Imao sam prilike biti u Leo2A5 i 6, te gađati na simulatorima tih tenkova kao i pogledati njihove vježbe. Nisam baš siguran tko bi izvukao deblji kraj u okršaju npr. T-72 i Leo 1 ili T-80 i Leo 2. Moraju se sagledati sve činjenice nekog sredstva a to nije samo masa.
To što nisu Nijemci u WWII uveli dizel motor u tenkove vezano je za odluku poslije kapitulacije Francuske da zbog lakše opskrbe to bude benzin. Da su ga uveli sumnjam da bi najveći broj gubitaka njemačkih tenkova nastao uslijed kvara na motoru i transmisiji (Tigar i Panter).
Nije mi favorit Leo 2 pa da ga branim već jednostavno kad se ocjenjuje neki tenk treba uzeti u obzir sve moguće čimbenike.
Propasti Tigrova i Pantera D.s. ratu doprinelo je to sto su u te tenkove ugradjivali transmisiju i menjace koji po projektovanim zahtevima nisu mogli da pogone tenkove te mase. Isti su projektovani za lakse tenkove i zato niti Tigrovi niti Panteri, pogotovo ovi prvi, nikad nisu mogli da pokazu svoj maksimum. Dakle masa.
Naravno deo otpada i na namerna ostecenja tih tenkova u procesu proizvodnje, naime pred kraj rata su te tenkove sklapali logorasi, zarobljenici koji su u menjace i ostale sklopove "ispustali" po neki zavrtaj......da ne bide viska, jelte.
Sto se tice dizel motora...ja prvi put cujem da je odluka o benzicima doneta zbog pada Francuske.....i nije mi jasna.
Slazem se sa delom oko toga da je potrebno sagledati sve cinioce koji uticu na efikasnost, gotovost i pouzdanost tenka ali nesumljivo jeste da su upravo zbog mase tih tenkova gomila istih morala biti napustena, unistena od strane posada zbog nemogucnosti izvlacenja, opravki ili cak gubljena u mocvarama i rekama.....a da ne pricamo o tome koliko je prohodnost tenkova bila mala pa su morali da ostaju na obalama reka jer nisu mogli preko mostova.
Što može tenk M-84 kada je magla a neprijateljski tenk na 100 metara s termovizijom?
100m!? Ne brini, tenk se po magli cuje vec na kilometar. Dok stigne na sto metara vec ce biti na meti pravih protiv oklopnih sredstava, a ne tenkova.