PALUBA

Vesti => Srbija => Topic started by: Dreadnought on February 11, 2010, 05:03:19 pmTitle: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Dreadnought on February 11, 2010, 05:03:19 pm
Predsednik Tadić : Vojska garant stabilnosti


11.02.2010

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić priredio je danas u zgradi Predsedništva prijem povodom 15. februara - Dana Vojske Srbije. Prijemu su prisustvovali: ministar odbrane Dragan Šutanovac sa članovima kolegijuma, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, visoke starešine VS, kadeti Vojne i Vojnomedicinske akademije i vojnici.


Upućujući čestitku pripadnicima Vojske Srbije, predsednik Tadić rekao je da je srpska vojska neodvojivi deo društva i da će tako biti i u budućnosti. On je zahvalio čelnim ljudima sistema odbrane na naporu koji ulažu u njegovu reformu, naglasivši da Vojska Srbije predstavlja garant stabilnosti, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona.

[attachment=1]

– Svaka vojska u svetu svoje zadatke može izvršavati samo ukoliko država brine o egzistencijalnim potrebama svojih vojnika. Mislim da možemo uputiti čestitku ministru odbrane zato što je mnogo učinjeno proteklih godina na podizanju standarda naših oružanih snaga. Postoji i jedan neispunjeni prostor o kome moramo voditi računa u budućnosti, a to je stambena politika – rekao je Tadić i dodao da se pri tome mora misliti i na obrazovanje kadra u sistemu odbrane koje u budućnosti ostavlja mogućnost učestvovanja u onim poslovima vezanim za državu koji nisu dominantno vojni.

- Nalazimo se u kompleksnim političkim zbivanjima i ne treba imati dileme da je jedan od izazova i ekonomska kriza koja kada se pojavi u globalnim okvirima izaziva i bezbednosne nestabilnosti. S druge strane, u ovakvim političkim zbivanjima, od izuzetne važnosti je da vojska i čitav sistem odbrane Srbije bude, kroz proces reformisanja ojačan, te da Vojska zauzme poziciju u društvu koja joj pripada i da taj proces bude nastavljen sa punom efikasnošću – rekao je predsednik dodavši da je važno da pripadnici naših oružanih snaga budu osposobljeni da kroz proces obuke odgovore svim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava u domenu odbrane. On je rekao da je bitno da vojska neprekidno bude pod civilnom kontrolom, što ne podrazumeva samo nadležnost predsednika Republike, nego i ministra odbrane, Vlade,Skupštine i njenih odbora.

Tadić je rekao da vojska u budućnosti treba da bude jedan od najvažnijih faktora spoljne, a nikako unutrašnje politike.

– Vojska predstavlja i važan činilac tehnološkog razvoja društva jer ona jeste naslonjena na našu odbrambenu idustriju, ali istovremeno svi njeni pripadnici svojim aktivnostima u pojedinim sektorima, suštinski, strukturno doprinose tehnološkom razvoju našeg društva. Tako je bilo u prošlosti, tako će biti i u budućnosti – rekao je predsednik Srbije.

– Srpski vojnik, kao što tradicija govori jeste imao značajnu ulogu u našem druptvu i to je važna činjenica koje se uvek treba podsetiti. Srpski vojnik je na sebe preuzimao velike rizike i u ratovima koji su se desili devedesetih godina i u odbrani zemlje tokom Nato bombardovanja. Ali naš vojnik mora biti spreman da preduzima rizike i u budućnosti, što ne znači da se mi pripremamo za stanje rata, nego vodimo politiku koja je nezaobilazan faktor izgradnje mira na tlu jugoistočne Evrope i upravo u tom smislu, na početku 21. veka želimo da učinimo jedan kvalitativni i suštinski iskorak u odnosu na nepovoljnu tradiciju ratnih zbivanja na ovim prostorima – istakao je Tadić.

– Više puta sam rekao da mir nije dat sam po sebi, već se za njega moramo boriti – poručio je predsednik uz želju da svi pripadnici Vojske, od načelnika Generalštaba do najmlađeg oficira, vojnika i kadeta tu poruku prenesu jedan drugome.

[attachment=2]

Tadić je vojsku okarakterisao kao ključni činilac odvraćanja od rata i da je samim tim stub politike mira i temelj spoljne politike koja za cilj ima sprečavanje sukoba.

Predsednik je podsetio da je kao posledica ratova ugrožena i egzistencija pripadnika vojske. Ti su faktori učinili da Vojska određen broj godina posle ratova nije bila adekvatno opremljena te da je to iziskivalo veći lični napor pripadnika oružanh snaga.

– U mnogim zemljama pripadnici vojske, nakon svoje vojničke karijere, opredeljuju se za diplomatsku karijeru ili neke druge poslove u državi. Oni postaju izvor ljudskih resursa koji doprinosi tehnološkoj modernizaciji društva i ukupnoj stabilnosti i razvoju – naglasio je predsednik Tadić. On je rekao da se tako vidi čitav sistem reformi oružanih snaga koji podrazumeva i brigu o pripadnicima vojske i poštovanje ljudi koji su izabrali tu profesiju kao lično opredeljenje.

Reforma, prema Tadićevom mišljenju, predstavlja i jasno definisanje odnosa između civilnih i vojnih struktura. Predsednik smatra da je važno da vojska ima zasluženo mesto u društvu i da postane deo globalnog bezbednosnog okvira. Tadić smatra da Srbija mora da preuzme ulogu u očuvanju svetskog mira učešćem u mirovnim misijama, a to će, kako je rekao, podići međunarodni kredibilitet i dati novu formu legitimiteta zemlje. Samo takva Srbija, naglasio je predsednik, ima način i instrumente da brani sopstvene interese i nacionalna prava.

Tadić je podsetio da je tokom reformi sistema odbrane bilo dosta izazova, uspona i padova kao i pomanjkanja materijalnih resursa, ali da se bližimo postignuću profesionalizacije Vojske Srbije kojoj se malo ko nadao krajem 2010. i početkom 2011. godine. To neće značiti da građani, ukoliko to žele, neće moći da služe vojni rok, već da će na taj način širi društveni slojevi imati uvid u profesiju vojnika i uvid u sve poslove koje vojska obavlja.

– Vojska ne sme biti izolovana od srpskog društva pod bilo kojim okolnostima – podvukao je Tadić i rekao da je on, kao Ustavom definisan glavnokomandujući Vojske Srbije, na raspolaganju njenim pripadnicima.

 
Izvor: Sajt VS


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Dreadnought on February 14, 2010, 07:12:02 pm
Tadić: Služenje vojnog roka dobrovoljno


14.02.2010.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da profesionalizacija vojske ne znači da će služenje vojnog roka biti ukinuto, već da će biti dobrovoljno.


Nakon vojne vežbe u sedištu specijalne brigade u Pančevu, Tadić je novinarima rekao da će model po kojem je izvršena profesionalizacija specijalne brigade biti primenjen i na ostale jedinice Vojske Srbije (VS), ali da će i dalje svi gradjani koji žele da služe vojsku i koji ispunjavaju uslove biti dobrodošli u oružane snage.

Predsednik je ocenio da će na taj način građani sačuvati vezu sa vojskom, a da će posebno biti omogućena i civilna kontrola. On je kazao da se danas uverio da je VS osposobljena i za odbranu zemlje i za učešće u mirovnim operacijama sa mandatom UN i za pomoć civilnom stanovništvu i da je kao takva VS i faktor spoljne politike.

Tadić je izrazio zadovoljstvo prikazanim nivoom obuke pripadnika specijalne brigade, ali i činjenicom da je u protekle dve godine nabavljana nova oprema za tu elitnu jedinicu. Prema njegovim rečima, modernizacija VS će se nastaviti uprkos finansijskim teškoćama i državni vrh će odlučiti da li će sredstva za to biti obezbeđena nakon ostvarivanja ekonomskog rasta u zemlji ili uzimanjem povoljnih dugoročnih kredita.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo rezultatima domaće odbrambene industrije postignutim na izvoznom planu i naročito pohvalio Javno preduzeće "Jugoinport SDPR", koje organizuje te poslove.


Izvor: Beta


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Dreadnought on February 14, 2010, 07:28:08 pm
Intervju predsednika Srbije Borisa Tadića magazinu „Odbrana“ povodom Dana Vojske Srbije


14.02.2010.

Partneri politike mira

Suštinske reforme započele su 2003. kada smo definisali generalne strateške pravce promena i mogu da kažem da se posle osam godina, dakle jednog srednjoročnog perioda, približavamo vrlo konkretnim dostignućima. Sve te velike promene zahtevaju reformisanje sistema reformi u hodu, neprestano preispitivanje šta je učinjeno i šta već mora da se popravi u jednom tako osetljivom sistemu kao što je odbrana, koja je najdirektnije vezana za ukupnu bezbednost društva i građana, izjavio je u intervjuu „Odbrani“ predsednik Tadić.

Osnovne poruke predsednika Srbije Borisa Tadića povodom Dana Vojske su da u reformi sistema odbrane ostvarujemo krupne rezultate, da učešćem vojske u mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinnjenih nacija podižemo međunarodni kredibilitet države bez koga nema novih razvojnih mogućnosti, a miroljubivom i predvidljivom politikom koju vodimo Srbija postaje pouzdan i relevantan partner koga mnogi uvažavaju i sve više cene.

Iako istorija svedoči da u Srbiji i na Balkanu uopšte postoji dominantnost politike permanentnog konflikta, predsednik Tadić ističe da duboko veruje u pregovore i dijalog i drugačiju političku odgovornost, u nenasilne metode, miran i racionalan proces. To je i jedini put rešavanja kosovskog problema, gde u saradnji sa međunarodnom zajednicom, kompromisom i dogovorom, treba konačno rešiti etnički sukob Srba i Albanaca.

Evropske integracije su suštinska pretpostavka stalnog mira na Balkanu. Mi na ovim prostorima, bremenitim teškim istorijskim nasleđem, treba da „napadamo” konkretne probleme, a ne jedni druge, i to je suština moje poruke i politike, kaže predsednik Tadić.

Uz Dan Vojske Srbije – 15. februar, kako vidite prioritete u razvijanju sistema odbrane?

- Razmeđe 2010. i 2011. godine još ranije je viđeno kao vreme ostvarivanja ključnih ciljeva, a to je donošenje svih strategijskih dokumenata, profesionalizacija vojske i uspostavljanje višeg nivoa interoperabilnosti, koji može da obezbedi učešće vojske u međunarodnim mirovnim misijama. To je reformski proces koji traje od 2003. godine. Verujem da ćemo ostvarivanjem tih ciljeva imati značajan rezultat do kraja ove i početkom naredne godine.

Za našu javnost, koja se ne bavi strategijskim dokumentima i reformom sistema, važna je činjenica da li je naša vojska profesionalizovana ili nije, da li naši mladići idu na redovno služenje vojnog roka ili ne idu. Verujem da ćemo postići cilj i da ćemo u 2011. moći da kažemo da je Vojska Srbije potpuno profesionalizovana.

Bilo bi interesantno čuti i poređenja Vaših viđenja sistema i Vojske u periodu kada ste bili ministar odbrane i onoga što je u međuvremenu ostvareno na realizaciji zamisli i planova? Koji su najvažniji učinci i šta ostaje dugoročni zadatak?

- Urađeno je zaista mnogo. Ali se mnogo toga i promenilo od vremena kada sam bio ministar odbrane, 2003. godine. Vojska je tada bila potpuno drugačije koncipirana, oslonjena na vojnike na služenju vojnog roka, sa potpuno drugačijom pozicijom Generalštaba u odnosu na Ministarstvo i ministra. To je bio nasleđeni sistem iz devedesetih godina, svojevrstan anahronizam kakvog nije bilo na evropskom kontinentu. Vojska nije bila koncipirana na moderan način, i to je smanjivalo njenu interoperabilnost jer čitavi sektori koje danas imamo nisu ni postojali.

Bio je to jedan bezbednosni trenutak u kome je bilo teško napraviti jasnu razliku između državnih i paradržavnih struktura. Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića postojale su sumnje na sve strane, a država je izgubila kredibilitet jer su njenog premijera ubili kriminalci ali i one strukture koje su bile deo države ali povezane sa kriminalnom.

Suštinske reforme započele su 2003. kada smo definisali generalne strateške pravce promena i mogu da kažem da se posle osam godina, dakle jednog srednjoročnog perioda, približavamo vrlo konkretnim dostignućima. Menjale su se i geopolitičke okolnosti jer 2003. svet nije izgledao kao danas. Izmenio se i tehnološki, a onda važeći standardi u organizovanju oružanih snaga danas se polako napuštaju i uspostavljaju novi, jer su bezbednosni izazovi mutirali. Tada ni Srbija nije bila nezavisna država, već je postojala državna zajednica sa Crnom Gorom, a vojska je imala mornaricu i drugačiju regionalnu odgovornost koja je uključivala kontrolu dela Jadrana. Ekonomski parametri bili su bitno drugačiji jer je proizvodnja beležila visok rast svake godine, svetska ekonomska kriza nije bila na vidiku.

Sve te velike promene zahtevaju reformisanje sistema reformi u hodu, neprestano preispitivanje šta je učinjeno i šta već mora da se popravi u jednom tako osetljivom sistemu kao što je odbrana, koja je najdirektnije vezana za ukupnu bezbednost društva i građana.

Naše učešće u mirovnim misijama značajno podiže međunarodni kredibilitet Srbije. Koje bezbednosne prednosti i političke koristi za Srbiju vidite kao rezultat učešća u zajedničkom očuvanju svetskog mira?

- Moja obaveza je da pojasnim građanima značaj mirovnih misija za svaku zemlju i svaki narod. U međunarodnoj politici samo one zemlje koje doprinose miru i stabilnosti imaju puni kredibilitet, a to podrazumeva i vojno prisustvo na onim žarištima gde je došlo do destabilizacije i ugrožavanja osnovnih principa na kojima savremeni svet počiva. Shodno tome, i one zemlje koje doprinose ekonomskom razvoju drugih zemalja imaju povišen međunarodni kredibilitet. Građani, na primer, Norveške, Japana, Švedske, Holandije izdvajaju znatna sredstva iz svog bruto nacionalnog dohotka, pomažu druge i to je za poštovanje. Voleo bih da i Srbija ima mogućnosti da na taj način doprinosi razvoju nerazvijenog sveta i želim da se što pre nađemo u grupi razvijenih zemalja.

Zemlje koje doprinose miru u svetu i učestvuju u mirovnim operacijama podižu svoj kredibilitet, kao što je to činila bivša SFRJ.

Pošto mi nemamo ekonomski razvoj na takvom nivou da pomažemo druge zemlje, nego smo konzument ekonomske pomoći, ne smemo biti tretirani i kao konzument međunarodne bezbednosti. Sadašnjim učešćem u mirovnim misijama menjamo sliku o sebi, a možemo i mnogo više.

Politička korist je više nego očigledna i mislim da tu pojedini politički akteri prave veliku grešku i lošu uslugu našim građanima kada Srbiju guraju u izolaciju i kada se protive učestvovanju naše vojske u mirovnim operacijama.

Ono što je nekada bilo više nego bolno jeste učešće naših vojnika na služenju vojnog roka u ondašnjim mirovnim misijama. Ali ovde se radi o aktivnosti profesionalnih vojnih lica, naglašavam na dobrovoljnoj osnovi, koji zbog profesionalnog izazova žele da idu u mirovne operacije. Govorim naravno isključivo o operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija i ne dolazi u obzir bilo kakvo učešće Srbije u operacijama koje nisu pod takvim mandatom.

Odbrambena industrija Srbije ostvaruje sve bolje rezultate. To je doprinos oporavku domaće privrede, ali i spoljnopolitički faktor na koji ste ukazali na nedavnoj ambasadorskoj konferenciji u Beogradu?

- Srbija je nakon 5. oktobra 2000. sticala mogućnost da obnavlja svoju namensku industriju. Preko Programa Partnerstvo za mir dobili smo posredno mogućnost da plasiramo proizvode namenske industrije u one zemlje koje su pod striktnom kontrolom NATO i mi danas postižemo objektivno velike uspehe u razvoju odbrambene industrije. Podsećam da je ona 2003. godine bila skoro na kolenima, a evo danas imamo situaciju o kojoj smo tada mogli samo da sanjamo. Sada već razmišljamo o novim investicijama i otvaranju novih tržišta, a vraćamo se i na stara. Pored Iraka i Alžira koja smo obnovili, vratićemo se na tržišta nekih afričkih zemalja, Bliskog istoka, Latinske Amerike, Azije, i to je važna činjenica. Odbrambena industrija ima i spoljnopolitički strategijski značaj.

Vizna liberalizacija, odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma i podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji značajni su rezultati u prošloj godini. Tu je i pitanje odnosa sa NATO. Hoćemo li umeti da iskoristimo sve prednosti koje nam nudi Program Partnerstvo za mir?

- Kada je o NATO reč, u javnosti postoje opravdane nedoumice i one su posledica događaja iz devedesetih godina. Ali, ne može biti suštinskih primedbi našem strateškom opredeljenju da Srbija ide prema članstvu u Evropskoj uniji. Očekujemo da dobijemo status kandidata do kraja ove ili početkom sledeće godine i to neće biti lako. Svom snagom radimo na uspešnom okončanju saradnje sa Haškim tribunalom i na započetim reformama društva.

A kada govorimo o bezbednosnim orijentacijama, Srbija je u Programu Partnerstvo za mir i kada smo to postigli smatrao sam da smo postigli veliki međunarodni politički i odbrambeni uspeh.

Ali u 2009. godini imamo jedan izvanredan rezultat potvrđen na sastancima sa potpredsednikom Bajdenom, francuskim predsednikom Sarkozijem i drugima, a to je da Srbiju niko ne može uslovljavati prethodim učlanjenjem u NATO da bi postala član Evropske unije. Nije mnogo zemalja uspelo da uspostavi takav standard, ali Srbija jeste. Očigledno da nekim opozicionim strankama smeta takvo postignuće i oni bi vrlo rado da Srbiju ponovo vrate u konfliktan odnos sa NATO. I tu je ta razlika između dve politike, one konfliktne i politike izbegavanja konflikta.

U samom Programu Partnerstvo za mir ima još puno prostora koje Srbija može da ispuni ostvarujući konkretnu korist za sebe i za svoju vojsku.

Vaš odgovor na temu o referendumu za i protiv NATO?

- Skupština Srbije je donela deklaraciju o odbrambenoj neutralnosti i ova vlada takvu odluku neće menjati u svom mandatu. Ovo poručujem građanima koje pojedine stranke obmanjuju udarajući po tankoj žici negativnih emocija. Od istih smo slušali laži da smo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU priznali nezavisnost Kosova. Isti oni su obmanjivali građane da je sama Evropska unija priznala nezavisnost Kosova iako ona nema načina da donese takvu odluku, pri tom su bezobzirno vređali dignitet Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke i Kipra, zemalja članica EU koje su čak i u procesu pred Međunarodnim sudom pravde povodom Kosova stale na stranu Srbije.

Isti ti i danas pokušavaju da prevare građane tvrdeći da neko iza njihovih leđa hoće da donese odluku o ulasku u NATO, jer samo u takvoj atmosferi straha i opšteg nepoverenja njihova politika vidi šansu. Ovde se naime radi o njihovom nedostatku hrabrosti da kažu šta im je zaista na duši – a to je referendum protiv ulaska Srbije u EU, pa zato da se Vlasi ne dosete, idu izokola računajući na negativan emotivni naboj koji tema NATO ima kod nas. Pri tom jasno razlikujem legitimne negativne emocije građana, od političkih motiva antievropskih stranaka. Uostalom, upravo zbog te suštinske strateške razlike povodom evropskih integracija smo i imali pad prethodne vlade i izbore na kojima su građani jasno i nedvosmisleno potvrdili da su za evropsku budućnost Srbije.

Može li se, posle svih rezultata na spoljnopolitičkom planu, oceniti da je Srbija pouzdan partner u međunarodnim odnosima?

- Naša politika prema međunarodnoj zajednici je iskrena i fer. Svako želi predvidljivog partnera, a ne nekog za koga se ne zna šta će uraditi sutra. Pa i od ljudi koje srećete očekujete da budu predvidljivi. Da li ćete u restoranu sesti pored nekoga za koga ne znate da li će se potući sa nekim u sledećem trenutku. Naravno da nećete.

Mi želimo da vodimo politiku mira i saradnje, da povlačimo predvidljive poteze, da se u međunarodnim forumima zna šta ćemo učiniti. Svoje neslaganje, kada je ono tema, iznosimo javno i za svoje stavove borimo se mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima. Srbija, za razliku od prethodnih vremena, postaje pouzdan i relevantan partner koga mnogi uvažavaju i sve više cene.

I na kraju, Vaša poruka pripadnicima Vojske Srbije povodom praznika?

