PALUBA

More, pomorstvo i unutrašnji plovni putevi => Navigacija => Topic started by: Orion on May 07, 2010, 03:54:41 pmTitle: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 03:54:41 pm
ECDIS (Electronic Chart Display and Information System) je komjuterizovani sistem navigacije, pod standardima IMO (International Maritime Organization), koji je u savremenom pomorstvu vec dugi niz godina preuzeo vodjstvo u odnosu na tradicionalne nauticke karte.
Nauticke karte koje ovaj sistem koristi se dobijaju ili preko CD-a, ili se jednostavno "skinu" sa interneta... Postoji mogucnost i cestog azuriranja istih, i te radnje obavlja sam kompjuter.

Ekran brodskog uredjaja ECDIS prikazuje trenutnu poziciju broda na elektronskoj karti, kao i mnostvo drugih podataka neophodnih za sigurnu navigaciju: seke, izobate, obale, bove, farove sa karakteristikama, zone zabrana za navigaciju, zvucne/vizuelne alarme, itd. Buduci da se radi o automatizovanom sistemu, navigator moze da prilagodi prikaz podataka na ekranu svojim potrebama, i to jednostavno izabiranjem opcija preko dugmica. ECDIS sistem se povezuje i sinhronizuje obicno sa GPS (Global Positioning System) uredjajem na brodu, tako da prikazuje sve podatke u "Real time".

Ovo su samo najosnovnije performanse ECDIS-a, nadam se da ce se i drugi Palubarci sada prikljuciti raspravi i pisati detaljnije o nekom interesantnijem delu za njih... Da li je neko imao priliku da "uziva" u lakoci koriscenja elektronske kartografije? Ja licno smatram da je uvodjenjem ovog sistema umnogome smanjena car koriscenja tradicionalnih nauticnih karata... ALi sve u svemu, vrlo koristan, potpun i olaksavajuci nacin koji doprinosi sigurnosti na moru! :super


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Boro Prodanic on May 07, 2010, 04:26:49 pm
Orione, hajde daj nam neku sliku, da vidimo kako to izgleda...


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 04:35:52 pm
Evo par slika, uskoro cu pisati opsirnije o samom sistemu!  :marinero


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 04:37:54 pm
Izgled elektronske ''kopije'' tradicionalne nauticke karte...


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 04:39:03 pm
Oficir koristi ECDIS na komandnom mostu...


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 04:40:11 pm
Evo jos jedne...


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 05:53:44 pm
...Postoje dve vrste elektronskih karata: Electronic Navigational Charts - ENC, i Raster Navigational Charts- RNC. ENCs izdaju hidrografski instituti gotovo svih zemalja na svetu (onih u kojima postoje), i uz malu nadoknadu ih salju elektronskim putem na sve brodove-pretplatnike. Isto vazi i za sve vrste azuriranja: objavljuju se periodicno u toku godine, a na kraju svake godine (tacnije u novembru) se izdaje publikacija sa svim azuriranim stavkama za tekucu godinu. RNCs su karte dobijene jednostavnim skeniranjem tradicionalnih nautickih karata, koje u bilo kom trenutku mogu da se ubace u ECDIS racunar.

Treba napomenuti da i pored napretka tehnologije, Zakon (IMO SOLAS konvencija - International Maritime Organization, Safety Of Life At Sea) nalaze OBAVEZNO posedovanje na brodu i tradicionalnih nautickih karata. ECDIS moze da se koristi samo kao pomocni sistem, dok je klasicno ucrtavanje pozicija, azuriranje, itd. obavezno kao primarni sistem navigacije. Sa druge strane neki "korisnici" (obicno se radi o civilnim jahtama), mogu da koriste ECDIS i kao primarni sistem za navigaciju, ali uz njega moraju da imaju na brodu jos jedan takav sistem, sto bi znacilo da moraju da imaju dva terminala ukupno.

