo mozda malo nerealno mesto za jednog mornara bez mora  ;D
A sto se tice ovog drugog... Ja prijatelje nikada ne zaboravljam!  :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 03:59:48 pm
Zaboravio sam da vam svima prenesem jednu lepu vest - upravo sam polozio poslednji ispit!  :super


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Patriot on June 04, 2010, 04:02:36 pm
Zaboravio sam da vam svima prenesem jednu lepu vest - upravo sam polozio poslednji ispit!  :super
Mislim da bi te sad netko trebao obučenog baciti u more. Čestitam(o)!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: brodarski on June 04, 2010, 04:05:20 pm
Čestitam!
Usrićija si mater i čaću, riješija si se velike brige. Sad se zaposli i oženi pa brini brige ko i čaća ti.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 04:05:29 pm

    Bolje ni nevraćati ljude ovamo, Dobra ideja da ostane u inostranstvu,Čovek bar zna jezik,ponašenje a ne kao neki.

Kad bi svi tako mislili nista nam ne bi ostalo... Svako od nas treba da doprinese na svoj nacin poboljsanju celog sistema, ne treba bezati u inostranstvo. Treba se krenuti od sebe samog, ispravljati sopstvene greske i postupke, pa ce onda i sistem da krene na bolje, koji nije nista drugo do skup pojedinaca...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 04:07:24 pm
@Brodarski, @Patriot, hvala puno na cestitkama!  :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: kilezr on June 04, 2010, 04:08:07 pm
Ma ni intedanti se nemirisu sa mornarima a kamo li inzinjerci.

Dok ima pravih mornara prasinari nemaju sanse ;D


  Tačno tako! Htedoh reći sledeće.Kako moj brat može da se poredi sa bilo kojim mornarom a ima komandu nad inžinjerijskom skelom i remorkerom za potiskivanje iste .Doduše i oni " PLOVE" kako on to voli da kaže.A od kako je njegova inženjerija prešla u sastav RRF-a dobija ček i ukrcanje???


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Rade on June 04, 2010, 04:09:00 pm
Sa srećom Orione....

A što se tiče bacanja u more, to ostavljamo kad dobiješ klinca :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 04:09:54 pm
Ma ni intedanti se nemirisu sa mornarima a kamo li inzinjerci.

Dok ima pravih mornara prasinari nemaju sanse ;D


  Tačno tako! Htedoh reći sledeće.Kako moj brat može da se poredi sa bilo kojim mornarom a ima komandu nad inžinjerijskom skelom i remorkerom za potiskivanje iste .Doduše i oni " PLOVE" kako on to voli da kaže.A od kako je njegova inženjerija prešla u sastav RRF-a dobija ček i ukrcanje???

Zar nije ukinut dodatak ukrcanja? Mislio sam da je jos uvek status quo u vezi sa tim, ali sam nacuo da ce ga uskoro vratiti, doduse nisam znao da su to vec uradili...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 04:10:40 pm
Sa srećom Orione....

A što se tiče bacanja u more, to ostavljamo kad dobiješ klinca :)

Hvala Rade!
Taman do tad cemo da osvojimo opet neko more...  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Vladimir Ivanović on June 04, 2010, 04:54:38 pm
Čestitam Orionu i Bori na uspjehu.

 :klap :klap :klap :klap


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: ML on June 04, 2010, 05:03:02 pm
Iskrene čestitke Orion i samo tako dalje u životu :klap :klap


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 05:07:18 pm
Hvala puno na lepim cestitkama!  :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: trpe grozni on June 04, 2010, 06:35:25 pm
Zaboravio sam da vam svima prenesem jednu lepu vest - upravo sam polozio poslednji ispit!  :super

Bravo majstore, tako treba.  :klap :klap :klap


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on June 04, 2010, 06:48:54 pm
Moja čestitka malo kasni - tek sad sam došao sa posla.

Želim ti mnogo sreće i u speha u vojničkoj karijeri! Kormilari dobro i pažljivo između životnih Scila i Haribda, kao što si i do sada!  :marinero

P.S. Hvala svima koji su i meni čestitali, danas mi je jedan od najlepših dana u životu, ali ne treba zaboraviti da Orionu još predstoji odbrana master rada polovinom jula, kada će mu podršku pružiti cela porodica.  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 04, 2010, 07:26:58 pm
Hvala jos jednom svima... Potrudicu se da nastavim ovako, nista ne brini Boro! :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: jantar on June 05, 2010, 11:51:54 am
Orione, iskrene cestitke! I ponosnom ocu, Bori![attachment=1]


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 05, 2010, 12:06:29 pm
Orione, iskrene cestitke! I ponosnom ocu, Bori![attachment=1]

Hvala Jantar! Lepa slika :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: FF on June 05, 2010, 01:02:52 pm
Čestitam majstore!

