PALUBA
December 08, 2023, 11:32:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 46   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna policija  (Read 399510 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 063


« on: June 21, 2010, 07:03:29 pm »

Када се први пут пише о некој оваквој теми обично се почиње од тумачења појма и настанка те делатности (ако је то). Иако има припремљен чланак о томе то ћу прескочити и о томе писати други пут. Почећу ову тему о "обичној" војној полицији кроз приказ настанка и развоја батаљона војне полиције ЈНА.

Настанак и формације батаљона војне полиције ЈНА

Протекло је доста времена од тада, а ја немам књиге формација. Зато ће ово што ћу написати бити по сећању, а сећања као што се зна бледе. Дакле, свако може, ко зна о овоме о чему пишем и допуни.

Дакле, када и како су формирани и како су изгледале формације формације батаљона војне полиције. Покушаћу да их приближно временски реконструишем.

а) Припрема за формирање батаљона војне полиције

Први батљаон војне полиције је био 282.бВП, формиран пре великих маневара „Слобода“ 1971.године. Први командант је био тада ппуковник Стрика Славко, а његов заменик тада мајор Стево Шеган. Обојица су касније (1974. или 1975.) прешла у команду бригаде полиције Савезног секретаријата за унутрашње послове (ССУП). И тамо је Стрика био први командант а Шеган заменик или помоћник. Пре формирања овог батаљона у војној полицији највећа јединица је била чета, тако да је формирање батаљона био видан организацијски и статусни напредак и јачање функције војне полиције. Није то било без разлога. Нешто пре тога израђена је једна студија базирана углавном на страним (читај америчким) искуствима из Вијентнама, а делимично и домаћим. У тој студији су јасно истакнути борбена улога и значај војне полиције а посебно то да се малим и разбијеним јединицама слабашне формације не може пуно постићи у заштити команди (командних места), успостављању контроле у зони борбених дејстава, сузбијању криминала и других негативних појава које прате рат, а још мање у противгерилским и противпобуњеничким дејствима каквих има у позадини сваке војске. Дакле, студија је указала на потребу формирања батаљона и у ЈНА.

Било је предвиђено да се формира укупно 10 батаљона (бројчаних ознака формације од 281. до 290.) и то по један у свакој тадашњој армији (београдска,нишка, скопска, сарајевска, загребачка, љубљанска), Војнопоморској области, РВ и ПВО, војном подручју Титоград и наравно ССНО. Како је на предстојећим маневрима било потребно проверити оправданост одлуке о формирању батаљона, прво је формиран 282.бВП. Он је био стављен под директни команду Управе безбедности тадашњег ССНО-а. Батаљон је на тим маневрима добро одрадио посао и то је био сигнал за постепено формирање и осталих пројектованих батаљона. Као што то обично бива дошло је до одређених проблема па два батаљона нису никад формирана. Нису формирани онај у Војном подручју Титоград и РВ и ПВО. Уместо њих формиране су „јаче“ самосталне чете војне полиције. Зашто је то тако било тешко је рећи.
 
Наставиће се...
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #1 on: June 21, 2010, 07:51:55 pm »

Не бих да ти кварим тему, али ме занима откуд то да војна полиција спада у специјалне јединице?

По ономе што си навео у теми "Место и значај специјалних јединица и искуства из њихове употребе"
Quote

и у расправи која се водила у теми "Најбоља војна специјална јединица"
Quote

не могу да скапирам откуд ВП међу специјалним јединицама?
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 181


« Reply #2 on: June 22, 2010, 10:36:41 am »

Kad vec pricamo uopsteno o vojnoj policiji u JNA valjalo bi nesto reci i pocecima vojne policije.
Moj stari je bio jedna od prvih generacija vojnih policajaca na aerodromu Batajnica 1956 god.
Prvo je bio plavac mislim 6 mjeseci a onda su ga poslali u Pancevo.
Posao mu je bio: patrole Stara Pazova i okolina i u to doba bilo je mjesta koja nisu mirisali vojsku zbog razno raznih razloga;
sprovodjenje na sud (znam da je pratio nekoga do Skopja); obezbjeđenje aviona pogotovo stranih delegacija, obezbjeđenje udesa aviona koja su u to doba bila česta, smrtni slucajevi vojnih lica  (tad je i zakljucio da to nije za njega).
U to vrijeme su pored bijelih opasača imali i nekakve bijele nogavice na čizmama ne znam tacan naziv.   
Znam da mi je rekao da je kao desetar imao poslije odsluženja vojnog roka  obezbjedjen posao u Carini na nekom granicnom perelazu u Sloveniji.Sva sreca po mene odlucio se vratiti kuci. 
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 172


