PALUBA

Kopnena vojska => Oklopno mehanizovane jedinice => Topic started by: Andrei_bt on April 14, 2010, 02:09:17 pm



Title: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on April 14, 2010, 02:09:17 pm
Т -64 - 1968 - 2010


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on April 14, 2010, 02:11:07 pm
http://www.youtube.com/watch?v=sm3LpmhUXHY

http://www.youtube.com/watch?v=sm3LpmhUXHY


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on April 14, 2010, 07:10:49 pm
Čujem na snimku da pričaju rumunski pa nisam odmah ukapirao o čemu se radi. Ovo je sukob u istočnoj Moldaviji 1992.
Čini mi se da je prvi tenk koji prelazi most dva puta primio pogodak, na 1:04 i 1:54. Izgleda da je posle drugog pogotka došlo do nekog kvara ili povređivanja, jer se kupola i cev više ne pomeraju.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on April 14, 2010, 09:58:36 pm
Moldavija (Pridnestrovije)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Nirdala on April 28, 2010, 09:28:57 pm
 Sovjetski tenk T-64 je uveden u upotredu krajem '60. godina proslog veka. Dizajniran je u isto vreme kad i daleko poznatiji T-72, i oba su predstavljala zamenu za tenkove starije generacije T-54/55/62. T-64 je bio prvi sovjetski tenk koji je imao automatski punjac, cime je posada smanjena na tri clana, a model T-64B iz 1976. je bio prvi tenk koji je koristio protivoklopni vodjeni projektil ispaljen kroz cev tenka.
 T-64 je delio dosta slicnosti sa T-72, ali dok je T-72 nasiroko izvozen, T-64 je kao daleko kvalitetnije orudje bio rezervisan samo za sovjetsku armiju i nije izvezen nijedan primerak. Moze se reci da je T-72 predstavljao jeftiniju alternativu i za same sovjete, jer zbog visoke cene i komplikovane proizvodnje T-64 koriscen samo u elitnim tenkovskim jedinicama stacioniranim blizu granica, izmedju ostalih i u Istocnoj Nemackoj(gde je T-64 predstavljao gotovo standard). T-64 je koriscen kao razvojna platforma za kasniji T-80.
 Danas se T-64 nalazi u operativnoj upotrebi samo u Ukrajini(modernizovana verzija T-64 Bulat), dok su svi primerci u Rusiji povuceni u rezervu.
 
                     


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on April 29, 2010, 11:21:57 am
Bylat


Title: RE: Tenk T-64
Post by: ZastavnikDjemo on May 04, 2010, 08:22:14 pm
Čujem na snimku da pričaju rumunski pa nisam odmah ukapirao o čemu se radi. Ovo je sukob u istočnoj Moldaviji 1992.
Čini mi se da je prvi tenk koji prelazi most dva puta primio pogodak, na 1:04 i 1:54. Izgleda da je posle drugog pogotka došlo do nekog kvara ili povređivanja, jer se kupola i cev više ne pomeraju.

Dotični T-64BV su pripadali 59. gardijskoj motostreljačkoj diviziji (Краматорская), i čini mi se, barem po snimku, da se ovo desilo prilikom pokušaja oružanih formacija PMR da zauzmu grad Benderi (rum. Tigina). Jedan tenk je onesposobljen vatrom iz PT topa MT-12, iako se to na snimcima i ne vidi baš najbolje,a druga dva su onesposobljena dejstvom iz RPG-7, pri čemu je jedan pogođen u gusenice, a drugi u motor, koji se kasnije zapalio.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on May 04, 2010, 08:49:33 pm
Klasika već viđena toliko puta. Pošalješ tenk u naseljeno mesto, bez zaštite pešadije i rezultat je poznat.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: ZastavnikDjemo on May 04, 2010, 09:00:38 pm
Pokušavali su koordinisan napad i sa pešadijom, međutim, Moldavci su ih iznenadili; ovde bi Andrei_bt mogao da me ispravi ako grešim, ali na ovim snimcima ti tenkovi nisu bili pod komandom XIV armije, ni 59. divizije, već raznoraznih paravojnih formacija, koje su bile mešavina milicionera iz Pridnjestrovlja, dobrovoljaca i plaćenika iz Rusije i Ukrajine, kozaka, tako da nisu imali ni uhodani lanac komandovanja, niti je bilo neke obaveštajne pripreme za napad. Oni su mislili da se u Benderu naaze samo policijske snage (milicija), ali su Moldavci noć pre doveli pojačanje, pa su (između ostalog) dovukli i PT topove i PA topove ZU-23. Pošto je pešadija prišla kamionima do mosta, Moldavci su to videli, pa su prvo otvorili vatru iz ZU-23 i streljačkog naoružanja na kamione i pešadiju, oni su ostali prikovani sa druge strane mosta, dok posade tenkova to verovatno nisu ni konstatovale, dok nije bilo kasno.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: pvanja on May 05, 2010, 01:34:28 pm
Ovo je klasican primer taktike APP - ako prodje prodje.
Toliko puta vidjena na ovim nasim prostorima da moze da se pomisli da je to standardna procedura :(

Kao sto kaze Zastavnik, nema obavestajne pripreme, izvdijanja, artiljeriske podrske, pesadije je ostala iza.

Takodje tenkovi nisu podrzali tj. zastitili pesadiju kada je napadnuta sa PA topovima - totalni nedostatak koordinacije i komunikacije izmedju pesadije i tenkova.

Ja mislim da su jeftino prosli kako su mogli !



Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on May 05, 2010, 06:07:15 pm
Quote from: pvanja
...totalni nedostatak koordinacije i komunikacije izmedju pesadije i tenkova...
E baš iz tih razloga ja stalno potenciram da BVP mora da bude oklopljniji i samim tim zaštićeniji.
Jel ako BVP buši 12.7 mm, a buši ga (barem M-80) a i dosta njih u toj klasi, prvi k-dir BVP-a neće da ide u liniju ili bar odmah iza tenka, već je 50 metara a nekada i više u pozadini tenka gde nema ama baš nikakvu ulogu. Time i pešadija nije na nivou zadatka, a ako pešadija zakaže tenk je zicer meta.

Borbeno vozilo mehanizovane pešadije mora da bude oklopljeno gotovo kao tenk, ne mora da ima takvu vatrenu moć kao tenk, ali oklop mora.
Razgovarao sam o ovom problemu sa puno k-dira BVP-a, čak po nekada i burno, i sve se svodi na jedno. Ko je lud da prati tenk ili da bude u njegovoj blizini kada je BVP mnogostruko izloženiji od tenka. Ako je k-dir BVP-a nevoljan da isprati tenk, šta onda tek da se kaže za mehanizovanu pešadiju.

Ima još jedna caka koja bi morala da se izmeni. Mehanizovana pešadija je uvek tretirana kao kaznena jedinica. Čim te neko tako tretira tu je odmah i moral na jako niskom nivou.




Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on May 06, 2010, 08:34:57 am
Мислим да тактика употребе механизоване пешадије није довољно добро сагледана и коригована. Када је осмишљена прављена је за брзе и дубоке продоре на релативно равном земљишту руских степа и равница северне Европе где се тенкови брзо крећу са могућношћу лакшег маневра. Показало се да се то зашта је пројектована употреба не дешава на такав начин. Да ОТ подржава тенк тако што пешадија "чучи" у њему - нема шансе. Пешадија напоље - испред, у линију или нешто иза тенкова и ОТ. Да, пешадију треба вежбати баш за то, али посаде тенкова.Колико сам схвати тежише обуке тенковских посада је на борби против противничког тенка. А на нашим просторима, као и противгерилским и противпобуњеничким дејтсвима то се готово по правилу није дешавло.

У једном посту сам и нешто написао о проблему пешадије. Код нас је уврежено схватање да у пешадију може свако. Ко за нигде није тај иде у пешадију, па и механизовану. Од војника пешадинца се тражи много више  него од, на пример, артиљерца, без обзира колико то артиљерцима "лоше" звучало.Пешак мора да креативно мисли да би преживео и извршио задатака. Артиљерац (војник, послужилац на оруђу), најчешће извршава тачно утврђени радњу са другим војницима по тачно утврђеном редоследу.Кључне послове (прорачуне елемената за гађање) раде специјалисти, углавном официри. И када постоји опасност (продор непријатеља у рејон ватреног положаја) он је обично није ни свестан. Мало ћу карикирати: у пешадији није тако, војник мора добро да мисли где ће и како да залегне, када ће да промоли нос и гађа, а када ће да бежи, када ће да једе, када бомбу да баца. Немогу сви "најбољи" (у физичком и интелектуалном смислу) ићи у "техничке" родове. Мислим да ће професионализације бар мало помоћи да се то исправи. Биће боље свима јер је пешадија ипак носилац победе и пораза у рату.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: pvanja on May 06, 2010, 11:40:02 am
@broker
Problem je i taj sto je meh. pesadija odvojena od tenk. jedinice umesto da budu ista jedinica da bi se gradila sto crvrsca veza izmedju njih u svakom pogledu.

Mozda mi neko od "oklopnjaka" objasni - meni nije logicno da su posebno odovjeni oklopni i mehanizovani bataljoni. Da li postoji neki dublji razlog osim logisticko organizaciskih ?

Trebalo bi da su u osnovonoj jedinici zdruzeni tj da vod bude 2 tenka i 2 transportera . To bi bila prava fuzija oklopa i pesadije. Sad je ako se nevaram predvidjeno je da se ovako zdruzivanje vrsi samo prilikom vezbi i u evetnulanom ratu.

Makar da se islo na kombinaciju ceta tenkova i ceta OT jos bolje na vod tenkova i vod OT. Kada se ljudi medjusobno povezu i sazive to je nesto sto se tesko raskida. Onda ce i tenkista i pesadinac da razmisljaju gde je "njegov" tenk, OT, pesadinac...

@dzumba
Mislim da se sitaucija malo promenila mozes ti da pobedis nekog u ratu (tj da ostvaris svoj cilj) i bez pesadije ali ako hoces da kontrolises tu teritoriju bez cizme na znemilji - nema nista.

A to za pesadiju si u pravu. Pesadija se uvek smatrala za neku vrstu kaznene jedinice. Mada brdska atiljerija je kao bila najveca kazna.




Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on May 06, 2010, 01:19:35 pm
Organizacija OMJ se u prošlosti dosta menjala. Kako u JNA tako u VJ, a sada i u VS. U vremenu kada sam ja bio u oklopnoj brigadi 95/96, sastav oklopnog bataljona su činile dve tenkovske i dve mehanizovane čete plus komandna četa bataljona. Tako da u toj formaciji nije bilo odvajanja mehanizovanog sastava i pešadaije od tenkova.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: pvanja on May 06, 2010, 03:45:14 pm
@Bandzi

Znam tad su ponovo bili vratili da formacija u radu bude par - Tenk - transporter ali su sad ponovo odvojili transportere od tenkova. To je bio direktan odgovor na iskustva iz ratova u Hr i BiH.
Neke lekcije se bas moraju iznova uciti.

Ima tu peripetija logistickih i taktickih da se fuzija tenka i transportera spusti na jos nizi nivo tj na cetni ili vodni.

Zato sam i pitao oklopnjake ove iskusne kolio se komplikuje zivot kad se na tom nivou spoje tenkvi i transporteri.

Recimo amerikanci praktirkuju da uz Abramsa obavenzo ide Bredli pogotovu se nerazdvoji u gradskim operacijama cak ima i shema gde tacno treba da bude transproter iza tenka - udaljenost i uglove koje treba da pokriva.



Title: RE: Tenk T-64
Post by: kamaz on May 07, 2010, 12:03:35 pm
Dobro, no ako se i nađe u nekopj gradskoj lokaciji tenk i iza njega transporter, prvo šta se gađa je transporter, jer pješadija gdje god izađe može držati (donekle) taj teritorij/parametar, dok tenk može preč u artiljerijsku obranu njihovih položaja. Tako da je omjer 1:1 malo čak i nerealan, jer (bit ću brutalan) šta više vrijedi u bitci, 10-20 vojnika ili pak 1 tenk? Ja sam za omjer 1:2 tj jedan tenk, dva oklopna vozila, s mogučnošću od 4 RPG-a 4 teška mitraljeza, i možda 2 snajpera. Ostalo je obična pješadija uz 2 medicinara. (naravno, ovo sve je ukupno od dva transportera). Time bi se lakše pješadija ukopala i branila tenk, a on bi im omogučavao lakši proboj. Isto tako, oklopnjaci u jednom djelu faze proboja mogu (kada iskrcaju pješadiju) otić u pozadinu i čekat od tamo. :super


Title: RE: Tenk T-64
Post by: pvanja on May 07, 2010, 04:25:42 pm
@kamaz

Treba pogoditi transporter iza tenka a za neposrednu zastitu od rucnih bacaca tu je pesadija i to ne samo ukrcni deo OT-a jer oklop je u gradu uvek samo ispomoc pesadiji tj vatrena podrska a pesak mora uci u svaku kuci tj zgradu i ocistiti je.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: trpe grozni on May 07, 2010, 06:09:03 pm
Kolko se secam sovetskih pravila iz drugog svetskog rata o napadu na gradove, napred ide pesadija, dok tenkovi i samohotke se nalaze rista do petsto metara iza pesadije, i svojim topovima daju vatrenu poddrsku pesadiji.
Mislim da se malo toga promenilo i danas.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 07, 2010, 08:44:21 pm
T-64БВ и БМПВ-64 (HIFV)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on May 07, 2010, 08:50:45 pm
E ovako oklopljen BMPV menja mnogo toga.

Andrei_bt, šta je ovo - Що це:


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 07, 2010, 09:25:58 pm
 ;D ;D ;D filьm «obitaemый Ostrov» fantastičeskiй


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on May 07, 2010, 09:35:58 pm
Šta je ovo :):


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 07, 2010, 09:49:35 pm
Kontrolni sistem razlog  :krsta


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 07, 2010, 09:51:42 pm
T -64 - prvi put u svetu cistern (oklop?) sa kombinovanim tit -


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 10, 2010, 12:03:13 am
[attachment=1]

Пожара тенк на бази Т-64


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on May 13, 2010, 08:51:26 pm
T -64 - prvi put u svetu cistern (oklop?) sa kombinovanim tit -
Разумели смо. На тенку Т-64 је први пут у свету примењен комбиновани оклоп. На фотке видим кугле од корунда које су уграђене у ливени оклоп куполе!? Это шары из корунда!?

Андреј, видим да су у Харкову направили ОТ - оклопни транспортер (БТ - бронетранспортер) на бази Т-64. Мотор и трансмисија су смештени напред.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: ZastavnikDjemo on May 13, 2010, 10:19:38 pm
[attachment=1]

Пожара тенк на бази Т-64

Т-64 был самым дорогим танком сделаним в СССР, почему они переобрудовали Т-64  для пожарных деятельности, а нет например Т-55, или Т-72 которые были дешевли для производство?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: nyupnik on May 14, 2010, 12:32:16 pm
Какая им разница, если у них и так осталась куча Т-64, почему бы их не переоборудовать во что-нибудь (хотя бы в тех монстриков из "Старкрафта")...

