PALUBA

Vesti => Vesti sa ratišta => Topic started by: Rade on November 17, 2007, 08:55:10 am

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: Godišnja analiza b/g u OS SAD
Post by: Rade on November 17, 2007, 08:55:10 am
Tanjug, u celosti:

"Iz američkih oružanih snaga dezertirallo je od početka godine 6.589 vojnika, najviše za poslednjih 30 godina, uglavnom zbog preopterećenosti prečestim slanjem na iračko i avganistansko ratište, saopšteno je iz oružanih snaga.


Zbog toga je broj begunaca u poslednjih pet godina porastao za čitavih 80 odsto.


Iz kopnene vojske dezertiralo je 4.700 vojnika, iz mornarice 1.129 mornara, iz korpusa mornaričke pešadije 744 marinca, dok je iz ratnog vaduhoplovstva dezertiralo 16 vojnika.

Samo u odnosu na prethodnu godinu, 2007. je pobeglo 42 odsto više vojnika, pa je broj dostigao, za američke pojmove, zabrinjavajućih devet dezertera na 1.000 vojnika.

"Tražimo mnogo od vojnika ovih dana. Oni su ipak ljudi i imaju svakojake probleme kući. Verujem da sve to ima veze sa vojničkim stresom", rekao direktor službe za planiranje pri odeljenju za personal američkih oružanih snaga Roj Volas.

On je objasnio da se u SAD dezerterom smatra vojnik koji 30 dana bez odobrenja odsustvuje iz jedinice.

Tokom 2006. godine iz američke vojske pobeglo je 3.300 vojnika.

"To je problem na koji moramo da se koncentrišemo. Vojska sebi ne može da dozvoli da odbacuje dobrre ljude. Moramo da radimo sa njima kako bi postali dobri vojnici. Ipak, vojska nije za svakog niti svako može biti vojnik", rekao je Volas.

Broj dezertera varirao je tokom proteklih 40-tak godina, tako da je vrhunac dostigao tokom Vijetnamskog rata kada je dostigao rekordnih pet odsto, da bi tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka pao na svega dva ili tri na 1.000 vojnika, da bi ponovo porastao tokom rata na Kosovu i raspoređivanja američkih snaga koje je usledilo nakon povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti."

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info