PALUBA

Vesti => Vesti sa ratišta => Topic started by: dexy on February 19, 2010, 06:02:25 pmTitle: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: dexy on February 19, 2010, 06:02:25 pm
19.02.2010.
    
Tenzija na Foklandskim ostrvima
   
   Britanski ratni brodovi su u stanju pripravnosti spremni da štite komercijalne rute ka Foklandskim ostrvima.

Vodama oko Foklandskih ostrva patrolira razarač "Jork" pošto su porasle tenzije zbog aktivnosti istraživanja nafte britanskih kompanija u blizini ostrva. Argentina je zahtevala da se zaustavi "ilegalno" bušenje a od srede brodovi od argentinskih luka ka Foklandima mogu da plove samo uz posedovanje dozvole.

Gordon Braun je otvoreno upozorio argentinskiu vladu da će britanske Južnoatlantske snage, koje uključuju i 1.000 vojnika na Foklandima, reagovati u slučaju ometanja veza izmedju ostrva i ostatka sveta.

"Mi održavamo bezbednost na Foklandima i nastavljaju se redovne patrole. Mislim da ćete shvatiti da smo napravili neophodne pripreme kako bismo osigurali da stanovnici Foklandskih ostrva budu prikladno zaštićeni", rekao je Braun.

Argentina je optužila Veliku Britaniju da priziva rat.

"Nije prvi put da se prizivaju aveti rata u Velikoj Britaniji, bilo da to radi vlada, bilo opozicija", rekao je argentinski ambasador pri UN Horhe Argueljo.

On je kao besmilene odbacio navode britanskih konzervativaca da bi Arentina mogla ponovo vojnom silom da pokuša da vrati ostrvo. Dve zemlje su zaratile oko tih ostrva 1982. godine.


Izvor: B92


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: ZastavnikDjemo on February 19, 2010, 10:18:05 pm
Argentina se suočava sa ekonomskim problemima, a Gordonu Brownu popularnost nikada nije bila niža. Mislim da to objašnjava sve. Nijedna od dve "zainteresovane" zemlje trenutno nije u stanju da ponovi ratni "poduhvat" iz 1982.
Tresle se gore, rodio se miš...


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: brodarski on February 19, 2010, 10:24:51 pm
Moj susjed je strojar na jednom velikom tegljaču koji je iz Škotske prije par dana stigao na Falklande. Kad se vrati kući za par miseci imaću vijesti iz prve ruke.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Boro Prodanic on February 19, 2010, 10:32:12 pm
Druže, do tada će biti već tri nove krize, a ova zaboravljena!  :(

Ako imaš preko mejla kontakt sa njim, informacije bi sada bile vredne.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: brodarski on February 19, 2010, 10:59:11 pm
Potrudiću se.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Dreadnought on February 20, 2010, 03:51:47 pm
Argentina ne razmatra vojnu akciju za Foklandska ostrva


20.02.2010.

Argentina isključuje vojnu akciju kao opciju u cilju potvrđivanja svog suvereniteta na Foklandskim ostrvima, ali insistira na pregovorima sa Velikom Britanijom, izjavio je danas zamenik argentinskog ministra spoljnih poslova Vitorio Tačeti.

[attachment=1]

"Stanovnici ovih ostrva ne treba da strahuju od novog rata, ali treba da shvate da Argentina neće odustati od svojih prava", istakao je Tačeti u intervjuu za argentinski FM Milenijum radio, javio je AP.

Argentinski zvaničnik je, takođe, rekao da je glavni cilj da se sa Velikom Britanijom pregovara o suverenitetu zvaničnog Buenos Ajresa.

Argentina smatra da su Foklandska ostrva njena teritorija, iako ih je Velika Britanija okupirala 1833. godine. Zbog toga je aprila 1982. godine vođen dvomesečni rat sa Britanijom, u kome je poginulo oko 1.000 ljudi i koji je završen pobedom Londona.

Argentina ne upotrebljava naziv Foklandska već Malvinska ostrva.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves rekao je juče da podržava Argentinu, istakavši da Velika Britanija "krši međunarodno pravo".

"Odlazite odatle, vratite Malvinska ostrva argentinskom narodu", poručio je Čaves.

Argentina je zbog planova Britanije da istražuje naftu u ovom području 16. februara izdala dekret prema kome će svakom brodu koji iz argentinskih luka plovi do ovih ostrva, ili koji želi da uđe u argentinske vode, biti potrebna posebna dozvola argentinske vlade.

Geolozi procenjuju da su rezerve nafte oko Foklanda bogate, ali Argentina se protivi namerama Britanije da eksploatiše te rezerve, jer smatra da su ostrva njena.


Izvor: Tanjug


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Рашо on February 20, 2010, 04:09:49 pm
Opet malo tenzija, nije naodmet, valja malo, s vremena na vrijeme.

Samo neka ne počnu o "istorijskom pravu argentinskog naroda...", ne znam na osnovu čega Argentina polaže pravo na ta ostrva. Englezi ih, u krajnjoj liniji, nikome nisu oteli. Argentinaca na njima nema niti ih je, čini mi se, ikada bilo. Možda ih traže jer se nalaze u argentinskom epikontinentalnom pojasu?

Uglavnom, kad god škripi kod kuće, tu su ostrva da se malo barjači i podgrijeva atmosfera... zgodno.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Dreadnought on February 21, 2010, 04:42:49 pm
Argentina apeluje na pregovore oko Foklanda


21.02.2010.

Argentinski ministar spoljnih poslova Horhe Taiana apelovao je na Veliku Britaniju da pregovara o suverenitetu potencijalno naftom bogatih Foklandskih ostrva, koji su pod kontrolom Londona, a koje Buenos Aires smatra svojom teritorijom.

 
"Britanija treba da sedne za sto i da razgovara o suverenitetu kako bi se prevazišla ova anahrona kolonijalna situacija", rekao je Taiana.

Argentinski ministar boravi u Meksiku gde je u toku priprema za samit Rio grupe na kome će predsednica Argentine Kristina Kirčner pokušati da dobije regionalnu podršku za pitanje Foklandskih ostrva.

