PALUBA
June 27, 2022, 09:45:01 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@kolporter.rs i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Lažno ludilo princa Đorđa Karadjordjevica  (Read 60932 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
JASON
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 561« Reply #45 on: January 09, 2015, 09:48:38 am »

Краљевић Ђорђе. Волео је да се замлаћује у народном оделу (четничкој униформи) и да псовкама и простачким изражавањeм истиче духовну блискост са обичним народом. Глуму је учио код Пере с четири вола, а узор му је био деда по мајчиној линији. Забављао се шутирајући ордонансе и послугу у стомак; у посебном расположењу, међутим, ударао је где стигне.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Краљевић Ђорђе.jpg (287.81 KB, 808x632 - viewed 223 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 647« Reply #46 on: January 09, 2015, 11:54:23 am »

Fotografija sa proslave punoletstva Kraljevića Đorđa. Snimak sa "Banjičkog brda, u logoru vojničkom, kod Beograda - na dan 27/VIII-05. god".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Tekst sa pozadine fotografije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Kraljević Đorđe_27.08.1905.jpg (651.62 KB, 2665x1837 - viewed 216 times.)

* Kraljević Đorđe_27.08.1905_1.jpg (947.2 KB, 2913x2102 - viewed 242 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 195


« Reply #47 on: January 09, 2015, 07:13:07 pm »

Quote
Краљевић Ђорђе. Волео је да се замлаћује у народном оделу (четничкој униформи) и да псовкама и простачким изражавањeм истиче духовну блискост са обичним народом. Глуму је учио код Пере с четири вола, а узор му је био деда по мајчиној линији. Забављао се шутирајући ордонансе и послугу у стомак; у посебном расположењу, међутим, ударао је где стигне.

Вероватно је и тако било, али је у војничком смислу, онда када је требало он показао да уме да буде "барабар" са обичним војницима. Умео је и стварни јуриш да поведе. Осим тога иако су га прогласили лудим, на крају је испао мудрији од свих рођака заједно. Није се обрукао током окупације, а умео је и да сачува углед и код нових власти (после Другог светског рата).
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 207« Reply #48 on: January 09, 2015, 07:47:10 pm »

Mislim da princ nije bio lud niti neprilagođenog ponašanja. On je jednostavno smetao. Nisu ga mogli likvidirati po starim dvorskim običajima pa su bili prisiljeni posegnuti za drugom mjerom. Ako je princ bio lud kakva mu je bila bliža i dalja rodbina? Od koga je naslijedio ludilo? Ludilo je priča za javnost koja je naštetila kraljevskoj kući.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 358


« Reply #49 on: January 09, 2015, 08:40:22 pm »


Што кажу наши стари, Ђорђе Карађорђевић је био "пуст". Напије се, па са друштвом на коњима у галоп по залеђеној Сави... Није то било лудило, изгледа да је стварно сметао. Карађорђевићима се штошта може пребацити, али потврђених лудака (данас: psychosis... schyzophrenia...) у породици није било
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #50 on: January 09, 2015, 09:25:07 pm »

Crnom Djordjiju je sa vremena na vreme padao mrak na oci.
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 293


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #51 on: January 12, 2015, 02:02:51 pm »

Jason,

Na onim slikama gore, Đorđe je u narodnom odelu čiji su elementi kombinovani sa nekim vojnim činili zajedno uniformu "Komite".
Mislim  da je ovo ipak vredan nalaz.
Ako potiče iz perioda pre 1912.
Logged
JASON
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 561« Reply #52 on: January 13, 2015, 11:43:51 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Престолонаследник Ђорђе, Краљевић Александар, и Павле - син Арсена Карађорђевића.
Нова искра, 1903-06-01.


* .jpg (229.89 KB, 566x816 - viewed 242 times.)
Logged
JASON
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 561« Reply #53 on: January 09, 2016, 08:27:47 pm »