- Nastavićemo odbrambene reforme uprkos ekonomskoj krizi jer je to interes Srbije. Naši vojnici, podoficiri i oficiri zaslužuju iskreno priznanje za napore koje ulažu kako bi Vojska Srbije bila spremna da odgovori na sve izazove i pretnje sa kojima se suočavamo. Svim pripadnicima srpske vojske čestitam praznik u ime građana Srbije i kao glavnokomandujući naših oružanih snaga.


Mirovne operacije

Mirovne operacije su pravi i najveći profesionalni izazov za one koji su odabrali vojni poziv kao životni. Sposobnost da se učestvuje u mirovnim operacijama je parametar vrednosti i spremnosti vojske, jer doprinos u uspostavljanju i stabilizaciji mira u nekoj zemlji potvrđuje istu takvu spremnost da se štiti i vlastita bezbednost ako do njenog ugrožavanja dođe.


Međunarodni kredibilitet

Srbija mora da učestvuje u mirovnim operacijama ako hoće da ima međunarodni kredibilitet. Ukoliko ga nema, onda ona ne može ni da obezbedi investicije za razvoj, ni da otvara nova radna mesta, a smanjuje i kapacitete da brani svoj integritet. Samo Srbija koja je poštovana članica Ujedinjenih nacija, solidarna sa onima koji pate, spremna da preuzme rizike i pomogne drugima u njihovoj nevolji, samo takva Srbija može da računa na solidarnost drugih zemalja kada su njeni problemi u pitanju.


Pomoć Haitiju

Predstavnici naše policije su u mirovnoj misiji na Haitiju, bili su tamo u vreme razornog zemljotresa, pomogli unesrećenom narodu. I ne postoji međunarodni forum na kome ta činjenica nije istaknuta. Zahvalan sam tim ljudima i drugima u mirovnim misijama koji svojom hrabrošću i profesionalnim opredeljenjem podižu ugled Srbije u svetu.


Radenko Mutavdžić
Izvor: MORS


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Dreadnought on April 12, 2010, 06:26:49 pm
Novi blindirani automobil za Tadića


12.04.2010.

Na osnovu propisanih procedura i bezbednosnih standarda, srpske bezbednosne službe odlučile da predsedniku Tadiću ustupe na korišćenje nov blindirani automobil.

[attachment=1]

Srpske bezbednosne službe odlučile su, na osnovu propisanih procedura i bezbednosnih standarda, da predsedniku Srbije ustupe na korišćenje nov blindirani automobil.

O nabavci novog automobila odlučeno je na jednoj od sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle procene da blindirani automobil - koji trenutno koristi predsednik Tadić - više ne zadovoljava propisane bezbednosne standarde, saopšteno je Tanjugu iz Kabineta predsednika Srbije.

Pitanje bezbednosti vozila i aviona koje šef države službeno koristi regulisano je zakonom propisanim procedurama, a u javnosti je dobilo na značaju posle udesa službenog aviona u kojem je, u subotu, život izgubio predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Kad je o Srbiji reč, šefu države je na raspolaganju blindirani BMW star 11 godina, kupljen, kako je prenela štampa, još u vreme kada je predsednik Srbije bio Milan Milutinović.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić rekao je agenciji Tanjug da se o bezbednosti najviših državnih funkcionera u svakoj državi posebno vodi računa i da Srbija mora da nabavi najkvalitetnije, jer tu, kako je rekao nema štednje.

"Automobili kojima se voze najviši državni funkcioneri moraju biti novi, blindirani i moraju se menjati na određeno vreme", objasnio je Dragišić.


Šta se vozi u regionu

Kad je reč o bezbednosti i kvalitetu službenih automobila i aviona za potrebe najviših državnih funkcionera, Srbija, sudeći prema izveštajima iz regiona, pripada nemarnijim.

Premijeru Pepublike Srpske Miloradu Dodiku na raspolaganju je blindirana "lančia".

Državni vrh Hrvatske može da računa na luksuzni "čelindžer CL 612", čija je cena bila 18 miliona dolara. Kada je reč o vozilima, blindirana koriste i predsednik i premijer.

Nabavke vozila, bilo onih za zvaničnike, bilo za pojedina ministarstva, pre svega MUP, obavljaju se svakih nekoliko godina.

Predsednik na raspolaganju ima tri od ukupno sedam vozila, koja je za oko 900.000 evra kupilo hrvatsko Ministarstvo odbrane pre dve godine.

Jedan od automobila je blindirani "mercedes G 500 L", a preostala dva su mercedesi terenci.

Makedonija, koja je 26. februara 2004. godine izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći u BiH, nabavila je 2005. "lirdžet 60" iz SAD, za koji je platila 11 miliona dolara iz budžeta.

Kada je reč o Austriji, podaci o prevoznim sredstvima koje koriste kancelar Verner Fajman i predsednik Hajnc Fišer, i mere bezbednosti koje se preduzimaju tokom putovanja, uglavnom nisu poznati javnosti.

Izvor: RTS


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Brok on April 12, 2010, 06:38:48 pm
Pa i treba da ima adekvatno vozilo, evo na TV-u gledam kako su neki kriminalci pretili srpskom predsedniku Saveta za nacionalnu bezbednost, tj. predesedniku Srbije Borisu Tadiću.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: švercer011 on September 01, 2010, 01:32:19 pm
Tadić u LibijiNa poziv libijskog lidera Moamera el Gadafija, predsednik Boris Tadić boravi u Tripoliju, gde će prisustvovati obeležavanju 41. godišnjice libijske revolucije
[attachment=1]
(Tadić i Gadafi (arhivska fotografija))


Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće danas u Tripoliju obeležavanju 41. godišnjice libijske revolucije. Tadić će boraviti u Tripoliju na poziv libijskog vođe Moamera el Gadafija, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

U septembru prošle godine Gadafi je uručio orden Tadiću, koji je tada u Tripoliju prisustvovao proslavi 40. godišnjice libijske revolucije.

Na vojnoj paradi povodom te proslave, učestvovali su i pripadnici Vojske Srbije, a u delegaciji predsednika Srbije bili su i ministar odbrane Dragan Šutanovac i generalni direktor preduzeća "Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević.


Izvor:RTS


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: kilezr on September 01, 2010, 03:24:06 pm
 Normalno je da će Nikčević da ide sa Tadićem s obzirom koliko S DRP radi i tek treba da radi u Libiji.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: SHOOTER on September 01, 2010, 03:37:49 pm
Dali neko zna sta tacno Libija kupuje od SDPR?


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: kilezr on September 01, 2010, 03:55:30 pm
 U Libiji se radi remont Flote.Radi se u bazi u Tripoliju.Tamo su glavna dvojca bivših kolega ali zbog pravila nemogu da kažem imena.Trenutno se radi sa smanjenim brojem ljudi ali se pre dve godine broj kretao i do 150.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: švercer011 on September 01, 2010, 03:55:54 pm
Dali neko zna sta tacno Libija kupuje od SDPR?
Pa verovatno samo municiju eventualno M-21,drugo neznam sta bi mi mogli da im ponudimo.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: dexy on September 01, 2010, 05:26:56 pm
Možda bi i njih mogli zainteresovati za Lastu, a mislim da im treba i remont za G-2 i J-21.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: kopriva on September 01, 2010, 09:21:14 pm
Quote
U Libiji se radi remont Flote.Radi se u bazi u Tripoliju
A ko radi taj remont Flote?


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Rade on September 01, 2010, 09:27:20 pm
Kopriva već ti je odgovoreno...


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: švercer011 on September 03, 2010, 10:05:34 am
Boris Tadić pored Gadafija na proslavi revolucije Libije03. 09. 2010Libijski lider Moamer el Gadafi priredio je svečanu večeru povodom obeležavanja 41. godišnjice libijske revolucije, kojoj je uz više lidera drugih država prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić[attachment=1]


Predsednik je sedeo je odmah do libijskog lidera, a na večeri su bili i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Slovenije Borut Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, javlja Tanjug.

Među gostima bili su i italijanski šef diplomatije Franko Fratini i predsednici više afričkih država, Mauritanije, Čada, Nigerije, Gvineje i premijeri Alžira, Tunisa i Maroka. Posle večere, Gadafi i Tadić su, uz prisustvo ostalih lidera, bili na svečanoj proslavi sa kulturno-umetničkim programom koji je povodom godišnjice revolucije održan u centru Tripolija.Izvor:Press


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MORNAR on September 03, 2010, 10:35:04 am
Premier Borut Pahor sa libijskim predsednikom vlado juće podpisao ugovor za gradnju autoputa u vrednosti 500 miliuna EUR. Radove će izvodit firma SCT sa kooperantima. Javnost je razdvojena oko toga, da vlada pomaže samo nekim firmama itd. A što se tiće predsednika Tadića, danas dolazi u privatnu posjetu Pahoru baš u naše krajeve. Ako ga sretnem, pozdravit ću ga i u vaše ime :super   


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: torpedo011 on April 17, 2015, 03:09:41 pm
Predsednik Tomislav Nikolić je bio primoran da otkaže posetu Vatikanu, jer je zbog kvara na vladinom avionu bio prinuđen da se vrati u Beograd. On je papi Franji uputio pismo izvinjenja.

Avion kojim je predsednik Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na jednom motoru.

Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu izbegnuta nesreća.

Pismo papi

Nikolić je izrazio i žaljenje zbog otkazivanja posete papi Franji i izrazio nadu da će se u najkraćem mogućem roku poseta realizovati, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika.

Kako je rečeno, već se vode intezivni razgovori, kako bi se utanačio novi datum posete predsednika Srbije Vatikanu.

Podsetimo, predsednik Srbije trebalo je danas da otputuje u jednodnevnu zvaničnu posetu Vatikanu, gde je bio planiran sastanak sa papom Franjom i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.
Predsednici Slovenije i Crne Gore telefonirali Nikoliću

Predsednici Slovenije i Crne Gore Borut Pahor i Filip Vujanović pozvali su predsednika Nikolića nakon kvara aviona, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Srbije.

Pahor i Vujanović su se interesovali za detalje incidenta, da li je bilo povređenih i izrazili zadovoljstvo što je sve prošlo bez većih posledica
Vojinović: Nije iznenađenje, ali je zabrinjavajuće

Urednik portala o vazduhoplovstvu tangosix.rs Petar Vojinović rekao je za N1 da poslednji kvar nije iznenađenje.

"Nije iznenađenje jer je ovo sedmi incident ove vrste, a treći incident otkaza motora. Ali frekvencija tih dešavanja je zabrinjavajuća", kaže on.

Vojinović dodaje da incident ne mora da indikuje da je održavanje aviona slabo.

"Održavanje i ne može da bude slabo jer je pod nadzorom Direktorata civilnog vazduhoplovstva, ali je veoma čudno", kaže Vojinović.

Svi kvarovi vladinih aviona

Zbog raznih kvarova na avionu, "falkon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "lir džetu", 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

Zbog kvara na "falkonu", u decembru 2012. godine tadasnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aredoroma "Nikola Tesla" na Kipar. Kako su mediji tada pisali, prilikom paljenja motora otkriven je kvar na delu takozvanom stend baj horizontu.

Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim "falkonom" zabeleženi su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Avion se pokvario po dolaska u UAE, a članovima srpske delegacije pilot je tada rekao da postoji problem sa elektronikom letelice, kao i da je najverovatnije u pitanju kvar autopilota.

Sa istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

I u novembru te godine, još jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije "lir džet 31a" proizveden je 1991, a "falkon 50" 1981.

Mihajlović: Vlada nije razmatrala nabavku novog aviona

Vlada Srbije nije razmatrala nabavku novog aviona, izjavila je ministarka saobraćaja Zorana Mihalović, nakon današnjeg kvara na vladinom avionu.

Na pitanje novinara da li je Vlada Srbije zaslužila jedan novi avion pošto je postojeći star 35 godina i često otkazuje, Mihajlovićeva je kratko odgovorila da se o tome nije razgovaralo.

Mihajlovićeva je rekla i da će, ukoliko je to moguće, biti pooštreni kriterijumi za bezbednost u vazdušnom saobraćaju.

"Trenutno je u proceduri zakon o nesrećama u vazdušnom saobraćaju, koji do sada nismo imali u Srbiji. Taj zakon je pripremljen i naći će se u parlamentarnoj proceduri", rekala je ministarka.

Na pitanje da li će biti poštreni kriterijumi za bezbednost u vazdušnom saobraćaju pošto je u poslednjih šest meseci u nesrećana stradalo 17 ljudi, Mihajlović je rekla da je prvo potrebno dosledno primenjivati zakon.

 "Nisam sigurna da je potrebno poštritii već da je samo potrebno sprovoditi zakone a novi zakon će delom, ako možemo da poostrimo kriterijume, to i učiniti", rekla je Mihajlovićeva.

http://rs.n1info.com/a52568/Vesti/Kvar-na-avionu-kojim-je-Nikolic-leteo-za-Vatikan.html


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: tihi on April 20, 2015, 08:25:19 pm
 
  Eh, izgleda da kvara uopste nije bilo, nego kopilot prosuo kafu po kontrolnoj tabli i u panicnom brisanju su ukljucili izvlacenje zakrilca cime su izgubili kontrolu nad avionom...


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: dzumba on April 20, 2015, 09:01:52 pm
Готово је невероватно да се то баш десило.

Како пишу данашње, мало озбиљније новине, позивајући се на Директорат цивилног ваздухопловства Србије, правог разлога за панику није било. Покварио се један од три мотора и да је пилот поступио по процедури, вратио се на полазни аерородмом иако је, да је претила таква опасност, могао тражи дозволу за принудно слетање на неки од ближих аеродрома. Такође, они који су гледали податке са Flightradar24.com кажу да је авион смањио висину али да брзина припадања није била нешто ненормално. Дакл,е изгледа да су путници то мало другачије доживели. У сваком случају ће се утврдити шта је био проблем. Такође, чињеница је да тај "Фалкон" стално нешто "зеза" и да није баш најпоузданији.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: lovac on April 20, 2015, 09:31:22 pm
Nisam stručnjak za avione, ali ako sam dobro shvatio sve što sam do sada pročitao o toj temi, tromotorni avion, u slučaju da mu otkaže jedan od motora može bez problema da leti dalje i da sleti na najbliži aerodrom.
Otkaz jednog motora ne bi smeo da rezultira nekontrolisanim propadanjem od skoro 2000 m, pod uslovom da ostala dva rade normalno.

Zato, sumnjam da ovo što novine pišu ima veze sa stvarnošću.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: brodarski on April 20, 2015, 09:37:45 pm
Pametno je što se vratio i time izbjegao daljnje komplikacije. Za Srbiju kupovina novog aviona je sitnica a da predsjednik strada u zraku je blamaža.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: motorista 57 klasa on April 21, 2015, 05:40:51 am
Opet greška pilota????????


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kuzma® on April 21, 2015, 09:05:35 am
Nije pilot, kopilot je kriv.

Quote
Kopilot priznao: Prosuo sam kafu u Nikolićevom avionu

B.J. | 20. 04. 2015. - 19:37h  izmena vesti 08:39h | Komentara: 205
Kopilot Bojan Zorić, koji je danas saslušan u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, potvrdio je pisanje "Blica" da je prosuta kafa dovela do kvara u avionu "falkon" kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da otputuje u Vatikan, saznaje "Blic".

Zorić je ispričao da je u toku leta naručio kafu koju je zbog turbulencije prosuo na instrumente pa je došlo do problema sa krilcima.
 
Dok su ubrzano brisali tablu neko je pritisnuo aktiviranje prekidača "emergency slot extension". Avion je počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom, navode pilot i kopilot u izveštaju.Ostatak na LINKU (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/552354/POTVRDjENO-PISANJE-BLICA-Kopilot-priznao-Prosuo-sam-kafu-u-Nikolicevom-avionu)


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: motorista 57 klasa on April 21, 2015, 09:14:51 am
Ovaj je bar pio kafu a ne pivo :klap :klap :klap


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: lovac on April 21, 2015, 02:23:58 pm
Katastrofa: predsednika države vozi pilot, najobičniji diletant!
Šta mogu da očekuju obični građani?


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on May 05, 2017, 08:00:22 am
Nikolić danas na obeležavanju Dana Garde Vojske Srbije
Tanjug   05.05.2017.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas obeležavanju Dana Garde Vojske Srbije, u beogradskoj kasarni "Dedinje".

Kako je saopštila predsednikova Služba za saradnju s medijima, Nikolić će uručiti odlikovanja jedinicama i ustanovama Vojske Srbije povodom 10 godina od njihovog formiranja. Svečanosti će prisustvovati i ministar odbrane Zoran đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Kako se navodi, programom svečanosti predviđen je defile jedinica Garde i dela jedinica Vojske Srbije. Na svečanosti će odlikovanja dobiti sledeće jedinice i ustanove Vojske Srbije: Prva brigada KoV, Druga brigada KoV, Treća brigada KoV, Četvrta brigada KoV, Mešovita artiljerijska brigada, 126. brigada VOJIN, Rečna flotila, Centar za primenjenu matematiku i elektroniku, Tehničko-remontni zavod "Čačak" i Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović".

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on May 18, 2017, 08:13:26 pm
Постхумна одликовања за страдале у ТРЗ Крагујевац и пилоте

Указом председника Србије златне медаље за храброст „Милош Обилић“ за испољену изванредну храброст и дело личног херојства добили су и ватрогасци-спасиоци
Аутор: П.О.четвртак, 18.05.2017.

[attachment=1]

У Генералном секретаријату председника Републике, изасланик председника Милорад Симић уручио је одликовања породицама припадника Министарства одбране и Војске Србије настрадалих у експлозији у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу и породицама припадника 204. ваздухопловне бригаде настрадалих у авионској несрећи у рејону код Шапца.

Указом председника Републике Србије златним медаљама за храброст „Милош Обилић“ за испољену изванредну храброст и дело личног херојства постхумно су одликовани потпуковници Мирослав Перишић и Ненад Ћулибрк, капетани Дејан Пандуровић и Дарко Костић и цивилна лица Дејан Ковачевић и Жељко Николић.

Потпуковник Перишић, капетан Костић и цивилна лица Ковачевић и Николић погинули су у експлозији која се 28. фебруара догодила током гашења пожара у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу.

Пилоти потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде трагично су настрадали 7. априла када се школско-борбени авион „Супер галеб Г-4“ срушио током извођења редовне летачке обуке у рејону села Слатина, надомак Шапца.

Указом председника Републике златне медаље за храброст „Милош Обилић“ за испољену изванредну храброст и дело личног херојства добили су и припадници Министарства унутрашњих послова - командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Ненад Милошевић, командир Ватрогасно-спасилачког одељења Предраг Маринковић, ватрогасац-спасилац Иван Симовић и вође ватрогасно-спасилачких група Небојша Петковић, Марко Бранић и Ненад Миликић.

Церемонији уручења одликовања присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: dzumba on May 19, 2017, 08:01:27 pm
Како год било не може се изједначавати страдање у спасилачкој акцији, где човек свесно себе излаже ризику и страда и страдање током редовне обуке из ко зна ког разлога.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Zaslon on May 20, 2017, 12:39:31 pm
Како год било не може се изједначавати страдање у спасилачкој акцији, где човек свесно себе излаже ризику и страда и страдање током редовне обуке из ко зна ког разлога.
Potpisujem, od reči do reči! A odlikovanja koje Toma deli i kako deli .... 


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on August 02, 2017, 06:55:39 pm
Делегација америчких генерала код Вучића
Аутор: П.О.среда, 02.08.2017.

Председник Србије Александар Вучић примио је делегацију оружаних снага САД, у којој су двадесет један бригадни генерал и контра-адмирал, који су недавно унапређени у генералске чинове, а коју предводи пензионисани генерал Филип Бридлав, претходни командант снага НАТО у Европи.

Састанку је присуствовао и министар одбране Александар Вулин, саопштило је Министарство одбране. Вучић је рекао да је веома значајно то што висока војна делегација САД посећује Србију у оквиру курса непосредног упознавања стратегијског окружења у коме ће обављати нове дужности, јер свака размена мишљења доприноси бољем разумевању и унапређењу сарадње.

На састанку је констатовано да је билатерална сарадња Србије и САД у области одбране веома развијена и да чини најбољи део свеукупних односа двеју земаља. Председник Вучић је као добар пример издвојио сарадњу са Националном гардом Охаја, истичући да је сарадња која се остварује кроз Програм државног партнерства важна и за мир и стабилност у региону, чему је Србија искрено посвећена и даје свестран допринос.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обратио се делегацији оружаних снага Сједињених Америчких Држава коју чине бригадни генерали и контра-адмирали, недавно унапређени у генералске чинове, а коју предводи пензионисани генерал Филип Бридлав, претходни командант снага НАТО у Европи.