Ja velim, kad ih već imaju toliko, onda je manje bitno koliko je koštala proizvodnja.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 20, 2010, 11:17:49 am
[attachment=1]

Пожара тенк на бази Т-64

Т-64 был самым дорогим танком сделаним в СССР, почему они переобрудовали Т-64  для пожарных деятельности, а нет например Т-55, или Т-72 которые были дешевли для производство?

Нет, это не так. Т-64А стоил дешевле танка Т-72А. Т-64Б оснащенный дорогой СУО был дороже Т-72А, но дешевле Т-80Б.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: ZastavnikDjemo on May 20, 2010, 10:33:41 pm
Я не знаю. Спасибо! :)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 06, 2010, 11:21:38 am
Ovo je predpostavljam T-64 u snagama mađarskih oklopnih jedinica, barem dok su ih imali:
[attachment=1]

Šta mu je ovo na petom sanduku?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on September 06, 2010, 11:35:40 am
Nikad nijedna armija VU, niti ijedna druga armija osim sovjetske nije imala u svom naoružanju T64. Taj tenk nije izvožen do 1991. Po tekstu ispod slike - "... withdrawal ..." reč je o sovjetskim jedinicama u povlačenju iz Mađarske.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 06, 2010, 11:40:24 am
Odličan info, to nisam znao. :klap

A ovo na petom snaduku i iza zastavica se vidi nešto, ne pada mi na pamet šta to može biti?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: jadran2 on September 06, 2010, 02:37:29 pm
Zanimljiva fotografija - dijelovi 93. gardijske Harkovske divizije (prije povlacenja ukupno 214 tenkova ovog tipa smjesteno bilo uglavnom u istocnom dijelu; Debrecin, Keckemet, Seged, Cegled, Solnok).
---
pretpostavljam da su sanduci - sanduci za municiju 12,7 mm mitraljeza na kupoli?? zbog slikanja teleobjektivom dobili su drugaciji izgled... (i ovako sa interneta)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]



Title: RE: Tenk T-64
Post by: vathra on September 06, 2010, 03:13:14 pm
Ovo je predpostavljam T-64 u snagama mađarskih oklopnih jedinica, barem dok su ih imali:
[attachment=1]
Šta mu je ovo na petom sanduku?
Ако мислиш на металну цев са коленом, она се монтира на издувник мотора током вожње под водом, а спакована је унутар шноркела.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 06, 2010, 03:33:47 pm
Jeste Vathra na to sam mislio, dok Jadran nije postavio sliku nisam imao celu sliku stvari.

A ovo u visini zastavica, jeste to su municijske kutije za PAM. Samo što na slici koju sam postavio opet se to poklapa i liči na svašta.
Na našim četvorkama sam to video na zadnjem Partneru (https://www.paluba.info/smf/galerija-fotografija-kov/galerija-tenka-m-84/45/) da su ugradili veće kutije.
Dobro je da im je neko rekao ili da su jednom shvatili da su starije municijske kutije male a ne dejstvovalo se vezivanjem redenika iz korita (ne šalim se), najobičnije plastično korito koje se koristi u domaćinstvu.

Nisam T-64 nikada video, osim na slici, a i gde bih mogao da ga vidim u Srbiji.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dexy on September 06, 2010, 03:56:08 pm
Ja sam laik za tenkove, pa se nadam da mi nećete zameriti ako pitam koje su to karakteristike T-64 koje mu daju prednost u odnosu na T-72, jer često se u medijima priča da je T-72 jeftiniji i manje kvalitetan od T-64 te je zato zadržan samo za SSSR a nije izvožen u zemlje VU.
Ako je već toliko superiorniji, koji su onda razlozi da Rusija sve T-64 prebaci u rezervu dok je T-72 razvijan i dalje. Da li je u pitanju to što je proizvodnja T-64 ostala u Ukrajini, ili ima i drugih razloga?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: jadran2 on September 06, 2010, 04:53:26 pm
par detalja

U vezi Brokerovog pitanja i kasnijeg odgovora Vathre, evo jos nekoliko zanimljivosti u slikama :

unisten u Moldaviji 1992. Na tragu Brokerovog pitanja, citaoci se pitaju kakva je to mekana cijev pokraj kupole (stup cestovne rasvjete, sama cijev tenka....). To je ta (OPVT) cijev za ispust plinova iz motora; buduci je jedna cijev umetnuta u drugu doslo je do ispadanja...
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

sudar sa ekspresom D716 19.1.1988. u DDR-u
[attachment=4]
[attachment=5] 


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 06, 2010, 05:16:20 pm
Poredim sa četvorkom i zakljulčujem da je mnogo bolje rešenje kakvo ga ima četvorka. Ona i nema cev za izduvne gasove već ima klapnu koja se montora na auspuh, usled pritiska izduvnih gasova samo ih izbacuje, a klapna ima zadatak da ne dozvoli vodi ulazak u motor. Motor mora da radi na 1.600 obrtaja što je duplo od uobičajenog, jel ako se ugasi, onda već nastaju problemi. Ne može da startuje opet već nastupaju ronioci i vezuju ga za TZI koji ga izvlači.
Ovo na T-64, a i drugim ruskim tenkovima je jedino dobro što verovatno da nema bojazni ako se motor ugasi.
Ma ustvari bilo šta nepredviđeno da se desi na dubini od 4-5 metra za grdosiju od 50-tak tona može biti jako nezgodno.

Jadrane, imaš li info da li je posada preživela ovaj sudar?
I jel imaš šta više podataka šta se zapravo desilo.

Kupola se postavlja u ovaj položaj koji jeste na slici kada se vrši transport tenkova na vučnom vozu preko železnice. Pa se pitam, jel voz naišao na tenk koji je bio recimo na vučnom vozu u pogrešnom koleseku ili je baš klasično naleteo na voz.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on September 06, 2010, 05:29:46 pm
Posada jeste, ali je poginulo 6 putnika, a 33 ih je povređeno. Tenk se zaglavio  ??? na šinama ( možda je naseo podom) u gradiću Forst Zinna, a na njega je naleteo voz koji je posle izleteo iz šina.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 06, 2010, 05:34:24 pm
Kako može da se "nasadi" na patos na šinama. Tu bi zemljište trebalo da je stabilno.
Baš čudno.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on September 06, 2010, 05:44:05 pm
Ipak se nije zaglavio, na wikiju su napisali da se tenk zaglavio, ali desilo se sledeće.

U 17:50 voz D716 je udario u tenk na šinama pri brzini od 120 km/h. Tenk se našao na šinama jer je njegov 19-o godišnji vozač, poreklom iz Kazahstana, imao problema u komunikaciji sa svojim Sovjetskim instruktorom tako da je zalutao i umesto na poligon za prelazak tenkova preko vodenih prepreka došao do stanice u tom gradiću. Takođe se kaže da mu je i motor tenka otkazao. Istovremeno mu je otkazao i radio uređaj. Posle ove nesreće prelaz je obezbeđen protivtenkovskim preprekama.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on September 06, 2010, 06:06:34 pm
Poredim sa četvorkom i zakljulčujem da je mnogo bolje rešenje kakvo ga ima četvorka. Ona i nema cev za izduvne gasove već ima klapnu koja se montora na auspuh, usled pritiska izduvnih gasova samo ih izbacuje, a klapna ima zadatak da ne dozvoli vodi ulazak u motor. Motor mora da radi na 1.600 obrtaja što je duplo od uobičajenog, jel ako se ugasi, onda već nastaju problemi. Ne može da startuje opet već nastupaju ronioci i vezuju ga za TZI koji ga izvlači.
Ovo na T-64, a i drugim ruskim tenkovima je jedino dobro što verovatno da nema bojazni ako se motor ugasi.


Obratite pažnju da je na T64 motor dvotaktni dizel.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Trifko on September 06, 2010, 06:59:46 pm
Evo ga motor od T-64 5TDF

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on September 06, 2010, 09:44:31 pm
Upravo je ovaj motor bio i najveća boljka tenka T-64. Iako malih dimenzija a velike snage, ovaj motor sa suprotstavljenim klipovima se često pregrevao i crkavao. Princip rada takvog motora:

http://www.youtube.com/watch?v=uP7gGUCPJj0


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 15, 2010, 10:31:23 pm
[attachment=1]

 :klap

[attachment=2]
[attachment=3]

T-64E with 900 h/p engine and APU.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 15, 2010, 10:37:08 pm
T-64+Strela-3


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 15, 2010, 11:49:14 pm
Kako savladavanje vodene prepreke na dubini od 4-5 metara sa tenkom uopšte nije naivna radnja vidi se iz priloga slika.
Vojnici se prvo pričešćuju a tek onda pod vodu u akciju.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dexy on September 15, 2010, 11:54:22 pm
Vidim da posada nosi i nešto oko vrata sa crevima, kao mehovi za vazduh, pretpostavljam da odatle uzimaju vazduh u slučaju da moraju da izađu na površinu bez tenka. Da li svi tenkisiti koriste sličnu opremu prilikom savlađivanja vodenih prepreka?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 16, 2010, 12:10:58 am
Upravo tako Dexy.
Koliko se sećam svi članovi posade imaju identičnu opremu, sa tim sa je ova oprema u odnosu koju smo mi imali na M-84, (danas je ona razdužena uglavnom) bila dosta bolja, tu su bile i maske, boce, prsluci, ima stvarno puno opreme. Mada ako bi nekim slučajem došlo do prodora vode u tenk, naručito ako bi ga preplavio, jaku su male šanse da posada preživi. Dok stignuo ronioci, dok se otvore lukovi, koju se mogu otvoriti samo kada je tenk skroz potopljen, jako su tu slabe šanse.
Tu se pre ide, ustvari tako je i pravilo, na izvlačenje tenka sa TZI-om, mada i to je jako komlikovano. Ide se na to da se preventivnim delovanjem spreči takva situacija.

Šanse su dosta izvesne ako bi se recimo ugasio motor ali bez prodiranja vode unutar tenka, pri tome ronioci uskaču, vezuju sajle za TZI i on ga izvači na obalu.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dexy on September 16, 2010, 12:43:14 am
Zar i pored opreme za disanje male šanse za preživljavanje?
Nekako mi logično da ako dođe do prodora vode, samo treba sačekati da se izjednači pritisak unutar kabine sa okolinom, otvoriti poklopce i izroniti na površinu. Ukoliko dubina nije preko 4-5 metara, mislim da to ne bi trebalo da bude problem. E sad, ja tenku najbliže što sam prišao je na sajmu, verovatno propuštam neki bitan "detalj" čim ti kažeš da je ta situacija mnogo opasnija po život. :)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: pvanja on September 16, 2010, 08:10:22 am
@Broker

Da li ste vi radili podvodnu voznju?



Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on September 16, 2010, 08:46:40 am
Ovo što tenkisti imaju na sebi je dio opreme za preživljavanje. Povlačenjem osigurača na ovome što imaju na sebi automatski se naduvava prsluk za spasavanje koji izbacuje člana posade van tenka i van vode. Otvori se poklopac na tenku, sačeka se da voda uđe u tenk i povuče se osigurač. Član posade se sa ovim bukvalno katapultira iz tenka. Druga stvar je panika koja se dešava u ovakvim slučajevima. Ronioci moraju biti uvijek prisutni za postavljanje sajli za izvlačenje tenka i spasavanje posade, ali uglavnom panično se sve završi. Bio sam prisutan jednom potapanju tenka M84 na poligonu Manjača kod Banja Luke. I pored sve moguće opreme strah je najveći problem. Onaj pop im je tamo da im malo digne moral. Na poligonu Manjača nekad je bilo jezero za podvodnu vožnju tenkova, ali to je sada privatizovano kao ribnjak. Podvodne vožnje su uglavnom rađene na jezerima. Mislim na obuku. Kod podvodne vožnje na rijekama dolazi do smicanja tenka u smjeru toka rijeke. U tom slučaju se koristi polužiro kompas koji se nalazi ispred lijeve noge vozača i na osnovu kojeg vozač radi korekcije pravca. Podvodna vožnja tenka, kao i oprema za ABHO je jedna od opcija tenka koja se veoma rijetko koristi. A žestoko košta. Poznato je da tenk T59 nemože ići pod vodu i nema ABHO opremu, te je to i jedan od razloga njegove dosta manje cijene od T55. Nikad nisam vidio da neki tenk ulazi u morsku vodu. Ali naš tenk u Kuvajtu ima svu opremu za podvodnu vožnju. Ali nećemo sad  o tome.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 16, 2010, 12:58:28 pm
aluminijum Podmetac Za Tower t-64   


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 16, 2010, 12:58:31 pm
Tako se po pravilu i vozi pod vodom, vozač je na spoljnoj direktoj vezi sa k-dantom bataljona koji ga i pored žiro kompasa navodi i pomaže.

Ronioci bi trebali pre savladavanja vodene prepreke prvo da ispitaju rečno dno i ako se u ex Yu tačno znalo gde je idelano za prelaz. Drugo, reka ne sme da teče brže od 1 najviše do 1.5 m/s, ali ne može se uvek kontrolisati majka priroda. I ronioci bi trebali da su tu, na vodi na čamcu, na gotovsu, vozilo saniteta obavezno mora biti na obali i naravno bar dva TZI-a.

Vlada je rekao manje više sve. Mislim da je jedno od težih iskustava (ako ne i najteže) koje može da doživi tenskita.
Treba uzeti u obzira da ipak to nije slobodno plivanje, ti si hermetizovan u tenku, ni malo prijatan osećaj.

Mom kolegi i drugu se desilo da mu se tenk ugasio, ne njemu već njegovom vozaču, a da sve bude gore bila su gospoda "odozgo" u kontroli. K-dant se izvukao tako što je rekao da je tenk namerno ugasio da bi se video uvežbanost izvlačenja. Na kraju su ih uspešno izvukli, ali kaže drug da ništa gore u životu nije proživeo dok je čekao da ih zakače i izvuku. Oni su i pokušavali da startuju motor opet ali od tog posla naravno ništa. Kaže kao sati da su prolazili, a vrstan je tekista, odličan k-dir i jako hladnokrvan momak. To se inače desilo na tenku T-72.

Mislim, za ovo nisam potpuno siguran, da prilikom potapanja tenka skroz, nišandžija ne može da otvori luk zbog cevi za dovod vazduha koja mu je na luku.

Ma živeo Kuzmar i pontonci (https://www.paluba.info/smf/inzinjerija/komplet-pontoskog-mosta-pm-m71/). :super

PS
Ne znam da li sam bio sasvim razumljiv (pošto ni sebi nisam :)) u postu #49, sam hteo da istaknem da je lični komplet posade za savladavanje vodene prepreke dosta moderniji kod M-84 nego što je to slučaj na T-64.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on September 16, 2010, 02:50:04 pm
Никад ми није било јасно шта ће тенку могућност подводне вожње. Када је и где то ико икада искористио у пракси?  Не могу се у борбеним условима обезбедити гњурци, ТЗИ, и сва логистика која прати мирнодопску вежбу тенкова у подводној вожњи. Ако томе додамо време за припрему, а посебно да тенк и не може да иде по сваком речном дну, на пример муљевитом,са неравнинама и препрекама, што је често код равничарских река, стварно ми није јасно чему то.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kukador on September 16, 2010, 02:54:27 pm
odakle vazduh motoru?
i ima nekih priprema posade za slučaj napuštavanja tenka npr u bazenu ili slično?
kako se izednači pritisak 4-5 m duboko?