Quote
A što se tiče bacanja u more, to ostavljamo kad dobiješ klinca

E tu već treba da budeš promišljen - o terminu. Moj stari nije mislio, pa kad sam se ja rodio, bacali su ga s palube minolovca 2. januara u more. Hladno zimsko jutro ... brrrrrrrrrrrr  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on June 05, 2010, 01:07:52 pm
I mene su, baš za Orionovo rođenje u Vargaroli bacili u more početkom novembra, zamalo nisam glavom udario u sidro na DTM-u. Za starijeg sam se izvukao sa bogatom marendom, bio je 16.01., u Splitu bura zviždi, nosi sneg, a ja pijan kao zemlja. Nisu me bacili sa TČ jer su mislili da ću na dno brže od sidra... ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: kilezr on June 05, 2010, 01:47:06 pm
   Nisam pratio od početka pa se izvinjavam na zakasnelim čestitkama.  Puno Sreće!!! Samo napred .


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: dzumba on June 05, 2010, 03:36:03 pm
Орион: Уз дужно извињење за кашњење, честитам ти и желим успешну каријеру. Верујем да си био  успешан ђак и да ћеш бити још успешнији официр.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 05, 2010, 04:52:49 pm
Hvala puno, dacu sve od sebe!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: brodarski on June 05, 2010, 05:31:26 pm
Neka ti društvo prave ove dvi lipe cure.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 05, 2010, 07:20:18 pm
Neka ti društvo prave ove dvi lipe cure.

Hvala, mada bih po slikama rekao da se u ovom trenutku radi o poprilicno starim curama  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: jantar on June 05, 2010, 10:30:15 pm
Kako kome, moj Orione!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 05, 2010, 11:36:46 pm
Kako kome, moj Orione!

I to je istina... :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Brok on June 06, 2010, 12:25:33 am
Sve najbolje na poslu. :super


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 06, 2010, 01:25:35 am
Sve najbolje na poslu. :super

Polako, ima jos do posla... :) Javicu utiske...  ;D


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Istria 052 on June 06, 2010, 05:33:42 am
Zelim  da ti prva staresinska duznost sto prije donese potrebno samopouzdanje i omoguci da visoko kvalitetno obrazovanje koje si stekao upotrijebis za odabir vlastitog profesionalnog opredijeljenja u zivotu.

Bitno je da se na okoncanom ovom dijelu obrazovanja ne zaustavis vec beskompromisno nastavis dalje.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: ZastavnikDjemo on June 06, 2010, 10:49:41 am
I ja se izvinjavam na kašnjenju! Čestitam! Sve najbolje u predstojećoj karijeri! ;)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 06, 2010, 10:50:00 am
Zelim  da ti prva staresinska duznost sto prije donese potrebno samopouzdanje i omoguci da visoko kvalitetno obrazovanje koje si stekao upotrijebis za odabir vlastitog profesionalnog opredijeljenja u zivotu.

Bitno je da se na okoncanom ovom dijelu obrazovanja ne zaustavis vec beskompromisno nastavis dalje.

Hvala Istria 052.
Upravo to i imam u planu, da nastavim sa usavrsavanjima, kako u Vojsci tako i u civilstvu. To ce se sigurno isplatiti pre ili kasnije...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Istria 052 on June 06, 2010, 12:03:04 pm
Zelim  da ti prva staresinska duznost sto prije donese potrebno samopouzdanje i omoguci da visoko kvalitetno obrazovanje koje si stekao upotrijebis za odabir vlastitog profesionalnog opredijeljenja u zivotu.

Bitno je da se na okoncanom ovom dijelu obrazovanja ne zaustavis vec beskompromisno nastavis dalje.

Hvala Istria 052.
Upravo to i imam u planu, da nastavim sa usavrsavanjima, kako u Vojsci tako i u civilstvu. To ce se sigurno isplatiti pre ili kasnije...

Najjeftinije je uloziti u znanje, koje moze da se visestruko kapitalizuje kasnije (cost/benefit)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 06, 2010, 12:45:29 pm
Zelim  da ti prva staresinska duznost sto prije donese potrebno samopouzdanje i omoguci da visoko kvalitetno obrazovanje koje si stekao upotrijebis za odabir vlastitog profesionalnog opredijeljenja u zivotu.