Том приликом, генерал Диковић се осврнуо на глобалну и регионалну безбедносну слику из угла Војске Србије, планове наше војске у изградњи способности и најзначајније активности војно-војне сарадње са САД.

Према речима начелника Генералштаба, безбедносна ситуација на Балкану је стабилна, али постоје одређене структуре и снаге које могу ту стабилност да наруше. Он је посебно указао на значај сарадње свих земаља у борби против заједничких изазова и претњи на глобалном нивоу, а као веома успешан пример сарадње истакао је сарадњу наше војске са Националном гардом Охаја у деценији за нама.

Окупљенима се обратио и помоћник министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић, чије је излагање било посвећено безбедносној политици наше земље. Он је нагласио да је Србија данас кључни фактор за стабилност у региону, и да је препозната као део решења, а не као део проблема.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on September 10, 2017, 07:28:48 am
Вучић: Савремено образован официр гарант снаге Војске Србије
субота, 09.09.2017.

Ко брани кућни праг, прадедовину, отаџбину тешко може бити побеђен, нисмо опседнути прошлошћу, али треба да разумемо да наше стално опредељење треба да је унапређење свих вештина и знања како бисмо сачували кућни праг наслеђен од предака, рекао је председник Србије

[attachment=1]

Чврсто опредељење Србије за војну неутралност никако не значи да би војска требало да остане пасивна и незаинтересована у ситуацијама које прете миру и безбедности у свету, већ напротив та неутралност значи искрену посвећеност миру и сарадњи, рекао је данас председник Александар Вучић на свечаној промоцији нове класе официра Војске Србије.

Због тога су, додао је, наши официри и ангажовани у мировним операцијама у целом свету.

„То ангажовање је мали, али битан показатељ наше жеље да као земља не будемо ношени бурама, већ да ослушкујемо и нађемо своје место, јер данас нам је изнад свега потребна будност и решеност, какву су имали и српски војници на Солунском фронту”, рекао је председник, те додао:

„Из тих ровова кренули су у јуриш до коначне победе, а та је победа ушла у уџбенике као модел стратегијског деловања против надмоћног непријатеља”.

Вучић: Веће плате и 30.000 станова

Поред значајног повећања примања припадника оружаних снага, план је и да се у наредних 30 дана јавности представи програм стамбеног збрињавања 30.000 припадника система безбедности, рекао председник Вучић.Новинарима је у Скупштини Србије Вучић рекао да сада постоје услови, јер су градови, пре свега Београд и Нови Сад, али и Ниш, смањили дугове, што ће омогућити градњу станова за припаднике војске, полиције и БИА. „У току су разговори с владом и Министарством одбране да најмање за око 30.000 људи у наредним годинама буде решено страмбено питање. За неких тридесетак дана ћемо се појавити у јавности, верујем премијерка Ана Брнабић, министар Александар Вулин, а можда и ја, с програмом којим бисмо показали како мислимо да решавамо то питање”, поруцио је председник Србије.

Како је навео, није снага у боју војника и официра, него у њиховом знању и ономе шта браниш, чуваш и за кога се бориш.

„Ко брани кућни праг, прадедовину, отаџбину тешко може бити побеђен”, приметио је Вучић те додао да нисмо опседнути прошлошћу, али треба да разумемо да наше стално опредељење треба да је унапређење свих вештина и знања како бисмо сачували кућни праг наслеђен од предака.

Упозорио је, међутим, да ће због зеље да сачувамо Србију, Војска бити стално нападана, било да то чине стране службе, медији, интересне групе.

„Ви зато морате да штитите ову земљу”, поручио је председник младим официрима, додајући да верује да и да је најновија класа официра дорасла задатку који подразумева посвећеност миру и безбедности.

Председник Вучић изјавио је да је само свестран и савремено образован официр гарант снаге и моћи и спремности Војске Србије, спреман да брани и одбрани своју земљу, своју отаџбину и свој народ.

Вучић је у обраћању на промоцији најмлађе генерације официра Србије истакао важност образовања и значај који Универзитет одбране има за укупан образовни и научни развој и напредак земље.

Председник Србије је истакао да је зато један од најважнијих циљева адекватна припрема наших официра за преузимање одговорности која их очекује. . .

Наши официри, подвукао је, постројени данас, су управо завршили своје школовање и спремни су за храбар и частан позив, и служе својој отаџбини и њеним грађанима.

Он им је поручио да су завршили школу која има 167 година традиције и коју су завршили војводе Путник, Мишић, Бојовић, Степановић... и бескрајни низ јунака који су водили српску војску у победе.

Поручио им је да треба да буду поносни на своје претке, да баштине ту светлу традицију и да ће се суочити са свакодневним изазовима и да морају да буду свесни одговорности да чувају оно што је највредније животи и наша отаџбина Србија.

Председник Србије је подвукао да је за српског војника отаџбина увек била највећа светиња ја, и да ће тако и остати.

„Наша дужност је да своје потомке васпитавамо на сјајним примерима патриотизма, какви су ретко забележени и у целој људској историји. Деца и млади треба да препознају узор у српским војсковођама, војницима и херојима”, сматра он.

Кадети у које верује Србија

Начелник Војне Академије Горан Зековић изјавио је да су данас промовисани потпоручници, генерација одличних кадета, врло добрих спортиста, али и одличних и свестраних младих људи за понос Србије и Војске Србије.

Зековић је на промоцији најмлађих официра Војске Србије испред Дома Народне скупштине рекао да је Војна академија уверена да је изнедрила генерацију часних официра и официрки.

Он је најмлађим официрима ВС поручио да верују у њих, у њихова знања и да на новим дужностима неће изневерити очекивања.

„Упамтите да је ваш животни пут - пут сталног образовања и тражи самопрегор. У вас верује Србија, у вас верује Војска Србије” нагласио је Зековић.

Он је најмлађим официрима пожелео успех и срећу у војничком животу и сталну жељу за усавршавањем.

Како је рекао тренутно је на ВА око 1.500 полазника.

Изнео је податак да је у школској 2016/17. години школовање завршило 66 ученика војне гимназије, 55 слушаоца Класе резервних официра, 600 официра, подофицира... а одбрањено је 12 мастера и 19 доктората.

Навео је и да је усавршавања завршило 13 официра из БиХ Мекдоније, Словеније, Хрватске и САД, а своје докторске дисертације одбранило је и пет официра из Алжира.

Србија добија младе официре спремне да следе претке

Најбољи у рангу, потпоручник Илић Александар истакао је данас да и ове године Србија добија младе официре који су спремни и стручни да наставе традицију својих предака, који никада нису устукнули пред тешкоћама.

Илић је, на свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије испред Народне скупштине, подсетио да су преци дали цело своје биће, не тражећи заузврат ништа, и да је сада дошао ред на нову генерацију, да, ослањајући се на њихово искуство савесно и часно обављају дужност у јединицама Војске Србије.

[attachment=2]

Казао да је иза младих официра пут пун препрека и изазова које су успешно савладали.

„Било је потребно пуно труда и одрицања, мотива и жеље, да данас стојимо часно и поносно пред вама. То је једини исправан начин за стварање човека и српског официра”, поручио је он.

Посебно је захвалио професорима и поручио да буду сигурни да ће нови официри оправдати њихово поверење и испунити њихова очекивања.

Највећу захвалност он је, у име нових официра, исказао родитељима и породицама који су их увек подржали.

У прве официрске чинове промовисано је укупно 187 кадета и кадеткиња Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Најбољима у рангу уручене су сабље, а најуспешнијим кадетима по видовима и службама биће уручени пиштољи са посветом.

Најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА додељени су парадни бодежи.

Најбољи кадети 138. класе Војне академије су:

Први у рангу Александар Илић (општи успех 9,73, студијски програм Јавне финансије). Рођен 1994. године у Врању.

Други у рангу: Иван Димитријевић (општи успех 9,72; студијски програм Војнохемијско инжењерство, модул Убојна средства). Рођен 1995. године у Нишу)

Трећа у рангу: Марија Лукић (општи успех 9,67 ; студијски програм Јавне финансије). Рођена 1994. године у Београду.

Најбољи у рангу по видовима и службама:

У виду Копнена војска: Милан Стевановић (општи успех 9,58; студијски програм Менаџмент одбране, модул артиљерија). Рођен 1994. године у Лесковцу.

У Ратном ваздухопловству и противваздухопловној одбрани: Стефан Марковић (општи успех 8,93; студијски програм Менаџмент одбране, модул АРЈ за ПВД). Рођен 1994. године у Неготину.

У службама: Владимир Марковић (општи успех 9,44; студијски програм Јавне финансије). Рођен 1994. године у Зрењанину.

Најбољи на Медицинском факултету ВМА су:

Милош Даниловић, општи успех 10,00. Рођен 1992. године у Шапцу.

Стефан Петковић, општи успех 9,94. Рођен 1992. године у Београду.

Александра Ђајић, општи успех 9,92. Рођена 1992. године у Ужицу. Ове године Војну академију завршава 160 кадета и кадеткиња 138. класе, међу којима је њих 12 из Анголе и један из МУП-а Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршава 27 момака и девојака, међу којима 24 из 3. класе Медицинског факултета и троје са мастер студија. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: cobra 73 on September 10, 2017, 09:24:44 am
Не липши магарче до зелене траве!


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on June 10, 2018, 12:13:26 pm
Вучић: Почетком 2019. имаћемо најснажнију армију у региону
недеља, 10.06.2018.

Већ почетком наредне године имаћемо најснажнију армију у региону, рекао је данас председник Александар Вучић након обиласка реновираних просторија Интерната Војне гимназије у Београду.

„48 година ништа нисмо мењали на овом објекту и то је велика грешка и народа и државе да се ништа не обнавља. Данас сте могли да видите прву фазу и смештај који је на веома високом нивоу”, каже Вучић. Како је навео, до сада су у прву фазу уложена 32 милиона динара, али је дошло боље време. „Видео сам нове, младе људе и дошао сам да позовем људе из Србије, посебно са југа Србије да дођу зато што их чека добра будућност у војсци Србије”, рекао је Вучић. Додао је да ће грађани Србије ускоро моћи да виде колико нам је војска снажнија, јаца и боља него што је била раније. „Желим да све наше објекте обновимо и да изгледа неупоредиво боље него што је до сада”, рекао је.

Председник је истакао да данас улажемо много више у војску Србије. „Нисам случајно рекао, већ следеће године моћи ћете да видите да не постоји снажнија армија од наше у региону. Али имамо неколико проблема. Треба нам много више војника. Највише проблема је због примања, и њих ћемо повећавати. Најмање проблема имамо на југу Србије" рекао је он. Вучић је истакао да је проблем и то што нам је техника застарела, и када будемо спремнији да прихватимо ново наоружање. „Морамо и однос према војницима и полицајцима да променимо. Без њих нећемо имати ни мир ни стабилност. Желимо војнике и официре у униформама. Она са собом носи част, морал, озбиљност и дисциплину”, рекао је председник.  (Танјуг)

Ozvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on July 29, 2018, 05:54:50 pm
Вучић: Ове године милијарду евра за наоружање ВС
недеља, 29.07.2018.

Никинци - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће ове године бити уложено више од милијарду евра у наоружање и војну опрему, што је највише у региону, не рачунајући Румунију која је 2,5 пута већа по броју становника. На тај начин, према Вучићевим речима, јачамо своју одбрамбену индустрију.

„Када хоћете да будете војно неутрални морате да будете довољно снажни да се одбраните од оних који би своју војну снагу могли да користе као средство политичког притиска. Дакле морате да будете довољно снажни да вас сви поштују и да сви поштују независност ваше земље”, рекао је Вучић у Никинцима где је присуствовао показној вежби Војске Србије. Милсим да је добро да улажемо и улагаћемо још више, додао је председник.

Набавка француских ракета

Модернизација, опремање и наоружавање војске увек је дуготрајан, компликован и мукотрпан процес, али га ми радимо брзо и треба да радимо још брже и улагаћемо још, јер хоћемо сваког потенцијалног агресора да одвратимо од напада на Србију, поручио је председник Србије Александар Вучић.

„Хоћемо да свако ко помисли да би му Србија била лака мета, прогута кнедлу у грлу и да добро разуме да би наишао на жесток, много јачи отпор него што је на такав отпор могао и морао да рачуна пре 10-15 година”, поручио је Вучић у Никинцима након показне вежбе гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србје, али и које је у развоју. Вучић је најавио и да ће пре краја године, крајем октобра или почетком новембра, у ваздуху изнад Србије бити осам или девет Мигова 29. Никада, подвукао је, нисмо имали те авионе, „4 плус” генерације, који ће у том броју летети изад земље, а да су српски, ловачки и бомбардерски авиони. Додао је да се данас на показној вежби видела стварна готовост војника и војних капацитета, те да су се видели и недостаци, на чијем ће се отклањању радити, као и добре стране онога што је урађено у последње време.

Задовољан је, каже, како Специјалном бригадом и СКАР пушкама, као и онима који нису војници људима из крагујевачке „Заставе” и ониме што је приказала крагујевачка модуларна пушка, као и оним што су приказала наша возила „Лазар” и „Милош”. Подвукао је да набављамо и нове хеликоптере, Ми 17 и Ми 34, које до сада никада нисмо имали. Истакао је да модерни системи наоружања много коштају, а да Србија све то набавља, а да се не одражава на стање у буџету, нити се повећава, већ се, напротив, и даље умањује јавни дуг. Додао је да су војници задовољни пушкама, али да би желели више комплета униформи, за чију су набавку, каже, расписани тендери. „Радићемо на новим системима, пре свега на вођеним ракетама”, рекао је председник.

Додао је да се преговара са Француском, али и са неким другим западним земљама за додатно оружје, као и да се са појединим земљама преговарало о набавци наоружнаих беспилотних летелица, јер у томе наша памет није довољно далеко одмакла, али ће бити улагања у наше инжењере, јер је жеља да сами будемо произвођачи и „Пегаза”, „Врабца”, као што смо произвели „Милоша” и „Лазара”. Зато ће, додао је, сличних вежби бити чешће и стручни људи у војсци наставиће са радом, како би недостаци били отклоњени. „Наставићемо да радимо да будемо, не само респектабилни, већ да можемо себи да кажемо да они који би потенцијално покушали да угрозе Србију не могу да стекну било какву предност у односу на Србију”, поручио је председник. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on August 14, 2018, 11:00:29 pm
Вучић посетио Војнотехнички институт
уторак, 14.08.2018.

Председник Србије Александар Вучић посетио је Војнотехнички институт, како би се обавестио о степену реализације нових развојних пројеката Института и разговарао са 48 новозапослених инжењера и официра са Војне академије, којима је рекао да су дошли на место где се показује колико се воли земља.

Министарство одбране је раније најавило да ће том институту у новембру 2018. бити уплаћена четири милиона динара за стимулацију, као и да су почела да се улажу средства како би се побољшао материјални положај стручњака у том Институту. Председник Србије се у обраћању осврнуо на, како је рекао, два кључна питања на којима треба даље радити, а то су знање и образовање, без којег се не може напред, и на стање у војсци. Изразио је задовољство што је 48 младих људи запослено у Институту, и додао да без тога војска не може иновативно и технолошки да напредује, а што је важно за будућност наше армије.

Како је рекао, повећаваће се плате и лакше добијати станови, што ће им омогућити да се посвете држави и њеном напретку и лакши живот и за њих и њихову децу. Вучић је рекао да је потребан поглед унапред јер само онај ко држи главу високо и испред себе може да напредује, а онај који гледа назад се саплиће.

„Молим вас да гледате напред и да видите шта можете да урадите за своју земљу. Наша војска је веома снажна”, рекао је председник Републике. Он је навео да се после свих хладноратовских подела у свету поново направио мултиполарни свет и тим више нам је потребна снажна озбиљна и одговорна војска која је у стању да превентивно делује на сваког агресора, који ће знати да ће се суочити са моћном техником и људима који су способни да бране своју земљу. Поручио је да се од младих много очекује, али и да ће држава дати и више него сто они од ње очекују.

„Дошли сте на место где се показује колико се Србија воли. Добродошли”, поздравио је Вучић новозапослене у Институту. Војнотехнички институт основан је након ослобађања земље - 3. новембра 1948. године - као Војнотехнички институт Југословенске армије. Једно од приоритетних опредељења те установе било је опремање, развој и модернизација војске с ослонцем на сопствене снаге. Они се данас баве истраживањем и развојем у области одбрамбених технологија. У наоружање Војске Србије прошле године је уведен прототип широкопојасног радио-гониометара „хера”, комплет стрелишне опреме са радио управљањем - УПТМ и прототип огртача војничког маскирног М-12 из комплета личне опреме.

На завршним испитивањима су били прототип ракетног система „морава” (самоходни ракетни лансер и логистичко возило), прототип модернизованог ракетног система „куб”, прототип аутомобила теренског ФАП 8х8, прототип мултифункцијског упаљача, прототип комплет личне опреме - чизме универзалне, чизме теренске и комбинезон маскирни, прототип микроталасног малошумног појачавача, нулта серија Комплет стрелишне опреме са радио управљањем - уређај за показивање лаких мета, и прототип упаљач тренутно успореног дејства. То је највећа војна научно-истраживачка установа и саставни је део Министарства одбране Републике Србије. Развој наоружања и војне опреме (НВО), као производа високе технологије, главни је циљ деловања ВТИ-а.

Циљ је до сада успешно оствариван, јер је током 70 година, колико Институт постоји, за потребе оперативне употребе Војске Србије освојено преко 1.300 средстава НВО. При томе, освојене су бројне нове технологије, многи савремени материјали и нове методе , ВТИ располаже данас са 24 савремене лабораторије. Неке од њих су од међународног значаја, неке су јединствене на подручју Балкана, а већина превазилази војни значај, па се могу сматрати националним ресурсом Републике Србије.

Обиласку Војнотехничког института, у касарни „Жарково”, присуствовао је и министар одбране Александар Вулин. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on November 03, 2018, 08:32:41 am
Вучић одликовао ВТИ орденом Белог орла другог степена
Аутор: П.О. петак, 02.11.2018.

Војнотехнички институт није само обичан Институт, нити само једна организација која окупља врхунске стручњаке који стварају наоружање и војну опрему, ви сте нешто више. ВТИ је срце једне велике и слободарске војске – истакао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом обележавања 70 година рада Војнотехничког института, саопштило је Министарство одбране.

Поводом јубилеја и обележавања 70 година успешног рада, председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је ВТИ орденом Белог орла другог степена. Честитајући празник у име врховног команданта и председника Републике Александра Вучића, министар Вулин је истакао да, уз свој рад и стваралаштво, када научно радознали покушају да искораче, припадници ВТИ треба да знају да је сваки њихов успех још један гарант да је наша земља слободна и независна, да сама одлучује о себи. Осврнувши се на претходних седам деценија, министар Вулин је истакао да се променило све – од земље која је ВТИ основала, идеологије због које је настао, мењала су се имена армија, задаци, технологија, али се, изгледа до данас није променила једно – стручност, квалитет и врлина људи који раде у ВТИ. Директор ВТИ пуковник др Бојан Павковић, осврнувши се најзначајније моменте током претходних седам деценија постојања и рада Института, истакао је ВТИ градио свој идентитет искључиво својим резултатима.

- О резултатима током 70 година рада ВТИ сведоче 1.300 средстава наоружања и војне опреме, која су уведена у оперативну употребу Војске, освојене бројне нове технологије, методе испитивања и савремени материјали - нагласио је пуковник Павковић додајући да су претходних 15 година за ВТИ биле веома изазовне.

Али након што су ВТИ, домаћа памет и технологија, као и одбрамбена индуструја поново препознати као битан фактор подизања способности Војске Србије, додао је пуковник Павковић, јавила се потреба за променом рада тог Института - повећањем броја развојних задатака, уз захтев за скраћено време развоја, а све у циљу ефикаснијег опремања Војске Србије новим средствима и делотворније модернизације постојећих средстава. Павковић је истакао да је у 2018. години остварено знатно убрзање развоја, а тај успех остварен је првенствено захваљујући подршци државног врха и Министарства одбране. На свечаности, Велику плакету ВТИ, поводом јубилеја, Институт је доделио председнику Републике Србије Александру Вучићу и министру одбране Александру Вулину, које је на вечерашњој свечаности пуковник Павковић уручио изасланику председника и врховног команданта министру Вулину. Поводом јубилеја, Плакете ВТИ додељене су и начелнику Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковнику Милану Мојсиловићу и помоћнику министра одбране за материјалне ресурсе др Ненаду Милорадовићу.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Dreadnought on May 29, 2019, 11:32:15 am

Vučić u poseti obnovljenom internatu Vojne gimnazije


Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas rekonstruisani internat Vojne gimnazije, u čiju obnovu je uloženo oko 180 miliona dinara.