ECDIS ima svoju internu memoriju, sto znaci da u njega moze da se unese mnostvo podataka koji su potrebni pomorcu svaki put kad isplovi na otvoreno more. Tako na primer mogu da se unesu nauticki planovi za luke u koje ce se uploviti, seme za razdvajanje saobracaja po smerovima, planirani kursevi, brzina plovidbe, sidrene tacke, karakteristike farova, itd. Generalno, postoji 7 razlicitih "vizija" na glavnom ekranu, koji se koriste u zavisnosti od koristene razmere, daljine od obale, eventualnih opasnosti u zoni plovidbe, itd. One najvise koristene su: Generel, Coastal, Approach i Harbour.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 05:57:15 pm
Evo jedne interesantne slike, ekran nakon zalaska Sunca menja boje i prilagodi se navigaciji nocu  :)


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: brodarski on May 07, 2010, 06:06:53 pm
Korisno i poučno. Što će raditi TOZ onda?


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Rade on May 07, 2010, 06:16:39 pm
Brodarski, prolazi vreme TOZ olovaka... Novi materijali i tehnologije u izgradnji brodova, novi navigacijski uredjaji.... realnost.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 06:33:49 pm
Upravo tako, ide se u korak sa vremenom... Danas su digitalne racunarske tehnike toliko napredovale da je prosto steta ne iskoristiti to, izmedju ostalog, na ovaj nacin!   :)


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: brodarski on May 07, 2010, 06:36:03 pm
Istina Rade. Što onda rade magnetski kompas i šestar na brodu? Čovjek se prilagodi liniji manjeg otpora, ali neka temeljna znanja mora imati  i znati se služiti tradicionalnim metodama navigacije. Bit će gadno kad čovjeka eliminiraju s mosta. Kad robot baci cimu i prihvati dami ruku na vrh skale ( siza ).


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 06:41:59 pm
Upravo zato je jos uvek obavezno imati na brodu kompletan pribor za navigaciju, ukljucujuci olovke, gumice, sestare, trouglove, itd. Ja smatram da to nikad nece da se skloni sa broda, jer se elektronika, na kraju krajeva, napaja elektricnom energijom, a pomorci su papirne karte koristili i pre vise vekova... Kao sto se i sekstant i dan danas koristi i obavezan je deo opreme na svakom brodu...


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Rade on May 07, 2010, 06:43:29 pm
Magnetni kompas, šestar, navigacijski trouglovi, sekstant - uvek ostaju, zlu ne trebalo. Ali je sasvim normalno koristiti nove tehnologije. To je neminovnost.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 06:48:46 pm
Rade, ovaj sistem je toliko lak za upotrebu, da sam jedva i ovo napisao! Naveo sam sve njegove osnovne funkcije, koje u sustini skracuju vreme potrebno za planiranje i vodjenje navigacije, i naravno povecavaju komfor i sigurnost same plovidbe. Sve ostalo sto bi dodao bi bilo suvisno, a i imalo bi malo veze sa pravom navigacijom, a vise sa elektronikom i informatikom (koristeni algoritmi, nacini povezivanja u mreze, itd.).
Bilo bi lepo da se ukljuce svi oni koji su nekada imali priliku da koriste ECDIS, i da napisu njihova iskustva, zamerke...


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Rade on May 07, 2010, 06:52:10 pm
Pitanje: Da li su karte smeštene na kartice slične kao kod GPS uredjaja, te se menjaju kako se menja područje plovljenja, ili se koristi neki drugi način?


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 06:58:52 pm
Postoje interna i spoljna memorija ECDIS racunara. Navika je da se sve potrebne azurirane karte unesu na internu memoriju, a da se kopije istih stave ili na CD (poslat od strane Hidrografskog instituta) ili na USB flash memoriju, radi povecane sigurnosti u slucaju gubljenja podataka na samom racunaru.
Neretko se desi da u toku navigacije brod bude obavesten o eventualnim novim azuriranjima, koje se mogu vrlo brzo i lako uneti preko USB-a na ECDIS...  


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Rade on May 07, 2010, 07:07:46 pm
Na brodove kog ranga se ugradjuje ovakav sistem? Korvete, fregate i veći, ili ?