Bitno je da se na okoncanom ovom dijelu obrazovanja ne zaustavis vec beskompromisno nastavis dalje.

Hvala Istria 052.
Upravo to i imam u planu, da nastavim sa usavrsavanjima, kako u Vojsci tako i u civilstvu. To ce se sigurno isplatiti pre ili kasnije...

Najjeftinije je uloziti u znanje, koje moze da se visestruko kapitalizuje kasnije (cost/benefit)

Slazem se, potrebna je samo dobra volja, koju svako od nas moze da nadje unutar samog sebe...


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: leut on June 07, 2010, 02:43:37 pm
Čestitke na uspješnom završetku školovanja na talijanskoj MVA i puno uspjeha u budućem poslu i daljnjem (cjeloživotnom) obrazovanju!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 07, 2010, 02:59:03 pm
Čestitke na uspješnom završetku školovanja na talijanskoj MVA i puno uspjeha u budućem poslu i daljnjem (cjeloživotnom) obrazovanju!

Hvala puno, Leut!
P.S. Samo sam ispite zavrsio, nisam jos zavrsio - za mesec dana branim diplomski, onda ce biti pravog razloga za slavlje :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: MORNAR on June 07, 2010, 05:26:04 pm
Orione pridružujem se čestitkama i brzom završetku. Ja imam več godinama jednog studenta građevinarstva, dve godine za jednu,kako kaže Boro, da se objekti ne ruše.....

A što se tiče tvoje  buduće službe, zamisli da si vojni ataše u Rimu (sigurno si dobro naučio Taljanski) i ideš recimo na neki priredbu povodom nekog praznika, slavnostna mornarička uniforma, ispeglan,izglancan. I tamo te npr. najave u stilu: " Rapresentante della armata della Republika Serbia, capitano di fregatta Vanja Prodanić, con la moglie Sanja..."


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Orion on June 07, 2010, 05:39:46 pm
Orione pridružujem se čestitkama i brzom završetku. Ja imam več godinama jednog studenta građevinarstva, dve godine za jednu,kako kaže Boro, da se objekti ne ruše.....

A što se tiče tvoje  buduće službe, zamisli da si vojni ataše u Rimu (sigurno si dobro naučio Taljanski) i ideš recimo na neki priredbu povodom nekog praznika, slavnostna mornarička uniforma, ispeglan,izglancan. I tamo te npr. najave u stilu: " Rapresentante della armata della Republika Serbia, capitano di fregatta Vanja Prodanić, con la moglie Sanja..."

Hvala puno MORNAR! :)
Teska je gradjevina, kod nas je to fakultet koji se najduze studira u proseku - cini mi se oko 12-13 godina...  :-X

Primamljiva je prica o vojnom ataseu u Italiji, nema sta! Samo je to sve na dugackom stapu, i zavisi od jako mnogo faktora, na vecinu njih ne mogu nikako da uticem. Videcemo, samo da se ja vratim vec jednom, pa cu onda da predjem na obaveze koje nosi sluzba...! A sta nam buducnost nosi niko ne moze da zna sa sigurnoscu... :)


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Kuzma® on June 07, 2010, 06:33:11 pm
Cestitke i od mene Orione i Boro. Svaka cast.  :super


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: vitez koja on January 17, 2012, 07:39:31 am

Orine, skolovanje si zavrsio, gde si sada? Kako ti izgleda uporediti steceno znanje u Italiji sa poslom koji sada radis? Voleo bih cuti tvoju dalju pricu.


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: jadran2 on January 17, 2012, 08:19:54 am
Prekrasna stranica - da li sam je ranije vidio i sudjelovao, sad ne nalazim.

Ako nisam ranije cestitao, Cestitam ti Orione na uspjehu i velikim mogucnostima koje su se ukazale prilikom skolovanja!
Isto tako CESTITAM i tvojim roditeljima!

Sretno i uspjesno naprijed; uvijek ti siroki horizont bio pred tobom!Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: Boro Prodanic on January 17, 2012, 08:42:20 am
Orion se ne uključuje u rad Palube već nekih 6 meseci, ne stiže od posla, pa sam ja uzeo slobodu da odgovorim umesto njega. Radi na Ušću, u Beogradu, kao komadir voda plovnih sredstava. Zadovoljan je iako stečena znanja za sada nema mnogo prilike da koristi, ali, budućnost je pred njim.

P.S. Hvala Jadrane!


Title: Re: Školovanje na italijanskoj MVA
Post by: MOTORISTA on April 19, 2015, 01:50:09 pm
Kadeti Akademije u Livornu 1890. godine.

[attachment=1]