У необјављеном биографском рукопису Лазара Дедијера, металског радника из Прокупља, забележено је да су комунисти покушали да ослободе принца Ђорђа из душевне болнице у Горњој Топоници. Потстрекач је био Јаша Продановић који је, као што је познато, имао неку дужност у четничкој организацији, али је сарађивао и са КПЈ. Како Јашино предузеће није наишло на очекивани одзив и потпору код четника, он је предложио Сими Марковићу, члану ЦК КПЈ да склони нишке комунисте да изврше тај задатак. Доласком у Ниш, на састанку коме је присуствовао и Лазар Дедијер, Сима Марковић je образложио својим партијским друговима корист од ове акције, и уверавао их да би ослобађање принца имало велики одјек у страној штампи. Марковић је тражио од њих, да принца пребаце у Бугарску, па су нишки комунисти Душан Димитријевић и Тоза Миљковић успоставили везу са управником Држ. душевне болнице др. Јованом Клицовом (санитетски кап. II класе и бивш. управник привремене војне болнице у Сплиту), који је наводно пристао да помогне ову акцију. Добросав Поповић са својим таксијем и друговима комунистима полази на задатак, али у међувремену управник обавештава полицију која их чека испред болнице и хапси. Поповић је убрзо ослобођен а друга двојица су после притвора од месец дана у Београду пуштена да се бране са слободе.Тако је, према писању Л. Дедијера, пропао покушај комуниста да, из заточеништва у душевној болници, избаве принца Ђорђа.
Рукопис Л. Дедијера налази се у Народном музеју Топлице, у Прокупљу.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #54 on: September 30, 2016, 11:24:30 am »

Najtragičnija priča novije srpske istorije
M.K.   30.09.2016.

Žarko Laušević tumačiće u seriji "Senke nad Balkanom" princa Đorđa Karađorđevića, jednu od najtragičnijih ličnosti savremene srpske istorije. Nesuđeni kralj, koga je preka narav koštala krune i koji je bio trn u oku Austrougarskoj, Apisu i Pašiću, proveo je 16 godina zatvoren u ludnici i nije skrivao svoje antijugoslovenstvo, ali je zbog hrabrosti i požrtvovanosti u narodu bio jedan od omiljenijih članova vladarskih porodica.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Princ Đorđe Karađorđević, najstariji sin kneza (potom kralja) Petra I i kneginje Zorke, rođen je 8. septembra 1887. godine na Cetinju, kod dede po majci, budućeg crnogorskog kralja Nikole I. Tamo je, uz roditelje, stariju sestru Jelenu i mlađeg brata Aleksandra, provodio detinjstvo u nekoj vrsti političkog izgnanstva jer je u to vreme na vlasti u Srbiji bila dinastija Obrenović. Četiri godine posle prerane smrti kneginje Zorke 1890. (u 26. godini) knez Petar se sa decom preselio u Ženevu. Đorđe je potom upisao vojnu školu u Sankt Peterburgu, iz koje je povučen 1903. kada je, posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović, za novog monarha ustoličen njegov otac Petar I a Đorđe proglašen za prestolonaslednika. Tada je prvi put došao u Srbiju u kojoj će, kao jedini Karađorđević, ostati i posle rata i gde će i umreti. Đorđe je bio poznat po naprasitoj naravi i nepoštovanju autoriteta što ga je dovodilo u mnoge nevolje i koštalo čak i krune. Prema zvaničnoj istoriji, preloman trenutak u njegovoj odluci da abdicira u korist brata Aleksandra bila je smrt posilnog Stevana Kolakovića koju je izazvao sam Đorđe. On je bio toliko besan na svog dvorskog poslužitelja da ga je šutnuo nogom u stomak, od čega je Kolaković preminuo posle nekoliko dana. Dana 27. marta 1909. tada 23-godišnji Đorđe prepustio je budući presto mlađem bratu. U memoarima "Istina o mom životu" Đorđe piše kako je Kolakovića udario jer ovaj nije predao pismo nekoj devojci, navodno jer ga nije ni našao u prestolonaslednikovoj sobi. Đorđe, koji inače nije imao dobre odnose sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom (organizatorom Majskog prevrata), predsednikom vlade Nikolom Pašićem, i generalom Petrom Živkovićem sumnjao je da oni - u sprezi sa Aleksandrom - kuju zaveru da ga sklone iz poretka nasleđivanja i naročito je bio pogođen nestankom pisma jer je to značilo da nije mogao da se uzda ni u odanost osobe kojoj se najviše poveravao.

Kolakovićeva smrt iskorišćena je za stvaranje inače postepeno podgrevane atmosfere u domaćoj i stranoj javnosti da kralj treba da abdicira. Srpskim političarima i oficirima kao ni Austrougarskoj nije bio u milosti jer je, bez dlake na jeziku, davao izjave kojima se protivio aneksiji Bosne i Hercegovine 1908. i podstrekivao nacionalna osećanja dok je umereniji i taktičniji Aleksandar delovao kao vladar s kojim se lakše moglo "dogovoriti". U pomenutim memoarima Đorđe je za Pašića rekao da je "uvek hteo da bude prvi" i da ima "vlast nezavisnu ni od čije volje, ni od naroda, ni od kralja. Prvi na njegovom putu nije bio kralj – prvi sam bio ja. Otac star, pre vremena iznemogao i bolestan, nije predstavljao opasnog protivnika. Ja sam bio mlad, energičniji, i moje je vreme tek dolazilo. Trebalo je, zato, prvo slomiti mene... Doduše, i sama igra slučaja pripomogla mu je u tome, ali i da nije bilo onog tragičnog slučaja sa Kolakovićem, Pašić bi se već snašao", smatra Đorđe.