On je u izjavi za argentinsku novinsku agenciju Telam dodao da Argentina želi diplomatski i miran dijalog. Prema njegovom mišljenju Britanija, članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zaobilazi rezolucije UN pozivajući na dijalog o sporu.

Taiana će se u sredu, 24. februara, sastati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom povodom spora sa Britanijom.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je ranije da je uveren da diplomatija i dijalog mogu da reše spor sa Argentinom oko Foklanda, dok su ostrvljani izrazili nezadovoljstvo zbog porasta tenzija nakon najave Londona da će početi sa eksploatacijom nafte u toj oblasti.

"Diplomatija između nas i Argentine biće uspešna", rekao je Braun insistirajući da Britanija deluje u skladu s međunarodnim pravom.

Argentina i Britanija ratovale su kratko 1982. godine oko arhipelaga. Poraz Argentine rezultirao je kolapsom tadašnjeg vojnog režima i vraćanjem demokratskih snaga na vlast. Najnoviji spor izbio je nakon dekreta Argentine da brodovi koji plove njenim vodama u pravcu Foklanda moraju prvo da traže dozvolu od Buenos Airesa.

Argentina kaže da su njene teritorijalne vode oko 370 kilometara od obale te zemlje.

Pored 1.000 britanskih vojnika, na Foklandima živi oko 3.000 meštana, većinom britanskog porekla, i 500.000 ovaca.


Izvor: Srna


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Dreadnought on February 24, 2010, 06:15:51 pm
"Tajms": Dalje ruke od Foklandskih ostrva


24.02.2010

London - Londonski "Tajms" piše u današnjem broju o, kako navodi, dramatičnom zaoštravanju diplomatskog spora oko Foklandskih ostrva, najavom Argentine da će se, tim povodom, obratiti Ujedinjenim nacijama.

Istovremeno, dodaje list, Argentina je za svoj zahtev da Britanija prekine traganje za naftom u priobalnim vodama dobila podršku bez presedana latinoameričkih zemalja, okupljenih na samitu u Meksiku.

Iako obe strane odbacuju mogućnost obnavljanja oružanog sukoba oko ostrva, "Tajms" saznaje da je u to područje upućena jedna britanska podmornica, dok će fregata "Jork" u vodama Foklanda ostati do daljeg.

Britanija je, uz to, prošle godine diskretno ojačala vazdušne snage stacionirane na ostrvima, preneo je Bi-Bi-Si. "Tajms" u uredničkom komentaru pod nalovom "Ruke dalje" piše da su Foklandska ostrva britanska, nastanjena Britancima i da će tako i ostati.

Zbog jedinstvene podrške Latinske Amerike Argentini i ćutanja SAD, Britanija je danas diplomatski slabija nego 1982, ali su ostrva, napominje "Tajms", vojno mnogo jača.

Arhipelag više nije pusta, nebranjena meta, već uspešna i bogata turistička destinacija, koju obezbeđuje više od 1.000 vojnika, sa vazduhoplovnom bazom, četiri lovca bombardera i najmodernijim elektronskim sistemom za upozoravanje.

Ako žitelji Foklanda žele da istražuju naftu, to je njihovo pravo, a Argentini bi bilo bolje da sa Britanijom pregovara o podeli eventualnog profita, smatra "Tajms".


Izvor: Beta


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: dexy on February 24, 2010, 07:08:06 pm
Na ostrvu su 4 Eurofighter Typhoona koji su tu zamenili aviona tipa Tornado u septembru 2009.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: pvanja on February 25, 2010, 10:42:11 am
Bas slucajno se kao poklopilo rasporedjivanje Tajfuna i pocetak istrazivanja nafte na Foklandima :)

Inace RAF-ova baza na ostrvu je prilicno velika dve piste 2.500 i 1500 m, 16 hangara sa grudobranima, dosta velikim manevarskim prostorm za avijaciju, dosta velikim magacinima, Luka za snadbevanje na 7 km itd.
(51°49'11.56"S; 58°27'33.49"W)

Evo i par slicica


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: pvanja on February 25, 2010, 10:43:45 am
i jos dve slike (sve sa google earth-a)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Morskoprase on February 25, 2010, 11:32:43 am
Pa i Korzika je udaljena samo 420 km od slovenačke obale, pa nije slovenska... :zid


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: dexy on February 25, 2010, 01:23:49 pm
Argentina traži pomoć UN-a

25. februar 2010.

Njujork -- Argentina je zatražila od UN-a da posreduje u sporu sa Velikom Britanijom oko Foklandskih ostrva, gde britanska kompanija planira da ekploatiše nalažišta nafte.

Argentinski ministar spoljnih poslova Horhe Tajana rekao je, posle sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, da je zatražio posredovanje svetske organizacije u sporu oko Foklanda i potencijalne eksploatacije njihovih prirodnih resursa.

"Zatražili smo od generalnog sekretara da posreduje i prenese Velikoj Britaniji da nema potrebe da dalje pokreće jednostane akcije", rekao je Tajana juče novinarima.

Argentinski ministar je kazao da London takođe treba da se povinuje rezoliciji UN "o potrebi da se sedne i pregovara sa Argentinom o sukobu oko Malvina (Foklandskih ostrva)".

Britanska naftna kompanija "Dizajr Petroleum" počela je pre tri dana rad na prvoj naftnoj bušotini kod Foklandskih ostrva u poslednjih deset godina, uprkos protivljenju Argentine, koja tu teritoriju smatra svojom.

Prema procenama podvodno nalazište "Liz" kod obale Foklandskih ostrva moglo da krije zalihe od 400 miliona barela nafte, mada postoji opasnost da se ništa neće pronaći, a što dovelo do rasta tenzije između dve zemlje koje su 1982. godine vodile rat dva meseca, koji je okončan pobedom Londona.

"To je ilegalno i protiv međunarodnog prava, kao i protiv volje UN-a", rekao je Tajana na najnoviji potez Britanaca i najavio da će se Argentina braniti svim sredstvima koje pruža diplomatija i međunarodno pravo.

Agencije navode da bi Buenos Aires mogao da traži od Generalne skupštine i Saveta bezbednosti da se donose rezolucije protiv namera Londona.