Title: RE: Tenk T-64
Post by: vathra on September 16, 2010, 03:01:28 pm
Никад ми није било јасно шта ће тенку ,могућност подводне вожње. Када је и где то ико икада искористио у пракси?  Не могу се у борбеним условима обезбедити гњурци, ТЗИ, и сва логистика која прати мирнодопску вежбу тенкова у подводној вожњи. Ако томе додамо време за припрему, а посебно да тенк и не може да иде по сваком речном дну, на пример муљевитом,са неравнинама и препрекама, што је често код равничарских река стварно ми није чему то.
Да је дошло до великог сукоба и покрета великих оклопних јединица, вероватно би се и подводни прелазак река чешће користио. Пошто пешадија у десантним чамцима и амфибијама запоседне другу обалу, за њом врло брзо може да пређе и остатак оклопне јединице - и ОТ који су амфибије, и тенкови који би ишли по дну. Постављање амфибијског моста је ипак далеко уочљивије и лакше се може спречити / ометати него прелазак појединачних возила.

Ова могућност вуче корен са краја другог светског рата - совјети су у неколико наврата почињали офанзива из праваца које је противник сматрао за непроходне за тенкове, те их није добро одбранио. Захваљујући том маневру, совјети су успели да брзо пробију одбрану и направе пробој.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Trifko on September 16, 2010, 03:11:36 pm
odakle vazduh motoru?
i ima nekih priprema posade za slučaj napuštavanja tenka npr u bazenu ili slično?
kako se izednači pritisak 4-5 m duboko?



Pustiš vodu da uđe u tenk, i kada se tenk napuni pritisak je izjednačen.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: nyupnik on September 16, 2010, 04:11:55 pm
Povijest veli da su Sovjeti u više navrata pokazivali masovne prelaske rijeka tenkovima u podvodnoj vožnji, na manevrima raznoraznim.

Međutim, legenda veli i da se vješto skrivala činjenica da su tjednima prije toga po dnu rijeke bile postavljane i učvršćivane perforirane željezne ploče, da tenkovima ne smeta muljevito dno.

Tako da nisam baš siguran koliko bi u stvarnosti koncept podvodnog prelaska rijeka bio uspješan u svim uvjetima...


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on September 16, 2010, 06:06:02 pm
Kad već govorimo o gašenju tenka pod vodom to se desilo na T55 negdje sedamdesetih godina na Krivolaku VP iz Skoplja. Jedan vojnik je tragično završio svoj život. Iako je bilo sve urađeno kako treba došlo je do tragedije. Vojnik se utopio. Nakon toga je bilo puno promjena u načinu izvođenja podvodne obuke, ali bez obzira na sve naredbe nikad se nije moglo naredbom uticati na klaustofobiju i paniku. Mnogi od nas na ovome forumu znaju sa naknadnim postupcima kod ovakvih nemilih događaja. Nemogućnost napredovanja, prekomande bogu iza nogu, zatvor i slično. Ali ljudska psiha je nepredvidiva. Kao kod bacanja bombe.

Druga stvar je potreba za podvodnom vožnjom. Da ne govorimo o kompletu opreme na tenku u Kuvajtu, Alžiru ili Libiji. I neko je to platio.

U proteklim ratovima ni jedan tenk nije forsirao rijeku podvodnom vožnjom. Koliko znam samo je jedan tenk M84 potonuo u septičku jamu kod Modriče. Sasvim potonuo. Samo da kažem da ga nisam ja kasnije popravljao. Mislim, šef je šef.  ;D

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on September 16, 2010, 06:35:06 pm
aluminijum Podmetac Za Tower t-64   
Андрей,
- а что за надбой из алюминия, или это кришки камер д. дополнительных элементов брони?
- a za šta su ove aluminijumske ploče, ili su to poklopci prostora za dodatni nemetalni oklop?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on September 16, 2010, 07:10:33 pm
odakle vazduh motoru?

Na luk nišandžije postoji otvor na koji se montira cev za dovod vazduha. Vazduh se doprema kako za nesmetano disanje posade, tako i za rad motora.

Nikada nisam montirao ovu opremu za podvodnu vožnju. Znam da se sastoji iz cevi za luk nišandžije, klapni za auspuh, poklopca hladnjaka i trebalo bi poklopca žaluzina. E sad meni nije jasno kako se motor pod vodom hladi ako nema protoka vazduha kroz hladnjak?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Pera on September 16, 2010, 07:21:01 pm
odakle vazduh motoru?

Na luk nišandžije postoji otvor na koji se montira cev za dovod vazduha. Vazduh se doprema kako za nesmetano disanje posade, tako i za rad motora.

Nikada nisam montirao ovu opremu za podvodnu vožnju. Znam da se sastoji iz cevi za luk nišandžije, klapni za auspuh, poklopca hladnjaka i trebalo bi poklopca žaluzina. E sad meni nije jasno kako se motor pod vodom hladi ako nema protoka vazduha kroz hladnjak?

Voda struji kroz hladnjak. Samo tu stoji caka, ako je motor (hladnjak i ostalo) vreo a voda reke hladna. Vlado bi mogao nešto bolje da kaže o tome.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on September 16, 2010, 07:42:01 pm
Na poklopac nišandžije se stavi cijev za podvodnu vožnju. Snorkel, kao ga zovu u svijetu. To je ona bočna cijev na kupoli T72 i M84, ili ona od pozadi kupole na T62. Otvori se pregrada između borbenog i motornog odeljenja. Stave se klapne na auspuh da voda ne bi ulazila u auspuh. Klapne se otvaraju pod pritiskom ispusnih gasova.
Vazduh usisava ventilator koji se nalazi u motornom odeljenju. Protok vazduha kreće od snorkela više glave nišandžije, ulazi u borbeno odeljenje, prolazi kroz pregradu između odeljenja, ulazi u motorno odeljenje. Poklopci na motoru, na hladnjaku motora,  moraju biti zatvoreni, inače bi voda prodrla tuda. Kao i poklopci žaluzina. Taj vazduh je dovoljan za hlađenje motora izvjesno vrijeme. Vozač treba da gleda u temperature ulja i vode i da zavisno od toga dodaje ili smanjuje gas. Znalo se desiti da se tenk pregrije u podvodnoj vožnji i ugasi.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on September 16, 2010, 08:14:07 pm
Hvala Vlado. Znači, ventilator u tom slučaju pravi, da tako kažem, samo veliku promaju unutar motorno-transmisionug odelenja. Kada temperatura tog vazduha i rashadne tečnosti dostigne neku visoku vrednost, motor počinje da kuva.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 16, 2010, 08:15:26 pm
aluminijum Podmetac Za Tower t-64   
Андрей,
- а что за надбой из алюминия, или это кришки камер д. дополнительных элементов брони?
- a za šta su ove aluminijumske ploče, ili su to poklopci prostora za dodatni nemetalni oklop?

Это не надбой, это наполнитель внутри башни, сталь + алюминий + сталь, общий габарит около 600 мм.
http://btvt.narod.ru/4/armor.htm - вот чертеж.
Потом стали применять корундовые шары.



Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on September 16, 2010, 08:56:53 pm
aluminijum Podmetac Za Tower t-64   
Андрей,
- а что за надбой из алюминия, или это кришки камер д. дополнительных элементов брони?
- a za šta su ove aluminijumske ploče, ili su to poklopci prostora za dodatni nemetalni oklop?

Это не надбой, это наполнитель внутри башни, сталь + алюминий + сталь, общий габарит около 600 мм.
http://btvt.narod.ru/4/armor.htm - вот чертеж.
Потом стали применять корундовые шары.



Спасибо!

Google плохо переводит - написал бы "наполнитель", было бы ясно!

Dajem prevod, može biti interesantno.
"To nisu pokrivne ploče, to je ispuna unutar oklopa kupole - čelik + aluminijum + čelik, ukupna debljina oko 600mm.
Posle su počeli sa primenom kugli od korunda."

Dakle reč je o početnoj varijanti višeslojnog oklopa kupole.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 16, 2010, 11:41:43 pm
Quote
Google плохо переводит - написал бы "наполнитель", было бы ясно!

Ясно! Какой есть хороший переводчик Русский - Сербский?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on September 17, 2010, 12:18:16 am
Такого не существует, кроме профессиональных программ.
Или я не знаю.
Есть - голова!


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on September 17, 2010, 12:15:16 pm
Kad imaš dizel motor lakše hladiš motor nego kad imaš gasnu turbinu. Ovako prolaze kroz vodu tenkovi sa gasnom turbinom

[attachment=1]

Koja je tu promaja.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kukador on September 17, 2010, 12:19:17 pm
a tek vrtoglavica!  ;D


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dexy on September 17, 2010, 12:22:51 pm
Nekada je lakše napraviti i braniti most za forsiranje reke :)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 17, 2010, 01:07:33 pm
Никад ми није било јасно шта ће тенку ,могућност подводне вожње. Када је и где то ико икада искористио у пракси?  Не могу се у борбеним условима обезбедити гњурци, ТЗИ, и сва логистика која прати мирнодопску вежбу тенкова у подводној вожњи. Ако томе додамо време за припрему, а посебно да тенк и не може да иде по сваком речном дну, на пример муљевитом,са неравнинама и препрекама, што је често код равничарских река стварно ми није чему то.
Да је дошло до великог сукоба и покрета великих оклопних јединица, вероватно би се и подводни прелазак река чешће користио. Пошто пешадија у десантним чамцима и амфибијама запоседне другу обалу, за њом врло брзо може да пређе и остатак оклопне јединице - и ОТ који су амфибије, и тенкови који би ишли по дну. Постављање амфибијског моста је ипак далеко уочљивије и лакше се може спречити / ометати него прелазак појединачних возила.

Ова могућност вуче корен са краја другог светског рата - совјети су у неколико наврата почињали офанзива из праваца које је противник сматрао за непроходне за тенкове, те их није добро одбранио. Захваљујући том маневру, совјети су успели да брзо пробију одбрану и направе пробој.

Ovo je samo delimično tačno, da bi jedna četa savladala vodenu prepreku treba joj ceo dan, bataljonu još više i tako dalje.
Ono što mi uglavnom vidimo po klipovima prilikom savladavanja je samo završna faza prilikom samog prelaska, pre toga ima tu dosta priprema koje se rade na samoj obali, od postavljanja opreme što na sam tenk što na svakog člana posade, maže se ceo tenk, ustvari ne ceo tenk već rubovi gde bi voda mogla da prodre. Pa tu su i druge službe, sanitet, ronioci, tehnička služba ... tako da i kod podvodne vožnje ima dosta gužve i sve je aman podjednako primetljivo kao kada bi se postavljao pontonac. Pa i sam tenk nije spreman odmah za dejstvo po izlasku iz vode, što nije slučaj pri prelasku preko pontonca.
Sve u svemu, ja se slažem sa Džumbinom konstatacijom, između ostalog iz tog razloga ova oprema je i razdužena.

Cev za vazduh za podvodnu vožnju je bila jedino dobra stvar gde je mogla da legne cirada kada se veže za kupolu. :)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on September 17, 2010, 01:16:05 pm
Najbolja stvar za podvodnu vožnju je ZZK mast. Mast za zaptivanje. Ima je još u izvjesnim količinama   ;D ;D. Dobra je kad ti žena kaže da curi bubanj na veš mašini.   8) 8)
Malo smrdi, ali zaptiva.

"…Как показывает практика, экипаж твердо запоминает последовательность всех операций после пятикратного повторения. При этом учебные танки, на которых отрабатывается норматив и сами экипажи выглядят ужасно. И все благодаря тому, что для герметизации танков в нашей армии широко используют ЗЗК.

Официальное определение: замазка ЗЗК-3у — высоковязкостное нефтяное масло, загущенное стеариновой кислотой и петролатумом. Содержит синтетический каучук. Обладает высокими адгезионными свойствами и водостойкостью. Применяется для герметизации неплотностей в транспортных объектах. А теперь своими словами: ЗЗК — слабовонючая, сильнолипучая, пластилиновой консистенции субстанция для замазывания конструктивных огрехов и ошибок эксплуатации в танковых войсках. С кожи смывается уайт-спиритом или бензином. При попадании на волосы только выстригается. При попадании на одежду не удаляется ничем, перед ней пасуют самые крутые химчистки. Категорически не рекомендуется давать детям во избежании неотвратимого косметического ремонта квартиры.

Свойства ЗЗК действительно способствуют успешному преодолению водных преград даже ущербной техникой. В моей памяти хранится воспоминание об учебном танке, который ходил под воду без штатного лючка на днище. Вместо него стояла выпиленная по форме фанерка, «закрепленная» двумя болтами и щедро посаженная на ЗЗК. И ничего, танк с таким «лючком» откатал две недели занятий по подводному вождению…"


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on September 17, 2010, 01:20:43 pm
ZZK mast i jeste predviđena za te stvari, zar ne?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 19, 2010, 02:59:50 pm
Troškovi (Cena) za tenk -
t -64А - 249033
t -72А - 337247
t -80 - 936000
odnosno t -64А da 30% su jeftiniji od t -72A
Troškovi inovacije popravku
t -64А - 46840
t -72А - 74670
t -80 - 96000
novina popravku t-64A do 40% odsto jeftinije od t -72А
Troškovi rada (1 kilometra od put):
t -64А - 26,48
t -72А - 26,95
t -80 - 41,15
odnosno podatke za t -64А su otprilike ista t -72А
usluge život tenkova

 


Title: RE: Tenk T-64
Post by: nyupnik on September 20, 2010, 02:00:11 am
Андрей, можно текст на русском, без перевода на сербский?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 20, 2010, 05:05:00 pm
Андрей, можно текст на русском, без перевода на сербский?

Стоимость танков-
Т-64А - 249033
Т-72А - 337247
Т-80 - 936000
Т.е. Т-64А на 30% дешевле Т-72А
Стоимость кап. ремонта
Т-64А - 46840
Т-72А - 74670
Т-80 - 96000
Т.е. кап. ремонт Т-64А на 40% дешевле Т-72А
Стоимость эксплуатации (1 км пробега):
Т-64А - 26.48
Т-72А - 26.95
Т-80 - 41.15
Т.е. данные для Т-64А примерно одинаковы с Т-72А


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on September 20, 2010, 06:23:04 pm
dolari?
marke?
euri?
dinari?
rublje?

Ko vrši remont?
Šta se mjenja?
Ukrajinski tenkovi u Ukrajini, Ukrajinski tenkovi u Rusiji, ???


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 20, 2010, 06:32:35 pm
Стоимость танков бралась по данным ГБТУ по состоянию на 1989 год и была в 95-м пересчитана по имевшему место курсу в доллары США.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on September 20, 2010, 07:08:00 pm


Oko 1985. zvanični kurs je bio 60 kopejki za 1US$. Crni kurs bio je 4-5rub. za dolar.

Sad vidim da je reč o podacima Glavne uprave OMJ Generalštaba SSSR, iz 1989. - kada je sve već počelo da klima. Preračunato 1995. godine u dolare. Nešto mi ta metodologija preračunavanja slabo radi.