Za razliku od brata Aleksandra, koji nikada nije učestvovao na frontu, Đorđe je bio vešt vojnik. Učestvovao je u oba balkanska rata i Prvom svetskom tokom kojeg je, septembra 1914, ranjen na Mačkovom kamenu. Zbog neustrašivosti u toj borbi dobio je i orden i veliko poštovanje u narodu. Trebalo je da mu pripadne i neka funkcija vojnog komandanta ali se Aleksandar postarao ga izbriše iz ratnog rasporeda. "Otac se nikada nije pomirio s mojom abdikacijom", piše Đorđe. "Smatrao me je tipičnim izdankom loze Karađorđevića, dok je za Aleksandra isticao da je krv našeg dede po majci, crnogorskog kralja Nikole Petrovića. Prvi je prek i nagao, a drugi je zlopamtilo. Brinuo se za mene, plašio se šta će biti sa mnom nakon njegove smrti". Brige su mu se obistinile.

Posle smrti Kralja Petra 1921. Đorđe je pao u još veću nemilost vladajućih krugova na čelu sa njegovim rođenim bratom. Lekari su mu dijagnostikovali šizofreniju te je proglašen nesposobnim za obavljanje vladarskih funkcija i od 1925. do 1941. bio je zatvoren: godinu dana na dvorskom dobru u Belju a potom u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici u Nišu. Kralj Aleksandar je izdao zvanično saopštenje da mu je brat nervno oboleo. Prema nekim svedočenjima Đorđe je zaista bio sklon ispadima, neuračunljivom ponašanju i opsesijama da ga neko špijunira i progoni ali mnogi su nezvanično pričali da je bio žrtva spletki i da su lekarski izveštaji izmišljeni. Neki njegovi prijatelji, među kojima je bio i Mika Petrović Alas, ostali su mu verni do kraja. Ni knez Pavle, namesnik posle Aleksandrovog ubistva u Marselju 1934, nije oslobodio Đorđa iz ludnice već su to učinili Nemci.

"Sudbina se poigrala sa mnom", piše dalje Đorđe u memoarima. "U danu kada je Srbija izgubila slobodu, u času kada je ceo moj narod postao zatočenik, ja sam oslobođen. Oslobodili su me Nemci, narod koji nikada nisam voleo i protiv koga sam se borio celog života". Nemci su mu nudili da bude vladar okupirane Srbije ili barem da se preseli na Beli dvor, što je on odbio i time stekao poštovanje naroda i komunista, zbog čega je bio jedini potomak Karađorđevića kome nije bilo oduzeto državljanstvo i zabranjen boravak u Srbiji. Posle oslobođenja Beograda Đorđe se sastao sa generalom Pekom Dapčevićem da mu čestita na pobedi, ali je odbio njegovu ponudu da mu država obezbedi automobil i ličnog šofera. Đorđe je rekao da mu je dovoljan i njegov bicikl.

Nova vlast mu je dodelila penziju.

"Ima živih svedoka koji su ga više puta videli u Topčiderskoj šumi u šetnji sa Josipom Brozom", piše istoričarka Zorica Janković. Godine 1947. oženio se Radmilom Radonjić. Nisu imali dece. Umro je 17. oktobra 1972. u Beogradu, a sahranjen je na Oplencu, u zadužbini svoga oca.

Izvor: www.blic.rs


* knjkvpdj.jpeg (55.51 KB, 443x723 - viewed 157 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 358


« Reply #55 on: September 30, 2016, 12:09:36 pm »


Моја мајка га је виђала на пијаци Зелени венац како купује зелениш. Ја сам тада био мали, па нисам знао о коме се заправо ради. Име нисам добио по њему.
Logged
Milan (longtrip)
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 598« Reply #56 on: October 17, 2016, 09:04:30 pm »

Писмо принца Ђорђа његовом брату, краљу Александру I Карађорђевићу из 1932. године.

Кажу да је писмо аутентично...