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je 18. februara da je London preduzeo "sve neophodne pripreme" da zaštiti Foklandska ostrva, grupu od oko 200 ostrva pod upravom britanske krune, dok je argentinska predsednica Kristina Fernandes odgovorila izdavanjem dekreta prema kome će svakom brodu koji iz argentinskih luka plovi do Foklandskih, odnosno Malvinskih ostrva, ili koji želi da uđe u argentinske vode, biti potrebna posebna dozvola argentinske vlade.

Iz Forin ofisa je zatim saopštio da se dekret argentinskih vlasti ne odnosi na teritorijalne vode Folklandskih ostrva, koje kontrolišu britanske vlasti.


Izvor: Tanjug, B92


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on January 13, 2023, 01:22:47 pm
Mediji: Četa KBS stigla na Malvine; traže njihovo proterivanje

Kako Kosovo onlajn ekskluzivno saznaje, četa Kosovskih bezbednosnih snaga je stigla na Malvine (Folklandska ostrva).

Pripadnici KBS-a su smešteni u bazi "Maunt Plezant", koja se nalazi na oko 50 kilometara od prestonice Malvinskih ostrva.

"Plan je da ostanu do tri godine, uz periodične rotacije. Grupu KBS koja je doputovala čini između sedam i devet ljudi, ali uopšte nije bitan broj, već činjenica da su raspoređeni na teritoriji oko koje postoji spor o suverenitetu, koji je priznat od strane Ujedinjenih nacija", dodaje izvor Kosova online.

Zbog pomenutog raspoređivanja pripadnika KBS, Argentina je krenula u "diplomatsku ofanzivu“, i sprovela niz napora u Beogradu i Londonu.

Početkom decembra argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je formalnu protestnu notu britanskoj ambasadorki u Argentini.

Pored toga, Argentina je obavestila ostale latinoameričke zemlje o ovom jednostranom britanskom aktu, i s tim u vezi je značajna regionalna organizacija Zajednica latinoameričkih naroda (CELAC) izdala osuđujuću izjavu.

"Argentina će istrajati u svom protestu zbog prisustva pripadnika KBS na Malvinskim ostrvima, naravno i u svojoj diplomatskoj borbi oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim pomorskim prostorima, kako bilateralno tako i u različitim međunarodnim forumima", potvrđuje sagovornik medija.


Izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=01&dd=13&nav_category=640&nav_id=2272823)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Boro Prodanic on January 13, 2023, 02:52:30 pm
Administracija takozvane države Kosovo i Metohija ima nesumnjive i jasne interese u tom delu sveta.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: milan55 on January 13, 2023, 05:54:40 pm
Radio sam sa dva engleska mehanicara , kolege, jedan je bio mehanicar na Harrierima na nosacu za vrijeme falklandskog rata 1982 godine, a drugi je poslije rata bio par godina mehanicar na F-4 Phantom-u koji su bili stacionirani na Falklandu. Kaze da su toliko rijetko letjeli da su lokalne macke naparvile "gnjezda", rado se odmarale u ispusnim mlaznicima motora. Dobra zastita od vjetra.
Do izgradnje Panamskog kanala su baze britanaca na Falklandskim otocima imale veliki znacaj jer se sa njihovim prisustvom kontrolirao pomorski promet kroz Magelanov prolaz. Pustanjem Panamskog kanala u promet taj se znacaj gubi, ali su sada porasli interesi zbog navodnih podvodnih nalazizta nafte.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on January 13, 2023, 09:38:41 pm
Administracija takozvane države Kosovo i Metohija ima nesumnjive i jasne interese u tom delu sveta.

Daju sami sebi autogolove. Na primer priznanje koju su dobili od Izraela, nanelo im je više štete nego koristi, pogotovo u arapskom i muslimanskom svetu. Sada im je ovo, u saradnji sa Englezima, donelo štetu na južnoameričkom kontinentu. I već se vide i neke posledice u samoj Evropi, a propo ponašanja generalno prema Srbima na KiM i odnosu prema potpisanim sporazumima sa Srbijom.

Samo napred Kurti....  :super


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Boro Prodanic on January 13, 2023, 10:00:35 pm
Administracija takozvane države Kosovo i Metohija ima nesumnjive i jasne interese u tom delu sveta.

Daju sami sebi autogolove. Na primer priznanje koju su dobili od Izraela, nanelo im je više štete nego koristi, pogotovo u arapskom i muslimanskom svetu. Sada im je ovo, u saradnji sa Englezima, donelo štetu na južnoameričkom kontinentu. I već se vide i neke posledice u samoj Evropi, a propo ponašanja generalno prema Srbima na KiM i odnosu prema potpisanim sporazumima sa Srbijom.

Samo napred Kurti....  :super

Argentina i pre ovog nije nameravala da ih prizna, mislim da će nam sada i pomagati u ubeđivanju drugih država.

Ti autogolovi su po mom mišljenju izraz očaja - ne ide njihovim mentorima i njima po planu, ali odosmo u off.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on January 13, 2023, 11:35:00 pm
Administracija takozvane države Kosovo i Metohija ima nesumnjive i jasne interese u tom delu sveta.

Daju sami sebi autogolove. Na primer priznanje koju su dobili od Izraela, nanelo im je više štete nego koristi, pogotovo u arapskom i muslimanskom svetu. Sada im je ovo, u saradnji sa Englezima, donelo štetu na južnoameričkom kontinentu. I već se vide i neke posledice u samoj Evropi, a propo ponašanja generalno prema Srbima na KiM i odnosu prema potpisanim sporazumima sa Srbijom.

Samo napred Kurti....  :super

Управо тако! Признање Косова под условом да отвори амбасаду у Јерусалиму и призна Јерусалим као главни град Израела је најбоље што је Израел могао да уради за Србију  ;D ;D ;D (И то још на мање од километар удаљености од Источног Јерусалима, који је до 1967. био под контролом Јордана.) Постоје исламске и арапске земље које имају дипломатске односе са Израелом - али не постоји ни једна која је признала да је Јерусалим главни град Израела. (Примера ради, Уједињени Арапски Емирати су отворили амбасаду у Израелу 1. марта 2021. - али у Тел Авиву. Косово је отворило амбасаду 14. марта 2021. у Јерусалиму.)