Offtopic, ali radi ilustracije dajem ove podatke iz prve ruke (moje supruge):

Srednja plata je tada bila 120rub., inženjerska 200rub. (bez minulog rada), 0,5l vodke 4,20rub., kilo kobasice 2,20rub., avion Moskva-Sverdlovsk 30rub. 1pravac. S druge strane - LEVI`S jeans je bio 100rub. po crnom kursu, koliko i "Adidas" patike.





Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on January 30, 2011, 12:43:57 am
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on January 30, 2011, 12:50:07 am
Булат -


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on January 30, 2011, 09:47:08 pm
Nešto mi je ova БМП-64 suviše laka! 34,5t je odličan rezultat ako pruža adekvatnu zaštitu.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on January 30, 2011, 09:52:28 pm
Pitanje je cena za BMP-64.

Šasija je redizajnirana (okrenuta) i slično.
Ali svaka čast Ukraincima, za razmišljanju i izvedbi. Meni se čini promišljeno urađeno, ali je pitanje za kupce, pošto T64 nije baš razširen po svetu. Verovatno postoji i T72 ovako pripremljen, ako bi bio kupac zainteresiran.

LPB


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on January 30, 2011, 10:51:22 pm
Pitanje je cena za BMP-64.

300 $
без вооружения, могу спросить, если хотите купить )))


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on February 01, 2011, 01:46:19 pm
Видео БТР-64 - http://www.youtube.com/watch?v=33uCAJDBXtk
 Постройка - http://www.youtube.com/watch?v=iP_AmOAvA4U 
(IFV-64)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on February 01, 2011, 09:39:40 pm
Why is no ERA armour on front of BTR-64? Is engine enough protection or it is some other thing?

BRB


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on February 01, 2011, 10:38:50 pm
Why is no ERA armour on front of BTR-64? Is engine enough protection or it is some other thing?

BRB

350 mm combined + engine + 40 mm
they have ERA in front also, but this is test devices, not final or production version.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on February 01, 2011, 10:41:55 pm
реактивний (ДЗ) оклоп -


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on February 01, 2011, 10:43:42 pm
Hvala na informaciji.

LPB


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on February 01, 2011, 10:50:17 pm
"350mm combined + engine + 40mm"
-znači li to da iza motora postoji još i oklopna pregrada 40mm?
-значит ли это, что за двигателем есть ещё бронепереборка 40мм?
-ДЗ встроенная?
-ERA je integrisana u prednju ploču?

А "нож" там есть?* (*"Hож" je naziv ukrajinskog patenta ERA.)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on February 01, 2011, 10:55:25 pm
Sad vidim čelo ovog BVP!
Na slici ne vidim ERA, samo dodate ploče. Gde su elementi? Jel` ovo eksperimentalni demonstrator?
На фотке не видно ДЗ, только накладные плиты. Где элементы? Это опытный демонстратор?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on February 02, 2011, 12:39:51 am
Quote
значит ли это, что за двигателем есть ещё бронепереборка 40мм?

Да.

Quote
А "нож" там есть?*

Это опытный демонстратор, там макет ДЗ. Внутри ее нет.
БТР-64 - ovo eksperimentalni demonstrator


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on February 26, 2011, 07:10:31 pm
[attachment=1]
http://narod.ru/disk/6291274001/buklet_HBTRZ_for_pdf%5B1%5D.pdf.html  Буклет про разработки БТВТ Харьковского БТРЗ 115 (Государственное предприятие). Разработки ведутся за средства предприятия.
 (на украинском языке)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: vathra on May 11, 2011, 05:22:53 pm
Нова украјинска верзија Т64Е

Галерија слика
http://photo.qip.ru/users/acselcombat/96587602/

Занимљиво да су у продужетку куполе поставили даљински управљане митраљез 12,7, двоцевни топ 23мм и осматрачки уређај/СУВ.
Као решење изгледа боље од чешке Модерне.

Тенк има и ДЗ Нож, и изгледа прилично сређено за прототип.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on May 11, 2011, 09:57:24 pm
@vathra, ovaj tenk ima GŠ-23/2 i PKT. Čudi me da su na ovom T-64E izbacili spregnuti mitraljez PKT i umesto njega montirali PKT na daljinski upravljivoj stanici. Na prethodno predstavljenom T-72E su i pored istovetnog oklopa, ostavili spregnuti PKT. Ne znam koliko je pametno da tenk nema spregnuti mitraljez, a za GŠ-23/2 mislim da je preterano s obzirom na namenu.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: vathra on May 11, 2011, 10:35:32 pm
Значи није 12,7 напољу, него 7,62 - још чудније.
У праву си за спрегнути митраљез, нисам ни видео да га нема. Можда су га склонили јер је правио слабу тачку на куполи.
Не знам колико су поуздане спољне станице, ако јесу можда је ово почетак новог тренда.

Мени није чудно за ГШ напољу, можда хоће да направе возило за задатке слично руском Терминатору.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on May 11, 2011, 10:52:30 pm
Moje skromno mišlenje je, da su u ovaj tenk ukomponovana iskustva iz sukoba na teritoriji ex SSSR.

Koliko vidim, i GŠ-23/2 i PKT imaju veliki kut delovanja po visini, a koliko vidim SUV nije namenjen baš protiv-zračnoj odbrani, zato mislim da je to više za borbe u urbanoj sredini, gde bi večinu posla trebao da radi GŠ-23/2, a i borba protiv pešadije na bliskim odstojanjima bolje odgovara GŠ-23/2. A i dodatni oklop je do 90°sa strane, a ne "standardnih" 30° kako je bilo pre.

Možda i grešim.

LPB


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on May 11, 2011, 11:01:39 pm
Ne verujem da je slaba tačka, jer je otvor isti kao i kod T-72. Kao što rekoh, na prethodno predstavljenom T-72E sa istim oklopom, PKT su ostavili na mestu. Spregnuti mitraljez koristi u potpunosti SUV tenka i zbog toga mislim da nije pametno skidati ga.

Za pokušaj pravljenja nečeg sličnog ruskom Terminatoru, mislim da nije slučaj. Ipak je Terminator spicijalizovano vozilo sa dosta većom vatrenom moći, ako ne računamo top 125mm na T-64E.



Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 27, 2011, 02:27:58 pm
T-64E  upgraded tank.
 http://photo.qip.ru/users/coast70/151036199/


Title: RE: Tenk T-64
Post by: rotring on May 31, 2011, 12:02:19 am
[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on October 11, 2011, 08:57:11 pm
Nastavak priče sa prve strane, oko sukoba u Moldaviji 1992. u kome su učestvovali tenkovi T-64  http://andrei-bt.livejournal.com/98345.html


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Solaris on February 04, 2012, 07:00:47 pm
http://www.youtube.com/watch?v=WgbyGwvOPKE


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on February 04, 2012, 09:10:41 pm
Stereoskopski daljinomer iz T-64.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

IC reflektor
[attachment=4]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on February 04, 2012, 09:14:35 pm
Plinska turbina
[attachment=1]
[attachment=2]

Članak gusenice
[attachment=3]

Podvozje
[attachment=4]

U jednoj temi smo pričali oko samo-izvlačenja tenka iz blata
[attachment=5]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on February 04, 2012, 09:33:22 pm
Plinska turbina
[attachment=1]
[attachment=2]

Članak gusenice
[attachment=3]

Podvozje
[attachment=4]

U jednoj temi smo pričali oko samo-izvlačenja tenka iz blata
[attachment=5]


Nije gasna turbina, motori 4, 5 i 6 TD /TDF su motori sa navedenim brojem cilindara, sa opozitnim klipovima, dizeli, slične konstrukcije poput motora Leyland L60 sa Chieftaina, ili nemačkim motorima JUMO 204, 205, 206, 207, etc.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on February 04, 2012, 09:39:37 pm
Po mom poznavanju ruskoj jezika, dobro da sam bar motor pravilno postavio ;)

Hvala na dopuni Kumbor.

LPB


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Trifko on February 05, 2012, 11:24:21 am
Plinska turbina
[attachment=1]
[attachment=2]

Članak gusenice
[attachment=3]

Podvozje
[attachment=4]

U jednoj temi smo pričali oko samo-izvlačenja tenka iz blata
[attachment=5]


Nije gasna turbina, motori 4, 5 i 6 TD /TDF su motori sa navedenim brojem cilindara, sa opozitnim klipovima, dizeli, slične konstrukcije poput motora Leyland L60 sa Chieftaina, ili nemačkim motorima JUMO 204, 205, 206, 207, etc.

Ako se ne varam to bi trebali biti motori sa protuhodnim klipovima...


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on February 05, 2012, 12:49:35 pm
Upravo tako.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Solaris on May 26, 2012, 02:28:26 pm
Voennoe Delo: T-64. History of pure Soviet tank which was way ahead of its time (English Subs).
History of T-64. Tank which included so many revolutionary and engineering solutions in it, that it was decades ahead of its time.

http://www.youtube.com/watch?v=TwGQYYAkd8Y


Title: RE: Tenk T-64
Post by: švercer011 on June 05, 2012, 11:08:48 pm
http://www.youtube.com/watch?v=3hioDx2SfEk

http://www.youtube.com/watch?v=J1H0UkDDjCY


Title: RE: Tenk T-64
Post by: švercer011 on June 07, 2012, 08:34:46 pm
This is an educational video documenting the characteristics, strengths, and weaknesses of two famous Soviet tanks of the Cold War era, the T-64 and T-72. This information is valuable to all Cold War historians.


http://www.youtube.com/watch?v=sZ6QNWo6M0g


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on June 18, 2012, 04:42:22 pm
t-64


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 13, 2012, 06:44:25 pm
[attachment=1]

Uzbekistan


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 13, 2012, 06:45:34 pm
[attachment=1]

Transdnistia (приднестровье)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on December 14, 2012, 05:50:29 pm



1989


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on January 27, 2013, 12:33:42 pm
T64 na poslednjem počivalištu u Kijevu.

[attachment=1][attachment=2]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on October 10, 2013, 11:54:39 am
T-64BV + Zaslon

[attachment=1]

slika ubačena u atačment


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on October 10, 2013, 02:01:06 pm
А что за торчащая гильза из надгусеничной полки над ДЗ, просто картина такая, или что? А каква то чаура вири изнад гусеница, над реактивним оклопом?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Elminstter on October 10, 2013, 02:05:49 pm
zastita protiv hmm raketa (nemogu bas da kazem projektila) tipa Zaslon

http://www.army-guide.com/eng/product3706.html


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on October 10, 2013, 02:10:08 pm

Посмотрел на сайте компании, это кажется снаряд КАЗ - погледах на сајту компаније, то је изгледа лансирно пуњење  комплекса активне заштите (КАЗ).


Title: RE: Tenk T-64
Post by: vathra on October 10, 2013, 03:24:04 pm
А что за торчащая гильза из надгусеничной полки над ДЗ, просто картина такая, или что? А каква то чаура вири изнад гусеница, над реактивним оклопом?
Код Андреја је то лепо објашњено:
http://www.btvt.narod.ru/4/zaslon.htm


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on October 10, 2013, 05:13:52 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on October 10, 2013, 06:35:33 pm


A lepo se vidi i "formacijska garaža". Mislilo se i na maskiranje...


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on June 16, 2014, 10:18:37 pm
http://www.youtube.com/watch?v=B4B4Yd6q-zg


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on December 04, 2014, 05:28:52 pm
https://www.youtube.com/watch?v=R6Uda5F_fKg


Title: RE: Tenk T-64
Post by: milan333 on December 16, 2014, 09:58:05 am
Да ли можда неко од чланова зна који руски тенк је носио ознаку Објект 219П ? Оно што ја знам је да је из осамдесетих година и да има једнопотезни аутопуњач попут оног на Т-64, топ је 2А46М-1 и мотор ГТД 1000ТФ. Мени све то личи на тенк Т-80.  ???


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on December 16, 2014, 11:29:51 am

Objekt 219 je svakako indeks GBTU za glavni borbeni tenk T-80. GBTU - Glavnoje bronjetankovoje Upravljenije GŠ OS SSSR.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: milan333 on December 17, 2014, 11:25:19 pm
Hvala kumbor, tako sam i mislio po svim sklopovima, ali nisam bio 100%. Nigde nisu turili sliku celog tenka, samo delići i tehnički crteži sklopova.
Dokopo sam se "Техническое описание и инструкця по эксплуатации објект 219П", pa malo čitam koliko znam i učim ruski.  ;D


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on December 29, 2014, 11:45:12 am
https://www.youtube.com/watch?v=Ua8EL9eeeTQ


Title: RE: Tenk T-64
Post by: duje on March 03, 2015, 10:20:27 am
U Ukrajini proizvedeni tenkovi T-64 imaju ozbiljne greške, koje nastaju tijekom proizvodnje, što smanjuje njihov opstanak na bojištu. Prilikom pogotka kupla se odvoji od tijela, a varovi popucaju, oklopne ploče s iskrive. Prema javljanju latvijaca je to posljedica slabe kvalitete izrade. Ovaj tip tenka  (proizveden u Rusiji) su Rusi upotrebljavali u Moldaviji i Čečeniji, ali takvih oštečenja tamo nije bilo......

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

“V Ukrajini izdelani tanki T-64 ne prenesejo zadetka”

TEHNOLOŠKE POMANJKLJIVOSTI V FAZI IZDELAVE UKRAJINSKIH TANKOV T-64

Ukrajinski tanki T-64, ki so jih proizvajali v ukrajinski tovarni Harkov Morozov (KMDB), imajo resne proizvodne napake, ki zmanjšujejo njihovo sposobnost preživetja na bojišču ob zadetku nasprotnika.

Fotografije uničenih glavnih bojnih tankov Ukrajinske vojske z bojišč na vzhodu Ukrajine prikazujejo veliko število glavnih bojnih tankov z nenavadnimi, neznačilnimi poškodbami na trupu, poroča latvijska spletna stran Vesti. Ko ukrajinski tank zadane izstrelek,  kupolo odtrga od trupa, ki je močno poškodovan, zvari pa popustijo.

“V Ukrajini so kupole tankov T-64 pogosto močno poškodovane, celi kosi oklepa so ob zadetku odtrgani ven. Na fotografijah se vidi nastala škoda na varjenih mestih trupa, medtem ko so ostali deli oklepnih plošč ukrivljeni. Najbolj očitna razlaga takšne škode na ukrajinskih oklepnih vozil je slaba kakovost izdelave,” so poročali Latvijci.

Tanki T-64, ki jih je Ukrajinska vojska uporabljala v spopadih s proruskimi uporniki, so bili izdelani (nekateri tudi posodobljeni) v tovarni Morozov (KMDB) v  Harkovu – drugem največjem ukrajinskem mestu, ki leži na severovzhodu Ukrajine. Večje število v spopadih uničenih tankov ima podobne poškodbe, zato strokovnjaki sklepajo, da je prišlo v fazi izdelave do tehnoloških napak, kar je privedlo do zmanjšanja učinkovitosti oklepa.

