PALUBA
March 22, 2023, 05:59:47 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 1 
 on: Today at 05:08:22 pm 
Started by Solaris - Last post by dark-bullet
Da li netko ima konkretne vijesti sa ratista ili ce te se u nedogled svadjati o osiromasenom uranu?
Darko, daj malo osim citata iz wikipedije i interneta neke tvoje izvorne vijesti sa ratista. Konkretno ,sto se dogadja a ne sanja baba sto bi rado.
Unaprijed zahvaljujem.

Čitam isto kao i ti, posebno vesti oko Bahmuta gde je naavodno bila uspešna Ukrajinska protuofanziva, te izveštaj britanskog MoD, koji to potvrđuje te navodi, da se time smanjuju izgledu Rusije da provodi ofanzivne operacije.

 2 
 on: Today at 04:50:33 pm 
Started by bojanSDK1 - Last post by Bandzi
I tih 22% vrednosti tenka je upitno. Đuro Đaković jeste proizvodio oklopno telo tenka, ali su se čelične ploče potrebne za njegovu izradu proizvodile u Sloveniji. Mislim da se od tih velikih delova za tenk, jedino prsten kupole proizvodio u Hrvatskoj, ako se ne varam u jednom od brodogradilišta ili u Jugoturbini u Karlovcu.

 3 
 on: Today at 04:26:57 pm 
Started by Andrei_bt - Last post by djnik
Lancet unistio T-64BV VSU. Da li je probio oklop ili je ekslopzivni mlaz usao kroz neki otvoren poklopac, ne znam:


 4 
 on: Today at 04:25:21 pm 
Started by tihi - Last post by fazan
”Тренутно се дешавају, какве нисмо видели 100 година. А ми смо ти који заједно покрећемо ове промене." (Последње речи које је Си упутио Путину на одласку са свечане вечере.): https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-ukraine-war-depleted-uranium-shells-b2305562.html

 5 
 on: Today at 04:21:46 pm 
Started by Solaris - Last post by milan55
Da li netko ima konkretne vijesti sa ratista ili ce te se u nedogled svadjati o osiromasenom uranu?
Darko, daj malo osim citata iz wikipedije i interneta neke tvoje izvorne vijesti sa ratista. Konkretno ,sto se dogadja a ne sanja baba sto bi rado.
Unaprijed zahvaljujem.

 6 
 on: Today at 04:20:38 pm 
Started by Vladimir Ivanović - Last post by Kubovac
Vojni istoričar je govorio o upotrebi T-62M u okviru specijalne operacije

Vojni istoričar Knutov: Ruski T-62M su sposobni da se suprotstave tenkovima Leopard 1 i Leopard 2

Upotreba tenkova T-62M od strane Oružanih snaga RF kao samohodnih artiljerijskih oruđa je optimalno rešenje. Oni su u stanju da se suprotstave stranim tenkovima Leopard 1 i Leopard 2. Vojni istoričar, direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Jurij Knutov rekao je 22. marta Izvestiji.

„Ovo je relativno nepretenciozan tenk, a s obzirom na to da se danas u specijalnim operacijama tenkovi koriste kao samohodna artiljerija, uglavnom je uključivanje takvih vozila opravdano“, rekao je on.

Stručnjak je pojasnio da T-62M ima moderne noćne i dnevne nišane i radio stanicu.

„Ovaj tenk ima optički i komunikacijski sistem slično kao kod T-72. S obzirom na to da su kreirani najnoviji kompleti za dinamičku zaštitu, njima se mogu opremiti i ovi tenkovi , odnosno pokriti oklop specijalnim pločicama. Ova dinamička zaštita u svojim karakteristikama vam omogućava da zaštitite tenk na približno istom nivou na kojem je zaštićen T-90. Tako se tenk pretvara u prilično ozbiljno oružje“, rekao je on.

Knutov je dodao da T-62M po vremenu proizvodnje i borbenim karakteristikama odgovara stranim Leopard 1 i Leopard 2.