Крaљу Алeксaндру, трoвaчу, изнуђaчу и пoдмeћивaчу,

Нишкa-бaњa

Види пoдли Шпирo у : "Debals du 4. juli 1932" кaкaв je твoj emmile aли си гa и прeвaзишao jeр oвaj гa ниje трoвao нити тoликo изoлoвao.
Moжeш пo тoмe мислити кoликo си ништaвaн кaд чaк jeдaн aфрикaнaц тaкo нe пoступa!
Ужaснo си ми oдврaтaн пoдли изнуђивaчки трoвaчки гaдe. Faux lache, бeдaн у свaкoм пoглeду, „cretin et saugrenu“. Дeцу ти блeсaву пeчeну jeбeм.

Ђорђе


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 14650210_658931454273575_3371585384466795026_n.jpg (48.86 KB, 720x960 - viewed 246 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 252


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #57 on: November 10, 2017, 04:14:25 pm »

Моја мајка га је виђала на пијаци Зелени венац како купује зелениш. Ја сам тада био мали, па нисам знао о коме се заправо ради. Име нисам добио по њему.
I moj otac ga je viđao na Terazijama, a pošto su se uzeli majka i otac zajedno su ga videli jednom prilikom na Novom groblju kod Ruske kapele.
I otac i majka kažu (otac naročito) da psihički poremećen nije bio sasvim sigurno. E iz priče su čili da je kao mlad bio veoma bahat.
Tu njegovu bahatos su i iskoristili njegovi politički protivnici da ga proglase ludim, i to je i prošlo kao kec na desetku u širim (a izgleda i užim) narodnim masama.

Danas, ako bi neko veštačio princa Đorđa Karađorđevića (naravno to tehnički nije moguće), opet bi dobio neku od F šifri bolesti, kao i gro nas. Ali ko i ne bi, kada gotovo svi imamo neku šifru, e samo što sa ovim šiframa čovek uz manje ili veće probleme može da ima kvalitetan život i da valjano obavlja svoj posao.

Recimo izdvojio sam neke od psihijatrijskih šifri bolesti (duševnih stanja) u kojima svako sebe može da prepozna bar privremeno u jednoj šifru. Eto kod mene recimo F17, F32, F43, F50:
Quote
-F15.- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom drugih stimulansa, uključujući kofein
-F17.- Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja vezani uz duvan
-F18.- Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani hlapljivim otapalima

-F30-F39- Poremećaji raspoloženja
- F32.0 Blaga depresijska epizoda
- F32.1 Umjerena depresijska epizoda

F43- Reakcija na teški stres i poremećaji prilagođavanja
- F43.0 Akutna reakcija na stres
- F43.1 Posttraumatski stresni poremećaj
- F43.2 Poremećaj prilagođavanja

F50-F59- Bihevioralni sindromi vezani uz fiziološke poremećaje i fizičke čimbenike
F50 Poremecaj hranjenja
- F50.0 Anoreksija nervoza
- F50.1 Atipična anoreksija nervosa
- F50.2 Bulimija
- F50.3 Atipična bulimija
- F50.4 Pretjerano jedenje s drugim psihičkim smetnjama
- F50.5 Povraćanje s drugim psihičkim smetnjama
- F50.8 Drugi poremećaji hranjenja

-F52 Seksualna disfunkcija
- F52.0 Nedostatak ili gubitak spolne želje
- F52.1 Seksualna averzija i nedostatak spolnog užitka
- F52.2 Izostanak genitalnog odgovora
- F52.3 Poremećaj orgazma
- F52.4 Prijevremena ejakulacija
- F52.6 Neorganska dispaurenija
- F52.7 Pretjerani spolni nagon
- Erotomanija
- F52.8 Drugi neorganski poremećaj spolnog odnosa
- F52.9 Neorganski poremećaj spolnog odnosa, nespecifičan

F51 Neorganski poremećaji spavanja
- F51.0 Neorganska insomnija
- F51.1 Neorganska hipersomnija
- F51.2 Neorganski poremećaj ritma spavanja
- F51.3 Mjesečarenje
- F51.4 Noćni strah
- F51.5 Noćne more

F63 Poremećaji navika i impulsa
- F63.0 Patološko kockanje
itd, itd...
Samo da me ne snađe F52. Smiley
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 157« Reply #58 on: November 18, 2017, 06:08:35 pm »

Ova fotografija nije bila ali nema podataka gde je i kada nastala

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 7d8410be3cb3e4523a16a632adf3cf51.jpg (27.91 KB, 340x462 - viewed 111 times.)
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 157« Reply #59 on: November 18, 2017, 06:20:50 pm »

Princ Djordje na Solunskom frontu 1917

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 8cd50849d47a1e5de995cbbbece5c5dd.jpg (29.97 KB, 564x377 - viewed 107 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

Gold Charm by Shadow82x
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 22 queries.