На овај начин су затворили врата стражњицом комплетном исламском и арапском свету, било какво позивање на подршку браће у вери више не пролази. Поред Америке и Косова, само још 2 државе имају амбасаде у Јерусалиму, Гватемала и Хондурас. Позиција ЕУ је да амбасаде не могу бити у Јерусалиму. Зато европске земље које подржавају право Израела на Јерусалим тамо имају трговинска представништва и слично (Мађарска, Словачка, Србија...)

Ова генијална замисао да се пошаљу припадници КЗС на Малвинска острва је прст у око не само Аргентини, него свакој јужноамеричкој нацији која мало држи до себе. (У Србији треба користити аргентински назив за острва, која на енглеском никако не могу бити ”фокландска” него ”фолкландска”, од folk + land). Од ове године и Индија  (где се користи енглески језик) користи шпански назив за ова острва. То је и позиција Кине.
 


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on January 14, 2023, 11:20:41 am
Ne znam kako Argentina moze imati ikakvo pravo na Falklandska ostrva, kad su ta ostrva deo Ujedinjenog Kraljestva pre nego sto je Argentina postojala kao drzava.

Sto se tice juznoamerickih drzava, Nikaragva je dala na upotrebu svoje radare UK Task Force-u.

A sto se tice shoshona na tim ostrvima, mogli bi da ih sve presele tamo, i onako je skoro 50% svih albanaca izmedju 20 i 30 godina vec ilegalno u UK.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Prvačić on January 14, 2023, 12:21:59 pm
Ima li neki "strani" izvor o raspoređivanu jedinice tz. KBS na Malvinima?

Kada je Nikaragva dala svoje radare britancima? I 1982. i danas su tamo na vlasti Sandinisti, sa Ortegom na čelu.

A ovako izgleda 50 argentinskih pezosa: https://en.numista.com/catalogue/note206691.html


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Boro Prodanic on January 14, 2023, 01:08:20 pm
Ne znam kako Argentina moze imati ikakvo pravo na Falklandska ostrva, kad su ta ostrva deo Ujedinjenog Kraljestva pre nego sto je Argentina postojala kao drzava.
 

Po tom rezonu ni jedna od bivših kolonija nema pravo na sebe samu jer su sve bile delovi UK, Holandije, Španije, Portugala, Francuske, Italije i Nemačke - bivših kolonijalnih sila pre nego su stekle suverenitet.

Naravno da Argentina ima pravo na Malvine jer su najbliži njenoj obali. Britanci tu pokušavaju da zadrže ostatke stare slave...


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on January 14, 2023, 10:13:37 pm

Po tom rezonu ni jedna od bivših kolonija nema pravo na sebe samu jer su sve bile delovi UK, Holandije, Španije, Portugala, Francuske, Italije i Nemačke - bivših kolonijalnih sila pre nego su stekle suverenitet.

Naravno da Argentina ima pravo na Malvine jer su najbliži njenoj obali. Britanci tu pokušavaju da zadrže ostatke stare slave...

Falklands su priznati deo Britanske teritorije u UN, oduzimanjem tih ostrva je isto kao i oduzimanje Kosova od Srbije, sad je samo problem sto Srbija nije na "pravoj strani" i nije potplacivala (citaj "lobirala") koga je trebalo pre 30+ godina.


Moderisan (obrisan) deo komentara protivan Pravilniku! Opomena!
Kubovac


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on January 14, 2023, 10:18:39 pm


Falklands su priznati deo Britanske teritorije u UN, oduzimanjem tih ostrva je isto kao i oduzimanje Kosova od Srbije, sad je samo problem sto Srbija nije na "pravoj strani" i nije potplacivala (citaj "lobirala") koga je trebalo pre 30+ godina.


U redu, ali mi je ipak neverovatno da se britanski kolonijalizam na Folklandima - Maldivima (ili na bilo kom drugom mestu gde vrše kolonijalnu vlast) dovodi u istu ravan sa Srbijom i statusom i značenjem njene pokrajine Kosova i Metohije za nju.

Stvarno više neke stavove jednostavno ne mogu da razumem.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on January 14, 2023, 10:33:49 pm
U redu, ali mi je ipak neverovatno da se britanski kolonijalizam na Folklandima - Maldivima (ili na bilo kom drugom mestu gde vrše kolonijalnu vlast) dovodi u istu ravan sa Srbijom i statusom i značenjem njene pokrajine Kosova i Metohije za nju.

Stvarno više neke stavove jednostavno ne mogu da razumem.

Ostrva pripadaju Britaniji jos od XVIII veka, isto kao i Gibraltar i nisu kolonija, nego zvanicna teritorija Velike Britanije, kao sto je i Kosovo zvanicna teritorija Srbije u UK i po rezoluciji 1244.

Mnogi ljudi su zbunjeni kada vide da Engleska igra ragbi ili fudbal protiv Velsa ili Skotske, a na Olimpijskim igrama su svi "Team GB".

Kolonije koje su dobile nezavisnost su sada nezavisne drzave sa definisanim granicama u UN.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Prvačić on January 14, 2023, 10:46:01 pm
Šta je sa prekomorskim teritorijama?


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on January 14, 2023, 10:47:52 pm
Šta je sa prekomorskim teritorijama?

Barbados je nezavistan, Jamajka jos nije :D


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Prvačić on January 14, 2023, 10:54:46 pm
Šta je sa prekomorskim teritorijama?

Barbados je nezavistan, Jamajka jos nije :D

Kako onda Međunarodni sud presudi u korist u korist Mauriciusa po pitanju tzv. britanskih indiskookeanskih teritorija?

Šta je sa statusom ostrva Diego Garcia?


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: lEO - ZD on January 15, 2023, 12:06:49 amVažno da se razgovara sa poštovanjem i kad su stajališta različita...
Ili to više nije pravilo?