„Uključivanje T-62 kao samohodnih artiljerijskih oruđa i tenkova dizajniranih da učestvuju u borbama direktno protiv NATO oklopnih vozila je najbolje rešenje. Po mom mišljenju, tenk T-62M može da se nosi sa tenkovima Leopard 1 i Leopard 2“, zaključio je on.

Dan ranije je američki časopis Military Watch pisao da su tenkovi T-62M superiorniji na bojnom polju od zapadnih tenkova isporučenih Ukrajini. Kako navodi publikacija, otkako je ažurirana verzija T-62M ušla u službu 1980-ih, njegova starost je skoro ista kao i kod Leoparda 2 i Abramsa koje je Zapad isporučio Ukrajini, ali modernizacija, brojnost, mobilnost i prisustvo fragmentacionih granata daju ruskom tenku značajnu prednost.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


 7 
 on: Today at 04:16:24 pm 
Started by tihi - Last post by fazan
Напомена: текст је објавио Спутник, ја га преносим са Б92 уз извесна скраћења.

"Oni su ludi"; Planiraju rat na dva fronta?

Istorijski sastanak u Moskvi između kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina izazvao je neviđenu reakciju zapadnih prestonica.

Bivši agent CIA-e Rej Mekgovern, osnivač "Veteran Intelligence Professionals for Sanity", rekao je da se SAD spremaju za "rat na dva fronta", protiv Rusije i Kine čak i kada samit lidera evroazijskih giganata najavljuje promenu geopolitičke moći.
...
Bivši agent CIA Rej Mekgavern rekao je za Sputnjik da su SAD izgubile svoju samoproglašenu poziciju globalne monopolarne hegemonije kao jedine supersile.

On je napomenuo da je Kina postigla "diplomatski trijumf spajajući Iran i Saudijsku Arabiju" i da je svet sada u prelomnom trenutku.

"Ljudi ne razumeju da se cela korelacija snaga u svetu promenila", rekao je Mekgavern.

"Rusija i Kina su zajedno kao nikada ranije. Ako dođe do sukoba SAD-a sa Rusijom, u Ukrajini ili bilo gde u Evropi, biće problema na Dalekom istoku, Južnom kineskom moru, pritisak na Tajvan", dodao je.

Ekspert za obaveštajne službe je rekao da se SAD upuštaju u "rat na dva fronta", a "luda stvar je što one izgleda nisu svesne toga".
...

Извор

За оне који не знају, Америка је дуго времена имала војне способности да води два регионална рата, на 2 краја света, у исто време. Та способност је нарушена у време Барака Обаме, који је упркос противљењу војног врха напустио ову стратегију. Трамп је схватао да не може да води рат на два фронта и покушавао је да смири ситуацију са Русијом, а да се фокусира на Кину, као главног ривала. У исто време је покушавао да реиндустрализује Америку, јер модерна Америка није више индустријска сила каква је била 1941.

Бајден је ствари окренуо наглавачке. 8 
 on: Today at 04:11:40 pm 
Started by Solaris - Last post by dark-bullet
Да сумирамо:

- Да ли је осиромашени уранијум штетан?

Јесте

- Да ли је осиромашени уранијум штетан као тактичко нуклеарно оружје, или као ”прљава бомба”?

Није

- Да ли се осиромашени уранијум користи ради радиоактивности и штетности по људско здравље?

Не, користи се ради велике пробојне моћи, ради тежине.

- Да ли постоје здравије алтернативе за зрна велике пробојне моћи?

Да, али су пуно скупље, нпр. волфрам .

- Да ли употреба муниције са осиромашеним уранијумом може бити casus belli за употребу тактичког нуклеарног оружја?

Нажалост, може.

Savremena doktrina ne dozvoljava "razloge za rat" (casus belli) ovako kako si iznio već 1. jedino u odbrani od agresije ili 2. sa prethodnim odobrenjem UN.