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on May 07, 2010, 07:16:13 pm
Ne ne, ovaj sistem je trenutno u italijanskoj RM zastupljen na gotovo svim brodovima, cak i pomocnim (izuzev luckih remorkera). Isto vazi i za vecinu brodova trgovacke mornarice.
U sustini nije skupa instalacija i odrzavanje samog sistema, radi se o najjednostavnijem racunarskom softveru, koji se instalira preko CD-a, na neki terminal kao oni sa slika na pocetku teme. Nakon instalacije je potrebno povezati i sinhronizovati ECDIS sa GPS uredjajem na brodu, i gotovo! :)


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: ML on September 11, 2010, 08:26:02 pm
Elektronske karte
GIS-geografski informacijski sistem geografskog kodiranja orjentacjonih podataka omogućio je izradu digitalnih karata, čiji je proizvod, a za potrebe elektroničke navigacije i elektronička navigacijska karta.
Upotreba tih karata rapidno raste zbog lakšeg arhiviranja i kompatibilnosti sa svim instrumentima za navigaciju (GPS,radar, žiro kompas, dubinomjer..) Sa njihovom upotrebom u svakom trenutku je poznata prava pozicija, prošle pozicije su memorisane, unaprjed se planira plovidba i točke promjene kursa, pokazuju više detalja…
Analogni podatki mogu biti zapisani na dva načina.
-rasterski u obliku podataka na registarskoj adresi , naime matrica memo čelija je podjeljena na stupce koji su podjeljeni na piksele, i od tog broja je na displeju račinala određena rezolucija.
[attachment=1]
-vektorski u obliku određenih kordinata  koje u kordinatnom sastavu određuju položaj informacije u matrici memo čelija računara.[attachment=2]
S obzirom na način digitalnog prikaza koriste se dvije vrste karata rasterske elektronske karte  i vektorske elektronske karte.
Rasterske karte su reprodukcija klasične navigacijske karte, obično dobijene skeniranjem postojećih navigacijskih karata. Zumiranjem se ne povečava broj detalja, već se samo bolje vide pojedinosti.  U praksi se skeniraju detaljnije karte pa se spajaju. Rasterske karte, kao kopije navigacijskih karata imaju različite datume zasnovane na nekom od geodetskih sistema ( datum je skup parametara, kojim se definira položaj ishodišta,mjerilo i orjentacija kordinatnog sistema obzirom na Zemlju i uključuju i definiciju elipsoida kao matematičkog oblika zemlje, npr. Hidrografski institut u Splitu izrađuje karte bazirane na elipsoidu Bassela 1842 sa referentnim meridijanom Beča,greške u odnosu na WGS 84 su sve veće što se udaljujemo od tog meridijana, on prolazi preko otoka Kaprije blizu Šibenika)[attachment=3]
Vektorske karte značajno se razlikuju ,vektorskom analizom ispisuje obrise obala i sve sadržaje područja na koga se odnosi karta.Ona koristi stoti dio memorije rasterske karte, zumiranjem se dobija veči broj detalja, sadrže veči broj podataka .[attachment=4]
Podaci su upisani u više slojeva,obično osam , koji su neodvisni jedan od drugog.
Podatke je lakše ažurirati umetanjem medija vanjske memorije (CD, disketa, USB..)
Vektorske karte koriste međunarodni standard WGS 84, uglavnom jer i GPS koristi taj sastav.
Recimo kod rasterske karte koje koriste US standard NAD 27, i vektorske karte istg proizvođaća koje koriste WGS 84 razlike u poziciji mogu iznositi i više stotina metara.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: nyupnik on September 12, 2010, 04:08:20 am
...

Treba napomenuti da i pored napretka tehnologije, Zakon (IMO SOLAS konvencija - International Maritime Organization, Safety Of Life At Sea) nalaze OBAVEZNO posedovanje na brodu i tradicionalnih nautickih karata. ECDIS moze da se koristi samo kao pomocni sistem, dok je klasicno ucrtavanje pozicija, azuriranje, itd. obavezno kao primarni sistem navigacije. Sa druge strane neki "korisnici" (obicno se radi o civilnim jahtama), mogu da koriste ECDIS i kao primarni sistem za navigaciju, ali uz njega moraju da imaju na brodu jos jedan takav sistem, sto bi znacilo da moraju da imaju dva terminala ukupno.