V nekdanji Sovjetski zvezi so med leti 1963 in 1987 v treh tovarnah (Morozov,  Kirov in Uralvagonzavod) izdelali približno 13.000 glavnih bojnih tankov T-64. Uradno jih Sovjetska Rdeča armada ni uporabila v vojni v Afganistanu (1979-1989), verjetno pa so jih nekaj vseeno preizkusili. Tanki T-64 pa so sodelovali v spopadih v Moldaviji (1992) in Čečeniji (1994-1996), vendar so se v teh spopadih izkazali veliko bolje kot v Ukrajini. To dejstvo pa lahko kaže na to, da so v Rusiji proizvedeni tanki veliko bolje izdelani kot tisti v Ukrajini.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on March 03, 2015, 07:41:04 pm
Из ове вести произилази да су сви тенкови произведени у Харковском заводу (Украјина) у време СССР-а остали у јединицама својетске армије у Украјини?  Вероватно их је остајало, али да баш сви тамо остану, односно да ни један произведен у Уралвагонзаводу не стигне у Украјину (а потом остане у армији самосталне Украјине) не делује ми реално.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: HrcAk47 on March 03, 2015, 07:44:26 pm
Uralvagonzavod je radio T54, 55, 62 i 72, te njihove derivate, sumnjam da so ikad proizvodili T64.



Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on March 03, 2015, 08:51:31 pm

T-64 je od prve serije 1963. do poslednjih T-64BV 1987. rađen u Zavodu imeni Mališeva, a on se nalazi u Harkovu. Uralvagon zavod u Nižnjem Tagilu  i njihov glavni konstruktor Karcev su čak više puta izričito odbijali da se bave tenkom T-64, nisu hteli s njim imati ništa, baš ništa.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on March 03, 2015, 09:53:44 pm
Па добро, дали је неки Т-64 отишао у јединице Совјетске армије изван данашње територије Украјине? Ако су сви Т-64 произведени на једном мести, по истој документацији и технологији онда су сви "фелерични". Она вест сугерише да су то само тенкови Т-64 у Украјинској војсци? Да ли је остао неки Т-64 у днашањој Руској војсци?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: wermez on March 03, 2015, 10:25:46 pm
Ne u aktivnoj upotrebi.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: HrcAk47 on March 03, 2015, 10:28:26 pm
Da, zanimljiva je to priča.

Naravno da su Rusima ostale silne T-64ke svih modifikacija. Ali, Ukrajini ih je ipak ostalo mnogo više, uključujući i fabrike, remontne zavode, i više manje većinu tehnološkog kadra. Ruski rezon je bio sledeći. Nema smisla popravljati i stvarati linije za tenk, koji postaje zastareo pored živog Uralvagonzavoda i Omska (T-80). Baš zbog toga su se i odlučili da istope i saseku sve 64ke koje su im preostale. Mada, vredno je pomena da su ruski "turisti" veselo i efikasno koristili T-64ke u Pridnestrovlju. Tako da, inicijalni ruski plan je bio da zadrže T-80 kao jezgro oklopnih divizija, dok su T-72jke trebale da budu univerzalne (znači u motorizovanim, mehanizovanim i rezervnim oklopnim divizijama). Plan se dalje komplikuje kada je Ruska vojska poželela novi tenk (T-72BU (T-90) vs. Crni Orao), gde je Crni Orao (iz Omska) gadno izvisio, pre svega zbog neverovatnog kašnjenja. T-80U i dalje su po meni jedni od najboljih tenkova na svetu, mada se nisu proslavili u Čečeniji zbog nesposobnih komandanata.

Sve je to prouzrokovalo da se baci sekira na Omsk, da se prekine proizvodnja T-80U, da se polako preoružavaju okl. jedinice na T-90 (moto i meh. na T-72B3), te da se u Njižnjem Tagilu sve više i više voze luksuzna nemačka kola.

ukratko, moje mišljenje je da je T-64 onaj tenk koji je punio gaće Zapadu do kraja Sovjetskog Saveza. T-80 je bio odlično, temeljno produženje tog koncepta sa raznoraznim svemirskim tehnologijama i tome shodnoj ceni, dok je T-72 nastavio finu tradiciju jeftinog i pouzdanog tenka. Što se tiče T-90, ne volim ga nešto preterano, jer ga ipak vidim kao neku skarabudžotinu i šminkanje babe u devojku. T-72B3 je još gori, kako sam ga gledao, to je šminkanje babe u kozu,  jednostavno nedo***an tenk koji je bruka za rusku tenkovsku industriju  (http://topwar.ru/35631-t-72b3chto-eto-za-zver-chast-1.html). Ali uz malo sreće, biće zaboravljen kad izađe Armata.

Iskreno, M-84 je jedini tenk koji je vredan naslednik osnovnog T-72.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on March 04, 2015, 03:21:16 pm
Ne u aktivnoj upotrebi.

Upravo tako Wermez, svi su postepeno povučeni iz aktivnih jedinica. Ne mogu reći kada, negde do početka 2000ih valjda. T-64 smatran je inferiornim i manje pouzdanim u odnosu na druge tenkove te generacije -T-72 i T-90, a T-80 je smatran najboljim, ne "Berjoza" (T-80UD), već upravo GT verzije (ne Gran Turismo nego gasnoturbinski).

M-84 je vrlo uspela modifikacija T-72, što priznaju i sami Rusi. Ona država je mogla da napravi tenk, a mi svi danas možemo da napravimo... pampur koji lansiramo iz sopstvenog ...


Title: RE: Tenk T-64
Post by: švercer011 on March 04, 2015, 04:48:12 pm
Ne u aktivnoj upotrebi.

Upravo tako Wermez, svi su postepeno povučeni iz aktivnih jedinica. Ne mogu reći kada, negde do početka 2000ih valjda. T-64 smatran je inferiornim i manje pouzdanim u odnosu na druge tenkove te generacije -T-72 i T-90, a T-80 je smatran najboljim, ne "Berjoza" (T-80UD), već upravo GT verzije (ne Gran Turismo nego gasnoturbinski).

M-84 je vrlo uspela modifikacija T-72, što priznaju i sami Rusi. Ona država je mogla da napravi tenk, a mi svi danas možemo da napravimo... pampur koji lansiramo iz sopstvenog ...
Kumbore ako je T-64 bio inferioran,nepouzdan,komplikovan za odrzavanje i veoma skup,zasto su ga onda napravili u tolikom broju,jel su ga kupovali po partijskoj preporuci?

I jos nesto me zanima,zasto je taj tenk toliko poseban da ga nikom nisu prodali ni 80-ih godina?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on March 04, 2015, 06:00:09 pm

Kad bih ja to znao, bio bih veliki stručnjak za tenkove, a ja to nisam. Sve do polovine 80ih godina T-72 smatran je tenkom pogodnim za izvoz, a jedinice prve linije dobijale su pre svega T-64 i T-80. Novije serije T-64 dovoljno su bile usavršene da postignu prihvatljivu procenat operativnosti i resurs. Mihail Barjatinski, pukovnik OMJ i publicista nasuprot hvali T-64, ali je izričit da taj tenk traži kvalifikovano održavanje, obučenu posadu, a ima i nekoliko podsistema koji nemaju "zaštitu od budale", pa mogu povrediti nogu, ruku, glavu, itd. To je u žaru borbe opasno, vrlo opasno.

Šta je uzrok katastrofalnih gubitaka, masovnih letećih kupola, spaljenih posada i razvaljivanja oklopnog tela po varovima na sastavne delove T-64 u sukobima u Ukrajini tek će biti predmet detaljne analize GBTU GŠ OS RF. GBTU-Glavnoje bronjetankovoje upravljenije (Uprava OMJ). Ima tekst na Rusvesna.su o tome, ali mi je sumnjivo neprofesionalan i na ruskom je, a dugačak, pa vala ne mogu da ga prevodim, jer sasm se zabio u prevode neke knjigovodstvene dokumentacije - hebala ih ona (klijente).


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on March 04, 2015, 11:12:43 pm
Meni je onaj tekst u Obrambi pun nelogičnosti i nadam se da je u stvari reč o nekom traljavom prevodu sa ruskog, kao što se u poslednje vreme može videti po raznim portalima i novinama u Srbiji. Postaviti slikeT-64 u kojem je došlo do lančane detonacije barutnih punjenja (što ima za posledicu odletanje kupole sa tenka), a zatim napisati tekst gde se tvrdi da je to u stvari posledica nekvalitetne izrade tenka, meni deluje kao velika glupost. Prvo, pitanje je kako je na tim tenkovima došlo do detonacije barutnih punjenja? Da li usled pogotka ili usled namernog podmetanja požara od strane posade koja napušta tenk? Možda je požar izazvan i od strane pro-ruskih snaga, kako bi se osigurali od eventualnog ponovnog zauzimanja tih tenkova od strane ukrainaca. Takvih slučajeva sabotaže i onesposobljavanja svojih i protivničkih tenkova je na našim prostorima bilo podosta, a u medijima su se ne retko predstavljali kao veliki uspeh protiv "Jugo soldateske".


U vezi T-64, taj tenk je bio namenjen isključivo ruskoj vojsci, a kojeg je kasnije nasledio T-80U i T-80UD. Opremu (SUV) i u nekoj meri sastav oklopa kupole T-64, tadašnji T-72 nije ni video, sve do pojave poslednjih verzija T-72B. Ne znam da li vam je poznato, ali tek poslednje verzije T-72B3 su dobile SUV približan onome kojeg smo mi imali na M-84 još 1985. Velika većina starijih T-72B ni nema SUV u pravom smislu te reči. Reč je naravno o tenkovima T-72 za rusku vojsku, dok ga na T-72 za izvoz (u bilo kojoj verziji) nije bilo ni u najavi. Rusi tek na ovim poslednjim modifikacijama T-72 za izvoz, nude pristojan SUV.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on March 04, 2015, 11:17:16 pm
Ovdje nešto gadno ne valja. Ovo je eksplozija iznutra. Ekspodirala je municija, ali ovakvo odvaljivanje je puno veće nego na T72.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on March 04, 2015, 11:22:39 pm
Moguće je Vlado ako je tenk imao pun BK i ukoliko su lukovi bili zatvoreni. Meni to pre svega liči na sabotažu tj. na namerno uništenje tenka od strane posade, ili eventualno na direktan pogodak nekog sredstva velike razorne moći (avio bomba, VBR velikog kalibra itd).


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on March 04, 2015, 11:37:31 pm
O ovome smo svojevremno raspravljali u temi o borbama u Ukrajini. Meni je ovo ličili na dejstvo neke nepoznate razorne artiljerijske municije. Ovi tenkovi, ali i oklopni trasporteri i kamioni (ima ih na drugim slikama) su jednostvano razbucani kao kad besno dete razbije igračku. Ja ovako nešto nisam nikada video kod nas, ali ni na snimcima iz Iraku. Zapravo, video sam jedan naš VPB M-86 koga je pogodila neka avionska bomba. Jednostvano ga je istopila i razbucala. Ovde nije bilo avionskih bombi.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on March 05, 2015, 12:23:20 am

A oko 90% ukrajinskih tenkova su (bili) nasleđeni od SSSR, pa nešto sumnjam da je reč o sabotaži, kotlovnom limu umesto oklopa, itd. Od ranih 70ih kupole T-64 su imale kombinovani oklop sa umetkom od nemetala, koje je T-72 dobio tek polovinom 80ih, a M-84 u verziji A. Oklopna tela se razvaljuju po varu, što je stvarno teško objasniti.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Trifko on March 05, 2015, 03:01:06 pm

A oko 90% ukrajinskih tenkova su (bili) nasleđeni od SSSR, pa nešto sumnjam da je reč o sabotaži, kotlovnom limu umesto oklopa, itd. Od ranih 70ih kupole T-64 su imale kombinovani oklop sa umetkom od nemetala, koje je T-72 dobio tek polovinom 80ih, a M-84 u verziji A. Oklopna tela se razvaljuju po varu, što je stvarno teško objasniti.

Loš kvalitet vara, var ostao šupalj nije kontrolisano


Title: RE: Tenk T-64
Post by: wermez on March 05, 2015, 03:17:15 pm
Sirijci poseduju određen broj T72 sa italijanskim SUV, koji se nalazi u nekoliko modernizovanih čeških T72.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on March 05, 2015, 03:59:40 pm
Da je politika pustila, Sirci bi mogli imati umesto italjaskog SUV-a fotonin..


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on March 05, 2015, 05:12:52 pm

A oko 90% ukrajinskih tenkova su (bili) nasleđeni od SSSR, pa nešto sumnjam da je reč o sabotaži, kotlovnom limu umesto oklopa, itd. Od ranih 70ih kupole T-64 su imale kombinovani oklop sa umetkom od nemetala, koje je T-72 dobio tek polovinom 80ih, a M-84 u verziji A. Oklopna tela se razvaljuju po varu, što je stvarno teško objasniti.

Loš kvalitet vara, var ostao šupalj nije kontrolisano

U vojnoj fabrici, teško da je Goskontrola mogla propustiti takav škart, ali krajem 80ih, sve se moglo za politru dobre percovke, vodke, zubrovke, ili sličnog pića po 3 rublje 60 kopejki.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on March 05, 2015, 06:33:47 pm
Quote
Ima tekst na Rusvesna.su o tome, ali mi je sumnjivo neprofesionalan i na ruskom je, a dugačak, pa vala ne mogu da ga prevodim, jer sasm se zabio u prevode neke knjigovodstvene dokumentacije - hebala ih ona (klijente).

Кумбор, да ли је то овај текст: http://rusvesna.su/recent_opinions/1425562051



Title: RE: Tenk T-64
Post by: Рашо on March 05, 2015, 09:02:33 pm
Има ли каквих информација како су прошли тенкови Т-64БМ Булат? Прошлог љета се појавило нешто фотографија, што у акцији, што уништених, што заробљених и од онда, чини ми се, ништа...


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on March 05, 2015, 09:18:44 pm
Quote
Ima tekst na Rusvesna.su o tome, ali mi je sumnjivo neprofesionalan i na ruskom je, a dugačak, pa vala ne mogu da ga prevodim, jer sasm se zabio u prevode neke knjigovodstvene dokumentacije - hebala ih ona (klijente).

Кумбор, да ли је то овај текст: http://rusvesna.su/recent_opinions/1425562051



Није, јесте са русвесна.су, али није тај. Искрено, не могу сад да га тражим.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Trifko on March 05, 2015, 11:35:18 pm
U vojnoj fabrici, teško da je Goskontrola mogla propustiti takav škart, ali krajem 80ih, sve se moglo za politru dobre percovke, vodke, zubrovke, ili sličnog pića po 3 rublje 60 kopejki.

Što nije moguće, da bi neki šef direktor ili neko drugi napredovao u službi on će da gura proizvdnju da napravi što više, ko da će neko kontrolisati rengenski varove...


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on March 05, 2015, 11:44:57 pm
Ne znam kako je bilo u Harkovu, ali znam kako se je ovo kontrolisalo u Đuri Đakoviću. Tu se nije mogla ni najmanja neispravnost provući kontroli. Imali su kontrolu svakog tehnološkog procesa. Svakog detalja. I kontrolu kontrole, a na kraju i vojnu kontrolu.

A radio sam i u fabrikama tenkova T72 u Varšavskom paktu gdje su bile gadne kontrole, a vojne kontrole još gadnije i opasnije.