Tokom radova, koji su trajali osam meseci, obnovljeno je svih pet spratova u zgradi, a kompletno su uređene spavaonice, kupatila, dnevni boravci i trpezarija, nad kojom je zamenjen i krov.

Izvođač radova je Vojno građevinska ustanova „Beograd”.

U internatu ima 516 mesta za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Zgrada je građena od 1976. do 1978. godine, a prostire se na više od 10.000 kvadrata.

Predsednik je internat obišao u društvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, čije je ministarstvo izdvojilo sredstva za obnovu, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, načelnika Vojne akademije generala Bojana Zrnića i načelnika Vojne gimnazije pukovnika Miroslava Gvozdenovića.

izvor (http://www.politika.rs/sr/clanak/430635/Vucic-u-poseti-obnovljenom-internatu-Vojne-gimnazije)


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kuzma® on May 29, 2019, 01:28:48 pm
Необично у данашње време да радове није извела нека приватна фирма.  У сваком случају лепо је чути да се ради на побољшању услова будућих подофицира и официра.

На линку је вест на сајту МО и фотогалерија - ЛИНК (http://www.mod.gov.rs/cir/13997/predsednik-vucic-obisao-rekonstruisani-internat-vojne-gimnazije-13997)


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: lovac on May 29, 2019, 02:02:46 pm
Bolje da je pošao sam, da obiđe tu decu, bez cirkusanta Vulina!  :zid


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kuzma® on May 29, 2019, 02:11:22 pm
Sta ces, u ovoj nasoj tragikomediji nekom zapadne i takva uloga.

P.S
Ne znam licno ali iz nekih izvora sam cuo da on privanto i nije bas toliki cirkusant koliko dobro igra tu ulogu.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on February 27, 2020, 07:03:02 pm
Предложене заједничке српско-британске војне вежбе
четвртак, 27.02.2020.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са замеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмиралом Тимотијем Фрејзером о развоју билатералне сарадње у области одбране и безбедности, као и о ситуацији у региону.

– Србија ће увек да буде чврст ослонац за миран и стабилан Балкан – рекао је Вучић, саопштила је прес служба председника. Председник Вучић је рекао да се нада да ће српско-британски односи достићи ниво истинског партнерства и да би размена посета на високом нивоу допринела снажнијим и богатијим везама двеју земаља у свим областима. Он је изразио задовољство што ће током посете адмирала Фрејзера бити потписан план билатералне војне сарадње, који садржи 33 заједничке активности. Двојица саговорника су истакли да су стратешки циљеви сарадње у области одбране у наредном периоду јачање војнообразовне, војномедицинске и војно-војне сарадње.

Адмирал Фрејзер је рекао да је британска страна спремна да понуди помоћ у образовању, усавршавању и тренингу припадника Војске Србије. Предложено је одржавање заједничких војних вежби Војске Србије и Оружаних снага Уједињеног Краљевства, преноси  Танјуг.

Ове године 33 заједничких активности у области одбране

Министар одбране Александар Вулин састао се са замеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмиралом Тимотијем Фрејзером, који борави у званичној посети Републици Србији. Састанку је присуствовала и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Кристина Меклауд, саопштило је Министарство одбране. Вулин је нагласио да ће Србија у складу са политиком војне неутралности наставити да унапређује односе у области одбране са свим државама и међународним организацијама, према својим националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Према речима министра Вулина, Кфор је најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и зато се Србија оштро противи смањењу снага Кфора, те да Срби имају највеће поверење у Кфор па би смањење броја припадника Кфора било веома лоше. Он је захвалио Уједињеном Краљевству на ангажовању својих припадника у снагама КФОР-а, али је указао да посебно забрињава формирање тзв. „војске Косова” и успостављање тзв „министарства одбране Косова”, што је за Србију апсолутно неприхватљиво и представља грубо кршење Резолуције 1244 и озбиљну претњу регионалној стабилности.

– За нас је апсолутно неприхватљиво да се прави било каква војска на простору Косова и Метохије, а посебно не да силом, на било који начин, покушају увести Србе у служење те и такве војске – истакао је министар Вулин. Против смо напада на Српску православну цркву у Црној Гори, а забрињава нас и кршење Дејтонског споразума у Босни и Херцеговини које настоји да наруши позицију Републике Српске, угрожава српско становништво и прети даљим нестабилностима у региону”, нагласио је министар Вулин.

– Република Србија и председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић дају пун допринос јачању стабилности и безбедности у региону и то остаје један од кључних приоритета наше политике и нашег ангажовања – поручио је министар Вулин.

Адмирал Фрејзер истакао је да је британска страна спремна да настави пружање подршке у области образовања, усавршавања и обуке припадника Војске Србије, као и конкретне помоћи у уништавању вишка убојних средстава који представљају претњу безбедности на овом простору. Саговорници су сагласни да су укупни билатерални односи две земље добри, укључујући и сарадњу у области одбране у оквиру које је у 2020. години планирано 33 активности.

По завршетку састанка, План билатералне војне сарадње за 2020. годину потписали су пуковник Мирослав Глишић из Управе за међународну војну сарадњу и изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду пуковник Ник Илић.

Више британских војника на вежби „Платинасти вук 20”

На позив заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, у дводневној посети Србији борави заменик начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмирал Тимоти Фрејзер, објављено је на сајту Војске Србије. Током сусрета генерала Цветковића и адмирала Фејзера било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету и размењена су мишљења по питању мигрантске кризе и билатералне сарадње Србије и Уједињеног Краљевства у наредном периоду.

Закључено је да је сарадња у области одбране између двеју земаља развијена у различитим областима одбрамбених односа, те да заједничка обука и вежбе представљају најбољи начин за проверу достигнутих способности и интероперабилности. Ове године ће припадници Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у значајно већем броју учествовати на вежби „Платинасти вук 20”, на којој је, поред припадника Војске Србије, планирано учешће војника и старешина из 13 партнерских земаља.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 01, 2020, 01:47:43 pm
уторак, 01.12.2020.

Вучић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије, као и постхумне медаље

Председник Србије Александар Вучић свечано је данас уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије за ангажовање на спровођењу мера за спречавање ширења заразне болести ковид-19 и помоћи цивилном становништву, а која су им додељена поводом Дана примирја у Првом светском рату, као и поводом 21. годишњице битке на Кошарама.

Председник Вучић је Орден Белог орла са мачевима другог степена уручио потпуковнику Драгутину Димчевском, поводом годишњице битке на Кошарама.

За заслуге у борби против вируса корона, Орденом белог орла са мачевима трећег степена одликован је заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, као и командант привремених ковид болница Београдски сајам и Београдска Арена пуковник Радивоје Анђелковић.

Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена Вучић је уручио управнику војне болнице Нови Сад, која је у ковид систему, пуковнику Драгану Коруги, док је златном медаљом за заслуге одликован пуковник Иво Удовичић, командант ковид болнице ВМЦ Карабурма.

Пуковник Зоран Смиљковић, командант привремене болнице „Чаир” у Нишу одликован је Златном медаљом за ревносну службу, а Сребрном медаљом за заслуге одликовани су начелник Института за епидемиологију ВМА пуковник Срђан Лазић, начелник Одељења у Клиници за инфективне и тропске болести ВМА пуковник Петар Ђурчић, управник ВМЦ Карабурма потпуковник Милан Младеновић, преноси Танјуг.

Истим одликовањем, Сребрном медаљом за заслуге одликовани су и потпуковник Милан Јовановић, начелник Центра за хитну помоћ ВМА, потпуковник Негован Иванковић који је ангажован током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације, заставник прве класе Момчило Марић, начелник сервиса за одржавање ВМА, заставник Мирослав Љиљак, ангажован на спровођењу мера обезбеђења Дома ученика средњих школа „Патријарх Павле” и привремене ковид болнице ВМЦ Карабурма.

Сребрном медаљом за заслуге одликовани су и заставник Горан Петровић који је ангажован на спровођењу мера обезбеђења КЦ Крагујевац, заставник Јовица Дељанин ангажован на организацији спровођења мера за спречавање ширења вируса корона.

Сребрну медаљу за храброст „Милош Обилић” председник је уручио потпуковнику Бориславу Крњајићу, ангажованом на спровођењу мера обезбеђења граничних прелаза, мигрантских центара, као и прихвата наших држављана пристиглих из иностранства и капетану Томи Зорзићу, ангажованом током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације.

Обраћајући се одликованима, Вучић је поручио да они нису више само заставници, капетани, потпуковници, пуковници и генерали, већ су од данас носиоци државних признања и да сваки од њих сада о томе мора да води рачуна на сваком месту.

„Ви сте посебни, доказали сте се својој држави и народу, а то цео живот морате да испуните обавезношћу и одговорношћу”, подвукао је председник, замоливши добитнике да са поносном носе своја одликовања. Вучић је казао да се ради о важним и вредним одликовањима, не у материјалном, већ људском смислу, које говоре о томе колико су својим радом и делима задужили отаџбину Србију.

„Ми не дајемо много одликовања, али у тешким временима се увек покажу они који су највреднији и који заслужују да од државе добију захвалност”, нагласио је он. Вучић се захвалио на труду, раду, посвећености добитника признања и истакао да су одликовања нешто што остаје увек њиховим породицама на понос, јер је држава умела да препозна и одликује за величанствена и изузетна дела.

„Ваша деца и сви око вас могу да се угледају на ваша дела. Желим вам да имамо нешто лакша времена, да морате нешто мање труда и храбрости да улажете. Али сам сигуран да ћете знати на најбољи начин да одговорите на све одговорности и изазове”, казао је он. Честитао им је још једном на одликовањима и рекао да држава не очекује ништа мање од њих у будућности.

Додели одликовања присуствовали су министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Постхумно додељена одликовања за изузетне заслуге

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања, која су постхумно додељена за изузетне заслуге и дело личног херојства у лечењу и заштити становништва од ковида 19, члановима њихових породица.

Постхумно, Златном медаљом за заслуге одликовани су проф. др Драган Марковић, професор на Катедри за хирургију Медицинског факултета у Београду, који је радио је у КЦС, чије је одликовање преузела супруга Драгослава Марковић, као и доц. др Владимир Жугић, специјалиста пулмологије, начелник поликлиничке службе Клинике за пулмологију КЦС-а, чије је одликовање преузела супруга Гордана Жугић.

Такође, постхумно, истим признањем, одликовани су и др Биљана Натић Љумовић, специјалиста гинекологије са акушерством у Дому здравља у Нишу, а њено одликовање преузео је син Филип Љумовић.

Златном медаљом одликован је и шеф урологије у Општој болници у Ћуприји др Горан Иванковић, а одликовање је преузела супруга Љиљана Иванковић.

Истим признањем одликован је и специјалиста ортопедије у Служби за ортопедију и трауматологију Опште болнице у Чачку др Војкан Шулубурић, а његово признање преузела је ћерка Ксенија Шулубурић, преноси Танјуг.

И специјалиста интерне медицине из Варварина др Мирослав Васић одликован је постхумно Златном медаљом за заслуге, а медаљу је примила супруга Станкија Васић, као и др Драгослав Арсић из Варварина, чију је медаљу преузео син др Немања Арсић.

Стоматолог из Београда др Мирослав Јовановић одликован је постхумно Златном медаљом за заслуге, а медаљу је преузео син Бранко Јовановић, затим специјалиста физикалне медицине др Милан Милеусић, чију је медаљу преузела супруга Валентина Милеуснић и медицинска сестра из Дома здравља у Сјеници Славица Гујаница, а њену медаљу преузео је супруг Горан Гујаница.

„Одликовани су људи из различитих места од Сјенице до Варварина, којима је свима заједничко да су били људи који нису ни штитили ни штедели себе, а управо због таквих људи успели смо да заштитимо многе друге који можда то неће ни знати, а можда никада довољно нећемо умети да кажемо хвала”, поручио је Вучић на свечаности доделе одликовања.

„За оваку прилику нити могу да ми напишу говор, нити бих могао да се припремам. Нити знам шта би тачно требало да кажем осим велико хвала за ваше супружнике, очеве. Не препозамо ми увек на време, никада то у животу није тако да препознате на време колико неко вреди, колико се бори. А ваши родитељи и супружници борили су се не за себе, већ за своју земљу, своје људе, у тешком тренутку”, нагласио је председник.

Вучић је подсетио да држава не даје много одликовања и да ово уручење значи да је држава умела, без обзира ко шта говорио, писао, да препозна оне који су изузетним трудом, посебношћу, ентизијазмом , храброшћу успели да покажу како и на који начин треба да брину о други људима, како да воле Србију. Истакао је да је ово одликовање на понос породицама, и да није дато ни по каквој политичкој линији, већ је давано само по заслугама онима који су земљу задужили.

„Ви сте најближи онима који су добили одликовање и ви морате на посебан начин да се понашате. Не можете сутра више да будете обични људи. Ви сте из породице носиоца највиших државних одликовања и ваша одговорност и обавезност не престаје њиховом смрћу, већ напротив мора доћи до изражаја у будућности”, поручио је Вучић. Захвалио се свима што су живели са онима који су на тако узвишен начин задужили нашу земљу. Казао је да такве ствари не смеју да буду заборављени, иако Срби воле лако да забораве захвалност.

Одликовања су, према његовим речима, начин да се покаже да држава не заборавља и да ће се борити да те људе нико не заборави.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 04, 2020, 01:25:03 pm
04.12.2020.

Vučić čestitao Dan vojnih veterana: Vaša žrtva nije bila uzaludna

AUTOR: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan vojnih veterana, uz uverenje da se više neće morati ratom i oružanim sukobima braniti otadžbina od neprijatelja, zahvalio je veteranima na žrtvi koji su podneli i obećao da ona nije bila uzaludna.

Vučić je podsetio da je, posle potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

"Vi, vojni veterani, negujući tradicije starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, dugu više od jednog veka, na najbolji način pokazujete da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos, jer mi smo danas ovde gde jesmo, pored ostalog zahvaljujući upravo njima. Njihova hrabrost i upornost su nam najbolji dokazi da je u životu sve moguće", istakao je Vučić.

"U nadi da ćemo kao i do sada biti jedinstveni u nameri da gradimo stabilnu budućnost kroz obezbeđenje ekonomskog napretka, očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije, čestitam vam praznik", poručio je Vučić.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 16, 2020, 11:43:58 am
Sastanak Vučića i Vojske Srbije
Novosti online 16. 12. 2020.

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Kolegijumom načelnika GŠ Vojske Srbije i Kolegijumom ministra odbrane po temi "Opremanje Vojske Srbije za 2021. godinu".

[attachment=1]

- Važni razgovori u Generalštabu naše vojske. Snažna armija je garant mira, ali i opstanka naše države i naroda - napisao je Vučić uz fotografiju sa sastanka.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 16, 2020, 12:44:19 pm
среда, 16.12.2020.
М. Г.

Вучић са војним врхом о опремању ВС

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је састанку Колегијума министра одбране и проширеног Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије, на коме је разматрано опремање Војске Србије за 2021. годину, саопштило је Министарство одбране. Састанку у Генералштабу Војске Србије присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

– Важни разговори у Генералштабу наше војске. Снажна армија је гарант мира, али и опстанка наше државе и народа – поручио је председник Вучић након данашњег састанка.

На састанку су разматрани резултати у опремању Војске у претходне две године, активности које се сада преузимају и актуелни процеси опремања и исказане су потребе Војске Србије за новим наоружањем и војном опремом чијом набавком  ће се осигурати даље јачање Војске Србије. Закључено је да је набавком савременог наоружања учињен значајан искорак у јачању функционалних и оперативних способности и истакнуто је опредељење да се настави са убрзаним опремањем и модернизацијом.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 24, 2020, 11:18:07 am
четвртак, 24.12.2020.

Нема државе без војске, ни војске без РВ и ПВО

Председник Александар Вучић уручио је одликовања припадницима Војске Србије, које је указом од 10. децембра одликовао за храброст и лично херојство, те за изузетне заслуге и резултате у области одбране и безбедности Србије.

Председник је сребрну медаљу за храброст „Милош Обилић”, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства уручио потпуковницима Војске Србије Бошку Шербеџији и Зорану Еркићу. За изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије, сребрном медаљом за заслуге одликовани су пуковници ВС Горан Момчиловић и Небојша Николић, као и капетан бојног брода Станко Шушљик. Председник је одликовања доделио и потпуковницима српске армије Милети Бугариновићу, Вељку Влаховићу, Радовану Дамњановићу, Горану Иконићу, Валеријану Кардошу, те Дарку Љутићу. Одликовања су примили и потпуковници Ненад Милетић, Љубомир Обрадовић, Владан Петронијевић, Јован Рсовац, Дејан Штошић, Филип Филиповић. На свечаности у Председништву Србије, Вучић је одликовања уручио и мајорима ВС Ивану Крстићу, Срђану Николићу, Александру Петровићу и Зорану Радуловићу, те капетану Горану Новаковићу. За заслуге и резултате одликовани су и заставници ВС Саша Арсић, Милош Крстић, Синиша Милосављевић, Горан Николић, Славиша Пећић, Драган Стевановић, Дарко Цветановић. Вучић је одликовања доделио и старије воднику прве класе Дејану Стефановићу, те војним службеницима Сашку Стевић и Мирославу Миленковићу, и војним намештеницима Драгану Јовановићу и Петку Стошићу.

Обраћајући се лауреатима, председник Србије је истакао да медаља остаје њима и њиховим породицимана на понос, да су чинили добра дела, радили велике ствари у време када није било лако, а свим припадницима војске обећао даље побољшање материјалног и животног стандарда. Како је исткао, нема државе без војске, као ни војске без противваздушне одбране и ваздухоплоства.

„У то смо могли да се уверимо, када су нам они највише страдали, дајући себе без довољно државне подршке да имају снажан систем супростављања потенцијалном агресору. Држава мора да јача, да можете да обављате ваше задатке, а ваш задатак је да заступате интересе своје земље, да будете пример свима, да се борите за њу”, нагласио је он. Вучић је казао да зна да позиција војске и војника није идеална.

„Трудили смо се кроз тешке услове да полако подижемо стандард војника и интероперабилне могућности, односно борбену готовост војске, да купимо авионе, хеликоптере, а куповаћемо их још. Оно што је најважније јесте, међутим, да поправимо ваш материјални статус и животни стандард. Најпре од војника па подофицира, официра и виших официра”, најавио је он. Изразио је захвалност што су преданошћу, трудом и радом показали како одговорни људи могу да направе разлику.

„Желим код вас да видим додатну веру и жељу да заједнички мењамо нашу армију, доприносимо зајендички њеној снази. Друга ствар за коју вас молим, а нисам сигуран каква и колико тешка времена нам предстоје. Као што видите на Србију и наш народ неки гледају као реметилачки фактор. Ваљда само када смо сувише слаби можемо бити добри. Не желимо да будемо слаби, чуваћемо мир, али морате да водите рачуна у сваком тренутку да будете спремни да не дај Боже заштитите земљу од потенцијалног агресора”, подвукао је председник. Председник је одликовања доделио уз поштовање свих епидемиолошких мера, због чега је и церемонија доделе признања подељена у више делова.

Иначе, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије данас обележавају свој дан - 24. децембар, у сећање на тај дан 1912. године, када је на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

Честитке поводом Дана РВ и ПВО

Председник Србије Александар Вучић упутио је свим припадницима РВ и ПВО честитку поводом 24. децембра, Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

„Искористили сте објективне могућности да модернизујете и осавремените јединице, што је предуслов за добру оперативну и функционалну способност овог вида Војске Србије. Уверен сам да ћете наставити са радом на даљој реорганизацији Војске и започете реформе успешно привести крају”, навео је Вучић.

Министар одбране Небојша Стефановић упутио је честитку поводом 24. децембра – Дана РВ и ПВО, у којој се каже: „Имамо обавезу да заједно чувамо успомену на херојске подвиге свих припадника нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, који су током богате историје безрезервно исказали своју љубав према отаџбини. Поносан сам што сте њихови достојни следбеници и што професионално, дисциплиновано и непоколебљиво извршавате своје задатке контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Србије”.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: vodnik policije on December 31, 2020, 05:51:11 pm
https://www.danas.rs/politika/vucic-bio-sam-prisluskivan-a-to-je-direktan-pokusaj-drzavnog-udara/


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Rade on December 31, 2020, 06:18:12 pm
Дајте, људи, баталите јебену политику. Има ли и један нормалан да га боли уво за то?


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 28, 2021, 02:33:18 pm
четвртак, 28.01.2021.

Расправа о обавезном војном року

Најављена велика улагања и повећање плате војницима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на састанку са представницима војске разговарао и о увођењу обавезног служења војног рока и најавио да ће у наредним месецима бити отворена широка јавна расправа о томе.

„Разговараћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране”, истакао је Вучић. Додао је да је лоша страна јер само обезбеђивање хране кошта 70 милиона евра, а када се обезбеде и приходи за војнике треба додати још 1,2 до 1,8 милијарди евра. Добра страна је, истиче, што се са војском могу попунити и оживети празна места у Србији, преноси Танјуг. Вучић каже да ће већ ове године бити попуњено неколико места са новим јединицама, у Прибоју, Лозници, Белој Цркви у Банату, Пироту, Неготину и Сурдулици.

Повећања плате и велика улагања у Војску Србије ове године

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас „велика” улагања у Војску Србије (ВС) током године, уз акценат на набавку система за електронско ратовање. Он је после састанка са војним врхом у Београду на ком су анализиране способности Војске Србије (ВС) у претходној години рекао је да је војска „фактор очувања стабилности и мира, али и одвраћања потенцијалног агресора”. Казао је да је задовољан радом и моралом припадника ВС у условима, који како је оценио, нису лаки, преноси Бета.

„Много рада је војска уложила у условима пандемије, била је једна од најзначајнијих институција у прихвату наших људи који се се враћали из иностранства. Имали смо 16 преминулих припадника војске и Министарства одбране од последица короне у 2020. и још троје у овој години”, рекао је Вучић. Оценио је да је „много” урађено на унапређењу борбене готовости и на набавци „најсавременијег наоружања и војне опреме”.

„Набавили смо од система Панцир до беспилотних летелица, ове године ћемо посебну пажњу посветити електронском ратовању. Установили смо наше недостатке, купићемо још радарских система, још беспилотних летелица”, казао је председник Србије. Најавио је да ове године следи „велико повећање” плата припадницима ВС.

„Поред пет одсто за цео јавни сектор, припадници војске добиће додатних 10 одсто јер желимо да их што дуже задржимо и да привучемо још људи”, рекао је Вучић.

​Србија мора да води рачуна о себи

Председник Александар Вучић пренео је данас да се на састанку са представницима Министарства одбране и Војске Србије разговарало „о свим могућим правцима угрожености безбедности Србије” и поручио да у том контексту Србија мора да води рачуна о себи. „Знате какве проблеме имамо на Косову и Метохији, имамо и друге регионалне проблеме, уз трећу врсту проблема, који се тичу геополитичких размирица великих сила, а где смо ми неретко земља око које се њихови интереси сучељавају”, рекао је Вучић.У складу са тим, Србија мора да води рачуна о себи, поручио је Вучић, одговарајући на питања новинара у Дому гарде „Топчидер”.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Brok on January 28, 2021, 05:32:35 pm
Дајте, људи, баталите јебену политику. Има ли и један нормалан да га боли уво за то?
Generalno kada se gleda i nema ali ako priđemo nepristrasno, VS je sada zanovila i Nebo i Zemlju (avioni/tenkovi), nije mnogo, može uvek bolje... ali ovi prošli su sekli 55-tice, i ništa značajno nije nabavljeno za njihovo vreme. Nije ništa nabavljano i zanavljano još od prošlog veka.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on March 26, 2021, 11:47:52 am
Vučić i kineski ministar odbrane prisustvuju prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije
Novosti online 26. 03. 2021.

ODRŽAVA se prikaz sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni "Dedinje".

Prikazu prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Narodne Republike Kine Veij Fenghe. Prethodno su predsednik Srbije i kineski mininstar odbrane imali sastanak. Prvo su pripadnici Garde Vojske Srbije prikazali sposobnosti za izvršenje počasne artiljerijske paljbe, a zatim je usledio eskort vozila starije generacije.

Među njima je i motorno vozilo Mercedes "Pulman 600", koji je u upotrebu uvršten 1965.godine, od kada se u njemu u većem broju zvaničnih pojavljivanja vozio predsednik SFRJ, a danas se čuva u Gardi VS.

https://youtu.be/ayBV8uorruM

Zatim su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije izveli prikaz borilačkih veština, a zatim i tehnike veranja u urbanoj sredini. Usledio je prikaz protivterorističke borbe u urbanoj sredini.

Ministar Stefanović i general Vei Fenghe položili vence

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i državni savetnik i ministar nacionalne odbrane Narodne Republike Kine general Vei Fenghe položili su danas vence na spomen-obeležje ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u Beogradu, bombardovane 1999. godine za vreme NATO agresije. Tom prilikom, minutom ćutanja odata je počast žrtvama.

Tokom NATO bombardovanja, 7. maja 1999. godine ambasada je pogođena sa tri projektila. Poginuli su dopisnici lista "Guangming žibao" Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije "Sinhua" Šao Junhuan, a 20 osoba je povređeno. Polaganju venaca i odavanju pošte ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade prisustvovala je i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on April 06, 2021, 12:56:48 pm
уторак, 06.04.2021.

Вучић и изасланик краља Бахреина на војном приказу

На Војном аеродрому „Пуковник Миленко Павловић” у Батајници одржава се приказ наоружања, војне опреме и способности дела јединица Војске Србије, којем присуствују председник Александар Вучић и шеик Насер бин Хамад бин Иса Ал Калифа, изасланик краља Бахреина.

Председник Александар Вучић и шеик Насер бин Хамад бин Иса Ал Калифа, изасланик краља Бахреина
У приказу учествује део јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72.бригаде за специјалне операције и 63.падобранске бригаде.

[attachment=1]

У динамичком делу приказа ангажовано је 400 припадника Министарства одбране и Војске Србије, преко 25 борбених возила и борбених система, као и 12 ваздухоплова.

[attachment=2]

У тактичко-техничком збору ангажовано је око 150 припадника Министарства одбране и Војске, и представника предузећа из групације одбрамбене индустрије Србије са пет ваздухоплова и више од 130 борбених возила и борбених система, наоружања и друге опреме, преноси Танјуг.

[attachment=3]

Шеик из Бахреина, изасланик краља за хуманитарни рад, питања омладине и саветника за националну безбедност, борави у дводневној посети Србији, првој након што је прошлог месеца председник Вучић посетио ту земљу.

[attachment=4]

[attachment=5]

Вучић је, иначе, први председник Србије који је боравио у званичној посети Бахрејну, након чега је уследила посета изасланика бахреинског краља.

https://youtu.be/vq3Yia9TwKI

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on April 23, 2021, 11:25:07 am
Brnabić uručila odlikovanja pripadnicima MO i Vojske Srbije
IZVOR: TANJUG PETAK, 23.04.2021.

Ana Brnabić uručila je danas u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ona je istaka da država ulaže mnogo u poboljšanje njihovog statusa. Brnabićeva je odličja na svečanosti u Palati Srbija uručila povodom obeležavanja najvišeg vojnog praznika - Dana Vojske Srbije, 23. aprila.

"Zašto?"

"Naša najveća zahvalnost prema vama kao pojedincima i Vojsci Srbije jeste snažno i kontinuirano ulaganje u plate, uslove života, opremu, oružje, obuku i sve ono što je potrebno da bi vi svoj posao obavljali kako treba, a vaše porodice osetile da je vaš poziv nešto što mi kao društvo visoko vrednujemo", rekla je premijerka. Ona je primetila da se na vojnim vežbama jasno vidi da je vojska sve jača i spremna, i istkla da je srećna kada vidi porodice pripadnika vojske, ali i drugih bezbednosnih službi kako se useljavaju u svoje nove stanove u Vranju, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu. Posebno je ukazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno posvećen tome da pripadnici vojske budu zadovoljni i ponosni Naglasila je i da su preduslovi za jaku i stabilnu zemlju vladavina prava, ekonomija, brza, efikasna i transparentna administracija, zdravstvo, obrazovanje, kultura i, svakako, sistem odbrane.

Premijerka je zahvalila pripadnicima vojske za sve što čine, a što se posebno vidi u kriznim vremenima kao što su poplave, smetovi, oluje, ali i borba protiv virusa kakav je kovid-19.

"U godinama kakva je ova za nama, pokazalo se još jednom koliko je važna snažna i spremna vojska koja u svakom trenutku po svakom zadataku i u najkraćem roku može da pomogne civilnim službama i svim građanima naše zemlje", istakla je Brnabićeva. Kako je dodala, pripadnici Vojske Srbije među prvima su dali sve od sebe da se osigura bezbednost granica, bezbednost stanovništva, a neki od njih položili su svoje živote u toj borbi.

"Pokazalo se tokom pandemije ponovo koliko je važno za jednu zemlju i za jednu vladu da može u potpunosti da se u svakom trenutku osloni na kapacitete svoje vojske", dodala je premijerka. Izrazila je uverenje da će odlikovanja biti još jedan podstrek da nastave s posvećenim i profesionalnim obavljanjem svojih dužnosti.

Na svečnosti su uručena 167 odlikovanja u više kategorija, a ukazom predsednika Repubike od 12. februara 2021.godine, za ispoljenu izvarednu hrabrost i delo ličnog herojstva Srebrnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” odlikovani su vojni službenici Saša Bogićević i Nenad Crnogorac. Obraćajući se u ime nagrađenih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pukovnik Vladan Ranđelović zahvalio je na dodeljenim odlikovanjima, dodajući da će ona predstavljati podstrek svima za postizanje još boljih rezultata u izgradnji i jačanju sistema odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

"Svim pripadnicima vojske čestitam praznik, Dan Vojske Srbije, želim im dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i da u narednom periodu postižu još bolje rezultate", naglasio je pukovnik Ranđelović.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on July 02, 2021, 01:14:34 pm
петак, 02.07.2021.

Вучић са директором руске обавештајне службе о регионалној безбедности и билатералној сарадњи

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са директором руске Спољне обавештајне службе (СВР) Сергејем Наришкином о регионалној и глобалној безбедности као и о билатералним односима и сарадњи у различитим областима.

Како је саопштено из Председништва, Вучић и Наришкин су током разговора у Београду указали на значај сарадње Безбедносно-информативне агенције (БИА) и СВР у борби против међународног тероризма, као и њихових активности у обавештајном и безбедносном сектору ради успешног одговора на различите изазове. Састанку је присуствовао и директор БИА Братислав Гашић, преноси Бета.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Dreadnought on July 15, 2021, 12:00:38 pm


Vučić: Vojska Srbije u svakom trenutku zaštitiće svoju zemlju


Predsjedik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Vojska Srbije u svakom trenutku biti u stanju i imati dovoljnu snagu i silu da zaštiti i sačuva svoju zemlju.

- Mnogo stvari još moramo da uradimo, imajući u vidu činjenicu da se u okruženju svi dramatično naoružavaju - rekao je Vučić, nakon sastanka u Generalštabu u Beogradu sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem i predstavnicima vojnog vrha.

On je ocijenio da se Srbija nalazi u veoma složenom okruženju i složenoj političkoj situaciji i da je upravo zato Vojska Srbije neophodna kao garant očuvanja mira i stabilnosti i odvraćanja od napada na Srbiju.

Vučić, koji je i vrhovni komandat Vojske Srbije, istakao je da su sagledane i analizirane sposobnosti Vojske Srbije i šta je to što je neophodno kako bi se unaprijedili borbena gotovost i operativne sposobnosti vojske.

- Mi se time ponosimo. Nastavićemo sa tim ne ugrožavajući nikoga, a uvijek želeći samo da sačuvamo mir i razmišljamo o ekonomskom razvoju - naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da vjeruje da će ljudi biti zadovoljni ogromnim ulaganjima u Vojsku Srbije koja nisu bila od 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Mnogo toga još moramo da uradimo, posebno za takozvane uslove noćne borbe, nabavljanje dodatnih optoelektronskih sredstava, nabavljanje novih, savremenih oruđa i oružja za protivvazdušnu odbranu, Ratno vazduhoplovstvo, ali i za dalje jačanje naših pešadijskih jedinica - naveo je Vučić.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o intenziviranju saradnje sa fabrikama domaće namjenske industrije.

- Posebno smo razgovarali o dodatnom angažmanu fabrika naše namjenske industrije, sa kojima će Ministarstvo odbrane obaviti dodatne i posebne razgovore. Mi ne bježimo od toga da uložimo značajne sume novca u narednom periodu, ali ta isporuka mora da bude drugačija, odgovornija, veća u narednom periodu - rekao je Vučić.

On je napomeuo da taj ekonomski razvoj omogućava i bolji status vojnika, te da vjeruje da će taj status biti popravljen i prije kraja ove godine dodatnim povećanjima primanja, ali i dodatnim nabavkama vojne opreme i naoružanja, većom snagom i većom čvrstinom Vojske Srbije.


izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=438568)


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on September 16, 2021, 10:20:43 am
15.09.2021.

Председник Вучић: Грађани могу да буду поносни на своју војску

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, обишао је данас на београдском Ушћу приказ наоружања и војне опреме, који су организовали Министарство одбране и Војска Србије поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Након обиласка изложених средстава, председник је позвао грађане да данас обиђу приказ на Ушћу и виде колико је Војска Србије напредовала, као и део капацитета којима располаже.
 
- Грађани ће моћи да виде Панцире, хеликоптере Ми-35, тенкове, ПАСАРС-е, Норе, Лазаре, велике и мале Милоше, наше пушке и снајпере, све што једна војска мора да има, затим дронове, у које све више улажемо и у које полажемо све више наде, до тога да виде оно што обнављамо, а што је некада уништавано - Стреле, Игле, Кубове, Неве, да видите колико је већа снага наше војске него што је била некада - нагласио је председник Вучић.
 
Као пример напретка у војсци, председник је навео и да у односу на пре неколико година војска сада има више од 25 хеликоптера, више авиона ловаца и бомбардера, као и ПВО система. Такође, председник истиче да раст и  напредак војске, осим од свеукупног напретка земље, зависе и од људског фактора.

- Оно што је дивно, када говоримо о патриотизму и о љубави према војсци, нашег народа на југу Србије, је да 70 процената, а можда и више, долази са југа Србије, са запада и истока. Најмање долази са севера Србије, из Београда и Војводине. Зато ћемо морати даље да повећавамо плате, да би ти људи могли да виде своју будућност у Војсци Србије, јер без људи све ове машине не вреде ништа - рекао је председник Вучић. Председник Вучић је честитао припадницима Војске Србије и Министарства одбране, не само на овом приказу, већ и на укупном труду и одличним резултатима.
 
Одговарајући на питање новинара коме је и зашто некада било у интересу да уништава наоружање и војну опрему Војске Србије, председник Вучић одговара да је то чињено пре 10-15 година и да то сада није случај.

- Сада то више није случај. И то што је уништавано, сада имамо више хиљада комада. Ми данас развијамо нашу војску. Ми смо војно неутрални, али смо самостална, независна, слободна и слободарска земља, која уме да чува себе, не угрожавајући никога. Да будете слободни и независни није увек лако. И тада морате да бринете о свом оружју и свом оруђу. То је питање политике, чврстог, јасног и недвосмисленог става. Када то имате, онда можете да се похвалите оваквом војском - поручио је председник Вучић. Он додаје да су осим обновљених ресурса, резерве хране које војска има попуњене 100 процената и за мирнодопске и све друге услове.
 
- Снабдели смо се и дали много више новца него икада раније да стање војске буде боље. Оно што нам недостаје, то су људи. Мислимо да имамо најбоље људе, али нам недостаје још. Мораћемо да их додатно мотивишемо платама и још неким решењима - најавио је председник Вучић.
 
- Мислим да људи могу да буду заиста поносни на нашу војску и све ово што данас овде могу да виде - рекао је председник Србије и честитао Дан српског јединства, слободе и националне заставе свим припадницима нашег народа у Србији, Републици Српској и широм региона, пожелевши да са поносом чувају црвено-плаво-белу тробојку.

На данашњем приказу изложено је више од 130 борбених и неборбених система, као и бројно наоружање и војна опрема. Међу средствима која су на употреби у јединицама Војске Србије, посебну пажњу привукли су производи српске одбрамбене индустрије. На штанду Војне академије, представљене су предности образовања у војним школама и академијама, а у друштву војних спортиста посетиоцима је омогућено да се опробају у гађању ваздушном пушком.
 
Штанд Војнотехничког института посвећен је презентацији пројеката у домену истраживања и развоја наоружања које реализује ова еминентна установа, а симболично, у оквиру манифестације Војни музеј је приредио поставку посвећену пробоју Солунског фронта и изложио наоружање и униформе из балканских и Првог светског рата.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on September 22, 2021, 06:54:28 am
21.09.2021.

Председник Вучић: Србија не прихвата политику свршеног чина

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Алексадар Вучић председавао је данашњом хитном седницом Савета за националну безбедност на којој је било речи о кризној ситуацији на Косову и Метохији. По завршетку заседања председник је поручио да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира и пуне стабилности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

Седници, која је одржана у Палати „Србија“, присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који је и секретар Савета, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и остали чланови Савета за националну безбедност.

- Разговарали смо о ситуацији на Косову и Метохији, посебно после криминалне акције приштинског режима и шестог по реду упада на север КиМ, уз коришћење оклопних транспортера, дугих цеви, малтретирања локалног становништва, уз необавештавање градоначелника четири општине. Анализирали смо ситуацију и дошли до следећих закључака. Србија ће наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ. Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране. Србија је увек спремна да настави дијалог у Бриселу, али неће да прихвати решења наметнута једностраним, криминалним акцијама – нагласио је председник Вучић.

Председник Србије истиче да је након јучерашњег и данашњег разговора са представницима најмоћнијих земаља западног света, одбио предлог са тобожњим компромисним решењем, јер би оно унижавало Републику Србију. За ту одлуку добио је сагласност и Савета за националну безбедност.

Он је истакао да је једино решење оно што захтева Савет за националну безбедност, а то је повлачење свих трупа са севера КиМ, повратак на пређашње стање, а тек онда одлазак на разговоре у Бриселу.

- Што се свега другог тиче, ми смо увек спремни за разговор, али има још један услов који поставља Савет за националну безбедност. Ми тражимо хитан одговор од Европске уније, постоји ли Бриселски споразум у правном промету, или не и када ће бити формирана Заједница српских општина? Тај одговор тражићемо у наредних месец дана и видећемо коначно хоћемо ли га добити или не. И њихово ћутање и недобијање одговора биће нам јасан знак да Бриселски споразум више не постоји и да они не желе да се формира Заједница српских општина. И то је нешто, али онда бар сви знамо да тај споразум не постоји – поручује председник Србије и подсећа да је управо суштина Бриселског споразума била у формирању Заједнице српских општина.

Председник Вучић је упутио позив ЕУ, Великој Британији и САД да утичу на Приштину да без одлагања укине противправну и супротно Бриселском споразуму донету пресуду Ивану Тодосијевићу, штo сматра да може бити разлог за велику кризу.

- Приштина не само што забрањује другачије мишљење, где је само њихово мишљење исправно, али да све то оставимо по страни, они су директно прекршили Бриселски споразум. По Бриселском споразуму у Већу судија морали су да буду двојица Срба и један Албанац. Такво веће није никада ни било понуђено да се формира. Они то знају. Или ће укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршку за исељавање Срба са КиМ, српских породица, домаћина и свега другог. У складу са тим и ми ћемо реаговати другачије – рекао је председник Вучић.

У складу са Бриселским споразумом председник Вучић је тражио и хитно издавање лиценци за снабдевање, дистрибуцију и трговину електричном енергијом двема српским компанијама, а народу на КиМ поручио да ће бити снабдевен основним животним намирницама све док траје кризна ситуација на северу покрајине.

- Било је много предлога за додатне мере које ће бити донете у циљу заштите интереса Републике Србије.  Ми ћемо их разматрати у наредних неколико дана и онда изаћи са њима. Желимо да покажемо добру вољу. Желимо и да оставимо неко време некима у Приштини да промене своје лоше одлуке. Уколико не буду желели, ми ћемо доносити мере у циљу заштите интереса Републике Србије и ја сам о томе обавестио чланице Квинте и представнике ЕУ. Србија неће да прихвата политику свршеног чина, у којој ће да нас доведу до тога да нечија криминална акција може да добије правну легализацију и легитимизацију. Самим насиљем можете да учините шта год вам је воља, али да добијете печат Србије на то, нећете. Кад кажем „каква вам је воља“, то не подразумева физичко насиље над српским становништвом, јер на физичко насиље мора да реагује НАТО. А ако не буде реаговао НАТО, ја сам већ то рекао, неће бити погрома над нашим становништвом као што га је било 2004. године и неће бити ни „Олује“ ни „Бљеска“- поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је, такође, навео да је Савет за националну безбедност анализирао стање и ситуацију у Војсци Србије и полицији, сагледавши шта је све неопходно како би се у наредном периоду капацитети додатно ојачали и како би још снажније деловали по питању одвраћања на сваку потенцијалну агресију или претњу на нашу земљу. Он је, такође, истакао да је задовољан борбеном готовошћу, моралом и мотивисаношћу људи и најавио да војску и полицију очекују значајнија опремања и наоружавања, која су већ раније уговорена.