...

Ovo kaže SOLAS od 1. 7. 2009.:

"All ships irrespective of size shall have:

...

.4
nautical charts and nautical publications to plan and display the ship’s route for the intended
voyage and to plot and monitor positions throughout the voyage; an electronic chart display and
information system (ECDIS) may be accepted as meeting the chart carriage requirements of this
subparagraph;

.5
back-up arrangements to meet the functional requirements of subparagraph .4, if this function
is partly or fully fulfilled by electronic means"

Po ovome što piše, ECDIS itekako može biti primarni sustav za navigaciju, pod uvjetom da ima odgovarajući backup (puni set važećih karata ili još jedan nezavisni ECDIS, ne npr. set digitalnih karata).
Po ovome, klasično ucrtavanje pozicija, ažuriranje, itd. NIJE obavezno kao primarni sistem navigacije.Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: ML on September 12, 2010, 07:09:49 am
Po SOLAS-u, regulation V/19.2.1.5

                 glavni sistem                                                               back-up                    -
                __________________________________________________________________________________
          
                 ECDIS , koji radi u ENC modu                                         Ili drugi ECIDIS, koji ima posebno
                                                                                                napajanje i
                                                                                                data input, koji radi u ENC modu,
                                                                                                ili
                                                                                                Klasična karta ispravljena za putovanje
              ___________________________________________________________________________________

                ECDIS,koji radi u RCDS modu(rasterske karte)                    Klasična karta ispravljena za putovanje

Znači kao rezervni način u slučaju pada primarnog sistema,mora u svakom trenutku biti moguć prelaz na drugi sistem,
tako da trenutno možemo nastaviti radnje na drugom sistemu, sa poznatim parametrima.
Ako ECIDIS radi u ENC modu,sa vektorskim kartama, drugi sistem može biti nezavisni ECIDIS, nezavisnog napajanja,
sa svim nezavisnim ulazima podataka, uslov je da i on radi u ENC modu. Znači u tom slučaju nije potrebno voditi navigaciju na klasičnoj karti.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: ML on September 12, 2010, 09:02:39 am
NATO aliansa upotrebljava ECDIS po standardu NATA za vojne brodove 1999, STANAG 4564, WECDIS,koji nije u potpunosti u skladu sa specifikacijama za ECDIS. Ima dodatne slojeve i podatke vojnih izvora i dopunske podatke hidrografskih instituta.
Nije mi poznato kako je kod njih regulisano istovremeno vođenje navigacije na klasičnoj karti, vjerovatno to nije isto riješeno kao na brodovima trgovačke mornarice.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: ML on September 12, 2010, 10:18:38 am
Integrirani navigacijski sistemi
[attachment=1]
Podrazumjevaju više mogučih kombinacija povezivanja navigacijske opreme i programskih paketa za usklađivanje svih potrebnih parametara navigacije. Mogu biti složeni na više načina od različitih komponenti ali generalno objedinjuju sva raspoloživa sredstva na brodu.[attachment=2]
Računalo procesor i mreža nadziru protok informacija koje dobijaju od raznih komponenata sistema. Svi ti podaci su integrirani u elektronsku kartu.
Elektronska karta je najvažnija komponenta integriranih navigacijskih sistema i prilagođena je upotrebi sa ostalim navigacijskim sredstvima i sistemima, GPS-om i DGPS-om,radarom žiro kompasom, dubinomjerom, brzinomjerom, hiperbolnim sistemima za navigaciju..Recimo karta može biti sinhronizovana sa radarom i slika se usklađuje automatski promjenom dometa.
Sistem elektronske karte koji je nastao na standardima IMO je ECDIS.
Integrirani sistem može koristiti elektronske karte raznih proizvođača , ali  ako se koristi sistem ECDIS on mora pokazivati minimum podataka koje je propisao IMO i Međunarodna hidrografska organizacija. Podaci su navigacijski,hidrografski informacije o lukama, o plovnim putevima, obrisi obala i ostale topografske podatke.
U sistemu ECDIS propisano je da se na displeju istovremeno sa koristnim informacijama prikazuje i navigacijska situacija, pozicija, brzina,  kurs, vezano za izbjegavanje sudara CPA i TCPA te sva situacija oko broda, dubine, obalne stanice..
Poseban monitor ili okvir na displeju pokazuje podatke u alfanumeričkom digitalnom obliku, dok se na moditoru pokazuje cjelokupna navigacijska situacija.
ARPA je uključena u integracijski sistem. Tehnički je to riješeno da se slika radara prenosi na displej elektronske karte u istom mjerilu.[attachment=3]