« Reply #3 on: June 22, 2010, 11:09:13 am »


не могу да скапирам откуд ВП међу специјалним јединицама?

Specijalno je nesto sto treba visi ili visok nivo obucenost i takvu selekciju koja omogucava uzi izbor licnosti da istu mogu izvesti.

Samim tim je VP koja se obicno regrutilrala iz vida pjesadija, specijalna jedinica.

Svaki pjesadinac ne moze biti vojni policajac, ali obrnuto moze.

« Last Edit: June 22, 2010, 01:21:10 pm by leut, Reason: sređivanje citata » Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #4 on: June 22, 2010, 02:04:56 pm »

Deo vojne policije u tim bataljonima koji je sluzio za protivgerilska i protivteroristicka dejstva sa punim pravom mogu da se nazovu "specijalne" jedinice, cak i po danasnjim standardima.
Inace za protivteroristicka dejstva sluzio je protivteroristicki vod, dok se kod protivgerilskih operacija upotrebljavala vecina jedinica vojne policije.
Da napomenem samo da u JNA nije postojao termin "specijalne jedinice".
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 187


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #5 on: June 22, 2010, 02:38:22 pm »

Upravo tako Trpe.
Onda sto bi i padobranci bili u sastavu spec. jedinica. Samo zato sto do bojista dolaza padobranom, a posle su obicni pesadinci.
I sto potvrdjujem sto navodi Istria 052, pesak je savko mogao da bude ko prodje regrutaciju. Ako bi kandidat za vojnog policajca bio nedisciplinovan ili recimo fizicki ili mentalno ne moze da ispuni norme, zna se sta sledi, kupi stvari i ide u pesadiju.
Beli opasac se dobijao na kraju obuke posle sest meseci, posle takozvane "paklene nedelje", tek posto ti predpostavljeni sabere sve ocene, onda dobijes beli opasac i ves 1107.

Mi smo imali za paklenu nedelju štosta, ali opisaću samo zadnji detalj gde je nekolicina njih završilo u pešadiji. Imali smo usiljeni marš od 50 kilometara, bez vode, saamo sa jednom jabukom, i to po brdovitom terenu. Ne znaš šta je gore, kada ideš uzbrdo ili nizbrdo. Završimo predviđenu rutu od 50 kilometara i kažu nam smrtno ozbiljno da mora da se pređe još toliko. Neki su odustali u samom startu, oni su i zavrsili u pešadiji, a većina nas nastavilo da maršira. Posle nekoliko pređenih kilometara naišao je "Dajc" koji nas je onako rasute kupio.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #6 on: June 22, 2010, 04:32:07 pm »

Odakle bese ona cuvena "Pokret drugovi, pokret" Grin Grin Grin
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 063


« Reply #7 on: June 22, 2010, 05:16:03 pm »

Machak@: Војна полиција као целина не спада у категорију специјалних (али јесте специјализована), бар не на начин како сам их дефинисао. Ставио сам ову тему у овај сегмент јер ми се чини најближи томе, као и размишљању већине присутних. Наравно, немам ништа против да се ова тема помери негде другде.По мом суду најбоље као посебна целина у оквиру КоВ.

Друго, поједине јединице војне полиције то ипак јесу (специјалне), свидело се то некоме или не . Шта више, биле су то пре него су оне што се данас истичу као такве (мислим на ВС) уопште и постале.