A radio sam na tenkovima i sa radnicima iz fabrike tenkova iz Harkova. Iz Ukrajine. Pilo se je, votka se trošila nemilice, ali su poštovali svaki detalj tehnološkog procesa.

Vlado


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on March 06, 2015, 07:03:00 pm
У тексту са сајта www.rusvesna.ru чији сам линк поставио се указује на проблеме у производњи и ремонту тенкова за Украјинску војску. Како се углавном ради о реомнту тенкова Т-64 и поризводњи нових на бази тог тенка можда је ту део одговора на проблеме који су се јавили у ратној пракси.

Као прво у поменутом тексту се констатује да само тај завод у Харкову може да производи тенкове (остали евентуално да ремонтују). Наводно им је за производњу једног тенка потребно 9 месеци, али се не зна колико могу тенкова да раде одједном. У сваком случају, процена аутора текста је да целокупна украјинска војна индустрија не може да или произведе или ремонтује више од једног тенковског батаљона (30-так тенкова, максимално 40). Осим недостатка новца производња и ремонт тенкова пати од недостатка стручне радне снаге (наводно плата им је 80-100 долара просечно) и недостатка делова коју су произвођени у Русији. Такође, процењује да се знатан број тенкова који су преостали од Совјетске армије користи као извориште резервних делова, посебно оних који се не могу произвести ни набавити. Аутор указује и на проблем са производњом нових тенкова за стране купце, односно на чињеницу да је та производња  каснила и сада касни

Проблем са ремонтом и производњом тенкова је у Украјини проглашен државном тајном, али је избио на површину јер га је одређен број политичара кроз критику изнео у јавност. Проблем је врло озбиљан па је шеф Националног савета безбедности Турчинов предложио да се уведе одговорност за неуспех у реализацији уговора. Као пример лошег рада наводи се случај када је командант тенковског батаљона 14. бригаде Украјинске војске одбио да прими ремонтоване тенкове (догађај се десио у Лавову) због лошег техничког сатња па су тенкови поново враћени на ревизију. Такође, наводи се да је најмање трећина тенкова који су били приказани на смотри када су Порошенко и министар одбране "предавали" ремонтовану технику украјинској војсци, уствари намењено страним купцима (Нигерији и Конгу) и да нису и неће завршити у украјинској војсци. Да ли су Порошенко и министар то знали или су и њих их "фарбали" се не каже, али се очигледно на тај начин само обмањује јавност.

Аутор текста посебно анализира колика је могуност да се одређен број тенкова и делова за њих увезе из земаља које су користиле совјетске тенкове или тенкове сопствене производње на бази совјетских тенкова (Т-72). У обзир су узети Пољска, Чешка, Словачка, Бугарска, Румунија, па и земље бивше Југославије и Ирак (као велики корисник те технике). Процена је да поменуте земље имају у употреби (сирпавно и функционално) око 800 таквих тенкова (без Ирака) од чега је око 500 код Пољака. Закључак је да је мало вероватно да се могу добити исправни и употребљиви тенкови иза разних разлога (требају поменутим земљама, те земље имају угворе са страним купцима о испоруци тенкова, немогу се оспособити, приоритет у испоруци оваквих тенкова има Ирак и сл.), и да је једино могућ увоз резервних делова за тенкове (скинуте са оних расходованих у тим земљама) али ни то у великој мери.

Чак и када се узме у обзир пристрасност ауора текста (руска страна) јасно је да украјинска страна има озбиљних проблема у производњи и ремонту тенкова. Вероватно се добар део тих проблема прелама и на техничку исправност и отпорност тенкова Т-64 у борбеним дејствима.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on March 06, 2015, 07:34:06 pm
Mislim da sam već pisao o tome kako je završeno nekoliko tenkova M84 i neka vozila nastala na šasiji tenka M84 u Kruševcu. Po raspadu SFRJ i prestanku proizvodnje nekih dijelova pojavio se problem sa nedovršenom proizvodnjom. Jedan član ovoga foruma uspostavio je kontakte sa švercerima dijelova  i vojne opreme u Češkoj. Ekipa je otišla u Češku, ponijela pare i našla se sa švercerima dijelova i naoružanja u jednom hotelu u Pragu. Dogovorene su količine i specifikacija robe. Sva roba je bila u ukrajinskom vojnim magacinima.  I da ne ulazim u detalje, jer bi bilo suviše opasno, nakon nekoliko dana dijelovi su došli u 14-ti oktobar u Kruševac i tenkovi su završeni.

Sve je ukradeno u ukrajinskim vojnim magacinima.

E sada, ovi naši tenkovi su "mala maca" u odnosu na to šta je sve ukradeno u vojnim magacinima u Ukrajini. Samo treba sabrati koliko sve država koristi rusku vojnu tehniku. A sve to se nalazi u ukrajinskim vojnim magacinima.

Sjećam se ovih naših magacina za vrijeme "Član 11". Kralo se kapom i šakom. Udružene snage po hijerarhiji su radile posao. Zbog toga je i Ministarstvo odbrane bezuspješno pravilo posebne komisije koje nikad nisu ništa napravile.

E sada ovo prepišite na Ukrajinu. Pomnožite,

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on March 06, 2015, 07:40:43 pm
@dzumba

E to je već drugi padež. Šta se i kako se sada radi u Ukrajini, to samo oni znaju. Za vreme SSSR je to sve sigurno bilo po PS-u. Nije mi jasan samo detalj oko proizvodnje novih tenkova. Sumnjam da se proizvode novi tenkovi, već mislim da se radi samo remont i određeni nivo modernizacije postojećih T-64 i T-80UD.




Vlado, zar tenkovi M-84AI nisu u Kruševcu kompletirani u saradnji sa stručnjacima iz Poljske?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on March 06, 2015, 09:00:05 pm
Jesu, a i uz pomoć švercera ukrajinskog naoružanja iz Čehoslovačke.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: švercer011 on March 08, 2015, 09:56:39 pm
http://www.youtube.com/watch?v=LmNvx8aDmDM


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on April 14, 2015, 04:55:44 pm

Nisam siguran da li je bolje ovo postaviti u temu o T-80U ili T-64, ali neka ga ovde. Yatagan je verzija "Oplota" za izvoz u Tursku, sa topom 120mm i AP u niši kupole. Do posla nije došlo.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on May 16, 2015, 09:20:30 am
https://www.youtube.com/watch?v=XQ9J-T2o37M


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on June 11, 2015, 07:58:40 am
Nije stavio zimske gusjenice.

https://www.youtube.com/watch?v=8NV7RLMlx6c


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vlada SD on June 11, 2015, 11:18:30 am
Alal mu vera kao na filmu  ;D


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Brok on June 11, 2015, 02:27:56 pm
Nije ovo puno teško uraditi čak i za osrednje obučenog tenkistu, naročito ako se poznaje teren, što je ovde očigledno.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: micha on June 11, 2015, 11:08:31 pm



   Majstor ga driftuje profesionalno i po tragovima na okretnici zaključujem da nije bio jedini, a nikako mu nije prvi put. Svojevremeno sam i sam ovako uživao vozeći tenk po snegu sa kontrolisanim proklizavanjem kada se to moglo. Vozilo bukvalno pleše a doživljaj je neverovatan kako za posadu tako i za posmatrače sa strane. Zbog ovakvog manevra u snegu ili blatu vredi sva muka koju trpe tenkisti dok se obučavaju i opslužuju svoje čelične ljubimce!




Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on June 24, 2015, 08:11:58 am
Ratna modifikacija, Ukraina.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on September 18, 2015, 12:52:05 am
"bmpt"


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on September 18, 2015, 05:54:25 pm
Ка, како се показао? Мени делује прегломазно.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on October 15, 2015, 04:37:15 pm
T-64 BM2 Bulat

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: wermez on October 15, 2015, 05:26:06 pm
Da li je T-64 sedamdesetih i osamdesetih imao SUV?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on October 26, 2015, 05:15:16 pm
hmmm... ???

 T-64B  rastavljen u National Ground Intelligence Center (NGIC), u Virginia

[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on October 26, 2015, 05:30:28 pm
Ima tu i jedan M84.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on October 26, 2015, 05:35:40 pm
Jeli to onaj, koga Iračani zaplenili Kuvajtu, a Amerikanci dobili kod Iračana?


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on October 26, 2015, 06:45:29 pm
Dobijen od Armije BiH.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on October 26, 2015, 07:33:54 pm
:zid

Sada se setio. Hvala


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on December 18, 2015, 01:10:52 am
T-64B1M

[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on January 10, 2016, 06:12:35 pm
Ukraina

[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on January 22, 2016, 12:59:08 pm
Da li je T-64 sedamdesetih i osamdesetih imao SUV?


Mislim da nije imao kompletan SUV.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on January 31, 2016, 05:08:18 pm
Zimska obuka na T-64, brigada azov. NIsam znao (ili mi je promaklo) da imaju i tenkove u brigadi.

https://www.youtube.com/watch?v=H1dagWefmFI


Na 1.17 lepo se vidi marševsko svetlo (ako se ne varam oko naziva lampice na kupoli sa brojem tenka)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: dzumba on January 31, 2016, 09:44:13 pm
Па све те паравојне формације су требале ући у састав Украјинске војске, односно Националне граде. По овом снимку ја бих закључио да је војска ушла у њихов састава. Мало се шалим, али изгледа да се прави улазак паравојних формација у састав украјинске војске није десио. И даље су истакнуте партијске заставе (Десни сектор, ова црвено црна застава) и кад дође до реалног сукоба, опет ће бити унутрашњег оптуживања ко је већи патриота и бољи војник.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on January 31, 2016, 09:50:20 pm
...и кад дође до реалног сукоба, опет ће бити унутрашњег оптуживања ко је већи патриота и бољи војник.

A to će sve da se desi kada ih opet budu olupali.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on April 09, 2016, 05:35:04 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Dreadnought on October 27, 2016, 12:01:53 pm
"bmpt"

Па, како се показао? Мени делује прегломазно.


Evo kako to izgleda u konačnioci ... nekakav teški oklopni transporter tkzv. "Супер Танк "Азовец"".


https://www.youtube.com/watch?v=E49Jd5B2DWk






Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on October 27, 2016, 05:28:42 pm

Zadivljujući kvalitet sklapanja ove strašne mašine je očigledan i sa veće udaljenosti osmatranja investigacije gledanja. Kao da su ga "lepili" u propaloj fabrici Zaporožec. ZAZ - Zaporoški autozavodi.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on December 24, 2016, 05:57:41 pm
ERA 1968!




http://btvt.narod.ru/raznoe/dz68.htm


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Solaris on April 22, 2017, 04:46:42 pm
https://youtu.be/p050CWtnZ0U


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on April 22, 2017, 06:59:12 pm
Gledao sam na tenku T80UD popunu i pražnjenje praznog OT-a. Isto je kao na T64. Ovdje se radi o neiskusnoj posadi.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on April 22, 2017, 09:15:10 pm
https://youtu.be/wSfCPwxNKH0


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on April 22, 2017, 09:58:57 pm
Ovdje je puno toga izmješano sa tenkom T72. Ovaj prilog nisu pravili tenkisti, nego novinati kojima je svaki tenk isti.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on April 22, 2017, 11:25:17 pm
Zašto ukrainci preferiraju T-64 nad T-80? Bar po slikama iz Dombasa i okoline.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on April 23, 2017, 12:02:26 am
T-80 je napredniji, moderniji tenk od T-64. T-80 ima odličan GT pogon, bolji oklop i mnogo uspešniji hodni deo od "nežnog" T-64. T-80 je koliko znam prvi dobio kompletan SUV. Međutim, izgleda u vojnim okruzima SSSR na teritoriji Ukrajinske SSR nije bilo T-80.  Bilo je možda nešto "Berjoza", tenkova T-80UD sa dizel motorom 6TDF. Ja pomno pratim svaki prilog iz Donbasa. Ukrajinski T-80 nisam video nijednom, a lako se prepoznaje po drugačijim oslonim točkovima. Ukrajina je nasledila ono što je nasledila, a nije imala para da napravi velikoserijsku proizvodnju novih, usavršenih verzija T-64 "bulat", "altaj", "jatagan", itd. T-64 i T-80 su bili raspoređeni u udarne jedinice OMJ u NDR i zapadnim vojnim okruzima SSSR. T-72 je smatran slabijim od ova dva, iako je po mnogo čemu bio najpouzdaniji i zatim izabran kao osnov za razvoj T-90 u RF, stavljanjem kupole od T-80 i SUV-a. Danas Harkovski - Morozovski  (tenkovski) konstruktorski biro prati sudbinu zemlje. Siromaštvo, beznađe i raspad.

Sem toga, Harkov je "nepoćudan" grad sa oko 40% Rusa, a na ruskom govore skoro svi u tom kraju. Majstor - "ruski separatista", u tenkovskoj fabrici ubaci šrafić u cilindar motora, kresne mašinu i "ćao đaci", raspadne se motor.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bozo13 on April 23, 2017, 08:04:16 am
Hvala


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on April 23, 2017, 08:21:49 am
Za vrijeme ispitivanja tenka T80UD sa motorom 6TDF u Pakistanu, jedan od dva tenka koji su bili na ispitivanju je zaglavio u blato. Bilo je to vrijeme neposredno nakon monsuna. Došao je drugi tenk T80UD da ga čupa iz blata, međutim, i on je zaglavio u blatu. Onda je naš tenk, koji je imao motor 1000 KS, napravljen u Famos-u na Palama, došao i isčupao oba tenka iz blata.

U fabrici tenkova u Dorudu, u Iranu, gledao sam novije verzije tenkova T72 sa motorom 6TDF. Modifikacija urađena u toj fabrici. To je bila jedna od verzija tenka Karar koji je nedavno prikazan u Iranu.

Međutim, tenk T80UD nije za mene. Jedva sam ušao na mjesto komandira i nišandžije zbog puno manjeg prostora u kupoli u odnosu na T72. Kod vozača ima mjesta kao u T72.

Tako je i u T64. Tjesan da se jedva uđe u njega.

Ono što mi se sviđa u tom tenku (u oba) je to što nema hidraulike za pogon topa i kupole, već je električni pogon, amplidinski i sa vretenom, a što znači puno manje buke u tenku.