Naravno. Moderisano sve što je bilo protivno Pravilniku! Vratimo se na temu!
Kubovac


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on January 15, 2023, 04:29:22 am
Као прво: Малвинска острва нису независна држава, него аутономна британска прекоморска територија (British Overseas Territories). Острва су напуштана и заузимана, мењала су власнике више пута (Шпанија, Француска, Велика Битанија, Аргентина). Аргентина је отерана са острва 1833. када су два британска ратна брода искрцала маринце. Аргентина је тражила међународну арбитражу још 1884, што су Британци одбили. Аргентина је потезала то питање више пута. Приликом оснивања УН, Аргентина је изнела то питање. У време када су УН донеле декларацију о окончању колонијализма (https://en.wikisource.org/wiki/United_Nations_General_Assembly_Resolution_1514), Малвинска острва су била британска колонија.

Као друго: ради се о острвима која су далеко од било чијих територијалних вода, на којима живи 3000 британских колониста и њихових потомака. Замислите да Кина искрца војску на острва и прогласи их својом прекоморском територијом. Онда насели 5000 Кинеза који ће на сваком референдуму гласати да остану део Кине.

Као треће: у време када Велика Британија отворено подржава сепаратистичку квазидржаву на Косову и Метохији, не постоји ни један рационалан разлог зашто би Србија подржавала права Велике Британије на њихове бивше колонијалне поседе, а Малвинска острва нису једина. Аргентина и Шпанија су се показале као пријатељи Србије, тако да је сасвим природно да грађани Србије подрже права Аргентине на Малвинска острва и права Шпаније на Гибралтар. Исто се односи и на право Кипра да преузме британску колонију на Кипру која се користи као војна база.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Prvačić on January 15, 2023, 08:54:33 am
I na prava Mauriciusa na Diego Garcija! :)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Gazda on January 15, 2023, 08:58:00 am
Šta je sa prekomorskim teritorijama?

Barbados je nezavistan, Jamajka jos nije :D
Kako nije? Još od 6. Kolovoza 1962...?


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Prvačić on January 15, 2023, 09:14:04 am
Jamajka je u personalnoj uniji jer je Čarls lll kralj, a Barbados je od 30.11. 2021. godine republika.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on January 15, 2023, 10:53:44 am
Као прво: Малвинска острва нису независна држава, него аутономна британска прекоморска територија (British Overseas Territories). Острва су напуштана и заузимана, мењала су власнике више пута (Шпанија, Француска, Велика Битанија, Аргентина). Аргентина је отерана са острва 1833. када су два британска ратна брода искрцала маринце. Аргентина је тражила међународну арбитражу још 1884, што су Британци одбили. Аргентина је потезала то питање више пута. Приликом оснивања УН, Аргентина је изнела то питање. У време када су УН донеле декларацију о окончању колонијализма (https://en.wikisource.org/wiki/United_Nations_General_Assembly_Resolution_1514), Малвинска острва су била британска колонија.

Као друго: ради се о острвима која су далеко од било чијих територијалних вода, на којима живи 3000 британских колониста и њихових потомака. Замислите да Кина искрца војску на острва и прогласи их својом прекоморском територијом. Онда насели 5000 Кинеза који ће на сваком референдуму гласати да остану део Кине.

Као треће: у време када Велика Британија отворено подржава сепаратистичку квазидржаву на Косову и Метохији, не постоји ни један рационалан разлог зашто би Србија подржавала права Велике Британије на њихове бивше колонијалне поседе, а Малвинска острва нису једина. Аргентина и Шпанија су се показале као пријатељи Србије, тако да је сасвим природно да грађани Србије подрже права Аргентине на Малвинска острва и права Шпаније на Гибралтар. Исто се односи и на право Кипра да преузме британску колонију на Кипру која се користи као војна база.

Tacno je sve to, ali Falklands, Gibraltar i ostale teritorije su de facto British, svaki napad bilo koje druge drzave i iskrcavanje svojih se karakterise kao napad na Britansku teritoriju.  Ono sto moze da promeni je naseljavanje "izbeglica" koji ce za nekih 20 godina da premase tih 30000+ hiljada Britanaca i glasaju za nezavisnost.

Srbija je na zalost igrala pogresnu politicku igru krajem 80tih i zato se desilo sve sto se desilo svih ovih godina, i na kraju je to zapecatio John Major koji se otvoreno ulizivao Nemcima i EU (otpisao ceo ratni dug Nemacke)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on January 16, 2023, 07:46:03 pm
Tacno je sve to, ali Falklands, Gibraltar i ostale teritorije su de facto British, svaki napad bilo koje druge drzave i iskrcavanje svojih se karakterise kao napad na Britansku teritoriju.  Ono sto moze da promeni je naseljavanje "izbeglica" koji ce za nekih 20 godina da premase tih 30000+ hiljada Britanaca i glasaju za nezavisnost.

Srbija je na zalost igrala pogresnu politicku igru krajem 80tih i zato se desilo sve sto se desilo svih ovih godina, i na kraju je to zapecatio John Major koji se otvoreno ulizivao Nemcima i EU (otpisao ceo ratni dug Nemacke)

Решење отворених питања као што су Малвинска острва, Гибралтар, итд. сигурно не зависе од Србије. Уколико би Србија била у ситуацији да у УН гласа по неком од ових питања, не постоји ни један разлог зашто својим гласом не би подржала земље које су подржавале Србију.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on January 17, 2023, 09:36:51 am
Решење отворених питања као што су Малвинска острва, Гибралтар, итд. сигурно не зависе од Србије. Уколико би Србија била у ситуацији да у УН гласа по неком од ових питања, не постоји ни један разлог зашто својим гласом не би подржала земље које су подржавале Србију.

To je vec politika koju treba razmatrati ako dodje do toga, ili kupiti glas za UK u zamenu za Kosovo


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Boro Prodanic on January 17, 2023, 09:41:44 am
Решење отворених питања као што су Малвинска острва, Гибралтар, итд. сигурно не зависе од Србије. Уколико би Србија била у ситуацији да у УН гласа по неком од ових питања, не постоји ни један разлог зашто својим гласом не би подржала земље које су подржавале Србију.