- Одбацио сам то зато што сам сит политике свршеног чина и зато што тако не можете да разговарате са Србијом. На барапске, криминалне трикове Приштине више нико у Србији неће да пристаје. Наша одлука је била да им кажемо „Изволите, проводите шта год хоћете, како год хоћете, али то проводите на силу. А да добијете пристанак и сагласност Србије за то, не може“ – рекао је председник Вучић.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on October 12, 2021, 06:30:13 am
11.10.2021.

Састанак председника Вучића са министром одбране Републике Анголе

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра одбране Републике Анголе Жоаоа Ернеста дош Сантоша, с којим се подсетио своје посете Анголи 2013. године и традиционалног пријатељства које две земље повезује још из времена некадашње Југославије и чланства у Покрету несврстаних.

Састанку су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Председник Вучић је замолио министра Дош Сантоша да руководству Анголе пренесе захвалност за разумевање за ставове Србије кад је реч о Косову и Метохији и за подршку територијалном интегритету и суверенитету наше земље, јер то сведочи и о поштовању међународног права. Он се заложио и за већу сарадњу двеју земаља у међународним организацијама.

Председник Вучић и министар Дош Сантош су размотрили могућности за снажније везе у области безбедности и одбране, идентификујући стратешке циљеве сарадње у тој области.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on October 12, 2021, 12:29:16 pm
12.10.2021.

Председник Вучић отворио 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2021“

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у присуству потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, отворио је данас 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2021“.

Председник Вучић, обраћајући се високим званицама из земље и иностранства, изразио је задовољство због прилике да пожели добродошлицу на Међународни сајам наоружања „ПАРТНЕР 2021“

– За почетак бих желео да честитам и Београдском сајму и Југоимпорт СДПР-у и Министарству одбране на организацији овог сајма и, рекао бих, ове изванредне промоције нашег знања и памети наше одбрамбене индустрије. Србија данас промовише мултилатерализам. Наши дипломатски напори, верујем, да су препознати у целом свету у покушају да промовишемо мир и стабилност и ми смо данас и јуче домаћини чак 117 делегација из целог света док истовремено организујемо један од најзначајнијих сајмова наоружања, у овом делу Европе и најзначајнији – рекао је председник Вучић.

Он истакао да нас је историја неретко учила лекције које нисмо дуго памтили.

– Али ми се чини да их данас препознајемо нешто боље и нешто више у односу на неке периоде из прошлости. Говорећи о историјској улози нашег народа и сам оснивач Несврстаних Џавахарлал Нехру је рекао да је из нашег искуства много тога научио, а наш основни циљ и наша кључна политика је да буде мир и стабилност. Једна народна мудрост каже - нема пута ка миру, мир је пут – нагласио је председник Републике.

Вучић је подсетио да је српска држава, кроз фазе свог постојања, била позната по одбрамбеној индустрији.

– Многе би зачудила чињеница да овде постоје производи фабрика које су старе више од 165 година посебно сам срећан што је овогодишњи сајам највећи и што показује највише новитета у десетогодишњој историји овог сајма наоружања. Успели смо да војску и војну индустрију у претходних неколико година ставимо онај пиједестал народног поверења које им, не само због историјских заслуга, свакако припада. Овде су представљени истраживачки развојни, опитни и ремонтни капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, приказани су највиши домети фабрика из Групације одбрамбене индустрије Србије, Југоимпорта и дела наших научно-истраживачких институција чији је задатак опремање и оспособљавање наше војске – рекао је председник.

Према његовим речима, када говоримо о миру и стабилности, у свету интереса нема милостиње је за слабе. У свету интереса постоји поштовање за оне који су снажни.

– Зато је важно да развијамо нашу одбрамбену индустрију да би смо могли управо да чувамо мир и стабилност, да не бисмо морали да будемо понижавани, да не бисмо морали да будемо угрожавани – подвукао је Вучић.

Председник је оценио да је тешко супротставити се великим силама у промоцији наоружања и војне опреме.

– Важно је да и по том питању градимо свој пут, да изаберемо оне области наоружања у којима можемо да се такмичимо са најбољима. У свему не можемо, али сам сигуран да посвећеношћу великим радом можемо, не само да сачувамо своје место на тржишту света, већ и да пронађемо нове партнере и да цена наших производа буде конкурентна и боља од цена које промовишу велике земље и велики системи – рекао је председник Вучић.

Он је оценио да људи не примећују, осим онога што купимо у иностранству, шта је све урађено у претходном периоду за нашу земљу у смислу отварања нових фабрика и нових производа одбрамбене индустрије. Истакао је возило „лазар 3“ и подсетио да до пре годину дана ни претходне верзије тог возила нису биле у Војсци Србије

– Данас је све то део наше армије, имамо их све више, производимо их све више, до „великог милоша“, „малог милоша“, наоружаних и 12,7 митраљезима, не само 7,62 милиметра, наоружаних „осама“... Много тога се мења и идемо у корак са светом – нагласио је Вучић.

Он је истакао значај чињенице да су многи министри одбране и начелници генералштабова страних земаља дошли на сајам „ПАРТНЕР“ и захвалио им на томе изразивши наду да ће имати шта да виде и да ће за разумну цену добити добар и поуздан производ.

– Проблема, наравно, увек има и нема их мало, али смо издржали најтежи период, прошли кроз најтежи период и уверен сам да ћемо умети да и из тих проблема изађемо још снажнији, још јачи, и да нас догодине чека још већи број новитета. На крају, желим вам успешну реализацију планираних активности, желим свим излагачима, желим и приватним излагачима, не само ономе што спада у државни комплекс, дакле, заједно држава и приватни сектор морају да раде и у сфери наменске индустрије и у сфери одбрамбене индустрије, а вама поштовани гости из иностранства, драги наши пријатељи који долазите из различитих земаља, од Алжира до Анголе, дакле, желим да се осећате овде у Београду као код своје куће, ово је ваш други дом. Добро дошли и долазите нам чешће! Хвала најлепше! Живела Србија! – рекао је председник Вучић на крају говора којим је свечано отворен 10. Међународни сајам наоружања „ПАРТНЕР 2021“.

После отварања сајма, председник Вучић је заједно са министром Стефановићем и генералом Мојсиловићем обишао изложбену поставку у Хали 1 и Хали 4 Београдског сајма.

Посебну пажњу привукло је ново борбено возило пешадије „Лазански“ са даљински управљивом борбеном станицом 57 милиметара које је добило име по легендарном војном новинару, аналитичару и публицисти Мирославу Лазанском.

Помоћних министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић представио је председнику Вучићу најновија средства из развоја српске одбрамбене индустрије, између осталог: тешку пушку 20x110 милиметара „шарац 99“, систем беспилотне летелице пројектила „гавран145“, најновије верзије самоходне хаубице Нора Б-52 и оклопног возила „милош“ те противоклопни ракетни систем 3. генерације „НОВА“ великог домета.

Председник Републике, министар одбране и начелник Генералштаба такође су посетили и штандове домаћих излагача из приватног сектора као и страних компанија које су одлучиле да на сајму представе своја достигнућа.

Након обиласка сајма, председник Вучић се обратио представницима медија нагласивши да је веома срећан због оног што је имао прилику да види на сајму „ПАРТНЕР“.

– Најпре, срећан сам што смо привукли велики број гостију из иностранства, много делегација које су учествовале у Комеморативној седници, односно обележавању 60 година Несврстаних, али и могли сте овде од излагача да видите да имамо чак 25 предузећа из Руске Федерације, да имамо највеће кинеске компаније, да имамо најзначајније западне компаније, представнике и Француске и Италије и европска предузећа, дакле, Сједињених Држава и то показује колико расте значај сајама наоружања у Београду. Истовремено задовољан сам оним што ради Министарство одбране, Војска Србије , наше посебне институције, наше научне институције, са  „Југоимпортом СДПР“, дакле, са новитетима које имамо, јер ми морамо да идемо у корак са светом – рекао је Вучић додавши да у предвиђањима понекад успевамо да будемо и испред.

Он је рекао да ове године имамо највише новитета из домаће наменске индустрије и додао да верује да ћемо, у наредном периоду, нашу наменску индустрију и даље моћи да унапређујемо .

– Могли сте да видите и наше борбена возила која излазе из Прибоја из „ФАП-а“ и захвалност тих људи, али много добрих возила из „Заставе ТЕРВО“ и много тога што крагујевачких и производа од Трстеника, Чачка, Ужица, и многих других места, Земуна, Лучана... И оно што је занимљиво, први пут смо из иностранства добили више понуда. Људи хоће да купе нашу фабрику у Лучанима, али у овом тренутку нисмо заинтересовани за продају и нећемо бити у наредном периоду – изјавио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је рекао да је веома задовољан радом министра одбране Небојше Стефановића.

– Министар Стефановић, као министар одбране, веома добро ради свој посао. Никакав проблем нисам видео и никакву неозбиљност, неодговорност у свему овоме што смо у претходних дана, недеља и месеци радили. Ја сам случајно и врховни командант оружаних снага Републике Србије па чак и по том питању могу да судим и немам никакав проблем. То шта имам или немам да кажем Небојши Стефановићу рекао сам пре годину дана и што се мене тиче то сам тада завршио – нагласио је председник Вучић.

На овогодишњем „ПАРТНЕРУ“ своје производе и услуге представља укупно 132 излагача из Србије и 16 страних земаља – Аустрије, Босне и Херцеговине, Кине, Канаде, Данске, Финске, Француске, Немачке, Хрватске, Италије, Русије, Словеније, Шведске, Швајцарске, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава.

Међународни сајам „ПАРТНЕР 2021“ трајаће до 14. октобра када ће бити отворени дан за све заинтересоване посетиоце који желе да се упознају са најновијим достигнућима српске одбрамбене индустрије, али оним што се нуди на светском тржишту наоружања и војне опреме.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on October 22, 2021, 06:07:19 am
21.10.2021.

Председник Вучић предводио церемонију Дана сећања на жртве у Другом светском рату

Председник Републике Србије Александар Вучић предводио је данас у  спомен - парку "Крагујевачки октобар" у Шумарицама церемонију обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату и 80 година од масовног стрељања цивила у Крагујевцу. Церемонији је присуствовао потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић.

После молебана и помена страдалима, који је служио епископ шумадијски Јован са свештенством, председник Вучић положио је венац код споменика "V3", подигнутом на месту где су 21. октобра 1941. године немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.

У знак сећања на страдање невиних цивила у Крагујевцу одржан је и традиционални "Велики школски час“ на коме је изведена поема "Црни дан" Душка Радовића. Реч је о првој поеми наменски написаној за ту манифестацију, а која је изведена 1971. године.

Масовно стрељање цивила у Крагујевцу сматра се једним од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату, а стрељање је вршено 19, 20. и 21. октобра. Музеј „21. октобар“ располаже подацима о 2.796 стрељаних цивила од којих је било око 300 младића и деце узраста од 12 до 20 година, а међу њима били су и ученици Прве и Друге гимназије и Учитељске школе, као и младићи који су радили у Војнотехничком заводу.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on November 17, 2021, 07:46:51 am
16.11.2021.

Председник Вучић: Наставићемо са опремањем Војске

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас обуци јединица Речне флотиле и обишао тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме Копнене војске у војном комплексу „Мачвански партизански одред“ у Шапцу.
 
Председник Вучић честитао је припадницима Копнене војске празник – 16. новембар Дан Копнене војске и пожелео им много успеха у будућности, поручујући министру Стефановићу, начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу и команданту Копнене војске генералу Симовићу да пренесу поздраве свим војницима, као и то да су грађани Србије поносни због великог, важног и одговорног посла који они обављају.
 
Он је свим припадницима Копнене војске пожелео да имају бољу опрему и боље наоружање и још много година и деценија мира.
 
- Желим да честитам и на данас изведеној вежби овде на Сави у Шапцу, која је изведена у веома сложеним условима. На Сави је било и хладно и ветровито и можете мислити како је рониоцима који су по овој температури, по овом времену, улазили у воду, али мислим да су све што су могли да изведу учинили на изузетан начин – истакао је председник Вучић.
 
Према његовим речима, још много тога треба да се уради на додатном опремању и модернизацији Речне флотиле, али не само на сонарима и увођењу дронова, већ и на додатној дигитализацији опреме, куповини нових чамаца, пре свега са ниским газом.

- Не само да имамо бродове и чамце за Саву и Дунав, већ и за Мораву, Тису, Дрину. То су ствари које ћемо морати у наредном периоду да учинимо, али много тога већ до краја године стиже за Копнену војску и верујем да ће генерали Симовић и Мојсиловић, министар Стефановић и помоћник министра Милорадовић моћи да буду задовољни оним што је држава учинила – истакао је председник Вучић.
 
Последњих година, подсетио је председник Вучић, улаже се више него икада у нашу војску, у  наоружање, опрему и модернизацију, што, како је додао, није лако.
 
- Само хоћу да кажем једну ствар - што више видите и што више урадите, видите све више недостатака и тражите да их исправљате што је могуће пре. У сваком случају, оно што је наша највећа снага, уз сву модернизацију и све што чинимо, јесу људи, јесу војници, официри, подофицири, они који свакога дана тренирају, увежбавају се, да би, не дај Боже, у случају потребе били у стању да заштите и сачувају нашу земљу – нагласио је председник Вучић.

Данашњем обиласку присуствовао је и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а приказом је руководила Команда Копнене војске на челу са начелником штаба бригадним генералом Жељком Трамошљиком.
 
Обука Речне флотиле изведена је по теми „Тактичка група у одбрани пловног пута“. Сегменти обуке који су приказани односили су се на контролу унутрашњих пловних путева, извиђање непријатеља и обале, превожење скелом и амфибијским транспортером, противминско претраживање сонаром и медицинску евакуацију. Током извођења обуке ангажовани су речни вишенаменски и патролни бродови, амфибијски транспортери, реморкери, десантни алуминијумски чамци и остала средства које користе припадници Речне флотиле током извођења обуке.

На платоу Привременог полигона за обуку „Мачвански партизански одред“ на тактичко-техничком збору приказано је више од 60 најмодернијих средстава наоружања и војне опреме којима су опремљене јединице Копнене војске и средстава Војнотехничког института из развоја којима се планира даље опремање.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Bandzi on November 17, 2021, 01:02:57 pm
Neverovatno kako egoizam i osećaj više vrednosti poremete čoveka. Hoće li mu neko već jednom reći da ne trabunja ono što se ne sme trabunjati. Voli čovek da ladi usta, pa to ti je...


Kaže: "Ne smem vam reći koliko tenkova imamo, ali smem reći da nemamo dovoljno obučenih posada" i to sve izrečeno javno pred novinarima. Pa, da li je on normalan ???!!!


Magarče, upravo je brojno stanje i obučenost vojnika, vojna i državna tajna, a ne broj tenkova.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on November 17, 2021, 02:51:21 pm
Stručnjak za sve.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 04, 2021, 06:37:49 pm
03.12.2021.

Честитка председника Републике Александра Вучића поводом Дана војних ветерана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић упутио је честитку поводом Дана војних ветерана, у којој се каже:

„Свим војним ветеранима честитам 4. децембар - Дан војних ветерана.
 
У знак сећања на 1912. годину и потписивање примирја у Првом балканском рату, који представља важан историјски догађај из ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, данас традиционално прослављамо један од највећих војних празника.
 
Победу за живот, слободу, право гласа и родну земљу, наши преци, али и ви, освајали сте безброј пута. Имена великих српских ратника и хероја који су се борили за очување националног идентитета и континуитета државности српског народа и Војске вођених вером у ослобођење Србије, уписана су и током Првог светског рата, Другог светског рата и ових последњих, за нас ништа мање тешких и болних борбених дејстава.
 
Прославом данашњег празника ми показујемо да вас не препуштамо забораву, већ поштујемо као људе, вреднујући сваког појединца који чини једну државу јаком, као и војску - један од основних темеља стабилности успешне државе.
 
Поштовани ветерани,
 
уз обећање да ће држава наставити да улаже напоре за побољшање живота војних ветерана широм Републике Србије, честитам вам празник!“


Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 12, 2021, 07:58:23 am
Субота, 11.12.2021.

Вучић у Нишу о новим улагањима у Војску Србије

НИШ - Другог дана посете Нишавском округу председник Србије Александар Вучић састао се са врхом Министарства одбране и Војске Србије са којим је разговарао о потребама система одбране и најавио да ће данас поподне у Ниш допутовати и министар финансија Синиша Мали како би анализирали финансије и могућности улагања у војску.

Вучић је присуствовао и приказу рада дивизиона самоходних топ хаубица „НОРА Б-52 М15” по теми „Дивизион у подршци пешадијским и оклопним јединицама у нападу” у оквиру којег су приказана дејства новоформираног хаубичцко-топовског дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде Војске Србије.

Новоформирани хаубичко - топовски дивизион формиран је у јулу прошле године и то од самоходних хаубица Нора Б52 М15 калибра 155 милиметара домаће производње, која спадају међу најсавременија артиљеријска оруђа у свету, а тиме је та бригада, након 35 година, добила ново наоружање, пренео је Танјуг.

Председник је посетио и Дољевац где је обишао реновирану Јавну библиотеку, за шта је већину средстава обезбедило Министарство културе и информисања, а мањи део локална самоуправа.

Вучић ће се сутра, трећег и последњег дана посете Нишавском округу, на Војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић”, састати са представницима одбрамбене индустрије Србије, након чега ће присуствовати приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 12, 2021, 12:19:45 pm
11.12.2021.

Председник Републике обишао јединице Војске Србије у гарнизону Ниш

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић присуствовали су приказу рада дивизиона самоходних топ хаубица Нора Б52 М-15 Мешовите артиљеријске бригаде Копнене војске.

Артиљерци су, након извођења марша приказали заузимање елемената борбеног распореда на ватреном положају и извођење радњи и поступака у току подршке снагама Копнене војске у операцији. Након завршетка приказа рада дивизиона самоходних топ-хаубица НОРА Б52 М-15, председник Вучић, министар Стефановић и генерал Мојсиловић ручали су са војницима.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је у нишку касарну „Мија Станимировић“ где су га дочекали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

После пријема рапорта испред свечаног строја Гарде, председник Вучић се са министром Стефановићем и генералом Мојсиловићем упутио у војнички клуб где је у току састанак са руководством Министарства одбране и Војске Србије.

По завршетку састанака, председник Републике ће присуствовати приказу оспособљености дела јединица Војске Србије у касарни „Мија Станимировић“ и на положају „Лисинац“.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 12, 2021, 12:20:59 pm
12.12.2021.

Председник Вучић стигао на војни аеродром „Наредник - пилот Михајло Петровић“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је на војни аеродром „Наредник - пилот Михајло Петровић“ у Нишу где је у току састанак са директорима предузећа Одбрамбене индустрије Србије. Председника су дочекали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Састанку присуствују и министар финансија Синиша Мали и министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Након састанка, председник Вучић ће присуствовати приказу способности дела хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и  63. падобранске бригаде.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on December 25, 2021, 07:53:38 am
24.12.2021.

Честитка председника Републике Александра Вучића поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић упутио је честитку поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у којој се каже:

„Свим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране честитам 24. децембар – Дан вида.

Пре више од једног века Србија се нашла међу првих пет земаља света које су употребиле ваздухоплове у борбеним дејствима.

Током времена поносно сте неговали и проносили традицију ваших предака сачувавши дисциплину, одговорност, стабилност које и данас неупитно красе ваше припаднике, због чега јединице вашег вида и спадају у најрепрезентативније и најснажније упориште Војске Србије.

На недавно одржаном приказу способности дела ваших јединица имали смо прилике да видимо колико се исплатило досадашње улагање државе у модернизацију Војске Србије и уверавам вас да ћемо наставити са једнаким инвестицијама и у наредном периоду, како би наша авијација била још боља и снажнија.

Честитам вам празник у жељи да и даље постижете завидне резултате и доприносите развоју оперативних способности Војске Србије, али и сигурности свих грађана наше државе.“


Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 03, 2022, 07:25:56 am
Predsednik u Pančevu prisustvuje prezentaciji "korneta"!
Novosti online 02. 01. 2022.

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić posetiće sutra kasarnu 72. brigade za specijalne operacije u Pančevu.

Predsednik će u kasarnu "Rastko Nemanjić" doći u 11 časova. Vučić je prisustvovati prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 03, 2022, 01:26:54 pm
Gledajte da idete u korak sa najboljima iz sveta - Učite od svih, a čuvajte svoje!
Novosti onlajn 03. 01. 2022.

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas 72. brigadu za specijalne operacije i prisustvovao je prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice.

Događaj je počeo od 11 časova u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu.

- Momci, hvala što ste ovde trećeg januara, čestitam vam Novu godinu, i nastavite vredno da radite, trenirate, da volite svoju zemlju, i da se borite. Što se opreme tiče, gledaćemo da to poboljšavamo iz meseca u mesec, godine u godinu, i gledajte da idete u korak sa najboljima iz sveta. Učite od svih, a čuvajte svoje! - rekao je Vučić.