Najviše korišteni sistemi su ECDIS, RCDS i ECDIS/RCDS(Raster Charts Display Sistem) Raster sistem RCDS manje je u upotrebi.
U sisteme je uključen i AIS(Automatic Identification System) i VDR(Voyage Data Recorder) nešto kao kod aviona crna kutija.

Ne treba miješati profesonalne sisteme sa komercijalnim za manje brodove i jahte, to je posve druga priča.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: ML on September 12, 2010, 06:20:56 pm
Sperry-jev integrirani navigacijski sistem
-komponente[attachment=1]


-izgled komandnog mosta[attachment=2]


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Orion on September 14, 2010, 12:11:22 pm
Svaka cast na postovima!  :klap


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: pedjamne on February 16, 2011, 01:19:10 pm
Dobro je to u teoriji,ali a praksi i u živo gvardija  zgleda ovako


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Hrundi on February 16, 2011, 02:17:06 pm
Na preveliku ste tonažu otišli, moram se i ja uključit.

Plovim na malim brodovima (jedrilicama) cio život i odmalena sam naviknut na sve oblike klasične navigacije. Iako je generalno na Jadranu navigacija izrazito jednostavna i u najvećem dijelu obalna, volim koristiti sekstant. Imam svoje rutine pripreme karata, rada sa kartom u raznim uvjetima (dan/noć, lijepo/loše vrijeme...), rada sa kartom u kabini  i u kokpitu, sam ili sa posadom...

Još 90-ih sam prvi put koristio GPS na brodu, više kao kuriozitet koji sam ja "provjeravao" prema klasičnim navigacijskim sredstvima i metodama no tada još nisam bio spreman potpuno se pouzdati u elektroniku. Vjerojatno nije bilo realnih razloga no jednostavno volim kako sam naučio i bolje mi nije bilo potrbno.

Prvi put sam se u potpunosti oslonio na GPS 2002. u plovidbi od južne Italije do Bejruta. Kako je planirana ruta bila samo manjim dijelom obalna, preciznost i pouzdanost su bile vrlo važne. Koristili smo dva ručna GPS-a, jedan pomorski, u izoliranom gumiranom kućištu i jedan najjednostavniji model koji nije ni predviđen za pomorske uvjete. Napminjem da se radi o klasičnim GPS uređajima bez karte, dakle i dalje smo ovisili o klasičnim pomorskim kartama. Kako se radilo o različitim proizvođačima i različitim kvalitetama uređaja, nisu se uvijek poklapali ali razlike nisu bile značajne. Naravno, ja sam na početku provjeravao poziciju i sekstantom dok se nisam uvjerio koliko je GPS u realnim uvjetima precizniji i lakši za uporabu (doduše, ja i dalje nosim sekstant i volim rditi s njim ali realno, za tim više zaista nema potrebe). Samo da napomenem da je onaj marinski GPS krepao pred sam kraj putovanja, ušla kondenzacija kroz odlijepljenu gumenu navlaku. Onaj drugi, najjedonstavniji Garmin Etrex, dan-danas besprijekorno radi, nadživio je u međuvremenu i jednog Magelana koji je, navodno, bio barem dvije klase bolji i pouzdaniji i tobož pomorski.

Danas za sve redovne potrebe koristim isključivo GPS, sekstant vadim samo kad mi dođe malo volja za mentalnu gimnastiku. Ili ako nekom nadobudnom kretenu moram dokazat da je pomorstvo postojalo i prije GPS-a  ;D

Probao sam i elektronsku kartografiju. Prije nekoliko godina dobio sam na 2 tjedna jedan ručni kartografski, probao ga i zaključio da je to jako lijepo, precizno, u nekim stvarima zgodnije od karte ali ja i dalje više volim kartu i vjerojatno će to ostati nepromjenjeno dok god plovim.