To je vec politika koju treba razmatrati ako dodje do toga, ili kupiti glas za UK u zamenu za Kosovo

Za Srbiju nema trgovine sa UK - mržnja i netrpeljivost sa njihove strane su već decenijama prisutne, nema cene koju bi prihvatili za ustupak Srbiji.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Brok on January 18, 2023, 06:33:36 pm
Za Srbiju nema trgovine sa UK - mržnja i netrpeljivost sa njihove strane su već decenijama prisutne, nema cene koju bi prihvatili za ustupak Srbiji.

Od vajkada nam perfidno rade o glavi. Neko bi pomislio da neke druge čak i veće zemlje vode onaj najpokvareniji rat protiv nas, ali nije tako, iza svakog zla stoji V.B, kako u prošlosti tako je i danas.
Ne znam koliko je poznato, naročito onima koji dobro poznaju engleski (britanski engleski) da u njihovom rečniku postoji reč balkanizovan (ili balkanizacija), što bi bilo ekvivalentno neredu, haosu, divljacima... Eto, tako oni gledaju ne samo Srbiju već sve stanovnike poluotoka Balkana.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on January 18, 2023, 07:39:14 pm
Британци су прагматични и гледају своје интересе. Ако се ваши интереси поклопе са њиховим, подржаваће вас.

Мислим да се у Србији јако мало зна (или пише) о енглеско-српским односима, ако не рачунамо ратове. Ми смо склони глорификовању и сатанизацији, идемо из крајности у крајност. То нас спречава да учимо од Енглеза, а од њих заиста можемо пуно да научимо.

Не треба се водити емоцијама, него интересима. А интереси налажу да се награде они који заслужују. То значи да ће нпр. шпанска компанија имати 5-10% бонуса при јавним набавкама, а да ће у уџбеницима острва бити Малвинска.

Уосталом, на Западу постоји само једна империја, а то није Велика Британија.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on January 18, 2023, 07:45:23 pm
Za Srbiju nema trgovine sa UK - mržnja i netrpeljivost sa njihove strane su već decenijama prisutne, nema cene koju bi prihvatili za ustupak Srbiji.

Od vajkada nam perfidno rade o glavi. Neko bi pomislio da neke druge čak i veće zemlje vode onaj najpokvareniji rat protiv nas, ali nije tako, iza svakog zla stoji V.B, kako u prošlosti tako je i danas.
Ne znam koliko je poznato, naročito onima koji dobro poznaju engleski (britanski engleski) da u njihovom rečniku postoji reč balkanizovan (ili balkanizacija), što bi bilo ekvivalentno neredu, haosu, divljacima... Eto, tako oni gledaju ne samo Srbiju već sve stanovnike poluotoka Balkana.

"Balkanisation" je termin uveden 90tih, a razlog je bio zato sto niko nije imao pojma o srbima/hrvatima/muslimanima/albancima, nego su se ceshkali po glavi i pitali sto se "Jugosloveni" medjusobno tuku. Obalavio sam objasnjavajuci ljidima na faksu u to doba. Naravno da je bilo onih koji su dobro razumeli situaciju. Chika Zloba je zdravo mlogo pogreshio kad je otero Lord Owen-a i racunao na rusku pomoc.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Brok on January 18, 2023, 09:13:45 pm
"Balkanisation" je termin uveden 90tih, a razlog je bio zato sto niko nije imao pojma o srbima/hrvatima/muslimanima/albancima, nego su se ceshkali po glavi i pitali sto se "Jugosloveni" medjusobno tuku. Obalavio sam objasnjavajuci ljidima na faksu u to doba. Naravno da je bilo onih koji su dobro razumeli situaciju. Chika Zloba je zdravo mlogo pogreshio kad je otero Lord Owen-a i racunao na rusku pomoc.

Babaroga, hvala na pravoj reči.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Brok on January 18, 2023, 09:15:11 pm
Мислим да се у Србији јако мало зна (или пише) о енглеско-српским односима, ако не рачунамо ратове. Ми смо склони глорификовању и сатанизацији, идемо из крајности у крајност. То нас спречава да учимо од Енглеза, а од њих заиста можемо пуно да научимо.
I to naravno nije slučajno, zar ne?


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: victoria on January 24, 2023, 02:32:59 pm
Слажем се са предлогом који још нико није изнео да се назив теме промени у Тензија на Малвински острвима.Нема разлога да се удварамо"трговцима људским месом" како их је назвао чича Дража( рат у Украјини и највећим англофилима отвара очи да су управо то), и у нашим уџбеницима острва треба да буду названа Малвинским.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on March 05, 2023, 06:05:26 pm
NOV SUKOB NA POMOLU Argentina se povlači iz pakta, Britanija uzvratila: „Folklandska Ostrva su britanska“

Argentinska vlada hoće ponovo da pregovara sa Velikom Britanijom o suverenitetu Folklandskih Ostrva i povlači se iz Foradori-Dankan pakta. London je odmah uzvratio: „Folklandska Ostrva su britanska“.

Argentinski ministar spoljnih poslova Santjago Kafiero saopštio je da se njegova zemlja povlači iz takozvanog Foradori-Dankan pakta, nakon susreta sa svojim britanskim kolegom Džejmsom Kleverlijem u Nju Delhiju, tokom sastanka ministara spoljnih poslova G-20. Argentinska vlada želi ponovo da pregovara o suverenitetu Foklandskih ostrva i stoga predlaže sastanak sa britanskim predstavnicima u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Kleverli je odmah uzvratio: „Folklandska Ostrva su britanska", napisao je na Tviteru. Lokalni stanovnici imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti, ali su odlučili da ostanu Britanska prekomorska teritorija.

Foradori-Dunkan pakt je zajednička izjava iz 2016. koja reguliše istraživanje gasa i nafte, brodarstvo i ribarstvo oko Folklandskih Ostrva. Sa tačke gledišta sadašnje argentinske vlade, prethodna vlada je otišla previše u susret Velikoj Britaniji.

Odluka o istupanju iz sporazuma je objavljena upravo u trenutku kada je britanski ministar za Amerike Dejvid Rutli bio u poseti Buenos Ajresu na, kako je rekao, „produktivnim“ sastancima.