- Mojsiloviću, kada smo za specijalne jedinice nabavili ove čizme, moraćemo za sve vojnike - rekao je predsednik potom. Vučić je potom nastavio obilazak, raspitujući se o naoružanju koje je imao prilike da vidi.

- Koja je udaljenost gađanja? - pitao je predsednik.

- Oficiri, podoficiri i vojnici, zdravo! - pozdravio je Vučić vojnike i poželeo im srećnu Novu godinu.

Predsedniku je predstavljen protivoklopni sistem "kornet".

- Kornet ima veću probojnu moć i domet do 8 kilometara. Zato je bolji od "fagota" - objašnjeno je predsedniku.  Ovaj sistem je lako prenosiv, potrebno je samo dva čoveka, što ga takođe čini boljim od "fagota".

- Ovo je odlično što je stiglo u vojsku, povećaće i broj jedinica.

General Mojsilović je obavestio predsednika da je deo ljudstva već u Rusiji prošao obuku za ovaj sistem.  Sistem "kornet" je odmah po dobijanju integrisan u "Sokolove" i "Grifone", saopšteno je predsedniku, nakon čega je počela vežba u dve sekvence.

https://youtu.be/vnIWzTPMW-A

Prikazani su taktički postupci jedinica brigade u jednoj od mogućih varijanti upotreba "korneta", zajedno sa ponosom naše namenske industrije velikim "milošem". Taktička vežba simulirala je uništenje terorističke grupe u ruralnoj i urbanoj sredini, kroz dve sekvence. Prva sekvenca obuhvata taktička grupa na maršu borbenim vozilima sa predviđanjem borbe u susretu, a druga uništenje utvrđenje otporne tačke terorista u urbanoj sredini, uz upotrebu protivoklopnog sistema "kornet".  Vežba se zbog uslova poligona izvodi na skraćenom odstojanju. Scenario prikaza je sledeći:

Neprijatelj pokušava da naruši bezbednosnu situaciju na našoj teritoriji, i time ekonomski oslabi i destabiliše državu. U tom cilju formirana je jedna teroristička grupa jačine oko 220 terorista, koja priprema teroristički napad na postrojenje naftne rafinerije u Pančevu. Obaveštajni podaci nalažu da se teroristička grupa nalazi u širem rejonu Petrovog salaša, severoistočno na dva kilometra od Pančeva, i da su formirali dve grupe i koriste postojeće objekte i deo zemljišta u rejonu Petrovog salaša.

Prikaz naoružanja

Nakon vežbe predsednik je prisustvovao prikazu naoružanja.  Nakon prezentacije moći "korneta", usledio je prikaz sposobnosti i naoružanja i opreme 72. brigade za specijalne operacije.

- Nekada smo imali manje od 1000 zolja, sada imamo 25.000 zolja. To je bilo vreme kada smo se hvalili uništavanjem svoje vojske - rekao je predsednik prilikom pregleda naoružanja.

Obraćanje predsednika

Na samom početku obraćanja predsednik je svim pripadnicima Vojske Srbije čestitao Novu godinu i predstojeće božićne praznike.

- Hvala vam što čuvate našu otadžbinu i brinete o našoj bezbednosti - naglasio je Vučić - Danas sam posebno zadovoljan kada vidim da su oni zadovoljni i srećni zbog nabavke "korneta" iz Rusije. To je možda najbolje oklopno oruđe koje postoji trenutno u svetu i zadovoljan sam što je Srbija mogla da kupi značajne količine i da time poboljša operativne sposobnosti Vojske Srbije. To je defanzivno sredstvo, ali je jako važno da biste odvratili svakoga od potencijalne agresije na našu zemlju - istakao je predsednik.

Šta je to “kornet”?

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem "kornet" ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena.

U čemu je tajna? "Kornet" 9M133 konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i Pancir S1 i čitav niz inovacija u svetu raketnog i topovskog naoružanja koje se odlično pokazalo u praksi. "Kornet" je napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je 5,5 kilometara i razorna moć bila je zastrašujuća. Tandem, odnosno dupla kumulativna bojeva glava probijala je oklop jačine više od metra pancirnog čelika, a prethodno uništi aktivni reaktivni oklop. Probojnost betona je tri do tri i po metra.

"Kornet" je teško uhvatiti

Tako je bilo od 1998. godine. Dobro uvežbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj, lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde. "Kornet" može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu. Težina celog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma. To je jedina uslovno rečeno mana sistema, ali se problem reši tako što posadu čine fizički jači vojnici. "Kornet" je takođe ugrađivan na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma. Postoji i samohodni lanser "korneta", odnosno guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 03, 2022, 01:45:42 pm
Понедељак, 03.01.2022.

У корак са најбољим специјалцима у свету

ПАНЧЕВО – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас припадницима 72. бригаде за специјалне операције у касарни „Растко Немањић” у Панчеву, након приказа најмодернијег противоклопног систем „корнет” који је недавно стигао у Србију, да иду у корак са најбољим специјалцима у свету и захвалио им на пожртвованости и љубави према својој земљи.

Вучић им је честитао Нову годину и пожелео све најбоље њима и њиховим породицама, као и да наставе да вредно раде и тренирају и воле своју земљу као и до сада, и додао да ће се држава потрудити да још побољша опрему и да ће све то бити боље из године у годину.

Након приказа способности, председник је обишао шаторе у којима је изложена опрема Војске Србије – ронилачка, противоклопна, пешадијско наоружање, верачка опрема. Вучић је током обиласка најавио и долазак немачке фирме у Врање која ће запослити 1.000 људи, не откривајући њено име и представницима Министрства одбране рекао да ће Војска Србије моћи да купује неке ствари од те фирме. Прокоментарисао је да је „корнет” много бољи од „фагота” и да може да погоди мету чак на осам километара, преноси Танјуг.

Погледао је дронове, затим пушко-митраљезе, као и пушку „Скар” која је у употреби у нашој војсци и додао да је то најбоља пушка, боља и од хеклера, прегледао је и нову опрему за специјалне операције, као и нову ронилачку опрему. Додао је да треба да стигну и нова ронилачка одела, као да ће се набављати војни чамци са ниским газом за мање реке. Председник се упознао и са најновијим оптоелектронским уређајима за ноћно осматрање и дао налог да се набави и део опреме најновије генерације. Такође, упознао се и са опремом за телекомуникације израелског произвођача, где му је речено да нам недостају људи за рад са радио релејним уређајима.

Обишао је војна возила и нарочито похвалио руски Уаз и додао да су једном приликом могли да се превезу на неко место само Уазом.

„Свака част Русима”, додао је Вучић.

Погледао је и кинеска војна возила, као и војне санке за снег и нова војна одела за снег.

„Раније смо пали на мање од 1.000 зоља, када су се хвалили уништавањем своје војске, док сада имамо 25.000 зоља”, нагласио је Вучић.

Представници српске армије представили су председнику најсавременији противоклопни систем „корнет”, истичући да он служи за уништење противоклопних циљева, савремених тенкова и да нико у региону нема овакво борбено средство.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on January 20, 2022, 09:48:24 am
19.01.2022.

Председник Вучић присуствовао реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

Министар Стефановић истакао је, обраћајући се на конференцији за медије по завршетку реферисања, да је 2021. година прва после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива, као и да је веома задовољан како је завршена 2021. када је реч о набавкама из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и нагласио да и у наредним месецима, захваљујући огромној подршци председника Вучића очекујемо наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом.

- Имали смо прилику да чујемо извештај који су начелник Генералштаба и генерали који су на челу одређених Управа у Генералштабу представили и драго ми је да смо могли да чујемо шта су све новодостигнуте способности Војске Србије и какво је њено стање и опремљеност. Оно што је обележило претходну годину јесте да је то прва година после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да нам је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива – истакао је министар Стефановић.

Према његовим речима, то је нешто чиме још нисмо задовољни, те да је Генералштаб поставио амбициозне циљеве и за 2022. и за наредне године и повећао број формацијских места за запошљавање нових људи.

- Оно што смо успели, захваљујући ангажману председника Вучића, јесте да повећамо плате и ми ћемо и у овом месецу имати ново повећање од осам посто, као што смо то већ најавили. И све је то позитивно утицало да људи Војску доживе на другачији начин, да зауставимо да људи траже боље плаћена радна места у другим секторима и да људи у које смо уложили, и у њихово школовање и у обуку, остају у јединицама Војске и у Министарству одбране. Наравно да се не задовољавамо овим што смо успели до сада, већ желимо да новим инвестирањем у људе постигнемо и боље резултате – нагласио је министар Стефановић.

Говорећи о данашњем реферисању, министар Стефановић је нагласио и да их је начелник Генералштаба детаљно обавестио о опремању јединица Војске Србије.

- Желим да кажем да сам веома задовољан како смо завршили 2021. годину, шта је оно што смо успели да набавимо из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и заиста очекујемо и у наредним месецима, и захваљујући огромној подршци председника Вучића коју смо добили претходне године, наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом. Настављамо циклус сарадње са домаћом наменском индустријом и у наредном периоду и у сва четири квартала 2022. очекујемо значајан број нових возила, оклопних транспортера, хаубица, ПАСАРС-а, НОРА, вишецевних бацача ракета, велики број комплета балистичке заштитне опреме за нашу војску – најавио је министар Стефановић.

Према речима министра Стефановића, то ће бити значајан квалитативни помак.

- Желим да се захвалим начелнику Генералштаба и свим људима у Генералштабу јер смо захваљујући огромном раду који су уложили, доспели до тога да војска има нове способности. Хоћу да се захвалим људима у Министарству одбране и свим људима који су радили заједно са Генералштабом веома тесно сарађујући да имамо после много година и на потпуно другачији начин, способност озбиљног деловања у ноћним условима. То је нешто што је војска можда могла пре 20 година у одређеном домену, сада може много озбиљније и много способније да обави задатке који су такви. То сам издвојио зато што је то један потпуно нови искорак– нагласио је министар Стефановић.

Он је истакао и да смо набавком противтенковских система корнет повећали домет противоклопне борбе на 8 км.

- Војска свакога дана достиже нове способности и уз образовање, уз сталну обуку и сталне тренинге, трудићемо се да људима учинимо поред  повећања плата и обезбеђивања станова, живот лакшим уз нову опрему, уз нове униформе, нову балистичку заштиту и квалитетнији живот за њих и њихове породице. Верујем да ће и ова година бити обележена значајнијим приливом људи и значајнијим одзивом за добровољно служење војног рока, а већина тих људи заиста пронађе своју будућност у професионалним јединицама војске – закључио је министар Стефановић.

Данашњем реферисању присуствовали су и председник Народне Скупштине Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић, председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on February 12, 2022, 07:17:39 am
Srbija je vojno neutralna i ne postoji to "nekad ili možda"! U NATO ne želimo!
Novosti online 11. 02. 2022.

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić upitan je u emisiji "Prva tema" da prokomentariše izjavu Đilasovog kandidata Zdravka Ponoša o NATO.

- Što se NATO tiče kod mene nema dileme - Srbija je vojno neutralna i ne postoji to "Nekad ili možda". Srbija želi da čuva svoju zemlju sama, da štiti svoje nebo, da čuva svoj narod. Srbija danas ima desetostruko snažniju vojsku nego u vreme pomenute gospode. I imaće još snažniju, da bi mogla uvek da sačuva svoju decu. Da nam se nikad više ne dogodi Milica Rakić ni da nam se nikada više ne dogodi napad onih koji su mnogo silniji jer bi znali da bi odgovor bio mnogo ozbiljniji. Naš izbor je put u samostalnost i da uvek budemo u stanju da sebe odbranimo. U NATO ne želimo!

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on February 16, 2022, 07:06:26 am
15.02.2022.

Обележавање Дана државности Републике Србије

Дан државности Републике Србије обележава се данас низом манифестација уз највише државне и војне почасти.

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића генерални секретар председника Републике Сузана Пауновић, уз највише војне почасти, химну Републике Србије и свечани строј Гарде, положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. У пратњи изасланика председника Републике били су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић.

Након полагања венца, у спомен-књигу госпођа Пауновић је написала:
„У спомен незнаном јунаку, свим незнаним и знаним јунацима који су своје животе дали за слободу Србије, у знак вечне захвалности и поштовања. Својом жртвом учинили сте неразрушивим темеље наше слободе и независности. Вама у вечан спомен, нама и потомству у вечан незаборав.“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручиће данас поводом Дана државности одликовања заслужним појединцима и институцијама. Указом председника Републике 250. ракетна бригада за ПВД одликована је Орденом белог орла са мачевима трећег степена, а међу одликованима  је и 129 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Централну државну церемонију поводом прославе Сретења – Дана државности Србије, у меморијалном комплексу у Орашцу предводиће председница Владе Ана Брнабић. Свечаности ће присуствовати народни посланици, министри у Влади Србије, представници институција Републике Српске, свештенства и дипломатског кора, а делегацију Војске Србије предводиће заменик начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић.

У оквиру обележавања данашњег празника, делегација Министарства одбране и Војске Србије положиће венац у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Данашњим активностима на обележавању Дана државности Републике Србије претходила је почасна артиљеријска паљба са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске терасе на Калемегдану коју је, у складу са наређењем председника Републике Александра Вучића, извршила Гарда Војске Србије.
 
Дан државности Републике Србије – Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба. Тог дана 1804. године, српски устаници предвођени Карађорђем, на збору у Орашцу одлучили су да подигну Први српски устанак. Истог датума 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on February 22, 2022, 06:57:43 am
21.02.2022.

Одржана седница Савета за националну безбедност

Седница Савета за националну безбедност, којом је председавао председник Србије Алексадар Вучић, а која је сазвана поводом ситуације на истоку Европе и у региону Западног Балкана, одржана је данас у Председништву Србије.

Седници су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и старешине на највишим дужностима у Министарству одбране и Војсци Србије. По завршетку седнице, председник Вучић поручио је да је Србија на сигурном путу.

„Важни договори о: 1. Очувању мира и стабилности у региону; 2. Побољшању и повећању степена безбедности за нашу земљу и грађане; 3. Анализе и конкретне акције у набавци сировина и важних роба које би, услед светске кризе, могле постати дефицитарне. Србија је на сигурном путу!“, написао је председник на свом Инстаграм налогу.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on February 26, 2022, 07:46:33 am
Sve aktivnosti Vojske Srbije i MUP sa stranim partnerima prekinute
Novosti online 25. 02. 2022.

PREDSEDNI Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas sve tačke Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Pored ostalih tačaka predsednik je saopštio i tačku koja podrazumeva prekidanje svih vežbi vojske i MUP sa stranim partnerima.

- Polazeći od principa vojne neutralnosti imajući u vidu strahovite pritiske kojima je naša država izložena potrebno je da se sve planski i vežbovne aktivnosti vojske Srbije i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu kao da se i takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg - naveo je Vučić.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on March 12, 2022, 04:35:48 pm
Vučić o ulasku Srbije u NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se danas i na pojedine navode da Srbija treba da postane član NATO.

Piše: Blic
12.03.2022.

- Neki kažu da treba da uđemo u NATO, a ja kažem da imamo lepu zemlju, najlepšu na svetu, i zato treba da je čuvamo sami, i da branimo i njeno nebo i njenu slobodu! Zato je naša vojska najsnažnija. Što se NATO-a tiče, uvek dobra saradnja, i lepo je da praštamo, ali ne možemo da zaboravljamo. Ni Milicu Rakić, ni Bojanu Tošović, ni Sanju Milenković, nijedno od ubijene dece, vojnika i civila - rekao je predsednik.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on March 24, 2022, 07:15:49 am
Среда, 23.03.2022.

Вучић тражио веће залихе за војску, нису га послушали

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је шокиран неодговорношћу оних који га нису послушали када је од војног врха у децембру тражио да се повећају обавезне залихе хране за војску, као и да ће то сада бити решено средствима из државног буџета.

„Оно због чега сам додатно забринут, иако сам на скупу са војним врхом 18. децембра у Нишу јасно рекао да се све количине хране за војску повећају са обавезних 15 дана на месец дана. То није добро урађено и оно због чега сам додатно забринут је то што фабрике одбрамбене индустрије Србије нису набавиле сировине”, рекао је Вучић гостујући на РТВ. Како је рекао, шокиран је неодговорношћу неких од њих.

"Али, решићемо то и боље да не говорим ни о коме ништа", додао је председник.

„Решићемо то из државног буџета. Зато увек чувамо део пара, јер увек нечија неодговорност може да вас изненади. То су проблеми за које нисте очекивали да могу да вам искоче”, нагласио је Вучић. Поручио је да ће се држава, ипак, изборити са свим тим проблемима и да ће бити напуњене све наше резерве, робне, енегетске, ратне и све друге.

„Али, то су мале количине, наша складишта су мала, ми немамо довољно складишта за храну за војску. Зашто то нису урадили од 18. децембра?”, запитао је Вучић. Додао је да је то можда више питање за њега као врховног команданта, пошто се тек сада сетио да провери.

„Нисам се сетио (раније), није ми пало напамет, мислио сам да то што сам изнео као наредбу, да се то и радило”, додао је Вучић.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: PakleniVuk on March 24, 2022, 12:01:35 pm
Среда, 23.03.2022.

Вучић тражио веће залихе за војску, нису га послушали

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је шокиран неодговорношћу оних који га нису послушали када је од војног врха у децембру тражио да се повећају обавезне залихе хране за војску, као и да ће то сада бити решено средствима из државног буџета.

„Оно због чега сам додатно забринут, иако сам на скупу са војним врхом 18. децембра у Нишу јасно рекао да се све количине хране за војску повећају са обавезних 15 дана на месец дана. То није добро урађено и оно због чега сам додатно забринут је то што фабрике одбрамбене индустрије Србије нису набавиле сировине”, рекао је Вучић гостујући на РТВ. Како је рекао, шокиран је неодговорношћу неких од њих.

"Али, решићемо то и боље да не говорим ни о коме ништа", додао је председник.

„Решићемо то из државног буџета. Зато увек чувамо део пара, јер увек нечија неодговорност може да вас изненади. То су проблеми за које нисте очекивали да могу да вам искоче”, нагласио је Вучић. Поручио је да ће се држава, ипак, изборити са свим тим проблемима и да ће бити напуњене све наше резерве, робне, енегетске, ратне и све друге.

„Али, то су мале количине, наша складишта су мала, ми немамо довољно складишта за храну за војску. Зашто то нису урадили од 18. децембра?”, запитао је Вучић. Додао је да је то можда више питање за њега као врховног команданта, пошто се тек сада сетио да провери.

„Нисам се сетио (раније), није ми пало напамет, мислио сам да то што сам изнео као наредбу, да се то и радило”, додао је Вучић.

Izvor: www.politika.rs
Kad bi on poslušao njih  (pa i mene što da ne) da se odrekne podvajanja vojske na "Ponoševu " i "njegovu " (Uzgred ne podržavam da se politikom bave vojna lica, čak ni ona u penziji, jer kad je već ceo radni vek vojniku zabranjeno da se bavi i ističe političko opredeljenje najbolje je i nakon toga nastaviti istu tradiciju ) jer to stvara razdor unutar vojske, možda bi ga više i cenili  (pa i poslušali za ovo na šta se žali ). Jer vrlo je verovatno da neki "Ponošev " vojnik nije hteo da izvrši naređenje namerno. Ili je to ili su prodali zemlju na kojoj su se nalazili magacini. .. A može da bude i da nije rodila dobro zemlja koju nisu ni poorali. .. Ne mogu da kažem da Marinika nije spominjala Morović samo njemu nije palo na pamet da tamo postoji više stotina hektara naj plodnije zemlje oko lovišta. A moguće je i da zna sve ovo, ako mu je preneo onaj momak koji je dobio nagradno putovanje u Morović na kvizu znanja koji je organizovalo Ministarstvo ranije ove godine....

Sve u svemu, ja se ne bavim politikom samo kažem onako ,uzgred, dok jednim okom čitam ovo drugim gledam javne nabavke, pa čisto nešto da i napišem  ;D


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: dzumba on March 25, 2022, 06:08:32 pm
А ја могу да констатујем да се набавкама за војску, па и хране не бави "војни врх" већ Министарство одбране. Вучић је на погрешну адресу упутио примедбе.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on March 29, 2022, 06:37:01 am
28.03.2022.

Састанак председника Вучића са министрима одбране и спољних послова Републике Анголе

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром спољних послова Републике Анголе Тетеом Антонијом и министром националне одбране и ветерана отаџбине Републике Анголе Жоаом Ернестом душ Сантошом, са којима је разговарао о јачању билатералне сарадње, посебно у области економије, одбране и пољопривреде.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је састанку у Председништву, а уз министра је био и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.
 