Мало ћу се удаљити од теме:

У ЈНА тај термин специјалне јединице није нигде дефинисан (већ је неко то поменуо) на егзактан начин. Једно се у упутству које прописује регрутовање и избор војника помиње термин "специјалне" и то код дефинисања 1. категорије регрута. По том упутству се каже да у ту категорију спадају они који се регрутују за попуну "специјалних јединица" (наравно у 1. категорију су спадали војници регрутовани и за неке друге јединице), па се набрајају следеће јединице: гарда, гардијски одред на Брионима, војна полиција, диверзанти (укључујући и поморске), извиђачи. Падобранци су били тзв. 2. категорија регрута. Разлика између 1. и 2. категорије је била оштрина критеријума безбедносне провере. Касније је то промењено па су неслужбено падобранци, полицајци, диверзанти, извиђачи и гарда спадали у "специјалне". Колико су то стварно били сви они по обуци и намени (као важнијем критеријуму од безбедносне провере) тешко је то сада тврдити. Ипак у ЈНА је војнополицијска обука (уз обуку поморских диверзаната) важила за квалитетнију, пре свега због тога што је увек била актуелнија (предњачила је по новинама од других) и по дисциплинованости спровођења, односно по квалитету официрског и подофицирског кадра. Нешто ћу касније о томе и писати. Што се задатка тиче војна полиција је била (бар у ЈНА је имала такву намену), да се песнички изразим "хајдук што гони хајдуке". Дакле онај што се "јури" са специјалцима није заостајао у квалитет за њима. Али се слажем, зато сам тако и ставио у дефиницији да та "јурњава" ипак није "специјални" већ "текући" задатак и војне полиције и војске. Поента овог што сам написао је да квалитет људи, обуке и оспособљености војне полиције, не само ЈНА, је раван, а у неким сегментима и виши од специјалних јединица.Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 063


« Reply #8 on: June 22, 2010, 05:47:42 pm »

Да ја наставим са основном темом:

б) Концепт организације војне полиције

Пре него наставим о формацијама батаљона овде бих приказао општу структуру јединица војне полиције, односно основну „шему“ по којој се војна полиција формира, не само у ЈНА него и у већини других армија, уз одређена мања одступања. Дакле, та основна организациона шема изгледа овако:

1)   Део за руковођење: а) команда и б) јединица везе(или везисти у воду и чети);
2)   Општи полицијски део (може се рећи и полиција поретка или полиција опште намене) коју чине одељења, водови,  чете, односно батаљони (у армијама које имају бригаде ВП);
3)   Саобраћајна полиција коју обично чине одељења водови и чете (у неким армијама нема већих јединица ове специјалности већ послове саобраћајне полиције спроводе припремљени делови опште полиције)
4)   Специјалистички део: криминалистика; оперативно дежурство са интеревнетним деловима (и притворским делом); противдиверзијски елементи; административни полицијски делови ( за обављање тзв. управних послова: издавање дозвола за оружје војним лицима, регистрација војних моторних возила, и др.)
5)   Логистика

Приказана структура односи се на најчешће или „универзални“ тип јединица војне полиције каве се најчешће срећу у јединицама војске. Наравно, постоје и наменске, специјализоване јединице строго намењене само за једну врсту задатака: јединице за обезбеђење затвора и/или ратних заробљеника (ту спада чувена 800.брВП КоВ САД позната по мучењу затвореника у оном затвору у Ираку о чему је писала сва светска штампа); за обезбеђење ВИП особа, противтерористичке јединице; јединице за обезбеђење траспорта ( нуклеарног и другог посебно важног наоружања и војне опреме, али и других вредности и докумената), за обезбеђење најважнијих објеката (како је то на пример у војној полицији КоВ Велике Британије, па у донекле ту спада и јединицама ВП некадашње Гарде ЈНА и ВЈ) и др.

Ипак, око 85% јединица војне полиције у армијама широм света чине ове, условно назване "универзалне јединице". У тај тип спадају и батаљони војне полиције ЈНА.