„Argentina je odlučila da odstupi od sporazuma koji je doneo utehu porodicama poginulih u sukobu 1982.“, napisao je Rutli na Tviteru, nazvavši odluku „razočaravajućom“. „Argentina, Velika Britanija i Foklandi su imali koristi od ovog sporazuma“, rekao je on, prenosi "Dojče vele".

Folklandski rat 1982.

Obe zemlje su prošle godine obeležile 40. godišnjicu sukoba, koji je odneo živote 900 ljudi: 649 argentinskih vojnika, 255 britanskih vojnika i tri žene koje su živele na ostrvu.

Rat je trajao od početka aprila do sredine juna 1982. U Velikoj Britaniji na vlasti je bila konzervativna premijerka Margaret Tačer, a na tronu kraljica Elizabeta 2. U Argentini je to vreme vladala vojna hunta. Nakon što su argentinske oružane snage pretrpele poraz, obe strane su potpisale primirje.

Stanovnici arhipelaga su 2013. velikom većinom glasali da ostanu sa Britanijom. Nakon otkrića nalazišta nafte i gasa oko ostrva, sukob se ponovo zaoštrio.

Od početka - vrlo kontroverzno

Folklandska Ostrva, arhipelag od oko 200 ostrva, 480 kilometara od Argentine i 1200 kilometara od Antarktika, oduvek su bila razlog za međudržavne sporove. U Francuskoj, Španiji i Južnoj Americi zovu se Malvinska ostrva.

Postoje kontroverze već oko toga ko ih je otkrio oko 1600. godine - Holanđani ili Britanci. U različitim vremenima ostrva su imala francuska, britanska, španska i argentinska naselja. Negde 1770. Zamalo da dođe do rata između Španije (pod čijom krunom je tada bila Argentina) i Britanije koja je potvrdila svoju vlast na tim ostrvima 1833. godine, ali ih Argentina ipak smatra svojom teritorijom.


Izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/argentina-se-povlaci-iz-sporazuma-o-folklandskim-ostrvima/fy4ysh0)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on March 05, 2023, 06:23:12 pm
Sta god da Argentinci pricali, nemaju sredstava da ista urade.  Da su se setili pre ekoliko godina dok nosaci aviona HMS Queen Elisabeth i HMS Prince of Wales nisu bili u aktivnoj sluzbi, mozda bi i nesto odradili.  Sad je prosao voz, stanovnistvo sa ostrva ne zeli argentinsku vlast.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Milan (longtrip) on March 05, 2023, 06:36:12 pm
Na Foklandima nije ista situacija kao na Tajvanu , ali ko pita narod  ;)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on March 05, 2023, 06:52:59 pm
Sta god da Argentinci pricali, nemaju sredstava da ista urade.  Da su se setili pre ekoliko godina dok nosaci aviona HMS Queen Elisabeth i HMS Prince of Wales nisu bili u aktivnoj sluzbi, mozda bi i nesto odradili.  Sad je prosao voz, stanovnistvo sa ostrva ne zeli argentinsku vlast.

Neverovatno kako se odmah javiš da "braniš" britance. Čisto zapažanje...  ;)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on March 05, 2023, 07:24:12 pm
Obrisan off topic. Držimo se teme.

Global moderator Kubovac


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on March 05, 2023, 07:30:20 pm
Зашто се ова тема не преименује у ”Малвинска острва”? Ако се већ инсистира на британском називу, онда га треба написати као треба. То су Фолкландска острва - а не Фокландска острва. ”Фолкландска” од folk + land.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on March 05, 2023, 07:32:19 pm
Зашто се ова тема не преименује у ”Малвинска острва”? Ако се већ инсистира на британском називу, онда га треба написати као треба. То су Фолкландска острва - а не Фокландска острва. ”Фолкландска” од folk + land.

Evo sad zvanicno, ostva su imenovana po Anthony Cary, 5th Viscount Falkland, the Blagajniku of the Kraljevske Mornarice


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Milan (longtrip) on March 05, 2023, 07:59:16 pm


Neverovatno kako se odmah javiš da "braniš" britance. Čisto zapažanje...  ;)

Bio je red da obrišeš i tvoj post jer je takođe teški off topic...a ne samo naše. Čisto zapažanje...


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on March 05, 2023, 08:03:11 pm


Neverovatno kako se odmah javiš da "braniš" britance. Čisto zapažanje...  ;)

Bio je red da obrišeš i tvoj post jer je takođe teški off topic...a ne samo naše. Čisto zapažanje...

Eto...ne slažem se s tvojim mišljenjem, uz konsultaciju sa kolegama odlučeno je da ništa neće biti brisano.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on March 05, 2023, 08:07:55 pm
Аргентина нема могућности да војнички запоседне ова острва и да их држи. Има могучћности да се повуче из споразума и чека погодан тренутак, а колико видим то и ради.Британија неће моћи да брани острва ако је ангажована негде на другом крају света.

У новом хладном рату, који неминовно долази, Аргентина може да стане уз Кину. Економске везе су веома јаке, Кинези су у претходних 15 година инвестирали преко 30 милијарди долара, праве земаљску свемирску станицу итд. Аргентина је високо задужена земља која је до сада банкротирала 9 пута и нико са две даске у глави (мислим на инвеститоре који купују обвезнице) им неће дати паре.

Одржавање Фолкландских острва кошта Велику Британију. На острву живи око 3500 људи који су апсолутно за британску контролу над острвима, али четвртина ради у државној администрацији. Остали рибаре и узгајају овце. На дуже стазе Аргентина може да им загорчава живот илегалним рибарењем унутар економске зоне.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: babaroga on March 05, 2023, 08:20:26 pm
Аргентина нема могућности да војнички запоседне ова острва и да их држи. Има могучћности да се повуче из споразума и чека погодан тренутак, а колико видим то и ради.Британија неће моћи да брани острва ако је ангажована негде на другом крају света.

У новом хладном рату, који неминовно долази, Аргентина може да стане уз Кину. Економске везе су веома јаке, Кинези су у претходних 15 година инвестирали преко 30 милијарди долара, праве земаљску свемирску станицу итд. Аргентина је високо задужена земља која је до сада банкротирала 9 пута и нико са две даске у глави (мислим на инвеститоре који купују обвезнице) им неће дати паре.