Председник Вучић је нагласио да Србија изузетно цени подршку Анголе њеном територијалном интегритету и суверенитету.
 
„Србија је у потпуности посвећена проналажењу дугорочног, трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, уз пуно поштовање основних начела међународног права“, истакао је председник Вучић.
 
Министар спољних послова Тете Антонио је поновио да је позиција Анголе по питању суверенитета Србије принципијелна и да се неће променити. Он је изразио задовољство напретком Србије и указао на дугогодишње пријатељство двеју земаља.

„Прве дипломате Анголе, после стицања независности, школоване су у Србији. Потписаћемо документ о укидању виза између Србије и Анголе за носиоце дипломатских и службених пасоша, као и више билатералних докумената, међу којима су Меморандум о разумевању између привредних комора и Меморандум о разумевању између дипломатских академија“, истакао је министар Антонио.

Током сусрета званичници су разговарали и о јачању привредне сарадње двеју земаља. Председник Вучић је рекао да постоји значајно интересовање српских фирми за повратак на анголско тржиште. С тим у вези, министар Антонио позвао је инвеститоре из Србије да улажу у прехрамбену индустрију, посебно производњу и прераду кафе, како би Ангола поново била четврти произвођач у свету.
 
У разговору са министрима Републике Анголе председник Вучић је нагласио да постоји много потенцијала за унапређење сарадње на плану одбране и безбедности и додао да Република Ангола представља стратешког партнера наше земље, као и значајно и перспективно тржиште за одбрамбену индустрију Србије.

Током сусрета, министар спољних послова Тете Антонио уручио је председнику Вучићу писмо председника Анголе Жоаоа Мануела Гонсалвеша Лоуренса, који је захвалио на Ордену Републике Србије и најавио своју посету после избора у Анголи, у августу ове године. Председник Вучић је рекао да ће му бити част да угости председника Анголе у Србији, што ће бити прилика за детаљне договоре о даљим правцима развоја односа двеју земаља.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: MOTORISTA on March 30, 2022, 05:47:41 am
29.03.2022.

Састанак председника Вучића са министром одбране Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром одбране Републике Италије Лоренцом Гверинијем, са којим је разговарао о унапређењу билатералне сарадње, европској перспективи Србије, као и актуелној међународној кризи.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је састанку у Председништву, а уз министра је био и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Председник Вучић је изразио задовољство што Србија и Италија имају стабилне пријатељске односе и интензивну сарадњу у свим важним областима. Он је истовремено захвалио Италији на континуираној и снажној подршци европском путу Србије. „Италија је трећи спољнотрговински партнер Србије. Сарадњу у области одбране морамо и можемо да подигнемо на виши ниво. Веома смо задовољни сарадњом са италијанском војском у међународним мисијама, а посебно захвални Италији на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији“, истакао је председник Вучић. Он је додао да је очување стабилности и мира на Балкану од највишег интереса наше земље. „Србија је у последње време једна од најбрже растућих економија и ми то не желимо да угрозимо“, рекао је председник Вучић.

Поводом актуелне међународне кризе, председник Вучић је истакао да се Србија залаже за мир и да поштује норме међународног права и начело територијалног интегритета Украјине.
 
Министар одбране Италије Лоренцо Гверини пренео је поздраве премијера Драгија и целе италијанске Владе. Он је указао на то да трговинска размена показује колико су односи двеју земаља добри. Министар Гверини је истакао одличну сарадњу у мисијама Европске уније, као и учешће припадника Војске Србије у италијанском контингенту у Либану и додао да Италија у октобру ове године поново преузима команду над мисијом КФОР, која пружа важан допринос стабилности. „Ми смо свесни да тренутна криза на међународном нивоу представља ризик по безбедност, као и да ће се последице кризе осетити у свим областима, а посебно у енергетском сектору“, нагласио је италијански званичник осврнувши се на актуелну ситуацију у Украјини.

Министар Гверини је поновио да Италија цени улогу Србије у успостављању стабилности у региону и пружа подршку европском путу Србије додавши да је интеграција земаља Западног Балкана од суштинског значаја како за очување мира, тако и за напредак и економски раст целог региона.
 
Двојица званичника су се сагласили да би одржавање Четврте заједничке седнице двеју влада, чим то буду дозволиле међународне околности, представљало додатни подстрек унапређењу свеобухватних односа и продубљивању стратешког партнерства.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kubovac on May 05, 2022, 06:37:00 pm
Председник Вучић: Србија чува мир и стабилност

Председник Републике и врховни командант Војске Србије  Александар Вучић састао се данас са министарком одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт у  Палати Србија.

Пријему у Палати Србија присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Након састанка, председник Вучић истакао је да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије, те да је битно разговарати отворено, јер је такав разговор важан за будућност, а она је, како каже, верује европска.

Вучић је, након разговора са министарком одбране Немачке Кристин Ламбрехт, подсетио да се вратио из Берлина где је имао састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналеном Бербок и пренео да је његов утисак да ангажман који Немачка показује у региону Западног Балкана говори о њеној жељи да се приближимо ЕУ.

„Реченице које изговорио канцелар Шолц, и сада министарка Ламбрехт говоре о јасној европској перспективи и могућности за брже придруживања ЕУ и то су добри и важни сигнали за нашу земљу", истакао је Вучић.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије.

„Пре осам година Немачка је била економски партнер Србије број четири, а данас је убедљиво највећи партнер. Ове године очекујемо да трговинска размена, ако се настави истим темпом, буде на нивоу од 7,5 милијарди евра. Пре осам година била је на 3,5 милијарди евра“, објаснио је Вучић додајући да су то велике и важне вести за Србију.

Пренео је да су разговарали о региону, и рекао да ће Србија да чува мир и стабилност, да је то наша политика и трајно опредељење.

Пружио је, како је пренео, све личне и државне гаранције да ће Србија то чинити. Рекао је да није користио прилику да говори лоше о другима у региону, јер Србија то не ради.

„Ко је колико говорио истину моћиће да се види у наредних шест меесци, па ће бити јасно ко се служио неистинама“, подвукао је он.

Вучић је рекао да постоји велики простор за развој војно-техничке сарадње.

Указао је да постоји потписан кровни споразум и да може много тога да се уради у тој области.

Рекао је да је било речи и о сукобу у Украјини, да постоји сагласност о његовој природи.

„Пренела ми је на учтив начин очекивања и захтеве Немачке и ЕУ око понашања Србије у будућности. Говорио сам о томе каква је позиција Србије“, истакао је Вучић.

Рекао је да је разговарао са Ламбрехт и о преговорима са Приштином.

„Захвалио сам се Немачкој што су синоћ организовали сусрет са приштинским премијером Аљбином Куртијем. Ма како да смо разговарали боље је разговарати него да не разговарамо. Министарка Ламбрехт ми је рекла да је важно да разговарамо, разговарамо отворено, макар се свађали, јер се тако у демократском духу разговара у будћности. Ја верујем у европску будућност, као што верујем и добру вољу и намере немачких партнера да нам на европском путу помогну“, истакао је Вучић.

Он је најавио да ће се сутра после подне обратити грађанима, да ће говорити о тренутној ситуацији.

„Мораћемо да се ослањамо и да видимо какву подршку, иако имамо даље стабилне финансије, шта можемо да очекујемо. Имате сваки дан по једну земљу која најављује да ће завршити годину са рецесијом, које дижу камате“, подвукао је Вучић.

Министарка одбране Савезне Републике Немачке Ламбрехт истакла је да је та земља поуздан партнер Србије у процесу приступања Европској унији и нагласила да је за њену земљу важно да влада стабилност на Западном Балкану.

“Али смо искрен и отворен партнер, тако смо и разговарали, а то подразумева и да се јасно атрикулише шта један очекује од другог на том путу. Наша је жеља и нада да ће процес нормализације односа Београда и Приштине добити нови замах”, рекла је Ламбрехт након састанак са председником Србије Александром Вучићем.

Захвалила је председнику Вучићу на гостопримству и на конструктивним, отвореним и искреним разговорима, са њим, али и са њеним српским колегом, министром Небојшом Стефановићем.

“Било је важно да смо водили разговор о нашој сарадњи у области одбрамбене политике, и надам се да ћемо и у будућности радити у том духу поверења, и када су у питању обуке и опремења војске”, рекла је немачка министарка.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18753/predsednik-vucic-srbija-cuva-mir-i-stabilnost-18753

[attachment=1]


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kubovac on June 26, 2022, 04:24:16 pm
Отворен Аеродром "Росуље" код Крушевца

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању Аеродрома "Росуље" код Крушевца. Уз председника Вучића, церемонији отварања присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић.

У изградњу аеродрома, који ће моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација, Влада Србије уложила је 478 милиона динара, а обраћајући се на церемонији председник Вучић истакао је да овај аеродром има најмодернију писту и хангаре за мале авионе, али и најавио да ће за годину или годину и по дана моћи да га користе и већи авиони типа АТР 72.

"Ово је велики почетак и велика ствар. Нисам знао да је ово тако погодан простор за аеродром, изгледа прелепо, као и писта. Циљ је, наравно, да се не користи само за мале авионе у унутрашњем саобраћају, већ и за међународни саобраћај. Мораћемо да га оспособимо да могу да га користе и авиони из иностранства и авиони типа АТР", рекао је председник Вучић.

Председник је истакао и да ће самом коришћењу аеродрома пуно допринети  аутопут који ће ту проћи, као и брза пруга, што ће додатно привући инвеститоре у тај део Србије и допринети даљем повећању плата и пензија у Србији. Он је изразио и уверење да ће "Росуље" допринети и даљем развоју туризма у том делу Србије, али и поспешити даљи повратак наших грађана из иностранства.

"Многи су говорили да су то мегаломански снови и да неће бити изграђен ни Београд на води, аутопутеви, фабрике, клинички центри и друго, али ми смо веровали у летење и своје снове и уз марљив и вредан рад визију претворили у стварност", поручио је Вучић.

Грађани Крушевца и околине имали су прилику да на новоотвореном аеродрому посматрају летачки програм нашег РВ и ПВО, који се састојао из налета пара борбених авиона МиГ-29, пара школско-борбених авиона „ласта“ и хеликоптера Х-145 и „газела“, док су припадници 63.падобранске бригаде извели демо-скок из хеликоптера „газела“ носећи заставе Републике Србије, Војске Србије и Града Крушевца.

"Србија се данас, на челу са Александром Вучићем, гради и постаје све боље и боље место за живот. Код Крушевца је данас отворен Аеродром "Росуље", а грађане смо том приликом обрадовали и налетима наших Мигова-29 и "ласта", хеликоптера Х-145 и "газела",  али и демо-скоковима припадника наше 63.падобранске бригаде", навео је министар Стефановић на свом Инстаграм налогу (@nebojsastefanovic) по завршетку церемоније.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Извор (https://www.mod.gov.rs/cir/18954/otvoren-aerodrom-rosulje-kod-krusevca-18954)


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kubovac on June 28, 2022, 10:57:17 pm
Председник Вучић уручио Видовданска одликовања

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је данас Видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Церемонији у Палати Србија присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић је, у свом обраћању, лауреатима поручио да ће одликовања која носе са собом где год живели, сведочити о поштовању које Србија гаји према њима и уједно сведочити о томе колико су волели земљу.

"Видовдан мора да буде симбол који нас тера да стварамо нове симболе, нове звезде, мит из којег стварамо нове митове, инспирација која рађа нове инспирације. У Видовдану треба да тражимо своју будућност. А ако је неко то схватио, то сте ви. Хвала вам у име те будућности, у име наше државе и народа, и нашег заједничког трајања и држања“, нагласио је Вучић.

На Видовдан су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу, исконске, данас би рекли европске, а свакако српске вредности, поручио је председник Србије Александар Вучић.

“Видовдан је много више од питања и одговора, најважнији знак и симбол на националном небу, оном испод којег се окупљамо и тражимо разлог и начин да постојимо. Путоказ је, звезда чији сјај пратимо, без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утопили у друге народ веће, или расули на ситна племена”, указао је председник.

Како је рекао, уз Видовдан и захваљујући њему нашли смо све што чини нацију постојаном, што јој омогућава трајање - и култ у који верујемо и адреналин који нам омогућава да се супротставимо опасности и напор за изградњу свог дома и вечну инспирацију да идемо даље.

“Увек је, баш на Видовдан кроз историју, спрски народ имао прилику да све види. За нас је Видовдан најпрецизнији начин мерења времена”, поручио је Вучић, додајући да га је владика Николај описао речима да је: “Видовдан наша народна голгота, а у исто време наше васкрсење, духовно и морално."

Председник Вучић рекао је у обраћању на свечаности да не постоји већа част него два пута заредом у првом кругу добити тако велико поверење и тако велику подршку народа, али да не постоји ни већа обавеза ни значајнија одговорност од те, посебно у тешким тренуцима и у тешким временима.

"Је ли нам данас потребнија храброст, да чувамо све оно што је наше, или нам је потребнија мудрост да градимо будућност која је наша или нам је до одређене мере потребно и једног и другог, таман онолико да сачувамо самосталност и независност у одлучивању и да можемо да останемо и будемо свој на своме", рекао је Вучић.

Лакше је, каже, рећи да морамо да се држимо само храбрости.

"Али ја бих само рекао да када делимо плате, када делимо пензије, да људи морају да знају да то имамо захваљујући мудрости и памети и погледу усмереном у будућност и привлачењу инвестиција, јер без тога не би било ни снажније војске ни снажније Србије", рекао је Вучић.

"И зато ја неретко говорим, иако ће то одузети део од оне популарности коју имамо, да морамо да идемо у Европу и да гледамо у Европу, да би смо имали све оно што данас имамо, али истовремено морамо да имамо онолико храбрости и да и њима у Европи и свима другима морамо да кажемо да хоћемо да сачувамо своју самосвојност и своју самосталност, да имамо своју главу да доносимо одлуке и да имамо своје мишљење, које не мора увек да им се свиди", поручио је председник.

"Мислим да оно што се данас на Видовдан види боље него икада, то је да Србија корача брзо напред, брже него икада у својој историји и да Србију више није лако зауставити на том путу. Ако смем да бирам, па макар то било и на моју штету, бираћу пут мудрости уместо пута велике куражи, јер желим да нас има више. Желим да имамо бољу економију, желим да напредујемо брзо. Верујте ми, и када се јавно одричем велике куражи, неће је бити мање од онога колико су нас преци задужили", закључио је председник

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су академик Василије Крестић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области историјских наука, затим академик Светислав Божић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Такође, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је и епископ будимски Лукијан Пантелић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у очувању идентитета српског народа и цркве, као и Словачку евангелистичку цркву аугзбуршке вероисповести у Србији поводом 100 година од осамостаљења.

Поводом 185 година рада, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликована је Гимназија у Чачку, док је за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним делатностима, посебно у области новинарства, истим орденом одликована Љиљана Смајловић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена, за нарочите заслуге у културним делатностима, посебно у области позоришне уметности, одликован је позоришни редитељ Егон Савин, док је Љубиша Ристић одликован за заслуге у области филмске и позоришне уметности.

За заслуге у области спорта, орденом Карађорђеве звезде другог степена одликовани су селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић, као и бивши фудбалер Велибор Бора Милутиновић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме одликован је глумац Милош Биковић.

Поводом 100 година постојања, орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, док је за нарочите заслуге у области културе, истим орденом одликовано дечије позориште Суботица.

За заслуге у области филмске уметности и промоцију Србије у свету орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је британски глумац Рејф Фајнс.

Орден Карађорђеве звезде трећег степена додељен је за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја библиотеци у Дољевцу.

Златном медаљом за заслуге у јавним и културним делатностима одликована је Зорана Вапа, а за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области филмске продукције, одликована је Анђелка Влаисављевић, док је златну медаље за заслуге и постигнуте резултате на пољу дигитализације, добио Марко Валдер.

За изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности одликовани су Мариза дос Реис Нунес и Андреа Бочели.

Златну медаљу за заслуге у јавним и културним делатностима добио је Далибор Китановић, док је за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области књижевности, златну медаљу за заслуге добио Слободан Деспот.

За заслуге у области књижевности одликован је златном медаљом за заслуге Радован Влаховић, док је исто одликовање добила Зорица Јурковић Ембер за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности.

Златну медаљу за заслуге у области сликарства добили су Драган Мартиновић, Братислав Анђелковић и Предраг Ђаковић.

Диригент Младен Јагушт одликован је златном медаљом за заслуге за постигнуте резултате у области музичке уметности.

Златну медаљу за храброст "Милош Обилић" добили су Саша Лалић, ватрогасац из Зајечара, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и ватрогасац из Зајечара Андрија Трифуновић.

[attachment=1]

Извор (https://www.mod.gov.rs/cir/18962/predsednik-vucic-urucio-vidovdanska-odlikovanja-18962)Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kuzma® on June 29, 2022, 08:48:23 pm
Neverovatno je koliko se Karadjordjeva zvezda degradira dodeljivanjem i Kurti i Murti.
Ovim ordenom 1. stepena je od ustanovljavanja 1904. godine pa do 1941. odlikovano samo 3 srpska drzavljana (kralj Aleksandar i vojvode Misic i Stepa) a 2. stepenom samo sedmoro. Oficiri srpske vojske u ratu su mogli da dobiju orden 3. ili 4. stepena a danas 1. i 2. stepen dobijaju pevaci, glumci, politicari.... jer, valjda su se oni mnogo vise zrtvovali za Srbiju od npr. Mihaila Madzarevica, Milunke Savic, Momcila Gavrica.....


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: fazan on June 30, 2022, 05:42:14 am
Neverovatno je koliko se Karadjordjeva zvezda degradira dodeljivanjem i Kurti i Murti.
Ovim ordenom 1. stepena je od ustanovljavanja 1904. godine pa do 1941. odlikovano samo 3 srpska drzavljana (kralj Aleksandar i vojvode Misic i Stepa) a 2. stepenom samo sedmoro. Oficiri srpske vojske u ratu su mogli da dobiju orden 3. ili 4. stepena a danas 1. i 2. stepen dobijaju pevaci, glumci, politicari.... jer, valjda su se oni mnogo vise zrtvovali za Srbiju od npr. Mihaila Madzarevica, Milunke Savic, Momcila Gavrica.....

Мислим да је начин на који су преузети ордени Краљевине Србије био потпуно погрешан. Од 1904 до 1918, Карађорђева звезда је била највиша од три ордена која су постојала (друга два су били орден Белог орла и орден Св. Саве). У Краљевини СХС/Југославији је додато неколико ордена, али је Карађорђева звезда и даље била највиши орден који је могао да се добије (постојао је владарски орден Св. цара Лазара који је носио искључивом краљ). Међутим, у Републици Србији је Карађорђева звезда спуштена на треће место и самим тим девалвирана.

Карађорђева звезда је био изразито династички орден (заменио је династичке ордене Милиша Великог и Таковског крста) и требало ју је оставити историји. Могли су установити орден сличног назива (нпр. орден Вожда Карађорђа), да би избегли забуну.


Title: Re: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti
Post by: Kubovac on July 21, 2022, 08:45:09 pm
Председници Србије и Египта присуствовали приказу средстава наоружања и војне опреме

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ал Сиси, присуствовали су данас приказу наоружања и војне опреме Војске Србије из домаће одбрамбене индустрије на полигону код Дома Гарде.

Приказу су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

На данашњем приказу могао се видети модернизовани тенк М-84АС2, модернизована борбена возила пешадије АБ1 и АБ2, борбена оклопна возила “Милош“ 4X4, Лазар-3 са ДУБС 12,7 и Лазар-3М/30, МРАП 6X6, “Лазански” са куполом 57 мм, беспосадна платформа „Милош“, модуларни ОГАЊ, самоходни вишецевни лансер ракета “Тамнава”, БОВ КИВ артиљеријски, ракетни систем “АЛАС”, самоходне топ хаубице 155 мм НОРА Б52 М15 и М21, ПАСАРС, као и модернизовани радар “Жирафа”, беспилотна летелица "Пегаз" и борбени дрон.

Представљени су и  борбено оклопно возило “Милош” 4X4 са РС НОВА, модернизовани БОВ ПОЛО са ракетама 2Т5, 2Т и 2Ф, као и друга средства наоружања и војне опреме из развојног програма Војнотехничког института, предузећа “Југоимпорт” СДПР и фабрика групације Одбрамбене индустрије Србије.

На крају посете, председник Вучић поклонио је египатском председнику ал Сисију ловачки карабин у калибру 308 WIN гравирани који производи фабрика наменске индустрије "Застава оружје".

[attachment=1]

Извор (https://www.mod.gov.rs/cir/19056/predsednici-srbije-i-egipta-prisustvovali-prikazu-sredstava-naoruzanja-i-vojne-opreme-19056)