Nosim na brodu pristojnu zalihu baterija, ali i da sve krepa - opet me nije puno briga.

Samo u jednoj stvari zaista priznajem ogromnu i neprocjenjivu vrijednost i potpunu nezamjenljivost GPS-a: kad  negdje uploviti noću, naročito po lošem vremenu. Svjetlosno zagađenje obale postalo je toliko da je izrazito otežano uočavanje obalskih svjetala i tu GPS zbilja para vrijedi.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: pedjamne on February 16, 2011, 02:50:02 pm
Danas na kontejnerašima nemaš kad zaspat, sve digitalizacija...Kad je čovjek bez stresa, manovri, naljepše je radar-obalna navigacija, dva azimuta - pozicija na karti! A ako je čovjek od volje, izađe na krilo mosta i snimi azimut na ponavljaču, GPS da potvrdi (kako nijesam zaboravio i kako sam pametan :klap ) i opušteno.


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: pedjamne on February 17, 2011, 10:15:55 pm
ECDIS-PDF FILE
http://www.pomorci.com/Propisi/1-20/Standards%20for%20Electronic%20Chart%20s%20(ECDIS).pdf


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: C4ISR on March 23, 2011, 04:28:16 am
U praksi se skeniraju detaljnije karte pa se spajaju. Rasterske karte, kao kopije navigacijskih karata imaju različite datume zasnovane na nekom od geodetskih sistema ( datum je skup parametara, kojim se definira položaj ishodišta,mjerilo i orjentacija kordinatnog sistema obzirom na Zemlju i uključuju i definiciju elipsoida kao matematičkog oblika zemlje, npr. Hidrografski institut u Splitu izrađuje karte bazirane na elipsoidu Bassela 1842 sa referentnim meridijanom Beča,greške u odnosu na WGS 84 su sve veće što se udaljujemo od tog meridijana, on prolazi preko otoka Kaprije blizu Šibenika)
Jedna od lepih osobina GIS-a je što znaju da "transformišu" i rasterske karte ... tj. ako se izabere odgovarajući geodetski datum (sa karte) a skenirana rasterska karta geo-referencira (tj. selektuju poznate koordinate na rasteru i unese njihova geografska dužina i širina), GIS može da prikaže rastersku kartu i u bilo kom drugom datumu. Inače na sličan način se radi i vektorizacija postojećih karata tj. unese se datum i geo-referencira karta, zatim se vektorizuje a onda digitalni podaci preračunaju u WGS84 sistem ... Zavisno od metode transformacije (standard Molodensky ili 7-parametarska) javlja se izvesna greška ali za većinu navigacionih karata ona je dozvoljena (npr. greška od 5 metara na karti 1 : 25 000 je 0.2 mm što je u granicama grafičke tolerancije). Za izradu planova se isključivo koristi 7-parametarska transformacija (uz odgovarajuća geodetska merenja na obali)

Posebno je interesantno (sociološki posmatrano) kada neko ko ne zna za geodetske datume, uzme prvi put u ruke GPS i unese poziciju na papirnu kartu (u npr. Hermannskogel-ovom datumu ... tj. Besel 1841 elipsoidu). Zavisno da li je "tehnički" ili "tradicionalno" nastrojen, okriviće hidrografsku službu (za loše karte) ili GPS (ma ta tehnika ništa ne valja). A ako se kojim slučajem nadjete u Londonu i odete u Grinič i potražite nulti meridijan po WGS84 datumu, videćete da prolazi tačno preko kante za smeće na obližnjem parkingu (stotinjak metara udaljenom od "pravog" nultog meridijana). Zlobnici kažu da su je englezi namerno tu postavili  :angel:


Title: Re: ECDIS - Elektronska kartografija
Post by: Gazda on August 12, 2022, 07:54:54 pm
Admirality najavio da zakljucno sa 2026. prestaju sa izdavanjem papirnatih karata.

https://maritime-executive.com/article/ukho-phases-out-admiralty-paper-charts