PALUBA
June 13, 2024, 12:47:39 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk Leopard 2 MBT  (Read 247665 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #390 on: January 25, 2023, 01:21:35 pm »

Ili ako se usled požara inicijalni eksploziv u inicijalnim ili detonatorskim kapslama ili pojačnici koji se nalaze između detonatorske kapsle i osnovnog eksplozivnog punjenja "pregriju".

Ukrajinski autori optužuju stara barutna punjenja 125mm za sklonost ka detonaciji usled požara, zbog procesa degradacije baruta usled izdvanjanja visoko osjetljivih supstanci.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 860


« Reply #391 on: January 26, 2023, 12:30:00 am »
   Ovo poslednje je sigurno tačno zato što je opštepoznato da baruti, eksplozivi i raketna goriva vremenom menjaju svojstva a neki čak postaju nestabilni. Zato se periodično vrše KTP-i ili kontrolno-tehnički pregledi, a u TOC-u vrše ispitivanja određenih laboračnih serija da bi se utvrdila njihova upotrebljivost i stabilnost. U ratu je daj-šta-daš.

   Ne kažem da su zapadni tenkovi 100% sigurni (osim Merkave koja u tome prednjači za koplje ispred svih) ali je prilikom konstruisanja pokušano da se poveća bezbednost posade. Normalno da svaka naprava ima svoje slabe tačke jer ju je napravio čovek koji ponekad greši. Na prethodnoj slici se vidi posledica bočnog pogotka sa leve strane između prednjih potpornih točkova i detonacija projektila u unutrašnjem skladištu što je rezultovalo potpunim uništenjem Leoparda. Daleko manje posledice bi bile da su unutrašnje skladište ostavili prazno a koristili samo projektile iz kupolske niše. Bez obzira na upola manji BK.


Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 860


« Reply #392 on: January 26, 2023, 12:42:10 am »
   Što se tiče danceta kod zapadnih tenkova očigledno se prikupljaju ispod zadnjaka topa i kasnije na neki način izbacuju iz kupole. Možda čak i kroz otvor na patosu. Moja  greška što sam naveo da imaju mesinganu čauru. To je poslednji put primenjeno kod T-55/59 i M-60 generacija. Svi noviji imaju polusagorivu čauru i metalno dance i kod Rusa i na zapadu.


Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #393 on: January 26, 2023, 01:01:27 pm »


   Ne kažem da su zapadni tenkovi 100% sigurni (osim Merkave koja u tome prednjači za koplje ispred svih) ali je prilikom konstruisanja pokušano da se poveća bezbednost posade.


Naravno da su donekle sigurniji. Prvenstveno savisi s koje se strane gađa. Pri bočnom pogotku u tijelo sovjetski tenkovi su osjatljiviji.
Iskustvo 4. Arapsko-Izraelskog rata je da dolazi do paljenja hidraulične tečnosti hidrauličnog pogona kupole. Pa je pogon na novijim modelima električni (kao na starom T-55).
Nada zapadni tenkovi do sada nisu tako intenzivno korišteni u gradskim borbama kao sovjetski (Vukovar, Grozni...). Daleko manje posledice bi bile da su unutrašnje skladište ostavili prazno a koristili samo projektile iz kupolske niše. Bez obzira na upola manji BK.


Kad smo kod razmještaja municije u tenku i od njega zavisi brzina gađanja . Kod T-64/72/80/90 posada uvijek može računati na municiju u obrtnom transporteru. A ka se obrtni transporter isprazni posada može da se odeveze tenk u zaklon i dopuni OT municijom razmještenom po tenku ili da komandir ručno puni top, što nije ni lalo ni brzo. Ako komandir ručno puni top on nemože istovremeno vršiti svoju ostovnu dužnost. Ako je u pitanju tenk komandira voda/čete onda pri tome ta jedinica "ostaje" bez komandira.
Kod Leoparda II poslužiocu je uvijek dostupna municija u niši kupole, a ona u vrednjem lijevom dijelu tijela kada je kupola okrenuta naprijed ili desno. Kod Abramsa neznak kako poslužilac može koristiti municiju u desnom dijelu niše kupole.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 295


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #394 on: February 13, 2023, 05:30:22 pm »

Na snimku se vidi kako se ukrajinski vojnici obučavaju na tenku Leopard 2A4 u Poljskoj.
Ministarstvo odbrane Nemačke objavilo je danas početak obuke ukrajinskih trupa za tenkove Leopard 2A6 planirane za prebacivanje u nemački centar za obuku tenkova u Minsteru.


Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 695« Reply #395 on: February 23, 2023, 09:48:12 pm »

Jedan novinar je na TV rekao, da su pitali Ukrajince kakva je razlika izmedju Sovjetskih tenkova i Leoparda. Navodno su rekli, da je kao razlika izmedju Mercedesa i Lade. Nemam pojma o tenkovima a ova izjava mi se čini neozbiljna. Zamolio bih stručni komentar, usporedbu ove dvije tehnike.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #396 on: February 23, 2023, 10:19:21 pm »

Po prostranstvu u tenku i udobnosti.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 594


« Reply #397 on: February 24, 2023, 09:07:39 am »Razlika je pre svega u doktrini upotrebe tenka kao osnovnog sredstva OMJ. Kod Rusa je tenk par ekselans ofanzivno oružje, gde se masovnim prodorom tenkovske jedinice, potpomognute BMP, OT i artiljerijom duboko uklinjuju u protivničku liniju, probijaju je, a zatim eksploatišu proboj njegovim širenjem. To je osnovni razlog zašto se "rikvercu" kod ruskih tenkova poklanjalo malo pažnje. Po pravilu su ruski tenkovi bili bolje zaštićeni sa svih strana, imajući istovremeno manju masu, manju zapreminu pod oklopom, uopšte manje gabarite, uz moćan top i od početka 70ih godina autopunjač. To su ranije bile velike koncepcijske prednosti ruskog tenka kao "ratne mašine", a ne "limuzine". Od 1991. i kasnije, ta oklopna prednost ruskih tenkova i prednost u naoružanju se istopila, jer autopunjač ruskog tipa (karusel - ringišpil) nameće ograničenja u dužini jezgra kinetičkog projektila kao glavne PO municije, pored kumulativnih zrna. Tek Armata prevazilazi tu važnu manjkavost.
Motor i transmisija zapadnog tenka imaju drugačiju koncepciju i po praksi su nešto pouzdaniji i trajniji, ali zauzimaju mnogo više mesta, komplikovaniji su i skuplji. Zapadni tenkovi su udobniji za posadu i prostraniji iznutra, mada to nije primarna osobina. Zapadni tenkovi su ranije dobili kompletan sistem za upravljanje vatrom i dugo su imali bolje nišanske sprave. Naš M-84 je prva modernizacija T-72 i prvi "istočni" tenk uopšte sa potpunim SUVom. Ruski tenkovi su potpuni SUV dobili tek oko 1990. i kasnije i to tek novoproizvedeni.

U ovom trenutku prvog velikog rata u Evropi od 1945. nemoguće je reći koji je tenk bolji, jer nije bilo direktnog sukoba Leo-2, Abramsa, Čelendžera i ruskih tenkova, Uskoro ćemo videti, mada Ukrajina sigurno neće dobiti najnovije verzije zapadnih tenkova. Neke naznake mogu dati arapsko-izraelski sukobi, gde su Izraelci imali veće uspehe, ali pre svega zbog bolje obučenosti i bolje taktike upotrebe OMJ, a ne zato što su zapadni tenkovi Izraela bili bolji. Pustinjska oluja i rat u Iraku 2003. uopšte nisu dobar primer.

Danas, na obe strane, treba poći od premise  da je tenk deo SISTEMA OMJ i deo  SISTEMA KOV pa shodno i deo sistema vojne strategije jedne ili druge strane.

Da se ne rasplinjujem, može se o ovome naširoko, ali ovo je moje viđenje u osnovi.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #398 on: February 24, 2023, 11:40:05 am »

Ako je vec bilo brisite ...

« Last Edit: February 24, 2023, 11:54:56 am by milan55 » Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 860


« Reply #399 on: February 24, 2023, 04:04:18 pm »   Veoma konfuzni crtani filmovi u stilu Češko i Svrabiša! Kolaži govore o Leopardu, a veći deo minutaže prikazuju snimke Ruskih T-72, T-90 i BMP-a. Jako malo snimaka sa gađanja, o radu posade unutar kupole, nijedan snimak SUV-a i mesta vozača, nišandžije, komandira unutar tenka a takvih snimaka je dosta na YouTube-u.