Korišćenje taktičkog nuklearnog naoružanja kao odgovor na uporabi metaka sa osiromašenim uranijumom je čak i bez ikakvog smisla, jer osiromašeni uranijum se koristi vrlo selektivno protiv određenih meta preciznim gađanjem. Taktičko nuklearno naoružanje uništi neselektivno sve u radiju koji kilometar ali je upitna stvarna taktička prednost uporabe takvog naoružanja. Jedina stvarna posledica je veće ili manje radioaktivno zagađenje koje raznosi vetar, što znači ode to vrlo brzo i u Rusiju.

 9 
 on: Today at 03:59:40 pm 
Started by Kubovac - Last post by Kubovac
SLOVACI ZA USTUPANJE MIG-29 I PVO SISTEMA KUB DOBIJAJU BORBENE HELIKOPTERE AH-1Z VIPER: Bratislava kupje i 500 raketa Helfajer

Slovački ministar odbrane Jaro Nad saopštio je da će ta zemlja kupi ti 12 borbenih helikoptera AH-1Z Viper, koji je zapravo modifikacija borbenog helikoptera Bel AH-1H Kobra.

Osim 12 helikoptera Slovačka će kupiti i 500 protivoklopnih raketa Helfajer II koji će biti montirani na ove letelice.

Vrednost posla ocenjena je na milijardu američkih dolara, do čega će SAD direktno vladi u Bratislavi dati 600 miliona dolara jer su odlučili da borbene avione MiG-29 i to 13 letelica ustupe Ukrajini za PVO odobranu. Inače od tog broja 10 lovaca MiG-29 je operativno, a osim njih biće predate i dve raketne baterije samohodnog PVO sistema 2K12 Kub. Inače i EU će u zamneu za taj paket pripsevati 200 miliona dolara.

Borbeni helikopter AH-1Z je naslednik popularne Ah-1 Kobra koji je imao davnu ranu premijeru u Vijetnamskom ratu od 1967-1973 u verziji AH-1G. Za sad ga jedino u armiji SAD koristi Korpus mornaričke pešadije pod oznakom AH-1W Super Kobra. U sastavu američkih marinaca nalazi se oko 180 ovih helikoptera. Prvi primerak novog helikoptera završen je juna 2006, a u ograničenoj operativnoj upotrebi nalazi se od 2011 godine. U odnosu na rane verzije izvršen je niz modofikacija koji se odnosi na promenu rotora umesto sa dve elise montiran je četvorokraki izrađen od kompozitnih materijala. Helikopter pokreću dva motora General Electric T700-GE-401 koji je identičan kao i kod verzije W. Ovaj helikopter je težine 8,4 tone, borbeni radijus sa 70,5 povećan je na 240 km. Piloti imaju nišanski sistem Tales Top Owl na kacigi kao i elektoroptički nišan kompanije Lokid Martin.

Taktičko tehnički podaci AH-1Z Viper

Dimenzije: dužina 17,8 m, visina: 4,4 m, prečnik glavnog rotora 15 m
Težina: praznog 5.580 kg, pun 8.400 kg
Motori: 2x GE T700-GE-401C jačine 1695 konjskih snaga
Maksimalna brzina: 370 km/h
Borbeni radijus: 240 km
Maksimalni dolet 575 km
Plafon leta: 6.100 m
Posada: 4+8

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


 10 
 on: Today at 03:58:46 pm 
Started by Solaris - Last post by fazan
Да сумирамо:

- Да ли је осиромашени уранијум штетан?

Јесте

- Да ли је осиромашени уранијум штетан као тактичко нуклеарно оружје, или као ”прљава бомба”?

Није

- Да ли се осиромашени уранијум користи ради радиоактивности и штетности по људско здравље?

Не, користи се ради велике пробојне моћи, ради тежине.

- Да ли постоје здравије алтернативе за зрна велике пробојне моћи?

Да, али су пуно скупље, нпр. волфрам .

- Да ли употреба муниције са осиромашеним уранијумом може бити casus belli за употребу тактичког нуклеарног оружја?

Нажалост, може.

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 18 queries.