Pozdrav
Vlado


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on April 23, 2017, 08:28:05 am
https://youtu.be/t6T4alWOGfQ


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 12, 2017, 01:27:57 am


(http://btvt.info/3attackdefensemobility/armor.files/turret432.jpg)


Armor protection of the tanks of the second postwar generation T-64 (T-64A), Chieftain Mk5P and M60
(тестови у СССР Chieftain - M60 vs T-64)
http://btvt.info/3attackdefensemobility/432armor_eng.htm (ENG)
http://btvt.info/3attackdefensemobility/armor.htm (RU)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 12, 2017, 01:32:31 am
Reaktivny Oklop - 1960-s

 :klap

(http://btvt.info/4ourarticles/dz68/5.jpg)

http://btvt.info/4ourarticles/dz68.htm


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on May 12, 2017, 01:36:16 am
Panoramic
sighting system for T-64 in early 80-s

панорамниј мелем за Т-64

(http://btvt.info/5library/vbtt1988_4_t64_panorama.files/image001.jpg)

(http://btvt.info/5library/vbtt1988_4_t64_panorama.files/image002.jpg)


http://btvt.info/5library/vbtt1988_4_t64_panorama.htm



Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on May 12, 2017, 08:54:58 am
Panoramic
sighting system for T-64 in early 80-s

панорамниј мелем за Т-64

(http://btvt.info/5library/vbtt1988_4_t64_panorama.files/image001.jpg)

(http://btvt.info/5library/vbtt1988_4_t64_panorama.files/image002.jpg)


http://btvt.info/5library/vbtt1988_4_t64_panorama.htm



Андрей, думаю "мелем" здесь ни причём. Скорее всего - "нишан". Мелем - это лекарство типа мазы.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Milan (longtrip) on May 15, 2017, 09:29:40 pm
Т-64БМ " Булат" , украјинске прве посебне тенковске бригаде

[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: torpedo011 on May 15, 2017, 11:34:08 pm
Zašto ukrainci preferiraju T-64 nad T-80? Bar po slikama iz Dombasa i okoline.

Зато што имају више Т-64 него ли Т-80. Пре свега Т-64 се у потпуности производио у Украјинској ССР док је Т-80 рађен само у верзији УД. Поред тога лакше им је да обезбеде рез. делове за Т-64 него за Т-80 пошто су наследили од СССР-а преко 2000 тенкова тога типа. Т-80 је до скоро био држан у резерви, а након избијања рата извршена је деконзервација одређеног броја тих тенкова и модернизовани су.

Гледам овај снимак што је поставио Моториста. Зиљава пропаганда. Намерно уништавају ''москвича'' јер Русију зову ''московија'', а Русе ''московјетс''.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: torpedo011 on May 15, 2017, 11:53:56 pm
Видим да се говори и о производњи Т-64... Тај тенк се не прави више. Ради се само модификација и модернизација. Завод у Харкову је задужен за то. Ниједан нови тенк није сишао са траке од распада СССР-а.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on May 16, 2017, 07:50:30 am
Zašto ukrainci preferiraju T-64 nad T-80? Bar po slikama iz Dombasa i okoline.

Зато што имају више Т-64 него ли Т-80. Пре свега Т-64 се у потпуности производио у Украјинској ССР док је Т-80 рађен само у верзији УД. Поред тога лакше им је да обезбеде рез. делове за Т-64 него за Т-80 пошто су наследили од СССР-а преко 2000 тенкова тога типа. Т-80 је до скоро био држан у резерви, а након избијања рата извршена је деконзервација одређеног броја тих тенкова и модернизовани су.

Гледам овај снимак што је поставио Моториста. Зиљава пропаганда. Намерно уништавају ''москвича'' јер Русију зову ''московија'', а Русе ''московјетс''.

Да, Украјина "једна од водећих земаља у тенкоградњи" - ако је судити по горњем видеу. Само мало слабо стоје са енглеским ("futurized" tank, "infantary" combat vehicles). Смејурија. Ако је у четири војна округа у Украјинској ССР и било Т-80 - то су "Берјозе", верзије Т-80УД. Ти њихови мотори су компактни, велике специфичне снаге, али имају проблем са поузданошћу и траже пажљиво опхођење. Русе зову Москаљи, а омиљени стих "ћубастих Украјинаца" је "Москаљаку на гиљаку" - слободно препевано као "Русе на гране кусе" ( или "Русе на врбе" - али тада се не римује). Свака сличност је намерна.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: torpedo011 on May 16, 2017, 12:42:49 pm
У Украјини су остали Т-80 након распада СССР-а. Када будем нашао једну књигу рећи ћу ти и колико.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: torpedo011 on May 16, 2017, 01:10:27 pm
За прву помоћ сајт depo.ua тврди да Украјина тренутно има око 273 тенка Т-80. Викпедија наводи да је Украјина 1992. година у саставу својих ОМЈ имала 487 тенкова Т-80 од чега је 300 продала Пакистану (Владо би могао да каже нешто о овоме више). У наоружању им је остало 22 тенка верзије БВ и 165 УД. Наводно су сви произведени у Украјинској ССР. Од тога је 22 у оперативној употреби, а остатак у резерви. Руска Википедија говори како Украјина има само верзију Т-80БВ.

Морам да нађем књигу...



Title: RE: Tenk T-64
Post by: Milan (longtrip) on May 16, 2017, 01:14:09 pm
Можда ова таблица може да помогне...

извор (http://evgenuss.livejournal.com/627273.html) и додатне информације


Title: RE: Tenk T-64
Post by: torpedo011 on May 16, 2017, 01:17:11 pm
Quote
По данным справочника The Military Balance 2014, на украинских базах хранения имеется 165 танков Т-80 нескольких модификаций. Согласно иным источникам, на хранении находятся 123 танка Т-80Б и 25 Т-80БВ. Остальные 15-17 машин, по-видимому, относятся к модификации Т-80УД с дизельным двигателем. Имеются сведения об особенностях эксплуатации большей части танков Т-80, ныне принадлежащих Украине. Эти машины служили в частях, расквартированных в ГДР. После вывода из Германии танки оставили на открытых площадках, где они и находились до нынешнего времени. Таким образом, состояние предлагаемых к восстановлению машин оставляет желать лучшего.

извор (https://topwar.ru/75857-ukraina-vernet-v-stroy-tanki-t-80b-i-t-80bv.html)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on May 16, 2017, 08:37:17 pm
https://youtu.be/1l2R1zKZWu4


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on May 16, 2017, 08:57:13 pm
Ovaj tenk je nakon oštećeenja očerupan. Skinuti su ispravni dijelovi tenka.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: tihi on May 18, 2017, 06:43:09 am
Zar fagot pravi toliku rupetinu na tenku? Meni to ne deluje verovatno.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on December 19, 2017, 07:54:00 pm
https://www.unian.ua/war/2303604-skandal-z-tankami-bulat-ekspert-poyasniv-chomu-modernizovana-tehnika-opinilisya-u-rezervi.html


[attachment=1]


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on February 01, 2018, 08:13:44 pm
ДЗ Нож - http://btvt.info/3attackdefensemobility/bulat_dz.htm


Title: RE: Tenk T-64
Post by: švercer011 on July 31, 2018, 10:22:22 pm
Koji debili,upale tenk posle 15 godina i odma pun gas,umesto da ga drzi na 20% gasa da se ugreje i da se karike razmrdaju,ovako samo mogu da ga sjebu!
https://www.youtube.com/watch?v=_CGLanOPwnw


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Trifko on August 01, 2018, 06:54:16 pm
Možda su drukčija pravila za 5DTF  motore ;D
Koji debili,upale tenk posle 15 godina i odma pun gas,umesto da ga drzi na 20% gasa da se ugreje i da se karike razmrdaju,ovako samo mogu da ga sjebu!
https://www.youtube.com/watch?v=_CGLanOPwnw


Title: RE: Tenk T-64
Post by: micha on August 01, 2018, 11:38:44 pm



   Naravno da su drugačija, zato su na 64-kama u početku bile posade sastavljene od profesionalnih vojnika (podoficira i oficira) zbog komplikovanih i osetljivih agregata i sklopova ugrađenih u nju. Podsetiću da je ovo sve do 90-tih bio ruski MBT dok je T-72 razvijen kao pojednostavljena, jeftinija varijanta namenjena izvozu u tehnološki zaostalije zemlje saveznice. Upravo je motor bio najosetljiviji i zahtevao je pažljivu stručnu eksploataciju. Samim tim je ovaj snimak kuriozitet jer predstavlja loše rukovanje tehnikom.







Title: RE: Tenk T-64
Post by: Bandzi on August 02, 2018, 05:24:14 am
Nije baš toliko dramatično, kako se na prvi pogled čini. Motor je pre startovanja verovatno predgrevan, a od silnog verglanja uspostavio se pritisak ulja i sve se "razmrdalo" koliko treba pre paljenja. Sam broj obrtaja jeste visok, mada ni takozvani "ler gas" tog motora nije mnogo niži, pošto 5TDF radi na većem broju obrtaja nego V dizel. Zbog toga mu i zvuk podseća na kosačicu za travu  :)


Title: RE: Tenk T-64
Post by: Trifko on August 02, 2018, 01:52:04 pm
Meni je zanimljiv rad na ler gasu koji kao štao Bandži i reče je mnogo veći nego kod V, liniskih i bokser motora.


Title: RE: Tenk T-64
Post by: momo PT61 on August 03, 2018, 05:37:47 am
Negde pročitao o dvotaktnom dizelu? :krsta


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Dreadnought on October 12, 2019, 09:59:02 am


Quote
State enterprise Lviv Armored Plant of Ukraine, which is a part of the State company Ukroboronprom, has adjusted the serial modernization of T-64 tanks to the 2017 standard, which is equipped with thermal imagers, digital radio stations, satellite navigation and new dynamic protection.



https://youtu.be/We6QixQjhBM


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on April 07, 2020, 11:17:38 am
https://youtu.be/Zb81zYvlg70


Title: Re: RE: Tenk T-64
Post by: kumbor on April 07, 2020, 11:36:21 pm
Negde pročitao o dvotaktnom dizelu? :krsta
Прве верзије Т-64 имале су мотор 5ТД/ТДФ, петоцилиндарски двотактни дизел са опозитним клиповима. Касније верзије имале су 6ТД/ТДФ мотор различитог степена форсирања. И Т-80УД- тема "берјоска" имали су овај мотор. снаге преко 1.000кс. Нешто ми се чини да двотактни мотор нема "лер гас".


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on April 08, 2020, 06:35:02 am
Taj motor, 6TDF, je toliko tih, da mi se čini da je tiši od Fićinog motora.
Na metar daleko stojim od tenka i jedva da se čuje. Kod T72 najveću buku stvara ventilator za hlađene motora. Kod ovoga motora nema ventilatora.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: kumbor on April 08, 2020, 09:02:32 am
Taj motor, 6TDF, je toliko tih, da mi se čini da je tiši od Fićinog motora.
Na metar daleko stojim od tenka i jedva da se čuje. Kod T72 najveću buku stvara ventilator za hlađene motora. Kod ovoga motora nema ventilatora.

И Михаил Барјатински, руски тенковски стручњак, похвално се изражавао о општим карактеристикама ових мотора, у погледу габарита и специфичне снаге. Ипак, они троше нешто више горива, осетљиви су и траже стручније одржавање. Нарочито се тражи пажња код припреме за прелаз водених препрека. О моторима знам мало, али преносим оно што је несумњиво уверено поменуто у доступној литератури.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on October 30, 2020, 05:10:50 pm
Sa mesta komandira, autopunjač i gađanje:

https://youtu.be/zcVq3LgnTZY


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on November 01, 2020, 07:05:50 am
Dopuna autopunjača:

https://youtu.be/hAk3uWiCPfE


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Brok on November 02, 2020, 02:20:11 pm
Sa istog kanala, možda je i bilo

https://www.youtube.com/watch?v=zcVq3LgnTZY

Na 01:36 komandir gađa sa PAM-om iz tenka?


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Bandzi on November 02, 2020, 02:32:23 pm
Rekao bih da gađa PKT-om.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Prvačić on November 02, 2020, 03:50:32 pm
https://www.youtube.com/watch?v=Zb81zYvlg70


Na 5:06 se vidi kako se memoriše tip projektila, na samoj kaseti.



Na klipu koji je postavljen na temi o T-80U, ne vidi se da se memoriše vrsta projektila.
https://youtu.be/YT9xqF_4R9c


Ili je različit automat za punjenje ili su sve kasete već bile programirane na odgovarajući projektil (TF)?


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on November 02, 2020, 08:07:23 pm
Gledao sam ovaj postupak popune tenka. Na T80. Isti je kao na T64. Kad se ubace projektil i punjenje, desnom rukom se stisne na dugme programatora koji se nalayi ispred komandira.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: švercer011 on November 02, 2020, 08:33:40 pm
https://www.youtube.com/watch?v=ipc9BBodqC8


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Brok on November 02, 2020, 08:44:43 pm
Mislim da je ova metoda punjenja na T-64/80 bolja, jer ako bi birao kako bih ručno napunio top iz obrtnog transportera, mislim da mi bi bilo nešto lakše nego kod ručno punjenje topa na T-72/M84.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Prvačić on November 02, 2020, 10:00:14 pm
Gledao sam ovaj postupak popune tenka. Na T80. Isti je kao na T64. Kad se ubace projektil i punjenje, desnom rukom se stisne na dugme programatora koji se nalayi ispred komandira.

U čemu je onda fora sa onim pomijeranjima klizača na samoj kaseti?
Možda starija modifikacija?


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on November 02, 2020, 11:25:09 pm
Gledao sam kako pomjeraju kliizač na kaseti, a i neki obrtni prekidač sa desne strane komandira. Kasetu su zatvarali sa onim ključem koji se vidi na snimku. Puno tiši postupak popune OT-a u odnosu na T72.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on November 26, 2020, 05:36:50 pm
https://youtu.be/WqqkmEspwVk


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on April 22, 2021, 07:10:14 pm
;D

https://youtu.be/Bu7ZEJkKoV8


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Bandzi on April 22, 2021, 09:48:58 pm
Onaj ko je napravio ovaj video, nema pojma šta je u njemu prikazano.

Spolja prikazuje dejstvo tenka T-72 i izbacivanje danceta, a snimak unutar tenka prikazuje T-64 i rad njegovog autopunjača, koji ne izbacuje dance napolje, već ga po opaljenju vraća u kasetu autopunjača (vidi se na snimku). Dance se kasnije mora izbacivati ručno, jedno po jedno.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Vladimir Ivanović on April 23, 2021, 06:54:47 am
To ti je Youtube. Svaka budala može da napravi video i da ga postavi. A što je najgore, ovaj ima nekoliko hiljada pratioca na YT.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on May 15, 2021, 07:31:00 pm
https://youtu.be/446-pAkQ5Ik


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Andrei_bt on December 03, 2021, 05:28:02 pm
#Invalid YouTube Link#

(https://1.bp.blogspot.com/-RyybXK1X1og/YaZEpaplPMI/AAAAAAAAQcE/8Y4kDG30Ssg7YuMUytLYFoqPMKaek_mCACNcBGAsYHQ/s1920/300831.jpg)


Title: Re: Tenk T-64
Post by: gocemk on January 29, 2022, 11:49:34 am
Дали русите повеке  го ценеле т-64 од т-72 , бидејки т-64 никаде не извезуван во време на ссср и на никој не му ја продале лиценцата за т-64 на пример на СФРЈ му ја е продадена лиценцата за т-72/


Title: Re: Tenk T-64
Post by: kumbor on January 29, 2022, 12:23:27 pm

Т-64 је пројектован и замишљен да буде главни, ударни тенк, на челу формација, а да Т-72 буде пратећи. Међутим, пракса је показала да је Т-72 поузданији, бољи, а пре свега јефтинији тенк, па је почетком 90их изабран тенк са телом Т-72 и куполом Т-80, који је добио назив Т-90. Мислим да је ГСВГ (Група Совјетских Војски у Немачкој) у саставу имала само Т-64 и Т-80. Може ли неко то потврдити или ме оповргнути?