   Bez obzira na šturost informacija, jer ipak je medijski prostor bio zatrpan zadnjih godina Abramsom i proizvodima UralVagon Zavoda, saznajemo jednu bitnu osobinu. Navodi se da poseduje sistem Hunter-kiler tj. da komandir može preuzeti upravljanje naoružanjem od nišandžije i samostalno dejstvovati na izabrani cilj ali sa ograničenjem! U opisu postupka navedeno je da pošto komandir uoči cilj i okrene kupolu prema njegovoj blizini ili komšiluku kako kaže spiker (ne može samostalno da nanišani)  nišandžija preuzima tačno navođenje po pravcu i visini, određuje daljinu i dejstvuje. Pa onda i T-55 ima mogućnost Hunter-kiler dejstva, ako je ovo tačno!

   Da li ste obratili pažnju na konjažu ovih tenkova? Minimum 1500 KS sa 1,2 tone nafte u rezervoarima, što ga čini veoma pokretljivim unutar 250-300 km radijusa! Sreća što Ukrajina ima još nekoliko izvorišta nafte koji će im itekako trebati ako dobiju ove tenkove. Turbo kompresori zvižde na kilometar tako da po zvuku znate čiji tenk vam prilazi. Upitan je i rad filtera za vazduh kod ovolike enormne potrošnje vazduha pri radu u prašini koje će sigurno biti leti na ovom terenu kada se zemlja rasuši. Motor je, kažu, savršen i ne kvari se ali njegove dimenzije su uticale na siluetu ovog tenka tako da kada je kupola okrenuta pozadi top nema uopšte depresiju pošto češe poklopce motora i filtera za vazduh jer je zadnji kraj viši od prednjeg za gotovo 30 cm! To je verovatno i razlog zašto ima dve brzine u nazad, a ne narudžbina Italijanske vojske čije krstarice najjače kalibre imaju upravo na krmi kad beže.

   Lično sam se video 1999. kada je Nemački kontigent KFOR-a ulazio na Kosovo kako se komandir ovog tenka uverava podvlačenjem ispod svakog mosta da li će ga izdržati. A pre toga se tokom dve nedelje tim istim putem izvlačila tehnika VJ. Težina od preko 60 tona je bila daleko veća od 36 tona koliko je težio naš tadašnji MBT u vidu T-55. Skoro duplo teži. Pri tome treba dodati i širinu gusenica i kod Leoparda i kod Abramsa koji znatno prevazilaze širinu železničkog vagona što komplikuje njihov prevoz i ograničava broj pravaca na kojima se može prevoziti. Svaki tunel, usek ili most predstavlja problem i potrebna je posebna dozvola kada se u miru prevoze. Naši T-72 i M-84 su širi 15-tak santimetara od vagona (knap po Ruskim dimenzijama njihovih koloseka) pa tenkisti znaju koji su problemi kada komisija preuzima transport na starijim prugama u unutrašnjosti.

   Upotreba unutrašnjeg spremišta za granate čini ga isto toliko ranjivim kao i tenkove sovjetske razvojne linije jer pogodak između potpornih točkova pogađa spremišta i jednih i drugih.

   Ne bih da budem subjektivan ali mislim da je srednje ispresecan teren Ukrajine , Belorusije i Rusije upravo taj za koji su sovjetski tenkovi i razvijani pa tipujem da će proći isto kao kod Prohorovke 1943.
  
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #400 on: February 24, 2023, 05:33:02 pm »


Motor i transmisija zapadnog tenka imaju drugačiju koncepciju i po praksi su nešto pouzdaniji i trajniji, ali zauzimaju mnogo više mesta, komplikovaniji su i skuplji.
.....................
 Naš M-84 je prva modernizacija T-72 i prvi "istočni" tenk uopšte sa potpunim SUVom. Ruski tenkovi su potpuni SUV dobili tek oko 1990. i kasnije i to tek novoproizvedeni.