Наставиће се...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 063


« Reply #9 on: June 23, 2010, 05:17:07 pm »

в) Формирање батаљона војне полиције

282.бВП УБ ССНО

Као што је речено, на основу позитивних искустава стечених са ангажовањем 282.бВП на маневру „Слобода“ 71 кренуло се у израду формација и формирању батаљона војне полиције. Основу за израду формација је била већ постојећа формација 282.бВП. Ипак, овај батаљон је био одређен за обезбеђење и ССНО-а и обаљање неких послова које остали батаљони ниси обављали тако да је био знатно већи од свих. Његова структура је била следећа (у загради су објекти где су биле смештене јединице):
-   Команда батаљона (Зграда 2к ССНО);
-   Одељење везе;
-   Одељење специјалиста (за противдиверзијску заштиту)
-   Одељење за сузбијање криминала;
-   Одељење за службе војне полиције (службу дежурства);
1.   Чета војне полиције „А“ (зграда 2 ССНО)
2.   Чета војне полиције „А“ („Топчидер“)
3.   Чета војне полиције „А“ (зграда 2к ССНО)
4.   Чета војне полиције (за обуку) „А“(касарна „Авала“)
5.   Чета војне полиције (за обуку) „А“ (касарна „Авала“)
6.   Чета саобраћајне војне полиције „А“ (зграда 2к ССНО)
7.   Чета војне полиције „НА“ са водом ВП (курс за обуку десетара) „А“ (Касарна „Авала“)
-   Интендантски вод „А“;
-   Технички вод  „А“;

Бројно стање батаљона је било нешто око 750 људи по мирнодопској формацији (преко 850 по ратној). У то време полицијско одељење је бројало 10 људи. Вод је имао три одељења и командира вода (30 људи, од којих један официр и три подофицира). Полицијска чета је имала команди (око 8 људи, од којих један официр и један подофицир, двојица везиста, двојица снајпериста, два возача), и три вода (по 30), тако да је бројала око 100 људи. Саобраћајна чета је била нешто мања (око 80 људи) јер су водови били мањи. Комадант батаљона је био  (по формацији,али и у стварности) поптуковник,а заменик мајор. Помоћници команданта су били такође мајори. У осталим јединицама ЈНА батаљонског ранга команданти су били мајори, а заменици капетани 1. Класе. То што је овде био потпуковник указивало је на значај јединице.

За разлику од других, 1. вод 1. Чете ВП је био састављен искључиво од подофира са командором вода официрем (њих 30). У њиховом саставу су били лични пратиоци савезног секретара за НО и начелника Генералштаба. Такође, поседали су (као командири пријавница) најважније пријавнице објеката ССНО, ВМА и ВА. У батаљону је било око 120 официра и подофицира.

Батаљон је био у потпуности моторизован. До 1975.године добио је тада нове пинзгауере за све полицијске чете. Саобраћајна чета је имала и путничка возила намењена за ескорт ВИП особа, као и већи број кампањола (ФИАТ 1107). Иначе, све полицијске чете су у команди имале по једну кампањолу.Одељење за сузбијање криминала „марицу“, одељење везе „МКШК“, позадински и технички вод потребна возила и покретне радионице, агрегате који су батаљону омогућавали да самостално борави на терену.

У логистичком смислу се ослањао на Команду стана ССНО и позадинске базе ССНО и 1. Армије.

Као што се види батаљон је био распоређен у три касарне. То су биле Зграда 2к ССНО (тзв. војнички део, словом „к“ означавана је „касарна“ јер је био други део „т“ у коме су биле управе ССНО), „Топчидер“ (у једној већој згради које су користиле јединице Команде стана за смештај војника) и „Авала“. У касарни „Авала“ су биле смештене јединице у којима се изводила обука војника. Батаљон је, осим за своје потребе. обучавао војнике и за чВП Гардијске бригаде.

Команданти батаљона до 1981. године (када је батаљон расформиран, односно преформиран у 1. и 2. Гардијски батаљон ВП) су били: потпуковници: Славко Стрика, Ђуро Оштрић, Душан Томић, мајор (касније ппуковник) Саво Попсавин, мајор (касније ппуковник) Бранко Петковић.
Колико је мени познато од официра који су службовали у овом батаљону ВП двојица су постали генерали: Брако Петковић (био је начелник штаба КСЈ у ВЈ) и Светислав Ристић ( у батаљону је био помоћник команданта за службе ВП,а постао је начелник Правне управе ГШ,а касније је био и помоћник минситра одбране  али као цивил).