Title: Re: Tenk T-64
Post by: gocemk on January 29, 2022, 04:01:36 pm
Во источна германија најголем дел биле т-80 тенкови и т-64  но најголем дел од флотата бил т-80.

Некако т-64 не ми изгледа за поскап тенк од т-72 или посложен .


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on January 29, 2022, 06:30:13 pm
T-64 je bio bolji od T-72 ali istovremeno i komplikovaniji za održavanje i skuplji za proizvodnju. On je bio namenjen za oklopne a T-72 za ostale divizije kao zamena za T-55 i T-62.


Мислим да је ГСВГ (Група Совјетских Војски у Немачкој) у саставу имала само Т-64 и Т-80. Може ли неко то потврдити или ме оповргнути?


Istina, samo su te tenkove koristili.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Группа_советских_войск_в_Германии


Title: Re: Tenk T-64
Post by: gocemk on January 29, 2022, 08:26:53 pm
Да замислиме наместо  сфрј да ја купила лиценцата за  т-72 да  ја купела за т-64  ке беше интересно  југословенски т-64 .


Title: Re: Tenk T-64
Post by: MOTORISTA on January 29, 2022, 08:35:19 pm
Prvo što je nikada ne bi dobio a drugo šta će ti to sokoćalo. Komplikovano i skupo.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Bandzi on January 29, 2022, 11:12:19 pm
Nema ni teoretske šanse da bi Jugoslavija dobila licencu za proizvodnju T-64 ili T-80. Ti tenkovi su se proizvodili isključivo u SSSR i bili namenjeni jedinicama SSSR. Tenkovi koji su bili namenjeni ostalim članicama varšavskog pakta su se proizvodili u Čehoslovačkoj i Poljskoj. Radi se o izvoznim verzijama tenkova T-72. Tako je i Jugoslavija dobila i kupila licencu za T-72M i kasnije dopunu licence za T-72M1. Ove verzije (i podverzije) T-72 su se prodavale širom sveta.

Dalje od toga nije moglo i bilo je parola "snađi se", što je i urađeno uz pomoć Boforsa.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Prvačić on February 27, 2022, 08:03:22 pm
Je li neko čitao ovu knjigu "Основной танк Т-64. 50 лет в строю"?


Title: Re: Tenk T-64
Post by: kumbor on February 27, 2022, 08:53:21 pm

Нисам читао ту књигу, али неколико других о Т-64 јесам. Т-64 био је први тенк новог покољења и са аутопуњачем.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Prvačić on February 27, 2022, 09:19:40 pm
Autori su iz Harkova. Neki su radili na usavršavanju istih, neki su sinovi konstruktora koji su učestovali u T64, neki su i bili učesnici b/d 2014/15.
Ima i poređenje sa T72. Osvrnuli su se i na neka rješenja koja se u javnosti smatraju manama, tj. da su ti detalji na T72 bolje riješeni. Motor, automat za punjenje i hodni dio.
Oni tvrde da to i nije baš tako, navodeći razne podatke. Analiziraju i gubitke T64 u sukobima 2014/15. Pominju neispravnosti nastale usled neodržavanja tenkova poslije raspada SSSR, potpune pogrešne taktičke upotrebe i dezerterstva posada. Pominje slučaj neke jedinice kad su tenkovi parkirani kao u parku b/v, sa sve municijom i gorivom okolo, a onda ih protivnik "poklopio" sa VBR!
Meni su dvije tvrdnje zanimljive. Prva se tiče eksplozivnosti municije u OT i većoj osjetljivosti sovjetskih tenkova na eksploziju iste u odnosu na zapadne. Autori tvrde za za to nije kriva samo konstrukcija OT, već i barut primijenjen u barutnom punjenju. Kažu da je sovjetski barut daleko zapaljiviji od zapadnog, primijenjenog u municiji 120mm. Druga, da je istekao resurs barutnih punjenja municije koju je koristila Ukrajinska vojska. Počela je degradacija baruta , što je uzrokovalo većći maksimalni pritisak, ali manju početnu brzinu projektila. Što je uzrokovalo podbačaje, ali i kraći životni vijek cijevi.

Uglavnom, knjigu vrijedi pročitati.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: kumbor on February 27, 2022, 11:18:24 pm
Nema ni teoretske šanse da bi Jugoslavija dobila licencu za proizvodnju T-64 ili T-80. Ti tenkovi su se proizvodili isključivo u SSSR i bili namenjeni jedinicama SSSR. Tenkovi koji su bili namenjeni ostalim članicama varšavskog pakta su se proizvodili u Čehoslovačkoj i Poljskoj. Radi se o izvoznim verzijama tenkova T-72. Tako je i Jugoslavija dobila i kupila licencu za T-72M i kasnije dopunu licence za T-72M1. Ove verzije (i podverzije) T-72 su se prodavale širom sveta.

Dalje od toga nije moglo i bilo je parola "snađi se", što je i urađeno uz pomoć Boforsa.

Očigledno smo se vrlo dobro snašli, jer je M-84 jedna od najuspešnijih modernizacija T-72 van SSSR, a i uopšte.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Prvačić on March 25, 2022, 07:24:12 pm
Znali neko kolika je norma utroška goriva i ulja na 100km i na jedan motočas za T-64?


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Milan (longtrip) on January 25, 2023, 02:43:39 am
Detaljan prikaz zaplenjenog ruskog T-64 BM2

https://youtu.be/aAlZFnZfyxw


Title: Re: Tenk T-64
Post by: kumbor on January 25, 2023, 09:45:52 am


Da ponovim T-64, iako je tada smatran boljim od T-72, ima osetljiv hodni deo, kapriciozan motor, a i bio je skuplji u proizvodnji. T-72 je smatran "mobilizacionim, masovnim tenkom", a T-64 tenkom "prvog udara". Posle 2.000te godine OSRF su povukli svoje T-64, a ostavili samo T-72/80/90. T-80 je do skora smatran najboljim ruskim tenkom.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: stef74 on February 10, 2023, 02:45:13 pm
Prve verzije T-64 su zahtevale 22.564 radnih sati za proizvodnju jednog vozila, veoma mnogo ako se uporedi sa 5.855 radnih sati za jedan T-62.

Po cenama iz 1873. T-64 je koštao 143.000 rubalja, naspram 62000 rubalja za T-62.

U vezi ovih videa iznad: U pitanju je dobar i autentičan kanal, odlični prikazi tenkova (mahom T-64) i njihovog održavanja. Autor je počeo sa objavljivanjem snimaka tenkova iz video igara, da bi kasnije (kada je regrutovan ili šta već) prešao na snimke sa obuke i poligona, a sada idu snici sa ratišta, veoma  interesantan kanal!


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Prvačić on February 10, 2023, 05:00:58 pm
Mototransmisiono odjeljenje:
https://www.youtube.com/watch?v=46-z6eKbgIo

Motor:
https://www.youtube.com/watch?v=83ZWF-gvzs8

U kupoli:
https://www.youtube.com/watch?v=xgRrsSz7uZc

Odjeljenje upravljanja:
https://www.youtube.com/watch?v=6lVGUaIfMiU


Title: Re: Rat u Ukrajini
Post by: djnik on March 22, 2023, 04:26:57 pm
Lancet unistio T-64BV VSU. Da li je probio oklop ili je ekslopzivni mlaz usao kroz neki otvoren poklopac, ne znam:

https://www.youtube.com/watch?v=ZOLSTCzAQ9E


Title: Re: Tenk T-64
Post by: dzumba on March 24, 2023, 08:24:41 pm
Новије верзије "Ласет"-а би требале да имају могућност пробоја тенковског оклопа на крову куполе, као и у делу моторног одељења.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Brok on July 07, 2024, 05:14:58 pm
Ukrajinska posada tenka T-64BM2 isprobava TDA. O tom dimu koji se stvara sagorevanjem nafte te izbacuje gust dim na auspuh tenka sam ranije dosta puta pominjao.

Jedino nisam siguran da li kod T-64BM2 maskirajući dim izlazi na žaluzine ili mu je tu smešten auspuh.


https://files.paluba.info/brok/video/ukrajina/provea_tda_na_T-64BM2%20.mp4

Tačno je da ova metoda baš potroši dosta nafte, ali kada vrebaju dronovi, to je jedna od mogućnosti kako se spasiti.
Dovoljno je da vozač tenka blokira jednu od poluga, te se tenk okrene za 360°, pod puštenim TDA, i on je dosta teže uhvatljiv za drona kada se obavije gustim belim dimom.

Pored TDA tu su i dimne kutije koje takođe mogu da formiraju dimnu zavesu, ali ovaj sistem je po meni daleko bolji.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Bandzi on July 07, 2024, 09:24:27 pm
T-64 nema izlazne žaluzine kao familija T-72.

U tom pravougaonom otvoru pozadi tenka je smeštena izduvna grana i otvor za izbacivanje prljavštine iz ciklonskog filtera vazduha. Izduvna grana je vrlo specifična, pošto ona učestvuje i u sistemu hlađenja motorno-transmisionih tečnosti.

Vrlo različit sistem hlađenja u odnosu na T-72, jer kod T-64 nema ventilatora. Hlađenje funkcioniše po sistemu podpritiska, kojeg generiše turbina na izduvnoj grani.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Brok on July 07, 2024, 09:30:33 pm
E pa to i objašnjava dim koji prilikom uključenog TDA izbacuje na mestu koje mi liči na žaluzine, ali nisu žaluzine već izduvni sistem. Dakle princip rada TDA je isti je kao i kod T-72 i M-84.
Hvala Bandži na pojašnjenju.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Bandzi on July 07, 2024, 09:43:06 pm
Da, princip je isti jer se "živa nafta" ubrizgava u izduvnu granu.

Ali, pošto je izduvna grana na T-64 dosta šira i izduvni gasovi prolaze kroz niz "trubica" dodatno ubrzani podpritiskom, dimna zavesa je većeg intenziteta nego kod T-72.

Te takozvane "trubice" i objašnjenje rada sistema hlađenja se može videti i prvom videu na početku strane, kojeg je postavio @Prvačić


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Brok on July 07, 2024, 09:49:44 pm
Pa ne znam baš u vezi toga (kao što znaš poznajem M-84) i baš bih rekao da M-84 pravi gušći dim, doduše ne u ovoj širini, pošto je auspuh tri puta uži (možda i više) nego izduvni sistem na T-64.
Moguće da je to samo moj subjektivan osećaj.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: micha on July 07, 2024, 10:17:15 pm



   Matematika je neumoljiva! Veća površina izduvne grane znači i veću količinu dima u jedinici vremena, ali u isto vreme i veću potrošnju nafte. Princip rada termo dimne aparature je isti kod oba motora koja iako suštinski različita imaju jednu zajedničku stranu. Oba imaju izduvni kolektor gde se može u vrele izduvne gasove koji izlaze iz cilindara ubrizgati nafta koja usled nepotpunog sagorevanja stvara gusti beli dim koji vidimo na snimku. Još kada bi se u tu naftu koje se ubrizgava sipao repelent mogli bi tenkom da zaprašujemo komarce! Tu bi T-72/M-84 bili mnogo efikasniji od T-64 pošto dim izbacuju bočno sa leve strane tako da bi uspešno zaprašivali krošnje drveća pored kojih prolaze, dok bi tenkovi iz game T-64 T-80 bili slabiji pošto bacaju dim pozadi. Ako već raspravljamo o mogućnostima upotrebe OMJ i za nešto korisno a ne samo za ubijanje...




Title: Re: Tenk T-64
Post by: Brok on July 07, 2024, 10:28:29 pm
Dobro me je Bandži uputio, nisam znao do sada da je na T-64 ovakav izduvni sistem poput nekih trubica.

[attachment=1]

Ako je to to.

Dobro Mića, to što je na M-84 sa leve zadnje strane, a na T-64 pozadi u ovom slučaju zaštite od dronova i nije nešto mnogo bitno.
I jedan i drugi tenk moraju da se vrte oko svoje ose i tako da se "zaviju" u dim koji će ih maskirati od dronova.

Mada kada te napadne roj dronova, kao onog Abramsa (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=21581.msg671160#msg671160) ovih dana, 9 dronova ga napalo, ne pomaže tu ni TDA ni dimne kutije...


Title: Re: Tenk T-64
Post by: kumbor on July 08, 2024, 12:34:27 pm

Т-64 је уопште неспецифичан за СССР тенк. Започет као експериментални тенк нове генерације, нове концепције и повећане заштите, неко време је био главни ударни тенк до појаве Т-80. Силом прилика остао је у великом броју у ГСВГ (Немачкој) до 1992. Са необичним мотором, тежак за одржавање, али са моћним топом и добрим нишанским справама, често је био проблем за трупне механичаре. Пошто је настао и прављен у Харкову, постао је и први и једини украјински масовнији тенк. У Украјинском блату ће и изумрети као борбена машина.


Title: Re: Tenk T-64
Post by: Prvačić on July 15, 2024, 08:08:20 pm
T-64 je nastao na osnovu zahtjeva vojske za novim tenkom koj će zamijeniti T-54. Tražili su tenk veće pokretljivosti, oklopljen kao tadašnji teški tenkovi i naoružan novim topom 100mm D-54 (koji nikad nije ušao u serijsku proizvodnju), ali mase 36t (kao T-54)! Da bi to postigli primijenili su dvije metode. Jedna je smanjenje oklopljene zapremine, a druga je smanjenje mase agregata. Da bi smanjili oklopljenu zapreminu uveli su automatski punjač topa i dvodijelnu municiju, te dvotaktni opozitni dizel motor koji zauzima manje ptostora od V motora. Primjena transmicije koja se sastoji samo od dva bočna mjenjača relativno malih dimenzija (bez multiplikatora kao na tenkovima T-44/54/55/62/71/90) i ežekcionog sistema hlađenja smanjila je oklopljenu zapreminu, ali i masu agregata. Primjena potpornih točkova (veoma)malih dimenzija i torzionih  osovina koje idu do pola širine tenka je smanjenje mase agregata. I hodni dio je najveća prepreka povećanju mase tenka. I T-64 je imao d 36t, kasnije dorade su povećale masu na  T-64A do 38t. T-64 je maksipum koji se mogao dobiti iz 36t! Ništa bolji od T-64A, prva verzija T-72 je imala 41t, a znatno bolji (sa SUV) T-64B 39t!


Oko topa
Prvobitno je bilo planirano da se ugradi izolučeni top 100mm D-54 čiji pancirni projektil mase 16,1kg je imao početnu brzinu 1015m/s. Poređenja radi pancirni projektil topa D-10, na tenku T-54, mase 15,88kg je imao početnu brzinu od 895m/s. Mislim da je probojnost bila veća nego kod topa 122mm D-25 na teškom tenku T-10. U isto vrijeme sovjeti su ekspetimentisali sa glatkocijevnim topovima i potkalibarnom municijom. Odlučeno je da se u naoružanje uvede protivtenkovski top 100mm T-12, nastao tako štoo je na topu D-48 zamijenjena izolučena cijev od 85mm na glatkom od 100mm. Slično se dwsilo i sa tenkovskim topom D-54 na koji je ustanovljena glatka cijev od 115mm i tako su nastali tenkovski topovi 115mm D-68 za T-64 i U-5TS za T-62.