Zapadni tenkovi imaju automatski mjenjač koji zahtijeva hlađenje ulja.
.....................
Prvi sovjetski tenk sa ugrađenim SUV je bio T-64B.
Mada i neki podatci koje uračunava SUV su u praksi upitne vrijednosti. Npr, na T-55 ako je temperatura veća/manja od 15 stepeni od tablične (preko 30 /ispod -5) oduzima/dodaje se 100m za svako 1.000m daljine.
Još je gore pomenuti, T-64B imao mogućnost gađanja POVR, a zapadni tenkovi tu mogućnost nemaju ni danas.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #401 on: February 24, 2023, 07:14:08 pm »

Po meni, naj veća prednost zapadnih tenkova je termovizija.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #402 on: February 25, 2023, 05:39:10 pm »

Колико ја пратим ситуацију у Украјини и до сада је била релативно ретка појава дејства "тенк на тенк". Тога ће и у будућности бити мало. Највећа опасност по тенкове прети од ПО система који се лансирају за земље, од ПО ракета које лансирају БПЛ и авијације (хеликоптера) и посебно артиљерије. Који год да је тенк у питању, када га директно погоди артиљеријска граната (105мм и већи), чак и да га не пробије, посада је због контузија избачена из борбе, а тенк ће бити значајно оштећен (посебно нишанске справе и системи за осматрање). Дакле, питање "који је бољи" је прецењено и мање битно, посебно у овом конфликту. Као што је Кумбор навео ефикасност тенкова пре свега зависи од тактике и стратегије његове употребе. Дакле, умешности употребе (у право време, на правом мести и правцу) и способности да се искористе слабости противника и предности (и мане) земљишта зависиће употреба и ових "западних" тенкова.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 860


« Reply #403 on: February 25, 2023, 06:44:46 pm »
   Niko ne spori da će do tenkovske bitke ikada više doći. Barem ne u meri u kojoj je to bilo u Jom-Kipurskom ratu zadnji put sukob tehnike zapad-istok. Da bi se tenk uopšte uveo u borbu potrebno ga je transportovati u neposrednu blizinu, izvršiti njegovu popunu i neprimetno ga privući do linije dodira sa neprijateljem. To je danas jako teško obzirom na elektronska sredstva i dronove koji špartaju nebom. Videli smo kako je nedavno prošla Ruska oklopna četa kada je nadobudni komandir u poretku doveo do minskog polja i onda zastao a Ukrajinska artiljerija ih poklopila. I sve to se moglo Live pratiti preko drona.

   U svakom slučaju i ako dođe do direktnog sudara tenk na tenk presudna će biti obučenost posada, TT karakteristike SUV-a i verovatnoća pogotka prvim projektilom. Samo oštećenje nije toliko bitno, mada ne ni zanemarivo, jer posle prvog ide drugi projektil ka posadi koja je kontuzovana prethodnim pogotkom, pa je i ova karakteristika važna: Vreme do opaljenja narednog projektila. Ne treba odbaciti ni prednost zapadnih tenkova u brzom kretanju unazad čime se posada može spasiti posle prvog pogotka pri čemu je ka neprijatelju uvek okrenut prednji, najbolje oklopljeni deo tenka.

   Termovizija je izuzetno potrebna radi uočavanja pešadije naoružane POVR koja u zasedi maskirana čeka da naiđe tenk. Nedostatak istih kod Ruskih OJ se video prošle godine na početku sukoba kada su ih ovim najjednostavnijim sredstvima gađali kao glinene golubove + što su se kretali u koloni, bez pratnje pešadije i bez izviđanja znači bez ikakve taktike!

   OSU traže tenkove zarad proletnje ofanzive i pokušaja izbacivanja proruskih i sada Ruskih snaga iz  južnih oblasti. To znači da im trebaju za napadna dejstva koja će se, pretpostavljam, sastojati od masovnih oklopnih klinova upućenim na najslabije pravce. Osim artiljerije i PO helikoptera protiv ovakvih  napada  najefikasniji je tenk. E tu će biti prilike da vidimo tenkovske duele kada se linije isprepletu i upotreba jurišne avijacije i artiljerije bude onemogućena. Do tada možemo samo da komentarišemo matematičke modele i animacije.
   
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #404 on: February 25, 2023, 10:41:04 pm »

Potpuno se slažem sa džumbom i michom.
Samo bi dodao dvije mane zapadnih tenkova u borbi protiv pješadije.
Jedna je nedostatak trenutnofugasne granate. Kumulativna granata 120mm ipak sadrži manje eksploziva i daje manje ubojnih parčadi nego trenutnofugasna granata 125mm.
Druga je nemogućnost davanja depresije topu i spregnutom mitraljezu kad je kupola okrenuta nazad. Ako tenk upadne među neprijateljsku pješadiju crno mu se piše.
Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.081 seconds with 23 queries.