Наставиће се...
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #10 on: July 01, 2010, 12:27:03 am »


Мало ћу се удаљити од теме:

У ЈНА тај термин специјалне јединице није нигде дефинисан (већ је неко то поменуо) на егзактан начин. Једно се у упутству које прописује регрутовање и избор војника помиње термин "специјалне" и то код дефинисања 1. категорије регрута. По том упутству се каже да у ту категорију спадају они који се регрутују за попуну "специјалних јединица" (наравно у 1. категорију су спадали војници регрутовани и за неке друге јединице), па се набрајају следеће јединице: гарда, гардијски одред на Брионима, војна полиција, диверзанти (укључујући и поморске), извиђачи. Падобранци су били тзв. 2. категорија регрута. Разлика између 1. и 2. категорије је била оштрина критеријума безбедносне провере.

Морам да кажем да податак није тачан. Данас сам баш питао пуковника Митка Богоева у вези тога и човек рече да су падобранци искључиво били војници 1. категорије. Тако је барем било у последњих 40 година колико он памти. Сећам се да су деведесетих година прошлог века и почетком овог војници који нису могли да издрже обуку, или нису смели да скачу првенствено добијали прекоманду у гарду, или војну полицију, управо због тога што су прва категорија.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 063


« Reply #11 on: July 01, 2010, 08:13:47 am »

Machak@: Предлажем ти да још једном прочиташ шта сам написао. Друго, они који не прођу за падобранце су упућивани у друге јединице 1. категорије онда када су и падобранци то постали (крајем 80-тих). Друго, они који су отпадала са падобранске обуке из здравствених разлога, или из страха, ретко су одлазили у гарду, а још мање у војну полицију. Углавном су ишли у пешадију. Такође, у истој мери су и из војне полиције и гарде долазили војници, добровољци, који би се накнадно пријавили за падобранце и прошли здравствене прегледе. Ово тек да не мислиш да је "размена" била једносмерна.

Мислим да смо овде више пута навели да бити падобранац не значи бити специјалац. То га чини посебна војна обука, не падобранска или само делимично падобранска (специјални скокови, првенствено намењени војним акцијама). Падобранство је пре свега начин доласка до циља.Са друге стране добар је чинилац елиминације кандидата за специјалце и ја лично сматрам да сви специјалци треба да прођу ову обуку (али не и да буду падобранци). Концепт падобранско батаљона у специјалној бригади се доста разликује од концепта падобранске бригаде пре 80-тих година.

У америчкој војсци их има највише на свету. Огромна већина релативно ретко скаче. Разговарао сам сам једним америчким капетаном из оне падобранске бригаде стациониране у Италији. Изненадио сам се када ми је рекао да је за 6 година службе скочио само 17 пута од чега пола током обуке. На моје питање зар то није мало он ми је приближно рекао: Код нас има преко 30000 падобранаца. Знате ли колико треба часова лета да би сви они скочили 10 пута годишње. Транспортна авијација би радила само за нас.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #12 on: July 01, 2010, 10:54:59 am »

Ja sam svedok da su momci iz pesadiske cete prelazili u 63 Padobransku (tri-cetiri momaka kolko se secam) i ti momci su postali pravi padobranci.
Deo onih koji nisu mogli/hteli da skacu, bili su prebaceni u cetu transportnih padobrana (mi smo ih zvali sakupljaci padobrana) koja je bila smestena u istoj zgradi sa pesadiskom cetom i protivavioncima (baterija kako smo je zvali), deo je prebacen u pesadisku cetu (isto nekoliko momaka, da ne ispadne da je to bilo nesto masovno) .
Inace mislim da je najvise padobranaca imala Crvena Armija, ako se ne varam deset divizija.
Logged
kerovodja
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18


« Reply #13 on: July 01, 2010, 08:04:33 pm »

Molim vas, hoce li uskoro nastavak? Posebno me interesuje bataljon VP iz Zagreba.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 063


« Reply #14 on: July 01, 2010, 08:08:02 pm »

Полако, писање је уметност. Ако нема инспирације ништа од тога. Шалим се. Радим нешто друго, па ћу о батаљонима ВП по недељи.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 46   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.