Одржавање Фолкландских острва кошта Велику Британију. На острву живи око 3500 људи који су апсолутно за британску контролу над острвима, али четвртина ради у државној администрацији. Остали рибаре и узгајају овце. На дуже стазе Аргентина може да им загорчава живот илегалним рибарењем унутар економске зоне.

Lepo si obrazlozio, cak i da Kinezi stanu uz Argentinu, nije odrzivo, jedino da ih na sitno zezaju kao sto kazes, ali i to ce da ih kosta.

Jedino da Kinezi naprave jedno 10 nosaca aviona pa da pariraju USA/UK/France i da im vrate za prolazak HMS QE kroz Kinesko More, dotle nista...


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Kubovac on March 05, 2023, 08:21:06 pm
Molim da se ne raspravlja sa moderatorom na temi!

Za sve primedbe i kritike na rad moderatora ovde:

https://www.paluba.info/smf/index.php?board=39.0

Global moderator Kubovac


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on March 05, 2023, 08:27:28 pm
Зашто се ова тема не преименује у ”Малвинска острва”? Ако се већ инсистира на британском називу, онда га треба написати као треба. То су Фолкландска острва - а не Фокландска острва. ”Фолкландска” од folk + land.

Evo sad zvanicno, ostva su imenovana po Anthony Cary, 5th Viscount Falkland, the Blagajniku of the Kraljevske Mornarice

У праву си, пренео сам популарно објашњење које није засновано на чињеницама. Али објашњење се односи на насеље у Шкотској (Falkland) по коме је гроф добио титулу. Иначе, острва сз названа по мореузу Falkland Sound, а мореуз је назван по узвишеном грофу, који је био Први лорд Адмиралитета (лорд високи адмирал). Иначе, узвишени гроф је ради проневере затворен у Лондонску кулу, где је умро од великих богиња. 

У Фалкланду се налазио дворац шкотских краљева, тако да претпостављам да је грофовска титула добила име ради тога.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Morskoprase on March 05, 2023, 08:29:50 pm
Osim ako se u poslednje dve godine nije nešto drastično promenilo u Argentini i u argentinskom društvu, onda su sve te argentinske ambicije samo i iskljućivo namenjene unutrašnjim politićkim igrama. Niti ima Argentina resursa (kako ljudskih, materialnih i/ili finansijskih) niti ima vojsku na nivou, da bi mogla nešto po tom pitanju uraditi. Bilo to nekima drago ili ne...


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on March 05, 2023, 09:29:31 pm

Lepo si obrazlozio, cak i da Kinezi stanu uz Argentinu, nije odrzivo, jedino da ih na sitno zezaju kao sto kazes, ali i to ce da ih kosta.

Jedino da Kinezi naprave jedno 10 nosaca aviona pa da pariraju USA/UK/France i da im vrate za prolazak HMS QE kroz Kinesko More, dotle nista...

Не мислим да се Кинези директно војно умешају, него да Аргентина једноставно уђе у њихову економску сферу и обнови своју армију, морнарицу и ваздухополовство. Погледај мапу територијалних вода и ексклузивних економских зона (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Map_of_the_Territorial_Waters_of_the_Atlantic_and_Indian_Ocean.png), између аргентинских територијалних вода и ЕЕЗ око Фалкландских острва не постоји отворено море. Другим речима, јако је тешко и скупо контролисати рибарење у том подручју.

Други проблем са којим се Велика Британија може суочавати су прозивке на међународном плану, које потенцијално угрожавају односе са афричким земљама.   Ради се о британској колонији и веома је лако запаковати целу причу у колонијализму. Британци су повлачење из колонија одиграли далеко паметније него Французи, али ово може угрози односе са државама које су некада биле европске колоније. Треба погледати како се спаљују француске заставе по Африци.

На крају ће неко у Лондону поставити питање - да ли су та острва вредна тога? Британци су веома практични људи. Америка је постала независна зато што је рат постао прескуп. Канада је формирана када је Велика Британија одлучила да је војно присуство у колонијама прескупо. Колоније у западној Канади су приступиле Канади, јер је то био услов да добију железничку везу.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: kumbor on March 05, 2023, 09:34:01 pm


Аргентина просто НЕМА НОВЦА да води рат. Земља великих потенцијала, са глупим руководством.


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: fazan on March 05, 2023, 11:33:21 pm


Аргентина просто НЕМА НОВЦА да води рат. Земља великих потенцијала, са глупим руководством.

Нема новца да води рат данас, али нико не зна каква ће ситуација бити за 20 година. Нису кренули у рат, него су се повукли из споразума. Полажу право на острва, а да ли ће и када преузети та острва, остаје да се види.

За Велику Британију су далеко вредније неке концесије у некој бившој колонији, него ова острва. Да Аргентина, ради унутрашње политике, није одлучила да скрати преговоре нападом на острва, данас би та острва била под аргентинским суверенитетом, са малом британском војном базом и аеродромом.

Аргентинску позицију подржавају Кина, Русија, Индија и комплетна Јужна и Централна Америка. Ту је и Група 77 (https://en.wikipedia.org/wiki/Group_of_77), која је изгласала и неку резолуцију по том питању.

Америка је током рата 1982. подржала Велику Британију, али је политичка цена те подршке велика и још увек се осети. (Интересантан чланак на ту тему: https://foreignpolicy.com/2023/02/26/the-united-states-has-never-recovered-from-the-falklands-war/)


Title: Re: Tenzija na Foklandskim ostrvima
Post by: Milan (longtrip) on March 06, 2023, 12:35:55 am


За Велику Британију су далеко вредније неке концесије у некој бившој колонији, него ова острва.

Samo istakao, bez konteksta , zbog upoređivanja. Kipar je bivša njihova kolonija ali je zbog britanskih geostrateških interesa , u sporazum o "nezavisnosti", ipak eksteritorijalno ostala ne jedna, već dve baze u obe "Republike"  ;)
Folklandi su tek kamen spoticanja, ponovo kao geostrateška pozicija u tom delu sveta. Kao recimo francuska Gvajana..... Nije mi namera da dužimo u tom pravcu jer se razumemo naravno.Samo konstatujem

[attachment=1]